V Jaroměři 10.ledna 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V Jaroměři 10.ledna 2010"

Transkript

1 Vážený pane, vážená paní, vážení sponzoři, milí přátelé, V Jaroměři 10.ledna 2010 chtěli bychom Vám alespoň touto cestou co nejsrdečněji poděkovat za Váš zájem o problematiku poraněných a ohrožených divokých zvířat. Mnozí z Vás dostáváte od nás podobný dopis už po několikáté, což je pro nás potěšitelné hned z několika důvodů. Jednak proto, že existují stále lidé, kterým není osud poraněných živočichů nebo naší přírody lhostejný ale i proto, že s vaší pomocí (ať už jde o dobrovolnou práci, nebo materiální či finanční podporou) na problémy s ohrožením živočichů a přírody nejsme sami. Věrnost řady z vás, kteří nás již léta nějakým způsobem podporujete a pomáháte nám s ochranou přírody, je pro nás snad i nepřímým důkazem toho, že naši práci děláme dobře. Za ty roky jsme už možná tak trochu typičtí tím, že nezajišťuje tak perfektní servis pro sponzory a dobrovolníky jako některé podobné neziskové organizace. Nemáme armádu administrativních pracovníků, kteří by okamžitě a obratem vyřizovali sponzorské smlouvy či jiné úřední požadavky, nepořádáme rauty pro sponzory a příznivce a nezahlcujeme je každý týden informacemi co je u nás nového. Není to z lenosti, nebo tím, že bychom si pomoci nevážili, ale proto že se naopak snažíme využít každou vteřinu k naší konkrétní práci pro přírodu. Jsme-li postaveni před volbu zda se postarat o poraněného živočicha nebo raději běžet na poštu s lejstrem, vždy u nás vítězí první možnost. Protože se domníváme, že jedním z důkazů výše uvedených vět jsou naše činy, dovolte mi Vás alespoň s některými z nich za rok 2009 seznámit. Záchranná stanice V roce 2009 jsme přijali celkem 502 volně žijících živočichů, která potřebovala naši pomoc. Z toho se nám podařilo do přírody po vyléčení opětovně navrátit 234 z nich. Na tomto místě je třeba uvést, že dalších nejméně 500 (většinou se jedná o zbytečně "zachraňovaná" mláďata ukradená rodičům, probuzené hibernanty apod.). živočichů jsme zachránili díky naší zvířecí telefonické poradně. Dalších 56 živočichů máme nadále v léčení či zimování s předpokladem vypuštění na jaře, 25 živočichů jsme předali někomu jinému (obvykle specializovaní odborníci na chov určitých skupin živočichů nejčastěji šlo o netopýry). Sýc rousný, který spadl do úzkého sudu Sokol stěhovavý nejvzácnější pacient stanice v roce 2009 Mezi zajímavými zvířecími pacienty byla např. krásná a ohrožená sova - sýc rousný. V Hradci Králové spadl do sudu, ze kterého se nedokázal vysvobodit. Pozoruhodný byl i případ včelojeda

2 lesního, kterého spatřil během letu pilot vrtulníku (!) ležet uprostřed pole nedaleko Nového Bydžova. Jak sýce tak včelojeda se nám podařilo vyléčit a vypustit stejně jako rovněž dnes již vzácného výra velkého nebo čápa černého. Za zmínku stojí i ze zajetí uprchlý nosál červený, který pobíhal v okolí obce Jeřičky na Jaroměřsku (kde ho srazilo auto) a po jeho odchycení přebýval cca 2 měsíce na naší stanici. I tento příběh skončil šťastně, zpráva o nosálovi se rozkřikla postupně natolik, až se dostala k původnímu majiteli. Ten si pro něho okamžitě přijel. Nosál si svého původního majitele dobře pamatoval a hned se k němu radostně hrnul, takže radost byla vzájemná. Nejvzácnějším pacientem roku 2009 byl zcela jistě kriticky ohrožený sokol stěhovavý. Momentálně se ho v úzké spolupráci s předními odborníky z Veterinární fakulty v Brně snažíme vyléčit, abychom i tento vzácný přírůstek mohli navrátit zpátky do volné přírody. Kromě vlastní prohlídky záchranné stanice čeká organizované skupiny osob i přednáška o problematice záchrany zvířat a možnostech ochrany přírody v ČR. Protože interiér záchranné stanice máme po předloňské kolaudaci už víceméně hotový, pustili jsme se v roce 2009 s vervou do budování vzorové Živé zahrady. "Obyčejná" zahrada, která poskytuje útočiště mnohým volně žijícím druhům živočichů (ježci, zpěvné ptactvo, motýli, ještěrky, ) či planým rostlinám (kopretiny, zvonky, kohoutky, chrpy,..), se vlivem reklamních kampaní "Bédy Trávníčka" vymílacích zdravý rozum stává čím dál větší vzácností. A spolu s "obyčejnými" zahradami vymírají i jejich neobyčejní přírodní obyvatelé. Trávníkové šílenství je dnes např. pro ježky větší problémem než třeba automobilová doprava. Z tohoto důvodu se proto snažíme na tento problém upozornit a na konkrétním příkladu ukázat, že zahrada může vypadat i jinak než jen jako sterilní, třikrát týdně stříhaná nudná plocha. V naší ukázkové Živé zahradě, která je zasazena přímo do areálu záchranné stanice, tak postupně stavíme či připravujeme přírodní koupací jezírko (alternativa chemií překypujících zahradních bazénů), zahraní jezírka, zahrádku pro motýly, zimoviště pro ježky, zídky pro ještěrky, mrtvé dřevo, nebo volně rostoucí živý plot z "ptačích keřů". Protože bychom byli rádi, aby naše Živá zahrada obsahovala opravdu všechny dosud známé podpůrné "zahradní prvky", začali jsme i s budováním zařízení zcela speciálních. Ta jsou už ale pro opravdové nadšence a skalní milovníky přírody. Téměř před dokončením je tak již cca 3 metry vysoká a osm metrů dlouhá umělá stěna pro břehule říční (patrně zatím jediná v ČR), či hotel pro hmyz slavnostně otevřený během akce Vánoce pro zvířátka (jeden z největších a nejpestřejších hmyzích hotelů v ČR). Záchrana racka zamotaného do vlasce.

3 Začali jsme i s přípravami zimoviště pro obojživelníky, nebo výrobou některých málo známých ptačích budek. Však nejen zahrady jsou palčivým problémem ochrany přírody, která jde ruku v ruce s ochranou divokých zvířat. Proto se neustále snažíme vysvětlovat co všechno může každý jednotlivec, tedy každý z nás učinit proto (nebo by naopak činit neměl), aby se volně žijícím živočichů žilo lépe. Za tímto účelem jsme organizátory nebo alespoň spolupořadateli různých osvětových akcí pro veřejnost. Za nejzdařilejší považujeme zejména tyto: Animalfest Na hudební akci pro veřejnost, která se konala v Pardubicích, jsme na hlavní projekční plochu ve velkém sále promítli kromě zestručněných informací o dopadu civilizace na volně žijící živočichy i za tímto účelem speciálně vypracovaný řebříček ekologického chování jednotlivce. Projekce ve velkém sále řadu posluchačů zaujala (přítomno bylo přes 800 osob) a někteří z nich pak využívali naší přítomnosti v předsálí k získávání dalších informací. Den Země a podzimní brigáda Na Plachtě Byli jsme spoluorganizátory tradiční velmi úspěšné akce Den Země na PP Na Plachtě a rovněž i zdejší podzimní brigády. Hojná účast veřejnosti (přes stovku účastníků na každé z akcí) je již téměř samozřejmostí. Přírodovědné exkurze pro veřejnost jsme pro část účastníků celostátního skautského setkání Obrok zajišťovali pracovně vzdělávací exkurzi v Josefově a Brodě nad Labem, 1.5. jsme zajišťovali Vítání ptačího zpěvu (ornitologický park Josefovské louky), terénní exkurzi na cenné přírodovědné lokality v podhůří Orlických hor, vzdělávací botanicko - zoologickou exkurzi studentů Vysoké školy pedagogické v Hradci Králové (okolí Jaroměře, ornitologický park Josefovské louky), exkurzi zaměřenou na vyhledávání či ověřování východočeských lokalit hořců hlavně na Vysokomýtsku, Ptačí festival (niva Úpy u Jaroměře). Dohromady se těchto akcí účastnilo více jak 200 osob. Pracovně vzdělávací exkurze na Slovensko jsme spíše jen na zkoušku zorganizovali a zajistili nultý ročník pomoci přírodě Slovenské republiky (konkrétně se jednalo o oblast Bielych Karpat). Kvalita i kvantita slovenských lokalit je ve srovnání s těmi našimi přírodními východočeskými zbytky nesrovnatelná a je mimořádná i v rámci celé střední Evropy. Bohužel podmínky pro ochranu přírody na Slovensku nejsou zrovna dvakrát růžové. Naše pomoc je tak logickým vyústěním snah o ochranu přírody jako celku. Zatímco u nás je již většina nejcennějších míst nenávratně poškozena, na Slovensku je alespoň prozatím stále co zachraňovat. Protože se akce setkala s hodně pozitivním ohlasem jak na Slovensku, tak u českých účastníků, rádi bychom v těchto aktivitách pokračovali i v dalších letech. Máme zájem stát se koordinátorem environmentální pomoci našich občanů na Slovensku. Za tímto účelem jste tedy na rok 2010 začali s přípravou min. dvou akcí podobného typu.

4 Netopýří noc - Evropská noc pro netopýry v Josefově Dne jsme organizovali netopýří noc v Josefově, která se setkala s nebývalým zájmem veřejnosti. Přes 135 návštěvníků, které jsme museli brát "po etapách", se dozvědělo spoustu zajímavostí o životě a ochraně netopýrů, prohlédli si odchytovou síť, vyzkoušeli ultrazvukové detektory používané pro výzkum těchto nočních savců a zaposlouchali se do netopýřích hlasů. Největší úspěch však dozajista slavili netopýři živí, konkrétně jsme viděli netopýra hvízdavého a velkého. Spolupráce se sdělovacími prostředky Spolupráce ČSOP JARO Jaroměř se sdělovacími prostředky v oblasti ekologické osvěty byla i v roce 2009 poměrně činorodá. Spolupracovali jsme zejména s těmito sdělovacími prostředky: Český rozhlas (stanice Praha, Hradec Králové, Rádio Česko, Radiožurnál - min. 15 příspěvků), Česká televize (min. 4 reportáže), Česká tisková kancelář (min. 5 příspěvků), Noviny Náchodska (min. 2 příspěvky), MF Dnes (min. 4 příspěvky), Sedmička (min. 2 příspěvky), TV Nova (1 reportáž), TV Prima (min. 3 reportáže), TV RTA (min. 2 reportáže). Témata byla různorodá, od problematiky péče o volně žijící živočichy (zbytečné "zachraňování" mláďat, přikrmování ptactva, údržba zahrad, ), přes jejich ochranu (ochrana obojživelníků, ptáků, motýlů, vážek, ) včetně ochrany přírody jako celku (pískovny, pastviny. teplomilné stráně, lesy, mokřady, ) až po konkrétní projekty (Ptačí rozkoš na Rozkoši, Mapa významných lokalit, Jasoň, Ornitologický park,...) či alespoň pozvánky na přírodovědné akce (Noční příroda, exkurze, Vánoce pro zvířátka). Úzká spolupráce se sdělovacími prostředky v oblasti ekologické osvěty patří již k našim rutinním záležitostem. Velice nás těší, že jsme se naučili tento velice efektivní způsob osvěty dobře využívat. Aktivní péče o přírodní bohatství oblasti, o kterou pečujeme (tzv.velké Jaroměřsko) Kromě těchto aktivit jsme se věnovali i aktivní péči o lokality, které mají stěžejní význam pro volně žijící živočichy a plané rostliny v naší oblasti. Jednou z nových lokalit, o kterou jsme se začali starat, je i bývalá letecká střelnice Rudé armády Semanín. Najdeme ji mezi Českou Třebovou a Svitavami.

5 Biologicky hodnotné lokality na území Velkého Jaroměřska, o které se nějakým způsobem staráme, jsou zahrnuty do Velkojaroměřského pozemkového spolku. Celkem máme v pozemkovém spolku zahrnuto 198 parcel, které se nalézají na 74 lokalitách. Až na cca pět z nich se jedná o lokality, které by bez naší činnosti již dávno neexistovaly či právě zanikaly, případně alespoň trpěly snižováním druhové rozmanitosti. S trochou nadsázky tak lze říci, že se nám již podařilo zabránit citelnému úbytku biodiverzity na nejméně 150 ha přírodně cenných ploch, které se nalézají na desítkách lokalit. Další pro nás novou lokalitou, o kterou od roku 2009 pečujeme, jsou podmáčené louky v okolí Strášovského rybníka. V současné době máme dlouhodobě vypůjčeno od jednotlivých vlastníků již 47,9 ha přírodně cenných pozemků, o dalších 3,8 ha se staráme na základě písemných souhlasů vlastníků a o 11,7 ha na základě ústních souhlasů vlastníků. Smlouvy o spolupráci, kdy o lokalitu pod naším odborným dozorem (např. výpomocí se získáváním prostředků na management) většinou pečuje sám vlastník či nájemce, jsme uzavřeli na 90,8 ha. Kromě mokřadních luk a teplomilných strání pečujeme mj. i o jeden kamenolom, dva staré písníky, rašeliniště, tři bývalá vojenská cvičiště, části lesních porostů, aleje ovocných dřevin, či od letošního roku dokonce i část povodí některých potoků. Na většině lokalit provádíme každoroční sledování jednotlivých populací rostlin a živočichů. Během transferů obojživelníků přes rizikové úseky silnic jsme v letošním roce odchytili a přenosili 4829 kusů obojživelníků a plazů, z toho se jednalo o 730 čolků obecných, 4 čolky velké, 4 kuňky ohnivé, 2574 ropuch obecných, 159 skokanů hnědých, 1336 skokanů štíhlých, tři rosničky zelené, jednoho skokana zeleného, 11 ještěrek živorodých, 4 ještěrky obecné, a dva slepýše křehké. Dne probíhal na úseku silnice Staré Nechanice/Kobylice dosti intenzivní tah, kdy během tohoto jediného dne bylo odchyceno a přeneseno 1304 kusů obojživelníků. Vypouštění obojživelníků zachráněných před koly aut.

6 Připravili jsme projektovou dokumentaci a následně vyhloubili tůň pro vymírající populace obojživelníků (mezi nimi i kuňka obecná) u obce Studnice. To samé jsme zrealizovali i na lokalitě Libřice/Černilov mokřadní louka u rybníka Kaltouz. Dále jsme připravili projektovou dokumentaci pro vyhloubení tůní na podporu populace ropuchy zelené v obci Vlčkovice. Zde bychom tůně rádi vyhloubili v roce Během terénních průzkumů jsme na Velkém Jaroměřsku v roce 2009 zmapovali 82 lokalit obojživelníků. Zjištěná data nyní přepisujeme do databáze, abychom je mohli používat k další ochraně nejcennějších lokalit a populací. Podobné je to i s lokalitami plazů. Od roku 1998 jsme zmapovali na Velkém Jaroměřsku celkem 199 lokalit plazů, převážně v okresech Náchod, Hradec Králové, Jičín, Trutnov a Rychnov nad Kněžnou. V roce 2009 jsme zmapovali celkem 52 lokalit. Upravili a doplnili jsme novým inkubačním substrátem zimoviště a líhniště pro plazy ve Smiřicích v Biocentru Obora, v Písníku na Jakubském předměstí Jaroměři, v Josefově, v Jaroměři v areálu Záchranné stanice a v Brodě nad Labem. Překotný stavební boom posledních let nenávratně ničí mnohé přírodní hodnoty a kus po kusu odhryzavá volnou krajinu (snímek pochází z Vysoké nad Labem, kde výstavba pohltila unikátní lokality teplomilných druhů orchidejí a motýlů). Jakkoli chápeme nutnost stavebních potřeb člověka, jsou místa přes které by "neměl jet vlak". Jedním z nich je lokalita Na Plachtě na okraji Hradce Králové Petice na záchranu Plachty je největší petiční akci, která kdy proběhla v Hradci Králové! Petici proti výstavbě na Plachtě podepsalo přes 14 tisíc osob. Jedná se tedy o zatím největší petiční akci v Hradci Králové a je to jeden z nezvratných důkazů jak je ochrana této lokalita důležitá nejen pro přírodu a ochránce přírody, ale i pro širokou veřejnost. Petici do rukou hejtmana Královéhradeckého kraje předal zpěvák Dan Bárta. Milovníci a ochránci přírody nyní doufají, že se nebude opakovat stejná situace jako v roce Tehdejší petiční akce žádala o zamítnutí změny územního plánu, která právě dnes umožňuje výstavu v těsné blízkosti přírodní památky Na Plachtě. Bohužel zastupitelé města Hradce Králové ji smetli ze stolu. Tímto gestem tak přidělali vrásky na čele jak milovníkům přírody, tak investorům. Ti se nyní snaží všemi prostředky výstavbu, která zásadním způsobem ohrožuje cenné přírodní i rekreační území, protlačit. Další kroky nyní záleží na rozhodnutí krajských zastupitelů, do kterých nyní většina z podepsaných osob skládá naději, že ohroženou lokalitu vyhlásí jako přírodní památku. Petice byla předána i na magistrát města Hradec Králové s výzvou, aby zastupitele města napravili chybu, na kterou je již podobná petice v roce 1999 upozorňovala. Kromě těchto aktivit jsme se věnovali např. i přípravě záchrany velmi vzácného motýla jasoně dymnivkového v jihozápadním Polsku (nedaleko hranic s ČR), ochraně ledňáčků říčních, přednáškám pro školy i veřejnost, pracovně-vzdělávacímu táboru Olešenka, budování Ornitologického parku Josefovské louky, přípravě projektu Ptačí rozkoš na Rozkoši, digitální mapě

7 významných přírodovědných lokalit pro východní Čechy, přípravě východočeských červených seznamů a desítkám podobných aktivit. Zpracování byť jen stručného popisu těchto záležitostí je však alespoň prozatím nad naše časové možnosti. Jestliže se ale o cokoli z naší činnosti zajímáte podrobněji, můžeme vám podat bližší informace osobně, nebo po telefonu. Ještě jednou Vám děkujeme za pomoc. Naše úspěchy jsou totiž i úspěchem každého, kdo se nám dosud snažil jakýmkoli způsobem pomáhat. Velmi si toho vážíme a těšíme se na další spolupráci. S přáním krásného roku 2010 za JARO, přírodu i človíčky, kteří se snaží o její ochranu David Číp

Transfery obojživelníků u Svitáku 2015

Transfery obojživelníků u Svitáku 2015 Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Transfery obojživelníků u Svitáku 2015 Závěrečná zpráva projektu Foto: Tibor Neskromník Tibor Neskromník,

Více

Transfery obojživelníků u Svitáku 2016

Transfery obojživelníků u Svitáku 2016 Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Transfery obojživelníků u Svitáku 2016 Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Tibor Neskromník,

Více

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Národní programy ČSOP Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Ochrana biodiverzity Ochrana biodiverzity Program zahrnuje řadu především lokálních projektů mapování, praktické

Více

Transfery obojživelníků u Svitáku 2017

Transfery obojživelníků u Svitáku 2017 Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Transfery obojživelníků u Svitáku 2017 Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Tibor Neskromník, Jaromír

Více

Obojživelníci u Rančířovského Okrouhlíku

Obojživelníci u Rančířovského Okrouhlíku občanské sdružení Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Obojživelníci u Rančířovského Okrouhlíku Zpráva z akce pro veřejnost Jaromír Maštera červenec

Více

Co prozradí žáby zpěvem?

Co prozradí žáby zpěvem? Co prozradí žáby zpěvem? ( Obojživelníci Vysočiny a jejich biotopy ) Jaromír Maštera Autoři většiny fotografií: Jaromír Maštera a Jan Dvořák Co prozradí žáby svým zpěvem? 1) Je jaro! zima definitivně skončila

Více

Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech

Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Jaromír Maštera říjen

Více

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY ZÁKLADNÍ ORGANIZACE 76/20 HOŠŤÁLKOVÁ

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY ZÁKLADNÍ ORGANIZACE 76/20 HOŠŤÁLKOVÁ Výroční zpráva 2008 ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY ZÁKLADNÍ ORGANIZACE 76/20 HOŠŤÁLKOVÁ ZO ČSOP Hošťálková se představuje Naše občanské sdružení bylo založeno v roce 2007 za účelem provozování záchranné stanice

Více

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu Jaromír Maštera říjen 2013 Obojživelníci na Vysočině Česká republika - 21 druhů Vysočina - 15 druhů: mlok čolek velký čolek horský

Více

Realizátor: partner ZO ČSOP JARO Jaroměř. Lokalita Ještěrčí ráj

Realizátor: partner ZO ČSOP JARO Jaroměř. Lokalita Ještěrčí ráj Realizátor: partner ZO ČSOP JARO Jaroměř Lokalita Ještěrčí ráj prostřednictvím pozemkových spolků na lokalitě Ještěrčí ráj spočívalo v: - kosení travních porostů svépomocí včetně likvidace posečené hmoty

Více

Informační panel na Pístovských mokřadech

Informační panel na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Informační panel na Pístovských mokřadech Foto: J. Maštera Jaromír Maštera září 2010

Více

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Jaromír Maštera Foto: J. Maštera, A. Zedníková, V. Kodet Akreditovaný Pozemkový spolek Gallinago pozemkový spolek pro ochranu volné krajiny - funguje při Pobočce

Více

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Závěrečná zpráva projektu Foto: A. Mašterová Jan

Více

Obojživelníci bývalého VVP Pístov

Obojživelníci bývalého VVP Pístov Obojživelníci bývalého VVP Pístov a péče o jejich biotopy Jaromír Maštera AOPK ČR, středisko Havlíčkův Brod listopad 2010 Foto: J.Maštera, J.Dvořák, A.Zedníková Pístovské mokřady Rančířovský tankodrom

Více

Mokřady nad Rančířovským Okrouhlíkem

Mokřady nad Rančířovským Okrouhlíkem občanské sdružení Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Mokřady nad Rančířovským Okrouhlíkem Zpráva z projektu Nestlé pro vodu v krajině Jaromír

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2012 číslo projektu: 321203 1. Údaje o

Více

Záchranné stanice handicapovaných zvířat

Záchranné stanice handicapovaných zvířat Záchranné stanice handicapovaných zvířat Cíle Krátkodobé cíle: seznámení se s činností záchranných stanic a se záchrannými stanicemi v Pardubickém kraji Dlouhodobé cíle: seznámení se s možností využít

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě HRADEC KRÁLOVÉ 3. 4. 11. 2017 V Královéhradeckém Kongresovém centru Aldis vyvrcholila série veletrhů

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Mokřady ochrana a management v roce 2013

Mokřady ochrana a management v roce 2013 občanské sdružení Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o činnosti občanského sdružení Mokřady ochrana a management v roce 2013

Více

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství širšího Ostravska základ pro ekologickou výchovu

Více

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 2010 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Kdo jsme? Jsme nezisková organizace. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí s činností oddílu mladých ochránců

Více

Výroční zpráva Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec

Výroční zpráva Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec Výroční zpráva 2014 Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec 377 01 telefon: 606 325 944 e-mail: nezarka@email.cz http://www.hamerskypotok.cz http://stezka.hamerskypotok.cz

Více

Využití terénní techniky v managementu přírodně hodnotných ploch bývalých vojenských území

Využití terénní techniky v managementu přírodně hodnotných ploch bývalých vojenských území Využití terénní techniky v managementu přírodně hodnotných ploch bývalých vojenských území Základní fakta a význam pojezdů terénní techniky: - Bývalé pojezdy vojenské techniky vytvořili často přírodovědně

Více

Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách

Pražský divočinový speciál! Největší lužní les v Čechách Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách Fotografie Karolína Gelatičová Nedaleko Prahy u obce Velký Osek se na pravém břehu Labe rozkládá Národní přírodní rezervace Libický luh. Se svými

Více

Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy

Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy Strana 1 / 1 Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy Po čtyřech letech překonávání překážek indonéské byrokracie se podařilo vedení brněnské zoologické zahrady a její partnerské indonéské nadaci získat

Více

Příklady vhodné péče o biotopy ropuchy krátkonohé

Příklady vhodné péče o biotopy ropuchy krátkonohé Příklady vhodné péče o biotopy ropuchy krátkonohé Foto: Jaromír Maštera Jaromír Maštera březen 2017 Ropucha krátkonohá = druh raných sukcesních stádií = potřebuje otevřená narušovaná stanoviště, vodní

Více

Stanice pro zraněné a handicapované živočichy

Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Český svaz ochránců přírody Základní organizace 09/07, Pátek 56, 290 01 Poděbrady Výroční zpráva 2005 Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Kontakt: Luboš Vaněk, Jitka Kupecká, Simona Rendlová,

Více

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun Aktivity na škole spojené

Více

Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová -

Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová - Sídlo ZO: Výbor ZO: Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová - revizorka E-mail:zde.tu@seznam.cz Josef

Více

Pístovské mokřady 2009

Pístovské mokřady 2009 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pístovské mokřady 2009 Zpráva o činnosti na pronajatých pozemcích p.č. 485/1 a 485/3

Více

Kosení tří mokřadů pro obojživelníky 2018

Kosení tří mokřadů pro obojživelníky 2018 Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Kosení tří mokřadů pro obojživelníky 2018 Závěrečná zpráva projektu č. 141803 Foto: Jaromír Maštera Jaromír

Více

V Y H L Á Š K A č. 13/1997. o zřízení přírodní památky RÁJECKÁ TŮŇ

V Y H L Á Š K A č. 13/1997. o zřízení přírodní památky RÁJECKÁ TŮŇ V Y H L Á Š K A č. 13/1997 o zřízení přírodní památky RÁJECKÁ TŮŇ Rada města Brna se usnesla na své R2/lO6 schůzi konané dne 27. 3. 1997 vydat podle ustanovení 36 a násl., 76 odst. 4 a 77 odst. 3 z. ČNR

Více

Občanské sdružení TROJMEZÍ Chodovec, Hostivař, Záběhlice

Občanské sdružení TROJMEZÍ Chodovec, Hostivař, Záběhlice Občanské sdružení TROJMEZÍ Chodovec, Hostivař, Záběhlice VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 V roce 2009 naši činnost podpořili: A desítka dobrovolníků, kteří odpracovali bezúplatně více než 1tisíc hodin ve prospěch Trojmezí.

Více

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ muzeum Neformální vzdělávací instituce Celoživotní učení Disponuje odbornými znalostmi v oboru přírodních věd: mykologie, botanika, zoologie, entomologie, paleotologie, geologie Sbírkotvorná instituce

Více

Mokřady ochrana a management v roce 2012

Mokřady ochrana a management v roce 2012 občanské sdružení Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o činnosti občanského sdružení Mokřady ochrana a management v roce 2012

Více

Výroční zpráva FOUSEK o. s. za rok 2012

Výroční zpráva FOUSEK o. s. za rok 2012 Výroční zpráva FOUSEK o. s. za rok 2012 Fousek o. s. Lidická 247/26, 417 02 Dubí u Teplic 2 E-mail: info@fousek-os.cz Telefon: +420 731 648 264, +420 723 489 796 IČ: 26567971 Během roku 2012 byla hlavní

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Celková roční zpráva o činnosti DES OP a Záchranné stanice ptactva za rok 2000

Celková roční zpráva o činnosti DES OP a Záchranné stanice ptactva za rok 2000 DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK - OCHRANA PTACTVA Záchranná stanice ptactva ul. Zábělská 75 Plzeň 312 19 tel: O19/ 74 600 88 mobil: 0602 145 960, 0606 641 902, 0602 194 095 Celková roční zpráva o činnosti

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

OPŽP 2014+, PRIORITNÍ OSA 4 SPECIFICKÝ CÍL 4.3: POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY AKTIVITY, SPOJENÉ S VODNÍM PROSTŘEDÍM

OPŽP 2014+, PRIORITNÍ OSA 4 SPECIFICKÝ CÍL 4.3: POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY AKTIVITY, SPOJENÉ S VODNÍM PROSTŘEDÍM OPŽP 2014+, PRIORITNÍ OSA 4 SPECIFICKÝ CÍL 4.3: POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY AKTIVITY, SPOJENÉ S VODNÍM PROSTŘEDÍM Ing.Marcela Hausvaterová Oddělení péče o přírodu a krajinu, Agentura ochrany přírody

Více

Ze života obojživelníků. Filip Šálek

Ze života obojživelníků. Filip Šálek Ze života obojživelníků Filip Šálek www.filipsalek.cz Základní charakteristika - patří mezi obratlovce, kteří tvoří přechod mezi vodními a suchozemskými živočichy, potomci lalokoploutvých ryb - na světě

Více

Pojďte s námi do přírody

Pojďte s námi do přírody Pojďte s námi do přírody závěrečná zpráva projektu Vojtěch Kodet prosinec 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pojďte s

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 dle rozdělovníku Váš dopis značky / ze dne: Naše značka: Vyřizuje: PRAHA 57766/ENV/13 Ing. Soukupová/l.2321 19. 8. 2013 Věc: Posuzování

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území Královéhradecký kraj

Rozbor udržitelného rozvoje území Královéhradecký kraj 5.4 OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY 5.4.1 Ochrana přírody Ztráta a poškozování ekosystémů je jednou z hlavních příčin snižování početnosti volně žijících druhů rostlin a živočichů, které může vést až k jejich

Více

Kosení šesti mokřadů pro obojživelníky

Kosení šesti mokřadů pro obojživelníky Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Kosení šesti mokřadů pro obojživelníky Závěrečná zpráva projektu č. 141705 Foto: Jaromír Maštera Jaromír Maštera

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

Český svaz ochránců přírody Základní organizace 09/07, Pátek 56, Poděbrady

Český svaz ochránců přírody Základní organizace 09/07, Pátek 56, Poděbrady Český svaz ochránců přírody Základní organizace 09/07, Pátek 56, 290 01 Poděbrady Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Kontakt: Luboš Vaněk, Jitka Kupecká, Simona Rendlová, Michal Hradecký, Mgr.

Více

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK Ochrana přírody a krajiny v ČR Přednáška NOK Vývoj 1838 první rezervace 1933 soupis za území Československa 1956 první zákon 1990-1992 zřízení ministerstva ŽP a moderní zákon o ochraně přírody a krajiny

Více

Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2011

Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2011 OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2011 číslo projektu: 321103 Doupovské

Více

Terestrické biotopy obojživelníků

Terestrické biotopy obojživelníků Terestrické biotopy obojživelníků - ochrana a péče Jaromír Maštera Havlíčkův Brod, leden 2012 Ochrana obojživelníků = Ochrana a péče o biotopy rozmnožování = vodní biotopy + Ochrana a péče o biotopy mimo

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK11_hadi_ZZ_790_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Podpora populace užovky stromové Evidenční číslo smlouvy: D 790/2011 program:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015.

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Tento dokument obsahuje seznam zajímavých přírodních lokalit, které je možno lokalizovat v katastru města Strakonice v souvislosti s

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

Príroda ˇ si (ne)poradí C4

Príroda ˇ si (ne)poradí C4 Príroda ˇ si (ne)poradí C4 Mezinárodní úmluvy Příloha 7 1 Úmluva o ochraně biodiverzity (přírodní rozmanitosti) Úmluva byla sjednána při světovém summitu v Rio de Janeiru v roce 1992, v ČR je platná od

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Něco málo k historii:

Něco málo k historii: Něco málo k historii: 2001: vojenské cvičiště, převod městu - snaha o vytvoření koncepce údržby a rozšíření turistické lokality Mařatice-Vinohrady 2005: díky vzácnému motýlovi lokalita součástí soustavy

Více

SOKOLNICTVÍ a PRÁVO. Bc. Marcela Medková

SOKOLNICTVÍ a PRÁVO. Bc. Marcela Medková SOKOLNICTVÍ a PRÁVO Bc. Marcela Medková SOKOLNICTVÍ a PRÁVO Sokolnictví není upraveno 1 právním předpisem, právní předpisy, které ho upravují lze rozdělit do 3 skupin podle oblasti, kterou upravují a)

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace váš dopis značky / ze dne naše značka datum vyřizuje / linka NPS 08444/2009 3.9.2009 Ing. Havlátková/388/450245 Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace Niva Kořenského potoka Správa Národního parku

Více

Věc: Návrh na vyhlášení maloplošného zvláště chráněného území, přírodní památky

Věc: Návrh na vyhlášení maloplošného zvláště chráněného území, přírodní památky Praha: 22.9.2010 Dle rozdělovníku Číslo jednací: 124044/2010/KUSK Spisová značka: SZ_124044/2010/KUSK/1 Vyřizuje: Kateřina Puršová/ 257 280 654 Značka: OŽP/Pu Věc: Návrh na vyhlášení maloplošného zvláště

Více

Akce, které jsou svým termínem vhodné pro členy a příznivce JARO Jaroměř (nekryjí se s našimi akcemi), jsou již zapracovány do tohoto seznamu.

Akce, které jsou svým termínem vhodné pro členy a příznivce JARO Jaroměř (nekryjí se s našimi akcemi), jsou již zapracovány do tohoto seznamu. POZOR vzhledem k naší spolupráci s ochranou přírody na Slovensku doporučujeme každému vážnému zájemci z řad členů a příznivců JARO Jaroměř, ale i z jiných ochranářských organizací a institucí, jakožto

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu BIOD_sem_1205_ZZ_www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Krajské oborové setkání k záchraně krajových odrůd číslo projektu: 171209 1. Údaje

Více

I. konference Naše příroda 2015 Péče o bývalé vojenské prostory

I. konference Naše příroda 2015 Péče o bývalé vojenské prostory I. konference Naše příroda 2015 Péče o bývalé vojenské prostory 1. prosince 2015 v Olomouci Úvod Nedotčená příroda, druhová rozmanitost a výskyt vzácných živočichů i rostlin na území vojenských prostorů

Více

Ekologické aktivity, exkurze, praxe. EKO GYMNÁZIUM Praha má svůj mírový strom

Ekologické aktivity, exkurze, praxe. EKO GYMNÁZIUM Praha má svůj mírový strom Ekologické aktivity, exkurze, praxe 2. 9. Prima až 4. ročník program Ornity Desatero sov 8. 10. Exkurze do Botanické zahrady, septima - Ing. Mgr. H. Kadlecová 9. 10. Porada k projektu ENERSOL 2015 - RNDr.

Více

Stanice pro zraněné a handicapované živočichy

Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Výroční zpráva 00 Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Kontakt: Luboš Vaněk, Jitka Kupecká, Simona Rendhvá, Michal Hradecký, Mgr. Petra Ziková,,MVDr. Vladimír Šoltys, MVDr. Jan Bartoněk zřízenu

Více

Nabídka výukových programů

Nabídka výukových programů Nabídka výukových programů s environmentální, historickou a přírodovědnou tématikou pro MŠ, 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a SŠ Více informací a o dalších aktivitách pro školy se dozvíte na www.mpcr.cz v rubrice

Více

3. Přírodní památka Kamenec

3. Přírodní památka Kamenec 3. Přírodní památka Kamenec Na rozhraní katastrů Panské Nové Dvory a Dobrá u Frýdku-Místku severně od silnice z Frýdku-Místku do Dobré se nalézá přírodní památka Kamenec. Velmi cenný mokřadní biotop s

Více

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability.

Více

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY JIHLAVA. - základní organizace č. 59/11

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY JIHLAVA. - základní organizace č. 59/11 ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY JIHLAVA - základní organizace č. 59/11 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2005 Český svaz ochránců přírody Jihlava Český svaz ochránců přírody Jihlava (základní organizace ČSOP č. 59/11)

Více

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů VD Velký Rybník, obnova spodních výpustí rozhodnutí. Rozhodnutí

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů VD Velký Rybník, obnova spodních výpustí rozhodnutí. Rozhodnutí Praha: 26. 3. 2014 Číslo jednací: 055240/2014/KUSK Spisová značka: SZ-032680/2014/KUSK/3 Vyřizuje: Mgr. Pavel Sýkora l. 932 Značka: OŽP/Sy Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Kruh rodiny, o. p. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Kruh rodiny, o. p. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Kruh rodiny, o. p. s. Kruh rodiny, o. p. s. 2 Sídlo společnosti: Prosecká 64, 190 00 Praha 9 IČ: 2083094 www.kruh-rodiny.cz Kontakt Mgr. Marie Oktábcová, ředitelka společnosti E-mail:

Více

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Název projektu Stručný popis projektu Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Záměrem projektu je zkvalitnit a zatraktivnit výuku přírodovědných a technických oborů a zároveň posílit kompetence žáků

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 22.5. 2014 Petr Pavelčík KUZL 30051/2014 KUSP 30051/2014

Více

Mokřady aneb zadržování vody v krajině

Mokřady aneb zadržování vody v krajině Mokřady aneb zadržování vody v krajině Jan Dvořák Říjen 2012 Obsah: 1. Úloha vody v krajině 2. Mokřady základní fakta 3. Obnova a péče o mokřady 4. Mokřady - ochrana a management o. s. Proč zadržovat vodu

Více

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná Strana 546 Sbírka zákonů č. 51 / 2017 51 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. února 2017 o Chráněné krajinné oblasti Poodří Vláda nařizuje podle 25 odst. 3 zákona č. 114/ /1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny: 1

Více

Návrh na nové vyhlášení přírodní památky Kejtovské louky

Návrh na nové vyhlášení přírodní památky Kejtovské louky KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí a zemědělství Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Dle rozdělovníku Váš dopis značky/ze dne Číslo jednací

Více

Současnost. Kapacita školy je 190 žáků.

Současnost. Kapacita školy je 190 žáků. Současnost Kapacita školy je 190 žáků. Základní škola vzdělává žáky podle vzdělávacího programu Škola pro život. Přechod k novým metodám výuky nebyl pro naše žáky ničím novým, protože se již několik let

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Ochrana obojživelníků rozmnožování a vývoj

Ochrana obojživelníků rozmnožování a vývoj Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Ochrana obojživelníků rozmnožování a vývoj Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.28 Vzdělávací oblast: Autor:

Více

NAŘÍZENÍ. Libereckého kraje č. 1/2007 ze dne 15. května 2007, o zřízení přírodní památky Rádlo a jejího ochranného pásma.

NAŘÍZENÍ. Libereckého kraje č. 1/2007 ze dne 15. května 2007, o zřízení přírodní památky Rádlo a jejího ochranného pásma. NAŘÍZENÍ Libereckého kraje č. 1/2007 ze dne 15. května 2007, o zřízení přírodní památky Rádlo a jejího ochranného pásma. Rada Libereckého kraje v souladu s 7 a 59 odst. 1 písm. k) zák. č. 129/2000 Sb.,

Více

Záchrana smilkových trávníků v EVL Beskydy. LIFE Beskydy LIFE12 NAT/CZ/629

Záchrana smilkových trávníků v EVL Beskydy. LIFE Beskydy LIFE12 NAT/CZ/629 Záchrana smilkových trávníků v EVL Beskydy LIFE Beskydy LIFE12 NAT/CZ/629 Základní informace Délka trvání projektu 6 let (2014-2019) Předpokládané náklady 607 879 Euro Příjemce podpory ČSOP Salamandr,

Více

SPOLEČNOST PRO OCHRANU MOTÝLŮ

SPOLEČNOST PRO OCHRANU MOTÝLŮ SPOLEČNOST PRO OCHRANU MOTÝLŮ Aktuality 2011 Vážení přátelé motýlů a přírody, dovolte nám při této příležitosti stručně představit Společnost pro ochranu motýlů České republiky (SOM). Tato organizace je

Více

Spolek nadšenců a srdcařů mající vztah k FM a parku Spolek pro Faunapark ve Frýdku-Místku Identifikační číslo: Spisová značka:

Spolek nadšenců a srdcařů mající vztah k FM a parku Spolek pro Faunapark ve Frýdku-Místku Identifikační číslo: Spisová značka: Kdo jsme Spolek nadšenců a srdcařů mající vztah k FM a parku Spolek pro Faunapark ve Frýdku-Místku Identifikační číslo: 02900807 Spisová značka: L 12382 vedená u Krajského soudu v Ostravě Transparentní

Více

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje Základní informace Rozloha Královéhradeckého kraje 4 759 km 2, počet obyvatel zhruba 551 000, HZS Královéhradeckého kraje vznikl z 5 bývalých okresních

Více

Oko bere aneb 21 pravidel rgiht offrouďáka

Oko bere aneb 21 pravidel rgiht offrouďáka Oko bere aneb 21 pravidel rgiht offrouďáka Mé řádky jsou určeny zejména těm, kteří se rádi se svým kolovým miláčkem v terénu svezou, ale nechtějí přitom narušovat dobré mezilidské vztahy a ničit přírodu.

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 21.7.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Čtenářská a informační gramotnost, zeměpis Téma: Královéhradecký kraj samostatná práce č.2 ( práce s atlasem )

Čtenářská a informační gramotnost, zeměpis Téma: Královéhradecký kraj samostatná práce č.2 ( práce s atlasem ) Název: Škola: Autor: VY_32_INOVACE_Z_9A_2CH Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Mgr. Adéla Nosková Ročník: 9. Tematický okruh, předmět: Čtenářská a informační gramotnost, zeměpis

Více

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm Kos černý velikost 25 cm Drozd zpěvný velikost 23 cm Za ranního šera přináší kos hvízdavě flétnový zpěv, který je velmi bohatý na motivy. Pokud je kos vyrušen, vydává (varuje) velmi pronikavým,, tix tix.

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK12_louka_ZZ_www.doc str. 1 Údaje o projektu Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje název projektu: Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin Evidenční číslo smlouvy: D583/2012

Více

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody Číslo Název 118 NPR Hrabanovská černava Zbytek polabské černavy s typickými společenstvy 1933 Horní a střední Labe 132 PR Chropotínský háj Zbytek

Více

NAŘÍZENÍ Č. 4/2008 SPRÁVY CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI BROUMOVSKO. ze dne 16. 06. 2008

NAŘÍZENÍ Č. 4/2008 SPRÁVY CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI BROUMOVSKO. ze dne 16. 06. 2008 Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa chráněné krajinné oblasti Broumovsko Ledhujská 59, 549 54 Police nad Metují Tel.: 491 549 020-33 fax: 491 549 034 e-mail: broumovsko@nature.cz http://www.broumovsko.nature.cz

Více