Putování po knihovnách, které stojí za to!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Putování po knihovnách, které stojí za to!"

Transkript

1 Publikováno na Inflow.cz ( Putování po knihovnách, které stojí za to! Dobešová Monika, Hanušová Klára, Švecová Hana, Brzobohatý Martin, Lemonová Marie V rámci předmětu Informační fondy a služby měli studenti prvního ročníku KISKu možnost navštívit hned několik knihoven, které jsou v mnohém jedinečné a nevšední. Článek je autentickým zápisem pěti účastníků exkurze. Že se v termínu uskutečnila exkurze po knihovnách v rámci předmětu INFOS, není žádným tajemstvím. Ale co se na ní dělo, už ví jen zúčastnění! A protože to opravdu stálo za to, rozhodlo se pět nadšenců podělit se o to sladké tajemství... První zastávka - Městská knihovna Svitavy Knihovna nestojí, jak je zvykem, jako samostatný objekt, ale je součástí multifunkčního, vzdělávacího, komunitního a kulturního centra Fabrika. Multifunkčnost centra máme možnost poznat vzápětí, neboť absolvujeme prohlídku celým komplexem. Antikvariát, kongresový a divadelní sál, televizní studio, občanské sdružení Čavoro, internetová kavárna, cukrárna, univerzita třetího věku, posluchárny a knihovna stále nikde. Pomalu si začínám myslet, že knihovnou nazývají poličku s knihami, kterou jsme míjeli na chodbě. Mateřské a rodinné centrum, středisko sociálních služeb a konečně knihovna! Když to srovnám zpětně, dalo by se říci spíš knihovnička v porovnání s berlínskými velikány, ale o tom až později. Nicméně nás přivítalo velmi útulné prostředí s usměvavými knihovnicemi. Během výkladu jsme se mimo jiné dozvěděli, že knihovna vlastní knihovních jednotek. Co však chybělo na velikosti a prostornosti, doháněla knihovna akcemi a službami. Děti z mateřské a základní školy, středoškoláci, senioři a dokonce i lidé handicapovaní. Ti všichni se tu scházejí na různých besedách a vzdělávacích akcích. A akce, která nejvíce zaujala mě? Určitě lekce knihovnicko-informatické výchovy SŠ a SOU. To jen tak někde nenajdete.

2

3

4

5 Potom co jsme viděli malou, ale sympatickou knihovnu ve Svitavách, vydali jsme se směr Hradec Králové. Cestou jsme si užili první křeslo pro hosta, které vedl Petr Škyřík, tedy spíš takovou malou ochutnávku toho, jak bude křeslo pro hosta vypadat. A pak už nás čekala Studijní a vědecká knihovna v Hradci a doktor Kurka. Budova knihovny stojí za podívání, postavená je do tvaru písmene X a po všech stěnách se nachází malá kulatá okénka, takže budova připomíná ementál a tak se jí také mezi lidmi říká. Knihovna má zajímavě řešený i vnitřní interiér, kdy má každé patro jinak barevnou podlahu a v každém patře je stěna s nějakou malbou, např. v jednom patře jsou to knihy. Sice je tvar knihovny do X zajímavý, ale já bych tam pravidelně bloudila, ještě, že mají po stěnách plánky. Nejdříve jsme si v prostorách šatny vyslechli něco málo k původu knihovny a pak už jsme se rozdělili na dvě poloviny a šli si tuto knihovnu prohlídnout, hezky od začátku do konce. Skupina co šla s doktorem Kurkou, se zaměřila i na prohlídku kuchyňky. Přece jen je důležitá nejen starost o čtenáře, ale i o knihovníky. V každém patře knihovny byl dětský koutek a přebalovací pult, to studující matky jistě oceňují. Knihovna působí celkem vzdušným a světlým dojmem, což podporují právě malá okénka všude po celé budově. Okna, kterými by snad příliš svítilo světlo dovnitř, mají žaluzie. Pro studium čtenářům nechybí studijní místa, některá s počítači a pro hlubší studium - studijní boxy. Knihovna pořádá také mnoho zajímavých školení pro čtenáře. Studenti jdoucí do školy také

6 hojně využívají biblioboxu. Když zmiňujeme samostatné vracení, je třeba se zmínit o možnosti využít self check a samostatně si knihu půjčit. Ještě doplním nějaká čísla, knihovna byla postavena a otevřena v roce 2008, výstavba stála kolem 410 milionů Kč. Má kolem 120 tisíc svazků knih a 2 tisíce časopisů a periodik.

7

8

9

10 Po návštěvě Hradecké knihovny nás čekala cesta do Liberce. Tady už jsme si cestou vyzkoušeli skutečné křeslo pro hosta, které vedl doktor Kurka. Ten nám dával otázky o něco těžší, ale při pozorném poslouchání v knihovnách se to dalo zvládnout. Díky křeslu pro hosta jsme se dozvěděli důležitých pět P" při posuzování knihovny. A v našich odpovědích se očekávalo, že je aplikujeme na příkladech u jednotlivých knihoven. Cesta z Hradce do Liberce vedla přes Český ráj a byl by skutečně hřích se v něm nezastavit a neprojít. Protože jsme hříšní jen malinko a v jiných věcech tak jsme udělali krátkou vlastivědnou procházku. Vycházeli jsme od zámku Hrubá skála a sešli jsme dolů do Sedmihorek. Cesta nám trvala poměrně dlouho, protože jsme si užívali každý kousek a rozplývali se nad každou skálou, lístečkem a vyhlídkou. Neopomněli jsme navštívit ani Adamovo lože a vyfotit se na Krásné vyhlídce, ale pak už jsme museli spěchat do autobusu, abychom stihli dojet do knihovny v Liberci.

11

12 Očarováni překrásnou přírodou Českého ráje jsme se vydali přímo do liberecké knihovny. Hned při příjezdu nás budova Krajské vědecké knihovny Liberec zaujala obrovskou světelnou tabulí, jež

13 upozorňuje kolemjdoucí na chystané přednášky, promítání, školení, výstavy, koncerty a mnoho dalších akcí konající se v knihovně. Poté, co jsme se všichni vysoukali z autobusu, vstoupili jsme do prosklené moderní knihovny krabicovitého typu, která stojí na místě bývalé židovské synagogy. Tuto synagogu vypálili v Liberci nacisté v průběhu Křišťálové noci" v listopadu Opět rozděleni do dvou skupin jsme byli hodinu a půl oddáni liberecké knihovně. Krajská vědecká knihovna Liberec byla pro veřejnost otevřena v březnu Knihovna má několik oddělení a 6 dalších poboček po celém městě. Naše první zastávka byla ve 3. patře, kde na nás čekala Hudební knihovna. Hudební knihovna je půjčovna audio dokumentů CD, LP, MC, hudebnin, knih s hudební tematikou, British Council a vybraných hudebních časopisů. K dispozici jsou též internetové stanice a elektronický klavír. Následovala Knihovna pro děti a mládež propojená s Všeobecnou knihovnou. Jak sama zmínila paní knihovnice propojení těchto dvou částí je poněkud nešťastné. Propojené a otevřené prostory lahodily oku, ale pro obyčejné čtenáře jsou nepraktické. Mezi další oddělení této knihovny se dále řadí Studijní knihovna a periodika, Rakouská knihovna, Goethe institut, Britské centrum, Germanika z českých zemí (dříve též sudetika"), DTP studio a knihařská dílna. Mezi služby liberecké knihovny patří také půjčování čteček (až na 14 dní), samostatné studijní boxy, pronájem prostor knihovny. Knihovna mě zaujala již od první chvíle jak svým zevnějškem, tak také interiérem. Jako velké plus dávám samostatným studijním boxům, které se v knihovně Filozofické fakulty bohužel nevyskytují.

14

15

16

17 Prohlídka liberecké knihovny skončila, a tak jsme se přesunuli asi o 500 metrů od knihovny a začali se postupně ubytovávat. První den byl opravdu úmorný ale i tak to bylo některým málo a po ubytování vyrazili do nedalekého centra Babylon. Ti, kterým zůstalo více energie, využili služby aquparku, ostatní vzali zavděk bowlingem. Druhý den... naší knihovnické expedice začal odjezdem v 6:30 od budovy kolejí Liberecké univerzity. Na programu dne byly pouze dvě knihovny, a to knihovna Humboldtovy univerzity a knihovna Berlínské technické univerzity. Do prvně jmenované knihovny jsme dorazili asi po šesti hodinách klidné cesty. Většina budoucích knihovníků ještě spala, a ani doktor Kurka nevyslýchal studenty ohledně včerejších knihoven. Příjezd do Berlína nás všechny ohromil. Říšský sněm, berlínská zeď... zde se psala historie celé moderní Evropy. Kolem druhé hodiny jsme konečně dorazili na místo. Před námi stála Humboldtova univerzita, a hned vedle její knihovna, která možná zklamala nejednoho fanouška architektury. Byla to totiž obyčejná krabice. Osmipatrová krabice. Po příchodu jsme museli čekat asi 20 minut, nicméně poté už se nás ochotně ujali zaměstnanci knihovny. Rozdělili jsme se na dvě skupiny a to na skupinu s anglickým výkladem a s německým výkladem přeloženým doktorem Kurkou. Hned na začátku mě zaujala technika, kterou knihovna využívala. Při začátku exkurze si paní knihovnice nasadila mikrofon a nám rozdala malé radiopřijímače se sluchátky, díky kterým jsme na vzdálenost několika metrů mohli slyšet její výklad. Exkurze trvala asi hodinu a půl a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí. Knihovnu navštíví každý den průměrně 5 tisíc návštěvníků, a to jak z řad studentů, tak i z široké veřejnosti. Byla vystavěna v roce 2002, a stála 80 milionů euro (v přepočtu kolem 2 miliard Kč). Co se uspořádání týče, uprostřed budovy se nacházela obří studovna schopná pojmout stovky studentů. V chodbách kolem této studovny byly umístěny regály s knihami, a v horních patrech se nacházely ještě menší studovny pro týmové práce. Musím přiznat, že tato knihovna na mě (a i na ostatní)

18 udělala výborný dojem. Z vnějšku sice působí tuctově, nicméně uvnitř krabice se podle mě nachází jedna z nejlépe vybavených knihoven Evropy.

19

20

21 Na další stanoviště, kterým byla knihovna Technické univerzity Berlín, jsme se přesunuli s malým zpožděním, kvůli ucpané dopravě ve městě. První dojem byl stejný jako u předchozí knihovny. Krabice. Architektonické orgie se ani tentokrát nekonaly. Opět jsme se rozdělili na dvě skupiny a pustili jsme se do zkoumání - s průvodcem samozřejmě. Budova má 6 pater, v přízemí je umístěna kavárna a jakási miniaturní menza a ve vyšších patrech už jsou regály s knihami. Jednou ze zajímavostí této knihovny je, že jedno patro vlastní Univerzita umění, takže v jedné budově tu jsou umístěny vlastně knihovny dvě. Dozvěděli jsme se, že zde pracuje přibližně kolem 80 zaměstnanců a že knižní fond knihovny obsahuje 3 miliony knih. Zvláštní byl kopírovací stroj, který umožňoval skenování knihy, aniž by se musela otáčet stránkami dolů. Tím se prý šetří kniha, ale uživatele složitost přístroje odrazuje a knihy si nechávají kopírovat běžným způsobem v přidruženém kopírovacím centru. Tedy snaha o ochranu fondu drobně nevyšla. Další věc byly zamykatelné skříňky, do kterých si studenti mohli odkládat věci i zapůjčené dokumenty i na více dní, ale už neměli příliš ošetřené, kdyby si někdo uschoval knihu nevypůjčenou. Prý to občas kontrolují... Pro srovnání, v knihovně v Drážďanech měli tytéž boxy, ale musel být za sklem vidět doklad o vypůjčení. Ozdobou knihovny je řada krychlí stojících před budovou, které ve tmě svítí a mění barvy, což je pěkný pohled.

22

23 Po prohlídce technické univerzity jsme přeběhli opět do autobusu a vydali jsme se ubytovat. Pro některé to byl opravdu vytoužený okamžik, protože celý den nejedli a byli hodně znaveni cestou a

24 prohlídkami knihoven. Ubytování v Berlíně bylo pro všechny velkou záhadou. Asi po 20 minutách cesty jsme zastavili před několika hotely. Všichni tiše seděli v autobuse a čekali na pana Škyříka, zda jsme u správného hotelu a můžeme se ubytovat. Po dalších 10 minutách jsme zjistili, že je to opravdu náš hotel a začali jsme se postupně rozdělovat do skupinek. Ze začátku to byl ale jeden obrovský chaos. Přesuňte se do hotelu, dořešíme to tam," zahlásil pan Škyřík. V hotelu tedy nebyla domluva o moc lepší, ale nakonec všechno dopadlo dobře a mohli jsme se ubytovat. Hned po ubytování se několik z nás přesunulo do restaurace s barem přímo v hotelu, kde také dostali poukázky na nápoj zdarma. Někteří ale byli o tyto poukázky ochuzeni! Většina z nás se rozhodla projít po městě. Později se ukázalo, že to bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsme mohli udělat. Po malých skupinkách jsme se tedy vydali po městě, a že se bylo na co koukat. Naše první kroky mířily asi k 50 metrů vzdálenému divadlu. Dále jsme mohli shlédnout Říšský sněm, od kterého jsme se vydali k Brandenburské bráně. Pár fotek na památku a hned jsme pokračovali v cestě po ulici Unter den Linden. Asi v polovině ulice, je totiž dlouhá asi 1,5 km, jsme narazili i na stánek se suvenýry. Po cestě jsme také mohli vidět televizní věž, zbytky berlínské zdi, která byla zbořena v roce 1989, Alexanderplatz, Červenou radnici a Neue Wache, neboli památník obětem války a teroru za Napoleona. Po světové válce byl upraven spíše jako památník obětem světové války. Berlínská katedrála postavená ve stylu italské renesance působila dojmem obrovské mohutnosti, jako většina berlínských památek. Po prohlídce města jsme se vydali na ubytování a rovnou do hajan. Třetí den... nás po dvou krabicovitých knihovnách ohromila podivná světlá stavba, tyčící se na mírném vršku. Knihovna v Chotěbuzi (Cottbus) je zároveň městskou i univerzitní knihovnou. Má nepravidelný, obláčkovitý půdorys a celá je obložená skleněnými panely s písmenkovou výzdobou. První dojem byl tedy příjemný, v hale nás přivítaly barevné sloupy. Dále nás ovšem čekal barevný nářez v podobě velkých růžových, zelených a žlutých ploch. Dominantou je pak schodiště, které prostupuje středem objektu a při pohledu shora připomíná známou zmrzlinu. Studenti mají k práci k dispozici velké, světlé prostory, které vznikly vynecháním části některých podlaží. Vše působí živým, otevřeným dojmem, nikde nejsou žádné přepážky a kromě knih a regálů tu sotva najdete rovnou linii. Knihovna má tři specializované části, z nichž každá zabírá dvě patra. První je zaměřena na humanitní vědy, právo a ekonomii, druhá na architekturu, stavebnictví a technologie a třetí na přírodní vědy, matematiku a IT. Vedle běžných služeb, za jaké se tu považuje i samoobslužné výpůjční zařízení self-check a blbliobox, poskytuje knihovna například i čtečku mikrofiší. Je však třeba říct, že v budově byl docela hluk, nejsou tam oddělené tiché prostory pro samostudium, někomu by také mohla vadit přemíra barev. Knihovna je především architektonický skvost a je dílem týmu HERZOG & DE MEURON, jehož příznivci se jezdí dívat na budovu z celého světa.

25

26 Po celou dobu cesty jsme měli velký náskok, ale do poslední knihovny jsme přijeli s menším zpožděním. Saská zemská a univerzitní knihovna v Drážďaněch je nevýrazný objekt, který snadno přehlédnete, a skládá se ze dvou budov a velkého podzemního prostoru mezi nimi. Paní průvodkyně byla velice milá a upozornila nás, že vnější výzdoba zdí má připomínat knihy v policích. Stejný motiv jsme pak viděli i uvnitř a dokonce i na koberci, pro jehož výrobu byly naskenované vzorky zdí. Při prvním vstupu jsme se ocitli v prostorné hale se skříňkami pro odložení věcí, i když do poměrně velké části knihovny mohl člověk jít i s nimi, což je vstřícné gesto, dále však byly tabule, které označovaly chráněné prostory. V první budově je umístěna část pro veřejnost, druhá je pro zaměstnance. Podzemní prostor je vlastně obrovskou studovnou, shora prosklenou, a je tam úplné ticho. Příjemné místo. Celá knihovna, ač nepůsobí nijak moderním a inovátorským dojmem, je nesmírně útulná, taková, že byste v ní rádi zapadli s knížkou do koutku nebo i usnuli (jak jsme i byli svědky). Studovnu lemuje řada malých boxů pro samostudium, do kterých je vidět z horních pater. Boxů je opravdu hodně! Jsou velice oblíbené a využívané, studenti si je mohou pronajímat na týdny či měsíce a zájemci jsou vybíráni losováním. Paní knihovnice nás několikrát také upozornila na požární ochranu, kterou v budově mají - v případě nebezpečí se zasunou ohnivzdorné příčky a oddělí tak prostory. Všechny bezpochyby zaujal stroj, který zajišťuje rozvoz knih po budově. Knihy cestují v košíku, na kterém se otočnými kolečky nastaví čárový kód cíle a čtečky po cestě upravují dráhu košíku. Bylo to zábavné sledovat. Podobný stroj měli i v knihovně Humboldtovy univerzity. Zvláštností této knihovny je pokladnice, ve které jsou vzácnosti jako mayské věštby o konci světa nebo originální noty světových hudebníků. Prohlídka by sama zabrala hodinu, kterou jsme měli my, tak třeba zase příště. Za zmínku stojí i koliště, což je parkoviště pro kola před budovou. Bylo doslova přecpané koly a nebylo zastřešené. Zaujalo mě, že tato knihovna nemá žádné registrační poplatky pro čtenáře a to

27 se odráží i v číslech její návštěvnosti. A co závěrem? Ohromení, poznání, diskuze, kultura, to vše a mnohem více! Zjistili jsme, že české knihovny nejsou úplně dokonalé. Kupříkladu studijní boxy pro jednotlivce i skupiny nám tu po návštěvě Berlína budou hodně chybět! Také bibliobox i skříňky pro odložení materiálů by byly

28 vítaným zpestřením služeb. Avšak, kde není dokonalost, tam je prostor pro zlepšení a nové nápady! Štítky: INFOS, exkurze, knihovna ve Svitavách, Krajská vědecká knihovna v Liberci

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2007 V tomto roce pracovala knihovnice p. Ouředníková na zkrácený úvazek, poté, co ji v tomto ohledu zaměstnavatel vyhověl. I přes zkrácený úvazek,

Více

Univerzitní a zemská knihovna Tyrolska v Innsbrucku, Univerzitní knihovna

Univerzitní a zemská knihovna Tyrolska v Innsbrucku, Univerzitní knihovna Cestovní zpráva Účastník: Místo: Martina Machátová Univerzitní a zemská knihovna Tyrolska v Innsbrucku, Univerzitní knihovna Technické univerzity ve Vídni Datum: 20. 25. září 2009 Program cesty Neděle

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 10 červen 2013 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 10 červen 2013 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 10 červen 2013 www.zssv.cz r Nejprve něco z historie. Osvětim (Německy Auschwitz), která byla největším nacistickým koncentračním a vyhlazovacím táborem,

Více

LOGO STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ

LOGO STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ LOGO STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ PRŮVODCE PO STUDIJNÍ A VĚDECKÉ KNIHOVNĚ V HRADCI KRÁLOVÉ KONTAKT Adresa: Hradecká ulice 1250 500 03 Hradec Králové Web: www.svkhk.cz Telefon: 494 946 200

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Já nechci do školky! Aní, kakám! slyším takřka ze spaní volání prostřední dcery Johanky a je mi jasné, jaká scénka se odehrává. Johanka sedí na záchodě, za chvilku seskočí, vystrčí zadeček a budec čekat,

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Zápis z pracovní stáže do Linköpingu ve Švédsku

Zápis z pracovní stáže do Linköpingu ve Švédsku Zápis z pracovní stáže do Linköpingu ve Švédsku Termín konání: 26.4.2010 30.4.2010 Místo konání: Linköping ve Švédsku Přítomni: Pracovní stáţe se zúčastnili zástupci předkladatele projektu a partnerů projektu

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

Poznáváme dřevěné kostely - část IV

Poznáváme dřevěné kostely - část IV Poznáváme dřevěné kostely - část IV Povídání bych mohla začít slovy klasika Vladislava Vančury "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným". Nečekáme tedy na volný, ale deštivý víkend a vyjíždíme zcela

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Projektový časopis 6.třídy

Projektový časopis 6.třídy Projektový časopis 6.třídy ZŠ Nové Hrady číslo 1. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Projekt nesoucí název Školy na hranici, který má tento

Více

Šumava z okna veteránů Škoda Felicia

Šumava z okna veteránů Škoda Felicia Šumava z okna veteránů Škoda Felicia Text a foto Dr. Georg W. Pollak, sc. Pro většinu nadšených automobilistů snad není nic krásnějšího, než se za slunečného počasí projíždět malebnou krajinou v kabrioletu.

Více

Dne 22. ledna 2007 se zúčastnila třída H1 exkurze v Třineckých železárnách na provoze vysokých pecích a v kyslíkokonvertorových

Dne 22. ledna 2007 se zúčastnila třída H1 exkurze v Třineckých železárnách na provoze vysokých pecích a v kyslíkokonvertorových Úvodník Máme začátek března, už je po prázdninách, toho sněhu jsme si moc neužili ale byly jiné velké věci! Třeba náš Exotica Ples! Reportáž z plesu vám poskytneme exkluzivně v příštím čísle. Upozorňujeme,

Více

Mozaika. Cirkus Berousek

Mozaika. Cirkus Berousek 1 Úvodník Loňští deváťáci nás ujišťovali, že nám devítka uteče jako voda. Teď už vidíme, že měli pravdu. Než jsme se rozkoukali, už máme za sebou první čtvrtletí. A co je neméně důležité, uplynulo i dalších

Více

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13 ZŠ Svitavy, Riegrova 4 květen, červen 2012 OKRES VE VOLEJBALE KINDERIÁDA 2. 5. 2012 jsme šli na Kinderiádu. Přípravu jsme zahájili rozcvičkou. Po ní jsme odešli na jednotlivá

Více

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu V sobotu ráno jsme vyrazili od školy na procházku městem. Na chvíli jsme se zastavili v obchodním centru. Prohlídli

Více

Číslo 2. Ročník II. Únor 2012

Číslo 2. Ročník II. Únor 2012 Školní ilustrovaný magazín III. základní školy Jindřichův Hradec Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš

Více

Liliputujeme aneb když se sejdou zvědavci.

Liliputujeme aneb když se sejdou zvědavci. Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/liliputujeme-aneb-kdyz-se-sejdou-zvedavci) Liliputujeme aneb když se sejdou zvědavci. 28. 3. 2013 Liliput Tým Liliput (Lidé, literatura, putování) je pro

Více

Příběh jedné knihovny aneb čtyři roky v novém

Příběh jedné knihovny aneb čtyři roky v novém Příběh jedné knihovny aneb čtyři roky v novém Seč 2010 PhDr. Helena Gajdušková Město Vsetín příjemné město na Valašsku turistika, cyklistika, folklór fungující neziskové společnosti sociální problémy,

Více

Dětský pěvecký sbor ROLNIČKA

Dětský pěvecký sbor ROLNIČKA Dětský pěvecký sbor ROLNIČKA Informační občasník Milé Rolničky, milí rodiče a přátelé Rolničky a dětského sborového zpívání vůbec. Po delší přestávce, kdy se k vám tradičně většina důležitých informací

Více

TILIA. Školní časopis

TILIA. Školní časopis Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov Školní časopis TILIA Redakční rada: Mgr. Tomáš Zajíček Mgr. Petr Galečka Mgr. Dobroslava Jagošová Mgr. Eva Ondrušová Mgr. Zdeňka Veverková Náklad:

Více

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete V pondělí ráno jsme se rozloučili s Jitkou, dojeli na letiště a už za hodinku jsme přistávali v Cusco, výchozí bod pro cestu na Machu Picchu. Hostel jsme vybrali

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

Stavební program knihovny Smíchov PhDr. Jana Alexová Prosinec 2002

Stavební program knihovny Smíchov PhDr. Jana Alexová Prosinec 2002 Městská knihovna v raze Stavební rogram Knihovny Smíchov Strana 1 z 13 Městská knihovna v raze Stavební program knihovny Smíchov hdr. Jana Alexová rosinec 2002 Obsah: I. ÚVOD... 2 II. VSTUNÍ ROSTOR...

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Úvodní slovo. Klub PMD, občanské sdružení Výroční zpráva 2009

Úvodní slovo. Klub PMD, občanské sdružení Výroční zpráva 2009 Výroční zpráva za rok 2009 Úvodní slovo... 1 Základní informace o sdružení... 2 Historie sdružení... 3 Poslání a cíle sdružení... 3 Akce v průběhu roku 2009 (počet akcí, dětí)... 4 Propagace sdružení...

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Rozloučení s kalendářním rokem 2014 Ani jsme se nenadáli (opět! ) a už se blíží nový kalendářní rok ( už zase!). Vážení

Více

Zprávičky ze školky leden

Zprávičky ze školky leden Zprávičky ze školky leden Zdravíme vás s prvními zprávičkami tohoto roku. Věříme, že jste měli pěkné Vánoce - hned po prázdninách děti moc hezky samostatně vyprávěly, co zažily a jaké dárečky našly pod

Více

Popis klinického případu práce s od narození nevidomým klientem K.K. Kortokov, T.Karovina International Society of Intuitive Information Sight

Popis klinického případu práce s od narození nevidomým klientem K.K. Kortokov, T.Karovina International Society of Intuitive Information Sight Popis klinického případu práce s od narození nevidomým klientem K.K. Kortokov, T.Karovina International Society of Intuitive Information Sight Studentka I., narozena 1969. Nevidí od narození. V pravém

Více

Havran, občasník 137. oddílu skautů

Havran, občasník 137. oddílu skautů Strana 1 Úvodník Milí Skautíci, přinášíme vám nové číslo vašeho-našeho oddílového časopisu Havran. Doufáme, že se vám časopis bude co? no přece líbit. Tak se pohodlně usaďte a v pohodlí prostředí, ve kterém

Více

A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest.

A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest. A teď se vrátím o rok zpět, protože tenkrát mě to ještě nenapadlo psát si deníky z cest. 1 Březen 2007 Pokusím se zaznamenat alespoň něco málo vzpomínek na workshop v Kyotu, kam mě pozvali Yasushi a Koji,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

Vše zajímavé na ZŠ Elišky Krásnohorské. Aktuality ze ZŠ Elišky Krásnohorské bude mapovat nový časopis strana 2. název článku + stran

Vše zajímavé na ZŠ Elišky Krásnohorské. Aktuality ze ZŠ Elišky Krásnohorské bude mapovat nový časopis strana 2. název článku + stran ...květen/červen III. ročník, 6. číslo Reportér Vše zajímavé na ZŠ Elišky Krásnohorské Aktuality ze ZŠ Elišky Krásnohorské bude mapovat nový časopis strana 2 projekt Osudy spojují Svoboda, láska, velvyslanec

Více

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO Rok se sešel s rokem a na pořadu dne bylo opět plánování školního výletu. V 9.A jsme se rozhodli už dávno. Přece neporušíme tradici. Pokud

Více

9. A Osvětim V pátek 1. listopadu 2013 jsme jeli do Polska na exkurzi do koncentračního tábora Osvětim. Když jsme tam

9. A Osvětim V pátek 1. listopadu 2013 jsme jeli do Polska na exkurzi do koncentračního tábora Osvětim. Když jsme tam 9. A Osvětim V pátek 1. listopadu 2013 jsme jeli do Polska na exkurzi do koncentračního tábora Osvětim. Když jsme tam dojeli, měli jsme přibližně hodinu volno a potom jsme se vypravili na exkurzi. Byl

Více

Přes Překážky ke hvězdám

Přes Překážky ke hvězdám Přes Překážky ke hvězdám Milí čtenáři, malí i vy velcí, máte v rukou první číslo nového časopisu. Sluší se, aby se Vám dostalo vysvětlení, proč vznikl. S novým školním rokem jsme se v naší jičíněveské

Více

Punkevní jeskyně a Macocha

Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha krasová oblast Punkevní jeskyně a Macocha jsou jednou z nejznámějších krasových oblastí v celé ČR. V jejich okolí lze nalézt i další zajímavé lokality,

Více

Z Chorvatska vezeme medaile

Z Chorvatska vezeme medaile Z Chorvatska vezeme medaile Jsou za námi další, již XXIV.Mezinárodní salesiánské hry, které se konaly v chorvatském Zagrebu. Již tradičně několik let Česká republika vyslala své nejlepší stolní tenisty,

Více

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři,

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři, ZŠ Brněnec 3. číslo časopisu Školák školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz Vážení čtenáři, právě držíte v ruce třetí číslo školního časopisu ve školním roce 2015 / 2016. Redakce školního časopisu si

Více

Zeyeráček. číslo 1 březen 2012 5 Kč. fotka. Školy OBSAH. Jak jste spokojeni s novými automaty na nápoje? Milí čtenáři,

Zeyeráček. číslo 1 březen 2012 5 Kč. fotka. Školy OBSAH. Jak jste spokojeni s novými automaty na nápoje? Milí čtenáři, fotka Školy číslo 1 březen 2012 5 Kč Zeyeráček Milí čtenáři, právě se Vám do rukou dostalo zkušební a zároveň první číslo školního časopisu Zeyeráček. Naším cílem je Vás pravidelně informovat o nejdůležitějších

Více

Předem nezbývá nic jiného, než poděkovat vedení našeho SC, že mi a mým kamarádům tento výjezd umožnili a zprostředkovali nám lupeny.

Předem nezbývá nic jiného, než poděkovat vedení našeho SC, že mi a mým kamarádům tento výjezd umožnili a zprostředkovali nám lupeny. Předem nezbývá nic jiného, než poděkovat vedení našeho SC, že mi a mým kamarádům tento výjezd umožnili a zprostředkovali nám lupeny. Děkuju :-) Už je tomu asi 5 let co jsem začal snít tenhle sen. Kdysi

Více

OBČASNÍK 1/2016. Připravované akce. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s.

OBČASNÍK 1/2016. Připravované akce. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s. OBČASNÍK 1/2016 Milí přátelé, vážení členové! Jaro už docela silně zaklepalo na dveře, takže je nejvyšší čas si připomenout, jaké akce nás v nejbližších týdnech čekají. Protože jsme ale ani v zimních měsících

Více

1. ROČNÍK SETKÁNÍ REGIONALISTŮ V ČESKÉM DUBU 15. 5. 2010

1. ROČNÍK SETKÁNÍ REGIONALISTŮ V ČESKÉM DUBU 15. 5. 2010 1. ROČNÍK SETKÁNÍ REGIONALISTŮ V ČESKÉM DUBU 15. 5. 2010 Vyhodnocení podnětů studentů Vysoké školy regionálního rozvoje ČESKÝ DUB 2010 SOUHRNNÁ ZPRÁVA ŘÍJEN 2010 A. Úvod Národní akademie regionálního managementu,

Více

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou.

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. ŠKOLA V PŘÍRODĚ NEKOŘ HORY ORLICKÉ 30.5. 3.6.2011 Letos jsme již po sedmé opustili naši školu na celý týden

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ. Rodinné centrum Bysteráček ZA ROK 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ. Rodinné centrum Bysteráček ZA ROK 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ Rodinné centrum Bysteráček ZA ROK 2014 Kontaktní a identifikační údaje Název: Rodinné centrum Bysteráček Sídlo: náměstí Na Podkově 68, Bystré, 56992 Kontakt: Mgr. Lucie

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Vlak s parní lokomotivou /Pacific 231/ Časový rozsah lekce 3 h Věková skupina (ročník) 3. ročník

Více

18.00 zahájení, přehlídka tanců taneční vystoupení 20.00 00.00 společná zábava, hraje Roman Grygar Vstupné pro veřejnost 100,- od osoby.

18.00 zahájení, přehlídka tanců taneční vystoupení 20.00 00.00 společná zábava, hraje Roman Grygar Vstupné pro veřejnost 100,- od osoby. Březen 2014 zdarma 18.00 zahájení, přehlídka tanců taneční vystoupení 20.00 00.00 společná zábava, hraje Roman Grygar Vstupné pro veřejnost 100,- od osoby. 1 Milí čtenáři, naše ZŠ v Nýdku se zapojila do

Více

18. dubna 1. května 2011

18. dubna 1. května 2011 školní rok 2010/2011 16. číslo 18. dubna 1. května 2011 Aktuální vydání pro vás připravili: Lucie Ješátková, Matěj Boháček, Vladislav Sibal a David Žák ÚVODNÍK Vítáme vás u dalšího čísla Deváťáckých novin,

Více

ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy

ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy Červen 2011 ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy V tomto čísle: Akce školy...2 Info o činnostech školy...3 Sport na škole...4 Něco pro zasmátí...5 Sběr papíru Akce školy I letos jako již každým rokem proběhl sběr

Více

Co nás čeká v měsíci DUBNU?

Co nás čeká v měsíci DUBNU? Co nás čeká v měsíci DUBNU? 12.4. - třídní schůzky od 15:30 do 17:00 formou konzultací u jednotlivých vyučujících 15.4. - od 10:00 krátká přednáška o významu ovoce a zeleniny (15-20 minut) 20.4. - DEN

Více

Zpráva o činnosti Městské knihovny za rok 2011

Zpráva o činnosti Městské knihovny za rok 2011 Zpráva o činnosti Městské knihovny za rok 2011 Městská knihovna Blovice je veřejnou knihovnou pro obyvatele města i přilehlých obcí. Od roku 2002 je knihovnou pověřenou regionálními funkcemi pro okolní

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

EVANGELICKÝ KOSTEL NA STARÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM

EVANGELICKÝ KOSTEL NA STARÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM EVANGELICKÝ KOSTEL NA STARÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM 1. Novostavba kostela 2. Urbanismus (Širší vztahy, Situace) 3. Architektura 4. Typologie, provoz 5. Technické řešení 6. Konzultanti 1. Novostavba kostela Víra,

Více

Křížovka. Hádánky. cena 5 Kč

Křížovka. Hádánky. cena 5 Kč Křížovka 1 2 3 4 5 6 7 1. ročník, 4. číslo 1 zvíře, které umí stát ve vodě jedné noze 2 budova, ve které učíme 3 je to na nebi, svítí to a hřeje 4 zvíře, které dělá iá, iá 5 jak řekne psaní jinak 6 ledový

Více

Závěrečná zpráva pracovní stáž v Berlíně 2013

Závěrečná zpráva pracovní stáž v Berlíně 2013 Závěrečná zpráva pracovní stáž v Berlíně 2013 Konkurz Před pracovní stáží bylo nutné absolvovat výběrové řízení a vyplnit potřebné dokumenty. Nejdříve bylo potřeba vyplnit Europass a napsat motivační dopis

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

Proměny Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové

Proměny Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové *C *M *Y *K knihovna Proměny Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Zdeněk A. Tichý Národní knihovna ČR zdenek.tichy@nkp.cz Výstavbou nové budovy Studijní a vědecké knihovny a připravovaným projektem

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Hradec Králové

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Hradec Králové Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Hradec Králové Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Městská knihovna Loštice rozbor činnosti za rok 2015

Městská knihovna Loštice rozbor činnosti za rok 2015 Městská knihovna Loštice rozbor činnosti za rok 2015 Městská knihovna Loštice zajišťuje pro obyvatele města pravidelné služby v oblasti půjčování knih a časopisů, informační služby ze všech oblastí dostupných

Více

Bulharsko. Slunečné pobřeží Slunečné pobřeží. Pomorie Malé, živé městečko 20 km od Burgasu. Primorsko Malé rybářské městečko leží 60km

Bulharsko. Slunečné pobřeží Slunečné pobřeží. Pomorie Malé, živé městečko 20 km od Burgasu. Primorsko Malé rybářské městečko leží 60km Bulharsko Tel.: 972 243 053 www.cdtravel.cz Bulharsko SOFIJA Bulharsko se v posledních letech opět stalo vyhledávaným cílem našich turistů. Cestování lehátkovými nebo lůžkovými vozy je poměrně dobrou volbou,

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PRACOVNÍ STÁŽ ERASMUS VE VÍDNI

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PRACOVNÍ STÁŽ ERASMUS VE VÍDNI JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA FYZIOTERAPIE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PRACOVNÍ STÁŽ ERASMUS VE VÍDNI únor květen 2010 KLÁRA ČERVINSKÁ GABRIELA KEHAROVÁ 1 Jako studentky druhého

Více

LISTOPAD V listopadu proběhl druhý oborový a projektový den, vrátily se oblíbené sportovní turnaje, tentokrát ve florbalu! Také jsme ke konci roku oficiálně úspěšně ukončili program Bezpečné cesty do školy!

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Redakce 013 Zpravodaj Základní školy Brankovice Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013 Pranostiky Leden V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Můžeš-li

Více

ZÁMĚRY ČINNOSTI SEVEROČESKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V ÚSTÍ NAD LABEM V ROCE 2013

ZÁMĚRY ČINNOSTI SEVEROČESKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V ÚSTÍ NAD LABEM V ROCE 2013 1 ZÁMĚRY ČINNOSTI SEVEROČESKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V ÚSTÍ NAD LABEM V ROCE 2013 SVKUL 2012 2 1. ÚVOD V roce 2013 Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem (dále jen SVKUL) bude i nadále působit jako vzdělávací

Více

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal.

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal. Pod Kingstonem Mobil hlasitě zapípal. Jsou lidé, které zapípání mobilu dokáže vážně vyvést z míry. Mohou pak začít splašeně pobíhat, křičet, ohrožovat všechno a všechny ve svém dosahu. Jiní zase začnou

Více

Jarní Tábor 2015, aneb Dobití Jižního pólu 31.1. až 4. 2. 2015

Jarní Tábor 2015, aneb Dobití Jižního pólu 31.1. až 4. 2. 2015 Editorial, Zprávy z hradu Akce, které nás čekají V ítám Vás v dalším vydání Akély. V tomto vydání jsou docela důležité informace, takě Vám doporučuji si ho hnedka strčit do batohu. Doufám, že si toto vydání

Více

2.1.9 Zrcadlo III. Předpoklady: 020108. Pomůcky: zrcátka (každý žák si přinese z domova),

2.1.9 Zrcadlo III. Předpoklady: 020108. Pomůcky: zrcátka (každý žák si přinese z domova), 2.1.9 Zrcadlo III Předpoklady: 020108 Pomůcky: zrcátka (každý žák si přinese z domova), Př. 1: Nakresli vnitřní konstrukci periskopu (zařízení, které umožňuje částečně potopené ponorce sledovat situaci

Více

YOUR INCOMING TOUR OPERATOR. True experts for the Pilsen region. nabídka programů a zážitků 2016-2017. pilsenjoy s.r.o.

YOUR INCOMING TOUR OPERATOR. True experts for the Pilsen region. nabídka programů a zážitků 2016-2017. pilsenjoy s.r.o. YOUR INCOMING TOUR OPERATOR True experts for the Pilsen region nabídka programů a zážitků 2016-2017 pilsenjoy s.r.o. Poznejte to nejlepší z Plzně během zážitkové prohlídky centra města. Projdete s námi

Více

Obrázek : www.google obrázky

Obrázek : www.google obrázky Mn Náš Pavlík č. 9 květen 2014 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756, 731 225 743, zspavlikov@iol.cz, www. zspavlikov.net Obrázek

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

Květina v zrcadle. Řešení: 0,5 + 0,5 + 2 = 3 m

Květina v zrcadle. Řešení: 0,5 + 0,5 + 2 = 3 m Květina v zrcadle Žena stojí 2 m od velkého zrcadla zavěšeného na stěně a drží malé zrcátko půl metru za hlavou. Jak daleko za velkým zrcadlem je obraz květiny, kterou má ve vlasech. Řešení: 0,5 + 0,5

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

INTERIER. GSPublisherEngine

INTERIER. GSPublisherEngine INTERIER 950 950 950 206,48 m 2 9,49 m 2 24,39 m 2 10,97 m 2 15,59 m 2 83,14 m 2 106,03 m 2 229,74 m 2 50,26 m 2 NÁKLADNÍ VÝTAH WC ženy B 120 B 104 A 112 A 114 3,70 m2 B 105 SCHODIŠTĚ B1 B 113 SCHODIŠTĚ

Více

PŘIPOMÍNKY Pedagogická knihovna

PŘIPOMÍNKY Pedagogická knihovna PŘIPOMÍNKY Pedagogická knihovna K prostředí: Těší mě ochota personálu (klatovská knihovna), ale vadí mi malý prostor u počítačů, kde není dost místa k samostudiu pro jednotlivce a také při plnější obsazenosti

Více

1.1.1 Jak se budeme učit a proč

1.1.1 Jak se budeme učit a proč 1.1.1 Jak se budeme učit a proč Předpoklady: Pedagogická poznámka: Otázky v této hodině nepromítám, ale normálně pokládám. Nechávám žákům čas a chci, aby své návrhy psali do sešitu. Pedagogická poznámka:

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan...

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan... Obsah Obsah... 1 Kde byli páťáci v létě?... 2 Grand Canyon... 3 Hluboká nad Vltavou... 4 Potápění v moři... 5 Maroko-Tetouan... 5 Den bez aut... 6 Kůň... 7 Zkuste si křížovku!!!... 8 1 Kde byli páťáci

Více

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa Měsíc duben přinesl celou řadu akcí. Hned na začátku měsíce dne 4. 4. vyrazili žáci devátých tříd na exkurzi do Jaderné elektrárny v Dukovanech. Tuto exkurzi každoročně organizuje komise fyziky. V informačním

Více

Rok 1992 - Příbram - Restaurace U Podařilů NOŢE 92 - I. Česko-Slovenská výstava noţů a chladných zbraní.

Rok 1992 - Příbram - Restaurace U Podařilů NOŢE 92 - I. Česko-Slovenská výstava noţů a chladných zbraní. Výstava NOŽE plnoletá. Pavel Formánek st. Ač se to nezdá, první příbramská výstava NOŢE proběhla před osmnácti lety, takţe letos slaví svoje osmnácté narozeniny. Z malé regionální výstavy se postupně stala

Více

Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E

Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E Vyhlášením výsledků

Více

MY JSME LUDGEŘOVICE 3!!!

MY JSME LUDGEŘOVICE 3!!! Zpravodaj naší školičky MY JSME LUDGEŘOVICE 3!!! ZŠ a MŠ Ludgeřovice www.zsludgerovice.cz Vážení čtenáři, opět Vám přinášíme souhrn toho nejdůležitějšího, co se událo a co se naopak chystá. Věříme, že

Více

Kulturní přehled KINO

Kulturní přehled KINO ZPRÁVY Z ICM PRACHATICE Na tvorbě se podílejí praktikanti, dobrovolníci a další pracovníci našeho íčka. Pokaždé zde naleznete koutek tvoření nebo nápadů, něco o akcích v našem městě, pozvánky na kulturu

Více

SBOROVÝ DOPIS. Červen 2016

SBOROVÝ DOPIS. Červen 2016 SBOROVÝ DOPIS Červen 2016 Milí v Kristu, letošní Noc kostelů jsem společně s Danielem Červeňákem strávil v Sedlčanech. Takže to, jak probíhal večer otevřených dveří v naší modlitebně v Ječné, vím pouze

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Samostatná příloha časopisu

Samostatná příloha časopisu www.7zskolin.cz Číslo 2 12.ročník (2015/2016) listopad 2015 Samostatná příloha časopisu Zvláštní vydání pro II.C a V.C Dostali jsme od paní učitelky Kombercové informaci pro nás a pro rodiče: HISTORICKÁ

Více

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA

ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA ČASOPIS ŽÁKŮ A UČITELŮ ZŠ SLOVANKA školní rok 2015/2016, číslo 1 ÚVODNÍK Již je tomu několik měsíců, co vyšlo poslední číslo školního časopisu Sovík. Tak jsme se rozhodli, že na tuto krásnou tradici navážeme.

Více

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 VŠERUBÁČEK Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 Ahoj moji kamarádi, letos naposledy se k Vám hlásím Máme tady jarní besídku, kde se s námi loučí naši páťáci. Byl to

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

2013/2014 Základní škola Týnec nad Labem Ročník 13 Číslo 3.

2013/2014 Základní škola Týnec nad Labem Ročník 13 Číslo 3. 2013/2014 Základní škola Týnec nad Labem Ročník 13 Číslo 3. Obsah 1. Grónsko 2. Madagaskar 3. Exkurze do Prahy 4. Vánoční laťka 5. Zápis do 1. třídy 6. Lyžařský výcvik 7. třída 7. Škola v přírodě 4. třída

Více

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa)

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa) Knihovna - definice Paměťové instituce 2 (Legislativa) 1 = kulturní, informační a vzdělávací instituce - shromažďuje, zpracovává a uchovává organizovanou sbírku dokumentů - poskytuje knihovnické a informační

Více

Exkluzivitu, pokud jde o život!

Exkluzivitu, pokud jde o život! Exkluzivitu, pokud jde o život! OL1629-101 84561 Mehring Altoetting (okres) Bavorsko Služby Vaše kontaktní osoba : Pan Olav Lenk Lenk Nemovitost intramakler - Real-Estate-Business-Network Eichendorffstrasse

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Gymnázium Třinec, Komenského 713. Komenského 713, 739 61 Třinec. Identifikátor školy: 600016269

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Gymnázium Třinec, Komenského 713. Komenského 713, 739 61 Třinec. Identifikátor školy: 600016269 Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Gymnázium Třinec, Komenského 713 Komenského 713, 739 61 Třinec Identifikátor školy: 600016269 Termín konání inspekce: 4. 7. listopadu

Více