Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever"

Transkript

1 Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŠ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/ Název výukového materiálu: Význační rostliny v PR Háj Vzdělávací obor: Člověk a příroda Tvůrce výukového materiálu: Mgr. Tomáš Korelus Období: ročník Klíčová aktivita: Environmentální výchova

2 Význačné rostliny v PR Háj

3 Pěchava vápnomilná čeleď: lipnicovité Vytrvalá, trsnatá tráva. Na jaře z oddenku vyrůstají tenká, tuhá stébla zakončena válcovitým lichoklasem. Kvete od března do května. Roste zejména na slunných vápencových skalách. Nejzápadněji položeným místem jejího výskytu v ČR je Malochova skalka v PR Háj.

4 Sleziník červený čeleď: osladičovité Drobná, bohatě trsnatá kapradina vyrůstající v puklinách skal. Z oddenku vyrůstají lichozpeřené listy, které mají na spodní straně hnědé výtrusnice. Tento druh je rozšířen po celém světě (je kosmopolit). Nejčastěji roste na sušších skalnatých místech.

5 Sleziník routička čeleď: osladičovité Malá, trsnatá a suchovzdorná kapradina s krátkým, plazivým oddenkem, ze kterého vyrůstají tmavě zelené listy. Na spodní straně jsou výtrusnicové kupky, ze kterých v době zralosti vypadávají výtrusy. Tento sleziník patří mezi naše nejmenší kapradiny. Vyhledává vápencové podklady, často roste ve zdech hradů a zřícenin.

6 Sleziník severní čeleď: osladičovité Hustě trsnatá kapradina s plazivým oddenkem a svazčitými kořeny. Listy jsou tmavě zelené, dlouze řapíkaté a jejich čepele vidličnatě větvené. Na spodní straně čepelí jsou výtrusnice s výtrusy, které rozšiřuje vítr a voda.

7 Osladič obecný čeleď: osladičovité Středně velká kapradina s dlouhým, plazivým oddenkem, ze kterého vyrůstají dlouhé, žlutozelené listy, které jsou nejprve spirálovitě stočené a později ploché. Na spodní straně jsou výtrusnicové kupky s kulovitými výtrusy. Osladič roste zejména na stinných skalách.

8 Violka vonná čeleď: violkovité Drobná, aromatická rostlina s tmavě zelenými listy, které mají vejčitý tvar. Tvoří dva typy květů. Na jaře tmavě fialové, vonné neplodné květy a na konci léta drobné nevonné plodné květy. Plodem jsou tobolky, ze kterých vypadávají drobná semena a ta jsou roznášena po okolí mravenci.

9 Mochna jarní čeleď: růžovité Vytrvalá, plazivá, hustě trsnatá bylina se silným a větveným oddenkem. Z něho vyrůstají přízemní listy a větvená, chlupatá lodyha. Květy jsou sytě žluté, oboupohlavné. Roste na slunných, částečně skalnatých místech. Kvete časně zjara a vytrvává až do poloviny června.

10 Orsej cibulkatá čeleď: pryskyřníkovité Středně vysoká, vytrvalá, jedovatá bylina se svazčitými kořeny a protáhlými hlízami, ze kterých vyrůstá lodyha. Listy mají dlouhé řapíky, srdčité čepele s nepravidelným vroubkováním. Květy jsou pravidelné, jasně žluté. Orsej kvete od března do května na vlhkých stanovištích.

11 Sasanka hajní čeleď: pryskyřníkovité Vytrvalá, jedovatá bylina hájů a pasek. Z plazivého oddenku vyrůstá přímá lodyha zakončená jedním bílým květem. Kvete od počátku března do poloviny května na vlhčích místech. Obsahuje jedovatý alkaloid anemonin, který dodává její šťávě hořkou chuť, a proto ji zvířata nepožírají. Sušením jedovatost ztrácí

12 Sasanka pryskyřníkovitá čeleď: pryskyřníkovité Vytrvalá, jedovatá bylina. Z oddenku vyrůstá přímá, jednoduchá lodyha zakončená oboupohlavným sytě žlutým květem. Kvete stejně jako sasanka hajní od března do května a místy tvoří souvislé porosty.

13 Jaterník trojlaločný čeleď: pryskyřníkovité Vytrvalá bylina s plazivým oddenkem. Z oddenku vyrůstají dlouze řapíkaté trojlaločné listy a středně vysoké, chlupaté lodyhy zakončené pravidelnými, světle modrými květy. Kvete od konce března do konce května na vápencových půdách smíšených lesů.

14 Kopytník evropský čeleď: podražcovité Vytrvalá bylina s rozvětveným oddenkem, ze kterého vyrůstá lodyha. Lodyha nese dva leskle zelené, ledvinité listy na dlouhých řapících. Květy jsou hnědočervené, okvětí masité a voní pepřem. Rostlina obsahuje páchnoucí silice, které se dříve používaly jako prostředek k vyvolání zvracení.

15 Plicník tmavý čeleď: brutnákovité Bylina s větvenou, chlupatou lodyhou. Listy jsou přízemní, srdčité. Květenství je husté, složené z modrých a růžovofialových květů. K opylování dochází pomocí včel a čmeláků. Plodem jsou tvrdky, které roznáší mravenci. Rostlina se využívá k léčbě plicních chorob.

16 Podbílek šupinatý čeleď: zárazovité Vytrvalá, cizopasná rostlina bez zeleného barviva (chlorofylu). V půdě má dužnatý oddenek, který váží až několik kilogramů. Na jeho konci je kořen, který se větví na kořínky a pomocí nich se přisává na kořeny stromů nebo keřů a odebírá jim vodu. Roste na vlhčí půdě, zejména pod buky a olšemi.

17 Smrk ztepilý čeleď: borovicovité Jehličnaté stromy vysoké 20 až 30 metrů, s kuželovitou, hustou korunou. Jejich větve jsou prohnuté, jehlice tuhé a tmavě zelené. Šišky jsou převislé a nerozpadavé. Obsahují křídlatá semena. Kořeny mělce uložené (vývraty). Nejlépe roste ve vlhčích půdách. Jeho dřevo se využívá k výrobě nábytku a hudebních nástrojů.

18 Smrk pichlavý čeleď: borovicovité Jehličnan s užší kuželovitou až válcovitou korunou, původem ze Severní Ameriky. Jeho jehlice jsou pichlavé, tuhé a odstálé. Šišky úzké a plodní šupiny mírně zvlněné. Je odolný, dobře snáší sucho i znečištěné ovzduší. Kůra je tmavě hnědá, souvislá. Často je vysazován v parcích.

19 Borovice lesní čeleď: borovicovité Jehličnan s kůlovým kořenem (až 12m) a široce kulovitou korunou. Kůra dospělých stromů je rezavě hnědá, rozpraskaná. Jehlice jsou světle zelené, ve svazečku po dvou. Samčí šištice jsou žluté, samičí růžově červené, zrající dva roky. Roste na chudých písčitých půdách.

20 Borovice černá čeleď: borovicovité Vyšší jehličnatý strom s nápadným černošedým kmenem a širší tmavě zelenou korunou. Jehlice jsou dlouhé, pichlavé a ve svazečku po dvou. Pupeny jsou pryskyřičnaté, šišky velké a lesklé. Borovice černá je náročnější na teplo a dobře snáší vápenaté půdy.

21 Dub letní čeleď: bukovité Statný listnatý strom s nepravidelnou korunou a mohutnými větvemi. Kůra je černošedá, hluboce rozbrázděná. Listy krátce řapíkaté s pěti páry laloků. Kvete v květnu, plodem jsou žaludy vyrůstající po dvou až pěti na dlouhých stopkách. Jeho dřevo je velmi tvrdé, používá se jako stavební materiál.

22 Buk lesní čeleď: bukovité Statný strom se štíhlým kmenem a hladkou šedou kůrou. Listy řapíkaté, široce vejčité, téměř celokrajné. Plodem jsou trojboké nažky (bukvice) bohaté na olej. Slouží jako potrava lesní zvěři. Kvete v dubnu a květnu. Má velmi cenné a tvrdé dřevo.

23 Habr obecný čeleď: lískovité Strom se širokou, kulovitou korunou a hladkou bělošedou kůrou. Listy jsou podlouhle vejčité, zašpičatělé, na okraji dvojitě pilovité. K opylení dochází větrem, plodem jsou jednosemenné oříšky.

24 Seznam použité literatury Bőhm, Č. et Vaněk, Vl. (1981): Okrasné dřeviny. Státní zemědělské nakladatelství. Praha. Dostál, J. (1989): Nová květena ČSSR 1. Academia. Praha. Dostál, J. (1989): Nová květena ČSSR 2. Academia. Praha. Hron, F. et Zejbrlík, O. (1979): Rostliny luk, pastvin, vod a bažin. SPN. Praha. Pilát, A. et Ušák, O. (1988): Kapesní atlas rostlin. SPN. Praha. Regal, V. et Šindelářová, J. (1970): Atlas nejdůležitějších trav. Státní zemědělské nakladatelství. Praha.

VY_52_INOVACE_83 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Tis červený

VY_52_INOVACE_83 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Tis červený VY_52_INOVACE_83 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Tis červený Tis červený Taxus baccata L. Strom s přímým kmenem, často vícekmenný, vždyzelený,

Více

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice Prir2-III-30 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Anotace: Materiál slouží jako pomůcka k probíranému tématu - tř. dvouděložné rostliny (7. ročník) třída: Dvouděložné rostliny čeleď: Pryskyřníkovité

Více

JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY 1. Poznáš následující stromy podle nápovědy?

JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY 1. Poznáš následující stromy podle nápovědy? JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY 1. Poznáš následující stromy podle nápovědy? 1. Roste v mírném pásmu severní polokoule Roste na světlejších místech s písčitou půdou Jehlice vyrůstají po dvou Kořeny vrůstají

Více

VY_52_INOVACE_75 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Buk lesní

VY_52_INOVACE_75 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Buk lesní VY_52_INOVACE_75 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Buk lesní Buk lesní - Fagus sylvatca L. Strom s rovným válcovým kmenem. Koruna je kulovitá.

Více

VY_52_INOVACE _80 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE _80 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE _80 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Lípa srdčitá Lípa srdčitá Tilia cordata Mill. Strom statný, středních rozměrů, opadavý

Více

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN. SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: V 18. STOLETÍ SE KVŮLI VELKÉ SPOTŘEBĚ DŘEVA ZAČALY ZAKLÁDAT UMĚLÉ LESY A TO ZE SMRKU, PROTOŽE TEN RYCHLE ROSTE A TO SE VYPLATÍ TĚM, KDO HO CHTĚJÍ RYCHLE

Více

V LESE BYLINY. Když se vydáš do lesa, uvidíš spoustu rostlin. Dokážeš je správně pojmenovat?

V LESE BYLINY. Když se vydáš do lesa, uvidíš spoustu rostlin. Dokážeš je správně pojmenovat? V LESE BYLINY Když se vydáš do lesa, uvidíš spoustu rostlin. Dokážeš je správně pojmenovat? konvalinka sněženka prvosenka violka vonná podsněžník jarní vonná bledule rulík kapraď jahodník jarní zlomocný

Více

Mgr. Gabriela Burešová

Mgr. Gabriela Burešová Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_12 Název vzdělávacího materiálu Stromy listnaté, jehličnaté Člověk a příroda Jméno autora Anotace

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola a Mateřská škola Litvínov Janov, Přátelství 160, okres Most PSČ 435 42, tel/fax 476742362 IČO: 00832502 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: 1.07/1.4.00/21.3183,,Škola

Více

BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584, MOST 434 01

BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584, MOST 434 01 STŘEDOŠKOLSKÁ TECHNIKA 2012 Setkání a prezentace prací studentů na ČVUT BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584,

Více

NAHOSEMENNÉ (PINOPHYTA)

NAHOSEMENNÉ (PINOPHYTA) NAHOSEMENNÉ (PINOPHYTA) metodický list Při laboratorních pracích a k demonstracím používáme výlučně čerstvý materiál, zejména pokud studujeme stavbu vegetativních orgánů. Sebraný materiál určujeme podle

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 17 Dub Ing. Hana Márová

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 12 Smrk Ing. Hana Márová

Více

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea)

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) Velmi statný strom dosahující 30 35 m výšky, s nepravidelnou korunou se silnými větvemi, kmen má válcovitý s hrubou, šedohnědou, podélně a hluboko trhlinatou borkou. Listy má

Více

Gymnospermické rostliny. (nahosemenné)

Gymnospermické rostliny. (nahosemenné) Gymnospermické rostliny (nahosemenné) Dokonalá převaha sporofytu nad gaetofytem Dřeviny s otevřenými kolaterálními svazky Listy stálezelené, zřídka každoročně opadavé Květy jednopohlavné, bezobalné v šišticových

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12 Číslo materiálu: Název materiálu: ROSTLINNÉ ORGÁNY Písemná práce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Marcela Kováříková JMÉNO: A 1. Jak se nazývá rostlinný orgán, který má rozmnožovací funkci

Více

Aplikovaná biologie. Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013

Aplikovaná biologie. Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013 Aplikovaná biologie Barbora Hoďáková, 4.A, 2012/2013 Kebule korková, Anamirta cocculus, chebulovité statný keř z Indie (J Asie) užívá se sušených peckovic - chebulí neboli kebulí, obsahují jed cocculin

Více

- oddělení Rhyniofyta (+protracheophyta, zosterophyllophyta, trimerophyta)

- oddělení Rhyniofyta (+protracheophyta, zosterophyllophyta, trimerophyta) Otázka: Vyšší rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Lucka J. SYSTÉM - Vývojová větev vyšší rostliny (není to taxon): 1. Vývojový stupeň psilofytní rostliny - oddělení Rhyniofyta (+protracheophyta, zosterophyllophyta,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 2 Rozmnožování rostlin

Více

2. Ostatní dvoudìložné byliny I 1/7

2. Ostatní dvoudìložné byliny I 1/7 2. Ostatní dvoudìložné byliny I 1/7 2.1 Napiš k jednotlivým kresbám dvoudìložných rostlin jejich správný název.... pomnìnka lesní mák vlèí... violka trojbarevná....... kostival lékaøský... Nápovìda:, violka

Více

Kapraďorosty. Plavuně. Přesličky

Kapraďorosty. Plavuně. Přesličky Kapraďorosty = plavuně, přesličky a kapradiny jsou to rostliny výtrusné mají pravá pletiva největšího rozvoje dosahovaly v prvohorách (vysoké jako stromy) vznikla z nich ložiska černého uhlí Plavuně (chybný

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 21 Buk Ing. Hana Márová

Více

VY_52_INOVACE_90 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Máta peprná

VY_52_INOVACE_90 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Máta peprná VY_52_INOVACE_90 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Máta peprná Máta peprná Mentha x piperin L. Hluchavkovité (Lamiaceae) Charakteristika

Více

VY_52_INOVACE _86 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Habr obecný

VY_52_INOVACE _86 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Habr obecný VY_52_INOVACE _86 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Habr obecný Habr obecný Carpinus betulas L. Strom statný, s širokou a vysokou, poněkud

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.13.4._PŘ TÉMA: společenstva lesů ČÍSLO PROJEKTU:

Více

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 22 Javor Ing. Hana Márová

Více

Rostlinné orgány. Kořen (radix)

Rostlinné orgány. Kořen (radix) - jsou tvořeny soubory pletiv - vyznačují se určitou funkcí a stavbou Rostlinné orgány Rostlinné orgány vegetativní (vyživovací) kořen, stonek, list - funkce : zajištění výživy, růstu a výměny látek s

Více

Švestka obecná ( slivoň domácí )

Švestka obecná ( slivoň domácí ) Švestka obecná ( slivoň domácí ) VY_52_INOVACE_107 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Švestka obecná ( slivoň domácí ) Prunus domestika

Více

Listnaté stromy a keře

Listnaté stromy a keře Listnaté stromy a keře pracovní list Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz Pracovní list je určen žákům sedmých ročníků základních škol a studentům nižšího stupně víceletých

Více

Vrba jíva. Vrba jíva Salix Caprea L.

Vrba jíva. Vrba jíva Salix Caprea L. Vrba jíva VY_52_INOVACE_89 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Vrba jíva Salix Caprea L. Strom menšího vzrůstu nebo velký keř, s prohýbaným

Více

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým:

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/08.0042 Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Ing. Martin Vlasák, Ph.D. - řešitel klíčové aktivity 06

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Mgr. Ludmila Svobodová & kolektiv PRACOVNÍ LISTY pro II. stupeň základních škol a víceletá gymnázia ČÁST BOTANICKÁ Připravili jsme pro vás pracovní listy s mnoha zajímavými úkoly. Můžete si tak ověřit

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Stonek morfologie autor: MVDr. Alexandra Gajová vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo

Více

Hrušeň planá ( polnička ) VY_52_INOVACE_103 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Hrušeň planá ( polnička ) VY_52_INOVACE_103 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Hrušeň planá ( polnička ) VY_52_INOVACE_103 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Hrušeň planá, polnička Pyrus pyraster L. Strom většinou

Více

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace.

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace. Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" Stavba těla rostlin Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace Autor Mgr. Zuzana Drahotová

Více

Herbář jarních rostlin

Herbář jarních rostlin PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY KATEDRA PEDAGOGIKY PRIMÁRNÍHO A ALTERNATIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Herbář jarních rostlin Podklad ke zhotovení herbáře - součást podmínek k udělení zápočtu z předmětu Přírodověda

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 19 Jilm Ing. Hana Márová

Více

ZELENÉ ŘASY rostliny bez stonku, listů a kořenu

ZELENÉ ŘASY rostliny bez stonku, listů a kořenu PŘEHLED ROSTLIN ZELENÉ ŘASY rostliny bez stonku, listů a kořenu Jednoduché tělo = stélka Skupiny spojených buněk kolonie Jednobuněční bičíkovci (pláštěnka) Řasy mnohobuněčné - řetězy buněk ROSTLINY NEJEN

Více

Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité 1) pryskyřníky (prudký, plazivý) 2) orsej jarní 3) sasanka hajní 4) hlaváček jarní 5) koniklece

Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité 1) pryskyřníky (prudký, plazivý) 2) orsej jarní 3) sasanka hajní 4) hlaváček jarní 5) koniklece Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité - vytrvalé byliny (oddenky, hlízy) - pětičetné, oboupohlavné květy (mnoho tyčinek a pestíků) - plody - nažky, měchýřky - jedovaté (farmaceutický průmysl) -

Více

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá stanoviště: přímé slunce výška: 1,5-2 m použití: soliterní, skupinová výsadba tvar: rozložitý olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: červená

Více

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 Anotace: Šablona: I/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Ročník: Materiál obsahuje prezentaci zaměřenou na poznávání listnatých

Více

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY DVOUDĚLOŽNÉ ROSTLINY VYBRANÉ ČELEDI obr. č. 1 znaky: rostlina ze semene klíčí 2 dělohami kořeny rozlišeny na hlavní a vedlejší listy se síťnatou žilnatinou květ pětičetný nebo čtyřčetný

Více

19. Park u Sekerovy vily

19. Park u Sekerovy vily 19. Park u Sekerovy vily Na tehdejším okraji Frýdku, na křižovatce ulic Staroměstské a Slezské, si v roce 1898 nechal postavit podnikatel Sekera honosnou vilu podle projektu stavitele Rudolfa Aulegka v

Více

Dendrologická stezka. Seznam druhů:

Dendrologická stezka. Seznam druhů: Chodovem byla vytvořena žáky a učiteli ZŠ Chodov Komenského v rámci předmětu Biologický seminář v roce 2013. Projekt vznikl za finanční podpory města Chodova a Karlovarského kraje. Smyslem této stezky

Více

Dictamnus L. třemdava

Dictamnus L. třemdava Dictamnus L. třemdava Rutaceae Rod zastoupený jedním druhem Dictamnus albus L. Dictamnus albus L. třemdava bílá (syn. Dictamnus fraxinella Pers.) Původ: Eurasijský druh - jižní a střední Evropa, západní

Více

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae)

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Otázka: Dvouděložné rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Jarys Dvouděložné rostliny ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Jsou to dřeviny, patří k vývojově nejstarším, v pletivech mají jedovaté látky, květní

Více

Botanika (nejen) pro včelaře. RNDr. Václav Švamberk

Botanika (nejen) pro včelaře. RNDr. Václav Švamberk Botanika (nejen) pro včelaře RNDr. Václav Švamberk Jedinečná kolekce 544 včelařsky významných rostlin ČR s podrobným popisem a určením Nektarodárnost, pylodárnost, fenologická specifikace rostlin Ku potěše

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více

NAHOSEMENNÉ (PINOPHYTA)

NAHOSEMENNÉ (PINOPHYTA) NAHOSEMENNÉ (PINOPHYTA) pracovní list Jsou to rostliny s převládající nepohlavní generací (sporofytem). Během jejich vývoje došlo k seskupování výtrusných listů (sporofylů) do šištic. Sporofyly nesou nahá

Více

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Invaze a její důsledky invazní (zavlečené, nepůvodní, introdukované) rostliny nejsou na daném území původní (domácí) a byly do něho člověkem úmyslně nebo neúmyslně

Více

Dřeviny ČR Smrčiny a subalpinské křoviny

Dřeviny ČR Smrčiny a subalpinské křoviny Dřeviny ČR Smrčiny a subalpinské křoviny Pozn.: Do smrčin a subalpinských křovin v přírodě zasahují i dřeviny nižších poloh, uvedené v dalších souborech. V tomto souboru jsou uvedeny dřeviny, které ve

Více

LISTNATÉ DŘEVINY. pracovní list

LISTNATÉ DŘEVINY. pracovní list LISTNATÉ DŘEVINY pracovní list Listnaté dřeviny spadají do třídy dvouděložných. Tvoří několik významných čeledí: bukovité, břízovité, lískovité, vrbovité, lípovité, javorovité. Jiné čeledi obsahují jak

Více

VY_42_INOVACE_M2_21 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, 582 55; IČ: 70987882; tel.: 569445137

VY_42_INOVACE_M2_21 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, 582 55; IČ: 70987882; tel.: 569445137 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 04.02 Pořadové číslo materiálu: 21 IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy)

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Mírný pás Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Podnebí Střídání čtyř ročních období Mírný pás Stepi ROSTLINY Stepi Pšenice Duté stéblo s kolénky. Plod obilka s výraznou rýhou. Kukuřice

Více

Rostliny na jaře - test

Rostliny na jaře - test Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Rostliny

Více

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula)

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula) Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin 2. Bříza bělokorá (Betula pendula) 24. 2. 2012 Autor školícího materiálu: Blanka Kocourková PP8: Mendelova univerzita

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.10.Bi.Nahosemenne_ rostliny Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření:

Více

Kryptomerie japonská

Kryptomerie japonská Pracovní listy pro žáky Název ekostezky nebo ekokoutku: Život stromu Škola:SOŠ Hamr - Litvínov Tvůrce pracovních listů: Fléglová Šárka, Mgr. 1 Pracovní list:1 Kryptomerie japonská 1. Co to je Kryptomerie

Více

VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní

VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní Dub zimní Quercus petraea ( Natt. ) Liebl. Strom s poněkud prohýbaným kmenem,

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 3.2.08.9 pokračování rodu - rozeznáváme pohlavní a nepohlavní /střídají se v průběhu života každé rostliny/ - samčí a samičí buňky splynou /oplození/ = zygota, vzniká nová rostlina uložená v semeni

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

Čtenářská lekce: Putování přírodou

Čtenářská lekce: Putování přírodou Čtenářská lekce: Putování přírodou Zpracovatel: Mgr. Hana Kvapilová Ročník: 5. Časová náročnost: 3 vyučovací hodiny Cíle: Rozvíjet vzájemnou komunikaci a spolupráci mezi žáky Tvořit otázky a odpovědi (celou

Více

VY_52_INOVACE_85 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Javor mléčný

VY_52_INOVACE_85 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Javor mléčný VY_52_INOVACE_85 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Javor mléčný Javor mléčný, mléč Acer platanoides L. Strom statný středně velký s přímým

Více

Vybrané druhy vyšších rostlin nalezených při mykologicko-botanické exkurzi v rámci vzdělávacího kurzu Javorník nad Veličkou, 21. 9.

Vybrané druhy vyšších rostlin nalezených při mykologicko-botanické exkurzi v rámci vzdělávacího kurzu Javorník nad Veličkou, 21. 9. Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Vybrané druhy vyšších rostlin nalezených při mykologicko-botanické exkurzi v rámci

Více

Název materiálu: Ptáci okraje lesa

Název materiálu: Ptáci okraje lesa Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 01. Základní ekonomické pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jabloň lesní Jabloň lesní Malus sylvestris Mill. Strom nebo keř asi 5-10 m vysoký,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 20 Akát Ing. Hana Márová

Více

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU Rozeznávací znaky: - Na stojato odlišnosti jednotlivých znaků (kůra, listy, jehličí) - V řezu textura, barva, vůně - K přesnému určení slouží dendrologické klíče (vylučovací

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 16 Ostatní jehličnany

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Číslo DUMu/Název DUMu:

Více

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY VYBRANÉ ČELEDI obr. č. 1 znaky: rostlina ze semene klíčí 1 dělohou kořeny svazčité listy se souběžnou žilnatinou květ tříčetný, tříčetný ve 2 kruzích cévní svazky

Více

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a I. Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a žďáření (vypalování) lesů, na jejichž místě byla

Více

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY DVOUDĚLOŽNÉ ROSTLINY VYBRANÉ ČELEDI obr. č. 1 znaky: rostlina ze semene klíčí 2 dělohami kořeny rozlišeny na hlavní a vedlejší listy se síťnatou žilnatinou květ pětičetný nebo čtyřčetný

Více

Začínáme strana 1. Proč včelařské arboretum strana 1. Co u nás najdete strana 2. Listnaté stromy strana 2. Jehličnaté stromy strana 3

Začínáme strana 1. Proč včelařské arboretum strana 1. Co u nás najdete strana 2. Listnaté stromy strana 2. Jehličnaté stromy strana 3 1. vydání Střední odborné učiliště včelařské - Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s., Slatiňanská 135 www.souvnasavrky.cz, e-mailová adresa: info@souvnasavrky.cz, telefon: 469 677 128 V TOMTO ČÍSLE NAJDETE

Více

Anotace: BIOLOGIE HUB - Vytvoření výukového plakátu na symbiózu některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin

Anotace: BIOLOGIE HUB - Vytvoření výukového plakátu na symbiózu některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin Přírodovědný seminář 8. ročník Anotace: BIOLOGIE HUB - Vytvoření výukového plakátu na symbiózu některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin Očekávané výstupy: formou skupinové práce žák výtvarně

Více

Charakteristické rysy hluchavkovitých

Charakteristické rysy hluchavkovitých STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST Obor SOČ: 12. Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie Charakteristické rysy hluchavkovitých Characteristic features of Lamiaceae Autor: Alena Uvírová Škola: MSŠZe

Více

Cornus mas, Dřín jarní (obecný)

Cornus mas, Dřín jarní (obecný) Cornus mas, Dřín jarní (obecný) Dřín obecný je rozkladitý keř dorůstající výšky až 7 metrů. Dřevo je velmi tvrdé. Borka je tmavě hnědá, odlupující se v tenkých plochých šupinách. Listy jsou vstřícné, eliptické,

Více

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika Topol osika (osika obecná) Populus tremula L. Strom středních rozměrů se

Více

Kód VM: VY_52_INOVACE_ 3MER26 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_52_INOVACE_ 3MER26 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_52_INOVACE_ 3MER26 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: PaedDr. Zuzana Mertlíková Datum: leden 2012 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 30 Okrasné jehličnaté

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 5 Části kmene Příčný

Více

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Řepík lékařský Řepík lékařský Agrimonia eupatoria L. Růžovité ( Rosaceae ) Charakteristika

Více

MALÝ ATLAS LÉČIVÝCH ROSTLIN I.

MALÝ ATLAS LÉČIVÝCH ROSTLIN I. ZÁKLADNÍ ŠKOLA HRABIŠÍN MALÝ ATLAS LÉČIVÝCH ROSTLIN I. ŽÁCI 6. ROČNÍKU HRABIŠÍN 2015 Úvod Každý rok jsou pro šestý ročník do plánu vzdělávání zařazována přírodovědná praktika. Letos jsme se rozhodli v

Více

Anotace/metodický list: Materiál slouží k opakování a oživení učiva pomocí pracovního listu.

Anotace/metodický list: Materiál slouží k opakování a oživení učiva pomocí pracovního listu. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 12.2.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Ekosystém louka Cílová skupina: Žák Typická věková

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců rostlin. pomocný materiál k poznávačce

Rozlišovací znaky vybraných zástupců rostlin. pomocný materiál k poznávačce Rozlišovací znaky vybraných zástupců rostlin pomocný materiál k poznávačce pomněnka rolní - kališní cípy delší než ½ kalicha - kalich s rovnými i háčkovitými chlupy; pokud háčkovité chlupy chybějí, pak

Více

VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová. Vznik: září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.

VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová. Vznik: září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21. VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová Téma: 33 PL Břeclavsko Vznik: září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2787 Anotace: Pracovní list slouží

Více

květy široce otevřené asi 10 cm v průměru, bílé, někdy slabě načervenalé s 9-12 okvětními lístky (počet se liší podle variet) Univerzita 3.

květy široce otevřené asi 10 cm v průměru, bílé, někdy slabě načervenalé s 9-12 okvětními lístky (počet se liší podle variet) Univerzita 3. květy široce otevřené asi 10 cm v průměru, bílé, někdy slabě načervenalé s 9-12 okvětními lístky (počet se liší podle variet) Univerzita 3. věku zralé růžově červené s oranžově červenými 5 mm dlouhými

Více

Rostliny na jaře VY_12_INOVACE_PRV.123.07

Rostliny na jaře VY_12_INOVACE_PRV.123.07 Rostliny na jaře VY_12_INOVACE_PRV.123.07 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma:Rostliny na jaře Podtéma: části rostlinného těla, jarní květiny, stromy na jaře a jejich

Více

SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNANY

SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNANY SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNANY obr. č. 1 NAHOSEMENNÉ ROSTLINY znaky: rozmnožování semeny semena vznikla z vajíčka nejsou kryta v plodu = nahá systém: 1. CYKASY 2. JINANY 3. JEHLIČNANY

Více

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník Na Týřově A. Herinková V neděli jsme byli s maminkou, tatínkem a Adélkou na Týřově. Je to zřícenina středověkého hradu. Stojí nad soutokem berounky s Úpočským potokem. Jsou odtud krásné výhledy do okolí.

Více

Modelové kultury. yzop dobromysl heřmánek

Modelové kultury. yzop dobromysl heřmánek Modelové kultury yzop dobromysl heřmánek Hyssopus officinalis-yzop lékařský aromatický polokeř dřevnatý, větvený oddenek, kořeny až do hloubky 1m lodyha naspodu dřevnatá, přímá, 0,6-0,8 m vysoká, větvená

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880. Digitální učební materiály Monitorování životního prostředí. Ekologické pojmy

CZ.1.07/1.5.00/34.0880. Digitální učební materiály  Monitorování životního prostředí. Ekologické pojmy Název školy Číslo projektu STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Název projektu Klíčová aktivita Digitální učební materiály

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_023 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 13 Jedle Ing. Hana Márová

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŠ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více