Japonská studia, 3. ročník Japonská literatura. Referát Jasuoka Šótaró: Warui nakama

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Japonská studia, 3. ročník Japonská literatura. Referát Jasuoka Šótaró: Warui nakama"

Transkript

1 Japonská studia, 3. ročník Japonská literatura Referát Jasuoka Šótaró: Warui nakama Marek Mikeš

2 Úvod V tomto referátu se zabývám povídkou Warui nakama od japonského autora Jasuoky Šótaróa. V první části se věnuji postavě autora, ve druhé stručně shrnuji příběh rozebírané povídky. Dále se věnuji, podle mého názoru ústředním, motivům povídky.nakonec se snažím krátce posoudit, nakolik povídka Warui nakama splňuje charakteristické rysy Jasuokova díla, jak je prezentováno v použitých zdrojích. Čerpal jsem především ze skript japonské literatury Miroslava Nováka a Vlasty Winkelhöferové, ze Slovníku japonské literatury Vlasty Winkelhöferové a z přemluvy k povídce ve sborníku Shōwa Anthology. K práci jsem používal anglický překlad povídky z výše uvedeného sborníku v překladu Kären Wigen Lewis. Japonská jména jsou uváděna v pořadí příjmení jméno dle japonské konvence. K přepisu japonštiny používám českou transkripci. Při citaci cizojazyčných zdrojů uvádím vlastní překlad. Autor Jasuoka Šótaró se narodil v Kóči na Šikoku. Jeho otec byl armádním veterinářem a rodina se neustále stěhovala. Proto Jasuoka strávil většinu dětství na cestách po Japonsku, Mandžusku a Koreji. Roku 1940 nastoupil na literární fakultu Univerzity Keió v Tokiu. V roce 1944 byl povolán do armády, ale pro nemoc byl hospitalizován. Studia v oboru anglické literatury dokončil roku I po válce se doma léčil z tuberkulózy páteře. V roce 1951 napsal povídku Garasu no kucu (Skleněné boty), jež byla navržena na Akutagawovu cenu 1. Tu obdržel v roce 1953 za povídky Warui nakama (Špatní kamarádi) a Inki na tanošimi (Chmurné potěšení). 2 Zpočátku psal především povídky v nichž stylisticky navazoval na tradici jap. watakuši šósecu (prózy psané v první osobě, já-román ), pozornost kritiky upoutal svým talentem pro humor a ironii, schopností vyhrotit příběhy až do komického tónu. 3 V roce 1956 píše román Tonsó (Dezerce) ve kterém se odráží jeho zážitky z války. Po úspěchu prózy Umibe no kókei (Přímořská scenérie) z roku 1958, která popisuje smrt jeho matky 1 Akutagawova cena: jap. Akutagawa šó, ocenění udělované dvakrát ročně nepříliš známým autorům kratších próz. 2 Novák, M.; Winkelhöferová, V. Japonská literatura II (od roku 1686) Praha: Státní pedagogické nakladatelství, s Winkelhöferová, V. Slovník japonské literatury, Praha: Libri, s. 128.

3 v psychiatrické léčebně, se namísto čistě humorných popisů hlouběji zabývá i rozpadem mezilidských vztahů, například v dílech Maku ga orite kara (Když spadne opona, 1967) a Cuki wa higaši ni (Měsíc je na východě, 1971). Jeho vrcholným dílem je historický román Rjúritan (Vyprávění o putování) z roku 1981, za nějž byl oceněn. Od konce 50. let hojně cestoval a o svých dojmech psal např. v Amerika kandžó rjokó (Sentimentální cesta do Ameriky) z roku 1962 a Sobieto kandžó rjokó (Sentimentální cesta do Sovětského svazu) z roku V Jasuokových prózách se opakuje motiv ztraceného domova, postava chlapce či mladíka snažícího se vymanit z vlivu dominantní matky, obava z mezilidských kontaktů a sebezlehčující tón postav pronásledovaných pocity méněcennosti a neschopnosti se přizpůsobit. 4 Povídka Warui nakama Příběh povídky Warui nakama se odehrává na přelomu 30. a 40. let v Tokiu. Hlavní hrdina (či spíše antihrdina) po středoškolských studiích navštěvuje přípravnou školu k přijímacím zkouškám na univerzitu. Na prázdninovém kurzu francouzštiny se setkává s Fudžiim Komahikem, který mu je zpočátku krajně nesympatický. Jednoho dne se spolu cestou domů dají do řeči a hlavní hrdina přislíbí, že Fudžiiho navštíví. Postupně si ho oblíbí a začne ho obdivovat pro jeho nevázanost, smělost a když se dozvídá, že Komahiko má i zkušenosti se ženami, obdiv ještě roste. Fudžii hlavnímu hrdinovi ukazuje dobrodružný styl života, například utíkají z restaurace bez placení. Když prázdniny končí, Fudžii se vrací do Kjóta, kde předtím studoval a hlavní hrdina se snaží nalézt Komahika i v sobě samém. Nejprve se rozhodne přijít o panictví ve čtvrti nevalné pověsti. Pak se rozhodne, že tak jak zasvětil Fudžii jeho, bude teď do dobrodružného života zasvěcovat svého přítele Kuratu. Poněkud neohrabaně napodobuje Fudžiiho a mírně Kuratou pohrdá. K jeho zděšení se Fudžii na několik dní vrací a hlavní hrdina se obává, že v očích Kuraty ztratí svou nadřazenou pozici a že Kurata zjistí, že vlastně celou dobu jen napodoboval Fužiiho. Všichni tři se však spřátelí a jejich dobrodružství dostávají nový náboj. Když pak Fudžii znovu odjíždí do Kjóta, oba mladíci se pak předhánějí, kdo se chová více jako Komahiko a píší si s ním dopisy. Časem se dozvídají že Fudžii je vážně nemocný a 4 Ibid, s. 128.

4 že byl vyloučen ze školy. Hlavní hrdina se začne obávat, že pokud i nadále bude žít stejným způsobem, čeká ho podobný osud a s výčitkami se rozhodne přestat jednat pod vlivem svých kamarádů a vzít život do vlastních rukou. Povídka má v anglickém překladu asi 22 stran a převážně je psaná v ich-formě, jak napovídá i výše uvedená skutečnost, že se Jasuoka na počátku své tvorby držel tradice watakuši šósecu. Vyprávění v první osobě umožňuje detailní a působivý náhled do myšlenek hlavního hrdiny a Jasuoka této možnosti hojně využívá. Výstižné popisy hrdinových pocitů a myšlenkových pochodů v textu zabírají nezanedbatelnou část. Hlavní hrdina rozhodně není dokonalý a Jasuoka to neskrývá čtenář v myšlenkách vypravěče může vidět i snahu se za každou cenu předvést před přítelem, strach z odhalení, zklamání z Kuratova úspěchu a uspokojení z Fudžiiho neštěstí. Motiv změny mezilidských vztahů Výrazným motivem díla jsou změny mezilidských vztahů. Proměny hrdinových postojů k jeho přátelům jsou časté, náhlé a mnohdy radikální. Jejich popisy bývají výstižné i zajímavé. Zpočátku hlavní hrdina považuje Fudžiiho za idiota a dívá se na něj spatra:...a když jsem se vrátil do třídy, seděl na mé židli malý kluk v modré košili. Vypadal jako slaboch - ten jeho hubený krk a nadměrná košile pastelové barvy, která by se hodila tak na ženskou zástěru - ale to jeho nestoudnost dělalo ještě horší. 5 Nechce s ním ani mít nic společného: Jednoho dne, když jsem jel vlakem domů, ocitl jsem se ve stejném vagónu jako on. K mému zděšení se ke mně se širokým úsměvem vydal hned jak mě uviděl a posadil se vedle. Na můj čich okamžitě zaútočil zvláštní, odporný zápach. 6 Fudžii hlavního hrdinu zaujme dotazem na jeho oblíbené téma a brzy se spřátelí. Vypravěč změní názor na Komahikův vzhled i zápach a zalíbí se mu jeho výstřední styl života. Když se dozvídá o přítelových zkušenostech, jeho náhled se opět mění: Rázem jsem poznal, že Fudžii už měl ženu... V tomto okamžiku se můj obraz Komahika obrátil vzhůru nohama (...) Takže nyní, i když Fudžii ležel přímo přede mnou, cítil jsem, že nás něco ostře 5 Gessel, V.C.; Matsumoto T. (ed.) The Shōwa Anthology, Tokyo, New York: Kodansha International: str. 78, Bad Company. 6 Ibid, s. 78.

5 rozděluje. Byl mužem z neznámého světa. (...) Stejně jako muž začne vnímat ženu již miluje jako tajemnou, já začal o Komahikovi smýšlet jako o chlapci s úžasnými schopnostmi. 7 Později Fudžii odjede a vrátí se, když hlavní hrdina začne zaučovat Kuratu. Kurata je Fudžiim rovněž okouzlen a když Komahiko opět odjede a píše kamarádům dopisy do Tokia, zůstane v očích chlapců jeho zidealizovaný obraz: A takto se naše představa Komahika každý den víc a víc idealizovala. I v naší snaze překonat toho druhého jsme s Kuratou byli jednotní. Na každém kroku jsme si pomysleli Jen kdyby tu byl Koma. 8 Nakonec se hlavní hrdina začne obávat následků svého volného stylu života a snaží se hledat vlastní cestu:...začal jsem tu a tam trousit poznámky o problémech, které Komahika při jeho nynějším životním stylu očekávaly... Kdybych nějak dokázal přimět Kuratu aby se ho zřekl, měl jsem v plánu udělat totéž. 9 Proměnami prochází i vztah hlavního hrdiny s Kuratou. Zatímco Kurata tráví prázdniny na Hokkaidu, kam pozval i hlavního hrdinu, ten zažívá dobrodružství s Fudžiim. Když se Kurata vrací, je jeho spolužák docela jiný: Když mne Kurata Šingó na začátku semestru uviděl poprvé po svém návratu z Hokkaida, byl velice překvapen. Zdálo se, že neví jak reagovat na má témata konverzace, na můj slovník, dokonce i na mnohá má gesta a způsoby. Mně na druhou stranu můj dávný kamarád a spolužák připadal hloupý jak mezek Teď mě k smrti nudilo sedět s Kuratou a naslouchat jeho vyprávění a tupě přikyvovat, nebo poslouchat jak žvaní o tenisu. 10 Kurata začne vypravěče do jisté míry obdivovat a ten se k němu začne chovat lépe: Čím větší pokroky dělal Kurata směrem od mezkovství k normalitě, tím jsem byl podobnější Komahikovi, nebo jsem si to aspoň myslel. A tak jsem se snažil nejednat s Kuratou jako s hloupým zvířetem 11 Zakrátko se ale jejich postavení vyrovnává, když se vrací Fudžii a i Kurata se s ním může setkat osobně: Atmosféra byla radostná a zakrátko jsme si všichni tři připadali jako staří braši. ( ) Když se nyní objevil pravý Fudžii, nepochybně jsem se v Kuratových očích stal jeho bledým stínem. To znamenalo že jsem zároveň s tím, jak jsem usiloval o Fudžiiho uznání, musel jsem se i snažit podepřít obraz Komahika, který ve mně spatřoval Kurata. 12 Když jsou si tedy hlavní hrdina a Kurata opět rovni, mohou být přáteli a soutěží spolu o Fudžiiho přízeň ať už přímo, nebo formou porovnávání dopisů, jež od něj později dostávají. 7 Ibid, s Ibid, s Ibid, s Ibid, s Ibid, s Ibid, s. 87.

6 Ve Fudžiiho nepřítomnosti spolu tráví celé dny, ale když se nakonec hlavní hrdina rozhodne, zříci se Fudžiiho, ztrácí i Kuratu. Jednoho dne se vydává do školy, aby se tam setkal s Kuratou, ale ten se za celý den ani neukáže. Později zjištuje, že Kurata je s Fudžiim, který naposledy přijel do Tokia. Vypravěč se však rozhodne se s nimi již nesetkat: Po tom, co jsem tam čekal celý den, cítil jsem se, jako bych to byl já, koho zradili kamarádi. A protože jsem měl za to, že jsem tím dostál svému závazku vůči našemu přátelství, cítil jsem se očištěný a svobodný, jako bych ze sebe vypudil ďábla. 13 Motiv hledání sebe sama Dalším výrazným motivem povídky je hrdinovo hledání sebe sama. Na začátku se setkává s Fudžiim, který ho brzy začne fascinovat. Po jeho odjezdu se svou identitu snaží nalézt jeho napodobováním. I tak si hrdina uvědomuje, že to není ono a s Fudžiiho návratem se snahy o zaujetí jeho role vzdává. Avšak Fudžii je i nadále vzorem, který se společně s Kuratou snaží určitým způsobem následovat. Časem si uvědomuje, že tato cesta vede ke zkáze a rozhoduje se ji opustit. Poté, co se hrdina spřátelí s Fudžiim, zažívá s ním nevídaná dobrodružství a když se dozvídá o jeho zkušenostech se ženami, vidí v něm i cestu k tomu, aby sám rovněž pronikl do tajů milostného života. To se mu den po Fudžiiho odjezdu podaří a s pocitem nadřazenosti se ujímá Kuraty ve stejné roli jež pro něj dříve představoval Komahiko: Otřes, který mi přinesl Komahiko, jsem měl zase já způsobit Kuratovi Aniž bych si plně uvědomoval co dělám, začal jsem následovat cestu, kterou mi přes léto vyznačil Fudžii. Jídlo bez placení, krádeže, voyerismus 14 I když se snaží, nedokáže být stejný jako Fudžii. Jednoho dne se s Kuratou vydává do kabaretu a chce jej ztrapnit nějakou poznámkou, ale na nic nemůže přijít: Co by v takové situaci dělal Fudžii? Chtěl jsem udělat stejný dojem jako na mně tehdy udělal on, a tak jsem si v hlavě přehrával jeho pohled a jeho chování. Ale nic na co jsem přišel by neznělo jako on. Byl jsem z toho čím dál víc vytočený až jsem nakonec vyhrknul, Jdeme pryč, tohle je nuda. 15 Zároveň se obává o svoji image: Čas od času, i když jsem si byl jistý, že Komahiko je v Kjótu, hrozil jsem se děsivé možnosti, že by se Kurata s Komahikem nějak setkali. Pokud 13 Ibid, s Ibid, s Ibid, s. 86.

7 by se to stalo, co by bylo s mým obrazem, jež jsem s takovou námahou usadil v Kuratově mysli? 16 Když se tato obava naplní, hrdina si to navzdory očekávání užívá. Společně s Kuratou se hrdina snaží jít ve Fudžiiho stopách i po jeho odjezdu: Ale jak ubíhaly dny, oba jsme nacházeli jisté potěšení v hledání Komahika v tom druhém. Chodili jsme ulicemi, jimiž jsme se s Komahikem procházeli, navštěvovali jsme kavárny kam jsme chodili s Komahikem, a střídali jsme se v tom, kdo z nás zrovna zastával Komahikovu roli 17 Časem je ale v absurdně se chovající společnosti přestávají uspokojovat jejich absurdní činy a když se dozvídají o Komahikově nemoci a plánovaném návratu do Koreje, jsou bezradní: Společně jsme vybrali tu nejpřepychovější restauraci co jsme našli. Usoudil jsem, že na tak formálním místě budeme tak zaměstnáni správným zacházením s příborem krájením masa tak, aniž by vyletělo z talíře nebo opatrným namotáváním kluzkých špaget na vidličku že nebudeme mít čas myslet na nic jiného. Brzy jsme se ale přesvědčili, že ani taková sebetrýzeň při jídle nikterak neulevila naší bolesti. 18 Nakonec si po dlouhém čekání na Kuratu ve škole uvědomuje, že jej vlastně ani tak potkat nechce: Nikdy jsem ještě při čekání na Kuratu nebyl takhle netrpělivý. Ale bylo to vlastně kvůli němu, že jsem tu čekal? Kdybych ho doopravdy chtěl vidět, bylo by určitě rychlejší zajít k němu domů, nebo do kavárny, kde jsme vždycky vysedávali. 19 Postupně se přesvědčuje o tom, že ve skutečnosti opravdu své kamarády vidět. Když se na konci dozvídá, že Kurata utekl z domova, vyráží ven se záminkou, že ho bude hledat. Ve skutečnosti ho ani tehdy potkat nechce. Nasedá do taxíku a nechá se unášet rychlostí. Cítí, jak se vzdaluje svým přátelům a době kdy je miloval a sní o tom, že bere věci do vlastních rukou: V jednu chvíli jsem napůl vstal ze sedadla, položil zezadu obě ruce na řidičovu sedadla a začal si představovat, že mám jízdu ve své moci 20 Jasuokova tvorba a povídka Warui nakama Jasuokovy prózy patří k nejčtivějším v celé japonské poválečné literatuře. Lze je zařadit mezi prózu subjektivní, ale nenacházíme v nich těžký beznadějný tón, spíše smysl pro 16 Ibid, s Ibid, s Ibid, s Ibid, s Ibid, s. 99.

8 úsměvné vyrovnání se životem. píše se ve skriptech japonské literatury. 21 Ve Slovníku japonské literatury se dočteme: V mnoha prózách se opakuje motiv ztraceného domova, postava chlapce či mladíka, snažícího se vymanit z vlivu dominantní matky, obava z mezilidských kontaktů a sebezlehčující tón postav pronásledovaných pocity méněcennosti a neschopnosti se přizpůsobit. 22 V předmluvě k povídce v kompilaci Showa Anthology se o charakteristických rysech Jasuokovy tvorby dozvídáme toto: Postavy Jasuoky Šótaróa jsou všechno neohrabaní a chybující jedinci, kteří masochisticky neustále jdou za vlastní výzvou, i když si uvědomují, že tu není ani nejmenší šance, že by v čemkoli uspěli. (...) Na jeho díle je ovšem jedinečný Jasuokův pokřivený smysl pro kritiku, který mu umožňuje nahlížet na všechny směšné činy svých postav s ironickým, nezaujatým humorem. 23 Konkrétně v této povídce rozhodně nacházíme výše zmíněné téma mezilidských vztahů, ironický humor, snad i neohrabané jedince, v narážkách i motiv ztraceného domova. Co ovšem podle mého názoru zcela nesedí, je beznadějná situace hlavního hrdiny. V tomto se spíše přikláním k názoru ze skript japonské literatury. Zřetelný vývoj a nadějná vyhlídka na uchopení života do vlastních rukou rozhodně nezní tak beznadějně, jak se píše v předmluvě k anglickému překladu povídky. Právě absence této beznadějnosti a vyšší míra fikce jsou body, které podle mého názoru povídku vyčleňují z proudu watakuši šósecu. Co se týče autobiografických prvků v povídce, vyskytuje se tu motiv otce ve službách armády a s tím spjaté cestování. V díle je rovněž v několika odstavcích reflektována tehdejší situace v Japonsku, rovněž s Jasuokovým ironickým nadhledem. Závěr Zabýval jsem se povídkou Warui nakama od Jasuoky Šótaróa, podal jsem informace o autorovi a o ději povídky. Za ústřední motivy povídky jsem určil změny mezilidských vztahů a hledání sebe sama ústřední postavy a ilustroval je na citátech z povídky. Povídka do Jasuokovy tvorby celkem zapadá, co se ne zcela shodovalo s údaji v předmluvě k anglickému překladu bylo, podle mě relativně optimistické, vyznění povídky. 21 Novák, s Winkel., s Gessel. s. 76.

9 Zdroje: Gessel, V.C.; Matsumoto T. (ed.) The Shōwa Anthology, Tokyo, New York: Kodansha International: s , Bad Company (překl. Lewis, K. W.) Keene, D. Dawn to the West, New York : Holt, Rinehart and Winston, s , The I Novel Novák, M.; Winkelhöferová, V. Japonská literatura II (od roku 1686) Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1977 Winkelhöferová, V. Slovník japonské literatury, Praha: Libri, 2008

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO Tamara Čopová Jiří Čechák Natálie Havlová Filip Wlodarczyk a Mgr. Zdeněk Brila Náš žákovský tým osmé třídy Základní a mateřské školy Jaroslava Seiferta

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Jsou stromy zelené? Kristýna Císlerová

Jsou stromy zelené? Kristýna Císlerová Kristýna Císlerová Jsou stromy zelené? Seminární práce na téma povídky Jošijuki Džunnosukeho Kigi wa midori ka? FFUK Japonská studia, Japonská literatura, 5. 1. 2009 Obsah 1. Úvod 2. Život autora 3. Jsou

Více

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí Jedenáctá kapitola Narození mezi západem Slunce a půlnocí Okamžik, který je uprostřed mezi západem Slunce a půlnocí, se může velice lišit, protože v zimě může Slunce v severních zeměpisných šířkách zajít

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Malá země objevuje malé literatury

Malá země objevuje malé literatury Mezinárodní den překladatelů přinesl jméno vítěze prestižní ceny Josefa Jungmanna, kterou uděluje každoročně Obec překladatelů za nejlepší překladové dílo uplynulého roku. Cenu převzala 30. září v Pálffyho

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě:

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. PŘÍBĚH: Petr usnul PŘEČTI SI: Matouš 26,36-46 Stalo se Ti někdy, že jsi měl/a zůstat

Více

Hlavní postava Anna, je manželkou významného a úspěšného petrohradského úředníka Karenina.

Hlavní postava Anna, je manželkou významného a úspěšného petrohradského úředníka Karenina. Za 60 let své literární činnosti vytvořil Lev Nikolajevič Tolstoj přes 200 děl, z nich ovšem pouze 3 romány ve vlastním slova smyslu Vojna a mír, Anna Karenina a Vzkříšení. Říká se, že v Anně Karenině

Více

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu 3 Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu nacvičoval větu: Mám rakovinu mozku, došel jsem k názoru,

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Václav Havel

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Václav Havel ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ Václav Havel 1936 2011 Interaktivní výukový materiál Česká literatura II. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které

Více

Mgr. Petra Hrnčířová. Období tvorby Říjen 2012. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Literární výchova Bohumil Hrabal.

Mgr. Petra Hrnčířová. Období tvorby Říjen 2012. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Literární výchova Bohumil Hrabal. B Anotace Pracovní list zaměřený na rozbor textu Bohumila Hrabala, zopakování informací z daného historicko-společenského období, práce s pojmy z oblasti lexikologie, morfologie, syntaxe, sémantiky, literární

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu.

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu. U Moniky a Jakuba Z Literárních novin (12. 7. 2012) 1. Abych nebyl tak sám Monika mě jednou pozvala na návštěvu. Přišel jsem pěšky a říkal jim, že jsem přijel autem V tom autě jsme ale cestovali teprve

Více

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová DUCHOVNÍ ANTIDEPRESIVUM aneb Jak nezobat pilule a být v pohodě Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ 3 Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová, 2011

Více

Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol

Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol Inspirováno autory Andrew D. Cohenem, Rebeccou L. Oxfordovou a Julií C. Chiovou (2002) Účelem dotazníku

Více

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE Copyright 2016 Pavla Toole Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2016 1. vydání Lukáš Vik, 2016 ISBN epub formátu: 978-80-7536-065-6 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-7536-066-3

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

Obsah Jak se vyrovnat s pocity, které jsou s učením spojeny... 14 Sedm dovedností, které vybídnou děti ke spolupráci... 44

Obsah Jak se vyrovnat s pocity, které jsou s učením spojeny... 14 Sedm dovedností, které vybídnou děti ke spolupráci... 44 Obsah Jak tato kniha vznikla... 9 Kdo je to já?... 13 Jak se vyrovnat s pocity, které jsou s učením spojeny... 14 Otázky a příběhy rodičů a učitelů... 35 Sedm dovedností, které vybídnou děti ke spolupráci...

Více

Představení norského filmu o domácím a genderově podmíněném násilí

Představení norského filmu o domácím a genderově podmíněném násilí Představení norského filmu o domácím a genderově podmíněném násilí Norský animovaný film Zuřivec (Sinna Mann) je natočen na motivy skutečné události a na základě vyprávění dětí, které zažily DN. Film režisérky

Více

I. DUCHOVNÍ SVÌT. MICHAEL NEWTON, PhD. UÈENÍ DUŠÍ

I. DUCHOVNÍ SVÌT. MICHAEL NEWTON, PhD. UÈENÍ DUŠÍ MICHAEL NEWTON, PhD. UÈENÍ DUŠÍ I. DUCHOVNÍ SVÌT V okamžiku smrti vystoupí duše ze svého těla. Je-li duše starší a má zkušenosti z mnoha předchozích životů, ihned pozná, že je volná, a vydá se domů. Tyto

Více

Dne 27. 1. 2016 se uskutečnilo přátelské utkání ve vybíjené dívek z druhého stupně naší školy.

Dne 27. 1. 2016 se uskutečnilo přátelské utkání ve vybíjené dívek z druhého stupně naší školy. Dne 27. 1. 2016 se uskutečnilo přátelské utkání ve vybíjené dívek z druhého stupně naší školy. Ačkoli byl i bez turnaje předem známý vítězný tým, soupeřky se hrdě utkaly s neporazitelnými. Hrály se dvě

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

Praktik a psychosomatika. MUDr. Michaela Ročňová Ordinace praktického lékaře pro dospělé Šestajovice u Prahy

Praktik a psychosomatika. MUDr. Michaela Ročňová Ordinace praktického lékaře pro dospělé Šestajovice u Prahy Praktik a psychosomatika MUDr. Michaela Ročňová Ordinace praktického lékaře pro dospělé Šestajovice u Prahy Psychosomatika u praktika Pro koho je? Pro které lékaře? Pro které pacienty? Specifika psychosomatiky

Více

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: Vedoucí skupiny: 1. Příběh Josef a anděl poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 1,18-25 Na Josefa a Marii čekala spousta

Více

Copyright 1974 by Jill Murphy Cover Illustration Jill Murphy, 2009 Illustrations Jill Murphy, 2009 Translation Michaela Tychtlová, 2009 NAKLADATELSTVÍ XYZ, s. r. o., 2009, 2012 ISBN 978-80-7388-708-7 KAPITOLA

Více

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ VOJTĚCH FILIP VĚNOVÁNO BOHU 3 4 Copyright Autor: Vojtěch Filip Fotografie na obálce s laskavým svolením Petra Pospíšila, Hoher Bogen 2009 Vydal: Martin Koláček E-knihy jedou 2014 ISBN:

Více

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech Část 1 NAROZENÍ DÍTĚTE LÁSKY Jak se narodí dítě lásky? Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech účastníků tréninku je přijít vědomě do pozemského života v podobě dítěte lásky. Kdo je dítě lásky? Obvykle

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla rozhovor pro Festival spisovatelů Praha Erika Zlamalová: 20. ročník

Více

Metodický list. Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti (I/2)

Metodický list. Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti (I/2) Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Metodický list Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti (I/2) Sada: 1 Číslo: EU-OPVK-ČIG-1ST-36

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá)

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) (Recenze - Mgr. J. Šupa) Kniha nese podtitul - průvodce světem vašeho dítěte a už obrázek na obalu slibuje,

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 6 1 1 Tato práce byla podpoøena

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast -Sada 39 Téma Typ materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_764_Dekameron_pwp Střední odborná škola a Střední odborné

Více

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Postní doba cyklu A JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Zpracováno podle programu italské autorky Claudie Berton publikovaného na http://www.elledici.org/catechesi/strumenti/strumenti.php?id=32877. První

Více

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? Lidé, kteří si zapamatují celý balíček karet za dvě minuty nebo si uloží do paměti dvě stě cizích slovíček za pět minut, nemusí mít fotografickou paměť. Oni pouze znají paměťové techniky

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval,

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, ... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, my jsme byly s maminkou vlastně šťastné, měly jsme, a teď já ovšem také mám, ty všední denní problémy, kdo je nemá,

Více

Čáp ve sněhu reportáž od Jitky Havlové

Čáp ve sněhu reportáž od Jitky Havlové Bylo nebylo, na světě se objevil internet. Už je to hodně dávno, takže o tom moc nevíme... Co je nám však známo, prý se tehdy nejeden svobodomyslný člověk radoval, že má konečně k dispozici médium, kde

Více

Proč hledat svou druhou polovičku?

Proč hledat svou druhou polovičku? Proč hledat svou druhou polovičku? Vyšší úrovní lidské lásky je spojení jedné duše ve dvou tělech. Šrí Aurobindo Vždy existovala potřeba najít svou spřízněnou duši*, svou druhou polovičku, tedy toho jediného

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Nechci tě už vidět Ozve se rána, když pěstí udeří do stolu. Kamil bez ohlédnutí odchází. Za ním se nese dávka nadávek.

Nechci tě už vidět Ozve se rána, když pěstí udeří do stolu. Kamil bez ohlédnutí odchází. Za ním se nese dávka nadávek. BYLINKY PRO ŠTĚSTÍ Každý krok v životě je krokem ke smrti pravil jeden francouzský dramatik. Stejná slova nyní zašeptal Richard do ticha nemocničního pokoje. Považoval je za výrok natolik kritický a reálný,

Více

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 1 Tereza Čierníková GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 2 PROLOG Henry Vans znovu objíždí svět! Cestopisec Henry Vans, který po svých deseti letech cestování nasbíral tisíce a tisíce informací o zemích z celého

Více

Tři příčky žebříku. Intuice

Tři příčky žebříku. Intuice Tři příčky žebříku Intuice Intuice je nejvyšší příčkou žebříku, žebříku vědomí. Lze jej rozdělit na tři části: první a nejnižší je instinkt; druhou, tedy prostřední, je intelekt; a třetí, tou nejvyšší,

Více

Šiřte poselství lásky

Šiřte poselství lásky Šiřte poselství lásky Promluva Satja Sáí Báby z 25. prosince 1994 Vesmír je ovládán Bohem, Bůh je veden pravdou, pravdě vládnou ušlechtilé bytosti, kdo je ušlechtilý, je Bůh sám. Vtělení božské lásky!

Více

Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan

Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan autor(ka) této analýzy: Jana Ružbacká autor(ka) knihy / titul / rok (první) publikace /přibližná úroveň: Jostein Gaarder: Dívka s pomeranči. 2004, 3. Úroveň

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Diane Broeckhovenová Ještě jeden den s panem Julem. Eroika

Diane Broeckhovenová Ještě jeden den s panem Julem. Eroika 1 2 Diane Broeckhovenová Ještě jeden den s panem Julem Eroika 3 4 Diane Broeckhovenová Ještě jeden den s panem Julem přeložila Lenka Řehová 5 Originally published under the title Diane Broeckhoven: De

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

58 Pietro Santini DOLNÍ KONÈETINY

58 Pietro Santini DOLNÍ KONÈETINY 58 Pietro Santini DOLNÍ KONÈETINY Dolní končetiny se dělí na několik oblastí. Část od kolene k nártu se nazývá noha, stehno sahá od kolene k rozkroku, pak je tu koleno, kotník (zde jsou rozdíly u mužů

Více

Stanislav Brouček: O krajanech a mateřštině: pokus o náhled z různých stran a zkušeností

Stanislav Brouček: O krajanech a mateřštině: pokus o náhled z různých stran a zkušeností Stanislav Brouček: O krajanech a mateřštině: pokus o náhled z různých stran a zkušeností Záměrně jsem volil v titulu tohoto příspěvku termín mateřština a nikoli čeština, a to nejen proto, abych zdůrazňoval

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Název sady: Český jazyk a literatura pro dvouleté maturitní studium. Název práce: Světová literatura o 1. světové válce rozbor textu (pracovní list)

Název sady: Český jazyk a literatura pro dvouleté maturitní studium. Název práce: Světová literatura o 1. světové válce rozbor textu (pracovní list) Datum: 6. 2. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_102 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Co to je utkvělá víra v náboženský systém? Je to obraz promítnutý do vědomí. Síť utkaná v naší duši. Je to postoj k životu, kterému jsme

Více

Honzák R.: A ty se nermuť, že už nejsme děti, že já jsem muž a že ty jsi žena

Honzák R.: A ty se nermuť, že už nejsme děti, že já jsem muž a že ty jsi žena Honzák R.: A ty se nermuť, že už nejsme děti, že já jsem muž a že ty jsi žena Recenze Čtenářům Psychosomu není třeba představovat Lídu Trapkovou a Vláďu Chválu, ani jejich práci, protože obojí znají zblízka.

Více

Mnoho povyku pro všechno

Mnoho povyku pro všechno Kapitola první Mnoho povyku pro všechno Za jasného dne nahlédnete do věčnosti. Alan Lerner 1 Zběžný průvodce nekonečnem Je-li skutečně nějaké Vědomí Vesmírné a Svrchované, jsem já jednou jeho myšlenkou

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

Žert (1967) Milan Kundera Úroveň

Žert (1967) Milan Kundera Úroveň Žert (1967) Milan Kundera Úroveň Bookscan/ Quickscan Úvodní poznámky: Žert je jeden z nejvýznamnějších českých společenských románů konce 60. let. Jedná se o první Kunderův román, který napsal v roce 1965,

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

remorkér čekal u čáry ponoru. Posádka se ho snažila dostat dolů po provazovém žebříku, ale jelikož hrozilo nebezpečí, že spadne a zabije se, chytili

remorkér čekal u čáry ponoru. Posádka se ho snažila dostat dolů po provazovém žebříku, ale jelikož hrozilo nebezpečí, že spadne a zabije se, chytili ~~~ Nemluvil. Celou cestu autem se díval z okýnka. Dva dospělí na předních sedadlech se spolu tiše bavili. Mohl by poslouchat, kdyby chtěl, ale on nechtěl. Chvíli, na tom úseku silnice, který občas zaplavovala

Více

JDE O TO, JAK SE DÍVÁTE; NE O TO, CO VIDÍTE.

JDE O TO, JAK SE DÍVÁTE; NE O TO, CO VIDÍTE. 3. kapitola JDE O TO, JAK SE DÍVÁTE; NE O TO, CO VIDÍTE. První zákon kritického zaměření pozornosti: Naše nejnovější zážitky ovlivňují to, na co zaměřujeme svou pozornost, ať se nám to líbí nebo ne. 35

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Věková kategorie 14 18 let 1. MÍSTO Autorka: Kateřina Mazancová (České Budějovice) Název: Babiččin zachránce (Retro hity) 2. MÍSTO Autorka: Tereza

Více

KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem?

KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem? KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem? Tím, kdo pro lidstvo vykonal nejvíce dobra? Tím, kdo žil nejsvatějším životem? 1 /

Více

Glen Sanderfur. Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí.

Glen Sanderfur. Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí. Glen Sanderfur Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí Eko konzult Co se mi stalo 3 Smrtelné zranìní Glenna Sanderfursta pøivedlo

Více

Uvědomění Učitel přečte úvodní odstavec, který končí větou, že se starými lidmi je nuda.

Uvědomění Učitel přečte úvodní odstavec, který končí větou, že se starými lidmi je nuda. Čtenářská lekce: Babička Drsňačka Zpracovatel: Mgr. Pavlína Skleničková Ročník: 4. Časová náročnost: 2hod ČJ, 2hod VV Cíle: Rozvíjet čtenářské dovednosti metodami RWCT (řízené čtení, černá ovce) Rozvíjet

Více

Zbožnost je užitečná. Pěstování duchovního života. Jan Asszonyi

Zbožnost je užitečná. Pěstování duchovního života. Jan Asszonyi Zbožnost je užitečná Pěstování duchovního života Jan Asszonyi Zbožnost je užitečná pro všechno a má zaslíbení pro život nynější i budoucí. 1Tm 4,8 III. O modlitbě Naladit se k modlitbě Modlitba je jako

Více

životopis Petr Nikl se narodil 8.11. 1960 Jeho otec je akademický malíř, matka pracuje jako návrhářka hraček Petr Nikl vystudoval Střední

životopis Petr Nikl se narodil 8.11. 1960 Jeho otec je akademický malíř, matka pracuje jako návrhářka hraček Petr Nikl vystudoval Střední Petr Nikl životopis Petr Nikl se narodil 8.11. 1960 Jeho otec je akademický malíř, matka pracuje jako návrhářka hraček Petr Nikl vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti. V r. 1980

Více

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte!

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! 8 DIGESTIV První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! Nad objemným jídelním lístkem: To vypadá jako babiččino album. Nad šálkem espressa: To kafe vypadalo

Více

Podobenství o hřivnách

Podobenství o hřivnách Podobenství o hřivnách Matouš 25 14 Bude tomu, jako když člověk, který se chystal na cestu, zavolal své služebníky a svěřil jim svůj majetek 15 jednomu dal pět hřiven (t), druhému dvě, třetímu jednu, každému

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

VII. STÁŘÍ A SMRT. Ty moje dny ale ubíhají,.můj mladý jako blázni, ty koně utíkají. Gabriela Preissová

VII. STÁŘÍ A SMRT. Ty moje dny ale ubíhají,.můj mladý jako blázni, ty koně utíkají. Gabriela Preissová VII. STÁŘÍ A SMRT Ty moje dny ale ubíhají,.můj mladý jako blázni, ty koně utíkají domů. příteli, Gabriela Preissová Když vydala Gabriela Preissová své poslední románové dílo, literárně se v podstatě odmlčela.

Více

Výklad třech snů. Sen první. Popis snu

Výklad třech snů. Sen první. Popis snu Výklad třech snů Dnešní noc pro mě byla netradiční a to jednak z toho důvodu, že jsem se po dlouhé době konečně přinutil zaznamenat své sny zcela zčerstva během noci jsem několikrát procitl a při té příležitosti

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

Jak navrhnout postavu

Jak navrhnout postavu Jak navrhnout postavu Když vytváříte postavu, není nic jednoduššího, než ji obléknout do nudného nebo tuctového oblečení, takže výsledkem je sice pěkně nakreslená, ale ničím nezajímavá postavička. Stačí

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Jóga smíchu. Petr Fridrich core questions s.r.o. 1 Národní vzdělávací fond

Jóga smíchu. Petr Fridrich core questions s.r.o. 1 Národní vzdělávací fond Jóga smíchu Smát se můžeme i bez důvodu. Když se rozhodneme smát, nic a nikdo Vás nemůže zastavit. Ke smíchu není potřeba důvod, smysl pro humor, nebo být dokonce šťastný. Smích je velmi jednoduchý, dá

Více

Miroslav Šilar Z DENÍKU LÁZEŇSKÉHO ŠVIHÁKA. S ilustracemi Radovana Rakuse

Miroslav Šilar Z DENÍKU LÁZEŇSKÉHO ŠVIHÁKA. S ilustracemi Radovana Rakuse Miroslav Šilar Z DENÍKU LÁZEŇSKÉHO ŠVIHÁKA S ilustracemi Radovana Rakuse Copyright Autor: Miroslav Šilar Ilustrace: Radovan Rakus Korektury: Jana Křížová Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN:

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

KAPITOLA PRVNÍ. Vánoční prázdniny

KAPITOLA PRVNÍ. Vánoční prázdniny KAPITOLA PRVNÍ Vánoční prázdniny Byl poslední týden před vánočními prázdninami a všechna děvčata v Gaylandově škole se už těšila na Vánoce. Anna seděla u snídaně a v ruce držela dopis. Hele, podívej, to

Více

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31.

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31. Týden od 25. do 31. května 2008 Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7 Základní verš Když viděl zástupy, bylo mu jich líto, protože byli vysílení a skleslí jako

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více