Prezentace firmy. CZ FERMET s.r.o. MATERIÁLOVÁ ZKUŠEBNA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prezentace firmy. CZ FERMET s.r.o. MATERIÁLOVÁ ZKUŠEBNA"

Transkript

1 Prezentace firmy CZ FERMET s.r.o. MATERIÁLOVÁ ZKUŠEBNA

2 Představení společnosti Vážení přátelé, srdečně Vás vítáme na prezentaci společnosti CZ FERMET s.r.o. Jsme firma podnikající v oboru materiálového zkušebnictví a to v oblasti: mechanických zkoušek metalografie chemických analýz defektoskopie tepelného zpracování

3 Hlavní úloha zkoušení materiálů Zkušebnictví má nezastupitelnou úlohu při stanovení základních charakteristik materiálů, kdy je důležité správně rozhodnout co zvolit v rozličných případech: použití konkrétního finálního výrobku zvolení správného technologického postupu (spojování, montáž, obrábění) určení vhodného tepelného zpracování zjištění možných příčin selhání materiálu a mělo by tedy být nezbytnou součástí všech podniků zabývající se: výrobou a zpracováním obchodní činností vývoj a výzkum (nové materiály)

4 Historie firmy Firma CZ FERMET s.r.o. vznikla v roce 2002, následně po privatizaci OŘJ POLDI Hütte s.r.o. a Odbor technika a jakost TŽ Třinec - závod Kladno v červenci Sloučením specializovaných pracovišť a převodem zkušených pracovníků s praxí v oboru zajistila firma plynulý přechod k poskytování kvalitních služeb v oboru zkoušení kovových materiálů. Z důvodu zkvalitnění poskytovaných služeb bylo rozhodnuto o cíli získat akreditaci laboratoří a dne bylo po úspěšné prověrce Českým Institutem pro Akreditaci, o.p.s. vydáno Laboratořím CZ FERMET osvědčení o akreditaci v oblasti mechanických a metalografických zkoušek podle ČSN EN ISO / IEC (aktuálně 17025:2005). Od té doby obhajuje firma získané osvědčení a každoročně rozšiřuje seznam akreditovaných zkoušek. V souladu s dlouhodobými cíli společnosti a programem stálého zlepšování poskytovaných služeb realizovala v roce 2007 společnost CZ FERMET s.r.o komplexní investiční záměr jehož cílem bylo odkoupení pozemků a výstavba nových laboratoří navazujících na budovu sídla společnosti.

5 Co umíme Deklarujeme» plné pokrytí potřeb regionu v oblasti zkoušení mechanických vlastností, metalografických zkoušek, chemických analýz a ultrazvukového zkoušení kovových materiálů» snadná dosažitelnost na všech stupních komunikace» kvalitně provedené služby, cenová přiměřenost» poradenství při objednávkovém řízení, krátké dodací lhůty Samotné zkoušení je hlavním artiklem naší společnosti, kdy produktem je protokol s výsledky zkoušek. V materiálové oblasti se ovšem nikdy neobejde bez řádné podpory výrobny a přípravny zkušebních těles. Proto naše firma vlastní dílnu pro výrobu všech prováděných zkoušek, kde se nachází veškeré vybavení potřebné pro tuto činnost.

6 Výrobna zkušebních těles Dílna pro výrobu zkušebních těles je vybavena zařízením na dělení, soustružení, frézování, broušení a tepelné zpracování materiálu dodaného zákazníky. Jedná se zpravidla o válcovanou nebo kovanou tyčovou ocel do rozměru Ø300mm resp. kvadrát 320mm. Z hlediska prováděných technologických operací, které na sebe vzájemně navazují je možné činnosti a strojní zařízení dílny rozdělit na tyto úseky: dělení kotoučová pila Heller a pásové pily (TM Jesenice); obrábění soustruhy (TOS Čelákovice, TOS Kuřim, TOS Trenčín, Kovosvit Sezimovo Ústí); dokončování prostorový frézovací stroj (TOS Olomouc), rovinné brusky (Kovosvit Sezimovo Ústí, MEZ Postřelmov); tepelné zpracování pece pro ohřev (VEB Lokomotivbau-Elektro-Technische Werke); moření zde se provádí příprava vzorků (leptání) a vlastní hodnocení makroskopických zkoušek.

7 Tepelné zpracování Stanovení správného tepelného režimu zpracování je důležitým nástrojem pro optimalizaci požadovaných vlastností. Výrobna zkoušek (i laboratoř) používají pro tento účel provozní a laboratorní pece, které je možné variabilně použít pro různé režimy zpracování. Pece jsou osazeny regulátory, které jsou řízené počítačem. Je tak možné velice přesně a snadno nadefinovat různé režimy TZ: žíhání zkušebních cáglů žíhání na měkko, žíhání na odstranění pnutí, normalizace zušlechťování kalení a popouštění polotovarů a hotových výrobků cementování sycení povrchových vrstev uhlíkem tepelné zpracování vzorku provádění v laboratorní peci s možností modelování tepelného režimu (řízené natápění a stápění, výdrže na teplotě)

8 Zkoušení Laboratoře CZ FERMET jsou pro svůj provoz plně vybaveny odpovídajícím strojním vybavením, které obsluhují pracovníci s patřičným vzděláním a mnohaletými zkušenostmi v oboru. Na všechny důležité posty ve vedení laboratoří jsou kladeny vysoké odborné požadavky a jsou tedy zastávány pouze pracovníky s vysokoškolským vzděláním a praxí v oboru. Mechanické zkoušky Jedná se o základní zkoušky pro získání představy o pevnostních a plastických vlastnostech zkoušeného materiálu a určení hodnoty meze kluzu, pevnosti, tvrdosti a vrubové houževnatosti patří mezi elementární znalosti pro stanovení oblasti použití daného materiálu. Důležitou součástí všech zkoušek je stoprocentní kontrola vstupních vzorků před vyzkoušením, a to jak kvantitativní tak tvarová (u vrubových zkoušek).

9 Zkouška tahem Provádíme za normální teploty a za zvýšené teploty až do 1000 C na renomovaných strojích anglické značky Instron. Měříme a uvádíme základní hodnoty meze kluzu (Reh, Rp), meze pevnosti, prodloužení a kontrakce (na vyžádání diagram průběhu tahové zkoušky). Akreditované zkoušky provádíme podle EN nebo amerických norem pro všechny kovové materiály, ale jsme schopni vyzkoušet i různé nekovové produkty.

10 Zkouška rázem v ohybu Zkouška vrubové houževnatosti dle Charpyho při pokojové teplotě nebo až do -60 C, a stanovení rázové práce KV, KU, nebo vrubové houževnatosti KCV, KCU. Možnost vyzkoušení v kritické oblasti a stanovení přechodové teploty s grafickým vyjádřením. Pro zkoušky používáme Charpyho kladiva Amsler a WPM Leipzig

11 Zkouška ohybem Podle evropské normy se zkouška provádí do stanoveného úhlu, do rovnoběžnosti ramen, nebo do vzniku první trhliny. Pěchovací zkouška tlakem Zkouška pro možnost stanovení odolnosti materiálu proti působení statickým tlakovým zatížením se provádí podle československé normy. Zkoušky tvrdosti Základní zkoušky stanovení tvrdosti materiálů metodami podle Brinella, Rockwella a Vickerse s různým zatížením, které se volí podle zkoušeného materiálu a potřeb zákazníka. Provádíme podle evropských norem pro kovové materiály, kdy změřením tvrdosti získáme základní představu o stavu materiálu.

12 Metalografické zkoušky Hodnocení základních mikrostrukturních vlastností materiálů zpravidla prováděných pod mikroskopem při velkém zvětšení. Důležitá je perfektní příprava vzorku, kdy hodnocená plocha musí být vyleštěna do zrcadlového lesku, a zbavena veškerých cizorodých stop. Pro hodnocení struktur (a tím i stavu materiálu) je zapotřebí chemického nebo elektrolytického působení ve vhodném roztoku. Zkoušky hodnotíme pod mikroskopy vybavené osvědčenou optikou firmy Karl Zeiss.

13 Zkoušky mikročistoty Stanovení obsahu nekovových vměstků je základním parametrem pro určení čistoty oceli. Provádí se v neleptaném stavu. Používáme různé normy a metody provádění v závislosti na materiálu a požadavcích zákazníka. Normy ASTM, ISO, ČSN pro rozdělení vměstků do skupin podle jejich morfologie, norma DIN zejména pro představu plošného obsahu všech vměstků, a norma GOST pro hodnocení ocelí primárně určených pro jadernou energetiku.

14 Stanovení velikosti zrna oceli Jedná se o základní zkoušku, která nám poskytuje předběžnou představu o chování materiálu při ohřevu na vyšší teploty a tak částečně predikovat míru zhrubnutí zrna při tepelném zpracování, které je zpravidla pro dosažení vhodných vlastností nezbytné. Provádíme podle všech norem, které se v oboru běžně používají. Dále možnost stanovení skutečného-feritického zrna v daném stavu.

15 Stanovení hloubky oduhličení Jedná se stanovení hloubky ovlivněné vrstvy, kdy působením vyšších teplot bez ochranné atmosféry (TZ, provozní podmínky) dochází k difuzi uhlíku a tím o jeho ochuzení v povrchových vrstvách, což ovlivňuje pevnostní vlastnosti materiálu. Provádíme metalografickou metodou podle všech běžných mezinárodních norem.

16 Zkoušky mikrostruktury Provádíme stanovení - vyhodnocení mikrostruktury podle etalonů československých a mezinárodních norem, dále popisy mikrostrukturních fází ve všech stavech tepelného zpracování, kdy je možno stanovit bezchybný či nesprávný stav materiálu a také odhadnout zvolené technologické postupy při výrobě a zpracování. Samozřejmou součástí zkoušek je fotodokumentace struktur, která dosvědčuje pozorované skutečnosti

17 Makroskopické zkoušky Jedná se o hodnocení dodaných vzorků při žádném, nebo pouze při malém zvětšení. Připravené vzorky se hodnotí v místnosti výrobny a přípravny vzorků. Hodnotí se makroskopická kvalita materiálu na průřezu vzorku různými metodami. Leptací zkouška makrostruktury Základní zkouška makroskopického hodnocení, kdy zkoumáme celý příčný průřez v naleptaném stavu a hodnotíme podle klasifikačních stupňů různých mezinárodních či národních norem, případně technických předpisů určených pro daný typ materiálu.

18 Stupňová zkouška makročistoty Zkouška pro hodnocení čistoty podpovrchových vrstev. Hodnotí se povrch vzorku ve třech různých hloubkách pod povrchem. Příprava se provádí odsoustružením jednotlivých částí, výsledný vzorek se pak naleptá. Leptací zkouška na průběh vláken Jedná se zkoušku důležitou zejména pro výkovky, kdy souvislý průběh vláken po průřezu ukazuje na dobrou kvalitu tvářecího procesu. Zobrazená vlákna jsou segregační pásy primární struktury, které mohou být nesprávným tvářením narušeny.

19 Lomová zkouška makročistoty Provádíme v dodaném nebo kaleném stavu. Příčný řez se v polovině průřezu zlomí a hodnotí se lomová plocha na obou polovinách. Obdobou této zkoušky je zkouška makročistoty modrým lomem, kdy se před zlomením příčný řez působením teploty zbarví do modré barvy. Výsledkem je v některých případech více kontrastní charakteristika lomu Baumannův otisk Je to makroskopická zkouška na rozložení síry na příčném přůřezu. Protože výsledkem zkoušky je otisk (a fotodokumentace), provádí se v metalografické laboratoři, která je plně vybavena pro provedení zkoušky.

20 Zkoušky svarů Jedná se o metalografické a mechanické zkoušení svarových spojů. Kvalita spojů má zásadní vliv na soudržnost celé součásti a tyto zkoušky jsou tedy velice důležité pro stanovení pevnostních limitů konstrukce. Zkouška makrostruktury svaru Zkouška má dvě oblasti, které provádíme podle EN norem: vlastní provedení zkoušky s fotodokumentací svarového spoje, a vyhodnocení svaru podle stanovených parametrů. Výsledkem hodnocení je závěr že svar vyhovuje/nevyhovuje dané třídě jakosti.

21 Mechanické zkoušky svarů: Příčná zkouška tahem Zkouška analogická ke zkoušce tahem, stanovují se hodnoty maximální síly, pevnosti a oblasti lomu. Zkouška rázem v ohybu Opět analogie zkoušky běžných materiálů, tentokrát je vrub umístěn přímo v oblasti svaru nebo v oblasti přechodového pásma. Zkouška lámavosti Jiný název pro zkoušku ohybem běžných materiálů. Provádí se z různých stran svarového spoje. Zkouška tvrdosti přes svar Jedná se o stanovení průběhu tvrdosti svarového spoje metodou podle Vickerse, kdy se měří tvrdost na ose: základní materiál - přechodová oblast svar.

22 Technologické zkoušky Jsou to komplexní zkoušky, kdy je nutné k získání konečného výsledku provést několik operací. Zkouška prokalitelnosti Jominy Jominyho zkouška na hloubku prokalení metodou kalení z čela vzorku. Provádíme v mechanické a metalografické laboratoři na specializovaném vybavení. Znormalizovaný vzorek se ve speciálním adaptéru zakalí sloupcem vody působícím na čelo vzorku a po odbroušení plošek pro měření tvrdosti se po daných krocích (podle norem) změří tvrdost v závislosti na vzdálenosti od čela. Zkouška odolnosti proti mezikrystalické korozi Nedílná součást zkoušek materiálů určených pro jadernou energetiku. Stanovení odolnosti proti napadení materiálu mezikrystalickou korozí varem v roztoku. Provádíme v obou laboratořích, kde se vzorek (destička) podrobí předepsanému tepelnému zpracování, varu v roztoku a po ohnutí destičky do úhlu 90 se při vhodném zvětšení hodnotí plocha ohybu.

23 Zkoušky NDT Provádíme nedestruktivní zkoušení tyčí a polotovarů ultrazvukem. Důležitá součást výstupní kontroly pro zjištění vnitřních vad ve výrobcích. Nabízíme vyzkoušení personálem s kvalifikačním oprávněním druhého stupně. Používáme osvědčené digitální ultrazvukové přístroje firmy Karl Deutsch. Chemické analýzy Zkoušky chemického složení všech jakostí oceli spektrometrickou metodou na přístroji Quantron Magellan. Stanovení obsahu všech běžných prvků s výjimkou plynů spolehlivou metodou jiskření a excitace elektronů na vyšší energetické hladiny.

24 Poradenství Naše poradenská činnost se zaměřuje na oblasti: tepelné zpracování volba nejvhodnějšího režimu pro dosažení optimální kvality pro daný materiál, pracovní režim součásti, technologii dalšího zpracování, oblast použití výrobku atd. metody zkoušení a druhy zkoušek pro dosažení optimálního výsledku z hlediska požadavků a potřeb zákazníka, vysoká schopnost adaptability na nekonvenční postupy a požadavky. materiálové analýzy a posuzování příčin vzniku vad na základě metalografických a dalších rozborů poškozené součásti. Naši pracovníci mají bohaté zkušenosti se širokou škálou případů, kdy dochází k selhání materiálu.

25 Zajištění kvality Pro zajištění a dodržování stále vysoké kvality práce byly laboratoře společnosti v květnu roku 2003 akreditovány. Osvědčení o akreditaci je tak garantem systému kvality a bylo vydáno Českým institutem pro akreditaci. Akreditovaná laboratoř na základě tohoto certifikátu je tedy odborně způsobilá objektivně a nezávisle vykonávat činnosti uvedené v rozsahu předmětu akreditace. Tím je zkoušení pevnostních a plastických vlastností kovových materiálů a metalografické zkoušky základních mikrostrukturních charakteristik ocelí. Český institut pro akreditaci je platným členem evropského (EA) i světového (ILAC) institutu sdružující zkušební a kalibrační laboratoře.

26 Další aktivity politiky jakosti CZ FERMET je též řádným členem Sdružení českých laboratoří a zkušeben a účastní se všech pravidelných mezilaboratorních zkoušek pořádaných SČZL. Sdružení je členem světové a evropské asociace EUROLAB-CZ. Porovnání výsledků zúčastněných laboratoří je shrnuto v závěrečné zprávě každé MPZ. Laboratoře, které splní všechny specifikované požadavky, obdrží certifikát o úspěšném absolvování MPZ. Naše firma vlastní certifikáty, které potvrzují, že laboratoř ve všech dosud absolvovaných MPZ specifikovaným podmínkám vyhověla. Pro zkvalitnění svých služeb a lepší pokrytí požadavků našich zákazníků naše firma také spolupracuje s ostatními laboratořemi v regionu i mimo něj. V případě ročníkové absence MPZ (pořádané SČZL) uskutečňuje s vybranou laboratoří vlastní porovnávací zkoušku, jejíž výsledky poskytují další možnost kontroly kvality práce. Významným ohodnocením kvality práce společnosti CZ FERMET bylo získání oprávnění k provádění předepsaných vstupních, mezioperačních a výstupních zkoušek vyhrazených technických zařízení v jaderné energetice, jejich částí a materiálů, a k potvrzování průvodní technické dokumentace. Oprávnění bylo vydáno v červenci 2003 Institutem technické inspekce (ITI) na základě ověření odborné způsobilosti. ITI je organizace státního dozoru a je členem sdružení CEOC. Samozřejmou součástí politiky firmy je být co nejlépe a nejrychleji informován o aktuálním stavu v oblasti norem. Každou změnu či revizi normy je nutno zaznamenat a aktualizovat. Proto jsou pracovníci managementu členy Technických normalizačních komisí. TNK je součástí evropských organizačních struktur CEN, ISO, CENELEC. Společnost CZ FERMET rovněž dodržuje environmentální systém dle normy ISO Tato činnost je zajištěna spoluprací s externí organizací ECO-F systém a.s., která ošetřuje všechny požadované podmínky uvedené kriteriální normy. Firma ECO-F systém je vlastníkem certifikátu ISO 14001:1996 (a také 9001:2000), který vydal DNV Certification B.V.

27 Na závěr: Naše adresa a důležité kontakty CZ FERMET s.r.o. Buštěhradská Kladno

28 Kontakty: Výkonný ředitel : Ing. Zdeněk Dragoun dragoun@czfermet.cz Výrobní manager : Ing. Milan Vyleťal vyletal@czfermet.cz Poradce VM : Jaroslav Rochelt vyroba@czfermet.cz Manager kvality : Ing. Ladislav Zíka zika@czfermet.cz Materiálový specialista : Ing. Roman Šmolcnop smolcnop@czfermet.cz Laboratoře CZ FERMET : Ing. Luboš Procházka Ph.D prochazka@czfermet.cz DĚKUJEME VÁM ZA VÁŠ ČAS A POZORNOST!

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 753/2015 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 753/2015 ze dne: Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Zkušebna mechanických zkoušek 2. Zkušebna metalografie 3. Zkušebna chemie a korozí 4. Zkušebna NDT Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy.

Více

Materiálové laboratoře Chomutov s.r.o. Zkušební laboratoř MTL Luční 4624, Chomutov

Materiálové laboratoře Chomutov s.r.o. Zkušební laboratoř MTL Luční 4624, Chomutov Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ Mechanické zkoušky statické a dynamické Úvod Vlastnosti materiálu, lze rozdělit na: fyzikální a fyzikálně-chemické; mechanické; technologické. I. Mechanické vlastnosti

Více

Materiálové laboratoře Chomutov s.r.o. Zkušební laboratoř MTL Luční 4624, 430 01 Chomutov

Materiálové laboratoře Chomutov s.r.o. Zkušební laboratoř MTL Luční 4624, 430 01 Chomutov Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Zkušební laboratoř Tylova 1581/46, 301 00 Plzeň

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Zkušební laboratoř Tylova 1581/46, 301 00 Plzeň Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Zkušebna Analytická chemie 2. Zkušebna Metalografie 3. Mechanická zkušebna včetně detašovaného pracoviště Orlík 266, 316 06 Plzeň 4. Dynamická zkušebna Orlík 266, 316

Více

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Zkušební laboratoř Tylova 1581/46, Jižní Předměstí, Plzeň

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Zkušební laboratoř Tylova 1581/46, Jižní Předměstí, Plzeň Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Zkušebna metalografie Tylova 1581/46, 301 00 Plzeň 2. Mechanická zkušebna Tylova 1581/46, 301 00 Plzeň 3. Dynamická zkušebna Orlík 266/15, Bolevec, 316 00 Plzeň korespondenční

Více

VLIV VODÍKU NA MATERIÁLOVÉ A STRUKTURNÍ VLASTNOSTI OCELI CM 5 (ČSN )

VLIV VODÍKU NA MATERIÁLOVÉ A STRUKTURNÍ VLASTNOSTI OCELI CM 5 (ČSN ) VLIV VODÍKU NA MATERIÁLOVÉ A STRUKTURNÍ VLASTNOSTI OCELI CM 5 (ČSN 415 142 ) Michal Valdecký, Petr Mutafov, Jaroslav Víšek, Pavel Bílek Vedoucí práce : Ing. Jana Pechmanová Poděkování podniku Poldi-Hütte

Více

Oceli k zušlechťování Část 2: Technické a dodací podmínky pro nelegované oceli

Oceli k zušlechťování Část 2: Technické a dodací podmínky pro nelegované oceli VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M T E R I Á L U Š L E C H T I L É O C E LI ČSN EN 100832 Oceli k zušlechťování Část 2: Technické a dodací podmínky pro nelegované

Více

I.) Nedestruktivní zkoušení materiálu = návštěva laboratoří nedestruktivního zkoušení a seznámení se se základními principy jednotlivých metodik.

I.) Nedestruktivní zkoušení materiálu = návštěva laboratoří nedestruktivního zkoušení a seznámení se se základními principy jednotlivých metodik. 2017/18 VÝROBNÍ TECHNOLOGIE Jméno: st. skupina: I.) Nedestruktivní zkoušení materiálu II.) Praxe tepelného zpracování III.) Jominiho zkouška prokalitelnosti I.) Nedestruktivní zkoušení materiálu = návštěva

Více

VÚHŽ a.s. Laboratoře a zkušebny č.p. 240, Dobrá

VÚHŽ a.s. Laboratoře a zkušebny č.p. 240, Dobrá Pracoviště zkušební laboratoře: 1. 621 - Laboratoř chemická 2. 622 - Laboratoř metalografická 3. 623 - Laboratoř mechanických vlastností 4. 624 - Laboratoř korozní Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy

Více

Strojírensko-metalurgická skupina ODLITKY A VÝKOVKY. Ocelové odlitky Litinové odlitky Zápustkové výkovky

Strojírensko-metalurgická skupina ODLITKY A VÝKOVKY. Ocelové odlitky Litinové odlitky Zápustkové výkovky Strojírensko-metalurgická skupina ODLITKY A VÝKOVKY Ocelové odlitky Litinové odlitky Zápustkové výkovky SLÉVÁRNY A KOVÁRNA Naši slévárenskou a kovárenskou produkci zajišťují dvě slévárny a jedna kovárna

Více

MIROSLAV HOLČÁK viceprezident metalurgie tel.: +420 585 073 100 e-mail: metalurgie@unex.cz

MIROSLAV HOLČÁK viceprezident metalurgie tel.: +420 585 073 100 e-mail: metalurgie@unex.cz MANAGEMENT KAREL KALNÝ generální ředitel tel.: +420 585 072 000 e-mail: ceo@unex.cz JIŘÍ MAŠEK viceprezident strojírenství tel.: +420 585 073 106 e-mail: strojirenstvi@unex.cz ZDENĚK TUŽIČKA ředitel výroby

Více

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Zkušební laboratoř Tylova 1581/46, Plzeň

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Zkušební laboratoř Tylova 1581/46, Plzeň Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Materiálová zkušebna včetně detašovaného pracoviště Orlík 266/15, Bolevec, 316 00 Plzeň 2. Dynamická zkušebna Orlík 266/15, Bolevec, 316 00 Plzeň korespondenční adresa:

Více

Ing. Michal Lattner (lattner@fvtm.ujep.cz) Fakulta výrobních technologií a managementu Věda pro život, život pro vědu CZ.1.07/2.3.00/45.

Ing. Michal Lattner (lattner@fvtm.ujep.cz) Fakulta výrobních technologií a managementu Věda pro život, život pro vědu CZ.1.07/2.3.00/45. Ing. Michal Lattner (lattner@fvtm.ujep.cz) Fakulta výrobních technologií a managementu Věda pro život, život pro vědu CZ.1.07/2.3.00/45.0029 Statické zkoušky (pevnost, tvrdost) Dynamické zkoušky (cyklické,

Více

DESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ II.

DESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ II. DESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ II. Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám -

Více

TÜV NORD Czech, s.r.o. Laboratoře a zkušebny Brno Olomoucká 7/9, Brno

TÜV NORD Czech, s.r.o. Laboratoře a zkušebny Brno Olomoucká 7/9, Brno Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Zkoušky: 1 Stanovení prvků metodou (Al, As, B, Bi, Cd,

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 5 _ Z K O U Š K Y M A T E R I Á L U _ P W P

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 5 _ Z K O U Š K Y M A T E R I Á L U _ P W P A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 5 _ Z K O U Š K Y M A T E R I Á L U _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Černé označení. Žluté označení H R B % C 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5

Černé označení. Žluté označení H R B % C 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 Řešení 1. Definujte tvrdost, rozdělte zkoušky tvrdosti Tvrdost materiálu je jeho vlastnost. Dá se charakterizovat, jako jeho schopnost odolávat vniku cizího tělesa. Zkoušky tvrdosti dělíme dle jejich charakteru

Více

6.3 Výrobky Způsob výroby volí výrobce. Pro minimální stupeň přetváření válcovaných a kovaných výrobků viz A4.

6.3 Výrobky Způsob výroby volí výrobce. Pro minimální stupeň přetváření válcovaných a kovaných výrobků viz A4. VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI ČSN EN 10084 Oceli k cementování Technické dodací podmínky Údaje pro objednávání.1 Povinné

Více

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92. Ing. Petr Mohyla, Ph.D.

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92. Ing. Petr Mohyla, Ph.D. VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92 Ing. Petr Mohyla, Ph.D. Úvod Od konce osmdesátých let 20. století probíhá v celosvětovém měřítku intenzivní vývoj

Více

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ doc. Ing. Petr Mohyla, Ph.D. Fakulta strojní, VŠB TU Ostrava 1. Úvod Snižování spotřeby fosilních paliv a snižování škodlivých emisí vede k

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525)

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525) List 1 z 9 Pracoviště zkušební laboratoře: Odd. 621 Laboratoř chemická, fázová a korozní Protokoly o zkouškách podepisuje: Ing. Karel Malaník, CSc. ředitel Laboratoří a zkušeben Ing. Vít Michenka zástupce

Více

ZZ SČZL 4/2014. Zkouška rázem v ohybu metodou Charpy za okolní teploty. Ing. Jan Wozniak, CSc.

ZZ SČZL 4/2014. Zkouška rázem v ohybu metodou Charpy za okolní teploty. Ing. Jan Wozniak, CSc. ZZ SČZL 4/2014 Zkouška rázem v ohybu metodou Charpy za okolní teploty Ing. Jan Wozniak, CSc. CTN WOZNIAK Centrum technické normalizace Nr. 2009/0008/RS Základní úkoly organizátorů zkoušení způsobilosti

Více

DESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ I.

DESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ I. DESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ I. Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám -

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody

Identifikace zkušebního postupu/metody Pracoviště zkušební laboratoře: 1. 621 Laboratoř chemická a radioizotopová 2. 622 Laboratoř metalografická 3. 623 Laboratoř mechanických vlastností 4. 624 Laboratoř korozní Laboratoř je způsobilá aktualizovat

Více

TÜV NOPRD Czech, s.r.o., Laboratoře a zkušebny Seznam akreditovaných zkoušek včetně aktualizovaných norem LPP 1 (ČSN EN 10351) LPP 2 (ČSN EN 14242)

TÜV NOPRD Czech, s.r.o., Laboratoře a zkušebny Seznam akreditovaných zkoušek včetně aktualizovaných norem LPP 1 (ČSN EN 10351) LPP 2 (ČSN EN 14242) 1 Stanovení prvků metodou (Al, As, B, Bi, Cd, Ce, Co, Cr, Cu, Fe, La, Mg, Mn, Mo, Nb, Nd, Ni, P, Pb, S, Sb, Se, Si, Sn, Ta, Te, Ti, V, W, Zn, Zr) 2 Stanovení prvků metodou (Ag, Al, Be, Bi, Cd, Ce, Co,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí a jejich polotovarů Zkoušky technologické Zkoušky prokalitelnosti

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí a jejich polotovarů Zkoušky technologické Zkoušky prokalitelnosti Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí a jejich polotovarů

Více

Záznam z průmyslové stáže ve firmě Český svářečský ústav s.r.o.

Záznam z průmyslové stáže ve firmě Český svářečský ústav s.r.o. Záznam z průmyslové stáže ve firmě Český svářečský ústav s.r.o. Student: Bc. Lukáš Szkandera 2014 Společnost Český svářečský ústav s.r.o. Český svářečský ústav je výzkumná, vývojová, inspekční, certifikační

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Kovárenský technik technolog (kód: 21-047-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Technolog

Více

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Datum vytištění: 17. 4. 2019 Rozsah platnosti: UNIPETROL RPA, s.r.o. (bez odštěpných závodů a bez Jednotek Rafinérie Litvínov/Kralupy) VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ

Více

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Datum vytištění: 5. 4. 2017 VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI Schválil: Jednatel společnosti Platnost od: 1.7.2012 Správce

Více

Kovárenský technik technolog tepelného zpracování kovů. Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Kovárenský technik technolog tepelného zpracování kovů. Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Kovárenský technik technolog tepelného zpracování kovů (kód: 21-062-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.10 2007 Oceli k zušlech»ování - Část 1: Všeobecné technické dodací podmínky ČSN EN 10083-1 42 0931 Leden Steels for quenching and tempering - Part 1: General technical

Více

Strana 5, kap. 10, zařazen nový článek (navazující bude přečíslován)

Strana 5, kap. 10, zařazen nový článek (navazující bude přečíslován) OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název opravovaného ČOS 343906, 1. vydání Svařování. Obalené elektrody pro ruční obloukové svařování vysokopevnostních ocelí 2. Oprava č. 1 Část č. 1 Původní

Více

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D.

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. 18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. valach@fd.cvut.cz Informace o předmětu http://mech.fd.cvut.cz/education/bachelor/18mty Popis předmětu Témata přednášek Pokyny k provádění cvičení Informace ke zkoušce

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008. Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008. Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008 Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Práce obsahuje charakteristiku konstrukčních ocelí

Více

TDP. Útvary jsou povinny seznámit s normou všechny externí organizace, které pro ně provádějí tyto činnosti a pro které je norma rovněž závazná.

TDP. Útvary jsou povinny seznámit s normou všechny externí organizace, které pro ně provádějí tyto činnosti a pro které je norma rovněž závazná. CHEMOPETROL, a.s. Vysokotlaké potrubní dílce Divize Služby TDP Norma je závazná pro všechny útvary společnosti a externí organizace, které objednávají, přejímají a dodávají vysokotlaká(vt) kolena, příruby,

Více

SVÚM a.s. Zkušební laboratoř vlastností materiálů Tovární 2053, Čelákovice

SVÚM a.s. Zkušební laboratoř vlastností materiálů Tovární 2053, Čelákovice Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště Čelákovice 2. Pracoviště Praha Areál VÚ, Podnikatelská 565, 190 11 Praha-Běchovice 1. Pracoviště Čelákovice Pracoviště je způsobilé aktualizovat normy identifikující

Více

COMTES FHT a.s. R&D in metals

COMTES FHT a.s. R&D in metals COMTES FHT a.s. R&D in metals 2 Komplexnost Idea na bázi základního a aplikovaného výzkumu Produkt nebo technologie s novou přidanou hodnotou Simulace vlastností materiálu a technologického zpracování

Více

Možnosti Impact testu při posuzování správnosti tepelného zpracování ocelí. Ing. Petr Beneš

Možnosti Impact testu při posuzování správnosti tepelného zpracování ocelí. Ing. Petr Beneš Možnosti Impact testu při posuzování správnosti tepelného zpracování ocelí Vedoucí: Konzultanti: Vypracoval: Doc. Dr. Ing. Antonín Kříž Ing. Jiří Hájek Ph.D Ing. Petr Beneš Martin Vadlejch Impact test

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 23-41-M/01 Strojírenství Předmět: STROJÍRENSKÁ

Více

Zkušební protokol č. 18/12133/12

Zkušební protokol č. 18/12133/12 Dodavatel: ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav strojírenské technologie Technická 4, 166 07 Praha 6 Zkušební protokol č. 18/12133/12 IČO: 6840 7700 DIČ: CZ 6840 7700 Telefon: + 420 224 352 630 Odběratel:

Více

Metalografie. Praktické příklady z materiálových expertíz. 4. cvičení

Metalografie. Praktické příklady z materiálových expertíz. 4. cvičení Metalografie Praktické příklady z materiálových expertíz 4. cvičení Obsah Protahovací trn Povrchově kalená součást Fréza Karbidické vyřádkování Cementovaná součást Pozinkovaná součást Pivní korunky Klíč

Více

Charakteristika. Vlastnosti. Použití FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MECHANICKÉ VLASTNOSTI UNIMAX

Charakteristika. Vlastnosti. Použití FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MECHANICKÉ VLASTNOSTI UNIMAX 1 UNIMAX 2 Charakteristika UNIMAX je Cr-Mo-V legovaná ocel pro práci v oblast zpracování plastů, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Vynikající houževnatost a tažnost ve všech průřezech Dobrá

Více

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ DIEVAR DIEVAR 2 DIEVAR Charakteristika DIEVAR je Cr-Mo-V legovaná vysoce výkonná ocel pro práci za tepla s vysokou odolností proti vzniku trhlin a prasklin z tepelné únavy a s vysokou odolností proti opotřebení

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.10 2008 Oceli k cementování - Technické dodací podmínky ČSN EN 10084 42 0925 Říjen Case hardening steels - Technical delivery conditions Aciers pour cémentation - Conditions

Více

Výrobní způsob Výrobní postup Dodávaný stav Způsob Symbol Výchozí materiál Skružování Svařování pod. (Za tepla) válcovaný Skružování za

Výrobní způsob Výrobní postup Dodávaný stav Způsob Symbol Výchozí materiál Skružování Svařování pod. (Za tepla) válcovaný Skružování za Svařované ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky Část 5: Pod tavidlem obloukově svařované trubky z nelegovaných a legovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při zvýšených

Více

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1.

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Stavba kovů krystalografické mřížky, polymorfie Fe diagram tuhého roztoku

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 10.ZÁKLADY TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní Výzkumné centrum RTI Regionální technologický institut - RTI je výzkumné centrum Fakulty strojní Západočeské univerzity

Více

PRASKÁNÍ VRTÁKŮ PO TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ Antonín Kříž

PRASKÁNÍ VRTÁKŮ PO TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ Antonín Kříž Vakuové tepelné zpracování a tepelné zpracování nástrojů 22. - 23.11. 2011 - Jihlava PRASKÁNÍ VRTÁKŮ PO TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ Antonín Kříž Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní Katedra materiálu

Více

Technik kontrolor jakosti ve strojírenství (kód: M)

Technik kontrolor jakosti ve strojírenství (kód: M) Technik kontrolor jakosti ve strojírenství (kód: 23-068-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Technik jakosti

Více

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Sborník str. 392-400 ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Antonín Kříž Výzkumné centrum kolejových vozidel, ZČU v Plzni,Univerzitní 22, 306 14, Česká republika, kriz@kmm.zcu.cz Požadavky kladené dnešními

Více

Požadavky na technické materiály

Požadavky na technické materiály Základní pojmy Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Základy materiálového inženýrství pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Rozdělení materiálů Požadavky

Více

MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM

MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM Miroslav Liška, Ondřej Žáček MMV s.r.o. Patinující ocele a jejich vývoj Oceli se zvýšenou

Více

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT Tematické okruhy pro ústní maturity STT 1 ) Statické zkoušky pro zjišťování pevnosti materiálu druhy zkoušek, zkušební zařízení zkušební vzorky grafické závislosti, vyhodnocení zkoušek, výpočetní vztahy

Více

SVAŘOVÁNÍ: DOZOR, NORMY A ZKOUŠKY

SVAŘOVÁNÍ: DOZOR, NORMY A ZKOUŠKY SVAŘOVÁNÍ: DOZOR, NORMY A ZKOUŠKY VVV MOST spol. s r.o. Sídlo společnosti: Topolová 1234, 434 01 MOST, IČO: 00526355, DIČ: CZ00526355, Web: www.vvvmost.cz Kontaktní osoba: Ing. Jaroslav Jochman, Tel.:

Více

Hodnoticí standard. Strojírenský technik technolog (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Strojírenský technik technolog (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Strojírenský technik technolog (kód: 23-105-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Strojírenský technik technolog

Více

Chromované pístní tyče tvoří základní pohyblivou část přímočarého hydromotoru. Nabízíme je v jakostech:

Chromované pístní tyče tvoří základní pohyblivou část přímočarého hydromotoru. Nabízíme je v jakostech: Chromované tyče Chromované pístní tyče tvoří základní pohyblivou část přímočarého hydromotoru. Nabízíme je v jakostech: ocel 20MnV6 (podle ČSN podobná oceli 13 220) Vanadiová ocel, normalizovaná, s vyšší

Více

Metalografie. Praktické příklady z materiálových expertíz. 4. cvičení

Metalografie. Praktické příklady z materiálových expertíz. 4. cvičení Metalografie Praktické příklady z materiálových expertíz 4. cvičení Příprava metalografických výbrusů Odběr vzorků nesmí dojít k změně struktury (deformace, ohřev) světelný mikroskop pro dosažení požadovaných

Více

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení:

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení: BUM - 6 Zkouška rázem v ohybu Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Úvodní přednáška: 1) Vysvětlete pojem houževnatost. 2) Popište princip zkoušky

Více

Požadavky na nástroj při stříhání. Charakteristika. Použití STRUKTURA CHIPPER / VIKING

Požadavky na nástroj při stříhání. Charakteristika. Použití STRUKTURA CHIPPER / VIKING 1 CHIPPER / VIKING 2 Charakteristika VIKING je vysoce legovaná ocel, kalitelná v oleji, na vzduchu a ve vakuu, která vykazuje následující charakteristické znaky: Dobrá rozměrová stálost při tepelném zpracování

Více

w w w. n a s t r o j o v e - o c e l i. c o m

w w w. n a s t r o j o v e - o c e l i. c o m w w w. n a s t r o j o v e - o c e l i. c o m 1.2842/1.2510 1.2379 1.2080 1.1730 1.2312 1.2767 1.2162 1.2343 1.2343ESU 1.2083 1.3343 1.2210 ST52-3 platný od 1.7.2011 verze 2011.1 V katalogu naleznete velký

Více

CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 %

CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 % CSM 21 Vysoce pevná, martenziticky vytvrditelná korozivzdorná ocel. CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH SMĚRNÉ CHEMICKÉ SLOŽENÍ C Cr Ni Cu 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 % CSM 21 je precipitačně

Více

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení 1. Základní vlastnosti materiálů fyzikální vlastnosti chemické vlastnosti mechanické

Více

06 Interpretace základních požadavků na výrobu OBSAH

06 Interpretace základních požadavků na výrobu OBSAH 06 Interpretace základních požadavků na výrobu OBSAH Označení postupu DP 06/01 DP 06/02 R1 DP 06/03 DP 06/04 DP 06/05 DP 06/06 DP 06/07 DP 06/08 DP 06/09 R1 DP 06/10 Otázka k přijatému doporučenému postupu

Více

Západočeská univerzita v Plzni fakulta Strojní

Západočeská univerzita v Plzni fakulta Strojní Západočeská univerzita v Plzni fakulta Strojní 23. dny tepelného zpracování s mezinárodní účastí Návrh technologie laserového povrchového kalení oceli C45 Autor: Klufová Pavla, Ing. Kříž Antonín, Doc.

Více

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství)

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK: 2015-16 a dále SPECIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) 1.A. ROVNOVÁŽNÝ DIAGRAM Fe Fe3C a) význam rovnovážných diagramů b) nakreslete

Více

Novinky ve zkušebnách Výzkumného centra

Novinky ve zkušebnách Výzkumného centra Novinky ve zkušebnách Výzkumného centra 22. - 23. 9. 2011, Hotel Kraví hora, Bořetice Jan Šuba COMTES FHT a.s. Nezisková výzkumná organizace Od roku 2000 působí v oblasti výzkumu, vývoje a inovací pro

Více

Závěrečná zpráva ze stáže ve společnosti Flash Steel Power a.s.

Závěrečná zpráva ze stáže ve společnosti Flash Steel Power a.s. Vysoká škola Báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta Strojní Katedra mechanické technologie Závěrečná zpráva ze stáže ve společnosti Flash Steel Power a.s. SN2STI04 29. 6. 2014 Bc., KLU144 1 Profil

Více

ENVIFORM a.s. Centrum Zkušeben Průmyslová 1045, 739 61 Třinec Staré Město

ENVIFORM a.s. Centrum Zkušeben Průmyslová 1045, 739 61 Třinec Staré Město Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Centrální mechanická zkušebna (CZm) 2. Mechanická zkušebna válcoven (CZv) Průmyslová 711, 739 61 Třinec Konská 3. Mechanická zkušebna tažírny oceli (CZt) Tovární 1688,

Více

Technické požadavky normy EN 1090 na výrobu konstrukcí z ocelí s vyšší mezi kluzu

Technické požadavky normy EN 1090 na výrobu konstrukcí z ocelí s vyšší mezi kluzu Technické požadavky normy EN 1090 na výrobu konstrukcí z ocelí s vyšší mezi kluzu Ing. Martin Sondel, Ph.D. prof. Ing. Jaroslav Koukal, CSc. doc. Ing. Drahomír Schwarz, CSc. Obsah přednášky 1. Vysokopevné

Více

Zkoušky vlastností technických materiálů

Zkoušky vlastností technických materiálů Zkoušky vlastností technických materiálů Stálé zvyšování výkonu strojů a snižování jejich hmotnosti klade vysoké požadavky na jakost hutního materiálu. Se zvyšováním nároků na materiál je nerozlučně spjato

Více

Hodnoticí standard. Výrobce kovových forem (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výrobce kovových forem (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výrobce kovových forem (kód: 28-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Výrobce kovových forem Kvalifikační

Více

Vliv povrchu na užitné vlastnosti výrobku

Vliv povrchu na užitné vlastnosti výrobku Vliv povrchu na užitné vlastnosti výrobku Antonín Kříž Tento příspěvek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s průmyslovou společností HOFMEISTER s.r.o. a řešení průmyslového projektu FI-IM4/226, který

Více

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, Praha 10, Na Třebešíně 2299 příspěvková organizace zřízená HMP Lisování TEORIE TVÁŘENÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM, STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Heterogenní spoje v energetice, zejména se zaměřením na svařování martenzitických ocelí s rozdílným obsahem Cr

Heterogenní spoje v energetice, zejména se zaměřením na svařování martenzitických ocelí s rozdílným obsahem Cr Heterogenní spoje v energetice, zejména se zaměřením na svařování martenzitických ocelí s rozdílným obsahem Cr Petr Hrachovina, Böhler Uddeholm CZ s.r.o., phrachovina@bohler-uddeholm.cz O svařování heterogenních

Více

Jominiho zkouška prokalitelnosti

Jominiho zkouška prokalitelnosti Jominiho zkouška prokalitelnosti Zakalitelnost je schopnost materiálu při ochlazování nad kritickou rychlost přejít a setrvat v metastabilním stavu, tj. u ocelí získat martenzitickou strukturu. Protože

Více

Mn P max. S max 0,025 0,020 0,30. Obsah těchto prvků nemusí být uváděn, pokud nejsou záměrně přidávány do tavby. Prvek Mezní hodnota rozboru tavby

Mn P max. S max 0,025 0,020 0,30. Obsah těchto prvků nemusí být uváděn, pokud nejsou záměrně přidávány do tavby. Prvek Mezní hodnota rozboru tavby Svařované ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky Část 2: Elektricky svařované trubky z nelegovaných a legovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při zvýšených teplotách

Více

Tepelné zpracování. Charakteristika. Použití. Mechanické a technologické vlastnosti ŽÍHÁNÍ NA SNÍŽENÍ VNITŘNÍHO NAPĚTÍ POVRCHOVÉ TVRZENÍ

Tepelné zpracování. Charakteristika. Použití. Mechanické a technologické vlastnosti ŽÍHÁNÍ NA SNÍŽENÍ VNITŘNÍHO NAPĚTÍ POVRCHOVÉ TVRZENÍ 1 FORMAX 2 Charakteristika FORMAX je nízkouhlíková ocel, dodávána ve dvou provedeních: válcována za tepla opracovaná. FORMAX se vyznačuje následujícími vlastnostmi: dobrou obrobitelností lze řezat plamenem,

Více

1. Všeobecná ustanovení

1. Všeobecná ustanovení CHEMOPETROL, a.s. Trubky ocelové bezešvé používané pro VT N 11 12 Divize Služby zařízení v chemických provozech - TDP Norma je závazná pro všechny útvary společnosti a externí organizace, které objednávají,

Více

Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí Část 2: Technické dodací podmínky pro nelegované konstrukční oceli

Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí Část 2: Technické dodací podmínky pro nelegované konstrukční oceli VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI ČSN EN 100252 Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí Část 2: Technické dodací

Více

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Koželuh (kód: 32-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Koželuh Kvalifikační úroveň NSK -

Více

B 550B ,10

B 550B ,10 VŠB Technická univerzita Ostrava Svařování betonářských ocelí (ocelových výztuží) ČSN EN ISO 17660-1 ČSN EN ISO 17660-2 doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. 1 2 Přehled typů ocelí betonářské výztuže Poř. číslo

Více

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Část svařování cvičící: Ing. Michal Douša Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Doporučená studijní literatura Novotný, J a kol.:technologie slévání, tváření

Více

Charakteristika. Použití. Vlastnosti FYZIKALNÍ VLASTNOSTI PEVNOST V TAHU RAMAX 2

Charakteristika. Použití. Vlastnosti FYZIKALNÍ VLASTNOSTI PEVNOST V TAHU RAMAX 2 1 RAMAX 2 2 Charakteristika RAMAX 2 je chromová konstrukční ocel odolná proti korozi. Tato ocel se dodává ve stavu zušlechtěném. RAMAX 2 se vyznačuje: vynikající obrobitelnost dobrá odolnost proti korozi

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 19.100; 91.080.40 Květen 2012 ČSN 73 2011 Nedestruktivní zkoušení betonových konstrukcí Non-destructive testing of concrete structures Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

Díly forem. Vložky forem Jádra Vtokové dílce Trysky Vyhazovače (nitridované) tlakové písty, tlakové komory (normálně nitridované) V 0,4

Díly forem. Vložky forem Jádra Vtokové dílce Trysky Vyhazovače (nitridované) tlakové písty, tlakové komory (normálně nitridované) V 0,4 1 VIDAR SUPREME 2 Charakteristika VIDAR SUPREME je Cr-Mo-V legovaná ocel pro práci za tepla, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Velmi dobrá odolnost proti náhlým změnám teploty a tvoření

Více

Detektivem při vypracování bakalářské práce.

Detektivem při vypracování bakalářské práce. Detektivem při vypracování bakalářské práce. Kuksenko Yana Ing. Jana Sobotová, Ph.D. Abstrakt Výsledky bakalářské práce na téma Vliv kalicího média na užitné vlastnosti nástrojové oceli X210Cr12 jsou určeny

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I Zkoušky mechanické Autor přednášky: Ing. Daniela ODEHNALOVÁ Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu ZKOUŠENÍ mechanických vlastností

Více

2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí.

2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí. 2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí. Struktura oceli Železo (Fe), uhlík (C), "nečistoty". nevyhnutelné

Více

o teplota C o medium C P215NL 1.0451 +N 900-940 - - - -

o teplota C o medium C P215NL 1.0451 +N 900-940 - - - - Bezešvé ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení technické dodací podmínky. Část 4: Trubky z nelegovaných a legovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při nižších teplotách. Způsob výroby a dodávaný

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí a jejich polotovarů Pevnostní zkouška statická na tah

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí a jejich polotovarů Pevnostní zkouška statická na tah Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí a jejich polotovarů

Více

OVMT Mechanické zkoušky

OVMT Mechanické zkoušky Mechanické zkoušky Mechanickými zkouškami zjišťujeme chování materiálu za působení vnějších sil, tzn., že zkoumáme jeho mechanické vlastnosti. Některé mechanické vlastnosti materiálu vyjadřují jeho odpor

Více

Řetězy svařované zkoušené, třída 4 (M) NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ, K MONTÁŽI A ÚDRŽBĚ

Řetězy svařované zkoušené, třída 4 (M) NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ, K MONTÁŽI A ÚDRŽBĚ Řetězy svařované zkoušené, třída 4 (M) podle ČSN, TP a PN VÝROBCE Řetězárna a.s. VYDÁNÍ 11/2013 TELEFON 584 488 111 Polská 48 NAHRAZUJE 04/2010 TELEFAX 584 428194 790 81 Česká Ves E-mail: retezarna@pvtnet.cz

Více

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných konstrukčních ocelí normalizačně žíhané nebo normalizačně válcované Technické dodací podmínky

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných konstrukčních ocelí normalizačně žíhané nebo normalizačně válcované Technické dodací podmínky Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných konstrukčních ocelí normalizačně žíhané nebo normalizačně válcované Technické dodací podmínky ČS E 10025 3 září 2005 Způsob výroby volí výrobce.. Pokud to bylo

Více

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení Za tepla válcované tabule plechu durostat 400/450 Datový list srpen 2013 Tabule plechu Odolné proti opotřebení díky přímému kalení durostat 400 a durostat 450 dosahují typických povrchových tvrdostí přibližně

Více

MIROSLAV HOLČÁK viceprezident metalurgie tel.: +420 585 073 100 e-mail: metalurgie@unex.cz

MIROSLAV HOLČÁK viceprezident metalurgie tel.: +420 585 073 100 e-mail: metalurgie@unex.cz MANAGEMENT KAREL KALNÝ generální ředitel tel.: +420 585 072 000 e-mail: ceo@unex.cz JIŘÍ MAŠEK viceprezident strojírenství tel.: +420 585 073 106 e-mail: strojirenstvi@unex.cz ZDENĚK TUŽIČKA ředitel výroby

Více

Kurzy připravují NDT pracovníka pro činnosti při zkoušení výrobků a zařízení pomocí vizuální metody v průmyslových podmínkách.

Kurzy připravují NDT pracovníka pro činnosti při zkoušení výrobků a zařízení pomocí vizuální metody v průmyslových podmínkách. VT METODA VIZUÁLNÍ EN473 Kurzy připravují NDT pracovníka pro činnosti při zkoušení výrobků a zařízení pomocí vizuální metody v průmyslových podmínkách. Pro metodu VT jsou požadavky na vstupní znalosti

Více

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Optik pro brýlovou techniku (kód: 23-033-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik optických přístrojů

Více