Včera jsem se k psaní nedostal, taková jízda autem je přece jen zatraceně

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Včera jsem se k psaní nedostal, taková jízda autem je přece jen zatraceně"

Transkript

1 124 HEINRICH HIMMLER Drahá, milovaná ženuško! Včera jsme brzy ráno přesně odjeli přes Augsburg Donauwörth Nördlingen. V Nördlingenu jsme si prohlédli skvostný gotický dóm, pak pokračovali do Schillingsfürstu, kde jsme byli velice dobře přijati, tam jsme si v rozhlase poslechli o rozpuštění Říšského sněmu je to přece jen úspěch; vyjde z toho pár dní dovolené někdy v srpnu a potom celé [nečitelné] 72 Miláčku nebuď smutná. Z Schillingsfürstu dál přes Würzburg, Kissingen, Meiningen do Bad Salzungen, zde jsme dobře přenocovali. Skvostně se vyspal. Počasí je zase špatné. Teď se jede dál. Drahý, milý milovaný můj rošťáčku Líbám tě a mám tě rád, tvůj muž Pozdravuj ode mě Püppinku Milovaná, znejmilejší ženuško! Lehsan, Včera jsem se k psaní nedostal, taková jízda autem je přece jen zatraceně náročná. Teď ze všeho nejdřív, rošťáčku, jak se vy dvě máte, pořád vidím Vaše milé obličejíky a myslím na Vás a vždy v příjemných chvílích bych si přál, abyste tu mohly být. Z Bad Salzungen jsme jeli v sobotu ráno přes Eisenach Durynským lesem, přes Göttingen do Hannoveru. V Einbecku rychle poobědvali. Ve příjezd do Hannoveru, pak dlouho do noci velitelské porady a nástup SS. V neděli ráno v 8 h z Hannoveru přes Uelzen, Lüneburg, Hamburk do Itzehoe Lockstedter Lager. I tato jízda byla krajinně skvostná, avšak chladno a deštivo. Panebože, jak je to Německo krásné. 72 Patrně září (viz Maržin dopis z ). 73 Správný název je Lensahn; stejnojmenný zámek a vesnice leží u holštýnského Oldenburgu. Nedaleký Eutin byl ranou baštou nacionálních socialistů, Hitler jej poprvé navštívil už v roce 1926.

2 DOPISY Z LET V Lockstedter Lager velitelské porady a nástup SS. V SS skvostný lidský materiál. V 18 h s Waldeckem 74 autem do Neumünsteru odtud vlakem do Eutinu, kde nás zase vyzvedlo auto. V zámku a vesnici Lehsan byl velký ruch, protože se konal obrovský jezdecký turnaj. Báječně nás přijali. Dnes v 9 h vstal, vykoupal se. Pak snídaně. Jsou tu 4 děti vévody a 2 děti Schaumburských (ty přece znáš), a jistě si dovedeš představit, jakou dělají rotyku. 75 Hodně jsme mluvili o politice. Ve středu se setkám s nejvyšším vůdcem SA v Münsteru ve V.[estfálsku]. Zítra ti zas napíšu. Skoro jistě se vrátím dřív. Takže moje drahá, teď se těším, že dobrá žena dnes už určitě napíše dopis, který dostanu v Heidelbergu. Milý, milovaný miláčku, líbám tebe a Püppinku Tvůj muž Pozdravuj Schönbohmovy Vojenský výcvikový prostor Lockstedter Lager severně od Hamburku byl za výmarské republiky shromaždištěm pravicových extremistů a považoval se za kolébku šlesvicko-holštýnské SA. Četní funkcionáři šlesvicko-holštýnské NSDAP zde absolvovali polovojenský výcvik. 74 Dědičný princ Josias zu Waldeck und Pyrmont ( ), zemědělec a důstojník SS, se později stal Himmlerovým adjutantem. 75 Velkovévoda Nikolaus von Oldenburg byl bratr Waldeckovy ženy a za ženu měl jednu Waldeckovu sestru. Schaumburskými měl Himmler na mysli Stephana knížete zu Schaumburg-Lippe ( ) a jeho choť Ingeborg Alix ( ), jednu z Nikolausových sester. Manželé už v roce 1928 navštěvovali s Waldeckem schůze NSDAP v Mnichově.

3 126 HEINRICH HIMMLER Drahý milovaný! Waldtr.[udering] [1930] Nedáváš o sobě vědět. Dnes jsem ještě čekala dopis ale marně. Přišel jenom dopis ze Salzungen. Byla jsem v Mnichově a četla o rozpuštění [Říšského sněmu v novinách]. Mám z toho pro hnutí radost. Župní [vedoucí] Loeper 76 se už ptal, kdy a kde chceš mluvit. Dopis jsem nechala tady. Jinak přišly jenom účty. Kdy přijedeš? Doufám, že v pátek. Jenom jestli nepojedeš k Hallermannovi. Jsi přece potřeba tady a pak musíš zas na cesty. Pracujeme pilně na té cestě. Tady nic nového. Ale pak bude nádherné září. Nikdo se neohlásil. Zdravím a líbám Tě 1000 Tvoje Marga Nejdražší, nejmilejší ženuško! Hamburk, , 4 h odp. Včera ten zlobivý muž a taťka nenapsal. Byl na lovu až do 9 h večer a střelil jednu volavku a minul jednoho srnce. Předevčírem jsem se koupal v moři, včera se vyspal do 10 h. Pokaždé až do 2 h do noci jsem debatoval o politice se všemi možnými veliteli Stahlhelmu a Landvolku atd. myslím že to bylo moc úspěšné. Dnes v poledne ve 12 h jsem odjel z Eutinu a večer v 8 h přijedu do Münsteru i. W. (přes Lübeck, Hamburk, Minden) v Münsteru se setkám s nejvyšším vůdcem SA. Milovaná, drahá, nebuď nešťastná a smutná, ten zlobivý muž se přece už brzy vrátí. Jak se těším na tebe a Püppinku. 76 Wilhelm Loeper ( ), důstojník z povolání, byl od roku 1928 župním vedoucím NSDAP pro Magdeburg-Anhaltsko, od roku 1930 navíc vedoucím Personálního úřadu NSDAP.

4 DOPISY Z LET Zrovna jedeme kolem hamburského přístavu, poblíž jsou celé čtvrti nových bloků hotových židovských kasáren. Miláčku drahý, vezmu si, protože si pravděpodobně nebudu přece jen moci vzít v srpnu delší dovolenou, vždycky mezitím 1 den, ať práci na naší zahradě zvládneme. Takže nebuď smutná. Polib a pohlaď za mě našeho rošťáčka. Vidím tě před sebou a objímám tě a líbám Tvůj muž Sladká, milá, milovaná ženuško! Lipsko hl. n., , 9 h Přijel jsem sem z Výmaru na cestě do Berlína, mám tady 1 hod. času a právě jsem snědl pár plněných košíčků. Milý, milý rošťáčku, kéž bys tu seděla se mnou! Jakpak se máš, doufám, že dobře. Nepřetěžuj se a vždy si jdi po jídle lehnout. a rošťáčku ber pravidelně pilulky. copak dělá naše Püppinka, to sladké škvrně. Jak já Vás mám obě maličké rád! Teď musím vyprávět trošku o sobě. V úterý ve jsem přijel do Drážďan, hned do hotelu Angermann, kde jsem jako vždy bydlel velice dobře. Večer do 12 h jednání, která byla velice uspokojivá. Ve středu ráno ještě na zemský sněm, v odjel do Výmaru, pracoval, četl. Výmar ve Vyzvedl mě Schirach, jeli jsme k němu. Nesmírně mile přijat h jednání, která byla také uspokojivá. Večeře u Schirachových. 22 h setkal se s [?] a poslanci u [Bílé] Labutě (chodíval tam Goethe). V 1 h domů. Dnes jsem vstával bohužel už v 6 h. V 7.20 mi jel vlak Lipsko Berlín, spojení je tady strašné. V půl druhé přijedu do Berlína a budou mě čekat. Ve 4 h je pohřeb, převléknu se v úřadu a teprve potom zajdu k Reifschneiderovým. 77 Baldur von Schirach ( ) byl od roku 1928 předsedou Nacionálněsocialistického svazu studentstva a roku 1931 se stal říšským mládežnickým vůdcem NSDAP. V domě rodičů ve Výmaru, kde Himmlera tak mile přijali, byl už v roce 1925 hostem i Hitler.

5 128 HEINRICH HIMMLER Drahá má, dělám si o tebe takové starosti, však to dobře dopadne, ale když ne, tak nezoufej! Ty drahý, drahý rošťáčku! V neděli a pondělí vyrazím na spanilou jízdu. Z Berlína ti zas napíšu a tam od dobré ženy určitě něco dostanu. Milá, milovaná, líbám tebe a malého rošťáčka Tvůj muž Na výsledek voleb do Říšského sněmu 14. září 1930 reagoval domácí i zahraniční tisk většinou s překvapením a v šoku. Paris Midi psal: Německo je politicky otráveno. SPD v září 1930 sice ztratila hlasy, nicméně s 24,5 procenta stále ještě zůstala nejsilnější frakcí v Říšském sněmu, KPD zvýšila podíl na 13,1 procenta a středopravý tábor utrpěl dramatické ztráty. Zato úspěch NSDAP předčil i její očekávání. Počet hlasů stoupl z dobrých 800 tisíc na více než 6,4 milionu, což odpovídalo 18,3 procenta. Tím se NSDAP rázem stala druhou nejsilnější stranou a vstoupila se 107 poslanci do Říšského sněmu. Bylo to politické zemětřesení, jaké dějiny německých parlamentních voleb dosud nepoznaly. Jedním z nových poslanců byl také Heinrich Himmler. V Rukověti Říšského sněmu z roku 1930 je uveden jako diplomovaný zemědělec a majitel drobného drůbežářského hospodářství. Jako všichni nacionální socialisté měl pro demokracii a její instituce, především pro tu žvanírnu, parlament, jen opovržení a jako poslanec se neangažoval víc, než bylo bezpodmínečně nutné. Hodiny, po které musel být v Říšském sněmu přítomen, byly pro něj zásadně pustým plýtváním časem: člověku je toho času líto (dopis z ). To mu však nebránilo v bezohledném využívání výhod poslaneckého života: dobrého platu, imunity a volné jízdenky, jež při jeho četných cestách ulehčovala partajní pokladně. Krátce po vstupu do Říšského sněmu publikoval spis s programovým titulem Der Reichstag Das sterbende System und der Nationalsozialismus (Říšský sněm v roce Skomírající systém a nacionální socialismus; Mnichov 1931).

6 DOPISY Z LET v letadle do Prahy, Má dobrá, milá mamko! Právě letím do Prahy na pohřeb malého Klause. 202 Ještě jednou ti děkuji za tvé milé dopisy k mým narozeninám a za tvůj dopis z Ke svému dnešnímu dopisu přikládám množství věcí. Milé řádky od Gulbransona, 203 brožurku, kterou vydáváme k potírání komárů a much, můj dopis Grawitzovi ohledně záležitosti paní Richterové, má nařízení ohledně protivzdušné obrany a dopisy pro Gmund. Milé fotografie ze zotavovny SS v Sasbachwaldenu, kde jsme spolu jednou byli. Je teď velice pěkná a vkusně rekonstruovaná. Pak ještě kartu od místní nemocenské pokladny. Dopis od dr. Thönena ve Švýcarsku s fotografiemi jeho milé rodiny (máš fotografii paní Thönenové v kroji). Ještě jednou ti tolik srdečně děkuji za tu sklenici, moc hezky jsi ji vybrala. Piju z ní každý den a těším se z ní a děkuji ti za ni. Jsem moc rád, že jedeš s naší milou dcerunkou do Daxenbergu, hezky si tam odpočiňte. 204 (peníze ti přikládám) mějte se tam prima! A 8. a 9. pevně doufám, že budu 2 3 dny u Vás v Gmundu. 205 Přeji šťastnou cestu a posílám moc pozdravů a polibků Tvůj taťka si Gudrun napsala do deníku: Rodiče přikoupili ještě veliký kus zahrady. Za skleníkem až za les a k tomu tu velkou louku. Plot v zahradě přemístili vězňové. Až bude mír určitě dostaneme statek na Východě. Statek nám pak vynese víc peněz, takže budeme moci přestavět dům v Gmundu. Aby chodby byly světlejší a pokoje větší. Lindenfycht bude někdy později patřit mně. Až 202 Klaus Heydrich, nejstarší syn Reinharda a Liny Heydrichových a Himmlerův kmotřenec, zemřel při dopravní nehodě ve věku deseti let. 203 Olaf Gulbransson ( ), malíř a grafik (spolupracující například se satirickým časopisem Simplicissimus), žil od roku 1929 u jezera Tegernsee, po roce 1933 sympatizoval s nacistickým režimem. 204 Gudrun si poznamenala do deníku, že jsou ubytováni v hostinci Daxenberg, protože v Gmundu vypukl záškrt /9. listopadu přijel Himmler jako každý rok na oslavy do Mnichova a přespal v Gmundu (Gudrunin deník ).

7 250 HEINRICH HIMMLER bude mír přestěhujeme se taky do Říšského ministerstva vnitra. Možná taky ještě dostaneme dům na Obersalzbergu. Ano, ale teprve až bude mír, ale to potrvá ještě dlouho, moc dlouho (2, 3 roky). Moje dobrá, milovaná mamko! Ještě ve starém roce, který byl pro celý náš národ tak těžký a pro Tebe, má dobrá, tak nelehký, píšu ti dopis a z celého srdce ti děkuji za tvou lásku a tvou velikost. Do roku 1944, který náš lid a nás všechny, v neposlední řadě také mne postaví před zátěž odvahy, víry, houževnaté vytrvalosti a neméně tak odolnosti nervů, ti přeji všechno, všechno nejlepší. Zůstaň mi v pořádku a zdráva, zvláště v tom strašném Berlíně. a, to si přeji, vždy jezdi často a pravidelně odpočinout si do naše krásného Gmundu! (k naší dcerunce = nezbedovi) Teď moc zdravím a líbám tvůj taťka O tom, co posílám s dopisem, jsem ti už všechno řekl po telefonu. Ať tě o novoročním ránu potěší květiny! 15. ledna 1944 si Marga napsala do deníku: Vánoce a Nový rok za námi. H. byl tady 8 dní před Vánocemi a teď Püppi byla z Vánoc moc nadšená a spokojená. Byly to zas klidné, tiché, pěkné svátky. [ ] H. je zdráv. A s dcerou a při společném bridži se velice bavil. Teď je tady pí Albersová, jako vždy milá a příjemná. Často přichází pí Krenzlinová a Edith B.[odenová]. Gudrun si 15. července 1944 zapsala vzpomínku na počátek roku: bylo v Mnichově mistrovství žen v bruslení, bylo to bezva, taťka tam byl taky Ten balík je dodatečný vánoční balík pro Tebe a Püppi. Ať Vám udělá hodně radosti. Ten kožich (plášť) (plášť, to je přehnané, vypadá

8 DOPISY Z LET jako nějaký kaftan) ať tě hezky hřeje, drahý můj rošťáčku; ty karty na bridž patří do tvé skřínky. Umělecká obrázková kniha se zvířaty je pro naši milovanou dcerunku. Víc dnes napsat nemůžu, protože kurýr brzy odjede. Püppince brzy napíšu extra dopis. Přikládám několik dopisů, které je zajímavé si přečíst. Tebe a Püppinku moc a moc zdravím a líbám Váš taťka Má dobrá mamko! Moc děkuji za tvůj milý dopis! ostatní dopisy, účty a písemnosti jsem dostal taky. Přikládám 3 větší fotografie mého obrazu (od Hommela 206 ), rovněž pěkný sešit o válečnících parthenonské doby. Letím až pozítří, protože zítra ještě budu u Vůdce. Moc zdravím a líbám Tvůj t. Nerozčiluj se kvůli hloupým lidem! Marga si 25. března 1944 napsala do deníku: jsem jela do Berlína, bylo tolik náletů a tak málo co dělat. [ ] nám vyhořel dům. Teprve teď mu dávají střechu. 207 Berlín byl bombardován silněji než kterékoli jiné německé město. Počet obětí lze dodnes pouze odhadovat: v Berlíně přišlo během náletů o život asi 20 tisíc lidí, zasaženy byly celé čtvrti, zvláště centrum s vládní čtvrtí a průmyslové objekty. Vlastní letecká bitva o Berlín probíhala od podzimu 1943 do jara 1944, nyní také s četnými nálety za dne. Na 10 tisíc lidí přišlo o život, zničena 206 Conrad Hommel ( ), původně malíř Mnichovské secese, od roku 1938 portrétoval přední nacisty. 207 Dohnenstieg byl podle Maržina deníku silně poškozen bombou už počátkem prosince 1943.

9 252 HEINRICH HIMMLER byla šestina obytných budov. K dispozici bylo jen málo protileteckých krytů, a proto se Berlíňané museli uchylovat do sklepů a tunelů podzemní dráhy. I když se NSDAP snažila poskytovat vybombardovaným po každém náletu značnou výpomoc, bylo každodenní zásobování stále složitější. Už v létě 1943 byla z města evakuována většina dětí školního věku. Přes dva miliony Berlíňanů, z toho statisíce dětí, byly vystěhovány do okolí Berlína; ve městě zůstaly většinou jen ženy s dětmi předškolního věku a staří lidé. Má dobrá milá mamko! Sice jsme si telefonovali skoro každý den, ale tak dlouho jsem už nepsal. Předem mého dopisu Ti srdečně děkuji za milé psaníčko z ! Posílám ti 2 fotografie, jednu mé ubikace ve Východním Prusku a jednu nás dvou v Mnichově; potom opis jednoho Vůdcova rozkazu. Jaká to dlouhá, náročná cesta plná bojů a těžkostí před námi. Proso patří Vám a jeden pytlík pro Elfriede (ten jsem jí slíbil). V balíku je album, je milé si ho prohlédnout (potom prosím do mého pokoje), několik časopisů, pěkná kniha o scénografii, 2 knížky o lidovém umění od Ahnenerbe, dobrá brožura od nás o Japonsku. Čtení pro vojska k darování, zajímavá kniha Völker am Montblanc. Ať se na ni podívá i Püppi, v těch končinách žili přece Passaquaiovi. 208 Dál jedna pěkná mince z Lübecku do naší sbírky, potom pěkná porcelánová figurka Götze z Berlichingenu pro tebe a jeden zapalovač (k darování). Kvůli Püppi si nemusíš dělat starosti, myslím si že to jsou určitě projevy dospívání. Brzy už ale budu u Vás a pak si o tom promluvíme. Tolik se už těším na naše Velikonoce! Moc zdravím a líbám Tvůj taťka 208 Passaquaiovi byli Himmlerovi francouzští předci, o nichž se dozvěděl z genealogického pátrání.

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z tým: Ondřej Bednárik, Vojta Deliš, Jan Hlavsa, Ondřej Chalupka, Šimon Kuchynka, Jana Roubová zleva: O. Chalupka, O. Bednárik, Jarmila Erbanová,

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Registrační číslocz.1.07/1.4.00/

Registrační číslocz.1.07/1.4.00/ Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

100. výročí vzniku Československé republiky

100. výročí vzniku Československé republiky Turské noviny 100. výročí vzniku Československé republiky strana 1 28. říjen 1918 28. říjen 2018 100. výročí vzniku Československé republiky Tursko dne 13. 10. 2018 Turské noviny 100. výročí vzniku Československé

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Osobní Všechno nejlepší

Osobní Všechno nejlepší - Manželství Blahopřejeme. Přejeme Vám jen a jen štěstí. Používá se pro pogratulování novomanželům Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Používá se pro pogratulování novomanželům

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 1.11.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII

17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII 17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII 17. listopad patří mezi jeden z nejvýznamnějších dnů v dějinách České republiky. V roce 1939 nacisté brutálně zakročili proti vysokoškolským studentům. O padesát

Více

CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? V pondělí čtu komiks. V úterý hraju fotbal. Ve středu hraju na piano. Ve čtvrtek poslouchám hudbu. V pátek mám karate.

CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? V pondělí čtu komiks. V úterý hraju fotbal. Ve středu hraju na piano. Ve čtvrtek poslouchám hudbu. V pátek mám karate. CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? Pondělí V pondělí čtu komiks. Úterý V úterý hraju fotbal. Středa Ve středu hraju na piano. Čtvrtek Ve čtvrtek poslouchám hudbu. Pátek V pátek mám karate. Sobota V sobotu jdu na

Více

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A Úvodní slovo Autor: Eliška Horáková 7.A Milé čtenářky a milí čtenáři, tento školní časopis jsme napsali proto, abyste se trochu pobavili a přitom se dozvěděli něco zajímavého. A co vše se v časopisu můžete

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Nejlepší nevěsta. Alena Vorlíčková Regina Daňková

Nejlepší nevěsta. Alena Vorlíčková Regina Daňková Nejlepší nevěsta Alena Vorlíčková Regina Daňková Pohádky pro společné čtení Projekt Městské knihovny Svitavy Lektoruje PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. DYS-centrum Praha Nejlepší nevěsta Alena Vorlíčková, 2011

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Německo, německý nacismus VY_32_INOVACE_D0114

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Německo, německý nacismus VY_32_INOVACE_D0114 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Přejeme vám všechno nejlepší k zásnubám a tomu, co leží před vámi.

Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Přejeme vám všechno nejlepší k zásnubám a tomu, co leží před vámi. 祝 福 : 结 婚 Blahopřejeme. Přejeme Vám jen a jen štěstí. Blahopřejeme. Přejeme Vám jen a jen štěstí. Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Gratuluje a přejeme vám oběma hodně

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas!

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! U nás se poslední měsíc nesl v duchu končícího školního roku a blížících se Vánoc. Výletovali jsme, uklízeli, učili se na závěrečné zkoušky, psali závěrečné zkoušky, loučili

Více

Ž E N K L A V S K É ZPRÁVY PRO OBČANY

Ž E N K L A V S K É ZPRÁVY PRO OBČANY OBECNÍ ÚŘAD ŽENKLAVA VYDÁVÁ Ž E N K L A V S K É ZPRÁVY PRO OBČANY prosinec 2017 INFORMACE Z OBECNÍHO ÚŘADU Vážení spoluobčané, blíží se konec roku 2017 a s ním i čas skládání účtů z práce ZO a OÚ. Rok

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-27 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 5 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

3. část - duben a květen

3. část - duben a květen Přílohy kroniky 2013 3. část - duben a květen Krásné Údolí Přílohu vytvořil : Martin Frank ( červenec 2013 ) 3. část - Strana 1 / celkem stran 29 Mladí hasiči Plnění odznaků odbornosti Nová Role ( 7.4.

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky.

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky. 2 LEKCE 2 RODINA Popište obrázky. DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO 36 MINIDIALOGY 2 Poslouchejte, opakujte podle nahrávky a pak nahlas čtěte. MINIDIALOGY Minidialog 1 A: Dobrou chuť.

Více

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928)

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928) Zpracovali: Burdová Monika, Havlíčková Zuzana, Kraftová Anna, Pečenka Tomáš, Šíp Josef Pedagog: Mgr. Romana Křížová Škola: Základní škola, Příbram VII, Bratří Čapků 279 Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá

Více

Crrrr. Jeroen jede na kole k babičce. Super, že mě taky pozvali. Nazdar, přesně včas. Ester už je tady taky.

Crrrr. Jeroen jede na kole k babičce. Super, že mě taky pozvali. Nazdar, přesně včas. Ester už je tady taky. Jeroen jede na kole k babičce. Super, že mě taky pozvali. Nazdar, přesně včas. Ester už je tady taky. Ester! Nazdar, Jeroene. Daniel, můj vnuk, bude rád, že tam jedeš s námi. Jedeme přece na statek, kde

Více

Tove Janssonová: Cestovat nalehko

Tove Janssonová: Cestovat nalehko U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 3 2 0 1 2 Tove Janssonová: Cestovat nalehko Tove Janssonová Cestovat nalehko Přeložila

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Patronus 1/06 Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Rozhovor Cho Chang Vánoce jsou za dveřmi,nalaďme tedy vánoční vlnu... Co máš na vánocích nejraději? 1.Na vánocích mám nejraději tu vánoční náladu,klid a pohodu

Více

Radim Weber VIOLA - SMUTNÁ KRÁLOVNA. Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Radim Weber VIOLA - SMUTNÁ KRÁLOVNA. Ukázka knihy z internetového knihkupectví 1 Radim Weber VIOLA - SMUTNÁ KRÁLOVNA 2 Copyright Autor: Radim Weber Ilustrace: Václav Nenáhla Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2016 ISBN: 978-80-7512-382-4 (epub) 978-80-7512-383-1 (mobipocket) 978-80-7512-384-8

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

SÓLO RODIČE A KOMBINACE

SÓLO RODIČE A KOMBINACE SÓLO RODIČE A KOMBINACE PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. PODÍL JEDNORODIČOVSKÝCH RODIN NA VŠECH RODINÁCH SE ZÁVISLÝMI DĚTMI Zdroj:

Více

V. H. A LITERATURA. 1) Zopakujte si slovní zásobu: přiřaďte správná slova k obrázkům. čtverec trojúhelník nad sloupec písmeno

V. H. A LITERATURA. 1) Zopakujte si slovní zásobu: přiřaďte správná slova k obrázkům. čtverec trojúhelník nad sloupec písmeno V. H. A LITERATURA 1) Zopakujte si slovní zásobu: přiřaďte správná slova k obrázkům čtverec trojúhelník nad sloupec písmeno mezi řádek uprostřed kříž pod K 2) Skrytý popis: Nakreslete obrázek, který Vám

Více

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí Čas od času se sejdeme a chceme popřát oslavenci všechno nejlepší. A narychlo pátráme v paměti, kterou píseň bychom oslavenci zahráli a zazpívali. Zapátral jsem tedy, které písně se na takovou příležitost

Více

O PŘÍTELI. Přítel je člověk ten, kdo pozná i Tvůj sen... Kdo o Tebe se bojí, kdo nablízku Ti stojí...

O PŘÍTELI. Přítel je člověk ten, kdo pozná i Tvůj sen... Kdo o Tebe se bojí, kdo nablízku Ti stojí... O PŘÍTELI Přítel je člověk ten, kdo pozná i Tvůj sen... Kdo o Tebe se bojí, kdo nablízku Ti stojí... Kdo pomocnou ruku podá, radost a odvahu Ti dodá... Kdo povzbudivá slova, Ti říká, píše, znova... Kdo

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015. A. Mašek

Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015. A. Mašek E. Brodníčková Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015 A. Mašek Náš Pavlík č. 2 říjen 2015 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756,

Více

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép)

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) 16 16 Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) Čečensko chtělo být nezávislé na Rusku. To se nepodařilo smírnou cestou, a tak v r.1994 začala první čečenská válka. 17 60 000 ruských vojáků vtáhlo do Čečenska.

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Osobní Dopis. Dopis - Adresa

Osobní Dopis. Dopis - Adresa - Adresa Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standardní anglický formát adresy: název příjemce název společnosti, číslo název ulice, název města + regionu/státu + PSČ Mr. N. Summerbee 335

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 63 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 15.12.2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

MAMINKA MOJÍ BABIČKY Z VYPRÁVĚNÍ NAD STARÝMI FOTOGRAFIEMI

MAMINKA MOJÍ BABIČKY Z VYPRÁVĚNÍ NAD STARÝMI FOTOGRAFIEMI MAMINKA MOJÍ BABIČKY * Z VYPRÁVĚNÍ NAD STARÝMI FOTOGRAFIEMI LUKÁŠ URBAN 2013-2014 OBSAH ÚVOD 3 ŽIVOT 4 POVOLÁNÍ 4 STĚHOVÁNÍ 4 NÁŠ DŮM 5 ZDROJE 6 PŘÍLOHY ÚVOD Každou neděli k nám chodí na odpoledne babiččina

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 1 Jiří Glet NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 2 COPYRIGHT Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-340-4 (epub) 978-80-7512-341-1 (mobipocket) 978-80-7512-342-8 (pdf) 3 1.

Více

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Příběhy našich sousedů Božena Klusáková Scénář k hlasové reportáži Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Pedagogické vedení: Mgr. Radka Hodačová Škola: ZŠ Jana Ámose

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_366 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Tomáš Vaculík

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

21 Seznam příloh. Příloha č.1 - Úspěchy v soutěžích. Příloha č.2 - Mistrovství ČR v šachu, tabulka. Příloha č.3 - Přednáška o polárních oblastech

21 Seznam příloh. Příloha č.1 - Úspěchy v soutěžích. Příloha č.2 - Mistrovství ČR v šachu, tabulka. Příloha č.3 - Přednáška o polárních oblastech 21 Seznam příloh Příloha č.1 - Úspěchy v soutěžích Příloha č.2 - Mistrovství ČR v šachu, tabulka Příloha č.3 - Přednáška o polárních oblastech Příloha č.4 - Ocenění školy za charitu Příloha č.5 Návštěva

Více

Výmarská republika Německá říše

Výmarská republika Německá říše Výmarská ústava Výmarská republika Výmarská republika je označení pro historický stát Německa po pádu monarchií v Německu v roce 1918 až do nástupu nacistů k moci v roce 1933 Přestože oficiální název Německa

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková STUDIJNÍ POBYT Místo: Richard Language College Bournemouth Jméno: Šárka Kurková Spolupráce před výjezdem Aby se uskutečnila tato cesta, byla potřeba spolupráce řady lidí. Organizační tým, poskytl dostatečný

Více

P R A C O V N Í L I S T Domácí mazlíčci. Domácí mazlíčci stupeň ZŠ

P R A C O V N Í L I S T Domácí mazlíčci. Domácí mazlíčci stupeň ZŠ 10 1. stupeň ZŠ PL-1 1. stupeň ZŠ 11 PL-2 Pes Kočka Morče Křeček Rybičky Želva Chameleon Králík Papoušek 12 1. stupeň ZŠ PL-3a Druh zvířete: Popis (věk, velikost, barva, tvar těla, dovednosti ) Potrava:

Více

Šiřte poselství lásky

Šiřte poselství lásky Šiřte poselství lásky Promluva Satja Sáí Báby z 25. prosince 1994 Vesmír je ovládán Bohem, Bůh je veden pravdou, pravdě vládnou ušlechtilé bytosti, kdo je ušlechtilý, je Bůh sám. Vtělení božské lásky!

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

Památný strom. projekt Náš region

Památný strom. projekt Náš region Památný strom projekt Náš region Představuji se vám Jmenuji se JAVOR KLEN Narodil jsem se před 190 lety. Adresa: východní okraj města poblíž cesty ke klášteru, ulice Antonína Dvořáka 773, Králíky Výška:

Více