MRBT. ROS Robot Operating System. Tomáš Florián

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MRBT. ROS Robot Operating System. Tomáš Florián"

Transkript

1 MRBT ROS Robot Operating System Tomáš Florián

2 OSNOVA 1. Co je ROS představení systému. 2. ROS přehled distribucí. 3. ROS základní členění a principy funkce. 4. ROS knihovny, nástroje a ovladače. 5. ROS roboty.

3 CO JE ROS? - Operační systém pro roboty, - poskytuje knihovny a nástroje pro podporu vývojářům, - poskytuje ovladače zařízení, vizualizaci, přeposílání zpráv, správu balíčků a mnoho dalšího, - je zcela otevřený a komerčně přívětiví (BSD licence), - kdokoliv ho může používat, měnit a využít pro svoje produkty, - cílem komunity je umožnit rychlé vyvíjení robotických aplikací na běžných platformách. -

4 CO JE ROS? - Autorem systému je Morgan Quigley (Open Source Robotics Foundation) a společnost Willow Garage (výrobce robotů PR2, Turtlebot a Texai). - Vychází ze zkušeností z projektů STAIR (Stanford AI Robot) a PRP (Personal Robots Program). - Od začátku navržen pro spolupráci při vývoji, integraci software třetích stran (OpenCV, Orocos), multijazykovou podporu (C++, Python, Java, LISP, Octave, Lua, ) a efektivní peer-to-peer komunikaci mezi různými systémy a sítěmi.

5 ROS DISTRIBUCE - ROS Box Turtle (březen, 2010) - ROS C Turtle (srpen, 2010) - ROS Diamondback (březen, 2011) - ROS Electric (srpen, 2011) - ROS Fuerte (duben, 2012) - ROS Groovy (prosinec, 2012) - ROS Hydro Medusa (září, 2013) - ROS Indigo Igloo (očekává se v květnu, 2014) - využívá se verzování (GitHub, SVN, )

6 ROS BOX TURTLE - První verze, - představena 2. března 2010, - intenzivní uživatelské testování, - intenzivní testování na robotech, - zaměřena především na Ubuntu Hardy, - podpora Red Hat, Debian, Gentoo, - limitovaná podpora Mac OS X, - 60 ROS balíčků rozdělených do tří variant (base, pr2, pr2all).

7 ROS C TURTLE - Druhá verze, - představena 2. srpna 2010, - aktualizace knihoven z předchozí verze, - přidán RVIZ (vizualizace), - zaměřena především na Ubuntu Jaunty, - podpora Red Hat, Debian, Gentoo, - limitovaná podpora Mac OS X a FreeBSD, - téměř 80 ROS balíčků rozdělených do tří variant (base, pr2, pr2all).

8 ROS DIAMONDBACK - Třetí verze, - představena 2. března 2011, - přes 40 nových balíčků, - přidána podpora Kinectu a integrace Point Cloud Library, - menší a jednodušší na instalaci, - rozrůstající se komunita ROS nadšenců, - zaměřena především na Ubuntu Lucid, - podpora Red Hat, Debian, Gentoo, - limitovaná podpora Mac OS X a FreeBSD, - přes 120 ROS balíčků rozdělených do tří variant (desktop-full, desktop, ros-base).

9 ROS ELECTRIC EMYS - Čtvrtá verze, - představena 30. srpna 2011, - zrychlení systému a jeho odlehčení, - podpora platform Android a Arduino, - zaměřena především na Ubuntu Lucid, - podpora Red Hat, Debian, Gentoo, - limitovaná podpora Mac OS X, FreeBSD, Android, Windows.

10 ROS FUERTE TURTLE - Pátá verze, - představena 23. dubna 2012, - jednodušší integrace s ostatními softwarovými frameworky a nástroji, - aktualizace stávajících knihoven, - nové nástroje pro vývojáře, - odebrání zastaralých knihoven, - zaměřena především na Ubuntu Lucid, - podpora Red Hat, Debian, Gentoo, - limitovaná podpora Mac OS X, FreeBSD, Android, Windows.

11 ROS GROOVY GALAPAGOS - Šestá verze, - představena 31. prosince 2012, - zaměřena na vnitřní infrastrukturu ROS, - práce napříč velkým množstvím pc/hw, - knihovny jádra přesunuty na GitHub, - zaměřena především na Ubuntu 12.04, - podpora Red Hat, Debian, Gentoo, - limitovaná podpora Mac OS X, FreeBSD, Android, Windows.

12 ROS HYDRO MEDUSA - Sedmá verze, - představena 4. září 2013, - zaměřena na převod balíčků do catkin systému, - vylepšeny nástroje jako rviz a rqt, - integrace knihovny GAZEBO, - zaměřena především na Ubuntu 12.04, - podpora Red Hat, Debian, Gentoo, Mac OS X, FreeBSD, Android, Windows.

13 ROS ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ - ROS CORE (JÁDRO) - ROS NODES (UZLY) - ROS TOPICS (TÉMATA) - ROS MESSAGES (ZPRÁVY)

14 ROS JÁDRO (CORE) - Může být jen jedno. - Spouští se příkazem ROSCORE. - Registrace služeb. - Registrace jmen UZLŮM. - Kontaktování UZLŮ mezi sebou. - Bez něj by UZLY nemohly komunikovat a vyměňovat si ZPRÁVY.

15 ROS UZLY (NODES) - UZEL je proces, který provádí výpočet. - UZLY jsou spojeny do grafů a navzájem spolu komunikují. - Jeden robot má typicky několik (desítek) UZLŮ. - Každý UZEL má unikátní jméno, které ho jednoznačně identifikuje v systému.

16 ROS TÉMATA (TOPICS) - TÉMA je název sběrnice, po které spolu UZLY komunikují. - TÉMATA mají oddělené posílání a přijímání informací. - Kdokoliv se může k libovolnému TÉMATU připojit a posílat nebo přijímat ZPRÁVY. - Obecně platí, že UZLY nevědí s jakým jiným UZLEM komunikují (zajímají je pouze názvy TÉMAT). - TÉMATA jsou výhradně jednosměrné kanály (žádné potvrzování).

17 ROS ZPRÁVY(MESSAGES) - Každé TÉMA je definované ZPRÁVOU. - ZPRÁVA určuje proměnné a jejich strukturu. - UZLY mohou přijímat pouze zprávy, které znají. - Odkaz na web

18 ROS STRUKTURA

19 ROS ROSBASH - Často jen předpona ROS + příkaz ekvivalentní příkazu z Linuxu: - rosls seznam souborů, - roscd změna adresáře místního jména nebo balíčku, - rosed editace souboru, - roscp kopírování souborů. - rosmake nástroj pro překlad projektu. - doplňování a nápověda při stisku TAB.

20 ROS BALÍČKY (ROSBUILD) - Příkaz roscreate-pkg, - velmi jednoduché vytváření nových balíčků, - automatické přidání potřebných knihoven, - není potřeba kopírovat starý projekt a přepisovat kód, - vygeneruje vše, co je potřeba pro ROS balíček stačí přidat vlastní kód, - zápis: roscreate-pkg pkgname depend1 depend2 depend3, - příklad: roscreate-pkg beginner_tutorials std_msgs rospy roscpp,

21 ROS BALÍČKY (CATKIN) proč: - ROSBUILD je směs bash skriptů, GNU Make, CMake a přeloženého kódu => není jednoduše přenositelný na jinou architekturu (zvláště Windows), - CATKIN využívá jen CMake makra a Python kód => je portovatelný, - CATKIN je tedy nezávislý na ROSu a může být použit pro projekty, které nesouvisí s ROS. shrnutí: - Stejná struktura pro všechny systémy, - lepší portovatelnost na ostatní systémy, - trochu složitější (při přechodu z ROSBUILD).

22 ROS PRINCIP

23 ROS TWIST PŘÍKLAD KÓDU (C++) //we will be sending commands of type "twist" geometry_msgs::twist base_cmd; //move forward (speed 0.25 m / s) base_cmd.linear.x = 0.25; //publish the assembled command cmd_vel_pub_.publish(base_cmd);

24 ROS CO JE VYŘEŠENÉ? - Klientské knihovny (roscpp, rospy, roslips, rosjava, roslua, roscs, roseus, pharos, rosr), - API - balíčky ovladače, výpočetní uzly, - snímače ovladače - nástroje rviz, rosbag a rxbag, rxplot, rxgraph, command line tools.

25 ROS KNIHOVNY - GAZEBO 3D vnitřní a venkovní multi-robotický simulátor, - OpenCV přední knihovna pro zpracovávání obrazu, - MoveIt! knihovna pro plánování trajektorie, - Point Cloud Library knihovna pro manipulaci a zpracovávání trojrozměrných dat a hloubkových obrazů.

26 ROS GAZEBO - Vývoj procesů a algoritmů pro robotické platformy, - realisticky simuluje roboty a prostředí, - regresní testování, - často se využívá pouze na experimenty v simulaci, vlastnosti: - dynamics simulation, advanced 3d graphics, sensors, robot models, simple and complex environments, programmatic interface, plugins, TCP/IP communication, powerful graphical interface, collada import, active user community, person simulation

27 ROS OPENCV - BSD licence volné použití pro akademickou a podnikatelskou sféru, - C++, C, Python a Java rozhraní podporující Windows, Linux, Mac OS, ios a Android, - navrženo pro výpočetní efektivitu a silně zaměřeno na aplikace běžících v reálném čase, - podpora pro zpracovávání na více jádrech, - využívá OpenCL, - komunita přes 47 tisíc lidí.

28 ROS MOVEIT! - Software pro mobilní manipulátory (plánování dráhy, manipulace, 3D vnímání, kinematika, řízení a navigace), - jednoduchá platforma pro vývoj pokročilých robotických aplikací, - vývoj designu robotů, - vývoj integrovaných robotických systémů pro průmysl a komerci.

29 ROS POINTCLOUDLIBRARY - Otevřený projekt pro 2D/3D zobrazování a zpracovávání mračen bodů, - BSD licence (volný pro komerční a vědecké použití), - moderní algoritmy včetně filtrace, odhadu, rekonstrukce povrchu a segmentace - lze provozovat na Linux, MacOS, Windows a Android / ios, - rozdělen do množství menších knihoven, které mohou být kompilovány samostatně (menší výpočetní a datové nároky), - mračno bodů lze vytvořit stereo kamerami, 3D skenery, TOF kamerami, - nativně podporuje OpenNI 3D (MS Kinect, Asus XTionPRO)

30 ROBOTY - Seznam robotů

31 TURTLEBOT - WILLOWGARAGE

32 TURTLEBOT - VIDEO - video

33 ROS JUNIOR - Projekt STAIR (Stanford AI Robot) na Stanford Artificial Intelligence Laboratory, - vznikl systém Switchyard, - druhé místo na DARPA Urban Challenge 2007, - počátek ROS využití zkušeností.

34 ROS GRIZZLY - video

35 ROS 5 LET - video

Robot Operating System. Ing. Zdeněk Materna, Robo@FIT

Robot Operating System. Ing. Zdeněk Materna, Robo@FIT Robot Operating System Ing. Zdeněk Materna, Robo@FIT Hubo - vítěz soutěže robotů záchranářů (Darpa Robotics Challenge) Willow Garage PR2 - bezpečný robot pro výzkum Rethink Robotics Baxter - snadno programovatelný

Více

ROS, ultrazvukový dálkoměr SRF, mobilní robotika, Linux, Lego NXT, Raspberry Pi

ROS, ultrazvukový dálkoměr SRF, mobilní robotika, Linux, Lego NXT, Raspberry Pi ;; Zadání VŠKP Anotace Podstatou této diplomové práce je návrh a implementace senzorického systému využívající robotický framework, který nese název ROS (Robot Operating System). Hlavním úkolem je provést

Více

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals Srovnání desktopových OS a NOSs workstation síťové OS (NOSs) jednouživatelské jednoúlohové bez vzdáleného přístupu místní přístup k souborům poskytují a zpřístupňují

Více

Vytvoření bootovatelného média

Vytvoření bootovatelného média Vytvoření bootovatelného média Vytvoření bootovatelného média VY_32_INOVACE_05_01_01 Vytvořeno Červen 2013 Učební materiál slouží vyučujícímu k vysvětlení základních pojmů z oblasti OS GNU/Linux a seznamuje

Více

Jak funguje GNU/Linux

Jak funguje GNU/Linux Jak funguje GNU/Linux Úvod do operačního systému a filozofie Jiří Jánský SUT SH 12.10.1010 GNU/Linux I. Proč Linux používájí geekové Za více námahy více muziky Příklad s přepsáním titulků Svobody Open

Více

Vývoj software pro Linuxové distribuce. Installfest Praha, 7.3.2010

Vývoj software pro Linuxové distribuce. Installfest Praha, 7.3.2010 Vývoj software pro Linuxové Installfest Praha, 7.3.2010 Úvod Dan Horák vývojář Fedora člen Fedora Engineering Steering Comitee (pro F-11 a F-12) zaměstnán u Red Hat Czech Copyright

Více

Matematika v programovacích

Matematika v programovacích Matematika v programovacích jazycích Pavla Kabelíková am.vsb.cz/kabelikova pavla.kabelikova@vsb.cz Úvodní diskuze Otázky: Jaké programovací jazyky znáte? S jakými programovacími jazyky jste již pracovali?

Více

Extrémně silné zabezpečení mobilního přístupu do sítě.

Extrémně silné zabezpečení mobilního přístupu do sítě. Extrémně silné zabezpečení mobilního přístupu do sítě. ESET Secure Authentication (ESA) poskytuje silné ověření oprávnění přístupu do firemní sítě a k jejímu obsahu. Jedná se o mobilní řešení, které používá

Více

DISTRIBUCE GNU/LINUXU

DISTRIBUCE GNU/LINUXU DISTRIBUCE GNU/LINUXU Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Distribuce GNU/Linuxu Autor Martin Šimůnek Datum 14.

Více

Simluátor Trilobota. (projekt do předmětu ROB)

Simluátor Trilobota. (projekt do předmětu ROB) Simluátor Trilobota (projekt do předmětu ROB) Kamil Dudka Jakub Filák xdudka00 xfilak01 BRNO 2008 1 Úvod Jako školní týmový projekt jsme si zvolili simulátor trilobota 1 a jeho prostředí. Simulátor komunikuje

Více

úvod Historie operačních systémů

úvod Historie operačních systémů Historie operačních systémů úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-17

Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Operační systémy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí operační systémy. Druh učebního

Více

Efektivní vývoj mobilních aplikací na více platforem současně. Mgr. David Gešvindr MCT MSP MCPD MCITP gesvindr@mail.muni.cz

Efektivní vývoj mobilních aplikací na více platforem současně. Mgr. David Gešvindr MCT MSP MCPD MCITP gesvindr@mail.muni.cz Efektivní vývoj mobilních aplikací na více platforem současně Mgr. David Gešvindr MCT MSP MCPD MCITP gesvindr@mail.muni.cz Osnova 1. Kam míří platforma Windows Phone 2. Seznámení s univerzálními Windows

Více

Vývoj SW pro mobilní zařízení s ios. Petr Hruška, Skymia s.r.o. Teorie a praxe IP telefonie, 6.12.2012

Vývoj SW pro mobilní zařízení s ios. Petr Hruška, Skymia s.r.o. Teorie a praxe IP telefonie, 6.12.2012 Vývoj SW pro mobilní zařízení s ios Petr Hruška, Skymia s.r.o. Teorie a praxe IP telefonie, 6.12.2012 Perspektiva 3 roky zkušeností s vývojem aplikací pro ios 1 rok vývoj pro Android desítky aplikací Obsah

Více

Využití opensource při stavbě infrastrukturního cloudu Martin Kopta

Využití opensource při stavbě infrastrukturního cloudu Martin Kopta Využití opensource při stavbě infrastrukturního cloudu Martin Kopta 5. listopad 2011 M. Kopta Využití opensource při stavbě IaaS cloudu 1/21 Program Co je cloud? Základní pojmy Struktura IaaS cloudu Z

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ - Ústav přístrojové a řídicí techniky Propojení Pythonu a softwaru V-REP Ročník: 4 (zimní semestr) Rok: 2016 Jméno a příjmení Vojtěch Kadlec Obsah ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Úvod...

Více

O projektu Nasazení OpenOffice.org v praxi

O projektu Nasazení OpenOffice.org v praxi O projektu Nasazení OpenOffice.org v praxi Filip Molčan molcanf@openoffice.org Konference EurOpen Hotel Relax, Moninec - 18. 5. 2005 Obsah prezentace Minulost a současnost OpenOffice.org Představení projektu

Více

konec šedesátých let vyvinut ze systému Multics původní účel systém pro zpracování textů autoři: Ken Thompson a Denis Ritchie systém pojmnoval Brian

konec šedesátých let vyvinut ze systému Multics původní účel systém pro zpracování textů autoři: Ken Thompson a Denis Ritchie systém pojmnoval Brian 02 konec šedesátých let vyvinut ze systému Multics původní účel systém pro zpracování textů autoři: Ken Thompson a Denis Ritchie systém pojmnoval Brian Kernighan v r. 1973 přepsán do jazyka C Psát programy,

Více

Software. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23. října 2011 1 / 6

Software. Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23. října 2011 1 / 6 Software Mgr. Krejčí Jan 23. října 2011 Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23. října 2011 1 / 6 Osnova 1 Software Co je to software Systémový software Aplikační software Mgr. Krejčí Jan (UJEP) Software 23.

Více

99 % všech desktopů na platformě MS Windows

99 % všech desktopů na platformě MS Windows Svobodný software 99 % všech desktopů na platformě MS Windows Monopol!!! Jaké z toho plynou nevýhody? Jaké z toho plynou výhody? source code zdrojový kód obsah souboru nebo souborů napsaný v určitém programovacím

Více

O projektu OpenOffice.org a IBM OS/2 OS/2 a Open Source

O projektu OpenOffice.org a IBM OS/2 OS/2 a Open Source O projektu OpenOffice.org a IBM OS/2 OS/2 a Open Source Filip Molčan molcanf@openoffice.org Konference Warpstock Czech Republic 2005 Liberec - 16. 7. 2005 Obsah prezentace Minulost a současnost OpenOffice.org

Více

w w w. u l t i m u m t e c h n o l o g i e s. c z Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack

w w w. u l t i m u m t e c h n o l o g i e s. c z Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack w w w. u l t i m u m t e c h n o l o g i e s. c z Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack http://www.ulticloud.com http://www.openstack.org Představení OpenStacku 1. Co OpenStack je a není 2.

Více

Software. RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu 2015. RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Software 5. listopadu 2015 1 / 6

Software. RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu 2015. RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Software 5. listopadu 2015 1 / 6 Software RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu 2015 RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Software 5. listopadu 2015 1 / 6 Osnova 1 Software Co je to software Systémový software Aplikační software RNDr. Krejčí

Více

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí,

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí, 9. Sítě MS Windows MS Windows existoval ve 2 vývojových větvích 9x a NT, tyto později byly sloučeny. V současnosti existují aktuální verze Windows XP a Windows 2003 Server. (Očekává se vydání Windows Vista)

Více

MODELOVÁNÍ A SIMULACE ROBOTICKÝCH APLIKACÍ MODELLING AND SIMULATION OF ROBOTIC APPLICATIONS

MODELOVÁNÍ A SIMULACE ROBOTICKÝCH APLIKACÍ MODELLING AND SIMULATION OF ROBOTIC APPLICATIONS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMATIZACE A INFORMATIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMATION AND COMPUTER SCIENCE

Více

Bezpečná autentizace přístupu do firemní sítě

Bezpečná autentizace přístupu do firemní sítě Bezpečná autentizace přístupu do firemní sítě ESET Secure Authentication (ESA) poskytuje silné ověření oprávnění přístupu do firemní sítě a k jejímu obsahu. Jedná se o mobilní řešení, které používá dvoufaktorové

Více

ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. OPC Server

ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. OPC Server ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ OPC Server Funkce a využití v průmyslové automatizaci Jiří NOSEK 2011 Co je OPC Server? OPC = Open Process Control (původně OLE for Process Control) sada specifikací průmyslového

Více

FOSS4G úspěšné projekty

FOSS4G úspěšné projekty FOSS4G úspěšné projekty Erika Orlitová GISAT knihovna GDAL - Geospatial Data Abstraction Library vývoj je podporován OSGeo, licence X/MIT práce s rastrovými formáty na úrovni příkazové řádky informace

Více

Seznámení s open source vývojem a open source řešeními pro mobilní zařízení

Seznámení s open source vývojem a open source řešeními pro mobilní zařízení Seznámení s open source vývojem a open source řešeními pro mobilní zařízení Jaroslav Řezník , Red Hat, Inc. Agenda Open source a Free Software Komunita Byznys Mobilní technologie 19.

Více

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta VirtualBox desktopová virtualizace Zdeněk Merta 15.3.2009 VirtualBox dektopová virtualizace Stránka 2 ze 14 VirtualBox Multiplatformní virtualizační nástroj. Částečně založen na virtualizačním nástroji

Více

Radim Dolák Gymnázium a Obchodní akademie Orlová

Radim Dolák Gymnázium a Obchodní akademie Orlová Radim Dolák Gymnázium a Obchodní akademie Orlová Úvod Cíl prezentace Samba historie a budoucnost Samba - vlastnosti Samba verze 4 a 4.1 Instalace Současný a plánovaný stav Instalace Správa Testování a

Více

Využití systému Dynamips a jeho nástaveb pro experimenty se síťovými technologiemi Petr Grygárek

Využití systému Dynamips a jeho nástaveb pro experimenty se síťovými technologiemi Petr Grygárek Využití systému Dynamips a jeho nástaveb pro experimenty se síťovými technologiemi Petr Grygárek katedra informatiky fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-Technická univerzita Ostrava Agenda Motivace

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_15 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Cobbler, Puppet, Func

Cobbler, Puppet, Func Automatizovanс sprсva server 1. listopadu 2010 Zlomovщ okamiky ivota serveru Zlomovщ okamiky ivota serveru Zlomovщ okamiky ivota serveru Zlomovщ okamiky ivota serveru Zlomovщ okamiky ivota serveru Narozenэ

Více

Předměty. Algoritmizace a programování Seminář z programování. Verze pro akademický rok 2012/2013. Verze pro akademický rok 2012/2013

Předměty. Algoritmizace a programování Seminář z programování. Verze pro akademický rok 2012/2013. Verze pro akademický rok 2012/2013 Předměty Algoritmizace a programování Seminář z programování Verze pro akademický rok 2012/2013 Verze pro akademický rok 2012/2013 1 Přednášky Jiřina Královcová MTI, přízemí budovy A Tel: 48 53 53 521

Více

Linuxové distribuce. Michal Dočekal

Linuxové distribuce. Michal Dočekal Linuxové distribuce Michal Dočekal 2011 Právní doložka Právní doložka autor není právník autor neručí za pravdivost uvedených informací autor neručí za jakékoliv případné škody způsobené uvedenými informaci

Více

Linuxové distribuce. Michal Dočekal

Linuxové distribuce. Michal Dočekal Linuxové distribuce Michal Dočekal 2011 Právní doložka Právní doložka autor není právník autor neručí za pravdivost uvedených informací autor neručí za jakékoliv případné škody způsobené uvedenými informaci

Více

Svět svobodného softwaru

Svět svobodného softwaru Svět svobodného softwaru Jinonický informační pondělek 15. října 2012 Václav Jansa ÚISK FF UK vaclav.jansa@gmail.com Vznik svobodného softwaru Podmíněn komunikací a sdílením informací Počátky v univerzitních

Více

Formy komunikace s knihovnami

Formy komunikace s knihovnami Formy komunikace s knihovnami Současné moderní prostředky Jiří Šilha a Jiří Tobiáš, Tritius Solutions a.s., Brno Osnova Základní požadavky na komunikaci s knihovnami Historie komunikace s knihovnami Confluence

Více

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_01_15 IKT Operační systémy, základní vlastnosti, přehled. Mgr. Radomír Soural

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_01_15 IKT Operační systémy, základní vlastnosti, přehled. Mgr. Radomír Soural SOU Valašské Klobouky VY_32_INOVACE_01_15 IKT Operační systémy, základní vlastnosti, přehled Mgr. Radomír Soural Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název a číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název

Více

Úvod do Linuxu SŠSI Tábor 1

Úvod do Linuxu SŠSI Tábor 1 Úvod do Linuxu 9.10.2012 SŠSI Tábor 1 Historie Linux je obdoba operačního systému UNIX, vytvořená Linusem Torvaldsem. Na dalším vývoji systému i aplikací dnes pracuje řada dobrovolníků na celém světě.

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM ROS PROJEKT Z PŘEDMĚTU. Ing. Sergei Korchakov

OPERAČNÍ SYSTÉM ROS PROJEKT Z PŘEDMĚTU. Ing. Sergei Korchakov OPERAČNÍ SYSTÉM ROS PROJEKT Z PŘEDMĚTU MRBT AUTOŘI PRÁCE VEDOUCÍ PRÁCE Ing. Irina Trukhina Ing. Sergei Korchakov Ing. Tomáš Florián Brno, 2013 Zadání projektu Seznamte se s operačním systémem ROS [1].

Více

Vývoj programů. ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ

Vývoj programů. ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Vývoj programů. Programovací nástroje. Aplikační programové rozhraní API. Standard POSIX. Vytvoření spustitelného souboru, použití kompilátoru a linkeru. Statické a dynamické

Více

Karel Bittner bittner@humusoft.com. HUMUSOFT s.r.o. HUMUSOFT s.r.o.

Karel Bittner bittner@humusoft.com. HUMUSOFT s.r.o. HUMUSOFT s.r.o. Karel Bittner bittner@humusoft.com COMSOL Multiphysics Co je COMSOL Multiphysics? - sw určený k simulaci fyzikálních modelů, na něž působí jeden nebo několik fyzikálních vlivů - sw úlohy řeší metodou konečných

Více

VY_32_INOVACE_INF.19. Inkscape, GIMP, Blender

VY_32_INOVACE_INF.19. Inkscape, GIMP, Blender VY_32_INOVACE_INF.19 Inkscape, GIMP, Blender Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 INKSCAPE Inkscape je open source

Více

Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek

Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek 2011 20.let Linuxu Historie GNU/Linux = 1970 - Ken Thompson a Dennis Ritchie vyvinuli a implementovali systém UNIX, který se stal základem mnoha moderních

Více

Linux na desktopu Pro Běžně Frustrované Uživatele

Linux na desktopu Pro Běžně Frustrované Uživatele Linux na desktopu Pro Běžně Frustrované Uživatele Martin Vicián martin.vician@nic.cz InstallFest 4. března 2018 2 / 23 Obsah přednášky Přístup k operačním systémům v CZ.NIC Grafická rozhraní Ubuntu Nejčastější

Více

A to vše díky lidem, kteří Red Hat utváří svým nadšením a svými nápady. Přidáte se do našeho brněnského týmu i Vy?

A to vše díky lidem, kteří Red Hat utváří svým nadšením a svými nápady. Přidáte se do našeho brněnského týmu i Vy? Začalo to pokusem najít lepší cestu pro tvorbu softwaru skrze otevřenost, transparentnost a spolupráci a vyústilo v posun rovnováhy sil v celém odvětví. Dnes je Red Hat celosvětově nejvyhledávanějším a

Více

EMBARCADERO TECHNOLOGIES. Jak na BYOD chytře? Možnosti zapojování různých mobilních zařízení do podnikových informačních systémů.

EMBARCADERO TECHNOLOGIES. Jak na BYOD chytře? Možnosti zapojování různých mobilních zařízení do podnikových informačních systémů. Jak na BYOD chytře? Možnosti zapojování různých mobilních zařízení do podnikových informačních systémů. Trendy a móda EMBARCADERO TECHNOLOGIES Popularita a prodej mobilních zařízení roste Skoro každý má

Více

Olga Rudikova 2. ročník APIN

Olga Rudikova 2. ročník APIN Olga Rudikova 2. ročník APIN Redakční (publikační) systém neboli CMS - content management system (systém pro správu obsahu) je software zajišťující správu dokumentů, nejčastěji webového obsahu. (webová

Více

Enterprise Mobility Management

Enterprise Mobility Management Enterprise Mobility Management Množství různých typů a celkové počty mobilních zařízení, pomocí kterých jsou dostupná firemní data, se neustále zvyšují. To na jedné straně zvyšuje efektivitu práce zaměstnanců,

Více

Středisko UN*Xových technologií

Středisko UN*Xových technologií projekt Středisko UN*Xových technologií Dalibor bejzz Fanta - student FSv - vedoucí projektu Jiří JanskyJ Janský - student FEL - řešitel projektu GNU Linux http://www.gnu.org http://www.kernel.org Richard

Více

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Sada Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 obsahuje aplikace Fiery pro provádění úloh souvisejících se serverem

Více

Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek

Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek Úvod do operačního systému Linux Mgr. Josef Horálek 2011 20.let Linuxu Historie GNU/Linux = 1970 - Ken Thompson a Dennis Ritchie vyvinuli a implementovali systém UNIX, který se stal základem mnoha moderních

Více

ArcGIS Server 10.1/10.2

ArcGIS Server 10.1/10.2 ArcGIS Server 10.1/10.2 Úvod do mapového serveru firmy ESRI Podpořeno grantem FRVŠ číslo 2308G1/2012. Katedra geomatiky, www.company.com Úvod Trend dnešní doby Desktop > Server (Cloud) ESRI je klíčovým

Více

PSAT Power System Analysis Toolbox

PSAT Power System Analysis Toolbox Software pro řešení chodu ES PSAT Power System Analysis Toolbox doc. Ing. Karel Noháč, Ph.D. Plzeň 2017 Co je PSAT (Power System Analysis Toolbox): http://faraday1.ucd.ie/psat.html Co je PSAT (Power System

Více

Co je Symantec pcanywhere 12.0? Hlavní výhody Snadné a bezpečné vzdálené připojení Hodnota Důvěra

Co je Symantec pcanywhere 12.0? Hlavní výhody Snadné a bezpečné vzdálené připojení Hodnota Důvěra Symantec pcanywhere 12.0 Špičkové řešení vzdáleného ovládání pro odbornou pomoc a řešení problémů Co je Symantec pcanywhere 12.0? Symantec pcanywhere, přední světové řešení vzdáleného ovládání*, pomáhá

Více

Srovnání Linuxu a BSD z pohledu jádra. Jan Dyrczyk

Srovnání Linuxu a BSD z pohledu jádra. Jan Dyrczyk Srovnání Linuxu a BSD z pohledu jádra Jan Dyrczyk 7. 12. 2011 Úvod Pro průměrného uživatele jsou rozdíly mezi Linuxem a BSD překvapivě malé. Oba jsou založeni na Unixu, jsou nekomerční s cílem vytvořit

Více

05. Operační systémy PC 1. DOS. Nejdůležitější zástupci DOSu:

05. Operační systémy PC 1. DOS. Nejdůležitější zástupci DOSu: 05. Operační systémy PC Operační systém (OS) je základní programové vybavení počítače, které zprostředkovává komunikaci mezi uživatelem a hardwarem a řídí činnost jednotlivých částí počítače. Operační

Více

Projekt Datové schránky

Projekt Datové schránky Projekt Datové schránky Datová schránka je elektronické úložiště, které je určeno k doručování a k provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci. Pro přístup k datové schránce je zapotřebí speciální aplikace,

Více

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER váš partner na cestě od dat k informacím globtech spol. s r.o. karlovo náměstí 17 c, praha 2 tel.: +420 221 986 390 info@globtech.cz

Více

FORTANNS. havlicekv@fzp.czu.cz 22. února 2010

FORTANNS. havlicekv@fzp.czu.cz 22. února 2010 FORTANNS manuál Vojtěch Havlíček havlicekv@fzp.czu.cz 22. února 2010 1 Úvod Program FORTANNS je software určený k modelování časových řad. Kód programu má 1800 řádek a je napsán v programovacím jazyku

Více

Představení Kerio Control

Představení Kerio Control Představení Kerio Control UTM - Bezpečnostní řešení bez složitostí Prezentující Pavel Trnka Agenda O společnosti Kerio Kerio Control Přehled jednotlivých vlastností Možnosti nasazení Licenční model O společnosti

Více

Operační systém GNU/Linux

Operační systém GNU/Linux Operační systém GNU/Linux Operační systém - obecně:...základní softwarové vybavení počítače, které se stará o správu systémových zdrojů OS není primárně charakterizován tím jak vypadá (uživatelské rozhraní),

Více

O aplikaci Parallels Desktop 7 for Mac

O aplikaci Parallels Desktop 7 for Mac O aplikaci Parallels Desktop 7 for Mac Parallels Desktop 7 for Mac představuje zásadní upgrade softwaru Parallels pro používání Windows na Macu. O této aktualizaci Parallels Desktop 7 for Mac (sestavení

Více

Projekt implementace OS Linux do výuky informačních technologií

Projekt implementace OS Linux do výuky informačních technologií Projekt implementace OS Linux do výuky informačních technologií Projekt v rámci SIPVZ Implementace operačního systému Linux do výuky informačních technologií Evidenční číslo: 0722P2006 Poskytoval dotace:

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA UMĚNÍ A ARCHITEKTURY. Studijní program: B8206 Výtvarná umění. Obor: Vizuální komunikace BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA UMĚNÍ A ARCHITEKTURY. Studijní program: B8206 Výtvarná umění. Obor: Vizuální komunikace BAKALÁŘSKÁ PRÁCE TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA UMĚNÍ A ARCHITEKTURY Studijní program: B8206 Výtvarná umění Obor: Vizuální komunikace BAKALÁŘSKÁ PRÁCE JAN VALENTA Vedoucí bakalářské práce: Doc. Stanislav Zippe

Více

Instalace a konfigurace ústředen Asterisk. Bc. Marek Červenka, IPEX a.s., 6.12.2012

Instalace a konfigurace ústředen Asterisk. Bc. Marek Červenka, IPEX a.s., 6.12.2012 Bc. Marek Červenka, IPEX a.s., 6.12.2012 Obsah 1. Základní informace o projektu Asterisk 2. Ekosystém řešení Asterisk 3. Co je nového ve verzi 11 4. Instalace systému Asterisk 5. Základní konfigurace systému

Více

PVBPS - Prezentace DUŠAN CHOLEVA (CHO0130)

PVBPS - Prezentace DUŠAN CHOLEVA (CHO0130) PVBPS - Prezentace DUŠAN CHOLEVA (CHO0130) Úvod Rozšíření přednášky o Deep Webu Exit Nodes a možnosti jejich nastavení Slabiny Toru Alternativy Toru OS používající Tor Nodes 3 typy uzlů Middle node - přijimá

Více

eman s.r.o. Profil společnosti

eman s.r.o. Profil společnosti eman s.r.o. Profil společnosti Kdo jsme? Společnost eman je předním českým poskytovatelem mobilních řešení. Nabízíme služby v oblasti zakázkového vývoje mobilních aplikací, mobilních a responzivních webů

Více

Linux na mobilních telefonech

Linux na mobilních telefonech Linux na mobilních telefonech Jozef Mlích Department of Computer Graphics and Multimedia Brno University of Technology, Faculty of Information Technology Božetěchova 2, 612 66 Brno, Czech Republic imlich@fit.vutbr.cz

Více

Windows a real-time. Windows Embedded

Windows a real-time. Windows Embedded Windows a real-time Windows Embedded Windows pro Embedded zařízení Současnost (2008): Windows Embedded WINDOWS EMBEDDED Windows Embedded CE Windows XP Embedded Windows Embedded for Point of Service Minulé

Více

NÁVRH A REALIZACE NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU PRO MOBILNÍ ROBOT BENDER II

NÁVRH A REALIZACE NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU PRO MOBILNÍ ROBOT BENDER II VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMATIZACE A INFORMATIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMATION AND COMPUTER SCIENCE

Více

Extrémně silné zabezpečení mobilního přístupu do sítě

Extrémně silné zabezpečení mobilního přístupu do sítě www.eset.cz Extrémně silné zabezpečení mobilního přístupu do sítě ESET Secure Authentication (ESA) poskytuje silné ověření oprávnění přístupu do firemní sítě a jejímu obsahu. Jedná se o mobilní řešení,

Více

Procesy a vlákna (Processes and Threads)

Procesy a vlákna (Processes and Threads) ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna (Processes and Threads) Správa procesů a vláken České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2012 Použitá literatura [1] Stallings, W.: Operating

Více

Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes

Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes Agenda O TCP Produkt TCP CityCloud K čemu slouží Z čeho se skládá Reálné nasazení pro město Strakonice Projekt Bezpečnost infrastruktury

Více

SOFTWARE. Programové vybavení počítače

SOFTWARE. Programové vybavení počítače SOFTWARE Programové vybavení počítače Obsah Software Operační systém (OS) Aplikační software Licence Software Softwarem rozumíme veškeré programové vybavení počítače Program Obsahuje instrukce, podle kterých

Více

Základy informatiky. Operační systémy

Základy informatiky. Operační systémy Základy informatiky Operační systémy Zpracoval: Upraveno: Ing. Pavel Děrgel Daniela Ďuráková Cíle dnešní přednášky Operační systém základní funkce souborové systémy Windows historie, vlastnosti Linux historie

Více

Vývojové nástroje pro multiagentové systémy

Vývojové nástroje pro multiagentové systémy Vývojové nástroje pro multiagentové systémy Znalostní technologie III materiál pro podporu studia OBSAH Úvod... 3 Swarm... 3 NetLogo... 5 Repast... 6 Porovnání prostředí Swarm, NetLogo a RePast... 7 Mason...

Více

09. Operační systémy PC 1. DOS. Nejdůležitější zástupci DOSu:

09. Operační systémy PC 1. DOS. Nejdůležitější zástupci DOSu: 09. Operační systémy PC Operační systém (OS) je základní programové vybavení počítače, které zprostředkovává komunikaci mezi uživatelem a hardwarem a řídí činnost jednotlivých částí počítače. Operační

Více

Software Základní pojmy a rozdělení. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1123_Software Základní pojmy a rozdělení_pwp

Software Základní pojmy a rozdělení. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1123_Software Základní pojmy a rozdělení_pwp Základní pojmy a rozdělení Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1123_Software Základní pojmy a rozdělení_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity:

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka www.rexcontrols.cz www.contlab.eu www.pidlab.com Ovladač systému REX pro 1-Wire (modul OwsDrv) Uživatelská příručka REX Controls s.r.o. Verze 2.10.7 (revize 2) Plzeň 16.12.2015 Obsah 1 Ovladač OwsDrv a

Více

AutoCAD 2016 AutoCAD 2016 pro Mac

AutoCAD 2016 AutoCAD 2016 pro Mac AutoCAD 2016 AutoCAD 2016 pro Mac Interakce uživatele Asociativní pole Příkazový řádek Multifunkční uzly Dynamické zadání Automatické dokončování při zadávání příkazů 1 Skrytí a izolace objektů Vytváření

Více

Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času

Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času 9. Další operační systémy 9.1. Operační systémy Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času samozřejmě vznikají jejich nové verze, takže v současností používané počítače

Více

Angličtina program k procvičování slovní zásoby

Angličtina program k procvičování slovní zásoby Středoškolská technika 2011 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Angličtina program k procvičování slovní zásoby Kamil Hanus Střední průmyslová škola elektrotechniky a informačních

Více

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace Moorův zákon (polovina 60. let) : Výpočetní výkon a počet tranzistorů na jeden CPU chip integrovaného obvodu mikroprocesoru se každý jeden až dva roky zdvojnásobí; cena se zmenší na polovinu. Paralelismus

Více

MATLAB a Simulink R2015b

MATLAB a Simulink R2015b MATLAB a Simulink R2015b novinky ve výpočetním systému Jan Houška HUMUSOFT s.r.o. houska@humusoft.cz 1 >> 2016 1991 ans = 25 2 Release 2015a a 2015b tradiční dvě vydání do roka březen a září 2015 R2015a

Více

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita Aktivní webové stránky Úvod: - statické webové stránky: pevně vytvořený kód HTML uložený na serveru, ke kterému se přistupuje obvykle pomocí protokolu HTTP (HTTPS - zabezpečený). Je možno používat i různé

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Tutoriál 2 Virtualizace a její dopady Martin Milata Obsah Virtualizace Jak virtualizace funguje Typy HW podpora virtualizace Dopady virtualizace Jak virtualizace funguje?

Více

Operační systémy: funkce

Operační systémy: funkce Operační systémy Software, který zabezpečuje základní chod počítače, je prostředníkem mezi hardwarem a aplikačním softwarem. Nutný základní software v počítači. Vykonává řadu rutinních operací, které by

Více

Střední úložiště. Uživatelská dokumentace Zřízení přístupu

Střední úložiště. Uživatelská dokumentace Zřízení přístupu Střední úložiště Střední úložiště je síťové datové úložiště ( síťový disk ), které můžete využít pro ukládání libovolných pracovních dat, a to i ve výrazně větším objemu, než u standardního úložiště. Je

Více

Připravil: Ing. Vít Ondroušek, Ph.D. Technologie.Net Framework

Připravil: Ing. Vít Ondroušek, Ph.D. Technologie.Net Framework Připravil: Ing. Vít Ondroušek, Ph.D. Technologie.Net Framework úvod, historie, základy.net framework, programovací jazyky, vývojové prostředky Úvod strana 2 Cíl předmětu Seznámit se s vývojem aplikací

Více

Obsah. 1) Rozšířené zadání 2) Teorie zásuvných modulů a) Druhy aplikací používajících zásuvné moduly b) Knihovny c) Architektura aplikace d) Výhody

Obsah. 1) Rozšířené zadání 2) Teorie zásuvných modulů a) Druhy aplikací používajících zásuvné moduly b) Knihovny c) Architektura aplikace d) Výhody Obsah 1) Rozšířené zadání 2) Teorie zásuvných modulů a) Druhy aplikací používajících zásuvné moduly b) Knihovny c) Architektura aplikace d) Výhody 3) 4) Mantichora Mantichora je moderní aplikace, který

Více

Úvod Seznámení s předmětem Co je.net Vlastnosti.NET Konec. Programování v C# Úvodní slovo 1 / 25

Úvod Seznámení s předmětem Co je.net Vlastnosti.NET Konec. Programování v C# Úvodní slovo 1 / 25 Programování v C# Úvodní slovo 1 / 25 Obsah přednášky Seznámení s předmětem Co je.net Vlastnosti.NET 2 / 25 Kdo je kdo Petr Vaněček vanecek@pf.jcu.cz J 502 Václav Novák vacnovak@pf.jcu.cz?? Při komunikaci

Více

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha REQUESTOR DATASHEET Úvod Requestor Service Desk poskytuje kompletní řešení pro správu interních i externích požadavků, které přicházejí do organizace libovolnou cestou. Produkt je zaměřen na vytvoření

Více

C2184 Úvod do programování v Pythonu podzim Stanislav Geidl Národní centrum pro výzkum biomolekul Masarykova univerzita. Úvod.

C2184 Úvod do programování v Pythonu podzim Stanislav Geidl Národní centrum pro výzkum biomolekul Masarykova univerzita. Úvod. Lekce 0 Základní vlastnosti Pythonu, porovnání s ostatními jazyky, proč a k čemu lze používat Python. Stručné seznámení s vývojovým prostředím jazyka Python. C2184 do programování v Pythonu podzim 2016

Více

Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek

Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek = Velmi malé jádro = implementuje jen vybrané základní mechanismy: = virtuální paměť; = plánování vláken; = obsluha výjimek; = zasílání

Více

Systémy pro tvorbu digitálních knihoven

Systémy pro tvorbu digitálních knihoven Systémy pro tvorbu digitálních knihoven Vlastimil Krejčíř, krejcir@ics.muni.cz Ústav výpočetní techniky, Masarykova univerzita, Brno INFORUM 2006, Praha Obsah přednášky Úvod Fedora DSpace EPrints CDSware

Více