Akce 2015 Hrady a zámky. Květen Královéhradecký kraj

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Akce 2015 Hrady a zámky. Květen Královéhradecký kraj"

Transkript

1 Akce 2015 Hrady a zámky Květen Královéhradecký kraj 8. května státní zámek Náchod: Prohlídky Piccolominské expozice se sníženým vstupným (o 30%) pro všechny návštěvníky. 22. května Hospitál Kuks: Festival Muzejních nocí. Mezinárodní svátek doprovázený speciálními prohlídkami Českého farmaceutického muzea. Prohlídky od 19 do 22 hodin. kuks.cz 29. května Hospitál Kuks: Noc kostelů. Mezinárodní svátek doprovázený speciálními prohlídkami a koncerty Královédvorského chrámového sboru a orchestru pod vedením Víta Havlíčka. Program od 18 do 20 hodin. kuks.cz Květen Liberecký kraj Od 1.5. státní zámek Frýdlant: Do konce sezony bude v kapli zpřístupněna expozice KLENOTY Z DEPOZITÁŘŮ a to liturgické předměty, které se používaly při bohoslužbách v zámecké kapli (monstrance, ciboria, kalichy). frydlant.cz května státní zámek Lemberk: Výstava Zdislava jako historická osobnost. Panelová výstava věnovaná životu a skutkům Zdislavy z Lemberka ve výstavní síni zámku května státní zámek Zákupy: Dětská trasa. Okruh tvoří čtyři místnosti (dětský pokoj, ložnice, kuchyně a prádelna) zařízené tak, aby připomínaly bydlení malé princezny na zámku, jak to děti znají z mnoha pohádek. Vystaveny jsou nejenom historický nábytek, obrazy a porcelán, ale i hračky z 19. a 20. století (především panenky a nově také autíčka). Vhodné pro rodiny s dětmi, bez výkladu, délka individuální cca 15 minut května státní zámek Zákupy: Výstava skleněných nebes nad postel od nizozemského designéra Hanse van Bentema jako součást Velkého okruhu. Na Novoborsku je van Bentem známý především díky svému "Bojovníkovi", který zdobí kruhový objezd v Novém Boru. To však není jediným projektem, který vznikl ve spolupráci se společností Kolektiv Ateliers. Hans van Bentem spolupracuje dlouhá léta s dílnou Zdeňka Kudláčka z Kolektiv Ateliers. Společně udělali obřího skleněného lva pro holandské ministerstvo obrany nebo podobu hotelu Mosaic v Amsterodamu, jehož stěnu vyzdobili obřími krystaly, pracujícími na principu špionážního zrcadla. Na Českolipsku se Hans van Bentem dostal do širšího povědomí díky své účasti na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru.

2 května státní zámek Lemberk: Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž bude otevřena po celý den od 9 do 16 hodin. 9. a 10. května státní zámek Sychrov: Svatební dny. Akce pro ty, kdo chtějí vidět, jak může vypadat svatba na zámku a co všechno jsme schopni svatebčanům zajistit. Po oba dny od 10 do 16 hodin v celém areálu. sychrov.cz 9. května státní zámek Sychrov: Čaj o páté v zámecké oranžerii Recitál francouzského kytaristy Alexandra Glize. Na programu budou díla francouzského šansonu, španělského flamenga i klasické kytary.jednotné vstupné 150 Kč. Předprodej vstupenek na sychrov.cz 11. května státní zámek Lemberk: Přednáška Vývoj zdislavského kultu. V rámci pravidelných přednášek Společnosti přátel historie města Jablonného v Podještědí přednáší kastelánka zámku Lemberk Renata Černá. Začátek v 17 hodin v zasedací místnosti radnice května státní zámek Frýdlant: Valdštejnské slavnosti. V rámci slavností na zámku v sobotu bude večerní komponovaný pořad a v neděli snídaně s Valdštejnem. frydlant.cz 16. května zámek Zákupy: Císařské slavnosti. Letos si připomínáme jubilejní X. ročník tradičního prezentačního setkání umělců se zdravotním postižením, spojený přímo se zákupským zámkem; akce se koná na nádvoří zámku a je doprovázena kulturním programem (hudební a taneční vystoupení, prodej rukodělných výrobků chráněných dílen). 17. května státní zámek Sychrov: Módní přehlídka. Módní přehlídka v zámecké galerii od hodin pod vedením Hany Vignerové. Sychrovské módní přehlídky fungují na zámku již řadu let a seznamují návštěvníky s vývojem módních trendů od baroka do současnosti. Tentokrát půjde o historické spodní prádlo od baroka po 50. léta 20. století a módu značky Meescha P návrhářky Pavly Michalíkové. sychrov.cz 23. května státní hrad Bezděz: Ve stínu májové noci aneb Noc hradních kaplí. Kaple nasvícená jen svíčkami, večerní a noční rozhledy z Velké věže. Šermířské a hudební vystoupení Bibus spiritus O velkém nepřátelství Peregrina Puše a Mikuláše z Potštejna. Ohňová show: noční kejklení s ohněm. Program od 19 do 23 hodin. Vstupné 100 Kč, děti do 15let 50 Kč, baterky s sebou! 23. a 24. května státní zámek Zákupy: Tvoříme duší. 24. května státní zámek Lemberk: Svatodušní bohoslužba. Tradiční svatodušní bohoslužba v zámecké kapli Seslání Ducha svatého. Začátek bohoslužby v 18 hodin.

3 května státní hrad Grabštejn: Divadýlko Kuba. Divadlo se zkrácenou prohlídkou pro školní výlety. 29. května státní hrad Grabštejn: Noc kostelů. Chcete li vidět z Grabštejna to nejdůležitější a nejkrásnější, přijďte na Grabštejn během noci kostelů průvodkyně vás nejen zevrubně seznámí se všemi nuancemi souvisejícími s kaplí sv. Barbory, jejíž atmosféru si budete moci vychutnat o poznání déle než na běžných prohlídkách, ale zavede vás i do expozice se sochou svaté Barbory, původní gotické sochy hradní patronky z pol. 15. století, kde budete mít příležitost užít si kouzlo této památky v netradičním večerním čase. Čas strávený v kapli vám zpříjemní svým zpěvem sólista Opery ND pan Luděk Vele. (Vstupné jako na běžnou prohlídku: 100, /70, Doba trvání: cca 50 minut) 30. května státní zámek Lemberk: Zdislavská pouť Zpřístupnění Zdislaviny světničky poutníkům. Mimořádné zpřístupnění Zdislaviny světničky poutníkům s možností modlitby a rozjímání. Světnička bude otevřena po celý den od 9 do 17 hodin. 30. května státní zámek Lemberk: Zdislavská pouť Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž bude otevřena po celý den od 9 do 17 hodin. 30. a 31. května státní zámek Sychrov: Pohádkový park. Zámecký park na Sychrově se otevře dětským hrám a zábavě. Pro děti bude připravena cesta parkem s několika zastaveními, kde budou plnit úkoly od pohádkových postav. Chybět nebudou princezny, víly nebo loupežníci. Za splnění všech úkolů dostane každý dětský účastník malý dárek. Součástí akce je i oblíbená "Čokoládová bitva". Akce trvá po oba dny od 9 do 17 hodin. sychrov.cz 30. a 31. května státní hrad Trosky: Dětské dny na Troskách. Namaluj si svůj hrad. Sokolnické ukázky, opékání buřtů, potulní kejklíři. Vstupné: 70 Kč, snížené 40 Kč. trosky.eu 31. května státní hrad Grabštejn: Den dětí na Grabštejně. Den věnovaný těm nejmenším počínaje možností projít hrad s pohádkovou postavou (kostýmovaným průvodcem) přes nabídku venkovních herních aktivit až po výrobu postavičky Jiřího Mehla ze Střelic a dalších drobností v návštěvnickém centru v prostoru půdy východního křídla. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na hrací a kreslící koutky, galerii zachycující historická zobrazení hradu od dob starších po nedávné období. Květen Pardubický kraj května státní zámek Litomyšl: Zámek uměleckým objektivem. Možnost zapojit se do soutěže o nejvydařenější fotku zámku, podrobnosti na: května státní zámek Litomyšl: Prohlídky s paní Kajetánou. Prohlídky pro MŠ, na objednání.

4 května Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec: Od kliky k elektřině. Výstava ve statku z Mokré Lhoty přibližující vývoj pohonných jednotek zemědělských strojů a nářadí května státní zámek Slatiňany: Pokrok nezastavíš. Speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova "od sklepů až po půdy". Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Podíváte se i do knížecí oratoře v kostele sv. Martina, která je se zámeckou budovou spojena krytou dřevěnou chodbou a za příznivého počasí vystoupáte na zámeckou věž. Začátek prohlídky vždy v 10.30, a hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle května státní hrad Kunětická hora: Velký střelecký den. Výstava a ukázky vývoje palných zbraní od středověku po současnost s SHŠ Corporal. Celodenní výstavu vojenské výstroje a výzbroje od husitství po lidové milice doplní odborné výklady a divadelně pojaté ukázky, nebudou chybět dělostřelecké salvy, výstřely z houfnic nebo palných zbraní z období druhé světové války. Puškař Miloš Skrbek, člen SHŠ Corporal, se výrobám věrných (a funkčních) replik pro hrady, zámky či muzea věnuje už řadu let. Program Střeleckého dne se odbývá na rondelu pod věží, hrad je zájemcům o prohlídky k dispozici od 9.30 do hod. kunetickahora.cz 9. května státní hrad Litice: Pochod přes tři hrady. 43. ročník pochodu Přes tři hrady a 31. ročník Přes tři hrady na kole. Start a cíl v Sopotnici na hřišti. Pro účastníky pochodu sleva na vstupném do hradu Litice. litice.cz 16. května státní zámek Slatiňany: Slatiňanské pozastavení. Tradiční kulturní akce pořádaná ve spolupráci s městem Slatiňany. Den plný hudby, tance a her pro děti i dospělé v atraktivním prostředí zámeckého parku. 16. května Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec: Hrnčířská sobota. Ukázky výroby, prodej, kulturní program. Od 9 do 16 hodin. (18. května státní zámek Litomyšl: Smetanova Litomyšl. Zahájení stavby pódia.) května státní hrad Kunětická hora: Čertův poklad. Program pro MŠ. Pohádkový program pro MŠ z tvůrčí dílny Marka Dobrodinského. kunetickahora.cz května státní hrad Kunětická hora: Letní divadelní scéna VČD Pardubice. Balada pro banditu (derniéra). Od na rondelu pod věží. Před každým představením večerní prohlídka hradu v 19 hodin. kunetickahora.cz 29. května státní zámek Slatiňany: Velká Hradozámecká inventura na Slatiňanech. Jak pomáhají historické inventáře i poválečné soupisy sbírek a majetku při tvorbě hradních a zámeckých instalací? Dle jakých pravidel expozice vznikají a co mají návštěvníkům v moderní době sdělovat? To a mnohem více se dozvíte při speciální prohlídce na téma instalace a prezentace památkového objektu. Začátek prohlídky v hodin. (Mediální téma: Velká hradozámecká inventura)

5 Vstupenky je nutné rezervovat na tel. čísle května Soubor lidových staveb Vysočina Betlém Hlinsko: Výstava prací výtvarného sboru ZUŠ Hlinsko. Výstava v domku č. p Víkend v květnu státní hrad Litice: Litické hvězdobraní. Devátý ročník setkání astronomů. Pro veřejnost přednášky a pozorování denní i noční oblohy. Termín bude upřesněn. litice.cz Červen Královéhradecký kraj červen státní zámek Opočno: Opočenské hudební léto Večerní koncerty vážné hudby v zámecké obrazárně. Pořádá Opočenská Beseda. opocno.cz 6. června státní zámek Náchod: Mše svatá. Mše v zámecké kapli Nanebevzetí Panny Marie v 16 hodin června státní zámek Ratibořice: Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic. Postavy, důvěrně známé z knihy Babička spisovatelky Boženy Němcové, Vás přivítají v místech, ve kterých se děj románu odehrává. Při návštěvě v zámku narazíte na namyšleného komorníka Leopolda, pozdravíte vznešenou paní kněžnu a její milou schovanku, komtesu Hortenzii. Ve mlýně Vás budou vyhlížet veselý mlynář s panímámou mlynářkou a houfem ratibořických dětí s jejich hrami, zpěvy a říkadly. Na Starém bělidle Vás potěší setkání s laskavou babičkou a vnoučaty. Otevřeno od 9 do 16 hodin. (Mediální téma: Děti a soukromý život aristokracie) ratiborice.cz června státní zámek Hrádek u Nechanic: Hudební festival Romantický Hrádek. XVII. ročník festivalu klasické hudby. Díla mistrů v podání našich i zahraničních význačných koncertních umělců června Hospitál Kuks: Musica Aeterna. Koncert barokní hudby v kostele Nejsvětější Trojice. Musica Aeterna je dynamicky se rozvíjející seskupení výjimečných mladých muzikantů, kteří se dlouhodobě věnují studiu a interpretaci děl předních skladatelů období baroka a klasicismu. Zralé hudební výkony, intonační bravurnost, dech beroucí dynamika a další výrazové atributy souboru jsou zárukou příjemného hudebního zážitku. Začátek v 18 hodin. kuks.cz 13. a 14. června Hospitál Kuks: Víkend otevřených zahrad. Speciální komentované prohlídky v areálu a v Bylinkové zahradě Kuks, prohlídka nového zázemí zahradníků. od 9 do 17 hodin. kuks.cz 13. a 14. červen státní zámek Opočno: Zámecký pohár Opočno. Tradiční rybářské závody v malebném prostředí zámeckého parku. Pořádá MO ČRS Opočno. Program bude upřesněn.

6 opocno.cz 18. a 19. června státní zámek Náchod: Pohádka Čertův poklad. Představení pro děti s Veronikou Dobrodinskou a Markem Dobrodinským. Princezna Jasmína netrpělivě očekává svého ženicha, aby poznala jeho pravou povahu, vymění se se svou služkou Žofií. Podobný nápad však dostane i princ a jeho sluha. A aby toho ještě nebylo málo, všichni se dozvídají, že pan král před lety slíbil princeznu drakovi za ženu. Kdo je pravý hrdina a kdo má upřímné srdce se dozvíte v této veselé pohádce. Délka představení cca 50 min. Začátek představení v každou celou hodinu od 9 do 13 hodin a dále podle rezervací. Jednotná cena 75 Kč. Pedagogický doprovod zdarma! Rezervace na Tel.: nebo e mailu: agentura.veronika@centrum.cz, volejte prosím v úřední hodiny Po Pá od 13 do18 hodin. 20. června státní zámek Hrádek u Nechanic: Letní slunovrat na zámku. Novinka! Přivítání léta v kouzelném večerním zámeckém prostředí za doprovodu hraběcí rodiny, služebnictva a tajemných hostů (večerní prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech). Poprvé v historii bude pro veřejnost zpřístupněna hodinová věž, v případě příznivého počasí s vyhlídkou z ochozu věže! (Mediální téma: Velká hradozámecká inventura) června 2. srpna Hospitál Kuks: Prohlídky doplněné o hudební vystoupení skupinou SoliDeo. Vždy od 9 do 17 hodin, vstupné se nemění. Hudební vystoupení dobové barokní nástroje uslyšíte v kostele Nejsvětější Trojice. kuks.cz 27. června Hospitál Kuks: Koncert Hudební léto Kuks. Zahajovací koncert festivalu Hudební léto Kuks. Začátek v 18 hodin. kuks.cz 27. června státní zámek Náchod: Výstava historických vozidel. Zveme všechny návštěvníky na výstavu historických vozidel a motocyklů KHV Metuje Velké Petrovice, která se uskuteční na III. nádvoří. V areálu zámku od 13 do 16 hodin. Vstupné 30 Kč. 27. června státní zámek Náchod: Ze života na zámku. Prohlídky expozice Na dvoře vévodském s průvodci v kostýmech, vyprávění o životě na zámku a v podzámčí. Prohlídky v 12.30, 13.30, 14.30, 15 hodin. Vstupné: dospělí 50 Kč, snížené 30 Kč + vstupné na historická vozidla 30 Kč. Červen Liberecký kraj června státní zámek Lemberk: Výstava Zdislava jako historická osobnost. Panelová výstava věnovaná životu a skutkům Zdislavy z Lemberka ve výstavní síni zámku. Od 1.5. státní zámek Frýdlant: Do konce sezony bude v kapli zpřístupněna expozice KLENOTY Z DEPOZITÁŘŮ a to liturgické předměty, které se používaly při bohoslužbách v zámecké kapli (monstrance, ciboria, kalichy). frydlant.cz

7 června státní zámek Lemberk: Výstava Člověk a kůň. Výtvarné práce dětí ze Speciální školy pro sluchově postižené děti v Liberci. Výstava v zámecké konírně června státní zámek Zákupy: Dětská trasa. Okruh tvoří čtyři místnosti (dětský pokoj, ložnice, kuchyně a prádelna) zařízené tak, aby připomínaly bydlení malé princezny na zámku, jak to děti znají z mnoha pohádek. Vystaveny jsou nejenom historický nábytek, obrazy a porcelán, ale i hračky z 19. a 20. století (především panenky a nově také autíčka). Vhodné pro rodiny s dětmi, bez výkladu, délka individuální cca 15 minut června státní zámek Zákupy: Strašidelné sklepení. Výstava strašidelných bytostí (drak, hejkal, divoženky, vodník atd.), instalovaná v části zámeckého sklepení. Vhodné pro rodiny s dětmi, bez průvodce, délka individuální cca 15 minut června státní zámek Zákupy: Výstava skleněných nebes nad postel od nizozemského designéra Hanse van Bentema jako součást Velkého okruhu. Na Novoborsku je van Bentem známý především díky svému "Bojovníkovi", který zdobí kruhový objezd v Novém Boru. To však není jediným projektem, který vznikl ve spolupráci se společností Kolektiv Ateliers. Hans van Bentem spolupracuje dlouhá léta s dílnou Zdeňka Kudláčka z Kolektiv Ateliers. Společně udělali obřího skleněného lva pro holandské ministerstvo obrany nebo podobu hotelu Mosaic v Amsterodamu, jehož stěnu vyzdobili obřími krystaly, pracujícími na principu špionážního zrcadla. Na Českolipsku se Hans van Bentem dostal do širšího povědomí díky své účasti na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru. 2. června státní zámek Lemberk: Zpřístupnění nového prohlídkového okruhu. Trvalé zpřístupnění nového prohlídkového okruhu zaměřeného na vývoj uměleckých stylů od konce 18. století. Prohlídkový okruh bude zpřístupněn bez průvodce. 6. června státní zámek Frýdlant: Audience Albrechta z Valdštejna. Na zámku bude po celý den přítomen vévoda a každý návštěvník bude mít možnost se s ním setkat. frydlant.cz června státní hrad Grabštejn: Divadýlko Matýsek. Divadlo se zkrácenou prohlídkou pro školní výlety. 13. a 14. června státní zámek Frýdlant: Mimořádné zpřístupnění knihovny formou samostatné prohlídky. Skupiny budou omezeny počtem 12 osob, proto doporučujeme rezervaci na tel: frydlant.cz 14. června státní zámek Sychrov: Dětská módní přehlídka. Odpoledne na zámku pro rodiny s dětmi (za hezkého počasí v parku, za nepříznivého v zámecké galerii). sychrov.cz 19. června státní hrad Grabštejn: Oslava letního slunovratu. Druhý ročník kladoucí důraz na zvláštní den, který se v naší zeměpisné šířce může pochlubit nejkratší nocí z celého roku. Letos můžete

8 očekávat velkolepý příjezd družiny Jiřího Mehla ze Střelic na koních, k průvodu vycházejícímu z Chotyně se také sami můžete připojit. Pojďte si s námi tuto "krátkou dlouhou noc" užít za doprovodu kapel Tyvoleježišpočkej a Bags. Celou akci vám ještě zpříjemní vystoupení provazochodců a efektní fireshow. Večerní program bude navíc doplněn o netradiční prohlídku interiéry hradu budete mít možnost projít v netradičním sledu a bez průvodce! Pokud tedy Grabštejn chcete zažít jinak, je tato jedinečná příležitost pro vás tou pravou. 20. června státní zámek Zákupy: Zámecké perličky výběr ze slavných divadelních scén. Oživené večerní prohlídky vybraných prostor zámku v podání členů Divadelního souboru Havlíček Zákupy na téma Svatojánský čas a láska (Romeo a Julie, Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské). Prohlídky v čase hodin. Pro velký zájem doporučujeme předchozí rezervaci na tel.: a 21. června státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. V tyto dny bude mimořádně zpřístupněna jako samostatná prohlídka hradní věž. Otevřena je od 9:00 do 16:00 hodin. Věž není součásti žádného prohlídkového okruhu, jedná se o samostatný vstup. Dostat se na ni mohou zájemci pouze s průvodcem, každá skupinka na věž může mít maximálně 12 osob vzhledem k omezenému prostoru na ochozu a poměrně náročnému výstupu po točitém schodišti. Prohlídka věže stojí: dospělí 100Kč, děti 70 Kč. Věž od paty měří 49 metrů, od zámeckého nádvoří na vrchol věže je to téměř 300 schodů. Z věže je krásný pohled na město i okolí včetně celého panoramatu Jizerských hor, vždyť věž je srdcem a centrem Frýdlantska. Věž je nejstarší památkou Frýdlantska, ještě před kamennou věží zde stávala vysoká dřevěná věž. Věž byla odjakživa majákem všem poutníkům a kupcům, vedla tudy stará kupecká stezka z jižní Evropy směrem na sever. frydlant.cz 29. června státní hrad Grabštejn: Vernisáž nová trasy "SKLEPY". Vernisáž nové trasy, která vznikla oddělením od stávající. Rozšíření stávající trasy o nové prostory. První návštěvníci novou trasu uvidí od 1. července. Červen Pardubický kraj června státní zámek Litomyšl: Zámek uměleckým objektivem. Možnost zapojit se do soutěže o nejvydařenější fotku zámku, podrobnosti na: června státní zámek Litomyšl: Prohlídky s paní Kajetánou. Prohlídky pro MŠ, na objednání června Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec: Od kliky k elektřině. Výstava ve statku z Mokré Lhoty přibližující vývoj pohonných jednotek zemědělských strojů a nářadí června Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec: Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům. V červnu až září patří Veselý Kopec dětem a jejich rodičům, tedy rodinám, které si chtějí společně hrát a prožít příjemné chvíle v zajímavém prostředí expozice lidového stavitelství v přírodě. Takové rodiny mají možnost získat v prodejně upomínkových předmětů dva různé herní plány, podle

9 nichž mohou samostatně procházet mezi roubenými chaloupkami, hledat odpovědi na otázky, které je dovedou k rozluštění tajenky a získání malé odměny (úterý neděle). O víkendech navíc mohou sledovat při práci různé řemeslníky, dozvědět se od nich mnoho zajímavého, něco si vyzkoušet a odnést domů června státní hrad Kunětická hora: Armentum. Hraný výukový program pro ZŠ spojený s prohlídkou hradu. kunetickahora.cz 7. června státní zámek Slatiňany: Písňový recitál Jany Sychrovské. Pěvecké vystoupení mezzosopranistky Jany Sychrovské a jejích hostů v působivém prostředí zámecké knihovny. Začátek v 18 hodin. Rezervace míst na čísle června státní zámek Litomyšl: Smetanova Litomyšl. Zahajovací koncert června státní hrad Kunětická hora: Letní divadelní scéna VČD Pardubice. Limonádový Joe (premiéra). Od na rondelu pod věží. Plus: koncert Věry Špinarové od 20 hodin, koncert Szidi Tobias od 20 hodin. Před každým představením i před koncerty večerní prohlídka hradu v 19 hodin. kunetickahora.cz 13. června Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec: Hoblíček a pilka, to je má špacírka. Co všechno lze vyrobit ze dřeva? Ukázky výroby tradičních předmětů ze dřeva, jejich prodej, dílničky pro děti. Doprovodný kulturní program. Od 10 do 16 hodin. 13. a 14. června státní zámek Slatiňany: Pokrok nezastavíš. Speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova "od sklepů až po půdy". Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Podíváte se i do knížecí oratoře v kostele sv. Martina, která je se zámeckou budovou spojena krytou dřevěnou chodbou a za příznivého počasí vystoupáte na zámeckou věž. Začátek prohlídky vždy v 10.30, a hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle června státní zámek Slatiňany: Chrudimská komorní filharmonie na zámku. Tradiční koncert filharmonické hudby pod širým nebem. Chrudimská komorní filharmonie pod taktovkou dirigenta Martina Profouse vystoupí na nádvoří slatiňanského zámku. Koncert se koná pouze za příznivého počasí. Začátek v 18 hodin června Soubor lidových staveb Vysočina Betlém Hlinsko: Výstava fotografií. Výstava fotografií členů Fotoklubu Městského kulturního klubu Hlinečan Hlinsko, domek č. p. 178.

10 Týden v červnu státní hrad Litice: Tradiční řemesla na hradě Litice. Naučný program pro ZŠ zaměřený na výrobu předmětů z proutí (pouze pro předem nahlášené skupiny). Termín bude upřesněn. litice.cz Červenec Královéhradecký kraj července Hospitál Kuks: Kouzlo apatyky a bylinkářství. Víte, že kdysi se nemoci léčily třeba práškem z lebky oběšence nebo dračí krví? Ve starém hospitále milosrdných bratří v Kuksu lze poznat tajemství dávných lékařů v nejstarší barokní lékárně ve střední Evropě a navrch si vyrobit vlastní tabletku a čípek v jediném farmaceutickém muzeu v České republice. Vůni starých bylinek a procházku sadem, kde mniši pěstovali ovoce pro své pacienty, nabízí pro celou rodinu velká zahrada za hospitalem. kuks.cz červenec státní zámek Náchod: Prázdninové pohádkové prohlídky pro děti. Prohlídky budou probíhat v expozici Na dvoře vévodském a průvodcem malých návštěvníků bude sám vévoda Petr Biron nebo jeho dcera Kateřina Vilemína. Děti se od vévody nebo vévodkyně dozvědí něco málo z historie a vyslechnou si pohádku o náchodském zámku. Na závěr budou mít možnost vyfotografovat se přímo v interiéru expozice v kostýmu krále či princezny. Délka prohlídky 25 minut. Prohlídky od úterý do neděle v 9.30, 11.30, 13 a v 15 hodin červenec státní zámek Opočno: Opočenské hudební léto Večerní koncerty vážné hudby v zámecké obrazárně. Pořádá Opočenská Beseda. opocno.cz července státní zámek Ratibořice: Zkrácená prohlídka zámkem, který obývala paní kněžna z Babičky. Kromě zkrácené prohlídky zámkem, která trvá cca 30 minut a vrátí nás do doby, kterou známe z Babičky, je zde ke koupi i pracovní sešit "S pastelkami po Zámku Ratibořice a okolí, kde jsou připraveny úkoly pro celou rodinu. V Rudrově mlýně mohou malé děti hledat ukrytého vodníka, za jeho objevení je čeká malá odměna. Babiččino údolí láká k procházce. ratiborice.cz července Hospitál Kuks: Prohlídky doplněné o hudební vystoupení skupinou SoliDeo. Vždy od 9 do 17 hodin, vstupné se nemění. Hudební vystoupení dobové barokní nástroje uslyšíte v kostele Nejsvětější Trojice. kuks.cz 4. července státní zámek Náchod: Mše svatá. Mše v zámecké kapli Nanebevzetí Panny Marie v 16 hodin července státní zámek Náchod: Hrady objevované a opěvované "Na dvoře vévodském". Prohlídky v kostýmech v expozici "Na dvoře vévodském", ukázky živé hudby ZUŠ Police nad Metují v "Hudebním salónu", informační panel o životě spisovatele Aloise Jiráska. (Mediální téma: Velká hradozámecká inventura)

11 4. 6. července státní zámek Opočno: Svátky růží. Šestý ročník prohlídek zámku provoněných bohatými historickými vazbami ze stovek květin, zejména jejich královny růže. opocno.cz července státní zámek Náchod: Večerní prohlídky s Černou paní. Přijďte i Vy si s námi vychutnat tu jedinečnou atmosféru zámeckých komnat po setmění. Prohlídky I. okruhu (Piccolominská expozice) budou oživené scénkami z historie zámku a hudebními vstupy v podání žáků ZUŠ Police nad Metují. Prohlídky začínají ve 21, 22 a v případě zájmu i ve 23 hodin. Nutná rezervace na tel.: , nebo na prokopova.lucie@npu.cz. Vstupné: 120 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 360 Kč. 11. července Hospitál Kuks: Koncert Hudební léto Kuks. Koncert komorní hudby v rámci festivalu Hudební léto Kuks. Začátek v 18 hodin. kuks.cz července státní zámek Hrádek u Nechanic: Výstava Hrádek u Nechanic a rod Harrachů. Fotografie a dokumenty vztahující se ke stavebně historickému vývoji budovy zámku a k majitelům zdejšího panství, aktuálně doplněná o nové exponáty. (Mediální téma: Velká hradozámecká inventura) července státní zámek Ratibořice: VI. Ratibořické Nocturno. Účinkuje: Komorní orchestr BONA NOTA. Když večerním zámeckým parkem zazní skladby evropského baroka a raného klasicismu, snadno Vás ve vaší fantazii přenesou do časů galantních nočních dostaveníček krásných dam v krinolínách a urozených pánů v napudrovaných parukách. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční ve Vstupní hale zámku. ratiborice.cz 18. a 19. července státní zámek Hrádek u Nechanic: Přijelo panstvo! Veselé historky ze života na zámku před 100 lety v podání herců ochotnických divadel a hostů (kostýmové prohlídky). Expozice zámku se slavnostní květinovou výzdobou. Sobotní odpolední a večerní program na nádvoří zámku: od 15 do 17 hodin floristická dílna, od 19 hodin koncert folkové skupiny Lokálka z Hradce Králové července Hospitál Kuks: Koncert Hudební léto Kuks. Koncert komorní hudby v rámci festivalu Hudební léto Kuks. Začátek v 18 hodin. kuks.cz července státní zámek Náchod: Šermířská vystoupení Manové Přemysla Otakara. Krátká komentovaná vystoupení na I. nádvoří nebo v gotickém sklepení. Červenec Liberecký kraj 1. červenec státní hrad Grabštejn: Nová trasa "SKLEPY". Nová prohlídková trasa, která vznikla oddělením od stávající. Rozšíření stávající trasy o nové prostory.

12 Od 1.5. státní zámek Frýdlant: Do konce sezony bude v kapli zpřístupněna expozice KLENOTY Z DEPOZITÁŘŮ a to liturgické předměty, které se používaly při bohoslužbách v zámecké kapli (monstrance, ciboria, kalichy). frydlant.cz července státní zámek Lemberk: Prázdniny na věži Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Mimořádné zpřístupnění středověké věže, z níž je výhled do širokého okolí. Věž bude otevřena po celý den od 9 do hodin červenec státní hrad Grabštejn: Svatá Barbora. Během letních prázdnin vás hradními interiéry několikrát denně vždy od úterý do neděle provede svatá Barbora, pod jejímž vedením budete plnit úkoly. Tím máte možnost získat jeden z klíčů, jenž vám pomůže otevřít 13. komnatu. Navíc první červencový víkend je věnován dětem během tzv. Letohrádek a o prvním srpnovém víkendu si děti mohou vyzkoušet historická řemesla v rámci Řemeslného jarmarku července státní zámek Lemberk: Výstava Zdislava jako historická osobnost. Panelová výstava věnovaná životu a skutkům Zdislavy z Lemberka ve výstavní síni zámku července státní zámek Lemberk: Výstava Člověk a kůň. Výtvarné práce dětí ze Speciální školy pro sluchově postižené děti v Liberci. Výstava v zámecké konírně července státní zámek Sychrov: Prohlídky s princeznou. Prohlídky těmi nejkrásnějšími prostorami zámku vede princezna, která výklad uzpůsobí věku dětských návštěvníků. Na závěr se děti mohou s princeznou vyfotit. Prohlídky jsou během hlavních prázdnin realizovány několikrát denně, včetně pondělí. V nabídce také zámecké sklepení s Medvědí galerií a park s možností hry pro celou rodinu. V průběhu roku příležitostně i pohádkové prohlídky a další akce pro rodiny s dětmi. sychrov.cz července státní zámek Zákupy: Výstava Zapomenuté zámky prodloužení výstavy z roku Výstava představuje dnes nepřístupná či již neexistující šlechtická sídla v Libereckém kraji a jeho okolí (Sloup, Svojkov, Mimoň, Zahrádky, Doksy, Hrubá Skála, Kopidlno, Jičíněves a další). Vystaveny jsou předměty z původního vybavení těchto zámků, portréty jejich někdejších majitelů i historické fotografie jejich interiérů z doby před rokem Otevřeno v otevíracích hodinách zámku, výstava je součástí Velkého okruhu, od roku 2015 v prodeji katalog k výstavě července státní zámek Zákupy: Dětská trasa. Okruh tvoří čtyři místnosti (dětský pokoj, ložnice, kuchyně a prádelna) zařízené tak, aby připomínaly bydlení malé princezny na zámku, jak to děti znají z mnoha pohádek. Vystaveny jsou nejenom historický nábytek, obrazy a porcelán, ale i hračky z 19. a 20. století (především panenky a nově také autíčka). Vhodné pro rodiny s dětmi, bez výkladu, délka individuální cca 15 minut července státní zámek Zákupy: Prohlídky s princeznou. Prohlídka s princeznou je zkrácená prohlídka interiérů zámku určená dětem do 10 let v doprovodu dospělých. Průvodkyně, oblečená v kostýmu princezny, si s dětmi vypráví, dává jim hádanky a nechává děti hledat plyšové medvídky

13 poschovávané v zámeckých pokojích. Cílem je, aby se děti prohlídky aktivně účastnily a nemusely jenom mlčky naslouchat průvodcovskému textu pro dospělé, který mnohdy ani nemohou chápat. Délka, rytmus prohlídky i informace jsou těmto malým návštěvníkům přizpůsobeny. Časy prohlídek: 10:30 a 14:30 hod. Pro velký zájem je nutná předchozí rezervace vstupenek na tel července státní zámek Zákupy: Strašidelné sklepení. Výstava strašidelných bytostí (drak, hejkal, divoženky, vodník atd.), instalovaná v části zámeckého sklepení. Vhodné pro rodiny s dětmi, bez průvodce, délka individuální cca 15 minut července státní zámek Zákupy: Výstava skleněných nebes nad postel od nizozemského designéra Hanse van Bentema jako součást Velkého okruhu. Na Novoborsku je van Bentem známý především díky svému "Bojovníkovi", který zdobí kruhový objezd v Novém Boru. To však není jediným projektem, který vznikl ve spolupráci se společností Kolektiv Ateliers. Hans van Bentem spolupracuje dlouhá léta s dílnou Zdeňka Kudláčka z Kolektiv Ateliers. Společně udělali obřího skleněného lva pro holandské ministerstvo obrany nebo podobu hotelu Mosaic v Amsterodamu, jehož stěnu vyzdobili obřími krystaly, pracujícími na principu špionážního zrcadla. Na Českolipsku se Hans van Bentem dostal do širšího povědomí díky své účasti na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru. 2. července státní hrad Trosky: Západ slunce a stmívání. Večerní prohlídka bez programu. Foťáky, dalekohledy a baterky s sebou. Od 19 do hodin. Vstupné: 70 Kč, snížené 40 Kč. trosky.eu 3. července státní zámek Sychrov: Lenka Filipová. Open air koncert v zámeckém parku. sychrov.cz 4. července státní hrad Bezděz: Dlouhé soboty na Bezdězu. V měsících červenci a srpnu bude hrad Bezděz otevřen každou sobotu do 18 hodin! Tímto Správa hradu vyjde vstříc zvýšenému zájmu návštěvníků o hrad v hlavní turistické sezoně. 4. a 5. července státní hrad Grabštejn: Letohrádky. Prohlídky hradu s kostýmovanými průvodci, bohatý doprovodný program (hudba, divadlo, žonglérská čísla a vystoupení zvířat z Veterinární základny Chotyně, stánky s dobrotami i drobnými suvenýry). Pro cizince cizojazyčné texty k prohlídce hradu července státní hrad Bezděz: Tři dny ve středověku. Oblíbené šermířské vystoupení skupiny Askalon Vás nejen pobaví, ale i historicky poučí. Gotické brnění a zbraně budou řinčet na celém druhém nádvoří! Mediální téma: Rytíři a turnaje průvodci při prohlídkách budou hovořit o významu rytířů a středověkých turnajů na královských hradech. Vystoupení v 11 hodin, 12.30, 14 hodin a a 6. července státní zámek Hrubý Rohozec: Móda sedmi staletí. Prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech, kdy v každé místnosti čeká jiný průvodce, takže i výklad je pestrý, netradiční, neboť skupinu si postupně předá více průvodců. Zpřístupněny všechny tři prohlídkové trasy. rohozec.eu

14 8. července státní zámek Frýdlant: Audience Albrechta z Valdštejna. Na zámku bude po celý den přítomen vévoda a každý návštěvník bude mít možnost se s ním setkat. V zámecké kuchyni se budou péct pravé zámecké koláčky, které mohou návštěvníci ochutnat. frydlant.cz frydlant.cz 9. července státní hrad Trosky: Návrat do středověku. Sokolnické ukázky, divadlo, šerm, fireshow, trubadúr + překvapení (program od 20 do hodin). Celá akce hodin. Vstupné: 130 Kč, snížené 70 Kč. trosky.eu 11. července státní hrad Bezděz: Dlouhé soboty na Bezdězu. V měsících červenci a srpnu bude hrad Bezděz otevřen každou sobotu do 18 hodin! Tímto Správa hradu vyjde vstříc zvýšenému zájmu návštěvníků o hrad v hlavní turistické sezoně. 11. července státní hrad Bezděz: Bezdězská čtyřka: Blue grass a country minifestival. Na hradě budou pro návštěvníky celý den postupně hrát 4 kapely: Red leaf, dívčí kapela Od plotny skok, Fámy s Petrem Kůsem (známý bluegrassový muzikant viz Blanket) a skupina Barbecue s Pavlem Handlíkem. Začátek v 11 hodin. Vstupné: dospělí 100, Kč, děti do 15 let 50, Kč, rodina (2 dospělí + 3 děti do 15 let) 300, Kč. 11. července státní hrad Grabštejn: Večerní prohlídky. Prohlídky hradu v rámci projektu "Otevřte 13. komnatu" v netradičním večerním čase a s dalšími "tajemnými" postavami tentokrát na motivy snímku Čert ví proč, který se natáčel mimo jiné i na Grabštejně. 11. a 12. července státní zámek Hrubý Rohozec: Varhanní víkend. V sobotu celý den, v neděli od 12 hodin. O tomto víkendu se při prohlídce 1. okruhu dozvíte zajímavosti o varhanách v zámecké kapli a taky uslyšíte několik skladeb. rohozec.eu 11. a 12. července státní hrad Bezděz: Bezdězské pověsti vypráví průvodci v kostýmech 16. července státní hrad Trosky: Západ slunce a stmívání. Večerní prohlídka bez programu. Foťáky, dalekohledy a baterky s sebou. Od 19 do hodin. Vstupné: 70 Kč, snížené 40 Kč. trosky.eu 18. července státní hrad Bezděz: Dlouhé soboty na Bezdězu. V měsících červenci a srpnu bude hrad Bezděz otevřen každou sobotu do 18 hodin! Tímto Správa hradu vyjde vstříc zvýšenému zájmu návštěvníků o hrad v hlavní turistické sezoně. 18. a 19. července státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. V tyto dny bude mimořádně zpřístupněna jako samostatná prohlídka hradní věž. Otevřena je od 9:00 do 16:00 hodin. Věž není součásti žádného prohlídkového okruhu, jedná se o samostatný vstup. Dostat se na ni mohou zájemci pouze s průvodcem, každá skupinka na věž může mít maximálně 12 osob vzhledem k omezenému

15 prostoru na ochozu a poměrně náročnému výstupu po točitém schodišti. Prohlídka věže stojí: dospělí 100Kč, děti 70 Kč. Věž od paty měří 49 metrů, od zámeckého nádvoří na vrchol věže je to téměř 300 schodů. Z věže je krásný pohled na město i okolí včetně celého panoramatu Jizerských hor, vždyť věž je srdcem a centrem Frýdlantska. Věž je nejstarší památkou Frýdlantska, ještě před kamennou věží zde stávala vysoká dřevěná věž. Věž byla odjakživa majákem všem poutníkům a kupcům, vedla tudy stará kupecká stezka z jižní Evropy směrem na sever. frydlant.cz července státní hrad Bezděz: Rytířské turnaje. Oblíbené šermířské vystoupení skupiny Allgor Vás nejen pobaví, ale i historicky poučí. Gotické brnění a zbraně budou řinčet na celém druhém nádvoří! Vystoupení v 11 hodin, 12.45, 14 a hodin. Občerstvení zajištěno. 23. července státní hrad Trosky: Návrat do středověku. Sokolnické ukázky, divadlo, šerm, fireshow, trubadúr + překvapení (program od 20 do hodin). Celá akce hodin. Vstupné: 130 Kč, snížené 70 Kč. trosky.eu 25. července státní hrad Bezděz: Dlouhé soboty na Bezdězu. V měsících červenci a srpnu bude hrad Bezděz otevřen každou sobotu do 18 hodin! Tímto Správa hradu vyjde vstříc zvýšenému zájmu návštěvníků o hrad v hlavní turistické sezoně. 25. července státní hrad Grabštejn: Večerní prohlídky. Prohlídky hradu v rámci projektu "Otevřte 13. komnatu" v netradičním večerním čase a s dalšími "tajemnými" postavami tentokrát na motivy snímku Čert ví proč, který se natáčel mimo jiné i na Grabštejně. 25. července státní zámek Sychrov: Noc operety. Koncert v zámeckém parku. sychrov.cz července státní hrad Bezděz: Šermířské oživení. Šermířská skupina Askalon se Vám tentokrát představí v příběhu z Třicetileté války, tomu budou odpovídat i jejich kostýmy a lehké zbraně. Začátek vystoupení: 11 hodin, 12.30, 14 hodin a července státní hrad Trosky: Západ slunce a stmívání. Večerní prohlídka bez programu. Foťáky, dalekohledy a baterky s sebou. Od 19 do hodin. Vstupné: 70 Kč, snížené 40 Kč. trosky.eu Červenec Pardubický kraj července státní zámek Litomyšl: Zámek uměleckým objektivem. Možnost zapojit se do soutěže o nejvydařenější fotku zámku, podrobnosti na: 1. července 30. září státní hrad Kunětická hora: Velká výstavu rekvizit a kostýmů z televizního seriálu Arabela. Kunětická hora alias Rumburakův hrad si zahrála na počátku osmdesátých let hned v několika dílech coby sídlo Mekoty, Blekoty, Chechoty, Jekoty a dalších známých postaviček, které tu vítaly uprchlého čaroděje Rumburaka, Fantomas zde před Rumburakem na poslední chvíli

16 zachraňoval unesenou princeznu Arabelu (střílení hřebů do brány viz díl Hrdlička zasahuje). Mezi desítkami vystavených předmětů z Říše pohádek i světa lidí nemohou chybět cestovní plášť a samozřejmě kouzelný prsten. Exponáty z výstavy Arabela se poté vrací zpět do fundusu České televize. Kunětická hora je nadlouho poslední možností k jejich zhlédnutí. Pan Majer doporučuje! kunetickahora.cz července státní zámek Litomyšl: Zkrácené prohlídky pro děti. V červenci a v srpnu od úterý do pátku vždy v 11 a ve 14 hodin lze absolvovat prohlídku s názvem Letní pozastavení. Během volné procházky se návštěvníci dozvědí základní data historická, několik zajímavostí z denního života aristokratické rodiny pobývající na venkovském sídle a budou upozorněni na nejkrásnější exponáty. Z časových důvodů není součástí návštěva historického divadla. Prohlídka trvá cca 30 minut a je nabízena hlavně rodinám s dětmi července státní zámek Slatiňany: Prohlídky se žokejkou Latou. Interaktivní zážitková prohlídka pro rodiny s dětmi vedená kostýmovanou průvodkyní. Žokejka klade při prohlídce otázky, které si návštěvníci zapisují do křížovky. Děti se dozví řadu zajímavostí ze světa koní a jako odměnu za správné vyluštění tajenky získají jeden z klíčů od tajemné třinácté komnaty. Prohlídky s žokejkou Latou jsou o hlavních prázdninách realizovány v úterý, čtvrtek, sobotu a neděli. Dále v nabídce zkrácená interaktivní prohlídka pro nejmenší Hračky princezny Charlotty července Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec: Od kliky k elektřině. Výstava ve statku z Mokré Lhoty přibližující vývoj pohonných jednotek zemědělských strojů a nářadí července Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec: Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům. V červnu až září patří Veselý Kopec dětem a jejich rodičům, tedy rodinám, které si chtějí společně hrát a prožít příjemné chvíle v zajímavém prostředí expozice lidového stavitelství v přírodě. Takové rodiny mají možnost získat v prodejně upomínkových předmětů dva různé herní plány, podle nichž mohou samostatně procházet mezi roubenými chaloupkami, hledat odpovědi na otázky, které je dovedou k rozluštění tajenky a získání malé odměny (úterý neděle). O víkendech navíc mohou sledovat při práci různé řemeslníky, dozvědět se od nich mnoho zajímavého, něco si vyzkoušet a odnést domů července Soubor lidových staveb Vysočina Betlém Hlinsko: Výstava fotografií. Výstava fotografií členů Fotoklubu Městského kulturního klubu Hlinečan Hlinsko, domek č. p července státní zámek Slatiňany: Velká Hradozámecká inventura na Slatiňanech. Jak pomáhají historické inventáře i poválečné soupisy sbírek a majetku při tvorbě hradních a zámeckých instalací? Dle jakých pravidel expozice vznikají a co mají návštěvníkům v moderní době sdělovat? To a mnohem více se dozvíte při speciální prohlídce na téma instalace a prezentace památkového objektu. Začátek prohlídky v hodin. (Mediální téma: Velká hradozámecká inventura) Vstupenky je nutné rezervovat na tel. čísle

17 5. července státní hrad Kunětická hora: Sokolnictví. Celodenní výstava dravých ptáků s ukázkami výcviku v 11, 14 a 16 hodin. kunetickahora.cz 5. července státní zámek Litomyšl: Smetanova Litomyšl. Závěrečný koncert. 11. a 12. července státní zámek Slatiňany: Pokrok nezastavíš. Speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova "od sklepů až po půdy". Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Podíváte se i do knížecí oratoře v kostele sv. Martina, která je se zámeckou budovou spojena krytou dřevěnou chodbou a za příznivého počasí vystoupáte na zámeckou věž. Začátek prohlídky vždy v 10.30, a hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle července státní hrad Kunětická hora: Hrad řemeslníků. Festival tradičních lidových řemesel, velký prodejní trh na nádvoří i v interiérech hradního paláce. kunetickahora.cz (16. července státní zámek Litomyšl: Smetanova Litomyšl. Ukončení stavby pódia.) 18. a 19. července Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec: Veselokopecký jarmark. Prodej výrobků lidových, kulturní program. Od 9 do 16 hodin. 19. července státní hrad Kunětická hora: Král na hradě. Návštěva krále Vladislava Jagellonského na Kunětické hoře. (Mediální téma: Rytíři a turnaje) kunetickahora.cz 24. a 25. července státní hrad Kunětická hora: Festival České Hrady.cz. Multižánrový hudební festival pod hradem. kunetickahora.cz 24. a 25. července státní zámek Slatiňany: Noční prohlídky. Program bude upřesněn. 25. července státní zámek Litomyšl: Svatební sobota. Srpen Královéhradecký kraj srpna státní zámek Hrádek u Nechanic: Výstava Hrádek u Nechanic a rod Harrachů. Fotografie a dokumenty vztahující se ke stavebně historickému vývoji budovy zámku a k majitelům zdejšího panství, aktuálně doplněná o nové exponáty. (Mediální téma: Velká hradozámecká inventura)

18 srpna Hospitál Kuks: Kouzlo apatyky a bylinkářství. Víte, že kdysi se nemoci léčily třeba práškem z lebky oběšence nebo dračí krví? Ve starém hospitále milosrdných bratří v Kuksu lze poznat tajemství dávných lékařů v nejstarší barokní lékárně ve střední Evropě a navrch si vyrobit vlastní tabletku a čípek v jediném farmaceutickém muzeu v České republice. Vůni starých bylinek a procházku sadem, kde mniši pěstovali ovoce pro své pacienty, nabízí pro celou rodinu velká zahrada za hospitálem. kuks.cz srpna státní zámek Náchod: Prázdninové pohádkové prohlídky pro děti. Prohlídky budou probíhat v expozici Na dvoře vévodském a průvodcem malých návštěvníků bude sám vévoda Petr Biron nebo jeho dcera Kateřina Vilemína. Děti se od vévody nebo vévodkyně dozvědí něco málo z historie a vyslechnou si pohádku o náchodském zámku. Na závěr budou mít možnost vyfotografovat se přímo v interiéru expozice v kostýmu krále či princezny. Délka prohlídky 25 minut. Prohlídky od úterý do neděle v 9.30, 11.30, 13 a v 15 hodin srpen státní zámek Opočno: Opočenské hudební léto Večerní koncerty vážné hudby v zámecké obrazárně. Pořádá Opočenská Beseda. opocno.cz srpna státní zámek Ratibořice: Zkrácená prohlídka zámkem, který obývala paní kněžna z Babičky. Kromě zkrácené prohlídky zámkem, která trvá cca 30 minut a vrátí nás do doby, kterou známe z Babičky, je zde ke koupi i pracovní sešit "S pastelkami po Zámku Ratibořice a okolí, kde jsou připraveny úkoly pro celou rodinu. V Rudrově mlýně mohou malé děti hledat ukrytého vodníka, za jeho objevení je čeká malá odměna. Babiččino údolí láká k procházce. ratiborice.cz 1. srpna státní zámek Náchod: Mše svatá. Mše v zámecké kapli Nanebevzetí Panny Marie v 16 hodin srpna státní zámek Náchod: Hrady objevované a opěvované "Na dvoře vévodském". Prohlídky v kostýmech v expozici "Na dvoře vévodském", ukázky živé hudby ZUŠ Police nad Metují v "Hudebním salónu", informační panel o životě spisovatele Aloise Jiráska. (Mediální téma: Velká hradozámecká inventura) srpna Hospital Kuks: Prohlídky doplněné o hudební vystoupení skupinou SoliDeo. Vždy od 9 do 17 hodin, vstupné se nemění. Hudební vystoupení dobové barokní nástroje uslyšíte v kostele Nejsvětější Trojice. kuks.cz 8. srpna Hospitál Kuks: Koncert Hudební léto Kuks. Koncert komorní hudby v rámci festivalu Hudební léto Kuks. Začátek v 18 hodin. kuks.cz 8. srpna státní zámek Ratibořice: Automobiloví veteráni a Swing sextet. Čtrnácté setkání majitelů historických motorových vozidel v Ratibořicích, doprovázené koncertem stále populárních swingových a světových melodií v podání oblíbené náchodské kapely. Začátek ve 13 hodin. ratiborice.cz

19 srpna státní zámek Náchod: Večerní prohlídky s Černou paní. Přijďte i Vy si s námi vychutnat tu jedinečnou atmosféru zámeckých komnat po setmění. Prohlídky I. okruhu (Piccolominská expozice) budou oživené scénkami z historie zámku a hudebními vstupy v podání žáků ZUŠ Police nad Metují. Prohlídky začínají ve 21, 22 a v případě zájmu i ve 23 hodin. Nutná rezervace na tel.: , nebo na prokopova.lucie@npu.cz. Vstupné: 120 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 360 Kč. 15. a 16. srpna státní zámek Hrádek u Nechanic: Přijelo panstvo! Veselé historky ze života na zámku před 100 lety v podání herců ochotnických divadel a hostů (kostýmové prohlídky). Expozice zámku se slavnostní květinovou výzdobou. Sobotní odpolední a večerní program na nádvoří zámku: od 15 do 17 hodin Setkání s folklorem vystoupení folklorních souborů, 19 hodin divadelní představení Nechanického ochotnického spolku NOS srpna Hospitál Kuks: Mezinárodní noc pro netopýry. Večerní vycházka po Hospitalu Kuks a blízkém okolí spojená s ukázkou detekce netopýřích echolokačních signálů a nárazové sítě pro odchyt netopýrů (pokud budeme mít štěstí, tak i s odchyceným netopýrem). Dozvíte se, kde netopýři žijí, čím se živí, které druhy žijí v České republice a mnoho dalšího. V případě nepříznivého počasí se uskuteční přednáška s promítáním obrázků, která přiblíží málo známý a pro mnohé tajuplný svět netopýrů. Akce se uskuteční za každého počasí! začátek programu: hodin pro rodiče s dětmi (zkrácené povídání) od 22 hodin pro ostatní zájemce kuks.cz 22. srpna Hospitál Kuks: Koncert Hudební léto Kuks. Koncert komorní hudby v rámci festivalu Hudební léto Kuks. Začátek v 18 hodin. kuks.cz srpna Hospitál Kuks: Theatrum Kuks. Festival barokního divadla, opery a hudby. kuks.cz 29. srpna státní zámek Opočno: Hradozámecká noc Opočenská. Večerní prohlídky s oživenými postavami. Prohlídky hodin a hodin. opocno.cz 29. srpna státní zámek Opočno: Závěrečné vystoupení kurzu renesančních tanců. Vystoupení na nádvoří zámku. Pořádá K. Remeš s podporou MÚ Opočno. Premiéra od 18 hodin a od 20 hodin repríza. opocno.cz Srpen Liberecký kraj Od 1.5. státní zámek Frýdlant: Do konce sezony bude v kapli zpřístupněna expozice KLENOTY Z DEPOZITÁŘŮ a to liturgické předměty, které se používaly při bohoslužbách v zámecké kapli (monstrance, ciboria, kalichy). frydlant.cz

20 1. a 2. srpna státní hrad Bezděz: Šermířské oživení. Šermířská skupina Askalon se Vám tentokrát představí v příběhu z Třicetileté války, tomu budou odpovídat i jejich kostýmy a lehké zbraně. Začátek vystoupení: 11 hodin, 12.30, 14 hodin a a 2. srpna státní hrad Grabštejn: Řemeslný jarmark na Grabštejně. Obnovení zašlé tradice tak lze jednoduše zachytit "to hlavní" týkající se letošního historického jarmarku. Nejen, že uvidíte produkty tradičních řemesel a budete moci přihlížet jejich výrobě, ale dokonce si je sami budete moci vyzkoušet. Budete mít možnost se na nádvoří hradu setkat s kovářem, košíkářem, drátenicí i rytíři (historickým šermem). 1. srpna státní hrad Bezděz: Dlouhé soboty na Bezdězu. V měsících červenci a srpnu bude hrad Bezděz otevřen každou sobotu do 18 hodin! Tímto Správa hradu vyjde vstříc zvýšenému zájmu návštěvníků o hrad v hlavní turistické sezoně. 1. a 2. srpna státní zámek Hrubý Rohozec: Varhanní víkend. V sobotu celý den, v neděli od 12 hodin. O tomto víkendu se při prohlídce 1. okruhu dozvíte zajímavosti o varhanách v zámecké kapli a taky uslyšíte několik skladeb. rohozec.eu 1. a 2. srpna státní zámek Hrubý Rohozec: Od Mikuláše k Mikuláši. Prohlídky zámku oživené scénkami ze života majitelů zámku, tedy od Mikuláše Des Fours jako prvního majitele Hrubého Rohozce z tohoto rodu po Mikuláše Vladimíra Des Fours Walderode jako předposledního majitele. rohozec.eu 1. a 2. srpna státní hrad Trosky: Čertovské slavnosti. Ukázka pekelných řemesel, divadelní a hudební vystoupení, rohatý sokolník a lukostřelec, celodenní rej bytostí pekelných Sobota od 9 do 22 hodin, neděle od 9 do 18 hodin. Vstupné: 150 Kč, snížené 90 Kč. Opravdoví čerti mají vstupné zdarma. trosky.eu srpna státní hrad Grabštejn: Svatá Barbora. Během letních prázdnin vás hradními interiéry několikrát denně vždy od úterý do neděle provede svatá Barbora, pod jejímž vedením budete plnit úkoly. Tím máte možnost získat jeden z klíčů, jenž vám pomůže otevřít 13. komnatu. Navíc první červencový víkend je věnován dětem během tzv. Letohrádek a o prvním srpnovém víkendu si děti mohou vyzkoušet historická řemesla v rámci Řemeslného jarmarku srpna státní zámek Lemberk: Výstava Člověk a kůň. Výtvarné práce dětí ze Speciální školy pro sluchově postižené děti v Liberci. Výstava v zámecké konírně srpna státní zámek Lemberk: Výstava Zdislava jako historická osobnost. Panelová výstava věnovaná životu a skutkům Zdislavy z Lemberka ve výstavní síni zámku srpna státní zámek Sychrov: Prohlídky s princeznou. Prohlídky těmi nejkrásnějšími prostorami zámku vede princezna, která výklad uzpůsobí věku dětských návštěvníků. Na závěr se děti mohou s princeznou vyfotit. Prohlídky jsou během hlavních prázdnin realizovány několikrát denně,

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz Pozvání na hrady a zámky v květnu zámek Náchod snižuje na státní zámek vstupné, správa hradu a zámku Frýdlant se omlouvá za změnu již zveřejněných termínů speciálních prohlídek knihovny a věže Sychrov,

Více

Akce 2015 Hrady a zámky

Akce 2015 Hrady a zámky Akce 2015 Hrady a zámky Březen Královéhradecký kraj 28. 29.3. Hospital a Betlém Kuks: Zpřístupnění po celkové rekonstrukci. Barokní komplex v údolí řeky Labe založil hrabě František Antonín Špork. Původní

Více

Prohlídka zámeckých interiérů

Prohlídka zámeckých interiérů Malebný barokní zámek, který byl postaven hrabětem Janem Ludvíkem Harbuval Chamaré v roce 1749, je ideálním místem pro malé i velké, pro jednotlivce i skupiny, pro ty co hledají historii a kulturu, ale

Více

1. KRKONOŠSKÁ ŠLÁPOTA 2. DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ A DEN ŽELEZNIC. Regionální turistické informační centrum KRKONOŠE, Vrchlabí

1. KRKONOŠSKÁ ŠLÁPOTA 2. DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ A DEN ŽELEZNIC. Regionální turistické informační centrum KRKONOŠE, Vrchlabí 1. KRKONOŠSKÁ ŠLÁPOTA Termín akce: 1. září 2013 Místo konání: Rokytnice nad Jizerou Více informací: www.ddmrokytnice.cz Krkonošská šlápota to je tradiční turistická hlídková soutěž pro 3-5 členné hlídky.

Více

KULTURNÍ AKCE - ČERVEN 2016

KULTURNÍ AKCE - ČERVEN 2016 KULTURNÍ AKCE - ČERVEN 2016 KINO 4. sobota 17.00 Želvy Ninja 2 3D Dobrodružný film USA, P 5. neděle 17.00 Alenka v říši divů: Za zrcadlem Dobrodružný rodinný film USA, P 15. středa 19.00 Warcraft: První

Více

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Milá školičko, na školku v přírodě pojedete do Srbské Kamenice v Českém Švýcarsku. Zavítáte do krajiny tak malebné, jakou znáte z pohádek Pyšná princezna

Více

KVĚTEN 2015 AKTUÁLNÍ INFORMACE Z OBCE POZVÁNKA NA DĚTSKÝ DEN DĚTSKÉ HŘIŠTĚ PŘI MŠ - DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

KVĚTEN 2015 AKTUÁLNÍ INFORMACE Z OBCE POZVÁNKA NA DĚTSKÝ DEN DĚTSKÉ HŘIŠTĚ PŘI MŠ - DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ KVĚTEN 2015 AKTUÁLNÍ INFORMACE Z OBCE Opět děkujeme všem, kdo se podíleli na organizaci letošní akce Hořická májka a samozřejmě všem, kdo tuto akci svou účastí podpořili. Všem, kdo se mě stále ptají, proč

Více

ekarolinka Hasičská zbrojnice v Trávničku

ekarolinka Hasičská zbrojnice v Trávničku Podještědský měsíčník Sdružení obcí Podještědí ekarolinka Ročník XVII. Číslo 5. Květen 2012 e Hasičská zbrojnice v Trávničku Z mikroregionu Již podle obrázku na titulní stránce je možno poznat, který měsíc

Více

23.5.2009 5.6. - 6.6.2009. Hasičské závody. Volby do EP. Dne 23.5.2009 se na místním hřišti uskuteční hasičské závody. O pohár starostky obce Světí.

23.5.2009 5.6. - 6.6.2009. Hasičské závody. Volby do EP. Dne 23.5.2009 se na místním hřišti uskuteční hasičské závody. O pohár starostky obce Světí. Hasičské závody 23.5.2009 Dne 23.5.2009 se na místním hřišti uskuteční hasičské závody O pohár starostky obce Světí. Volby do EP 5.6. - 6.6.2009 Ve dnech 5.6. až 6.6.2009 probíhají v celé ČR volby do Evropského

Více

1 HRDINOU můžeš být i TY aneb NA PRÁZDNINY VŽDY PŘIPRAVEN Oslava 12. výročí zahájení činnosti INFORMAČNÍHO CENTRA Jaderné elektrárny Temelín IC ZÁMEČEK JE TEMELÍN U NÁS JE KAŽDÝ HNED VÍTANÝ HOST, MÁME

Více

PROVOZNÍ ŘÁD. Provozní řád domova mládeže. domova mládeže Střední školy technické Žďár nad Sázavou Komenského 8, Žďár nad Sázavou

PROVOZNÍ ŘÁD. Provozní řád domova mládeže. domova mládeže Střední školy technické Žďár nad Sázavou Komenského 8, Žďár nad Sázavou strana: 1/6 PROVOZNÍ ŘÁD domova mládeže Střední školy technické Žďár nad Sázavou Komenského 8, Žďár nad Sázavou dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících

Více

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme Školní družina Školní družina důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí - pomáhá dětem překonávat jejich handicapy - má důležitou roli v prevenci negativních

Více

SPRÁVNÝM SMĚREM V NOVÉM ROCE 2016. VAŠI KNIHOVNÍCI

SPRÁVNÝM SMĚREM V NOVÉM ROCE 2016. VAŠI KNIHOVNÍCI SPRÁVNÝM SMĚREM V NOVÉM ROCE 2016. VAŠI KNIHOVNÍCI PS. KDO NEVÍ, TAK DOSPĚLÍ VYRAZÍ SMĚR MASARYKOVA A DĚTI NA ZAŠOVSKOU :-) Leden v knihovně I v novém roce pro vás připravujeme řadu zajímavých akcí. Budou

Více

Víkendový jarní balíček 3 dny/2 noci

Víkendový jarní balíček 3 dny/2 noci Víkendový jarní balíček 3 dny/2 noci Balíček pro 2 osoby na 2 noci s polopenzí ( platí v termínech 1.5.-26.6. a 1.9.-31.10.2016 ) (ceny balíčku se mění dle aktuální obsazenosti, neplatí v období svátků

Více

Letní program občanského sdružení Open Art Nová Paka pro rok 2007 ROŠKOPOV 1 + 3. (termíny a programy jednotlivých akcí):

Letní program občanského sdružení Open Art Nová Paka pro rok 2007 ROŠKOPOV 1 + 3. (termíny a programy jednotlivých akcí): Letní program občanského sdružení Open Art Nová Paka pro rok ROŠKOPOV 1 + 3 (termíny a programy jednotlivých akcí): 4.-14.7. 15.-21.7. 22.-28.7. 29.7.- 4.8. 5.-11.8. 12.-18.8. 19.-25.8. Filmová dílna Divadelní

Více

100 let skautingu. Junák svaz skautů a skautek ČR, Liberecký kraj 2007

100 let skautingu. Junák svaz skautů a skautek ČR, Liberecký kraj 2007 Dva týdny skautingu Sto podob dobrodružství Sbírka na bezbariérové divadlo Rockový koncert 100 let skautingu Junák svaz skautů a skautek ČR, Liberecký kraj 2007 Předkladatel: Junák svaz skautů a skautek

Více

Skolní ~zdělávací program ~ro zájmové vzdělávání Skolní družina při ZS Spálené Poříčí

Skolní ~zdělávací program ~ro zájmové vzdělávání Skolní družina při ZS Spálené Poříčí v Skolní ~zdělávací program ~ro zájmové vzdělávání Skolní družina při ZS Spálené Poříčí v Skolní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání v v Skolní družina při ZS Spálené Poříčí Obsah: 1) Identifikační

Více

PRÁZDNINOVÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ INDIÁNSKÉ LÉTO

PRÁZDNINOVÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ INDIÁNSKÉ LÉTO PRÁZDNINOVÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ INDIÁNSKÉ LÉTO DĚTSKÝ DEN Na konci měsíce května uspořádali dobrovolní hasiči pro děti dětský den. Přípravy začaly už v brzkých ranních hodinách, aby vše bylo připraveno

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Vypracoval : David Knápek, Kulturní centrum Obsah:Úvod, Provoz a akce KC (měsíční), Tabulka finanční přehled akcí Úvod Kolektiv Kulturního centra zůstal v roce 2013 nezměněn.

Více

ČÍSLO 67 25. září 2013

ČÍSLO 67 25. září 2013 Vydává Obecní úřad Potěhy pro občany obce ČÍSLO 67 25. září 2013 Obsah: 1. Informace z obce 2. Kulturní akce, jubilanti v IV. čtvrtletí 2013 3. ZŠ a MŠ Potěhy 4. TJ Sokol Potěhy 5. SDH Potěhy 6. Historie

Více

KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE ŠPANĚLSKÉM JAZYCE PRO SŠ

KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE ŠPANĚLSKÉM JAZYCE PRO SŠ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 tel.: 585 412 493, e-mail: skola@gcajkol.cz vlastimil.kaspir@post.cz www.gcajkol.cz KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE ŠPANĚLSKÉM JAZYCE PRO SŠ Datum a místo konání: 21.3.2016 v

Více

BíléKarpaty Veselínad Moravou (různá místa) Blaník parkoviště pod Blaníkem Český kras Koněpruské jeskyně Jeseníky Karlova Studánka Jizerské hory Bedřichov (různá místa) Dotazníkové šetření v terénu s asistencí

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY ZÁKLADNÍ ŠKOLA BŘECLAV, SLOVÁCKÁ 40 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY (platný od 12.4.2016) Projednáno na provozní poradě v dubnu 2016 Mgr. Iva Jobánková ředitelka školy 1 Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA škol. rok 2009/10

VÝROČNÍ ZPRÁVA škol. rok 2009/10 Soukromá základní umělecká škola Trnka o.p.s., Rodinná 39, 312 00 Plzeň IČO.26347687, IZO.150035365, identifikátor zařízení: 650035356, bankovní spojení: 279204310247/0100, DIČ. CZ-26347687 VÝROČNÍ ZPRÁVA

Více

Kreativní malování. s dětmi. Dana Cejpková

Kreativní malování. s dětmi. Dana Cejpková Kreativní malování s dětmi Dana Cejpková Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D

Více

8. ZŠ. Správná škola pro Vaše dítě. Slovo úvodem. Základní škola, Most, Vítězslava Nezvala 2614

8. ZŠ. Správná škola pro Vaše dítě. Slovo úvodem. Základní škola, Most, Vítězslava Nezvala 2614 Základní škola, Most, Vítězslava Nezvala 2614 8. ZŠ Slovo úvodem 8. základní škola má již více jak padesátiletou tradici. Během let poskytla vzdělání tisícům žáků z města i okolí. Přesto není školou, která

Více

Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Těšíme se na vás! Lektorský tým Moravské galerie Autorky edukačních programů: Martina Kopecká, Markéta Skotáková, Silvie Šeborová,

Více

PROGRAM CENTRA BOHUSLAVA MARTINŮ SRPEN 2010

PROGRAM CENTRA BOHUSLAVA MARTINŮ SRPEN 2010 PROGRAM CENTRA BOHUSLAVA MARTINŮ SRPEN 2010 Připravilo Městské muzeum a galerie Polička a Centrum Bohuslava Martinů ve spolupráci s Městskou knihovnou Polička VÝSTAVY: KTERAK PAN UČITEL KU VZDĚLÁNÍ A DOBRÝM

Více

Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ

Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

Mimořádný informátor

Mimořádný informátor Mimořádný informátor leden 2014 Vydala: Oblastní odbočka SONS ČR Ostrava náměstí Msgre Šrámka 1760/4, 702 00 Moravská Ostrava tel.: 596 783 083; 776 305 022 ostrava-odbocka@sons.cz www.sons-ostrava.cz

Více

MěÚ Jablonec nad Nisou, oddělení školství, kultury a sportu Z P R A V O D A J

MěÚ Jablonec nad Nisou, oddělení školství, kultury a sportu Z P R A V O D A J MěÚ Jablonec nad Nisou, oddělení školství, kultury a sportu Z P R A V O D A J Září 2006 ČÍSLO 16 Zpravodaj je vydáván ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností města Železný Brod a Tanvald www.mestojablonec.cz

Více

VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA

VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA Jana Nejezchlebová, Moravská zemská knihovna Zpráva Mezinárodní komise UNESCO Vzdělávání pro 21. století zpracovaná v roce 1993 reflektovala změny globální společnosti

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU A ORIENTACE NÁVRH INTERNETOVÉ STRÁNKY PAMÁTKOVÝCH OBJEKTŮ VE SPRÁVĚ NPÚ

INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU A ORIENTACE NÁVRH INTERNETOVÉ STRÁNKY PAMÁTKOVÝCH OBJEKTŮ VE SPRÁVĚ NPÚ INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU A ORIENTACE NÁVRH INTERNETOVÉ STRÁNKY PAMÁTKOVÝCH OBJEKTŮ VE SPRÁVĚ NPÚ JE ZÁJEM INFORMOVAT NÁVŠTĚVNÍKY S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU A ORIENTACE VOZÍČKÁŘE

Více

Akční plán řídící skupiny pro Fairtrade na rok 2013 v Chrudimi

Akční plán řídící skupiny pro Fairtrade na rok 2013 v Chrudimi Akční plán řídící skupiny pro Fairtrade na rok 2013 v Chrudimi Cílem plánovaných aktivit je rozšířit povědomí o spravedlivém obchodu a rozvojové spolupráci mezi co nejvíce obyvatel všech věkových skupin

Více

DOPROVODNÉ PROGRAMY. Komentované prohlídky. Power jóga v galerii

DOPROVODNÉ PROGRAMY. Komentované prohlídky. Power jóga v galerii DOPROVODNÉ PROGRAMY KVĚTEN DUBEN 2015 Komentované prohlídky Power jóga v galerii RODIČE A DĚTI Rezervace vlkova@adamgallery.cz míst na dílny na emailu vlkova@adamgallery.cz. 2. 5. 16:00 18:00 Dětský výtvarný

Více

Kalendář všech akcí 2016. Divadlo Járy Cimrmana leden 2016 Janské Lázně Pořadatel: OB Lánovy, Naděžda Bezstarosti, tel.

Kalendář všech akcí 2016. Divadlo Járy Cimrmana leden 2016 Janské Lázně Pořadatel: OB Lánovy, Naděžda Bezstarosti, tel. Kalendář všech akcí 2016 Divadlo Járy Cimrmana leden 2016 Janské Lázně Ples mysliveckého sdružení Dolní Lánov 22. 1. 2016 KD Dolní Lánov Tradiční ples myslivců s bohatou tombolou Pořadatel: MS Malá Sněžka

Více

Nabídka vzdělávacích lekcí pro střední školy, gymnázia a učiliště

Nabídka vzdělávacích lekcí pro střední školy, gymnázia a učiliště Nabídka vzdělávacích lekcí pro střední školy, gymnázia a učiliště Realizované Městskou knihovnou Písek Školní rok 2015/2016 Lekce pro střední školy, gymnázia a učiliště Pracovníci knihovny připravují řadu

Více

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Číslo jednací: 113/2007 Předkladatel : Základní škola a mateřská škola, Černožice, okres Hradec Králové

Více

Provozní řád mateřské školy

Provozní řád mateřské školy I. Provozní doba MŠ: Provozní řád mateřské školy 6.30 17.00 Režimové požadavky: I. Orientační režim dne Orientační režim dne dětí vychází z rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání, charakteristiky

Více

- ZO se zabývalo také přípravami oslav Dne obce. Ten by měl proběhnout v první polovině září. Termín bude upřesněn po dohodě s účinkujícími.

- ZO se zabývalo také přípravami oslav Dne obce. Ten by měl proběhnout v první polovině září. Termín bude upřesněn po dohodě s účinkujícími. Vážení občané Letošní první číslo se Vám dostává do rukou v době, kdy nám zima ukázala, že se ještě nechce vzdát své vlády. Snad to byl poslední záchvěv a my se budeme těšit z paprsků jarního sluníčka.všichni

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

Obec Maletín - Oficiální internetové stránky obce. Poslední volba v hlavní nabídce: Titulní stránka > O obci > Maletínský zpravodaj

Obec Maletín - Oficiální internetové stránky obce. Poslední volba v hlavní nabídce: Titulní stránka > O obci > Maletínský zpravodaj Page 1 of 10 Obec Maletín - Oficiální internetové stránky obce Poslední volba v hlavní nabídce: Titulní stránka > O obci > Maletínský zpravodaj 9.Maletínský zpravodaj-listopad 2005 vytvořeno: 16.11.2005

Více

Výroční zpráva o činnosti sdružení za rok 2012

Výroční zpráva o činnosti sdružení za rok 2012 Výroční zpráva o činnosti sdružení za rok 2012 Obsah: I. Vznik sdružení II. Základní ustanovení III. Poslání a cíle sdružení IV. Členská základna V. Uspořádané akce v průběhu roku 2012 VI. Propagace sdružení

Více

N á v r h Úprava rozpočtu 2.rozpočtové opatření

N á v r h Úprava rozpočtu 2.rozpočtové opatření Odbor finanční Zastupitelstvo města Dne 17.2.2016 N á v r h Úprava rozpočtu 2.rozpočtové opatření Zpráva se předkládá z důvodu: zákona o obcích 128/2000 Sb. Zprávu vypracoval: ing.ivana Polenová vedoucí

Více

Popis a realizace poskytování sociálních služeb Sociální rehabilitace

Popis a realizace poskytování sociálních služeb Sociální rehabilitace Radomyšlská 336, 386 29 STRAKONICE Tel.: + 420 383 314 334, FAX.: 383 380 200 www.dcjk.cz e - mail: info@dcjk.cz, martin.karas.strakonice@seznam.cz, Popis a realizace poskytování sociálních služeb Sociální

Více

UHERSKOHRADIŠŤSKO FOLKLOR A TRADICE

UHERSKOHRADIŠŤSKO FOLKLOR A TRADICE UHERSKOHRADIŠŤSKO FOLKLOR A TRADICE Mistři lidových řemesel Marie Hrobařová Reliéfní a batikované kraslice Zdobení kraslic tradiční reliéfní a batikovanou technikou (valašské, popovické a jiné moravské

Více

NABÍDKA MEZINÁRODNÍ DIVADELNĚ-TANEČNÍ WORKSHOP PLUMLOV 06. 20. ČERVENCE 2008

NABÍDKA MEZINÁRODNÍ DIVADELNĚ-TANEČNÍ WORKSHOP PLUMLOV 06. 20. ČERVENCE 2008 NABÍDKA MEZINÁRODNÍ DIVADELNĚ-TANEČNÍ WORKSHOP PLUMLOV 06. 20. ČERVENCE 2008 Za finanční podpory: Klubové zařízení,plumlov Plumlov 11. 02. 2008 Vážení přátelé, dostává se Vám do rukou materiál, ve kterém

Více

ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích. Charakteristika, umístění, vybavení ŠD

ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích. Charakteristika, umístění, vybavení ŠD ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích ředitel školy: vedoucí vychovatelka: Mgr. Jaroslav Lohynský Dagmar Ciráková Charakteristika, umístění,

Více

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ PROVOZNÍ ŘÁD VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ Provozovatel : Obec Hřebeč Vymezení plochy víceúčelového sportovního areálu: pozemková parcela č. 1106/1,1106/7 Každý návštěvník je povinen seznámit

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

Nová Ves u Nového Města na Moravě

Nová Ves u Nového Města na Moravě 1. Základní údaje o škole Základní škola a Mateřská škola Nová Ves u Nového Města na Moravě, okres Žd ár nad Sázavou, příspěvková organizace Nová Ves u Nového Města na Moravě 70 592 31 Nové Město na Moravě

Více

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná Markéta 6/2005 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři mobil: 776 887 907; tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz 1. Něco končí a něco

Více

ZPRÁVY Z OBCE. Očkování psů

ZPRÁVY Z OBCE. Očkování psů ZPRÁVY Z OBCE Očkování psů Oznamujeme občanům, že p. Bartoš provede každoroční očkování psů proti vzteklině ve středu 18. května 2016 v tomto pořadí a časovém sledu: na točně v 13:30 hod., horní zastávka

Více

3 Fiesta Dance - taneční centrum Věnujeme se výuce showdance, streetdance a latinsko-amerických tanců.

3 Fiesta Dance - taneční centrum Věnujeme se výuce showdance, streetdance a latinsko-amerických tanců. Organizace na BAMBIFESTu 2016 pátek 1 Biatlonklub SMTu Poruba Pracujeme hlavně s dětmi a mládeži od 8-18 let. Účastníme se závodů v biatlonu a letním biatlonu. Nejsou nám cizí hladké běhy, kolečkové lyže

Více

Vážení diváci. Vítáme Vás při sledování místního vysílání na Obecním televizním kanálu.

Vážení diváci. Vítáme Vás při sledování místního vysílání na Obecním televizním kanálu. Vážení diváci Vítáme Vás při sledování místního vysílání na Obecním televizním kanálu. Pravidelné vysílání je od čtvrtka do pondělí ráno, v případě potřeby trvale Obecní úřad Benešov u Semil kontakty Starosta:

Více

Výroční zpráva. za rok 2009

Výroční zpráva. za rok 2009 Výroční zpráva za rok 2009 leden 2010 Obsah: Členská základna 3 Činnost výboru 3 Uskutečněné akce 4 Zájezd do knihoven Příbramska 4 Zájezd na happening do Vsetína 4 Klubka dětských knihoven 5 Další činnosti

Více

1. číslo 2013/2014. Redakční rada: Ondřej Hrabačka Natálie Kvardová Věra Vokatá Anna Kvěchová

1. číslo 2013/2014. Redakční rada: Ondřej Hrabačka Natálie Kvardová Věra Vokatá Anna Kvěchová 1. číslo 2013/2014 (Anna Větrovská) Redakční rada: Ondřej Hrabačka Natálie Kvardová Věra Vokatá Anna Kvěchová Petr Pšeničný Lucie Straková Kateřina Trejlová Matěj Vála Mgr. Lenka Beranová Milí čtenáři,

Více

Kalendář akcí: ÚNOR 2014

Kalendář akcí: ÚNOR 2014 Kalendář akcí: ÚNOR 2014 Výstava: Grogovky kdy: 2.1.2014 08:00 28.2.2014 16:00 kde: městská knihovna V lednu a v únoru je pro Vás připravena nová výstava s názvem Grogovky. Těšit se můžete na lidové dekory

Více

V Ř E S K O V Á K duben 2006

V Ř E S K O V Á K duben 2006 Úvodní slovo V Ř E S K O V Á K duben 2006 Vážení spoluobčané, jak jsem již několikrát zdůrazňoval, letošní rok je rokem volebním. Parlamentní volby jsou sice důležité, ale pro zabezpečení chodu obce jsou

Více

Zpráva z jednání Školské rady ZŠ a MŠ Tisá, příspěvková organizace

Zpráva z jednání Školské rady ZŠ a MŠ Tisá, příspěvková organizace Datum konání: 6. 10. 2010 Program: 1. Projednání a schválení Výroční zprávy o činnosti školy 2009/2010 2. Projekt MŠMT Peníze školám 3. Nařízení vlády o odvodu 30% z částky na pomůcky školy zpět do státního

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Středisko volného času Mozaika Polička, Nám.B.Martinů 85, 572 01 Polička tel.: 461 725 352, mobil: 736 752 624, e-mail: svecova@mozaika-policka.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Zpracovala: Zdeňka Švecová ředitelka

Více

A DA. Doris šumperk. ZážiteK. tanec ekologie HUDBA. semináře. tábory. středisko volného času. volný čas. PříroDA. sport. ZáBAvA

A DA. Doris šumperk. ZážiteK. tanec ekologie HUDBA. semináře. tábory. středisko volného času. volný čas. PříroDA. sport. ZáBAvA Komenského 810/9 787 01 www.doris.cz středisko volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris šumperk PočítAče PříroDA ZážiteK HUDBA ZáBAvA semináře tanec ekologie tábory ZPěv

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK LÉTO ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY A máme tu červen - jí se jahody, třešně a všechno dozrává. I čas prázdnin. Těšíme se na ně, na léto, na sluníčko a naši školáci se nemohou dočkat,

Více

CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV

CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV ročník 8 číslo 12 prosinec 2015 ADVENT Vzpomínáte si na čas, kdy jste byli zamilovaní? Na to, jak jste se těšili na schůzku, když jste věděli, že váš milý už brzy

Více

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl MÍSTO, KDE ŽIJEME + MP vazby Domov EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl - orientuje se v místě domova - orientuje se ve svém pokoji, ví, kde má své hračky, školní kout,

Více

Obce KAČICE Obecně závazná vyhláška č. 4/2014

Obce KAČICE Obecně závazná vyhláška č. 4/2014 Obce KAČICE Obecně závazná vyhláška č. 4/2014 O VEŘEJNÉM POŘÁDKU V OBCI Zastupitelstvo obce Kačice se na svém zasedání dne 20. 08. 2014 usnesením č. 43/2014 usneslo vydat na základě ustanovení 10, 35,

Více

Nalezené klíče O víkendu byly na sídlišti v Mariánském Údolí nalezeny dva svazky klíčů. Majitel si může klíče vyzvednout na obecním úřadě.

Nalezené klíče O víkendu byly na sídlišti v Mariánském Údolí nalezeny dva svazky klíčů. Majitel si může klíče vyzvednout na obecním úřadě. Nalezené klíče O víkendu byly na sídlišti v Mariánském Údolí nalezeny dva svazky klíčů. Majitel si může klíče vyzvednout na obecním úřadě. Navinování chmele Agrospol Velká Bystřice oznamuje všem zájemcům,

Více

ŠKOLNÍ DRUŢINA. Tématický časový plán pro školní rok 20014/20015. Kolowrátek vám ukáţe druţinu plnou her a hrátek

ŠKOLNÍ DRUŢINA. Tématický časový plán pro školní rok 20014/20015. Kolowrátek vám ukáţe druţinu plnou her a hrátek ŠKOLNÍ DRUŢINA Tématický časový plán pro školní rok 20014/20015 září, říjen, listopad prosinec, leden, únor březen, duben květen, červen Kolowrátek vám ukáţe druţinu plnou her a hrátek CHARAKTERISTIKA

Více

Časopis MŠ. Prosinec 2015

Časopis MŠ. Prosinec 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Prosinec 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

KNIHA MÉHO SRDCE. Výstavka

KNIHA MÉHO SRDCE. Výstavka KNIHA MÉHO SRDCE Kniha mého srdce (KMS) je cyklus pořadů České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), který proběhne v období od 4. dubna do října 2009. Je zaměřen na propagaci literatury, četby knih

Více

Technická zpráva. 1. Identifikační údaje

Technická zpráva. 1. Identifikační údaje Technická zpráva 1. Identifikační údaje Stavba : Břeclav bez bariér I. etapa, bezpečnost v dopravě pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace SO 101 Místo stavby : Břeclav Katastrální území : Břeclav

Více

OBECNÍ ÚŘAD HRADEC - NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ 5/2014 MK ČR E 21404

OBECNÍ ÚŘAD HRADEC - NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ 5/2014 MK ČR E 21404 OBECNÍ ÚŘAD HRADEC - NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ 5/2014 MK ČR E 21404 SPOLEČENSKÁ KRONIKA V červnu oslaví své narozeniny: Babica Jan, Kubečka Jiří, Kowalzce Zdeněk, Stehlík Antonín, Hajníková Miloslava,

Více

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Zimní školáček Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Milí čtenáři, Vítám vás na stránkách zimního čísla našeho školního časopisu, který vydáváme

Více

Základní škola Osek, okres Teplice Hrdlovská 662, 417 05 Osek tel.: 417 837 125, e-mail: zsosek@zsosek.cz www.zsosek.cz

Základní škola Osek, okres Teplice Hrdlovská 662, 417 05 Osek tel.: 417 837 125, e-mail: zsosek@zsosek.cz www.zsosek.cz Základní škola Osek, okres Teplice tel.: 417 837 125, e-mail: zsosek@zsosek.cz www.zsosek.cz Školní vzdělávací program pro školní družinu při ZŠ Osek Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Cyranovy boty, z.s. Motto: Tanec je pohyb a pohyb je život. (Ludmilla Chiriaeff)

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Cyranovy boty, z.s. Motto: Tanec je pohyb a pohyb je život. (Ludmilla Chiriaeff) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Cyranovy boty, z.s. Motto: Tanec je pohyb a pohyb je život. (Ludmilla Chiriaeff) Cyranovy boty, z.s. Lidická 50 658 12 Brno IČO: 26534711 Email: cyranovyboty@seznam.cz www.cyranovyboty.cz

Více

Předmět úpravy. Druhy ocenění. c) Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury,

Předmět úpravy. Druhy ocenění. c) Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury, Platné znění nařízení vlády č. 5/2003 Sb., o oceněních v oblasti kultury, udělovaných Ministerstvem kultury, ve znění nařízení vlády č. 98/2006 Sb. a nařízení vlády č. 126/2009 Sb. Vláda nařizuje k provedení

Více

AKCE 1+1 Pokud se rozhodnete navštívit zároveň výstavu Stolečku, prostři se! a výstavu Autíčkománie, zaplatíte pouze jedno vstupné!

AKCE 1+1 Pokud se rozhodnete navštívit zároveň výstavu Stolečku, prostři se! a výstavu Autíčkománie, zaplatíte pouze jedno vstupné! Program Muzea v Šumperku, Muzea Zábřeh, Muzea Mohelnice, Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích a Lovecko-lesnického muzea v Úsově. www.muzeum-sumperk.cz Červenec srpen 2016 5. a 6. července 2016 Muzeum

Více

ZA POHÁDKOU POHÁDKA. MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová.

ZA POHÁDKOU POHÁDKA. MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová. ZA POHÁDKOU POHÁDKA MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová. Integrované bloky 1. Kamarádi, ti se mají 2. Za lesními skřítky 3. Než zazvoní zvoneček 4. Zima čaruje 5. Voňavé království

Více

Školní řád Mateřské školy v Podivíně, Sadová 864

Školní řád Mateřské školy v Podivíně, Sadová 864 Školní řád Mateřské školy v Podivíně, Sadová 864 Č.j.:MŠ 103 /2015 Účinnost od: 1.9.2015, projednáno na poradě dne 27.8.2015 Spisový znak:1.2 Skartační znak: V5 Změny: 1. Přijímací řízení Zápis dětí do

Více

závěrečná zpráva o činnosti

závěrečná zpráva o činnosti 2013 závěrečná zpráva o činnosti O projektu Hlavním cílem projektu je podpora soužití osob s postižením s osobami bez, výchova k vzájemné toleranci a porozumění v nelehké době transformace pobytových zařízení.

Více

MĚSÍC DUBEN 2014 V MUZEU BESKYD FRÝDEK-MÍSTEK

MĚSÍC DUBEN 2014 V MUZEU BESKYD FRÝDEK-MÍSTEK MĚSÍC DUBEN 2014 V MUZEU BESKYD FRÝDEK-MÍSTEK FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL.: 558 630 051, 558 628 001 FAX. : 558 630 452 e-mail: info@muzeumbeskyd.com www.muzeumbeskyd.com Otevírací doba: út, st, pá 8:00 12:00 12:30

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE

DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE 13 7. ledna 2001 DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE Směrnice ČBK VYDAL SEKRETARIÁT ČESKÉ BISKUPSKÉ KONFERENCE PRAHA 2001 (PRO VNITŘNÍ POTŘEBU) 1 DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V

Více

Z á k l a d n í š k o l a, z á k l a d n í u mě l e c k á š k o l a a m a t eřská škola Ledenice. Plán rozvoje školy 2014-2016

Z á k l a d n í š k o l a, z á k l a d n í u mě l e c k á š k o l a a m a t eřská škola Ledenice. Plán rozvoje školy 2014-2016 Z á k l a d n í š k o l a, z á k l a d n í u mě l e c k á š k o l a a m a t eřská škola Ledenice Plán rozvoje školy 2014-2016 Ledenice 1. 1. 2014 1. Popis školy Základní škola, základní umělecká škola

Více

Výroční zpráva 2015. Spolek Valštejn

Výroční zpráva 2015. Spolek Valštejn Výroční zpráva 2015 Spolek Valštejn Obsah Úvodní slovo... 3 Základní údaje o Spolku Valštejn... 4 Činnosti spolku v roce 2015... 5 Plány do roku 2016... 8 Úvodní slovo Vážení přátelé valštejnských údolí,

Více

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2014/2015

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2014/2015 Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2014/2015 ZÁŘÍ téma: Naše škola a její okolí - vítáme se a seznamujeme se - řád ŠD a pravidla oddělení - zásady správného stolování

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

Prezentace regionu Posázaví www.posazavi.com

Prezentace regionu Posázaví www.posazavi.com Poznejte regiony ČR 2016 Prezentace regionu Posázaví www.posazavi.com NOVINKY ROKU 2016 EXPERIMENTA > město Benešov EXPERIMENTA > město Benešov Experimentální prostor pod náměstím v Benešově, vyplněn interaktivními

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

Závěrečná zpráva 2015 Dům Světluška

Závěrečná zpráva 2015 Dům Světluška Závěrečná zpráva 2015 Dům Světluška Dům Světluška poskytuje služby lidem, kteří jsou ohrožení sociálním vyloučením. Sídlí v ústecké lokalitě Střekov, která je známá vysokou koncentrací lidí, kteří se ocitli

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 29/99-4032 Oblastní pracoviště č.10 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 29/99-4032 Oblastní pracoviště č.10 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 29/99-4032 Oblastní pracoviště č.10 Signatura: aj1ls101.doc Okresní pracoviště Chrudim INSPEKČNÍ ZPRÁVA Zařízení: Dům dětí a mládeže Heřmanův Městec, 5. května

Více

ZPRAVODAJ Bělá pod Pradědem 8/2008

ZPRAVODAJ Bělá pod Pradědem 8/2008 Komise kultury a sportu připravuje: 12. 13.9.2008 Vinobraní Mikulov. Další z novinek naší komise, tentokrát se zaměřením na kulturu dospělých. 12.9. odpoledne nasedneme do autobusu a necháme se převézt

Více

kontrapunkt VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014

kontrapunkt VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014 kontrapunkt, výroční zpráva za rok 2014, www.kontrapunkt.cz, email: info@kontrapunkt.cz kontrapunkt VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SDRUŽENÍ Úplný název: kontrapunkt, z. s. Právní forma: zapsaný

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Červený Újezd 30, 273 51 Unhošť IČ:

Více

Stále ještě váháte s přihlášením? Když už jsme řádně přihlášeni? Jak bude turnaj koncipován?

Stále ještě váháte s přihlášením? Když už jsme řádně přihlášeni? Jak bude turnaj koncipován? 4. roverský kmen Griffins ~ 1. středisko Ještěd ~ griffins.skautlib.cz Ahoj všichni roveři a rangers, přihlášené týmy, ale i vy, co stále ještě váháte... V tomto textu se dozvíte všechny důležité informace,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA školní rok 2014/2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA školní rok 2014/2015 Základní škola a Mateřská škola České Libchavy, okres Ústí nad Orlicí České Libchavy 147, 561 14 IČO: 750 151 45 telefon: 465 582116, e-mail: zsclib@seznam.cz www.skolaceskelibchavy.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA školní

Více

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Z r nk Z učebního cyklu Pouta milosti (GraceLink) Ročník I., první čtvrtletí Přeloženo z anglického originálu: Beginner Bible Study Guide, GraceLink

Více

Informační leták. Škola Jaroslava Ježka. Mateřská škola, základní škola, praktická škola a základní umělecká škola pro zrakově postižené,

Informační leták. Škola Jaroslava Ježka. Mateřská škola, základní škola, praktická škola a základní umělecká škola pro zrakově postižené, Informační leták 2015 2016 Škola Jaroslava Ježka Mateřská škola, základní škola, praktická škola a základní umělecká škola pro zrakově postižené, Loretánská 19 Praha 1 118 00 www.skolajj.cz email: info@skolajj.cz

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Noclehárna, číslo služby 48 4862422

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Noclehárna, číslo služby 48 4862422 POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Druh služby Identifikátor Forma služby Název zařízení a místo poskytování Armáda spásy v České republice z.s. Noclehárna, číslo služby 48

Více