Kartografické zdroje. K tomuto tématu lze přistupovat dvěma základními způsoby:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kartografické zdroje. K tomuto tématu lze přistupovat dvěma základními způsoby:"

Transkript

1 Kartografické zdroje V této kapitole jsou popsány různé druhy kartografických zdrojů. Je uvedena stručná charakteristika, výčet několika (u nás nejznámějších, nejvyužívanějších) konkrétních zdrojů, a pokud existuje, je vždy uveden odkaz na jejich oficiální webové stránky. K tomuto tématu lze přistupovat dvěma základními způsoby: 1. vytvořit kompletní seznam všech možných kartografických zdrojů (nemožné, protože jich již nyní existuje nepřeberné množství a nové se neustále vytváří) nebo 2. vytvořit návod, který napoví, kde jaké informace hledat (ani tento způsob není jednoduchý, ale je proveditelný). Tato část má posloužit jako velmi jednoduchý návod pro získávání kartografických informací. Nejedná se o ucelený soupis všech zahraničních, mezinárodních, ba ani českých kartografických zdrojů (ani druhů zdrojů), ale pouze o výčet těch nejznámějších, nejpoužívanějších a tudíž i pro vaše studium důležitých elementů. Studiem této kapitoly získáte přehled o základních kartografických zdrojích. Budete: znát některé české i zahraniční odborné časopisy; konference konané na území České republiky i v zahraničí (výběr); mít přehled o mapových sbírkách a vybraných mapových fondech; vědět, jaké organizace a úřady (týkající se kartografie) fungují na území ČR a čím se zabývají, dále pak popis vybraných zahraničních uskupení a také něco o mezinárodních organizacích (související s kartografií); na jakých vysokých školách v ČR se vyučuje kartografie (reprezentativní výběr); získáte odkaz na zajímavé webové stránky a internetové portály užitečné pro vaše studium. Projití této kapitoly Vám bude trvat 4 hodiny.

2 Přehled kartografických zdrojů Rozčlenění konkrétních kartografických zdrojů do společných kategorií. Odborná literatura Není v mých silách, ani mým záměrem uvádět zde jednotlivé knižní tituly a práce zabývající se kartografií. Chci zde pouze naznačit, jaké typy odborné literatury jsou k dispozici, a kde je může uživatel nalézt. Knižní kartografická produkce má dnes význam zejména pro odborný růst kartografů a pro studijní účely. Knižní tituly Knihy s kartografickou tematikou, návody na tvorbu a zpracování map, mají poměrně bohatou historii. Mnoho významných vědeckých osobností tuto oblast lidské dovednosti studovalo, něčím obohatilo a své závěry pak zpracovalo do textové podoby. v dnešní době se tudíž můžeme setkat s kartografickou literaturou historické povahy i se současnými díly. Především historické dokumenty jsou k dispozici pouze vybraným odborníkům, kteří se jim dlouhodobě profesně věnují. Jiná, méně vzácná, historická díla jsou k dispozici v různých archivech na vyžádání. Dále je možno nalézt literaturu, např. z minulého století, ve vědeckých knihovnách a na univerzitní půdě. Moderní knižní tituly je možno zakoupit ve specializovaných prodejnách, u vydavatelů, nebo zapůjčit v již zmiňovaných knihovnách. S masivním rozšířením počítačové techniky a internetu se velmi rychle rozmohl trend umisťovat vybrané části nebo i celky knih na web a tím umožnit jejich náhled, co nejširšímu obecenstvu. Zde bych si dovolila uvést např. Google books, který je nejpoužívanějším vyhledávačem i šiřitelem v této oblasti. Vědecké práce Pod pojem vědecké práce zahrnuji všechny výzkumné zprávy, bakalářské, diplomové, disertační i habilitační práce. Tyto práce lze nalézt především v jednotlivých univerzitních knihovnách, ale dnes již také na internetu. Většina českých i zahraničních vysokých škol, prezentuje práce svých absolventů touto formou. Ani na ZČU v Plzni u oboru geomatika tomu není jinak. Na těchto stránkách můžeme nalézt absolventské práce tohoto oboru od roku Knihovny Knihy o kartografii jsou k dispozici také ve veřejných knihovnách. Množství této odborné literatury záleží na možnostech a zaměření konkrétní knihovny.

3 Národní knihovna ČR Národní technická knihovna Zeměměřická knihovna Výzkumného ústavu geodetického a kartografického Státní vědecké knihovny v krajských městech a knihovny univerzitní. Databáze knihovních jednotek, které jsou v knihovnách k dispozici, jsou již většinou přístupné na internetu. v elektronických databázích lze vyhledávat několika způsoby - podle autora, podle názvu nebo podle klíčových slov. Dále je možné omezit vyhledávání pouze na určitý letopočet či období nebo odlišit různé formáty (časopisy, knihy, vědecké práce). Pro vyhledávání v některých knihovnách je vhodné znát systém mezinárodního desetinného třídění (MDT). MDT se dělí do deseti základních tříd, v páté z nich (matematika, přírodní vědy) je zařazena i geodézie a kartografie (číslo 528), pod číslem je potom přímo kartografie s následujícím kódováním: teoretická kartografie, praktická kartografie, topografická a chorografická kartografie, tematická kartografie, glóby, reliéfní mapy, revize a údržba map, vzorové listy a předpisy. Výběr nejčastěji doporučovaných knih ke studiu kartografie (na českých vysokých školách) VEVERKA, Bohuslav. Topografická a tematická kartografie. 2. vyd. Praha: Vydavatelství ČVUT, s. ISBN X. HOJOVEC, Vladislav, DANIŠ, Michal, HÁJEK, Milan, VEVERKA, Bohuslav. Kartografie. 1. vyd. Praha: Geodetický a kartografický podnik, s. HUML, Milan, BUCHAR, P., MIKŠOVSKÝ, Miroslav, VEVERKA Bohuslav. Mapování a kartografie. 1. vyd. Praha: Vydavatelství ČVUT, ČAPEK, Richard, MIKŠOVSKÝ, Miroslav, MUCHA, Ludvík. Geografická kartografie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, s. ISBN: VOŽENÍLEK, Vít. Aplikovaná kartografie I. Tematické mapy. 2. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, s. ISBN: X. KAŇOK, Jaromír. Tematická kartografie. 1. vyd. Ostrava: Ostravská univerzita, s. ISBN: ROBINSON, Arthur H., et al. Elements of Cartography. 6. vyd. New York: John Wiley & Sons, Inc., s. ISBN CARTWRIGHT, William, PETERSON, Michael P., GARTNER, Georg F. Multimedia Cartography. 6. vyd. Springer-Verlag Telos, s. ISBN: SLOCUM T. A., McMASTER R. B., KESSLER F. C., HUGH H.: Thematic Cartography and Geographic Visualization, Prentice Hall, 2008, ISBN THROWER N. J. W.: Maps & civilization, The University of Chicago Press, 2007, ISBN WOODWARD, D. HARLEY, J. B.: History of Cartography, Volume I. The University of Chicago Press, Chicago&London 1987, 599 s. ISBN

4 WOODWARD, D. HARLEY, J. B.: History of Cartography, Volume II., Book 1. The University of Chicago Press, Chicago&London 1992, 579 s. ISBN WOODWARD, D. HARLEY, J. B.: History of Cartography, Volume II., Book 2. The University of Chicago Press, Chicago&London 1994, 970 s. ISBN WOODWARD, D. LEWIS, M. G.: History of Cartography, Volume II., Book 3. The University of Chicago Press, Chicago&London 1998, 639 s. ISBN Jako zdroje textu byly použity [Veverka 2004] a [Černý 2003], dále byly použity oficiální webové stránky vybraných vysokých škol. Časopisy V časopisech jsou formou příspěvků publikovány aktuální poznatky, myšlenky a názory. Nejčastěji se jedná o speciálně zaměřené časopisy, určené převážně odborné veřejnosti, vydávané pouze v několika tisícovém nákladu. České (a slovenské) časopisy Zeměměřič webové stránky Časopis Zeměměřič je měsíčník a vychází již od roku Vydavatel: Springwinter. Náklad časopisu v papírové podobě je 2000 ks. Zabývá se zejména tématy: geodézie, katastr nemovitostí, kartografie a GIS. Textové články přebírá prostřednictvím své dceřiné společnosti Newton také Česká tisková kancelář a distribuuje články Zeměměřiče v rámci své výstřižkové služby k nejrůznějším odběratelům. Články jsou vždy publikovány i na internetových stránkách. Od září 1996 je v provozu WEB SERVER ZEMĚMĚŘIČE, který kromě některých článků časopisu obsahuje také aktuální informace. Na Webu Zeměměřiče naleznete také informace Českého svazu geodetů a kartografů (ČSGK), Komory geodetů a kartografů (KGK), obsah Zpravodaje ČÚZK, soudní znalce v oboru, normy i předpisy a diář akcí. Diskusní fórum je zastoupeno konferencemi Katastr, Kartografie, GIS a GPS.

5 Geodetický a kartografický obzor webové stránky Odborný vědecký časopis, který vydává ČÚZK spolu s Úradom geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky. Geodetický a kartografický obzor reprezentuje úroveň oboru a je jediným časopisem s tímto obsahovým zaměřením, který vychází společně v České republice a Slovenské republice. Periodikum, vycházející jednou měsíčně, plní funkci odbornou, vědeckou, výchovně-vzdělávací a společenskou v okruhu odborníků geodézie, kartografie a katastru nemovitostí působících ve státní správě, ve výzkumu, v pedagogickém a vzdělávacím procesu a v komerční sféře. Ve srovnání se Zeměměřičem je více teoreticky a vědecky zaměřený. Na internetu jsou k dispozici pouze abstrakty článků. Historie časopisu vyšlo v Brně první číslo časopisu Spolku českých geometrů Zeměměřičský věstník, základ nepřetržité publikační činnosti českých i slovenských geodetů a kartografů. Celá historie časopisu potvrzuje, že zásady vytyčené jeho zakladateli byly zachovávány a s pokrokem vědy a techniky tvůrčím způsobem rozvíjeny. Od roku 1924 byl Zeměměřičský věstník vydáván Spolkem československých zeměměřičů a od roku 1940 pod názvem Zeměměřičský obzor, od roku 1947 Zeměměřický obzor, Spolkem inženýrů a architektů se sídlem v Praze. K přejmenování na Zeměměřictví došlo roku 1951 a vydáván byl Ústředím výzkumu a technického rozvoje se sídlem v Praze. Od roku 1955 je vydáván pod dnešním názvem Geodetický a kartografický obzor Ústřední správou geodézie a kartografie. Od roku 1969 se stávají vydavateli Český úřad geodetický a kartografický a Slovenská správa geodézie a kartografie (od Slovenský úrad geodézie a kartografie). Po roce 1993 časopis vychází zásluhou nynějších vydavatelů. GeoBusiness (dříve Geoinformace) GeoBusiness Podtitul: srozumitelně o geoinformatice v praxi. Časopis vychází 10x ročně nákladem 3000 výtisků. Letos (2010) vychází již 9. ročník. Vydavatel: Springwinter s.r.o. Je distribuován v ČR a SR. Cílové segmenty pro distribuci: veřejná správa, komerční sektor (utility, obchod, stavebnictví, správa majetku,...). Cílovou skupinou jsou vedoucí pracovníci s rozhodovací pravomocí, techničtí pracovníci (GIS, IT).

6 Ukázková obálka magazínu GeoBusiness zdroj: Kartografické listy Kartografické listy Časopis vychází od roku Vydává je Geografický ústav SaV a Kartografická spoločnosť SR. Původním jazykem je slovenština, resp. čeština s anglickým resumé. V ročence (vychází 1x za rok) se publikují vědecké studie a odborné příspěvky z oblasti kartografie, fotogrammetrie, dálkového průzkumu Země a geoinformatiky týkající se především území Slovenska, České republiky, ale i dalších středoevropských států. Obálka Kartografické listy 2002 zdroj:

7 Vojenský geografický obzor - sborník Geografické služby AČR. Kartografie a geoinformatika - vycházel 2x ročně v období pod edičním vedením Mapové sbírky Univerzity Karlovy. Články související s kartografií můžeme nalézt i v mimooborových časopisech, např. Vesmír, VTM Science, GEO,...; IT časopisy (CHIP, PC World, Computer...); časopisy věnované turistice, outdooru, atd.. 1) Vyhledejte další mimooborobový časopis, ve kterém lze najít články s kartografickou tematikou, nebo 2) vyhledejte takovýto článek v některém z výše uvedených časopisů. Názvy článků obsažených v jednotlivých číslech, případně i jejich abstrakty, jsou občas uveřejněny na webových stránkách časopisů, jejich vyhledání je součástí vašeho úkolu. Kartografické časopisy ve světě (výběr) Cartography and Geographic Information Science Geomatics World Computers & Geosciences GIM International GEOCaRTO International Cartographica Helvetica Earth-Science Reviews The Cartographic Journal Geodezja i kartografia Maplines Australian Journal of Earth Sciences Imago Mundi Geoinformatica International Journal of Geographical Information Science Geospatial Today Journal of Spatial Science Cartographica Blíže se seznamte alespoň s jedním z těchto časopisů.

8 Vydavatelé kartografických děl Obecně lze říci, že vydavatelů kartografických děl je celá řada. Nejlépe prodejné mapy (tedy plány velkých měst a autoatlasy) vydává snad každé vydavatelství. Proto jsou zde jmenována především ta, která se věnují této produkci uceleně nebo ta, která se specializují na určitou oblast. Tato stránka obsahuje zvukový komentář. v nahrávce jsou uvedeny podrobnější informace o jednotlivých kartografických vydavatelstvích. B. A. T. PROGRAM Firma prodává zejména tematické mapy ČR se zaměřením na turistiku a cestovní ruch. Geodézie ČS Geodézie ČS a. s. vydává vlastní mapové tituly. Známé jsou především autoatlasy v měřítkách 1: a 1: , kapesní autoatlasy 1: a městské atlasy 1: a různé tematické turistické mapy. Gisat Firma se zabývá zejména tvorbou map na zakázku, a to zejména map vzniklých zpracováním družicových snímků. Kartografie HP Firma KARTOGRAFIE HP se zabývá výrobou plastických, pohledových a panoramatických map. Jako datový základ využívá kvalitních aktualizovaných kartografických dat firmy SHOCart s.r.o. Kartografie Praha Hlavní činností Kartografie Praha, a.s., je redakční zpracování a tvorba kartografických děl a jejich rozšiřování v rámci činnosti nakladatelsko-vydavatelské. V oboru své podnikatelské činnosti zaujímá významné a v některých oblastech i dominantní postavení na trhu, zejména v oblasti tvorby map a atlasů pro školy, autoatlasů, atlasů Prahy, atlasů pro veřejnost, lexikonů, turistických map a digitálních atlasů na CD-ROM. Klub českých turistů V roce 1991 se Klub českých turistů stal po 42 letech opět vydavatelem turistických map. Již vydané tituly vycházejí v opakovaných vydáních tak, aby trh byl stále uspokojován aktualizovanými mapami. Edice turistických map KČT 1:50 000, Edice cykloturistických map KČT 1: Autorské právo na topografický obsah má však AČR (Armáda ČR). Tisknuty jsou Vojenským kartografickým ústavem v Harmanci na Slovensku.

9 Marco Polo Firma se soustřeďuje na tvorbu map a atlasů Evropy a světa, ale vydává i řadu map konkrétně pro ČR. SHOCart Vydavatelství SHOCart patří mezi největší kartografická vydavatelství v ČR. Na trhu s kartografickými produkty působí od roku Zabývá se tvorbou, vydavatelskou a nakladatelskou činností v oboru užité kartografie, reklamní grafiky, zakázkové výroby propagačních a jiných tiskovin a obchodem s těmito tiskovinami. Firma SHOCart se zabývá zejména vydáváním turistických a cykloturistických map a průvodců, vodácké průvodce zimní turistické a lyžařské mapy a rybářské mapy automapy, autoatlasy - plány měst, městské atlasy a průvodce školní mapy - stolní a nástěnné mapy do školy nástěnné mapy - geografické a politické mapy. Stiefel Eurocart U nás vydává zejména nástěnné mapy. Topograf Společnost TOPOGRAF byla založena v roce Kartografická a zeměměřická činnost tvoří cca 50 % objemu kartografické vlastní autorské produkce. Vedle vlastní vydavatelské aktivity se společnost TOPOGRAF podílí na zpracování mapové produkce jiných vydavatelů (TRASA, ČEPS, AČR, ÚAMK, EDIT, VOJTECH). Produkty jsou zpracovávány metodami digitální kartografie a jsou vydávány v převážné míře jako účelové tj. na objednávku.

10 Mapové sbírky Přehled významných tuzemských mapových sbírek s jednoduchým popisem. Díla o mapových sbírkách. Vybrané zahraniční mapové sbírky. Tuzemské mapové sbírky (Instituce spravující mapové sbírky na území ČR) Ústřední archiv zeměměřictví a katastru Mapová sbírka Ústředního archivu zeměměřictví a katastru je rozsáhlý mapový fond obsahující statisíce archiválií velké historické i odborné ceny, vytvořené prací našich měřičů. Základem je fond katastrálních a pozemkových map včetně originálů Stabilního katastru z let , včetně písemného operátu. Dalším rozsáhlým fondem jsou výsledky vojenských mapování z let Cennými unikáty jsou historické mapy, měřické instrukce, vzory tiskopisů, měřické pomůcky, stabilizační značky. Zeměměřický úřad zpřístupňuje veřejnosti archivní mapy už i na Internetu. Aplikace umožňuje bezplatné prohlížení archiválií Ústředního archivu zeměměřictví a katastru (ÚAZK). Prozatím jsou přístupná pouze vybraná data, na dostupnosti dalších se pracuje. Přírodovědecká fakulta UK v Praze Mapová sbírka Karlovy univerzity - bývalá státní sbírka mapová, dnes při katedře kartografie a geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Sbírka byla zřízena roku 1921 při tehdejším Geografickém ústavu Karlovy univerzity a doplněna o další sbírky ze zrušených mapových sbírek knihoven a mnoha zámků v Čechách a na Moravě. Dokumentace map je vedena po tématických celcích, např. matematická kartografie, národní atlasy, dopravní kartografie, historická kartografie aj. Sbírka obsahuje i bývalou sbírku Národního muzea v Praze, tvořenou cennými rukopisy, starými mapami a atlasy. Národní technické muzeum v Praze Mapová sbírka Národního technického muzea v Praze vznikla s jeho založením roku 1905 a je součástí geodetického oddělení muzea. Mapová sbírka v počtu cca listů je zaměřena na mapy dokumentující zobrazení českých zemí a jeho vývoj. Národní archiv ČR (dříve Státní ústřední archiv) Sbírka map a plánů obsahuje cca listů obsahově velmi různorodých. Unikátní jsou mapy a plány evropských bojišť, časově sahající až do 16. století. Dále uchovává řadu map lesnických, důlních, hraničních aj. Historický ústav akademie věd České republiky, v.v.i. Mapová sbírka Historického ústavu akademie věd byla založena při bývalém Státním historickém ústavu v Praze nedlouho po jeho vzniku a její první přírůstky pocházejí z roku Mapy, plány a atlasy byly získávány dary, nákupem, výměnou s různými institucemi a z pozůstalostí. v současné době sbírka obsahuje cca inventárních jednotek map a plánů včetně reprodukcí a cca 1 200

11 inventárních jednotek atlasů. Významným celkem jsou mapy a plány českých zemí ze 17. až 19. století Moravská zemská knihovna Brno Mollova sbírka obsahuje ucelený mapový a obrazový materiál přibližně jednobarevných i ručně kolorovaných map, plánů, vedut, prospektů a rytin, mapujících rozlehlý prostor střední a jižní Evropy. Sbírku doplňují původní rukopisné katalogy. Moravský zemský archiv Brno Sbírka katastrálních map je v Moravském zemském archivu uložena ve fondu D 11. Jedná se o několik tisíc map, tzv. čistých otisků originálních katastrálních map a dále o otisky, které byly používány katastrálními úřady k zakreslování parcelních čísel a nejrůznějších změn. Zemský archiv Opava archiv v souladu s právními předpisy a interními akty řízení vykonává státní správu, provádí odbornou činnost a plní úkoly v oblasti archivnictví vymezené jeho věcnou a územní působností - Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Archiv Hlavního města Prahy Shromažďuje a uchovává historické dokumenty, tedy i mapy a plány, které podávají svědectví o minulosti naší metropole. Státní oblastní archiv v Třeboni Státní oblastní archiv v Třeboni je správním úřadem přímo řízeným Ministerstvem vnitra České republiky. Jeho územní působnost je vymezena územím Jihočeského kraje. Spadá pod něj sedm okresních archivů (např. Státní okresní archiv v Českých Budějovicích). Strahovský klášter - knihovna Historický archiv Královské kanonie premonstrátů patří k významným archivním fondům a neopominutelným zdrojům pro studium hlavně církevních dějin Čech a Moravy. v současné době je však deponován v I. oddělení Národního archivu. Fondy bývalých šlechtických velkostatků, oblastních a státních archivů, muzeí, památkových úřadů, univerzitních, zámeckých a klášterních knihoven,... Nejsou zde vyjmenovány všechny instituce, které spravují sbírky map a plánů nacházející se na území ČR. Je zde uveden výběr několika zástupců, který má ukázat, jaké druhy institucí mají na starost historické kartografické produkty. Díla o českých mapových sbírkách Semotanová, Eva; Šimůnek, Robert. Lexikon mapových archivů a sbírek České republiky. Praha

12 Roubík, František. Soupis map českých zemí, Praha 1951(1955). Paldus, Josef. Soupis bohemikálních kartografických pramenů z vídeňských sbírek. Mapové sbírky ve světě (výběr) Nordenskiöldova sbírka v univerzitní knihovně v Helsinkách Bibliotheque Nationale, Paříž Biblioteca Nazionale, Řím Staatsbibliothek Preussicher Kulturbesitz, Berlín Österreichische Nationalbibliothek, Vídeň Staatsarchiv Kriegsarchiv, Vídeň Széchényiho národní knihovna, Budapešt Biblioteka Narodowa, Varšava Moskevská státní knihovna British Library (Map Library), Londýn Library of Congress (Map Collection), Washington Newberry Library, Chicago Podrobný seznam je k dispozici v publikaci: Semotanová, Eva. Kartografie v historické práci. Praha

13 Vysoké školy v ČR V České republice existuje hned několik vysokých škol (univerzit), které se věnují výuce kartografie a jí příbuzným vědním oborům. i v tomto případě se jedná pouze o reprezentativní výběr. Stavební fakulta, ČVUT Praha - Katedra geodézie a pozemkových úprav, Katedra vyšší geodézie, Katedra mapování a kartografie, Katedra speciální geodézie. Katedra kartografie a geoinformatiky, Přírodovědecká fakulta, UK Praha. Katedra geoinformatiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého Olomouc. Institut geoinformatiky, VŠB Ostrava. Laboratoř geoinformatiky, UJEP Ústí nad Labem. Geografický ústav, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Brno. Katedra vojenské geografie a meteorologie, Fakulta vojenských technologií, Univerzita obrany Brno. Ústav systémového inženýrství a informatiky, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice. Oddělení geomatiky, Katedra matematiky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita Plzeň. Podrobnější informace o výuce na jednotlivých školách najdete na jejich oficiálních stránkách. (Přesun kliknutím na hypertextový odkaz.) Česká republika není jedinou zemí, kde se kartografie vyučuje. i na zahraničních univerzitách existují instituce zabývající se vzděláváním nových kartografů. Institute for Cartography, Technische Universität Dresden (Německo) Kartographie und Geoinformation, Institut für Geographie und Regionalforschung, Universität Wien (Rakousko) Geography at Berkeley, University of California (USA)

14 Kartografické organizace V této kapitole jsou uvedeny nejdůležitější mezinárodní organizace související s kartografií. Dále pak vybrané zahraniční (převážně slovenské) instituce a samozřejmě přehled českých organizací a úřadů dotýkající se kartografie. Vždy je uvedena stručná (či obsáhlejší) charakteristika dané organizace, sídlo a odkaz na oficiální webové stránky. Lidé věnující se určitému vědnímu oboru se často spojují do organizačních celků, v rámci kterých spolupracují, diskutují, řeší vědní problémy atd. Tyto organizace jim zajišťují právní subjektivitu potřebnou pro jednání s úřady i dalšími organizacemi. Nejinak je tomu i v případě vědního oboru kartografie. Organizace jsou rozděleny pro lepší orientaci do tří skupin: české, zahraniční a mezinárodní. České organizace Kartografická společnost ČR sídlo: Pod Sídlištěm 9/1800, Praha 8 Kobylisy oficiální www stránky Kartografická společnost ČR je nepolitická společenská organizace s celostátní působností. Posláním Společnosti je sdružovat zájemce o rozvoj kartografické vědy, techniky a kartografických technologií, o výchovu a vzdělávání kartografů, o historii kartografie a o tvorbu, výrobu a využívání různých typů map a atlasů. Programové cíle a aktivity (pouze v multimediálních materiálech) Řídícím orgánem je plenární zasedání, složené z členů (delegátů) Kartografické společnosti. Plenární zasedání volí výkonný výbor, který má svého předsedu a místopředsedu. Pro období byl zvolen předsedou Doc. Ing. Miroslav Mikšovský, CSc. a místopředsedou plk. Doc. Ing. Václav Talhofer, CSc. Zasedání dále volí revizní komisi a rozhoduje o ustavení odborných skupin. Pro přijetí rozhodnutí je zapotřebí nadpoloviční účast členů. Zasedání se koná zpravidla jednou za 2 roky. Kromě "běžných" členů, kterými mohou být jak fyzické tak právnické osoby, má Společnost i členy tzv. kolektivní. Mezi kolektivní členy patří: Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, Kartografie Praha, a.s., SHOCart, spol. s r.o., PedF Masarykovy univerzity.

15 Neměli bychom opomenout ani čestné členy Společnosti: Prof. Ing. Vladislav Hojovec, DrSc. ( 2002), Doc. Ing. Miroslav Mikšovský, CSc., Doc. RNDr. Ludvík Mucha, CSc., Ing. Bohumil Šídlo ( 2009) a další. Společnost vznikla na počátku roku 1993, jako nástupce zaniklé Kartografické společnosti ČSFR a přejala její práva i povinnosti. Na závěr bych chtěla upozornit na zajímavý článek, jehož autorem je Doc. Ing. Miroslav Mikšovský, CSc., Historie Kartografické společnosti České Republiky a její perspektivy, kde se dozvíte mnoho zajímavého o této organizaci; dále pak ještě na obdobný referát, avšak staršího data, nazvaný Kartografická společnost České Republiky. Informace jsou vybrány z [KSČR 2010]. Český svaz geodetů a kartografů (ČSGK) sídlo: Novotného lávka 5, Praha 1 oficiální www stránky Český svaz geodetů a kartografů je nezávislé, dobrovolné a společenské sdružení inženýrů, techniků, studentů a ostatních občanů z vědních a technických oblastí geodézie, fotogrammetrie a dálkového průzkumu, kartografie a geografie, s působností na území Čech, Moravy a Slezska. ČSGK si dalo za cíle: vytvářet prostor pro otevřenou vědeckou a odbornou diskusi k řešení koncepčních, technických, ekonomických a dalších otázek činnosti geodetů a kartografů, šířit a uplatňovat v praxi nejnovější poznatky vědy a techniky, školit pracovníky oboru geodézie a kartografie, organizovat společenský život svých členů sloužící především k vytváření neformálních vztahů mezi členy, spolupracovat s příslušnými orgány státní správy, s partnerskými tuzemskými a zahraničními organizacemi, a další. Vrcholným orgánem ČSGK je sjezd, který se uskutečňuje každé tři roky. Výkonným orgánem ČSGK je jedenáctičlenná Rada v čele s předsedou. Kontrolním orgánem je tříčlenná Revizní komise. ČSGK se člení na regionální pobočky a odborné skupiny, činnost v FIG zabezpečuje Komitét pro FIG.

16 Členství a spolupráce Český svaz geodetů a kartografů je sám členem anebo spolupracuje s několika dalšími organizacemi. (v multimediálních materiálech). Informace jsou čerpána z: [ČSGK 2010]. Česká asociace pro geoinformace sídlo: Novotného lávka 5, Praha 1 oficiální www stránky Česká asociace pro geoinformace je nezávislé dobrovolné společenské sdružení subjektů působících na území České republiky v oblastech prostorově orientovaných informačních systémů a příslušných informačních technologií. Posláním asociace je maximalizovat využití geodat a geoinformací a geoinformačních technologií ve prospěch občanů, kvalitní veřejné správy a podnikání a reprezentovat českou geoinformační komunitu v rámci ČR a navenek. Organizační struktura asociace Valná hromada - je nejvyšším orgánem asociace. Valnou hromadu svolává předsednictvo zpravidla jednou ročně, nejpozději však do tří let od konání poslední, nebo na žádost nejméně jedné třetiny členů asociace nebo na žádost revizní komise. Předsednictvo - je nejvyšším výkonným, řídícím a koordinačním orgánem asociace mezi valnými hromadami. Ze své činnosti se zodpovídá valné hromadě. Revizní komise - je samostatným kontrolním orgánem asociace. Ze své činnosti se zodpovídá valné hromadě. Revizní komisi tvoří předseda a dva další členové. Odborné komise - ustavuje předsednictvo asociace zpravidla k řešení přijatých nebo dohodnutých závažných úkolů. Např. OK 01/1 - Standardizace - Terminologie (vedoucí: Petr Rapant) Tato komise má za úkol vypracování a údržbu standardů pro oblast geoinformatiky a geoinformačních technologií, spolupráci s dalšími subjekty působícími v této oblasti, účast na koordinování práce s těmito objekty. Seznam všech Odborných Komisí působících v současné době najdete na oficiálních stránkách CAGI. Odborné skupiny - ustavuje předsednictvo na základě zájmu členů. Zaměření odborných skupin zpravidla navazuje na strukturu oboru zastoupených v asociaci, strukturu aplikací geoinformatiky nebo na strukturu činnosti v mezinárodní organizaci. Např. OS 22 - Katasrt nemovitostí (vedoucí: Josef Hojdar), OS 24 - autorská práva (vedoucí: Josef Hojdar, Vít Voženílek). Asociace vznikla v roce 1997 po přijetí programového prohlášení z listopadu Ustavující valná hromada schválila potřebné dokumenty (volební řád valné hromady, jednací řád valné hromady,

17 příspěvkový řád asociace, program asociace,...), dále byly zvoleny orgány CAGI a uskutečněny další potřebné kroky k fungování asociace. Podkladovým materiálem pro tento text byl [CAGI 2010]. Česká geografická společnost sídlo: Albertov 6, Praha 2 oficiální www stránky Česká geografická společnost je občanským sdružením vědeckých, pedagogických a odborných pracovníků oboru geografie a příbuzných oborů, sdružených ke společné činnosti, jejímž účelem je podílet se na dalším rozvoji a zvyšování úrovně geografie, na koncepční a prognostické činnosti, na rozvoji geografického vzdělávání, jakož i na propagaci a realizaci výsledků vědeckovýzkumné činnosti ve společenské praxi i v široké veřejnosti. ČGS plní zejména tyto úkoly: a) podlí se na rozvoji geografie zejména podporováním vědecké a vědeckopopularizační práce a šířením nových poznatků do praxe, b) orientuje zájem členů na řešení těch otázek, které jsou zvlášť významné z hlediska celospolečenských potřeb, c) ČGS reprezentuje geografy ČR při jednáních s parlamentem ČR, vládou ČR i dalšími institucemi v ČR, d) ČGS spolupracuje s vědeckými společnostmi obdobného zaměření v ČR i v zahraničí. ČGS je členem Mezinárodní geografické unie (IGU). K efektivnímu zajišťování úkolů se ČGS člení na pobočky. Dále se člení na sekce a komise s působností na území ČR a na odborné skupiny v působnosti poboček. Jednou ze sekcí je i Sekce kartografie a geoinformatiky. Tato sekce zaměřuje svoji činnost na kartografické a geoinformatické aspekty v geografických výzkumných a vzdělávacích aktivitách. Do její náplně patří hodnocení kartografických děl (např. hodnocení Školního atlasu České republiky, Kartografie Praha, a.s., 2000.) organizace konferencí a seminářů a spoluúčast na pořádání kartografické soutěže Mapa roku (spolu s KS ČR) Nejvyšším orgánem ČGS je valné shromáždění. Koná nejméně jednou za 4 roky a svolává je hlavní výbor. Valné shromáždění určuje (počet) a volí prezidenta, členy hlavního výboru a jejich náhradníky, členy revizní komise a jejich náhradníky. Valné shromáždění určuje hlavní směry činnosti ČGS pro další období (do příštího řádného valného shromáždění). Činnost ČGS v období mezi dvěma valnými shromážděními řídí Hlavní výbor. Hlavní výbor zabezpečuje realizaci jednotné koncepce

18 činnosti celé ČGS při rozvoji a zvyšování úrovně geografie, při uplatňování výsledků výzkumu v praxi a při spolupráci s domácími i zahraničními institucemi. Kromě individuálních členů (vědecký, pedagogický, vědecko-technický či odborný pracovník, vysokoškolský posluchač nebo zájemce o geografii) sdružuje ČGS i tzv. kolektivní členy, těmi mohou být různé instituce. Kolektivními členy v rámci ČGS jsou téměř všechny katedry geografie českých univerzit. Výpis kolektivních členů, stejně jako další podrobnější informace o ČGS naleznete na oficiálních stránkách ČGS. Logo České geografické společnosti zdroj: Text je čerpán z: [ČGS 2010]. Komora geodetů a kartografů (Zeměměřická komora) sídlo: Plamínkové 1592/4, Praha 4 oficiální www stránky Komora geodetů a kartografů (Zeměměřická komora) sdružuje fyzické a právnické osoby, které podnikají v oboru zeměměřictví nebo které vykonávají ostatní činnosti v oboru (které nejsou podnikáním) podle zvláštního zákona. Komora zastupuje svoje členy na veřejnosti a hájí jejich zájmy. Komora je nevýdělečnou právnickou osobou se sídlem v Praze. Jménem Komory je oprávněn jednat ve všech věcech předseda, dále pak členové představenstva a jiní zástupci v rozsahu pravomocí delegovaných představenstvem. Činnost Komory se řídí stanovami, ustanoveními valné hromady a představenstva a obecně závaznými právními a hospodářskými předpisy. Úkolem Komory je: Logo Komory geodetů a kartografů zdroj: 1. podílet se na zajišťování podmínek pro odborný a kvalitní výkon zeměměřických činností v České republice, jak je v zájmu celé společnosti, a to na úrovni, jak je obvyklé v evropských poměrech; 2. zastupovat členy Komory a hájit jejich zájmy a stavovskou čest na veřejnosti i před státními orgány;

19 3. zajišťovat odborný růst členů Komory a přípravu kandidátů na autorizaci, spolupracovat s vysokými školami a vědeckými a výzkumnými ústavy svého oboru; 4. účinně působit na odstraňování nedostatků, zjištěných v odborné činnosti členů, zjednávat nápravu a preventivně působit, aby se neopakovaly; 5. spoluvytvářet technickou politiku státu tím, že posuzuje návrhy právních a technických opatření a vyjadřuje se k nim, dále tím, že předkládá vlastní iniciativní návrhy na taková opatření; 6. spolupracovat s příbuznými profesními Komorami uvnitř státu i v mezinárodních stycích, s orgány státní správy, jinými spolky a vědeckými a výzkumnými institucemi příbuzných a hraničních oborů. Mezi další aktivity, na kterých se Komora podílí jako pořadatel, patří každoroční Setkání geodetů a také soutěž Technické dílo roku. SETKÁNÍ GEODETŮ pořádá spolu s Českým svazem geodetů a kartografů (pobočkou Praha) a Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním. Např. hlavním tématem Setkání geodetů 2009, které se uskutečnilo v červnu 2009, bylo Celoživotní vzdělávání geodetů. Na pořádání soutěže TECHNICKÉ DÍLO roku spolupracuje se stejnými organizacemi (jako u Setkání geodetů). Přihlašované dílo musí být z oboru geodezie, kartografie, katastr, informační systémy nebo mapová tvorba. Dílo by mělo být zpracováno na vysoké odborné a kvalitativní úrovni. Přihlášená díla jsou hodnocena odbornou veřejnou porotou prostřednictvím internetového hlasování. Zahraniční partnerskou organizací Komory geodetů a kartografů je Fédération des Géomètres Francophones (Frankofonní federace zeměměřičů). Vybraný text je citován z: [KGK 2010]. Společnost pro fotogrammetrii a dálkový průzkum (SFDP) sídlo: místo pracoviště předsedy Společnosti, předseda společnosti (2010): Ing. Lena Halounová, CSc., ČVUT, Fsv, laboratoř DPZ, katedra. mapování a kartografie, Thákurova 7, Praha 6 oficiální www stránky Společnost pro fotogrammetrii a dálkový průzkum je dobrovolná společenská organizace s celostátní působností. Poslání SFDP je sdružovat zájemce o rozvoj vědní oblasti fotogrammetrie a dálkového průzkumu, o výchovu a vzdělávání odborníků, o rozvoj provozní praxe včetně aplikací v uvedené oblasti. Programové cíle SFDP (pouze v multimediálních materiálech) Vrcholným orgánem SFDP je plenární zasedání složené z individuálních členů a odpovědných zástupců každého kolektivního člena. v období mezi plenárními zasedáními řídí činnost SFDP komitét,

20 volený plenárním zasedáním na období 4 let, shodné s funkčním obdobím ISPRS. Na stejné období se volí revizní komise. SFDP je nástupnickou organizací (vstupuje do práv a povinností zaniklé organizace) ČSNK - ISPRS. Československo bylo členem Mezinárodní společnosti pro fotogrammetrii a dálkový průzkum Země (International Society for Photogrammetry and Remote Sensing - ISPRS) od roku Po vytvoření dvou nových zemí, České republiky a Slovenska, byla Československá společnost pro fotogrammetrii a dálkový průzkum Země rozdělena také na dvě části. Od roku 1996 je SFDP samostatným členem ISPRS. Logo Společnosti pro fotogrammerii a dálkový průzkum zdroj: Podkladem byly informace uveřejněné na [SFDP 2005]. Český úřad zeměměřický a katastrální (ČUZK) sídlo: Pod sídlištěm 9/1800, Praha 8 oficiální www stránky Český úřad zeměměřický a katastrální katastru nemovitostí České republiky. je ústředním správním úřadem zeměměřictví a Úřad byl zřízen dnem zákonem č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech. Působnost Úřadu je vymezena zákonem č. 359/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Dále působnost Úřadu vyplývá ze zákona č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), ve znění pozdějších předpisů, ze zákona č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění pozdějších předpisů, a ze zákona č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů. Úkoly Úřadu Úřad zabezpečuje jednotné provádění těchto činností: správy katastru, budování a údržby bodových polí, tvorby, obnovy a vydávání základních a tématických státních mapových děl

21 a jiných publikací, standardizace jmen nesídelních geografických objektů z území České republiky a jmen sídelních a nesídelních geografických objektů z území mimo Českou republiku, vytváření a vedení automatizovaného informačního systému zeměměřictví a katastru, dokumentace výsledků zeměměřických činností, koordinuje výzkum v zeměměřictví a katastru a systém vědeckotechnických informací pro tyto oblasti, zajišťuje a koordinuje mezinárodní spolupráci v zeměměřictví a katastru, řídí Zeměměřický úřad, zeměměřické a katastrální inspektoráty a katastrální úřady, není-li v zákoně č. 359/1992 Sb. stanoveno jinak, vykonává správu centrální databáze katastru, která je vedena v celostátním rozsahu počítačovými prostředky, obsahuje data o nemovitostech a poskytuje údaje katastru formou dálkového přístupu, na elektronických médiích a ve formě tištěných výstupů počítačových zpracování, stanovuje správce základních a tématických státních mapových děl, uděluje a odnímá úřední oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností, organizuje a zajišťuje zkoušky odborné způsobilosti a srovnávací zkoušky odborné způsobilosti pro udělení úředního oprávnění, vydává základní státní mapová díla a tématická státní mapová díla, plní další úkoly na úseku zeměměřictví podle zvláštního předpisu a provádí další činnosti potřebné pro rozvoj zeměměřictví a katastru, a další. Úřad spolupracuje s ostatními ústředními správními úřady, zejména při přípravě návrhů zákonů a jiných obecně závazných předpisů, při rozvíjení mezinárodních vztahů v oblasti zeměměřictví a katastru a při přípravě mezinárodních smluv a jiných opatření vlády České republiky. Úřad poskytuje ústředním správním úřadům podklady a informace z oblasti své působnosti, vyžaduje od těchto úřadů v nezbytně nutném rozsahu podklady a další údaje, které potřebuje pro plnění svých úkolů. V čele Úřadu je předseda, kterého jmenuje a odvolává vláda České republiky. v současné době (2010) je předsedou Ing. Karel Večeře. Organizační schéma resortu Zeměměřictví a katastru zdroj: Uvedený text je převzat z: [ČUZK 2010].

22 Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický (VÚGTK) sídlo: Ústecká 98, Zdiby oficiální www stránky VÚGTK je veřejnou výzkumnou institucí - v.v.i. Zabývá se výzkumem a vývojem v oboru zeměměřictví a katastru, vývojem a testováním nových technik, postupů a softwaru a odbornými konzultacemi v těchto oblastech: geodézie a geodynamika, permanentní služba GPS (IGS), inženýrská geodézie, tvorba a vedení katastru nemovitostí, tvorba a údržba mapových děl, výzkum a vývoj Informačního systému zeměměřictví a katastru jako zdrojového informačního registru pro Státní informační systém České republiky, vývoj a výroba speciálních pomůcek, zařízení a měřicích systémů pro geodezii a kartografii, aktivity ve státní standardizaci a metrologii ve sféře zeměměřictví a katastru, odvětvové informační středisko včetně Zeměměřické knihovny. Organizační struktura VÚGTK Schéma organizační struktury VÚGTK zdroj: V rámci VÚGTK pracuje také Terminologická komise ČÚZK. Tato komise řeší otázky kartografické terminologie v ČR. Zde je převážně citováno z [VUGTK 2008].

23 Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad (VGHMÚř) sídlo: Čs. Odboje 676, Dobruška oficiální www stránky Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad (VGHMÚř) Geografické služby armády České republiky (GeoSl AČR). je výkonnou složkou VGHMÚř plní úkoly geografického a hydrometeorologického zabezpečení obrany státu a přímé geografické a hydrometeorologické podpory AČR, úkoly státní správy na úseku zeměměřictví určené pro potřeby obrany státu a úkoly geografického a hydrometeorologického zabezpečení a podpory, vyplývající z členství České republiky v alianci NATO. VGHMÚř je vojenské zařízení se speciální vojensko-odbornou působností a zodpovědností. Zabezpečuje sběr informací, tvorbu a správu standardizovaných geodetických, kartografických a geografických podkladů a map a speciálních databází určených pro zabezpečení obrany České republiky. Plní úkoly přímé geodetické, geografické a hydrometeorologické podpory velitelů a štábů vojsk při výcviku, řešení humanitárních operací a zejména při ohrožení bezpečnosti České republiky. Je předurčen pro plnění úkolů Host Nation Support při výcviku ozbrojených sil aliance NATO na území České republiky a při případném posílení ozbrojených sil České republiky v případě válečného konfliktu. Plní speciální úkoly geodetického, geografického a hydrometeorologického zabezpečení na území České republiky i v zahraničí. VGHMÚř zabezpečuje výkon státní správy v oblastech definovaných zákonem č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví, a příslušnými vyhláškami Českého úřadu zeměměřického a katastrálního v oblasti geografického zabezpečení, a zákonem č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, v oblasti poskytování leteckých meteorologických služeb letectvu AČR. Odbory VGHMÚř (pouze v multimediálních materiálech) Produkty VGHMÚř jsou: digitální modely území, digitální výškopisná data, rastrové ekvivalenty, digitální registry geodetických a speciálních geodynamických údajů, vojenské topografické mapy, standardizované mapy pro společné operace, vojenské speciální mapy, letecké měřické snímky, vojensko-geografické informace a dokumenty. Informace, zpracované na této stránce, jsou čerpány z: [VGHMÚř 2010].

24 Které organizace se podílejí na pořádání kartografických konferencí (např. 16. kartografické konference v Brně, 18. kartografické konference v Olomouci)? Zahraniční organizace Kartografická spoločnosť SR sídlo: Radlinského Bratislava Kartografická spoločnosť SR kartografickou konferenci. pořádá spolu s Kartografickou společností ČR jednou za dva roky Logo Kartografická spoločnosť SR zdroj: Slovenská spoločnosť geodetov a kartografov (SSGK) sídlo: Chlumeckého 4, Bratislava oficiální www stránky Slovenská spoločnosť geodetov a kartografov je dobrovolná, nepolitická, profesní a nezávislá organizace sdružující geodety, kartografy a jiné odborníky bez rozdílu a úrovně vzdělání, profesní specializace působící v různých odvětvích hospodářství, soukromého sektoru a státních orgánech na území Slovenské republiky. SSGK je samostatným ekonomicko právním subjektem, přičemž spolu s dalšími odbornými společnostmi jiných profesí je sdružená ve Zväze slovenských vedeckotechnických spoločností (ZSVTS). Slovenská spoločnosť geodetov a kartografov vznikla, na zakládajícím sjezdu, v Bratislavě, jako nástupce bývalé Geodeticko-kartografické společnosti ČSVTS. SSGK se od začátku orientovala na vědeckotechnickou osvětu, organizování seminářů, výstav a konferencí.

25 Společnost působí na území Slovenské republiky, spolupracuje s partnerskou organizací v České republice a v mezinárodních nevládních organizacích. Slovenská spoločnosť geodetov se stala dne 16. února 1993 samostatnou členskou organizací Mezinárodní federace geodetů (FIG), se započteným členstvím od roku 1927 (spolu s Českým svazem geodetů a kartografů - ČSGK). SSGK spolupracuje (po dohodě s Komorou geodetov a kartografov) i s jinými mezinárodními subjekty. Aktivní mezinárodní styky má SSGK i s partnerskými organizacemi v Polsku (Stowarzysenie Geodetów Polskich) a v České republice (Český svaz geodetů a kartografů). Spolupráce vyústila v návrh SSGK na uskutečňování Mezinárodních geodetických dní. Pobočky SSGK Pobočka je organizační článek společnosti, v kterém se sdružují členové zpravidla jednoho zaměstnavatele, případně členové na základě teritoriálního principu (místní pobočky). SSGK měla po svém vzniku 9 poboček. Po reorganizaci státní správy v r došlo k zániku některých z nich. Orgány společnosti jsou: Nejvyšším orgánem SSGK je sjezd, který se svolává jednou za čtyři roky, kde se volí sedmičlenný Výkonný výbor, který ze svého středu volí předsedu a dva místopředsedy. Sjezd současně volí tříčlennou revizní komisy. v období mezi sjezdy je řídícím a koordinačním orgánem Rada společnosti, kterou tvoří předsedové poboček, kolektivních členů a členové výkonného výboru. Předseda Výkonného výboru je současně členem Rady ZSVTS, kde uplatňuje členská práva společnosti na majetku ZSVTS, v mezinárodní spolupráci a spolupráci s nejvyššími orgány státní správy. Zdrojem pro tuto stránku byl [SSGK 2010]. Komora geodetov a kartografov sídlo: Na paši 4, Bratislava oficiální www stránky Komora je samosprávní odborná organizace, která sdružuje autorizované geodety a kartografy, kteří provádějí vybrané geodetické a kartografické činnosti. Poslaní a předmět činnosti Komora je zřízená na ochranu zájmů a práv členů. Vydává a odnímá oprávnění na vykonávání činnosti autorizovaného geodeta či kartografa. Organizuje a řídí vykonávání kvalifikačních zkoušek. Dbá na to, aby členové komory vykonávali geodetické a kartografické činnosti odborně a v souladu se stanovami komory a všeobecnými právními předpisy upravujícími jejich postavení a výkon činnosti.

26 Spolupracuje při rozvíjení geodézie, kartografie a katastru s vysokými a středními školami, vědeckými a výzkumnými ústavy a orgány státní správy. Vytváří podmínky pro zvyšování odbornosti a kvalifikace svých členů. Zabezpečuje výměnu odborných poznatků s organizacemi doma, v zahraničí a mezinárodními profesními organizacemi. Vykonává osvětovou, propagační, popularizační a poradenskou činnost oboru. Spolupracuje s ústředními orgány státní správy geodézie, kartografie a katastru a s odborovými dobrovolnými organizacemi při tvorbě závazných právních předpisů a technických norem. Fakta, zpracovaná na této stránce, jsou čerpána z: [Repan 2010]. Slovensku je věnován největší prostor, protože jeho organizace nejvíce spolupracují s českými a vytvářejí podobná uskupení. Je to dáno společnou minulostí. Následují vybrané zahraniční organizace z dalších států světa. Stowarzyszenia Kartografów Polskich Sdružení polských kartografů sídlo: ul. Kochanowskiego 36, Wrocław, Polski Stowarzyszenia Kartografów Polskich je organizace, která se snaží zlepšit postavení kartografie (i kartografa) ve společnosti a kvalitu kartografických děl a jejich propagaci. Cílem sdružení polských kartografů je zajistit: kvalitu produkce kartografických děl v Polsku, včetně databází a map potřebných státními úřady; (účast zástupců sdružení při navrhování právních předpisů o mapování) podílet se na zvyšování úrovně znalostí, kultury, technické a profesní kvalifikace členů asociace; (školení, sympózia) popularizovat vědu ve společnosti; (publikování článků) spolupracovat s příslušnými jednotkami státní správy a samosprávy v oblasti kartografie; a provádět výměnu zkušeností s příbuznými organizacemi v zahraničí. (konference) Logo SKP zdroj: Zpracováno na základě [SKP 2010].

27 Deutsche Gesellschaft für Kartographie (DGfK) Německá společnost pro kartografii sídlo: Landeshauptstadt Dresden, Eigenbetrieb IT-Dienstleistungen, St.Petersburger Straße 9, Dresden, Deutschland Německá společnost pro kartografii (DGfK) sdružuje osoby se zájmem o kartografii a mapy. je nezisková, nepolitická organizace, která DGfK byla založena v roce 1950 v Bielefeldu. Dnes má téměř členů (jednotlivců, firem, institucí a organizací), kteří mají zájem o mapy a jiné kartografické produkty, jejich výrobu a použití v různých oblastech každodenního života. Členství je velmi různorodé a DGfK sama sebe chápe jako rozhraní mezi podniky, vládou a akademickou obcí. Prezentuje zájmy německé kartografie na národní i mezinárodní úrovni. DGfK je členem Mezinárodní kartografické asociace (ICA). Kromě toho udržuje tradiční vztahy se společnostmi sousedních zemí (Rakousko, Švýcarsko, Nizozemsko, Francie). Úkoly sdružení jsou zejména: podpora kartografie ve vědě a výzkumu, podpora všech povolání a osob prostřednictvím vzdělávání a školení, podpora národní a mezinárodní spolupráce v oblasti kartografie a dalších souvisejících disciplín, podpora akademických znalostí pro významné plány a opatření v zájmu ochrany krajiny, podpora na ochranu kartografického dědictví v Německu. Organizace se ve své struktuře členní do tří základních orgánů - Valné shromáždění, Výkonná rada a Správní rada. Jako nejvyšší orgán stojí Valné shromáždění, které rozhoduje o všech základních a důležitých záležitostech sdružení. Výkonná rada, pod vedením předsedy, zodpovídá za běžné záležitosti společnosti. Správní rada funguje jako poradní orgán řešící především funkční a strukturální aspekty společnosti. Logo Deutsche Gesellschaft für Kartographie (DGfK) zdroj: Podkladovými materiály pro vznik tohoto textu byly oficiální stránky organizace [DGfK 2010].

28 British Cartographic Society (BCS) Britské kartografické společnosti sídlo: Royal Geographical Society, Kensington Gore, London Britská kartografická společnost je dynamické sdružení jednotlivců a organizací, které se věnuje objevování a rozvíjení map. Podporuje znalosti týkající se kartografické vědy a umění kartografie. BCS podporuje všechny aspekty kartografie pro širokou škálu potenciálních uživatelů. Za tímto účelem společnost pracuje na: usnadnění výměny informací a myšlenek mezi členy společnosti a veřejností (odbornou i laickou), konání zasedání a publikování periodik a knih, řízení a podílení se na národních a mezinárodních konferencích, podpoře kartografického vzdělávání a podpoře výzkumu, vytváření a údržbě knihovny a sbírky map, knih, plánů a fotografií. BCS vytvořila a vydala knihu Cartography - an introduction (Kartografie - úvod). Tato kniha má sloužit jako praktický návod pro tvorbu lepších map (podtitul). Z náhledů, které jsem měla možnost shlédnout, se tato kniha jeví jako kvalitní dílo, pochopitelné i laikům, zpracovávající současné metody tvorby map. Logo British Cartographic Society (BCS) zdroj: Citováno z [BCS 2010]. Cartography and Geographic Information Society (CaGIS) Kartografická a geograficko-informační společnost CaGIS je profesní společnost určená kartografům, GIS profesionálům, GIS výzkumným pracovníkům a pedagogům.

29 Posláním CaGIS je podpora výzkumu, vzdělání a praxe s cílem zlepšit porozumění, vytváření, analýzu a využití map a geografických informací pro podporu a zlepšení kvality života. Společnost slouží jako fórum pro výměnu konceptů, technik, přístupů a zkušeností těch, kteří navrhují, implementují a využívají kartografii, geografické informační systémy a související geoprostorové technologie. CaGIS reprezentuje prezident a viceprezident (bývalý prezident), kteří zastávají svou funkci 2 roky, dále pak Rada ředitelů (3), kteří jsou voleni na čtyřleté období. Struktura organizace a aktivity jsou navrženy tak, aby vyhovovaly potřebám všech členům. Podkladovými materiály pro vznik tohoto textu byly stránky [CaGIS 2010]. Canadian Cartographic Association (CCA) Kanadská kartografická asociace CCA byla založena v roce 1975 s úmyslem: podporovat zájem o mapy a související kartografické materiály, posílit porozumění a znalost map podporou výzkumu v oblasti kartografie (historické i aktuální), zajišťovat výměnu názorů a informací prostřednictvím setkání (konferencemi) a publikacemi, a vzdělávání v oblasti kartografie a využívání map. CCA má vedoucí postavení v kanadském národním výboru pro ICA. Převzato z [CCA 2010]. National Geomatics Center of China (NGCC) Čínské národní centrum pro geomatiku sídlo: No. 1 Baishengcun Zizhuyuan Haidian Beijing, P. R. China NGCC se zabývá sběrem a zpracováním, konstrukcí a údržbou, šířením a servisem, výzkumem a vývojem národních geografických informací, stejně jako plánováním, navrhováním a prováděním zeměměřických činností a mapování s cílem vytvořit digitální mapu Číny. NGCC dříve součástí Národního archivu pro zeměměřictví a mapování (SBSM). Hlavní úkoly NGCC jsou: tvorba a údržba národních zeměměřických dat a archivů,

30 výstavba, údržba, aktualizace a rozvoj vnitrostátních základních GIS, vedení hlavních zeměměřických a mapovacích projektů nařízených SBSM, organizace a realizace leteckých snímků pro celou zemi, vývoj aplikací a údržba geodetické sítě v Číně. NGCC je považován za stěžejní organizaci v oblasti geografických informací (inženýrské projekty, technologický výzkum, vývoj aplikací a šíření informací). Vzešel z tradičního analogového systému. Dnes používá moderní digitální systémy, které stojí na GPS, dálkovém průzkumu Země, GIS a internetových technologiích. Funguje jako hlavní uzel v národní informační dálnici, a také se stal základním zdrojem společnosti, pokud jde o geografické informační služby. NGCC je členem Čínské GIS asociace (CGISA), Čínské GPS asociace (CGPSA) a kolektivním členem Čínské společnosti pro geodézii, fotogrammetrii a kartografii. Zástupci NGCC jsou také v různých výborech mezinárodních organizací - ISPRS, ICA a PCGIaP (Permanent Committee on GIS Infrastructure for asia & the Pacific). Logo NGCC zdroj: Informace přejaty z [NGCC 2006]. New Zealand Cartographic Society (NZCS) Novozélandská kartografická společnost sídlo: SGES, The University of Auckland, Private Bag, Auckland, New Zealand Posláním NZCS zájmem o studium, produkci a využívání map. je podporovat rozvoj kartografie. Sdružuje jednotlivce a organizace se Hlavní cíle společnosti jsou: sdružovat všechny zájemce o kartografii, prosazovat a podporovat kartografii jako vědu ve všech jejích aspektech, vytvořit fórum pro vyjadřování nových myšlenek, informovat veřejnost o úloze kartografie, vést diskuse, semináře a přednášky, aktivně zkoumat pokrok v kartografii, vytvořit a udržovat kontakty s jinými podobnými subjekty.

31 Novozélandská kartografická společnosti byla založena v roce 1971.V roce 1976 byla přijata za řádného člena ICA (na 5. valném shromáždění konaném v Moskvě). [NZCS 2010]. Vyhledejte další zahraniční organizace (2) a zjistěte, zda nespolupracují s některou tuzemskou kartografickou institucí.

32 Mezinárodní organizace Dříve než se pustíte do čtení další části, pokuste se zodpovědět následující otázku. Kdy vznikla Mezinárodní kartografické asociace (ICA) (resp. kolikáté výročí slaví)? Tomu, kdo odpověděl správně, GRATULUJI, máte opravdu dobrý přehled. Pokud byla vaše odpověď chybná, NEZOUFEJTE, své vědomosti si rozšíříte v této kapitole. (Odpověď pouze v multimediálních materiálech) International Cartographic Association (ICA) Mezinárodní kartografická asociace Mezinárodní kartografická asociace je společnost, jež se zabývá globálními problémy a projekty v kartografii. Tato asociace je světovou autoritou v kartografii, která se stará o koncepci, výrobu, šíření a studium map. Jejím cílem a záměrem je prosazení oboru kartografie a profesionality v kartografii na mezinárodním poli. První cíle a úspěchy této organizace byly zaznamenány ve školství a vědě, ale měla vliv i na nové technologie, speciálně u počítačů a elektronické komunikace. Zaměřovala se na volnou výměnu teoretických a technických informací, které byly dříve drženy v tajnosti, kvůli obraně nebo komerčním důvodům. Dále svými výzkumy a získanými informacemi ovlivňuje produkci a užívání map. Po roce 1991 jsou nové cíle této společnosti více globálně zaměřené. Začala se zvyšovat spolupráce mezi společnostmi, které jsou zaměřeny na řešení globálních problémů (jako například Mezinárodní společnost pro fotogrammetrii a dálkové snímání, Mezinárodní sdružení geodetů, Mezinárodní hydrografická organizace a další). ICA byla založena 9. června 1959 ve švýcarském městě Bern. Základním podnětem k jejímu založení bylo rozšíření kartografie na mezinárodní pole. V roce 1991 se organizace díky národním a mezinárodním členům rozrostla zhruba na 500% z původní velikosti. Velmi důležitou částí asociace jsou její komise, které se zaměřují na nejrůznější problémy a záležitosti v oboru kartografie. Těchto komisí je několik a každá má své zaměření, kterému se velmi podrobně věnuje. Uvedené komise spolu často spolupracují, vzájemně využívají získaných poznatků a pořádají společné semináře a zasedání. Komise ICA (pouze v multimediálních materiálech) ČEŠTÍ ZÁSTUPCI V KOMISÍCH A PRACOVNĆH SKUPINÁCH ICA: komise pro výchovu kartografů komise pro řízení a ekonomiku výroby map komise pro historii kartografie komise pro prostorové informace komise pro teorii kartografie plk. doc. Ing. Václav Talhofer, CSc. doc. Ing. Miroslav Mikšovský, CSc. doc. RNDr. Milan V. Drápela, CSc. doc. Ing. Petr Rapant, CSc. doc. RNDr. Jaromír Kaňok, CSc.

33 komise pro vizualizaci komise pro mapy na internetu komise pro generalizaci komise pro národní a regionální atlasy komise pro digitální technologie v kartografickém dědictví komise pro umění a kartografii komise pro planetární kartografii komise pro práci žen v kartografii komise pro kartografii pro děti Mgr. Tomáš Oršulák Mgr. Ing. Otakar Čerba Mgr. Karel Staněk, PhD. prof. RNDr. Vít Voženílek, CSc. Ing. Jiří Cajthaml, PhD. Mgr. Lucie Friedmannová, PhD. doc. Ing. Petr Buchar, CSc. Ing. Jarmila Váňová RNDr. Eva Klímová doc. RNDr. Milan Konečný, CSc. (vedoucí) Ing. komise pro včasné varování a krizové řízení Marian Rybanský, CSc. Prezidentem ICA na obd je Prof. William Cartwright, RMIT University, Melbourne. Prezidentem ICA pro předchozí období byl Doc. RNDr. Milan Konečný, CSc. z Masarykovy univerzity v Brně. Podkladovými materiály pro vznik této stránky byly: [ICA 2010] a [Hesová 2006]. International Federation of Surveyors (FIG) Mezinárodní federace zeměměřičů sídlo: Kalvebod Brygge 31-33, DK-1780 Copenhagen V, DENMaRK Mezinárodní federace zeměměřičů je mezinárodní, nevládní organizace, jejímž účelem je podpora mezinárodní spolupráce pro pokrok ve všech oblastech geodézie. FIG je přední mezinárodní organizace zastupující zájmy inspektorů po celém světě. Je to federace národních členských asociací a pokrývá celou řadu odborných oblastí v rámci celosvětového průzkumu společnosti. Poskytuje mezinárodní fórum pro diskusi a vývoj s cílem podpořit odborné praxe a standardy. Komise FIG Komise 1 - Odborná praxe Komise 2 - Odborné vzdělávání Komise 3 - Prostorové informační řízení Komise 4 - Vodopis Komise 5 - Umístění a měření Komise 6 - Inženýrská geodézie Komise 7 - Katastr a územní řízení Komise 8 - Územní plánování a rozvoj Komise 9 - Oceňování a správa nemovitostí Komise 10 - Stavební ekonomika a management

34 FIG byla založena v roce 1878 v Paříži jako Fédération Internationale des géomètres, odtud zkratka FIG, později došlo k poangličtění názvu. FIG sdružuje tzv. stálé instituce FIG. Mezi tyto subjekty patří např. Mezinárodní úřad pro katastr a územní správu (The International Office of Cadastre and Land Records - OICRF). Úkolem OICRF je: sbírat a systematicky shromažďovat všechny dokumentační materiály týkající se stávajících systémů a katastrální podkladů ve všech zemích; učinit srovnávací studie tohoto materiálu; poskytovat informace a poradenství ve všech katastrálních systémech a evidencích pozemků, aby všechny zainteresované instituce nebo osoby, mohly zlepšit stávající systém; usilovat o korespondenta v každé zemi, i v těch, které nejsou členem federace. Text vznikl překladem vybraných informací [FIG Office 2010]. International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS) Mezinárodní společnost pro fotogrammetrii a dálkový průzkum Země Mezinárodní společnost pro fotogrammetrie a dálkový průzkum Země je nevládní organizace zaměřená na rozvoj mezinárodní spolupráce pro rozvoj fotogrammetrie a dálkového průzkumu Země a jejich aplikace. Společnost pracuje bez jakékoli diskriminace na základě rasy, náboženství, národnosti nebo politické filozofie. Oficiálními jazyky jsou angličtina, francouzština a němčina. Mezi vědecké zájmy Společnosti patří: fotogrammetrie, dálkový průzkum Země, geografické informační systémy a příbuzné obory, stejně jako aplikace z kartografie, geodézie, mapování, přírodní i technické vědy a monitorování a ochrana životního prostředí. Další aplikace zahrnují průmyslový design a výrobu, architekturu a památkovou péči, a další. Mezi hlavní aktivity společnosti patří: Stimulace vytváření národních nebo regionálních společností pro fotogrammetrii a dálkový průzkum Země. Koordinace výzkumu ve fotogrammetrii a dálkovém průzkumu Země. Pořádání mezinárodních sympozií a kongresů v pravidelných intervalech. Podpora spolupráce a koordinace se souvisejícími mezinárodními vědeckými organizacemi. Organizační struktura společnosti Vedením společnosti, včetně jejího technického a vědeckého programu, se uskutečňuje prostřednictvím následujících komponent: Kongres.

35 Valné shromáždění - je nejvyšším orgánem Společnosti, skládá se z delegátů a zástupců vybraných organizací. Rada - Rada řídí záležitosti Společnosti v období mezi zasedáními valného shromáždění v souladu se stanovami. Zasedání Rady se svolává nejméně jednou ročně. Komise finanční. Technické komise - provádí vědeckou činnost Společnosti. Historie ISPRS Mezinárodní společnost pro fotogrammetrie (ISP) byla založena v roce 1910, hlavním iniciátorem byl Eduard Doležal z Rakouska, který se stal také jejím prvním prezidentem. Po 70 letech fungování, pod svým původním názvem, změnila v roce 1980 společnost svůj název na Mezinárodní společnost pro fotogrammetrii a dálkový průzkum Země (ISPRS). ISPRS má 88 řádných členů. Česká republika má v této organizaci 2 zástupce. Přeloženo z: [ISPRS 2010]. International Map Trade Association (IMTA) IMTA IMTA je přední celosvětovou organizací zabývající se všemi oblastmi souvisejícími s mapováním, geoprostorovými a geografickými informacemi z pohledu obchodu. IMTA je mezinárodní asociace subjektů zabývajících se mapami ve všech podobách, ať už jsou to prodejci, distributoři, výrobci či poskytovatelé souvisejících služeb, jako např. poskytovatelé dat, ale i specializované tiskárny nebo výrobci syntetických papírů. Členství v IMTA pomáhá firmám zvýšit jejich prestiž a důvěryhodnost, navázat kontakty a obchodní spolupráci se zahraničními firmami a získat přehled o dění na trhu. Zaregistrováno je více než 800 firem (např. ESRI, ShoCart) z 50 zemí světa. Logo IMTA zdroj: [IMTA 2010] Čerpáno z [IMTA 2010].

36 International Steering Committee for Global Mapping (ISCGM) Mezinárodní řídící výbor pro globální mapování ISCGM je společnost zajišťující koordinaci činností globálního mapování, sloužící propagaci a obhajobě této činnosti. Primárním účelem tohoto výboru je: kontrola národních, regionálních a mezinárodních organizací podílejících se na sestavování Globální mapy. usnadnit provádění globálních dohod a úmluv na ochranu životního prostředí, jakož i zmírnění přírodních katastrof a podpořit hospodářský růst v kontextu udržitelného rozvoje. Mezinárodní řídící výbor pro globální mapování (ISCGM) byl založen v únoru 1996 v Tsukubě v Japonsku. Úředním jazykem je angličtina. ČR nemá zástupce. Logo ISCGM zdroj: Informace převzaty z [ISCGM 2010]. European Cartographic Union (ECU) Evropská kartografická unie Evropská kartografická společnost byla založena v květnu U jejího zrodu stálo 10 evropských organizací, Česká republika (její zástupce) byla mezi nimi. Českou republiku zastupuje Kartografická společnost ČR, jmenovitě Doc. Ing. Miroslav Mikšovský, CSc. V roce 2000 již tato organizace sdružovala 17 zástupců různých evropských států. Účelem ECU a pochopení uvnitř i mezi členskými společnostmi. ECU dohlíží na: je posílit členské společnosti, jejich podporu vzájemnou spolupráci dodržování profesní disciplíny v národním i mezinárodním kontextu celé Evropy, porozumění a uznávání kartografické vědy a profese mezi rozhodovacími pravomocemi a širší veřejností v celé Evropě, podporu vzdělávání a odborné přípravy kartografů v celé Evropě.

37 ECU dosahuje svých cílů prostřednictvím svých členských společností a také prostřednictvím kooperace s Mezinárodní kartografickou asociací (ICA). Členství je otevřené všem samosprávný společnostem, sdružením pro kartografii i kartografům v Evropě, kteří přijmou stanovy sdružení. Informace zpracovány na základě [ECU 2010]. Další vybrané mezinárodní organizace jsou již představeny pouze formou odkazu. International Association of Geodesy (IAG) International Hydrographic Organisation (IHO) Nejedná se o kompletní soupis všech zahraničních, mezinárodních, ba ani českých kartografických organizací, ale pouze o výčet několika zástupců, kteří Vám mají pomoci učinit si představu o kartografických uskupeních.

38 Kartografické konference Stejně jako příslušníci jiných vědních oborů, pořádají také kartografové setkání, na kterých prezentují svoji práci, nové poznatky z oboru, diskutují nad případnými rozpory a snaží se nalézt společné řešení vyskytlých problémů. České (a slovenské) konference Kartografické konference Kartografické konference jsou pořádané Kartografickou společností ČR a Kartografickou spoločností SR každé dva roky. Schází se zde a prezentují své práce převážně čeští a slovenští odborníci kartografie a příbuzných oborů. Referáty jsou pak publikovány ve sborníku konference, některé pak např. v Geodetickém a kartografickém obzoru, Kartografických listech nebo GeoBusiness. Příští konference bude pořádaná na území Slovenské republiky. 18. kartografická konference Olomouc motto: Quo vadis, kartografie. 17. kartografická konference Bratislava motto: Súčasné trendy v kartografii. 16. kartografická konference Brno motto: Mapa v informační společnosti 15. kartografická konference Zvolen motto: Geoinformatizace kartografie 14. kartografická konference Plzeň motto: Úloha kartografie v geoinformační společnosti (sborník) GIS... Ostrava Seminář, konference či sympoziu GIS Ostrava je pořádáno každoročně na konci ledna na půdě VŠB-TU Ostrava - Institut Geoinformatiky. Programy jednotlivých sympozií jsou zaměřeny na nejrůznější aspekty geoinformačních technologií (každé sympózium má svou tematiku). GIS Ostrava ročník, GIS společně s DPZ a fotogrammetrií na cestě k digitálnímu světu GIS Ostrava ročník, Bezbariérové geoinformační technologie GIS Ostrava ročník, 15 let v geoinformatice

39 Logo - GIS Ostrava 2008 zdroj: Rozcestník všech konferencí GIS... Ostrava Geomatika v projektech Geomatika v projektech 2010 Geomatika v projektech je oborový seminář pořádaný oddělením geomatiky katedry matematiky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Původní zaměření semináře prostorové aspekty kulturního dědictví České republiky je od roku 2009 rozšířeno o další aplikační oblasti geomatiky. Tyto oblasti jsou pro aktuální ročník vybírány tak, aby pokrývaly aktuální témata diskutovaná odbornou veřejností. Témata sekcí Geomatika v památkové péči - sběr, zpracování a geodatabázové uložení (3D) dat o památkově chráněném nemovitém i movitém kulturním dědictví. Geomatika v územním plánování - sdílení geografických dat v územním plánování v perspektivě Evropské unie. Geomatika v krizovém managementu a zdravotnictví - časoprostorová kartografická vizualizace geografických dat vztahujících se k zdravotnictví. předešlý). Tento ročník se bude konat na státním zámku Kozel (stejně jako již ročník Semináři bude předcházet 6. ročník soutěže Student GIS projekt, který se bude konat ve středu , také v areálu Státního zámku Kozel. Geomatika v projektech 2009 Prvnímu setkání Geomatika v projektech 2009 předcházely výroční geosemináře, které oddělení Geomatiky pořádá ve spolupráci s Národním památkovým ústavem od roku Geomatika v památkové péči I a Geomatika v památkové péči II.

40 Studentské konference Mladí doposud studující kartografové se také schází. Konference doktorského studia JUNIORSTAV Konference je určena pro všechny studenty doktorského studijního programu v prezenční i distanční formě studia nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Hlavní záštitu nad tímto projektem drží Vysoké učení technické v Brně na jehož půdě se tento odborný seminář koná. JUNIORSTAV odborná konference doktorského studia s mezinárodní účastí JUNIORSTAV odborná konference doktorského studia s mezinárodní účastí JUNIORSTAV odborná konference doktorského studia s mezinárodní účastí GISáček Konference GISáček je již každoroční součástí univerzitního života VŠB -TUO - Institut geoinformatiky. Je určená studentům vysokých škol, kteří zde mají možnost prezentovat výsledky svých odborných studentských prací. GISáček 2009 GISáček 2008 Student GIS Projekt Soutěž Student GIS Projekt je akce pořádaná společností Arcdata Praha, s.r.o. pro studenty vysokých škol, kteří pracují na projektu z oblasti GIS a využívají technologie firmy ESRI. Soutěž tradičně vyvrcholí studentskou konferencí, kde se sejdou soutěžící, odborná porota a i široké publikum zájemců o problematiku GIS. Logo - Student GIS Projekt zdroj: Student GIS Projekt 2010 Letošní studentská konference, finále soutěže Student GIS Projekt 2010, se uskuteční ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni a bude se konat ve středu na státním zámku Kozel. Na studentskou konferenci naváže odborný seminář Geomatika v projektech Student GIS Projekt 2009 Vyhlášení vítěze pak proběhlo první den 18. Kartografické konference. Student GIS Projekt 2008

ZAKLÁDACÍ LISTINA ÚSTAVU DYS-CENTRUM PRAHA Z. Ú.

ZAKLÁDACÍ LISTINA ÚSTAVU DYS-CENTRUM PRAHA Z. Ú. ZAKLÁDACÍ LISTINA ÚSTAVU DYS-CENTRUM PRAHA Z. Ú. Preambule Ústav je právnická osoba ustavená za účelem provozování společensky užitečné činnosti a poskytování služeb s takovou činností bezprostředně souvisejících

Více

SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. Stanovy spolku Návrh. Čl. I Název a sídlo. Čl. II Účel spolku. Čl. III Hlavní činnost spolku

SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. Stanovy spolku Návrh. Čl. I Název a sídlo. Čl. II Účel spolku. Čl. III Hlavní činnost spolku SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. Stanovy spolku Návrh Čl. I Název a sídlo 1. SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. (dále jen spolek ) má své sídlo na adrese Praha 10 - Vršovice, Vladivostocká ulice 1460/10,

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení Čl. 1 Povaha a cíl Fyzikální olympiády

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení Čl. 1 Povaha a cíl Fyzikální olympiády Organizační řád Fyzikální olympiády Č.j.: 22 125/2005-51 dne 8. 11. 2005 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v souladu s 3 odst. 5 vyhlášky č. 55/2005 Sb., o podmínkách organizace a financování

Více

220/1991 Sb. ZÁKON. České národní rady

220/1991 Sb. ZÁKON. České národní rady 220/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 8. května 1991 o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře Změna: 160/1992 Sb. Změna: 285/2002 Sb. Změna: 111/2007 Sb. Změna:

Více

Stanovy spolku Tělovýchovná jednota Hostivice, z.s.

Stanovy spolku Tělovýchovná jednota Hostivice, z.s. Stanovy spolku Tělovýchovná jednota Hostivice, z.s. 1. Základní ustanovení, název a sídlo spolku 1. TJ Sokol Hostivice ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností zákona č. 89/2012

Více

OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA

OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA Stanovy OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA 1/5 1 Jméno a sídlo sdružení 1. Jméno sdružení: OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA (dále jen AY) 2. Sídlo sdružení: Na Poříčí 12, 115 30 Praha 1. 3. AY je občanské sdružení podle

Více

Krajský svaz triatlonu Vysočina z.s. STANOVY SPOLKU

Krajský svaz triatlonu Vysočina z.s. STANOVY SPOLKU Stanovy KSTT Vysočina 1 Krajský svaz triatlonu Vysočina z.s. STANOVY SPOLKU 1. ÚVOD 1.1 Právní postavení. 1.1.1 Krajský svaz triatlonu Vysočina (dále také KSTT Vysočina) je zapsaným spolkem, který vznikl

Více

Městská část Praha - Ďáblice Dne 1. 2. 2016 Úřad městské části Praha - Ďáblice Květnová 553/52 182 00, Praha 8 č.j.: 0078/2016-MCPD/TAJ

Městská část Praha - Ďáblice Dne 1. 2. 2016 Úřad městské části Praha - Ďáblice Květnová 553/52 182 00, Praha 8 č.j.: 0078/2016-MCPD/TAJ Městská část Praha - Ďáblice Dne 1. 2. 2016 Úřad městské části Praha - Ďáblice Květnová 553/52 182 00, Praha 8 č.j.: 0078/2016-MCPD/TAJ ORGANIZAČNÍ ŘÁD Úřadu Městské části Praha - Ďáblice Obsah: 1) Úvodní

Více

Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku

Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku Čl. I Úvodní ustanovení 1. Petrov, občanské sdružení pro práci s dětmi a mládeží brněnské diecéze, ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností

Více

Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s.

Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s. Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s. I. Tělovýchovná jednota 1.1. Spolek s názvem TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s., (dále jen TJ) je dobrovolným zájmovým svazkem členů provozujících nebo majících zájem o tělovýchovu,

Více

S T A N O V Y O B Č A N S K É H O S D R U Ž E N Í

S T A N O V Y O B Č A N S K É H O S D R U Ž E N Í S T A N O V Y O B Č A N S K É H O S D R U Ž E N Í I. Název MAS Šluknovsko II. Sídlo sdružení Mariánská 475, Varnsdorf, PSČ 407 47 III. Důvody vzniku sdružení Občanské sdružení MAS Šluknovsko ( MAS - Místní

Více

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád Obsah: 1. Úvodní ustanovení 2. Příjem dokumentů 3. Evidence dokumentů 4. Vyřizování dokumentů 5. Podepisování dokumentů a užití razítek 6. Odesílání dokumentů 7. Ukládání dokumentů

Více

Koncepce rozvoje Polytematického strukturovaného hesláře (PSH) 2012 2014

Koncepce rozvoje Polytematického strukturovaného hesláře (PSH) 2012 2014 Koncepce rozvoje Polytematického strukturovaného hesláře (PSH) 2012 2014 Schváleno Radou pro koordinaci Polytematického strukturovaného hesláře (PSH) dne: 12. 12. 2011 ÚVOD V době svého vzniku (90. léta

Více

Roční zpráva ČAZV za rok 2005

Roční zpráva ČAZV za rok 2005 Roční zpráva ČAZV za rok 25 červen 26 Č.j.: 32/26 Roční zpráva ČAZV za rok 25 (ve smyslu zákona č. 28/2 Sb. o rozpočtových pravidlech a vyhlášky č. 323/25 Sb.) a) Název zpracovatele: Česká akademie zemědělských

Více

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Jménem občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě,

Více

STANOVY. Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové

STANOVY. Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové Článek I Název a sídlo 1. Název Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové (dále jen DTJ) 2. Sídlo DTJ je Hradec Králové, Labské

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

M. Balíková, R. Záhořík, NK ČR 1

M. Balíková, R. Záhořík, NK ČR 1 M. Balíková, R. Záhořík, NK ČR 1 Geolink.nkp.cz Prototyp aplikace obohacení geografických autorit o údaje souřadnic s následným zobrazením dané lokality na mapě - kartografické matematické údaje v záznamech

Více

STANOVY Klub leteckých modelářů Brno, z.s.

STANOVY Klub leteckých modelářů Brno, z.s. STANOVY Klub leteckých modelářů Brno, z.s. Klub leteckých modelářů Brno, o.s., ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností zákona č. 89/2012 Sb, občanského zákoníku, považuje za

Více

Příloha návrhu usnesení č. 1 (společné změny stanov, zde strany 1 až 6 )

Příloha návrhu usnesení č. 1 (společné změny stanov, zde strany 1 až 6 ) Příloha návrhu usnesení č. 1 (společné změny stanov, zde strany 1 až 6 ) Článek 14 Představenstvo 1. Představenstvo je statutárním orgánem společnosti, jenž řídí činnost společnosti a jedná jejím jménem.

Více

STANOVY Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky, sportovní svaz policistů a hasičů, z.s.

STANOVY Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky, sportovní svaz policistů a hasičů, z.s. STANOVY Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky, sportovní svaz policistů a hasičů, z.s. (dále jen Unie ) Čl. 1 Název, sídlo, postavení Unie (1) Unie je založena na principu dobrovolnosti

Více

STATUT AKREDITAČNÍ KOMISE

STATUT AKREDITAČNÍ KOMISE STATUT AKREDITAČNÍ KOMISE schválený Vládou ČR usnesením č. 744 ze dne 28. července 2004 Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Akreditační komise (dále jen komise ) pečuje o kvalitu vysokoškolského vzdělávání

Více

Pravidla. pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího programu

Pravidla. pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího programu Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 13. května 2015 č. 348 Pravidla pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího programu I.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly MEUV 6228/2013 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly Organizační řád městského úřadu vychází ze zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) v platném znění. Tento vnitřní předpis schválila Rada města

Více

Organizační řád Western Riding Clubu České republiky, z.s. (WRC ČR)

Organizační řád Western Riding Clubu České republiky, z.s. (WRC ČR) Organizační řád Western Riding Clubu České republiky, z.s. (WRC ČR) Oddíl I. Základní členění WRC ČR. Článek. 1. Postavení WRC. 1. Western Riding Club České republiky, z.s. (dále jen WRC) je nezávislým

Více

STANOVY SMÍŠENÉ OBCHODNÍ KOMORY

STANOVY SMÍŠENÉ OBCHODNÍ KOMORY STANOVY SMÍŠENÉ OBCHODNÍ KOMORY (schválené Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky ze dne 14. prosince 2004, ve znění schváleném dne [den schválení zněny stanov ministerstvem] 2005) Článek 1 NÁZEV,

Více

INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY

INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY II. INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY Podnětem ke zpracování tohoto materiálu je změna působení jednotek

Více

Dotační program pro oblast kultury na rok 2016

Dotační program pro oblast kultury na rok 2016 Dotační program pro oblast kultury na rok 2016 Příloha č. 1 usnesení č. 1318/36/R/2015 MČ Praha 11 vyhlašuje pro rok 2016 dotační program podpory kultury s následujícími programy: I. program: Celoroční

Více

Stanovy spolku. Yachtclub Pardubice, z.s.

Stanovy spolku. Yachtclub Pardubice, z.s. Stanovy spolku Yachtclub Pardubice, z.s. Úplné znění ke dni 26.3. 2015 čl. I Úvodní ustanovení 1. Název spolku: Yachtclub Pardubice, z.s. (dále též spolek ). 2. Sídlo spolku: Třída Míru 65, 530 02 Pardubice

Více

S T A N O V Y Veterán klub Rychvald

S T A N O V Y Veterán klub Rychvald S T A N O V Y Veterán klub Rychvald I. ZÁKLADNÍ USTANOV ENÍ Článek 1: Vznik Veterán klubu Rychvald 1. Veterán klub Rychvald (dále jen VK Rychvald) ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů se

Více

Metodická pomůcka pro hodnotitele

Metodická pomůcka pro hodnotitele Metodická pomůcka pro hodnotitele Hodnocení činnosti vysokých škol a jejich součástí Akreditační komisí listopad 2015 Hodnocení vysokých škol Dle článku 3 Statutu Akreditační komise provádí Akreditační

Více

Co najdete v ASPI? (pro uživatele SVI FSE UJEP)

Co najdete v ASPI? (pro uživatele SVI FSE UJEP) Co najdete v ASPI? (pro uživatele SVI FSE UJEP) ASPI = komplexní pokrytí všech předpisů publikovaných na území ČR včetně předpisů měst a obcí a předpisů ES / EU Manuál ASPI: http://www.systemaspi.cz/co_je_system_aspi/co_je_system_aspi.html

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTA A MěÚ MIKULÁŠOVICE

ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTA A MěÚ MIKULÁŠOVICE ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTA A MěÚ MIKULÁŠOVICE Zásady činnosti Čl. 1 Organizační řád upravuje: - zásady činnosti a řízení městského úřadu - jejich vzájemné vazby a vztahy Čl. 2 Postavení a působnost městského

Více

STANOVY ASOCIACE NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ ČESKÉ REPUBLIKY

STANOVY ASOCIACE NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ ČESKÉ REPUBLIKY STANOVY ASOCIACE NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Asociace nestátních neziskových organizací České republiky(dále jen ANNO ČR nebo Asociace ) je spolkem ve

Více

SMLOUVA O SPOLUPRÁCI

SMLOUVA O SPOLUPRÁCI Níže uvedené smluvní strany Koordinátor: Partnerství, o. p. s. SMLOUVA O SPOLUPRÁCI MEZI KRAJI A MĚSTY NA MARKETINGU PRODUKTU LABSKÁ STEZKA Údolní 567/33, 602 00 Brno IČ: 26268817 Odpovědný zástupce: Ing.

Více

Město Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně Město Mariánské Lázně Pravidla pro poskytování dotací na sportovní činnost Město Mariánské Lázně rozhodlo dne 11.12.2012 usnesením zastupitelstva města č. ZM/481/12 vydat tato Pravidla pro poskytování

Více

STAVEBNÍ ZÁKON s komentářem a prováděcími vyhláškami 2009

STAVEBNÍ ZÁKON s komentářem a prováděcími vyhláškami 2009 STAVEBNÍ ZÁKON s komentářem a prováděcími vyhláškami 2009 1. aktualizace k 1. 5. 2010 Str. 13 Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), který nabyl účinnosti 1. ledna

Více

STUDENTSKÁ GRANTOVÁ SOUTĚŽ UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

STUDENTSKÁ GRANTOVÁ SOUTĚŽ UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM SMĚRNICE REKTORA Č. 3/2011 STUDENTSKÁ GRANTOVÁ SOUTĚŽ UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM S M Ě R N I C E P R O U J E P Platná od: 10. 11. 2011 Zpracoval/a: prof. Ing. Jiřina Jílková, CSc. prof.

Více

STANOVY SDRUŽENÍ I. NÁZEV SDRUŽENÍ, PRÁVNÍ POSTAVENÍ, PŘEDMĚT ČINNOSTI II. VZNIK ČLENSTVÍ

STANOVY SDRUŽENÍ I. NÁZEV SDRUŽENÍ, PRÁVNÍ POSTAVENÍ, PŘEDMĚT ČINNOSTI II. VZNIK ČLENSTVÍ STANOVY SDRUŽENÍ I. NÁZEV SDRUŽENÍ, PRÁVNÍ POSTAVENÍ, PŘEDMĚT ČINNOSTI 1. Název sdružení: Sdružení rodičů a přátel školy při Gymnáziu Mor. Budějovice 2. Sídlo sdružení: Gymnázium, Moravské Budějovice,

Více

Stanovy sdružení JM Net, o. s. ve zněním platném od 26.6.2009

Stanovy sdružení JM Net, o. s. ve zněním platném od 26.6.2009 Stanovy sdružení JM Net, o. s. ve zněním platném od 26.6.2009 Čl. 1 Základní ustanovení 1) Sdružení má název: JM Net, o. s. (dále jen sdružení ). 2) Sdružení je právnickou osobou ve smyslu zákona č. 83/1990

Více

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Příloha č. 2 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004 Miroslav Kunt Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Pozn.: Za českou archivní legislativu

Více

1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU Vysoká škola zdravotnická, o.p.s. Praha 5, Duškova 7 Aktualizovaný dlouhodobý záměr vzdělávací a výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti na rok 2013 OBSAH 1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO

Více

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s.

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. Stanovy spolku I. Úvodní ustanovení 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. (dále jen spolek ). 2. Sídlo spolku : Třebestovice, Kerská 160, PSČ : 289 12, Česká republika 3. KLUB

Více

O D B O R O V É S D R U Ž E N Í Ž E L E Z N I Č Á Ř Ů Republiková rada seniorů JEDNACÍ ŘÁD. 1. Úvodní ustanovení

O D B O R O V É S D R U Ž E N Í Ž E L E Z N I Č Á Ř Ů Republiková rada seniorů JEDNACÍ ŘÁD. 1. Úvodní ustanovení O D B O R O V É S D R U Ž E N Í Ž E L E Z N I Č Á Ř Ů Republiková rada seniorů JEDNACÍ ŘÁD 1. Úvodní ustanovení Jednací řád Republikové rady seniorů ODBOROVÉHO SDRUŽENÍ ŽELEZNIČÁŘŮ (dále jen OSŽ) upravuje

Více

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce Obecně závazná vyhláška města č. 2/2011 Požární řád obce Zastupitelstvo města svým usnesením ZM/2011/8/11 ze dne 31. října 2011 vydává na základě 29 odst. 1 písm o) bod 1 zák. 133/1985 Sb., o požární ochraně

Více

Zásady o poskytování finančních příspěvků z rozpočtu města Slaného pro sportovní a zájmové organizace (dále jen Zásady )

Zásady o poskytování finančních příspěvků z rozpočtu města Slaného pro sportovní a zájmové organizace (dále jen Zásady ) Město Slaný na základě ustanovení 85 a 102 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, vydává Zásady o poskytování finančních příspěvků z rozpočtu města Slaného pro

Více

Předmětem podnikání společnosti je:

Předmětem podnikání společnosti je: STANOVY Zemědělské společnosti Nalžovice a.s. I. Obchodní firma Obchodní firma společnosti zní: Zemědělská společnost Nalžovice, a.s. II. Sídlo společnosti Sídlem společnosti jsou: Nalžovice č.p. 23, okres

Více

uzavírají podle ustanovení 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník ), tuto

uzavírají podle ustanovení 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník ), tuto Statutární město Přerov IČ: 003 01 825 DIČ: CZ00301825 se sídlem Bratrská 709/34, Přerov I-Město, 750 02 Přerov zastoupené náměstkem primátora Pavlem Košutkem (dále jako Město ) MMPr/SML/2183/2015 a Česká

Více

Stanovy Golf Club Hradec Králové z. s. 1.1. Název spolku: Golf Club Hradec Králové z. s. (dále jen spolek )

Stanovy Golf Club Hradec Králové z. s. 1.1. Název spolku: Golf Club Hradec Králové z. s. (dále jen spolek ) Stanovy Golf Club Hradec Králové z. s. I Základní ustanovení 1.1. Název spolku: Golf Club Hradec Králové z. s. (dále jen spolek ) 1.2. Sídlo spolku: Hradec Králové, Rybova 1908/31, PSČ 500 09 1.3. Spolku

Více

P O K Y N. ředitele odboru interního auditu a kontroly

P O K Y N. ředitele odboru interního auditu a kontroly P O K Y N ředitele odboru interního auditu a kontroly Ročník: 2012 V Praze 15. června 2012 Číslo: 10 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ODBORU INTERNÍHO AUDITU A KONTROLY ČÁST PRVNÍ POSTAVENÍ A PŘEDMĚT ČINNOSTI ODBORU INTERNÍHO

Více

Směrnice č. 01/2015. Vyhlášení 1. kola přijímacího řízení do prvních ročníků školního roku 2015/2016

Směrnice č. 01/2015. Vyhlášení 1. kola přijímacího řízení do prvních ročníků školního roku 2015/2016 Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz Směrnice č. 01/2015 Vyhlášení 1.

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Research Methods and Project Projekt ročníkové práce Student: Magda

Více

Návrh individuálního národního projektu. Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém

Návrh individuálního národního projektu. Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém Návrh individuálního národního projektu Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém 1. Název projektu Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém Anotace projektu Předkládaný projekt navazuje na výsledky systémového

Více

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let.

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let. JEDNACÍ ŘÁD ZO OSŽ Praha Masarykovo nádraží I. Úvodní ustanovení Čl. 1. Jednací řád Základní organizace odborového sdružení železničářů Praha Masarykovo nádraží (dále jen ZO) upravuje postup orgánů ZO

Více

219/1999 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 1999. o ozbrojených silách České republiky ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět právní úpravy

219/1999 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 1999. o ozbrojených silách České republiky ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět právní úpravy Změna: 352/2001 Sb. Změna: 320/2002 Sb. Změna: 253/2005 Sb. Změna: 413/2005 Sb., 546/2005 Sb. 219/1999 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 1999 o ozbrojených silách České republiky Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH RESORTNÍ PŘEDPISY. Statut Řídícího výboru programu Zelená úsporám 2013 2

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH RESORTNÍ PŘEDPISY. Statut Řídícího výboru programu Zelená úsporám 2013 2 VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www.mzp.cz ROČNÍK XIII, ČERVEN 2013, ČÁSTKA 1 RESORTNÍ PŘEDPISY Statut Řídícího výboru programu Zelená úsporám 2013 2 Statut Řídícího výboru programu Nová zelená

Více

ROZKLIKÁVACÍ ROZPOČET - ONLINE ZVEŘEJŇOVÁNÍ EKONOMICKÝCH DAT ÚŘADU

ROZKLIKÁVACÍ ROZPOČET - ONLINE ZVEŘEJŇOVÁNÍ EKONOMICKÝCH DAT ÚŘADU ČÁST 2. ELEKTRONIZACE PROCESŮ A DIGITALIZACE DAT ROZKLIKÁVACÍ ROZPOČET - ONLINE ZVEŘEJŇOVÁNÍ EKONOMICKÝCH DAT ÚŘADU Přehled kam směřují peníze z městského rozpočtu. Přehled jaký je aktuální stav čerpání

Více

S B Í R K A O B S A H :

S B Í R K A O B S A H : S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA Ročník: 2003 V Praze dne 11. prosince 2003 Částka: 53 O B S A H : Část I.

Více

STANOVY Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku

STANOVY Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku STANOVY Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku Úplné znění Název spolku: Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku, z. s. Užívané zkratky: SF DHR, z. s. Sídlo: Brno, Zubatého 1, 614 00 Obsah stanov: I. Základní

Více

Vzorový spisový a skarta ní plán pro obce, které nemají pov ený obecní ad nebo nejsou obcí s rozší enou p sobností, m stské obvody a m

Vzorový spisový a skarta ní plán pro obce, které nemají pov ený obecní ad nebo nejsou obcí s rozší enou p sobností, m stské obvody a m Vzorový spisový a skartační plán pro obce, které nemají pověřený obecní úřad nebo nejsou obcí s rozšířenou působností, městské obvody a městské části statutárních měst Obce, které nemají pověřený obecní

Více

O B Z O R stavební bytové družstvo, Družstevní 787, SLAVIČÍN, PSČ: 763 21 Tel.: 577 341 875, 577 341 578, FAX: 577 341 833, E-mail: info@obzor-sbd.

O B Z O R stavební bytové družstvo, Družstevní 787, SLAVIČÍN, PSČ: 763 21 Tel.: 577 341 875, 577 341 578, FAX: 577 341 833, E-mail: info@obzor-sbd. O B Z O R stavební bytové družstvo, Družstevní 787, SLAVIČÍN, PSČ: 763 21 Tel.: 577 341 875, 577 341 578, FAX: 577 341 833, E-mail: info@obzor-sbd.cz METODICKÝ POKYN DRUŽSTVA č. 04/2012 Název: Samosprávy

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-1186/11-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-1186/11-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení: Sídlo: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky

Více

Zásady pro udělování a užívání značky MORAVSKÝ KRAS regionální produkt

Zásady pro udělování a užívání značky MORAVSKÝ KRAS regionální produkt Zásady pro udělování a užívání značky MORAVSKÝ KRAS regionální produkt 1 Značka MORAVSKÝ KRAS regionální produkt 1.1 Cíl značky Značka MORAVSKÝ KRAS regionální produkt (dále jen značka ) se uděluje výrobkům

Více

OBCHODNÍ PRÁVO Vysoká škola ekonomie a managementu 2012

OBCHODNÍ PRÁVO Vysoká škola ekonomie a managementu 2012 OBCHODNÍ PRÁVO Vysoká škola ekonomie a managementu 2012 Obchodní právo JUDr. Ing. Jaroslav Staněk, CSc. Copyright Vysoká škola ekonomie a managementu 2012. Vydání první. Všechna práva vyhrazena. ISBN 978-80-86730-93-6

Více

Směrnice k rozpočtovému hospodaření

Směrnice k rozpočtovému hospodaření Směrnice k rozpočtovému hospodaření Č. 14 OBEC BECHLÍN IČO: 263 346 Směrnici zpracovali: Ing. Soušek, Koťová M. Směrnici schválilo: Zastupitelstvo obce Datum schválení:.. Usnesení č.. Směrnice nabývá účinnosti:

Více

499/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ARCHIVNICTVÍ A SPISOVÁ SLUŽBA

499/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ARCHIVNICTVÍ A SPISOVÁ SLUŽBA Obsah a text 499/2004 Sb. - stav k 31.12.2013 Změna: 413/2005 Sb., 444/2005 Sb. Změna: 112/2006 Sb. Změna: 181/2007 Sb. Změna: 296/2007 Sb. Změna: 32/2008 Sb. Změna: 190/2009 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna:

Více

STANOVY KOMORY PROJEKTOVÝCH MANAŽERŮ, Z. S.

STANOVY KOMORY PROJEKTOVÝCH MANAŽERŮ, Z. S. STANOVY KOMORY PROJEKTOVÝCH MANAŽERŮ, Z. S. Článek I NÁZEV A SÍDLO Název: Komora projektových manažerů, z. s. Sídlo: U Potoka 26, 252 65 Tursko Článek II PRÁVNÍ FORMA 1. Komora Projektových Manažerů, z.

Více

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11 Veřejná zakázka SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí Zadávací dokumentace 1. Obchodní podmínky, platební

Více

PRÁVNICKÉ OSOBY POJEM A KATEGORIZACE

PRÁVNICKÉ OSOBY POJEM A KATEGORIZACE JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D. PRÁVNICKÉ OSOBY POJEM A KATEGORIZACE I. K POJMU PRÁVNICKÁ OSOBA O pojmovém vymezení právnických osob jako subjektů právních vztahů se odedávna vedou diskuse, avšak žádná

Více

Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře při vzniku Labe arény Ústeckého kraje

Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře při vzniku Labe arény Ústeckého kraje Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře při vzniku Labe arény Ústeckého kraje příloha 1 Partneři memoranda: Ústecký kraj Sídlo: Velká Hradební 3118/48, 400 02 Ústí nad Labem Identifikační číslo: 70892156

Více

Regenerace zahrady MŠ Neděliště

Regenerace zahrady MŠ Neděliště 1 Výzva k podání nabídek (dále jen zadávací dokumentace ) v souladu se Závaznými pokyny pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP (dále jen Pokyny ), účinnými od 20.06.2014 Zadavatel: Název zadavatele: OBEC

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Základní škola a městské osmileté gymnázium Bruntál, Školní 2, PSČ 792 01

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Základní škola a městské osmileté gymnázium Bruntál, Školní 2, PSČ 792 01 Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 141 027/99-011142 Signatura: bn1ts101 Oblastní pracoviště č. 14 - Ostrava Okresní pracoviště Bruntál INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola a městské osmileté

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění název veřejné zakázky: Rekonstrukce VZT zařízení č. 1, 2 a 3 v OZ druh zadávacího

Více

56/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

56/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy 56/2001 Sb. ZÁKON o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících

Více

Jednací řád Rady města Třešť

Jednací řád Rady města Třešť Jednací řád Rady města Třešť Rada města Třešť (dále jen rada města) se usnesla podle 101, odst. 3 zákona čís. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení), (dále jen zákon ), v platném znění na tomto svém jednacím

Více

56/2001 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

56/2001 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy 56/2001 Sb. ZÁKON ze dne 10. ledna 2001 o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

Stanovy horolezeckého oddílu "ROT SPORT"

Stanovy horolezeckého oddílu ROT SPORT Stanovy horolezeckého oddílu "ROT SPORT" Horolezecký oddíl "ROT SPORT" je dobrovolným občanským sdružením zájemců o horolezecký sport, navazující na sportovní a duchovní hodnoty českých a saských horolezců

Více

Spojujeme cesty neziskovek a firem

Spojujeme cesty neziskovek a firem Spojujeme cesty neziskovek a firem Burza filantropie Burza filantropie je transparentní nástroj k podpoře projektů neziskových organizací, který zároveň nabízí setkání zástupců podnikatelského sektoru,

Více

Stanovy společenství vlastníků

Stanovy společenství vlastníků Stanovy společenství vlastníků I. Název Společenství vlastníků Pod Lihovarem 2232 II. Sídlo: Pod lihovarem 2231, Benešov, PSČ: 256 01 III. Předmět činnosti Zajišťování správy domu a pozemku IV. Členská

Více

1. kolo soutěže probíhá: od 19. 11. 2014 07:00:00 hod do 24. 12.2014 23:59:59 hod

1. kolo soutěže probíhá: od 19. 11. 2014 07:00:00 hod do 24. 12.2014 23:59:59 hod Pravidla soutěže Vyhrajte sadu DVD Disney Účelem tohoto dokumentu je úplná a jasná úprava pravidel soutěže Vyhrajte sadu DVD Disney (dále jen soutěž ). Tato pravidla jsou jediným dokumentem, který závazně

Více

Metodický list úprava od 1. 1. 2014 Daně a organizační jednotky Junáka

Metodický list úprava od 1. 1. 2014 Daně a organizační jednotky Junáka Metodický list úprava od 1. 1. 2014 Daně a organizační jednotky Junáka Metodický list je věnován všem druhům daní, které patří do daňového systému ČR mimo daně z příjmů. Této dani je věnován samostatný

Více

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 27. června 2000

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 27. června 2000 218/2000 Sb. ZÁKON ze dne 27. června 2000 o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) Změna: 493/2000 Sb. Změna: 141/2001 Sb. Změna: 187/2001 Sb. Změna: 450/2001

Více

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení Příloha č.2. Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016 1. Právní předpisy a dokumenty Základní ustanovení Podpora poskytovaná

Více

Statut Grantové služby LČR

Statut Grantové služby LČR Statut Grantové služby LČR ÚVOD Náplní činnosti Grantové služby státního podniku Lesy České republiky, s. p. (dále jen GS a LČR ) je zajištění řádného průběhu zadávání a následného řešení projektů a výzkumných

Více

POSTUPY, JIMIŽ SE ŘÍDÍ ZÍSKÁVÁNÍ SOUKROMÝCH ARCHIVŮ POSLANCŮ A BÝVALÝCH POSLANCŮ PRO EVROPSKÝ PARLAMENT

POSTUPY, JIMIŽ SE ŘÍDÍ ZÍSKÁVÁNÍ SOUKROMÝCH ARCHIVŮ POSLANCŮ A BÝVALÝCH POSLANCŮ PRO EVROPSKÝ PARLAMENT 2.2.8. POSTUPY, JIMIŽ SE ŘÍDÍ ZÍSKÁVÁNÍ SOUKROMÝCH ARCHIVŮ POSLANCŮ A BÝVALÝCH POSLANCŮ PRO EVROPSKÝ PARLAMENT ROZHODNUTÍ PŘEDSEDNICTVA ZE DNE 10. BŘEZNA 2014 PŘEDSEDNICTVO EVROPSKÉHO PARLAMENTU, - s ohledem

Více

Stanovy Asociace zámkových a klíčových služeb České Republiky. (AZKS)

Stanovy Asociace zámkových a klíčových služeb České Republiky. (AZKS) Stanovy Asociace zámkových a klíčových služeb České Republiky. (AZKS) Čl. I - Úvod 1. Název sdružení je "Asociace zámkových a klíčových služeb České republiky." 2. Zkratka spolku je AZKS" Čl. II - Základní

Více

Část I. Požadavky bakalářských a magisterských studijních programů podle studijního a zkušebního řádu univerzity

Část I. Požadavky bakalářských a magisterských studijních programů podle studijního a zkušebního řádu univerzity UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA Akademický senát Pedagogické fakulty se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1 písm. e) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s.

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Obsah 1. Úvod... 2 1.1. Účel Programu rovného zacházení... 2 1.2.

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem Z a d á v a c í d o k u m e n t a c e Odborná publikace Nové trendy v pořádání akcí a událostí (events) v cestovním ruchu

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBECNÍHO ÚŘADU V ČEHOVICÍCH ---------------------------------------------------------------------

ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBECNÍHO ÚŘADU V ČEHOVICÍCH --------------------------------------------------------------------- ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBECNÍHO ÚŘADU V ČEHOVICÍCH --------------------------------------------------------------------- ÚVODNÍ USTANOVENÍ Organizační řád je součástí vnitřního organizačního a kontrolního systému

Více

SEKCE J INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ ČINNOSTI

SEKCE J INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ ČINNOSTI SEKCE J INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ ČINNOSTI Tato sekce zahrnuje výrobu a distribuci informačních a kulturních produktů, poskytování prostředků pro distribuci těchto produktů a pro zprostředkování přenosu

Více

Školení starostů obcí. Povinnosti obce v oblasti požární ochrany 2015

Školení starostů obcí. Povinnosti obce v oblasti požární ochrany 2015 Školení starostů obcí Povinnosti obce v oblasti požární ochrany 2015 Osnova historie požární prevence povinnosti obce v samostatné působnosti povinnosti obce v přenesené působnosti povinnosti obce jakožto

Více

Fiche opatření (dále jen Fiche)

Fiche opatření (dále jen Fiche) Název MAS MAS Labské skály Fiche opatření (dále jen Fiche) Číslo Fiche Název Fiche 3 Občanské služby Přiřazení Fiche k opatření PRV (číslo, název) Hlavní opatření III. Název opatření resp.podopatření:

Více

Zpráva o hodnocení resortních systémů centralizovaného zadávání veřejných zakázek za rok 2012. (dále jen Zpráva o hodnocení )

Zpráva o hodnocení resortních systémů centralizovaného zadávání veřejných zakázek za rok 2012. (dále jen Zpráva o hodnocení ) III. Zpráva o hodnocení resortních systémů centralizovaného zadávání veřejných zakázek za rok 2012 (dále jen Zpráva o hodnocení ) Zpracovatel: Česká republika - Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor veřejného

Více

Spolek Bubakov.net (dále jen spolek ) Stanovy spolku

Spolek Bubakov.net (dále jen spolek ) Stanovy spolku Spolek Bubakov.net (dále jen spolek ) Stanovy spolku Článek 1 Název spolku 1. Název spolku zní: Spolek bubakov.net 2. Povolená zkratka názvu: bubakov.net 3. Sídlo spolku je: Havlíčkova 500, 271 01 Nové

Více

Celková částka pro tuto výzvu: 127 000 000 Kč v rozdělení dle tabulky č.1

Celková částka pro tuto výzvu: 127 000 000 Kč v rozdělení dle tabulky č.1 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, odbor řízení pomoci z Evropského sociálního fondu, vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Programu Iniciativy Společenství EQUAL. Identifikace

Více

Poskytovatel: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, o.s. Poradna pro uživatele sociálních služeb Děčín

Poskytovatel: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, o.s. Poradna pro uživatele sociálních služeb Děčín Poskytovatel: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, o.s. Poradna pro uživatele sociálních služeb Děčín Druh sociální služby (dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách): Odborné sociální

Více