R O K Rok tento vešel do dějin lidstva událostmi, které rozhodly nejen o svobodě ale v pravém slova smyslu o životě mnohých národů.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "R O K 1 9 4 5. Rok tento vešel do dějin lidstva událostmi, které rozhodly nejen o svobodě ale v pravém slova smyslu o životě mnohých národů."

Transkript

1 R O K Rok tento vešel do dějin lidstva událostmi, které rozhodly nejen o svobodě ale v pravém slova smyslu o životě mnohých národů A národ český byl v prvních o jehož bytí či nebytí od roku 1938 bylo rozhodováno až do roku Rozhodnuto bylo spravedlivě a to vojsky spojených mocností Ruska, Ameriky a Anglie jimiž byla dokonale zlomena moc německých nacistů a italských fašistů. Povětrnost: V první půli měsíce napadlo dostatek sněhu. Mírné mrazy trvaly do konce ledna. Počátkem února dostavila se velká obleva, všechen sníh sešel a dostavily se teplé přímo jarní dny. Od půli března do konce dubna bylo krásné jarní počasí, teplota dosáhla až + 28OC. První polní práce byli v dubnu všechny skončeny. Počátkem května nastalo citelné ochlazení, v noci mrazíky a deštivo. Příznivé počasí v létě dovolilo skliditi úrodu do 15. srpna. I podzim byl s krásným suchým počasím až do 15. listopadu kdy se ochladilo a dostavily se první přeháňky. V prosinci málo sněhu, většinou teplo a ke konci roku se sníh úplně ztratil. Důsledky válka: Zásoby uhlí ve školách byly okupanty zabaveny, vánoční prázdniny prodlouženy na neurčito. Nařízeno aby děti jednou týdně docházely do školy pro úkoly. Dne přilétla od východu letadla a vrhla 3 bomby u Letů a v blízkosti Král. Lhoty vrženo as 120 kusů zápalných bomb, k úrazu však nepřišel nikdo. V lednu byla citelně omezena doprava na dráze. U nádražních pokladen prodávali jízdenky do vzdálenosti 75 km tak, že do Prahy a Budějovic se nikdo odtud nedostal. Příčina toho byla nedostatek uhlí i nedostatek vagonů a lokomotiv. Odvody na práci: V březnu 1945 byli v Písku pobočkou úřadu práce konány odvody 17 až 18 letých chlapců na zákopové práce, Z naší obce byl pouze Josef Linhart z čísla 60. Dne byli z Písku odvezeni na Moravu kde počali kopat zákopy mezi Brnem a Slavkovem. Za necelý měsíc se vrátili, vlastně utekli před blížící se ruskou armádou. Nálet letadel: V neděli dne 29. dubna byl z rána proveden nálet hloubkových letců na Zalužany, Lety, Čimelice, Mirotice. Nálet trval až do 1/2 druhé odpoledne. Tento den počali letouni útočiti na vozy německých

2 uprchlíků pod "Havírnou" kde shořelo auto, pak byl proveden druhý nálet na Čimelice a Mirotice, v Čimelicích na nádraží kde stály 2 vlaky s válečnou kořistí, tanky a zbraně úplně vše rozbito, Mirotice pak byly z obou stran státní silnice úplně rozbity. Před polednem pak byl přímý nálet na zdejší rozvodnu z palubních zbraní a na Lety, což zde trvala střelba z letadel 1 1/2 hodiny. Byly i shozeny bomby hned za Lety z nichž jedna padla na pole a zabila p. Bejčkovou z Letů, která přihlížela jako jiní občané náletu. Kus střepiny z bomby urazil nešťastné paní půl hlavy. Z té samé bomby byl zabit domkář Skala ze Šerkova, který šel z Mirovic. Blížící se konec války: Konec dubna již bylo znatelně k poznání konce blížícího se. Tolik vychvalovaná německá armáda počala se rozpadávati. Již nevzlétlo ani jedno německé letadlo k odporu. Po silnicích počali se objevovati jednotlivé hloučky německých vojínů se zbraní i beze zbraně a to nejvíce z večera by jim nehrozilo nebezpečí od spojeneckých letounů. Doprava na drahách byla přerušována hloubkovými letci, kterým stačilo prostříleti pouze lokomotivy, pošta listovní byla doručována za 4-5 dní, telefonní dráty u státní silnice strhány. Lid náš již se přestával báti surové německé síly a vzepřel se vlastní silou. OSVOBOZENÍ VLASTI Počátek revoluce - zabrání rozhlasu: V sobotu dne 5. května 1/2 hodiny před polednem, začal v Praze přímý odboj proti němcům - začala revoluce. V tuto chvíli ozvalo se z Pražského rozhlasu nezvyklé rychlé rozčilené volání a hlášení běžných zpráv a po 5-ti minutách bylo odtud voláno: Voláme českou policii do rozhlasu,... voláme českou policii, četnictvo a české muže, jsou zde stříleni čeští lidé! A naposledy voláme českou po... a ženský hlas v rozhlase zmlkl. Liblické stanice se zmocnili nepřátelé a bylo pro Čechy vysíláno z podzemí na vlně 475. Po slyšení těchto výzev se oznamovalo se občanstvo co se děje, že rozhlasová stanice je v rukou němců. Zabrání zbraní: V soboru dne 5. května byl odzbrojen našimi lidmi maďarský vlak s vojskem v Mirovicích a vojáci uvězněni ve škole. Hned na to scházeli se občané z okolních vesnic do mirovic. Na radnici se ujal vojenského velení major Ladislav Olšbaur rodák mirovický. Po odzbrojených Maďarech byli rozdávány různé zbraně. Do naší obce přiděleno 10 pušek a náboje tak, že hned byli postaveny hlídky kol obce a konány služby muži, kteří byli kdysi vojáci. Hlídky vždy po dvou mužích stáli u Háje, U Čížků zahrady u silnice, na lomech a pod Hradci. Někteří naši občané jeli pomáhat ohrožené Praze.

3 V neděli dne 6. května prší celý den a v Praze se bojuje na život a na smrt. Celé sobotní odpoledne i neděle proběhlo v naší obci celkem klidně. Jen na státní silnici jsou odzbrojovány ojedinělé hloučky SSmanů někdy i tvrdě. Jsou odváděni do Mirovic. Přestřelka u Háje: V neděli 6. května kolem šesté hodiny ranní strhla se přestřelka v zátočině od Křižovatek k Zalužanům mezi hlídkami z Horosedel, Letů a Mirovic s německými vojáky jedoucími na čtyřech nákladních autech. Za jízdy některý občan z hlídek na auta vystřelil, vojáci zastavili, vyskákali z vozů a zahájili z kulometů a pušek palbu na stanoviště hlídek. Naše hlídka měla mimo jiné 1 kulomet těsně pod Hájem a kaštanové áleje a druhý stál ve stoce před Křižovatkama, po levé straně kříže. Oba kulomety byli obsluhovány občany z Horosedel a Mirovic. Po přestřelce Němci se vzdali a pomocí čtyř partyzánů museli Němci okázat našim lidem jak se zachází s pancéřovou pěstí. Během přestřelky, která trvala as 1 hodinu byl jeden němec zabit, 1 těžce raněn jenž v Mirovicích zemřel a ostatní v počtu 36 mužů byli převezeni do Mirovic Zranění Jana Tesky: Z našich byl u Háje raněn prostřelením nohy ve stehně Jan Teska z Mirovic, který měl i kosti roztříštěny. Kapitulace Německa - demarkační čára: Pondělí 7. května podepsal v Německu bezpodmínečnou kapitulaci německé armády admirál Donitz. V Čechách hordy SS neuposlechli tohoto rozkazu a bojují dál. Američané jsou toho času u Mirotic a druhá armáda v Plzni. Část jich dojela do Čimelic kde utvořena a ujednána mezi spojenci demarkační čára v místech kde se spojují silnice z Orlíka se státní silnicí. Úterý 7. května uběhl zde den celkem klidně, hlídky stále bděli a jen jednotlivé malé hloučky nacistů a již beze zbraní se hleděli spasit u Američanů, kterých se tak nebáli jako rudé armády, která se sem již z dáli blížila. Prchající armáda: Ve středu 9. května o páté hodině odpolední počali projížděti po státní silnici od Prahy různé útvary promíchané německé armády v rozkladu ale plně vyzbrojené. Na obrněncích seděly též ženy a děti tak jak z Prahy utíkaly. Jsou to příslušníci hlavně SS útvarů, jimž velel německý generál SS Preckel který se zde pak v následujících dnech i s rodinou zastřelil. V Praze však trvaly boje dále a posluchačům rozhlasu nikdy z paměti nevymizí volání o pomoc naší Praze do Anglie a Ruska. Pražané bojovali téměř holýma rukama proti takové přesile. V té době bylo v Praze dobře vyzbrojených Němců a mimoto přijížděla již od Benešova tanková divise německá na Prahu, kteráž zoufale bojuje na barikádách i uvnitř města. Téhož dne 9. května byla Praha osvobozena Rudou armádou, která přišla v pravý čas.

4 Osvobození Prahy: Ve čtvrtek dne 10. května počala Rudá armáda vytlačovati německé hordy z Prahy a okolí města a zachránila jí od úplného zničení. Tu počala německá armáda všemi směry z Prahy ujíždět. Jedna část této armády jela po státní silnici na Písek tedy zde kol nás. První čelo těžkých obrněných vozů, tanků aut a motorek objevilo se zde na Křižovatkách po poledni tohoto dne. Celé odpoledne až do noci projíždělo 8. divisí k Písku a zčásti se zde uhýbali na Blatnou po okresní silnici. Vše spěchalo k postavení západních armád z panického strachu z Rudé armády. Strach němců: Poněvadž Němcům na demarkační čáře Američané uzavřeli cestu nastavělo se přibývajícího vojska až třema řadama na státní silnici. Provoz i průchod uzavřen. Když další vojsko nemohlo se již vejít na státní silnici, počali vjížděti z obou stran silnice do obilí, stavěli si stany v obilí neb dále nemohli. Ve zlosti ničili vše, zapálili několik aut, zbraně zahazovali do obilí a ničili je. Čekali stále, že je budou Američané odzbrojovat ale oni však stále nic. Počali jsouce plni strachu rozbíhati se do bližších vesnic pro vodu neb bylo velké vedro a ničili úrodu na polích. Od lidí chtěli jenom chléb, neb konservy ještě měli. Zdejší pekař Jos. Dostál musel jim péci zvlášť chléb a oni si naň čekali. Rudoarmějci se blíží k nám: V pátek dne 11. května před večerem přijela do naší obce celá kolona obsazených aut SS i ženy s nimi byly. Utábořili se kol řeky na drahách. Za mostem až po "Buchtu" jak říkáme zde byl německý Červený kříž s raněnými, které přivezli sebou. Tu noc bylo slyšet již střílet od Příbrami, což bylo znamením, že Rudá armáda se blíží. Celou noc jsme nespali a čekali jsme co se bude dále díti. Asi ve tři hodiny v noci celá tato kolona mimi červeného kříže z obce naší odjela směr ke křižatkům. Tam však již pro přeplněnou silnici nemohli se dostati dali po polích k rozvodně a dále " K Roudným". Němci již svých velitelů neposlouchali a rozbíhali od svých útvarů do okolních lesů hlavně směr Mirotice - Blatná a hleděli uniknout Rudé armádě. Této noci německý štábní lékař přeřezal si žíly na rukou v zápětí a skočil ve vápencových lomech ze skály dolů a jeho žena též skočila a pádem ze skály oba se zabili a jsou tam také pochováni. První zachránci: V sobotu dne 12. května časně z rána překvapili nás v počtu asi 6 mužů první Rusové ozbrojeni samopaly a velmi opatrně prošli vesnicí, nikde nic podezřelého odešli z vesnice ke křižovatkům, kdež bylo asi 30 rudoarmějců a počali ihned s odzbrojováním. Již v 8 hodin ráno probudilo tisíce odzbrojených Němců, aby se soustřeďovali za Lety na drahách, to trvalo asi do 4 hodin odpoledne. Na křižovatku dirigováni byli zajatí z celého úseku státní silnice od Chraštic po Čimelice. Počítáno jich bylo as 120 tisíc. Mezi touto dobou přimašírovala a přijela auty ruská armáda, která si musela pro přechod postaviti dřevěný most pod hradem Orlíkem.

5 Zdejší občané z okolních vesnic chodili ze zvědavosti k státní silnici, rusové jim dávali různé věci z německých aut která byla přeplněna vším možným jako látek, šatstva, potravin,pití zkrátka nač si kdo vzpomněl vše u silnic bylo, ale Němci měli nakradeno samé pěkné věci. Rabunk: Netrvalo dlouho ani hodinu a naši občané nečekali až jim některý ruský voják něco z vozu podá, nalezli do aut a brali co se dalo a na co kdo přišel a dával si to do kufříků, některé věci byli zapakovány již v kufříkách a bednách, vše se bralo a odváželo i na vozech dle toho jak kdo byl hladový. Nastal jak se všeobecně zde říkalo rabunk a bylo tam tolik věcí, že to bylo jak na veletrhu. Veletrh: Různé věci jako kola, motorky odváželo se do Mirovic. Než pancéřové pěsti, miny, granáty a různé náboje zůstaly na místě, jež se potom vybíralo v polích v obilí a uskladněno z našeho katastru v hasičské zbrojnici, což pak později odvezla vojenská zpráva. Trosky aut zůstali kol silnice ve strouhách a na polích a lidé chodili a rozkrádali různé součásti aut jako pneumatiky, kola od tanků, vyndavali motory, tak že za čas tam zbyla jen kostra. Kontrola: Asi na nějaké udání dostavila se dne 25. května kontrola od ministerstva a museli občané různé věci odevzdat, hlavně zbraně, vojenské části stejnokroje a vůbec to co patřilo pro armádu. Opuštění koně pásli se volně v obilí bez dohledu a museli se schytat a dát do ohrady u Háje kde jich bylo jen v naší 100 kusů. Koně ty byli pak připsáni hospodářům jako rezervní koně. Velitelství Rudé armády: Rudá armáda po odchodu Němců měla velitelství na Vrábsku a v lesích tábořilo vojsko v dřevěných nově postavených barácích. Čistili okolní lesy od Němců, dělali kontroly na státních silnicích, by němečtí důstojníci neujížděli v civilu převlečeni v civilu za hranice. Povaha rudoarmějců: Většina rudoarmějců byli dobří, veselí a upřímní lidé. Našli se mezi nimi také kteří vzali co viděli hlavně časy (hodinky),rádi pijí vodku a za tu dali našim lidem co za ní chtěli. Později však bylo zakázáno dávat ruským vojákům kořalku (vodku), neb v opilosti různé nepřístojnosti prováděli. Do naší říčky házeli každý den ruční granáty mezi ryby a pak je chytali a pekli. U řeky bývalo jak na frontě, okna se jen třásla. Ladislav Jouja postřelen: Házením granátů na ryby přehodili jeden takovýto ruční granát nade mlýnem na Joujů louku patřící č.44 a při pohrabování sena Lad. Jouja as 23 letý nabral nevědomky tento granát na hrábě jenž vybuchl a celého potloukl. Přišel tímto výbuchem o jedno oko. Během léta zneškodňovali se různé třaskaviny a náboje, které se dodatečně našli v obilí.

6 Odjezd rudé armády: Rusové odjeli odtud až na podzim a to do Rakouska. Ze zdejší obce nebyl nikdo nacisty popraven a vězněn byl pouze Václav Dohnal z čísla 20, a to 2 měsíce v Klatovech pro nedovolený prodej malého množství pšenice. Vedení obce: První schůze nově zvolného národního výboru byla konána 10. května Zvoleni byly: Předsedou Bohumil Vondráček, dále Václav Krejčí, Dostál Boh., Karel Hřídel, Václav Hadač a Zimmerman Vojtěch. Sbírka potravin: Provedena v obci sbírka potravin pro české obyvatelstvo v Praze. Sebráno bylo: 23 bochníků chleba, 220 kusů vajec, 140 kg mouky, 14 kg sádla, 1.50 čerstvého másla a 1 kg tuků. Tyto potraviny byly dodány do Mirovic, odkud byly pak hromadně autem dopraveny do Prahy. Autem tímto byla také dopravena odtud první naše listovní pošta pro Prahu, neb po dráze se nic již nedopravovalo. Veškeré zábavy zakázány, prodej lihovin též, proveden soupis majetku. Trestní řízení s Ant. Lhotou: Obecní hajný Antonín Lhota po celou válku byl nakloněn více pro Němce, také jeho dcera měla německého vojína za muže, každému vyhrožoval udáním gestapu, vyslídil ruského vojína, který prchl z německého zajateckého tábora a skrýval se ve fouskově stohu slámy u lomu ve višňovce a udal jej na četnické stanici v Mirovicích by jej ihned odvezli do Klatov a sám četníky doprovázel by jej do Klatov skutečně odvedli. Zmíněný A. Lhota byl vykázán a vystěhován z obce i s rodinou, sám pak byl uvězněn v Písku. Po delším čase byl však uznán za duševně chorého a z věznice propuštěn. Utvoření strany komunistické a volby MNV : Na návrh nově utvořené strany KSČ byly provedeny volby do místního národního výboru a sice: Předseda Matěj Hřídel č. 17, místopředseda Václav Krejčí č. 10, členové MNV Jaroslav Tlach, Jan Mrvík, Josef Jelínek č. 66, Karel Hřídel č.48, Václav Hájek č. 54, Jos. Chylík č. 31, Karel Hřídel č. 56, Ant Vágner č. 42, Fr. Kocík č. 37, náhradníci: Em. Korecký č.12, Jos Hudeček č. 54, Fr. Kolář č.52 a Václav Maňas č.63. Sociální činnost: Dne provedena sbírka v obci na zničené Lidice a náletem postižené Mirotice. Vybráno bylo pro Mirotice obnos4595 Kčs, pro Lidice obnos 2615 Kčs. Dne 1.9. provedena sbírka pro postižené kraje Slezska, kdež vybráno a zasláno na MNV v Moravské Ostravě 3845 Kčs. Sbírku provedli v obci Karel Hřídel č. 48 a Jos. Voříšek č. 33. Sbírka knih pro pohraničí vynesla 52 kusů českých knih.

7 Narozeni: František Prokš č Jaroslava Svobodová č. 18 Zemřeli: Marie Dvořáková č Tomáš Šprungl č Marie Lexová č Anna Kocíková č. 37 Oddáni byli: Dne 7.4. Václav Dohnal č. 20 a Jiřina roz. Ryjantová, Zdeněk Šimek a Marie roz. Vítková č.13.

Konec World War 2-druhé svět.války v okrese Č.KRUMLOV

Konec World War 2-druhé svět.války v okrese Č.KRUMLOV Konec World War 2-druhé svět.války v okrese Č.KRUMLOV Počátek r.1945 byl asi pro Horní Planou velmi rušný.již před tímto rokem se její německy psaná kronika zmiňuje o uprchlících z Německa a Rakouska.Tehdy

Více

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K UDÁLOSTEM

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K UDÁLOSTEM ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA JANA ŽELEZNÉHO V PROSTĚJOVĚ Autorský tým: Veronika Jurčíková, Martin Němec, Lucie Jakubcová, Lukáš Pospíšil Pedagogické vedení: Mgr. Dita Krpcová DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K

Více

Pamětní místa druhé světové války

Pamětní místa druhé světové války Další informace z médií Pamětní místa druhé světové války obec Žďárná Odboj v oblasti Drahanské vrchoviny Odbojové hnutí mělo na Blanensku a Boskovicku pevné kořeny. Tohoto hnutí se aktivně účastnila boskovická

Více

Za svobodu a demokracii

Za svobodu a demokracii Za svobodu a demokracii (Příběh jednoho masarykovského důstojníka z doby nacistické okupace) Těsně po okupaci Československa důstojníci generálního štábu pečlivě zvažovali, kdo odejde a kdo zůstane. A

Více

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z tým: Ondřej Bednárik, Vojta Deliš, Jan Hlavsa, Ondřej Chalupka, Šimon Kuchynka, Jana Roubová zleva: O. Chalupka, O. Bednárik, Jarmila Erbanová,

Více

Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934,

Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934, Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934, když mi byly necelé čtyři roky. Byl to krásný, secesní

Více

Konec 2.sv. války Osvobození Československa obnova republiky. odsun

Konec 2.sv. války Osvobození Československa obnova republiky. odsun Sociální práce v historickém kontextu Konec 2.sv. války Osvobození Československa obnova republiky. odsun Jan Dočkal Konec války v Evropě Pokračující válka v Tichomoří Průběh kapitulace 4.května - Severní

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

B-17 9.12.1944. 9.12.1944 15 US

B-17 9.12.1944. 9.12.1944 15 US Nouzové přistání létající pevnosti B-17 v blízkosti hraničního přechodu Dolní Dvořiště-Wullowitz 9.12.1944. Dne 9.12.1944 kolem 7.hod ráno na polním letišti v Amendole-jižní Italie rolují bombardéry 2

Více

Pokyny pro družiny krajského kola SZ Ústeckého kraje 2015 v Krušných horách Litvínov Most, 5. - 7. 6. 2015

Pokyny pro družiny krajského kola SZ Ústeckého kraje 2015 v Krušných horách Litvínov Most, 5. - 7. 6. 2015 Pokyny pro družiny krajského kola SZ Ústeckého kraje 2015 v Krušných horách Litvínov Most, 5. - 7. 6. 2015 Případné další informace hledejte/volejte na: www.skauting.cz/most Hlavní rozhodčí závodu (komunikace

Více

OSVOBOZENÍ OSTRAVY ukrajinského frontu československá samostatná tanková brigáda československá smíšená letecká divize.

OSVOBOZENÍ OSTRAVY ukrajinského frontu československá samostatná tanková brigáda československá smíšená letecká divize. OSVOBOZENÍ OSTRAVY Po padesáti dnech tvrdých bojů byla vojsky 4. ukrajinského frontu osvobozena Moravská Ostrava. Operace se aktivně zúčastnily i naše zahraniční jednotky 1. československá samostatná tanková

Více

Od Čeljabinsku k válce - Historicky Kaleidoskop - Historicky Kaleidoskop Pondělí, 25 Leden 2010 18:37

Od Čeljabinsku k válce - Historicky Kaleidoskop - Historicky Kaleidoskop Pondělí, 25 Leden 2010 18:37 Po incidentu v Čeljabinsku a přepadení částí 6. střeleckého pluku Hanáckého bolševiky u Marianovky koncem května 1918 došlo i následně k dalším přepadením československých částí. Trockého telegram sovětům

Více

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945): Osa: Německo (včetně Rakouska a čs. pohraničí), Itálie, Japonsko (od 1941; včetně Koreje), Maďarsko, Finsko, Rumunsko (do 1944), Slovensko x Spojenci: Velká

Více

ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY

ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_37 PROTEKTORÁT ČECHY

Více

Zpravodaj. Z obsahu. Městské části Praha- Dolní Měcholupy:email: mudolme@mbox.vol.cz. www:dolnimecholupy.cz duben 2005 1 ZPRAVODAJ DUBEN 2005

Zpravodaj. Z obsahu. Městské části Praha- Dolní Měcholupy:email: mudolme@mbox.vol.cz. www:dolnimecholupy.cz duben 2005 1 ZPRAVODAJ DUBEN 2005 1 ZPRAVODAJ DUBEN 2005 Z obsahu Slovo starosty Dolní Měcholupy v květnu 1945 100 let založení SDH v Dolních Měcholupech Oslavy 60.výročí osvobození Informace z MČ Městská policie v MČ Zpravodaj Městské

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 1.11.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník Na Týřově A. Herinková V neděli jsme byli s maminkou, tatínkem a Adélkou na Týřově. Je to zřícenina středověkého hradu. Stojí nad soutokem berounky s Úpočským potokem. Jsou odtud krásné výhledy do okolí.

Více

R O K 2 0 1 4. Ve výkazu soukromé srážkové stanice v Mirovicích za rok 2014 je zaznamenáno:

R O K 2 0 1 4. Ve výkazu soukromé srážkové stanice v Mirovicích za rok 2014 je zaznamenáno: R O K 2 0 1 4 POČASÍ Letošní rok započal poměrně teplou zimou, leden v podstatě beze sněhu, teploty kolem 0 o C, až 26.1. ráno bylo bílo, napadla trocha sněhu. Teplý byl únor (20. 2. + 10 o C) i březen

Více

Tragický osud dvou kamarádek

Tragický osud dvou kamarádek Tragický osud dvou kamarádek Když jsme počátkem května připravovali články o blovických obětech 2. světové války, popisovali jsme osudy mnoha lidí. Vůbec jsme tenkrát netušili, že dvě zemřelé dívky se

Více

Dne 2.února odbývána v hotelu Drtina v Lounech první schůze účastníků k vystavění nového rol. akc. cukrovaru v Lenešicích, při kteréž byly navrženy

Dne 2.února odbývána v hotelu Drtina v Lounech první schůze účastníků k vystavění nového rol. akc. cukrovaru v Lenešicích, při kteréž byly navrženy 1880 Dne 2.února odbývána v hotelu Drtina v Lounech první schůze účastníků k vystavění nového rol. akc. cukrovaru v Lenešicích, při kteréž byly navrženy stanovy schváleny. Základní kapitál stanoven na

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 Obsah: Slovo ředitele školy. Dopravní hřiště, školní výlet, vyhodnocení sběru, bludiště a omalovánky. Červen 2014

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 1.6.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ V PŘEDVEČER VÁLKY Adolf Hitler má připravený plán na bleskové obsazení Evropy a k tomu potřebuje nasadit všechny své vojenské síly. Dalším cílem po ovládnutí Evropy

Více

Copak je to vázaného?

Copak je to vázaného? Copak je to vázaného? Petr Motýl POHOUPEJ divoké husy led na jezerech sobi putující krajinou rozumu krvavé slunce zapadá za betonové vilky na konci vsi přelétavá křídla tmavá louka jabka malované talíře

Více

Počínání Američanů v Plzni bylo podivné a vedlo k narůstání pochybností, o co jim vlastně jde. O čem se v Plzni nehovořilo. Napsal uživatel Milan Tůma

Počínání Američanů v Plzni bylo podivné a vedlo k narůstání pochybností, o co jim vlastně jde. O čem se v Plzni nehovořilo. Napsal uživatel Milan Tůma Při příležitosti 65. výročí osvobození Československa od německých okupantů proběhla také v Plzni vzpomínková akce. K Plzni se váží některé události, o kterých se ke škodě věci nehovoří. O co jde? Americký

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Narodil jsem se 10. 1928 v Žatci. otec byl chmelový

Narodil jsem se 10. 1928 v Žatci. otec byl chmelový Moje jméno je Peter Klepsch Narodil jsem se 10. 1928 v Žatci. otec byl chmelový obchodník a tehdy k k a vliným ale již v roce 1936. V roce 1938 jsem zažil Vstup jednoteka také štáb první jjízdní divize

Více

Kunštátské informace 5/2005

Kunštátské informace 5/2005 Kunštátské informace 5/2005 Informace ze zasedání Rady města (vybrané části) RM 4. 4. 2005 RM schválila:! zadání provedení úpravy prostoru po odstraněné stavbě firmě KORA Vodostaving! úhradu nákladů za

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna Druhá světová válka Rysy oběma válkám společné 1. snaha po světovládě na úkor jiných zemí 2. boj o rozdělení světa, nově rozdělit a dobýt v něm převahu pro fašistické mocnosti Nové rysy 1. likvidace SSSR

Více

VZNIK SAMOSTATNÉHO ČESKOSLOVENSKA

VZNIK SAMOSTATNÉHO ČESKOSLOVENSKA Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava VZNIK SAMOSTATNÉHO ČESKOSLOVENSKA ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_32 Češi rukovali do I. sv. války

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 Obsah: Slovo ředitele školy, Jak se chováme v ohrožení svého života, výlet do Planetária v Praze a zámku v Mníšku

Více

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Koho Bůh miluje, tomu dovolí žít v Jeseníkách. Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Jsou to jen dva týdny, kdy jsem byl naposledy v Jeseníkách. Tehdy jsem Hrubý Jeseník, druhé nejvyšší pohoří

Více

ZNOVUODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY PADLÝM ZAMĚSTNANCŮM AUTOMOBILKY ŠKODA AUTO

ZNOVUODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY PADLÝM ZAMĚSTNANCŮM AUTOMOBILKY ŠKODA AUTO ZNOVUODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY PADLÝM ZAMĚSTNANCŮM AUTOMOBILKY ŠKODA AUTO K revoluční aktivitě docházelo od 5. května také v samotné Mladé Boleslavi. Začíná zde pracovat Revoluční národní výbor a postupně

Více

Březen v 1. polovině hezké jarní počasí byla zaseta většina obilovin. Od 16. března ochlazení, déšť, sněžení, mrazy 5 až 10.

Březen v 1. polovině hezké jarní počasí byla zaseta většina obilovin. Od 16. března ochlazení, déšť, sněžení, mrazy 5 až 10. Rok 1997 Počasí. Počasí v r. 1997. Leden přetrvává mrazivé počasí z minulého roku. Mrazy však zmírnily na 10 až 20.Od 13. ledna ve dne slunečno, teploty do 5, v noci 10. Od 20. ledna je zmírnění ve dne

Více

SKALNIČKÁŘŮV ROK Klubový zpravodaj číslo 73 (1/2016)

SKALNIČKÁŘŮV ROK Klubový zpravodaj číslo 73 (1/2016) SKALNIČKÁŘŮV ROK Klubový zpravodaj číslo 73 (1/2016) OBSAH NAŠE AKCE: Přednášky a členské schůze 2 Výstava 2016. 3 Burzy rostlin 2016 3 Zájezd 5 INFORMACE ZE SETKÁNÍ Usnesení z 39. setkání zástupců skalničkářských

Více

Cesta komunistů k převzetí moci

Cesta komunistů k převzetí moci Cesta komunistů k převzetí moci vývoj v letech 1945-1948 Učivo dějepisu, 9. ročník Součást projektu Příběhy bezpráví Charakteristika období Pretotalitní stát ne totalitní ne zcela demokartický "omezená"

Více

váš informační měsíčník na měsíc

váš informační měsíčník na měsíc váš informační měsíčník na měsíc Listopad 2008 5. ročník, č. 11 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely, Náměstí 1, 251 67 Pyšely LISTOPAD Milí přátelé, S nástupem prvních mrazíků a letos přišly

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0448 ICT- CJ2 2/12 Arnošt Lustig - Modlitba

Více

Osmisměrka je křížovka, kterou je možné vyplňovat všemi 8 směry. Úkolem je najít uvedená slova v osmisměrce a ze zbylých písmenek získáš tajenku.

Osmisměrka je křížovka, kterou je možné vyplňovat všemi 8 směry. Úkolem je najít uvedená slova v osmisměrce a ze zbylých písmenek získáš tajenku. PODZIMNÍ DVOJČÍSLÍ REDAKČNÍ RADA Hana Fröhlichová (4.A) Jana Hanzlíková (4.A) Matěj Mach (4.A) David Veltruský (5.A) Boris Velkov (5.A) Vojtěch Košťál (5.A) Tereza Šobková (5.A) Eliška Suldovská (6.A)

Více

V neděli 3. ledna se konal v Oseku u Pomníku katastrofy dolu Nelson III, pietní akt k 76. výročí, kterého se zúčastnil i starosta Háje Karel Drašner

V neděli 3. ledna se konal v Oseku u Pomníku katastrofy dolu Nelson III, pietní akt k 76. výročí, kterého se zúčastnil i starosta Háje Karel Drašner V neděli 3. ledna se konal v Oseku u Pomníku katastrofy dolu Nelson III, pietní akt k 76. výročí, kterého se zúčastnil i starosta Háje Karel Drašner s položením kytice. V podvečer 3. ledna 1934 se na dole

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

Kronika obce Zelenecká Lhota

Kronika obce Zelenecká Lhota Rok 1908 Obecní volby Dne 26. července 1908 bylo voleno nové obecní zastupitelstvo za velmi malého účastenství voličů. Ze 40 voličů III. sboru dostavilo se k volbě 11 voličů, z 11 voličů II. sboru dostavilo

Více

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SERVO PER AMIKECO III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SLOVO ÚVODEM VÁžENÍ ČTENÁřI, Ze stěžejních událostí předcházejících měsíců připomínáme společné zalití stromu přátelství vedoucími územních

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic Ročník: 2003 Číslo: 17 Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic 1 Prázdninový pozdrav Není ani jediný kdo by neznal prázdniny, Němci, Maďaři, Slováci a Češi, každý z nás se na ně těší Letní slunce,

Více

Zuzana a Eugen Brikciusovi uvádějí pouliční výstavu. která je podpořena. Franze Kaf- ky Staroměstské nám. Železná

Zuzana a Eugen Brikciusovi uvádějí pouliční výstavu. která je podpořena. Franze Kaf- ky Staroměstské nám. Železná 1/1 1918-2008 Zuzana a Eugen Brikciusovi uvádějí pouliční výstavu Vznik Československa a cesta do Evropy slovem i obrazem která je podpořena odborem informování o evropských záležitostech Úřadu vlády České

Více

Velitelství četnického oddělení Náchod

Velitelství četnického oddělení Náchod STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V ZÁMRSKU č. ev. listu NAD 3514 č. archivní pomůcky 8889 Velitelství četnického oddělení Náchod 1906-1943 inventář Mgr. Jana Černínová Zámrsk 2013 O b s a h Úvod 3 I. Vývoj původce

Více

Obsah. Redakční sloupek

Obsah. Redakční sloupek Ročník:1 Číslo:3 1 Obsah 3. Něco z historie tratí a lokomotiv 4. Historické dny tramvají v Pražské MHD 5. Zajímavosti z metra 6. Historie železnice v Českých zemích 8. Foto čísla, sběratelská karta Redakční

Více

Počasí. rampouchy, sněhové koule, vločky

Počasí. rampouchy, sněhové koule, vločky 1929 Klimatické poměry v roce 1929: Nejvyšší a nejnižší Měsíc Srážky v mm Jasné dny Zamračeno Prům. teplota teplota C Leden 7,4 9 22-6,40 1. +4,2 11. -17,2 Únor 48,7 8 20-11,64 26. +6,5 11. -30,2 Březen

Více

Kronika obce Zelenecká Lhota

Kronika obce Zelenecká Lhota Rok 1987 Počasí Začátek roku byl normální. Velké mrazy začaly až začátkem března, 4. a 5.3. bylo -13 C. Léto bylo velmi krátké pouze v červenci, 1.7. bylo velké teplo + 32 C. V srpnu bylo deštivo, takže

Více

10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník.

10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník. Rok 1947 10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník. 22. února ONV v Kamenici n. L. podal začátkem r. 1947 žádost, aby v. v. nemocnice

Více

Březen 2011. Obecní záležitosti:

Březen 2011. Obecní záležitosti: 1 Kronika obce Věžky Březen 2011 Obecní záležitosti: Agrodružstvo Morkovice oznámilo všem občanům Věžek, že má na některých pozemcích založeny dotační biopásy, sloužící jako přirozený kryt pro zvěř. Ty

Více

750. výročí. obce Všeradice

750. výročí. obce Všeradice 750. výročí obce Všeradice Dne 26. března 1262, pan Oldřich Zajíc z Valdeka a na Valdeku, daruje statek svůj Všeradice, klášteru Sv. Dobrotivá. Toto je nám dosud známá první dochovaná zmínka o naší obci.

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 23.7.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Historie železniční policie a ozbrojené ochrany na železnici

Historie železniční policie a ozbrojené ochrany na železnici Historie železniční policie a ozbrojené ochrany na železnici Organizace Československé dráhy ČSD byla ustavena již v roce 1918 a již v počátcích bylo zajištění ochrany železniční dopravy svěřeno specializovaným

Více

Sedmdesát let od bitvy u Stalingradu

Sedmdesát let od bitvy u Stalingradu Sovětský voják vítězně vztyčil vlajku. FOTO - Bundesarchiv Sedmdesát let od bitvy u Stalingradu»A jak začala válka? Na všech strategických směrech na naše vojska neočekávaně dolehly mimořádně silné údery

Více

Poražené Rakousko-Uhersko se rozpadlo a na jeho místě vznikly tzv. nástupnické státy.

Poražené Rakousko-Uhersko se rozpadlo a na jeho místě vznikly tzv. nástupnické státy. Vznik Československa Poražené Rakousko-Uhersko se rozpadlo a na jeho místě vznikly tzv. nástupnické státy. 28. října 1918 vyhlášen samostatný československý stát Národní výbor (červen 1918) orgán, který

Více

KALENDÁŘ OBCE PANENSKÉ BŘEŽANY ROK 2012

KALENDÁŘ OBCE PANENSKÉ BŘEŽANY ROK 2012 KALENDÁŘ OBCE PANENSKÉ BŘEŽANY ROK 2012 Sepsala kronikářka ZUZANA ZAJÍCOVÁ Kroniku schválil starosta LIBOR HOLÍK Leden 1.1. oblačno, přeháňky, 9 C, 2.1. oblačno, přeháňky, 10 C, 3.1. polojasno, 12 C, 4.1.

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

Jízdní řád 2015 v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah

Jízdní řád 2015 v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah Praha, 19. listopadu 2014 Jízdní řád 2015 v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah Dvouhodinový interval rychlovlaků railjet mezi Prahou, Brnem, Vídní a Grazem, zkrácení cesty mezi hlavním

Více

RUDOLF MEDEK (1890 1940)

RUDOLF MEDEK (1890 1940) RUDOLF MEDEK (1890 1940) Pracovní list úroveň B Číňánek Li Když v roce 1914 začala válka, mnoho Čechů se dívalo s nadějí na Rusko. Doufali, že tato veliká slovanská země je osvobodí od rakouské nadvlády.

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

SDH Česká Třebová. Údaje o stříkačce

SDH Česká Třebová. Údaje o stříkačce Údaje o stříkačce SDH Česká Třebová Českou Třebovou navštívil červený kohout několikrát. V roce 1636 vyhořelo 57 domů (zůstalo jen 30) a v roce 1745 zůstalo z celého náměstí jen 6 domů. V roce 1872 vyhořely

Více

remorkér čekal u čáry ponoru. Posádka se ho snažila dostat dolů po provazovém žebříku, ale jelikož hrozilo nebezpečí, že spadne a zabije se, chytili

remorkér čekal u čáry ponoru. Posádka se ho snažila dostat dolů po provazovém žebříku, ale jelikož hrozilo nebezpečí, že spadne a zabije se, chytili ~~~ Nemluvil. Celou cestu autem se díval z okýnka. Dva dospělí na předních sedadlech se spolu tiše bavili. Mohl by poslouchat, kdyby chtěl, ale on nechtěl. Chvíli, na tom úseku silnice, který občas zaplavovala

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSUD ŽIDŮ A ROMŮ V. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSUD ŽIDŮ A ROMŮ V. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSUD ŽIDŮ A ROMŮ V. ČÁST OSUD ŽIDŮ A ROMŮ V PROTEKTORÁTU Adolf Hitler rozhodl o likvidaci celých národů, především ŽIDŮ a ROMŮ. Po vzniku protektorátu zavedeny

Více

Sledujte vývěsní skříňku v lékárně. Sobota 30.ledna 2016 K soutoku Moravy a Bečvy

Sledujte vývěsní skříňku v lékárně. Sobota 30.ledna 2016 K soutoku Moravy a Bečvy Motto: Nedej na první pohled, podívej se podruhé! Vážení přátelé turistiky. Tento kalendář je určen pro všechny milovníky pohybu v přírodě, kterým nabízíme tyto akce na 1.pololetí r. 2016. Sledujte však,

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.35.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

Rok 1992 - Příbram - Restaurace U Podařilů NOŢE 92 - I. Česko-Slovenská výstava noţů a chladných zbraní.

Rok 1992 - Příbram - Restaurace U Podařilů NOŢE 92 - I. Česko-Slovenská výstava noţů a chladných zbraní. Výstava NOŽE plnoletá. Pavel Formánek st. Ač se to nezdá, první příbramská výstava NOŢE proběhla před osmnácti lety, takţe letos slaví svoje osmnácté narozeniny. Z malé regionální výstavy se postupně stala

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_18 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 2.část VY_32_INOVACE_D5_20_18 Anotace: materiál obsahuje 4 úvodní listy, 18 listů prezentace Šablona:

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015

Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015 Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015 9. 1. 2016 Vážení bratři hasiči, sestry hasičky, vážení hosté. Dovolte, abych vás seznámil se zprávou o činnosti SDH Veselice za rok 2015. K dnešnímu dni má náš

Více

Historie dýní. Věříme a doufáme, že ve čtvrtém ročníku našeho pěstitelského úsilí při pěstování slunečnice budeme úspěšnější.

Historie dýní. Věříme a doufáme, že ve čtvrtém ročníku našeho pěstitelského úsilí při pěstování slunečnice budeme úspěšnější. Dýňový rok 2013 Po prvních pokusech s obděláváním našeho školního pozemku jsme se cítili na začátku třetího projektu už jako pokročilí pěstitelé. Ve školním roce 2010/2011 jsme se pustili do projektu Chleba

Více

MiG-15UTI (ilustraèní foto)

MiG-15UTI (ilustraèní foto) PØEŠKOLENÍ NA MiG-15 PØEROV Zpoèátku jsem byl urèením k pøeškolení na MiG-15 nadšen, ale zároveò se mi z Brna nechtìlo. Byl jsem pøesvìdèen, že takový vojenský život, který jsem vedl v Brnì, mne už nikde

Více

Osvobození Velkého Petřvaldu v květnu 1945

Osvobození Velkého Petřvaldu v květnu 1945 Osvobození Velkého Petřvaldu v květnu 1945 Již od léta 1944 občané tušili, že se válka pomalu chýlí ke konci. Touto cestou bych vám rád přiblížil situaci oněch dní. 29. srpna 1944 v dopoledních hodinách

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

Svěcení znaku a praporu. 1. Zpravodaj Cotkytle červenec, srpen, září, 3/2004

Svěcení znaku a praporu. 1. Zpravodaj Cotkytle červenec, srpen, září, 3/2004 Svěcení znaku a praporu. 1. Zpravodaj Cotkytle červenec, srpen, září, 3/2004 Z obsahu zpravodaje: Události v obci, co nového v obci, co připravujeme, kultura v obci. Vystoupení dětí ZŠ Cotkytle. I když

Více

Dekret prezidenta republiky o znárodnění dolů a některých průmyslových podniků

Dekret prezidenta republiky o znárodnění dolů a některých průmyslových podniků Dekret prezidenta republiky o znárodnění dolů a některých průmyslových podniků VY_32_INOVACE_DEJ_27 Mgr. Veronika Brynychová Období vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 2., příp. 3. Tematická oblast: Československo

Více

ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ

ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ Jakožto kronikářka postupně pročítám osadní kroniku, která se začala vésti roku 1949 a postupně se od založení osady (1937) rozrůstala. Jelikož je kronika

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 - SOFOKLÉS KRÁL OIDIPÚS Děj: Král Oidipús Děj se odehrává v Thébách před Odipovým královským palácem. Město Théby je napadeno strašlivým morem. Občané Théb přicházejí před královský

Více

řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké

řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké internátní školy. Jistě bychom i dnes našli o něm někde záznam

Více

pozvánka na ples SDH

pozvánka na ples SDH Rok 1937 Zima Zima z roku 1936 na rok 1937 byla zprvu mírná, v lednu byly však mrazy až 17 C. Koncem ledna napadlo dosti sněhu, takže pro závěje několik dní nejel autobus a vlak. Pošta byla z Nezamyslic

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/!! Národ, který nezná svou minulost, se odsuzuje k tomu, aby ji znovu prožil. Giuseppe Ungaretti OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ 1) Jak se jmenovala mezinárodní

Více

Znak obce. Vlajka obce

Znak obce. Vlajka obce Znak obce Vlajka obce 1 Dlouhá Ves u Havlíčkova Brodu Založení obce Dlouhá Ves souvisí úzce s objevem stříbrné rudy v okolí Německého Brodu. Obec byla založena při kolonizaci kraje na levém břehu Sázavy

Více

Jan Hanuš Spira Narozen míšenec 2. stupně

Jan Hanuš Spira Narozen míšenec 2. stupně Jan Hanuš Spira Jan Hanuš Spira Narozen - 17.srpna 1934 v Plzni jako jediný syn německo židovské rodiny Spirových podle norimberského rasového zákona míšenec 2. stupně Janova rodina Otec,Bedřich Spira

Více

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě:

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. PŘÍBĚH: Petr usnul PŘEČTI SI: Matouš 26,36-46 Stalo se Ti někdy, že jsi měl/a zůstat

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Lidové pranostiky březen - duben

Lidové pranostiky březen - duben březen 2016 Rychnovské listy Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný, za kamny v koutku, na vrbovým proutku, proutek se ohýbá, vajíčko

Více

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název : Malý princ, Antoine de Sain - Exupéry Autor: Mgr. Jitka Řádková Ročník: 3. ročník

Více

KLIMATICKÉ POMĚRY ČR. Faktory. Typické povětrnostní situace

KLIMATICKÉ POMĚRY ČR. Faktory. Typické povětrnostní situace KLIMATICKÉ POMĚRY ČR Faktory o rázu makroklimatu rozhodují faktory: INVARIANTY (neměnné, stálé) geografická šířka poloha vzhledem k oceánu ráz aktivního povrchu georeliéf (anemoorografický efekt) nadmořská

Více

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Vážení spoluobčané, zdravím Vás v krásných letních dnech a přináším informace o aktuálním

Více

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm 1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm jablek více než na první. Kolik jablek je dohromady na stole, víš-li, že na druhé hromádce

Více

Občanské sdružení. Naše škola

Občanské sdružení. Naše škola Občanské sdružení Naše škola Výroční zpráva 2007 Kontakt: Adresa: Občanské sdružení Naše škola Marie Dolanské 19 746 01 Opava-Vlaštovičky e-mail: nase.skola@seznam.cz http://www.sweb.cz/nase.skola OBSAH:

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více