Základní informace o městě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní informace o městě"

Transkript

1 Základní informace o městě Geografická poloha Město Bílovec leží na trase silnice I/47 Olomouc Ostrava a je napojeno na dálnici D47. Na evropský železniční koridor je napojeno lokální železniční tratí Bílovec Studénka. Ve vzdálenosti 18 km se nachází letiště Leoše Janáčka Ostrava Mošnov. Rozloha 38,85 km² Nadmořská výška 280 m Zeměpisná šířka 49 45' 34'' Zeměpisná délka 18 0' 44'' Klimatické podmínky Město Bílovec se rozkládá na posledních výběžcích Oderských vrchů svažujících se k jihovýchodu do Moravské brány. Dolní část města leží v nadmořské výšce 238 m, horní 253 m nad mořem. Kopce kolem města jej chrání před studenými větry ze severu. Proto má Bílovec na rozdíl od svého okolí velmi mírné klima. Průměrná roční teplota se v posledních letech pohybuje kolem +9º C (dlouhodobý průměr je 7,12 C) a roční úhrn srážek kolem 6300 mm H2O (dlouhodobý průměr je 703 mm H2O). Nejteplejším měsícem bývá srpen (průměrná teplota +16,2ºC), nejchladnějším únor (průměrná teplota -1,75 C). Roční chod teplot je bez větších výkyvů, zato srážky jsou velmi rozkolísané. Zřejmě v důsledku globálního oteplování je v posledních letech roční chod počasí dosti nestabilní. Zimy jsou většinou bez sněhu s teplotami nad OºC, jarní období oproti dlouhodobému průměru teplejší, stejně jako léto, klasické období podzimu babí léto nastupuje nepravidelně. Období let Průměrné roční teploty Roční úhrn srážek v mm ,67 507, , , , , ,30 C 629,38 mm Počet obyvatel Město má k obyvatel Zdroj: Český statistický úřad

2 Sňatky Rozvody Narození Zemřelí Přistěhovaní Odstěhovaní Přírůstek: celkový Samosprávní celek Město Bílovec je: - součástí vyššího samosprávního celku Moravskoslezského kraje - obcí s rozšířenou působností pro výkon státní správy pro území s 27 tisíci obyvateli - zakladatelem a předsednickou obcí mikroregionu Bílovecko s 13 tisíci obyvateli a sdružující 11 samostatných obcí Město Bílovec má v současné době 15 členné zastupitelstvo. Rada města má 5 členů. V čele města stojí starostka a dva místostarostové (z toho jeden neuvolněný). Národnostní složení obyvatelstva Až do první světové války mělo město převážně německý ráz i své německé jméno Wagstadt. Po 2. světové válce došlo k výrazným změnám ve složení obyvatel - k odsunu Němců a k osídlení českými obyvateli. V současné době je etnické složení obyvatelstva tvořeno téměř z 93% českou, 2% moravskou a 1% slezskou národností, další 2 % slovenskou a zbylou část tvoří občané romské, německé a polské národnosti. Občanská vybavenost Školství Tři základní školy, šest mateřských škol, dvě střední školy - Gymnázium Mikuláše Koperníka a Soukromá podnikatelská škola, Základní umělecká škola, Dům dětí a mládeže. Zdravotnictví Nemocnice pro spádovou oblast se 45 tisíci obyvateli s akutní péčí v oblasti interny a chirurgie. Poliklinika a zubní středisko, domov důchodců, dům s pečovatelskou službou. Kultura Dům kultury s ochotnickými divadelními, pěveckými a hudebními soubory, letní a kryté kino, městská knihovna. Sport a rehabilitace Sportovní hala s parametry pro konání mezinárodních halových turnajů, tenisové a squashové kurty, kuželna, bowling, fitnessová centra, několik tělocvičen a venkovních hřišť, sauna s bazénem, masážní a relaxační centra, solná jeskyně.

3 Evropské fondy Bílovec čerpá dotace z evropských fondů v oblastech: informační technologie, dopravní infrastruktura, regenerace zeleně, energetické úspory školních budov a obnova kulturních památek. Město má z posledních deseti let bohaté zkušenosti s financováním investičních akcí města z jiných zdrojů. Téměř 75 % nákladů na realizaci staveb bylo pokryto z národních a jiných finančních zdrojů, zbytek tvořily finanční prostředky z rozpočtu města. Historie a státem chráněné významné památky ve městě Město bylo pravděpodobně založeno Vokem z Kravař v letech , kdy získal statky pánů z Lichtenburka, které jim odňal král Jan Lucemburský. Z roku 1324 pochází také první písemná zmínka o městě v němčině Wagstadt - Vokovo město. Od pánů z Kravař získalo město svůj znak zavinuté střely a v roce 1383 právo odúmrtní a privilegium k výstavbě hradeb. V držení pánů z Kravař zůstalo město do poloviny 15. století. Poté přešlo do rukou Fulštejnů a v roce 1552 pod správu Pražmů z Bílkova. Na konci 16. století byl za Pražmů vystavěn renesanční zámek a radnice. Počátkem 17. století zde byly uloženy zemské desky a privilegia knížectví opavského a rovněž se zde konala zasedání zemských stavů. V té době se město stalo střediskem odporu nekatolické šlechty Opavska proti Habsburkům. Během třicetileté války a po ní bylo město opakovaně dobyto a zpustošeno (1626, 1643, 1645, 1646) Švédy i císařskými vojsky. V roce 1648 se stalo majetkem rodu Sedlnických z Choltic, kterému zůstalo město až do roku V průběhu osvobozeneckých bojů na konci 2. světové války bylo město silně poškozeno leteckým bombardováním, ostřelováním a požáry. 30. dubna 1945 osvobodily Bílovec jednotky sovětské armády. Farní kostel sv. Mikuláše Objekt pochází ze 14. století. V roce 1615 byla přistavěna 50,7 m vysoká hranolová kamenná věž s prvky renesance. Záměrem města je zpřístupnění věže veřejnosti a její využití jako vyhlídkové.

4 Muzeum Historická budova pochází z poloviny 18. století. V roce 1925 se stala městským muzeem a dnes se v ní nachází stálá expozice věnovaná historii města. V nejbližší době proběhne komplexní revitalizace objektu a zatraktivnění muzejní expozice s cílem vytvořit nabídku pro rozvoj cestovního ruchu ve městě. Zámek Původní objekt, předchůdce dnešního zámku, byl postaven asi kolem roku 1240 jako dřevěná tvrz. Mezi lety dal na jeho místě Bernhard Pražma z Bílkova vybudovat nový renesanční zámek s částečně uzavřeným lichoběžníkovým nádvořím a válcovými nárožními věžicemi. V roce 1729 částečně vyhořel a v roce 1736 bylo započato s barokními úpravami. Zámek postupně získával dnešní podobu. V roce 1945 byl znovu vypálen do základů a ještě téhož roku se začalo s jeho postupnou výstavbou. Zámek je v současné době veřejnosti nepřístupný a je připraven projekt na jeho komplexní revitalizaci.

5 Památník osvobození v centru Slezského náměstí stojí na místě někdejšího pranýře a studny dílo sochaře Vincence Havla s letopočtem Památník byl zhotoven v roce Sochy sv. Jana Nepomuckého a Panny Marie Neposkvrněného Početí u kostela sv. Mikuláše byly v roce 2008 zrestaurovány. Kaple sv. Barbory byla původně součástí špitálu, který byl později přestavěn na chudobinec. Do dnešní doby se zachovala pouze kaple. První písemné zmínky o ní pocházejí z roku V 70. letech minulého století byla kaple zrekonstruována a dnes je využívána jako obřadní síň. Radnice v jádru renesanční budova pochází z roku Pod radnicí jsou rozsáhlé sklepní prostory, pravděpodobně gotické. Radnice slouží jako sídlo starostky města a městského úřadu. V budově radnice se nachází turistické informační centrum.

6 Turistický a cestovní ruch ve městě Nedá se říci, že by v Bílovci vládl čilý cestovní ruch. Přesto geografická poloha města v těsné blízkosti Ostravy (300 tis. obyvatel) láká cykloturisty a v zimním období i běžkaře. K nabídce jednodenní turistiky patří sportovní a kulturní akce pořádané venku. Tradiční sportovní akcí je např. červnová Bílovecká padesátka (turistický pochod a cyklojízda). Příchod léta a školních prázdnin je v Bílovci oslavován konáním již tradičního Dne města Bílovec, jehož program je každoročně zaměřen nejen na významná výročí ve městě, ale letos i nově na událost týkající se celého našeho státu předsednictví ČR v Parlamentu EU. Den města se koná každoročně přímo v historickém jádru města, jehož centrum tvoří obří šachovnice o rozměrech 8x8 m. Za její vybudování v roce 2001 získalo město Bílovec certifikát o vytvoření celostátního rekordu Město s největší kamennou šachovnicí v ČR. Díky zdařile zrekonstruovanému interiéru kaple sv. Barbory je Bílovec vyhledáván k obřadům uzavření sňatku. Veškeré významné návštěvy ve městě, ale také skupiny občanů z partnerských měst jsou vedením města přivítány v objektu kaple. Partnerství s městy Bad Neustadt v Německu a Kietrz v Polsku obyvatelé města nejen registrují, ale také využívají k četným vzájemným výměnám a neformálním poznáváním. Ve městě chybí hotel se stravováním na kvalitní úrovni, podmínky jsou kapacitně velmi omezeny. Volný čas Kulturní, společenské a sportovní vyžití. Výletní místa. Nabídka aktivní kultury ve městě Divadelní soubor Odřivous (ochotníci dospělí) Divadelní soubor Odřivousek (ochotníci děti) Divadlo Na schodech (ochotníci děti) Pěvecký sbor Bílovec (smíšený sbor, dospělí) Dětské pěvecké sbory při základních školách Dechový orchestr Rozmarýnka Klub seniorů Bílovec Hudební soubory a výtvarný obor Základní umělecké školy Bílovec Mažoretky Sportovní aktivity a zařízení Fotbalový areál, sportovní hala, Sokolovna, kuželna, volejbalová hřiště, hřiště pro malé i větší děti, hala na squash, krytá tenisová hala, bowling, fitnesscentra, futsal, bojové sporty, jóga, sauna a plavání, plavání pro kojence, motokrosový areál ve Skalce, lyžařský svah Na Dvorku, zimní běžecké tratě v Údolí mladých. Výletní místa Údolí mladých, Medvědí bouda u přehrady, Střelnice, Dvorek, Hubleska.

7 Akce Kulturní, společenské a sportovní akce konané v Domě kultury Bílovec, v sále Na Střelnici, základní umělecké škole, v kostele sv. Mikuláše, muzeu, v kině Radost, v centru chovatelů drobného zvířectva, sportovní hale. Divadelní a filmová představení, výstavy s vernisáží, koncerty, plesy, taneční zábavy pro mládež, seniory, výstavy drobného zvířectva, psů, přednášky, halové turnaje, sportovní soutěže a olympiády. Akce pořádané venku Den města, Martinský trh s příjezdem Martina na bílém koni ( dle pranostik první sníh), Velikonoční jarmark, Mikulášský jarmark, Pálení čarodějnic ( Filipojakubská noc), Evropský den mobility, účast na celostátních rekordech ( vypouštění balónků s přáním Ježíškovi), lampionový průvod, opékání makrel a smaženice Klubu seniorů, turistické pochody, cyklozávody, dětská sportovní olympiáda, Valašské hry, běh do zámeckých schodů. Osobnosti Historie Emil Přikryl starší, pedagog, kronikář města a výtvarník, narodil se ve Výklekách a zemřel v Bílovci malíři - Rudolf Sokol, akademický malíř, narodil se v Bílovci Staré Vsi a zemřel v Brémách Felix Ivo Leicher, významný slezský malíř náboženských motivů se narodil v Bílovci a zemřel ve Vídni Současníci Emil Přikryl mladší, profesor na Akademii výtvarných umění v Praze, architekt Stanislav Lubojacký, akademický malíř Mgr. Zdeněk Kuchta, kronikář města, autor řady knih a divadelní hry s historickou tématikou Právo první noci Tradice, zvyklosti a krajové speciality Vánoční tradice a typická jídla Vánoční stromeček, koledy, rozkrojení jablka, pouštění půlek ořechů se svíčkou po vodě. V adventním čase se peče vánoční cukroví. V průběhu Štědrého dne se nic nejí, aby se vidělo zlaté prasátko. Večeří se po setmění, až vyjde první hvězda. K jídlu se podává rybí nebo hrachová polévka, bramborový salát připravený den předem a smažené řízky obvykle z kapra. Poté se rozbalují dárky a navštěvuje se půlnoční mše v kostele, před kterým již tradičně v Bílovci hraje koledy dechový orchestr Rozmarýnka. První svátek vánoční zůstávají lidé ve svých domovech, druhý svátek vánoční chodí na návštěvy k přátelům a příbuzným. Ve městě se koná tradiční taneční Štěpánská zábava určena mladým lidem.

8 V době adventu, vždy kolem svátku sv. Mikuláše, se koná ve městě tradiční Mikulášský jarmark, na kterém nechybí Mikuláši, čerti ani andělé. Děti posílají svá přáníčka Ježíškovi Nebeskou poštou. V předvečer jarmarku se slavnostně rozsvěcí na náměstí vánoční výzdoba a tradiční vánoční strom, který zasahuje svou výškou přibližně do tří čtvrtin věže kostela sv. Mikuláše. Velikonoční tradice a typická jídla Malování vařených vajíček, malování kraslic, pletení pomlázky, řezání jalovce, pečení velikonočních beránků. Pomlázka, šmigrust - žertovné šlehání děvčat, žen i babiček jalovcem nebo karabáčem upleteným z proutků vrby včetně polévání vodou aby byly celý rok zdravé! Rozdávání dárkových velikonočních balíčků se sladkostmi dětem, obvykle vajíčka a zajíčci z čokolády. V sobotu před velikonoční nedělí se koná ve městě tradiční Velikonoční jarmark. Krajové speciality 1.) Hlavní jídla a polévky Vepřová pečínka s kynutým knedlíkem a zelím Chlupaté knedlíky z bramborového těsta Guláš na různé způsoby Smažený řízek s bramborovým salátem Česnečka (polévka) 2.) Nápoje Pivo Radegast (oblastní pivovar) Víno 3.) Dezert jablkový štrúdl bábovka Typické stravovací návyky, v kterou denní dobu se u vás podává hlavní jídlo dne, existuje u vás fenomén školních jídelen? Hlavním jídlem je oběd kolem poledne, večeře asi v hod. V pracovních dnech se žáci stravují ve školních jídelnách, které jsou ve všech školách a školkách ve městě. Ostatní se stravují na pracovišti anebo ve veřejných jídelnách a restauracích. Zajímavosti Bílovec je město s největší kamennou šachovnicí v České republice. Legendy a pověsti Pověst o Odřivousovi objasňující původ znaku města, pověst o dělových koulích zarytých do věže kostela sv. Mikuláše jako vzpomínka na obléhání města Švédy v 17. století. Z kapličky v blízkosti starého tisu údajně vede podzemní chodba až do zámku.

9 Traduje se legenda O bílé paní na zámku, O vodníkovi v Údolí mladých, O zeleném kříži, o Odřivousovi. Máme několik archeologických nálezů z doby kamenné, sekery, nože a nálezy žraločích zubů z dob, kdy zde bylo moře Stalo se ve vašem městě něco, co ho proslavilo? Má vaše město něco, v čem (s čím) je známé ve světě? (ve smyslu, zda se zde vyrábí nějaký proslulý výrobek apod.) Bílovecké Gymnázium M. Koperníka se proslavilo výukou matematiky a výsledky v celosvětových matematických olympiádách. Továrna na drobné kovové výrobky Massag (dříve KOH-I-NOOR), která vyvážela až do 60 zemí světa, vyráběla lyžařské vázání, psací pera, kuřácké potřeby a drobné kovové výrobky pro obuvnický a oděvní průmysl, zejména různé druhy knoflíků včetně dřevěných a ručně malovaných. Dnes se soustředí na příslušenství pro automobilový průmysl.

Plán výchovy 2014/2015

Plán výchovy 2014/2015 Plán výchovy 2014/2015 Září - Seznámení s novým školním rokem - Seznámení s chodem školy, okolím, příprava dětí do školy - Výběr zájmových kroužků keramický sportovní rybářský dopravní pantomima - Víkendové

Více

Tvorba a koncepce rodinné politiky v obci I. stupně

Tvorba a koncepce rodinné politiky v obci I. stupně Tvorba a koncepce rodinné politiky v obci I. stupně Ing. Eva Navrátilová Městys Dolní Cerekev Seminář Slaďování pracovního a rodinného života a problematika rovných šancí Jihlava 5. listopadu 2013 Základní

Více

RAKOVNICKO. kalendář akcí. www.rakovnicko.info. Kde nebudete vědět kam dřív. Rakovnicko. Kde nebudete vědět kam dřív

RAKOVNICKO. kalendář akcí. www.rakovnicko.info. Kde nebudete vědět kam dřív. Rakovnicko. Kde nebudete vědět kam dřív PRAHA RAKOVNICKO Kde nebudete vědět kam dřív kalendář akcí HISTORICKÉ SLAVNOSTI, SYMPOZIA, DIVADELNÍ A HUDEBNÍ FESTIVALY, CYKLISTICKÉ AKCE, JARMARKY ŘEMESEL ATD. 2009 Řezbářské sympozium v Přílepích Rakovnicko

Více

ý sk z e sl o vsk Mora

ý sk z e sl o vsk Mora Moravskoslezský BRUNTÁL 16 17 18 OSTRAVA KARVINÁ NOVÝ JIČÍN FRÝDEK-MÍSTEK SEZNAM SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ OPŽP Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4 Prioritní osa 5 Prioritní osa

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Moravskoslezský kraj - Ostrava, 5. listopadu 2014 www.zdravamesta.cz/ps2014 Akce je součástí projektu NSZM ČR Strateg-2 podpořeného finančními prostředky z ESF

Více

Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr

Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr Bohoslužby v ostatních kostelích najdete na stránkách Arcibiskupství pražského: http://bohosluzby.apha.cz/ nebo http://www.krestanskevanoce.cz/?k=praha Cizojazyčné

Více

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 UŽIJTE SI KAŽDÝ DEN ROKU 2016! LEDEN 14. 1. Husův sbor O SKAUTINGU A JIZERSKÝCH HORÁCH vyprávění Jiřího Veselého doprovázené promítáním 16. 1. Restaurace a minipivovar Veselka

Více

IVANOVICKÁ BRÁNA SVAZEK OBCÍ PŘEHLED AKCÍ POŘÁDANÝCH V MĚSÍCI PROSINCI 2013

IVANOVICKÁ BRÁNA SVAZEK OBCÍ PŘEHLED AKCÍ POŘÁDANÝCH V MĚSÍCI PROSINCI 2013 IVANOVICKÁ BRÁNA SVAZEK OBCÍ PŘEHLED AKCÍ POŘÁDANÝCH V MĚSÍCI PROSINCI 2013 Datum, čas: Název akce: Místo: Pořadatel: Město IVANOVICE NA HANÉ (tel. 517 363 251) Kino: Ne 01.12.2013 15.00 hod. SNÍŽEK BÍLÝ

Více

Obec Havlovice. Místní program obnovy vesnice

Obec Havlovice. Místní program obnovy vesnice 1 Obec Havlovice Místní program obnovy vesnice Osvětové, kulturní a společenské akce Internetová stránka obce Havlovice Na internetové stránce, která je na adrese: www.havlovice.cz je možno získat základní

Více

Obec Věrovany. Strategický plán rozvoje obce Věrovany pro období 2016-2020

Obec Věrovany. Strategický plán rozvoje obce Věrovany pro období 2016-2020 Obec Věrovany Strategický plán rozvoje obce Věrovany pro období 2016-2020 1 Obsah STRATEGICKÝ PLÁN... 3 STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA OBCE... 3 1. Charakteristika obce Věrovany... 3 Základní údaje... 3 Geografická

Více

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015.

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. KULTURA SPORT 2015 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. VYDALO MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO KLATOVY LEDEN - ÚNOR 1. ledna PŘIVÍTÁNÍ NOVÉHO ROKU 2015

Více

Seiffen Olbernhau Neuhausen - Deutschkatharinenberg

Seiffen Olbernhau Neuhausen - Deutschkatharinenberg Lesná Jirkov Chomutov Nová Ves v Horách Hora Svaté Kateřiny Litvínov - Meziboří Seiffen Olbernhau Neuhausen - Deutschkatharinenberg 1 25. 11. 2015 Olbernhau Muzeum Olbernhau Vernisáž vánoční výstavy Archa

Více

datum název akce pořadatel místo konání poznámka leden 28.1. Abonentní koncert - Eva Urbanová MěKS 19:00 hod., Frenštát p.r. velký sál Domu kultury

datum název akce pořadatel místo konání poznámka leden 28.1. Abonentní koncert - Eva Urbanová MěKS 19:00 hod., Frenštát p.r. velký sál Domu kultury Akce 2016 datum název akce pořadatel místo konání poznámka leden 28.1. Abonentní koncert - Eva Urbanová MěKS 19:00 hod., Frenštát p.r. velký sál Domu kultury změna vyhrazena 29.1. POLOLETÍ V MUZEU Muzeum

Více

KULTURA A SPORT 2013 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2013

KULTURA A SPORT 2013 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2013 KULTURA A SPORT 2013 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2013 LEDEN 1. ledna PŘIVÍTÁNÍ NOVÉHO ROKU 2013 Náměstí Míru, začátek v 17.00 hodin. 15. ledna

Více

AKČNÍ PLÁN MĚSTA BĚLÁ POD BEZDĚZEM

AKČNÍ PLÁN MĚSTA BĚLÁ POD BEZDĚZEM Projektové záměry na období roku 2012 s výhledem do konce volebního období v rozdělení dle klíčových a prioritních oblastí Strategického plánu města Bělá pod Bezdězem Strategický plán města ze dne 28.06.2006

Více

STRATEGICKÝ PLÁN MIKROREGIONU FRÝDLANTSKO - BESKYDY AKČNÍ PLÁN

STRATEGICKÝ PLÁN MIKROREGIONU FRÝDLANTSKO - BESKYDY AKČNÍ PLÁN STRATEGICKÝ PLÁN MIKROREGIONU FRÝDLANTSKO - BESKYDY samostatná příloha AKČNÍ PLÁN 2008 Akční plán mikroregionu Frýdlantsko - Beskydy část A dle tématického zaměření projektů Problémový okruh SPOLEČNOST

Více

Fiche 1 Zachování a zhodnocení historického dědictví regionu Český Západ

Fiche 1 Zachování a zhodnocení historického dědictví regionu Český Západ Fiche 1 Zachování a zhodnocení historického dědictví regionu Český Západ Cíl fiche Zlepšení technického stavu historického dědictví, jeho interpretace pro posílení místní identity a zvýšení atraktivity

Více

ZÁŘÍ NA FRÝDLANTSKU. KDY KDE AKCE POŘÁDÁ 1.9. 30.9. MCDO Hejnice Lomová Dagmar Obrazy + fotografie MCDO Hejnice 1.9. 30.9.

ZÁŘÍ NA FRÝDLANTSKU. KDY KDE AKCE POŘÁDÁ 1.9. 30.9. MCDO Hejnice Lomová Dagmar Obrazy + fotografie MCDO Hejnice 1.9. 30.9. ZÁŘÍ NA FRÝDLANTSKU KDY KDE AKCE POŘÁDÁ 1.9. 30.9. MCDO Hejnice Lomová Dagmar Obrazy + fotografie MCDO Hejnice 1.9. 30.9. výstavní síň frýdlantské Miloš Smolný Blízkost výstava fotografií, vernisáž 1.9.

Více

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země Zpravodaj obce Jiříkovice 2/2013 JARO JE TADY! Milí spoluobčané, jaro už je v plném proudu. Proto mi dovolte pozvat vás na 3. jarní úklid obce a další akce s tím související. A zároveň vás také zvu na

Více

1 ÚVOD. Program rozvoje obce Povrly na období 2008 až 2023

1 ÚVOD. Program rozvoje obce Povrly na období 2008 až 2023 STRATEGIE ROZVOJE OBCE POVRLY NA OBDOBÍ 2008 až 2023 Schváleno zastupitelstvem obce Povrly dne 20.12.2007 1 ÚVOD Cíl dokumentu a komu je dokument určen Strategie rozvoje obce je základním strategickým

Více

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Zpráva za oblast školství, kultury a sportu Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Školy a školská zařízení zřizovaná městem Mateřské školy zřizuje město dvě. Nedostatek míst v mateřských školách

Více

Moderní historické město. Litomyšl

Moderní historické město. Litomyšl CZ Moderní historické město Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká. V zápisu z roku 98 se o ní zmiňuje jako o pomezním hradišti slavníkovského území. Zde, na Trstenické stezce,

Více

Veřejná správa jako producent veřejných statků

Veřejná správa jako producent veřejných statků Veřejná správa jako producent veřejných statků Varianty zajišťování veřejných služeb Veřejná správa Veřejná zakázka Smlouva s partnerem Formy veřejných organizací Orgány a instituce VS Organizační složky

Více

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice 07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice Sušice Vikariát Sušice-Nepomuk Farnost Sušice Kostel sv. Václava, mučedníka (děkanský) sv. Felixe z Kantalicia (klášterní) Nanebevzetí Panny Marie (hřbitovní) sv. Andělů

Více

1 / 14. 01.01.2010 Kadov Novoroční pochod od Viklanu v Kadově

1 / 14. 01.01.2010 Kadov Novoroční pochod od Viklanu v Kadově 01.01.2010 Kadov Novoroční pochod od Viklanu v Kadově 01.01.2010 Sedlice Novoroční sešlost - přivítání nového roku se slavnostním ohňostrojem na náměstí T.G. Masaryka před radnicí. 09.01.2010 Blatná Český

Více

Datum Místo Čas Popis akce poznámky. Večer zážitkové gastronomie na téma Pokrmy a nápoje Opavského Slezska v Gastrocentru SLU, ul.

Datum Místo Čas Popis akce poznámky. Večer zážitkové gastronomie na téma Pokrmy a nápoje Opavského Slezska v Gastrocentru SLU, ul. Otevírání turistické sezóny v Opavském Slezsku 2013 PROGRAM Datum Místo Čas Popis akce poznámky Pátek 5.4. Opava 19 22 h. SLU Večer zážitkové gastronomie na téma Pokrmy a nápoje Opavského Slezska v Gastrocentru

Více

Zámek v Bílovci a možnosti jeho využití

Zámek v Bílovci a možnosti jeho využití Zámek v Bílovci a možnosti jeho využití Bílovec fakta a čísla Bílovec leží na severovýchodě České republiky, v místě, kde se výběžky Nízkého Jeseníku svažují do údolí řeky Odry. Jeho území v nadmořské

Více

Strategický rozvojový plán Obce Ústí

Strategický rozvojový plán Obce Ústí Strategický rozvojový plán Obce Ústí Schváleno zastupitelstvem obce dne: Zpracovatel: PL realizace s. r. o, v XI/2015 Obsah 1 Základní údaje o obci 2 1.1 Základní údaje 2 1.2 Identifikační a kontaktní

Více

V Ř E S K O V Á K červen 2005

V Ř E S K O V Á K červen 2005 V Ř E S K O V Á K červen 2005 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, v úvodu bych chtěl poděkovat všem, kteří se při likvidaci nebezpečného odpadu řídili pokyny a nedělali nepořádek u kulturního domu. Na velkoobjemový

Více

Program akcí na rok 2015

Program akcí na rok 2015 Líšný Program akcí na rok 2015 2015 www.lisny.cz Milí a vážení obyvatelé a příznivci Líšného, s roční přestávkou zapříčiněnou nedostatkem fotografií opět líšenští organizátoři předkládají pestrou nabídku

Více

Plán akcí na P R O S I N E C 2012

Plán akcí na P R O S I N E C 2012 Plán akcí na P R O S I N E C 2012 VELKÉ OPATOVICE: 1.12. Vánoční prodej u mapy na výstavě si můžete prohlédnout a zakoupit vazby s vánoční tématikou od pí Pavlíkové z Vanovic a p. Chlupa z Borotína, pí

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2015

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2015 PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2015 18.02.2015 - ZÁBAVNÉ TVOŘIVÉ ODPOLEDNE Pro seniory DPS Heřmanická 19, Slezská Ostrava jsme ve spolupráci se společností GE Volunteers o.s přichystali zábavné tvořivé odpoledne.

Více

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m.

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. LOUKY nad Dřevnicí Poloha obce Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. Podnebí je zde podle místní kroniky pro zdraví lidí i zvířectva jakož i pro rostlinstvo

Více

ZM 16 28.04.2016. z 16. zasedání zastupitelstva města Šumperka konaného dne 28. 4. 2016

ZM 16 28.04.2016. z 16. zasedání zastupitelstva města Šumperka konaného dne 28. 4. 2016 Spis. zn.: 38070/2016 č. j.: 41166/2016 z 16. zasedání zastupitelstva města Šumperka konaného dne 28. 4. 2016 Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných

Více

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!!

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!! PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ČERVENCI A SRPNU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628

Více

Město Světlá nad Sázavou. Prezentace města, informace o průmyslové zóně v ul. Zámecká

Město Světlá nad Sázavou. Prezentace města, informace o průmyslové zóně v ul. Zámecká Město Světlá nad Sázavou Prezentace města, informace o průmyslové zóně v ul. Zámecká Město Světlá nad Sázavou 6 571 obyvatel Obec s rozšířenou působností Statutární zástupce : Mgr. Jan Tourek, starosta

Více

Soutěžní formulář v rámci soutěže Obec přátelská rodině

Soutěžní formulář v rámci soutěže Obec přátelská rodině Soutěžní formulář v rámci soutěže Obec přátelská rodině Kategorie * počet obyvatel 1 do 500 2 501 2 000 3 2 001 5 000 4 5 001 10 000 5 10 001 50 000 6 50 001 a více Obec/městská část 1 : Velké Pavlovice

Více

TR Plzeňsko a Český les

TR Plzeňsko a Český les TR Plzeňsko a Český les Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné

Více

Jihlavské listy. Třebíčský deník

Jihlavské listy. Třebíčský deník Jihlavské listy 18.08.2015 - (jv) - Kultura - str. 09 Vernisáž a dvě nové knihy o historii Brtnice BRTNICE - Dvě knihy o historii Brtnice budou představeny v nadcházejících dnech. Výstava obrazů Aloise

Více

Místní program obnovy vesnice. Mníšek. r. 2014-2020

Místní program obnovy vesnice. Mníšek. r. 2014-2020 Místní program obnovy vesnice Mníšek r. 2014-2020 Obsah 1. Úvod - Program obnovy vesnice Programem obnovy vesnice, se obec definuje v hospodářském rozvoji obce, který je zaměřen na stavební obnovu obytných

Více

akce 2015 Program akcí města www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz

akce 2015 Program akcí města www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz akce 2015 Program akcí města ChomutovA www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz leden únor březen duben LEDEN 3.1. 17.00 TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT HAPPY SMILE Rytířský sál radnice, happy-smile.wz.cz 4.1. 11.00

Více

Příloha 4: Přehled krajských programů

Příloha 4: Přehled krajských programů Příloha 4: Přehled krajských programů Kraj Program/podprogram/grantové schéma/dotační titul Kód aktivit Liberecký Podpora hospodářského rozvoje 16, 35 Podpora sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, popř.

Více

POTŠTÁTSKA KONCEPCE EXPOZICE HISTORIE. Zadavatel: Město Potštát Zámecká 1 753 62 Potštát. Zpracoval:

POTŠTÁTSKA KONCEPCE EXPOZICE HISTORIE. Zadavatel: Město Potštát Zámecká 1 753 62 Potštát. Zpracoval: KONCEPCE EXPOZICE HISTORIE POTŠTÁTSKA Zadavatel: Město Potštát Zámecká 1 753 62 Potštát Zpracoval: Hranická rozvojová agentura, z. s. Michaela Škrobánková Tř. 1. máje 2063 753 01 Hranice Telefon: 581626202

Více

PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ

PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Organizace školního roku Období školního vyučování ve školním roce 2014/2015 začne v pondělí 1. září 2014. Vyučování bude v prvním pololetí ukončeno ve čtvrtek

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

SLOVO STAROSTKY: přestěhován do nových reprezentativních prostor, kde bude umístěna hlavní kancelář

SLOVO STAROSTKY: přestěhován do nových reprezentativních prostor, kde bude umístěna hlavní kancelář SLOVO STAROSTKY: Vážení občané, dovolte mi pár slov k aktuálnímu dění v obci. Právě byla dokončena stavební část rekonstrukce bytových prostor v 1.p. a rekonstrukce podlah v přízemí budovy hasičské zbrojnice.

Více

Zápis z MAXOVA který se konal 19-21.3.2010. Pátek

Zápis z MAXOVA který se konal 19-21.3.2010. Pátek Zápis z MAXOVA který se konal 19-21.3.2010 Co očekáváme od ZaDeM: Pátek Eliška P: Abychom se více skamarádili a nelhaly si. Kája B: Abychom se tu nehádali. Klárka: Aby tu byla sranda, a abychom pomohli

Více

Město Vítkov. Akční plán města Vítkova na léta 2015 2018

Město Vítkov. Akční plán města Vítkova na léta 2015 2018 Město Vítkov Akční plán města Vítkova na léta 2015 2018 únor 2015 Program rozvoje územního obvodu města Vítkova AKČNÍ PLÁN MĚSTA VÍTKOVA NA LÉTA 2015-2018 (schválen Zastupitelstvem města Vítkova dne. usnesením

Více

Vytvoření strategie MAS Moravská cesta 2014-2020 spolufinancuje Olomoucký kraj Tvorba Integrované strategie rozvoje MAS Moravská cesta

Vytvoření strategie MAS Moravská cesta 2014-2020 spolufinancuje Olomoucký kraj Tvorba Integrované strategie rozvoje MAS Moravská cesta Vytvoření strategie MAS Moravská cesta 2014-2020 spolufinancuje Olomoucký kraj Tvorba Integrované strategie rozvoje MAS Moravská cesta Julie Zendulková předsedkyně MAS Moravská cesta Ing. Miloslava Hrušková

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

PROGRAM REGENERACE MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY HOŘICE NA ŠUMAVĚ II. ETAPA PRO ROKY 2014 2018

PROGRAM REGENERACE MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY HOŘICE NA ŠUMAVĚ II. ETAPA PRO ROKY 2014 2018 PROGRAM REGENERACE MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY HOŘICE NA ŠUMAVĚ II. ETAPA PRO ROKY 2014 2018 Obec Hořice na Šumavě květen 2013 Zpracovala Ing. arch. Dagmar Buzu za spolupráce Martina Madeje, starosty obce -

Více

Šilheřovický zpravodaj Listopad 2006

Šilheřovický zpravodaj Listopad 2006 Šilheřovický zpravodaj Listopad 2006 Ustavující zasedání Zastupitelstva obce Šilheřovice. Dne 6. listopadu 2006 se konalo v sále obecního úřadu ustavující zasedání Zastupitelstva obce Šilheřovice. Ustavujícím

Více

Bezbariérové sportovní haly a tělocvičny v moravskoslezském kraji

Bezbariérové sportovní haly a tělocvičny v moravskoslezském kraji Bezbariérové sportovní haly a tělocvičny v moravskoslezském kraji Víceúčelová hala v Opavě, využitelná pro: všechny druhy halových sportů kulturní a společenské akce pořádání výstav a veletrhů Hrací plocha

Více

U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ

U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ Turistické informační centrum Husovo náměstí 60 584 01 Ledeč nad Sázavou Tel.: 569 721 471 Email: info@ledecsko.cz www.ledecsko.cz PENZION AEBI Adresa:

Více

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Králický Sněžník...6 Z kláštera na Hoře Matky Boží na Severomoravskou chatu... 8 Králické aleje...10 Vyhlídkový okruh Králickým Sněžníkem...12 Po hřebeni

Více

VELKÝ SLET ČARODĚJNIC

VELKÝ SLET ČARODĚJNIC e.č. MK ČR A 10345 Vydal: Městský úřad Úsov dne: 25. dubna 2008 2/2008 Vlastivědné muzeum v Šumperku Lovecko lesnické muzeum v Úsově Vás zvou na VELKÝ SLET ČARODĚJNIC v sobotu 26. dubna 2008, na úsovském

Více

PROGRAM OBNOVY VESNICE K A D O V AKTUALIZOVANÁ VERZE III

PROGRAM OBNOVY VESNICE K A D O V AKTUALIZOVANÁ VERZE III PROGRAM OBNOVY VESNICE K A D O V AKTUALIZOVANÁ VERZE III PROGRAM OBNOVY VESNICE KADOV 2015-2025 Základní verze Základní program byl zpracován a schválen v březnu 2003. Aktualizace č. I tohoto programu

Více

Sakrální objekty českého venkova

Sakrální objekty českého venkova VENKOV 2010 Sakrální objekty českého venkova Tomáš Havlíček, Martina Hupková PřF UK Praha tomhav@natur.cuni.cz; martina.hupkova@seznam.cz Příspěvek byl zpracován s podporou projektu VaV MMR ČR: WD-01-07-1

Více

HMDIS - pasport Výčapy 591939 - Výčapy - Základní údaje. 591939 - Výčapy - Administrativa

HMDIS - pasport Výčapy 591939 - Výčapy - Základní údaje. 591939 - Výčapy - Administrativa HMDIS - pasport Výčapy 591939 - Výčapy - Základní údaje Pasport municipality (obce/městysu/města) vznikl v rámci řešení výzkumného úkolu podporovaného Ministerstvem pro místní rozvoj Název projektu: "Návrh

Více

Ďáblova bible se vrací do rodného kraje. (Městské muzeum Chrast 14. 6. 31. 8. 2008)

Ďáblova bible se vrací do rodného kraje. (Městské muzeum Chrast 14. 6. 31. 8. 2008) Více najdete na www.nkp.cz a www.klementinum.cz 12. 6. 2008 Ďáblova bible se vrací do rodného kraje (Městské muzeum Chrast 14. 6. 31. 8. 2008) Výstava Codex gigas Ďáblova bible (Tajemství

Více

Akce v Sušici a okolí leden 2015

Akce v Sušici a okolí leden 2015 hrad Kašperk 3.1. 4.1. 8.1. 8.1. 9.1. 9.1. 10.1. Akce v Sušici a okolí leden 2015, kostel sv. Václava, od 9:00 hodin Vánoce 2014 ve farnosti Slavnost Matky Boží, Panny Marie mše sv. s rodinami Hrad Kašperk,

Více

Přístup ke strategii rozvoje. Priorita 4. Životní prostředí. Priorita 5. Cestovní ruch. Priorita 6. Sport, kultura, volný čas, kvalita života

Přístup ke strategii rozvoje. Priorita 4. Životní prostředí. Priorita 5. Cestovní ruch. Priorita 6. Sport, kultura, volný čas, kvalita života Obsah: 1. Aktualizace místního programu obnovy venkova Obec Tršice Plánovací období 2011-2020 Touto aktualizací se mění místní program obnovy vesnice (plán rozvoje obce) schválen ZO dne 29.10.2003 po číslem

Více

LEDEN ÚNOR 23. 28. 24. 27. VALAŠSKÝ BÁL 19.00 h Společenský dům Tradiční bál, jehož pořadatelem je soubor Radhošť. www.radhost.cz

LEDEN ÚNOR 23. 28. 24. 27. VALAŠSKÝ BÁL 19.00 h Společenský dům Tradiční bál, jehož pořadatelem je soubor Radhošť. www.radhost.cz LEDEN 23. VALAŠSKÝ BÁL 19.00 h Společenský dům Tradiční bál, jehož pořadatelem je soubor Radhošť. www.radhost.cz 28. TOULKY ČESKOU MINULOSTÍ 17.30 h Městská knihovna Beseda s tvůrci legendárního pořadu

Více

Město Blansko. Aktualizace Strategického plánu rozvoje města Blansko na léta 2013-2023 k 01.01.2016

Město Blansko. Aktualizace Strategického plánu rozvoje města Blansko na léta 2013-2023 k 01.01.2016 Město Blansko Aktualizace Strategického plánu rozvoje města Blansko na léta 2013-2023 k 01.01.2016 Strategický plán rozvoje města Blansko na léta 2013-2023 byl schválen Zastupitelstvem města Blansko na

Více

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok:

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Leden V lednu proběhla každoroční Tříkrálová sbírka, při

Více

Přehled akcí ve školním roce 2012/2013

Přehled akcí ve školním roce 2012/2013 Přehled akcí ve školním roce 2012/2013 Září 2012 3. 9. Slavnostní zahájení nového školního roku 2012/2013 6. 9. Přírodovědná vycházka do okolí školy 1. ročník 7. 9. Filmové představení Tady hlídám já 7.

Více

Speciál. vyšel 20. 8. 2015. obce Řepiště. Vesnice Moravskoslezského kraje roku 2012. Centrum. Urbanistická studie

Speciál. vyšel 20. 8. 2015. obce Řepiště. Vesnice Moravskoslezského kraje roku 2012. Centrum. Urbanistická studie Speciál vyšel 20. 8. 2015 obce Řepiště Vesnice Moravskoslezského kraje roku 2012 Centrum obce Řepiště Urbanistická studie www.repiste.eu speciál www.repiste.eu Urbanistická studie obec Řepiště Úvodní slovo

Více

Zpravodaj turistického ruchu. Jaro 2016. Úvod. Co se událo. aneb zima plná veletrhů

Zpravodaj turistického ruchu. Jaro 2016. Úvod. Co se událo. aneb zima plná veletrhů Zpravodaj turistického ruchu Jaro 2016 Úvod S příchodem jara přicházíme i my s novinkami z našeho regionu. Dovolte nám pozvat Vás nejen na akce spojené s nadcházejícím svátky jara. Ve zpravodaji Vás chceme

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen 2016 jako 29.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-73-1 mobi: ISBN 978-80-88061-74-8

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

ZMČ 7/9.4 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 13. 04. 2016

ZMČ 7/9.4 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 13. 04. 2016 Rada městské části Brno-Židenice ZMČ 7/9 ZMČ 7/9.4 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 13. 04. 2016 Název Dotace z rozpočtu MČ Brno-Židenice na sociální činnost a v rámci programu

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 -----------------------------------------------------------------------------------------------

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628 001, 628 003,

Více

2008-2009. Základní škola. Vidlatá Seč

2008-2009. Základní škola. Vidlatá Seč VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008-2009 Základní škola Vidlatá Seč 1. Charakteristika školy Základní škola Vidlatá Seč Příspěvková organizace Zřizovatel: Obecní úřad Vidlatá Seč Ředitelka školy: Mgr.Věra Rejsová E-mail:

Více

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA První usedlosti v naší obci vznikaly ještě před husitskými válkami. Byly budovány podél lesní stezky, ze které později vznikla říšská silnice z Liberce do Frýdlantu. Obec

Více

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy Trasa č. 5 Popis Délka trasy Průběh trasy Náročnost Putování za vínem Vydejte se poznat krásy zdejšího půvabného kraje po vinařských stezkách. Trasa je dobře sjízdná, přehledná a rovinatá a po krátkých

Více

KALENDÁŘ SPOLEČENSKÝCH AKCÍ MĚSTA KUNŠTÁT A JEHO PŘÍMĚSTSKÝCH ČÁSTÍ V ROCE 2016

KALENDÁŘ SPOLEČENSKÝCH AKCÍ MĚSTA KUNŠTÁT A JEHO PŘÍMĚSTSKÝCH ČÁSTÍ V ROCE 2016 KALENDÁŘ SPOLEČENSKÝCH AKCÍ MĚSTA KUNŠTÁT A JEHO PŘÍMĚSTSKÝCH ČÁSTÍ V ROCE 2016 LEDEN 3. 1. Novoroční koncert 9. 1. Farní ples pořadatel: farnost Kunštát 16. 1. Hasičský ples 23. 1. Retro ples pořadatel:

Více

Přehled kulturních akcí v členských obcích svazku v r. 2008

Přehled kulturních akcí v členských obcích svazku v r. 2008 Leden Datum obec akce Kde 2.1. Prušánky Ohňostroj k uvítání Nového roku 5.1. Dolní Bojanovice Vinařský ples Obecní dům 5.1. Kostice Krojový ples Sokolovna 6.1. Josefov Tříkrálová sbírka 11.1. Prušánky

Více

Dopravce: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce n.n., a.s., Mrštíkova 3, Liberec 3, tel.: 485 344 111, e-mail: dpmlj@dpmlj.cz, www.dpmlj.

Dopravce: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce n.n., a.s., Mrštíkova 3, Liberec 3, tel.: 485 344 111, e-mail: dpmlj@dpmlj.cz, www.dpmlj. Zastávka : Autobusové nádraží 2 3 4 5 6 7 8 9 3 4 5 6 7 8 20 Liberecká 00 22 Lázně 00 24 25 26 Mírové nám. (kino Radnice) 00 27 Divadlo 00 28 Petra Bezruče 00 29 Nemocnice 00 30 Na Roli 00 3 Rýnovice,Nová

Více

II. ROČNÍK REPUBLIKOVÉ SOUTĚŽE ZDRAVOTNICKÝCH DRUŽSTEV HUMANITÁRNÍCH JEDNOTEK ČČK A DRUŽSTEV JUNIORŮ ČČK - KUBÍNŮV MEMORIÁL

II. ROČNÍK REPUBLIKOVÉ SOUTĚŽE ZDRAVOTNICKÝCH DRUŽSTEV HUMANITÁRNÍCH JEDNOTEK ČČK A DRUŽSTEV JUNIORŮ ČČK - KUBÍNŮV MEMORIÁL II. ROČNÍK REPUBLIKOVÉ SOUTĚŽE ZDRAVOTNICKÝCH DRUŽSTEV HUMANITÁRNÍCH JEDNOTEK ČČK A DRUŽSTEV JUNIORŮ ČČK - KUBÍNŮV MEMORIÁL Seč u Chrudimi 6.-8.10.2006 Český červený kříž - Oblastní spolek ČČK Chrudim

Více

Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši

Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši 1 Revitalizace znamená znovuoživení. O jedno takové se nyní pokouší ašská radnice tím, že revitalizuje

Více

Rozpočet města Polná na rok 2015

Rozpočet města Polná na rok 2015 Rozpočet města Polná na rok 2015 řádek Závazný ukazatel MD D Paragraf Položka P. Příjmy celkem 73.733.025,00 P.1 1111 Daň z příjmů FO ze závislé činnosti a funkčních požitků 10.200.000,00 P.2 1112 Daň

Více

Martin Blažek. Astronomický Ústav UK

Martin Blažek. Astronomický Ústav UK ORLOJ Martin Blažek Astronomický Ústav UK 1) Principy astrolábu 2) Astronomický ciferník orloje 3) Kalendářní ciferník orloje 4) Co není vidět 5) Původ orloje 6) Pražské povstání 7) QUIZ 1. Principy astrolábu

Více

Turistický zpravodaj. Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1

Turistický zpravodaj. Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1 Turistický zpravodaj Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou Číslo 1/2014 Ročník XXVII. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1 Časopis Turistický zpravodaj je občasník Klubu

Více

TR ČESKÝ RÁJ. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

TR ČESKÝ RÁJ. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám TR ČESKÝ RÁJ Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné z Metodického

Více

SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY

SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY Spolupráce se správami památkových objektů Spolupráce v oblasti památkové péče Proměna NPÚ od 1.1.2013 Spolupráce se správami památkových

Více

Noviny městyse. vydává Rada městyse jako nepravidelný zpravodaj

Noviny městyse. vydává Rada městyse jako nepravidelný zpravodaj Prosinec 2015 Noviny městyse MĚSTYS LITULTOVICE vydává Rada městyse jako nepravidelný zpravodaj Vážení spoluobčané, před koncem roku je zvykem skládat účty, proto i já bych Vás chtěl krátce seznámit s

Více

Statutární město Přerov

Statutární město Přerov Statutární město Přerov SPORTOVIŠTĚ NA ÚZEMÍ MĚSTA PŘEROVA Zpracoval Odbor sociálních věcí a školství Magistrátu města Přerova Přerov, 2012 OBSAH: 1. ÚVOD str. č. 04 2. DRUHY SPORTOVIŠŤ A TĚLOVÝCHOVNÝCH

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015. Odbor školství a sociálních věcí

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015. Odbor školství a sociálních věcí MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015 Bod programu: 18 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada města Odbor školství a sociálních věcí Mgr. Vojtěch Bušina,

Více

PROGRAM ROZVOJE OBCE ŽERANOVICE

PROGRAM ROZVOJE OBCE ŽERANOVICE PROGRAM ROZVOJE OBCE ŽERANOVICE NA OBDOBÍ LET 2015-2020 Tento dokument schválilo Zastupitelstvo obce Žeranovice na svém 9. zasedání dne 8. ledna 2016 usnesením č. 9/5. Platnost od 8. ledna 2016. PROGRAM

Více

Březí Kokořov. Čepinec

Březí Kokořov. Čepinec ŽINKOVY HISTORIE OBLASTI V SOUVISLOSTECH Žinkovy jsou poprvé v pramenech zmiňovány roku 1176 (MCLXXVI). Jedná o období, kdy členové panovnického rodu Přemyslovců bojovali mezi sebou o moc. V době, kdy

Více

I. 1 Nástěnná malba 6 (foto: Lenka Benešová. Zdroj: http://is.muni.cz/th/178940/ff_b_b1/).

I. 1 Nástěnná malba 6 (foto: Lenka Benešová. Zdroj: http://is.muni.cz/th/178940/ff_b_b1/). PŘÍLOHY Příloha I.: Nástěnná malba zachycující průvod čtrnácti rytířů klečících před Pannou Marií s Jeţíškem v bývalém konventním kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Ţďáru nad Sázavou. I.

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TRMICE. Tyršova 482, 400 04 Trmice IČO: 44226250 Tel.: 475 620 397 E-mail: reditel@zstrmice.cz

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TRMICE. Tyršova 482, 400 04 Trmice IČO: 44226250 Tel.: 475 620 397 E-mail: reditel@zstrmice.cz ZÁKLADNÍ ŠKOLA TRMICE Tyršova 482, 400 04 Trmice IČO: 44226250 Tel.: 475 620 397 E-mail: reditel@zstrmice.cz CHARAKTERISTIKA ŠKOLY Základní škola v Trmicích byla postavena v letech 1925-1926, v provozu

Více

Mladá vína 7. 11. 2009 v kavárně a Anglickém klubu penzionu Jaroňkova pekárna na Štramberském náměstí

Mladá vína 7. 11. 2009 v kavárně a Anglickém klubu penzionu Jaroňkova pekárna na Štramberském náměstí Více informací k akcím podává Infocentrum Relax v podhůří Beskyd Náměstí 40, Štramberk Tel./fax 556 801 935 infocentrum@relaxvpodhuri.cz nebo sl. Simona Grznárová, produkční (tel. 602 206 936) Relax v

Více

4. Co Vám ve Vraném nad Vltavou a v jeho okolí chybí?

4. Co Vám ve Vraném nad Vltavou a v jeho okolí chybí? 4. Co Vám ve Vraném nad Vltavou a v jeho okolí chybí? Krajina a příroda hospodářství - obnovení funkce statku stromy v nové zástavbě upravený horní okraj obce a na něm louky a sady častější čištění (odbahnění)

Více

PŘIPRAVOVANÉ AKCE školní rok 2015-2016

PŘIPRAVOVANÉ AKCE školní rok 2015-2016 ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA DONÍN, příspěvková organizace Horní Valy 2, 695 01 Hodonín telefon 702 018 098 e-mail: zus.hodonin@wordonline.cz PŘIPRAVOVANÉ AKCE školní rok 2015-2016 ZÁŘÍ 22. 9. Domov pro seniory

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen prosinec 2015. Mateřské školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen prosinec 2015. Mateřské školy Příloha č. 1 RM 27/8 Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen 2015 Mateřské školy Mateřská škola Přerov, Dvořákova 23 Vánoční dílničky s rodiči 2. 3. týden v prosinci

Více

Průvodce "Karlova Studánka"

Průvodce Karlova Studánka Hora Praděd 50 4'59.08"N 17 13'57.58"E Nejvyšší a nejnavštěvovanější vrchol Moravy určitě upoutá svou výškou (1492 m) a možnostmi vyžití, hlavně sportovními. Poskytuje podmínky pro pěší turistiku, sjezdové

Více

Knihovna Boženy Benešové. Informační centrum

Knihovna Boženy Benešové. Informační centrum NOVÝ KLÁŠTER Knihovna Boženy Benešové Informační centrum Expozice Hřiště hraček Expozice Fatra v čase Expozice Slavia příběh továrny Depozitář sbírkových předmětů Muzeum Napajedla Muzeum Napajedla Expozice

Více