Poznámka: Toto je překlad japonského článku zveřejněného 18. září 2014 v ITmedia. Copyright 2014 ITmedia Inc. Všechna práva vyhrazena.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Poznámka: Toto je překlad japonského článku zveřejněného 18. září 2014 v ITmedia. Copyright 2014 ITmedia Inc. Všechna práva vyhrazena."

Transkript

1 Whitepaper Myslíte, že ještě nepřišel ten čas? Právě teď je ta správná chvíle k nákupu! Zbavte se problémů se svým současným monitorem a vstupte do nového světa modely EIZO 4K vám s tím pomohou! Množství počítačových monitorů 4K postupně narůstá. Může se to zdát nadnesené, ale tyto obrazovky řeší mnoho problémů, jsou moderní a perspektivní a přinášejí ten nejlepší obraz. Z monitorů EIZO 4K můžeme jmenovat model FlexScan EV3237 coby horkého kandidáta při výběru nadčasové obrazovky. Poznámka: Toto je překlad japonského článku zveřejněného 18. září 2014 v ITmedia. Copyright 2014 ITmedia Inc. Všechna práva vyhrazena. Vstupte do světa monitorů EIZO 4K splňujících požadavky na ultravysoké rozlišení a velkou úhlopříčku. Obrazovky z kapalných krystalů s rozlišením full HD patřily svého času mezi technologickou špičku. V uplynulých letech však jejich ceny výrazně poklesly, takže dnes se 23palcové monitory full HD dostaly na pozici nejprodávanějších modelů. Přechod k rozlišení full HD urychlilo zahájení pozemního digitálního vysílání. Zdálo se, že tím vývoj na nějakou dobu ustane, ale záhy přišla další vlna. Tentokrát se jednalo o nástup obrazovek 4K. Označení 4K se vztahuje k horizontálnímu počtu obrazových bodů, který činí přibližně 4000; písmeno K značí předponu kilo (tisíc). Většina obrazovek 4K disponuje rozlišením pixelů (4K UHDTV), což je přesně čtyřnásobek rozlišení full HD ( pixelů). Označení 4K se uplatňuje i pro modely s rozlišením bodů (DCI 4K) používané ve filmovém odvětví. Dva typy 4K Pixel (4K UHD) 4K UHD je rozlišení 4K definované Mezinárodní telekomunikační unií (ITU). V horizontálním i vertikálním směru nabízí dvojnásobek rozlišení full HD a používá se v televizním odvětví Pixel (DCI 4K) DCI 4K je rozlišení 4K definované sdružením DCI (Digital Cinema Initiatives). V horizontálním směru je rozlišení vyšší než u 4K UHD. Toto rozlišení je dvojnásobkem horizontálního a vertikálního rozlišení projektorů ( pixelů) a používá se ve filmovém odvětví. Ve světle neustále rostoucího rozlišení digitálních fotoaparátů, příchodu amatérských videokamer s rozlišením 4K a stále vyššího rozlišení displejů chytrých telefonů a tabletů se počítačové monitory o rozlišení full HD přestávají jevit jako atraktivní volba. Současně roste poptávka po velkých obrazovkách a víceobrazovkových sestavách nabízejících větší pracovní plochu a vyšší efektivitu při práci s několika programy zároveň, což je u počítačů nezbytné. Za těchto okolností EIZO představilo svůj dlouho očekávaný monitor FlexScan EV3237. Tento nový model s velkou širokoúhlou obrazovkou o úhlopříčce 31,5 palce (viditelná úhlopříčka 79,9 cm) je prvním univerzálním monitorem EIZO s rozlišením bodů a stal se tak vlajkovou lodí rozlišení 4K. Jedná se o špičkovou obrazovku stojící na počátku nové éry, v níž se ultravysoké rozlišení a velká pracovní plocha prolíná s těmi nejlepšími parametry.

2 Monitor EIZO FlexScan EV3237 o úhlopříčce 31,5 palce Mnoho lidí si nejspíš stále myslí, že na koupi monitoru 4K je ještě příliš brzo. V tomto článku si ukážeme, jak může monitor FlexScan EV3237 s rozlišením 4K odstranit problémy a nevýhody často se vyskytující u konvenčních zobrazovacích systémů. Uvidíte, že FlexScan EV3237 by neměl chybět na seznamu modelů, o jejichž koupi uvažujete. Monitory EIZO 4K chytře odstraňují obvyklé nedostatky obrazovek! Otázka Začal jsem používat smartphone, tablet nebo laptop s displejem o ultravysokém rozlišení a najednou mi obraz stolního monitoru připadá hrubý a humpolácký. Je to jen dojem? Odpověď Detailnost zobrazení se popisuje veličinou zvanou hustota pixelů, která se udává v jednotkách ppi. Značka ppi je zkratkou slov pixels per inch (pixelů na palec). S klesající vzdáleností mezi pixely (tedy s klesající roztečí obrazových bodů) narůstá při zachování velikosti obrazovky hustota pixelů a zároveň i rozlišení panelu. Hustota pixelů na displejích chytrých telefonů roste nevídaným tempem, takže mnoho dnešních smartphonů dosahuje hustot kolem 300 ppi či více. Obraz na displeji je tak jemný, že ani při pohledu zblízka nerozlišíte jednotlivé pixely a nepostřehnete zubaté okraje šikmých linií. Existují i některá špičková zařízení, která se honosí až přehnanou hodnotou 500 ppi. Většina obrazovek v kategorii PC se vyznačuje hustotou pixelů kolem 96 ppi odpovídající obrazové hustotě 96 dpi (dots per inch, bodů na palec) zavedené jako standard plochy uživatelského rozhraní ve Windows. Standardem nové obrazovky Start a dalších prvků moderního uživatelského rozhraní Windows 8 a novějších je hustota 135 dpi (se samočinným přepínáním mezi 100 %, 140

3 % a 180 % v závislosti na hustotě pixelů obrazovky), ale standardem plochy je stále 96 dpi. Proto není překvapující, že obraz na monitoru vypadá v porovnání se smartphonem hrubě. Rozdílné hustoty pixelů přinášejí různý vzhled obrazu. Horní obrázek zachycuje zvětšené písmeno o velikosti 10 bodů, dolní obrázek představuje zvětšený náhled fotografie. Při hustotě 96 ppi je zobrazení hrubé a jsou patrné jednotlivé pixely, ovšem hodnota 192 ppi přináší výrazně vyšší kvalitu. Při hustotě 384 ppi je obraz hladký; jednotlivé pixely ani zubatý okraj šikmých linií již není zřetelný. Nicméně obrazová hustota (dpi) je u dnešních operačních systémů nastavitelná, takže je možné její plynulé zvětšování v závislosti na hustotě pixelů obrazovky. Už Windows XP umožňovaly nastavit obrazovou hustotu, ale teprve od Windows 7 je tato funkce prakticky použitelná a nezpůsobuje nežádoucí přeskupování prvků na obrazovce. Počínaje Windows 8.1 je dokonce možné použít pro různé monitory různá měřítka a snížit tak nesoulad při současném používání několika obrazovek o různých hustotách pixelů. Nastavení je však možné jen v několika stupních, takže obvykle nelze dosáhnout dokonalého vyladění. Mac OS X nabízel nastavení obrazové hustoty dokonce ještě dříve než Windows, a to za účelem používání displejů o ultravysokém rozlišení (u Apple označovaných jako Retina displays ). Od OS X Mavericks je toto nastavení k dispozici pro externí obrazovky. Podpora monitorů s vysokou hustotou pixelů se v operačních systémech PC označuje jako HiDPI support. Kromě podpory na straně operačního systému se rozšiřuje i podpora v jednotlivých aplikacích. Díky tomu již schopnost softwaru využívat HiDPI dosáhla prakticky využitelné míry. Proto jsou počítačové monitory s vysokou hustotou pixelů na vzestupu. Jedním z nich je FlexScan EV3237 dosahující i přes velkou úhlopříčku vysoké hustoty pixelů 140 ppi. Ve srovnání s chytrými telefony zmíněnými výše se to stále může zdát poměrně málo, ale nezapomínejte, že pozorovací vzdálenosti se v obou případech značně liší.

4 Monitor o úhlopříčce 31,5 palce, jakou má FlexScan EV3237, sledují uživatelé obvykle ze vzdálenosti 50 až 60 centimetrů. Z ní se obraz jeví stejně jemný jako u smartphonů. Protože úhlopříčka je mnohonásobně větší než u displeje telefonu, vejde se na monitor nesrovnatelně více informací zároveň. Také fotografie a videa jsou mnohem působivější. Na monitor FlexScan EV3237 o úhlopříčce 31,5 palce se uživatelé dívají z mnohem větší vzdálenosti než na smartphony, tablety nebo laptopy, takže i při hustotě pixelů kolem 140 ppi se obraz monitoru jeví jako jemný a s vysokým rozlišením. Fotografiemi se to těžko popisuje, ale sledování videa o ultravysokém rozlišení 4K na širokoúhlé obrazovce s úhlopříčkou 31,5 palce (zhruba 80 centimetrů úhlopříčně od rohu do rohu) je ohromujícím zážitkem, který vám panel full HD neposkytne. Otázka Chtěl bych pracovat efektivněji, ale nemám dost místa pro více obrazovek. Také by mi vadil nesouvislý obraz rozdělený mezi více monitorů. Lze dosáhnout vyšší efektivity práce s jedinou obrazovkou? Odpověď Dva monitory stojící vedle sebe se používají v zásadě ze dvou důvodů: jednak se může několik obrazovek připojit k jedinému počítači za účelem zvětšení pracovní plochy, jednak mohou být obrazovky připojeny k různým počítačům běžícím současně. Monitor FlexScan EV3237 se může použít v obou případech. V prvním případě tento širokoúhlý panel LCD o úhlopříčce 31,5 palce a rozlišení 4K poskytne velkou pracovní plochu (byť je třeba počítat se zvětšením obrazu v souvislosti se škálováním, jak je rozebráno níže).

5 Ve druhém případě se uplatní funkce PbyP (Picture by Picture, obraz vedle obrazu) nebo PinP (Picture in Picture, obraz v obrazu) umožňující zobrazit několik obrazových signálů současně. Celkem lze připojit signály až ze čtyř zdrojů videosignálu (dva přes DisplayPort, jeden přes HDMI a jeden přes DVI-D 24 pinů). Vstupní konektory monitoru FlexScan EV3237. Zleva doprava: DVI-D, HDMI a dva konektory DisplayPort 1.2. Napravo od nich se nachází upstream pro rozbočovač USB 3.0 a vstup audiosignálu. Napájecí zdroj je vestavěný. Monitor je vybaven i síťovým vypínačem umožňujícím úplné odpojení od napájecí sítě. Na monitoru nalezneme i tři konektory USB 3.0 pro downstream a konektor pro sluchátka na levé straně. Funkce Picture-by-Picture (PbyP) umožňuje poskládat obrazy z více zdrojů na obrazovku vedle sebe. PbyP nabízí několik režimů: vodorovné rozdělení (dvě obrazovky po pixelech), svislé rozdělení (dvě obrazovky po pixelech), vodorovné rozdělení levé (nebo pravé) poloviny obrazovky ( pixelů + dvě obrazovky full HD) a vodorovné i svislé rozdělení na čtyři obrazovky (čtyřikrát full HD). Ve všech režimech je výsledný obraz bez rušivých předělů. Všimněte si, že rozdělení na čtvrtiny odpovídá použití čtyř panelů full HD o úhlopříčkách 15 až 16 palců poskládaných vedle sebe bez jakýchkoliv mezer. Funkce Picture-by-Picture (PbyP) umožňuje poskládat obrazy z více počítačů vedle sebe na jedinou obrazovku. Lze si vybrat z pěti rozvržení. Jedním z využití může být současné zobrazování videí, reklam a dalších informací. Funkce Picture-by-Picture (PbyP) umožňuje poskládat obrazy z více počítačů vedle sebe na jedinou obrazovku. Lze si vybrat z pěti rozvržení. Jedním z využití může být současné zobrazování videí, reklam a dalších informací.

6 Tři obrazové signály zobrazené pomocí funkce Picture-by-Picture (PbyP). Levá polovina obsahuje pixelů, horní i dolní čtvrtina na pravé straně zahrnuje pixelů. Výhodné vlastnosti tohoto velkého panelu s úhlopříčkou 31,5 palce a ultravysokým rozlišením 4K umožňují vytvořit víceobrazovkovou sestavu bez jakýchkoliv okrajů mezi obrazovkami. Pokud se na druhou stranu spokojíte s malým obrazem vloženým funkcí Picture-in-Picture (PinP), můžete i při současné práci se dvěma obrazy využívat výhod velké zobrazovací plochy. Lze si vybírat ze dvou velikostí vloženého obrazu a z umístění do kteréhokoliv ze čtyř rohů. K dispozici je i funkce Picture-in-Picture (PinP) umožňující umístit zmenšený obraz na hlavní plochu. Vhodným uplatněním může být například pouštění streamovaného videa z valné hromady akcionářů ve zmenšeném rámečku nad burzovními kurzy zobrazenými přes celou zbývající plochu obrazovky.

7 Obraz vložený funkcí PinP do pravého horního rohu obrazovky. Vložený obraz je menší než nejmenší velikost nabízená funkcí PbyP, takže zbude více míst na hlavní ploše. To je praktické například při přehrávání videa během práce. Otázka Obrazovky full HD ( ) a WUXGA ( ) nejsou pro editaci fotografií a videa zcela dostatečné. Mám přejít na WQHD nebo na ultra širokoúhlý formát (CinemaScope)? Nebo mám rovnou zvolit 4K? Odpověď Rozšíření monitorů 4K bude možná rychlejší, než se zdá. Pokud jde o televizní vysílání, nejrychlejší vývoj můžeme pozorovat ve Spojených státech, v Jižní Koreji a dalších zemích. V Japonsku se dokonce rozhodli pro urychlené zavedení vysílání 4K/8K. Ve světě počítačů je prostředí již také připravené na HiDPI a příslušné produkty se už objevují na trhu. I výrobci počítačových her začínají mluvit o podpoře 4K u nových titulů (byť jsou požadavky na výkon zatím nepříjemně vysoké). Poptávka po monitorech 4K v následujících měsících poroste a výrobci nejspíš navýší produkci. Než se obrazovky 4K stanou běžnou záležitostí, nemusí být od věci zůstat o stupínek níže a zvolit WQHD ( pixelů) nebo rezignovat na univerzálnost a sáhnout po formátu ultra-wide (např. s poměrem stran 21:9 a rozlišením pixelů). Tyto monitory nedosahují takových hustot pixelů jako obrazovky 4K, takže není nutné zvětšování obrazu pomocí škálovací funkce a snadno se na nich vytvoří velká pracovní plocha. V současné době pro ně hovoří i nižší cena. Nicméně pokud již nyní máte počítač vhodný pro monitor 4K a chcete obrazovku o ultravysokém rozlišení, která vám bude sloužit po mnoho let, není důvod vyhýbat se modelu FlexScan EV3237.

8 Panely s rozlišením nižším než 4K mohou být naopak brzy zastaralé, takže pokud uvažujete ve středně- nebo dlouhodobém horizontu, monitor 4K vám může sloužit déle a tím si nakonec na sebe ušetří. Širokoúhlý LCD EIZO FlexScan EV2736W s úhlopříčkou 27 palců. Rozlišení odpovídá WQHD ( pixelů / 109 ppi). Před příchodem modelu FlexScan EV3237 byl vlajkovou lodí modelové řady FlexScan EV, ovšem pokud se právě začínáte rozhlížet i po dalších modelech, měli byste brát do úvahy také monitory 4K. Otázka Koupil jsem si laptop s displejem o super vysoké hustotě pixelů. Obraz je ale nepoužitelný, pokud jej nezvětším alespoň na 150 až 200 %. Nebude to s monitorem 4K nakonec to samé? Odpověď Současná podpora HiDPI dosáhla prakticky použitelné úrovně, jak už jsme psali výše. Proto je v nabídce stále více laptopů s panely LCD o ultravysokém rozlišení. Tyto výrobky lákají na displej o ultravysokém rozlišení, zároveň však předpokládají, že uživatel obraz zvětší pomocí škálovací funkce. Vysoké rozlišení tedy v tomto případě neznamená velkou pracovní plochu, jako tomu bylo v době, kdy se předpokládala neměnná obrazová hustota. Viditelnost a čitelnost silně závisí na rozteči pixelů. Displeje laptopů se pozorují z menších vzdáleností než externí monitory, takže mají vyšší hustotu pixelů (cca. 220 ppi u displeje 13,3 palce, pixelů). To znamená, že rozteč pixelů je mnohem jemnější (cca. 0,12 mm). Při zobrazení bez škálování v měřítku 100 % jsou písmena i ikony příliš drobné. Rozteč pixelů na monitoru FlexScan EV3237 je v kategorii panelů s ultravysokým rozlišením také jemná. Pokud byste například chtěli zachovat u panelu 4K stejnou rozteč pixelů jakou mají nejrozšířenější 23palcové obrazovky full HD (cca. 0,27 mm), potřebovali byste dvojnásobnou úhlopříčku 46 palců. To vše je ale vměstnáno do panelu o úhlopříčce 31,5 palce, tudíž rozteč pixelů je samozřejmě menší.

9 Je zřejmé, že obraz o velké úhlopříčce 31,5 palce nebude přehnaně drobný jako by byl na panelu 4K o velikosti jen 23,8 nebo 28 palců. Rozteč pixelů činí přibližně 0,18 mm, takže pokud zvolíte správné umístění monitoru a přizpůsobíte pozorovací vzdálenost, bude obraz použitelný i bez škálování. Nicméně pokud budete obrazovku o velké úhlopříčce 31,5 palce sledovat příliš zblízka, přivodíte si nadměrné namáhání očí i krku. Proto lze škálování doporučit. Rozteč pixelů není přehnaně nízká, takže velké zvětšení potřebovat nebudete. Příjemný obraz získáte, když ve Windows na panelu s nastavením velikosti zobrazení dle DPI monitoru zvolíte hodnotu Střední 125 % nebo vyšší. Pak oceníte výhody velké pracovní plochy na monitoru o ultravysokém rozlišení. Jestliže budete chtít dosáhnout podobné velikosti textu jako na běžných 23palcových monitorech full HD (cca. 96 ppi), zvolte nastavení Větší 150 %. Vlevo je zachycené zobrazení při volbě Menší 100 %, vpravo při volbě Střední 125 %. Velikost a rozlišení ikon i textu se liší. Zde je na levém obrázku zachycené zobrazení při volbě Větší 150 %, vpravo při volbě Extra velké 150 %. Při nastavení na 150% se uživatelské rozhraní Windows blíží standardní hodnotě 96 dpi (103 % při porovnání se standardními 96 dpi).

10 Zobrazená plocha při volbě Menší 100 %. Toto je normální zvětšení, při němž je rozlišení 4K čítající pixelů nejlépe využito. Hustota pixelů činí přibližně 140 ppi a rozteč zhruba 0,18 mm. Toto nastavení je použitelné, ale obraz bude lépe viditelný při přepnutí na Střední 125 % nebo Větší 150 %.

11 Zobrazená plocha při volbě Větší 150 %. Škálováním se obraz zvětšil na 150 %, čímž se pracovní plocha zmenšila, ale text i ikony jsou teď mnohem lépe viditelné. Toto nastavení je optimální, pokud dáváte přednost uživatelskému rozhraní Windows poblíž standardní hodnoty 96 dpi. Jde o vyváženou kombinaci rozlišení a velikosti pracovní plochy. Nalevo vidíme monitor FlexScan EV3237 (31,5 palce, pixelů, cca. 140 ppi), napravo je zobrazen FlexScan EV2436W-Z (24,1 palce, pixelů, cca. 94 ppi). Velikost textu a

12 ikon se na monitoru FlexScan EV3237 jeví při škálování na 150 % přibližně stejná jako na monitoru FlexScan EV2436W-Z v originálním měřítku 100 %. Ovšem i při zvětšení na 150 % oceníte přednosti 31,5palcové širokoúhlé obrazovky a získáte velkou pracovní plochu. Vztah mezi rozlišením, poměrem stran, hustotou pixelů, roztečí pixelů a obvyklými úhlopříčkami obrazovek LCD Externí monitor Úhlopříčka Rozlišení Poměr stran Hustota pixelů Rozteč pixelů 31.5" Pixel 16:9 Circa 140ppi Circa 0,18 mm 28" Pixel 16:9 Circa 157ppi Circa 0,16 mm 23.8" Pixel 16:9 Circa 185ppi Circa 0,14 mm 29" Pixel 21:9 Circa 96ppi Circa 0,27 mm 27" Pixel 16:9 Circa 109ppi Circa 0,23 mm 24.1" Pixel 16:10 Circa 94ppi Circa 0,27 mm 27" Pixel 16:9 Circa 82ppi Circa 0,31 mm 24" Pixel 16:9 Circa 91ppi Circa 0,28 mm 23" Pixel 16:9 Circa 96ppi Circa 0,27 mm 21.5" Pixel 16:9 Circa 102ppi Circa 0,25 mm Vestavěné displeje laptopů s ultravysokým rozlišením Úhlopříčka Rozlišení Poměr stran Hustota pixelů Rozteč pixelů 15.4" Pixel 16:10 Circa 223ppi Circa 0,12 mm 14" Pixel 16:9 Circa 256ppi Circa 0,1 mm 13.3" Pixel 16:10 Circa 227ppi Circa 0,11 mm 13.3" Pixel 16:9 Circa 221ppi Circa 0,12 mm 12" Pixel 3:2 Circa 216ppi Circa 0,12 mm 13.3" Pixel 16:9 Circa 227ppi Circa 0,11 mm 11.6" Pixel 16:9 Circa 190ppi Circa 0,13 mm Třebaže svou roli hraje i vzdálenost uživatele, lze říci, že při rozteči pixelů pod 0,2 mm je běžné používání za normálního měřítka obtížnější, takže obraz je třeba zvětšit pomocí škálovací funkce. Otázka Nezpůsobují obrazovky s ultravysokým rozlišením a velkou úhlopříčkou zvýšené namáhání očí a šíje? Odpověď Při práci s počítačem je třeba mít na paměti několik věcí pro snížení zátěže očí, krčního svalstva a ramen. Mezi základní požadavky na obrazovku patří matný povrch panelu LCD pro potlačení odlesků a dále nastavitelný jas, výška a sklon. Velké obrazovky s ultravysokým rozlišením obecně vzato mohou namáhat oči nebo šíjové svalstvo, ale například FlexScan EV3237 nabízí několik vylepšení, která tuto námahu snižují. Stojan

13 FlexStand je majitelům monitorů EIZO dobře známý a poskytuje široké možnosti nastavení polohy: naklánění, otáčení či změnu výšky. Díky velkému rozsahu a snadným změnám poloh se jednoduše přizpůsobí jakémukoliv prostředí. Také jas obrazovky lze nastavovat v širokých mezích. Rozsah začíná u velmi tmavého zobrazení, což zaručuje přizpůsobení se každému okolnímu osvětlení. Nicméně nejefektivnější funkcí je Auto EcoView. Vestavěný senzor zjišťuje úroveň okolního osvětlení a samočinně podle ní upravuje jas obrazovky na optimální hodnotu. Uživatel tedy nijak nemusí zasahovat, ani když se mění úroveň okolního osvětlení. Monitor má i další funkce jako režim Papír, v němž je významně sníženo zastoupení modré barvy. Funkce EyeCare Dimming přispívá ke snížení zrakové zátěže potlačováním blikání podsvícení s LED, a to aniž by k tomu vyžadovala pozornost a zákroky uživatele. Výška je nastavitelná ve velkém rozsahu a obrazovku lze spustit až na úroveň podstavné plochy, takže i velké modely můžete umístit tak, abyste se na obrazovku dívali přirozeně shora. Funkce Auto EcoView přináší jak energetické úspory, tak úlevu unaveným očím. Lze ji snadno nastavit v nabídce monitoru prostřednictvím tlačítka na přední straně obrazovky (vlevo). Uživatelé mohou počínaje tímto novým modelem stanovit maximální a minimální úroveň pro automatickou regulaci jasu (vpravo).

14 Po stisknutí tlačítka na přední straně panelu se přímo nad tlačítky zobrazí nabídka. Tato nabídka je srozumitelná a navíc přispívá k elegantnímu vzhledu monitoru, neboť kromě symbolu vypínače nejsou zapotřebí žádné další popisky. Otázka Chtěla bych vysoce kvalitní monitor, který by mi spolehlivě sloužil po dlouhou dobu. Který mám zvolit? Odpověď Monitory o velkých úhlopříčkách v této kategorii nejsou levné, takže je zcela přirozené, že si chcete vybrat spolehlivý model, který budete moci používat dlouhodobě. Monitor FlexScan EV3237 patří bezesporu mezi modely, jež tento požadavek přesvědčivě splňují. Je nabízen s dlouhou pětiletou zárukou. Ani po pěti letech, až bude záruční lhůta končit, nebudou panely s rozlišením 4K zastaralé a nevhodné pro používání. Poznámky ohledně připojování monitoru FlexScan EV3237 k počítači Připojit k počítači monitor s rozlišením 4K není zvlášť obtížné. Pokud váš počítač nabízí rozhraní HDMI verze 1.4 nebo novější, můžete sledovat obraz 4K s obnovovací frekvencí 30 Hz. Nicméně pokud požadujete obnovovací frekvenci 60 Hz 60 Hz), můžete narazit na jistá omezení. Zásadním předpokladem je přítomnost rozhraní DisplayPort 1.2 nebo novějšího. Obnovovací frekvence 60 Hz totiž v případě monitorů 4K vyžaduje mimořádně velkou šířku přenosového pásma 16 Gb/s. DVI (včetně DualLink) ani HDMI 1.4 tak širokého pásma nedosahují.

15 Zobrazení 4K 60 Hz je možné přes rozhraní DisplayPort 1.2. Standard HDMI 2.0 Level B umožňuje přenášet signály 4K 60 Hz v pásmu šířky HDMI 1.4, ale barevná hloubka je YUV 4:2:0 a barvy jsou zkreslené, takže toto řešení není vhodné. Pro přenos signálu 4K 60 Hz přes HDMI budete muset počkat na HDMI 2.0 Level A. Z toho důvodu představuje v současnosti DisplayPort 1.2 jedinou možnost, jak přenášet obraz 4K 60 Hz. Další omezení týkající se přenosu signálu 4K 60 Hz mohou záviset na konkrétním monitoru, nicméně v případě modelu FlexScan EV3237 v zásadě žádné problémy nevyvstávají. To je dané přenosovou metodou SST (Single Stream Transport) používanou u monitoru FlexScan EV3237 pro signál 4K 60 Hz přiváděný přes DisplayPort. Díky tomu nejsou pro zobrazení 4K žádná další nastavení zapotřebí. Existují však grafické karty, jež jsou sice vybavené rozhraním DisplayPort 1.2, avšak bez podpory SST. To je vhodné včas zkontrolovat. Některé výrobky jiných společností využívají metodu DisplayPort MST (Multi-Stream Transport), která s sebou přináší určitá omezení. Metoda MST rozděluje signál 4K na dva signály (dvě obrazovky pixelů) a ty se musí prostřednictvím rozšiřující funkce ovladače grafické karty (např. EyeFinity od AMD) zkombinovat do jedné obrazovky.

16 Stav podpory monitoru 4K FlexScan EV3237 u různých grafických karet Výrobce Model Display Port ( Pixel, 60 Hz) AMD NVIDIA Radeon HD 7700 nebo vyšší Radeon R7 nebo novější Fire Pro W series nebo novější GeForce GT x 650 nebo novější Quadro K series nebo novější Ano Ano Ano Ano Ano Intel HD Graphics 4200 nebo novější Ano Apple Mac Pro (Q4/2013, OS x nebo novější) Ano Zůstává ovšem otázkou, zda je třeba právě teď věnovat takovou pozornost signálu 4K 60 Hz. Ten totiž vyžaduje pro přehrávání videí v rozlišení 4K s obnovovací frekvencí 60 Hz poměrně velký výkon a zatím není k dispozici mnoho zdrojů videosignálu 4K 60 Hz. V případě počítačových her představuje výkonnost počítače zvlášť velké omezení. Je pravda, že běžné operace jako přesuny kurzoru nebo rolování jsou při frekvenci 60 Hz plynulejší než při 30 Hz. Zobrazení s obnovovací frekvencí 30 Hz nepředstavuje žádný velký problém, nicméně perspektivně smýšlejícím zájemcům poskytne monitor s podporou signálu 4K 60 Hz větší klid. Dalším krokem po připojení je nastavení škálovací funkce. Ve Windows 8.1 přejděte na Vzhled a přizpůsobení > Zobrazení Zvětšit nebo zmenšit text a další položky. Můžete začít přednastavenými hodnotami: Menší 100 % (96 dpi), Střední 125 % (120 dpi) nebo Větší 150 % (144 dpi). K dispozici jsou i speciální hodnoty: Extra velké 200 % a Extra extra velké 250 %. Hustota pixelů monitoru FlexScan EV3237 dosahuje hodnoty přibližně 140 ppi, takže doporučujeme zvolit Střední nebo Větší.

17 U monitoru s vysokou hustotou pixelů (např. FlexScan EV3237) nezapomeňte nastavit škálovací funkci. Sladění ultravysokého rozlišení a velké úhlopříčky vám přinese dosud nevídaný komfort. Monitor EIZO FlexScan EV3237 má obě vlastnosti, neboť hustota jeho pixelů představuje rovnováhu mezi ultravysokým rozlišením 4K a velkou pracovní plochou na širokoúhlé obrazovce 31,5 palce, jak je vysvětleno výše. Zvolená úhlopříčka je ideální pro dokonalý zážitek z počítačového obrazu v rozlišení 4K. Nedávno se objevily některé obrazovky 4K tvořené panely TN, které se vyznačují užšími pozorovacími úhly a nižší cenou. Monitor FlexScan EV3237 je však osazen panelem IPS s širokými pozorovacími úhly, díky nimž se při pohledu z různých směrů projevují jen nepatrné změny kontrastu a barev. Pochopitelně se jedná o poctivý výrobek EIZO plný značkových technologií pro lepší obraz a nižší únavu očí, které zajišťují vynikající zobrazení i u monitorů LCD s nižším rozlišením a menšími úhlopříčkami. V nejrůznějších aplikacích zcela jistě oceníte pohodlí dalece překonávající obrazovky kategorie full HD od CADu a obchodování na burze, kde jsou velké monitory s detailním obrazem nezbytné, přes běžné komerční použití a kreativní práci, jež vyžaduje ultravysoké rozlišení i bez nutné správy barev, až po využití ve volném čase v případě středně pokročilých a pokročilých počítačových uživatelů. Model FlexScan EV3237 je vysoce kvalitním monitorem a dobrou zprávou pro každého, kdo dává přednost kvalitě a vysoké užitné hodnotě. Jedná se o výrobek špičkové kvality, jenž nabízí vše, co se od současných monitorů kategorie 4K očekává. Pokud hledáte vysoce kvalitní monitor s velkou úhlopříčkou a ultravysokým rozlišením, který budete moci bez obav používat ve středně- až dlouhodobém výhledu, FlexScan EV3237 bude patřit mezi vaše horké kandidáty.

18 Kromě velké úhlopříčky a ultravysokého rozlišení se tento model vyznačuje velmi kvalitním panelem IPS s širokými pozorovacími úhly a jemným odstupňováním barev s 10bitovou korekcí gradace obrazu (gamy). Barevný rozsah odpovídá standardu srgb IEC

Význam hustoty pixelů základního faktoru při výběru obrazovek v době rozmachu rozlišení 4K

Význam hustoty pixelů základního faktoru při výběru obrazovek v době rozmachu rozlišení 4K Whitepaper Význam hustoty pixelů základního faktoru při výběru obrazovek v době rozmachu rozlišení 4K Nástup displejů s vysokou hustotou pixelů zahájily chytré telefony a tablety a tento trend se přenesl

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA.

Více

Inspiron 13. Nastavení a technické údaje. řada 5000 2 v 1. Model počítače: Inspiron 13-5368 Regulační model: P69G Regulační typ: P69G001

Inspiron 13. Nastavení a technické údaje. řada 5000 2 v 1. Model počítače: Inspiron 13-5368 Regulační model: P69G Regulační typ: P69G001 Inspiron 13 řada 5000 2 v 1 Nastavení a technické údaje Model počítače: Inspiron 13-5368 Regulační model: P69G Regulační typ: P69G001 Poznámky, upozornění a varování POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité

Více

Copyright 2007-2011 EIZO NANAO CORPORATION Všechna práva vyhrazena.

Copyright 2007-2011 EIZO NANAO CORPORATION Všechna práva vyhrazena. Instalační příručka Barevný monitor LCD [Umístění výstražného upozornění] Příklad stojanu s nastavitelnou výškou O instalační příručce a uživatelské příručce Instalační příručka (tato příručka) Quick Reference

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace

Více

Hardware. Z čeho se skládá počítač

Hardware. Z čeho se skládá počítač Hardware Z čeho se skládá počítač Základní jednotka (někdy také stanice) obsahuje: výstupní zobrazovací zařízení CRT nebo LCD monitor počítačová myš vlastní počítač obsahující všechny základní i přídavné

Více

Inspiron 15. Řada 7000. Pohledy. Technické údaje

Inspiron 15. Řada 7000. Pohledy. Technické údaje Inspiron 15 Řada 7000 Pohledy Copyright 2015 Dell Inc. Všechna práva vyhrazena. Tento produkt je chráněn americkými a mezinárodními autorskými právy a dalšími zákony o duševním vlastnictví. Dell a logo

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v

Více

Datasheet FUJITSU Monitor E22 Touch

Datasheet FUJITSU Monitor E22 Touch Datasheet FUJITSU Monitor E22 Touch Všestranný monitor: 21,5 (54,6 cm), širokoúhlé zobrazení Ergonomie dotykového ovládání Monitor FUJITSU E22 Touch má moderní a inovativní vzhled a poskytuje nejnovější

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

Vytáhněte LCD monitor opatrně z krabice a přesvědčte se, že je obsah dodávky kompletní

Vytáhněte LCD monitor opatrně z krabice a přesvědčte se, že je obsah dodávky kompletní LCD MONITOR EC2204 OBSAH Bezpečnostní pokyny 1 1. Základní charakteristika 3 2. Vybalení 3 2. Montáž 3 3. Nastavení monitoru 4 4. Specifikace LCD monitoru 12 5. Řešení problémů 13 6. Dodatek 4 Bezpečnostní

Více

Přehled zařízení MultiBoard CS 1

Přehled zařízení MultiBoard CS 1 Přehled zařízení MultiBoard 1 2 3 4 5 6 7 8 9 CS 1 LA N 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Číslo Specifikace Číslo Specifikace 1 Úsporný/pohotovostní režim 15 Konektor sluchátek 2 Tlačítko

Více

Nastavení rozlišení obrazovky

Nastavení rozlišení obrazovky Nastavení rozlišení obrazovky Kvůli vlastnostem technologie u displejů z tekutých krystalů (LCD) je rozlišení obrazu vždy pevné. Nejlepšího zobrazení dosáhnete, pokud rozlišení nastavíte na maximální,

Více

Monitor HP ENVY 23 IPS. Uživatelská příručka

Monitor HP ENVY 23 IPS. Uživatelská příručka Monitor HP ENVY 23 IPS Uživatelská příručka 2013, Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft, Windows a Windows Vista jsou registrované ochranné známky nebo ochranné známky společnosti Microsoft

Více

Řada Aspire 7540. Stručné pokyny

Řada Aspire 7540. Stručné pokyny Řada Aspire 7540 Stručné pokyny Copyright 2009. Acer Incorporated. Všechna práva vyhrazena. Stručné pokyny pro počítače řady Aspire 7540 Původní vydání: 07/2009 Notebook řady Aspire 7540 Číslo modelu:

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná ve Spojených státech.

Více

Návod k obsluze. Barevný LCD monitor. Důležité

Návod k obsluze. Barevný LCD monitor. Důležité Návod k obsluze Barevný LCD monitor Důležité Přečtěte si, prosíme, pozorně tento Návod k obsluze, abyste si osvojili bezpečné a efektivní používání tohoto přístroje. [Umístění varovných nápisů] Př. Výškově

Více

NÁVOD K ZAŘÍZENÍM PRO BEZDRÁTOVÝ PŘENOS ZVUKU A OBRAZU (Miracast)

NÁVOD K ZAŘÍZENÍM PRO BEZDRÁTOVÝ PŘENOS ZVUKU A OBRAZU (Miracast) NÁVOD K ZAŘÍZENÍM PRO BEZDRÁTOVÝ PŘENOS ZVUKU A OBRAZU (Miracast) Obsah Návod pro práci se zařízením BenQ Qcast... 3 1. Popis zařízení... 4 2. Jednorázová instalace zařízení... 5 3. Používání zařízení...

Více

WinTV-HVR-930C-HD WinTV-HVR-930C WinTV-HVR-900-HD WinTV-HVR-900

WinTV-HVR-930C-HD WinTV-HVR-930C WinTV-HVR-900-HD WinTV-HVR-900 WinTV-HVR-930C-HD WinTV-HVR-930C WinTV-HVR-900-HD WinTV-HVR-900 Stručný průvodce instalací Hauppauge Computer Works, Ltd Bank Chambers 6-10 Borough High Street London SE1 9QQ tel: (+44) 0207 378 1997 fax:

Více

Bezpečnostní opatření...2. Instalace...2 Připojení do sítě...2 Naklánění...3 Údržba...3 Přeprava...3. Začínáme...4

Bezpečnostní opatření...2. Instalace...2 Připojení do sítě...2 Naklánění...3 Údržba...3 Přeprava...3. Začínáme...4 Obsah Bezpečnostní opatření...2 Instalace...2 Připojení do sítě...2 Naklánění...3 Údržba...3 Přeprava...3 Začínáme...4 Obsah balení...4 Součásti a ovládání...5 Nastavení...8 Uživatelské nastavení monitoru...10

Více

Prohnutý monitor Samsung nadchne uživatele pro hru i pro práci

Prohnutý monitor Samsung nadchne uživatele pro hru i pro práci Prohnutý monitor Samsung nadchne uživatele pro hru i pro práci Optimalizované prohnutí, vysoká kvalita obrazu a doplňkové funkce přináší nejlepší zážitek ze zábavy i multitaskingu ve své třídě. Praha,

Více

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB Upgrade na Windows 10 na tabletu ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB 16GB tablety mají běžně k dispozici pouze cca 10GB prostoru. Zbytek z celkové kapacity interního úložiště je vyhrazen

Více

DVRS02WIFI. Full HD sportovní kamera, WI-FI. Uživatelská příručka

DVRS02WIFI. Full HD sportovní kamera, WI-FI. Uživatelská příručka DVRS02WIFI Full HD sportovní kamera, WI-FI Uživatelská příručka Děkujeme Vám za zakoupení tohoto zařízení. Než začnete produkt používat, přečtěte si prosím pečlivě tento návod k maximalizaci jeho výkonu

Více

X-Sign Basic Uživatelská příručka

X-Sign Basic Uživatelská příručka X-Sign Basic Uživatelská příručka Copyright Copyright 2015, BenQ Corporation. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být reprodukována, přenášena, přepisována, ukládána do systému pro

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

XPS 13. Pohledy. Technické údaje

XPS 13. Pohledy. Technické údaje XPS 13 Pohledy Copyright 2015 Dell Inc. Všechna práva vyhrazena. Tento produkt je chráněn americkými a mezinárodními autorskými právy a dalšími zákony o duševním vlastnictví. Dell a logo Dell jsou ochranné

Více

Akční kamera EAGLE EYE CUBICAM. Obj. č.: 40 51 74. Vlastnosti a funkce. Popis a ovládací prvky

Akční kamera EAGLE EYE CUBICAM. Obj. č.: 40 51 74. Vlastnosti a funkce. Popis a ovládací prvky Akční kamera EAGLE EYE CUBICAM Obj. č.: 40 51 74 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup akční kamery Eagle Eye Cubicam. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny

Více

Obsah. Upozornění... 2. Zvláštní poznámky k LCD monitorům... 2. Obsah balení... 3. Návod k instalaci... 3. Úprava nastavení displeje...

Obsah. Upozornění... 2. Zvláštní poznámky k LCD monitorům... 2. Obsah balení... 3. Návod k instalaci... 3. Úprava nastavení displeje... Obsah Upozornění... 2 Zvláštní poznámky k LCD monitorům... 2 Obsah balení... 3 Návod k instalaci... 3 Montáž monitoru... 3 Odpojení monitoru... 3 Nastavení úhlu pohledu... 4 Připojení zařízení... 6 Zapnutí

Více

Datasheet Fujitsu Monitor P23T-6 LED Monitor

Datasheet Fujitsu Monitor P23T-6 LED Monitor Datasheet Fujitsu Monitor P23T-6 LED Monitor Špičkový monitor: 23 (58,4 cm), širokoúhlé zobrazení Špičková zobrazovací technologie a inovativní řešení šetrné k životnímu prostředí Dokonalá kvalita obrazu

Více

Dell S2218H/S2318H/S2318HX Dell Display Manager Uživatelská příručka

Dell S2218H/S2318H/S2318HX Dell Display Manager Uživatelská příručka Dell S2218H/S2318H/S2318HX Dell Display Manager Uživatelská příručka Model: S2218H/S2318H/S2318HX Regulatorní model: S2218Hc/S2318Hc POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité informace, které pomáhají lépe

Více

Uživatelský manuál. (cz) Tablet S7.1

Uživatelský manuál. (cz) Tablet S7.1 (cz) Tablet S7.1 Uživatelský manuál Děkujeme, že jste si zakoupili Tablet PC. Tento manuál Vám představí funkce tohoto zařízení, kterým je potřeba věnovat pozornost. Prosím, přečtěte si tento manuál řádně

Více

Užívejte si své vzpomínky s novými fotorámečky a fototiskárnami Sony

Užívejte si své vzpomínky s novými fotorámečky a fototiskárnami Sony Tisková zpráva Praha, 31. ledna 2008 Užívejte si své vzpomínky s novými fotorámečky a fototiskárnami Sony DIGITÁLNÍ FOTORÁMEČKY DPF-V900/V700 a DPF-D70 S-Frame Fotorealistický LCD panel se skvělými barvami

Více

Řada Security. Uživatelská příručka. Monitor LCD

Řada Security. Uživatelská příručka. Monitor LCD Řada Security Uživatelská příručka Monitor LCD Obsah Bezpečnostní opatření...2 Instalace... 2 Připojení do sítě... 2 Naklánění... 3 Údržba... 3 Přeprava... 3 Začínáme...4 Obsah balení... 4 Součásti a ovládání...

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

LCD monitor s podsvícením LED HP ZR2330w IPS. Uživatelská příručka

LCD monitor s podsvícením LED HP ZR2330w IPS. Uživatelská příručka LCD monitor s podsvícením LED HP ZR2330w IPS Uživatelská příručka 2012, Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft, Windows a Windows Vista jsou registrované ochranné známky nebo ochranné známky

Více

Návod k obsluze. Barevný LCD monitor. Důležité

Návod k obsluze. Barevný LCD monitor. Důležité Návod k obsluze Barevný LCD monitor Důležité Přečtěte si, prosíme, pozorně tento Návod k obsluze, abyste si osvojili bezpečné a efektivní používání tohoto přístroje. [Umístění varovných nápisů] Př. FlexStand

Více

1x Monitor 30 ; orientační cena 26 000,- Kč bez DPH. Parametry:

1x Monitor 30 ; orientační cena 26 000,- Kč bez DPH. Parametry: 1x Monitor 30 ; orientační cena 26 000,- Kč bez DPH - Doba odezvy: 7ms GTG, 12ms BWB - Jas [cd/m2]: 370 - Kontrast [:1]: 1 000 - Nativní rozlišení: 2560 x 1600 - Rozteč bodů [mm]: 0,25 - Úhlopříčka obrazovky:

Více

Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Všechna práva vyhrazena.

Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Všechna práva vyhrazena. RADEON 9700 SERIES Uživatelská příručka P/N 137-40393-10 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Všechna práva vyhrazena. ATI, všechny výrobky ATI a názvy výrobků jsou obchodními známkami nebo registrovanými

Více

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí MLE2 a MLE8 Datalogery událostí Zapisovač počtu pulsů a událostí Návod k obsluze modelů MLE2 MLE8 Doporučujeme vytisknout tento soubor, abyste jej mohli používat, když se budete učit zacházet se zapisovačem.

Více

monitor a grafická karta

monitor a grafická karta monitor a grafická karta monitor a grafická karta monitor slouží ke sdělování výsledků či průběhu řešených úloh a komunikaci operačního systému nebo programu s uživatelem. vše co má být zobrazeno na obrazovce,

Více

LCD monitory HP Compaq LA1905wl, LA1905wg, LA2205wg, LA2205wl, LA22f, LA2405wg a LA2405x. Uživatelská příručka

LCD monitory HP Compaq LA1905wl, LA1905wg, LA2205wg, LA2205wl, LA22f, LA2405wg a LA2405x. Uživatelská příručka LCD monitory HP Compaq LA1905wl, LA1905wg, LA2205wg, LA2205wl, LA22f, LA2405wg a LA2405x Uživatelská příručka 2009, 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft, Windows a Windows Vista jsou

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

RADEON 9100. Uživatelská příručka P/A 137-40447-10

RADEON 9100. Uživatelská příručka P/A 137-40447-10 RADEON 9100 Uživatelská příručka P/A 137-40447-10 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Všechna práva vyhrazena. ATI, všechny výrobky ATI a názvy výrobků jsou obchodními známkami nebo registrovanými obchodními

Více

HD satelitní přijímač Optimum HD X310

HD satelitní přijímač Optimum HD X310 HD satelitní přijímač Optimum HD X310 recenze přijímače strana 1/16 Obsah: Představení přijímače... 3 Balení... 3 Přijímač... 4 Přední strana přijímače... 4 Zadní strana přijímače... 5 Dálkové ovládání...

Více

Aspire 8530 řady. Stručné pokyny

Aspire 8530 řady. Stručné pokyny Aspire 8530 řady Stručné pokyny Copyright 2009 Acer Incorporated. Všechna práva vyhrazena. Aspire 8530 řady Stručné pokyny Původní vydání: 01/2009 Společnost neposkytuje žádná ujištění nebo záruky výslovně

Více

"SUSEN - dodávky základního hardware a základního software, etapa III.

SUSEN - dodávky základního hardware a základního software, etapa III. Příloha č. 1 - Specifikace a ceny jednotlivých položek "SUSEN - dodávky základního hardware a základního software, etapa III. Specifikace a ceny jednotlivých položek číslo položky Název typ Cena v Kč (bez

Více

Hardware. Monitor. CRT monitor (Cathode Ray Tube) Princip fungování CRT monitoru. LCD (Liquid Crystal Displays) - nová generace monitorů

Hardware. Monitor. CRT monitor (Cathode Ray Tube) Princip fungování CRT monitoru. LCD (Liquid Crystal Displays) - nová generace monitorů Monitor Monitor je čistě výstupní zobrazovací zařízení. Prostřednictvím monitoru s námi počítač komunikuje - sděluje nám potřebné informace, zobrazuje obrázky, pracovní plochu atd. V současnosti používané

Více

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce ZoomText 10.1 pro Windows 8 Dodatek k uživatelské příručce Autorská práva ZoomText Magnifier Copyright 2013, Algorithmic Implementations, Inc. Všechna práva vyhrazena. ZoomText Magnifier/Reader Copyright

Více

Dell P2018H Dell Display Manager Uživatelská příručka

Dell P2018H Dell Display Manager Uživatelská příručka Dell P2018H Dell Display Manager Uživatelská příručka Model monitoru: P2018H Regulatorní model: P2018Hc POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité informace, které pomáhají lépe využít počítač. Copyright 2017

Více

GPRS / MMS / SMS DIGITÁLNÍ INFRAČERVENÁ FOTOPAST WCM-3004 / HSM3004 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

GPRS / MMS / SMS DIGITÁLNÍ INFRAČERVENÁ FOTOPAST WCM-3004 / HSM3004 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA GPRS / MMS / SMS DIGITÁLNÍ INFRAČERVENÁ FOTOPAST WCM-3004 / HSM3004 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 1 OBSAH 1. Návod k použití... 2 1.1 Obecný popis... 2 1.2 Rozhraní... 2 1.3 Komponenty a funkce fotopasti... 3 1.4

Více

Výklad učiva: Co je to počítač?

Výklad učiva: Co je to počítač? Výklad učiva: Co je to počítač? Počítač je v informatice elektronické zařízení a výpočetní technika, která zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Současný počítač se skládá z hardware, které

Více

Zobrazovací technologie

Zobrazovací technologie Zobrazovací technologie Podle: http://extrahardware.cnews.cz/jak-funguji-monitory-crt-lcd-plazma CRT Cathode Ray Tube Všechny tyto monitory i jejich nástupci s úhlopříčkou až 24 a rozlišením 2048 1536

Více

čtvercové modely s poměrem stran: "1:1": LED podsvícení - EcoView

čtvercové modely s poměrem stran: 1:1: LED podsvícení - EcoView kod popis bez DPH s DPH 22.-tý týden 2015 - ceny platí do vydání nového ceníku GY - označuje šedé provedení, BK - černé provedení, TS - titan, SR - silver Monitory EIZO "EV": Řada "EV": zaměření na "Business

Více

Návod k obsluze. Barevný LCD monitor. Důležité

Návod k obsluze. Barevný LCD monitor. Důležité Návod k obsluze Barevný LCD monitor Důležité Přečtěte si tento Návod k obsluze pozorně, abyste si osvojili bezpečné a efektivní používání tohoto přístroje. Umístění varovných nápisů

Více

Datasheet FUJITSU Monitor P23T-6 FPR 3D Monitory

Datasheet FUJITSU Monitor P23T-6 FPR 3D Monitory Datasheet FUJITSU Monitor P23T-6 FPR 3D Monitory Špičkový displej: širokoúhlý 23 (58,4cm) Dva displeje pod jedním krytem vysoce kvalitní kancelářský a profesionální 3D displej Pokud jste profesionál, který

Více

Zobrazovací a zvuková soustava počítače

Zobrazovací a zvuková soustava počítače Zobrazovací a zvuková soustava počítače textový a grafický režim grafická karta analogový a digitální zvuk zvuková karta Zobrazovací soustava Je jednou z nejdražších a energeticky nejnáročnějších částí

Více

Datasheet FUJITSU Monitor E24T-7 Pro

Datasheet FUJITSU Monitor E24T-7 Pro Datasheet FUJITSU Monitor E24T-7 Pro Všestranný monitor: širokoúhlá obrazovka s úhlopříčkou 23,8 (60,5 cm) Nejlepší energeticky úsporné řešení pro kancelářské aplikace Usnadněte a zpříjemněte si každodenní

Více

Správná volba při výběru trvale spolehlivých obrazovek Monitory EIZO FlexScan a DuraVision

Správná volba při výběru trvale spolehlivých obrazovek Monitory EIZO FlexScan a DuraVision Snímek Peter Wijnands Správná volba při výběru trvale spolehlivých obrazovek Monitory EIZO FlexScan a DuraVision Naším cílem je dosáhnout optimální úrovně a pro každou oblast použití vyrábět ty nejlepší

Více

Seznamte se se zařízením Mobile WiFi

Seznamte se se zařízením Mobile WiFi Začínáme Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení. Tento dokument slouží k tomu, abyste zařízení Mobile WiFi pochopili a

Více

Návod k obsluze. Kalibrovatelný barevný LCD monitor

Návod k obsluze. Kalibrovatelný barevný LCD monitor Návod k obsluze Kalibrovatelný barevný LCD monitor Důležité Přečtěte si tento Návod k obsluze pozorně, abyste si osvojili bezpečné a efektivní používání tohoto přístroje. Umístění varovných nápisů Tento

Více

TOP5. Kameru lze snadno připojit k Full HD nebo HD ready monitoru nebo TV příslušné velikosti.

TOP5. Kameru lze snadno připojit k Full HD nebo HD ready monitoru nebo TV příslušné velikosti. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz ESD Full HD kamera FreeSight W30x-HD OP-209 015 Obj. číslo: 106001776 TOP5 Výrobce: Optilia Popis Full HD optická kamera v ESD provedení. S výkonným 30x

Více

Technická specifikace: NPMK Nákup výpočetní techniky

Technická specifikace: NPMK Nákup výpočetní techniky Technická specifikace: NPMK Nákup výpočetní techniky Obecná specifikace Kompaktní kancelářský počítač v provedení small form factor. Procesor (CPU) Frekvence procesoru: min. 2,8 GHz Počet jader: 2 Počet

Více

UMAX. VisionBook 10Wi. Uživatelská příručka

UMAX. VisionBook 10Wi. Uživatelská příručka UMAX VisionBook 10Wi Uživatelská příručka Součásti balení Součástí balení jsou: Tablet USB kabel Napájecí adaptér Klávesnice Uživatelská příručka Popis tabletu Horní pohled Pohled zleva Přední pohled Spodní

Více

Popis licencování, nastavení a ovládání replikací - přenosů dat

Popis licencování, nastavení a ovládání replikací - přenosů dat Popis licencování, nastavení a ovládání replikací - přenosů dat Ing. Martin Klinger 1.6.2016 Co jsou replikace? Sdílení dat, tzv. replikace najdou své uplatnění všude tam, kde je potřeba výměna dat v online

Více

ZADAVATEL: Základní škola a Mateřská škola Tábor, náměstí Mikuláše z Husi 45. Dodávka a instalace zařízení pro interaktivní výuku VYZÝVÁ

ZADAVATEL: Základní škola a Mateřská škola Tábor, náměstí Mikuláše z Husi 45. Dodávka a instalace zařízení pro interaktivní výuku VYZÝVÁ VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Veřejná zakázka malého rozsahu ZADAVATEL: Základní škola a Mateřská škola Tábor, náměstí Mikuláše z Husi 45 Sídlem: Zastoupený: náměstí Mikuláše z Husi 45, 39001 Tábor Mgr. Dagmar

Více

Datasheet FUJITSU Monitor B24-8 TS Pro

Datasheet FUJITSU Monitor B24-8 TS Pro Datasheet FUJITSU Monitor B24-8 TS Pro Monitor s vyspělými technologiemi: 23,8 (60,5 cm), širokoúhlé zobrazení Nejlepší ergonomická a energeticky úsporná řešení pro kancelářské aplikace Monitor FUJITSU

Více

SMART Ink. Operační systém Mac OS X. Uživatelská příručka

SMART Ink. Operační systém Mac OS X. Uživatelská příručka SMART Ink Operační systém Mac OS X Uživatelská příručka Reistrace produktu Jestliže si zareistrujete produkt SMART, budeme vás upozorňovat na nové funkce a uprade softwaru. Zareistrujte se online na adrese

Více

Návod k obsluze. Barevný LCD monitor. Důležité

Návod k obsluze. Barevný LCD monitor. Důležité Návod k obsluze Barevný LCD monitor Důležité Přečtěte si tento Návod k obsluze pozorně, abyste si osvojili bezpečné a efektivní používání tohoto přístroje. Umístění varovných nápisů Tento výrobek byl speciálně

Více

SRP-2411. Uživatelská příručka Dodatek k funkci automatického dekódování. Digitální satelitní přijímač. Podporuje vysoké rozlišení (HD)

SRP-2411. Uživatelská příručka Dodatek k funkci automatického dekódování. Digitální satelitní přijímač. Podporuje vysoké rozlišení (HD) SRP-2411 Uživatelská příručka Dodatek k funkci automatického dekódování Digitální satelitní přijímač Podporuje vysoké rozlišení (HD) Obsahuje funkce osobního videorekordéru Umožňuje sledovat předplacené

Více

SPECIFIKACE PŘEDMĚTU PLNĚNÍ VZMR- CENOVÁ NABÍDKA DODÁVKA HW

SPECIFIKACE PŘEDMĚTU PLNĚNÍ VZMR- CENOVÁ NABÍDKA DODÁVKA HW SPECIFIKACE PŘEDMĚTU PLNĚNÍ VZMR- CENOVÁ NABÍDKA DODÁVKA HW Příloha č. 1 název PC 32 požadované parametry Základní deska: 2 sloty na operační paměť RAM DDR4 1xPCIe 16x (plná výška) 2x PCIe 1x (plná výška)

Více

350 Series. Řešení problémů s instalací

350 Series. Řešení problémů s instalací 350 Series Řešení problémů s instalací Květen 2006 www.lexmark.com Lexmark a Lexmark se znakem diamantu jsou ochranné známky společnosti Lexmark International, Inc., registrované ve Spojených státech a

Více

Dotykový displej s přehrávačem k montáži na opěrku hlavy

Dotykový displej s přehrávačem k montáži na opěrku hlavy DS-X93D Dotykový displej s přehrávačem k montáži na opěrku hlavy Přehrává: DVD, VCD, CD, MP3, MP5, JPG, E-knihy Uživatelská příručka Před prvním použitím výrobku si přečtěte tuto uživatelskou příručku

Více

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6 Obsah POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2 Barvy 2 Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6 Změna velikosti fotografie 6 Ořezání obrázku 7 TRANSFORMACE 9 Rotace 9 Překlopení 11 Perspektiva

Více

Operační systém (OS) Porty. PC zdroj Instalace. Podmínka Záruka

Operační systém (OS) Porty. PC zdroj Instalace. Podmínka Záruka Příloha č. 4 - Technické podmínky OPVK 1.4 Stolní počítač žákovský- učebna Platný název zařízení Název výrobce Platný webový odkaz (link) na stránky výrobce Platný webový odkaz (link) na stránky dovozce

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM ZADAVATEL: Česká zemědělská univerzita v Praze Sídlem: Kamýcká 129, 165 21 Praha - Suchdol Zastoupený: Ing. Jana Vohralíková, kvestor IČ: 60460709 Profil zadavatele:

Více

Samsung ST90 - Digitální fotoaparáty. Elegantní a stylový fotoaparát s nádychem důmyslnosti. Video v kvalitě HD nyní v kompaktním fotoaparátu

Samsung ST90 - Digitální fotoaparáty. Elegantní a stylový fotoaparát s nádychem důmyslnosti. Video v kvalitě HD nyní v kompaktním fotoaparátu Samsung ST90 - Digitální fotoaparáty Elegantní a stylový fotoaparát s nádychem důmyslnosti Nejnovější model ST90 soustředí obrovský výkon v mimořádně tenkém provedení. S tloušťkou jen něco přes 16,5 mm

Více

Prvi na svetu 12,5-inčni Ultra HD 4K konvertibilni laptop Toshiba Satellite Radius 12

Prvi na svetu 12,5-inčni Ultra HD 4K konvertibilni laptop Toshiba Satellite Radius 12 Prvi na svetu 12,5-inčni Ultra HD 4K konvertibilni laptop Toshiba Satellite Radius 12 Praha, Česká republika, 3. září 2015 Toshiba Europe GmbH dnes představuje Satellite Radius 12, který vyniká nebývalou

Více

emachines D620 řady Stručné pokyny

emachines D620 řady Stručné pokyny emachines D620 řady Stručné pokyny Copyright 2008 Acer Incorporated. Všechna práva vyhrazena. emachines D620 řady Stručné pokyny Původní vydání: 09/2008 Společnost neposkytuje žádná ujištění nebo záruky

Více

Barvy na počítači a grafické formáty

Barvy na počítači a grafické formáty Barvy na počítači a grafické formáty Hlavním atributem, který se používá při práci s obrazem či s grafickými formáty, je barva. Při práci s barvami je důležité určit základní množinu barev, se kterou budeme

Více

Polohovací zařízení. Počítačová myš

Polohovací zařízení. Počítačová myš Polohovací zařízení Polohovací zařízení jsou vstupní periferie, jejichž úkolem je umožnit snadnější ovládání programů a programových součástí operačního systému. Jedná se především o pohyb kurzoru po pracovní

Více

2.Také poptáváme externí disk, min. 100 GB pro dokumentaci projektu, max. cena 2000 Kč.

2.Také poptáváme externí disk, min. 100 GB pro dokumentaci projektu, max. cena 2000 Kč. ZADÁNÍ ZÁKAZNÍKA (květen, 2015) Dobrý den, posílám specifikaci pro PC, jak jsme o tom včera mluvili. Protože jsem ráno ještě probírala s kolegyní, pro kterou by v projektu PC byl, asi bychom zažádali o

Více

Mobilní dotyková zařízení jako didaktická pomůcka

Mobilní dotyková zařízení jako didaktická pomůcka TABLETY DO ŠKOL POMŮCKA PRO PEDAGOGA VE SVĚTĚ DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VÝUKA, PROCVIČENÍ A TESTOVÁNÍ Mobilní dotyková zařízení jako didaktická pomůcka TÝMOVÉ VÝUKOVÉ AKTIVITY TABLET JAKO POMOCNÍK UČITELE

Více

Dell UltraSharp U2518D/U2518DX/U2518DR Dell Display Manager Uživatelská příručka

Dell UltraSharp U2518D/U2518DX/U2518DR Dell Display Manager Uživatelská příručka Dell UltraSharp U2518D/U2518DX/U2518DR Dell Display Manager Uživatelská příručka Model: U2518D/U2518DX/U2518DR Regulatorní model: U2518Dt POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité informace, které pomáhají

Více

AC Napětí/Proud Data Logger Uživatelský Manuál

AC Napětí/Proud Data Logger Uživatelský Manuál AC Napětí/Proud Data Logger Uživatelský Manuál Před použitím si přečtěte pečlivě tento uživatelský manuál, protože obsahuje důležité bezpečnostní informace Obsah Strana 1. Úvod...... 5 2. Vlastnosti...

Více

7 990,- AKČNÍ NABÍDKA PRODUKTŮ. HP Pavilion 2 TouchSmart 10-e00sc KVĚTEN/ČERVEN 2014. Notebook HP - AMD Dual Core A4-1200, multidotykový 10.

7 990,- AKČNÍ NABÍDKA PRODUKTŮ. HP Pavilion 2 TouchSmart 10-e00sc KVĚTEN/ČERVEN 2014. Notebook HP - AMD Dual Core A4-1200, multidotykový 10. KVĚTEN/ČERVEN 01 3607 7 990,- HP Pavilion TouchSmart 10-e00sc Notebook HP - AMD Dual Core A-100, multidotykový 10.1 LED 1366x768 antireflexní, RAM GB DDR3L, AMD Radeon HD 8180, HDD 500GB 500 otáček, WiFi,

Více

P edstavení notebooku

P edstavení notebooku P edstavení notebooku Číslo dokumentu: 430357-221 Leden 2007 Tato příručka obsahuje popis hardwarových funkcí počítače. Obsah 1 i i v horní části............................ 1 2 Indikátory..................................

Více

českém Úvod Obsah balení Technické údaje pro BT100 Doplňkové technické údaje pro BT100 S W E E X. C O M BT110 Sweex Bluetooth Class I Adapter USB

českém Úvod Obsah balení Technické údaje pro BT100 Doplňkové technické údaje pro BT100 S W E E X. C O M BT110 Sweex Bluetooth Class I Adapter USB BT100 Sweex Bluetooth Class II Adapter USB BT110 Sweex Bluetooth Class I Adapter USB Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení zařízení Sweex Bluetooth Adapter. Pomocí tohoto adaptéru můžete

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka 2.5 Externí pevný disk StoreJet 25M3 (Verze 1.0) Úvod... 3 Obsah balení... 3 Základní popis a vlastnosti... 4 Systémové požadavky... 4 Bezpečnostní opatření... 5 Obecné... 5 Záloha

Více

Epson pro domácí kino. Epson pro domácí kino. Projektory. Revoluce ve velkých promítacích plochách

Epson pro domácí kino. Epson pro domácí kino. Projektory. Revoluce ve velkých promítacích plochách Projektory Epson pro domácí kino Projektory Epson pro domácí kino Revoluce ve velkých promítacích plochách Záruka kvality Užijte si bezprostřední audiovizuální zábavu s velmi snadno ovladatelnými projektory

Více

GRAFICKÉ ADAPTÉRY. Pracovní režimy grafické karty

GRAFICKÉ ADAPTÉRY. Pracovní režimy grafické karty GRAFICKÉ ADAPTÉRY Grafický adaptér (též videokarta, grafická karta, grafický akcelerátor) je rozhraní, které zabezpečuje výstup obrazových dat z počítače na zobrazovací jednotku (monitor, displej, dataprojektor,

Více

Obsah. Úvod... 2. Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3

Obsah. Úvod... 2. Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3 Obsah Úvod... 2 Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3 Instalace pro uživatele Windows... 3 Instalace pro uživatele Mac OS X... 3 Quick start... 4 Spuštění KORG KONTROL

Více

Představení notebooku Uživatelská příručka

Představení notebooku Uživatelská příručka Představení notebooku Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Bluetooth

Více

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Hudební přehrávač mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Upozornění Parametry Popis displeje Základní operace Systémové menu Poslech hudby Záznam zvuku Správce souborů Prohlížeč obrázků FM rádio Elektronické

Více

Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů)

Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů) Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů) Číslo zakázky Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Název zakázky: Předmět zakázky 034/200 Operační

Více

HANTAREX digitální video stěny zpráv, reklam a dalších propagačních a informačních spotů

HANTAREX digitální video stěny zpráv, reklam a dalších propagačních a informačních spotů VIDEOWALL - vellkopllošná projjekčníí stěna Společnost HANTAREX vyvinula a zpracovala technologii modulárních monitorů pro digitální video stěny. Tato technologie splňuje veškeré potřeby v oblasti velkoplošné

Více

Externí zařízení. Uživatelská příručka

Externí zařízení. Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce se

Více

Datasheet FUJITSU Monitor E20T-7 LED

Datasheet FUJITSU Monitor E20T-7 LED Datasheet FUJITSU Monitor E20T-7 LED Všestranný monitor: 19,5 (49,53 cm), širokoúhlé zobrazení Snadné používání Monitor FUJITSU E20T-7 LED nabízí formát zobrazení 16:9 v moderním provedení. Žádné kompromisy

Více

CENÍK PRODUKTŮ APPLE Ceník je platný od 1.5.2012 do 31.5.2012

CENÍK PRODUKTŮ APPLE Ceník je platný od 1.5.2012 do 31.5.2012 MD322CZ/A MacBook Pro 15 15 LCD, Quad-Core i7 2.4GHz, 4GB, 750GB, HD Graphics, Radeon HD 6770M, SD APPLE 41 442 Kč 49 730 Kč MC814CZ/A imac 27 27 LCD, Quad-core i5 3.1GHz, 4GB, 1TB, Radeon HD 6970M 1GB,

Více

SBW-S1 PRO. External USB Blu-ray Writer With Sound Card. Quick Start Guide. Czech

SBW-S1 PRO. External USB Blu-ray Writer With Sound Card. Quick Start Guide. Czech SBW-S1 PRO External USB Blu-ray Writer With Sound Card Quick Start Guide Czech v 1.0 Published February 2016 Copyright 2016 ASUSTeK Computer INC. All Rights Reserved. Úvod Přehled ASUS SBW-S1 je první

Více