Kronika teraristického koutku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kronika teraristického koutku"

Transkript

1 Kronika teraristického koutku učebny přírodopisu při ZŠ, Školská 11 v Zábřehu na Moravě Mgr. Jaroslav Zbořil

2 Obsah 1. Úvod 3 2. Teraristické desatero 6 3. O chování při chovu 7 4. Budování koutku 8 5. Jak zvířátka ke svým jménům přišla 9 6. Na chvíli mezi obojţivelníky a plazy Systém, vývoj, hlavní znaky, ochrana a význam obojţivelníků Systém, vývoj, hlavní znaky, ochrana a význam plazů O zvířatech a jejich chovu Drápatka vodní Kajman brýlový Uţovka červená Korálovka sedlatá Ţelva nádherná Leguán zelený Etologická pozorování zvířat 20 Pouţitá literatura 21 Přílohy: I. Systematické zařazení chovaných jedinců II. Charakteristika chovaných zvířat III. Teraristický koutek očima dětí

3 Kapitola 1. Úvod Tato kronika vznikla během čtyř let fungování teraristického koutku ( ), s cílem zdokumentovat úsilí, které bylo nutné vynaloţit pro jeho vznik a provoz. Škola, ve které působím, je známa předáváním kvalitních přírodovědných vědomostí a dovedností jiţ po několik generací. K učitelům, kteří se o to zaslouţili, patřila i paní učitelka Zdena Špačková, po níţ jsem převzal výuku přírodopisu. Pomyslná laťka náročnosti a kvality výuky, kterou nastavila, způsobila, ţe dodnes patří mezi mé osobní vzory. Přesto jsem si dovolil jednu oblast výuky podstatně vylepšit. Touto oblastí bylo zlepšení pracovního prostředí učebny a její celkové přiblíţení přírodě. Proto vznikl náš teraristický koutek. Při jeho realizaci jsem zdůraznil několik priorit: 1. Finanční náklady sníţit vlastní prací a šikovností, svou i všech mých pomocníků. 2. Vyuţít starých, nepotřebných, dokonce i odpadních materiálů. 3. Získat sponzory na nákup zvířat mimo finanční prostředky naší školy. 4. Zajišťovat krmivo pro zvířata mimo finanční prostředky naší školy. 5. Zapojit do tvorby koutku a praktických činností se zvířaty kolektivy ţáků i jednotlivce.

4 Věnováno všem, kteří mají rádi zvířata, přírodu a ţivot vůbec. Děkuji své ţeně Marušce za to, ţe nechtěla mít hady u nás doma. Děkuji vedení školy za podporu při zbudování teraristického koutku. Děkuji všem dětem i dospělým za všechny větší i malé dary a veškerou pomoc. Děkuji svému strýci MUDr. Jiřímu Černému za pomoc při léčbě zdravotních potíţí chovaných zvířat.

5 Děkuji všem, kteří svou dobrou vůlí přispěli ke zbudování expozice, zvláště pak: vedení školy za umoţnění vzniku expozice, nadaci Open Society Fund za Kč na rozvoj expozice, Městskému úřadu Zábřeh za Kč na rozvoj expozice, sdruţení rodičů za zakoupení terarijního zvířete, zaměstnancům pily Hoštejn za dřevo na obloţení expozice, panu Zemánkovi, firma Akva-Tera, za vzduchovací motorek, panu Oklešťkovi, firma Pomněnka, za umělé květiny, panu Omastovi, firma Omasta, za exempláře ţelvy nádherné a drápatku vodní, panu Moravcovi, soukromému podnikateli, za Kč na terarijní zvíře, panu Palmanovi, soukromému podnikateli, za 600 Kč na nákup terarijního zvířete, paní Steidlové, soukromé podnikatelce, za 100 Kč na nákup terarijního zvířete, panu Černému K., soukromému podnikateli, za zapůjčení akvária pro ryby, panu MUDr. Černému J. za zapůjčení akvária pro ryby, panu Zittovi, rodiči ţáka, za věnování akvária pro obojţivelníky, paní Brázdové, rodiči ţáka, za věnování terária pro ţelvy, P. Svádovi, ţákovi, za věnování kostry terária pro hady a ještěry, panu Meixnerovi a panu učiteli Kozákovi za technickou pomoc, R. Pospíšilovi, P. Nátěstovi, J. Altmannové, R. a T. Diblíkovým, ţákům, za věnování samorostů do terárií.

6 Kapitola 2. Teraristické desatero Teraristické desatero je 10 bodů, které jsme spolu s ţáky formulovali, abychom získali odpověď na otázku: K čemu je to všechno dobré? Poznávání ţivota plazů a obojţivelníků nám pomáhá: překonat dávné děsivé pověry, šířené o těchto zvířatech přesvědčit se o uţitečnosti těchto zvířat při boji proti obávaným škůdcům obdivovat účelnost, ladnost a eleganci hadího pohybu přijmout hadí uchvácení kořisti jako efektivní, rychlé a téměř bezbolestné zabíjení, jako příklad pochopení zákonitostí, které panují v přírodě rozvíjet své estetické vnímání při pozorování terárií navazovat touhu po romantičnosti a dobrodruţných výpravách do celého světa zvyšovat svou dovednost při budování terárií prohlubovat své vědomosti z fyziky o elektřině, teplu a světlu trávit účelně a cílevědomě svůj volný čas studovat soustavně ţivočichy a pečovat o ţivot - dar jedinečný a jediný

7 Kapitola 3. O chování při chovu Před vypuštěním prvního zvířete do terária bylo potřebné stanovit jasná pravidla, která budou muset všichni návštěvníci koutku dodrţovat. Vedla nás k tomu pochybnost o připravenosti všech ţáků, vyrovnat se správně s přítomností nových spolubydlících. Následující pokyny mají přispět k nerušenému ţivotu našich nových zvířecích kamarádů: 1. V učebně chodíme krokem, nezpůsobujeme otřesy. 2. Nerušíme zvířata prudkým pohybem. 3. V blízkosti terárií nekřičíme, ani se nestrkáme. 4. Nedotýkáme se elektrických zařízení, neosaháváme sklo. 5. Nemanipulujeme se zajištěním proti úniku. 6. Do terárií nevhazujeme potraviny ani jiné předměty. 7. Upozorníme na okolnosti, které by mohli vést k úniku nebo úhynu zvířat. 8. Zkrátka chováme se tak, jako by byl koutek náš vlastní. Zhotovit pěkné terárium či akvárium můţe a nemusí být jednoduché. A co teprve teraristický koutek? Stačí mít asi Kč a půl je hotovo. Zbývá uţ jen zajít do teraristické prodejny, vybírat, vybírat, nakupovat a nakupovat. Pak by ale bylo zbytečné psát tuto kapitolu. Vzpomínáte na mé priority ze strany 3? Ano? Máte pravdu! U nás probíhalo budování jinak. Tak tedy znovu.

8 Kapitola 4. Budování koutku Na počátku bylo nadšení, aktivita, dary a práce. Ze starého akvária jsme vyrobili dvě terária. Jedno pro hada, druhé pro malého leguána. Akvárium jsme dopravili do školy na dvoukoláku. Důkladně jsme jej očistili, natřeli, opatřili větráním. Boky jsme obloţili leptaným pěnovým polystyrenem. Zadní část jsme vyzdobili pěkným panoramatickým obrazem a ze předu uzavřeli čelními skly se zámky. Díky panu školníkovi Ladislavu Meixnerovi jsme si nemuseli dělat hlavu se řezáním skla a elektroinstalací. Pan učitel Radek Kozák nás zasvětil do problémů, jak opracovávat kovy a dřevo na nástrojích a zařízeních ve školní dílně. Díky tomu jsme pak mohli koutek obloţit borovým dřevem, které nám věnovali pilaři z Hoštejna. Výzdobu terárií nám usnadnila výstava darovaných samorostů, jeţ byla za tím účelem uspořádána. V porotě, která určila vítěze soutěţe, hodnotila samorosty i paní ředitelka Jana Patková. Vyrobit květiny jako dekoraci jsme opravdu nedokázali. Ale zde nám pomohly peníze sponzorů. Teraristickou maturitou pro mne byla výroba akvaterária pro ţelvy o zimních prázdninách v prosinci roku I zde sklo nařezal náš pan školník. Jak leguán rostl, stávala se mu jeho ubikace stále těsnější, a tak došlo na výrobu vysokého terária. Zkušenosti mi zde jiţ ve větší míře dovolily zapojit i šikovné ţáky (broušení, natírání, leptání,atd.). Jako poslední vzniklo akvaterárium pro kajmana, které se nachází nad v téţe době zbudovanou expozicí, varující před nebezpečím drog. Koutek procházel dalšími úpravami. Přidány byly ţivé květiny, fotografické a textové panely. Celý koutek vyţaduje pravidelné udrţování. Zejména ţáci z přírodovědného semináře se naučili pracovat se ţelvami, hady i ţábou, čímţ mi usnadňují práci. S leguánem a hlavně s kajmanem si však pro jejich nebezpečnost musím poradit sám. Kapitola 5. Jak zvířátka ke svým jménům přišla Netrvalo dlouho a naše zvířecí rodinka se začala rozrůstat. K ţelvám a drápatce postupně přibyl leguán a uţovka, posléze i kajman a korálovka. Příchod kaţdého nového nájemníka budil velkou pozornost ţáků, tvořících zvědavé houfy před kaţdým novým teráriem. Zapamatovat si jména všech druhů zvířat činilo zvláště těm malým potíţe, a proto jsme uvítali nápad přiřadit kaţdému exempláři vlastní křestní jméno. Ve spolupráci s časopisem Školák vznikla celoškolská anketa a jména byla na světě. Ţelvy dostaly jména J.R., Boby a Clif po hlavních hrdinech amerického seriálu Dallas. Filmové hvězdy daly jméno i leguánovi Silvestrovi a kajmanovi Dundeemu. Hadům byla přisouzena jména uţovka Adélka a korálovka Korálek. Ţába se začala honosit jménem Kvido Alois I.

9 Kapitola 6. Na chvíli mezi obojţivelníky a plazy Mezi důleţité úkoly, které musí úspěšný terarista zvládnout, patří vědomosti o chovaných zvířatech. Ty jsme většinou získávali studiem odborné literatury. Odborné publikace ( jsou uvedeny v seznamu pouţité literatury) nám umoţnily sepsat následující dvě kapitoly Systém, vývoj, hlavní znaky, ochrana a význam obojţivelníků Systém obojţivelníků: V současné době známe asi druhů třídy obojţivelníků (Amphibia), které členíme do tří podtříd: 1.Podtřída APODA ( beznozí ) řád Gymnophiona ( červoři ) 2. Podtřída CAUDATA ( ocasatí ) řád Urodela ( mloci ) 3. Podtřída SALIENTIA ( bezocasí ) řád Anura ( ţáby ) Vývoj obojţivelníků: Obojţivelníci se vyvinuli před miliony let ve svrchním devonu. K charakteristikám devonu patří silné deště, šíření rostlin a jejich přizpůsobení podmínkám ţivota na souši a především obrovská rozmanitost ryb. A právě z ryb lalokoploutvých se postupně vyvinuli obojţivelníci. K prvním známým zástupcům patřil primitivní krytolebec rodu Ichthyostega. Největší vymřelé druhy, např. Eryops dorůstali délky kolem 3 metrů. První ţáby se objevily počátkem triasu. Ze skupiny primitivních krytolebců vedl vývoj k plazům. Jiné skupiny byly základem dnešního systému ţijících obojţivelníků. Hlavní znaky obojţivelníků: Obojţivelníci tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci. Alespoň po část roku ( v období rozmnoţování ) jsou všichni určitým způsobem vázáni na vodu. Dospělí obojţivelníci jsou schopni dýchat vzdušný kyslík a ţít proto na souši. 1. Kladou primitivní vajíčka bez zárodečných obalů. 2. Larva obojţivelníků ( pulec ) ţije ve vodním prostředí a dýchá ţábrami. 3. Během vývinu probíhá u obojţivelníků metamorfóza ( proměna ) larvy v dospělce s plícemi. Plíce jsou nedokonalé, proto přijímají obojţivelníci kyslík celým povrchem těla. 4. Přední pár končetin obojţivelníků má čtyři prsty, zadní pár pět. 5. Kůţi mají vlhkou se slizovými i jedovými ţlázami. Pigment v kůţi umoţňuje barvoměnu. 6. Obojţivelníci jsou masoţraví, pouze ţabí pulci strouhají z vegetace nánosy řas a jiné organismy. 7. U většiny obojţivelníků dochází k páření s vnějším oplozením.

10 Ochrana a význam obojţivelníků: Státy svou přírodu chrání zákony. Úmluvy existují i mezi státy (Bernská, Bonnská, Washingtonská konvence). Ochrana přírody a organismů je také podchycena v různých programech a nadacích (WWF, UNEP, IUCN ).Většina obojţivelníků je zákonem chráněna, neboť jsou uţitečnou součástí vodních ekosystémů. V současné době jsou mnohé druhy váţně ohroţeny na své existenci. Největším problémem je zhoršování ţivotních podmínek a ničení vodních ekosystémů. Ubývají malé rybníčky, vodní nádrţe a potůčky, mizí baţiny a zamokřené oblasti, přibývají vody, a to silně znečištěné. Mění se chemismus vody. V Africe se masem a vejci některých obojţivelníků domorodci ţiví Systém, vývoj, hlavní znaky, ochrana a význam plazů Systém plazů: V současné době ţije na Zemi asi druhů třídy plazů (Reptilia). Řadíme je do tří podtříd a čtyř řádů. 1.Podtřída CHELONIA řád Testudines ( ţelvy ) 2.Podtřída ARCHOSAURIA řád Crocodylia ( krokodýlové ) 3.Podtřída LEPIDOSAURIA řád Rhynchocephalia řád Squamata ( šupinatí ) podřád Sauria ( ještěři ) podřád Serpentes ( hadi ) Vývoj plazů: Plazi jsou starobylého původu, první z nich se na Zemi vyvinuli z krytolebců, před asi 300 miliony let v karbonském období mladších prvohor. Největšího rozkvětu dosáhla tato ţivočišná skupina v druhohorách od triasu po dobu křídovou. Tehdy ovládly souš, vzduch i vodu obrovští veleještěři, ptakoještěři a ryboještěři. Dosahovali délky aţ kolem 30 metrů a hmotností aţ kolem 30 tun. Všichni veleještěři vyhynuli na konci druhohor. Menší a přizpůsobivější plazi se vyvíjeli dál a dali vznik dnešním plazům, tj. ještěrům, krokodýlům, ţelvám a hadům. Jedna z větví je pravděpodobně předky dnešních ptáků, z jiné zvláštní specializované skupiny praplazů vznikli savci.

11 Hlavní znaky plazů: Plazi jsou první třídou obratlovců, která se plně přizpůsobila ţivotu na souši. Nemají však pravou termoregulaci jako například ptáci či savci. 1. Zárodek je kryt třemi plodovými obaly a můţe se vyvíjet zcela mimo vodní prostředí. 2. Kůţe je zrohovatělá, kryta šupinami, nebo krunýři. Hojně se zde vyskytují pigmentové buňky (barvoměna některých druhů). 3. Kostra proti obojţivelníkům je dokonalejší. Dochází k redukci prstů i celých končetin. Dýchají plícemi celý ţivot. 4. Cévní soustava tvoří přechod mezi obojţivelníky a dokonalou cévní soustavou ptáků a savců. 5. Smyslové ústrojí doplňuje u mnohých druhů Jacobsonův orgán, na který přenáší plaz pomocí rozeklaného jazyka čichová, chuťová i tepelná podráţdění. 6. Někteří plazi kladou vajíčka, jiní jsou ţivorodí. Péče o mláďata buďto není vyvinuta nebo je na nízké úrovni. 7. U mnohých druhů se vyvíjí jedové ţlázy. Význam a ochrana plazů: Plazi představují součást potravních řetězců. Jsou uţiteční jako konzumenti bezobratlých škodlivých ţivočichů. Velcí plazi se ţiví jinými obratlovci, čímţ pomáhají udrţovat přírodní rovnováhu. Ţelvy jsou ohroţeny lovem, sběrem vajec a zvětšeným počtem zdivočelých zvířat. Vyuţívá se ţelví maso, krunýř poskytuje ţelvovinu. I někteří ještěři se konzumují. Hadi jsou pronásledováni, často na základě pověr o jejich nebezpečnosti. Člověku nebezpeční jsou zejména jedovatí hadi, jejichţ jed se pouţívá na výrobu sér proti hadímu uštknutí i jiných léčiv. Krokodýli i hadi se loví pro kůţi. Pro značný úbytek mnoţství druhů plazů je většina také zákonem chráněna. Velký význam má i ochrana ţivotního prostředí.

12 Kapitola 7. O zvířatech a jejich chovu 7.1. Drápatka vodní Drápatka vodní je druhem bezjazyčné ţáby. Obývá jihozápadní a východní Afriku. Dorůstá velikosti kolem 10 cm. Má malou, širokou, trojúhelníkovitou hlavu, vpředu okrouhle zašpičatělou. Malé oči jsou umístěné na vrchu hlavy. Krk je tlustý. Tělo je silné a zavalité. Přední končetiny jsou slabé s tenkými prstíky, zadní končetiny jsou silné s dlouhými prsty a velkými plovacími blánami. Na třech vnitřních prstech zadních nohou jsou zrohovatělé drápy. Dokonale hladká pokoţka je svrchu šedá, někdy skvrnitá a břišní část je světlejší. Drápatka vodní tráví celý ţivot ve vodě. V přírodě ţije v mělkých tůních i řekách, kde se ţiví vodním hmyzem a červy. Kdyţ je kořist příliš velká, tak ji drápky rozporcuje. Kromě ţivé potravy ji přikrmujeme libovým masem. Chov drápatek je poměrně jednoduchý, a proto vhodný i pro úplné začátečníky. Postačí akvárium se 40 litry vody pro jeden pár. Teplotu udrţujeme mezi C. Při pokusu o odchov můţeme pro lepší rozmnoţování na několik týdnů teplotu přechodně sníţit (ne pod 12 C). Samičky kladou aţ vajíček. Kaţdé jednotlivá vajíčka lepí zvlášť na nějakou vodní rostlinu. Z vajíček se po dvou aţ třech dnech líhnou šedaví pulci. Vypadají jako miniaturní sumci. Na hlavě mají dlouhé hmatové vousy, s jejichţ pomocí hledají ve vodě potravu. Vývoj v ţáby trvá asi 2 měsíce Kajman brýlový Kajman brýlový pochází z Jiţní Ameriky, kde ţije od jiţního Mexika aţ po Ekvádor. V přírodě dorůstá délky aţ 3 metry, v zajetí kolem 150 centimetrů. Chovaní jedinci pocházejí z farem, ve volné přírodě je kriticky ohroţený. Znakem kajmanů jsou zuby, které zapadají do jamek horní čelisti (nejsou vidět).

13 Pro chov je vhodné akvaterárium délky 2-3 metry s teplotou vody o C bez nočního poklesu. Jako potravu předkládáme cvrčky, měkkýše, ryby, hlodavce (2x týdně). V zimě často příjem potravy omezujeme. Pozor nebezpečné zvíře! 7.3. Uţovka červená Ţije ve stepních oblastech s obilnými poli od USA k Mexiku. Má hadovité tělo bez končetin délky aţ 2 metry, suchou, rohovitou kůţi se šupinami a štítky. Zornice oka je kruhovitá. K dýchání vyuţívá jednu plíci. V případě ohroţení zaujme přední třetinou těla tvar písmene S, pohybuje ocasem a bez váhání kousne. Zvláštním znakem hadů je volné spojení levé i pravé poloviny čelisti, umoţňující polykání velké potravy.při lovu hůře vnímá nehybné předměty. Je to škrtič. Ţiví se hlodavci, ještěrkami, ptáky a netopýry. Budujeme pro ni středně velké terárium s několika větvemi o rozměrech 100x50x50 centimetrů. Dáváme větve s moţností úkrytu. Teplotu udrţujeme od o C s nočním poklesem na pokojovou teplotu. Pro lepší rozmnoţování můţeme v zimě sníţit na 15 o C nebo zazimujeme mezi 7-8 o C. Pozor hyne při 4 o C. Páření probíhá dvakrát ročně (jaro a léto). Gravidita trvá dní. Samice v teráriu klade aţ 28 vajec. Mláďata jsou 5-18 cm dlouhá a líhnou se do dní Korálovka sedlatá Korálovka obývá lesy i pole západního Mexika. Dosahuje délky aţ 130 centimetrů. Jako mimikry jí slouţí zbarvení, kterým napodobuje prudce jedovatého korálovce. Na těle se střídají ţluté, černé a červené pruhy jen pořadí barev je jiné. Svou potravu hlodavce, ptáky i jiné hady zabíjí škrcením. Chováme ji v teráriu jako pro uţovku. Optimální teplota přes den činí o C, s nočním poklesem ke 20 o C Ţelva nádherná Ţelva nádherná obývá řeky, potoky, jezera a baţiny zarostlé vegetací v níţinách kolem řeky Mississippi, aţ k Mexickému zálivu. Tělo délky aţ 28 cm je uzavřeno v krunýři. Hřbetní část krunýře (karapax) je hnědý, ţlutě prouţkovaný, u mladé ţelvy se ţlutými skvrnami. Spodní část (plastron) je ţlutý s černými prstencovitými oky. Hlava a krk jsou hnědé s podélnými ţlutými pásy a s nápadnou červenou skvrnou za okem. Nohy a ocas jsou šedavé, ţlutě pruhované. Ţelva nemá zuby, místo nich pouţívá zobákovité čelisti. Jsou to všeţravci. Ţiví se vodním hmyzem, plţi, korýši, rybkami, pulci i vodním rostlinstvem. V zajetí přijímají syrové libové maso.nejčastěji je chováme v akvateráriích s ostrůvkem o rozměrech 100x50x50 centimetrů v počtu 2 aţ 4 jedinců. Vhodná teplota vody je C. Rády a dlouho se sluní. V místě, kde se ţelvy vyhřívají, můţe teplota vzduchu dosahovat C. Při odchovu samice kladou vajíčka s vápenitou skořápkou. O mláďata nepečují. Mladé ţelvičky jsou náročnější na potravu a teplotu. Pohlaví u nich rozeznáváme obtíţně. Dospívají po 2 aţ 5ti letech. Odrostlejší samci mají na předních nohách delší drápy a mají i delší a silnější ocásek neţ samice.

14 7.6. Leguán zelený Celková délka leguána je přes dva metry.většina leguánů má dlouhé, ploché a zavalité tělo a ocas poměrně krátký. Jeho zbarvení je zelené, ţlutošedé nebo šedozelené s několika tmavými příčními pruhy na těle i na ocase. Samci mají mohutněji vyvinutý hřbetní lem, tvořený silnými a protaţenými šupinami, mají i větší lalok pod hrdlem a nápadnější stehenní póry neţ samice. Hlava je asi 5 aţ 8 cm dlouhá a zelená. Skládá se z očí a ústní dutiny. Oči jsou kulaté, různé barvy. Ústní dutina se skládá z jazyku, z malých a ostrých zubů. Leguán zelený má 2 páry noh, které mají hnědozelenou barvu.na kaţdé noze má 5 prstů,které jsou zakončeny centimetrovými drápky. Leguány je nejlépe chovat v prostorných nádrţích, dlouhých 1,5-2 m, asi metr vysokých a neméně 60 cm hlubokých. Při pečlivém chovu, se začíná pářit uţ ve velikosti kolem 90 cm, zhruba ve věku dvou let. Do terária je nutno umístit silnější větve a na dno vyšší vrstvu směsy hlubokého písku, bukového listí, rašeliny a mechu rašeliníku. Teplotu v teráriu udrţujeme mezi C. v noci sniţujeme na C. Teplota v zimě můţe být niţší, neměla by však klesnout pod 18 C. V mládí jsou leguáni masoţravci a v dospělosti přechází na rostlinou stravu. Jako potravu předkládáme moučné červy, vařená vejce, myšky, salát, duţnaté listy, květy, smetánky, různé ovoce a zeleninu. Leguáni zelení jsou nároční na podíl vápníku, minerálních látek a vitamínů v potravě a kaţdodenní jemný postřik vodou.

15 Kapitola 8. Etologická pozorování zvířat Pozorovat chování zvířat v přírodě se jen tak kaţdému nepoštěstí. V našem koutku přírody se tak mohli ţáci stát etology (vědci, kteří zkoumají chování zvířat) v podmínkách, podobným těm v přírodě. Poslouţila k tomu několikaminutová přestávka, hodina přírodovědného semináře, někdy i chvíle v hodinách přírodopisu. Odměnou za příkladné chování mohli ţáci pozorovat krmení hadů. Viděli s jakou chutí se vţdy do obrovského sousta zakousla uţovka. Během několika minut, po důkladném zapití, se odplazila s plným ţaludkem na své oblíbené místo. To korálovka si obvykle se svým útokem dávala na čas. Někdy jí kořist i několikrát unikla tak říkajíc těsně před nosem. Viděli jsme, jak se hadi připravují na svlékání staré pokoţky. Samotné svlečení jsme pozorovali vzácně. Hadi si je schovávali na noc. Asi se před námi styděli. Velkou chuť k jídlu má i náš kajman. Stačí zaštěrchat klíči v zámku a je v pohotovosti. Ryba v okamţiku mizí v jeho bezedném krku. Většinu dne se potom proválí ve vodě, občas vyleze a kouká z prohřátých kamenů. Zvědavé ţelvy neustále vykukují, co se děje kolem. O vhozenou potravu se i poperou, jak si ji kradou od tlamek. Jindy zase jakoby rozmrzele nechávaly hovězí kousky bez povšimnutí. Vodními plţi však nikdy nepohrdnou. Ţábu krmíme rukou, lapne totiţ jen to, co se pohybuje. A kdyţ je sousto příliš velkéšikovné prstíky si dokáţou poradit. Leguán se také rád nechává přemlouvat. Někdy i před nabízenou potravou zavře oči. Trucovitost ho obvykle přejde, kdyţ v misce zahlédne květy smetánky či pampelišek. Jak se zvířeti daří, prozradí i přírůstky na váze a délce (viz příloha č.: III.). Proto jsme některá zvířata v jejich útlém věku pravidelně měřili. Na ţelvy jsme pouţívali šupleru. Šlo to vcelku snadno. Na počátku roku 1999 uţ začínala být jaksi krátká, neboť rostoucí ţelvy nebraly na moţnosti tohoto přístroje ohled. S jinými zvířaty byla práce ještě těţší. Hadi nechtěli pochopit, ţe metr je rovný a při měření se všemoţně kroutili. Leguán bral kaţdé měření jako boj o holý ţivot a já z toho měl často ruce plné škrábanců. Respekt před krokodýlími zuby a určitá zkušenost s naším kajmanem způsobila, ţe jsem od nějakého pravidelného chytání a přeměřování raději upustil. Nebylo ani třeba. Vţdyť je vidět i pouhým okem, ţe roste docela dobře. Pouţitá literatura Čihař, J., 1989: Teraristika. Práce. Praha. Gaisler, J., 1983: Zoologie obratlovců. Academia. Praha. Smrčková, L., Smrček, M., 1990: Začínáme se zvířaty. SZN. Praha. Štraub, R., Niedl, J., 1972: Teraristika v koutku ţivé přírody. SPN. Praha. Encyklopedický průvodce. Obratlovci. Nakladatelský dům OP. Praha.1994

16 Přílohy: Příloha I. : Systematické zařazení chovaných zvířat. Říše: Ţivočichové (Animalia) Podříše: Mnohobuněční (Metazoa) Kmen: Strunatci (Chordata) Podkmen:Obratlovci (Vertebrata) Nadtřída: Čelistnatci (Gnathostomata) Třída: Plazi (Reptilia) Plazi (Reptilia) Podtřída: Lepidosauria Chelonia Řád: Squamata (Šupinatí) Testudines (Ţelvy) Podřád: Sauria (Ještěři) Cryptodira (Skrytohlaví) Nadčeleď: Iguania Čeleď: Iguanidae (Leguánovití) Emydidae Podčeleď: Iguaninae Emydinae Rod: Iguana Laurenti, Chrysemis Gray, Druh: Leguán zelený Ţelva nádherná Iguana iguana Chrysemis scripta elegans Třída: Plazi (Reptilia) Plazi (Reptilia) Podtřída: Lepidosauria Lepidosauria Řád: Squamata (Šupinatí) Squamata (Šupinatí) Podřád: Serpentes (Hadi) Serpentes (Hadi) Nadčeleď: Xenophidia Xenophidia Čeleď: Colubridae (Uţovkovití) Colubridae (Uţovkovití) Podčeleď: Colubrinae Colubrinae Rod: Elaphe Fitzinger, Lampropeltis Fitzinger, Druh: Uţovka červená Korálovka sedlatá, šarlatová Elaphe guttata Lampropeltis triangulum sinaloe Třída: Plazi (Reptilia) Obojţivelníci (Amphibia) Podtřída: Archosauria Salientia (Bezocasí) Řád: Crocodylia (Krokodýlové) Anura (Ţáby) Podřád: Esuchia Aglossa Čeleď: Alligatoridae (Aligatorovití) Pipidae (Pipovití) Rod: Caiman Spix, Xenopus Wagler, Druh: Kajman brýlový Drápatka vodní Caiman crocodylus Xenopus laevis Příloha II. : Charakteristika chovaných zvířat.

17 Ţelva ozdobná (nádherná) (Chrysemis scripta elegans) Výskyt - střední a východní část USA, severovýchod Mexika Prostředí - hlubší jezera a řeky, mláďata na mělčinách Teplota o C (28 o C) Délka - aţ 28 centimetrů Potrava - bezobratlí, vejce, libové maso, listy Uţovka červená (Elaphe guttata) Výskyt - Severní Amerika Prostředí - pole a louky stepních oblastí Teplota - ve dne o C - v noci o C Délka - aţ 160 centimetrů Potrava - hlodavci, ptáci Leguán zelený (Iguana iguana) Výskyt - tropická Amerika Prostředí - pralesy, na stromech Teplota - ve dne o C v noci o C Délka centimetrů Potrava - bezobratlí, listy, vejce, tvaroh, plody Korálovka sedlatá, šarlatová (Lampropeltis triangulum sinaloe) Výskyt - západní Mexiko Prostředí - lesy, pole Teplota - ve dne o C v noci 20 o C Délka centimetrů Potrava - hlodavci, ptáci, jiní hadi Kajman brýlový (Caiman crocodilus) Výskyt - jiţní Mexiko-severní Brazílie Prostředí - říční pobřeţí Teplota o C, bez nočního poklesu Délka - aţ 3 metry, v zajetí 150 centimetrů Potrava - bezobratlí, ryby, hlodavci Drápatka vodní (Xenopus laevis) Výskyt: - jihozápadní a východní tropická Afrika Prostředí: - tůně, řeky Teplota: o C Délka: - aţ 20 centimetrů Potrava: - bezobratlí, kousky masa Příloha III. : Teraristický koutek očima dětí.

18 Náš nový koutek přírody přinesl odezvu v reakcích, názorech a hodnoceních řady dětí. Bylo jich tolik, ţe stálo za to, uspořádat literární soutěţ, ve které mohl kaţdý z účastníků popustit uzdu své fantazii. Zde je seznam autorů a jejich prací, z nichţ nejzdařilejší tvoří poslední část této kroniky: Školní rok 1996/1997: Martin Škrott 8.B V přírodopise nověji Marie Tomášková 9.B Malá školní ZOO Hana Hetmánková 7.A Teraristika u nás ve škole Blanka Kunertová 8.A Safari ve třídě Věra Hoffmannová, Lenka Suchomelová 7.B Náš leguán Jarmila Brablecová 8.B Ţije s námi leguán Erika Urbánková 8.A Uţovka Adélka Šárka Kunertová 8.A Uţovka Adéla Veronika Straková 9.A Mini ZOO Kateřina Holoušová 7.A Zvířátka v učebně přírodopisu Lenka Švagrovská 9.B Akvárium a terárium v naší škole Mirek Omasta 9.C Ţelva - nový člen rodiny Soňa Jedonková 7.A Adéla ještě nevečeřela Petra Nevtipová 8.C Pomoc, had Školní rok 1997/1998 Otakar Wolny 6.A Problematika čištění ţelvího akvária Jarmila Brablecová 9.B. Třída, která je nej Hana Hetmánková 8.A Krásy naší třídy Milena Skálová 8.C. Překvapení Lukáš Bílý 6.B. Naše malá školní ZOO Ondřej Frank 9.A. Krokodýlové - víme o nich všechno?

19

20

21

22

23

24

25

26

Reportáž Miami Seaquarium 2011

Reportáž Miami Seaquarium 2011 Reportáž Miami Seaquarium 2011 Adresa: Miami Seaquarium 4400 Rickenbacker Causeway Miami, Fl 33149 Tel.: (305) 361-5705 Web: http://www.miamiseaquarium.com/ Mají otevřeno 365 dní v roce, raději si to však

Více

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo.

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo. Živočišná říše Živočišná říše Živočišná říše je obrovská. Skládá se z pěti skupin obratlovců, zvaných savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Kromě nich však existuje velké množství živočichů, které

Více

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé)

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Přírodopis VII. RYBY Nejpočetnější skupina obratlovců Studenokrevní Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Dýchání - žábrami (kryté skřelemi), O2 rozpuštěný ve vodě Tělo kryto kůží - šupiny Plynový

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE LÁSKA ZVÍŘAT ANEB JAK SE ZVÍŘATA ROZMNOŽUJÍ ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B OBSAH I Úvod II Teoretická část 1 Bezobratlí 1.1

Více

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Obsah Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)... 1 Obsah... 1 Historie... 1 Zoologické zařazení... 2 Rozšíření... 2 Legislativa... 3 Zoologie... 4 Ekologie...

Více

život v křídě SPINOSAURUS 252 mil.

život v křídě SPINOSAURUS 252 mil. 102 život v křídě SPINOSAURUS 252 mil. trias jura křída kenozoikum 201 mil. 145 mil. 66 mil. 0 Spinosaurus Gigantický teropodní dinosaurus, delší a zřejmě i těžší než mohutný Tyrannosaurus rex (strany

Více

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků 1/11 5.2.02.15 Ptačí obři a trpaslíci běžci Afrika, J. Amerika, Asie, mohutné tělo, dlouhý krk, malá hlava s plochým zobákem, křídla zakrnělá nelétají, silné nohy rychlý běh, nemá vyvinutý hřeben, prapor

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_027

Více

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY MILESTONE 03 ŽIVOT V PŮDĚ within the framework of the EU-funded project "ACT WELLL!" DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY Ivana Plíšková Brno, December 2014 LIPKA-ŠKOLSKÉ ZAŘÍZENÍ PRO ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Identifikace školy, obec: Třídní kolektiv: 1. Velkým tématem prvního kola soutěže bude hmyz. Abyste věděli, jak se hmyz pozná, doplňte následující slova nebo slovní

Více

Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH

Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH TEXT: DANA ADAMOVÁ, FOTO: MATYÁŠ ADAM Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH Již od roku 2009 probíhá na školách dlouhodobý program Zvyšování hnízdních možností ptáků

Více

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ Zahrej si AZ kvíz. Pod každým písmem je schovaná otázka. Pokud na ni odpovíš správně, můžeš si vymalovat políčko barvou, jakou si zvolíš. Pokud odpovíš správně, může na otázku

Více

Denní motýli Nové Paky

Denní motýli Nové Paky ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ PAKA, HUSITSKÁ 1695 ročníková práce Denní motýli Nové Paky a okolí Věra Tranová Vedoucí ročníkové práce: Mgr. Lukáš Rambousek Předmět: Přírodopis Školní rok: 2010 / 2011 1 Prohlašuji,

Více

Odstavcové a znakové styly Odstavcové styly

Odstavcové a znakové styly Odstavcové styly Odstavcové a znakové styly Odstavcové styly můžeme přiřadit textu formátování a průběžně aktualizovat pojmenování a aplikace odstavcových stylů na celé odstavce vlastnosti znaků (druh, velikost, řez, barva

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a I. Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a žďáření (vypalování) lesů, na jejichž místě byla

Více

Letouni. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 3. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Letouni. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 3. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Letouni Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 3. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s řádem savců, který zvládl aktivní let. Letouni znaky: - Jediní

Více

Země živá planeta Vznik Země. Vývoj Země. Organické a anorganické látky. Atmosféra Člověk mění složení atmosféry. Člověk mění podnebí planety

Země živá planeta Vznik Země. Vývoj Země. Organické a anorganické látky. Atmosféra Člověk mění složení atmosféry. Člověk mění podnebí planety Vyučovací předmět Přídopis Týdenní hodinová dotace 2 hodiny Ročník Prima Roční hodinová dotace 72 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy Žák porozumí rozdělení nebeských těles ve vesmíru

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

PLAZI (Reptilia) Systém Třída: Plazi Podtřída: Haterie Podtřída: Želvy Podtřída: Krokodýli Podtřída: Šupinatí Řád: Ještěři Řád: Hadi

PLAZI (Reptilia) Systém Třída: Plazi Podtřída: Haterie Podtřída: Želvy Podtřída: Krokodýli Podtřída: Šupinatí Řád: Ještěři Řád: Hadi PLAZI (Reptilia) Systém Třída: Plazi Podtřída: Haterie Podtřída: Želvy Podtřída: Krokodýli Podtřída: Šupinatí Řád: Ještěři Řád: Hadi PLAZI Obecná charakteristika plazů o suchozemští živočichové o evolučně

Více

Název: Anatomické muzeum srovnávací anatomie

Název: Anatomické muzeum srovnávací anatomie Název: Anatomické muzeum srovnávací anatomie Autor: Paed.Dr. Ludmila Pipková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie, fyzika, biomechanika Ročník:

Více

Život ve vodě a u vody

Život ve vodě a u vody Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.28 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06 Plazi Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

Tvorba trvalého preparátu

Tvorba trvalého preparátu BIOLOGIE Tvorba trvalého preparátu V rámci následujícího laboratorního cvičení se studenti seznámí s technikou tvorby trvalých preparátů členovců. Gymnázium Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková organizace

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa

Speciální ZŠ a MŠ Adresa Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * *

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * * Hmyz * * * toto je pomoc pro ty, kdo byli vybráni do soutěže Poznej a chraň- téma všechno lítá co má i nemá peří Není nutné se naučit všechno!! Prostě se bavte a zajímejte, prohlédněte si to, co vás zajímá...

Více

Kroměřížský akvaristický spolek, o. s.

Kroměřížský akvaristický spolek, o. s. ŘÁD OCHRANY ZVÍŘAT PŘI VEŘEJNÉM VYSTOUPENÍ AKVARIJNÍCH RYB, VODNÍCH A TERARIJNÍCH ŽIVOČICHŮ PŘI PRODEJNÍCH SETKÁNÍCH AKVARISTŮ A TERARISTŮ CHOVATELŮ, PŘI VÝSTAVÁCH SPOLEČENSKÝCH, SOUTĚŽNÍCH A PRODEJNÍCH

Více

Vážení milovníci přírody, milé děti,

Vážení milovníci přírody, milé děti, Vážení milovníci přírody, milé děti, obdrželi jste brožurku Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním s názvem Hmyz. Jsme mezinárodní organizace, která působí na území České republiky, Polské

Více

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 ZÁŘÍ téma: Naše škola a město - vítáme se a seznamujeme se (řád ŠD) - zásady správného stolování - bezpečná cesta a orientace

Více

Až 4 x větší než přední

Až 4 x větší než přední Jonáš Richard 14.2.2014 Vzhled Tarbíci svým vzhledem připomínají klokany. Jejich tělo je dlouhé 10 cm a váhově se pohybují okolo 60g, jejich ocas je ještě o něco delší než tělo a na konci je zakončen bíločernou

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. /2008 Sb. Požadavky na krmení handicapovaných zvířat:

Příloha č. 1 k vyhlášce č. /2008 Sb. Požadavky na krmení handicapovaných zvířat: Příloha č. 1 k vyhlášce č. /2008 Sb. Požadavky na krmení handicapovaných zvířat: 1. Pro dravé ptáky a sovy je vhodné toto krmení a) celá usmrcená krmná zvířata vhodného druhu, b) maso jatečných zvířat,

Více

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo TEORETICKÁ ČÁST test 1. Žlutočerně zbarvenou pestřenku obvykle predátoři neloví, protože: a) Její tělní tekutina obsahuje jedovatou látku. b) Má ţihadlo. c) Má ostrá kusadla. d) Ji povaţují za nebezpečnou

Více

Víte, že? Orel skalní. Ptáci

Víte, že? Orel skalní. Ptáci Orel skalní Délka těla: 80 až 95 cm Rozpětí křídel: 195 až 230 cm Orel skalní patří k největším ptákům dravcům vůbec. Nejčastěji ho můžete zahlédnout letícího. Orel představuje velmi elegantního letce,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz Úvod Dobrý den, váţení čtenáři, je tady konec dalšího měsíce a s ním i předposlední číslo našeho školního časopisu Plováček. Doufám, ţe se těšíte na příští měsíc. Já děsně. A víte proč?? Pokud nevíte,

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Výstupy ŠVP Učivo Přesahy, metody a průřezová témata Žák 1. Zoologie chápe, proč obratlovce řadíme

Více

TYRANNOSAURUS. Význam: tyranský ještěr. VELIKOSTNÍ SROVNÁNÍ Výskyt: Severní Amerika (USA) Období: Délka: Výška:

TYRANNOSAURUS. Význam: tyranský ještěr. VELIKOSTNÍ SROVNÁNÍ Výskyt: Severní Amerika (USA) Období: Délka: Výška: 172 Pozdní křída TYRANNOSAURUS Význam: tyranský ještěr Tyrannosaurus je nepopiratelný král dinosauřího světa. Obludnost tohoto predátora je proslulá, je dinosauří obdobou rockové hvězdy. Žádný jiný dinosaur

Více

Třída: SAVCI (MAMMALIA)

Třída: SAVCI (MAMMALIA) Obecná charakteristika savců Třída: SAVCI (MAMMALIA) Savci jsou vývojově nejvyspělejší obratlovci. Ve fylogenetickém vývoji vznikli s plazů zvaných savcovití plazi. První savci se na Zemi objevili asi

Více

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec OBOJŽIVELNÍCI Obojživelníci stará skupina obratlovců(známí od prvohor - devon, asi 350 mil. let), která se vyvinula z lalokoploutvých ryb první obratlovci, kteří osídlili souš - nejstaršími obojživelníky

Více

BAŽANT PAVÍ DROBNÝ KRASAVEC V NAŠICH CHOVECH

BAŽANT PAVÍ DROBNÝ KRASAVEC V NAŠICH CHOVECH BAŽANT PAVÍ DROBNÝ KRASAVEC V NAŠICH CHOVECH Bažant paví šedý polyplectron bicalcaratum patří do rodu polyplectron, který je jeden z nejkrásnějších a nejzajímavějších rodů bažantů, do tohoto rodu patří

Více

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Název projektu: DOMÁCÍ ZVÍŘATA Téma: Kočka a pes 1. den: 24. září 2010 2.den Kde: Louny kino Škola Panenský Týnec - následný projekt Věková kategorie:

Více

VY_52_INOVACE_02.10 1/5 5.2.02.10 Ptáci stavba těla, chování Ptáci opeření vládci vzduchu

VY_52_INOVACE_02.10 1/5 5.2.02.10 Ptáci stavba těla, chování Ptáci opeření vládci vzduchu 1/5 5.2.02.10 Ptáci opeření vládci vzduchu Cíl objasnit vznik a vývoj ptáků - chápat vývojové zdokonalení stavby těla, přizpůsobení k letu - popsat vnější a vnitřní stavbu těla - zařadit podle znaků ptáky

Více

ţidle stůl křeslo skříň pohovka Slovo nábytek je svým významem nadřazené slovům ţidle, stůl, křeslo, skříň, pohovka.

ţidle stůl křeslo skříň pohovka Slovo nábytek je svým významem nadřazené slovům ţidle, stůl, křeslo, skříň, pohovka. Slova nadřazená domeček- obrázek slovo nadřazené nábytek ţidle stůl křeslo skříň pohovka Slovo nábytek je svým významem nadřazené slovům ţidle, stůl, křeslo, skříň, pohovka. 1. Lenka s mámou nakupuje.

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AUSTRÁLIE A OCEÁNIE. 7. přednáška Biogeografie

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AUSTRÁLIE A OCEÁNIE. 7. přednáška Biogeografie REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. přednáška Biogeografie Obecná charakteristika Svérázné rostlinstvo a zvířena převládají starobylé druhy, které se jinde ve světě vyskytují velmi vzácně příčinou

Více

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká Amur bílý - žije v rybnících a řekách - původně z Asie (řeka Amur) - živí se makrovegetací (vodní rostliny, řasy) - v Čechách má délku kolem 1m a hmotnosti 15-20kg - rychle se stal velmi oblíbenou rybou

Více

Základní škola Benešov, Dukelská ulice 4/ 2007-2008

Základní škola Benešov, Dukelská ulice 4/ 2007-2008 Základní škola Benešov, Dukelská ulice 4/ 2007-2008 STRANA 1 Přicházíme k vám s posledním číslem časopisu Labyrint v letošním školním roce. Doufáme, že zde najdete mnoho zajímavého. Toto číslo je věnováno

Více

Pamatujte, že kdykoliv je to možné, drak sežere člověka - lidé patří k dračí pochoutce!

Pamatujte, že kdykoliv je to možné, drak sežere člověka - lidé patří k dračí pochoutce! MAGIZOOLOGIE 2 OD FRANKA BELBYHO Magizoologie 2 Frank Belby Drak Patří k nejproslulejším, ale také nejobtížněji skrývatelným fantastickým zvířatům. Samice jsou obvykle větší a agresivnější, ale i k drakovi

Více

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese.

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. 25 JAK VYPADÁ RYS Víš, jak vypadá rys? Potom mu určitě vybereš

Více

Šablona: III/2. Pořadové číslo: 13

Šablona: III/2. Pořadové číslo: 13 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 13 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 19.11.2013 1 Obojživelníci rozmnožování, vývin Předmět: Ročník:

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Šelmy medvědovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 12. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Šelmy medvědovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 12. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Šelmy medvědovité Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 12. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s největšími pozemními šelmami. Medvědovití znaky -

Více

Danone Kostíci- Dinosauři Putování s dinosaury Desková hra Vypravte se společně s Kostíky do druhohor na odvážnou výpravu mezi dinosaury. Při putování se setkáte s nejznámějšími představiteli této živočišné

Více

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO?

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? PAVIÁNI Jací jsme? Na Zemi přilétá delegace ze spřátelené části vesmíru, která se velmi zajímá o život na naší planetě. Úkolem vašeho

Více

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Pracovní listy pro projekt Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy práce ve skleníku Fata Morgana PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Krajina jest obrovský, divoký, nepořádný,

Více

Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV JAVOR 1. část Modrá barva ve znaku Voděrad je podle potoku Javor. Javor se nachází na jihozápadě od Voděrad a těsně

Více

želva žlutohnědá želva obrovská želva bahenní želva sloní

želva žlutohnědá želva obrovská želva bahenní želva sloní Plazy rozdělujeme do čtyř řádů: Plazi - druhy želvy asi 300 druhů krokodýli krokodýli a aligátoři asi 23 druhů šupinatí asi 7 600 druhů hadi ještěři hatérie 2 druhy ŽELVY Krátké tělo je kryto krunýřem,

Více

Úhoř říční - Anguilla anguilla

Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř je naprosto nezaměnitelná ryba obývající vody velké části Evropy. Je proslulý svým ojedinělým rozmnožovacím cyklem, během něhož táhnou dospělé ryby do vzdálených oblastí

Více

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 18 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 13.12.2013 1 Plazi krokodýli Předmět: Ročník: Škola adresa:

Více

Implementace ICT do výuky přírodovědných předmětů fyzika, přírodopis, zeměpis a chemie Evidenční číslo: 0563P2006 Název poskytovatele dotace:

Implementace ICT do výuky přírodovědných předmětů fyzika, přírodopis, zeměpis a chemie Evidenční číslo: 0563P2006 Název poskytovatele dotace: Projekt SIPVZ Voda na Zemi 2006 Implementace ICT do výuky přírodovědných předmětů fyzika, přírodopis, zeměpis a chemie Evidenční číslo: 0563P2006 Název poskytovatele dotace: Ministerstvo školství, mládeže

Více

Název: Smyslová soustava

Název: Smyslová soustava Název: Smyslová soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 5.2.02.8 - želvy tělo pokryto krunýřem /kostěné desky s rohovitými štítky/, horní a dolní štít - většina želv zatahuje do krunýře hlavu, nohy, ocas - na nohách a ocasu rohovité štítky a šupiny - nemají

Více

Kolmonočka lekavá. Štěpán Valenta

Kolmonočka lekavá. Štěpán Valenta Kolmonočka lekavá Kolmonočka lekavá je rostlina z planety zvané Abratz. Na své planetě má velmi výhodné podmínky k životu, protože se tu ještě nevyvinuli býložravci, takže tu rostou rostliny ve velkém

Více

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr.

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Včela medonosná http://nd01.jxs.cz/412/986/d55bdc3a94_43823027_o2.jpg

Více

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 5.6.3 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOPIS I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis vychází z obsahu vzdělávacího oboru Člověk a příroda a je v některých ročnících částečně

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky.

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Některé druhy těchto masožravých rostlin vytvářejí pasti o objemu až 2 litry. G K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Její obvyklou kořistí je hmyz o velikosti

Více

Pravěcí. vládci oblohy. Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba

Pravěcí. vládci oblohy. Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba Pravěcí vládci oblohy Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba Dobrý den, děti. Schválně zkuste uhodnout, kdo jsme. Létáme v oblacích a velmi obratně dokážeme klouzat na vzdušných vírech i prolétávat mezi

Více

- nadčeleď Tarsoidea je v rámci nižších primátů, ale i v rámci celého řádu Primates zcela unikátní. - tato nadčeleď má jedinou čeleď Tarsiidae s

- nadčeleď Tarsoidea je v rámci nižších primátů, ale i v rámci celého řádu Primates zcela unikátní. - tato nadčeleď má jedinou čeleď Tarsiidae s Tarsius - nadčeleď Tarsoidea je v rámci nižších primátů, ale i v rámci celého řádu Primates zcela unikátní. - tato nadčeleď má jedinou čeleď Tarsiidae s jediným rodem Tarsius nártoun. - systematické postavení

Více

Zadání úkolů - listopad 2014

Zadání úkolů - listopad 2014 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů - listopad 2014 Pozor: Tentokrát není pracovní list vše stačí vyfotit. 1. úkol včelí rodina Cíl úkolu: Pochopit, co

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

PLAZI A KROKODÝLOVÉ PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_273 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 7 ZNAKY PLAZŮ

Více

TEORETICKÁ ČÁST test. 4. Podtrhni 3 kořenové poloparazity: ochmet, světlík, černýš, kokotice, jmelí, raflézie, kokrhel, podbílek

TEORETICKÁ ČÁST test. 4. Podtrhni 3 kořenové poloparazity: ochmet, světlík, černýš, kokotice, jmelí, raflézie, kokrhel, podbílek TEORETICKÁ ČÁST test 1. Vyber příklad mimeze: a) delfín podobající se tvarem těla rybě b) skunk produkující v ohrožení páchnoucí výměšek c) strašilka napodobující větvičku d) kuňka s výrazně zbarvenou

Více

Metodický list Význam českých alejí (střední školy)

Metodický list Význam českých alejí (střední školy) Metodický list Význam českých alejí (střední školy) SŠ Cíl lekce: Studenti znají význam stromů pro přírodu a pro člověka a znají pojem alej a význam stromořadí v krajině, chápou, čím jsou aleje specifické

Více

VY_32_INOVACE_02.13 1/5 3.2.02.13 Kroužkovci Kroužkovci článkovaní červi

VY_32_INOVACE_02.13 1/5 3.2.02.13 Kroužkovci Kroužkovci článkovaní červi 1/5 3.2.02.13 článkovaní červi cíl - popsat stavbu těla, jednotlivé orgánové soustavy, rozmnožování - uvést příklad mnohoštětinatců - objasnit jejich způsob života - znát zástupce opaskovců - chápat význam

Více

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2?

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? A dokážeš vysvětlit proč? Zkus to napsat nebo nakreslit sem Každé město má svá

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník OBECNÁ BIOLOGIE A GENETIKA RVP ZV Obsah 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.3 PŘÍRODOPIS Přírodopis 7. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo P9101 rozliší základní projevy

Více

OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV

OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV Tuèòáci jsou stále pøipravení na to, vyjít si do spoleènosti. Kdyby mìli zájem, jistì by mohli navštívit i ples v opeøe. Proè by taky ne, když neustále nosí frak! A to nejen samci,

Více

Lidoopi. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 5. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Lidoopi. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 5. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Lidoopi Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 5. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí se skupinou vyšších primátů, kam patří ze zoologického hlediska

Více

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm.

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. Marek Hák 25.1.2013 Popis Tygr indický je kočkovitá šelma (Panthera tigris tigris) také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Plazi Jméno a příjmení: Tomáš Vyhnal Třída: 5 Školní rok: 2013/14 Garant / konzultant:mgr. Marcela Sasková Datum odevzdání: 31. 3. 2014 1 ČESTNÉ

Více

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku)

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku) Chov drobných hlodavců Podmínky chovu Každý druh vyžaduje individuální podmínky chovu Základy jsou ale stejné Jako základ je chovná nádoba, která je úměrná počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou

Více

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise Biologické olympiády Biologická olympiáda 50. ročník školní rok 2015 2016 Zadání okresního kola kategorie C Praha 2016 Teoretická část test 1. Na obrázcích

Více

Se skřítky po planetě Zemi

Se skřítky po planetě Zemi Se skřítky po planetě Zemi Projekt je zaměřen na získávání poznatků týkajících se života na planetě Zemi. Děti celým rokem budou provázet čtyři skřítci, kteří je hravou formou seznámí s obměnami ročních

Více

Pracovní list č. 8 Plazi šupinatí - starší

Pracovní list č. 8 Plazi šupinatí - starší Pracovní list č. 8 šupinatí - starší Věková skupina: 4. 5. třída Počet stran: 5 Časová náročnost: Vzdělávací cíl: Postup při vypracování: Zpracovala: Ilustrátor: 15 minut Děti budou znát základní informace

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ HÁĎÁTKO BOROVICOVÉ BURSAPHELENCHUS XYLOPHILUS Odbor ochrany proti škodlivým organismům Ing. Petr Kapitola Ing. Martina Jurášková Ztracená 1099, Praha 6, PSČ

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9.

Více

Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení

Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení Náš mozek se vyvíjel více než 200 milionů let. Byla to období, kdy na zemi vládli plazi, pak savci a následně primáti. V těchto obdobích se postupně vyvíjely všechny

Více

Satyr temminckův- tragopan temminckii

Satyr temminckův- tragopan temminckii Satyr temminckův- tragopan temminckii Tento v současné době nejčastěji chovaný zástupce satyrů a i nejvíce rozšířený zástupce satyrů, byl do Evropy poprvé dovezen v roce a to v roce 1864 do ZOO Londýn.

Více

1. číslo POJĎTE S NÁMI DO PRAVĚKU! JAK Á TAJEMSTVÍ SKRÝ VALI DRUHOHORNÍ

1. číslo POJĎTE S NÁMI DO PRAVĚKU! JAK Á TAJEMSTVÍ SKRÝ VALI DRUHOHORNÍ ilovník y Nejlepší časopis pro m dinosaurů. Cena 59 Kč/2,30 Číslo 1/2012, duben-květen 1. číslo POJĎTE S NÁMI DO PRAVĚKU! JAK Á TAJEMSTVÍ SKRÝ VALI DRUHOHORNÍ? I Ř Ě T Š E J A MEG hádanky! ří au os in

Více

TEORETICKÁ ČÁST test. V otázkách s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná.

TEORETICKÁ ČÁST test. V otázkách s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná. TEORETICKÁ ČÁST test V otázkách s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná. 1. Při botanickém průzkumu jisté lokality byly objeveny určité rostliny. a) Vyplň tabulku. A Druh:. Odkud získává tato rostlina

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

I. Sekaniny1804 Přírodopis

I. Sekaniny1804 Přírodopis Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, organizační a časové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis je součástí vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání v předmětu Přírodopis směřuje

Více

Tak tohle je Jůlie. Jůlie - žížala obecná

Tak tohle je Jůlie. Jůlie - žížala obecná 1 Tak tohle je Jůlie. Jůlie je žížala obecná. Jako správná žížala, je celá růžová, někdy trochu dočervena a její tělo je dlouhé, válcovité a rozdělené do několika článků - kroužků. Proto taky můžeme o

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.20.Bi.Obojzivelnici Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 18.

Více

Škola v přírodě aneb příroda ve škole

Škola v přírodě aneb příroda ve škole Škola v přírodě aneb příroda ve škole Motto: "Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme jí nejprve dobře poznat a chceme-li něco zlepšit, musíme začít sami u sebe." Cílem našeho projektu je aktivně se

Více

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Anotace: Opakování učiva o savcích. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Pracovní list je vhodný k opakování učiva o savcích. Speciální vzdělávací

Více