CIZRNA Kam cizrna patří? Kam cizrna patří?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CIZRNA Kam cizrna patří? Kam cizrna patří?"

Transkript

1 CIZRNA Kam cizrna patří? Cizrna patří mezi luštěniny a znali ji už lidé před 12 tisíci lety. Zatímco u nás má silnou konkurenci v podobě čočky či fazolí, v takové Indii nebo arabských státech je neotřesitelnou královnou. Rostlina Cicer arietinum neboli cicer beraní se vyznačuje výškou okolo 40 centimetrů a malými lusky, ve kterých většinou bývá jedno až tři semínka. Chuťově se nejvíce podobá vařenému hrachu, ovšem má ještě zvláštní oříškovou příchuť. Největšími pěstiteli cizrny jsou Indové, Turci, Australané a Mexičané následovaní Kanaďany, Syřany a Američany. Roční produkce se pohybuje kolem 900 tisíc tun. Zajímavé ovšem je, že i do pěstitelské velmoci Indie se ještě velká část cizrny dováží. Na cizrnu z ciziny je odkázána také severní Afrika a jižní Evropa.Pěstovaných kultivarů cizrny je celá řada. Nejvíce se vysazuje druh Desi, se kterým se setkáme v oblasti Indie, a druh Kabuli, který je pěstován v severní Africe a jižní Evropě. Kam cizrna patří? Pro významný obsah polysacharidů, bílkovin, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek je cizrna často označována jako nejkvalitnější luštěnina. Je zdrojem nejdůležitějších živin. Lidskému tělu dodá také spoustu energie, jelikož ve 100 gramech je přibližně 360 kcal. V cizrně se tedy nachází sacharidy, železo, proteiny, zinek, vláknina, draslík, niacin, sodík, kyseli na listová, vitamin A, vápník, vitaminy B1, B2 a B6, fosfor, vitamin E, hořčík a vitamin C. Co přinese pravidelná, nebo alespoň občasná konzumace cizrny? Pokud se ve vašem jídelníčku bude cizrna objevovat často, uděláte pro své zdraví opravdu mnoho dobrého. Díky svému jedinečnému složení podporuje cizrna vzdor vůči stárnutí. Pomáhá totiž s obnovou buněk i regenerací obecně. Také posiluje imunitní systém, který zvláště v dnešní uspěchané době bývá ohrožován mnohými negativními vlivy. Cizrna napomáhá v boji proti vysokému cholesterolu (díky kvalitním tukům a vláknině), čímž pomáhá předcházet arterioskleróze a infarktu myokardu, a v neposlední řadě zvyšuje obranu nervové soustavy před působením stresu (díky vitaminu B), který sužuje téměř každého z nás. Vzhledem k tomu, že cizrna obsahuje velké množství vlákniny, je výrazným činitelem při podpoře správné činnosti trávicího traktu. Opomenout se nesmí ani vhodnost pro těhotné ženy, a to díky kyselině listové, která uchrání plod před případnými vrozenými vadami nervové soustavy. Cizrnu můžete upravovat na všechny možné způsoby, Arabové z ní vyrábějí dokonce i mouku. Jejich nejznámější pochoutkou, která z cizrny pochází, je hummus. Pod zvláštním názvem se skrývá vynikající pomazánka. Když opražíte zrnka se solí, získáte zajímavou napodobeninu oříšků. Tento recept naleznete ZDE.

2 ŠPALDA Už jste to určitě někde slyšeli: špaldový chléb, špaldová káva, špaldové těstoviny nebo třeba špaldoto. Někdy se lidé domnívají, že se jedná o nějakou potravinářskou firmu pana Špaldy. Špalda je ale druh obilí jedna z nejstarších obilnin, praprababička dnešní pšenice. Dlouho se prodávala jen špalda neprošlechtěná, ale čím je víc v trendu, tím je po ní větší poptávka a začínají se na trhu objevovat i šlechtěné odrůdy. Pšenice špalda patří do skupiny pluchatých pšenic ještě spolu s jednozrnkou a dvouzrnkou. Pochází z oblastí Blízkého východu, kde se pěstovala již před více než devíti tisíci lety. Tradičně se používá v celé Evropě. V Itálii se jí říká farro a v Německu dinkle. U nás se příliš nepěstovala a většinou se z ní pražila jen kávovina. Na pohled je zrníčko špaldy velmi podobné zrnku běžné pšenice seté. Jenže když si vezmete zrníčka do pusy, to špaldové mnohem rychleji změkne. Špalda je totiž snadněji rozpustná ve vodě, tím pádem i lépe stravitelná, a naše tělo z ní tak bez velké námahy získá mnoho vzácných živin. Špalda má všestranné využití, podobně jako pšenice. Proto ji můžete bez problémů začlenit do jídelníčku. Středověká léčitelka Svatá Hildegarda z Bingenu, která je v Německu dodnes považována za největší přírodní léčitelku všech dob, považovala špaldu za základ zdraví a za obilovinu nejvhodnější pro člověka. Dodává podle ní vše, co člověk potřebuje, má mnoho minerálních látek, prohřívá organismus, přispívá k tvorbě zdravé krve, je univerzálním prostředkem proti špatnému prokrvení, doplňuje zdravé tuky, aniž by se po ní tloustlo, pomáhá regenerovat buňky, tkáně i svalstvo a je velice lehce stravitelná. A hlavně prý přispívá k radostné mysli. Současní odborníci dávají svaté Hildegardě ve většině věcí za pravdu. Špalda je úžasná nejen tím, jak chutná a voní, ale i tím, jak působí na naše zdraví! Já osobně jsem její velká fanynka! Co obsahuje Špalda je plná vitamínů skupiny B, a to především thiaminu (B1) a niacinu (vitamín B3). Z minerálních látek má hodně manganu, draslíku a hořčíku, obsahuje ale i vápník, železo, zinek, fosfor a síru. Oproti běžné pšenici špalda obsahuje více bílkovin, prospěšného tuku i vlákniny. Přirozeně neobsahuje cholesterol.

3 Co dokáže U mnoha alergiků na pšeničnou bílkovinu je možnou náhradou pšenice, ale je třeba opatrně vyzkoušet, každý reaguje individuálně. Přispívá k regeneraci buněk. Posiluje slinivku a slezinu. Posiluje slabé zažívání. Je to i zkrášlující prostředek, přispívá k hezké barvě pleti. Podle tradičních zkušeností dobře působí na imunitní systém a přispívá ke tvorbě zdravé krve. Dodává energii svalům, vazivu a tkáním. Přispívá k veselé mysli a radosti v duši. Pohledem čínské medicíny Špalda posiluje slezinu a slinivku, zvlhčuje suchost, vyživuje strukturu těla a prospívá křehkým lidem. Používá se jak při léčbě průjmu, tak zácpy, na špatné trávení a mnoho dalších střevních problémů Je vhodná pro všechny s oslabeným zažíváním, lidi s křehkou konstitucí, děti, nemocné i rekonvalescenty, alergiky (ale je třeba vyzkoušet), lidi s oslabenou imunitou Více informací o špaldě se dozvíte v knihách: Dr. G. Hertzka, Dr. W. Strehlow: Léčebná kuchařka svaté Hildegardy R. Schiller: Svatá Hildegarda a její léčebné metody Dobrá rada Jakékoli produkty z běžné pšenice, hlavně z bílé pšeničné mouky, je ideální nahradit těmi špaldovými. Jen u celozrnné špaldové mouky jemně mleté počítejte s tím, že má tendenci trošku řídnout, má mírně nasládlou chuť a vždy bude mít tmavší barvu než bílá mouka je to dobré vědět, pokud byste s ní chtěli zahušťovat. Ale jinak ji můžete použít kamkoli, hlavně se hodí na pečení, protože má skvělou oříškovou chuť. A za vyzkoušení stojí i bílá špaldová mouka Bioharmonie! Tu používám všude tam, kde bych jinak sáhla po bílé pšenici. Pozor! Svatá Hildegarda varuje před zaměňováním špaldy s běžnou pšenicí. I kojence prý lze odchovat odvarem z čerstvě umleté špaldové mouky, zato odvar z běžné pšenice by v tomto případě mohl způsobit zdravotní potíže. Stejně tak kaši ze špaldové krupice lze podávat bez rizika dětem i nemocným, na rozdíl od pšeničné krupice, která může působit potíže v trávení. Také chléb či suchary ze špaldy jsou mnohem zdravější než běžné pšeničné. Podle svaté Hildegardy bílá pšeničná mouka v těle vytváří hlen a bílá špaldová ne.

4 Použití v kuchyni Ze špaldy toho vařím spoustu. Jsem do ní trošku zamilovaná. Vždy musím mít doma špaldovou krupici, špaldovou mouku celozrnnou i bílou, špaldové kernotto, špaldové těstoviny a samozřejmě naše špaldové piškoty a krekry z biopekárny Zemanka. Kaši ze špaldové krupice vařím jako klasickou kaši, místo mléka většinou používám polovinu vody a polovinu ovesného nebo rýžového nápoje. Poměr krupice a tekutiny je 1 : 4,5 až 5 (podle toho, zda máte raději řidší či hustší). Povařte cca 4 5 minut se špetkou soli a servírujte jako běžnou krupicovou kaši! Špaldovou mouku celozrnnou jemně mletou si určitě kupte, a kdykoli půjdete do spíže pro bílou mouku, vezměte i tu špaldovou a 1/3 (odvážnější mohou zkusit polovinu) bílé mouky nahraďte špaldovou. Klidně experimentujte s palačinkami, koláči, buchtami, knedlíky či haluškami. Špaldová celozrnná mouka má příjemnou ořechovou chuť, ale jídlo vám mírně obarví do tmava! A zkuste obohatit rejstřík příloh o špaldové kernottto. Oproti špaldovému zrnu je korneto rychleji uvařené a je pro většinu lidí lépe stravitelné. Můžete ho používat jako přílohu, třeba místo rýže do rizota a pilafů. Je skvělé do zeleninových jídel, do karbanátků, při zabíjačce i do polévek. Co najdete v obchodech Ze špaldy se dnes vyrábí mnoho produktů mouky, krupice, bulgur, těstoviny, krekry, sušenky, chléb, vločky, müsli, káva, pukance, rostlinné mléko i pivo. Specialistou na špaldu je PRO-BIO Staré Město pod Sněžníkem. Ale i ve většině supermarketů najdete špaldovou celozrnnou mouku, špaldové těstoviny, špaldové kafe, špaldové suchary, krekry či špaldovou krupici. Zajímavý sortiment špaldových produktů nabízejí i dm drogerie! Vybrala jsem pro vás své špaldové favority: Špaldovou krupici používám na skvělou krupicovou kaši. Vařím ji jako klasickou kaši, místo mléka většinou používám polovinu vody a polovinu ovesného nebo rýžového nápoje. Poměr krupice a tekutiny je 1:4,5 až 5 (podle toho zda máte raději řidší či hustší). Povařte cca 4 5 minut se špetkou soli a servírujte jako běžnou krupicovou kaši! Mými (a hlavně Natálčinými) favority jsou bílé špaldové těstoviny z dm drogerie. Prodávají celozrnné i bílé, které mají rády hlavně děti. A z nabídky bioprodejen mám velmi ráda špaldové celozrnné selské nudle jsou skvělé jako zavářka do polévky a celozrnné široké nudle, které jsou moc dobré i na sladko s mákem nebo ořechy. Špaldovou mouku nejčastěji seženete celozrnnou jemně mletou. Zkuste si ji koupit a kdykoli půjdete do spíže pro bílou mouku, vezměte i tu špaldovou a 1/3 (odvážnější mohou zkusit polovinu) bílé mouky nahraďte špaldovou. Klidně experimentujte s palačinkami, koláči, buchtami, knedlíky či haluškami. Můžete s ní zkusit i zahušťovat omáčky a polévky ale radím ji

5 jen trošku přidat k bílé mouce, abyste nebyli překvapeni změnou barvy i chutě. Špaldová celozrnná mouka má příjemnou ořechovou chuť, ale jídlo vám mírně obarví do tmava! Některé bioprodejny nabízejí i špaldovou mouku bílou (Bioharmonie), kterou používám všude tam, kde bych jinak použila běžnou bílou pšeničnou mouku. Špaldová káva je výborný nápoj. Léčivější než instantní špaldová káva je mletá káva z opražených špaldových zrn, kterou mám dokonce mnohem radši. Je ideální ke snídani a bude vám připomínat doby, kdy ji vařily naše babičky na kamnech. Bude vám vonět celou kuchyní. Samozřejmě do práce je ideální špaldová káva instantní. Špaldové kernotto jsou velké špaldové kroupy, které vznikají loupáním a broušením špaldy A vyzkoušejte i špaldové krekry s česnekem a dýňovým semínkem a špaldové piškoty z naší Biopekárny Zemanka. Tento příspěvek najdete v knize Bioabecedář Hanky Zemanové, který si můžete objednat na

Mlýnské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Mlýnské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Mlýnské výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Mlýnské

Více

K nákupu nad 500,-Kč. v hodnotě 147,-Kč. Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky

K nákupu nad 500,-Kč. v hodnotě 147,-Kč. Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky K nákupu nad 500,-Kč Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky v hodnotě 147,-Kč - Oliva med šampón 35ml - Oliva med kondicionér 35ml - Oliva pomeranč sprchový gel 35ml - Oliva pomeranč tělové mléko

Více

Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb. co je OUT?

Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb. co je OUT? Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb co je OUT? Kombinace masová polévka + sladký pokrm + Gulášová polévka Honzovy buchty + Ruský boršč Šišky s mákem Proč out? Tuto klasiku jsme milovali.

Více

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Ing. Jana Lukešová BAZALKA Hradec Králové www.bazalkahk.cz

Ing. Jana Lukešová BAZALKA Hradec Králové www.bazalkahk.cz JAK VAŘIT Z BIOPOTRAVIN A MÉNĚ ZNÁMÝCH POTRAVIN Ing. Jana Lukešová BAZALKA Hradec Králové www.bazalkahk.cz Jak začít vařit z biopotravin 1. Hlavní rozhodnutí : Chci vařit z bio surovin. 2. Najít možné

Více

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo.

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

ROSTLINNÉ ALTERNATIVY

ROSTLINNÉ ALTERNATIVY ROSTLINNÉ ALTERNATIVY Průvodce veganskými alternativami. veganskaspolecnost.cz Budoucnost pro všechny. Zaznamenali jste ve vaší restauraci vyšší zájem o bezmasá jídla? Rostlinná strava se stala významným

Více

Pracovní list Škrob, škrobová zrna II

Pracovní list Škrob, škrobová zrna II Pracovní list Škrob, škrobová zrna II Aktivita 2 Rozlišování škrobových zrn ve směsi Honza jde nakoupit. Má od maminky seznam. Má koupit nějaké pečivo, instantní hrachovou polévku, škrobovou moučku, hladkou

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Produktové školení 2 OBILNINY. PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o

Produktové školení 2 OBILNINY. PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o Produktové školení 2 OBILNINY 1. Úvod Stěžejní význam pro na naši firmu Od počátku svého vzniku zaměření na obilniny (hlavně alternativní) pan Hutař dovezl do ČR první špaldu Největší výběr bio mouk v

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

Škola- prosinec do Pátek

Škola- prosinec do Pátek Pátek 1.12.2017 slunečnicový chléb, pomazánka tvarohová s pažitkou, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva, vždy polévka bramboračka,09 zapečené těstoviny se šunkou, zeleninová obloha,03,06,07 houska,

Více

LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae bobovité)

LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae bobovité) LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae bobovité) Podle české legislativy rozumíme: luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin, předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené

Více

Škola- říjen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 6.10.

Škola- říjen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 6.10. Pondělí 2.10.2017 houska, pomazánka vaječná, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva polévka bramborová s ovesnými vločkami těstoviny zapečené se zeleninou a sýrem, jablka - příloha chléb, máslo, šunka,

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

Obsahuje tyto alergeny: Popis jídla. Datum. pondělí. úterý. středa

Obsahuje tyto alergeny: Popis jídla. Datum. pondělí. úterý. středa Jídelní lístek ŠJ = čerstvá zelenina a ovoce období: 1.11. - 2.11.2018 úterý středa Polévka: Cizrnová s rajčaty a bazalkou 1- pšenice,7,9 Oběd č. 1: Vepřový plátek na paprice, těstoviny 1- pšenice,3,7,9

Více

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka zeleninová se sýrem, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07,09,10

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka zeleninová se sýrem, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07,09,10 Pondělí 2.1.2017 Přesnídáv. kaše rýžová se skořicí, kompot ovocný - příloha, čaj Polévka zelňačka s cizrnou Oběd 1 kuřecí stehno pečené, dušená rýže s kukuřicí Svačina chléb s máslem, vejce vařené, jablka

Více

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5. pondělí 4.5.2015

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5. pondělí 4.5.2015 pondělí 4.5.2015 týden 4.5. až 10.5. celozrnný chléb s rozhudou, och. mléko, zelenina (obsahuje alergeny*: 1a, b, c, 11, Polévka: rajčatová s bulgurem (obsahuje alergeny*: 1a, 9) pangásius se sýrem a vej.,

Více

Katalog surovin a zboží

Katalog surovin a zboží Katalog surovin a zboží Dodává: Bezlepík s.r.o., Gregorova 1484/20, 741 01 Nový Jičín IČ: 023 90 515, DIČ: CZ 023 90 515 Místo zpracování a expedice: Provozovna U Bezlepíka, 5. května 719/9, 741 01 Nový

Více

Škola- září do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek

Škola- září do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pondělí 2.9.2019 Přesnídáv. chléb kmínový, pomazánka z olejovek s lučinou, okurka - zelenina příloha, čaj Polévka polévka hovězí s celestýnskými nudlemi Oběd 1 kuře pečené na cibuli a česneku, zeleninový

Více

Doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách

Doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách Doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách Doporučená pestrost (dále jen DP ) je sestavena tak, že při jejím dodržení bude splněn spotřební koš a současně i výživové doporučené dávky,

Více

Ječmen - výroba krup, sladu, mouka zřídka - slad o pivo, kávoviny, sladové výtažky. Oves - hodnotné krmivo - ovesné vločky bezpluché odrůdy

Ječmen - výroba krup, sladu, mouka zřídka - slad o pivo, kávoviny, sladové výtažky. Oves - hodnotné krmivo - ovesné vločky bezpluché odrůdy - Odrůdy krmné X potravinářské - podle znaku zrna rozeznáváme odrůdy: o pšenice měkká škrobnatá o pšenice polotvrdá (polosklovitá) o pšenice tvrdá (celosklovitá) - mouka, krupice, škrob kroupy, perličky

Více

Jednotlivá patra pyramidy výživy pro děti

Jednotlivá patra pyramidy výživy pro děti Díl 4. Jednotlivá patra pyramidy výživy pro děti Abychom mohli pyramidu výživy pro děti správně používat, podrobněji se seznámíme s jednotlivými jejími patry. Základna pyramidy Základnu pyramidy tvoří

Více

Červen týden 1.6. až 5.6.

Červen týden 1.6. až 5.6. týden 1.6. až 5.6. středa 1.6.2016 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko 1, 7 Polévka: polévka rybí 4, 9 Hlavní jídlo: vepřové na zelenině, brambory, ovoce, sirup7 Svačina: toustový chléb, tvarohová pomazánka,

Více

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo.

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. TIENS DIGEST DOBRÉ ZINC and A ŠPATNÉ its influence BAKTERIE on V TRÁVICÍM human body SYSTÉMU Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. Špatné bakterie podporují chorobné

Více

Přesnídáv. rohlík, jogurt - příloha, jablka - příloha, čaj, vždy tác sezonní zeleniny a ovoce obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. rohlík, jogurt - příloha, jablka - příloha, čaj, vždy tác sezonní zeleniny a ovoce obsahuje alergeny: 01,07 Čtvrtek 1.2.2018 rohlík, jogurt - příloha, jablka - příloha, čaj, vždy tác sezonní zeleniny a polévka hrstková,09 bulgurové rizoto s kuřecím masem a zeleninou, strouhaný sýr, řepa červená slunečnicový

Více

Škola- červenec do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 6.7.

Škola- červenec do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 6.7. Pondělí 2.7.2018 Úterý 3.7.2018 Středa 4.7.2018 Čtvrtek 5.7.2018 Pátek 6.7.2018 polévka rajčatová s celozrnnou těstovinou uzené maso vařené, dušené kysané zelí, gnocchi,03 polévka hrstková,09 špagety s

Více

Přesnídáv. chléb, pomazánka z tuňáka a zeleniny, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,04,07,09

Přesnídáv. chléb, pomazánka z tuňáka a zeleniny, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,04,07,09 Čtvrtek 1.6.2017 houska- celozrnná, máslo, šunka, okurka - zelenina příloha, / bílá káva polévka rajčatová s celozrnnou těstovinou sekaná z králíčího masa s pohankou, bramborová kaše, zeleninová obloha,10

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.6.2018 slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s celerem, mrkev, mléko, čaj, krém tvarohový- nanuk, vždy tác,09 polévka brokolicovo-květáková s majoránkou rajčatové pečené fazole - kovbojské, slunečnicový

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka z červené čočky, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka z červené čočky, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01 Pondělí 1.5.2017 státní svátek Úterý 2.5.2017 kaše krupicová, kompot ovocný - příloha, čaj pohanková polévka se zeleninou a houbami obsahuje alergeny: 09 čevabčiči, brambory m.m., lahůdková cibule, zeleninová

Více

Duben 2010. týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010. pátek 2.4.2010. Velikonoční prázdniny. Velikonoční prázdniny

Duben 2010. týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010. pátek 2.4.2010. Velikonoční prázdniny. Velikonoční prázdniny týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010 pátek 2.4.2010 Velikonoční prázdniny Velikonoční prázdniny změna jídelníčku vyhrazena Strana 1 http://www.zspribram.cz pondělí 5.4.2010 Duben 2010 týden 5.4. až 11.4.

Více

Škola- leden do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Škola- leden do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 1.1.2018 Úterý 2.1.2018 Středa 3.1.2018 Čtvrtek 4.1.2018 Pátek 5.1.2018 státní svátek- nevaří se! státní svátek- nevaří se! sanitační den- nevaří se! sanitační den- nevaří se! houska, pomazánka

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, máslo, plátkový sýr, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, máslo, plátkový sýr, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07 Středa 1.2.2017 slunečnicový chléb, máslo, plátkový sýr, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva polévka špenátová s vajíčkem hovězí pečeně na česneku, dušená rýže rohlík, pomazánka sýrová s kapií,

Více

J í d e l n í l í s t e k

J í d e l n í l í s t e k Týden: 45. od: 2.11. do: 6.11. Po Polévka: Kuřecí vývar s pohankovými vločkami Rohlík Hlavní jídlo: Kuřecí perkelt Špecle (bramborové těstoviny) Út Smetanový krém Bobík Polévka: Z míchaných luštěnin Hlavní

Více

obsahuje alergeny: 01,10 Svačina slunečnicový chléb, máslo, šunka, okurka - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,07

obsahuje alergeny: 01,10 Svačina slunečnicový chléb, máslo, šunka, okurka - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,07 Pondělí 1.10.2018 chléb, pomazánka sardinková, mrkev, čaj,04,07,10 zelňačka s cizrnou rybí filé pečené na másle a zelenině, brambory m.m., zeleninová obloha,04,07 houska- celozrnná, bylinkové máslo, jablka

Více

Škola- únor do Pátek

Škola- únor do Pátek Pátek 1.2.2019 Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka sýrová s celerem, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva Polévka polévka špenátová s vajíčkem Oběd 1 bulgurové rizoto s vepř. mletým masem a

Více

od do Čtvrtek Pátek

od do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.9.2016 Pátek 2.9.2016 hrachová Vepřové rizoto se sýrem, sterilovaná okurka obsahuje alergeny: 07,10 Voda s citrónem, čaj s meduňkou, mátou či citronem s krupicí a vejci obsahuje alergeny: 01,03,06,07,09,13

Více

Obiloviny. Ing. Miroslava Teichmanová

Obiloviny. Ing. Miroslava Teichmanová Obiloviny Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Obiloviny

Více

Jídelní lístek Základní škola Březová nad Svitavou

Jídelní lístek Základní škola Březová nad Svitavou Jídelní lístek Základní škola Březová nad Svitavou tel. 734 231 227 e-mail: zsbrezovajidelna@seznam.cz pondělí 2.9.2019 alergen pondělí 9.9.2019 KOMPOT alergen polévka Kmínová s vejci 1.1,3,9 polévka Zeleninová

Více

Proč jíst celozrnné obiloviny?

Proč jíst celozrnné obiloviny? Proč jíst obiloviny? Proč č jíst celozrnné Proč jíst celozrnné obiloviny? 1 Proč jíst celozrnné obiloviny? Celé zno obilí Klíček Endosperm Slupka 2 Proč jíst celozrnné obiloviny? Proč jíst celozrnné obiloviny?

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka mrkvová, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka mrkvová, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07 Čtvrtek 1.12.2016 Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka mrkvová, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva Polévka polévka hrstková,09 Oběd 1 špagety se zeleninovou omáčkou, jablka - příloha,06,09

Více

ALBIO. Albio www.albiostyl.cz

ALBIO. Albio www.albiostyl.cz ALBIO s.r.o. ALBIO vznik 2002 Síť bioprodejen (dnes 3x v Praze, na Andělu provozujeme největší bioprodejnu v ČR) Jediná komplexní biorestaurace v ČR První tradiční biopekárna v Praze Plnohodnotný bio catering

Více

V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny

V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny BULGHUR Bulghur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí

Více

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 1.4. ST * Hrachová polévka s majoránkou 2. Smažený kuřecí řízek s plátkem citrónu podávaný s tymiánovou bramborovou kaší 5. / GF, DF, V/ hrachová s majoránkou Lečo s bramborem z páry*cibule*rajče*paprika*vejce*brambory*sůl*olivový

Více

MŠ a ZŠ do Pátek

MŠ a ZŠ do Pátek Pátek 1.4.2016 Přesnídáv. chléb s pomazánkovým máslem, paprika - zelenina příloha, čaj Polévka polévka vločková s brambory a zeleninou Oběd 1 kuřecí řízek smažený, brambory m.m., salát zeleninový s jablky,03,07,09

Více

Škola- duben do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Škola- duben do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.4.2018 Úterý 3.4.2018 Středa 4.4.2018 Čtvrtek 5.4.2018 Pátek 6.4.2018 státní svátek- nevaří se! polévka drůbková jemná s rýží,09 hovězí pečeně na česneku, houskové knedlíky (kynuté)- se špaldou

Více

Leden týden 3.1. až 8.1.

Leden týden 3.1. až 8.1. týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2017 Přesnídávka: chléb, mrkvová pomazánka, okurek, bílá káva 1, 7 polévka bramborová 9 čočka nakyselo, kysané zelí, pečené vdolky, sirup 1, 3, 7 Svačina: chléb, máslo, šunka,

Více

Univerzita Třetího věku

Univerzita Třetího věku Univerzita Třetího věku Sortiment biopotravin Ing. Vilma Hladíková Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Pro-bio, obchodní společnost r.o. První český výrobce a dodavatel kvalitních

Více

Co to je cizrna? Příprava pečené cizrny z plechovky. Křupavá pečená cizrna neboli římský hrách recept mnoha chutí

Co to je cizrna? Příprava pečené cizrny z plechovky. Křupavá pečená cizrna neboli římský hrách recept mnoha chutí Minule padlo pár slov o tom, jak mají jednotlivé suroviny nekonečné využití v kuchyni. Jasným důkazem toho je právě cizrna, známá taky jako římský či beraní hrách, kterým svým vzhledem připomíná. Oblíbenost

Více

Přesnídáv. Jogurt se strouhaným jablkem, rohlík, čaj (A: 01,07)

Přesnídáv. Jogurt se strouhaným jablkem, rohlík, čaj (A: 01,07) Pondělí 29.2.2016 Pudink s ovocem, čaj (A: 07) drožďová s ovesnými vločkami a zeleninou (A: 01,03,09) Směs ze sojového masa, dušená rýže, čaj (A: 01,03,06,07,09) Chléb s pomazánkovým máslem, ředkvičky,

Více

VLáKNINa. Růžena Krutilová

VLáKNINa. Růžena Krutilová VLáKNINa Růžena Krutilová Definice vlákniny AACC (2001): Vlákninu potravy tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v lidském tenkém střevě a jsou zcela

Více

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.5.2016 Úterý 3.5.2016 Středa 4.5.2016 Čtvrtek 5.5.2016 Pátek 6.5.2016 Chléb s tvarohovou pomazánkou s bylinkami, mléko, okurek Polévka krupicová s vejci, bratislavský hovězí plátek, houskový

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

Přesnídáv. pomazánka z tuňáka, chléb, čaj se sirupem, ovoce, zelenina (obsahuje al. : 04) Polévka Oběd 1

Přesnídáv. pomazánka z tuňáka, chléb, čaj se sirupem, ovoce, zelenina (obsahuje al. : 04) Polévka Oběd 1 Pondělí 5.1.2015 Přesnídáv. pomazánka z tuňáka, chléb, čaj se sirupem, ovoce, zelenina (obsahuje al. : 04) Úterý 6.1.2015 zeleninový vývar stěstovinou (obsahuje al. : 01, 07, 03) čočka na kyselo, vejce

Více

Říjen týden až 9.10.

Říjen týden až 9.10. týden 3.10. až 9.10. pondělí 3.10.2016 polévka s cizrnou 9 Hlavní jídlo: koprová omáčka, vejce, brambory, čaj 3, 7 Svačina: chléb, máslo, džem, ovoce, sirup 1 úterý 4.10.2016 Přesnídávka: chléb, sýrová

Více

J Í D E L N Í Č E K ZŠ

J Í D E L N Í Č E K ZŠ Úterý 1112016 Středa 2112016 Čtvrtek 3112016 Pátek 4112016 zeleninová s kuskusem Moravský vrabec, Halušky, Kyselé zelí dušené, Džus, Ovoce obsahuje alergeny: 01,01a,06 hovězí vývar s drobením Vepřová kotleta

Více

žitný chléb, pomazánka celerová s tvarohem, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,07,09

žitný chléb, pomazánka celerová s tvarohem, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,07,09 Středa 1.6.2016 Čtvrtek 2.6.2016 Pátek 3.6.2016 žitný chléb, pomazánka celerová s tvarohem, paprika - zelenina příloha, čaj,09 polévka rybí,04,07,09 kuře pečené, bulgur se zeleninou, paprika - zelenina

Více

ČERVEN 2014. Jídlo. energie

ČERVEN 2014. Jídlo. energie ČERVEN 2014 Jídlo a energie Záměna nezdravých, rychlých pochoutek jako jsou čokoládové tyčinky, šumivé nápoje a kofein za potraviny, které poskytují přirozenou vzpruhu Výživa pro lepší život Jídlo a energie

Více

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení pyramida versus talíř Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení Cíl: rozvíjet a upevňovat zdraví lidí (populace) Podklad: vědecky podložené a ověřené studie

Více

Škola- březen do Pátek

Škola- březen do Pátek Pátek 1.3.2019 Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka vaječná, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva,10 Polévka mrkvová polévka se špaldovou krupicí Oběd 1 kuře na paprice, tarhoňa Pondělí 4.3.2019

Více

Hodnocení polévek. Hodnocení hlavních jídel

Hodnocení polévek. Hodnocení hlavních jídel Hodnocení jídelníčku dle Nutričního doporučení Škola Mateřská škola Komenského, Komenského 1011, Kuřim Jídelníček za měsíc březen 2015 21 stravovacích dní Hodnotitel MVDr. Anna Niklová Hodnocení polévek

Více

zdraví síla rychlost vytrvalost

zdraví síla rychlost   vytrvalost zdraví rychlost vytrvalost síla www.ironpet.cz www.ironpet.cz IRONpet je přírodní české superprémiové krmivo bez obsahu lepku a kuřecího masa. Hlavním zdrojem bílkovin jsou maso z krocana nebo hovězí maso.

Více

Přesnídáv. chléb s máslem a pažitkou, okurka - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. chléb s máslem a pažitkou, okurka - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,07 Pondělí 3.6.2019 Přesnídáv. chléb kmínový, pomazánka z olejovek s lučinou, mrkev, čaj Polévka polévka fazolková s vejcem Oběd 1 lečo s vejci a dýní, brambory m.m., zeleninová obloha obsahuje alergeny:

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07 Středa 1.3.2017 Přesnídáv. houska, pomazánka tvarohová s vejci, okurka - zelenina příloha, čaj Polévka polévka slepičí s rýží a zeleninou,09 Oběd 1 kuře pečené s nádivkou, brambory m.m., zeleninová obloha

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od 2.5. do

JÍDELNÍ LÍSTEK od 2.5. do JÍDELNÍ LÍSTEK od 2.5. do 6.5.206 Pondělí raženka, drůbeží pomazánka,, chléb, celerová pomazánka, malcao chléb s rozhudou mléko, polévka bramboračka, rohlík s máslem, plátek čočka na kyselo, vejce,okurek,

Více

Jídelníček. Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Jídelníček. Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 01.10.2018 Svačina: Rýžové křehké plátky, hrášková pomazánka, zelenina Oběd: Dýňový krém,9/ Hovězí po Burgunsku, bramborová kaše,9 Svačina: Loupák, mléko, ovoce Úterý 02.10.2018 Svačina: Celozrnný

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

Listopad 2014. týden 3.11. až 9.11.

Listopad 2014. týden 3.11. až 9.11. týden 3.11. až 9.11. pondělí 3.11.2014 Přesnídávka: celozrnný rohlík, máslo, mléko polévka zeleninová s krupicovými noky čočka na kyselo, vejce, pečený vdolek, čaj chléb, máslo, džem, ovoce, sirup úterý

Více

Škola- červenec do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 7.7.

Škola- červenec do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 7.7. Pondělí 3.7.2017 Polévka polévka kedlubnová s jáhly Oběd 1 vepřová roláda, dušená rýže,03,06,07 Úterý 4.7.2017 Polévka zelňačka s cizrnou Oběd 1 kapustové karbanátky, brambory m.m., zeleninová obloha Středa

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) U Studny, Karviná

Více

Leden týden 3.1. až 9.1. pondělí Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao

Leden týden 3.1. až 9.1. pondělí Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao týden 3.1. až 9.1. pondělí 3.1.2011 polévka kroupová květákové placičky, brambory, červená řepa, čaj chléb, máslo, džem, ovoce, čaj úterý 4.1.2011 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, bílá káva

Více

Říjen 2015. týden 1.10. až 4.10.

Říjen 2015. týden 1.10. až 4.10. týden 1.10. až 4.10. čtvrtek 1.10.2015 Přesnídávka: chléb tuňáková pomazánka, okurek, bílá káva 1, 4, 7 Polévka: polévka bílá 7 Hlavní jídlo: vepřové na kmíně, rýže, kompot, čaj 1 Svačina: krupicová kaše,

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu Anotace Autor Jazyk EU: PRIR - 48 Pracovní list seznámí žáky s jednotlivými složkami potravy. Mgr. Kateřina Vanýsková Čeština Vzdělávací oblast Člověk

Více

Září týden 1.9. až 4.9.

Září týden 1.9. až 4.9. týden 1.9. až 4.9. čtvrtek 1.9.2016 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, bílá káva1, 7 polévka čočková 1 Hlavní jídlo: vepřová pečeně, bramborová kaše, salát, čaj 7 Svačina: puding s piškoty,

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09 Název materiálu: Mlýnské výrobky Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Mlýnské výrobky.

Více

NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ. Dobrá výživa pro dobrý noční spánek. Výživa pro lepší život. Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku

NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ. Dobrá výživa pro dobrý noční spánek. Výživa pro lepší život. Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku BŘEZEN 2014 NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ Dobrá výživa pro dobrý noční spánek Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku Tip na dobrou výživu pro dobrý noční spánek Vápník potřebný pro udržení

Více

Listopad 2010. týden 1.11. až 7.11. pátek 5.11.2010 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, paprika, bílá káva

Listopad 2010. týden 1.11. až 7.11. pátek 5.11.2010 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, paprika, bílá káva týden 1.11. až 7.11. pondělí 1.11.2010 Přesnídávka: celozrnné rohlíky, máslo, bílá káva polévka zeleninová s rýží kapustové karbenátky, brambory, červená řepa, čaj chléb, máslo s džemem, ovoce, sirup úterý

Více

Září 2009. týden 1.9. až 6.9. úterý 1.9.2009 Polévka: vločková bramborový guláš s masem, chléb

Září 2009. týden 1.9. až 6.9. úterý 1.9.2009 Polévka: vločková bramborový guláš s masem, chléb týden 1.9. až 6.9. úterý 1.9.2009 Polévka: vločková bramborový guláš s masem, chléb středa 2.9.2009 Polévka: rajčatová s nudlemi srbské rizoto se sýrem, zelný salát čtvrtek 3.9.2009 Polévka: bramborová

Více

Hodnocení jídelníčku dle Nutričního doporučení

Hodnocení jídelníčku dle Nutričního doporučení Hodnocení jídelníčku dle Nutričního doporučení Škola: Základní škola Náchod-Plhov, Příkopy 11856, 547 01 Náchod Jídelníček za měsíc: duben 2017 17 stravovacích dní z důvodu Velikonočních prázdnin Hodnotitel:

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Číslo vzdělávacího materiálu OBILOVINY

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Číslo vzdělávacího materiálu OBILOVINY Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526 III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015

JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015 JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015 2.3.PO*Květáková polévka se zeleným hráškem/1,3,7 1. Smetanové fusilli s kuřecím na rozmarýnu a jarní zeleninou/brokolice, sladký hrášek a kukuřice/1,3,7 5. / GF, V/ Květáková polévka

Více

Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek do

Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek do 18.09.2017 do 22.09.2017 Pondělí 18.9.2017 Úterý 19.9.2017 Středa 20.9.2017 Čtvrtek 21.9.2017 Pátek 22.9.2017 tmavé pečivo, rama, džem, ovoce, kakao (A: 01) Polévka zeleninová se strouháním, Omáčka játrová,

Více

STÁTNÍ SVÁTEK SVÁTEK PRÁCE

STÁTNÍ SVÁTEK SVÁTEK PRÁCE Jídelní lístek ŠJ = čerstvá zelenina a ovoce období: 1.5. - 3.5.2019 1.5.2019 STÁTNÍ SVÁTEK středa SVÁTEK PRÁCE Kedlubnová 1pšenice,9,7 Štěpánská hovězí pečeně, těstoviny 2.5.2019 Čaj, voda čtvrtek Tilápie

Více

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu.

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu. Datlový sirup TIENS Datlový sirup Čínští lékaři věří, že Jujuba Udržuje lidi fit Doplňuje energii Posiluje játra, slezinu a žaludek Vyživuje krev Zklidňuje nervy Moderní odborníci na výživu věří, že plody

Více

Škola- březen do Čtvrtek Pátek

Škola- březen do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.3.2018 Pátek 2.3.2018 kaše jáhlová, jablka - příloha, čaj, vždy tác sezonní zeleniny a ovoce polévka hrstková hovězí guláš s žampionovou vložkou, houskové knedlíky (kynuté)- se špaldou houska-

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.4.2016 rohlík grahamový, pomazánka cizrnová se zeleninou, zel.obloha, dětské cappucino obsahuje alergeny: 01a,01b,01c,03,06,07,09,10 polévka zabíjačková jemná, kynuté borůvkové knedlíky se strouhaným

Více

J Í D E L N Í Č E K. strava.: RACIONÁLNÍ na období od do

J Í D E L N Í Č E K. strava.: RACIONÁLNÍ na období od do Sociálná služby města Moravská Třebová Svitavská 8, 57101 Moravská Třebová IČ: 00194263, DIČ: J Í D E L N Í Č E K strava.: RACIONÁLNÍ na období od 01.02.2018 do 28.02.2018 Datum Pořadí jídla Druh jídla

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka tvarohová s mrkví a vejcem, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka tvarohová s mrkví a vejcem, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07 Úterý 1.11.2016 slunečnicový chléb, pomazánka kapiová, mrkev, čaj / bílá káva špenátová polévka s vajíčkem obsahuje alergeny: 03,07 hovězí ragú, houskové knedlíky (kynuté),09 cereálie, mléko, jablka -

Více

Červen týden 1.6. až 7.6.

Červen týden 1.6. až 7.6. týden 1.6. až 7.6. pondělí 1.6.2015 Přesnídávka: celozrnné rohlíky, pomazánkové máslo, jablko 1, 3, 7 Polévka: polévka bílá 7 Hlavní jídlo: smažené rybí filé, brambory, kompot, čaj 1, 3, 4, 7 Svačina:

Více

od do Úterý Středa Čtvrtek Pátek

od do Úterý Středa Čtvrtek Pátek Úterý 3.9.2019 Středa 4.9.2019 Čtvrtek 5.9.2019 Pátek 6.9.2019 Hvězdička cereální, cottage letní zelenina, (zelenina, ovoce), čaj ovocný Pórková krémová Kuřecí řízek, brambor, salát zeleninový, sirup ovocný,

Více

od do Pátek

od do Pátek Pátek 1.2.2019 Pomazánka vaječná, chléb,mléko,čaj,okurka salátová (A: 01,03,07) Polévka zeleninová, Fazole po florentinsku, pečivo,čaj (A: 01,03,06,07,09) Chléb,máslo,džem,mléko,čaj,jablko (A: 01,07) Pondělí

Více

BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY VÝZNAM BÍLKOVIN PRO ORGANISMUS Bílkoviny, neboli také proteiny, jsou důležitou živinou a základní stavební jednotkou všech buněk a tkání. Jsou nezbytné

Více

Ukázka jídelníčku. Alergeny: Obiloviny obsahující lepek, Vejce, Mléko a výrobky z něj, Celer

Ukázka jídelníčku. Alergeny: Obiloviny obsahující lepek, Vejce, Mléko a výrobky z něj, Celer Pátek, 27. 3. 2015 Ukázka jídelníčku Mrkvový krém s krupicovými noky, Celer Pečené rybí filé s nivou, bramborové pyré s hráškem, rajčatový salát s cibulí, BUDOVA B Alergeny: Ryby, Mléko a výrobky z něj

Více

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová Výživa dospělých Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výživa

Více

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing.

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

od do Čtvrtek Pátek Jídelní lístek

od do Čtvrtek Pátek Jídelní lístek Čtvrtek 1.11.2018 Polévka zeleninová,09 Oběd 1 mexický guláš, sýr, dušená rýže, nápoj Pátek 2.11.2018 Polévka vývar s bulgurem,09 Oběd 1 hovězí maso na česneku, bramborový knedlík, špenát, nápoj Pondělí

Více

Duben 2010. týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010 Polévka: vločková kuře na paprice, houskový knedlík

Duben 2010. týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010 Polévka: vločková kuře na paprice, houskový knedlík týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010 Polévka: vločková kuře na paprice, houskový knedlík pátek 2.4.2010 Polévka: bramborová s hráškem lečo s masem, brambor, tvarohová tyčinka změna jídelníčku vyhrazena

Více

Jak správně jíst v době kojení

Jak správně jíst v době kojení Jak správně jíst v době kojení 2007 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz

Více

Čerstvý sýr. Balení: Vakuově baleno. Váha jednoho sýru se pohybuje cca od 85 do 150 gramů. Výsledná cena je vypočítána dle gramáže.

Čerstvý sýr. Balení: Vakuově baleno. Váha jednoho sýru se pohybuje cca od 85 do 150 gramů. Výsledná cena je vypočítána dle gramáže. Čerstvý sýr 160,-Kč za 1 kilogram Balení: Vakuově baleno. Váha jednoho sýru se pohybuje cca od 85 do 150 gramů. Výsledná cena je vypočítána dle gramáže. Složení: MLÉKO, mlékárenská kultura, syřidlo, chlorid

Více