Po stopách paličkované krajky Osoblažska

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Po stopách paličkované krajky Osoblažska"

Transkript

1 Po stopách paličkované krajky Osoblažska Ing. Martina Kvapilová

2 ÚVODNÍ SLOVO Již od dětství jsem se velmi zajímala o rukodělnou činnost, která pak přešla k vlastní tvorbě šitých a pletených modelů a vyústila vysokoškolským studiem textilu. Vystudovala jsem však současnou textilní technologii a po krátkém působení v Karnole výroba vlněných látek - jsem přešla na textilní učiliště. Od roku 1994 jsem učila nově zavedený maturitní umělecký textilní obor. Tím jsem se oklikou vrátila i k mému dalšímu koníčku historii, protože k tomuto oboru patří i výuka historie textilních technik. Věděla jsem celkem podrobně o historii tkalcovství a prýmkařství na Krnovsku, ale o paličkované krajce v Osoblaze jsem neměla ani potuchy. V roce 2002 mi předala kolegyně Hana Čarnecká dopis, který obdržela od paní Bratke z Německa, o paličkování v Osoblaze. Do této doby jsem o Osoblažské paličkované krajce nevěděla vůbec nic a byla jsem uvedenými informacemi velice překvapena. V dopise jsem se poprvé dozvěděla o paní Dengler, která v německém Ansbachu doposud vyučuje a propaguje osoblažskou krajku. Další informace jsem získávala velmi obtížně a zdlouhavě, převážně z novinových článků pana Bluchy krnovského historika. Na podzim roku 2004 mi přibyly další střípky, paní Waltraud Heidrich poslala další informace o paličkování v Osoblaze em. Pomalu jsem začala sepisovat získané informace a seznamovat své studenty i veřejnost s Osoblažskou krajkou. Na podzim roku 2003 studentka Vendula Mondeková začala zpracovávat téma osoblažské krajky a zúčastnila se v květnu 2004 krajského kola SOČ s prací Po stopách osoblažské paličkované krajky. Tehdy také proběhl první 9 hodinový kurz paličkování pro veřejnost pod vedením paní učitelky Jany Porubkové a další kurzy probíhají každý rok pod vedením učitelek Horákové, Liškové a Flašarové. V únoru 2005 proběhla má první přednáška o osoblažské krajce v Městské knihovně Krnov. Noviny Deník a Krnovské listy informovaly o této akci s mou prosbou o poskytnutí jakýchkoliv informací o této krajce. Díky novinovému článku se se mnou spojila paní Ludmila Grosmanová z Osoblahy a v březnu 2005 osobně předala paličkovanou krajku dvě kruhové dečky. Tak jsem poprvé uviděla slavnou osoblažskou krajku. A jak paní Grosmanová krajku získala? Paní Grosmanová se do Osoblahy přistěhovala v roce 1946, seznámila se s německou vrstevnicí a ta jí při odsunu darovala dvě stejné kruhové dečky.

3 Další dvě krajky nám zaslala na ukázku paní Šichorová z Osoblahy na podzim Jsou to jediné vzorky známé v České republice! Kolem paličkované krajky rozvíjíme další aktivity a získáváme granty od města Krnova. Na podzim 2004 se studenti pod vedením Mgr. Řezáčové zúčastnili projektu Česko německé porozumění. Díky této akci nás pozval pan Lehr zástupce sudetských Němců, jehož předci žili v Krnově - na dny paličkování do Vídně v dubnu Této akce se zúčastnilo 6 studentek školy a 2 učitelky. Na podzim 2005 přijal pan Lehr pozvání do naší školy, prohlédl si ji, dozvěděl se o historii školy a pátrání po krajce. Na jaře 2005 škola získala od města Krnov finanční podporu výuky paličkování a projektu To tady ještě nebylo - Oživení tradice paličkování osoblažské krajky. Díky tomuto projektu v červenci a srpnu 2005 proběhly letní kurzy paličkování, kterých se zúčastnilo 16 dívek a žen. V září až listopadu 2005 proběhly podzimní kurzy, které navštěvovalo 30 paličkářek. Těchto kurzů se zúčastnily i paličkářky z Osoblažska. Hlavně ve Slezských Rudolticích, ale i přímo v Osoblaze se paličkářky pravidelně setkávají a učí umění paličkovat i nové zájemkyně. Další důležitá událost pro pátrání po osoblažské krajce se udála v září Navštívili jsme spolu se starostou Bohušova a paní Čajanovou město Ansbach. Zde jsme se osobně setkali s paní Dengler, propagátorkou a udržovatelkou tradice osoblažské krajky v Německu. Získali jsme fotky a podvinky krajek paličkovaných na Osoblažsku do půlky 40. let 20. století. V únoru až dubnu 2006 probíhala v Městském muzeu Krnov výstava Něžné kouzlo krajky. Byly zde poprvé vystaveny paličkované vzory osoblažské krajky dle originálních předloh. Vytvořily je učitelky odborného výcviku paní Horáková a Lišková a studentka 4. ročníku oboru Ruční výšivka Markéta Hrbáčová. V Krnově se paličkářky nadále pravidelně, aspoň co dva měsíce, scházejí, ukazují si své nové výrobky, vyměňují si zkušenosti i vzory. Některé si založily i své vlastní webové stránky. Dokonce jsme uspořádaly výstavu paličkovaných a jiných textilních výrobků v dílně uměleckých řemesel v červnu Město Krnov nadále podporuje projekty paličkování: výuku textilní výtvarnice z Prahy paní Domanjová v roce 2006, nákup materiálu a pomůcek pro paličkování v roce 2007.

4 Vy neznáte Osoblažsko? Osoblaha se nachází v nejsevernější části okresu Bruntál, při toku řeky Osoblahy. Osoblaha, německy zvaná HOTZENPLOTZ, je původně historicky cenné hrazené městečko, později výrazně průmyslové a kulturní středisko širokého okolí. Město bylo známé již v roce 1233 jako středisko rozsáhlého panství Olomouckého biskupství. Bylo opevněno a nadáno mnoha výsadami, čímž byl položen základ ke vzniku pozdějších Moravských enkláv ve Slezsku a vzrostl tak význam města, neboť osoblažský hejtman se stal správcem všech biskupských statků na Opavsku a jeho úřad se téměř rovnal hejtmanství zemskému. To určovalo jeho příslušnost k Moravě, narozdíl od slezského okolí. Po slezských válkách v roce 1742 bylo Slezsko uměle rozděleno a Osoblaha se stala pohraničním městem. Od roku 1850 zde bylo sídlo soudního okresu a správní rozdělení zůstalo až do roku V roce 1945 byla Osoblaha při těžkých bojích téměř srovnána se zemí. 90% budov již nebylo možné obnovit a nastalo skoro úplné vysídlení obyvatelstva. Vše završil rok 1960, kdy Osoblaha ztratila titul města. Nyní má Osoblaha rozlohu 2579 ha a žije zde asi 1200 obyvatel průměrného věku 31,7 let.

5 HISTORIE PALIČKOVANÉ KRAJKY V EVROPĚ Paličkovaná textilie vzniká nejrozmanitějším obtáčením a křížením nití odvíjených z paliček, které jsou k tomuto účelu speciálně přizpůsobeny. Pro paličkování je potřeba herdule poduška, podvinek předkreslený vzor, paličky s navinutou zásobou nití, špendlíky pro zachycení vzoru, nitě původně ze lnu, nyní z bavlny. Paličky bezpláštikové a s pláštikem Válcová herdule na stojánku s podvinkem a paličkami Krajka se vyvinula v Malé Asii, na styčném území mezi Asií a Evropou. Tam jsou doloženy nejstarší formy krajek. Paličkování se historicky a vývojově rozděluje na dva okruhy západoevropský a východoevropský. Někteří autoři uvádějí, že spolu s vývojem krajky v západní Evropě vzniká krajka na východě, asi v Dalmácii, a postupně dochází k vzájemnému ovlivňování. Sběratelky zastávají názor, že paličkovanou krajku znali Slované již dříve.

6 V století vzniká typ krajky Raduza, která je uložena v Dubrovnickém muzeu. Z století pocházejí zachované fragmenty krajky, které jsou uloženy v klášteře u Moskvy. Další významná centra paličkované krajky byly na Moravě a na Slovensku. U východoevropské krajky se používá hrubší materiál - pevná lněná příze. Dále se ve východoevropské krajce používá větší barevnost. Vzory a podvinky si krajkářky předávaly přímým učením. Krajky se pojmenovávaly podle vzoru, ne podle místa vzniku. Paličky se používají bezpláštikové a v menším počtu Paličkovaná krajka v západní Evropě dosáhla vrcholu v 16. století v Itálii, odkud se rychle šířila po celé Evropě. Patří k nejpracnějším a nejjemnějším způsobům, jak křížit nitě. Vzniká nadýchané a transparentní dílo. Z Itálie se krajk a šířila do Španělska, Francie, Nizozemí, Anglie a především do Belgie, kde v 17. a 18. století dosáhla vrcholu. 16. století v Itálii je období, kdy se krajka stává součástí ženského i mužského oděvu. Ukazují tak bohatství a moc. Vznikají krajkářské učebnice vzorů a zakládají se krajkářské školy a dílny. Krajkářské řemeslo se začíná pomalu osamostatňovat a vzory začínají malovat přední umělci. Krajkářky spolupracují s výtvarníkem - malířem a kresbu do krajky si již převádějí samy. Nejčastější vzory jsou květinové, později figurální. Materiál se používá velmi jemný. Názvy krajek jsou podle místa vzniku. Nejjemnější byla krajka bruselská a valencianská, používalo se nejvíc párů paliček na 1 cm. Paličky se používaly s pláštikem. Bruselské krajky bývaly kombinovány s jemnější půdicí. Musela se kvůli jemnosti vyrábět ve sklepích, protože vlhkost nitě zpevňovala. Krajkářky však měly velmi zničené oči. Větší krajku zhotovovalo několik krajkářek. Ve druhé polovině 18. století krajkářství jako řemeslo upadá a vyhotovují se pouze staré vzory, nevyvíjí se dál. V západní Evropě se využívala technika stříhané krajky, což ve východní Evropě neznali. Také se používalo více špendlíků, krajka byla řidší a většinou jednobarevná. Na rozdíl od východu vznikají v západní Evropě krajkářské školy. V 16. století vychází v Itálii několik knih vzorů. I u nás je známá Nová vzorová kniha paličkovaných šňůr, která vyšla v Curychu V 17. století byla Paříž finančně zatížená dovozem krajky z Flander. Proto tehdejší ministr Colbert dostal za úkol povznést francouzskou krajku. Roku 1665 vznikla Francouzská královská krajkářská dílna zvaná Colbertova.

7 Byly sem povolány krajkářky benátské a vlámské. Do služeb této školy vstupují nejlepší kreslíři a návrháři. Vytvářejí krajku zvanou Point de France. Bylo doporučeno, aby vycházely z krajky benátské Point de Venecia a z krajky flanderské. Během několika let se dostalo francouzské krajkářství na světovou úroveň. V Čechách, ve Slezsku a na Moravě zdomácněla krajka hlavně v podhorských oblastech. Krajkářské centra v Čechách, na Moravě a ve Slezsku Krajkářky se scházely za zimních večerů, kdy odpadly polní práce. Paličkovalo se hlavně pro vlastní potřebu, na prodej se začalo mnohem později. V století byly povolány krajkářky ze západních zemí, aby šířily krajkářství na našem území, školy však ještě nevznikaly. Nejvíce prosperuje krajka Vamberecká. V 17. století se Vamberecké panství dostává do rukou belgického šlechtice. Jeho žena paličkuje i v Čechách, kde naučila vamberecké ženy paličkovat. Další významné centrum vzniklo v Krušných horách. Krajkářství se zde rozvinulo v 16. století. O nové vzory krajek se starala Barbora Uttmannová z Annabergu, která obchodovala s krajkami a zavedla výuku nových krajkářek. Paličkování sem pronikalo z Německa. Paličkovalo se v každé domácnosti, paličkovali muži i děti. Školství se ve střední a východní Evropě vyvíjelo velmi pomalu. Teprve koncem 18. století je u nás založena v Praze první krajkářská škola

8 a krajkářství je prohlášeno svobodným uměním. Roku 1919 Ministerstvo školství a osvěty zřídilo Státní školský ústav. Byly zde vedeny kurzy pro vzdělávání učitelek pro paličkování a vyšívání. Tento ústav pracoval s vlastními návrháři a výtvarníky, pozvedl české krajkářství na světovou úroveň. Pečoval o práci 33 krajkářských škol, které byly postupně otevřeny převážně v pohraničí. Vedoucí ústavu byla známá textilní výtvarnice Emilie Paličková. Roku 1925 získala Marie Sedláčková - Sebrousková zlatou medaili na Světové výstavě v Paříži za vzorníky paličkované krajky. HISTORIE PALIČKOVANÉ KRAJKY V OSOBLAZE Paličkovanou krajku v Osoblaze řadíme do okruhu západoevropského podle použitých náročných vzorů, jemné příze a paliček s pláštíkem. První zmínky o paličkování v Osoblaze jsou z počátku 17. století, kdy kupec Simon Daume z Krušnohoří zaučoval osoblažské ženy paličkování. Výrobu tady tedy zavedli obchodníci, neboť chudé rodiny nabízely levnou pracovní sílu. Další vzory přinesl 1623 Martin Martler z Jiříkova z Krušných hor a Thomas Böhm ze stejné obce r velmi povznesl paličkování v Osoblaze. Paličkování se postupně stalo domácí výrobou. Na počátku 20. století ženy v létě pracovaly na poli a v zimě paličkovaly. V zimě se scházelo 8 10 paličkářek vždy u jedné v domě a společně paličkovaly. Ušetřily tak za otop a světlo. Krajky se prodávaly hlavně do Brna a do Vratislavi. Také se pašovaly do Německa, prodej znamenal vedlejší přivýdělek. Textilní obchody dávaly krajkářkám přízi předem, cenu jim pak odečítaly ze mzdy. Podvinky rovněž dostávaly z obchodů podle poptávky po určitých vzorech. Krajky se také velmi vyráběly pro církevní účely, na výzdobu kostelů a kněžských rouch. Existují záznamy, že rodina Gillova paličkovala různé druhy kapesníků. Na počátku 20. století byly talentované dívky posílány do školy ve Vídni byla v Osoblaze otevřena škola - Státní kurz pro paličkování krajek. Do školy mohly docházet dívky od 3. třídy národní školy, vyučování bylo dobrovolné. V letech byla zaměstnána vždy

9 jedna učitelka, která měla státní zkoušku a byla podřízena Školskému ústavu pro domácký průmysl v Praze. První učitelkou byla paní Benierschka, později paní Theiser, která přišla z Krušných hor. Monika Theiser obdržela na výstavě v Karlových Varech roku 1932 cenu Chebské obchodní komory. Po roce 1918 mohly nejlepší krajkářky navštěvovat Školský ústav pro domácký průmysl v Praze. Paličkovaly se vzory květin, rostlin, jednoduché zvířecí motivy, lidské hlavy, dečky, závěsy a ozdoby šatů. Všechny autorky nepracovaly stejně, ale používaly nejčastěji 3 různé techniky. Krajky byly na vysoké úrovni, porovnávaly se z tradičními zeměmi jako byla Francie a Belgie. Výrobky byly metrové nebo kusové. Příze byla lněná nebo lesklá, někdy i z kozích chlupů. Před 1. světovou válkou se prodávaly v Německu, Rakousku, Rusku, Polsku a na Balkáně, za první republiky se prodávaly v Československu, Anglii a Německu. V době krize a přísných celních a devizových předpisů odbyt pomáhal zajišťovat Okresní spolek pro péči o nezaměstnané v Krnově. V roce 1945 bylo při válečných bojích město téměř zničeno, krajkářská škola vyhořela a výroba krajky zanikla. V roce 1946 při odsunu německého obyvatelstva si paličkářky tajně odvezly podvinky, ukryly je na dno kufru. V poválečném Německu se pak živily paličkováním krajek.

10 České republice jsou vzory osoblažské krajky vystaveny pouze na Střední škole průmyslové v Krnov. Předání Osoblažských krajek paní Grosmanovou březen 2005 Osoblaha Krajky ve vlastnictví paní Šichorové z Osoblahy

11 SOUČASNOST OSOBLAŽSKÉ KRAJKY V německém městě Ansbach se nachází muzeum Jägerndorfer Heimatstuben, kde jsou vystaveny podvinky v knize Klöppelspitzen aus Hotzenplotz. Tuto knihu, která obsahuje 8 podvinků, sestavila paní Dengler. Podvinky jsou buď od neznámých autorů, nebo od Emílie Paličkové. Dále jsou v tomto muzeu vystaveny kousky krajek, vánoční motivy a paličkovaný čepec ze zlatých nití. Sbírky darovaly muzeu bývalí obyvatelé Krnovska a Osoblažska. V rámci Sudetoněmeckých dnů pokračuje každoroční setkání osoblažských paličkářek v Německu. Ve městě Ansbach se schází kroužek pod vedením paní Dengler, paličkují již současné vzory a hodně se inspirují vambereckou krajkou. Paličky s pláštikem a herdule - muzeum v Ansbachu

12 Paličkovaný čepec z kovových nití muzeum Ansbach V Ansbachu s paní Dengler září 2005

13 POUŽITÁ LITERATURA: 1. BLUCHA V.: novinové články 2. VONDRUŠKOVÁ A., PROŠKOVÁ I.: KRAJKÁŘSTVÍ, Grada Praha VONDRUŠKOVÁ A., PROŠKOVÁ I.: TEXTILNÍ TECHNIKY, ÚLK Strážnice PROŠKOVÁ I.: RUČNĚ PALIČKOVANÁ KRAJKA, Praha DENGLER H.: Podvinky z Osoblahy Autorka: Ing. Martina Kvapilová Jazyková korektura: Mgr. Lucie Propšová Fotografie: osobní archiv autorky

14 SPOLUFINANCOVÁNO MINISTERSTVEM KULTURY ČR

Představení projektu Oživená tradice slezského čepce a slezských čepců Péče o textil Čepce v národopisných sbírkách Slezského zemského muzea v Opavě

Představení projektu Oživená tradice slezského čepce a slezských čepců Péče o textil Čepce v národopisných sbírkách Slezského zemského muzea v Opavě OBSAH Představení projektu Oživená tradice slezského čepce a slezských čepců Alexandr Michl-Bernard historik a správce sbírek Městského muzea v Krnově 1 Péče o textil Zdenka Kuželová: akad. mal. 4 Čepce

Více

Hodnoticí standard. Ruční krajkářka (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Ruční krajkářka (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Ruční krajkářka (kód: 82-033-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Ruční krajkářka Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008

Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Sedlická krajka,o.p.s. Výroční zpráva 2008 O b s a h : Úvodní slovo... 3 Představení organizace.. 4 Cíl a poslání organizace.

Více

Autor: Miroslav Finger Datum : září 2012 Určení žáci 8.ročníku

Autor: Miroslav Finger Datum : září 2012 Určení žáci 8.ročníku ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ V 16. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_11 Tématický celek: Historie a umění Autor:

Více

TABULKA č do té doby největší bosensko- né předměty z Bosny a Hercegoviny 1901 Vánoční výstava a tržnice řemeslných výrobků

TABULKA č do té doby největší bosensko- né předměty z Bosny a Hercegoviny 1901 Vánoční výstava a tržnice řemeslných výrobků TABULKA č. 4 Výstavy pořádané Průmyslovým muzeem v Chrudimi v letech 1901 1914 rok název výstavy od:-do: lidí poznámka 1901 Výstava kurzových prací 5.5.-12.5. 800 po kurzu zdobení kovů 1901 Výstava obrazů

Více

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK V áclav Ignác Stratílek se narodil 31. 7. 1873 jako syn Petra Stratílka (1844 1904), mistra kočárnického a sedlářského. Řemeslu se vyučil v továrně na příbory v Moravské Třebové.

Více

Místní školní rada Čepice

Místní školní rada Čepice Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Čepice 1930 1949 Inventář EL NAD č.: 1872 AP č.: 591 Eva Ulrichová Klatovy 2016 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

Základní devítiletá škola Zadní Chodov Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Základní devítiletá škola Zadní Chodov Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Základní devítiletá škola Zadní Chodov 1946-1974 Inventář Číslo EL NAD: 900 Evidenční číslo pomůcky: 130 Dana Bízová Tachov 2005 Obsah Úvod...3

Více

IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019

IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019 IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019 Město Vamberk dlouhodobě věnuje pozornost současné krajkářské tvorbě a podporuje tento obor umělecké

Více

Základní odborná škola zemědělská Mirošov EL NAD č.: 720 AP.: 228

Základní odborná škola zemědělská Mirošov EL NAD č.: 720 AP.: 228 Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Rokycany Základní odborná škola zemědělská Mirošov 1940-1949 Inventář EL NAD č.: 720 AP.: 228 Olga Čiháková, PhDr. Hana Hrachová, Ph.D. Rokycany 2009

Více

Muzejní programy pro školy

Muzejní programy pro školy Muzejní programy pro školy 1. pololetí 2019/2020 i Obsah Dokument je interaktivní a odkazuje na jednotlivé sekce, muzejní web a mapy.cz. Vzdělávací programy pro MŠ 4 Vzdělávací programy pro ZŠ 1. stupeň

Více

Místní školní rada Libákovice

Místní školní rada Libákovice Inventáře a katalogy fondů Státního okresního archivu Plzeň - jih v Blovicích Místní školní rada Libákovice 1908 1949 Inventář Číslo evidenčního listu JAF: 846 Evidenční pomůcka č. 382 Jana Mašková Blovice

Více

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Velmi cennou součástí sbírky rostlin pěstovaných v Květné zahradě v Kroměříži je také kolekce kamélií čítající 40 vzrostlých stromů a stejný počet menších rostlin

Více

Historie české správy. SPRÁVA V OBDOBÍ 1848 1918 2. část

Historie české správy. SPRÁVA V OBDOBÍ 1848 1918 2. část Historie české správy SPRÁVA V OBDOBÍ 1848 1918 2. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr.

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 2. Doba bronzová a železná. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 2. Doba bronzová a železná. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 2. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST37 Číslo materiálu 37

Více

Místní školní rada Bílenice

Místní školní rada Bílenice Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Bílenice 1893 1948 Inventář EL NAD č.: 1526 AP č.: 583 Eva Ulrichová Klatovy 2016 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

Místní školní rada Bolešiny

Místní školní rada Bolešiny Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Bolešiny 1896 1941 Inventář EL NAD č.: 1871 AP č.: 586 Eva Ulrichová Klatovy 2016 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

Pedagogická škola pro vzdělání učitelek mateřských škol Stříbro Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Pedagogická škola pro vzdělání učitelek mateřských škol Stříbro Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Pedagogická škola pro vzdělání učitelek mateřských škol Stříbro 1950-1959 Inventář Číslo EL NAD: 335 Evidenční číslo pomůcky: 150 Dana Bízová

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

(1953) EL NAD č.: 18 AP.: 7

(1953) EL NAD č.: 18 AP.: 7 Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Rokycany Archiv obce Borek - Obecní úřad Borek u Rokycan 1807-1945 (1953) Inventář EL NAD č.: 18 AP.: 7 prom. hist. Petros Cironis Rokycany 1962 Obsah

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Základní devítiletá škola Benešovice

Základní devítiletá škola Benešovice Státní okresní archiv Tachov Základní devítiletá škola Benešovice 1946-1977 Inventář Číslo listu NAD: 495 Evidenční pomůcka č. 27 Jan Edl, Dana Bízová Tachov 2005 Obsah Úvod...3-5 I. Vývoj původce fondu...3-4

Více

Základní devítiletá škola Maršovy Chody Inventář. Státní okresní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Základní devítiletá škola Maršovy Chody Inventář. Státní okresní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní okresní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Základní devítiletá škola Maršovy Chody 1946-1978 Inventář Číslo EL NAD: 877 Evidenční číslo pomůcky: 87 Dana Bízová Tachov 2005 Obsah Úvod...3

Více

Místní školní rada Roupov

Místní školní rada Roupov Inventáře a katalogy fondů Státního okresního archivu Plzeň - jih v Blovicích Místní školní rada Roupov 1897-1950 Inventář Číslo evidenčního listu JAF: 344 Evidenční pomůcka č. 392 Jana Mašková Blovice

Více

Staré Město u Uherského Hradiště, kód:

Staré Město u Uherského Hradiště, kód: Staré Město u Uherského Hradiště Identifikační údaje Lokalita Staré Město u Uherského Hradiště Obec Staré Město Okres Uherské Hradiště Kraj Zlínský kraj Katastrální území Staré Město u Uherského Hradiště,

Více

Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56

Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56 Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56 (Šablona č. 3 Stínování (shadowing) pro pedagogy cizích jazyků, matematiky, přírodovědných a technických předmětů v zahraničí) Účastnici stáže:

Více

Výroční zpráva sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 1

Výroční zpráva sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 1 Výroční zpráva O b s a h 2 Úvodní slovo.3 Představení společnosti-cíl a poslání...4 Činnost společnosti v roce 2011...5 Akce 6-8 Regionální produkt..9 Organizační uspořádání...10 Zpráva o hospodaření společnosti

Více

Brambory - historie a současnost. Ing. Miroslava Teichmanová

Brambory - historie a současnost. Ing. Miroslava Teichmanová Brambory - historie a současnost Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Jak a kde získat finance na studium v Evropě?

Jak a kde získat finance na studium v Evropě? Jak a kde získat finance na studium v Evropě? Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) funguje od 1.1.2007 při Domu zahraničních služeb Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, vznikla

Více

Národní škola Zhůří EL NAD č.: AP č.: 502

Národní škola Zhůří EL NAD č.: AP č.: 502 Státní okresní archiv Klatovy Národní škola Zhůří 1946-1952 Inventář EL NAD č.: 1421 AP č.: 502 Eva Ulrichová Klatovy 2012 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archivního fondu 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013.

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871 1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ pro školy a zájmové skupiny

NABÍDKA PROGRAMŮ pro školy a zájmové skupiny NABÍDKA PROGRAMŮ pro školy a zájmové skupiny MUZEA MĚSTA BRNA ŠPILBERK Vypracovaly lektorky Muzea města Brna PhDr. Eva Picmausová MgA. Barbora Svátková, Ph.D. Příplatek za lektorský program činí 20,- Kč

Více

Místní školní rada Žerovice (1950)

Místní školní rada Žerovice (1950) Státní okresní archiv Plzeň-jih se sídlem v Blovicích Místní školní rada Žerovice 1937-1949 (1950) Inventář EL NAD č.: 473 AP č.: 400 Jana Mašková Blovice 2003 Obsah Obsah 2 Úvod 3-4 Příloha č. 1 5 Inventární

Více

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání 2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání KOMBINOVANÝ KURZ PRO UČITELE NĚMČINY HORIZONTE INSTITUT FÜR SPRACHE, KOMMUNIKATION

Více

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908)

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908) FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Nadační fond Jendy Rajmana založen pod záštitou paní Zuzany Švabinské pro správu uměleckého odkazu Mistra knihaře Jendy Rajmana, obnovu a provozování knihařské dílny a pořádání setkání knihařů IČO 26 70

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

atelier sochařky hany wichterlové

atelier sochařky hany wichterlové okolí újezdu_praha 1_malá strana atelier josefa sudka atelier sochařky hany wichterlové samostatně stojící stavba se zahradou na pozemku patřícímu mč praha 1 v současné době přístupná přes bytový dům újezd

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI STŘEDNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Den pro dětskou knihu 2017 v knihovně města Petřvald [1]

Den pro dětskou knihu 2017 v knihovně města Petřvald [1] [1] Autor: MOLINKOVÁ, Monika [2] Číslo: 2017, ročník 26, číslo 4 [3] Rubrika: Celostátní akce [4] Klíčová slova: Den pro dětskou knihu [5], Město Petřvald knihovna [6] Region: 10 Region Moravskoslezského

Více

Veřejná odborná škola pro ženská povolání Klatovy

Veřejná odborná škola pro ženská povolání Klatovy Veřejná odborná škola pro ženská povolání Klatovy 1912 1949 (1950) Číslo evidenčního listu NAD: 1324-663 - Úvod I. Vývoj původce archivního fondu Z důvodu potřeby výchovy dorůstajících dívek byla v roce

Více

Přemyslovci - Boleslav II.

Přemyslovci - Boleslav II. Tematická oblast Přemyslovci - Boleslav II. Přemyslovci Datum vytvoření 17.11.2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód První Vlivem evropské politiky ztratil Boleslav II. na konci své vlády rozsáhlá

Více

MINKA PODHAJSKÁ (* ) Inventář osobního fondu

MINKA PODHAJSKÁ (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MINKA PODHAJSKÁ (* 1881 1963) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1903-1961 Značka fondu: 29 Číslo evidenčního listu NAD: 91 Evidenční číslo inventáře: 112 Zpracovala:

Více

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_02 Tématický celek: Evropa a Evropané

Více

ÚZEMNĚ-SPRÁVNÍ ČLENĚNÍ

ÚZEMNĚ-SPRÁVNÍ ČLENĚNÍ ÚZEMNĚ-SPRÁVNÍ ČLENĚNÍ Státní správa Samospráva Územní samospráva: je podstatou demokratického systému. Konkrétní model dělby moci mezi stát a jeho územní části je výsledkem působení specifických podmínek:

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Kde a jak se učilo struktura, správa školství

Kde a jak se učilo struktura, správa školství Kde a jak se učilo struktura, správa školství Československá republika převzala strukturu i legislativu školství, kterou vytvořila zaniklá rakousko-uherská monarchie, a v letech 1918 1938 nedošlo k výraznějším

Více

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA LILLI HORNIG, narozena 22. 3. 1921 v Ústí nad Labem, zemřela 17. 11. 2017 v Providence (USA, Rhode Island) 56 Neznámí hrdinové 5 sazba.indd 56 06.02.18 16:21 Lilli Hornig

Více

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Příběhy našich sousedů Božena Klusáková Scénář k hlasové reportáži Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Pedagogické vedení: Mgr. Radka Hodačová Škola: ZŠ Jana Ámose

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U Název archivní pomůcky: Rodinný archiv Swetliků, Cheb Časové rozmezí: 1941-1945 Druh archivní pomůcky: inventář Číslo listu JAF: 549 Evidenční číslo pomůcky:

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s událostmi roku 1938 v Československu,

Více

Bylinkové řemeslné léto

Bylinkové řemeslné léto Podrobné informace ke kurzu Bylinkové řemeslné léto 26. 7. 31. 7. 2010 nebo 9. 14. 8. 2010 Kurz proběhne na Rychtě v Krásensku. Je to terénní základna Lipky a Rezekvítku, kde během školního roku probíhají

Více

Volný čas v 50. a 60. letech v pohraniční obci Droužkovice

Volný čas v 50. a 60. letech v pohraniční obci Droužkovice Volný čas v 50. a 60. letech v pohraniční obci Droužkovice PŘÍPADOVÁ STUDIE Bc. Věra Okénková Důležitost studia volného času? OFICIÁLNÍ POSTOJE K TRÁVENÍ Situace bezprostředně po válce Postoj vládnoucí

Více

Tabulka č.1: Počet škol,studentů, profesorů v období 1.republiky. Řádní studenti. Podíl žen z celk. počtu studentů čs.stát.přísluš nosti v % z toho

Tabulka č.1: Počet škol,studentů, profesorů v období 1.republiky. Řádní studenti. Podíl žen z celk. počtu studentů čs.stát.přísluš nosti v % z toho 1.7.Vysoké školy v období 1.republiky ze statistického pohledu Vzhledem k velkému časovému rozsahu je použito řady pramenů a přehledů, vydávaných jednorázově či periodicky dřívějšími orgány státní statistiky

Více

Základní odborná škola rolnická Stříbro

Základní odborná škola rolnická Stříbro Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Základní odborná škola rolnická Stříbro 1949-1952 Inventář Číslo EL NAD: 510 Evidenční číslo pomůcky: 160 Dana Bízová Tachov 2007 Obsah Úvod...3

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U Název archivní pomůcky: Nickel Emil Časové rozmezí: 1906-1946 Druh archivní pomůcky: inventář Číslo listu JAF: 718 Evidenční číslo pomůcky: 1386 Zpracovala:

Více

Místní školní rada Míšov Inventář

Místní školní rada Míšov Inventář Inventáře a katalogy fondů Státního okresního archivu Plzeň - jih v Blovicích Místní školní rada Míšov 1877-1950 Inventář Číslo evidenčního listu JAF: 929 Evidenční pomůcka č. 390 Jana Mašková Blovice

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro a nižší stupeň víceletých gymnázií září prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Místní školní rada Běšiny EL NAD č.: AP č.: 559

Místní školní rada Běšiny EL NAD č.: AP č.: 559 Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Běšiny 1898-1950 Inventář EL NAD č.: 1868 AP č.: 559 Eva Ulrichová Klatovy 2015 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

ZÁŘÍ 2013. Logická olympiáda

ZÁŘÍ 2013. Logická olympiáda ZÁŘÍ 2013 1. 9. Ne 2. 9. Po Slavnostní zahájení školního roku 9.00 u dominikánů 3. 9. Út Projektový týden 4. 9. St Projektový týden 5. 9. Čt Projektový týden 6. 9. Pá Projektový týden 7. 9. So DS 8. 9.

Více

Zpráva ze studijní cesty do Brugg a Londýna v rámci Programu na podporu vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů

Zpráva ze studijní cesty do Brugg a Londýna v rámci Programu na podporu vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů Zpráva ze studijní cesty do Brugg a Londýna v rámci Programu na podporu vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů Poskytovatel grantu: Magistrát hlavního města Prahy. Příjemce grantu: Vyšší odborná škola

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Okolek procvičování obtáčených rohů

Okolek procvičování obtáčených rohů Okolek procvičování obtáčených rohů Obtáčený roh hravě a lehce a) Popis podvinku Písmena a f pořadí umístění špendlíků na začátku práce (polovina rohu) Číslice pořadí umístění špendlíků Počet paliček:

Více

PPM Newsletter. Květen Začínáme s návrhy soutěžních quiltů pro rok 2020

PPM Newsletter. Květen Začínáme s návrhy soutěžních quiltů pro rok 2020 v PPM NEWSLETTER KVĚTEN 2019 1 PPM Newsletter Květen 2019 ÚVOD Začínáme s návrhy soutěžních quiltů pro rok 2020 Jana Štěrbová Hlavní dojmy z letošní výstavy postupně odeznívají a autoři se již začínají

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Místní školní rada Chlistov

Místní školní rada Chlistov Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Chlistov 1891 1923 Inventář EL NAD č.: 1896 AP č.: 629 Eva Ulrichová Klatovy 2016 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

Střední pedagogická škola Stříbro Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Střední pedagogická škola Stříbro Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Střední pedagogická škola Stříbro 1977-1991 Inventář Číslo EL NAD: 1027 Evidenční číslo pomůcky: 151 Dana Bízová Tachov 2006 Obsah Úvod...3

Více

Práce s textem a získávání informací

Práce s textem a získávání informací Autor: Předmět/vzdělávací oblast: Tematická oblast: Téma: Mgr. Lenka Dvořáková Vzdělávání a komunikace v českém jazyce Práce s textem a získávání informací Porozumění publicistickému textu Ročník: 1. 4.

Více

Činnost sdružení v roce 2002

Činnost sdružení v roce 2002 Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením) vzniklo v Soběslavi v březnu 2000. Cílem sdružení je pomáhat prosazovat zájmy dětí i dospělých s postižením a

Více

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 15.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

Vyšívání. 50 vyšívacích stehu. Miroslava Kubišová

Vyšívání. 50 vyšívacích stehu. Miroslava Kubišová Vyšívání 50 vyšívacích stehu Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 0

Více

kapitola 58 - tabulková část

kapitola 58 - tabulková část 5800 00 00 00/80 SPECIÁLNÍ TKANINY; VŠÍVANÉ TEXTILIE; KRAJKY; TAPISÉRIE; PRÝMKAŘSKÉ VÝROBKY; VÝŠIVKY 5801 00 00 00/80 Vlasové tkaniny a žinylkové tkaniny, jiné než textilie čísel 5802 nebo 5806 5801 10

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VÁCLAV KNOTEK (* 1891-1954) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1902 1951 Značka fondu: 48 Číslo evidenčního listu NAD: 40 Evidenční číslo inventáře: 146 Zpracovala:

Více

Základní devítiletá škola Boněnov

Základní devítiletá škola Boněnov Státní okresní archiv Tachov Základní devítiletá škola Boněnov 1951-1963 Inventář Číslo listu NAD: 868 Evidenční pomůcka č. 29 Dana Bízová Tachov 2005 Obsah Úvod...3 I. Vývoj původce fondu...3 II. Vývoj

Více

URBÁŘE, GRUNTOVNÍ KNIHY, LÁNOVÉ REJSTŘÍKY. Hanka Zerzáňová Petr Lozoviuk Kateřina Svobodová

URBÁŘE, GRUNTOVNÍ KNIHY, LÁNOVÉ REJSTŘÍKY. Hanka Zerzáňová Petr Lozoviuk Kateřina Svobodová URBÁŘE, GRUNTOVNÍ KNIHY, LÁNOVÉ REJSTŘÍKY Hanka Zerzáňová Petr Lozoviuk Kateřina Svobodová URBÁŘE Převzato z německého Urbar - register Urbář historický termín pro soupis povinností poddaných vůči vrchnosti

Více

Místní školní rada Bližanovy

Místní školní rada Bližanovy Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Bližanovy 1922 1923 Inventář EL NAD č.: 1869 AP č.: 584 Eva Ulrichová Klatovy 2016 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

Projekt spolupráce muzea a školy. Oblastní muzeum Chomutov ZŠ prof. Zdeňka Matějčka v Mostě

Projekt spolupráce muzea a školy. Oblastní muzeum Chomutov ZŠ prof. Zdeňka Matějčka v Mostě Projekt spolupráce muzea a školy Oblastní muzeum Chomutov ZŠ prof. Zdeňka Matějčka v Mostě Návštěva výstavy Svět Krušných hor Oblastního muzea v Chomutově Obecný záměr projektu Obecným záměrem projektu

Více

Moje část příběhu se týká Sudet v období po roce 1945 a znovu osidlování této krajiny:

Moje část příběhu se týká Sudet v období po roce 1945 a znovu osidlování této krajiny: Projekt: Vysídlení původního obyvatelstva Máme pocit, že dějiny jsou jakousi obludou, která tu byla před námi, ukázala se, nadiktovala si skutečnost a pak zmizela, vidíme ji za oponou, za závojem, oddělenou

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem.

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. P KOVÁRNA Kovárna narození a dětství Tomáše Masaryka Místnost symbolizuje chudé prostředí a dětství

Více

Jméno: Polsko Německo Itálie Slovensko Česká republika. Maďarsko Rusko Rakousko Srbsko Španělsko

Jméno: Polsko Německo Itálie Slovensko Česká republika. Maďarsko Rusko Rakousko Srbsko Španělsko č. 5 název Velkomoravská říše anotace Pracovní list je zaměřen na opakování učiva z období Velkomoravské říše. Testovou i zábavnou formou si žáci procvičují, opakují a prohlubují znalosti na dané téma.

Více

První republika.notebook. January 23, 2014

První republika.notebook. January 23, 2014 VY_32_INOVACE_VL_116 Téma hodiny: První republika Předmět: Vlastivěda Ročník: 5. třída Klíčová slova: demokracie, hospodářský rozmach, vzdělání, Skaut, Sokol, Tomáš Baťa Autor: Mgr. Renata Čuková Podzimková,

Více

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Pavlův Studenec Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Pavlův Studenec Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Pavlův Studenec 1928-1938 Inventář Číslo listu NAD: 215 Evidenční číslo pomůcky: 139 Dana

Více

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR Který z českých politiků je autorem výroku: Do Moskvy jsem jel jako československý ministr, ale vrátil jsem se jako Stalinův pohůnek. a) Prokop Drtina b) Edvard Beneš c) Jan Masaryk d) Zdeněk Fierlinger

Více

Jedenáctiletá střední škola Stříbro (1950) Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Jedenáctiletá střední škola Stříbro (1950) Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Jedenáctiletá střední škola Stříbro (1950) 1953-1961 Inventář Číslo EL NAD: 1025 Evidenční číslo pomůcky: 152 Dana Bízová Tachov 2006 Obsah

Více

HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL.

HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL. HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL. František II. (1792 1835) syn Leopolda II. zavedl policejní absolutismus a cenzuru. 1804 zanikla Svatá říše římská místo toho vzniklo Rakouské císařství

Více

MUDr. Olga Gimunová, Ph.D KARIM FN Brno, LF MU

MUDr. Olga Gimunová, Ph.D KARIM FN Brno, LF MU MUDr. Olga Gimunová, Ph.D KARIM FN Brno, LF MU Podle Theodora Billrothajeden z nejvíce prakticky zaměřených humanistů 19. století. Narozen v roce 1822 jako čtvrtý syn v rodině barona Jana von Mundyho

Více

Zdena Srnská, kurátorka výstavy Pyšelské muzeum

Zdena Srnská, kurátorka výstavy Pyšelské muzeum K připomenutí toho, že v tomto roce uplyne patnáct let od doby, kdy byla v Pyšelích založena stálá expozice Pyšelského muzea. Již v roce 2008 jsem chtěla uspořádat tuto výstavu. Dostala jsem totiž od své

Více

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?...

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?... PŘÍRODA A PŘÍRODNÍ MATERIÁLY Které materiály jsme používali k výrobě věcí? Můj život na vsi byl úzce spjat s přírodou. Předměty, které jsme potřebovali (nádobí, šaty, nástroje...), jsme vyráběli z materiálů,

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Obecná škola (německá), Zejbiš EL NAD č.: AP č.: 499

Obecná škola (německá), Zejbiš EL NAD č.: AP č.: 499 Státní okresní archiv Klatovy Obecná škola (německá), Zejbiš 1878-1945 Inventář EL NAD č.: 1417 AP č.: 499 Eva Ulrichová Klatovy 2012 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archivního fondu 3 II. Vývoj a dějiny

Více