Zpráva o činnosti Hipocentra Psychiatrické nemocnice Kosmonosy za rok 2018

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva o činnosti Hipocentra Psychiatrické nemocnice Kosmonosy za rok 2018"

Transkript

1 Zpráva o činnosti Hipocentra Psychiatrické nemocnice Kosmonosy za rok 2018

2

3 Zpracoval tým Hipocentra Psychiatrické nemocnice Kosmonosy Sponzoři a dárci Hipocentra HÁTLE s.r.o. MVDr. JAN CIHLÁŘ MVDr. JIŘÍ ŠLEMENDA MUDr. VERONIKA KOTKOVÁ Hipocentrum PN Kosmonosy je členem České hiporehabilitační společnosti, Střediskem praktické výuky a Střediskem doporučené hiporehabilitace.

4

5 Slovo úvodem Držíte v rukou ročenku, ve které jako každý rok hodnotíme činnost Hipocentra Psychiatrické nemocnice Kosmonosy ( dále jen PNK). Hipocentrum PNK letos oslavilo 15 let trvání v rámci komplexní péče, kterou Psychiatrická nemocnice Kosmonosy poskytuje. Celý tým terapeutů a to jak těch dvounohých, tak i čtyřnohých se po celou tuto dobu snaží co nejlépe a a v co nejvyšší kvalitě odvádět práci nejen při lekcích hiporehabilitace, ale nově i animoterapie a v neposlední řadě i při provádění pracovní terapie. O tom, že tuto práci děláme opravdu dobře svědčí to, že Hipocentrum PNK je Střediskem doporučené hiporehabilitace a Střediskem praktické výuky České hiporehabilitační společnosti ( ČHS) a všichni koně mají složené Specializační zkoušky pro koně a pony v hiporehabilitaci a mají licenci pro práci v hiporehabilitaci. Dalším potvrzením kvality naší práce je také velmi pozitivně hodnotící dopis, který vedení PNK v letošním roce od ČHS obdrželo. To všechno nás zároveň zavazuje k tomu, abychom naší práci dělali nadále kvalitně a se stejným nadšením jako dosud.

6

7

8

9 Tým Hipocentra PN Kosmonosy: Odborný garant: PhDr. Petra Černá Rynešová, klinická psycholožka, absolventka jednooborové psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dále specializační kurz LPPJ pro uplatnění hiporehabilitace v psychologii při Masarykově univerzitě v Brně. Psychoterapeutický výcvik v Existenciální analýze a logoterapii. Má dlouholeté zkušenosti s koňmi a jezdectvím, držitelka jezdecké licence. Zakladatelka praktické terapeutické práce v Hipocentru. Autorka metodiky, podle níž zdejší Hipocentrum pracuje. V roce 2011 tato metodika vyšla v knižní podobě pod názvem Když kůň léčí duši aneb metodika hiporehabilitace zaměřená na klienty s duševním onemocněním V Hipocentru působí od roku dětských Vedoucí Hipocentra a hlavní cvičitel koní: Kamila Petrová, absolventka Střední zemědělské školy v Brandýse nad Labem, držitelka jezdecké licence, absolventka DPS SPPG (doplňkové studium speciální pedagogiky) na PedF UK v Praze, 29 let praxe u koní - ošetřovatelka koní v chovech noriků a huculů, vedoucí jezdeckých táborů, 4 roky práce cvičitele koní v Hamzově odborné léčebně Luže - Košumberk. Svědomitě se věnuje výcviku, výběru a přípravě koní pro terapii. Aktivně se podílí na průběhu terapeutických hodin, kde důsledně a laskavě vede koně pro co nejlepší průběh terapie. V Hipocentru působí od roku Členka pracovní skupiny TVK v České republice, členka komise pro zkoušky hiporehabilitačních koní a aktivní členka výboru ČHS. Pomocnice cvičitele koní a ošetřovatelka koní: Marie Šerá je absolventkou středního odborného učiliště Horky nad Jizerou. Koním se věnuje od roku 1997.V roce 2003 začala pracovat v Hipocentru PN Kosmonosy jako ošetřovatelka koní. Od roku 2006 do roku 2012 byla na mateřské dovolené. Na začátku roku 2013 se do funkce ošetřovatelky koní opět vrátila. Pro její práci je dominantní klid, rozvaha a dobrá nálada.

10 Terapeutky: v Irena Nekolová ( pondělí dopoledne A12+B1, pátek dopoledne A16). Absolventka Střední zdravotnické školy v Mladé Boleslavi, specializace v oboru psychiatrie, dvouletý psychoterapeutický výcvik v Národním centru ošetřovatelství nelékařských zdravotnických oborů Brně, 26 let praxe na psychiatrii Zakládající člen Hipocentra v PN Kosmonosy. Má praxi s širokým diagnostickým okruhem pacientů. Aktuálně se věnuje terapeutickému ježdění s pacienty z příjmových oddělení a z oddělení pro závislosti a ochranné léčby. Své hodiny vede s dávkou profesionality zkušené terapeutky. Mgr. Markéta Holasová ( středa dopoledne S9) Vystudovala jednooborovou psychologii na FF UP v Olomouci. V PN Kosmonosy pracuje od poloviny roku 2013.V letech se věnovala zejména hiporehabilitaci se seniory pro gerontopsychiatrická oddělení B3, A13 (koedukované skupiny) a oddělení K22, S11. Od roku 2014 doposud vede jednou týdně skupinu pacientů z oddělení S9 - Sexuologické oddělení muži. Markéta je v předatestační přípravě pro klinickou psychologii, absolvovala psychoterapeutický výcvik v dynamickém směru s důrazem na celostní psychosomatický přístup a výcvik v komplexní krizové intervenci. Po gerontopsychiatrických odděleních působila 2 roky na psychoterapeutickém oddělení K20 a Detoxu K20, aktuálně pracuje na příjmovém oddělení pro ženy B1. Mgr. Barbora Sládková ( čtvrtek dopoledne S7, odpoledne K20 fialová a červená skupina) Vystudovala FHS UK obor Řízení a supervize zdravotních a sociálních organizací, absolvovala psychodynamický psychoterapeutický výcvik typu SUR a další dílčí výcviky (krizová intervence, motivační rozhovory, specializační kurz adiktologie apod.). V minulosti pracovala s drogově závislými v o.s. SANANIM, aktuálně zaměstnaná v PN Bohnice. V roce 2016 dokončila Kurz psychoterapie pomocí koní, od května 2017 vede čtvrteční skupiny hiporehabilitace v PN Kosmonosy.

11 Lenka Pelikovská ( pátek odpoledne A14+ A16 úterý dopoledne A13) Absolventka Středního odborného učiliště Vysoké nad Jizerou (obor chovatel), studium SZeŠ Frýdlant (asistent pedagoga a pedagog pro volný čas). Absolventka dvouletého psychoterapeutického výcviku v Národním centru ošetřovatelství nelékařských zdravotnických oborů v Brně. V Hipocentru začala pracovat v říjnu Pro svůj mateřský přístup a trpělivost se specializuje na práci s chronickými pacienty z oddělení A14. Od listopadu 2018 začala pracovat s pacienty z oddělení A13. Ivana Mahrová ( středa odpoledne S8+S10). Původní vzdělání Střední odborné učiliště v Lysé nad Labem v oboru dámská krejčová. Zdravotnické vzdělání ošetřovatelka, 17 let praxe na psychiatrii. Dále kurz sportovní, reflexní a relaxační masáže. V Hipocentru aktivně pracuje od roku Věnuje se práci s pacienty převážně dlouhodobě hospitalizovaných v PNK. Její práce se vyznačuje velkou mírou trpělivosti a empatie, je velmi vstřícná k potřebám jednotlivých pacientů. Její doménou je precizně propracovaný soubor protahovacích cvičení na hřbetě koně. Martina Chládková ( úterý odpoledne K20 modrá skupina) Absolventka Střední zdravotnické školy v Mladé Boleslavi, specializace v oboru psychiatrie, dvouletý psychoterapeutický výcvik v Národním centru ošetřovatelství nelékařských zdravotnických oborů v Brně. Je držitelkou certifikátu Výklad karet. V letošním roce ukončila studium certifikovaného kurzu Ošetřovatelská péče v psychiatrii s využitím koní v PN Havlíčkův Brod. V Hipocentru vede od roku 2014 pacienty z oddělení K20, modrou skupinu. Jejím hodinám dominuje klid a spousta různých úsměvů.

12 Mgr. Michaela Svečulová ( úterý dopoledne B3) Absolvovala jednooborovou psychologii na FF UP v Olomouci. V období studia absolvovala výcvik Komplexní krizové intervence. Pracovala v sociálních službách se seniory, jako osobní asistentka s lidmi se zdravotním postižením a byla součástí týmu pro tvorbu skupinových tematických aktivit pro děti v Rodinném centru. Podílela se na organizaci studentského celoevropského kongresu v roce Michaela je v předatestační přípravě v klinické psychologii a v letošním roce zahájila psychoterapeutický výcvik. Stejně jako v loňském roce vedla hiporehabilitaci s pacientkami z geronto-psychiatrického příjmového oddělení B3. V práci s lidmi je pro ní důležitý respekt a lidský přístup. Během Katka Šrajerová ( pondělí odpoledne K22 + středa dopoledne A14) vystudovala Střední zdravotnickou školu v Mladé Boleslavi. Po maturitě pokračovala na VŠ Ústav zdravotnických studií v Liberci, kterou nedokončila ze zdravotních důvodů. Poté praxe v Klaudiánově nemocnici na chirurgicko-traumatologickém oddělení JIP v rozsahu 2 roky. V polovině roku 2009 nastoupila do PN Kosmonosy na oddělení D20 pro detoxifikační léčbu. Kateřina usiluje o vzdělání v oblasti psychoterapie a dále v oboru hiporehabilitace při léčbě duševních onemocnění. V Hipocentru začala pracovat na sklonku roku Od roku 2011 pracovala s oddělením A14. roku 2012 se rozšířil její pracovní záběr ještě o pacienty z oddělení S7 pro léčbu závislosti a skupinu z oddělení K20, které po ní při nástupu na druhou mateřskou dovolenou převzala Bára Sládková. V současnosti se Kateřina částečně vrátila z druhé mateřské dovolené a převzala oddělení K22, gerontologického oddělení žen. Nově začala pracovat od září 2018 s pacientem s autismem z oddělení A14, kterému se věnuje individuálně každou středu. Navíc pracuje jako případný záskok za ostatní terapeuty, když je třeba. U Kateřiny je nutné podotknout, že je u ní znát velké zapálení pro tuto práci a snaha pro osobní seberozvoj.

13 Mgr. Petra Majewská ( pondělí odpoledne K22 + S 11+S10) se Od pracuje Vystudovala jednooborovou psychologii a dvouoborovou sociologii - andragogiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Ve své diplomové práci a publikační činnosti věnovala tématům sociální konstrukce identity a copingovým strategiím v kontextu spirituální dimenze. roku 2017 pracuje v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy. Od roku 2015 působila jako školní psycholog na ZŠ a firemní psycholog v assessmentu. V současné době na gerontopsychiatrickém rehabilitačním oddělení, jehož nedílnou součástí jsou hiporehabilitace. Věnuje se diagnostice, výcviku v Gestalt psychoterapii, ve volném čase tanečně pohybové terapii a meditacím. Mgr.et Mgr.Vladimíra Šídlová ( úterý dopoledne A13) Vystudovala nejprve farmacii na Univerzitě Karlově, atestovala v oboru Veřejné lékárenství a 16 let pracovala v tomto oboru. Mezitím vystudovala psychologii na Univerzitě Palackého a nyní pracuje jako psycholog ve zdravotnictví v PN Kosmonosy. Je kandidátkou výcviku v katatymně imaginativní psychoterapii a v předatestační přípravě v oboru klinická psychologie. Výzkumně se zabývá spánkem, sněním a projektivními diagnostickými metodami. Od roku 2016 se věnuje hiporehabilitaci s geriatrickými pacienty z oddělení A13. Na podzim letošního roku předala svou skupinu Lence Pelikovské.

14 Technický provoz: Milan Veselý Vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Mladé Boleslavi, obor silnoproud. Dále postgraduální studium na energetickém institutu. Držitel jezdecké licence a cvičitelského průkazu. Od roku 1966, aktivně působil dlouhá léta v jezdeckém klubu TJ AUTO ŠKODA v Mladé Boleslavi. Účastnil se parkurových soutěží do stupně S. Je velkou oporou Hipocentra, zajišťuje z velké části jeho technický provoz. Aktivně se podílí na modernizaci zázemí stáje a jeho velkou zásluhou je přizpůsobení staré kotelny na krytou jízdárnu, která je v zimních měsících nepostradatelná pro průběh terapie a přípravu koní. Lucka Pelikovská Dobrovolník v hiporehabilitaci Martina Pacolová (animoterapie S10, A14, S8, K22) Absolventka Střední zdravotnické školy v Mladé Boleslavi. S Hipocentrem spolupracuje řadu let jako dobrovolník. Od listopadu 2017 nastoupila na pozici terapeuta pro animoterapii.

15 Koňští terapeuti: Britney, je 14letá klisna, bez původu, v typu teplokrevného koně. Byla zakoupena v turistické jízdárně Dřevona Hrabětice v Jizerských horách v listopadu 2012 sdružením CPK Chrpa, které nám jí propůjčilo k terapeutickým účelům. Britney je spolehlivý kůň s milou a vyrovnanou povahou, je mazlivá a vyhledává kontakt s lidmi. Mezi pacienty je velmi oblíbená pro svůj klid a líbivou bílou barvu. Britney je v majetku CPK CHRPA, Centra pro přípravu hiporehabilitačních koní. hiporehabilitační Rebeka, letos 13letá klisna slezského norika. Součástí kosmonoského stáda je 10 let. Rebeka je kontaktní a přátelský kůň se všemi přednostmi chladnokrevníka. Nosí těžší klienty a je ideální na provádění voltižních cvičení na jejím prostorném hřbetě. V terapii pracuje velmi vyrovnaně a je z ní další profesionální kůň našeho koňského terapeutického týmu. Jako profesionálka se také výborně osvědčila v zápřahu, kde chodí společně se Simkou. Rebeka je v majetku CPK CHRPA, Centra pro přípravu hiporehabilitačních koní. Bárný, 17letý valach, kříženec pony, v terapii pracuje 11 let. Bároš, jak se mu v Hipocentru s oblibou říká, je prototyp koně, kterého nic nerozhází. Nejraději stojí uprostřed jízdárny, když na něm pacienti cvičí a klimbá. Je to přátelský a milý kůň, který má velice rád lidi, proto je nedílnou součástí našeho koňského terapeutického týmu. V rámci letošního roku, podával své obvyklé výkony spojené s občasným pošťuchováním terapeutického týmu i pacientů. Bárný je v majetku CPK CHRPA, Centra pro přípravu hiporehabilitačních koní.

16 Navar, nejstarší profesor terapie. V terapii pracuje 14 let. Je to 19letý valach, kříženec arabského koně a českého teplokrevníka. Terapii vykonává velmi profesionálně - dobře zvládá jak samostatné ježdění pacientů, tak práci ze země, na kterou je specialista. Pro jeho chronické problémy se hřbetem je nutné ho šetřit a zařazovat pro lehčí klienty či pro práci využívající přirozenou komunikaci mezi koněm a člověkem. Navar je do Hipocentra zapůjčený od jeho majitelky Emilie Jandové. Trien, neboli Terezka, 10letá klisna minishetlandského ponyho. Byla do nemocnice zakoupena ze sponzorského daru firmy Johnson Controls. Tato malinká klisnička byla pořízena s ohledem na rozšiřující se poptávku po animoterapii s koňmi ze strany gerontologických pacientů naší nemocnice. Terka je milá, mazlivá, přítulná a přátelská kobylka vyhledávající kontakt s lidmi. Svojí milou vizáží a malou výškou nám v terapiích pomáhá odbourat počáteční strach z koní. Terezka je v majetku Psychiatrické nemocnice Kosmonosy Elf, 8letý, valach pony. Do Hipocentra PN Kosmonosy přišel na podzim Narodil se v Praze na Toulcově Dvoře. Elfík je velice přátelský kůň, který si nenechá ujít žádnou příležitost k tomu, aby pobavil, obveselil a dobře naladil, jak svoje koňské kamarády, tak a to hlavně svoje kamarády lidské. Spolu s Terezkou pracuje převážně s pacienty z gerontologických oddělení. Elf je v majetku Sdružení SRAZ Praha.

17 Simka, 14letá klisna norika, která do Hipocentra přišla v létě Je mezi pacienty oblíbená pro svou přátelskou povahu, snadnou ovladatelnost pod sedlem a příjemný vzhled. V letošním roce úspěšně složila Specializační zkoušky pro koně v hiporehabilitaci a stala se tak plnohodnotným terapeutickým koněm. Spolu s Rebekou ji zapřaháme a i v této práci se dobře osvědčila. Simka je v majetku CPK CHRPA, Centra pro přípravu hiporehabilitačních koní. Zvířecí terapeuti v programu animoterapie po Viktorka a Týnka Viktorka, černá koza kamerunská a Týnka,bílá holandská zakrslá koza, jsou matadorky v programu animoterapie. Do Hipocentra přišly v roce 2010 jako malá kůzlata a jsou celou dobu využívány pro kontaktní terapii a animoterapii. Jako všechny kozy jsou mlsné, hravé a mají rády, když je pacienti krmí nějakými dobrůtkami. I když mají docela prostorný výběh, nejradši jsou, když mohou volně pobíhat po areálu Hipocentra a přitom sníst na co přijdou. Pušimka Ovečka, která do Hipocentra přišla na podzim Pušimka je ovčí sirotek, vyrůstala ve společnosti lidí a psů a lidskou společnost přímo vyhledává. Velmi rychle si u nás zvykla a a tak jsme jí brzy po jejím příchodu zařadili do programu animoterapie. Je mazlivá, přítulná a nechá se vodit na vodítku jako pes. Pacienti s ní rádi chodí na procházky po areálu i v jejich volném čase. Je to další oblíbený zvířecí terapeut a maskot Hipocentra, za kterým nechodí pouze pacienti, ale rádi za ní přijdou i zaměstnanci nemocnice.

18 Felix a Felix Dva kocouří bratři, kteří jsou v Hipocentru třetím rokem. Jsou velmi mazliví a přátelští. Nevynechají žádnou příležitost se s každým nově příchozím pacientem, který navštíví program hiporehabilitace nebo animoterapie, přivítat, pomazlit, nechat se podrbat a pak se někomu stočit na klín a blaženě usnout. Jsou také dobrými lovci, takže díky tomu ve stájích a přilehlém okolí nejsou téměř žádné myši. Zmizík Kocourek, který k nám přišel letos na podzim jako malé bázlivé kotě. Protože se stále někde schovával před lidmi dostal jméno Zmizík. Postupně si na lidskou společnost zvykl a stal se platným zvířecím terapeutem, který se rád mazlí a těší se až ho někdo vezme na klín a bude se mu láskyplně věnovat.

19 Sisi a Bety Dvě samičky zakrslých králíků, plemene zakrslý beran durynský strakáč. Protože jsou to jedny z mála zvířat, která v Hipocentru mají původ, dostaly od pacientek z oddělení K22 vznešená jména po císařovně Sisi a královně Alžbětě. Do Hipocentra jsme je dostali od chovatelky výstavních králíků paní Blažejové z Kaniny u Mšena. Sisi a Bety jsou zařazené do programu animoterapie, nechají se mazlit a hladit a u pacientů jsou velmi oblíbené. Letos do jejich králičí party přišli jejich mladší sourozenci Diana a Charles, kteří se již také naplno zapojili do programu animoterapie Ferda a Eda Dva samečci morčat, které jsme dostali pro rozšíření programu animoterapie od Báry Dlaskové, zahradnice PNK. Oba jsou zvyklí na práci s pacienty, na jejich hlazení, krmení, česání a další činnosti, které s animoterapií souvisí.

20 Denní režim stáje: pondělí pátek krmení koní pouštění koní do výběhu, místování stájí dopolední terapie dle rozvrhu klid ve stáji nebo na pastvině dle počasí odpolední terapie dle rozvrhu odpolední činnosti zaměřené na přípravu koní večerní krmení a kontrola zdravotního stavu koní stavu koní Týdenní rozvrh hiporehabilitace PO B1+ A12 Nekolová S11+S10 Majewská K22 Šrajerová ÚT A13+B3 Svečulová K20 (modrá) Chládková Šídlová ST S9 Holasová S8 Mahrová A14 Šrajerová ČT S7 Sládková K20 (červená Sládková fialová) PÁ A16 Nekolová A14+A16 Pelikovská Týdenní rozvrh animoterapie ÚT S10,S11 Pacolová S8 Pacolová ČT A14 Pacolová K22 Pacolová Týdenní rozvrh pracovní terapie: PO-PÁ K A16,K20,S7,S8,S9,S SO+NE A16,S9 ( pouze v zimním období)

21 HIPOREHABILITACE 2018 V 15. ROCE ČINNOSTI HIPOCENTRA SE 408 TERAPEUTICKÝCH LEKCÍ ZÚČASTNILO 503 PACIENTŮ, MNOZÍ OPAKOVANĚ, CELKEM BYLO 1624 ÚČASTÍ. VE SROVNÁNÍ S ROKEM 2017 JE TO O 12 LEKCÍ, 66 PACIENTŮ A 93 ÚČASTÍ VÍCE. odd. počet terapií pacientů účastí A A A A B B S S S S S K K

22 PRACOVNÍ TERAPIE V LETOŠNÍM ROCE BYLO V RÁMCI PRACOVNÍ TERAPIE ODPRACOVÁNO 2725 HODIN, KTERÝCH SE ZÚČASTNILO 100 PACIENTŮ. OPROTI ROKU 2017 JE TO O 49 PACIENTŮ MÉNĚ, ALE O 474 HODIN VÍCE. PRÁCE PACIENTŮ VE STÁJI A JEJÍM OKOLÍ TÝKAJÍCÍ SE BEZPROSTŘEDNĚ PROVOZU STÁJE - NAVÁŽENÍ KRMENÍ, PODESTÝLKY, VODY, MISTOVÁNÍ BOXŮ, UKLÍZENÍ VÝBĚHŮ ATD. STEJNĚ JAKO V MINULÉM ROCE MĚLI PACIENTI MOŽNOST DOCHÁZET I RÁNO NA KRMENÍ KONÍ, KRÁLÍKŮ, MORČAT, OVEČKY A KOZ. V RÁMCI PRACOVNÍ TERAPIE BYLA VYMALOVÁNA STÁJ, ZA VYDATNÉ POMOCI PACIENTŮ BYLO USUŠENO A UKLIZENO SENO, OPRAVENY OHRADY, SHRABÁNO LISTÍ V OHRADÁCH A UDĚLÁNA SPOUSTA DALŠÍCH POMOCNÝCH PRACÍ. A16 35 pacientů 693 hodin K20 35 pacientů 988 hodin S9 20 pacientů 952,5 hodin. S8 3 pacienti 52,5 hodin S10 5 pacientů 36 hodin S7 2 pacienti 3 hodiny

23 VYUŽITÍ KONÍ V TERAPIÍCH ZA ROK 2017 TEREZKA ELF SIMKA BRITNEY REBEKA BÁRNÝ NAVAR 132 terapií 126 terapií 95 terapií 94 terapií 84 terapií 78 terapií 77 terapií I když pracovní nasazení našich koní bylo i v letošním roce vysoké, zvládli jsme ho bez větších zdravotních problémů. Přes občasné pobolívání hřbetu Navara a Britney a chronické potíže Terezky s bolavými kopyty, byli koně v dobré zdravotní kondici a tak jsme naši paní veterinářku MVDr. Bubeníkovou volali jen k pravidelnému očkování a odčervení koní. Je vidět, že námi zvolený režim, kdy mají koně 2x do roka volno od práce se osvědčil a je to znát na jejich zdravotním stavu. V září letošního roku proběhly v Hipocentru Specializační zkoušky a přezkoušení pro koně a pony v hiporehabilitaci. Všichni zkoušení koně úspěšně předepsané zkoušky zvládli a mohou i nadále vykonávat svou práci bez problémů a omezení.

24 Hodnocení terapií za rok 2018 K20 modrá skupina úterý Martina Chládková Na hiporehabilitaci s pacienty z oddělení K 20 se scházíme každý týden,vždy v úterý odpoledne V úvodu si sdělujeme, jakou kdo má náladu právě teď. Pacienti přicházejí většinou ospalí, unavení, s náladou spíše skleslou, často si stěžují na bolest zad. Jelikož je tato skupina otevřená, s pacienty různých onemocněních, osvědčilo se nám volit individuální program dle pocitů a jejich celkového zdravotního stavu, v úvodu nám toto sami sdělují jak a na co se cítí. Já sama techniky, které zařazujeme, nazývám "probouzení". Hry s poníky,kdy i ti"nejospalejší" po této technice cítili příval energie a pocit probuzení, se velmi líbily. Vycházky mimo areál,vedení koně,jízda v sedle či na madlech se stala častým přáním pacientů a i po této technice sdělovali pocit probuzení. Technika přirozené komunikace s koněm,kdy pacienti vyzkoušeli,jaké je být v blízké přítomnosti koně,tady a teď,dokázat koně díky uvolnění a napětí ovládat a zažít tak emočně korektivní zkušenost, byla pro pacienty příjemná a přínosná,učili se a zvládli překonání strachu v každodenních činnostech. Zařadily jsme také cvičení na koňském hřbetě,pacienti si tak mohli protáhnout celé tělo,zlepšit stabilitu, uvolnit psychické napětí,i po této technice měli chuť k další aktivitě. Zpětné vazby v závěru,byly většinou pozitivní,pacienti odcházeli se slovy"tak jsem se probudil a cítím se lépe,mám lepší náladu"a někteří odcházeli i se skvělou náladou,což nás vždy zahřálo u srdce. A12+B1 pondělí Irena Nekolová na Tato oddělení mají tu nevýhodu, že nikdy nevím jaké budu mít pacienty. Z 90% program chystám až během seznamování, z informací, které nám pacienti o sobě řeknou. Stává se, že někteří pacienti nesplňují předpoklady, aby si mohli sednout koně, potom pro ně vymýšlíme náhradní program. Vše je vždy konzultováno s ošetřujícím personálem těchto pacientů. Stále beru na zřetel, že hiporehabilitace není jen o ježdění na koni. Protože skupiny nejsou příliš veliké umožňujeme tuto formu terapie i pacientům, kteří jsou nezařaditelní do jiných aktivit. Závěrečné hodnocení od pacientů bývá převážně kladné, což svědčí o spokojenosti pacientů a profesionálním přístupu celého našeho terapeutického týmu.

25 A16 pátek Irena Nekolová Oddělení A 16, oddělení ochranných léčeb jsou většinou pacienti, kteří nemají žádné motorické problémy, proto chodí nejen na hiporehabilitaci, ale zároveň pracovat ke koním. Vlastně hiporehabilitace je pro ně odměnou za celotýdenní práci. Je zajímavé jak tito pacienti často s naprosto suverénním vystupováním se dokáží u koní změnit. Kůň jim nedá nic zadarmo a nespolupracuje s nimi, jestliže nedělají jednotlivé činnosti správně. S pacienty z odd. A 16 je hiporehabilitace často o dohodě, co budeme s koňmi dělat. Chlapi mají většinou možnost se rozhodnout sami. Někdy je to práce s koněm ze země, jindy na dvou lonžích nebo samostatné ježdění na jízdárně s výukou přechodů do kroku a do zastavení. Několikrát byl těmto pacientům nabídnut i klus na koni na loži. Je pěkné sledovat tyto silné chlapy, z nichž velká část má zkušenosti s kriminálem, jak se jim dokáží rozzářit oči, když se jim něco na koni nebo s koněm povede, i když je to maličkost a s jakým zaujetím o tom dokáží mluvit. A14+A16 pátek Lenka Pelikovská Oddělení A14 je mužské gerontologické oddělení. Nejčastějšími diagnózami tohoto oddělení jsou různé formy demence, mentální retardace a poúrazová poškození mozku. K těmto pacientům byli přiřazen pacient z oddělení A 16 s podobnými diagnostickým okruhem. V letošním roce se nám z velké části skupina pacientů, kteří na lekce hiporehabilitace docházeli, obměnila. Věnovali jsem se především tréninku kognitivních funkcí formou her, kvízů, skládaček s tematikou koní. V terapii jsme využívali kromě koní také ostatní zvířata v Hipocentru ( kočky, králíky, morčata, kozy a ovečku). V práci jsme se dále zaměřili na rozvíjení jemné motoriky a zlepšení celkové fyzické kondice a to jak jízdou na koni tak i procházkami s koňmi na ruce. Velký úspěch měly i procházky mimo areál do nejbližšího okolí nemocnice. Pacienti z této skupiny se také velmi úspěšně účastnili soutěží Jezdeckých her, na kterých se umístili na vítězných místech.

26 S9 středa Markéta Holasová Proběhlo celkem 32 setkání. Středeční dopoledne od 9 do 11 hodin je vyhrazené již pátým rokem pro odd. S9. Vzhledem k charakteru oddělení většina účastníků docházela na hiporehabilitaci dlouhodobě, někteří i po celý rok. Na odd. S9 je o hiporehabilitaci poměrně zájem, proto kapacita 6 lidí bývá většinou naplněna. Pacienti si předávají dobrou zkušenost a navzájem motivují i nově příchozí k zahájení docházky. Velkou roli v úvodní motivaci hraje i personál oddělení - zejména paní primářka Mistolerová a pan psycholog Jokl, kteří hiporehabilitaci integrovali do léčby a terapie na oddělení, dávají jí váhu a zajímají se o průběh terapie u jednotlivých pacientů. Po úvodním seznámení s terapeuty, koňmi a prostředím Hipocentra se obvykle pacienti pro docházku nadchnou a dochází pravidelně po celou dobu hospitalizace. Proto koně i tým Hipocentra doprovází pacienty od úvodu léčby až po odchod do léčby ambulantní. V letošním roce jsme měli velmi barvitou skupinu pacientů lišili se jak věkem, úrovní intelektu, osobnostními charakteristikami, tak dřívějšími (ne) zkušenostmi s koňmi. Přesto se ale podařilo vybudovat mezi nimi vzájemnou soudržnost, navzájem se respektovali, pomáhali si, dokázali při aktivitách spolupracovat. Taktéž během úvodních skupin byli otevření a sdílní. Hiporehabilitaci brali jako zvláštní hájené místo, kde si odpočinou od zdí oddělení, odreagují se, odpoutají pozornost od svých trápení a plně se věnují smysluplné činnosti a učí se nové poznatky i dovednosti týkající se koní. Zkrátka je to místo, kde je mi dobře. S velkou částí skupiny jsme se během roku rozloučili a od podzimu se skupina obnovila novými členy, kteří se ale rychle adaptovali. Nestává se, že by pacienti hodiny vynechávali. Letošních jezdeckých her se aktivně účastnilo všech pět v té době docházejících pacientů. Pohár za hlavní soutěžní kategorii samostatnou jízdu získalo právě oddělení S9. Pacient, který vyhrál, měl již poměrně bohaté zkušenosti s koňmi ze soukromého života, přesto, dle jeho slov, byla pro něj docházka na hiporehabilitaci přínosná. Někteří pacienti ze skupiny dochází pravidelně i na pracovní terapii ke koním, kde jsou velkým přínosem, pracují samostatně a odpovědně. Jeden z pacientů tráví dokonce většinu možného času u koní jak na pracovní terapii, třeba i o víkendech, tak pravidelně dochází na hiporehabilitaci, a to před hospitalizací neměl ke koním žádný vztah. Během roku udělali pacienti velké pokroky, naučili se v podstatě základy práce s koněm ze země (vodění koně na ruce, na dvou lonžích, péče o koně), ale i základy jezdectví, postupně byli schopni jezdit na koni samostatně, učili se i klus. To vše s využitím psychoterapeutických principů (zaměření na prožívání, pocity, uvědomění si podobností v chování a reakcích během práce s koňmi s běžným fungováním v realitě s lidmi, podpora spolupráce mezi pacienty, relaxace apod.). Vysoce hodnocené byly vyjížďky (ať v sedle či s povozem) nebo vycházky (s koňmi na ruce) mimo areál PN, pacienti mluvili o zážitku volnosti, výjimečnosti, pohody.

27 S8+S10 - středa ( od května pouze S8) Ivana Mahrová Obě oddělení jsou koedukovaná, všichni docházející se znají mimo jiné z vycházek v areálu. Terapeutické hodiny navštěvují dobrovolně a zúčastňují se rádi i nabízených aktivit Hipocentra. Pacienty se metodou terapie snažíme co nejpříjemnějším způsobem dovést zpět do normálního života. Jsme rádi, že můžeme do skupinové terapie začlenit čím dál více pacientů. V rámci hipoterapie pořádá Hipocentrum PNK dvakrát do roka větší akce, v létě v podobě Jezdeckých her a v zimě formou předvánočních setkání. Během jednotlivých terapií získávají dovednosti, vědomosti při ošetřování koní, zvládají uvolňovací cvičení na hřbetu koně a trénink pozornosti a paměti-celkově kognitivních funkcí. Pacienti mají rádi i soutěže, procházky na koních po areálu PN. Nadšení jsou ze zápřahů a výletů po okolí PN vozem taženým koňmi. Docházející pacienti jsou převážně dlouhodoběji hospitalizovaní. Ti co jsou u nás již delší dobu, rádi předávají své zkušenosti nováčkům, samozřejmě pod dohledem zkušených terapeutů, nebo pak i ve volných chvilkách na oddělení. Za mé dlouholeté působení v Hipocentru vím, že koně jsou jednou z nejlepších možností jak pohladit duši i stmelit kolektiv v situacích, do kterých se na oddělení běžně nedostanou. Cvičení s koňmi a pobyt u nich působí velmi kladně i k adaptaci do normálního života. Klid a rozvážnost jsou důležitými body, jak u koní, tak v každodenních situacích a proto se celý náš tým snaží k tomu právě tak přistupovat a vést pacienty pomocí koní správným směrem. Dělá nám radost, když vidíme, že naše práce není zbytečná a to nás víc a víc motivuje. Každý pracující člověk stráví více jak 70 % svého života v práci a proto není nic lepšího, než když je nám naše práce koníčkem. především přátelské K22 pondělí Katka Šrajerová V září 2018 mi bylo svěřeno oddělení K22. Na terapie pravidelně docházelo několik pacientek, které si návštěvu u koní náležitě užívaly. Jelikož se pacientky tohoto oddělení střídají s jiným oddělením, mají hipoterapii jen jednou za 14 dní, ale o to více se pokaždé těší. Terapie probíhaly většinu času venku, v parku, věnovali jsme se komunikaci, spojené s péčí o koně a následnou procházkou po areálu, vše v rámci možností a schopnosti pacientek. Čištění koní si pacientky užívaly, rády zaplétají koním i copánky, čímž si procvičují i jemnou motoriku a překvapily mne, jak jsou v jejich věku šikovné. Při nepřízni počasí jsme se schovali do klubovny, kde jsme si i vyluštili tematickou křížovku a zazpívali si. Perličkou bylo předvánoční svezení pacientek na velkém koni, což si všechny velmi užily a nechyběly ani slzičky dojetí. Těším se na další rok s těmito dámami.

28 A13+ B3 úterý Michaela Svečulová, Vladimíra Šídlová, Lenka Pelikovská Hiporehabilitace pro gerontopsychiatrické pacienty probíhá koedukovaně a navštěvují jí 4 pacientky z odd. B3 a 4 pacienti z odd. A13. Skupiny se konají jednou týdně a to 60 až 90 minut. Pacienti mají možnost docházet na hiporehabilitaci v průběhu celého roku a my jim program přizpůsobujeme podle počasí, jejich pohyblivosti a aktuálním možnostem Hipocentra. Aktivity jsou proto různorodé. U pacientů s demencí se snažíme dodržet poměrně ustálenou strukturu, tak aby pro ně byla hiporehabilitace bezpečná a mohli vědět co od ní očekávat. V úvodu se pacienti navzájem představí, mluví o svých zkušenostech s koňmi, někdy spontánně sdílejí první dojmy z návštěvy Hipocentra, nebo kryté jízdárny. Pacienty také seznamujeme se zvířaty jak koňmi, poníky, nyní k hiporehabilitacím přibyla i ovečka, nebo občasně králíci a morčata. V teple klubovny nás navštěvují i kocouři Hipocentra. Z koní to v tomto roce byli poníci Terezka, Elf, a z větších koní: Rebeka, Simka, Britney a Bárný. Náplní hiporehabilitace jsou aktivity jako čištění koní, hřebelcování, vodění drahou (okolí stáje, krytá jízdárna), nebo procházka areálem. I jízda na koni je pro pacienty 65+ dostupná, pokud to jejich pohyblivost dovolí. V nepříznivých podmínkách využíváme klubovnu, kde se můžou pacienti seznámit s péči o koně, prohlédnou si fotografie, dozvědět se informace o koních a zeptat se na to co je v péči o koně zajímá. Tento rok pacienti obou oddělení absolvovali i jízdu povozem taženým klisnami Simkou a Rebekou a bylo jich téměř 20! Pacienti z obou oddělení se zúčastnili i Jezdeckých her nejen jako diváci, ale i soutěžící a odnesli si diplomy a ocenění. Hiporehabilitace je oblíbená aktivita gerontopsychiatrických pacientů, kteří se na ni vždy těší. K tomu určitě přispívá i vždy příjemná atmosféra, kterou dokážou navodit Kamča Petrová a Maruška Šerá. Pro gerontopsychiatrické pacienty je hiporehabilitace vhodná jak k tréninku kognitivních funkcí (zapamatování si informací) tak k celkové aktivizaci, reminiscenci i prožití pozitivních emocí. Prostředí Hipocentra, mimo prostory oddělení a pobyt se zvířaty jsou pro ně silným motivačním prvkem. S7 čtvrtek Barbora Sládková se od začátku budovat s Protože skupina z odd. S7 většinou čítá mezi pacienty a také proto, že se jedná o režimové odd., rozhodla jsem se postavit hiporehabilitační program na jasné struktuře. Sedm až osm setkání, která pacienti absolvují, jsem poskládala systematicky od teorie k praxi, od jednoduchého po složité, od známého po nové. Snažíme pacienty pocit důvěry jak v metodu práce s koňmi, tak koně samotné. Pacienti mají možnost si vyzkoušet základní péči o koně, prvky práce ze země, základy přirozené komunikace, práci na dvou lonžích a ovládání koně ze sedla.

29 K20 červená a fialová skupina čtvrtek Barbora Sládková již za Skupinka pacientů je méně početná, max. 6 lidí, kteří jsou motivovaní k práci s koňmi. Co je ale proměnlivé, jsou diagnózy pacientů a stupeň zkušeností komunikovat s koněm. Proto náplň každé terapie spíše vychází z možnosti rozvíjet získané dovednosti anebo učit se novým věcem. Tím, že je skupinka komornější, můžeme se více věnovat např. relaxačním technikám nebo více využívat reflexí z komunikace s koněm jako terapeutického materiálu a propojovat tak mechanismy objevující se v léčbě s životem zdmi nemocnice. S10 +S11 pondělí (od května - prosince) Petra Majewská Hiporehabilitace na oddělení S10 a S11 se realizují v pondělí od 12:30 14:00. Pacienti nově absolvují setkání 1x za 2 týdny, neboť se střídáme s odd. K22. Terapie se účastní max. 10 osob. Za dobu mého působení (tj. od května 2018) se terapie celkem zúčastnilo 8 pacientek z S11 a 9 pacientů z S10. Další pacienti také využili návštěvu stájí a program hiporehabilitačního centra prostřednictvím Jezdeckého dne nebo Vánočního zpívání u koní. Během terapie využíváme rehabilitačního ježdění a vedení koní pouze s doprovodem a další aktivity, které souvisejí s péčí o koně. Z výše zmíněného počtu se 5 pacientů odvážilo usednout na koňský hřbet. 6 pacientů se aktivně zúčastnilo Jezdeckého dne, ze kterého jsme získali 1. i 2. místo ve vedení poníků přes překážky. Nehledě na svůj handicap všichni pacienti zdárně vedou poníky a pečují o ně. Nedílnou součástí hiporehabilitace je kognitivní stimulace (trénink paměti, pozornosti, verbální fluence aj.) prostřednictvím zapamatování a vybavování si informací týkajících se zdejších koní a další koňské tématiky, což příznivě podporuje následující kognitivní trénink na oddělení. Hiporehabilitace nám zejména slouží k aktivizaci pacientů a navýšení jejich motivace. Na koně dochází i ti pacienti, kteří jsou hůře motivovatelní k jiným činnostem. Avšak jsem již několikrát zpozorovala, že zvýšená hladina aktivace se přenáší i do jiných činností na oddělení. Z tohoto důvodu je pro nás práce s koňmi obrovskou pomocí při zapojení pacientů do dalších aktivit na oddělení. Umožňuje získat sebedůvěru a navazovat kontakt s okolím, rozvíjet psychomotorické a kognitivní funkce, příznivě ovlivnit pozitivní změny v psychice. A14 středa Katka Šrajerová

30 Práce s pacientem, který trpí autismem, mi byla nabídnuta v létě Přijala jsem tuto nabídku, jako velkou výzvu a společně s Maruškou Šerou jsme se mu začali každou středu věnovat. Naučil se čistit koně a vést ho na vodítku na procházku po areálu. Při těchto procházkách jsme sbírali ulity od šneků, které se mu moc líbí. Následně jsme mu sehnali akvárko, do kterého si všechny ulity schovává a nasbírali jsme i pár přírodnin, které jsme do akvárka dodali jako dekoraci. Toto akvárko má nechané ve stáji a při návštěvě Hipocentra o něj pečuje. Podařilo se nám ho i svézt na koni. Ač nějakou dobu nechtěl, nakonec si to hrozně moc užil a líbilo se mu to. Na podzim za ním začala chodit dobrovolnice, studentka Eliška. Jelikož s ním nemůže být sama, začala jsem chodit na oddělení s ní. Při špatném počasí sedíme na chodbě před oddělením a povídáme si, ale většinou chodíme na procházky po areálu a ke koním. Jsem ráda, že můžeme tomuto pacientovi pomoci alespoň jednou za týden a trochu se mu věnovat. Ke koním se vždy těší a rád si tam pomazlí i kočičku, králíčky a morčátka. ANIMOTERAPIE A DOBROVOLNÍCI 2018 Animoterapii s králíčky Sisi a Bety z Hipocentra od letošního roku vykonávají i dvě dobrovolnice (v rámci dobrovolnického programu v PNK). Terka chodí od května 2018 jednou za 14 dní na oddělení B3 (gerontopsychiatrické příjmové oddělení ženy), absolvovala již 15 milých setkání králíčků s pacientkami. Soustředí se zejména na tu část oddělení, kde jsou pacientky upoutané na lůžko a tedy nemohou dojít na terapii přímo do Hipocentra. Animoterapie na oddělení je pro ně vítaným zpestřením a potěšením i jinak málo komunikující pacientky dokáže přítomnost králíčka a přímý kontakt s ním rozzářit. Ke konci roku se přidala i Kristýna, která začala docházet s králíčky na oddělení A13 (gerontopsychiatrické příjmové oddělení muži). U pacientů na tomto oddělení se první návštěva králíčků setkala s velkým nadšením, téměř každý, buď sám nebo někdo v rodině, choval králíky. Z chlupáčů byly nadšené i sestřičky, které si je jednak chovaly (animoterapie na vlastní kůži) a jednak se zapojily do celé animoterapie na oddělení. Kristýna na oddělení chodí také jednou za 14 dní a má za sebou 2 návštěvy. Věříme, že i v novém roce budou v těchto aktivitách dobrovolníci pokračovat a jejich řady se třeba i rozrostou,králíčky totiž máme už čtyři! Spolupráce Hipocentra s dobrovolníky se osvědčila. Za Hipocentrum i dobrovolníky kontaktní osoba pro dobrovolnictví v PNK Mgr. Markéta Holasová

31 AKCE V HIPOCENTRU V ROCE DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Den otevřených dveří v Hipocentru PN Kosmonosy aneb Vše co byste chtěli vědět o hiporehabilitaci a psychoterapii pomocí koní najdete u nás Hipocentrum PN Kosmonosy zahájilo sérii Dnů otevřených dveří ve Střediscích praktické výuky a Střediscích doporučené hiporehabilitace pod hlavičkou České hiporehabilitační společnosti ( ČHS). Letošní Otevřené dveře se v našem středisku uskutečnily již počtvrté. Akci jsme pojali především jako seznamovací a informativní a jak už z názvu vyplývá, byli jsme připraveni nejen na praktické ukázky, ale i zvídavé a všetečné dotazy. Návštěvníci akce si mohli vyzkoušet vodění koní v překážkové dráze, relaxaci na koňském hřbetě, základy voltižního cvičení a nebo jen tak se podívat a seznámit se s tím co naše Hipocentrum nabízí. Protože jsme součástí Psychiatrické nemocnice Kosmonosy, snažili jsme se hlavně o prezentaci Hipocentra pro lékaře, psychology, adiktology a sestry, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli to, na co svoje pacienty posílají. Co je to vlastně terapie pomocí koní, proč na lekce PPK má cenu pacienty posílat a proč je naše Hipocentrum mezi pacienty tak oblíbené. Tato hlavní myšlenka letošního DOD byla nad očekávání splněna a díky tomu jsme ještě více prohloubili spolupráci s odděleními, které na lekce hiporehabilitace docházejí. I když akce je i pro veřejnost, většina návštěvníků byla z oddělení PN Kosmonosy. Zvenčí přišlo jen pár zájemců, kteří si nenechali ujít příležitost svézt se na koni, ale také se něco dozvědět nejen o naší práci, ale i činnosti České hiporehabilitační společnosti, o Specializačních zkouškách koní v hiporehabilitaci a dalších aktivitách, které v rámci ČHS probíhají. Akce měla příznivý ohlas od návštěvníků a my v týmu Hipocentra se těšíme na to, co nabídne příští, již pátý roční akce.

32 JEZDECKÉ HRY 15. Jezdecké hry v Hipocentru Psychiatrické nemocnice Kosmonosy aneb letos jedeme do sladké Francie Letošní, již 15. ročník tradičních Jezdeckých her, se nesl ve znamení sladké a voňavé Francie, šarmantních francouzských dam a zmatených četníků ze Saint Tropéz. Hry jako již tradičně zahájila prim. MUDr. Veronika Kotková spolu s Martinem Macounem, místostarostou Kosmonos a PhDr. Petrou Černou Rynešovou, odbornou garantkou Hipocentra PNK. Letošní ročník byl tak trochu sváteční, protože 15 let Hipocentra PNK stojí za připomenutí a malou oslavu. A tak se postupně plocha jízdárny zaplnila koňmi, terapeuty a všemi co mají či měli s Hipocentrem něco společného. Děkovalo se, vzpomínalo i na ty, kteří už mezi námi bohužel nejsou a každý dostal krásnou voňavou kytičku, kterou pro všechny uvázala Bára Dlasková ze zahradnictví PNK. Po této slavnostní chvilce na plochu jízdárny vjely šarmantní francouzské dámy v červených baretech a na hudbu francouzské zpěvačky a šansoniérky Zase zajely překrásnou úvodní čtverylku. Po čtverylce byl dán prostor prvním soutěžím a to ve vodění poníků v překážkové dráze a v soutěži zručnosti, kdy pacient na koni sedí, je veden terapeutem a v závodní dráze plní různé úkoly ( házení míčků, převážení panenky atd.). Obou soutěží se účastnili pacienti z odd. A13,B3, K22, S10, S11, S8, S9, A12 a A14. Soutěž ve vodění poníků vyhrála pacientka z odd. B3, soutěž v jízdě s terapeutem vyhrál pacient z odd. A12. A co by to bylo za Jezdecké hry, kdyby se nekonalo překvapení. A tak se letos na našich hrách objevili četník a četnice za Saint Tropéz, doprovázeni malými turistkami s poníky Elfem a Terezkou a francouzským farmářem, který do jejich vystoupení vnesl pořádný zmatek. Vystoupení zmateného četníka a jeho půvabné kolegyně mělo velký úspěch a stalo se dalším skvělým číslem letošních her. A pak již dostaly prostor další soutěže ve kterých nejdříve závodili soutěžící, kteří vodili velké koně v překážkové dráze. Této disciplíny se účastnili pacienti z odd. A14,A16, K20, S7, S8 a zvítězila v ní pacientka z odd. K20. Další soutěží byla soutěž ve vodění ve dvojici, kdy jeden z dvojice koně vede a druhý na něm sedí a v druhém kole se role vymění. Tato soutěž měla pouze 3 dvojice a to z odd. K20, S8 a B1. Vítězství si odnesla dvojice z odd. K20.

33 Poslední soutěží a vrcholem her byla jako každý rok soutěž v samostatné jízdě. Tato soutěž je vždy velmi prestižní a napínavá až do konce. Závodníci byli z oddělení A16,B1, K20, S7 a S9. Fanoušci podporovali své závodníky a ti se snažili ze všech sil. Nakonec po tuhém boji zvítězil pacient z odd. S9. Letošní hry byly o trochu víc slavnostní a navzdory velkému horku, krásné a vydařené. Divácká kulisa byla početná, závodníci závodili čestně a sportovně a koně si po hrách užívali měsíc zasloužených prázdnin. Na závěr poděkování, které nám do Hipocentra po hrách přišlo a které ukazuje,jak moc se letošní hry povedly : Ahoj, vyřiď prosím velké poděkování všem, kdo se zasloužil o organizování Jezdeckých her. Naše pacientky byly nadšené a ještě teď se chlubí diplomy. Moc děkujeme :-)

34 DEN KONÍ V V JEZDECKÉM ODDÍLE KNĚŽMOST Každoroční akce pořádaná Jezdeckým oddílem Kněžmost, které se Hipocentrum pravidelně účastní. Koně z Hipocentra na svém hřbetě vozí návštěvníky akce a zároveň je veřejnost seznamována s činností Hipocentra a s aktivitami, které nabízí. Letos se akce zúčastnily klisny Simka, Britney a Rebeka a s nimi početný tým lidí z Hipocentra. Je to sice poměrně náročné vzhledem k tomu kolik zájemců o svezení se na koňském hřbetě se za celý den objeví. Ale je to také výlet, na který se celý rok všichni těší. Jet na koních krásnou krajinou přes kopec Baba, po loukách na kterých si i naši koně rádi zacválají, trhání třešní ze hřbetu koní a večer posezení s milými lidmi z Kněžmosta, to všechno přináší příjemně strávený čas o květnovém víkendu ODPOLEDNE PRO SPONZORY PNK Na této akci jsme se podíleli tím, že se zájemci mohli svézt na koňském hřbetě nebo mohli čistit a vodit poníky po překážkové dráze. Pro všechny zájemce byl také připravený kočár tažený klisnami Simkou a Rebekou a nabízel projížďku po areálu a parcích PNK.

35 DNY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ Na této tradiční akci jsme se letos aktivně podíleli po celé tři dny, kdy Dny duševního zdraví probíhaly. První den to byly Hry s poníky a koníky, kdy si mohli návštěvníci akce vyzkoušet vodění koní a poníků v překážkové dráze. Druhý den jsme svezli všechny zájemce na hřbetě našich hiporehabilitačních koní a třetí den byl věnován ukázkám hiporehabilitace. Akce byla hojně navštívená a tak jsme plně využili možnost propagace Hipocentra PNK a představení toho co je to hiporehabilitace VÁNOČNÍ ZPÍVÁNÍ U KONÍ S PĚVECKÝM SBOREM ZŠ DALOVICE Co to vlastně je Vánoční zpívání u koní, které se letos uskutečnilo v hale Hipocentra a letos se konalo již po patnácté? Je to : Neopakovatelná vánoční atmosféra s krásnými dětskými hlásky, vůní vánočního stromku, chutí vánočního cukroví a koblih od Pekařství Mikula z Turnova. Horká čokoláda, čaj nebo káva podávané s úsměvem terapeutek Hipocentra. Maskot Hipocentra, který každému příchozímu rozdával malé dárečky od šikovných rukou z Centrální terapie. Hala plná rozzářených očí,šťastných úsměvů i společného zpěvu všech návštěvníků akce. Koňští terapeuti Terezka, Elfík, Bárný a ovečka Pušimka. Tak to a ještě něco navíc je tradiční Vánoční zpívání.

36 VZDĚLÁVACÍ AKCE Odborné stáže I v letošním roce se v Hipocentru konaly odborné stáže v oboru Psychoterapie pomocí koní (PPK), kterých se zúčastnilo celkem 6 stážistek + 1 stážista. Někdo zde byl celý pracovní týden, někdo pouze 2-3 dny, dle rozpisu svých oborů a odborných stáží v rámci celého kurzu České hiporehabilitační společnosti (ČHS). Stáže byly zaměřeny především na seznámení s problematikou PPK, práci s pacienty, kteří na lekce PPK docházejí a přípravu koní pro hiporehabilitaci Psychiatrické sympozium Hlavolam Markéta Holasová se na této akci aktivně podílela představením posteru na téma Hiporehabilitace jako součást terapie na sexuologickém odd.s9 PNK.

37 Exkurze a návštěvy v Hipocentru MŠ Na Kopečku. 15 dětí z mateřské školky a jejich doprovod se svezlo na koni Zlatohřívákovi (Bárný), Profesorovi (Navar) a poníkovi Elfovi MŠ v Oboře Kosmonosy.16 dětí z mateřské školky a jejich doprovod se svezlo na koni Zlatohřívákovi (Bárný) a Profesorovi (Navar) ZŠ Kosmonosy žáci 3. B Žáci 3.B paní učitelky Eichlerové se svezli na klisnách Rebece a Britney. Poníky Terku a Elfa česali a vodili v překážkové dráze MŠ Bradlec Další návštěva z Mateřské školy, tentokrát z Bradlece. Děti se svezly na koni Zlatohřívákovi (Bárný) a poníkovi Elfovi. Poničce Terezce zaplétaly copánky a vodily jí v překážkové dráze.

38 Krása ( nejen) koní

39

40

41

42 Poděkování celému týmu za skvělou práci!

Co má ráda: koně, rodinu, příjemné zážitky a když můžu něco tvořit. Co nemá ráda: drožďovou polévku, bezmoc a nepochopení.

Co má ráda: koně, rodinu, příjemné zážitky a když můžu něco tvořit. Co nemá ráda: drožďovou polévku, bezmoc a nepochopení. PhDr. Petra Černá Rynešová - Odborný garant pro TVKPP v PL-Kosmonosy. Klinická psycholožka, absolventka jednooborové psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dále specializační kurz

Více

V roce 2008 pracoval tým Hipocentra PL Kosmonosy v tomto složení:

V roce 2008 pracoval tým Hipocentra PL Kosmonosy v tomto složení: V roce 2008 pracoval tým Hipocentra PL Kosmonosy v tomto složení: Vedoucí,hipolog,ošetřovatel koní: Kamila Petrová Ošetřovatelkoní,hipolog:Emílie Jandová Vedoucí terapeut: Mgr.Denisa Battová Terapeutky:

Více

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY CENTRUM LOCIKA VÁS SRDEČNĚ VÍTÁ NA KONFERENCI DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY AKCE SE KONÁ POD ZÁŠTITOU MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ PROFILY VYSTUPUJÍCÍCH A ANOTACE PŘÍSPĚVKŮ PŘÍBĚH O LOCICE

Více

Výroční zpráva za rok 2009

Výroční zpráva za rok 2009 Výroční zpráva za rok 2009 Jezdecký klub Ranč Loučka Na Nivě 1, 66602 Předklášteří, tel.. 603 183355, IČO : 27001652, e-mail : http:/www.rancloucka.cz Charakteristika sdružení Jezdecký klub Ranč Loučka

Více

Výroční zpráva za první rok provozu DS PLB Charakteristika, statistika, praktické fungování

Výroční zpráva za první rok provozu DS PLB Charakteristika, statistika, praktické fungování Výroční zpráva za první rok provozu DS PLB Charakteristika, statistika, praktické fungování (zahájení provozu v březnu 2011) za tým DS vypracovaly PhDr. Lenka Havlíčková a Mgr. Eliška Hrbková Charakteristika

Více

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0}

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0} Adresa: Soběšovice 273 Telefon: 603 10 5281, 604 288 940, 603 477 357 Mail: dobrapsychiatrie@seznam.cz Ordinační hodiny: V pracovní dny 8,00-14,00hod., Od září 2014: Víkendy jednou měsíčně pátek: 16,00-19,00hod,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA JEZDECKÝ KLUB BRILIANT PETROVICE Z.S. ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA JEZDECKÝ KLUB BRILIANT PETROVICE Z.S. ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA JEZDECKÝ KLUB BRILIANT PETROVICE Z.S. ROK 2015 Vážení čtenáři, představujeme Vám naši výroční zprávu spolku Jezdecký klub Briliant Petrovice z.s. za rok 2016. Náš spolek byl přeregistrován

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Závěrečná zpráva o konání letních integrační pobytů o.s. Zajíček na koni 2011

Závěrečná zpráva o konání letních integrační pobytů o.s. Zajíček na koni 2011 Závěrečná zpráva o konání letních integrační pobytů o.s. Zajíček na koni 2011 Celkem pobytů: 3+1 + 1 pobyt u moře. Všechny pobyty se povedly a sklidily úspěch! Termíny konání pobytů: I. turnus 9. 16. 7.

Více

INFORMAČNÍ BULLETIN Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK

INFORMAČNÍ BULLETIN Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK INFORMAČNÍ BULLETIN 2010 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK OBSAH : I. INFORMACE O OBČANSKÉM SDRUŽENÍ I.1 Kontaktní adresy I.2 Základní cíle a předmět činnosti II. INFORMACE O ČINNOSTI

Více

INFORMAČNÍ BULLETIN 2011. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK

INFORMAČNÍ BULLETIN 2011. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK INFORMAČNÍ BULLETIN 2011 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK OBSAH : I. INFORMACE O OBČANSKÉM SDRUŽENÍ I.1 Kontaktní adresy I.2 Základní cíle a předmět činnosti II. INFORMACE O ČINNOSTI

Více

Zahraniční stáž našich žáků ve Finsku

Zahraniční stáž našich žáků ve Finsku Zahraniční stáž našich žáků ve Finsku V květnu tohoto roku se zúčastnilo 9 žáků tří různých oborů (Zdravotnický asistent, Ošetřovatel, Sociální činnost) v doprovodu dvou pedagogů zahraniční stáže ve finském

Více

Úterý Knihovna. Park/Stará kotelna. Snoezelen. Park. S7 jídelna. Tělocvična - suterén B. Kulturní sál

Úterý Knihovna. Park/Stará kotelna. Snoezelen. Park. S7 jídelna. Tělocvična - suterén B. Kulturní sál Úterý 10.9.2019 09:00-11:00 Soutěžíme o sto šest - Hod na cíl - Strom z bambulek - Šikovné ručičky a kytičky - Sovičky z ruliček a samotvrdnoucí hmota - Náramky z korálků Park 09:00-10:45 Kočárem po areálu

Více

Výroční zpráva. Občanské sdružení PROHANDICAP. Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte.

Výroční zpráva. Občanské sdružení PROHANDICAP. Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte. Výroční zpráva 2014 Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte. Dalajláma Občanské sdružení PROHANDICAP Telefon: 474 653 502 U Dubu 1562 431 11 Jirkov

Více

POHLEDEM MENTORKY. Autor: Hlinecká Miloslava Neurologické oddělení Orlickoústecká nemocnice, a.s.

POHLEDEM MENTORKY. Autor: Hlinecká Miloslava Neurologické oddělení Orlickoústecká nemocnice, a.s. POHLEDEM MENTORKY Autor: Hlinecká Miloslava Neurologické oddělení Orlickoústecká nemocnice, a.s. Projekt: PosílenÍ absorpční kapacity v oblasti Zdravotnictví a sociálních služeb v okrese Ústí nad Orlicí,

Více

OFICIÁLNÍ SLOVNÍK ČESKÉ HIPOREHABILITAČNÍ SPOLEČNOSTI (ČHS)

OFICIÁLNÍ SLOVNÍK ČESKÉ HIPOREHABILITAČNÍ SPOLEČNOSTI (ČHS) OFICIÁLNÍ SLOVNÍK ČESKÉ HIPOREHABILITAČNÍ SPOLEČNOSTI (ČHS) 1. TERMÍNY POUŽÍVANÉ V HIPOREHABILITACI... 1 2. TERMÍNY A SLOVNÍ SPOJENÍ, KTERÉ SE V HIPOREHABILITACI NEPOUŽÍVAJÍ... 6 3. SOUHRN POUŽITÝCH ZKRATEK...

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA DOBROVOLNICKÉHO CENTRA VFN

VÝROČNÍ ZPRÁVA DOBROVOLNICKÉHO CENTRA VFN VÝROČNÍ ZPRÁVA DOBROVOLNICKÉHO CENTRA VFN 2016 Dobrovolnický program ve VFN Kdo je to dobrovolník? Dobrovolníkem je člověk, který bez nároku na finanční odměnu poskytuje svůj čas, energii, vědomosti a

Více

Mateřská škola Sluníčko Olomouc, o.p.s. Mateřská škola. Blahoslavova 2 Olomouc VÝROČNÍ ZPRÁVA. Školní rok 2017/18

Mateřská škola Sluníčko Olomouc, o.p.s. Mateřská škola. Blahoslavova 2 Olomouc VÝROČNÍ ZPRÁVA. Školní rok 2017/18 Mateřská škola Sluníčko Olomouc, o.p.s. Mateřská škola Blahoslavova 2 Olomouc VÝROČNÍ ZPRÁVA Školní rok 2017/18 Obsah 1. Obecná charakteristika 1.1. Charakteristika zřizovatele 1.2. Základní informace

Více

ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO

ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO Metodický pokyn Oblastní nemocnice Kladno, a.s. Číslo MP 012 Vydání 4 nemocnice Středočeského kraje Datum 1.10.2012 1.12.2017 ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO Platnost dokumentu

Více

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V.

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Pořadatelé: Psychiatrická společnost a její psychoterapeutická sekce Předseda: MUDr. Martin Anders Garanti: Prof. MUDr. Hana Papežová, CSc, Doc.

Více

USTÁJENÍ KONÍ pro anglické i westernové jezdce. volných 6 boxů. Cena od 3500,- Kč do 4000,- Kč. - větší boxy cca 5x3 (m)

USTÁJENÍ KONÍ pro anglické i westernové jezdce. volných 6 boxů. Cena od 3500,- Kč do 4000,- Kč. - větší boxy cca 5x3 (m) USTÁJENÍ KONÍ pro anglické i westernové jezdce Vnitřní - menší boxy cca 2,5x3 (m) volných 6 boxů. Cena od 3500,- Kč do 4000,- Kč - větší boxy cca 5x3 (m) volné 3-4 boxy. Cena od 4500,- Kč do 5000,- Kč

Více

DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ

DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ Domov důchodců Ústí nad Orlicí poskytuje komplex sociálních služeb, které si kladou za cíl umožnit seniorům a osobám s demencí plnohodnotný život s přihlédnutím k individualitě

Více

Pro zimní semestr 2013/2014 jsou v rámci disciplíny Jezdectví vypsány následující kurzy:

Pro zimní semestr 2013/2014 jsou v rámci disciplíny Jezdectví vypsány následující kurzy: Pro zimní semestr 2013/2014 jsou v rámci disciplíny Jezdectví vypsány následující kurzy: 1. Péče o koně a základy jezdectví (volitelný, kreditovaný) 2. Jezdectví pro mírně pokročilé (volitelný, kreditovaný)

Více

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog)

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) 12. 11. 2013 O čem to dnes bude? Co vlastně psycholog v léčebně dělá? Proč děláme vyšetření, v čem se to liší

Více

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0}

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0} Adresa: Soběšovice 273 Telefon: 603105281, 604288940, 603477357 Mail: dobrapsychiatrie@seznam.cz Ordinační hodiny: V pracovní dny 8,00-14,00hod., Od září 2014: Víkendy jednou měsíčně pátek: 16,00-19,00hod,

Více

Závěrečná zpráva o realizaci projektu DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců Humpolec

Závěrečná zpráva o realizaci projektu DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců Humpolec Závěrečná zpráva o realizaci projektu DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců Humpolec Grantový program: Pro klienty, zaměření: Pro klienty Příjemce grantu a realizátor projektu: FOKUS Vysočina I.

Více

12.9. Úterý Středa

12.9. Úterý Středa 12.9. Úterý 09,00-09,45 Jsem závislý a co s m? - beseda Mgr. Eliška Šubrtová, Bc. Pavlína Střelcová 10,15-10,45 Tanec, lék pro duši - orientální tanec (15 osob) Mgr. Michaela Svečulová 12,30-14,00 Exkurze

Více

INFORMACE PRO ZÁJEMCE. Centrum sociálních služeb Znojmo, p. o., U Lesíka 3547/11, 669 02 Znojmo

INFORMACE PRO ZÁJEMCE. Centrum sociálních služeb Znojmo, p. o., U Lesíka 3547/11, 669 02 Znojmo INFORMACE PRO ZÁJEMCE Centrum sociálních služeb Znojmo, p. o., U Lesíka 3547/11, 669 02 Znojmo CENTRUM DENNÍCH SLUŽEB, Mikulášské náměstí 482/12, 669 02 Znojmo Centrum denních služeb je zařízení s denním

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Dobrovolnického centra VFN. Rozvoj programu

VÝROČNÍ ZPRÁVA Dobrovolnického centra VFN. Rozvoj programu VÝROČNÍ ZPRÁVA Dobrovolnického centra VFN Rozvoj programu 2013 2014 2015 Dobrovolnický program ve VFN Kdo je to dobrovolník? Dobrovolníkem je člověk, který bez nároku na finanční odměnu poskytuje svůj

Více

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE Příloha č. 2 Dohody o vyhrazení SÚPM č. PMA-JZ-32-2016 PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: Datum narození: Kontaktní adresa: Telefon: Zdravotní stav dobrý:

Více

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov )

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Psychiatrická klinika VFN a 1.LF UK, Praha MUDr. Martin Černý Seminář: Trendy v péči o duševně nemocné. Komunitní péče. Výbor

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

Červenec prázdninový provoz

Červenec prázdninový provoz Červenec prázdninový provoz Začínají týdny zaslouženého odpočinku dovolená. Sluníčko vysílá hřejivé paprsky na všechny strany. Počasí vskutku odpovídá letnímu času. V SPR se vyhodnocují pololetní výsledky,

Více

Výroční zpráva za školní rok

Výroční zpráva za školní rok Výroční zpráva za školní rok 2015-201 Zpracovala Mgr. Iva Burdová, MBA 31. 8.201 Projednáno se zřizovatelem 31. 8. 201 Projednáno pedagogickou radou 30. 11. 201 Obsah Výroční zpráva... 3 Charakteristika

Více

Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj. MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice

Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj. MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice preambule Záměrem celé Strategie reformy psychiatrické péče je naplňovat lidská práva duševně nemocných v nejširším

Více

Terapeutická komunita Výroční zpráva 2012

Terapeutická komunita Výroční zpráva 2012 Zařízení sociální intervence Kladno Terapeutická komunita Výroční zpráva 2012 ÚVODNÍ ČÁST Na úvod si dovolujeme připomenout, kdo jsme a jaký je cíl naší činnosti. Základním cílem poskytované služby je

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI RODIČŮ A PEČOVATELŮ UŽIVATELŮ SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI RODIČŮ A PEČOVATELŮ UŽIVATELŮ SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI RODIČŮ A PEČOVATELŮ UŽIVATELŮ SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření bylo

Více

S O C I Á L N Í R E H A B I L I T A C E

S O C I Á L N Í R E H A B I L I T A C E S O C I Á L N Í R E H A B I L I T A C E bydlení hospodaření finance volný čas samostatnost získání dovedností poradenství nácviky vztahy práce PRO KOHO TU JSME osoby, které vedou rizikový způsob života

Více

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Městská správa sociálních služeb Věžní 958, 432 01 Kadaň VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Ankety se zúčastnili 2 respondenti. 1. Co Vás baví na práci dobrovolníka

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Management praxí v systému student mentor tutor. Zdeňka Mikšová Lenka Mazalová, Šárka Šaňáková Ústav ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd

Management praxí v systému student mentor tutor. Zdeňka Mikšová Lenka Mazalová, Šárka Šaňáková Ústav ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd Management praxí v systému student mentor tutor Zdeňka Mikšová Lenka Mazalová, Šárka Šaňáková Ústav ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd Příprava a realizace praxí systémem SMT - podmínky Materiální

Více

Výroční zpráva. Č e s k á h i p o r e h a b i l i t a č n í s p o l e č n o s t * V ý r o č n í z p r á v a *

Výroční zpráva. Č e s k á h i p o r e h a b i l i t a č n í s p o l e č n o s t * V ý r o č n í z p r á v a * Výroční zpráva 2010 2 Poslání a cíle organizace Česká hiporehabilitační společnost (ČHS) je nástupnickou organizací Československé hiporehabilitační společnosti, která byla založena v roce 1991. Společnost

Více

Možnosti a limity skupinové psychoterapie v podmínkách lůžkového psychiatrického zařízení

Možnosti a limity skupinové psychoterapie v podmínkách lůžkového psychiatrického zařízení Možnosti a limity skupinové psychoterapie v podmínkách lůžkového psychiatrického zařízení MUDr. Miroslav Sekot 1. Konference integrativní psychoterapie EMAUZY 8.6.2014 Psychiatrická klinika 1 LF VFN a

Více

Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace

Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace Domov pro seniory Jevišovice, příspěvková organizace Domov je držitelem certifikátu Vážka udělovaným Českou alzheimerovskou společností V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Rok 2013 Název organizace: Domov pro seniory

Více

Zjišťování spokojenosti. s poskytovanou službou

Zjišťování spokojenosti. s poskytovanou službou Zjišťování spokojenosti s poskytovanou službou v roce 2018 Souhrnná zpráva Obsah I. Úvod II. Metodika a analýza sběru dat III. Analýza dat IV. Hlavní poznatky a nastínění problémů pro další řešení 1) Vyhodnocení

Více

Noc divadel Předběžné výsledky

Noc divadel Předběžné výsledky 2015 Předběžné výsledky Pro Institut umění Divadelní ústav zpracovala agentura NMS Market Research v Praze, dne 24.3.2016 Hlavní zjištění Hlavní zjištění 2015 byla velmi úspěšná, asi 90 % diváků uvedlo,

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice

Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice Škola založena roku 1955. Zakladatel školy PhDr. Jan Hiblbauer. Učitelé se stali často jediným spojením s vnějším světem a s běžným

Více

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj Péče bez překážek, z. s. Praha 2019 JIHOMORAVSKÝ KRAJ 3483 2 příjemců příspěvku

Více

Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc, 20. dubna 2010

Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc, 20. dubna 2010 HISTORIE A BUDOUCNOST MĚŘENÍ KVALITY ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB PROSTŘEDNICTVÍM SPOKOJENOSTI PACIENTŮ (MUDr. Markéta Hellerová, náměstkyně ministryně zdravotnictví) Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc,

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Lůžkové a sociální centrum pro seniory o.p.s. Chrudim I, Resselovo náměstí čp.113 Výroční zpráva za rok 2014 Zpracoval : Ing.Milan Jiruška, ředitel o.p.s. e mail : domovsenioru1@chrudim.cz www.domovsenioruchrudim.cz

Více

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Výroční zpráva za školní rok 2010/2011 Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Část I. Základní charakteristika mateřské školy a/ Název školy: ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21, MŠ Mlýnská

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY 2013 Cíle ITY Náš spolek tvoří tým speciálních pedagogů s dlouholetou praxí v edukaci osob s poruchou autistického spektra a mentálním postižením od předškolního věku

Více

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 TLOSKOV KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - ZÁMEK (přístup výtahem). Učebna je vybavena

Více

Bulletin Rorýs. Centrum hiporehabilitace Mirákl,o.s.

Bulletin Rorýs. Centrum hiporehabilitace Mirákl,o.s. Bulletin Rorýs Centrum hiporehabilitace Mirákl,o.s. Úvodní slovo Vážení rodiče, Posíláme Vám další číslo Bulletinu Rorýs, první v roce 2014. Chtěli bychom Vám touto cestou popřát do nového roku mnoho šťastných

Více

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou:

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou: V pondělí 3. října 2016 v 11 hodin proběhlo v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě slavnostní vyhlášení výherců výtvarné soutěže Karel IV. očima dětí. A zároveň byla tak zahájena výstava k této

Více

Pondělí 7.9.2015. Kde: Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Palackého 211/3, Mladá Boleslav (hudební sál)

Pondělí 7.9.2015. Kde: Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Palackého 211/3, Mladá Boleslav (hudební sál) Pondělí 7.9.2015 Kde: Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Palackého 211/3, Mladá Boleslav (hudební sál) 17,00 19,00 Josef Formánek - spisovatel, zakladatel geografického magazínu Koktejl Zveme Vás na autorské

Více

Adorea dobrovolnické centrum Vsetín,o.s.

Adorea dobrovolnické centrum Vsetín,o.s. Adorea dobrovolnické centrum Vsetín,o.s. Naše činnost Medializace a propagace dobrovolnictví Vyhledávání dobrovolníků a jejich výcvik Koordinace dobrovolnictví Spolupráce s přijímajícími organizacemi Realizace

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Závěrečná zpráva z programu primární prevence - první pomoc -

Závěrečná zpráva z programu primární prevence - první pomoc - Závěrečná zpráva z programu primární prevence - první pomoc - ZÁKLADNÍ ŠKOLA T. G. MASARYKA Pražská 168, 251 67 Pyšely Školní rok 2016/2017 Realizátor projektu: Cesta integrace, o. p. s. PRVNÍ POMOC 1.

Více

Výroční zpráva 2016 Stáj PIAFA,z.s.

Výroční zpráva 2016 Stáj PIAFA,z.s. Stáj PIAFA, z.s. Výroční zpráva 2016 2 Základní údaje: Stáj PIAFA, z.s. Žerotínova727/2, 682 01 Vyškov IČ: 04749979 právní forma: zapsaný spolek ve spolkovém rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, oddíl

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 7 VÝZNAM DOBROVOLNICTVÍ Čas ke studiu: 1 hodina Cíl: Po prostudování této podkapitoly poznáte význam

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

Zpráva o aktivitách za rok 2018

Zpráva o aktivitách za rok 2018 Děti a stromy, z. s. sídlo: Mahlerova 23 58601 Jihlava IČ: 22893482 web: www.hajenkazborna.cz e-mail:klub.hajenka@seznam.cz Zpráva o aktivitách za rok 2018 Úvodní slovo Spolek Děti a stromy vzniklo v roce

Více

Zahajovací konference

Zahajovací konference Zahajovací konference Program CZ11 Public Health Initiatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Předdefinovaný projekt Vytvoření Systému Ucelené Psychiatrické Rehabilitace (S.U.P.R) a jeho implementace

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání Pozvánka Kurz: Koučink ve výchově a vzdělávání v rámci projektu Bildungskooperationen in der Grenzregion Spolupráce v přeshraničním regionu v oblasti vzdělávání BIG číslo projektu: ATCZ5 Realizace kurzu:

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav

Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav 2004 Chválu vzdejte Hospodinu, protože je dobrý, jeho milosrdenství je věčné. Amen. Vážení rodiče, vážení spolupracovníci, vážení přátelé, dovolte

Více

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ.

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. Akreditace MŠMT - č.j.: MSMT- 13579/2018-1-524 2.I/6 Vzdělávání

Více

Závěrečná zpráva z letních integračních terapeu ckých pobytů 2015 Zajíček na koni, o.p.s.

Závěrečná zpráva z letních integračních terapeu ckých pobytů 2015 Zajíček na koni, o.p.s. Závěrečná zpráva z letních integračních terapeu ckých pobytů 2015 Zajíček na koni, o.p.s. V tomto dokumentu představujeme komplexní zprávu o Letních integračních pobytech a Příměstských letních pobytech,

Více

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz LINKA DŮVĚRY ML. BOLESLAV S S 326 741 481 Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz Naším hlavním úkolem je poskytování pomoci klientům, kteří se dostali do krizových stavů v souvislosti

Více

Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu

Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu Evaluace realizovaných vzdělávacích programů: Modul 1, vzdělávací program 1: Akademie trénování pamě : Techniky zvyšování kogni

Více

Program 5P (Potřebného a Přínosného Propojení Péče a Podpory) Podpořený Nadací OKD

Program 5P (Potřebného a Přínosného Propojení Péče a Podpory) Podpořený Nadací OKD Program 5P (Potřebného a Přínosného Propojení Péče a Podpory) Projekt č. 12110298 Podpořený Nadací OKD V rámci grantového programu PRO ZDRAVÍ Komu je Program 5P určen? Osobám s chronickým duševním onemocněním

Více

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni Bulletin obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni www.zajiceknakoni.cz Obsah: Úvodní slovo... 3 Podzim v Bleu de Ciel... 4 KPZ nezná zimní spánek... 5 Kavárna

Více

EFEKTIVITA SEBEZKUŠENOSTNÍHO VÝCVIKU VE SKÁLOVĚ INSTITUTU

EFEKTIVITA SEBEZKUŠENOSTNÍHO VÝCVIKU VE SKÁLOVĚ INSTITUTU EFEKTIVITA SEBEZKUŠENOSTNÍHO VÝCVIKU VE SKÁLOVĚ INSTITUTU Jitka Švíglerová, Magdalena Frouzová, Kristina Najbrtová, Hana Krupníková, Michaela Štáfková, Markéta Fialová, Markéta Švejdová, Iva Červená SEBEZKUŠENOSTNÍ

Více

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT 2012 Statutární město Karlovy Vary Statutární město Karlovy Vary se v letošním roce již tradičně zapojilo do kampaní Evropský týden mobility a Evropský den

Více

PROFESIONÁLNÍ PODPORA NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ VE FN BRNO. Ježová Miroslava Špačková Jana

PROFESIONÁLNÍ PODPORA NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ VE FN BRNO. Ježová Miroslava Špačková Jana PROFESIONÁLNÍ PODPORA NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ VE FN BRNO Ježová Miroslava Špačková Jana Sestra by měla zvládat každodenní problémy i náročné situace, měla by být komunikativní, ovládat sama

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Obsah : 1. Cíle sdružení 2. Zpráva o činnosti 3. Finanční zpráva 4. Koncepce sdružení a jeho cíle na rok 2011 5. Poděkování 6. Sídlo a kontakty Cíle sdružení Od 27.4.2009 jsme občanské

Více

Chcete nahlédnout do života lidí s duševním onemocněním? Tento materiál vznikl za finanční. DOBROVOLNÍCI V DOBRODUŠI Chcete pomáhat? Máte čas?

Chcete nahlédnout do života lidí s duševním onemocněním? Tento materiál vznikl za finanční. DOBROVOLNÍCI V DOBRODUŠI Chcete pomáhat? Máte čas? DOBROVOLNÍCI V DOBRODUŠI Chcete pomáhat? Máte čas? Chcete nahlédnout do života lidí s duševním onemocněním? Tento materiál vznikl za finanční podpory Operačního programu Praha Adaptabilita, který je spolufinancován

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013. Občanské sdružení. Janov u Litomyšle 61

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013. Občanské sdružení. Janov u Litomyšle 61 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Občanské sdružení hiporehabilitace Baneta Janov u Litomyšle 61 www.baneta.cz POSLÁNÍ A CÍLE ORGANIZACE Občanské sdružení hiporehabilitace Baneta vzniklo v listopadu roku 2006. Poskytuje

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Výroční zpráva Dobrovolnické centrum Protěž, z. s.

Výroční zpráva Dobrovolnické centrum Protěž, z. s. Výroční zpráva 2015 Dobrovolnické centrum Protěž, z. s. Úvodem V roce 2015 se nám podařilo rozšířit naše aktivity o další projekt. Vedle dobrovolnického centra a stacionáře pro seniory jsme uvedli do

Více

Sociálně rehabilitační centrum

Sociálně rehabilitační centrum Sociálně rehabilitační centrum založeno 1998 pro potřeby zdravotně hendikepovaných, především duševně nemocných lidí, právní forma- občanské sdružení úzká vazba na psychiatrické a psychologické ambulance

Více

Výroční zpráva o činnosti občanského sdružení PSI PRO ŽIVOT za rok 2009

Výroční zpráva o činnosti občanského sdružení PSI PRO ŽIVOT za rok 2009 Výroční zpráva o činnosti občanského sdružení PSI PRO ŽIVOT za rok 2009 Základní údaje: Název: PSI PRO ŽIVOT Právní forma: občanské sdružení Dat.vzniku: 1.10.2002 Dat. registrace: 2.12.2002 Sídlo: Pod

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam zkratek Příloha č. 2: Seznam tabulek Příloha č. 3: Seznam obrázků Příloha č. 4: Struktura otázek pro polostrukturovaný rozhovor Příloha č. 5: Žádost o provedení výzkumného

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2013

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2013 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2013 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na získání zpětné

Více

Iva a Honza Šnajderovi

Iva a Honza Šnajderovi B U L L E T I N 12/2015 Vážení rodiče, milí přátelé, dostalo se k Vám první číslo našeho malého bulletinu. Rádi bychom Vás informovali co je ve Filia klubu a Filiánku nového. Filia klub působí v Brně již

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti mateřské školy školní rok: 2008/2009

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti mateřské školy školní rok: 2008/2009 Základní škola a Mateřská škola Horní Benešov, okres Bruntál, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti mateřské školy školní rok: 2008/2009 Zpracovala: Libuše Špačková, ved. učitelka MŠ OBSAH 1.

Více

Diplom prvních absolventek. Období tzv.první republiky 1. Období tzv.první republiky 2. Období tzv.první republiky 3

Diplom prvních absolventek. Období tzv.první republiky 1. Období tzv.první republiky 2. Období tzv.první republiky 3 Vývoj ošetřovatelského školství Mgr. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové 1860 Florence Nightingal založila v Londýně první ošetřovatelskou školu. 1862 založen Spolek lékařů českých, předseda J. E.

Více

Dům dětí a mládeže ASTRA Zlín, příspěvková organizace, je školské zařízení pro zájmové vzdělávání. Činnost realizuje v době mimo vyučování, ve

Dům dětí a mládeže ASTRA Zlín, příspěvková organizace, je školské zařízení pro zájmové vzdělávání. Činnost realizuje v době mimo vyučování, ve 1 Dům dětí a mládeže ASTRA Zlín, příspěvková organizace, je školské zařízení pro zájmové vzdělávání. Činnost realizuje v době mimo vyučování, ve volných dnech, v době svátků a prázdnin. Naším cílem je,

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Letošní rok je ve znamení lesa, tak se totiž jmenuje naše nové celoroční téma. Protože kousek lesa máme i na naší krásné školní zahradě, mohli jsme toto téma prožívat naplno hned od

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE CO SE PODAŘILO V ROCE 2011

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE CO SE PODAŘILO V ROCE 2011 PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE CO SE PODAŘILO V ROCE 2011 Systém psychosociální intervenční služby (SPIS) začal v Kraji Vysočina fungovat od počátku roku 2011 Leden, únor 2011: První dvě absolventky certifikovaného

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Vybrané metody aktivizace seniorů s demencí v Domově sv. Aloise

Vybrané metody aktivizace seniorů s demencí v Domově sv. Aloise Vybrané metody aktivizace seniorů s demencí v Domově sv. Aloise Monika Jelínková PGD, září 2016 Městská charita Plzeň síť služeb Pečovatelská služba Osobní asistence Tísňová péče Ošetřovatelská péče Domácí

Více