ANO. ANO Musím počkat na příjezd lékaře. Pokud se mi zdá, že zranění nedýchá, můžu (ale nemusím) o tom informovat lékaře

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ANO. ANO Musím počkat na příjezd lékaře. Pokud se mi zdá, že zranění nedýchá, můžu (ale nemusím) o tom informovat lékaře"

Transkript

1 Otázka č. 1 Jako "laik" nemůžu nikdy správně rozeznat, že zranění dýchá? Musím počkat na příjezd lékaře. Pokud se mi zdá, že zranění nedýchá, můžu (ale nemusím) o tom informovat lékaře Z laického pohledu kontroli stavu dýchání existují u postiženého pouze dva stavy: buď zřetelně vidím, jak pravidelně dýchá (jako já) a nebo nedýchá. Otázka č. 2 Jako "laik" můžu rozeznat, zda zraněný dýchá? Jako laik můžu zkontrolovat, zda postižený viditelně a pravidelně dýchá. V případě, že si nejsem jistý tím, že dýchá, zahájím resuscitaci. Jako laik nemůžu poznat správnou frekvenci dýchání a zda zraněný dýchá. V případě, že vidím jakýkoliv nádech. Otázka č. 3 Když postižený náhle upadne do bezvědomí, musím ho umístit do stabilizované polohy? Samozřejmě, vždyť mu to ulehčí dýchání a mně jeho kontrolu. Navíc v této poloze vypadá postižený mnohem lépe, než na zádech. Do této polohy se postižený s náhlým bezvědomým či s poruchou dýchání nikdy neukládá. Jedinou vyjímkou je otrava alkoholem apod.. Otázka č. 4 Když je postižený v bezvědomí, neměl bych ho umisťovat do stabilizované polohy? Tato poloha není vhodná pro zraněného, který náhle zkolaboval a je v bezvědomí a hrozí u něj porucha dýchání. Tato poloha je určena pro všechny zraněné, kteří jsou v bezvědomí. Umožňuje dobrou kontrolu zraněného a je pro něho nejpohodlnější.

2 Otázka č. 5 Otázka č. 6 Tzv. "protišoková poloha" (zraněného položíma na záda a zvedneme Při rychlém poklesu tlaku (např. při rychlém postavení) může zvednutí mu nohy) je vhodná pro všechny zraněné či šokované. nohou postiženému pomoci. Je to přece jasné, zvednutím nohou steče krev k důležitým orgánům Krátkodobý vzestup krevního tlaku pomůže překlenout jeho dočasný a zabezpečíme tak zraněnému dostatečný přísun krve do mozku. pokles. Např. v souvislosti s odběrem krve Manipulace s postiženým navíc bolí a může způsobit další poškození, prohlubuje šokový stav a navíc narušuje komfort dýchání zraněného. Zvednutí nohou má význam pouze v případě, že je zraněný v silném šoku a potřebuje pořádně prokrvit mozek a další důležité orgány. Otázka č. 7 Otázka č. 8 Pokud je zraněný v bezvědomí, je důležité mu bezodkladně změřit Se nemusím bát, že by někdo neposkytnul pomoc. Minimálně, když puls na krkavici. to vypadá opravdu vážně. Měření pulsu je odedávna důležitou a nedílnou součástí první pomoci. Pokud o nahmatání pulsu laikem končí v 50% chybným závěrem. Laik může cítit ve stresové situaci vlastní tep v konečcích prstů. V davu lidí je určině někdo, kdo je zkušenější než já a určitě už všechno zařídil. Nesmíš spoléhat na ostatní. Pokud vyloženě nevidíš nikoho jednat, nespoléhej na ostatní a začni jednat!

3 Otázka č. 9 Otázka č. 10 V okamžiku, kdy má zraněný silné křeče, je nejlepší ho pevně Pokud má postižený silné křeče, musíme počkat, dokud neodezní. držet, snažit se mu vypáčit čelist a vytáhnout mu jazyk. Mezitím hlídáme hlavně, aby se se více nezranil. Po odeznění křečí položíme postiženého na záda, zakloníme hlavu a sledujeme dýchání. Postiženému jinak hrozí, že se může udusit jazykem. Nejlepší variantou je přichytit jazyk spínacím špendlíkem k tričku. Tento postup je nejlepší, do odeznění křečí nemůžeme se zraněným nic dělat. Nejlepší variantou je nepoužívat žádné násilí. V klidu počkáme, dokud Mnohem lepší je pokud možno vypáčit zraněnému čelist a snažit křeče nepominou a hlídáme, aby se o něco nezranil. se mu vytáhnout jazyk, aby se jím nemohl udusit. Otázka č. 11 Otázka č. 12 Pokud je zraněný v bezvědomí, je důležité mu bezodkladně změřit Se nemusím bát, že by někdo něco neudělal. Minimálně, když puls na krkavici. to vypadá opravdu vážně. Měření pulsu je nejlepší způsob jak zjistit odezvu srdce. Pokud o nahmatání pulsu laikem končí v 50% chybným závěrem. Laik může cítit ve stresové situaci vlastní tep v konečcích prstů. V davu lidí je určině někdo, kdo je zkušenější než já a určitě už všechno zařídil. Nesmíš spoléhat na ostatní. Pokud vyloženě nevidíš nikoho jednat, nespoléhej na ostatní a začni jednat!

4 Otázka č. 13 Otázka č. 14 V případě, že je zraněný v bezvědomí, hrozí nebezpečí zapadnutí jazyka. V případě, že je zraněný v bezvědomí, je nejlepším řešením umístit Proto ho musíme vytáhnout a přišpendlit ke rtu. Je to nejbezpečnější způsob, jak zajistíme dýchací cesty zraněného. Dýchací cesty uvolníme záklonem hlavy. Použití spínacího špendlíku hrozí riziko velkého krvácení. ho na záda a provést jemný záklon hlavy - uvolní se tím dýchací cesty. ústní dutiny a vyčistit ji (např. vyndat umělý hrup). Nejlepším způsobem, jak zprůchodnit dýchací cesty je vytáhnout jazyk a přišpěndlit ho ke spodnímu rtu. Před jemným zakloněním je však potřeba dát pozor na zkontrolování Otázka č. 15 Otázka č. 16 Pokud u zraněného hrozí poškození páteře (např. po úrazu), nesmíme Pokud dojde ke zranění při úrazu a postižený dýchá a je při s ním hýbat, ani když nedýchá? Je důležité více neporanit páteř, zraněný by mohl ochrnout. vědomí, je lepší s ním zbytečně nemanipulovat. Při ztrátě vědomí ho však opatrně otočíme na záda (při otočení fixujeme hlavu)? Je to potřeba pro kontrolu dýchání. Pokud nedýchá, tak ho opatrně a šetrně otočíme na záda a začneme s resuscitací. Zraněného nesmíme otočit na záda, ani když upadne do bezvědomí. Nebezpečí poranění páteře je moc velké.

5 Otázka č. 17 Otázka č. 18 Když leží zraněný v bezvědomí na zemi a asi dýchá, je vhodné Zraněnému, který je v bezvědomí, nesmíme podložit hlavu. mu podložit hlavu (zvýší se tím jeho pohodlí). Když už tam tak leží, začíná pomalu modrat, tak mu to čekání na lékaře aspoň trochu zpříjemníme. Předklon hlavy vede k uzavření dýchacích cest a následnému dušení zraněného. Pokud bysme mu hlavu předklonili, mohlo by dojít k uzavření dýchacích cest a následnému udušení zraněného. Neopak je lepší mu hlavu podložit - je to pro něho pohodlnější. Otázka č. 19 Otázka č. 20 Resuscitaci musíme provádět vždy podle příručky kombinací mačkání Pokud provádím resuscitaci, je potřeba provádět nepřímnou hrudníku a dýchání z plic do plic. masáž srdce co největší silou a co nejhlouběji. Velmi důležité je udržet si hlavně správný poměr stlačení hrudníku a vdechů. Dýchání z plic do plic provádíme, jen pokud ho umíme a jsme ochotni jej provést. Dýchání z plic do plic by se mělo vždy použít při resuscitaci dětí. Jen v tomto případě má masáž smysl. Srdce musíme stlačovat co nejsilněji. Nepřímou masáž srdce provádíme přiměřenou silou tak, abychom stlačili hrudník do hloubky cca 5-6 cm.

6 Otázka č. 21 Otázka č. 22 Frekvence resuscitace není přesně určena. U protišokové fólie je jedno, jakou stranou je otočená ke zraněnému. Důležité je to, že děláme aspoň něco a snažíme se. Vhodná frekvence resuscitace je přibližně 100 stlačení za minutu. Je to úplně jedno. Důležité je zraněného zabalit kolem dokola a dopřát mu tím tepelný komfort. Je přeci známo, že stříbrná strana chladí a zlatá strana hřeje! Otázka č. 23 Otázka č. 24 Cizí těleso se nesmí nikdy vyndat z rány. Při použití škrtidla musíme po chvilce škrtidlo uvolnit a pak zase utáhnout. Veškeré cizí předměty zaražené do těla musíme zajistit, aby se nehýbaly a rychle dopravit zraněného k lékaři. Cizí těleso z končetin nevyndaváme, jen když nejde lehce vytáhnout. Z dutin (např. břicho) cizí tělesa nikdy nevytahujeme. Je to důležité pro udržení živých tkání v poraněném místě. Jakmile jednou použijeme škrtidlo, už ho neuvolňujeme do doby, než ošetříme ránu.

7 Otázka č. 25 Otázka č. 26 Pokud k zastavení krvácení použijeme škrtidlo, už ho nesmíme povolit? V případě vážného zranění je zcela správné, když zraněného Je to tak. Musíme si také zapamatovat čas, kdy jsme zaškrcení provedli a nahlásit ho lékaři. naložíme do auta a rychle ho dopravíme do nemocnice. Zkrátíme tím čas čekání na ošetření. Vždy po cca 2 minutách musíme škrtidlo povolit a pak znova utáhnout. Nejenže tím ohrozíme sebe a zraněného, ale navíc o nás v nemocnici ani nebudou vědět a prodlouží se tím doba ošetření. Otázka č. 27 Otázka č. 28 Při volání na rychlou záchranou službu není potřeba uvést přesné Pokud máme stejné zdravotní problémy jako některý náš známý, můžeinformace, ale stačí říct vše jednou větou. Oni si to tam už přeberou. me bez starostí použít léky, které mu předepsal lékař. Pracovníci rychlé záchrané služby mají prostředky ke zjištění vaší přesné polohy a vše potřebné zjistí členové RZ po příjezdu. Při volání na RZ je důležité mluvit klidně a nechat se vést operátorem. Vždyť pokud máme podobné příznaky, není to žádný problém. Použití cizích léků může vést k závažným komplikacím.

8 Otázka č. 29 Otázka č. 30 Použití cizích léků při stejných problémech může způsobit Pokud má diabetik hypoglykemický šok, musíme do něj závažné komplikace včetně úmrtí. Musíme si uvědomit, že řada různých nemocí má podobné příznaky. A to i za použití síly. za každou cenu nějakým způsobem dostat cukr. Maximálně nám bude špatně, ale spíše nám použití cizích léků pomůže. Postižený musí být schopen sám udržet sklenici s oslazenou vodou či kousek čokolády. Pokud toho není schopen, voláme ZS.

9

10

11

12

13

14

15

16

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého:

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého: PRVNÍ POMOC ZÁSADY poskytování první pomoci: - cílem je záchrana života raněných při úrazech, vážném onemocnění a hromadném neštěstí, - je nutno ji poskytnout okamžitě, - nesmí dojít k poškození zdraví

Více

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI. Základní první pomoc (dále jen PRP) je pomoc, kterou poskytujeme holýma rukama bez zdravotnického vybavení.

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI. Základní první pomoc (dále jen PRP) je pomoc, kterou poskytujeme holýma rukama bez zdravotnického vybavení. ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Laická první pomoc je soubor základních odborných a technických opatření, která lze provést bez specializovaného vybavení. Do ní spadá zavolání odborné zdravotnické pomoci, péče o postiženého

Více

KÓD: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0

KÓD: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 KÓD: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI 1. Nepřímá masáž srdce se provádí stlačováním hrudníku nataženýma rukama propnutýma v loktech: a) na hrudníku

Více

20pp.notebook. Obsah PRVNÍ POMOC

20pp.notebook. Obsah PRVNÍ POMOC Obsah 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) Postup Sledovat znaky Bezvědomí Krvácení Kardiopulmonární resuscitace Šok Popáleniny Omrzliny, otřes mozku Epileptický záchvat Mdloba,... 1 PRVNÍ POMOC = soubor

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 2 KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE

Bronzový Standard SANATORY č. 2 KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE Bronzový Standard SANATORY č. 2 KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE Význam Indikace Provedení Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice

Více

1. Stanoviště zásady první pomoci, mdloba, bezvědomí

1. Stanoviště zásady první pomoci, mdloba, bezvědomí 1. Stanoviště zásady první pomoci, mdloba, bezvědomí 2. Doplň větu: Poskytnout první pomoc je povinen každý občan České republiky starší 18 let pokud tím neohrozí svoje zdraví či život. Číslo na rychlou

Více

Zkušební testy Horoklubu Polička - 2005:

Zkušební testy Horoklubu Polička - 2005: Zkušební testy Horoklubu Polička - 2005: Jméno a příjmení: Datum: počet bodů:. dosažené procento:... 1) Činnost zachránce po úrazu: 1) Vyproštění,ošetření zranění,resuscitace,důkladné vyšetření,zastavení

Více

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Základní škola profesora Josefa Brože Vlachovo Březí Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 okres Prachatice TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Obecná ustanovení Tento traumatologicky plán je platný

Více

Traumatologický plán

Traumatologický plán ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63 250 70 Panenské Břežany tel.:283970624 email: zsbrezany@seznam.cz Traumatologický plán PLÁN PRVNÍ POMOCI DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA tísňová telefonní linka 112 hasičský

Více

Plán první pomoci (traumatologický plán)

Plán první pomoci (traumatologický plán) Plán první pomoci (traumatologický plán) Zabezpečení první pomoci se týká všech stavů ohrožujících zdraví a život. Nejdůležitější je pomoc poraněným při úrazech, jak pracovních, tak i nepracovních tak,

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci 17.9.2012

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci 17.9.2012 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci 17.9.2012 Obsah Výběr nejdůležitějšího Úvodní pojmy Rizika při kancelářské činnosti Bezpečnostní tabulky, lasery Hasící přístroje a jejich použití Hlavní zásady první

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Tomáš Vozár Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Tomáš Vozár Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Tomáš Vozár Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._38 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077 Tematická

Více

5. PORANĚNÍ ELEKTRICKÝM PROUDEM

5. PORANĚNÍ ELEKTRICKÝM PROUDEM ZUŠ VOJTĚCH PLÁN PRVNÍ POMOCI TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN je soubor opatření, která při náhlém ohrožení života či zdraví účinně omezují rozsah a důsledky poškození. PŘI POSKYTOVÁNÍ PRVNÍ POMOCI 1. ZAJISTI PODMÍNKY

Více

DESFERAL prášek pro přípravu injekčního roztoku (deferoxamini mesilas)

DESFERAL prášek pro přípravu injekčního roztoku (deferoxamini mesilas) Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls19458/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DESFERAL prášek pro přípravu injekčního roztoku (deferoxamini mesilas) Přečtěte si pozorně

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Nemocní Předmět Zdravověda Téma / kapitola

Více

První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem

První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem BOZP První pomoc První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem Školení bezpečnosti práce (BOZP) České vysoké učení technické v Praze, Katedra kybernetiky BOZP První pomoc (1/7) Působení el. proudu

Více

bez Kampaň Národní sítě zdravých měst České republiky pro rok 2012 Pro obec Bolatice zpracovala Bc. Kristina Adamcová

bez Kampaň Národní sítě zdravých měst České republiky pro rok 2012 Pro obec Bolatice zpracovala Bc. Kristina Adamcová Dny úrazů bez Kampaň Národní sítě zdravých měst České republiky pro rok 2012 Pro obec Bolatice zpracovala Bc. Kristina Adamcová Tento materiál byl vydán v rámci projektu Zlepšení kvality projektu MA21

Více

Zdravotnická první pomoc. Z.Rozkydal

Zdravotnická první pomoc. Z.Rozkydal Zdravotnická první pomoc Z.Rozkydal První pomoc Soubor jednoduchých opatření, které udržují člověka při životě a omezují důsledky náhlého ohrožení zdraví Technická první pomoc -vytvoří základní technické

Více

Zevn evn V itř nit ní

Zevn evn V itř nit ní NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.-9.3.2012 BRNO Krvácení KRVÁCENÍ nad 30% ztráty krve = život ohrožující stav ( 1,3 1,5 litrů krve) jde o 30-40% kolujícího objemu Dělení krvácení Podle typu poraněné

Více

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Arteriální (tepenné) světlá krev, tryskající z rány rychlostí srdeční frekvence Venózní (žilní) tmavá krev, volně vytéká z rány - vyvěrá Kapilární

Více

Organizační pokyny pro práci v elektro laboratořích.

Organizační pokyny pro práci v elektro laboratořích. Organizační pokyny pro práci v elektro laboratořích. 1. Žáci přicházejí do místností elektro laboratoří v otevřené obuvi podle předem stanoveného rozvrhu, včas a řádně připraveni. 2. Žáci do elektro laboratoří

Více

BEZPEČNOST PRÁCE V LABORATOŘÍCH FEI. Určeno pro výuku předmětu: Bezpečnost práce v laboratořích FEI pro

BEZPEČNOST PRÁCE V LABORATOŘÍCH FEI. Určeno pro výuku předmětu: Bezpečnost práce v laboratořích FEI pro Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB-TU Ostrava BEZPEČNOST PRÁCE V LABORATOŘÍCH FEI Určeno pro výuku předmětu: Bezpečnost práce v laboratořích FEI pro - 1.roč. bakalářského

Více

I. Užití běžných typů léků a jejich stručná charakteristika; družinová lékárna

I. Užití běžných typů léků a jejich stručná charakteristika; družinová lékárna Základ znalostí ze zdravovědy Milí rádcové a rádkyně, z přednášek ze zdravovědy před rádcovským víkendem, na víkendu i na Prostředku jste si jistě odnesli užitečné informace, které vám, coby zkušeným zdravotníkům,

Více

ACE 3 Zdravotnický systém

ACE 3 Zdravotnický systém Obsah ACE 3 Zdravotnický systém...1 1. Přehled...1 2. Základní systém...1 2.1 Jak to funguje...2 2.2 Základní zdravotnický systém doporučené vybavení...2 3. Pokročilý systém...2 3.1 Jak to funguje...3

Více

KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE

KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE CZ.1.07/1.1.00/14.0143 KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE URČENO PRO ŽÁKY PRIMY Na materiál dále navazují pracovní listy Správné odpovědi jsou uvedeny v této prezentaci KARDIOPULMONÁRNÍ

Více

EEA Grants Norway Grants. S Modrým hrochem bez úrazu Nadační fond Modrý Hroch, Rašínova 103/2, Brno 60200

EEA Grants Norway Grants. S Modrým hrochem bez úrazu Nadační fond Modrý Hroch, Rašínova 103/2, Brno 60200 EEA Grants Norway Grants S Modrým hrochem bez úrazu Nadační fond Modrý Hroch, Rašínova 103/2, Brno 60200 Ochrana práva na zdraví a na život uzákoněna v řadě vnitrostátních právních dokumentů zákon č. 1/1993

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Aripiprazol Alpha 10 mg tablety Aripiprazol Alpha 15 mg tablety aripiprazolum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Aripiprazol Alpha 10 mg tablety Aripiprazol Alpha 15 mg tablety aripiprazolum sp.zn. sukls98861/2014, sukls98862/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Aripiprazol Alpha 10 mg tablety Aripiprazol Alpha 15 mg tablety aripiprazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Postupy manipulace s pacienty umožňující předcházet vzniku MSD u pracovníků ve zdravotnictví

Postupy manipulace s pacienty umožňující předcházet vzniku MSD u pracovníků ve zdravotnictví 28 Postupy manipulace s pacienty umožňující předcházet vzniku MSD u pracovníků ve zdravotnictví Úvod Muskuloskeletální poruchy (MSD) související s prací jsou mezi zaměstnanci nemocnic závažným problémem,

Více

Praktická cvičení. Úkol č. 4: Převodní systém srdeční (obr.)

Praktická cvičení. Úkol č. 4: Převodní systém srdeční (obr.) Téma: Kardiovaskulární soustava Úkol č. 1: Stavba srdce (obr.) Praktická cvičení Úkol č.2: Systola a diastola (obr.) Úkol č. 3: Velké cévy (obr.) Úkol č. 4: Převodní systém srdeční (obr.) Úkol č.5 : Poslech

Více

Kyslíkový záchranářský přístroj SATURN OXY typ 3060 a SATURN OXY Komfort typ 3060K

Kyslíkový záchranářský přístroj SATURN OXY typ 3060 a SATURN OXY Komfort typ 3060K MEVA a. s. Roudnice n. L. Návod k obsluze Kyslíkový záchranářský přístroj SATURN OXY typ 3060 a SATURN OXY Komfort typ 3060K SATURN OXY je jednoduchý přístroj, určený ke krátkodobému podávání kyslíku při

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ NÁVOD K POUŽITÍ Jak používat PAIN GONE PAIN GONE je připraven k okamžitému použití a nevyžaduje žádnou přípravu. Vezměte PAIN GONE do ruky a pevně obepněte ukazováček kolem kovového kroužku. Přiložte PAIN

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

KDYŽ JÁ JIM DÁM OVSA aneb ABECEDA ZDRAVÉHO KRMENÍ KONÍ

KDYŽ JÁ JIM DÁM OVSA aneb ABECEDA ZDRAVÉHO KRMENÍ KONÍ KDYŽ JÁ JIM DÁM OVSA aneb ABECEDA ZDRAVÉHO KRMENÍ KONÍ Ing. Monika Mechová Monika Mechová, 2016 foto: Pixabay.com Do rukou se vám dostává ebook, jehož cílem není být učebnicí výživy, ale praktickou příručkou

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Stygapon 15 mg tablety dispergovatelné v ústech Stygapon 20 mg tablety dispergovatelné v ústech

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Stygapon 15 mg tablety dispergovatelné v ústech Stygapon 20 mg tablety dispergovatelné v ústech Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls44588/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Stygapon 5 mg tablety dispergovatelné v ústech Stygapon 10 mg tablety dispergovatelné v ústech

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE YASNAL 5 mg YASNAL 10 mg potahované tablety donepezili hydrochloridum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE YASNAL 5 mg YASNAL 10 mg potahované tablety donepezili hydrochloridum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE YASNAL 5 mg YASNAL 10 mg potahované tablety donepezili hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.: sukls38632/2008 a příloha k sp.zn.: sukls112054/2008

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.: sukls38632/2008 a příloha k sp.zn.: sukls112054/2008 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.: sukls38632/2008 a příloha k sp.zn.: sukls112054/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE HALOPERIDOL DECANOAT-RICHTER injekční roztok

Více

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod.

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod. Plán jak otěhotnět 2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz

Více

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE 1 Příbalová informace: informace pro uživatele XGEVA 120 mg injekční roztok denosumabum Tento přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti.

Více

Postupy a techniky při práci s dětmi se specifickými poruchami chování

Postupy a techniky při práci s dětmi se specifickými poruchami chování Postupy a techniky při práci s dětmi se specifickými poruchami chování příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

160330_v17.0_Vidaza_PI_CS_PRINT B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE

160330_v17.0_Vidaza_PI_CS_PRINT B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE 27 Příbalová informace: informace pro uživatele Vidaza 25 mg/ml prášek pro injekční suspenzi Azacitidinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

332. Trhaviny zapáleny volně na vzduchu a) detonují, b) v malém množství hoří, ve větším množství mohou detonovat, c) pouze hoří a detonovat nemohou.

332. Trhaviny zapáleny volně na vzduchu a) detonují, b) v malém množství hoří, ve větším množství mohou detonovat, c) pouze hoří a detonovat nemohou. 331. Trhaviny jsou výbušniny a) jejichž charakteristickou výbušnou přeměnou je detonace, b) jejichž charakteristickou výbušnou přeměnou je výbušné hoření, c) jejichž detonační rychlost je nižší než u třaskavin.

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. MYGREF 250 MG tvrdá tobolka. mofetilis mycophenolas

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. MYGREF 250 MG tvrdá tobolka. mofetilis mycophenolas Sp.zn. sukls82417/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE MYGREF 250 MG tvrdá tobolka mofetilis mycophenolas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM14260NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Funkce éterického tìla

Funkce éterického tìla Funkce éterického tìla Éterické tělo má několik důležitých funkcí, jimiž se podílí na celistvosti člověka jako takového. Funkce éterického těla jsou: tvorba a zachovávání energetických toků v těle oživování

Více

Základní neodkladná resuscitace dospělých (BLS - Basic Life Support)

Základní neodkladná resuscitace dospělých (BLS - Basic Life Support) Základní neodkladná resuscitace dospělých (BLS - Basic Life Support) Řetěz přežití dospělých: Diagnóza náhlé srdeční zástavy zavolání ZZS KPR-BLS = základní neodkladná resuscitace defibrilace KPR-ALS =

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. CORSIM 10 CORSIM 20 CORSIM 40 potahované tablety (simvastatinum)

Příbalová informace: informace pro uživatele. CORSIM 10 CORSIM 20 CORSIM 40 potahované tablety (simvastatinum) sp.zn.sukls30566/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele CORSIM 10 CORSIM 20 CORSIM 40 potahované tablety (simvastatinum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Základní informace... 258 Prostřed montáže... 258 Příprava k montáži a demontáži... 258 Manipulace s ložisky... 260

Základní informace... 258 Prostřed montáže... 258 Příprava k montáži a demontáži... 258 Manipulace s ložisky... 260 Montáž a demontáž Základní informace... 258 Prostřed montáže... 258 Příprava k montáži a demontáži... 258 Manipulace s ložisky... 260 Montáž... 261 Montáž ložisek s válcovou dírou... 261 Nastavení ložisek...

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 3. Soustružení TÉMA 3.1 ORGANIZACE PRACOVIŠTĚ, BOZP, OCHRANNÉ POMŮCKY Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. II. Zpracoval(a): Michael Procházka Střední odborná

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Školení BOZP a PO pro účastníky celoživotního vzdělávání (CŽV)

Školení BOZP a PO pro účastníky celoživotního vzdělávání (CŽV) Školení BOZP a PO pro účastníky celoživotního vzdělávání (CŽV) Datum školení: Osnova: 1 Požární ochrana zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška 246/2001 o požární

Více

ETA 402 Jupiter. ETA 402 Jupiter. ETA 402 Jupiter, oficiální foto.

ETA 402 Jupiter. ETA 402 Jupiter. ETA 402 Jupiter, oficiální foto. ETA 402 Jupiter Model 402 Jupiter vychází z prvního modelu, který vyráběla ETA a to je 401 Standard. Tento vysavač se liší od svého předchůdce celoplastovým tělem. Další novinkou bylo odepínání části kde

Více

Osobní detektor alkoholu icc D-DUC 2001

Osobní detektor alkoholu icc D-DUC 2001 Osobní detektor alkoholu icc D-DUC 2001 Obj. č.: 85 37 29 NÁVOD K OBSLUZE Ať již se jedná o obchodní obědy či večeře, kopanou, ochutnávky vína nebo oslavu narozenin, osobní detektor alkoholu D-DUC 2001

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ZOCOR 10 mg ZOCOR 20 mg ZOCOR FORTE 40 mg Potahované tablety Simvastatinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ZOCOR 10 mg ZOCOR 20 mg ZOCOR FORTE 40 mg Potahované tablety Simvastatinum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE ZOCOR 10 mg ZOCOR 20 mg ZOCOR FORTE 40 mg Potahované tablety Simvastatinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls19853/2007

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls19853/2007 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls19853/2007 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE HALOPERIDOL-RICHTER injekční roztok 5x1ml/5mg haloperidolum Přečtěte si pozorně celou

Více

Pravidla soutěţe Mistrovství České republiky ţatstva a dorostu v záchranném sportu VZS ČČK.

Pravidla soutěţe Mistrovství České republiky ţatstva a dorostu v záchranném sportu VZS ČČK. Pravidla soutěţe Mistrovství České republiky ţatstva a dorostu v záchranném sportu VZS ČČK. Námět soutěţe : Srovnání fyzické výkonnosti a dovednosti se zaměřením na zvyšování dovednosti v záchranářské

Více

Projekt. Prevence nás osloví. Informační materiály v oblastech prevence rizikového chování

Projekt. Prevence nás osloví. Informační materiály v oblastech prevence rizikového chování Projekt Informační materiály v oblastech prevence rizikového chování Zdroje: Internetový portál www.prevence-info.cz www.reknidrogamne.cz www.ochranaobyvatel.cz Příručka metodických materiálů ;Vytváření

Více

Pracovní list žáka (SŠ)

Pracovní list žáka (SŠ) Pracovní list žáka (SŠ) Vliv zátěže na tepovou frekvenci Jméno Třída.. Datum.. 1 Teoretický úvod K tomu, aby měl lidský organismus zajištěn dostatek energie k životu, potřebuje lidský organismus dostatečné

Více

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318)

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) První pomoc I Cíl první pomoci, třídění zraněných,

Více

S Modrým hrochem bez úrazu

S Modrým hrochem bez úrazu S Modrým hrochem bez úrazu Maxima debetur puero reverentia Největší ohleduplnost patří dítěti. 15 Každý z nás se může dostat do situace, kdy si řekne: Jak mám ochránit své dítě? Jak předejít úrazu? Mám

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM12260NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Quetiapin Reg Europe 25 mg Quetiapin Reg Europe 100 mg Quetiapin Reg Europe 150 mg Quetiapin Reg Europe 200 mg Quetiapin Reg Europe 300 mg

Quetiapin Reg Europe 25 mg Quetiapin Reg Europe 100 mg Quetiapin Reg Europe 150 mg Quetiapin Reg Europe 200 mg Quetiapin Reg Europe 300 mg Příloha č. 2 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls95277/2009, sukls95278/2009, sukls95279/2009, sukls95280/2009, sukls95281/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Quetiapin Reg Europe 25 mg

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. APO-AMILZIDE 5/50 mg Tablety. amiloridum/hydrochlorothiazidum

Příbalová informace: informace pro uživatele. APO-AMILZIDE 5/50 mg Tablety. amiloridum/hydrochlorothiazidum sp.zn. sukls196441/2013 Příbalová informace: informace pro uživatele APO-AMILZIDE 5/50 mg Tablety amiloridum/hydrochlorothiazidum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Základ pro poskytování ošetřovatelské péče. Vyšetřovací metody - funkční vyšetřovací metody

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Základ pro poskytování ošetřovatelské péče. Vyšetřovací metody - funkční vyšetřovací metody Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. EpiPen 300 mikrogramů, injekční roztok v předplněném peru. Adrenaline

Příbalová informace: informace pro uživatele. EpiPen 300 mikrogramů, injekční roztok v předplněném peru. Adrenaline sp. zn. sukls117449/2014 a k sp. zn. sukls68489/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele EpiPen 300 mikrogramů, injekční roztok v předplněném peru Adrenaline Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Resuscitace dospělého a dítěte

Resuscitace dospělého a dítěte Resuscitace dospělého a dítěte První pomoc šance pro život První pomoc šance pro život Výuka je financována z grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/1.1.07 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Více

Lze HCM vyléčit? Jak dlouho žije kočka s HCM? Je možné předejít hypertrofické kardiomyopatii?

Lze HCM vyléčit? Jak dlouho žije kočka s HCM? Je možné předejít hypertrofické kardiomyopatii? Nemoci srdce jsou, stejně jako u člověka, vrozené nebo získané v průběhu života. Ze získaných chorob srdce tvoří velkou část kardiomyopatie, což je onemocnění srdečního svalu spojené s jeho dysfunkcí,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 01. 04. 2001 strana 1 z 6 Datum revize-2: 30. 06. 2007

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Datum vydání: 01. 04. 2001 strana 1 z 6 Datum revize-2: 30. 06. 2007 Datum vydání: 01. 04. 2001 strana 1 z 6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: WYNN S COOLING SYSTÉM FLUSH Jiné názvy látky: 1.2 Použití látky

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. APO-COMBILOS 50/12,5 mg potahované tablety (losartanum kalicum / hydrochlorothiazidum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. APO-COMBILOS 50/12,5 mg potahované tablety (losartanum kalicum / hydrochlorothiazidum) Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls237572/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE APO-COMBILOS 50/12,5 mg potahované tablety (losartanum kalicum / hydrochlorothiazidum)

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Reakční a adaptační změny při zatížení. Tělesná výchova s didaktikou

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Reakční a adaptační změny při zatížení. Tělesná výchova s didaktikou Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: Jméno autora: Třída/ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD536 Mgr. Lucie

Více

GUIDELINES 2010 Základní neodkladná resuscitace dospělých i dětí pro laické zachránce

GUIDELINES 2010 Základní neodkladná resuscitace dospělých i dětí pro laické zachránce Základní neodkladná resuscitace dospělých i dětí pro laické zachránce Volej o pomoc, přivolej záchranku tel. 155 (112). Je v dosahu defibrilátor (AED)? Otoč na záda a RESUSCITUJ! Stlačuj střed hrudníku

Více

Příloha č. 1 - Obrázky. Kardiopulmonální resuscitace. Zdroj: Koster, Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí

Příloha č. 1 - Obrázky. Kardiopulmonální resuscitace. Zdroj: Koster, Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí Příloha č. 1 - Obrázky Kardiopulmonální resuscitace Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí Obrázek 2: Uvolnění dýchacích cest Obrázek 3: Kontrola dýchání Obrázek 4: Umístění rukou při nepřímé

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Cosopt FREE bez konzervačních přísad 20 mg/ml + 5 mg/ml oční kapky, roztok, jednodávkový obal (dorzolamidum / timololum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Příbalová informace-informace pro uživatele. ROSUCARD 10 mg potahované tablety ROSUCARD 20 mg potahované tablety ROSUCARD 40 mg potahované tablety

Příbalová informace-informace pro uživatele. ROSUCARD 10 mg potahované tablety ROSUCARD 20 mg potahované tablety ROSUCARD 40 mg potahované tablety Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls256954/2012. Příbalová informace-informace pro uživatele ROSUCARD 10 mg potahované tablety ROSUCARD 20 mg potahované tablety ROSUCARD 40 mg potahované

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Norethisteron Zentiva 5 mg, tablety norethisteroni acetas

Příbalová informace: informace pro pacienta. Norethisteron Zentiva 5 mg, tablety norethisteroni acetas sp. zn. sukls127842/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta Norethisteron Zentiva 5 mg, tablety norethisteroni acetas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Příloha č.1 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls159863/2012

Příloha č.1 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls159863/2012 Příloha č.1 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls159863/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE LOZAP H potahované tablety losartanum kalicum a hydrochlorothiazidum Přečtěte

Více

6. BEZPEČNOST PRÁCE VE FYZIKÁLNÍ LABORATOŘI

6. BEZPEČNOST PRÁCE VE FYZIKÁLNÍ LABORATOŘI 6. BEZPEČNOST PRÁCE VE FYZIKÁLNÍ LABORATOŘI 6.1. Rizika při práci v laboratoři I když je fyzikální měření pro studenty koncipováno tak, že možná rizika jsou podle platných předpisů snížena na minimum,

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE. COLDREX JUNIOR CITRON prášek pro perorální roztok

PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE. COLDREX JUNIOR CITRON prášek pro perorální roztok sp.zn.sukls56690/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE - INFORMACE PRO UŽIVATELE COLDREX JUNIOR CITRON prášek pro perorální roztok Paracetamolum, Phenylephrini hydrochloridum, Acidum ascorbicum Přečtětě si pozorně

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Medicinální kyslík kapalný SIAD Plyn k inhalaci (oxygenum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. Medicinální kyslík kapalný SIAD Plyn k inhalaci (oxygenum) Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls139169/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Medicinální kyslík kapalný SIAD Plyn k inhalaci (oxygenum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls42729/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls42729/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls42729/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Monkasta 5 mg žvýkací tablety pro děti ve věku 6 až 14 let montelukastum Přečtěte si pozorně

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Ezen 10 mg tablety Ezetimibum

Příbalová informace: informace pro pacienta. Ezen 10 mg tablety Ezetimibum Sp.zn.sukls4582/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta tablety Ezetimibum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje pro Vás důležité

Více

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3)

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Dnešní díl se bude věnovat balení a cestování na akci. Na co si dát pozor, na co nezapomenout. Balení na akci Předpokládejme, že nejedete autem, protože jinak je

Více

Příbalová informace: Informace pro uživatele Coltowan 10 mg tablety

Příbalová informace: Informace pro uživatele Coltowan 10 mg tablety Příbalová informace: Informace pro uživatele 10 mg tablety Ezetimibum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje pro Vás důležité údaje.

Více

FYZIOLOGIE ŢIVOČICHŮ A ČLOVĚKA

FYZIOLOGIE ŢIVOČICHŮ A ČLOVĚKA FYZIOLOGIE ŢIVOČICHŮ A ČLOVĚKA č. 2 a č. 3 Prostudujte návod a poté proveďte experimenty, zaznamenejte výsledky měření, vyhodnoťte je a NAPIŠTE ZÁVĚR KE KAŢDÉMU ÚKOLU: Úkol č. 1 Zjišťování tepu hmatem

Více

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE 1 Příbalová informace: informace pro pacienta Imlygic 10 6 jednotek tvořících plaky (PFU)/ml injekční roztok Imlygic 10 8 jednotek tvořících plaky (PFU)/ml injekční roztok talimogenum

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Apo-Rabeprazol 20 mg enterosolventní tablety Rabeprazolum natricum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Apo-Rabeprazol 20 mg enterosolventní tablety Rabeprazolum natricum Příbalová informace: informace pro uživatele Apo-Rabeprazol 20 mg enterosolventní tablety Rabeprazolum natricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex

Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex Úvod Rodiče, pacienti, ošetřovatelé odpovědi na Vaše otázky Pro Vás jako rodiče (nebo pečovatele) je dobro Vašich dětí tou největší

Více

NOUZOVÉ A HAVARIJNÍ SITUACE PŘI JEDNODENNÍCH A POBYTOVÝCH AR AKTIVITÁCH (dále jen AR aktivity) A ZPŮSOB ŘEŠENÍ

NOUZOVÉ A HAVARIJNÍ SITUACE PŘI JEDNODENNÍCH A POBYTOVÝCH AR AKTIVITÁCH (dále jen AR aktivity) A ZPŮSOB ŘEŠENÍ Středisko podpory integrace SPOLU Olomouc Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc SPOLU Olomouc NOUOVÉ A HAVARIJNÍ SITUACE PŘI JEDNODENNÍCH A POBYTOVÝCH AR AKTIVITÁCH (dále jen AR aktivity) A PŮSOB ŘEŠENÍ NHS

Více

Smluvní přepravní podmínky pro městskou hromadnou dopravu v Kroměříži.

Smluvní přepravní podmínky pro městskou hromadnou dopravu v Kroměříži. Smluvní přepravní podmínky pro městskou hromadnou dopravu v Kroměříži. Kroměřížské technické služby, s. r. o. se sídlem Kroměříž, Kaplanova 2959, IČ 26276437, (dále jen dopravce ), podle 1 zákona č. 266/1994

Více

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle 1. BAZILIŠEK (Původní název AMÉBA ) Žádný Žádné Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka 20 minut Hráči vytvoří 2 skupiny (vymyslet názvy viz Harry Potter). Každá skupina tvoří buňku. Stěnu vytvoří hráči,

Více

Henoch-Schönleinova purpura

Henoch-Schönleinova purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Henoch-Schönleinova purpura Verze č 2016 1. CO JE HENOCH-SCHÖNLEINOVA PURPURA 1.1 Co je to? Henoch-Schönleinova purpura je onemocnění, při kterém dochází k

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

Euromaxx. Plynový závěsný kotel ZWC 24-1 MFA 23 ZWC 24-1 MFA 31 ZWC 28-1 MFA 23 ZWC 28-1 MFA 31

Euromaxx. Plynový závěsný kotel ZWC 24-1 MFA 23 ZWC 24-1 MFA 31 ZWC 28-1 MFA 23 ZWC 28-1 MFA 31 Plynový závěsný kotel Euromaxx 6 720 610 421-00.1O ZWC 24-1 MFA 23 ZWC 24-1 MFA 31 ZWC 28-1 MFA 23 ZWC 28-1 MFA 31 ZWC 24-1 MFK 23 ZWC 24-1 MFK 31 ZWC 28-1 MFK 23 ZWC 28-1 MFK 31 OSW Obsah Obsah Bezpečnostní

Více

ECRITEN 100 mg potahované tablety. Sildenafilum

ECRITEN 100 mg potahované tablety. Sildenafilum Příbalová informace: Informace pro uživatele ECRITEN 100 mg potahované tablety Sildenafilum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje pro

Více

Můj stručný postup opravy hasičské stříkačky PS8 vyrobené národním podnikem na hasicí zařízení Vysoké Mýto

Můj stručný postup opravy hasičské stříkačky PS8 vyrobené národním podnikem na hasicí zařízení Vysoké Mýto Můj stručný postup opravy hasičské stříkačky PS8 vyrobené národním podnikem na hasicí zařízení Vysoké Mýto Závady, které bylo nutno opravit byly: zadřená ložiska na klikové hřídeli, prasklé pouzdro válečkového

Více

Moderní spiritualita nového milénia je mnohotvárná, někdy se nemůžeme rozhodnout, který systém duchovního učení je lepší než ten druhý.

Moderní spiritualita nového milénia je mnohotvárná, někdy se nemůžeme rozhodnout, který systém duchovního učení je lepší než ten druhý. 1 ÚVOD Život nemusí být pouhý vyčerpávající proces, kdy žijeme ze dne na den, prožíváme střídavě jasno a střídavě oblačno, a pasivně očekáváme budoucnost. Neustále, v každém jsoucím okamžiku, jsme obklopeni

Více

Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros

Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros Coach team Přednášející Mgr.Magdalena Kramlová - fyzická aktivita je jedním ze 4 základních atributů života ZÁKLADNÍ TYPY FYZICKÉ AKTIVITY: 1. Sport masový,

Více

Sp.zn. sukls108207/2012

Sp.zn. sukls108207/2012 Sp.zn. sukls108207/2012 Příbalová informace: Informace pro uživatele Montelar 10 mg potahované tablety montelukastum Pro dospělé a dospívající od 15 let Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce:

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce: Husova 64, 506 01 Jičín Souhlas s poskytnutím zdravotních služeb TRANSREKTÁLNÍ ULTRASONOGRAFIE S BIOPSIÍ PROSTATY (TRUS+BP) INFORMACE O ZÁKROKU PRO PACIENTY Pacient/ka: Rodné číslo (identifikace): Co tento

Více

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL

Masáže. bolest. na vaši. Kamil Ramík. Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL Masáže na vaši bolest Spoušťové body Stručné základy ergonomie Pozdrav slunci Kamil Ramík Poděkování: fotograf Rostislav Šimek, www.foto-simek.com grafik Georgi Stojkov, www.georgistojkov.com

Více