Lipan podhorní. Kde žije? Charakteristika: Co jí? Rozměry: Obrázek:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lipan podhorní. Kde žije? Charakteristika: Co jí? Rozměry: Obrázek:"

Transkript

1 Lipan podhorní Kde žije? Jeho rozšíření bylo typické pro lipanové pásmo našich tekoucích vod, většinou v podhorských oblastech. Díky nešetrnému vysazování pronikl vysoko do pstruhových pásem. Charakteristika: Znakem lipana je velká, pestrá hřbetní ploutev. Za ní je tuková ploutvička, typická pro lososovité ryby. Ocasní ploutev je hluboce vykrojena, tělo je pokryté velkými šupinami, hlava je malá s malými ústy. Co jí? Rozměry: Potrava Lipana tvoří zvířena dna a často loví živočichy unášené vodou. U nás dorůstá až 1 kilogram hmotnosti a 50 centimetrů délky. Obrázek:

2 LOSOS 1.Většinou žije v moři.v době tření vyráží do rodných řek,aby zde vyvedl další generaci.mladí lososi pak v horních tocích řeky tráví začátek života,poté se vydají zpět do moře. Vyskytuje se v oblasti Atlantského oceánu a migruje do oblastí po celé Evropě,Severní Americe a proniká i do Asie.Vzácně se vyskytuje v severních Čechách. 2. Průměrná délka: cm (maximální délka:150cm) Průměrná hmotnost:4-8kg 3. Losos je v současnosti hodně loven.jeho maso je velmi ceněno a má typickou oranžovočervenou barvu,která se po uvaření mění na růžovou.existují i lososí farmy.

3 Mak rela obecná je rychle plovoucí dravá ryba. Loví šproty a jiné ryby. Dosahuje velikosti až 45 cm. Nemá vzdušný měchýř a může rychle měnit hloubku plavání. Vyskytuje se v odlehlejších místech moří a v léte u fjordů. Dosahuje běžně 2 metrů s váhou 500 kg. Tuňák loví menší ryby, a to často i ve velkých hloubkách. Výskyt hlavně ve Středozemním, Černém moři a v Atlantickém oceánu. Maso tuňáka je růžové k tmavé červené. Toto je, protože tuňáková svalová tkáň obsahuje větší množství myoglobin.

4 Okoun je hojná dravá ryba. Žije v rybnících, potocích i řekách. Jeho průměrná délka je okolo 20 cm, trofejní kousky se pohybují okolo 40 cm, jen velmi zřídka nad 50 cm.

5 1. Kde žije? 2. Čím se živí? 3. Jak je velká? 4. Zajímavost 5. Obrázek Parma obecná Žije v hejnech v hlubší proudící vodě středního toku našich řek (Berounka, Bečva, Dyje, Lužnice, Svitava, ale i některé úseky Labe a Vltavy) Živí se hlavně potravou dna (larvy vodního hmyzu, korýši a za vyšší vody i žížaly, slimáci a ostatní bezobratlí splavení do řeky) Dorůstá délky 90 cm a hmotnosti 4 kg někdy i víc Vnitřnosti, zejména jikry a mlíčí jsou jedovaté zvláště v době tření.má 4 vousky viz 2.obr.

6 Piraňa obecná ( Pygocentrus nattereri ) Velikost: - až 35cm Rozšíření: - Jižní Amerika (Povodí řek Orinoko, Amazonka a Paraná) - Žijí v pomalu tekoucích, teplých vodách. Potrava: - masožravci Zajímavost: - Piraně jsou jedny z nejnebezpečnějších tvorů žijících ve vodě. Zuby této ryby jsou tak ostré a silné, že dokáží amputovat dospělému člověku prst na jedno kousnutí. Naštěstí ne všechny druhy jsou lidožravé. Během pár minut dokáže zabít i mnohem většího živočicha. Ke kořisti je láká pach krve. Pokud nemají potravu, žerou se navzájem. Pohybují se ve větších hejnech a napadají všechno živé.

7 Platýs Bradavičnatý Kmen : Strunatci Podkmen : Obratlovci Třída : Paprskoploutví Řád: Platýsi Výskyt : Vyskytuje se v evropských vodách. (evrp. část Atlantského oceánu,bílého,severního,středozemního i Černého moře) Popis : Nesouměrné diskovité tělo velikosti až 60 cm u dospělce. Povrch těla pokryt šupinami. Jako ostatní platýsi plave jednou stranou k mořskému dnu, v tomto případě stranou levou. Levé oko je přemístěno na svrchní (pravou) stranu hlavy ryby. Malá ústa, dolní čelist delší než horní. Svrchní strana těla zelená až tmavě žlutá s červenými nebo hnědými tečkami (barevnost v závislosti na barvě mořského dna) Spodní strana těla většinou bílá Potrava : Larvy se živý planktonem a larvami hmyzu. Dospělí jedinci se živí plži,mlži,červy,drobnými korýši a malými rybami. Vývoj : Samice klade jiker.z nich se líhne 2 3 mm velký plůdek. Dospělosti nabývá cca.po 3 letech života. Adéla Jelínková (sexta)

8 PLOTICE (Rutilus rutilus) Vzhled a velikost Plotice je typickým zástupcem tzv. bílých ryb. Má ze stran zploštělé tělo, stříbřité boky a tmavý hřbet i ploutve. Pouze břišní ploutve a někdy i řitní ploutev bývají zbarvené do červena. Dorůstá obvykle do délky 30 cm a hmotnosti 0,25 0,30 kg. Největší exempláře však mohou měřit až 45 cm a vážit kolem 1,5 kg. Rozšíření a ekologické nároky Plotice obecná je vůbec nejrozšířenější rybou České republiky. Obývá stojaté i tekoucí vody, vyhýbá se pouze pstruhovému pásmu. Nejvíce jedinců žije v přehradních nádržích a v úsecích cejnového pásma řek s tvrdým dnem. Způsob života a potrava Plotice žije v hejnech a je poměrně plachá. Mladší exempláře se živí především planktonem, starší pak drobnými živočichy i rostlinami, např. Řasami.

9 Pstruh obecný Pstruh obecný je sladkovodní ryba. Vyskytuje se ve středních a horních úsecích toků, v horských potocích i ve velkých nadmořských výškách. Důležitými faktory pro jeho výskyt je zejména teplota vody, její čistota a obsah kyslíku ve vodě. Můžeme jej však nalézt i v úsecích řek pod přehradními nádržemi, kde nachází vhodné životní podmínky. Pstruh se živí zejména larvami vodního hmyzu, především chrostíků, jepic a pakomárů. Ale také náletovým suchozemským hmyzem. Větší jedinci se živí i menšími rybkami, obojživelníky i malými savci. Jeho růstové vlastnosti jsou velmi dobré, ale jejich uplatnění je závislé na velikosti vodního prostředí a na dalších vlivech. V tekoucích vodách dosahuje v prvním roce délky těla 6-12 cm, v druhém roce cm, ve třetím roce cm, ve čtvrtém roce cm, v pátém roce cm. V údolních nádržích je růst pstruha podstatně rychlejší. Úlovky pstruhů o velikosti cm a hmotnosti 4-6 kg nejsou ojedinělé.

10 Siven americký (salvelinus fontinalis) - žije v řekách, potocích a horských jezerech ve východní části Severní Ameriky. Vyskytuje se i u nás, ale pouze tam, kde byl uměle vysazen - velikost: cm - všežravec, dravec - typickým znakem jsou jeho světlé skvrny na tmavém těle, jinak se podobá pstruhům - zajímavostí je jeho schopnost přežít i za velmi nepříznivých podmínek Síh peleď (Coregonus peled) - původně z Ruska, dovezen i k nám, žije v jezerech a rybnících cm - všežravec - stříbrné šupiny, tuková ploutvička

11 Sleď obecný (Clupea harengus) Je nejhojnější rybou na naší planetě, navíc je rybou hospodářky významnou Obývá vody Atlantského oceánu v obrovských hejnech. Má standardní délku 45 cm. Hmotnost takto vzrostlého jedince se pohybuje kolem 0,5 kilogramu. Živí se planktonem a malými rybkami. Jejich přirozenými predátory jsou ploutvonožci, kytovci, tresky a jiné větší ryby. Sardinka obecná (Sardina pilchardus) Protáhlé, na průřezu oválné tělo se zoubkovanou břišní hranou. Postranní čára chybí. Krátká, poněkud vpřed posunutá hřbetní ploutev Patří mezi nejznámější konzumní ryby. Pro potravinářské zpracování se loví mladé ryby, které mají v některých jazycích dokonce samostatné označení. Vyskytují se ve východním Atlantiku, jižní části Severního moře a Lamanšského průlivu až po Madeiru a Kanárské ostrovy a v Černém moři. Živí se planktonními korýšky, rybími jikrami a larvami Průměrná délka: cm Šprot obecný (Sprattus sprattus) Délka : 16,5 cm Výskyt : Východní Atlantik od Norska po Gibraltar, Severní moře, Balt, severně položená část Středozemního a Černého moře Potrava : Planktonní živočichové. Je zbarven do modravých barev, boky a břicho jsou stříbřitě lesklé. Ryba se běžně nechová. Nachází se v hejnech. Během dne se drží v blízkosti dna a v noci vyplouvá k hladině. Celé hejno se snaží držet pohromadě. šprot sardinka sleď

12 Střevle potoční Prostředí: Střevle žijí v hejnech v čistých potocích a horských tocích s písčitým nebo kamenitým dnem, často spolu se pstruhy. Potrava: Živí se drobnějšími bezobratlými živočichy. Velikost: Drobná cm. Zajímavost: Neúplná postranní čára. samec samice

13 Sumec velký Kde žije? : Ideální jsou pro něj toky s pomalým proudem nebo nádrže se stojatou vodou a bahnitým dnem. Zdržuje se většinou právě při dně. Zeměpisně se pak vyskytuje především v povodí řek Rýn a Labe, žije však téměř všude. Co jí? : Velikost : Potrava sumce se odvíjí od jeho věku. V mládí se živí zooplanktonem, dospělí jedinci pak filtrují bahno, ze kterého získávají červy, měkkýše, korýše nebo menší ryby. Má protáhlé, slizké tělo bez šupin. Sumec velký je vedle jeseterovitých ryb největší sladkovodní rybou v Evropě. Zajímavost : Sumec velký má velkou sportovně rybářskou hodnotu a také se využívá k omezování a zhodnocování přemnožených druhů ryb. Obrázek :

14 ŠTIKA OBECNÁ- (Esox lepidotus) řád: Bezostní čeleď: Štikovití potrava: dravec-drobné rybky (i vlastního druhu) délka života: do 40-ti let ( 15let) pohlavní dospělost: 2. rok doba rozmnožování: březen-duben běžná velikost: 40 až 70 cm maximum: přes 140 cm váha: průměrne okolo 2-3 Kg -sladkovodní ryba Je považována za žijící fosílii, protože její předek, Esox lepidotus, žijící zhruba před 20 mil. let, byl po všech stránkách štice podobný, až na rozdíl ve velikosti: měl dorůstat více než 5m délky.

15 Barbora Koutná Úhoř říční Jeho typickým znakem je válcovité protáhlé tělo,které spíše připomíná hada než rybu.žije ve sladkých vodách. Oblast výskytu úhoře říčního pokrývá značnou část Evropy. V podmínkách českých vod je rychlost růstu úhoře spíše průměrná, na konci prvního roku dosahuje délky cm při hmotnosti do 20 g zatímco ve třetím roce může jeho délka dosáhnout cm a hmotnosti až 400 g. V době nástupu tření se již jeho délka pohybuje průměrně okolo 100 cm, ale může dosahovat i větších velikostí v závislosti na životních podmínkách a věku. Nejdelší dokumentovaný exemplář měřil 133 cm. Úhoři dosahují běžně věku 8 12 let. Hlavní složkou potravy úzkohlavé formy úhoře jsou vodní bezobratlí, žijící při dně, zejména korýši, larvy vodního hmyzu a měkkýši.

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká Amur bílý - žije v rybnících a řekách - původně z Asie (řeka Amur) - živí se makrovegetací (vodní rostliny, řasy) - v Čechách má délku kolem 1m a hmotnosti 15-20kg - rychle se stal velmi oblíbenou rybou

Více

nemá a) úhoř říční d) kaprovité nemá b) parma obecná c) hrouzek obecný b) candát obecný d) okounovití nemá c) střevle potoční

nemá a) úhoř říční d) kaprovité nemá b) parma obecná c) hrouzek obecný b) candát obecný d) okounovití nemá c) střevle potoční 1. Tukovou ploutvičku nemá 6. Požerákové zuby jsou typické pro a) úhoř říční a) lososovité 1 a b) sumeček americký b) štikovité 2 c c) pstruh obecný c) okounovité 3 d d) síh peleď d) kaprovité 4 c 5 d

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_027

Více

O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY

O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY VODNÍ O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY 1. Kapr obecný Délka: 110 cm, váha: 21 kg, místo nálezu: Španělsko délka života: 40 let pohlavní dospělost: 3-5. rok doba rozmnožování: květen-červen běžná

Více

Test B: BIOLOGIE. 2. Podle přirozených ţivotních společenstev rozeznáváme v tekoucích vodách:

Test B: BIOLOGIE. 2. Podle přirozených ţivotních společenstev rozeznáváme v tekoucích vodách: Test B: BIOLOGIE 1. Ryby řadíme mezi: a) obratlovce b) ploutvonožce c) šupinatce 2. Podle přirozených ţivotních společenstev rozeznáváme v tekoucích vodách: a) 4 pásma: pstruhové, lipanové, parmové a cejnové

Více

Paprskoploutvé ryby. Milan Dundr

Paprskoploutvé ryby. Milan Dundr Paprskoploutvé ryby Milan Dundr Podtřída: Paprskoploutví ploutve vyztužené kostěnými paprsky (Actinopterygii) důležité skupiny: Jeseteři jikry = kaviár ganoidní šupiny Jeseter velký břehy Evropy (dřív

Více

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky Ryby sladkovodní Sladkovodní ryby žijí jak ve stojatých, tak i tekoucích vodách, které podle rychlosti proudu, teploty a obsahu kyslíku rozdělujeme do čtyř pásem, které jsou pojmenovány podle typického

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

Hydrologie a pedologie

Hydrologie a pedologie Hydrologie a pedologie Ing. Dana Pokorná, CSc. č.dv.136 1.patro Danka.Pokorna@vscht.cz, pokornd@vscht.cz http://web.vscht.cz/pokornd/hp Předmět hydrologie a pedologie ORGANIZACE PŘEDMĚTU 2 hodiny přednáška

Více

ČLOVĚK A JEHO SVĚT 3. ROČNÍK Živočichové pracovní list

ČLOVĚK A JEHO SVĚT 3. ROČNÍK Živočichové pracovní list ČLOVĚK A JEHO SVĚT 3. ROČNÍK Živočichové pracovní list 1. Názvy živočichů, kteří dýchají plícemi, vybarvi červeně, názvy živočichů, kteří dýchají žábrami, vybarvi modře, názvy živočichů, kteří dýchají

Více

Nepůvodní druhy ryb v našich vodách. Jana Svobodová

Nepůvodní druhy ryb v našich vodách. Jana Svobodová Nepůvodní druhy ryb v našich vodách Jana Svobodová Introdukce Člověkem prováděné přemisťování rybích druhů do míst, kde se původně nevyskytovaly. Účel: trvalé zachování nového druhu v přírodě nebo v chovu.

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Reportáž Miami Seaquarium 2011

Reportáž Miami Seaquarium 2011 Reportáž Miami Seaquarium 2011 Adresa: Miami Seaquarium 4400 Rickenbacker Causeway Miami, Fl 33149 Tel.: (305) 361-5705 Web: http://www.miamiseaquarium.com/ Mají otevřeno 365 dní v roce, raději si to však

Více

Život ve vodě a u vody

Život ve vodě a u vody Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.28 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1 Základní informace Projekt E-názor má za cíl pomoci obcím zajistit dostupnost a reprezentativnost názorů obyvatel prostřednictvím elektronického sociologického nástroje pro e-participaci. Projekt realizuje

Více

Úhoř říční - Anguilla anguilla

Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř je naprosto nezaměnitelná ryba obývající vody velké části Evropy. Je proslulý svým ojedinělým rozmnožovacím cyklem, během něhož táhnou dospělé ryby do vzdálených oblastí

Více

Test C: LEGISLATIVA. 1. V rybníkářství se lov provádí: a) hromadně účinnými metodami lovu. b) prostřednictvím manipulace s vodou.

Test C: LEGISLATIVA. 1. V rybníkářství se lov provádí: a) hromadně účinnými metodami lovu. b) prostřednictvím manipulace s vodou. Test C: LEGISLATIVA 1. V rybníkářství se lov provádí: a) hromadně účinnými metodami lovu b) prostřednictvím manipulace s vodou c) lovem na udici 2. Výkon rybářského práva: a) lze vykonávat pouze v rybářském

Více

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové RYBY Třída: Ryby - vodní živočichové(sladká i slaná voda) - druhově nejpočetnější skupina obratlovců -tělojeprotáhlé,zestranzploštělé,členísenahlavu,trupaocas(hlava je nepohyblivá- srůstá s trupem) - pohybují

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.12 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Základní informace o chovu ryb a kontrole rybničního prostředí

Základní informace o chovu ryb a kontrole rybničního prostředí CENTRUM PRO PÉČI O MOKŘADY A VODU V KRAJINĚ Základní informace o chovu ryb a kontrole rybničního prostředí RNDr. Richard Faina ENKI o.p.s. Třeboň TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM

Více

Štika obecná. Pstruh obecný. latinsky: Esox lucius slovensky: Šťuka obyčajná anglicky: Pike, v USA Northern Pike německy: Hecht hovorově: zubatá

Štika obecná. Pstruh obecný. latinsky: Esox lucius slovensky: Šťuka obyčajná anglicky: Pike, v USA Northern Pike německy: Hecht hovorově: zubatá Štika obecná latinsky: Esox lucius slovensky: Šťuka obyčajná anglicky: Pike, v USA Northern Pike německy: Hecht hovorově: zubatá řád: Bezostní čeleď: Štikovití potrava: dravec délka života: 15 let pohlavní

Více

Hřbetní ploutev. Tuková ploutvička. Vousky. Ocasní ploutev. Břišní ploutev. Řitní ploutev. Prsní ploutev. vnější stavba

Hřbetní ploutev. Tuková ploutvička. Vousky. Ocasní ploutev. Břišní ploutev. Řitní ploutev. Prsní ploutev. vnější stavba Ryby Hřbetní ploutev Tuková ploutvička Vousky Prsní ploutev Břišní ploutev Řitní ploutev Ocasní ploutev vnější stavba Hlava První část hřbetní ploutve Druhá část hřbetní ploutve Skřele Postranní čára Trup

Více

Test B: BIOLOGIE. 1. Ryby řadíme mezi: a) obratlovce b) ploutvonožce c) šupinatce

Test B: BIOLOGIE. 1. Ryby řadíme mezi: a) obratlovce b) ploutvonožce c) šupinatce Test B: BIOLOGIE 1. Ryby řadíme mezi: a) obratlovce b) ploutvonožce c) šupinatce 2. Podle přirozených životních společenstev rozeznáváme v tekoucích vodách: a) 4 pásma: pstruhové, lipanové, parmové a cejnové

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE LÁSKA ZVÍŘAT ANEB JAK SE ZVÍŘATA ROZMNOŽUJÍ ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B OBSAH I Úvod II Teoretická část 1 Bezobratlí 1.1

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. sinkulová 1/9 5.2.02.5 Významné mořské ryby - jsou hlavním zdrojem potravy obyvatelstva přímořských států sleď obecný v severních mořích, plankton, korýši, drobné ryby, slaneček /nasoluje se/, udí se /uzenáč/, marinuje

Více

Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD. 2008-06-25 verze první

Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD. 2008-06-25 verze první Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD 2008-06-25 verze první Vody je možno dělit z mnoha různých hledisek a podle mnoha ukazatelů. Nejjednodušším a pro obyčejného člověka

Více

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem .7. Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem Předpoklady: 70 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem: znamená? 3 y = = = = 3 y y y 3 = ; = ; = ;.... Co to Pedagogická poznámka: Nechávám studenty,

Více

Název materiálu: Ryby - zástupci

Název materiálu: Ryby - zástupci Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.19 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Vy_32_Inovace_04_Afrika pracovní list

Vy_32_Inovace_04_Afrika pracovní list Vy_32_Inovace_04_Afrika pracovní list Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/21.1674 Autor: Bc. Petr Grossmann Anotace Digitální studijní materiál je věnován učivu zeměpisu

Více

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese.

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. 25 JAK VYPADÁ RYS Víš, jak vypadá rys? Potom mu určitě vybereš

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více

Opakování plazi, obojživelníci, ryby

Opakování plazi, obojživelníci, ryby Opakování plazi, obojživelníci, ryby 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Otázka 1 Když uvedu, že tato skupina živočichů má kůži šupinatou, neustále vlhkou,

Více

Vzdělávací oblast : Člověk a příroda. Předmět : Zeměpis. Téma : Lidské rasy. Ročník: 9.

Vzdělávací oblast : Člověk a příroda. Předmět : Zeměpis. Téma : Lidské rasy. Ročník: 9. Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Předmět : Zeměpis Téma : Lidské rasy Ročník: 9. Popis: Pracovní list pro výuku zeměpisu je určen k procvičení a upevnění znalostí o lidských rasách. Zaměřuje se na

Více

TEST. na přezkoušení uchazeče. pro získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku. 1. O jaký druh ryby se jedná.

TEST. na přezkoušení uchazeče. pro získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku. 1. O jaký druh ryby se jedná. TEST na přezkoušení uchazeče pro získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku 1. O jaký druh ryby se jedná a] úhoř říční b] lipan podhorní c] hrouzek obecný 2. O jaký druh ryby se jedná a]

Více

1. Cizinci v České republice

1. Cizinci v České republice 1. Cizinci v České republice Počet cizinců v ČR se již delší dobu udržuje na přibližně stejné úrovni, přičemž na území České republiky bylo k 31. 12. 2011 evidováno 434 153 osob III. Pokud vezmeme v úvahu

Více

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Anotace: Opakování učiva o savcích. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Pracovní list je vhodný k opakování učiva o savcích. Speciální vzdělávací

Více

10 vlastivěda dum Vodstvo.notebook. February 05, 2014

10 vlastivěda dum Vodstvo.notebook. February 05, 2014 1 VODSTVO POVODÍ ÚMOŘÍ ROZVODÍ území, z něhož odvádí vody jeden tok území, z něhož odtéká voda do jednoho moře hranice mezi POVODÍMI nebo ÚMOŘÍMI rozvodí úmoří Baltského moře úmoří Severního moře úmoří

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: PTÁCI 6. PĚVCI, ŠPLHAVCI, KUKAČKY. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: PTÁCI 6. PĚVCI, ŠPLHAVCI, KUKAČKY. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: Využití ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky Název DUM: Ryby-druhy (prezentace) Třída:

Více

OBSAH. ZÁVĚREČNÁ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE IX. ročník Rybníky a ryby, Aneta Čepeláková

OBSAH. ZÁVĚREČNÁ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE IX. ročník Rybníky a ryby, Aneta Čepeláková Toto téma Rybníky a ryby jsem si vybrala, protože se mi to líbí a baví mě chytání ryb a také prostředí kolem rybníků. Ráda bych se jela na některé z těchto rybníků podívat i s přáteli, protože si u vody

Více

ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ. Pracovní sešit pro začínající malé rybáře AKTUALIZOVANÁ VERZE

ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ. Pracovní sešit pro začínající malé rybáře AKTUALIZOVANÁ VERZE ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ Odbor mládeže Rady ČRS Pracovní sešit pro začínající malé rybáře AKTUALIZOVANÁ VERZE Autoři: Mgr. Barbora Schneiderová Ing. Ivan Bílý, Ph.D. Autoři aktualizace: Lenka Bartošová Bronislav

Více

1. Celkový pohled na cizince

1. Celkový pohled na cizince 1. Celkový pohled na cizince V roce 2012 došlo k nárůstu cizinců oproti loňskému roku o 1 793 osob - zatímco v roce 2011 bylo evidováno 434 153 cizinců, v roce 2012 to bylo 435 946 cizinců. Jak je patrné

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ Zahrej si AZ kvíz. Pod každým písmem je schovaná otázka. Pokud na ni odpovíš správně, můžeš si vymalovat políčko barvou, jakou si zvolíš. Pokud odpovíš správně, může na otázku

Více

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam - Prima Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo vznik, vývoj,

Více

Odpovědi na soutěžní otázky:

Odpovědi na soutěžní otázky: Odpovědi na soutěžní otázky: 1. Co tvoří hlavní potravu ryb? Většina našich ryb se živí bezobratlými živočichy, kteří se zdržují převážně v kalné vodě u dna. 2. Jak se měří délka ryb? Od vrcholu rypce

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.2 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Třída: RYBY (Pisces) STAVBA TĚLA:

Třída: RYBY (Pisces) STAVBA TĚLA: Třída: RYBY (Pisces) Vodní živočichové Nejpočetnější skupina bezobratlých velikost od několika milimetrů (mořská ryba hlaváč - 16 mm) až do 10 m (vyza velká - 10 m, 1500 kg) Věda studující ryby STAVBA

Více

Anotace - Autor - Jazyk - O eká k vaný n v ýstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova - Druh učebního materiálu - Druh interaktivity -

Anotace - Autor - Jazyk - O eká k vaný n v ýstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova - Druh učebního materiálu - Druh interaktivity - Anotace - Ryby Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, schopnosti rozlišit mořské a sladkovodní ryby, odpovědět na doplňující otázky

Více

Vlak dětství a naděje opět nalezl své diváky

Vlak dětství a naděje opět nalezl své diváky Vlak dětství a naděje opět nalezl své diváky Šestým dílem nabídnutým na ČT1 v pondělí 25. července 2005 skončilo nové uvedení dramatického seriálu. Seriál natočil režisér Karel Kachyňa na motivy knih Poslední

Více

Anotace. Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Druh učebního materiálu. Cílová skupina

Anotace. Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Druh učebního materiálu. Cílová skupina Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Dagmar Kaisrová Čeština Plynulé čtení s porozuměním. Schopnost vyhledávání

Více

1. Čím jsou chráněny žábry před poškozením: 2. Kde je tlak v plynovém měchýři větší: 3. Mají ryby chuť: 4. Postranní čára je:

1. Čím jsou chráněny žábry před poškozením: 2. Kde je tlak v plynovém měchýři větší: 3. Mají ryby chuť: 4. Postranní čára je: 1. Čím jsou chráněny žábry před poškozením: a) skřelemi b) šupinami c) kůží 2. Kde je tlak v plynovém měchýři větší: a) v hlubokých vrstvách vody b) v povrchových vrstvách vody c) v proudící vodě 3. Mají

Více

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé)

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Přírodopis VII. RYBY Nejpočetnější skupina obratlovců Studenokrevní Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Dýchání - žábrami (kryté skřelemi), O2 rozpuštěný ve vodě Tělo kryto kůží - šupiny Plynový

Více

Ploutvonožci. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 19. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Ploutvonožci. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 19. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Ploutvonožci Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 19. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí se skupinou savců, kteří se adaptovali k vodnímu životu

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03 Ryby Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS

Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 07 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 11.10.2013 1 Sladkovodní ryby pásma, výživa Předmět: Ročník:

Více

2.7.1 Mocninné funkce s přirozeným mocnitelem

2.7.1 Mocninné funkce s přirozeným mocnitelem .7. Mocninné funkce s přirozeným mocnitelem Předpoklad: 0 Pedagogická poznámka: K následujícím třem hodinám je možné přistoupit dvěma způsob. Já osobně doporučuji postupovat podle učebnice. V takovém případě

Více

Úkol: 1. Morfologické znaky korýšů raků

Úkol: 1. Morfologické znaky korýšů raků Metodický list Biologie Korýši Pracovní list-řešení 1 Úkol: 1. Morfologické znaky korýšů raků a) prostuduje, zakreslete a popište oko raka zakreslí složené oko na stopce uveďte typ oka a typ vidění: složené

Více

Rybářský řád pro rok 2006

Rybářský řád pro rok 2006 Rybářský řád pro rok 2006 Český rybářský svaz Přehled nejdůležitějších ustanovení zákona č. 99/2004 Sb. a vyhlášky č. 197/2004 Sb. a Bližší podmínky výkonu rybářského práva platné na revírech Českého rybářského

Více

Obrázky a základ textu: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_obratlovci/

Obrázky a základ textu: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_obratlovci/ 1 Patří do skupiny lososovitých, pro které je typická tzv. tuková ploutvička. Vytvořil stálé sladkovodní populace, které přestaly táhnout do moře. Dosahují délky 500 mm hmotnosti až 2 kg. Vyhovují jim

Více

Chobotnatci. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 20. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Chobotnatci. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 20. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Chobotnatci Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 20. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s největšími suchozemskými savci. Chobotnatci znaky - Největší

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_6B_17_Austrálie_rostlinstvo_živočišstvo_zajímavosti

Název DUM: VY_32_INOVACE_6B_17_Austrálie_rostlinstvo_živočišstvo_zajímavosti Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Zeměpis 6. 7. Název DUM: VY_32_INOVACE_6B_17_Austrálie_rostlinstvo_živočišstvo_zajímavosti Vyučovací

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 27. 05.

Více

C v celé výkonnostní třídě.

C v celé výkonnostní třídě. Dobrý den. Aktuální informace k 01.09.2013 Emisní třída 4 a automatický kotel na uhlí = Benekov C S potěšením Vám mohu oznámit, že jako první v ČR má firma Benekov certifikovaný automatický kotel na uhlí

Více

Legislativní podmínky rybolovu

Legislativní podmínky rybolovu Sportovní rybolov Legislativní podmínky rybolovu Podmínky pro získání oprávnění k výkonu rybářského práva ve pstruhových a mimopstruhových vodách prof. Ing. Petr Spurný, CSc. Právní rámec výkonu rybářského

Více

prohnutí páteře obratel

prohnutí páteře obratel KOSTRA Kostra je pro člověka velmi důležitá, protože chrání vnitřní orgány a umožňuje mu spolu se svaly pohyb. Kostru dospělého člověka tvoří asi 233 kostí. Pohyblivé spojení kostí se jmenuje kloub, nepohyblivé

Více

řád Holobřiší Úhořovití úhoř říční

řád Holobřiší Úhořovití úhoř říční řád Anguilliformes - Holobřiší Zástupci jsou ryby s protáhlým, hadovitým tělem. Pokud je vyvinut plynový měchýř, je spojen s jícnem (Physostomi). Ploutve jsou bez tvrdých paprsků, břišní ploutve mohou

Více

Populační parametry raka říčního (Astacus astacus) v Lomském potoce

Populační parametry raka říčního (Astacus astacus) v Lomském potoce Populační parametry raka říčního (Astacus astacus) v Lomském potoce Rak říční (Astacus astacus) Rak říční je nejrozšířenější druh raka na území ČR a je chráněný zákonem. Obývá řeky, rybníky a potoky. Ideální

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Číslo DUMu/Název DUMu:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880. Digitální učební materiály Monitorování životního prostředí. Ekologické pojmy

CZ.1.07/1.5.00/34.0880. Digitální učební materiály  Monitorování životního prostředí. Ekologické pojmy Název školy Číslo projektu STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Název projektu Klíčová aktivita Digitální učební materiály

Více

Ocean 48, OC Letmo, 21.11.

Ocean 48, OC Letmo, 21.11. Ocean 48, OC Letmo, 21.11. čeleď obchodní název český zoologický název vědecký název okounovití Candát-filet Candát obecnný Sander lucioperca cípalovití Cípal hlavatý Cípal hlavatý Mugil cephalus platýsovití

Více

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Pstruh potoční se představuje

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Pstruh potoční se představuje Autor: Diana Kotová Datum: 15. 11. 2011 Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Pstruh potoční se představuje Anotace:

Více

EXTENZIVNÍ RYBNIČNÍ CHOV LOSOSOVITÝCH RYB NA ŠUMAVĚ

EXTENZIVNÍ RYBNIČNÍ CHOV LOSOSOVITÝCH RYB NA ŠUMAVĚ JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH FAKULTA RYBÁŘSTVÍ A OCHRANY VOD Ústav rybniční akvakultury EXTENZIVNÍ RYBNIČNÍ CHOV LOSOSOVITÝCH RYB NA ŠUMAVĚ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Lubomír Bečák Vedoucí

Více

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo.

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo. Živočišná říše Živočišná říše Živočišná říše je obrovská. Skládá se z pěti skupin obratlovců, zvaných savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Kromě nich však existuje velké množství živočichů, které

Více

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce.

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. 9.1.9 Kombinace II Předpoklady: 9108 Př. 1: Je dána pěti prvková množina: M { a; b; c; d; e} =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. Vypisujeme

Více

Produkce je získávána bez použití krmiv a hnojiv (přirozená produkce) nebo s omezeným využitím malých dávek krmiv nebo hnojiv.

Produkce je získávána bez použití krmiv a hnojiv (přirozená produkce) nebo s omezeným využitím malých dávek krmiv nebo hnojiv. Extenzivní chov ryb Extenzivní chov ryb předpokládá existenci tzv. normální (nezhuštěné) rybí obsádky. Počet ryb v nádrži je přizpůsoben úživnosti nádrže a množství přirozené potravní nabídky (vodní bezobratlí,

Více

Jak se stát rybářem. Rybářský team Dolnobřežanská Bělice. Jiří Šimák, Viktor Lebeda

Jak se stát rybářem. Rybářský team Dolnobřežanská Bělice. Jiří Šimák, Viktor Lebeda Jak se stát rybářem Rybářský team Dolnobřežanská Bělice Jiří Šimák, Viktor Lebeda 1 Obsah 1 Etika Rybáře... 3 2 Druhy vod a jejich význam... 5 3 Naše ryby... 8 3.1 Stavba těla ryb... 8 3.2 Anatomie ryb...

Více

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Obsah Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)... 1 Obsah... 1 Historie... 1 Zoologické zařazení... 2 Rozšíření... 2 Legislativa... 3 Zoologie... 4 Ekologie...

Více

KYTOVCI (4. pracovní sešit) Úkol: Změř délku kytovců a zapiš. délka v metrech: druh:

KYTOVCI (4. pracovní sešit) Úkol: Změř délku kytovců a zapiš. délka v metrech: druh: Úkol: Změř délku kytovců a zapiš KYTOVCI (4. pracovní sešit) druh: délka v metrech: Součástí sady o kytovcích jsou tabulky, kde děti najdou v poměru velikostí obrázky kytovců se správnou mírou, rychlost

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.4 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

Zvířata ve vodě kdv0177.indd 11 kdv0177.indd 11 2.12.2013 12:23:15 2.12.2013 12:23:15

Zvířata ve vodě kdv0177.indd 11 kdv0177.indd 11 2.12.2013 12:23:15 2.12.2013 12:23:15 Zvířata ve vodě kdv0177.indd 11 2.12.2013 12:23:15 Pstruh obecný potoční potoční tukovou ploutvičku. Je to měkká ploutvička mezi hřbetní a ocasní ploutví. Délka těla: 20 až 60 cm Hmotnost: až 2,5 kg Pstruh

Více

Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod

Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod Říční rybářství Rybářské vyuţití tekoucích vod prof. Ing. Petr Spurný, CSc. Rybářské vyuţití tekoucích vod První rybářské spolky vznikaly v Čechách

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta rybářství a ochrany vod Ústav akvakultury. Bakalářská práce Rybí společenstvo přítoků Teplé Vltavy

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta rybářství a ochrany vod Ústav akvakultury. Bakalářská práce Rybí společenstvo přítoků Teplé Vltavy Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta rybářství a ochrany vod Ústav akvakultury Bakalářská práce Rybí společenstvo přítoků Teplé Vltavy Autor: Radek Gebauer Vedoucí bakalářské práce: Ing.

Více

Coriolisova síla. - projevy Coriolisovy síly na Zemi

Coriolisova síla. - projevy Coriolisovy síly na Zemi Coriolisova síla - projevy Coriolisovy síly na Zemi Coriolisova síla: - je setrvačná síla působící na tělesa, která se pohybují v rotující soustavě tak, že se mění jejich vzdálenost od osy otáčení - je

Více

Český rybářský svaz. platné platné na na revírech Českého rybářského svazu svazu

Český rybářský svaz. platné platné na na revírech Českého rybářského svazu svazu Český rybářský svaz Přehled Přehled nejdůležitějších ustanovení zákona č. 99/2004 Sb. Sb. a a vyhlášky č. 197/2004 Sb., Sb., ve ve znění pozdějších předpisů a bližší podmínky výkonu bližší rybářského podmínky

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova -

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova - Anotace Želvy Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, ověření při odpovídání na otázky k textům, doplnění chybějících slov do vět,

Více

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX Grizzly na dosah Jsou oprávněně považováni za krále severu. Majestátní, neoblomní, ale také tolerantní, pokud je zbytečně neprovokujete. A když se poštěstí, dostanete se k nim téměř na délku paže. 2 KOKTEJL

Více

PTÁCI. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165. Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 22.8.

PTÁCI. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165. Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 22.8. PTÁCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 22.8.2011 Anotace Prezentace stálých, stěhovaných a domácích zvířat.

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Tkáně trofické, svalové a nervové 1/48

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Tkáně trofické, svalové a nervové 1/48 "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Tkáně trofické, svalové a nervové Trofické tkáně Charakteristická je tekutá mezibuněčná hmota Tvoří je míza a krev 2

Více

Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy

Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy KBE 343 Hydrobiologie pro terrestrické biology JEN SCHEMATA, BEZ FOTO! Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy Proč moře? Děje v moři a nad mořem rozhodují o klimatu pevnin Produkční procesy v moři ovlivňují

Více

Buňka-složení,výživa. Organismy nebuněčné,jednobuněčné a mnohobuněčné. Pletivo,tkáň,orgán,orgánová soustava,organismus

Buňka-složení,výživa. Organismy nebuněčné,jednobuněčné a mnohobuněčné. Pletivo,tkáň,orgán,orgánová soustava,organismus -zhodnotí vliv jednotlivých sfér Země na vznik a vývoj života -orientuje se v názorech na vznik země a života -vysvětlí,co zkoumají jednotlivé biologické vědy uvede příklady rozmanitosti přírody Země a

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIII - 2.3.5.1 Historie Windows stanic Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 3. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt

Více

Datum: 7. 10. 2011. Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Téma: Čtení o ježkovi

Datum: 7. 10. 2011. Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Téma: Čtení o ježkovi Autor: Diana Kotová Datum: 7. 10. 2011 Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Čtení o ježkovi Anotace: Pracovní

Více

PROJEKTOVÁNÍ HYDROTECHNICKÝCH OBJEKTŮ VRÁMCI OCHRANY PŘED POVODNĚMI

PROJEKTOVÁNÍ HYDROTECHNICKÝCH OBJEKTŮ VRÁMCI OCHRANY PŘED POVODNĚMI PROJEKTOVÁNÍ HYDROTECHNICKÝCH OBJEKTŮ VRÁMCI OCHRANY PŘED POVODNĚMI RIZIKA A POZITIVA VE VZTAHU K RÁMCOVÉ SMĚRNICI O VODÁCH Mgr. Ing. Michal Pravec Obsah Soulad základních směrnic ve vodní politice Guidance

Více

Bakalářská práce. Potrava nedravých druhů ryb v nově napouštěné nádrži Chabařovice.

Bakalářská práce. Potrava nedravých druhů ryb v nově napouštěné nádrži Chabařovice. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta Katedra rybářství Studijní program: B4103 Zootechnika Studijní obor: Rybářství Bakalářská práce Potrava nedravých druhů ryb v nově napouštěné

Více

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm.

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. Marek Hák 25.1.2013 Popis Tygr indický je kočkovitá šelma (Panthera tigris tigris) také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Více