Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období 2010-2014"

Transkript

1 Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období

2 ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM Šlechtitelský program Shetland pony - Současný stav Shetlandský pony je jedno z nejmenších plemen koní chovaných u nás. Je chován pro své dobré charakterové vlastnosti, vitalitu a odolnost, které spolu s ostatními aspekty nabízejí široké možnosti využití. Chovná oblast shetlandských pony v České republice zahrnuje území celého státu. Chovný cíl: Plemeno shetlandského pony je u nás chováno několik století. Zemí původu tohoto koně jsou Shetlandské ostrovy patřící Velké Británii. Vždy se u nás používal jako jezdecký kůň pro děti, a jako kůň do zápřeže. V horských oblastech byl používán jako kůň soumarský. Přibylo využití sportovní, jak jezdecké, tak vozatajské. Chovným cílem je harmonický, charakterově vyrovnaný a všestranně použitelný pony, dlouhověký, nenáročný, dobře krmitelný, zdravý, bez vad postojů, končetin a chodů. Bez hrubých exteriérových vad, odpovídající standardu dle Řádu plemenné knihy. Shetlandský pony se v ČR chová ve dvou typech (Standard a Mini). U standardního typu směřuje chovný cíl udržení pony s klidným charakterem, ochotou pro práci pod sedlem i v zápřahu. Pro dětské jezdecké i vozatajské soutěže, pro hipoterapii. U mini typu směřuje chovný cíl k miniaturizaci při zachování souladného exteriéru a zdraví. A Standardní typ registrovaní jedinci nesmí přesahovat výšku 105 cm ve věku tří let, nebo dříve a 107 cm ve věku čtyř a více let. B Mini typ max. výška je 86 cm Oba typy se mohou vzájemně připařovat (křížit) potomstvo je pak zařazeno dle KVH.

3 Vývoj populace plemene Shetland pony v ČR v letech CHOVNÁ POPULACE V posledních pěti letech počet koní plemene Shetland pony v ČR stále mírně roste. Jednak to bylo způsobeno rostoucím počtem narozených hříbat, zároveň v tomto období pomalu přibývá i importovaných koní, bohužel poslední dobou spíše průměrné a podprůměrné kvality. V posledních dvou letech měla na náš chov vliv silná celoevropská krize. Kdy vlivem ekonomické krize bylo zrušeno a krizí prošlo množství zahraničních chovů a velký přetlak pony plemen v Evropě způsobil nárůst importů z větší části pochybných kvalit. Tato krize přispěla k částečnému útlumu českých chovů, vyřazování plemenných hřebců z chovu atd. Na druhou stranu se ale ukázalo, že větší část chovů v ČR vykazuje vyšší kvalitu a to jsme zaznamenali hlavně v posledních letech na výsledcích výstav, licentací hřebců a svodů klisen. Kde se v posledních letech právě prosazují kvalitní odchovy českých chovatelů nad zahraničními importy. A to je právě tím správným ukazatelem, že český chov míří správným směrem vstříc kvalitě a blíží se svou srovnatelností světové špičce. Část našich chovatelů se specializuje i na liniový chov původních a více než sto let prochovaných linií. Chov není otázkou pouze jedné generace, je to běh na dlouhou trať a tak pokračování dobře započatého chovu je určitě perspektivní Tabulkač.1 mapuje nárůst koní v plemenné knize od r do r Tab.č.1 Rok Plemenní hřebci Klisny v PK Ostatní Celkem PLEMENNÍ HŘEBCI Počet plemenných hřebců v ČR každoročně roste. Máme celkově 49 plemenných hřebců. V roce 2014 jsme zorganizovali dvě licentace hřebců. První licentace proběhla v dubnu a ze sedmi přihlášených nakonec splnilo podmínky pro zařazení do chovu pět z nich. Na druhé licentaci byli zlicitováni tři hřebci z šesti přihlášených. Krize v poslední době snížila zájem o připouštění klisen a tak zvláště někteří starší hřebci nejsou využíváni v plemenitbě a nebo se vyřazují z registru úplně. Přesto hlavně díky importům a zájmu jejich majitelů o licentaci plemenných hřebců v PK přibývá.

4 KLISNY ZAPSANÉ V PLEMENNÉ KNIZE SHP V letošním roce předkládáme podrobnější rozbor plemenné knihy klisen. Počet chovných klisen plemene shetlandský pony stále roste. Vzhledem k uzavření plemenné knihy, což znamená pouze možnost zápisu klisen, jejichž rodiče jsou oba plemene SHP a je tedy vyloučen zápis klisen bez původu, nebo s původem částečným, byl počet klisen v pomocné plemenné knize (PPK) nejvyšší v roce 2009, tedy krátce po uzávěře možnosti zapsat do plemenné knihy klisnu bez původu. Od té doby se každoročně počet těchto klisen snižuje jejich dožíváním a v současné době jich plemenná kniha SHP eviduje pouze 180 ks, tedy zhruba jen polovinu celkového stavu chovných klisen. Nárůst počtu plemenných zvířat se realizuje v podstatě hlavně v oddílu hlavní plemenná kniha importem čistokrevných zvířat a v menší míře také domácími odchovy. Toto dokládá, že rozhodnutí o uzavření plemenné knihy SHP bylo správné a neohrozilo růst populace shetlandských pony v České republice, ale naopak vede ke zkvalitnění chovu. Majitelům nepůvodových zvířat, ale včas do plemenné knihy zaregistrovaných, je umožněno odchovávat ze svých klisen - využitím licencovaných hřebců - postupně koně zapsatelné stále výše v plemenné knize HPK 20 8% 31 12% 53 18% 93 29% % % % PK 11 5% 11 4% 11 4% 18 6% 17 5% 19 5% 19 5% PPK % % % % % % % CELKEM % % % % % % % Bohužel růst počtu chovných klisen je stále ovlivněn zejména importem chovných zvířat ze zahraničí, převážně z Velké Británie, Nizozemí a Spolkové republiky Německo. Je nesporné, že se touto cestou posiluje chov o velmi kvalitní zvířata, ale na druhé straně zápis pouze 13 klisen českého chovu do HPK během roku 2013 a 2014 je výsledek pro český chov velmi špatný. Byly to standardní klisny Bezinka of Kadov, Kadov Azalea, Lea Domino a Sissi Domino,Markes Premiera H, Triga z Aslanu a Wiktorie ze Zásady, a klisny minitypu Amber z Aslanu, Grácie z Aslanu, Bettina, Romi, Tabby a Tammy- Výtoň. Tyto klisny, předvedli na svodu a nechali zapsat do plemenné knihy většinou přímo jejich chovatelé. Klisen narozených v letech 2010 a 2011 bylo přitom v odchovu 46, z nich ovšem všechny ne měly rodokmenové předpoklady pro zápis do HPK. Největší počet potomků, aktuálně vedených v plemenných knihách HPK a PK mají tito hřebci: Artur 9 dcer, Tymen v.d. Sluissesteeg 8 dcer, po 5 dcerách mají hřebci Halstock Gobstopper, Goldan Cavalier, Hektor Rafael a Pico.

5 Klisny to mají složitější, mohou mít ročně jen jedno hříbě, proto je úžasné, že klisna Lotty má zde registrované 4 dcery, a klisny Borgina, Samantha a Lilian v.welgelegen po 3 dcerách. Klisny s KVH 87 cm až 105 cm jsou brány jako standardní, klisny s KVH 86 cm a méně jako klisny v minitypu. Hranice je pouze tradičně dohodnutá na maximální výšku minitypu 34 inch, tj, přesně 86,36 cm, nejde o dvě plemena, standardní rodiče mohou mít potomka v minitypu a naopak. Ale většinou se chovatelé snaží věnovat se chovu jednoho z těchto typů samostatně - připařováním jedinců jednoho typu mezi sebou. V České republice stále převažuje standardní typ, i když podíl klisen tohoto typu v HPK poněkud poklesl ve prospěch klisen minitypu a tak je standardních klisen v HPK aktuálně 62% (v roce 2012 jich bylo 74%). MINITYP Průměrné hodnoty klisen - minityp KVH Obvod hrudníku Obvod holeně Průměr Rozmezí Průměr Rozmezí Průměr Rozmezí HPK 80 cm ,8 cm ,2 cm 9,5 14,5 PK 78 cm ,5 cm ,4 cm 12,5 14,1 Klisen zařazených v minitypu je celkem 62, z toho 58 je zařazeno v HPK, jen 4 klisny jsou v oddíle PK. Z toho možná plyne, že paradoxně mají klisny v PK lepší hodnoty obvodu hrudníku a obvodu holeně při průměrně menší KVH. Ve 4. ročence měly klisny HPK průměrnou KVH 82 cm, takže se projevuje u chovatelů specializujících se na chov minísků trend vybírat k chovu co nejmenší klisničky. Protože se zmenšuje průměrná KVH, také se oproti výsledkům před 2 lety zmenšil obvod hrudníku o 3,2 cm. Průměr obvodu holeně miniklisniček zůstává stejný. Je samozřejmě obtížné porovnávat mezi sebou klisničky velmi miniaturní s těmi skoro standardními. Ty nejmenší přece mohou mít míry obvodu hrudníku a obvodu holeně menší Je to opravdu tak? Rozdělila jsem si tedy minishetlandky na dvě skupiny: 1. mikro s KVH do 80 cm 2. mini s KVH cm

6 KVH Obvod hrudníku Obvod holeně Průměr Rozmezí Průměr Rozmezí Průměr Rozmezí Klisny mikro 18 ks 70,9 cm ,3 cm ,1 cm 9,5 14,1 Klisny mini 44 ks 83,2 cm ,4 cm ,4 cm 10 14,5 Klisny od 80 cm výše sice opravdu dosáhly průměrně o 1.1 cm většího obvodu hrudníku a o 0,3 cm většího obvodu holeně, ale při rozdílu průměrné KVH 12,3 cm se mi zdá, že mikro klisny nedopadly špatně, naopak. Preferovat do chovu bychom měli klisničky s obvodem hrudníku alespoň 115cm (toho nedosahuje 6 klisen s KVH cm) a s obvodem holeně minimálně 11,5 cm (nemá ho opět 6 klisen), naštěstí pouze 1 klisna propadla v obou ukazatelích, ovšem s její KVH 74 cm je na tom lépe, než klisničky s mírami obvodu hrudníku a holeně o něco většími, ale s KVH až 86 cm. Samozřejmě není cílem chovu krátkonohý trpaslík, ale minityp SHP by se měl odlišovat stavbou těla od minihorse, být souladný, ale současně statný, v pony typu se širokým hrudníkem a silnou holení. Seznam klisen v HPK minityp: Jméno koně Narozen Body KVH OHR OHOL č.o. Otec č.m. Matka Aletta-Clair v.kairos Sir sent clair v.kairos Trigger v.d.boksenlaer Alina v.shettyhof Göttings Ernesto Angelika Amazing star v.portma zathe Timo v.bolbergia Twinkle star v.portma zathe 26/296 Amber z Aslanu Pico Aletta-Clair v.kairos Asils Honeydew Park View Shamy Birchwood Pepsi Athelney Coco Kerswell Buster Athelney Channel Belinda v.d.strenkhaar Jumpy v.d.blikhalm Olette v.d.weerdhof Bermar Trinity Spitewinter Bruno Bermar Minnie Mouse 24/199 Bettina Underbird v.d.pollen Garmouth Blossom Cindy v.d.riethoeve Sander v.d.hoefslag Pattie v.d.riethoeve Diana v.d.schoonenburg Martijn v.d.halve maan Sanne v.stal Dijkzicht Elmhorst Cleo Blazefield Franco Candy v.d.apfelberg Emma v.portma Zathe Duco v.stal Rosita de Heegh Viola Black v.portma Zathe Featherlands Frosty Birchwood Pippin Featherlands Furzy Galactic Star vom Ellernbrook Liscombepark Percy Blakeney Blenheim Galaxy

7 Garmouth Blossom Bogs Golden Gambler Viona of Velzie Gianna vom Ellernbrook Lady Sapphire's Sebastian Giuliana vom Ellernbrook 26/323 Grácie z Aslanu Pico 4/651 Gemini z Aslanu Chasend Elizabeth Athelney Lightning Chasend Lady Tara Chasend Isabel Athelney Lightning Chasend Lady Tara Ché Vingah from Broken Colours Tartans Golden Olympus Tessa v.usselo Chewvalley Iris Brandon Little Cracker Genista of Glebe Kendelbrook Red Hot Chili Eros v.stappenshof Rosalinde Liebas Kimba Viking of Brindister Kumba of Brygarth Lotte v.stal Breukerheide Egole v.d.boksenlaer Bianca v.st.weytendael Little Diamond vom Ellernbrook Gordon's Dry Gin v.ellernbrook Stranduff Little Pixie Marcha v.d.hegelsom Adam.v.Spuitjesdom Ferlinda v.d.demmer Ml's Wanda Wodan v.d.huizersdijk Romany Kirsty Myreton Daffodil Myreton Talisman North-Wells Golden Dando 3/618 Mystery Permoník Chewvalley Sonny Marcha v.d.hegelsom Nancy v.stal de hestert Goldwin v.wegdam Elisa v.d.ysselhof 52/813 Narciska ze Zaváté samoty Sulkiflo van de Burchtgracht Nicotiana v.stal't BonteRoosje Odette V.H.Minibos Faith V.Valkenblik Heidij V.H.Minibos Olivia V.Stal Molenweg Fabian v.st.brammelo Icora v.st.molenweg Ostra v.stal Haarsteeg Sultan v.schuracker Elsje v.d.nieuwe Kerkweg Peggy v.d.marlehoeve Fairy Cocktail Fanny v.leylard Rietje v.'t hongerveld Gloriant v.d.belschuur Molly v.'t hongerveld 13/590 Romi Chewvalley Sonny Rietje v.'t hongerveld Roosje v.stal de tienmaatsweg Fandor v.kairos Edelweis v.d.tienmaatsweg 8/976 Royal Jewel Permoník Kerswell cloud Rietje v.'t hongerveld Schalenburgs Windy Schalenburgs Twister Ml's Wanda 26/328 Tabby Pico Tosca v.panorama 24/198 Tammy-Výtuň Little Joe von Buchberg Twix v.d.ysselhof Tawna Bizzie-Bea Tawna Sherbert Tawna Bay-Bea Tawna Firefly Brandon Fiery Jack Tawna May-Bea Tawna May-Bea Kerswell Musketeer Tawna Honey-Bea Teskyle v.d.hoeveweg Kalypso of sportview Pimpernel v.d.hasselt Tiramisu vom Ellernbrook Hendrik v.valkenblik Tia Maria vom Ellernbrook

8 Titania vom Ellernbrook Braywood Tuxedo Topsie v.dennenhof Tussilago Jenna Hermits Chariot Helawi Nigella Twix v.d.ysselhof Gentleman v.bangaerde Flokje v.d.ysselhof Winny v.vennehoeve Bye bye v.dennenhof Ostara v.stal fortuna Xandra v.d.pandijk Kerswell solar Okay v.d.heuvelkamp Yambalaya vom Ellernbrook Goodw.Barney Y-Lady Yentl-rainbow v.stal wainum wisholt Dempsy van de Dennenhoeve Fiesta v.'t hof Ysguborfawr April Athelney Elvis Park View Belinda Zinta v.d.langerhorstweg Dempsy van de Dennenhoeve Roosje v.stal de tienmaatsweg Zitta v.d.wijzend Mellowyellow el rancho palos verdes Eileen v.veldkamp V hlavní plemenné knize nalézáme 58 klisen v minitypu. Z nich je pouze 9 odchováno v České republice, tj. 15%, zatímco 85% klisen pochází z importů převážně z Holandska, Německa a Velké Británie. Z 9 klisniček narozených v ČR pocházejí 4 z importu březích klisen. Pouze tedy u 5 klisen jsou otci v ČR licencovaní hřebci hřebec Pico má zde 3 dcery a Chewvalley Sony dvě. Jenom jediná klisnička - Grácie z Aslanu - má matku odchovanou v ČR, jde o Gemini z Aslanu, dceru famózního hřebce Halstock Gobstoppera. Celkem 7 z 12 čtyřletých a pětiletých klisen jsme měli v seznamu ročních a dvouletých klisen ve 4. ročence (takže jen 14% evidovaných mladých klisen ve 4. ročence bylo zapsáno do HPK jako minityp). Věková struktura klisen v HPK : Do 5 let 6-10 let let let 21 a více Počet klisen % 43% 17% 16% 3% Celkem 64% klisen je ve věku do 10 let, toto nám dává naději, že v budoucnu budou klisny minitypu v tomto oddílu přibývat nejen zápisem dalším importovaných klisen, ale také tím, že budou odchovávány a do plemenných knih zapisovány klisny odchované našimi chovateli.nejstarší klisna je Garmouth Blossom, narozená v roce 1989, tedy 26 letá.

9 58 klisen v HPK doplňují 4 klisny v PK. Z nich jsou 3 importované a jedna domácího chovu. Jedna klisna je 10letá, další patří do kategorie let a dvě klisny mají 21 a více let, nejstarší je 24 letá. Předpokládat, že tento oddíl plemenné knihy bude v budoucnu prázdný, by však bylo chybné lze očekávat, že bude doplňován potomstvem klisen v pomocné plemenné knize. Seznam klisen v PK - minityp Jméno koně Narozen Body KVH OHR OHOL č.o. Otec č.m. Matka 57/675 Bublinka Hektor von Tanneck 34/531 Božena Icora v.st.molenweg Cupido v.d.zandkamp Funny v.st.springlight Femke v.meermuiden Josje Liesje v.d.merlenberg Fientje v.d.reppel Thomas v.d.veldstraat Carmens v.d.struiken. STANDARDNÍ TYP Průměrné míry klisen standardní typ: KVH Obvod hrudníku Obvod holeně Průměr Rozmezí Průměr Rozmezí Průměr Rozmezí HPK 94,6 cm ,9 cm ,9 cm 10 16,3 PK 96,0 cm ,1 cm ,4 cm Je v pořádku, že klisny zapsané v HPK oproti klisnám v PK dosahují při průměrné nižší KVH lepší průměrné parametry obvodu hrudníku (o 2,8 cm) a obvodu holeně (o 0,5 cm), jsou tedy o něco mohutnější než klisny v PK. Průměrné míry mnoho neřeknou, statistika je poněkud záludná (viz vtip o tom, má-li soused 2 auta a vy žádné, máte průměrně každý 1 auto). V Nizozemí je standardní shetlandský pony ještě dále

10 rozdělen na tři velikostní typy:. Pokud bychom takto rozčlenili naše standardní klisny, bylo by jejich zastoupení v jednotlivých podtypech takovéto: HPK PK Malý standard cm 29 32% 6 40% Střední cm 43 48% 5 33% Velký cm 18 20% 4 27% Za podstatné považuji, že v HPK 13% klisen nemá obvod holeně ani 13 cm a 18% klisen nemá obvod hrudníku alespoň 130 cm, přičemž kupodivu cca 30 % klisen minitypu těchto hodnot dokáže dosáhnout, takže zde je prostor pro další chovatelskou práci doporučuji takové klisny připouštět hřebci, kteří tyto parametry splňují. Naštěstí pouze 4 klisny (4%) standardního typu nesplňují ani jeden z těchto parametrů požadované mohutnosti. Seznam klisen v HPK - standardní typ Jméno koně Narozen Body KVH OHR OHOL č.o. Otec č.m. Matka Aaltje v.stal v.poolland Nick v.d.waardsedijk Schoonheid v.d.brandhoeve 2/803 Airy Permoník Halstock Gobstopper Halstock Anita 1/468 Amy Dammy Philip 26/575 Armair Amy 3/617 Andante Permoník Pico Merriville Amanda 2/778 Apassionata Permoník Halstock Gobstopper Halstock Anita Arinda v.d.helling Tyfoon v.d.kozakkenhoeve Horrinda v.d.helling 26/575 Armair Amy Goldan Cavalier K 329 Alma Aukje Liebas Furi v.d.vier Hoeven Maaike liebas Bayview Flair Millhouse First Class Bayview Minstrel 17/972 Bezinka of Kadov Syfoon v.stal de Tienmaatsweg 19/604 Borůvka of Kadov Birchmoor Amythst Kerryston Kelly Claylands Adele Blanka v.shettyhof Tabalunga Birgit v.mensumaheerd Blissy v.d.zomerlanden Fanster v.d.gathe Snoopy v.d.zomerlanden Bluemull Brigdi Hurry Up of Eastland Bluemull Baffle Boerinnetje v.stal v.poolland Nick v.d.waardsedijk Hester v.d.dol 4/473 Borgina Borgis Č 1655 Petty

11 19/604 Borůvka of Kadov Halstock Gobstopper 4/473 Borgina Bright Breeze v.portma Zathe Timo v.bolbergia Viola Black v.portma Zathe Carmen v.warringshof Duco v.stal Rosita de Heegh Native Beauty v.stal rosewood 10/782 Dana Artur K 48 Lotty 16/642 Gabi-Sněženka Halstock Gobstopper Samantha 4/651 Gemini z Aslanu Halstock Gobstopper 4/473 Borgina Halstock Anita Kerswell Muscat Chamness Golden Annette Harviestoun Pascali Harviestoun Parthian Harviestoun Pyrene Harviestoun Phyllis Harviestoun Phoenix Harviestoun Princess II Charm v.tanneck Schnelten's Nobel Schnelten's Julia Chery v.d.zomerlanden Fanster v.d.gathe Raya v.d.zomerlanden Kadov Azalea Wells Major General Birchmoor Amythst K 37 Karla Goldan Cavalier K 38 Kateřina II 1/412 Karmína Arlott 10/636 Kamila Kinkell Emmeline Kinkell Ensign Kinkell Emerald Kinkell Evali Kinkell Guardsman Event of Transy Kinkell Gracious Kinkell Ensign Kinkell Gaeity 10/803 Kitty Arlott K 38 Kateřina II 32/306 Kristýna Domino Tymen v.d.sluissesteeg Kimberley v.d.hof 32/271 Laura Domino Tymen v.d.sluissesteeg Lilian v.welgelegen 32/426 Lea Domino Ontario v.d.buitenweg Lilian v.welgelegen 32/305 Leona Domino Tymen v.d.sluissesteeg Leoniek v.gees Leoniek v.gees Garlando v.rozenburg Esmeralda lmn wentink 32/317 Leontýna Domino Orlando v.d.honderdmorgen Lilian v.welgelegen Lilian v.welgelegen Garlando v.rozenburg Rebecca v.bankras 56/314 Lilly Artur 51 Sany Markes Premiera H Harviestoun Precocious Harviestoun Pascali Marsha v.d.kuiperij Jolly Roger of Marshwood Hickory v.bunswaard Merkisayre Janette Kanteborgs Sir William (SE) Joyful of Waulkmill Merriville Amanda Kerswell Macho Hayes hill Amelia Millhouse Vectra Millhouse Respectable Millhouse Volatile Morgenster v.d.gathe Harlando v.wegdam Chadett v.d.gathe

12 Nicol v.peelzicht Florio v.d.beatrixlaan Galinda v.d.beatrixlaan Č 1655 Petty Artur K 49 Annabella 32/340 Petty Stjernens carlos Princess v.stal Ysseldijk 17/877 Plamenka of Kadov Tymen v.d.sluissesteeg 19/550 Pomněnka of Kadov 11/186 Polárka Hektor Rafael Č 1655 Petty Princess Pandora V.Portma Zat Hunter V.St.Vosberg Musette V.D.Wijzend Princess v.stal Ysseldijk Frizo v.d.tolberg Karine v.d.tolberg 72/392 Rozárka of New Territory Shadow v.drieoka Rowena liebas 26/908 Salome Borneo 26/606 Sametka z Aslanu 26/606 Sametka z Aslanu Goldan Cavalier Samantha 51 Sany Artur K 48 Lotty Sari v.d.gathe Nicky v.d.koudhoorn Morgenster v.d.gathe 32/339 Scarlett Domino Tymen v.d.sluissesteeg Sterre-j v.olwen 11/381 Sedmikráska of Kadov Syfoon v.stal de Tienmaatsweg 26/908 Salome 26/236 Selaví z Aslanu Borgis 26/606 Sametka z Aslanu 32/389 Sissi Domino Tymen v.d.sluissesteeg Sterre-j v.olwen 11/188 Sněženka of Kadov Hektor Rafael 26/908 Salome Sterre-j v.olwen Jeroen v.d.belschuur Gerlina v.d.kersenhof Tamara v.heem Jasper v.d.grindweg Olivia V.Heem 11/382 Tamaryška of Kadov Hektor Rafael Tamara v.heem 52 Tera Artur K 49 Annabella Thordisa v.stal break of dawn Kees v.reijensbroeck Oshanka v.stal break of dawn 10/434 Tony Artur K 48 Lotty Tosca v.panorama Oscar v.'t Roerdal Lauwra v.panorama 26/294 Triga z Aslanu Pico Tirza v.'t warrebos 9/39 Ume Hektor Rafael 10/436 Uri 32/307 Unity Domino Ontario v.d.buitenweg Ursela v.d.herdershoeve 10/436 Uri Artur K 48 Lotty Ursela v.d.herdershoeve Charmeur v.d.bloemhof Lori v.h.molenven Valley white v.stal de Ginnekedijk Manolito v.h.mallewegje Valleyview chloe Veerle w v.d.woudhoeve Pinto v.d.olde maten Parlington jazz Veronie v.d.saffraan Calvados v.bromishet Mieke v.d.saffraan

13 Viola Black v.portma Zathe Nicky v.d.koudhoorn Rinette v.d.gathe Westpark Emily-Jane Wells Major Westpark Ebony-Jane 32/380 Wiktorie ze Zásady Ontario v.d.buitenweg Winda v.olwen Winda v.olwen Charmeur v.d.bloemhof Opaal m.v.olwen Wiske v.veldzicht Nick v.d.waardsedijk Norinda v.veldzicht 32/429 Witch Domino Tymen v.d.sluissesteeg Wiske v.veldzicht World star v.d.smelenhof Lucky winv.wegdam Jessy star v.d.smelenhof 19/551 Wrony of Kadov Arcyr 19/439 Wrekin Heidy Yarpha Bunting Eynhallow Bluemoon Yarpha Lucky Lady Yarpha Prism Mormond Superb Yarpha Princess Yarpha Smoogro Mormond Superb Yarpha Skerry Yarpha Venus Mormond Superb Yarpha Vida Yateholme Rosebud Birchmoor Amedeus Fendale Roseleaf Zenny v.d.hegelsom Martijn v.d.halve maan Tamara v.d.hegelsom Z 94 klisen HPK pochází 43 klisen (46%) z českého chovu, ostatní klisny byly do České republiky importovány. To je tedy mnohem lepší poměr než u klisen minitypu, ovšem není dobré, že také u standardních klisniček je pouze 7 čtyřletých a pětiletých klisen (všechny jsme podchytili v seznamu ročních a dvouletých klisen ve 4. ročence), takže jen 14% evidovaných mladých klisen ve 4. ročence bylo zapsáno do HPK jako standardní typ a celkově tedy pouze necelých 30% mladých klisniček bylo zapsáno do plemenné knihy! Věková struktura klisen v HPK : Do 5 let 6-10 let let let 21 a více Počet klisen % 52% 23% 11% 5% Celkem 61% klisen je ve věku do 10 let. Nejstarší klisna je K37 Karla nar. 1986, tedy letos 29letá. Seznam klisen v PK - standardní typ Jméno koně Narozen Body KVH OHR OHOL č.o. Otec č.m. Matka Air of chestnut stable Milday champagne charlie Roxanne of chestnut stable K 329 Alma Artur K 49 Annabella

14 4/500 Bay Bay Borgis 26/575 Armair Amy Bright Star v.portma Zathe Timo v.bolbergia Twinkle star v.portma zathe 11/189 Brusinka of Kadov Hektor Rafael 4/473 Borgina 17/880 Jasmínka of Kadov Tymen v.d.sluissesteeg 32/278 Johanka 55/786 Julča Karel s.v Jessy 23/218 Korina Goldan Cavalier 26/445 Kassiopea 10/775 Kukačka Artur K 38 Kateřina II 30/969 Rory Hektor von Tanneck 34/532 Rozárka 34/532 Rozárka Robin s.v. 34/531 Božena 34/503 Rozinka Hektor von Tanneck 34/532 Rozárka 26/711 Silva Goldan Cavalier Samantha 32/295 Tiffany Goodshapes Scott v.d.bargeshoeve Thordisa v.stal break of dawn Zilke v.portma Zathe Oswald v.d.kuiperij Odessa v.h.heufke Z 15 standardních klisen v oddílu PK jsou pouze 3 importované, takže 80% klisen je českého chovu. Věková struktura odpovídá zhruba stavu v HPK 53% klisen je ve věku do 10 let, dvě klisny jsou letos 25 leté. Souhrnně pak je ze 109 klisen standardního typu v HPK a PK 56 klisen českého chovu, tedy zhruba polovina (51,4 %) a 53 importovaných. Porovnání průměrných měr klisen českého a zahraničního chovu: KVH Obvod hrudníku Obvod holeně Průměr Rozmezí Průměr Rozmezí Průměr Rozmezí Klisny českého chovu 97,2cm ,9 cm ,6 10,5 16 Klisny importované 94,3 cm ,2 cm , ,3 Importované klisny jsou v průměru mohutnější než klisny domácího chovu.znamená to, že chovatelé dobře své nákupy v zahraničí zvažují a importují kvalitní koně (takové, jaké nemohli v ČR koupit).

15 ZKOUŠKY VÝKONNOSTI Zkoušky výkonnosti jsou pro plemenné hřebce a klisny SHP nepovinné, ale jsou jednou z podmínek zařazení do akceleračního programu. Zkoušky výkonnosti můžou hřebci a klisny absolvovat buď v zápřeži nebo pod sedlem. Většina majitelů dává přednost absolvování ZV v zápřeži. V r se konaly zkoušky výkonnosti v Suchdole u Chomutova. Ke ZV byli přihlášeni dva plemenní hřebci a tři mladé klisny. Všichni absolvovali ZV v zápřeži. Komise kladně hodnotila jak úroveň tak připravenost koní. Vývoj počtu koní, kteří absolvovali ZV v letech Tab.č.3 Rok V zápřeži Po sedlem Celkem klisny hřebci klisny hřebci

16 AKCELERAČNÍ PROGRAM Akcelerační program v roce 2014 fungoval za stejných podmínek jako v roce 2013 Kriteria výběru koní do navrženého programu: Pro intenzivní šlechtění a výběr populace klisen a hřebců jsou stanovena následující kritéria: A. KLISNY: Klisny zařazené do Preferovaného oddílu Hlavní plemenné knihy (označení PREF) Klisny mohou být zařazeny do tohoto oddílu na žádost majitele po splnění následujících podmínek: 1. klisny, které mají hodnocení exteriéru min. 7,1 bodu a mají zapsánu minimálně 1 dceru v HPK, nebo zařazeného syna v PK nebo, 2. klisny s hodnocením exteriéru minimálně 7,1 bodů a minimálně 7,1 bodu za úspěšné absolvování zkoušky výkonnosti B. HŘEBCI: 1. Plemenní hřebci s oprávněním působit v PK Shetlandský pony a hodnocením exteriéru 7,5 nebo vyšším, kteří mají složeny zkoušky výkonnosti s hodnocením minimálně 7,1 bodu. 2. Plemenní hřebci s oprávněním působit v PK Shetlandský pony a hodnocením exteriéru 7,5 nebo vyšším, kteří mají potomstvo zapsané v PK (dcera v HPK, nebo syn v PK) Momentálně máme v HPK 152 klisen z toho splnilo podmínky akceleračního programu 52 klisen, 21 klisen má absolvované ZV a zatím nemá potomstvo zařazené v chovu. 24 klisen splnilo podmínky pro zažazení do AP přes zapsané potomstvo v PK, ale nemá ZV. A 7 klisen má složené ZV i potomstvo zapsané v PK. Z celkového počtu 49 plemenných hřebců, splnilo podmínky AP 20 hřebců. Dříve postačilo k zařazení do AP pouze dobré bodové ohodnocení. Od r kdy vešel v platnost nový řád PK musí hřebci pro zařazení do AP splňovat výše uvedené podmínky.

17 VÝSLEDKY VÝSTAV Regionální výstava shetland pony Plasy TYP STANDARD JMÉNO KONĚ OTEC MATKA CHOVATEL MAJITEL KLISNY A VALAŠI 3 LETÍ A STARŠÍ 1. Boerinnetje v. stal v. Poolland Nick v.d. Waardsedijk Hester v.d. Dol NL Mazancová 2. Aragon v. Portma Zathe Timo v. Bolbergia Sari v.d. Gathe NL Mikolášková HŘÍBATA POD MATKOU 1. Tipsy Love Czenkow Tymen v.d.sluissesteeg Boerinnetje v. stal v. Poolland Mazancová Mazancová 2. Jenny Hektor Rafael Jiskra Liprt Liprt 3. Altea - Aimi Anaru v. Portma Zathe Alice ROČNÍ PONY 1. Blatouch of Kadov Llanshiver Baggins Andante Permoník Kočovská Kočovská 2. Bonnie Heart Czenkow Tymen v.d.sluissesteeg Blissy v.d. Zomerlanden Mazancová Mazancová 3. Neli Hektor Rafael Tera Fišer Fišer DVOULETÍ 1. Muscari of Kadov Wells Major General Borůvka of Kadov Kočovská Mikolášková 2. Velvet Desire Czenkow Tymen v.d.sluissesteeg Veerle w v.d.woudhoeve Mazancová Mazancová 3. Mazanec of Kadov Wells Major General Borgina Kočovská Petříková HŘEBCI 3 LETÍ A STARŠÍ 1. Saliberry of Kadov Syfoon v. d. Tienmaatsweg Pomněnka of Kadov Kočovská Kočovská Šampion typu: Saliberry of Kadov Vicešampion typu: Muscari of Kadov 1. TYP MINI

18 JMÉNO KONĚ OTEC MATKA CHOVATEL MAJITEL KLISNY A VALAŠI 3 LETÍ A STARŠÍ 1. Grácie z Aslanu Pico Gemini z Aslanu Nováková Nováková 2. Amber z Aslanu Pico Aletta-Clair v. Kairos Nováková Nováková 3. Asils Honey Dew Park View Shamy Birchwood Pepsi GB Prokůpková HŘÍBATA POD MATKOU 1. Jennas Barbie Halstock Milky Way Titania vom Ellernbrook Pečinka Pečinka 2. Árie z Aslanu Pico Aletta-Clair v. Kairos Nováková Nováková 3. Amon of Magic Star Anaru v. Portma Zathe Viola Black v. Portma Zathe Horáčková Horáčková ROČNÍ PONY 1. Zambia vom Ellernbrook Mighty Magic vom Elernbrook Zambesi vom Elernbrook DE Pečinka 2. Locika z Aslanu Pico Lotte v. stal Breukerheide Káchová Nováková 3. Guinevera z Aslanu Pico Gemini z Aslanu Nováková Nováková DVOULETÍ PONY 1. Ivysen Madlenka Llanshiver Baggins Mongenster v.d. Gathe Třísková Třísková 2. Flocking Molly v. Stal Bremmelo Winsome Boy v.d. Rising Sun Stable Oxana v.t Heidepart NL Kunová HŘEBCI 3 LETÍ A STARŠÍ 1. Parlington Midge Parlington Felix Parlington Chiquita GB Třísková Šampion typu: Ivysen Madlenka Vicešampion typu: Parlington Midge ŠAMPION HŘÍBAT SHP: Árie z Aslanu VICEŠAMPION: Tipsy Love Czenkow ŠAMPION MLADÝCH SHP: Ivysen Madlenka VICEŠAMPION: Blatouch of Kadov ŠAMPION SHP: Saliberry of Kadov VICEŠAMPION: Parlington Midge SUPREME VICEŠAMPION CELÉ VÝSTAVY: Saliberry of Kadov

19 Shetland pony show Pardubice 1. TYP MINI JMÉNO KONĚ OTEC MATKA CHOVATEL MAJITEL HŘÍBATA POD MATKOU 1. Jennas Britney Pečinka Pečinka 2. Jennas Little Beauty Kunová Kunová 3. Nanynka of Gabriela Basil Junior von Semper Fidelis Nancy v. Stal de Hestert Křížová Křížová ROČNÍ PONY 1. Zambia vom Ellernbrook Pečinka 2. Halina v. Subster Essen Pečinka 3. Frencis Javrkos Locksley Permoník Farabela Vrkoslavoá Vrkoslavová DVOULETÍ PONY 1. Ivysen Madlenka Llanshiver Baggins Morgenster v.d. Gathe Třísková Třísková 2. Flocking Molly v. Stal Bremmelo Winsome Boy v.d. Rising Sun Stable Oxana v.t Heidepart NL Kunová 3. Felix v. stal Ankeveen Pečinka KLISNY 4 LETÉ A STARŠÍ 1. Login Yelow Rose Kunová 2. Zoschka v. Twellaarshoeve Oscar v t Roerdal Harmonie v. Twellaarshoeve Křížová 3. Elmhorst Cleo Blazefield Franco Candy v.d. Apfelberg Pečinka HŘEBCI A VALAŠI 3 LETÍ A STARŠÍ 1. Parlington Midge Parlington Felix Parlington Chiquita GB Třísková 2. Locksley Permoník Lector v.d. Nijkamphoeve Nancy v. Stal de Hestert Skalická Vrkoslavová 3. Mister T of Catchpool Rota Šampion typu: Parlington Midge Vicešampion typu: Jennas Britney

20 1. TYP STANDARD JMÉNO KONĚ OTEC MATKA CHOVATEL MAJITEL HŘÍBATA POD MATKOU 1. Princezna z Malého údolí Štěpánová Štěpánová ROČNÍ PONY 1. Plamp Primrose Křivá Křivá 2. Modráček of Kadov Kočovská Kočovská 3. Plamp Jo Křivá Křivá DVOULETÍ PONY 1. Muscari of Kadov Wells Major General Borůvka of Kadov Kočovská Mikolášková 2. Arwen Goodshapes Soušková 3. Plamp Jemina Křivá Křivá KLISNY 4 LETÉ A STARŠÍ 1. Markes Premiera H Harviestoun Precocious Harviestoun Pascali Marková Marková 2. Millhouse Vectra Millhouse Respectable Millhouse Volatile Marková 3. Aalte v. stal v- Poolland Nick v.d. Waardsedijk Schoonheid v.d. Brandhoeve Soušková HŘEBCI 3 LETÍ A STARŠÍ 1. Saliberry of Kadov Syfoon v. d. Tienmaatsweg Pomněnka of Kadov Kočovská Kočovská 2. Olympia v. Geldersoord Marek 3. Calimero af Jäboruder Talisman af Jäboruder Veerie v.d. Pas Švédsko Hanzlík Kubalová Šampion typu: Markes Premiera H Vicešampion typu: Saliberry of Kadov JUNIOR ŠAMPION SHP: Ivysen Madlenka VICEŠAMPION: Flocking Molly v. stal Brammelo SENIOR ŠAMPION SHP: Markes Premiera H VICEŠAMPION: Lockley Permoník TŘÍDA VETERÁNŮ (od 15 let věku) 1.Parlington Miste 2. Nancy v. stal Hestert

21 SOUTĚŽ RODIN: 2. Nancy v. stal Hestert, Locksley Permoník. Nanynka of Gabriela 3. Zinta v.d. Langerhorstweg, Zita, Zigy SUPREME ŠAMPION CELÉ VÝSTAVY: Markes Premiera H Národní šampionát Lysá nad Labem 1. TYP MINI JMÉNO KONĚ OTEC MATKA CHOVATEL MAJITEL HŘÍBATA POD MATKOU 1. Ping Pong z Aslanu Pico Tawna Firefly Nováková Nováková 2. Jennas Britney Halstock Milky Way Elmhorst Cleo Pečinka Pečinka 3. Árie z Aslanu Pico Aletka-Clair v. Kairos Nováková Ondřejová MLADÍ PONY (1+2 ROKY) 1. Flocking Molly v. Stal Bremmelo Winsome Boy v.d. Rising Sun Stable Oxana v.t Heidepart NL Kunová 2. Felix v. stal Ankeveen Sander v.d.hoefslag Ukkie v.d. Langenhorst NL Pečinka 3. Permonik Aristocratt Kerawell Schnapps YsguborFawr April Skalická TŘÍLETÉ KLISNY 1. Grácie z Aslanu Pico Gemini z Aslanu Nováková Nováková KLISNY 4 LETÉ A STARŠÍ 1. Login Yellow Rose GB Kunová 2. Tawna Firefly Brandon Fiery Jack Tawna May-Bea GB Nováková 3. Elmhorst Cleo Blazefield Franco Candy v.d. Apfelberg DE Pečinka HŘEBCI A VALAŠI 3 LETÍ A STARŠÍ 1. Locksley Permoník Lector v.d. Nijkamphoeve Nancy v. Stal de Hestert Skalická Vrkoslavová 2. Fleetwood Ley Plantagenet Athelney Phantom Byways Tooty Frooty Kavánková 3. Gádžo Permoník Halstock Gobstopper Myreton Daffodil Skalická Ondřejová Šampion typu: Locksley Permoník Vicešampion typu: Fleetwood Plantagenet 1. TYP STANDARD

22 JMÉNO KONĚ OTEC MATKA CHOVATEL MAJITEL HŘÍBATA POD MATKOU 1. Torrid Shot Czenkow Tymen v.d. Sluissesteeg Blissy v,d, Zomerlanden Mazancová Mazancová 2. Amon of Magic Star Anaru v. Portma Zathe Viola Black v. Portma Zathe Horáčková Horáčková MLADÍ PONY (1+2 ROKY) 1. Plamp Primrose Knock Fortune Marker Yarpha Prism Křivá Křivá 2. Alpinhorse April Halstock Gobstopper Halstock Anita Březinová Březinová 3. Tip Top Czenkow Tymen v.d. Sluissesteeg Blissy v,d, Zomerlanden Mazancová Mazancová TŘÍLETÉ KLISNY 1. Uličnice Domino 2. Lilly ze Zásady KLISNY 4 LETÉ A STARŠÍ 1. Arinda v.d. Helling Tyfoon v.d. Kozakkenhoeve Horrinda v.d. Helling NL Kaprasová 2. Blissy v.d. Zomerlanden Fanster v.d. Gathe Snopy v.d. Zomerlanden NL Mazancová 3. Halstock Anita Kerswel Muscat Chamness Golden Annette GB Březinová HŘEBCI 3 LETÍ A STARŠÍ 1. Calimero af Jäboruder Talisman af Jäboruder Veerie v.d. Pas SWE Hanzlík Kubalová 2. Saliberry of Kadov Syfoon v. d. Tienmaatsweg Pomněnka of Kadov Kočovská Kočovská 3. Tabby Czenkow Tymen v.d. Sluissesteeg Veerle w v.d. Woudhoeve Mazancová Mazancoá Šampion typu: Calimero af Jäboruder Vicešampion typu: Saliberry of Kadov JUNIOR ŠAMPION ČR: Plamp Primrose VICEŠAMPION: Flocking Molly v. stal Brammelo NEJLEPŠÍ HŘÍBĚ: Ping Pong z Aslanu SENIOR ŠAMPION ČR: Locksley Permoník VICEŠAMPION: Calimero af Jäboruder Pohár Kena a Ann Scottových: Locksley Permoník Pohár hřebčína Parlington pro nejlepšího SHP výstavy: Locksley Permoník SUPREME ŠAMPION VÝSTAVY: Locksley Permoník

23 ZHODNOCENÍ ŠLECHTITELSKÉHO PROGRAMU Šlechtění SHP aktivně sleduji již od r kdy byla založena samostatná PK pro toto plemeno. Musím říci, že úroveň chovu SHP v ČR neustále roste. Velkou devizou bylo navázání spolupráce se zahraničím a dovoz vysoce kvalitních chovných zvířat. U svodů klisen a licentací hřebců zatím převažují především importy ze zahraničí, ale již se dostáváme i do fáze velmi kvalitních českých odchovů. Ale musím také upozornit na to, že ne každý import je kvalitní. Zvláště v poslední době, kdy zahraniční chovy nejen shetlandů procházející krizí se množí případy hromadných importů shetlandů a jejich kříženců velice pochycných kvalit. Naštěstí dnes již máme nastavená velmi přísná pravidla pro zápis SHP do PK a RPK ve spolupráci s ASCHK zajišťují přísnější výběr hřebců a klisen do chovu. Díky těmto opatřením roste kvalita u nás odchovávaných čistokrevných hříbat a také jejich vyšší konkurenceschopnost na trhu. Celkově musím označit úroveň chovu Shetland pony v ČR za velmi dobrou a to i třeba ve srovnání s našimi sousedy v Německu a Rakousku. Velmi kvalitní zvířata pocházejí především z Velké Británie a Holandska, ale jak jsem již psala výše i naše kvalitní odchovy se mohou rovnat nejvyšší světové úrovni. Zveřejňování výsledků chovatelské práce a propagace plemene Jako hlavní informační kanál pro chovatele Shetland pony v ČR fungují webové stránky SCHSHP ( a ASCHK ČR ( Dále jsou informace zveřejňovány v médiích věnovaných koním obecně servery Equichannel, časopisy Koně, Jezdectví, Koně a hříbata, Fauna apod. Naším hlavním cílem je informovat nové případné zájemce o chov plemene SHP a propagovat toto plemeno. K propagaci chovu využívá Svaz chovatelů Shetland pony nejen výše uvedené informační kanály, ale snaží se Shetland pony propagovat na mnoha chovatelských i sportovních akcí. Shetlandi se každoročně v hojném počtu účastní doprovodných programů na mezinárodních výstavách v Pardubicích, Brně a v Lysé nad Labem. Účastní se chovatelských přehlídek, regionálních výstav a Národního šampionátu, který se koná při výstavě Kůň v Lysé nad Labem. Shetlandi se také hojně účastní na sportovních akcích: vozatajský parkur, driving, jezdeckých soutěží pro děti a dalších propagačních akcích. V roce 2014 jsme naše shetlandy představili nejen na specielních pony výstavách, ale zúčastnili jsme se se zástupci SHP také mezinárodních výstav v Lysé nad Labem a v Pardubicích, kde členové svazu prezentovali shetlandy v hlavním programu akce i noční show. Naši členové se účastnili vozatajských závodů. Shetlady bylo vidět i na endurance, vytrvalostních závodech v kategoriích vypsaných pro pony. Na mezinárodní výstavě v německém Offemburgu prezentovalo náš svaz a plemeno osmispřežní, čtyřspřeží a kvadriga shetlandských hřebců. Závěr: Metody plemenitby vedou ke zlepšování chovné populace a naplňují požadavky chovného cíle. Zpracovala: Lucie Kočovská DiS. a Ing. Milena Nováková

SHP Vyhodnocení ŠP SHETLAND PONY 2012

SHP Vyhodnocení ŠP SHETLAND PONY 2012 SHP Vyhodnocení ŠP SHETLAND PONY 2012 Lucie Kočovská DiS. Svaz chovatelů shetland pony http://www.shetland.cz/schshp 2. STAVY SHETLANDSKÝCH PONY V ČR Stavy shetlandských pony v ÚEK ve Slatiňanech: Chovným

Více

Zhodnocení šlechtitelského programu. plemeno Shetland pony v České republice za období 2009-2013

Zhodnocení šlechtitelského programu. plemeno Shetland pony v České republice za období 2009-2013 Zhodnocení šlechtitelského programu plemeno Shetland pony v České republice za období 2009-2013 Šlechtitelský program Shetland pony - Současný stav Shetlandský pony je jedno z nejmenších plemen koní chovaných

Více

výsledky VÝSTAVY XII. Národní šampionát shetland pony 1. kategorie Shetland pony mini typ (do 87 cm KVH) Posuzovatel: Joy Barugh (Birchmoor stud)

výsledky VÝSTAVY XII. Národní šampionát shetland pony 1. kategorie Shetland pony mini typ (do 87 cm KVH) Posuzovatel: Joy Barugh (Birchmoor stud) XII. Národní šampionát shetland pony výsledky VÝSTAVY Posuzovatel: Joy Barugh (Birchmoor stud) 1. kategorie Shetland pony mini typ (do 87 cm KVH) - novice 1. Ylsebill vom Elernbrook 2. Aslan Rival 3. Alpinhorse

Více

Výsledky III. Shetland pony show

Výsledky III. Shetland pony show Výsledky III. Shetland pony show Lead Rein 1. Ema Gabrielová Zuzana 2. Anna Kotálová René JK Harfa 3. Beata Jašurková Ijsselvliedtś Mac Milan Hřebčín Goodshapes 4. Vlasta Rácová Dollom Happy Angel Hřebčín

Více

II. SHETLAND PONY SHOW

II. SHETLAND PONY SHOW Výsledky výstavy II. SHETLAND PONY SHOW 5. 08. 08 Pardubice. kategorie Shetland pony mini typ (do 87 cm KVH) - hříbata pod matkou Darel z Lipanohradu Otec: Edern Gwion Matka: Thirza v.d.gouden Polder Majitel:

Více

Výsledky V. Shetland pony show

Výsledky V. Shetland pony show Výsledky V. Shetland pony show Lead Rein 1. Karolína Zápotocká (4 roky) Ursela v.d. Herdershoeve JK Dominika 2. Markéta Belekaničová (7 let) Anička JK PZOO Chomutov 3. Kateřina Bílková (5 let) Wiske v.d.

Více

Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období

Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období 2012-2016 ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM Šlechtitelský program Shetland pony - Současný stav Shetlandský pony je jedno z

Více

Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období

Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období 2011-2015 ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM Šlechtitelský program Shetland pony - Současný stav Shetlandský pony je jedno z

Více

Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období

Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období Zhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno Shetland pony v České republice za období 2000-2017 SVAZ CHOVATELŮ SHETLANDSKÝCH PONY, Z.S. 1. Šlechtitelský program 2. Vývoj populace plemene shetland pony

Více

Výroční zpráva šlechtitelského programu

Výroční zpráva šlechtitelského programu Početní stav populace Výroční zpráva šlechtitelského programu plemeno hafling v České republice za rok 212 V posledních pěti letech počet koní plemene hafling v ČR stále stabilně roste. Jednak to bylo

Více

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h. Řád plemenné knihy koní Kinských a řád výžehu

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h. Řád plemenné knihy koní Kinských a řád výžehu Řád plemenné knihy koní Kinských a řád výžehu 1. Základní aspekty řádu plemenné knihy Právním základem řádu plemenné knihy (dále jen ŘPK) je zákon č.154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských

Více

Úloha ASCHK ČR a šlechtění plemen pony.

Úloha ASCHK ČR a šlechtění plemen pony. Úloha ASCHK ČR a šlechtění plemen pony. Úloha a cíle ASCHK ČR ASCHK ČR je občanským sdružením dle zákona 89/2012 Sb. Sdružuje 35 chovatelských svazů s 2000 členy Je uznaným chovatelským sdružením pro 11

Více

Šlechtitelský program plemene galloway

Šlechtitelský program plemene galloway Šlechtitelský program plemene galloway 1. Charakteristika a historie plemene Plemeno Galloway je zmiňováno již v písemnostech z dob římské okupace britských ostrovů. Bylo tehdy popisováno jako podivné,

Více

HALTEROVÉ TŘÍDY (VÝSTAVNÍ TŘÍDY NA RUCE)

HALTEROVÉ TŘÍDY (VÝSTAVNÍ TŘÍDY NA RUCE) HALTEROVÉ TŘÍDY (VÝSTAVNÍ TŘÍDY NA RUCE) MINIHORSE sekce A (do 86,36cm KVH) 1. NODDY JEY NEUMĚTELSKÝ Hřebci roční (nar. 2017) Hřebci čtyřletí a starší (nar. do 2014) 1. BMS WESTERNBOYS GRAVITY 2. NOUT

Více

Asociace chovatelů miniaturních koní Vás srdečně vítá na

Asociace chovatelů miniaturních koní Vás srdečně vítá na Asociace chovatelů miniaturních koní Vás srdečně vítá na Výstava je určená pro plemena minihorse, pony, shetland pony. Pro koně s původem i bez původu do 115 cm. Výstava se koná na venkovní travnaté ploše

Více

Národní šampionát shetlandských pony 2013

Národní šampionát shetlandských pony 2013 22.9.2013 se konal v Lysé nad Labem již 9. ročník Národního šampionátu shetlandských pony, jehož součástí byla i kategorie Mountain and Moorland pony. Šampionát se uskutečnil na venkovním předvadišti lysolabského

Více

ZPRAVODAJ SVAZU CHOVATELŮ SHETLANDSKÉHO PONYHO KVĚTEN 2018 ZAJÍMAVOSTI Z CHOVU - NÁRODNÍ ŠAMPIONÁT - PŘEDSTAVUJEME

ZPRAVODAJ SVAZU CHOVATELŮ SHETLANDSKÉHO PONYHO KVĚTEN 2018 ZAJÍMAVOSTI Z CHOVU - NÁRODNÍ ŠAMPIONÁT - PŘEDSTAVUJEME ZPRAVODAJ SVAZU CHOVATELŮ SHETLANDSKÉHO PONYHO KVĚTEN 2018 ZAJÍMAVOSTI Z CHOVU - NÁRODNÍ ŠAMPIONÁT - PŘEDSTAVUJEME ZPRAVODAJ SVAZU CHOVATELŮ SHETLANDSKÉHO PONYHO / květen 2018 1 OBSAH 1. Slovo předsednictva

Více

Chovný cíl. Šlechtitelský program. Osla domácího

Chovný cíl. Šlechtitelský program. Osla domácího Asociace svazů chovatelů koní České republiky hovný cíl Šlechtitelský program Řád plemenné knihy Osla domácího Osel domácí hovný cíl Osel domácí je středního až malého obdélníkového rámce s korektní stavbou

Více

Asociace chovatelů miniaturních koní pořádá. 3. ročník

Asociace chovatelů miniaturních koní pořádá. 3. ročník Asociace chovatelů miniaturních koní pořádá 3. ročník Pro koně do 125cm s původem i bez původu! bez ohledu na plemeno ( minihorse, shetland pony, pony, welshcob) Sobota 6.6. 2015 Krytá hala Sportovní den

Více

Mezinárodní šampionát Welsh Pony & Cob 2014 výstavní část

Mezinárodní šampionát Welsh Pony & Cob 2014 výstavní část Mezinárodní šampionát Welsh Pony & Cob 2014 výstavní část Mezinárodní šampionát je přístupný všem koním plemene Welsh Pony & Cob (sekce A, B, C, D) a Welsh Part-Bred (sekce WPBR), kteří jsou jako takoví

Více

ČÍSLO 1 ROČNÍK 19 leden 2015 ZPRAVODAJ H U C U L. Asociace chovatelů huculských koní Box 145, 530 02 Pardubice

ČÍSLO 1 ROČNÍK 19 leden 2015 ZPRAVODAJ H U C U L. Asociace chovatelů huculských koní Box 145, 530 02 Pardubice ČÍSLO 1 ROČNÍK 19 leden 2015 ZPRAVODAJ H U C U L Asociace chovatelů huculských koní Box 145, 530 02 Pardubice mobil 777 885 006 http:// www.hucul-achhk.cz e- mail: jelineking@seznam.cz Ročenka 2014 Hřebec

Více

M.Pemícek privítal všechny prítomné

M.Pemícek privítal všechny prítomné ~ ~,~l- PROJ'/i;;, o ~,O' ~~)i ~1 * 3 ~"ill "fi : ~~\;~, ~ ZÁPIS Z KONFERENCE SCHCT, ~ ~~li ~ ONANÉ DNE 10DUBNA 2013 V HUMPOLCI '! - --k 1"'delegáti: vizprezencnílistina(51 z 64 pozvaných,tj 79,69%) Hosté:

Více

1.kolo Moravský Show Pony Šampionát Zemský hřebčinec Tlumačov s.p.o.

1.kolo Moravský Show Pony Šampionát Zemský hřebčinec Tlumačov s.p.o. 1.kolo Moravský Show Pony Šampionát 25.5.2019 Zemský hřebčinec Tlumačov s.p.o. Ve spolupráci s SCHSHP a ČSCHVK 1 Posuzovatel: Ing. Milena Nováková ( hřebčín Aslan) Ringsteward: Rudolf Žimulák Organizátor:

Více

MORAVSKÉ PONY VÝSTAVY 2018 OLOMOUC & POLANKA

MORAVSKÉ PONY VÝSTAVY 2018 OLOMOUC & POLANKA MORAVSKÉ PONY VÝSTAVY 2018 OLOMOUC & POLANKA Nejen moravské chovatele původních britských plemen jsme letos mohli vidět ve výstavních kruzích, a to na dvou významných akcích pořádanými aktvními členy Svazu

Více

Zhodnocení šlechtitelské práce plemene český teplokrevník

Zhodnocení šlechtitelské práce plemene český teplokrevník Zhodnocení šlechtitelské práce plemene český teplokrevník Úvod Český teplokrevník (dále jen ČT) představuje nejpočetnější plemeno koní chované v České republice. Je tedy v rámci ČR nevětším producentem

Více

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ MASNÉHO SKOTU Těšnov 17, Praha 1, 110 00, tel: 221 812 865 email: info@cschms.cz, www.cschms.cz Zápis z jednání Klubu chovatelů plemene dexter ze dne 27. 8. 2015, ve Skrýšově prezenční

Více

Šlechtitelský program plemene highland

Šlechtitelský program plemene highland Šlechtitelský program plemene highland 1. Charakteristika a historie plemene Highland, neboli skotský náhorní skot, pochází z oblastí severozápadní skotské vysočiny a centrálního Skotska. Toto plemeno

Více

ČESKÝ TEPLOKREVNÍK. Svaz chovatelů českého teplokrevníka. Chovný cíl. Šlechtitelský program. Řád plemenné knihy. a Zkušební řád

ČESKÝ TEPLOKREVNÍK. Svaz chovatelů českého teplokrevníka. Chovný cíl. Šlechtitelský program. Řád plemenné knihy. a Zkušební řád Svaz chovatelů českého teplokrevníka ČESKÝ TEPLOKREVNÍK Chovný cíl Šlechtitelský program a Zkušební řád Řád plemenné knihy a Finanční řád Řád výžehů Sazebník poplatků 1 CHOVNÝ CÍL Cílem šlechtění českého

Více

Asociace chovatelů miniaturních koní Vás srdečně vítá na

Asociace chovatelů miniaturních koní Vás srdečně vítá na Asociace chovatelů miniaturních koní Vás srdečně vítá na Výstava je určená pro plemena minihorse, pony, shetland pony. Pro koně s původem i bez původu do 125 cm. Výstava se koná v jezdeckém areálu Opřetický

Více

Českomoravský belgický kůň za rok 2012

Českomoravský belgický kůň za rok 2012 Výroční zpráva šlechtitelského programu plemene Českomoravský belgický kůň za rok 2012 Chovným cílem je chladnokrevný kůň dospívající ve třech letech stáří, středního čtvercového rámce s dobrým osvalením,

Více

Z Á P I S N Í Ř Á D Klubu chovatelů Collií a Sheltií

Z Á P I S N Í Ř Á D Klubu chovatelů Collií a Sheltií Z Á P I S N Í Ř Á D Klubu chovatelů Collií a Sheltií Preambule Tento řád vydává Klub chovatelů Collií a Sheltií podle článku 12, odst. 1 Stanov Klubu a ve smyslu Řádu ochrany zvířat při chovu psů Českomoravské

Více

soutěžní kat. tým/škola název skladby jméno, příjmení trenér email

soutěžní kat. tým/škola název skladby jméno, příjmení trenér email věková kategorie soutěžní kat. tým/škola název skladby jméno, příjmení trenér email 1. do 7 let ne AŠSK AC hip hop HK Ahoj léto Elen Beranová, Adriana Pecháčková, Anna Sucháčková, Zuzana Pejřilová, Julie

Více

Pokyny. Šlechtitelský program je souhrn zásad a metodických postupů, podle kterého se oprávněné osoby, šlechtitelé a chovatelé řídí.

Pokyny. Šlechtitelský program je souhrn zásad a metodických postupů, podle kterého se oprávněné osoby, šlechtitelé a chovatelé řídí. Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR IČO 63109859, DIČ 290-63109859, bankovní spojení - VOLKSBANK, číslo účtu 4100004058/6800 sídlo: VFU Brno, Palackého 1-3, 612 42 Brno, a fax 541 243 4 81, e-mail: schok@atlas.cz,

Více

Bar 5 P SA EVOLUTION 418S

Bar 5 P SA EVOLUTION 418S MASNÝ SIMENTÁL 2014 MASNÝ SIMENTÁL - ZSI 638 Bar 5 P SA EVOLUTION 418S Anderland Matias-Poena Bar 5 P SA Expert 826M Toverberg Erika Erico Primal Bar 5 SA Lady Siska 409M AI-AI Siska Bar 5 P SA Expert

Více

Asociace chovatelů miniaturních koní z.s. ( ACHMK)

Asociace chovatelů miniaturních koní z.s. ( ACHMK) Asociace chovatelů miniaturních koní z.s. ( ACHMK) Vám představuje katalog hřebců, stájí a farem minihorse v ČR. Katalog je zdarma ke stažení na oficiálních stránkách našeho spolku ve formátu pdf, a je

Více

Zápisní řád KCHMPP o.s.

Zápisní řád KCHMPP o.s. Čl. I Základní ustanovení Zápisní řád KCHMPP o.s. 1. Cílem KCHMPP o.s. je chov čistokrevných plemen psů s průkazem původu zastřešených v klubu, při zachování biologického zdraví každého jedince a charakteristických

Více

Zápisní řád 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Zápisní řád 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Zápisní řád 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 3. PORADCE CHOVU 4. CHOVATELSKÁ STANICE 5. CHOVATEL, MAJITEL CHOVNÉHO PSA 6. CHOVATELSKÉ TISKOPISY 7. KRYTÍ 8. VRH 9. ZÁPIS VRHU DO PLEMENNÉ KNIHY

Více

PŘEHLED STARTUJÍCICH

PŘEHLED STARTUJÍCICH MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY PONY- ZDUCHOVICE 2010 PŘEHLED STARTUJÍCICH A - PRAHA / 89 90 91 92 93 Kukrechtová Anna Sára Roubalová Tereza Křivonožková Kristýna Štechová Kateřina Rosická JURÁŠ 5 Lucas 3

Více

LEGENDY 90. LET MINULÉHO STOLETÍ: PARLINGTON PIMPERNELL

LEGENDY 90. LET MINULÉHO STOLETÍ: PARLINGTON PIMPERNELL VELKÁ BRITÁNIE LEGENDY 90. LET MINULÉHO STOLETÍ: PARLINGTON PIMPERNELL 28.3.1982 se chovatelce paní Barbaře Johnston v hřebčíně Parlington v Leyburnu (North Yorkshire) narodil ryzí hřebeček, který dostal

Více

SVAZ CHOVATELŮ ČESKÉHO TEPLOKREVNÍKA U Hřebčince 479, 397 01 Písek, tel.: 382 224 144 e-mail: info@schct.cz, http://www.schct.cz

SVAZ CHOVATELŮ ČESKÉHO TEPLOKREVNÍKA U Hřebčince 479, 397 01 Písek, tel.: 382 224 144 e-mail: info@schct.cz, http://www.schct.cz ROČENKA SCHČT 2012 vydal: SVAZ CHOVATELŮ ČESKÉHO TEPLOKREVNÍKA U Hřebčince 479, 397 01 Písek, tel.: 382 224 144 e-mail: info@schct.cz, http://www.schct.cz fotografie na obalu: přední strana: Šampionka

Více

Rovinná dráha - Lehká třída Datum a místo konání: Rozhodčí:

Rovinná dráha - Lehká třída Datum a místo konání: Rozhodčí: Rovinná dráha - Lehká třída Datum a místo konání: maximální : 2min ový limit : 60 s body Číslo VP 1 Michaela Hájková Blackberry Kingdoms of dreams 21.47 0 7.84 0 7.84 0 5 1423 02-Jan Agáta Štveráčková

Více

Zhodnocení šlechtitelského programu. plemeno minihorse v České republice za rok 2014

Zhodnocení šlechtitelského programu. plemeno minihorse v České republice za rok 2014 Zhodnocení šlechtitelského programu plemeno minihorse v České republice za rok 2014 Chovný cíl plemene minihorse Plemeno Mini horse vzniklo převážně v Anglii a USA přirozenou chovatelskou snahou vyšlechtit

Více

ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ, Z. S.

ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ, Z. S. ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ, Z. S. PREAMBULE 1. Cílem spolku s názvem Klub přátel psů pražských krysaříků (dále jen KPPPK) je chov čistokrevného plemene psů PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK s průkazem

Více

Řád plemenné knihy plemene Aberdeen Angus

Řád plemenné knihy plemene Aberdeen Angus Řád plemenné knihy plemene Aberdeen Angus l. Základní východiska plemenné knihy 1.1. Právním základem řádu plemenné knihy (dále jen Řád PK) je zákon ČR č. 344/2006 Sb. o šlechtění, plemenitbě a evidenci

Více

Asociace svazů chovatelů koní České republiky, občanské sdružení. Chovný cíl. Šlechtitelský program. Řád plemenné knihy. Plemene.

Asociace svazů chovatelů koní České republiky, občanské sdružení. Chovný cíl. Šlechtitelský program. Řád plemenné knihy. Plemene. Asociace svazů chovatelů koní České republiky, občanské sdružení Chovný cíl Šlechtitelský program Řád plemenné knihy Plemene Shetlandský pony 1 CHOVNÝ CÍL PLEMENE SHETLANDSKÝ PONY Plemeno shetlandského

Více

ZHODNOCENÍ ŠLECHTITELSKÉHO PROGRAMU PRO PLEMENO MINIHORSE V ČESKÉ REPUBLICE ROK 2015

ZHODNOCENÍ ŠLECHTITELSKÉHO PROGRAMU PRO PLEMENO MINIHORSE V ČESKÉ REPUBLICE ROK 2015 ZHODNOCENÍ ŠLECHTITELSKÉHO PROGRAMU PRO PLEMENO MINIHORSE V ČESKÉ REPUBLICE ROK 2015 Chovný cíl plemene minihorse Plemeno Minihorse vzniklo převážně v Anglii a USA přirozenou chovatelskou snahou vyšlechtit

Více

Zhodnocení šlechtitelského programu

Zhodnocení šlechtitelského programu Zhodnocení šlechtitelského programu plemeno hafling v České republice za období 2008-2012 Chovný cíl: Chovným cílem je výkonný, malý kůň univerzálního použití, s harmonickou, silnou, korektní stavbou těla

Více

1. Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti

1. Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti 1. Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti a. Obyvatelstvo Demografická statistika se svojí dlouholetou tradicí je hlavním pilířem genderové statistiky, která ji v bohaté míře využívá. Sleduje údaje o obyvatelstvu

Více

ZHODNOCENÍ ŠLECHTITELSKÉHO PROGRAMU PRO PLEMENO MINIHORSE V ČESKÉ REPUBLICE ROK 2016

ZHODNOCENÍ ŠLECHTITELSKÉHO PROGRAMU PRO PLEMENO MINIHORSE V ČESKÉ REPUBLICE ROK 2016 ZHODNOCENÍ ŠLECHTITELSKÉHO PROGRAMU PRO PLEMENO MINIHORSE V ČESKÉ REPUBLICE ROK 2016 Chovný cíl plemene minihorse Plemeno Minihorse vzniklo převážně v Anglii a USA přirozenou chovatelskou snahou vyšlechtit

Více

CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně)

CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně) CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně) I. Úvodní ustanovení 1. Chovatelský a zápisní řád klubu je základní normou pro chov plemen psů začleněných do klubu. 2. Základní chovatelskou

Více

Popisný svod Praha 1.5.2016

Popisný svod Praha 1.5.2016 Popisný svod Praha 1.5.2016 Čivava krátkosrstá - psi Armani Boy Big Band Bohemia Nar.: Barva: bílá tm.znaky Výsledek svodu: 0000000/0000000, doporučen Výška: 23 cm Váha: 2,6 kg Bouli Boy Yorkowa Frayda

Více

Historie využití koní jako tažné síly a dopravního prostředku. Miroslav Maršálek JU ZF České Budějovice

Historie využití koní jako tažné síly a dopravního prostředku. Miroslav Maršálek JU ZF České Budějovice Historie využití koní jako tažné síly a dopravního prostředku Miroslav Maršálek JU ZF České Budějovice Vývoj lidské společnosti Lovec pastevec zemědělec Domestikace zvířat pes, ovce, prase, skot, kůň Využití

Více

Mezinárodní šampionát Welsh Pony & Cob 2016 neděle

Mezinárodní šampionát Welsh Pony & Cob 2016 neděle Mezinárodní šampionát Welsh Pony & Cob 2016 neděle je přístupná všem pony do KVH 148 cm bez podkov (s podkovami do KVH 149 cm). Plemena Welsh Cob a Welsh Part-Bred bez omezení výšky. Pořádající organizace:

Více

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h ZBARVENÍ A DĚDIČNOST BARVY U KINSKÉHO KONĚ Prof. Ing. Václav Jakubec, DrSc., Česká zemědělská univerzita, Praha, Česká republika Dr. Monika Reissmann, Humboldt-Universität zu Berlin, Německo Ing. Josef

Více

Přehled základních nesrovnalostí mezi knihou a současnými pravidly plemenné knihy FPS

Přehled základních nesrovnalostí mezi knihou a současnými pravidly plemenné knihy FPS Přehled základních nesrovnalostí mezi knihou a současnými pravidly plemenné knihy FPS (nejprve je černě uveden originální text z knihy, zeleně potom následuje oprava) KAPITOLA: PŘÍBUZENSKÁ PLEMENITBA NEBEZPEČNÝ

Více

Zhodnocení šlechtitelského programu

Zhodnocení šlechtitelského programu Zhodnocení šlechtitelského programu plemeno hafling v České republice za rok 2017 Chovný cíl Chovným cílem je výkonný, malý kůň univerzálního použití, s harmonickou, silnou, korektní stavbou těla se všemi

Více

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jarní klubová výstava (viz článek.) nás přiměla k zamyšlení nad tím, jak vlastně dál v chovu leopardů pokračovat a co doporučit

Více

Zápis z mimořádného jednání Předsednictva SCHSHP konaného dne 5.2.2011 v Praze

Zápis z mimořádného jednání Předsednictva SCHSHP konaného dne 5.2.2011 v Praze Zápis z mimořádného jednání Předsednictva SCHSHP konaného dne 5.2.2011 v Praze Přítomni: J. Zápotocký, J. Mazancová, L. Kočovská, R. Marková Omluveni: P. Šarochová Pozvaný host: Táňa Bruková omluvena Body

Více

DRAŽKA CUP 2014. Pony handicap SP - PONY JUMP 14. ROČNÍK SKOKOVÝCH ZÁVODŮ NA DRAŽCE WWW.FARMA.DRAZKA.SWEB.CZ

DRAŽKA CUP 2014. Pony handicap SP - PONY JUMP 14. ROČNÍK SKOKOVÝCH ZÁVODŮ NA DRAŽCE WWW.FARMA.DRAZKA.SWEB.CZ pony handicap ZLP Hodnocení dle stupnice A čl. 238. 2. 1. Pro jezdce do 16let na pony všech kategorií. Finanční ceny: 1200,-Kč (500,- 400,- 300,- Kč). Floty dle PJS STARTOVNÍ LISTINA Číslo dle rozpisu:

Více

1) Je vydána na základě a v mezích zákona, do něhož již byly příslušné směrnice Evropských společenství promítnuty.

1) Je vydána na základě a v mezích zákona, do něhož již byly příslušné směrnice Evropských společenství promítnuty. 448/2006 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 1. září 2006 o provedení některých ustanovení plemenářského zákona ve znění vyhlášky č. 57/2011 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 33 zákona

Více

Svaz chovatelů a příznivců moravského teplokrevníka

Svaz chovatelů a příznivců moravského teplokrevníka Svaz chovatelů a příznivců moravského teplokrevníka 2009 2 Obsah I. Úvod 4 II. Vývoj populace moravského teplokrevníka od založení plemenné knihy v roce 2004 do roku 2009 5 II. I. Počet chovatelů MT v

Více

I. Moravská výstava původních britských plemen

I. Moravská výstava původních britských plemen I. Moravská výstava původních britských plemen Olomouc, 5. 8. 2017 SPECIÁLNÍ VÝSTAVNÍ TŘÍDY MLADÝ VYSTAVOVATEL 1 (PRO DĚTI OD 5 DO 7 LET) 1 Lucie Robková 7 let Limetree Quicksilver Stáj U Sepíka 2 Klárka

Více

Řád pro registraci a tetování králíků v Klubu Králičí HOP

Řád pro registraci a tetování králíků v Klubu Králičí HOP Řád pro registraci a tetování králíků v Klubu Králičí HOP Pro zabezpečení evidence chovných jedinců v Klubu Králičí HOP (dále jen KKH), kteří jsou chováni výhradně pro sportovní aktivity a jelikož se nejedná

Více

ARCHIV 2007. Pro zvětšení klikněte na obrázek. 13.9.2007 Podívejte se na článek o největší evropské AQHA show konané ve Kreuthu. ZDE...

ARCHIV 2007. Pro zvětšení klikněte na obrázek. 13.9.2007 Podívejte se na článek o největší evropské AQHA show konané ve Kreuthu. ZDE... ARCHIV 2007 24.9.2007 Tak a je tady nová fotogalerie plná nádherných snímků Věry Markové. Neváhejte a podívejte se na ty nejúžasnější fotografie - plné barev, světla, emocí a nádherných línií. 19.9.2007

Více

III. ZPŮSOB FINANČNÍHO ZAJIŠTĚNÍ

III. ZPŮSOB FINANČNÍHO ZAJIŠTĚNÍ Zásady pro soutěže Kritérium mladých koní v roce 2014 I. OBECNÉ ZÁSADY Kritérium mladých koní (dále jen KMK) je vypisováno Svazem chovatelů Českého teplokrevníka (dále jen SCHČT) v souladu se Zásadami,

Více

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 15.10.2015 Vörös Alojz ing., SHR, Pelhřimov začátek cca 17,00 hod.

KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 15.10.2015 Vörös Alojz ing., SHR, Pelhřimov začátek cca 17,00 hod. KATALOG ZÁKLADNÍHO VÝBĚRU dne 15.10.2015 Vörös Alojz ing., SHR, Pelhřimov začátek cca 17,00 hod. Č. Číslo OTEC DATUM HM. KŘ. Přír.od nar. k. býčka st.reg. NAROZENÍ PLEM kg cm g CHOVATEL + + + + + + + 1

Více

Zápisní řád Klubu přátel psů pražských krysaříků (KPPPK)z.s.

Zápisní řád Klubu přátel psů pražských krysaříků (KPPPK)z.s. Zápisní řád Klubu přátel psů pražských krysaříků (KPPPK)z.s. PREAMBULE 1. Cílem klubu přátel psů pražských krysaříků (dále jen KPPPK či klub) je chov čistokrevného plemene psů s průkazem původu při zachování

Více

Národní program Genetických zdrojů

Národní program Genetických zdrojů Národní program Genetických zdrojů Huculský kůň 2016 Ing. Jaroslav Jelínek, CSc. Huculský kůň 2016 klisna Hroby XXII - 30 L - matka plemeníka 1848 Oušor Nuget NPGZ Huculský kůň ČR 2016 současný stav V

Více

Zhodnocení šlechtitelského programu

Zhodnocení šlechtitelského programu Zhodnocení šlechtitelského programu plemeno hafling v České republice za rok 2013 Chovný cíl Chovným cílem je výkonný, malý kůň univerzálního použití, s harmonickou, silnou, korektní stavbou těla se všemi

Více

Růže. 26. října 2015 Stránka 1 z 5

Růže. 26. října 2015 Stránka 1 z 5 Růže Název Popis Velikost Specifikace Maloobchodní cena s DPH Rosa - pokryvná 15-20 H 12 39 Rosa alba var. incarnata - bílý růžovějicí, voní, 1,8 m 15-20 Ko 7,5 l 124 Rosa alba var. suaveolens - bílá,

Více

Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 30.01.2012

Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 30.01.2012 Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 30.01.2012 Přítomni: MUDr. V. Novotný, Ing. M. Přibáňová, R. Soukup, MVDr. O. Meloun, M. Fialová 1) Materiál zaslaný k zápisu z předchozího jednání ad 8) z 06.06.2011

Více

Zápis z jednání RPK ČT - ASCHK Velký Rybník

Zápis z jednání RPK ČT - ASCHK Velký Rybník Zápis z jednání RPK ČT - ASCHK Velký Rybník - 15.11.2018 Rada ČT (dle abecedního pořádku): Ing. Hana Civišová, PhD., Stanislav Hošák, Zdeněk Hrnčíř, Jan Chýle, Ondřej Nágr, Richard Novák, Ing. Jiří Ptáček,

Více

Ročenka 2015 Svaz Chovatelů Lipického Koně ČR

Ročenka 2015 Svaz Chovatelů Lipického Koně ČR Ročenka 215 Svaz Chovatelů Lipického Koně ČR Obsah: Stavy lipických koní Výsledky reprodukce Výkonnostní zkoušky 215 Prezentace lipických koní ve sportu Generální zasedání LIF 215 Provence Francie V současné

Více

Svaz chovatelů českého strakatého skotu

Svaz chovatelů českého strakatého skotu Svaz chovatelů českého strakatého skotu chovný cíl a standard šlechtitelský program českého strakatého skotu duben 2007 brozura.indd 16 24.7.2009 9:56:59 Chovný cíl a šlechtitelský program se vztahují

Více

Řád plemenné knihy koní Kinských a řád výžehu

Řád plemenné knihy koní Kinských a řád výžehu Řád plemenné knihy koní Kinských a řád výžehu Obsah 1. Základní aspekty řádu plemenné knihy... 3 2. Účel řádu plemenné knihy, jeho naplňování, charakteristika a členění... 3 3. Chovná populace... 3 4.

Více

Řád plemenné knihy haflinga

Řád plemenné knihy haflinga Řád plemenné knihy haflinga 1. Základní aspekty řádu plemenné knihy 1. 1. Právním základem řádu plemenné knihy (dále jen PK) je zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění a plemenitbě a evidenci hospodářských

Více

Chovná kniha WSS 2011

Chovná kniha WSS 2011 Chovná kniha WSS 2011 OD RADECHOVKY Chovatel: HAVEL Josef Zámecká 247, 549 11 Dolní Radechová A Datum vrhu: 13. 01. 2011 Rodiče: Otec: Aris Merylic Matka: Nancy od Radechovky Narozeno: 9 Psů: 7 Fen: 2

Více

CHOVATELSKÝ A ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU AST....platný od 1/3/2006

CHOVATELSKÝ A ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU AST....platný od 1/3/2006 CHOVATELSKÝ A ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU AST...platný od 1/3/2006 Cílem Klubu amerických stafordšírských teriérů je chov čistokrevných psů s průkazem původu, dle uznaného standardu FCI při zachování biologického

Více

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů Členské shromáždění 25. 4. 2019 11. 4. 2017 Jiří Motyčka Novelizace svazových dokumentů Důvod změn Nařízení EU 1012/2016 Nové podmínky uznávání chovatelských organizací Pro jedno plemeno více organizací,

Více

Svaz chovatelů českého teplokrevníka z.s. (dále jen SCHČT nebo Svazu)

Svaz chovatelů českého teplokrevníka z.s. (dále jen SCHČT nebo Svazu) STANOVY SVAZU CHOVATELŮ ČESKÉHO TEPLOKREVNÍKA z.s. Článek I - Název a sídlo Svaz chovatelů českého teplokrevníka z.s. (dále jen SCHČT nebo Svazu) Sídlo: U Hřebčince 479, 397 01 Písek IČO: 60161370 Článek

Více

BŘECLAVSKÝ SNĚHULÁK 2013

BŘECLAVSKÝ SNĚHULÁK 2013 Kategorie 0. D - ročník 2009 Pořadí Jméno Oddíl Ročník bez náčiní Celkem 1 Jolana Koulová SK MG Břeclav 2009 6,80 6,80 2 Elen Zámorská SK MG Zlín 2009 6,45 6,45 3 Veronika Kružíková SK MG Břeclav 2009

Více

IV. Karlovarská WPC & SHP Show 2018

IV. Karlovarská WPC & SHP Show 2018 IV. Karlovarská WPC & SHP Show 2018 Nebanice, 15. července 2018 Lorayne Ahmet, hřebčín Aquilas Paní Lorayne se posuzování věnuje více než 20 let. Je na panelu britské National Pony Society, dále na panelu

Více

Systém. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha

Systém. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Systém testování a šlechtění skotu v ČR Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Organizace zapojené do šlechtění skotu v ČR Objektivní činnosti spojené s testováním a posuzováním užitkových vlastností

Více

1. kategorie (do 7let) Zvláštní cena J. Em. Dominika kardinála Duky OP pro Svatováclavskou kapli Jakub Flachs - ZUŠ Jagellonská, Plzeň

1. kategorie (do 7let) Zvláštní cena J. Em. Dominika kardinála Duky OP pro Svatováclavskou kapli Jakub Flachs - ZUŠ Jagellonská, Plzeň CHRÁM SV. VÍTA výtvarný a literární projekt českých a slovenských škol pořádaný k 670. výročí položení základního kamene katedrály sv. Víta Hnutím Na vlastních nohou VÝSLEDKOVÁ LISTINA Zvláštní cena J.

Více

Vítáme všechny příznivce a milovníky dalmatinů na 8. ročníku přátelského setkání pod názvem

Vítáme všechny příznivce a milovníky dalmatinů na 8. ročníku přátelského setkání pod názvem Vítáme všechny příznivce a milovníky dalmatinů na 8. ročníku přátelského setkání pod názvem VIII. OSTRAVSKÁ DALMATINŠOU (Vandin memoriál) a ROYAL HERMELIN GOLDEN CUP které se konají dne 25.08.2012 na kynologickém

Více

Církevní základní škola ve Veselí nad Moravou Školní 698, IČ: 71340939. pro ŠKOLNÍ ROK 2015-2016

Církevní základní škola ve Veselí nad Moravou Školní 698, IČ: 71340939. pro ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Církevní základní škola ve Veselí nad Moravou Školní 698, IČ: 71340939 POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 1., 2.,3.,6.,7. ROČNÍK pro ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Zpracoval: Mgr. Andrýsek Pavel zást. řed. pro II. stupeň

Více

Chovatelský a zápisní řád Českomoravského klubu chovatelů barvářů

Chovatelský a zápisní řád Českomoravského klubu chovatelů barvářů Chovatelský a zápisní řád Českomoravského klubu chovatelů barvářů Název: Českomoravský klub chovatelů barvářů, z.s. Působnost: Česká republika Místo, adresa: Jungmannova č.25, 115 25 Praha 1 IČ: 60150581

Více

M istrovství JF 2014 v reiningu. Mistrovství R v reiningu amatér. Patt #08 VÝSLEDKOVÁ LISTINA 213,0 215,0 428,0 212,0 212,5 424,5 205,0 206,0 411,0

M istrovství JF 2014 v reiningu. Mistrovství R v reiningu amatér. Patt #08 VÝSLEDKOVÁ LISTINA 213,0 215,0 428,0 212,0 212,5 424,5 205,0 206,0 411,0 Závod íslo: 913H9 Místo konání: Mistrovství R v reiningu amatér Patt #08 íslo dle rozpisu:07_ 14.09.2014 Úloha: Úloha.8 1. Doležal Miroslav GOT TWO LUV U (12) A1777 KB5521 G/4/ITA/QH/Ricochet Rooster 0/Chic

Více

Zhodnocení šlechtitelského programu

Zhodnocení šlechtitelského programu Zhodnocení šlechtitelského programu plemeno hafling v České republice za rok 2016 Chovný cíl Chovným cílem je výkonný, malý kůň univerzálního použití, s harmonickou, silnou, korektní stavbou těla se všemi

Více

SHELTIE CLUB CZ, z. s.

SHELTIE CLUB CZ, z. s. SHELTIE CLUB CZ, z. s. Vás srdečně zve na Klubovou výstavu se zadáváním titulu CAC, CAJC, bez zadání KV konanou v neděli 4. září 2016 v Kladruby nad Labem Kolesa posuzuje: paní Karin Hedberg (Kennel Kashmani

Více

Klisny zapsané do plemenné knihy v roce 2013

Klisny zapsané do plemenné knihy v roce 2013 Klisny zapsané do plemenné knihy v roce 2013 Klisny zapsané na základě převedení hodnocení ze zahraničních PK: Jméno: Wolke Datum narození: 13. 3. 2007 Otec: Wolfgang; matka: Wolli po Amadeus Majitel:

Více

PRAGUE pony cup 2018

PRAGUE pony cup 2018 PRAGUE pony cup 2018 Pořadatel: Asociace chovatelů miniaturních koní (ACHMK) ve spolupráci s Národní pony společností (NPS) Termín a místo: 14. 4. 2018, areál výstaviště Letňany v rámci veletrhu For Horse

Více

Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním 2015. Mgr. Martin Úlovec

Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním 2015. Mgr. Martin Úlovec Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním 2015 Mgr. Martin Úlovec Praha 2015 1 OBSAH 1. Úvodní poznámky... 3 2. Nezaměstnanost absolventů škol a hospodářská krize... 4 3. Počty

Více

Jezdecké závody - Dražka 2015

Jezdecké závody - Dražka 2015 1 ročník skokových závodů na Dražce Datum: 202015 202015 Pony handicap LP - PONY JUMP Hodnocení dle stupnice A čl. 23 Pro jezdce do 16let na pony všech kategorií. Finanční ceny: 1200,-Kč Čl.PJS: 231 Délka

Více

Zápisní řád pro plemeno německý krátkosrstý ohař KCHNKO Praha

Zápisní řád pro plemeno německý krátkosrstý ohař KCHNKO Praha Zápisní řád pro plemeno německý krátkosrstý ohař KCHNKO Praha Cíl : Cílem tohoto zápisního řádu Klubu chovatelů německých krátkosrstých ohařů Praha je zajištění zdravé produkce štěňat, chovu čistokrevných

Více

16.8.2013 Hradišťko MČR pony MČR 8-12 B 1,50 Bubeníková Adéla 10 Vasil 5 33,00 16.8.2013 Hradišťko - otevřené soutěže LPB 0,80 Bubeníková Adéla 10

16.8.2013 Hradišťko MČR pony MČR 8-12 B 1,50 Bubeníková Adéla 10 Vasil 5 33,00 16.8.2013 Hradišťko - otevřené soutěže LPB 0,80 Bubeníková Adéla 10 DATUM ZAVOD SOUTEZ koef. JEZDEC vek KUN PORADI BODY 13.7.2013 Trojanovice ZLP 0,60 zahraniční jezdec 1013 zahraniční pony 7 3,60 13.7.2013 Trojanovice LP 0,80 zahraniční jezdec 1013 zahraniční pony 100

Více

Šlechtitelský program plemene hafling

Šlechtitelský program plemene hafling Šlechtitelský program plemene hafling 1. Současný stav Hafling se řadí do skupiny malých horských koní, je chován především pro svoji nenáročnost. Má široké možnosti využití jak pro agroturistiku a sportovní

Více

Řád pro registraci a tetování králíků v ČR

Řád pro registraci a tetování králíků v ČR Řád pro registraci a tetování králíků v ČR Čistokrevní králíci chovatelů organizovaných v Českém svazu chovatelů jsou registrováni a označováni tetováním podle zásad tohoto řádu. Cílem je zabezpečení evidence

Více

16.10.2015 (poštovní razítko)

16.10.2015 (poštovní razítko) KLUB CHOVATELŮ COLLIÍ A SHELTIÍ Vás srdečně zve na tradiční podzimní výstavní víkend pro plemena kolie dlouhosrstá kolie krátkosrstá šeltie 07. 11. 2015 II. KLUBOVÁ VÝSTAVA KCHCS (bez zadávání titulu Klubový

Více

Bonitace Horní Jelení 7.-8.5.2016 Rozhodčí exteriéru Alain Thévenon Posuzovatelé povah: L.Ooms, M.Součková, P.Dvořák PSI

Bonitace Horní Jelení 7.-8.5.2016 Rozhodčí exteriéru Alain Thévenon Posuzovatelé povah: L.Ooms, M.Součková, P.Dvořák PSI Bonitace Horní Jelení 7.-8.5.2016 Rozhodčí exteriéru Alain Thévenon Posuzovatelé povah: L.Ooms, M.Součková, P.Dvořák PSI 1 JMÉNO Bad Boy Dante Silica Heart Boyard Č.ZÁPISU. CMKU/BC/5161/15 NAROZEN 20.2.2015

Více