Aktuální ekonomická situace a obchodní možnosti v Rusku Štěpán Jílek Ředitel regionálního centra CzechTrade Rusko a SNS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aktuální ekonomická situace a obchodní možnosti v Rusku Štěpán Jílek Ředitel regionálního centra CzechTrade Rusko a SNS"

Transkript

1 Aktuální ekonomická situace a obchodní možnosti v Rusku Štěpán Jílek Ředitel regionálního centra CzechTrade Rusko a SNS

2 Vybrané makroekonomické ukazatele RF 2018 Inflace v roce ,5 %, v roce ,5 %. Nezaměstnanost v roce ,8% Růst HDP 2,0% (v roce 2019 se očekává mírné snížení 1,3% důvodem zvýšení DPH), v roce 2017 se jednalo o růst 1,6% Objem průmyslové výroby ,9%, oproti 2,1% v roce 2017 Průměrná mzda v RF 2018: ,- RUB (Moskva: ,- RUB)

3 Vývoj kurzu USD/RUB v období * Min 27,26 RUB/USD ( ) Max 83,59 RUB/USD ( ) *Dle údajů Centrální banky RF.

4 Ceny ropy: (USD/barel) Max 124,5 USD ( ) Min 29,94 USD ( )

5 Dynamika Fondu národního blahobytu RF v roce 2019* Datum mld. USD mld. RUB % k HDP , ,88 3,7% Dynamika Fondu národního blahobytu RF (vždy k 1.01.)* mld. USD mld. RUB * Dle dát Ministerstva financi RF.

6 Český export do Ruské federace v letech * Období Stat. hodnota USD(tis.) Stat. hodnota USD (%) , , , , , , , ,5 V roce 2018 Rusko bylo pro Českou republiku: 13. v pořadí objemu exportu z ČR 7. v pořadí objemu importu do ČR 11. v pořadí obratu mezistátního obchodu RF se dlouhodobě pohybuje na 2. místě v hodnotě českého exportu mimo země EU. Mimo země EU v roce 2018 Rusko představovalo pro ČR druhého nejdůležitějšího partnera (po USA). *Dle údajů Českého statistického úřadu.

7 Vývoz z České republiky do RF, zaměřený na skupinu SITC 7 (stroje a dopravní zařízení)* Stat. hodnota USD(tis.) Max (rok 2012) Min (rok 2016) V roce 2018 export položky Díly a příslušenství vozidel motorových činil tis. USD *Dle údajů Českého statistického úřadu.

8 Hledíme do budoucnosti Aktuální statistické údaje o ruské ekonomice nenapovídají o žádném negativním vývoji, který by byl alarmující. Připravují se nové nejen regionální projekty, ale i ty globálního charakteru např. v poslední době hodně diskutované téma osvojení Arktidy (nejen z hlediska těžby surovin, ale i severního mořského dopravního koridoru) z nichž některé by mohly být pro naše firmy určitě zajímavé - kde by bylo možné najít uplatnění v rámci např. subdodávek. To, že ruská ekonomika se v některých oblastech postupně uzavírá, je prostě fakt a firmy musí hledat jiné možnosti a bohužel v některých případech i jiné trhy. Trendem dnešní, zítřejší, budoucí spolupráce s Ruskem bude očividně vyšší forma spolupráce než pouhý export, firmy by se měly více zaměřit na kooperaci, lokalizaci atd. Musíme hledat nová témata a výzvy. Jako nové perspektivní oblasti a témata vidíme např. ekologii a s ní spojené projekty utilizace nejen komunálního odpadu, ale i průmyslového, čističky a úpravny vody. Hodně se v Rusku mění i životní styl, lidé chtějí více sportovat, jíst zdravou stravu, atd. Kofinancování velkých projektů dnes jsou exportní úvěry výjimkou

9 Lokalizace a náhrada dovozu / IZ Přechod od prostého exportu/importu na vyšší formy spolupráce Lokalizace, kooperace Lokalizace - v mnohých případech je pro české firmy tato cesta jedinou možností, aby se tak dostaly k zajímavým státním zakázkám/tendrům, kdy je podmínkou, že dodavatelem musí být lokální subjekt. Náhrada dovozu - max. snaha o domácí výrobu přináší další efekt, tj. ekonomie devizových prostředků Dnešní a zítřejší Rusko bude pro kapitálově silné firmy s prokazatelným inovativním potenciálem Poměrně silná vazba na státy jihovýchodní Asie, do značné míry nahradila problémový import z Evropy Rusku se podařilo poměrně rychle vyřešit některé letité problémy potravinářský a zemědělský sektor potravinová bezpečnost

10 Lokalizace a náhrada dovozu Dlouhodobě tvoří páteř našeho exportu dodávky strojů a dopravních prostředků dílů a komponentů pro automobilový průmysl, což je dáno především tím, že ŠKODA AUTO má v Rusku dva výrobní závody - Kaluga a Nižní Novgorod. Firmy využívají výroby v Rusku k exportu do třetích zemí především pak v rámci Euroasijské celní Unie (Bělorusko, Kazachstán, Arménii a Kyrgyzstán). Poměrně významný podíl v českém exportu připadá na výrobky nadnárodních korporací, které mají svoji výrobu nebo sklady na teritorii ČR a odtud zásobují ruský trh, např. výrobci elektroniky, energetických zařízení ale třeba i hraček - LEGO. Řada firem, které dříve do Ruska své výrobky pouze vyvážely, dnes již lokalizovaly výrobu Brisk Tábor (automotive), Brano Group (automotive), TOS Varnsdorf (obráběcí stroje), Kooh-i-Noor (psací a kreslící potřeby), Dřevojas (koupelnový nábytek). Probíhá lokalizace výroby zemědělské techniky Agrostroj Pelhřimov, traktorů Zetor atd. Logicky se tímto tedy mění podíl přímého CZ exportu.

11 Co a kam budeme vyvážet? Tady platí standardní pravidlo - cena, kvalita, obchodní podmínky. České výrobky zde mají standardně dobrý zvuk, úspěch firem závisí na jejich šikovnosti a inovativním potenciálu Víme, že značná část finálních výrobků, které se do Ruska dovážejí z jiných států EU, především pak Německa, jsou vyrobeny z dílů, které mají původ v ČR. Tento podíl však není možné vyčíslit. Český export se tak do jisté míry stává více méně závislý na exportu do Ruska i jiných států. Možnosti především v oblasti subdodavatelské - tendry v oblasti velkých projektů - investičních celků, vyhrávají většinou místní společnosti, které však nemohou zajistit komplexnost dodávky a proto využívají služeb různých subdodavatelů Rusko je vstupní bránou na třetí trhy, ruské firmy dnes realizují významné zakázky nejen v sousedních státech, ale i na dalších kontinentech Bezpochyby zajímavou a perspektivní oblastí je sektor služeb ( bankovní služby, pojišťovnictví, turistiky, IT služby atd.) Rusko není jen Moskva, Petrohrad nebo Jekatěrinburg. Velmi rychle roste význam regionů (slabší konkurence, nenasycenost regionu, atd.) Universální návod na úspěch neexistuje!

12 Národní projekty RF Lidský kapitál Zdravotnictví (4 federální projekty, rozpočet 1725,8 mld. RUB) Vzdělání (10 federálních projektů, rozpočet 784,5 mld. RUB) Demografie (5 federálních projektů, rozpočet 3105,2 mld. RUB) Kultura (3 federální projekty, rozpočet 113,5 mld. RUB)

13 Národní projekty RF Komfortní prostředí pro život Bezpečné a kvalitní komunikace (4 federální projekty, rozpočet 4779,7 mld. RUB) Bydlení a městské prostředí (4 federální projekty, rozpočet 1066,2 mld. RUB) Ekologie (11 federálních projektů, rozpočet 4041,0 mld. RUB)

14 Národní projekty RF Ekonomický růst Věda (3 federální projekty, rozpočet 636,0 mld. RUB) Malé a střední podnikání a podpora individuální podnikatelské iniciativy (5 federálních projektů, rozpočet 481,5 mld. RUB) Digitální ekonomika (6 federálních projektů, rozpočet 1634,9 mld. RUB)

15 Národní projekty RF Ekonomický růst Produktivita práce a podpora zaměstnanosti (3 federální projekty, rozpočet 52,1 mld. RUB) Mezinárodní kooperace a export (5 federálních projektů, rozpočet 956,8 mld. RUB) Komplexní plán modernizace a rozšíření magistrální infrastruktury (11 federálních projektů, rozpočet 6348,1 mld. RUB)

16 Perspektivní průmyslová odvětví Ekologie - Utilizace odpadů Státní strategie rozvoje zpracování a utilizace odpadů do roku 2030 Národní projekt Ekologie Investice do výstavby závodů a budování související infrastruktury se odhadují na 290 mld. RUB Investice 400 mil. EUR do infrastruktury zpracování odpadů pouze v Moskevské oblasti Plán výstavby 220 závodů na zpracování odpadů po celém Rusku Oborový veletrh WASMA akce ZK MOW 10/2019

17 Perspektivní průmyslová odvětví Elektroenergetika Klasická energetika - Plán rekonstrukce tepelných elektráren a tepláren - jen u TEC se jedná o sumární výkon 39 GW - T.: odhadované investice 1,9 bil. RUB - I. etapa pro výběr objektů k rekonstrukci bude zahájena v dubnu/květnu t.r. Projekty Ruska v oblasti nejen klasické ale i jaderné energetiky ve třetích zemích.

18 Perspektivní průmyslová odvětví Elektroenergetika Obnovitelné zdroje energie - malé vodní elektrárny značný potenciál na severozápadě RF, hlavně v oblastech Archangelska, Murmanska, Kalinigradu, Karélie - větrné elektrárny - v severní části SZFO. Státní společnost Rosatom plánuje do konce roku 2022 zprovoznit větrné elektrárny o výkonu až 940 MW. Transformátorové stanice a systém vyvedení výkonu do sítě budou vyžadovat účast dalších subdodavatelů, s tím budou souviset subdodávky cca 8 mld. RUB. ZK CT Petrohrad a Jekatěrinburg připravují v této souvislosti elektrárenské Mise

19 Perspektivní průmyslová odvětví Zemědělství, potravinářský sektor Zemědělství nákup zemědělské techniky Sankce vedly k růstu domácí zemědělské produkce V r zaznamenán vývoz za 26 mld. USD (19,4 % produkce), do r záměr zvýšit vývoz do 45 mld. USD Od nová koncepce rozvoje zem. území Předpokladáme i nadále zvýšenou poptávku po zemědělské technice Technologie pro zemědělství a potravinářství farmy, pekárny, pivovary např. v Kaliningradské oblasti agroholding Miratorg aktuálně investoval přes 93 mil. EUR do rozvoje vysokotechnologických farem, v letošním roce plánují další investice. Miratorg patří k největším ruským zemědělským firmám.

20 Perspektivní průmyslová odvětví Doprava, stavebnictví Městská doprava - perspektivní dodávky vozů metra, inteligentních dopravních systémů ve městech, Rozvoj příměstské dopravy např. v Petrohradě v letech plánovány investice 18,9 mld. RUB Rozšíření dálniční a železniční sítě v ruských regionech V železniční dopravě je hlavním cílem vybudování vysokorychlostního železničního koridoru, který propojí Evropu se západní Čínou. Do projektu modernizace železničních sítí je vyčleněno v pětiletém období přes 34 mld. EUR. Kromě investic do železniční sítě je plánován nákup nových lokomotiv a vlakových souprav. Strategie rozvoje stavebního průmyslu do roku 2020 (140 mil. m2 nových bytů). Sochi 2014, MS ve fotbalu 2018, Univerziáda v Krasnojarsku 2019, rozšíření Moskvy (celková plocha Moskvy se zvětší 2,5 krát) atd.

21 Perspektivní průmyslové odvětví Sportovní prostředky (cyklistika) V roce 2017 import kol do RF vzrostl o 2 % a dosáhl počtu 2,2 mil. ks. Z toho 50 tis. ks. třídy Premium bylo dovezeno ze zemí EU a USA. Objem prodeje kol v RF neustále roste: v roce 2012 bylo prodáno 4,3 mil. ks., v roce ,7 mil. ks., v roce ,41 mil. ks, v roce ,62 mil. ks. Prudký nárůst počtu cyklostezek. V roce 2010 bylo v Moskvě pouze 47 km cyklostezek, v roce 2017 už 250 km cyklostezek Projekt rozvoje cyklistiky v Moskvě zahrnuje plán přestavby během 6 let 700 km silnic na cyklostezky. ZK Moskva připravuje prezentaci zainteresovaných českých firem v rámci letního festivalu ČR v Moskvě

22 Zvláštní ekonomické zóny V Rusku existují 4 druhy ZEZ: průmyslové, inovační, logistické a turistické Hlavní výhody a zvýhodnění v průmyslových ZEZ Majetková daň 0% (obecně v RF 2,2%) Pozemková daň 0% ( obecně v RF 1,5%) Daň za používání motorových vozidel 0 RUB (dle objemu motoru) Snížená daň ze zisku do 13,5-15,5% ( obecně platí v RF 20%) Bezcelní zóna: na výrobky a materiály dovezené do ZEZ ze zahraničí se nevztahuje DPH ani CLO, u zboží, které je vyváženo ze ZEZ do zahraničí se žádné daně ani vývozní CLO rovněž neplatí Daňové prázdniny trvají od 5 do 10 let Investoři mají právo výkupu pozemků za nižší ceny Investoři mají právo použit zrychlenou amortizaci Pohodlný režim administrativních úkonů jedno okno Nižší mzdové nároky v regionech, kvalifikovaná pracovní síla

23 Zvláštní ekonomické průmyslové zóny 9 ZEZ průmyslového typu : Lipeck, Alabuga - Tatarstán, Moglino - Pskovská oblast,togliati, Kaluga, Stupino Moskevská oblast, Uzlovaya Tulská oblast, Titanová dolina Sverdlovská oblast, Lotos Astrachaňská oblast Rezident ZEZ musí splňovat následující podmínky: - firma musí být zaregistrována v místě, kde je registrována ZEZ - musí se jednat o výrobní společnost, která svým zaměřením zapadá do profilu ZEZ - minimální investice ve výši 1,6 mil. EUR, musí být proinvestovány do 3 let po podepsání nájemní smlouvy v ZEZ Pozn.: jedná se o podmínky dané federálním zákonem č. 116 O zvláštních ekonomických zónách

24 Připravované aktivity ZK Moskva Prezenatce na mezinárodním veletrhu stavebních materiálů a technologií MOSBUILD, T: , Moskva - Prezentace na mezinárodních veletrzích NěftěGaz a Elektro T: , Moskva - Podnikatelská minimise a účast firem na veletrhu PIVO 2019, T: , Soči - Organizace účasti českých firem na festivalu ČR v Moskvě, T: , Moskva - Prezentace na mezinárodním veletrhu WASMA vodohospodářství, utilizace odpadu, ekologie,t: , Moskva - Prezentace firem na veletrhu METALEXPO metalurgie, T: Podnikatelská minimise do Tatarstánu, účast na mezinárodním veletrhu Mašinostroenie, T:

25 Připravované aktivity ZK Petrohrad 2019 Prezentace na mezinárodním veletrhu Energetika a elektrotechnika, T: , Petrohrad Mise českých energetiků do Běloruska (Minsk) a Ruska (Petrohrad, Leningradská oblast, Archangelsk) na 5 dnů, T: druhá pol. 10/2019 Prezentace na mezinárodním veletrhu RosGazExpo Plynárenské fórum, T:

26 Festival České republiky v Moskvě 2019 Termín Podpora Vlády Moskvy, Velvyslanectví ČR v RF a vládních agentur V roce 2018 cca návštěvníků Cca 200 médií informovalo o akci V roce 2019 se očekává přes návštěvníků K dispozici bude byznys zóna pro B2B jednání a představení výrobků Web:

27 Služby ZK CT RUSKO Vyhledání obchodních partnerů + oslovení + ověření zájmu o spolupráci Sjednání a příprava obchodních schůzek Průzkum trhu Zjištění dovozních podmínek Organizace individuálních i skupinových prezentací Veletrhy, výstavy Založení firmy v Rusku Asistenční služby (tlumočení, doprovod na jednání, atd.) Dlouhodobá exportní asistence Využití zázemí kanceláří CzechTrade - inkubátor

28 Zajímavé odkazy Certifikace výrobků Celní problematika Server státní správy RF Hospodářská komora Ruska Populární vyhledávač Ekonomické zpravodajství Statistické údaje Investiční možnosti v Moskvě Informace o tendrech Seznam výstav a veletrhů

29 Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade Antonín Marčík Ředitel ZK Petrohrad Dittrichova 21, Praha 2 Tel.: Mob.: antonin.marcik@czechtrade.cz

30 Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade Štěpán Jílek Ředitel regionálního centra CzechTrade Rusko a SNS 3-ya Tverskaya-Yamskaya 36/40, Moscow, Russia Tel.: Mob.: moscow@czechtrade.cz / czechtrade.ru

Aktuální možnosti českého exportu do Ruska

Aktuální možnosti českého exportu do Ruska Aktuální možnosti českého exportu do Ruska 10. 4. 2018 Brno Ing. Ludmila Brodová Ředitel ZK Petrohrad Aktuální situace na ruském trhu Perspektivní obory Doporučené kroky a praktické tipy při zpracovávání

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

Ruská federace Exportní příležitosti pro české firmy

Ruská federace Exportní příležitosti pro české firmy Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Ruská federace Exportní příležitosti pro české firmy Luboš Laštůvka Generální konzulát ČR v Sankt Peterburgu Ministerstvo zahraničních

Více

Prezentace zahraničního zastoupení MPO Petrohrad. Ing.Martin Hlavnička 17.02.2014

Prezentace zahraničního zastoupení MPO Petrohrad. Ing.Martin Hlavnička 17.02.2014 Prezentace zahraničního zastoupení MPO Petrohrad Ing.Martin Hlavnička 17.02.2014 2 OBSAH PREZENTACE 1. SZFO RF 2. Ekonomická situace 3. Ruská specifika 4. Perspektivní obory 5. Plánované aktivity 6. Úspěšná

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

Rusko - exportní příležitosti pro české firmy v ruských regionech Obsah prezentace regiony URFO, SFO, DVFO:

Rusko - exportní příležitosti pro české firmy v ruských regionech Obsah prezentace regiony URFO, SFO, DVFO: Rusko - exportní příležitosti pro české firmy v ruských regionech Obsah prezentace regiony URFO, SFO, DVFO: 1 - Obecná informace k regionům 2 - Vzájemné ekonomické vztahy 3 - Příležitosti ve vybraných

Více

PREZENTACE ZK MOSKVA Zlín. Ing. Jiří Mašata Vedoucí ZK Moskva

PREZENTACE ZK MOSKVA Zlín. Ing. Jiří Mašata Vedoucí ZK Moskva PREZENTACE ZK MOSKVA 25. 10. 2016 Zlín Ing. Jiří Mašata Vedoucí ZK Moskva Aktuální situace na ruském trhu Perspektivní obory Doporučené kroky a praktické tipy při zpracovávání trhu Možnosti podpory českých

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Exportní možnosti v RF Exportní konference CT-KB Brno 20.10.2010

Exportní možnosti v RF Exportní konference CT-KB Brno 20.10.2010 Exportní možnosti v RF Exportní konference CT-KB Brno 20.10.2010 DITTRICHOVA 21 128 01 PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT 800 133 331 INFO@CZECHTRADE.CZ WWW.CZECHTRADE.CZ Současná ekonomická situace Po rychlém

Více

ENERGETIKA&ELEKTROTECHNIKA PETROHRAD/ RUSKO,

ENERGETIKA&ELEKTROTECHNIKA PETROHRAD/ RUSKO, Obchodní mise MPO v Petrohradě připravuje prezentaci českých společností v oboru energetiky a elektrotechniky za účelem nalezení nových exportních příležitostí pro české firmy. Místo konání: Web: Výstaviště

Více

ELEKTRO Expocentr Moskva, Ruská federace Elektrozařízení, světelná technika, automatizace budov a staveb

ELEKTRO Expocentr Moskva, Ruská federace Elektrozařízení, světelná technika, automatizace budov a staveb Expocentr Moskva, Ruská federace Elektrozařízení, světelná technika, automatizace budov a staveb ZAŘÍZENÍ, SVĚTOTECHNIKA, AUTOMATIZACE BUDOV A STAVEB Zahraniční zastoupení CzechTrade Moskva připravuje

Více

Obchodní zastupitelství Ruské federace v České republice. «Perspektivy rozvoje rusko-české obchodní a hospodářské spolupráce»

Obchodní zastupitelství Ruské federace v České republice. «Perspektivy rozvoje rusko-české obchodní a hospodářské spolupráce» «Perspektivy rozvoje rusko-české obchodní a hospodářské spolupráce» Praha, 19. června 2014 Zahraniční ekonomické styky Evropská unie základný obchodní partner Ruské federace Podíl EU na obratu zboží RF

Více

Kazachstán, Kyrgyzstán - aktuální příležitosti pro české exportéry Petr Jurčík vedoucí zahraniční kanceláře

Kazachstán, Kyrgyzstán - aktuální příležitosti pro české exportéry Petr Jurčík vedoucí zahraniční kanceláře Kazachstán, Kyrgyzstán - aktuální příležitosti pro české exportéry Petr Jurčík vedoucí zahraniční kanceláře petr.jurcik@czechtrade.cz 23. 2. 2016 www.czechtrade.cz Kazachstán základní charakteristiky Peněžní

Více

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata příspěvku

Více

WASMA Výstaviště Sokolniki Moskva, Ruská federace Zařízení a technologie pro úpravu vody, zpracování a likvidaci odpadů

WASMA Výstaviště Sokolniki Moskva, Ruská federace Zařízení a technologie pro úpravu vody, zpracování a likvidaci odpadů Výstaviště Sokolniki Moskva, Ruská federace Zařízení a technologie pro úpravu vody, zpracování a likvidaci odpadů Zahraniční zastoupení CzechTrade Moskva připravuje prezentaci českých firem za účelem nalezení

Více

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Mgr. Tomáš Jan Podivínský velvyslanec Velvyslanectví ČR v Berlíně Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKÁ EKONOMIKA 82,8 milionů

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah prezentace Makroekonomický souhrn Obchodní spolupráce mezi ČR a Běloruskem Vzájemný obchod Významné položky

Více

EXPORTNÍ FÓRUM CHORVATSKO A SLOVINSKO Alen Novosad Ředitel CzechTrade Záhřeb

EXPORTNÍ FÓRUM CHORVATSKO A SLOVINSKO Alen Novosad Ředitel CzechTrade Záhřeb EXPORTNÍ FÓRUM CHORVATSKO A SLOVINSKO 17. 05. 2019 Alen Novosad Ředitel CzechTrade Záhřeb VŠEOBECNÉ ÚDAJE CHORVATSKO SLOVINSKO Rozloha 56.542 km 2 20.273 km 2 Počet obyvatel 4 mil. 2 mil. Měna Schengen

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA

PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA 6. 6. 2019 PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA OČEKÁVÁNÍ, RIZIKA A ZKUŠENOSTI PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA Realizace agentura CzechTrade ve spolupráci s BusinessInfo.cz - oficiální portál

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme WASMA 2016 Mezinárodní výstava zařízení a technologií pro úpravu vody, zpracování a likvidaci odpadů Obor: vodohospodářství, ekologie Veletrh WASMA 2016 je významnou mezinárodní

Více

Rusko: exportní příležitosti pro české firmy. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Rusko: exportní příležitosti pro české firmy. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Rusko: exportní příležitosti pro české firmy Vladimír Йиржи Bärtl Пытличек náměstek Начальник ministra отдела Sekce СНГ EU и других a zahraničního obchodu MPO ČR Hlavní témata příspěvku Celkové výsledky

Více

MOSBUILD Expocentr Moskva, Ruská federace. Obor: stavebnictví, stavební materiály, technologie

MOSBUILD Expocentr Moskva, Ruská federace. Obor: stavebnictví, stavební materiály, technologie 2018 Expocentr Moskva, Ruská federace Obor: stavebnictví, stavební materiály, technologie Podrobnější informace o akci: www.mosbuild.com Zahraniční zastoupení CzechTrade v Moskvě připravuje prezentaci

Více

Ázerbájdžán. Exportní příležitosti. Mgr. Jan Jindřich. 14. května 2018, Olomouc. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Ázerbájdžán. Exportní příležitosti. Mgr. Jan Jindřich. 14. května 2018, Olomouc. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Ázerbájdžán Exportní příležitosti Mgr. Jan Jindřich 14. května 2018, Olomouc Obsah Úvod Příležitosti pro české podnikatele Ázerbájdžánská

Více

CzechTrade v Rusku Zajímavé investiční příležitosti na Sibiři (oblast Jeniseje) Ing. Jiří Mašata

CzechTrade v Rusku Zajímavé investiční příležitosti na Sibiři (oblast Jeniseje) Ing. Jiří Mašata CzechTrade v Rusku Zajímavé investiční příležitosti na Sibiři (oblast Jeniseje) 26. 4. 2018 Ing. Jiří Mašata O agentuře CzechTrade CzechTrade je národní proexportní organizací České republiky. Jejím hlavním

Více

Shrnutí výsledků národní dopadové studie

Shrnutí výsledků národní dopadové studie Shrnutí výsledků národní dopadové studie Dopady na ekonomiku jako celek (CGE model) Čtyři scénáře Okamžitě po vstupu CETA v platnost Sedm let po vstupu CETA v platnost Pouze snížení cel Snížení cel a redukce

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA RUSKÉM TRHU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA RUSKÉM TRHU OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA RUSKÉM TRHU 31. 1. 2018 Praha / 1. 2. 2018 Olomouc Martin Bašta vedoucí ekonomického úseku Velvyslanectví v Moskvě 1. Ekonomická situace výhled Ruská ekonomika roste, očekávaný

Více

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti Spojené arabské emiráty Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti 1 Základní ekonomická data HDP - přepodkládaný růst 3,9% - 4,4 % (2012 est.) HDP na hlavu (PPP) $49,800

Více

Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory

Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel CzechTrade 2015 www.czechtradeoffices.com www.czechtrade.cz Služby

Více

VÝSTAVIŠTĚ: SOČI, RUSKÁ FEDERACE OBOR: POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL, STROJÍRENSTVÍ VÝROBA STROJŮ A TECHNIKY

VÝSTAVIŠTĚ: SOČI, RUSKÁ FEDERACE OBOR: POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL, STROJÍRENSTVÍ VÝROBA STROJŮ A TECHNIKY PIVO 2017 16. - 19. KVĚTNA 2017 Soči, Ruská federace Obor: potravinářský průmysl, strojírenství výroba strojů a techniky Mezinárodní veletrh PIVO je v Rusku vnímán jako významná mezinárodní událost v oblasti

Více

PROČ SE INVESTICE DO VELETRHU PIVO 2018 VYPLATÍ?

PROČ SE INVESTICE DO VELETRHU PIVO 2018 VYPLATÍ? 22. - 25. 5. 2018 Mezinárodní veletrh PIVO je v Rusku vnímán jako významná mezinárodní událost v oblasti potravinářského průmyslu vším co je spojeného s pivovarnickým odvětvím, výrobou nealko nápojů, tj.

Více

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник oddělení отдела SNS a СНГ dalších

Více

Uralský federální okruh (UrFO)

Uralský federální okruh (UrFO) Uralský federální okruh (UrFO) 13.května 2000 byl příkazem prezidenta RF založen UrFO V UrFO se nachází 4 oblasti (Sverdlovská, Čeljabinská, Kurganská a Ťjumenská oblast) a dva autonomní okruhy (Chanty-Mansijskij

Více

Velvyslanectví České republiky v Ruské federaci. Příležitosti pro agrární spolupráci s Ruskou federací

Velvyslanectví České republiky v Ruské federaci. Příležitosti pro agrární spolupráci s Ruskou federací Příležitosti pro agrární spolupráci s Ruskou federací 24. srpna 2017 Obsah Ruská ekonomika Ruský agrární sektor a vládní politika Aktuální stav ruského zemědělství Zahraniční obchod Agrární obchod Nejdůležitější

Více

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Kazachstán (KZ) je pro ČR již tradičním obchodním partnerem a v rámci regionu Střední Asie také nejvýznamnějším partnerem. Dosavadní výsledky

Více

Ázerbájdžán - Exportní příležitosti , MSV v Brně. Ing. Pavel Zelenka, MBA

Ázerbájdžán - Exportní příležitosti , MSV v Brně. Ing. Pavel Zelenka, MBA Ázerbájdžán - Exportní příležitosti 8. 10. 2019, MSV v Brně Ing. Pavel Zelenka, MBA Úvod Příležitosti pro české podnikatele Ázerbájdžánská ekonomika Česko Ázerbájdžánská obchodní výměna Obchodní kultura

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme METALLOOBRABOTKA. SVARKA 2015 Obor: kovoobrábění Kovoobrábění v Rusku patří tradičně a dlouhodobě k jednomu z nejperspektivnějších a nejpřitažlivějších odvětví. Obrovské

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

MISE OBCHODNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ EKVÁDOR 2018

MISE OBCHODNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ EKVÁDOR 2018 MISE OBCHODNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ EKVÁDOR 2018 4. 8. 6. 2018 Prezentační akci českých firem s oslavou 100 let založení České republiky pořádá Velvyslanectví ČR v Limě ve spolupráci se Zahraniční kanceláří CzechTrade.

Více

Obchodování s Kambodžou: Prostředí, příležitosti a nástroje podpory. Štěpán Vojnár, Velvyslanectví ČR v Phnompenhu

Obchodování s Kambodžou: Prostředí, příležitosti a nástroje podpory. Štěpán Vojnár, Velvyslanectví ČR v Phnompenhu Obchodování s Kambodžou: Prostředí, příležitosti a nástroje podpory Štěpán Vojnár, Velvyslanectví ČR v Phnompenhu 1 1 Obchodní prostředí 2 Kambodža mýtů a realit (česky hovořící král, Rudí Khmerové, nejméně

Více

CzechTrade: brána k novým trhům

CzechTrade: brána k novým trhům CzechTrade: brána k novým trhům Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel CzechTrade radomil.dolezal@czechtrade.cz 08.10.2014 www.czechtrade.cz CzechTrade: brána k novým trhům díky CzechTrade získáte

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

Více

PŘEHLED AKTIVIT ČR VE VZTAHU K RUSKÉ FEDERACI 2009

PŘEHLED AKTIVIT ČR VE VZTAHU K RUSKÉ FEDERACI 2009 PŘEHLED AKTIVIT ČR VE VZTAHU K RUSKÉ FEDERACI 2009 Praha, květen 2009 aktualizace k 26.05.2009 Termín Akce Místo Gestor Návštěvy vrcholných představitelů ČR v RF s doprovodem podnikatelů 05.-08.04. Podnikatelská

Více

Írán: příležitost pro český export Jan Procházka

Írán: příležitost pro český export Jan Procházka Írán: příležitost pro český export 5.10. 2016 Jan Procházka Pojišťování exportu do Íránu EGAP a Írán 1995 2010: Cukrovary Khoozestán Elektrárna TE Iran Shahr Cementárna Shahr-E-Kord Kolejnice Průmyslové

Více

Aktuální vývoj ruské legislativy, trendy lokalizace výroby a novinky z CU/EAEU David Šimek vedoucí pobočky CHSH Kališ & Partners v Moskvě

Aktuální vývoj ruské legislativy, trendy lokalizace výroby a novinky z CU/EAEU David Šimek vedoucí pobočky CHSH Kališ & Partners v Moskvě Aktuální vývoj ruské legislativy, trendy lokalizace výroby a novinky z CU/EAEU David Šimek vedoucí pobočky CHSH Kališ & Partners v Moskvě 03.06.2015 Praha MPO ČR 1 ÚVOD Geopolitika a ekonomické sankce

Více

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské

Více

Kazachstán, Kyrgyzstán rady a tipy pro český export. Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře v Almaty Praha,

Kazachstán, Kyrgyzstán rady a tipy pro český export. Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře v Almaty Praha, Kazachstán, Kyrgyzstán rady a tipy pro český export Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře v Almaty petr.jurcik@czechtrade.cz Praha, 4. 12. 2018 Kazachstán základní charakteristiky Peněžní jednotka:

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme PIVO 2016 Mezinárodní veletrh Obor: potravinářský průmysl, strojírenství výroba strojů a techniky Mezinárodní veletrh PIVO je v Rusku vnímán jako významná mezinárodní

Více

Perspektivy pro český export v Africe

Perspektivy pro český export v Africe Perspektivy pro český export v Africe Ing. Milan Ráž Ředitel sekce služeb pro exportéry CzechTrade 14. 12. 2015 www.czechtrade.cz 1. Proč Afrika? 1. Velký trh: 55 afrických států = více než miliarda obyvatel

Více

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 26. 9. 2018 Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ

Více

Exportní fórum Ústí nad Labem

Exportní fórum Ústí nad Labem Exportní fórum Ústí nad Labem Mgr. Martina Paříková sofia@czechtrade.cz 21.04.2016 www.czechtradeoffices.com www.czechtrade.cz OBSAH 1. Základní ekonomické údaje 2. Regionální rozdělení Bulharska 3. Rozdělení

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme EXPODREV 2014 Mezinárodní odborný veletrh dřevoobráběcího průmyslu Obor: dřevoobráběcí průmysl Veletrh ExpoDrev 2014 je mezinárodní událostí na poli dřevozpracujícího

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Jana Trnková exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Jana Trnková exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 4. 12. 2018 Ing. Jana Trnková exportní konzultant ZAHRANIČNÍ SÍŤ CZECHTRADE ZAHRNUJE 50 ZASTOUPENÍ NA 5 KONTINENTECH EU 15 EVROPA A STŘEDNÍ ASIE 9 ASIE 13 AMERIKA 8 AFRIKA

Více

Energetika: obchodní superpartneři ČR z Východu Rusko: Výhody a úskalí obchodování

Energetika: obchodní superpartneři ČR z Východu Rusko: Výhody a úskalí obchodování Energetika: obchodní superpartneři ČR z Východu Rusko: Výhody a úskalí obchodování Ing. Milan Ráž Pověřený řízením agentury CzechTrade milan.raz@czechtrade.cz 13.05.2014 www.czechtrade.cz Spojené království

Více

Vás zve na oborový veletrh. 25. 28. června 2013

Vás zve na oborový veletrh. 25. 28. června 2013 Zahraniční zastoupení CzechTrade Moskva připravuje prezentaci českých společností, dodavatelů pro ropný a plynárenský průmysl za účelem nalezení nových odbytových možností na ruském trhu. Místo konání:

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Věra Všetičková Exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Věra Všetičková Exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 30. 5. 2018 Ing. Věra Všetičková Exportní konzultant PŘEDSTAVENÍ CZECHTRADE SÍŤ CZECHTRADE ADRESÁŘ EXPORTÉRŮ SLUŽBY CZECHTRADE INFORMAČNÍ SERVIS CZECHTRADE PŘEDSTAVENÍ CZECHTRADE

Více

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Ostrava, 18 června r.2015 2 Evropská unie základný obchodní

Více

SPOLEČNOST HAMÉ. a expanze na zahraničních trzích

SPOLEČNOST HAMÉ. a expanze na zahraničních trzích SPOLEČNOST HAMÉ a expanze na zahraničních trzích Skupina Hamé Je jedním z největších českých producentů a vývozců trvanlivých a chlazených potravin včetně kojenecké stravy, bagetového programu a polotovarů

Více

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Tomáš EHLER obchodní rada ZÚ Berlín Rámcové podmínky německá ekonomika je v mimořádně dobré kondici Silná domácí

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme ENERGETIKA&ELEKTROTECHNIKA 2015 Mezinárodní odborný veletrh energetiky a elektrotechniky Obor: energetika a elektrotechnika Veletrh ENERGETIKA&ELEKTROTECHNIKA 2015 je

Více

MISE FOOD & AGRO URAL Ťumeň Jekatěrinburg Čeljabinsk, Rusko Potravinářství, zemědělství

MISE FOOD & AGRO URAL Ťumeň Jekatěrinburg Čeljabinsk, Rusko Potravinářství, zemědělství MISE FOOD & AGRO URAL Ťumeň Jekatěrinburg Čeljabinsk, Rusko Potravinářství, zemědělství Zastoupení CzechTrade v Jekatěrinburgu připravuje za podpory Generálního konzulátu České republiky v Jekatěrinburgu

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Strategie úspěšného export do Maroka 5. 3. 2018 Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Vzájemné vztahy Základní údaje Zajímavé obory Úskalí marockého trhu Marocké království Kde je Maroko? ROZLOHA A UMÍSTĚNÍ

Více

INDAGRA FOOD Romexpo Bukurešť, Rumunsko Mezinárodní potravinářský veletrh

INDAGRA FOOD Romexpo Bukurešť, Rumunsko Mezinárodní potravinářský veletrh Romexpo Bukurešť, Rumunsko Mezinárodní potravinářský veletrh Mezinárodní potravinářský veletrh INDAGRA FOOD 2017 a paralelně probíhající veletrhy INDAGRA (Zemědělství a zemědělská technika) a EXPO DRINK&WINE

Více

Pobaltí: opomíjený kraj Evropy Konference , Brno. Ing. Věra Všetičková vedoucí ZK Pobaltí

Pobaltí: opomíjený kraj Evropy Konference , Brno. Ing. Věra Všetičková vedoucí ZK Pobaltí Pobaltí: opomíjený kraj Evropy Konference 16.5.2019, Brno Ing. Věra Všetičková vedoucí ZK Pobaltí POBALTÍ: Best kept secret Evropy Věděli jste, že Nejsevernější bod Pobaltí je z Prahy vzdušnou čarou vzdálen

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády Čeho chceme tedy strategií dosáhnout? Udržení tempa

Více

OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ

OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ Velvyslanectví v Buenos Aires OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ 25. 04. 2017 MZV ČR Ing. Ludevít Hrúz, obchodní rada, ZÚ Buenos Aires Téma prezentace 1. Základní údaje, ekonomická situace a výhled 2. Vzájemné vztahy

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme STROJÍRENSTVÍ, KOVOOBRÁBĚNÍ, SVÁŘENÍ Obor: kovoobrábění, sváření a ostatní strojírenství Strojírenství patří v Rusku tradičně a dlouhodobě k jednomu z nejperspektivnějších

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová Exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová Exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 23. 05. 2019 Ing. Kateřina Drvotová Exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ

Více

Pacifická aliance slibný trh pro český export a jeho specifika Mexiko Miroslav Manďák vedoucí kanceláře v Mexico City

Pacifická aliance slibný trh pro český export a jeho specifika Mexiko Miroslav Manďák vedoucí kanceláře v Mexico City Pacifická aliance slibný trh pro český export a jeho specifika Mexiko 4. 10. 2016 Miroslav Manďák vedoucí kanceláře v Mexico City Mexiko obecné informace (2015) Státní zřízení federativní republika, prezidentský

Více

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Základní charakteristika Doněcké a Luganské oblasti Doněcká oblast: Poloha: Plocha: Obyvatelstvo : jihovýchodní část Ukrajiny, hraničí s Ruskou federací 26,5 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Počet:

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

ENERGETIKA & ELEKTROTECHNIKA DUBNA Petrohrad, Ruská federace Obor: energetika a elektrotechnika

ENERGETIKA & ELEKTROTECHNIKA DUBNA Petrohrad, Ruská federace Obor: energetika a elektrotechnika ENERGETIKA & ELEKTROTECHNIKA 2018 25. 27. DUBNA 2018 Petrohrad, Ruská federace Obor: energetika a elektrotechnika Veletrh je největší mezinárodní oborovou akcí v severozápadním regionu Rusku. Veletrh je

Více

MASHEX SIBERIA IEC Novosibirsk Expo Centrum, Ruská federace Obor: strojírenství

MASHEX SIBERIA IEC Novosibirsk Expo Centrum, Ruská federace Obor: strojírenství IEC Novosibirsk Expo Centrum, Ruská federace Obor: strojírenství Zahraniční zastoupení CzechTrade v Jekatěrinburgu připravuje společnou prezentaci českých firem za účelem nalezení nových odbytových možností

Více

UMIDS BŘEZNA - 1. DUBNA 2017 Krasnodar, Ruská federace. Obor: dřevozpracující a nábytkářský průmysl

UMIDS BŘEZNA - 1. DUBNA 2017 Krasnodar, Ruská federace. Obor: dřevozpracující a nábytkářský průmysl 29. BŘEZNA - 1. DUBNA 2017 Krasnodar, Ruská federace Obor: dřevozpracující a nábytkářský průmysl UMIDS 2017 - jedná se již o jubilejní 20. ročník významného oborově zaměřeného veletrhu, který se pořádá

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme MEZINÁRODNÍ TECHNICKÝ VELETRH Datum konání: 29.9. - 4.10.2014 Obor: klíčový oborový veletrh v odvětví strojního průmyslu v Bulharsku s širokou mezinárodní účastí v roce

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny např. cukrovary a pivovary. Značného objemu ve vývozu do ČLR bylo dosaženo zejména

Více

RENEXPO ENERGY, WASTE & WATER 2019

RENEXPO ENERGY, WASTE & WATER 2019 RENEXPO Energy, Waste & Water 2019 je významnou akcí svého oboru v Srbsku i v regionu bývalé Jugoslávie. Veletrh zahrnuje problematiku ochrany vod, obnovitelných zdrojů energie a vodohospodářství. Účast

Více

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR k 22.10.2015 Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR Zahraniční obchod zbožím jednotlivých subjektů Severozápadního federálního

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Ing. Jan S h á n ě l manažer projektu Národní výstavy ČR ve Volgogradu

Ing. Jan S h á n ě l manažer projektu Národní výstavy ČR ve Volgogradu Ing. Jan S h á n ě l manažer projektu Národní výstavy ČR ve Volgogradu V Praze 8. července 2008 Vážený pane, vážená paní, jak jste byli již informováni Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem

Více

Podpora podnikání v oblasti exportu

Podpora podnikání v oblasti exportu Podpora podnikání v oblasti exportu DITTRICHOVA 21 128 01 PRAHA 2 INFO@CZECHTRADE.CZ WWW.CZECHTRADE.CZ Ing. Dana Slavíková projektová manažerka Obsah: 1.CzechTrade 2.Služby pro podporu obchodu 3.Projekty

Více

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Jste připraveni na obchodování s Čínou? Mgr. Zuzana Jesenská Exportní konzultant potravinářství,

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Jste připraveni na obchodování s Čínou? Mgr. Zuzana Jesenská Exportní konzultant potravinářství, SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Jste připraveni na obchodování s Čínou? 6. 3. 2018 Mgr. Zuzana Jesenská Exportní konzultant potravinářství, zdravotnictví, živé vědy ZAHRANIČNÍ SÍŤ CZECHTRADE ZAHRNUJE 51

Více

THE BIG SHOW OMAN OC&EC MUSCAT, OMÁN Stavební materiály, vybavení, design

THE BIG SHOW OMAN OC&EC MUSCAT, OMÁN Stavební materiály, vybavení, design THE BIG SHOW OMAN 13. 16. 3. 2017 Stavební materiály, vybavení, design Veletrh BIG Show OMAN se koná každoročně od roku 2003. Pro rok 2017 se tak jedná již o 14. ročník. Veletrh je skvělou platformu pro

Více

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS. 1

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS. 1 FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS 1 www.ceb.cz *Data k 31. 12. 2017 Založení České exportní banky Vlastněna státem Rating Moody s Stabilní výhled Celková aktiva (mld. Kč) Rating S & Р Stabilní výhled

Více

PRŮMYSL ČR. Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch. Praha 8. 12. 2014

PRŮMYSL ČR. Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch. Praha 8. 12. 2014 PRŮMYSL ČR Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch Praha 8. 12. 2014 Obsah I. Postavení průmyslu II. Majetková struktura českého průmyslu III. Postavení průmyslu z pohledu mezinárodní konkurenceschopnosti

Více

Export zboží služeb a investic

Export zboží služeb a investic Export zboží služeb a investic rady pro úspěšný vývoz Základní instituce podporující export českých firem Ministerstvo průmyslu a obchodu Česká agentura na podporu obchodu / CzechTrade Zastupitelské úřady

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 06/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ ČERNÁ HORA A BOSNA a HERCEGOVINA - exportní příležitosti Izudin Gušmirović Vedoucí ZK Podgorica

TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ ČERNÁ HORA A BOSNA a HERCEGOVINA - exportní příležitosti Izudin Gušmirović Vedoucí ZK Podgorica TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ ČERNÁ HORA A BOSNA a HERCEGOVINA - exportní příležitosti 5. 10. 2018 Izudin Gušmirović Vedoucí ZK Podgorica ČERNÁ HORA - Aktuální situace na trhu za rok 2017/2018 Vybraná makroekonomická

Více

AGRO ANIMAL SHOW GRAIN EXPO FRESH EXPO Kyjev, Ukrajina Agroprůmyslový sektor

AGRO ANIMAL SHOW GRAIN EXPO FRESH EXPO Kyjev, Ukrajina Agroprůmyslový sektor GRAIN EXPO FRESH EXPO Kyjev, Ukrajina Agroprůmyslový sektor Mezinárodní veletrh je zaměřen na technologie chovu a krmení zemědělských zvířat, zařízení a technologie pro rostlinnou výrobu, logistiku a skladování

Více