Číslo 2. Řekni mi a já zapomenu. Ukaž mi a já si zapamatuji. Nech mne to dělat a já pochopím. (čínské přísloví)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Číslo 2. Řekni mi a já zapomenu. Ukaž mi a já si zapamatuji. Nech mne to dělat a já pochopím. (čínské přísloví)"

Transkript

1 ROČNÍK: 2014/15 ČASOPIS ŽÁKŮ ZŠ A MŠ SEPEKOV Číslo 2. Řekni mi a já zapomenu. Ukaž mi a já si zapamatuji. Nech mne to dělat a já pochopím. (čínské přísloví)

2 Co nového ve škole 1) Rozsvícení vánočního stromu a vánoční trhy proběhly 6. prosince Návštěvníci si mohli koupit výrobky žáků ze základní školy. Atmosféru také dokreslila vystoupení MŠ a ZŠ. 2) Školní besídka, na kterou přišlo opět hodně lidí, se konala 16. prosince 2014 od hodin. 3) Předškoláček byl letos pořádán 13. ledna. Děti zjišťovaly, co je čeká, až půjdou do školy. Mohly se také podívat do školní družiny, hudebny, tělocvičny. Vyzkoušely si některé z připravených her. 4) Dne 21. ledna se projektu Velcí učí malé zúčastnili žáci deváté třídy. Ze šesti škol milevského regionu skončili na 1. místě. 5) Na zápis do první třídy 23. a 24. ledna přišlo 19 dětí. 6) Dějepisná olympiáda se uskutečnila 27. ledna v Písku. Naši školu reprezentovali dva žáci osmé třídy, Michala Nečasová, Vít Urban. 7) Poslední den před vysvědčením navštívili žáci třídy firmu Pöttinger ve Vodňanech, kde se zabývají výrobou zemědělských strojů. 8) Olympiáda v českém jazyce byla dne v Písku, úspěšně reprezentovala 1 žákyně 9. tř., Vendula Plavcová. 9) V okresním kole v minifotbale žáci 6. a 7. třídy obsadili 3. místo 10) Na Zeměpisné olympiádě v Písku soutěžili žáci šesté až osmé třídy. Žákyně osmé třídy Anežka Plíhalová se umístila na druhém místě a postoupila do krajského kola. 11) Někteří žáci naší školy se ve středu vypravili na soutěž o nejsilnějšího žáka. Nejlépe se umístil Miroslav Novák. Obsadil 2. místo v kategorii 6. a 7. třída. 12) V úterý 17. března jela třída na basketbal do sportovní haly v Písku. Dívky skončily na 2. místě a kluci na 3. místě. 13) Anežka Plíhalová se v krajském kole Zeměpisné olympiády umístila na 7. místě. Blahopřejeme!! 14) Žáci sedmé třídy se vydali na exkurzi do Olší. Zde mohli vidět, jak vyrábí pro firmy vrata různých velikostí. 15) Velikonoční Předškoláček zabavil děti v úterý 24. března. 16) Fyzikální olympiádu si vyzkoušeli dva žáci deváté třídy, Roman Hyška a Vendula Plavcová. 17) Devátá třída si dne 27. března ( Mezinárodní den učitelů) vyzkoušela učit malé děti na 1. stupni. připravila: Petra Fučíková, 8. tř.

3 Růže Když jsem byla malá a babička mi vyprávěla o Šípkové Růžence, myslela jsem si, že růže jsou povahou zlé a ubližují, ale opak je pravdou. Růže jsou krásné a jemné, ale mají i svou nebezpečnou stránku. Když to vezmu od kořene ke květu, tak růže má na stonku trny, které používá jako zbraně na svou obranu před drsnými obyvateli země, kteří chtějí růži napadnout. Ale potom, když dojdete až ke květu, velmi vás překvapí svou krásou, jemností a rozmanitostí barev. Nejraději mám barvu rudou jako krev. Když se na té barvě objeví ráno stříbrné kapky rosy, růže vypadá úplně jako z pohádky. V létě jsi, růže, plná života a hraješ všemi barvami, které okouzlují tvé obdivovatele a tvá vůně láká včely, motýly a jiný hmyz. Na podzim ztrácíš svůj šarm a krásu a začínáš chřadnout a pomalu usínáš. V zimě spíš tvrdě jako Růženka, která se bodla do prstu o tvůj trn, ale nezemřela. Jenom spala a čekala na vřelý polibek od prince. A na jaře přijde i tvůj princ- Slunce. Obejme tě svými pažemi jara a políbí tě na okvětní lístky. A tak to bude každý rok. V létě záříš svou krásou, na podzim chřadneš, v zimě spíš a na jaře ožíváš a začínáš další krásný rok života. Zní to jako pohádka. Ale i pohádky musí jednou skončit. Přesně jako tahle školní slohová práce. připravila: Denisa Plochová, 8. tř. Zápis do 1. třídy Dne a proběhl zápis do 1. třídy. Zápisu se zúčastnilo 19 dětí. Před třídou, kde se zápis konal, byly pro děti připraveny různé zábavné činnosti, např. střelba na branku, skákání přes švihadlo, kličkování mezi kužely a zapínání knoflíků. Pro rodiče byla připravena ukázka učebnic pro 1. třídu. Mohli si také prohlédnout naše školní časopisy. Doufáme, že se všem budoucím prvňáčkům ve škole líbilo a těší se na září. připravila: Michala Nečasová, 8. tř.

4 Matematický klokan Matematický klokan se letos konal 20. března a tady jsou výsledky nejúspěšnějších žáků: třída kategorie Cvrček: 1. Adéla Kotalíková, 3. třída, 85 bodů 2. Josef Pokorný, 3. třída, 78 bodů 3. Anna Kotalíková, 3. třída, 69 bodů Celkem 27 řešitelů třída kategorie Klokánek: 1. Martin Pokorný, 4. třída, 66 bodů 2. Stanislav Vinkler, 4. třída, 66 bodů 3. Adéla Benediktová, 5. třída, 66 bodů Celkem 20 řešitelů třída kategorie Benjamín: 1. Kristýna Vuová, 6. třída, 64 bodů 2. Natálie Fejtová, 7. třída, 63 bodů 3. Filip Šťastný, 7. třída, 62 bodů Celkem 20 řešitelů třída kategorie Kadet: 1. Anežka Plíhalová, 8. třída, 51 bodů 2-4. Roman Hyška, 9. třída, 44 bodů 2-4. Hana Farová, 8. třída, 44 bodů 2-4. Vít Urban, 8. třída, 44 bodů Celkem 18 řešitelů připravila: Petra Fučíková, 8. tř.

5 Kousek z naší historie Květnové povstání českého lidu bylo ozbrojené povstání českého lidu proti Němcům na konci druhé světové války na území protektorátu, které proběhlo začátkem května Účastnilo se ho aktivně asi osob. Dalších lidí pomáhalo v Praze stavět barikády. Na pomoc Pražanům vyrazili také tři mladí lidé ze Sepekova. Jmenovali se Ladislav Handrejch, Vladimír Mikota a Bohumil Šourek. Zareagovali tak na vysílání Československého rozhlasu o pomoc. Na cestě je však zastihli Němci a poblíž Dobříše se rozpoutala přestřelka, která skončila tragicky. Všichni tři mladíci byli zastřeleni vojáky wehrmachtu. Bojovalo se i jinde, například v Líšnici mezi obchodem a domem čp. 88 (na místě točny autobusu) byl odzbrojen tank. Přes Líšnici a Sepekov postupovaly dvě armády, nejdřív německá, která ustupovala do amerického zajetí a utíkala před vojáky Sovětského svazu. Ti také postupovali přes naše vesnice a nakonec Němce dohnali u Slivic poblíž Milína. 11. května roku 1945 se rozpoutala poslední bitva 2. světové války v Evropě. Utkala se zde německá armáda, která utíkala od Prahy, a její vojáci od jiných směrů, proti nim se postavila Rudá armáda od východu a spojenecká od západu. Bitva skončila 12. května porážkou ustupujících Němců. Spolu s Rusy bojovali také čeští partyzáni. připravil: Filip Šťastný, 7. tř.

6 Slavný rodák Břetislav Benda ( ) Sochař, který pocházel z Líšnice, po první světové válce působil v Praze. Člen SVU Mánes (od 1923) studoval Sochařskou a kamenickou školu v Hořicích byl přijat na AVU v Praze k J. V. Myslbekovi se účastnil světové války. V roce 1918 se vrátil na AVU k Myslbekovi. Od 1932 žil a tvořil ve vile s ateliérem na Ořechovce. Ve 30. letech hojně vystavoval s Vincencem Benešem, na konci 50. a na začátku 60. let s Miloslavem Holým. Po druhé světové válce patřil k oficiálnímu umění, získal řadu státních vyznamenání a veřejných zakázek. Ve 30. letech tvořil především ženské akty. Vytvořil také řadu portrétů, bronzové podobizny malířů Jana Slavíčka (1952), Karla Holana (1953) a mnoho dalších. Při hodině občanské výchovy jsme se byli podívat na hrob rodičů tohoto slavného rodáka. Břetislav Benda 1962 až 1963 (bronz) Nádherná socha v aule školy připravila: Natálie Fejtová, 7. tř.

7 Super trojka Koláč A jsem tu zase já, Monika a Markéta. Dneska vám povím o pohromě, která se nám stala na Štědrý den. Moje mamka se jmenuje Eva. Jestli jste nepochopili, proč to tu zdůrazňuju, mamka má svátek , tedy na Štědrý den. Já mam mamku moc ráda, a tak jsem jí chtěla překvapit, ale nevěděla jsem jak. Zeptala jsem se Moniky a ta navrhla, že bychom mohly upéct koláč. Já jsem souhlasila. Na příští den jsem pozvala své kámošky k nám domů, aby se náš plán mohl uskutečnit. Ráno jsem vstala brzy. Najedla jsem se a vyrazila jsem holkám naproti ke křižovatce. Holky na mě už čekaly. Vydaly jsme se směrem ke krámu a tam jsme nakoupily vše potřebné. Doma jsme vybalily věci a začaly s přípravou těsta. Všechno probíhalo hladce, až do doby, kdy jsme měly oddělit žloutky od bílků. Nejdřív jsem to zkusila já a Markéta řekla: Ty, taková nešika! Zkusila jsem a nepovedlo se mi, ale nešika opravdu nejsem. Teď přišla na řadu Markéta. Vajíčko hned upustila na zem. Monice se podařilo vajíčka oddělit, ale už jich nebylo dostatek. Tak jsme musely znovu do obchodu. Jenže v obchodu už vajíčka neměli. Naštěstí Moničina babička má slepice a mohla by nám vajíčka dát. Tak jsme došly k babičce a ta nám vajíčka opravdu dala. Poděkovaly jsme a šly zpátky k nám domů. Doma už byl Jáchym a hned jak jsme přišly, tak se zeptal: Co to provádíte? Pečeme koláč, odpověděly jsme. Jáchym se zděsil a raději odešel za svým kamarádem. Vajíčka nakonec oddělovala Monika, protože to jako jediná umí. Dodaly jsme všechny ingredience, zamíchaly a daly náš koláč péct. Uvědomily jsme si, že je po nás strašná spoušť. Tak jsme začaly uklízet, já myla nádobí, Monika utírala a Markéta uklízela nádobí do skřínky. A vtom Markéta omylem upustila skleněnou misku mojí mamky. Všechny jsme se lekly, protože všude kolem nás byly střepy. Došla jsem pro koště a uklidila tu pohromu. Najednou přišel Jáchym a řekl: Nevím, co bych měl dát mamce k svátku. Mohl bys jí koupit skleněnou misku, abychom měly na co koláč dát, navrhly jsme mu. Jáchym byl nadšený z našeho nápadu, a tak hned pospíchal, aby misku sehnal. Koláč už skvěle voněl, tak jsme ho vyndaly z trouby. Jáchym už se také vrátil z nákupu (sice až moc brzy), ale byly jsme rády. A za pár minut už tu byla mamka. Hned jsme se jí musely pochlubit s naším výtvorem, i když to mělo být překvapení, ale hlavní je, že se mamce náš dárek líbil. Potom jsme se přiznaly k rozbité misce. Tím se hned vysvětlil Jáchymův dárek. Nakonec se nám vše povedlo. A my byly šťastné, že se mamka nedozvěděla o ostatních průšvizích, které jsme provedly. Pokračování příště připravily: K. Vuová, L. Čunátová, 6. tř.

8 Zkrášlujeme se Dnes vás naučíme udělat jednoduché, ale hezké účesy a ozvláštnit outfit. Postup: 1. zaplétaný cop 1. Vezměte vlasy z přední části hlavy u středu. 2. Rozdělte je na tři stejné prameny vedle sebe. 3. Pramen ze strany přehoďte přes prostřední a takto to zopakujete i na druhé straně. A znovu. 4. Poté začněte ke stávajícím pramenům přibírat další vlasy ze strany. Po každém přidání zapleťte. 5. Až nebudete mít co přidat, dopleťte copánek až do konce a zagumičkujte. Postup: 2. rybí cop 1. Rozdělte si vlasy na dva stejné prameny dole u hlavy. 2. Z jednoho pramenu vezměte tenký pramínek a přendejte ho horem do druhého pramenu. Toto střídavě opakujte na obou stranách, dokud nedopletete do konce.

9 3. upravené triko Postup: 1. Vezměte obyčejné levné triko. Můžete si u něj ustřihnout rukávy. 2. Spodní šev ustřihněte. 3. Nastřihejte od spodu svislé proužky silné asi 1-2 cm a dlouhé podle vašeho uvážení. 4. Až budete mít dokola nastřihané proužky, tak na každém proužku pod nenastřihanou látkou uvažte uzlík. 5. Poté vždy asi 2-3 cm pod utvořenými uzlíky ve stejné výšce svažte 2 pramínky k sobě. 6. Když toto uděláte, pod uzlíkem budete mít 2 pramínky. Vezměte si jeden a z 2. uzlíku také jeden, ten bližší. Toto zopakujte kolem celého trika. 7. Udělejte tolik řad, kolik chcete a jak se vám to líbí. 8. Zbytek proužků můžete ustřihnout. Přidáte ještě šortky a letní outfit i s účesem je hotový! připravily: Hana Farová, Sára Netíková, 8. tř.

10 Korálkování Korálkové vajíčko Potřebujeme: 1. vyfouklé vajíčko Postup: 2. bavlnku 3. korálky (aby jimi prošla bavlnka) 4. stužku 1. Poproste maminku, aby vám vyfoukla vajíčko. 2. Protáhněte vajíčkem stužku. 3. Ustřihněte si 8 bavlnek dlouhých asi 20 cm. 4. Konec každé bavlnky připevněte uzlíkem ke stužce. 5. Na jednu bavlnku navlečeme korálky (počet určuje velikost vajíčka). 6. Po navlečení korálků bavlnku přivažte nahoře ke stužce. 7. Takto pokračujte, dokud nenavlečete korálky na všech 8 bavlnek. 8. Zbytek bavlnek odstřihněte. 9. Aby se zamaskoval uzlík pod vajíčkem, udělejte tam z dalšího kousku stužky mašličku. A máme hotovo! připravila: Hana Farová, 8. tř.

11 Tanec (hip hop) Všichni si myslí, že tancovat umí kdekdo! A že je to jen hopsání sem a tam! Ale není to vůbec pravda, je to obrovská dřina a s talentem umět se pohybovat se musíte narodit. Naučit se to dá taky, ale když vám to prostě nejde, tak si z toho nic nedělejte ;-). Neurvou vám za to hlavu. NĚKDY. Je to moje nejoblíbenější hobby. Když to vezmu, že chodím na zpívání, na časopis a chodila jsem na hudebku, tanec mě baví nejvíc. Věnovat se tanci naplno potřebuje hodně energie a pevných nervů. Naše trenérka už dokonce jednou nebo dvakrát fakt ztratila nervy a po jednom z tanečníků hodila botu. Všichni jsme se polekali, ale přitom jsme věděli, že to myslí z legrace. Když to vezmu kolem a kolem, tak všechny naše trenérky obdivuji! Strašně mě to baví, a kdybych si měla vybrat mezi tancem a bezstarostným životem, byl by to tanec! Není to jen o tancování, jezdíme na závody, na vystoupení a asi dvakrát jsme tancovali na podporu nějaké charitativní akce. Na mistrovství České republiky v Praze jsem já osobně byla dvakrát a poprvé jsme byli pátí a medaile nás bohužel minula, ale podruhé, asi za tři měsíce, když jsme natrénovali další novou sestavu, jsme skončili třetí. Strašně jsme všichni jásali, protože to byl zajištěný postup na mistrovství Evropy, jenže jsme nejeli, bylo to ve Vídni a neměli jsme se tam jak dostat, takže smůla. Nás to ale neodradilo a jezdíme po závodech stále. Máme to rozdělené na různé věkové kategorie: DVK dětská věková kategorie, JVK juniorská věková kategorie a HVK - hlavní věková kategorie. HVK jezdí po vystoupeních na maturitních plesech, na diskotéky a vracejí se třeba ve tři ráno. Je to náročné jak časově, tak fyzicky. Miluji tancovat s přáteli v NRG crew a nevzdala bych se toho jen tak. připravila: E. Čtrnáctová, 6. tř.

12 nakreslila: Sára Netíková nakreslila: Denisa Plochová

13 Tradiční české zvyklosti Velikonoce ->Pašijový týden Pašijový týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi (nedělí Vzkříšení). Některé dny Svatého týdne jsou označeny zvláštním přívlastkem: Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Škaredá středa: Jméno získala podle toho, že se tento den vymetaly komíny. Lidé by se v tento den neměli mračit, aby se nemračili všechny zbývající středy v roce. Škaredá středa přísluší do pašijového týdne, v tento den se Jidáš mračil na Ježíše. Zelený čtvrtek: Podle pověry se v tento den jedla zelená strava (špenát, zelí atd.), aby byl člověk celý rok zdravý. O Zeleném čtvrtku se naposledy rozeznívají kostelní zvony a utichají až do velikonoční vigilie ("odlétají do Říma") místo zvonů a zvonků nastupují řehtačky, klapačky a hrkači. Velký pátek: Den Kristova ukřižování, je v lidových pověrách spojován s magickými silami. V tento den se měly otevírat hory, které vydávaly své poklady, a v tento den se nemělo nic půjčovat, protože půjčená věc by mohla být očarovaná; nesmělo se hýbat se zemí (rýt, kopat, okopávat), ani prát prádlo, protože by bylo namáčené do Kristovy krve. připravila: Jaromíra Rybáková, 8. tř. Přítel či nepřítel? Rozhodla jsem se, že napíšu o falešnosti lidí, protože si myslím, že se s tím mnozí z nás dnes a denně setkávají. Někteří nám padnou do oka, jiní zase naopak. To znamená, že každý má své přátele, ale i nepřátele. Mohou však nastat nečekané události a z nepřátel se stanou někdy přátelé, ale také se může stát, že člověk, kterého jste považovali téměř za člena své rodiny, bezmezně mu důvěřovali, milovali ho, se k vám nečekaně otočí zády. Přestanete si rozumět, scházet se, psát si. Vaše kamarádství vyšumí, jako by nikdy ani neexistovalo. Nemusí to být však nenávratné. Závisí na tom, zda se oba chtějí vrátit do starých kolejí a uvést vše zpět na správnou míru. Rozhodně nejhorší kamarádství je však s osobou, která by pro vás na oko udělala první poslední, hraje si na vašeho kamaráda, ale pomlouvá vás za nejbližším rohem. Takový člověk se ani kamarádem nazývat nedá. Často slýchávám, jak si někdo na někoho stěžuje, někoho pomlouvá. Zamysleme se sami nad sebou. Neděláme to občas také? připravila: Jaromíra Rybáková, 8. tř.

14 Nečekané překvapení Jednou byla malá holčička, která si přála pejska. Jmenovala se Andrea. Rodiče jí to nedovolili a říkali, ať si vymyslí jiné zvířátko. Vymyslela si například slona, žirafu a tak dále. Stejně jí to nedovolili a řekli, ať si vymyslí menší zvířátko. Holčička si přála papouška. Byl listopad a holčička měla narozeniny. Když na své narozeniny ráno vstala ze své postele, tak vedle ní něco pískalo. Holčička se divila, co to tam je. Podívala se na stolek a tam stálo něco divného pod dekou. Byl to papoušek! Holčička měla velikánskou radost. Běžela za maminkou a moc jí děkovala. Ale stejně byla smutná, že nedostala pejska. Bylo jen pár dnů do Vánoc a holčička nevěděla, co si má přát. Nechala se překvapit, co jí Ježíšek přinese. Už jsou Vánoce a holčička je natěšená, co dostane za dárky. Dostala různé hračky. Když otevřela všechny dárky, přišla maminka se štěňátkem v ruce a řekla, že štěňátko bylo na chodbě. Asi ho přinesl Ježíšek. Holčička byla moc šťastná a o pejska se dobře starala. připravily: Klára Niebauerová, Barbora Mašková, 6. třída Neobvyklí mazlíčci Tento krab je jedním z nejneobvyklejších domácích zvířat, ačkoliv jsou krabi velmi zajímaví a snadní na chov. Jsou aktivní a zvědaví. Mají menší, měkké břicho, které chrání tím, že žijí v prázdné hlemýždí skořápce. Potřebují najít velké mušle, aby se měli kam schovat, až vyrostou. Krab poustevník připravily: Klára Niebauerová, Barbora Mašková, 6. třída

15 Perličky Při hodině dějepisu v 7. třídě: Učitelka: V jaké době se stavěly rotundy? Žák: Doba kamenná? Při hodině matematiky: Učitelka: Co je to levý a pravý zlomek? Žák: Levý zlomek je napsaný vlevo a pravý vpravo! Učitelka: Tak tím bych si nebyla tak jistá. V 8. třídě: Paní učitelka se po písemce ptá:,,kdo přeložil zvonek u dveří na cililink on the door? Při hodině dějepisu: Paní učitelka: Kdo byl J. V. Stalin? Žák: Americký prezident! Paní učitelka: Kdo se účastnil mnichovské konference? Žák: Palacký? Paní učitelka: Co bylo bostonské pití čaje? Paní učitelka: Příští hodinu vám dám nečekanou písemku. Pan učitel: Co se na mě tak mračíš? Žákyně: Já mám něco v zubech. Paní učitelka: Vítku, seš tady? Hmmm. A mluvíš se mnou? (Ticho) Při psaní časopisu: Pan učitel: Činčila je hezká, ale fotku tam mít nebudeš. Žák: A jak vůbec vypadá? Učitel: Taková velká hnusná myš. Červená vzbuzuje chuť k jídlu. Pan učitel: Už vím, proč mám pořád hlad. (ve sborovně totiž sedí naproti paní učitelce Červené) Odpověď zní: Čaj + mléko a vymysleli to Angličané. připravili: Natálie Fejtová, 7. tř., Vít Urban, 8. tř.

16 Citáty O tajemství Tajemství úspěchu v životě není dělat, co se nám líbí, ale nalézt zalíbení v tom, co děláme. Thomas Alva Edison Nejkrásnější ze všech tajemství je být géniem a vědět to jen sám. Mark Twain Tajemství lásky je větší než tajemství smrti. Oscar Wilde Tajemství úspěchu je - mlčet o tom, co nevíte. Voltaire Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí. Jan Werich připravila: Sára Netíková, 8. tř. Výtvarná soutěž Je tady další výtvarná soutěž. Tentokrát jste měli za úkol vybarvit obrázek, který jsme vám dali. Vybrat vítěze nebylo vůbec jednoduché. Nakonec jsme ale rozhodli. 1. místo: Michal Klíma, 4. tř. 2. místo: Oldřiška Plíhalová, 4. tř. 3. místo: Eliška Zelenková, 1. tř. Nové téma výtvarné soutěže: Nakresli nadpřirozenou bytost (víla, upír, vodník, čert atd.) připravily: Vendula Plavcová, Kateřina Hanusová, 9. tř.

17 Vtipy Pepíček zůstane doma dva dny sám, protože jeho rodiče odjeli na služební cestu. Jde do obchodu a ptá se prodavačky: Prosím vás, nemáte tu něco za korunu, čím bych rodiče překvapil? Prodavačka se rozmyslí a potom povídá: Tak tady máš jedny zápalky. Nová učitelka ve škole se snaží využít své znalosti z psychologických kurzů. Začne vyučování ve třídě tak, že řekne: Každý, kdo si myslí, že je hloupý, ať se postaví! Po pár sekundách se postaví Honza. Ty si myslíš, že jsi hloupý, Honzíku? zeptá se učitelka. Ne, paní učitelko, ale bylo mi vás líto, že tam stojíte tak sama. Blondýnka se ráno probudí a křičí: Pane bože, já nevidím! Potom otevře oči a říká: Jo, aha. Novomanžel se rýpe v jídle a ptá se: Miláčku, to jídlo je zase z plechovky? A jeho blonďatá manželka odpovídá: Ano, drahý, byl na ní takový krásný pejsánek a nápis: Pro vašeho miláčka. Povídá jeden šnek druhému: My šneci to nemáme jednoduchý. Před měsícem mi utekla žena a támhle ji pořád vidím! připravila: Kateřina Hanusová, 9. tř.

18 Aprílový karneval ve školní družině Zatímco ve středu 1. dubna venku řádilo aprílové počasí doprovázené silným větrem, v budově základní školy prováděla své reje nejrůznější pohádková stvoření. Nechyběla ani blecha s Ferdou Mravencem, princezny, král, kovboj, fotbalista, tanečnice s bílou paní, Sněhurka, čertice, čarodějnice i školáci zapomnětlivci bez masek. Jak je již tradicí, nejstarší žáci školní družiny připravili pro své mladší kamarády různé soutěže, včetně oblíbené židličkované, tance soch, podlézání tyče či tance dvojic s balónky. Všichni měli možnost vyzkoušet si štafetu v předávání krabičky od sirek nosem, udržení balónku co nejdéle ve vzduchu, závody s vajíčkem na lžíci, tanec dvojic s vajíčkem, slalom mezi kuželkami s vajíčkem, coby kopacím míčem. Všechny výkony byly sladce odměněny a rozloučili jsme se s radostným očekáváním velikonočních prázdnin. Vzkaz pro marody: "Nebojte se, pamatovali jsme také na vás, další soutěže i sladké odměny čekají." Jana Soldátová

19 Křížovka pro nejmenší 1. Strom, na kterém rostou jablka 2. Osmý měsíc v roce 3. První den v týdnu 4. Malý kůň 5. Nejkrásnější svátky v roce jsou 6. Hlavní město ČR 7. Bob a 8. Květina s trny 9. Počet dnů v týdnu 10. Opak dne připravila: Vendula Plavcová, Kateřina Hanusová, 9. tř.

20

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35

VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35 VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Psaní velkých písmen Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Ročník 2. Anotace

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek Autoři: František Fiala David Haluška Jan Martinek Prosinec 2k16 Guťák Zdroje: http://www.recepty.cz/ recept/vanilkové rohlíčky Školní fotogalerie Wikipedie inovinky.cz Google obrázky Obsah: Vtip: Co nás

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Školní časopis Pírko. Rozhovor s p. učitelem Jungwirthem. Redaktoři tohoto čísla: Lukáš Hejhal a Kristián Orság

Školní časopis Pírko. Rozhovor s p. učitelem Jungwirthem. Redaktoři tohoto čísla: Lukáš Hejhal a Kristián Orság Školní časopis Pírko Redaktoři tohoto čísla: Lukáš Hejhal a Kristián Orság Rozhovor s p. učitelem Jungwirthem (Sabina Jurenková a Adéla Malecová) S: Kam jste chodil na ZŠ? J: Chodil jsem na základní školu

Více

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Královské pohádky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz František Zacharník Královské pohádky e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna práva vyhrazena.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40 Obsah: Slovo ředitele školy. Recyklohraní. Projektový den: Podzimní změny v lese. Projektový den: Učíme se demokracii,

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

TILIA. Školní časopis

TILIA. Školní časopis Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov Školní časopis TILIA Redakční rada: Mgr. Tomáš Zajíček Mgr. Petr Galečka Mgr. Dobroslava Jagošová Mgr. Eva Ondrušová Mgr. Zdeňka Veverková Náklad:

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

3. číslo čtvrtletníku

3. číslo čtvrtletníku 3. číslo čtvrtletníku školní rok 2014/2015 JARO JARO JE KOUZELNÁ VÍLA, KTERÁ PROBUDÍ PŘÍRODU A VŠECHNY LIDI KOLEM NÁS. Ja n Ferenc, 6.ZŠ Už tu zase máme jaro, to nás všechny nervů stálo, nervů a to čekání,

Více

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky KRONIKA 2007 Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky Maminky napekly pro Tři krále koláčky. Děti si vyrobily královské čepice, zpívaly koledy a četly příběh Tří králů. Ttříkrálové odpoledne nám ještě

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje rodina Jméno a příjmení: Michaela Želichovská Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Roman Kotlář ml. Datum odevzdání: 23.

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN TÝ 4 určování důležitých informací Když čtenáři určují důležité informace, rozpoznávají, jaký druh textu čtou, a soustředí se na nalezení podstatných myšlenek, událostí nebo detailů v textu. V naučných

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Anotace:- pracovní list případně prověrka s kontrolním listem vyhledávání a určování kategorií slovesných tvarů

Anotace:- pracovní list případně prověrka s kontrolním listem vyhledávání a určování kategorií slovesných tvarů NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Šrámková NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.1.11.5._ČJ TÉMA: určování slovesných kategorií

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh / učivo: Povídka uvědomělé tiché čtení s porozuměním JK 2-DUM č. 2 Va Autor: Mgr. Dagmar Valachová

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

ÚSPĚCHY NAŠICH ŽÁKŮ V SOUTĚŽÍCH A OLYMPIÁDÁCH

ÚSPĚCHY NAŠICH ŽÁKŮ V SOUTĚŽÍCH A OLYMPIÁDÁCH ÚSPĚCHY NAŠICH ŽÁKŮ V SOUTĚŽÍCH A OLYMPIÁDÁCH ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 Školní kolo soutěže PIŠQWORKY (8. a 9. třída) 1. místo Ladislav Drápal 2. místo Ondřej Burian 3. místo Michal Jirák 4. 8. místo: Pavla

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Patronus 1/06 Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Rozhovor Cho Chang Vánoce jsou za dveřmi,nalaďme tedy vánoční vlnu... Co máš na vánocích nejraději? 1.Na vánocích mám nejraději tu vánoční náladu,klid a pohodu

Více

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13 Gymnázium Nymburk Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK Karolína Rejmanová 1PB 2O13 1 OBSAH 1. ÚVOD 2. JAK TO VŠECHNO ZAČALO 3. PRVNÍ ROK BYL TĚŽKÝ 4. DOSTAVILY SE VÝSLEDKY 5. ZALOŽENÍ NOVÉHO KLUBU

Více

Obsluhoval jsem zlatou generaci

Obsluhoval jsem zlatou generaci PETRA NAHRADIL ÁDA Všichni mi říkají Áda. Tedy ti, co mě znají. Trenéři, hráči, lidi kolem hokeje, dokonce i v médiích jsem býval jmenovaný jako masér Áda Bílek. Místo skutečného křestního, jež bylo a

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Adélka Kavková 3.třída

Adélka Kavková 3.třída Adélka Kavková 3.třída Obsah Obsah...1 Slavíme společně - leden.. 2 Výlet do mýdlárny. 3 Hrátky s čerty.....4 Hurá do kina 5 Prvňáčci v Betlémské kapli 6-7 Adventní dílny ve fotografii.8 Úspěch na IT olympiádě

Více

Velikonoce na Fakultě managementu

Velikonoce na Fakultě managementu Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu Velikonoce na Fakultě managementu organizace FKS Autor práce: Denisa Pernicová Rok: LS 2018 Obsah Úvod...5 1 Program a průběh Velikonoc...6 1.1 Tvůrčí

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Recitační soutěž. Na začátku února proběhla na naší škole recitační

Recitační soutěž. Na začátku února proběhla na naší škole recitační PIKNIK Únor 2018 Strana 2 Divadlo Strana 3 Barevný týden Strana 4 Karneval Strana 5 Olympiáda ČJ Strana 5 Recitační soutěž Strana 6 Rozhovor 7 /PAGE/ Školní karneval Recitační soutěž Rozhovor Po třech

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016)

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) DRAZÍ SPOLUŽÁCI Vítejte ve ŠKOLNÍCH NOVINÁCH. Zde se budete dozvídat novinky, které se staly nebo se budou teprve dít. Věříme, že se Vám budou líbit. Redaktorem

Více

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko Stalo se ve školním roce 2009-2010 Zde najdete informace o akcích školních družin, které proběhly v minulém školním roce a byla o nich informace na webových stránkách školy ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto.

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto. Drazí přátelé! Vážená ARCHO!! Jsem tomu velmi ráda, že my, resp. naše služba, máme tak skvělé přátele v Čechách! Jsme ohromně vděčni za vaše modlitby, za vaši pomoc pro nás! Naše děti jsou oblečeny, obuty,

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Redakce se představuje Krčíňoviny poprvé vyšly v roce 2005. Od té doby se začala pravidelně scházet redakce Krčíňovin a prvním úkolem bylo najít

Více

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan.

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan. Září 2015 Tento měsíc se odehrála spousta událostí. Naše nová redakce vám poskytne čtyři. A to: Tanfest, ukázku dravců od Seiferos, rozhovor s žáky z první třídy a ze soutěže Oživlé pařezy. Nebude chybět

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

BRUSLENÍ NA MILEVSKÉM STADIONU

BRUSLENÍ NA MILEVSKÉM STADIONU MAŠKARNÍ REJ Jihočeský folklórní soubor Kovářovan ve spolupráci základní školy Kovářov s dětským folklórním souborem Kovářovánek již tradičně uspořádal MAŠKARNÍ REJ. S tombolou letošního jedenáctého reje

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

Materiál slouží k přiblížení a pochopení křesťanské tradice pašijového týdne. Pašijový týden, svátky, křesťanství

Materiál slouží k přiblížení a pochopení křesťanské tradice pašijového týdne. Pašijový týden, svátky, křesťanství Šablona č. IV, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Křesťanské svátky Téma Pašijový týden 1. Ročník 3. Anotace Materiál slouží k přiblížení

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary. Vančurova 83, Karlovy Vary 36017

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary. Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 místo poskytovaného vzdělávání : Karlovy Vary, Svahová 26 školní rok 2008/2009 www.specskoly.ic.cz ČERVEN

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Sopka Číslo 2 Zima 2016/2017

Sopka Číslo 2 Zima 2016/2017 1 2 Vážení čtenáři a příznivci naší školy Právě v rukou držíte zimní číslo našeho školního časopisu, ve kterém bychom Vám chtěli ukázat alespoň zlomek toho, co se ve škole děje. Všechny informace naleznete

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 SBĚR PAPÍRU V pátek 2. listopadu proběhl ve škole sběr papíru. Papír uskladněný ve školním sklepě jsme za pomoci obecních pracovníků přemístili do kontejneru. Další sběr

Více