SLYŠENÍ Kdybychom bývali měli padesát Eichmannů, tak bychom válku museli vyhrát.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SLYŠENÍ Kdybychom bývali měli padesát Eichmannů, tak bychom válku museli vyhrát."

Transkript

1

2 ÚNOROVÁ ČESKÁ PREMIÉRA TOMÁŠ VŮJTEK SLYŠENÍ Kdybychom bývali měli padesát Eichmannů, tak bychom válku museli vyhrát. Režie: Scéna: Kostýmy: Hudba: Dramaturgie: Ivan Krejčí Milan David Marta Roszkopfová Nikos Engonidis Tomáš Vůjtek Osoby a obsazení: EICHMANN Marek Cisovský VLASTIČKA Petra Kocmanová PRVNÍ KOLEGA Petr Panzenberger DRUHÝ KOLEGA Šimon Krupa RABÍN Vladislav Georgiev PANÍ Tereza Cisovská MANŽEL Ondřej Malý j.h. HANS FRANK Albert Čuba NEPORAZITELNÝ Josef Kaluža OTEC Pavel Cisovský j.h. SOBOTA 28. ÚNORA 2015 V HODIN

3 Kdybychom bývali měli padesát Eichmannů, tak bychom válku museli vyhrát.

4 SLYŠENÍ ROZHODNĚ NENÍ HODINOU DĚJEPISU Rozhovor s autorem hry TOMÁŠEM VŮJTKEM Jaký byl prvotní impuls k napsání Slyšení? Proč ses do téhle práce pustil? Slyšení je posledním dílem volné trilogie, která mapuje naše moderní dějiny a snaží se tak odhalit kořeny našich dnešních problémů. Prvním dílem byla hra S nadějí, i bez ní, v níž se na pozadí skutečného příběhu odhalila podstata (nejen) českého komunismu, druhým dílem je Smíření, ve kterém se Češi smiřují s tím, jak vyhnali Němce (hra bude mít premiéru na podzim v pražské Komedii). Proč chce ve hře Adolf Eichmann před bohem vylíčit svou verzi událostí z 2. světové války u soudu v Izraeli nebo v historických dokumentech ji nevylíčil? V Jeruzalémě Eichmann bojoval o život, a podle toho taky vypovídal. V Argentině se ale o své válečné minulosti svobodně rozpovídal a namluvil několik desítek magnetofonových pásků. Obě výpovědi jsou ideově naprosto odlišné a text hry vychází z jejich konfrontace. Proč byl první židovský transport vypraven právě z Ostravy? A kolik ostravských Židů bylo nakonec odvezeno do koncentračních táborů? Z Ostravy to bylo do Polska nejblíž. V předválečné Ostravě žilo deset tisíc Židů, osm tisíc zahynulo v táborech, zbytek emigroval. Aspoň tak se to píše v odborné literatuře. Ve Slyšení vystupují jak skutečné historické postavy, tak i postavy jako První a Druhý kolega nebo Paní, Manžel či Vlastička. Jde v jejich případě o autorskou licenci nebo i ony mají nějaké své konkrétní předobrazy? Postavy jsou inspirovány osudy ostravských Židů i osudy Eichmannových kolegů. Autorskou licencí je humor, s nímž jsou ty nacistické kariéry reflektovány. Nakolik ses musel při psaní zanořit do archívů a detailně studovat historická fakta? Jak dlouho jsi vlastně Slyšení psal? Půl roku jsem studoval, čtvrt roku jsem psal. Devět měsíců je magická doba, během níž se může leccos narodit. Hitler ji strávil v kriminále, kde napsal Mein Kampf. Jaké místo Slyšení zaujímá mezi tvými ostatními hrami, jaký máš k němu vztah, co se ti s ním pojí? Slyšení je poslední moje hra, kterou četl pan režisér Janík. Volal jsem mu tehdy o Vánocích a on říkal, že je v půlce a že si dělá poznámky. Uklidňoval jsem ho, že má čas a že se potkáme třeba až někdy v lednu. Jen jestli ještě budu odpověděl mi. Smál jsem se, protože jsem si myslel, že je to žert. Nebyl.

5 S Nadějí, i bez ní jsi psal přímo pro Alenu Sasínovou-Polarczyk. Bylo tomu podobně i u Slyšení, byla postava Adolfa Eichmanna zamýšlena pro Marka Cisovského? A pokud ano, proč právě pro něj? Jak ovlivnil tvou představu Eichmanna? Na Marka jsem si myslel od první chvíle. Je to herec, který dozrál k těm největším výzvám. Navíc má humor, který je mi blízký. Věděl jsem, že s Markem si s Eichmannem můžeme pohrát a že nás to bude bavit. Vznikl tak sebelítostivý narcis, který se snaží svým příběhem dojmout své okolí. Někdy mám i obavy, že se mu to povede. V informacích k inscenaci se zmiňuješ o přítomnosti černého humoru. Jak jej vlastně skloubit se závažnou společenskou tématikou, je jeho funkce v takových hrách nějak specifická? Nedokážu si představit své psaní bez humoru, zvláště tahle velká témata jej potřebují. Jinak zde hrozí, že výpověď sklouzne k sentimentálnímu patosu. Můžeme se dojímat nad utrpením obětí, ale podle mě je mnohem přínosnější, když se dokážeme vysmát zlu, které je působí. Náš svět tím sice nespasíme, ale aspoň ho lépe poznáme. Tato poznávací funkce humoru je pro mě zásadní. Předchozí inscenace tvé hry S nadějí, i bez ní má podobu krutého kabaretu. Jak bys charakterizoval jevištní podobu Slyšení? Ten tvar se těžce definuje. Možná je to oratorium, které se v závěru zvrhne v jakési spílání publiku, možná je to, řečeno se Shakespearem, příběh vyprávěný blbcem, možné je tady úplně všechno. Každopádně je to velké divadlo. Někoho by možná mohlo napadnout, že inscenace o Adolfu Eichmannovi a druhé světové válce bude jakousi divadelní hodinou dějepisu, a třeba ho i odradit. Pokud bys měl diváky naopak nalákat - čím tedy bude Slyšení? Hodina dějepisu to rozhodně není. Ty hodiny jsou dvě a jsou velmi alternativní. Historická fakta se zde různě interpretují a každá z postav má svou pravdu, kterou chce obhájit. Často je to pravda vylhaná, jak už to v historii bývá, ale o to zajímavější ta konfrontace je. Občas do ní zlomyslně zasáhne i autor, když kupříkladu nechá Eichmanna, aby si nacvičil Bachův houslový koncert. A to už je něco, co se jen tak neslyší.

6 ARÉNA JE JEDEN ZE SPLNĚNÝCH SNŮ ROZHOVOR S PETREM PANZENBERGEREM Aktuálně vás můžeme mimo divadlo vídat v televizním cyklu Vraždy v kruhu, kde hrajete patologa. Dovedete si představit, že byste skutečně dělal tohle povolání? Upřímně, nedovedu, protože já mám husí kůži a dělá se mi špatně, jen když vidím něčí zranění. Když se něco stane mně, to nevadí, ale jakmile to je někdo druhý, to mi běhá mráz po zádech. Když jsme tam měli ty nalíčené lidi jako mrtvé, tak jsem si říkal no to musí být teda práce za všechny peníze! Ale ač je prostředí pitevny samo o sobě morbidní a chladné, tak na place panovala legrace a pohoda. Takže předpokládám, že mi řeknete, že jste chtěl být prakticky od narození hercem? No jistě! Ale ne, původně to byl ten romantický popelář, bavili mě kovbojové a indiáni což se vám splnilo To je pravda! Nicméně tehdy mi bylo vysvětleno, že to není zaměstnání. Nade mnou bydlel kamarád, který hrál na housle a já jsem se rozhodl, že budu taky muzikant. Chodil jsem na výběrovou základku, kde jsme hráli na nejrůznější nástroje a zpívali ve sboru. Jenže po přestěhování jsem začal chodit na školu, kde nic takového nebylo, tak jsem se snažil aspoň malovat. No a pak jsem zjistil, že je poblíž dramatický kroužek. Odmala jsem totiž u televize prohlašoval, když jsem koukal na filmy pro pamětníky, že budu jako pan Burian a pan Marvan. A tatínek na to říkával ale jedině jako oni, žádný průměr! Jak si malý kluk vymyslí, že chce být hercem? Co vlastně chce být? Tvář z televize? Nepředpokládám, že sní o tom, jak se bude převtělovat do dramatických postav Ne, to ne, to přišlo až později, se střední školou, jak člověk poznával tu práci. Ale mě se odmala líbily dramatické texty začínali jsme pohádkami, pak to byly aktovky pro mladé, a už tehdy mě bavilo, jak se člověk na nich může vyblbnout. Bavilo vás předvádět se, rozesmávat lidi? To mi právě moc nešlo! (smích) Mě spíš bavilo sám sebe překvapovat nápady, které se rodily, když se ta zkoušená věc dávala dohromady. Hrál jste si na divadlo? Doma jsem pořád dělal nějaké vylomeniny a různými etudami zkoušel, co mamka vydrží. Vydržela hodně, ale když jsem začal dělat tyhle hlouposti v obchodech, tak řekla dost. Dělal jsem to schválně, protože mě nakupování nebavilo, byl to vzdor v podobě exhibice. Zřejmě maminka pochopila, že je o vašem dalším osudu rozhodnuto? Jo jo, i když si původně myslela, že půjdu na stavebku nebo na právničinu. Ale když jsem zjistil, zase přes toho kamaráda s houslemi, že na herectví existuje i škola, tak už jsem nikam jinam nechtěl. A když mě pak rodiče viděli v nějakém představení, tak uznali, že je vidět, že mě to baví, a že to mám rád. Jen mě otec prosil, ať nikdy neskončím jako Izer (smích).

7 Jaké to bylo, když jste s herectvím začal doopravdy, tedy přímo v divadle? Konzervatoř nás na mnohé připravila, ale zjistil jsem, že v divadle je víc práce, než bych čekal, pochopil jsem, že je třeba zabrat o hodně intenzivněji. Na škole jsem se učil texty v autobuse, dnes vím, jak je důležitá domácí příprava, která nespočívá jen v tom zapamatování si textu. Začínal jsem v brněnském divadle Polárka, což je divadlo pro děti, kde se hodně hraje, do toho se zkouší a je na to málo času. Taky díky tomu jsem zjistil, že je herectví těžší, než bych čekal. Tím, jak to bylo náročné, jak člověk vlastně nevypnul, to byla pro nás mladé velká škola. Navíc jsme se sami starali o kostýmy, rekvizity. Když jsem za dva roky nastoupil do velké Mahenovy činohry, tak jsem asi musel působit legračně, když jsem se dožadoval toho, že si kostým nachystám sám. Už vás herectví něčím zklamalo? Byly chvíle, kdy jste litoval, že jste součástí tohoto prostředí? Herectví ne, občas mě zklamali lidi v divadle, ale určitě i já jsem jich pár zklamal. Ale pořád si říkám, že takovou práci člověk jen tak nenajde, myslím si, že tahle branže baví 90% těch, co ji dělají. Do jakých rolí jste obsazován? A jaké byste chtěl hrát? V televizi je to jasné to je zloděj, vrah, maximálně jsem se vyšplhal na toho patologa, a to mi ještě říkají, že mám hezky morbidní obličej. Na divadle je to velká všehochuť, tedy kromě princů a klaďasů. Ale je zábava hrát tyhle pazgřivce, nestěžuju si a nemám s tím problém. Vystudoval jste JKGO a jaká byla dál vaše cesta? Polárka, Mahenka, pak půl roku v Hadivadle, také jsem spolupracoval s Divadlem sedm a půl To jste to tam obešel skoro všechno. Víte, že se říká, že se divadlo dělá dobře, špatně a v Brně? Tyhle vtipy na Brno na tu jedinou osvětlenou zatáčku na Vídeň - padají pořád (smích). Zdá se mi, že to město je trochu uzavřené do sebe, je to takový samostatný píseček. Navíc jednotlivé brněnské soubory mezi sebou moc nekomunikují, ne každý se chce bavit s každým. To v Ostravě není.

8 A po Brně tedy přišlo Činoherní studio v Ústí nad Labem? V Brně mě už nic pořádně nedrželo, tehdejší přítelkyně odjížděla do Ameriky, takže když mě oslovili, byl jsem volný pro přesun do Ústí. Strávil jsem tam čtyři roky, zahrál si téměř ve všem, poznal řadu režisérů, i zahraničních, sáhl si na jiný typ dramatiky. První role, kterou jsem dostal byla ve hře Obhajoba. Hrál jsem dr. Salače, šílence, který se neustále kroutí, pohybuje se lámavými pohyby, má pejzy jak Henrik Ibsen, takové ty dva křečky až na spodní čelist. Pak následoval Kejchal ve Sněhurce, který byl super, protože jediný jeho text bylo - hepčí, je to pravda! (smích). Bavilo vás to tam? Asi zatím nejvíc. Činoherák je taková rodina, na rozdíl od mých předchozích divadel, kde ty vztahy nebyly vždy ideální, a kde to někdy zasahovalo i do práce. Pak se víc křičelo, než zkoušelo a víc pomlouvalo, než kamarádsky posedělo u piva. I když Činoherák bylo kruté divadlo, byli jsme k sobě nekompromisní umělecky i lidsky. Nic se tam neodpouštělo, ale konflikty si na férovku mezi sebou řešili jen ti, kterých se týkaly. A je to taky trošku šovinistické divadélko, ta mužská ruka je tam cítit (smích). Můžete prozradit, koho hrajete ve hře Slyšení? Hraji roli jménem První kolega, Druhého kolegu hraje kolega Šimon Krupa. Budeme kolegové Adolfa Eichmanna, takové kancelářské krysy SS. Ti, kteří sdělují fakta, komentují dění a vnášejí do hry i humor, mnohdy hodně černý. Taková zrcadla, která postupně s Eichmannem putují až k poválečnému procesu, během něhož byl odsouzený k smrti. Myslíte si, že tato tématika bude blízká mladým lidem? Vy sám byste šel na hru o Adolfu Eichmannovi? Určitě, tahle témata jsou důležitá a nesmí se na ně zapomínat, nesmí se zapomínat na historii, která mnohdy byla velmi krutá. I proto, aby se třeba už nikdy stejné věci neopakovaly. Když třeba mí kamarádi viděli jinou hru s historickou tématikou, S nadějí, i bez ní, tak pak říkali, že je dobře, že se takové věci inscenují, a že je to úplně pohltilo. V jakém divadle jste toužil hrát? Snad to nebude znít blbě, ale já jsem měl tři vysněná divadla Arénu, Činoherní studio a Dejvické divadlo. A říkám si, že dva splněné sny stačí. Teď chci zůstat tady, protože jsem zjistil, že je mi tady strašně dobře a strašně dobře se mi tady pracuje. Sezónu jste zahajoval velkou rolí nejednoznačné Rudé tváře kdo ta postava vlastně je? Máte ji rád, rozumíte jí? Já ji rozumím a mám ji rád, strašně mě baví. A o tom to právě je, že se člověk nedozví, kdo to je, protože Rudá tvář hraje řadu rolí a z jeho úst zazní pravda jen jedinkrát, jinak vše, co říká, jsou lži. Ta postava je plná vnitřního boje a sama v sobě se nevyzná. Byla to těžká práce? Byla, ale kupodivu šla hrozně rychle kupředu, až jsem se někdy divil. Ta role je náročná i kvůli udržení správného rytmu monologů, kvůli rozvržení sil na celé představení díky expresi, kterou v sobě má. Musel jsem si najít místa, kde si můžu odpočinout, kde můžu zvolnit, protože na prvních generálkách jsem byl v polovině hry u konce s dechem, jak jsem tam křičel a lítal s tím oslem, který fakt není lehký (smích). Letos vám bude třicet bude to pro vás nějak přelomový rok? Zatím to neřeším, ale blíží se to a v hlavě mi to hlodá čím dál častěji. Kamarádovi se narodilo dítě, tak to já si chci ještě počkat. Ale měl bych asi začít pracovat na stabilitě v životě, čímž myslím zlepšit sociální zabezpečení, aby to nebylo pořád od měsíce k měsíci Nechávám to otevřené, ono se uvidí.

9 STARÉ TECHNIKY JSOU DOBRODRUŽSTVÍ A ALCHYMIE ROZHOVOR S FOTOGRAFEM FEDOREM GABČANEM Pocházíte ze slovenských Kútů, střední školu jste absolvoval v Košicích, vysokou v Praze, usadil se v Ostravě to je celkem velký geografický rozptyl V Kútech jsem se narodil, na celnici mezi protektorátem a Slovenským státem. Otce pak převeleli do Komárna, kde jsem vyrůstal. A do Košic jsem se dostal shodou osudových rodinných událostí, přestěhoval jsem se k babičce a začal tam studovat střední školu geodézie a kartografie. Nevěděl jsem, co to je, až posléze jsem zjistil, že jde o kreslení map, vypočítávání souřadnic atd. Nebavilo mě to, ale říkali mi, že bych tu školu měl dokončit, ať mám maturitu. Pak jsem nastoupil do Kartografického ústavu v Bratislavě, kde mě to také nebavilo, a jediný možný způsob, jak se odtamtud dostat, bylo podepsat brigádu do Ostravy. A co jste v Ostravě dělal? Dělnické profese. Na Nové huti, ve Vítkovických stavbách ve výkopu, dva roky na šachtě, různě. Normální tvrdá práce. Chtěl jsem studovat na vysoké grafiku, ale musel jsem si přiznat, že na to nemám dostatečný talent, nevzali mě, tak jsem se pustil do fotografování. Půjčil jsem si foťák, začal fotit a ono mi to šlo. Měl jsem výtvarnou průpravu, věděl jsem, co je kompozice nebo zlatý řez. Když jsem se později dostal do tiskárny jako reprodukční fotograf, naznal jsem, že nemám dostatečné vzdělání. A přihlásil se na FAMU, kam mě vzali bez přijímaček. Studoval jste u velkých osobností čs. fotografie co vás naučili nejdůležitějšího? Anna Fárová byla oponentka mé práce, učil mě prof. Šmok, ale myslím, že jsem se více naučil od spolužáků než od profesorů. Já měl taková zvláštní studia, žil jsem v Ostravě a dvakrát týdně dojížděl do Prahy. Vyšlo to levněji, než tam bydlet, zpáteční jízdenka stála 68 korun. A byl jsem na přednáškách častěji, než ti, kteří bydleli v Praze. Nikdy jste nechtěl Ostravu opustit? Na rozdíl od mého bratra, dobrodruha, který jako devatenáctiletý odešel do Kanady, jsem nikdy neměl touhu se někam stěhovat. Měl jsem ženu, syna, a tak ve Vratimově, kde jsem se po příchodu na Ostravsko usadil, už žiju přes padesát let. Navíc po skončení FAMU jsem pracoval pro ČTK, což obnášelo ježdění po celém kraji. To bylo každou chvíli focení nějaké brigády socialistické práce, hrdiny socialistické práce, pořád na cestách. Ale dostal jsem se k lidem a do prostředí, kam bych se jinam nepodíval. Fotil jsem třeba i porod a operaci srdce, ale všechny fotky jsem pokazil, jak jsem byl vynervovaný. Vedle zpravodajství jste se věnoval i reklamním fotografiím Ano, to bylo období, kdy jsem fotil jen reklamní zakázky, a volné tvorbě se vůbec nevěnoval. Trvalo to asi osm let, a zpětně musím říct, že mi to pomohlo. Oddechl jsem si, a proto mě focení baví ještě i teď. V té době jsem se zabýval keramikou, stavěl si vlastní pece, pokusničil jsem s glazurami

10 Jaké reklamy jste fotil? Pro Romo Fulnek pračky, jejich zakázky mi vlastně zaplatily FAMU. Pak pro Tonak Nový Jičín klobouky, pro Optimit Odry tenisové míčky, integrované obvody pro Teslu Rožnov a tak podobně (smích). Tehdy se do propagace kdečeho investovalo hodně peněz. A co vás po osmi letech přimělo začít si opět fotit pro sebe, pokračovat se volné tvorbě? Začalo mi to chybět jako prostředek sebevyjádření, chtěl jsem navázat na předchozí práci. Tehdy jsem pracoval jako šéf fotografů u Hutních montáží, jezdili jsme po celé republice a fotografovali ty jejich obrovské stavby. A také jsem začal působit na umělecké průmyslovce, kde jsem učil základy fotografování aranžéry a výtvarníky z nejrůznějších socialistických podniků. A později jsem na to navázal tím, že jsem zakládal obor fotografie na umělecké průmyslovce, která dnes sídlí na Poděbradově ulici. To vše mě přimělo začít zase fotit pro sebe. Před revolucí jste fotil průmyslem zasaženou krajinu Ostravska, neměl jste kvůli tomu problémy s oficiálními místy? Na té jsem si udělal nejlepší pověst, všichni tyhle snímky uznávají z mé tvorby nejvíc. Ta fantasmagorická, na první pohled ošklivá krajina mě úžasně inspirovala k hezkým obrazům. Nešlo mi primárně o ekologii, ta se tam dostávala ve zpětné vazbě. A oficiální místa to respektovala jako vývarno, nikdy jsem kvůli tomu problémy neměl. Fotíte i akty jak vlastně získáváte modelky? Zamlada je nejjednodušší způsob oslovit hezké spolužačky. Později se dají najít modelky třeba mezi studentkami výtvarných škol nebo přes kamarády a známé. Není to lehké, často vám dívka slíbí, ale pak si to rozmyslí (smích). Je zajímavé, jak některým ženám vadí se svléknout, jak to dlouho trvá, než k focení skutečně dojde. Ale občas se některá svleče tak rychle, že se až divím (smích). Jak jste se dostal ke starým fotografickým technikám, které budete vystavovat i v Komorní scéně Aréna? Nastartoval mě můj spolužák, prof. Vojtěchovský, který byl šéf katedry fotografie na FAMU a později odešel do USA, odkud staré postupy přivezl, tam se totiž stále běžně vyučují na vysokých školách. Zaujalo mě to, i proto, že výsledný obraz je závislý na spoustě okolností - na teplotě vzduchu, na druhu papíru atd. Je to velké dobrodružství. Navíc člověk pracuje s chemií, která je nebezpečná, jsou to takové alchymistické hrátky. A které z technik mohou návštěvníci v Aréně vidět? Bude tam gumotisk, který ale nemá s gumou nic společného, je to rozpuštěná a zcitlivěná pryskyřice akáciových stromů, do které se přidá pigment a vymývá se. Bromolejotisk to je klasická fotografie, ze které se udělá reliéf, na nějž se nanáší matná tiskařská barva. Samovyvolávací postupy jsou uranotypie a argento-ferrotypie se solemi stříbra a železa. A také kyanotypie neboli modrotisk, který se dá ještě tónovat dohněda čajem. Výstava fotografií ve foyeru KSA FEDOR GABČAN Krásný tisk Výstava potrvá do 24. dubna 2015 Determinují vás tyto staré techniky nějak tématicky při focení? Je to spíš obráceně, vybírám ze zásob starých negativů ty snímky, které by se pro tyto archaické techniky hodily.

11 OHLÉDNUTÍ ZA OSTRAVAREM 2014 Henrik Ibsen: Přízraky Henrik Ibsen: Přízraky German Grekov, Jurij Muravickij: Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši German Grekov, Jurij Muravickij: Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši

12 Z NATÁČENÍ RUSKÉ ZAVAŘENINY PRO ČT

13 Hráči na Festivalu divadel Moravy a Slezska Hráči zvítězili na Festivalu divadel Moravy a Slezska HRÁČI ZVÍTĚZILI NA FESTIVALU DIVADEL MORAVY A SLEZSKA

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Příběhy našich sousedů Božena Klusáková Scénář k hlasové reportáži Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Pedagogické vedení: Mgr. Radka Hodačová Škola: ZŠ Jana Ámose

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Datum vytvoření 22.11.2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Režisérské osobnosti Slováckého divadla v Uherském Hradišti Čtvrtý Režisérské

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Zpracovali: Rozálie Matějková, Kateřina Pecáková, Marie Havelková a Natalia Al-Imamová Pedagogické vedení: Jiří Šrail Škola:

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast BRNO - divadla Datum vytvoření 27. 6. 2013 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Přehled brněnských divadelních scén Způsob využití Rozšíření základního učiva v

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ

Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ Scénář k audioreportáži Tým: Zdena Kopřivová, Ester Balážová, Tereza Micová Vyučující: Bc. Bíziková Kamila Škola: ZŠ a MŠ Brno, nám. 28. října 22 7. dubna 2014

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Městské divadlo Zlín Datum vytvoření 10.12.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Stručná historie Městského divadla ve Zlíně Způsob využití Výklad nové látky,

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

18. ročník Festivalu ostravských činoherních divadel 26. 11. 30. 11. 2014

18. ročník Festivalu ostravských činoherních divadel 26. 11. 30. 11. 2014 18. ročník Festivalu ostravských činoherních divadel 26. 11. 30. 11. 2014 Vážení a milí, vítejte v Ostravě. V ruce držíte brožurku, která Vás provede inscenacemi letošního ročníku. Pevně věříme, že změny

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Tomina Jeřábek: V podstatě i punčocháče. Nebo nejlíp všechno. Ale já jsem na diktátora líný.

Tomina Jeřábek: V podstatě i punčocháče. Nebo nejlíp všechno. Ale já jsem na diktátora líný. Pražskou divadelní skupinu Vosto5 jsem zastihl při křepčení na koncertu Kamp! Poprosil jsem je o krátký rozhovor v útrobách Konviktu ještě předtím než festivalovému publiku předvedli svou novou inscenaci

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Lenka Bártová Scénář k rozhlasové reportáži Zpracovali: žáci 9. třídy - Veronika Zouharová, Martina Jedlánková, Sára Řeháková, Nikola Peterková, Samuel Bartoníček, Filip Strnad Pedagogické

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

Příběhy pamětníků 2015

Příběhy pamětníků 2015 Příběhy pamětníků 2015 Foto: Vypracovali: Vladimír H., Michael Jiří K., Adéla K., Edit K., Veronika O., žáci ZŠ Brána Nová Paka pod dozorem p. učitelky Lenky Čančíkové. Edit 1- ÚVOD a dětství: Znělka pořadu

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Kytlické vzpomínání. E+E. Sedláček, rodinné archivy

Kytlické vzpomínání. E+E. Sedláček, rodinné archivy Kytlické vzpomínání 2015 E+E. Sedláček, rodinné archivy Jan Fischer 1921-2011 Narodil se a žil v Praze až do roku 1941, kdy byl transportován do Terezína. Následoval koncentrační tábor Osvětim a další

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Filip Mudroch český student v německé škole

Filip Mudroch český student v německé škole Filip Mudroch český student v německé škole Jeden jediný školní rok se učil německy a hned se rozhodl, že půjde studovat do Německa. Takovou odvahu projevil Filip Mudroch, bývalý student Gymnázia Václava

Více

Návrh scénáře na video (delší než pět minut)

Návrh scénáře na video (delší než pět minut) Návrh scénáře na video (delší než pět minut) Helena Kříženecká (H), Kristýna Hostková (K), Vanessa Šimáčková (V), David Pastorek (D) Časové úseky sestavovány dle audiozáznamu Jarmila Zábranská (Kameníková)

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H T-W Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H el e na Tom a nová-weisová Spisovatelka, herečka a rozhlasová redaktorka Helena Tomanová-Weisová své mládí prožila v dnes už zaniklém světě česko-

Více

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy Návštěva 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy 1. Co si s sebou vezmete na dalekou cestu? Psaní seznamů Max.5min 2. Kam jedeme? báseň

Více

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh DRUŽINOVKY Vypracovala: Lenka Lepíčková Oddíl Svišti, Modrý kruh Praha, 2016 Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Spuštění družinovek...4 1.1 Správné místo a čas...4 1.1.1 Škola vs. klubovna...4 1.2 Dohoda s okolím...5

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

Z Wigymu. Ga Ma Ja!! STRANA 2 ČÍSLO 10 ROČNÍK 15 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

Z Wigymu. Ga Ma Ja!! STRANA 2 ČÍSLO 10 ROČNÍK 15 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Z Wigymu P řed pár týdny jsem několik maturantů zaskočila pár otázkami ohledně jejich maturit. Tady jsou. Ptáte se, jak tito čtyři maturanti dopadli? Jsou z nich absolventi, což znamená, že DOBŘE. Blahopřejeme

Více

Crrrr. Jeroen jede na kole k babičce. Super, že mě taky pozvali. Nazdar, přesně včas. Ester už je tady taky.

Crrrr. Jeroen jede na kole k babičce. Super, že mě taky pozvali. Nazdar, přesně včas. Ester už je tady taky. Jeroen jede na kole k babičce. Super, že mě taky pozvali. Nazdar, přesně včas. Ester už je tady taky. Ester! Nazdar, Jeroene. Daniel, můj vnuk, bude rád, že tam jedeš s námi. Jedeme přece na statek, kde

Více

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy OSVOBOZENÉ DIVADLO POČÁTKY SOUBORU Počátky Osvobozeného divadla sahají do 20. let minulého století, kdy byl založeno sdružení literárních a divadelních umělců s názvem Devětsil (podzim 1920). Mezi členy

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

POKUS PRVNÍ. Život je drama

POKUS PRVNÍ. Život je drama POKUS PRVNÍ Život je drama (Je to literární klišé?) 1 Vítr nese semínko pampelišky Na hladinu rybníka? Na kousek hlíny? Do otevřených úst? Na šlehačkový dort? Do kouta chodby? Na betonový dvorek? Do praskliny

Více

HRÁZ VĚČNOSTI. nebo

HRÁZ VĚČNOSTI.  nebo FOTOGALERIE www.divadlokm.cz nebo www.facebook.com/divadelní.spolek.kromeriz HRÁZ VĚČNOSTI 2 Bílé divadlo Ostrava nám převedlo představení, vycházející ze sbírky Kluby poezie, jehož autorem je Bohumil

Více

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem?

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem? Praha - Jak jsme vám slíbili, přinášíme vám dnes rozhovor s novým trenérem našich žen Tom ášem Hlavatým. Ten se hráčkám představil na středečním odpoledním tréninku, svoji trenérskou premiéru na lavičce

Více

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Full English Breakfast... 1 Korálkování, Postoje a hodnoty žáků naší školy... 2 Pexeso,

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Návštěva Izraele aneb návrat do školních lavic

Návštěva Izraele aneb návrat do školních lavic Návštěva Izraele aneb návrat do školních lavic Můj projekt na téma holocaustu nastartovala uskutečněná výstava Zmizelí sousedé, kterou jsem zorganizovala na přelomu měsíce února a března roku 2011 na naší

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Vrcholový sportovec a špičkový muzikant, jsou na tom v mnoha směrech podobně, a v jedné věci úplně stejně. Tam nahoře je každý z nich úplně sám.

Vrcholový sportovec a špičkový muzikant, jsou na tom v mnoha směrech podobně, a v jedné věci úplně stejně. Tam nahoře je každý z nich úplně sám. Vrcholový sportovec a špičkový muzikant, jsou na tom v mnoha směrech podobně, a v jedné věci úplně stejně. Tam nahoře je každý z nich úplně sám. Sledují je miliony fanoušků, projektují do nich své naděje

Více

KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem?

KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem? KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem? Tím, kdo pro lidstvo vykonal nejvíce dobra? Tím, kdo žil nejsvatějším životem? 1 /

Více

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO Tamara Čopová Jiří Čechák Natálie Havlová Filip Wlodarczyk a Mgr. Zdeněk Brila Náš žákovský tým osmé třídy Základní a mateřské školy Jaroslava Seiferta

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z tým: Ondřej Bednárik, Vojta Deliš, Jan Hlavsa, Ondřej Chalupka, Šimon Kuchynka, Jana Roubová zleva: O. Chalupka, O. Bednárik, Jarmila Erbanová,

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Miroslav Jirounek Vypracovali: Richard Dyntera, Karolína Ráczová, Hana Nováková, Lenka Zakouřilová, Vratislav Bureš Vyučující: Mgr. Radek Horák Škola: ZŠ a MŠ T.G.M. Svatovítská

Více

INTERNETOVÝ HUDEBNĚMLÁDEŽNÍ OBČASNÍK ČÍSLO 2/2010

INTERNETOVÝ HUDEBNĚMLÁDEŽNÍ OBČASNÍK ČÍSLO 2/2010 INTERNETOVÝ HUDEBNĚMLÁDEŽNÍ OBČASNÍK ČÍSLO 2/2010 Přátelé a kamarádi! Druhé číslo hudebně-mládežních novin je tu! Dočtete se, jak proběhl náš hlavní festival Mladá Smetanova Litomyšl a co vás čeká na podzimním

Více

DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI. Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí. absolventský film Katedry hrané režie

DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI. Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí. absolventský film Katedry hrané režie DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí absolventský film Katedry hrané režie P: Jedna z prvních věcí, které se herec musí naučit, je koncentrace. Existuje

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Ředitel ND: akad. arch. Daniel Dvořák Šéf činohry ND: Michal Dočekal Tisková zpráva William Shakespeare Richard III. Premiéra 2. a 4. března 2006 ve Stavovském divadle William Shakespeare (1564 1616) RICHARD

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Reflexe absolventského výkonu v autorské inscenaci VDN Časoprostor

Reflexe absolventského výkonu v autorské inscenaci VDN Časoprostor JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ Divadelní fakulta Ateliér Výchovná dramatika pro Neslyšící Reflexe absolventského výkonu v autorské inscenaci VDN Časoprostor Autor práce: Věra Lištvanová Vedoucí

Více

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Zkouška z českého jazyka pro cizince Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Tato část zkoušky má 4 úlohy. Maximální počet bodů je 25. Řešení napište do ZÁZNAMOVÉHO ARCHU. Budete psát obyčejnou tužkou. Můžete

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Josef Hlaváček Scénář k audioreportáži Vypracovali: Adéla Boháčová, Kristýna Komeštíková, Julie Marečková, Anežka Neprašová, Tereza Vlčková Vyučující: Mgr. Martin Dvořák Škola: Gymnázium

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017

CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017 CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017 MŮJ STYL Jsem profesionální fotograf z Hradce Králové a už čtyři roky se věnuji svatební fotografii. Za tu dobu se na mne s důvěrou obrátilo více jak 60 párů

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Výborně! Těším se na setkání

Výborně! Těším se na setkání Výborně! Těším se na setkání zítra! Ahoj, jmenuji se Sema! Přišla jsem do Maďarska před několika měsíci, před nedávnem jsem začala řídit křesťanské společenství, které jsme založili s mými krajany. 143

Více

Patronus 15/05. Školní hřiště od Veni

Patronus 15/05. Školní hřiště od Veni Patronus 15/05 Školní hřiště od Veni Rozhovor s profesorem Severusem Snapem (Ředitel klubového Zmijozelu) 1) Jak moc jste si podobní s knižním Snapeem? Jaký na něj vůbec máte svůj názor? S knižním Severusem

Více

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla rozhovor pro Festival spisovatelů Praha Erika Zlamalová: 20. ročník

Více

Dlouhý Milan Dragoun Milan

Dlouhý Milan Dragoun Milan Dlouhý Milan Na letošní výstavu jsem připravil ukázkové tisky z nástěnného kalendáře Tajemné Petrovicko 2015. Tento kalendář byl vydán ve spolupráci s obcí Petrovice. Celý kalendář byl koncipován tak,

Více

knížka pro náctileté holky a kluky, kteří mají rádi florbal

knížka pro náctileté holky a kluky, kteří mají rádi florbal knížka pro náctileté holky a kluky, kteří mají rádi florbal vychází v rámci akce 16. března 2017 I když vždycky říkám, že každý má svou lajnu a na ní stojí sám za sebe, nikdy byste nedali gól, kdybyste

Více

ÚVODNÍ SLOVO Valašské křoví Divadel- ní piknik Volyně

ÚVODNÍ SLOVO Valašské křoví Divadel- ní piknik Volyně Výroční zpráva 2015 ÚVODNÍ SLOVO Rok 2015 se v divadle popud nesl ve znamení absurdního humoru. Nazkoušeli jsme devět krátkých aktovek francouzského humoristy Pierra-Henri Camiho, které jsme seřadili do

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Kroužek divadelních ochotníků Hvozdná Datum vytvoření 19.9.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Už více než sto let hrají ochotníci ve Hvozdné divadlo. Způsob

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Velké a malé příběhy moderních dějin

Velké a malé příběhy moderních dějin Gabriela Juříčková Zpovídaní mé babičky Boženy Žižkové, narozené v roce 1939 Autorka: Gabriela Juříčková Už by nechtěla vrátit komunisty, přitom všude jinde pořád slyším, jak prý tehdy bylo líp. Datum

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Divadelní scény v 80. letech Datum vytvoření 22. 6. 2013 Ročník Čtvrtý Stručný obsah 80. léta 20. století přinesla změny v divadle. Způsob využití Rozšíření

Více

Příběhy našich sousedů: František Pakandl Scénář k audioreportáži

Příběhy našich sousedů: František Pakandl Scénář k audioreportáži Příběhy našich sousedů: František Pakandl Scénář k audioreportáži Vypracovali: Adéla Boháčová, Anna Červená, Kristýna Dusílková, Lukáš Nezbeda, Kristýna Vyhlasová Vyučující: Mgr. Marcela Marková Škola:

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně Dýchání Petr Mezihorák na rozjezd tma lisuje obrazy zvýrazňuje hrany půlnoční štěkot psa virtuos v oboru ticha připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně jako štěkot psa struktura odpoledne

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Rozhovor k životu Karla Reinera mezi pamětnicí Doris Grozdanovičovou a Sebastianem Foronem. Uskutečnil se 26.6.2011 před Terezínskými hradbami.

Rozhovor k životu Karla Reinera mezi pamětnicí Doris Grozdanovičovou a Sebastianem Foronem. Uskutečnil se 26.6.2011 před Terezínskými hradbami. Rozhovor k životu Karla Reinera mezi pamětnicí Doris Grozdanovičovou a Sebastianem Foronem. Uskutečnil se 26.6.2011 před Terezínskými hradbami. Přeložila Doris Grozdanovičová: Doris Grozdanovičová byla

Více