BULLETIN 11/2013 AKTUÁLNÍ DĚNÍ V KNIHOVNĚ VÝSTAVA Milí přátelé a příznivci,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "http://libriprohibiti.cz BULLETIN 11/2013 AKTUÁLNÍ DĚNÍ V KNIHOVNĚ VÝSTAVA Milí přátelé a příznivci,"

Transkript

1 BULLETIN 11/2013 AKTUÁLNÍ DĚNÍ V KNIHOVNĚ VÝSTAVA Milí přátelé a příznivci, srdečně vás zveme na výstavu fotografií Ivana Kožíška, která bude k vidění do 10. ledna 2014 v knihovně Libri prohibiti, Senovážné náměstí 2, Praha 1, 3. patro s výtahem. Těšíme se na vás.

2 NOVINKY V NAŠICH FONDECH Od Václava Hory (dříve knihkupectví Dialog) jsme dostali, nikoli poprvé, darem velké množství dokumentace a výstřižků. Jde o archiv knihkupectví, korespondenci, výstřižky k osobnostem čs. exilu, nakladatelské materiály, brožury a mnoho jiného, to vše v rozsahu několika banánovek a s dovozem až před vrata. Za dlouhých zimních večerů budeme mít co třídit. Šlechetnému dárci mockrát děkujeme, ve sběrně starého papíru mohl utržit nemalou částku. Další cenný dar pochází od PhDr. Ladislava Kurky, který zrušil sbírku tiskovin ze srpna Získali jsme kolekci více než sto letáků z období od 21. srpna 1968 do počátku září, dále nám přibylo více než 40 čísel letákových novin a časopisů z tohoto období včetně šesti slovenských titulů. Jsou mezi nimi takové kuriozity jako např. Dukla vpřed,

3 Lešaňáček, Nové Opavsko a Svobodné Opavsko, Posázavan, Sběratel či Voják a kultura. Také se velmi rozrostla naše kolekce duplikátů, které tímto nabízíme k výměně. Jejich seznam bude brzy vyvěšen na naší webové stránce. I za tento dar mnohokrát děkujeme. Třetím významným darem tohoto měsíce je kolekce exilových periodik a brožur z londýnského Velehradu, dar manželů Stáňových. Kromě jiných vzácností jsme dostali čtyřčíslo 9-12 časopisu Cyrilometodějské ligy Křesťanská obroda z dubna 1950, ostatní vydaná čísla nám bohužel dosud chybí. Dále časopis Naše jednota, který byl věstníkem katolických kněží sdružených v Cyrilometodějské lize (3 čísla 1. ročníku 1950, 2 čísla 2. ročníku 1951 a č ročníku 1952) a konečně velmi vzácný časopis Nuntii Provinciae Bohemiae Societatis Iesu, vydávaný v češtině českými jezuity v exilu. Dostali jsme devět čísel z první poloviny 70. let minulého století. Z publikací to jsou např. Pozdravy z Českého misijního domu v Kanadě, Montreal 1963, program návštěvy kard. Berana v New Yorku v dubnu 1966 s projevem kard. Berana, vydaný Společností pro vědy a umění, a Apoštolský list Magnifici ecenus papeže Jana XXIII., vydaný v r Tiskárnou českých benediktinů v Chicagu. Ještě jednou děkujeme! Děvaně Pavlíkové z Londýna vděčíme za cennou antologii Hundred Towers, kterou připravil F. C. Weiskopf pro nakladatelství L. B. Fischer v New Yorku, kde vyšla s obálkou Kolomana Sokola v r Není to samozřejmě její první dar, pamatuje na nás již dlouhá léta a velmi obohatila naše knižní i časopisecké fondy. Za všechno děkujeme a těšíme se na další! Jiří Gruntorád

4 KULTURNÍ AKCE, KONFERENCE V Topičově salonu probíhá do 31. ledna 2014 výstava Ludmila Seefried Matějková: Na pokraji / Am Rand.

5 KONFERENCE / I. M. JIROUS / POZVÁNÍ / PROGRAM Na poklepávání po ramenou by zahynula jakákoli kultura Any culture would perish from having its praises sung I. M. J., 1985 IVAN MARTIN JIROUS konference / / Praha conference / November, 2013 / Prague Pořádá Revolver Revue v prostorách FAMU (Smetanovo nábřeží 2, Praha 1, I. patro, místnost č. 107) organized by Revolver Revue in the FAMU Building (Smetanovo nábřeží 2, Prague 1, 1st floor, room No. 107) s mezinárodní účastí / ve spolupráci s Institutem pro studium literatury / za podpory Magistrátu hl. města Praha a Ministerstva kultury ČR international speakers / in cooperation with the Institute for Literary Studies / supported by Prague City Hall and the Ministry of Culture of the Czech Republic PROGRAM / SCHEDULE: čtvrtek / Thursday, 14 November Terezie Pokorná zahájení / opening (10.00) I. POEZIE, DOPISY, PŘEKLADY / POETRY, LETTERS, TRANSLATIONS ( , moderují / hosted by Marek Vajchr, Petr Onufer) Marek Vajchr: Soucit, starost a sentiment / Compassion, Concern and Sentiment Viktor Šlajchrt: Tradice prokletých básníků a Jirous / The Tradition of Cursed Poets and Jirous Petr Hruška: Komunikativnost Magorových básní z pozdních sbírek / Communicativeness of Magor s Late Poems Martin Hybler: Magorovy dopisy / Magor s Letters přestávka / Break ( ) Mike Baugh: Musel bys být Magor, abys zkusil překládat Jirouse / Translating Magor, You d Have to Be Mad Justin Quinn: Jirous mimo (k problematice překladu Jirousovy poezie) / Jirous Outside (on translating Jirous s poetry)

6 Paul Wilson: Jirous, Sontagová a nová citlivost (úvahy nad neznámou Magorovou překladatelskou činností) / Jirous, Sontag, and the New Sensibility (reflections on Magor s unknown translation activities) přestávka / Break ( ) II. SAMIZDAT A LIDSKÁ PRÁVA, POZŮSTALOST A DALŠÍ PRAMENY / SAMIZDAT AND HUMAN RIGHTS, ESTATE AND OTHER SOURCES ( , moderují / hosted by Michael Špirit, Adam Drda) Jiří Gruntorád: Magor v samizdatu / Magor in Samizdat František Stárek: IMJ jako spoluvydavatel časopisu Vokno / IMJ as a co-publisher of Vokno magazine Martin Machovec: Zpráva o stavu literární pozůstalosti IMJ / Report on the State of IMJ s Literary Estate přestávka + projekce / Break and screening. I. M. Jirous na fotografiích Ondřeje Němce ( ) / I. M. Jirous in Ondřej Němec s photographs Dana Němcová: I. M. Jirous a lidská práva / I. M. Jirous and the Human Rights Ivan Bierhanzl: IMJ v audiovizuálních médiích do roku 1989 (komentovaná projekce) / IMJ in audiovisual media until 1989 (commented screening) diskuse / discussion pátek / Friday 15 November III. POLEMIK, KRITIK, HISTORIK UMĚNÍ / POLEMIST, CRITIC, ART HISTORIAN ( , moderují / hosted by Terezie Pokorná & Viktor Karlík) Luboš Merhaut: Magor polemický / Magor Polemical Pavla Pečinková: Čas unáší krásu čas odhaluje pravdu (Magor jako výtvarný kritik) / Time Conveys Beauty Time Reveals the Truth (Magor as Art Critic) Petr Jindra: Sílící pocit utkvělé konkrétnosti (Osobnost I. M. Jirouse jako historika a kritika umění) / The Growing Feeling of Fixed Concreteness (I. M. Jirous as an Art Historian and Critic) Magdalena Juříková: Sochařské události šedesátých let pohledem IMJ / Sculpture Events of the 1960s as Observed by IMJ přestávka / Break ( )

7 IV. TEORETIK UNDERGROUNDU / THEORIST OF UNDERGROUND ( , moderuje / hosted by Marek Vajchr) Robert Krumphanzl: Ivan Martin Jirous jako teoretik hnutí undergroundu / Ivan Martin Jirous as the Theorist of the Underground Movement Veronika Tuckerová: Jirous o undergroundu: mýtus, kosmos, ghetto / Jirous on Underground: Myth, Cosmos, Ghetto Nicolas Maslowski: Underground jako (nové) sociální hnutí? / Underground as a (New) Social Movement David Bartoň: Běda člověku, skrze něhož přichází pohoršení. / Woe to the One by Whom the Temptation Comes. Miroslav Petříček: Nezvladatelnost není alternativa, nýbrž něco úplně jiného / Uncontrollability Is Not an Alternative, but Something Entirely Different přestávka / Break ( ) V. PŮSOBENÍ PO ROCE 1989, KOLEKTIVNÍ PAMĚŤ A MEDIÁLNÍ OBRAZ / AFTER 1989, COLLECTIVE MEMORY AND MEDIA IMAGE ( , moderuje / hosted by Terezie Pokorná) Michael Špirit: IMJ po roce 89 / IMJ after 1989 Michal Geisler: Magorova cesta do české kolektivní paměti / Magor s Journey to he Czech Collective Memory Adam Drda: Mediální obraz Ivana Martina Jirouse / The Media Image of I. M. Jirous diskuse / discussion + VEČER REVOLVER REVUE / REVOLVER REVUE AFTERPARTY od v Café V Lese / starting at 8 pm at Café V Lese Z básní I. M. Jirouse budou číst / I. M. Jirous s poetry read by Petr Hruška, Vít Kremlička, J. H. Krchovský, Luděk Marks a Petr Placák. K poslechu i tanci zahrají / starring All Tomorrow's Parties Band + Tea Jay Ivo. Program konference i Večera RR a další informace budou průběžně aktualizovány na a facebookových stránkách RR. Zdroj:

8 Terezie POKORNÁ Vážení a milí přítomní! (zahájení konference I. M. Jirous). Vítám Vás na konferenci o díle Ivana Martina Jirouse. Je to nejen historicky první konference věnovaná této osobnosti, ale také první konference pořádaná Revolver Revue, která tento žánr dosud ponechávala v rukách akademičtěji zaměřených podniků. Patří ovšem k tradici tohoto časopisu, resp. k tradici samizdatové a undergroundové kultury, z níž Revolver Revue vzešla, že se stává aktérem situací a rolí, které nemá takříkajíc v popisu práce, a které jí dokonce ani nepřijdou na mysl až do chvíle, kdy coby výzva vyplynou z nastalých okolností. Netřeba rozvádět, že právě I. M. Jirous patřil k těm, kteří o tomto způsobu cesty ve veřejném životě vědí své. Je to mimo jiné také způsob a přístup související s kriticismem ve smyslu, o němž jednou hovořil jiný výrazný muž tzv. druhé kultury, Jan Lopatka, skrze připomínku židovské anekdoty: Rodiče mají dítě, které nemluví. Když je mu deset let, usedne k obědu, nabere lžíci polévky a praví: Málo slaná. Radují se a ptají, proč nemluvilo dřív? Odpoví:,Až dosud bylo všechno v pořádku. Kritika se zabývá věcmi, které v pořádku nejsou, shrnuje Lopatka a tento úhel pohledu je podle mého názoru i klíčem k jedné podstatné rovině díla a veřejného působení I. M. Jirouse, jehož kriticismus v naznačeném významu dalece přesahoval běžné oblasti zájmu kritika výtvarného umění, jímž původní profesí byl. Pokud jde o I. M. Jirouse nikoli jako nositele kriticismu, ale jako objekt kritiky či obecněji reflexe, nedá se jistě říct, že by bylo za jeho života všechno v pořádku, zhusta právě naopak. Zásadní zlom pak přišel s jeho odchodem z tohoto světa. Když v listopadu před dvěma lety zemřel, vzbudila sice tato skutečnost mimořádný zájem a ohlas, ale to, co se o něm po smrti napsalo, veřejně řeklo či natočilo, jeho obraz paradoxně spíš rozostřovalo a banalizovalo, než zvýrazňovalo a prohlubovalo převažující vzpomínání na epizody ze života jakési svérázné hospodské figury či nespoutaného, avšak v jádru dobráckého bracha začalo rychle zastírat význam Jirousova básnického, kritického a teoretického díla neodmyslitelně provázaného s ostrým, nebývale statečným a důsledným občanským postojem, tedy odkaz, jakých v české kultuře a společnosti není mnoho. Namísto zájmu o tento odkaz nastoupila povrchnost ruku v ruce s mytizací, nad myšlením o pořád živoucích, protože dodnes inspirativních, nepohodlných a zneklidňujících stránkách Jirousova veřejného působení začalo vítězit zmrtvující a zneškodňující tlachání, odvádějící pozornost od podstatného. Tato skutečnost se může zdát paradoxní o to víc, že Jirous měl to štěstí, v Čechách nikoli obvyklé, že se dožil vydání valné části svého básnického a kritického díla i korespondence v příkladně připravených spisech, publikovaných v Torstu ediční péčí Martina Machovce, Michaela Špirita a Zuzany Jürgens v době Jirousovy smrti tedy byly tyto tři obsáhlé svazky všem, kdo se k jeho osobnosti měli potřebu veřejně vyjadřovat, k dispozici. Neradostná realita v jirousovské reflexi posledních let je ovšem stejně paradoxní jako pochopitelná a neměla by nás zřejmě už překvapovat: bezmála čtvrt století po listopadu 1989 je i nenapravitelným optimistům opět dostatečně zřejmé, že nežijeme v zemi, kde by bylo až na výjimky považováno za žádoucí se takovými životními díly a postoji, jaké reprezentuje I. M. Jirous, zabývat skutečně a důsledně. To jsou také zhruba důvody, proč se k tomuto životnímu dílu rozhodli obrátit pozornost pořadatelé této konference. Jako její motto jsme přitom zvolili Jirousův výrok podtrhující

9 právě nezastupitelnou roli kriticismu, o kterém jsem mluvila a jehož nedostatek lze silně pociťovat nejen v jirousovské reflexi, ale v současném uměleckém a kulturním provozu vůbec, kde je nadále v nepořádku kdeco, ale většina to přijímá jako normu, nad níž se není třeba znepokojovat. Názor, že na poklepávání po ramenou by zahynula jakákoli kultura, vyslovil Ivan Martin Jirous v polovině osmdesátých let, krátce předtím, než se stal laureátem Ceny Revolver Revue, v rozhovoru publikovaném v Kritickém sborníku, příznačně samizdatovém, tedy výrazně menšinovém časopise, který vznikl v prostředí druhé kultury za tuhé normalizace jako periodikum zaměřené výhradně na kritiku a reflexi ze sebezáchovné potřeby, jejíž podstatu vyjadřuje zmíněný citát. Příznačné rovněž je, že právě menšinová kultura v oné době pokládala otázky a vytvářela hodnoty, o nichž drtivá převaha kultury většinové, oficiální neměla ani ponětí, a že právě ona menšinová kultura představuje dnes zdroje, k nimž má smysl se vracet. V duchu citovaného výroku jsme jako řečníky pro tuto konferenci oslovili literární kritiky a teoretiky, historiky umění, sociology, filosofy i další osobnosti, které mají předpoklady pro to, aby o Jirousově díle přemýšlely nejen na základě jeho znalosti, ale také analyticky a kriticky, nikoli předpojatě a sentimentálně. Není náhoda, že jejich část tvoří lidé, kteří nepatřili k Jirousovým přátelům, mnozí z těch, kdo na konferenci vystoupí, se s Jirousem ani osobně neznali. Dalším kritériem pro výběr řečníků byla schopnost spojit erudici se srozumitelností, protože i nechuť k samoúčelnému odbornictví a rádobyvědecké hantýrce patří k inspirativním rysům Jirousova působení, stejně jako otevřenost, protikladná intelektuálské nepřístupnosti. Ne všichni, které jsme oslovili, chtěli nebo mohli pozvání přijmout, v rámci dvoudenního programu se také zdaleka nedostane na všechna témata a oblasti Jirousova veřejného působení, které bezpochyby stojí za pozornost. Tato konference si ovšem nečiní nároky přinést vyčerpávající zprávu o Jirousově díle, natož jeho sumarizující hodnocení, její ctižádostí je otevřít alespoň některé z podstatných otázek s ním spojených a být impulsem k dalšímu přemýšlení o něm stejně jako k dalším jirousovským průzkumům. Zbývá zdůraznit, že koncepce a příprava konference byla prací celého redakčního týmu Revolver Revue, vznikala ve spolupráci s kolegyní Editou Beníškovou a kolegy Viktorem Karlíkem a Markem Vajchrem. Za propůjčení prostor patří dík FAMU, za finanční podporu Magistrátu hl. města Prahy a Ministerstvu kultury, za konzultaci zástupcům Institutu pro studium literatury. Děkuji Vám za pozornost. Zdroj:

10 Výstava SAMIZDAT A EDICE EXPEDICE v pasáži Paláce Lucerna potrvá do 10. prosince 2013.

11 Café Lajka vás zve na výstavu fotografií Jan Vodňanský: Sametová revoluce objektivem básníka. U příležitosti výročí Sametové revoluce vás zveme na výstavu dosud nepublikovaných fotografií básníka a zpěváka Jana Vodňanského. Negativy objevil autor šťastnou náhodou při úklidu svého archivu, jedná se o dokumentární záběry, které pořídil v průběhu sametového převratu v listopadu roku Fotografie zachycují především zákulisí disidentského štábu, atmosféru Prahy tehdejších dní, ale i neotřelé portréty známých osobností. Vernisáž v pražské kavárně a galerii Café Lajka proběhne 14. listopadu od 18:00 hodin za účasti autora, který zazpívá několik svých písní a bude k dispozici pro případné dotazy k expozici. Výstava potrvá od 15. listopadu do 3. prosince 2013.

12 17. listopadu budou na Žofíně představeni hrdinové Paměti národa. Hrdinové Paměti národa je slavnostní večer spojený s udílením cen Paměti národa osobnostem, které měly odvahu postavit se zlu. Letos udělíme ceny již počtvrté od roku 2010 a to v neděli 17. listopadu od v paláci Žofín v Praze a zároveň v přímém přenosu na ČT1. Zdroj: Příběhy letošních laureátů ztvární mladí filmoví tvůrci pod vedením respektované režisérky Agnieszky Holland a na Žofíně budou uvedeny ve světové premiéře. Pořadatelem večera je neziskové sdružení Post Bellum ve spolupráci s Českým rozhlasem, Českou televizí a Ústavem pro studium totalitních režimů. A kdo patří mezi letošní oceněné? Je to bývalý osvětimský vězeň a po válce průkopník elektrotechniky v Československu Felix Kolmer, protikomunistický odbojář z Klatovska František Wiendl, politický vězeň a známý spisovatel Jiří Stránský a také Dana Němcová, disidentka. Proč právě oni? Dozvíte se 17. listopadu. Více informací naleznete zde:

13

14 Co jsme udělali se svobodou? Polsko-česká konference o vítězstvích a prohrách disentu po roce Černínský palác, Loretánské náměstí, Praha 1 Hradčany.

15 Konference ke 120. výročí vzniku deníku Lidové noviny bude největší polsko-českou intelektuální událostí posledních let! Kolem dvaceti předních představitelů světa politiky a médií se bude v sídle a pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí pokoušet shrnout roli protikomunistické opozice v budování demokratického řádu, jak z politické, tak z ekonomické, mediální a kulturní perspektivy. Nebude chybět ani diskuse o budoucnosti polsko-českých vztahů. Mezi hosty budou mj. Petr Fiala, Petr Pithart, Pavel Rychetský či Alexandr Vondra, na polské straně pak Ryszard Legutko, Jan Rulewski nebo Aleksander Kaczorowski. Konferenci zahájí polský ministr zahraničních věcí Radosław Sikorski. Podrobný program a registraci najdete zed: Knihovna kardinála Berana o.s. ve spolupráci s Filozofickou fakultou Západočeské univerzity v Plzni pořádá v sále bývalého kláštera františkánů, Františkánská 11, Plzeň v pátek 6. prosince 2013 konferenci Od Josefa Floriana k Rio Preisnerovi inspirativní katolické osobnosti mimo hlavní proud registrace, káva Miroslav Svoboda: Zahájení Josef Štogr: Úvod do tématu nemainstreamové katolické osobnosti Jaroslav Šebek: Vliv sociálních encyklik Rerum Novarum a Quadragesimo Anno na katolické intelektuály 30. let 20. století Josef Štogr: Stavovská myšlenka Ivo Budil: Pojetí totalitarismu v díle Rio Preisnera diskuse k dopolednímu bloku přestávka na oběd Josef Mlejnek: Iniciace Josefem Florianem Miloš Doležal: Jan Franz Jarmila Štogrová: Jan Hertl a revue Řád Josef Mlejnek: Rudolf Voříšek: Filosofie českých dějin Jan Cholínský: Sarkasmus jako politická a filosofická zbroj - Simeon Ghelfand a Ladislav Jehlička ve studené válce

16 diskuse k odpolednímu bloku závěr konference, shrnutí Registrujte se prosím na konferenci do 25. listopadu 2013 na stojar@gmail.com nebo písemně na adrese: Miroslav Svoboda-Exodus, U Zvonu 51, Třemošná O přednášejících: prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.D., DSc. politolog, antropolog, profesor katedry historických věd Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Miloš Doležal básník, publicista, redaktor Mgr. Jan Cholínský historik, publicista, vydavatel Josef Mlejnek filosof, básník, překladatel Mgr. Miroslav Svoboda ředitel Knihovny kardinála Berana, teolog, sociální pracovník doc. Mgr. Jaroslav Šebek Ph.D.- vědecký pracovník oddělení dějin 20. století Historického ústavu Akademie věd Josef Štogr filosof, publicista, konzultant Jarmila Štogrová historička umění, knihovnice, editorka Místo konání: Konference se koná v centru města u hlavního náměstí, v bývalém klášteře františkánů (u "kamenných" františkánů), kde je zároveň diecézní muzeum, kostel Nanebevzetí Panny Marie a knihkupectví Karmelitánského nakladatelství, v blízkosti Západočeského muzea. VSTUP VOLNÝ ČLÁNKY, PUBLIKACE Tesilová verbež Miroslav Skalický Praha, Pulchra, 2013

17 Svazek Tesilová verbež obsahuje veškerou známou literární tvorbu Miroslava Skaláka Skalického z uvedeného období. Jádro ovšem tvoří Skalákova tvorba ze 70. let, tedy před jeho odchodem do rakouského exilu. Jde o sbírky The Hever and vazelína (1977; 1979), Básně žvásty moudrosti and jiný blbosti (1977), Sněhurka and trpaslíků (1977) a dále o soubor textů z let 1976 až 1979, které sice vyšly v různých samizdatech v různém uspořádání, ale nebyly nikdy součástí žádné z výše jmenovaných sbírek. Druhý oddíl svazku tvoří tři Skalického texty z 80. let, které nebyly dříve publikovány a byly sepsány k jednorázovému využití u příležitosti různých performancí a koncertů. Třetí oddíl svazku tvoří soubor nikdy nevydaných textů napsaných u příležitosti revivalu Skalického skupiny Hever and Vazelína Band z let 2002 až Tento textový konvolut, pocházející z autorova archivu, nese nadpis Polízanice. O autorovi Narodil se v roce 1952 v Plzni, kde se vyučil tesařem. V roce 1968 se přestěhoval do Chomutova a rychle se zapojil do života severočeské undergroundové komunity. Začal psát texty a založil vlastní kapelu The Hever and Vazelína Band (nejpopulárnější písní se stala Tesilová verbež). V roce 1977 podepsal Chartu 77 a podílel se také na vydání prvních dvou čísel časopisu VOKNO. Po listopadovém převratu koupil na Vysočině rozbořený mlýn, který je dnes místem, kde se každoročně setkávají příznivci undergroundu. Zdroj:

18 Estébáckou Prahou Průvodce po pražských sídlech Státní bezpečnosti Prokop Tomek Praha, Academia, 2013 Kniha seznámí čtenáře s autentickými budovami a místy, na nichž působila před rokem 1989 Státní bezpečnost a některé jiné složky represivního aparátu totalitního režimu. Zároveň přináší i širší a přehledný souhrn informací o různých složkách StB, jejich struktuře a funkcích a dodává těmto údajům nový význam a atraktivitu zasazením do rámce města změněného během uplynulých více než dvaceti let. Svým zaměřením je tento průvodce zatím unikátní. Stanovit místa působení StB je totiž poměrně obtížné, protože jedním z atributů StB bylo přísné utajení. To se důsledně týkalo i objektů, v nichž StB působila. Kromě budov úřadů a věznic užívala StB ke schůzkám s agenty i byty a další prostory. Protože se jedná rovněž o místa spojená s činností StB, je toto téma přiblíženo informativním textem a přílohou s výběrem adres těchto bytů. Od nedávné doby má veřejnost možnost seznamovat se s fotografiemi, které StB tajně pořizovala při sledování osob, některé z nich přináší i tato publikace. Hlavní část knihy tvoří hesla věnovaná jednotlivým budovám, která obsahují identifikační údaje a reflektují historický, stavební a uživatelský vývoj místa včetně snímků zachycujících současný stav těchto domů. Fotografování v době působení StB bylo prakticky vyloučené, takže existuje jen velmi málo autentických fotografií. Zdroj:

19 Zelinář a jeho televize Kultura po Pražském jaru 1968 Paulina Brenová Praha, Academia, 2013 Jak se stalo, že se z nadšených stoupenců reforem Pražského jara 1968 a socialismu s lidskou tváří stali poslušní stoupenci normalizace, která nastoupila po srpnové invazi pěti armád? Kdo byli hlavní nositelé normalizace a jak přiměli rozjitřenou společnost, aby se ukáznila a projevovala podporu komunistické straně? A jakou roli v tom sehrála Československá televize, která v době Pražského jara reformy poháněla? Po roce 1968 si komunistická strana začala s televizí intimní, leč tendenční milostný poměr, píše Paulina Bren, a prvotním prostředkem komunikace s diváky se stala mýdlová opera v podobě televizních seriálů o soudobém běžném životě. A právě o proměně lidí prostřednictvím televizních seriálů pojednává Zelinář a jeho televize. Přeložila Petruška Šustrová. Zdroj:

20 From Rowboats to Sailboats The Troubled, Active and Happy Life of a Czech Anti-Communist Peter Hruby Parker, OutskirtsPress, 2013 Peter was born in During the German occupation, Czech universities were closed and he had to work 12-hour long shifts in a factory. In his memoir he devotes more time to his skirmishes with the Communist Party before it seized total power by a putsch in February With help from several of his Professors at Charles University he launched a Children's Week of Joy devoted to their needs; in order to bring the two nations closer together, he created a society of Czech and Slovak students and initiated vacation exchanges of children between families of both nations; and he established

21 a Youth Club, affiliated with the association of the country's top cultural elite. A cultural-political journal he was preparing with the cooperation of 100 young intellectuals could not appear due to the Coup. In order to facilitate the escape of endangered anti-communists, he then organized a peat brigade on the border with Austria. He himself managed to leave his country legally, and in Geneva founded and led an important journal, Skutecnost (Reality) that promoted a new European and democratic program for his exiled compatriots. He obtained a Ph.D. in International Studies at the University of Geneva. His dissertation was published by the University of Geneva and, shortened by 1/3, by Oxford's Pergamon Press. Two books in English and three in Czech followed. From 1965 until 1970 he taught for the University of Maryland on American military bases in Thule (Greenland), Izmir (Turkey), West Berlin, Heidelberg, other German towns, and Peshavar (Pakistan). From 1971 to 2001 he taught in Perth, Western Australia. During semester breaks he traveled with his American wife to the Middle East, Afghanistan, India, Thailand and New Zealand. He was able to return to Prague to teach at his alma mater between 2001 and Then he retired to Annapolis, Maryland, to enjoy his daughter's family with two gorgeous grandsons. The memoir also narrates his personal life and profesional activities. The original tragedy of exile was turned into a fascinating and culturally adventurous life. Zdroj: Communist/dp/ /ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid= &sr=1-1 Vyšlo třiadvacáté číslo Securitas Imperii. Třiadvacáté číslo Securitas Imperii obsahuje tři rozsáhlé studie. Text Miroslava Nováka se věnuje pojmu totalitarismus a jeho aplikaci na komunistické systémy jak obecně, tak s důrazem na česká specifika. Petr Placák se zabývá povahou ideologických režimů s ohledem na poválečný vývoj v Československu a Kamil Nedvědický právním řádem po roce 1989 a historickou pamětí. Rubrika dokumenty je věnovaná Platformě evropské paměti a svědomí, především chronologii jejího vzniku. Číslo obsahuje rovněž množství diskuzních příspěvků, recenzí, anotací a zpráv. Zdroj:

22 V novém echu Institutu pro studium literatury píše Michal Kosák o výstavě, která připomíná ruského spisovatele Varlama Šalamovova. (Výstava skončila 31. října pozn. red.) Na uzlové momenty vskutku strastné životní pouti a (ve vlasti takřka mizivé) literární působení ruského spisovatele Varlama Šalamova ( ) se zaměřuje výstava v Klementinu a nové echo Michala Kosáka. Sledováno je dále Šalamovovo dějstvování v blízkosti okruhu avantgardy, a to opět v širokém panoramatu (kontext doplňují také dobové filmové ukázky jak od Dzigy Vertova, tak ze soudobé propagandy), literární přátelství s N. Mandelštamovou, vztah k B. Pasternakovi a především k Solženicynovi. Proti tvorbě Alexandra Solženicyna staví kurátoři výstavy tvůrčí postup Šalamovův, který se pohybuje kdesi na pomezí literatury a vzpomínkové prózy. Text naleznete zde: Evropský projekt Europeana ÚSD se podílí na evropském projektu Europeana 1989, jehož cílem je zapojit širší laickou i odbornou veřejnost do formování kolektivní paměti na rok Veřejnost může přispět do virtuálního muzea roku 1989 svými vzpomínkami, plakáty či fotografiemi buď na internetových stránkách nebo během sbírkových dní: Praha (Nová budova Národního muzea); Olomouc (Vlastivědné muzeum v Olomouci); Opava (Slezské zemské muzeum). Vedle České republiky se do projektu zapojilo dalších šest zemí bývalého východního bloku: Německo, Maďarsko, Polsko a Pobaltí. Zpřístupnění obsahu časopisu Soudobé dějiny. ÚSD zpřístupňuje kompletní obsah starších čísel časopisu Soudobé dějiny (s odstupem dvou let od roku vydání) v Archivu Soudobých dějin. Ročníky 2004 a starší budou postupně doplněny.

23 Milé čtenářky, milí čtenáři, naši pravidelnou rubriku výročí nahradí kalendárium, které naleznete zde: ÚMRTÍ 15. října 2013 zemřel ve věku 86 let Ing. Pavel Holý, celoživotní Skaut, politický vězeň a člen Společnosti Libri prohibiti. 28. října 2013 zemřel Tadeusz Mazowiecki, polský katolický intelektuál, novinář a politik, jeden z vůdců hnutí polské Solidarity a od roku 1989 první nekomunistický předseda vlády Polské republiky. Zdroj:

24 31. října 2013 zemřel Jaroslav Putík, novinář, publicista, spisovatel a překladatel, držitel dvou cen Egona Hostovského, v 70. a 80. letech jeho knihy vycházely v samizdatu, zejména v Edici Petlice, přispíval do samizdatových sborníků, jeho překlady z francouzštiny vycházely většinou pod cizími jmény. 9. listopadu 2013 odešel náš přítel, Muž s velkým M., Oldřich Černý. Hranice vlasti překročil v roce 1948 na druhý pokus s rozhodnutím bojovat s totalitním režimem z exilu. Byl agentem chodcem, později dál podvracel režim v Československu ve službách Američanů. V exilu usilovně pracoval pro svou zemi. V lednu roku 1995 se stal členem Společnosti Libri prohibiti, byl dlouholetým členem jejího výboru a jejím místopředsedou od roku 2005 dodnes, až do té nesmyslné zprávy. Nesmírně skromný, přátelský, galantní, vždy ochotný pomoci radou i penězi. Přes zdravotní problémy stále činný, vymýšlel další a další aktivity. Oldřichu, budeš nám moc chybět! S naším přítelem Oldřichem se rozloučíme v pondělí 18. listopadu 2013 ve hodin v obřadní síni krematoria v Praze-Motole, kde promluví evangelický duchovní Miloš Rejchrt. V Praze 13. listopadu Za knihovnu a Společnost Libri prohibiti Jiří Gruntorád a Kateřina Volková.

25 Nekrology naleznete zde: listopadu 2013 zemřel Jan Brychta, výtvarník, malíř a exulant. Graficky upravoval vydání exilové literatury, pro exilové vydavatelství Rozmluvy navrhoval knižní grafiku a obálky. Zdroj:

26 * VÝROČÍ NAROZENÍ * 2. prosince 2013 oslaví 75 narozeniny Julius Tomin. Vystudoval na pražské Filosofické fakultě (doktorát z filosofie), kde pak od roku 1966 působil. V letech hostoval na univerzitě na Havaji, s nástupem normalizace je však zbaven možnosti pracovat v oboru a živí se manuálně. Mezi prvními podepsal Chartu 77, jeho tehdejší žena Zdena zastávala později funkci jednoho z mluvčích. Ve svém bytě pořádal Julius Tomin neoficiální filosofické semináře navštěvované zahraničními akademiky i početným domácím publikem. V rámci akce StB Asanace přinucen i s rodinou emigrovat. Od roku 1980 žije a přednáší na různých místech ve Velké Británii. Osobní stránky: Bulletin Libri prohibiti připravují Vít Krobot a Dorota Müller ve spolupráci s Viktorem A. Debnárem. Nihil obstat Jiří Gruntorád. Uvítáme Vaši případnou finanční pomoc: Číslo bankovního účtu je /0300 u ČSOB a.s. Pro zahraniční platby IBAN: CZ , BIC (SWIFT): BACXCZPP IČO je Děkujeme! Také jsme připraveni přijmout knižní dary všeho druhu, samizdatovou a exilovou literaturu, noviny a časopisy, letáky, plakáty, drobné tisky, fotografie, nahrávky, filmy, dokumenty a písemné pozůstalosti. Děkujeme!

poslední aktualizace: Hlavní partner 120. výročí Lidových novin. Friday, May 24, 13

poslední aktualizace: Hlavní partner 120. výročí Lidových novin. Friday, May 24, 13 1893-2013 Hlavní partner 120. výročí Lidových novin poslední aktualizace:23. 5. Úvod Lidové noviny jsou nejstarším českým deníkem. Poprvé vyšly v prosinci 1893. Vybudovaly si pověst nejserióznějších novin

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 274/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 254 ze dne 09.04.2014 Návrhy na pojmenování ulic a náměstí ve vztahu k událostem 17. listopadu 1989 v lokalitě Nákladového nádraží

Více

poslední aktualizace: 14. 10. 1893-2013 Hlavní partner 120. výročí Lidových novin

poslední aktualizace: 14. 10. 1893-2013 Hlavní partner 120. výročí Lidových novin poslední aktualizace: 14. 10. 1893-2013 Hlavní partner 120. výročí Lidových novin Úvod Lidové noviny jsou nejstarším českým deníkem. Poprvé vyšly v prosinci 1893. Vybudovaly si pověst nejserióznějších

Více

1893-2013. poslední aktualizace: 15. 3.

1893-2013. poslední aktualizace: 15. 3. 1893-2013 poslední aktualizace: 15. 3. Úvod Lidové noviny jsou nejstarším českým deníkem. Poprvé vyšly v prosinci 1893. Vybudovaly si pověst nejserióznějších novin a staly se médiem kulturních a společenských

Více

Byli jsme vůbec? Byli se vší důrazností protokolu, s odpovědností, průkazností dokumentu.

Byli jsme vůbec? Byli se vší důrazností protokolu, s odpovědností, průkazností dokumentu. Byli jsme vůbec? Byli se vší důrazností protokolu, s odpovědností, průkazností dokumentu. V. Šalamov, Rukavice 1 Národní knihovna České republiky Slovanská knihovna Občanské sdružení shalamov.ru Ústav

Více

1893-2013. poslední aktualizace: 6. 3.

1893-2013. poslední aktualizace: 6. 3. 1893-2013 poslední aktualizace: 6. 3. Úvod Lidové noviny jsou nejstarším českým deníkem. Poprvé vyšly v prosinci 1893. Vybudovaly si pověst nejserióznějších novin a staly se médiem kulturních a společenských

Více

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166)

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Koncepce antologie Sylabus k přednášce Redakční zpracování textu Dr. Michael

Více

KONFERENCE Univerzita a republika,

KONFERENCE Univerzita a republika, KONFERENCE Univerzita a republika, 1918-2018 23. října 2018 PROGRAM 9:30-10:00 registrace 10:00-10:30 zahájení konference Vlastenecký sál Karolina 10:30-11:30 úvodní přednáška prof. PhDr. Zdeněk Beneš,

Více

PROGRAM. Česko německé sousedství: Kultura vzpomínání pro budoucnost

PROGRAM. Česko německé sousedství: Kultura vzpomínání pro budoucnost PROGRAM výroční konference 2014 Česko-německého diskusního fóra Hrad Litoměřice,Tyršovo náměstí 68 Litoměřice Česko německé sousedství: Kultura vzpomínání pro budoucnost sobota, 22. listopadu 2014 8.30

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4460_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ Z MÍSTA, KDE ŽIJEME Každoročně vyzýváme studenty, aby ve svém okolí našli pamětníky, jejichž životy poznamenalo komunistické bezpráví, a aby

Více

Jiří Heřman Michaela Košťálová ISBN (tištěné): 978-80-7229-260-8 ISBN (epub): 978-80-7229-314-8 ISBN (mobi): 978-80-7229-315-5

Jiří Heřman Michaela Košťálová ISBN (tištěné): 978-80-7229-260-8 ISBN (epub): 978-80-7229-314-8 ISBN (mobi): 978-80-7229-315-5 Jiří Heřman Michaela Košťálová ISBN (tištěné): 978-80-7229-260-8 ISBN (epub): 978-80-7229-314-8 ISBN (mobi): 978-80-7229-315-5 VZPOMÍNKOVÁ KNIHA TATO PUBLIKACE JE PŘIPOMENUTÍM ŽIVOTA A PRÁCE VÁCLAVA HAVLA

Více

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018 PROGRAM Překladatelská soutěž Susanny Roth 2018 České centrum Moskva vyhlašuje 5. ročník Mezinárodní překladatelské soutěže Susanny Roth, určené pro mladé překladatele z českého jazyka. Jejím cílem je

Více

Pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause

Pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause Pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause Popis projektu Projekt Češi ve světě oslavy Dne české státnosti 2012 proběhne na různých místech v Praze v týdnu od 24. do 30. září 2012 pod záštitou

Více

1. Academia : výroční sborník s kompletní bibliografií. Vydání 1. Praha: Academia, stran. ISBN:

1. Academia : výroční sborník s kompletní bibliografií. Vydání 1. Praha: Academia, stran. ISBN: BIBLIOGRAFIE VYDANÉ V ČR ZA ROK 2016 2 1. Academia 1966-2016: výroční sborník s kompletní bibliografií. Vydání 1. Praha: Academia, 2016. 338 stran. ISBN: 978-80-200-2548-7. Academia (nakladatelství); nakladatelství

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ

6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ 6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ úvodní dopis téma harmonogram workshopy kontakt Vážené pedagožky a pedagogové, nabízíme Vám a Vašim studentům účast v 6. ročníku

Více

securitas imperii 23 (02/2013)

securitas imperii 23 (02/2013) securitas imperii 23 (02/2013) Miroslav Novák K aplikaci pojmu totalitarismus na komunistické systémy: obecné problémy a česká specifika Petr Placák Fašismus jako radikální lidová revoluce Poznámky k

Více

Literatura 20. století

Literatura 20. století Literatura 20. století celková charakteristika z hlediska historie a literárního vývoje Tvorbu spisovatelů ovlivnily: 1) 1. světová válka (1914 1918) 2) 2. světová válka (1939 1945) 3) studená válka 2.

Více

PN_promo_OB_200x150.indd 2 2.2.2009 19:30:28

PN_promo_OB_200x150.indd 2 2.2.2009 19:30:28 PN_promo_OB_200x150.indd 2 2.2.2009 19:30:28 Co je Paměť národa Jde o rozsáhlou sbírku vzpomínek pamětníků, budovanou po celé Evropě jednotlivci, neziskovými organizacemi, školskými a vzdělávacími, státními

Více

Práce s textem a získávání informací

Práce s textem a získávání informací Autor: Předmět/vzdělávací oblast: Tematická oblast: Téma: Mgr. Lenka Dvořáková Vzdělávání a komunikace v českém jazyce Práce s textem a získávání informací Porozumění publicistickému textu Ročník: 1. 4.

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ( LF2 > Pečovat o literaturu

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (  LF2 > Pečovat o literaturu Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Pečovat o literaturu Pečovat o literaturu Dalším z hostů Vědecké konference bude Olga Stehlíková, básnířka a kritička,

Více

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166)

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Výtvarná a typografická úprava Sylabus k přednášce Redakční zpracování textu

Více

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ Z MÍSTA, KDE ŽIJEME Každoročně vyzýváme studenty, aby ve svém okolí našli pamětníky, jejichž životy poznamenalo komunistické bezpráví, a aby

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA představí novou tvorbu Jiřího Sopka V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie Od 6. září 2007 bude v pražské Galerii Rudolfinum probíhat výstava zcela

Více

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde 800. výročí příchodu řádu na Broumovsko je příležitostí ukázat, jak důležitá je minulost pro současnost. Vstup benediktinů do regionu významně ovlivnil jeho rozvoj ve sféře vzdělání, kultury, správní i

Více

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D.

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. Ústí nad Labem 2008 Obsah Úvod 9 1. Paul Hindemith - život a dílo v obrysech 13 1. 1 Období mládí a tvůrčích počátků 13 1. 2 Avantgardní období

Více

Vývoj české literatury po roce 1945 ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ

Vývoj české literatury po roce 1945 ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ Vývoj české literatury po roce 1945 ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 5. 2. 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT OBOR KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4.

Více

EURO V NOVÝCH ČLENSKÝCH ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE. Mezinárodní konference se slavnostním společenským večerem. Program konference

EURO V NOVÝCH ČLENSKÝCH ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE. Mezinárodní konference se slavnostním společenským večerem. Program konference EURO V NOVÝCH ČLENSKÝCH ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE Mezinárodní konference se slavnostním společenským večerem Program konference 28. 3. 2009, Česká národní banka Senovážné náměstí 30, Praha 1 Rádi bychom poděkovali

Více

20 let Ústavy České republiky

20 let Ústavy České republiky 20 let Ústavy České republiky Ohlédnutí zpět a pohled vpřed Vědecká konference pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu České republiky pana Milana Štěcha a předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Česká a světová literatura v počátku 19. století

Více

zpravodaj Českomoravské rady Svazu klubů mládeže

zpravodaj Českomoravské rady Svazu klubů mládeže Spektrum Březen 2019 zpravodaj Českomoravské rady Svazu klubů mládeže 1 Z činnosti našich klubů SKM klub Svaz klubů mládeže v českých dějinách Koncem roku 2018 vyšla v prestižním nakladatelství Akademia

Více

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166)

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Cesta od myšlenky k finální úpravě knihy Sylabus k přednášce Redakční zpracování

Více

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA Film je součástí vizuálního umění. Od druhé polovině 20. století, kdy jej výtvarníci zejména formou videa začali více používat ve své tvorbě, zdomácněl v muzeích umění a galeriích.

Více

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek Czech Design Week O projektu: Festival chce založit tradici mezinárodně pojaté přehlídky designu, tedy propojení Prahy, českých regionů a zahraničí. Nepůjde jen o klasickou výstavu, ale zároveň o vytvoření

Více

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Božena Kabelíková Muzeum Vysočiny Třebíč 1 Kraj Vysočina Název Kraje Vysočina souvisí se skutečností, že se tento správní celek rozkládá na podstatnéčásti

Více

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 11/2014 Vážení přátelé slánského muzea, letní radovánky jsou již dávno minulostí, podzim nastoupil v plné síle. To je ideální čas zavítat do muzea! V měsíci listopadu je pro Vás připraven

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_36_Jaroslav Seifert Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Moravská galerie v Brně Husova Brno

Moravská galerie v Brně Husova Brno Moravská galerie v Brně Husova 18 622 26 Brno Strategie vlády v boji s korupcí na období let 2015 a 2016 úkol č. 2.2.4. Zveřejňování poradců a poradních orgánů Poradní orgány Název orgánu Člen orgánu Předmět

Více

BULLETIN. 174. Žofínské fórum. Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR

BULLETIN. 174. Žofínské fórum. Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR BULLETIN 174. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR 16. prosince 2014 174. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR 16. prosince 2014 Obsah: - Přednášející v hlavní

Více

Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999. Political Education and Democracy Support since 1999

Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999. Political Education and Democracy Support since 1999 Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999 Political Education and Democracy Support since 1999 PODPORA DEMOKRACIE DEMOCRACY SUPPORT CÍLE CEVRO GOALS OF CEVRO MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE INTERNATIONAL

Více

Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica

Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica 1556-2006 Více než připomínkou 450. výročí příchodu jezuitského řádu do Čech je dvousvazková publikace Bohemia Jesuitica

Více

Univerzita Karlova Fakulta humanitních studií U Kříže 8, 158 00 Praha Jinonice

Univerzita Karlova Fakulta humanitních studií U Kříže 8, 158 00 Praha Jinonice Univerzity Karlovy pořádá ve dnech 20. 22. března 2009 mezinárodní mezioborovou konferenci HOMOSEXUALITA V ČESKÝCH ZEMÍCH A HUMANITNÍ VĚDY pátek 20. března 2009: Goethe-Institut Praha, Masarykovo nábřeží

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_07_Václav Havel Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Předmluva Václava Havla Předmluva Martina Jostena Předmluva Otto Picka Úvodem ČESKOSLOVENSKO-BRITSKÉ DIPLOMATICKÉ STYKY A MOŽNOSTI A LIMITY EXILU

Předmluva Václava Havla Předmluva Martina Jostena Předmluva Otto Picka Úvodem ČESKOSLOVENSKO-BRITSKÉ DIPLOMATICKÉ STYKY A MOŽNOSTI A LIMITY EXILU Předmluva Václava Havla Předmluva Martina Jostena Předmluva Otto Picka Úvodem ČESKOSLOVENSKO-BRITSKÉ DIPLOMATICKÉ STYKY A MOŽNOSTI A LIMITY EXILU Stručný přehled československo-britských diplomatických

Více

AKTUALITY. č. 5/2017/2 8. ročník 14. května Pozvánka na 77. večer SPCP z cyklu Působení práva ve společnosti a církvi středa 7.

AKTUALITY. č. 5/2017/2 8. ročník 14. května Pozvánka na 77. večer SPCP z cyklu Působení práva ve společnosti a církvi středa 7. AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 5/2017/2 8. ročník 14. května 2017 Pozvánka na 77. večer SPCP z cyklu Působení práva ve společnosti a církvi středa

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Vetter Quido, prof.

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Vetter Quido, prof. Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Vetter Quido, prof. (1910-1960) Prozatímní inventární seznam NAD č. 577 evidenční pomůcka č. 215 Honzáková Valerie Praha 1971 Prof. Quido Vetter

Více

Společenskovědní aspekty fenoménu vyrovnávání s minulostí v kontextu výchovy k občanství

Společenskovědní aspekty fenoménu vyrovnávání s minulostí v kontextu výchovy k občanství Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělávání pořádá ve dnech 18. 21. srpna 2013 jubilejní

Více

Pedagog a umění. pořádané k poctě významného výtvarného pedagoga a teoretika Josefa Vydry ( )

Pedagog a umění. pořádané k poctě významného výtvarného pedagoga a teoretika Josefa Vydry ( ) Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Katedrou dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Vás zve na sympozium s mezinárodní

Více

ČESKÁ POEZIE V LETECH 1948 1968 1. poválečná tvorba meziválečné generace

ČESKÁ POEZIE V LETECH 1948 1968 1. poválečná tvorba meziválečné generace ČESKÁ POEZIE V LETECH 1948 1968 1. poválečná tvorba meziválečné generace (F. Halas +49, J. Hora +45, K. Biebl +51) Seifert, Holan, někdo 2. poezie spirituálních a primárních hodnot (Oldřich Mikulášek,

Více

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného

Více

NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II.

NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II. NEVIDITELNÉ OBĚTI KOMUNISMU II. Toronto - Ottawa - Montreal Projekt Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci Neviditelné oběti komunismu II. červenec 2005 strana 2 Neviditelné oběti komunismu II. se uskutečnil za

Více

ZPRAVODAJ 3/2017. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 3/2017. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 3/2017 Vážení přátelé slánského muzea, velká část měsíce března se ponese v duchu přednáškového pásma Regio Slanensis na půdě slánského gymnázia. Serie přednášek bude obohacena o vernisáž výstavy

Více

1) filmový fenomén v rodišti/bydlišti typicky místní kino. 2) Filmové Brno (konkrétní úkol zadává dr. Pavel Skopal)

1) filmový fenomén v rodišti/bydlišti typicky místní kino. 2) Filmové Brno (konkrétní úkol zadává dr. Pavel Skopal) Bakalářský proseminář I seminární projekt lokální filmová historie 1) filmový fenomén v rodišti/bydlišti typicky místní kino 2) Filmové Brno (konkrétní úkol zadává dr. Pavel Skopal) Úkol 2 je zadáván individuálně

Více

SEZNAM ČESKÝCH ČASOPISŮ ODEBÍRANÝCH KNIHOVNOU DÚ k 1. lednu 2015

SEZNAM ČESKÝCH ČASOPISŮ ODEBÍRANÝCH KNIHOVNOU DÚ k 1. lednu 2015 ČASOPISY ODEBÍRANÉ KNIHOVNOU DÚ V ROCE 2015 Seznam časopisů obsahuje abecedně seřazený soupis titulů, které budou k dispozici v knihovně Divadelního ústavu v roce 2015. Soupis je rozdělen do tří částí

Více

Nové vedení Domu umění města Brna

Nové vedení Domu umění města Brna Nové vedení Domu umění města Brna Tisková konference 19 03 (2013) v 11 h Dům umění města Brna Malinovského nám. 2 Od 1. března 2013 vede Dům umění města Brna jeho dlouhodobá spolupracovnice, kurátorka

Více

SILVESTRA SILVA CHNÁPKOVÁ. Žena undergroundu, která měla odvahu hledat svobodu i v době nesvobody

SILVESTRA SILVA CHNÁPKOVÁ. Žena undergroundu, která měla odvahu hledat svobodu i v době nesvobody SILVESTRA SILVA CHNÁPKOVÁ Žena undergroundu, která měla odvahu hledat svobodu i v době nesvobody Náš tým Tomáš Mráz, Pavel Fotr, Denis Strašík, Jana Kondorová, Nikita Kručenska a Paula Polanecká - 9. A,

Více

Bohuslava Maříková. Z cyklu Pod bodem mrazu, 2007-2010 Z cyklu Paměť starých zdí, 2014

Bohuslava Maříková. Z cyklu Pod bodem mrazu, 2007-2010 Z cyklu Paměť starých zdí, 2014 Černobílý svět Již podruhé se setkávají na společné výstavě tři spolužáci z brněnské Šuřky, kde studovali fotografii pod vedením K. O. Hrubého. V roce 2011 to byla retrospektiva i nové fotografie z Liptovské

Více

ČŠBH Paříž. Zkušenosti z výuky českých reálií na 2. stupni ZŠ podle vzdělávacího programu ČŠBH

ČŠBH Paříž. Zkušenosti z výuky českých reálií na 2. stupni ZŠ podle vzdělávacího programu ČŠBH ČŠBH Paříž Zkušenosti z výuky českých reálií na 2. stupni ZŠ podle vzdělávacího programu ČŠBH 1 Organizace výuky reálií na 2.stupni DĚJEPIS navazuje na vlastivědu (učení ve spirále) a uplatňuje chronologický

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 8. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura Literární

Více

Algoritmy ořezávání. Habilitační práce. (Clipping Algorithms) (Habilitation Thesis) Prof.Ing.Václav Skala, CSc.

Algoritmy ořezávání. Habilitační práce. (Clipping Algorithms) (Habilitation Thesis) Prof.Ing.Václav Skala, CSc. Algoritmy ořezávání (Clipping Algorithms) Habilitační práce (Habilitation Thesis) Prof.Ing.Václav Skala, CSc. http://www.vaclavskala.eu Abstrakt Algoritmy ořezávání a jejich implementace je jednou z klíčových

Více

NEWSLETTER PAMÁTNÍKU LIDICE. Květen Připravujeme ZASEDÁNÍ ODBORNÉ POROTY VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE LIDICE PRO 21. STOLETÍ

NEWSLETTER PAMÁTNÍKU LIDICE. Květen Připravujeme ZASEDÁNÍ ODBORNÉ POROTY VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE LIDICE PRO 21. STOLETÍ NEWSLETTER PAMÁTNÍKU LIDICE Květen 2018 Připravujeme 9. 5. ZASEDÁNÍ ODBORNÉ POROTY VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE LIDICE PRO 21. STOLETÍ Zasedání odborné poroty pro druhé kolo mezinárodní vědomostní soutěže Lidice

Více

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10 51 Lupáčova 1065/11 V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. 52 Milešovská 1986/10 V domě bydlel skaut a protikomunistický odbojář Jiří Řehák. V květnu 1949 se podílel na přípravě

Více

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H T-W Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H el e na Tom a nová-weisová Spisovatelka, herečka a rozhlasová redaktorka Helena Tomanová-Weisová své mládí prožila v dnes už zaniklém světě česko-

Více

SSOS_CJL_3.07 Josef Václav Sládek

SSOS_CJL_3.07 Josef Václav Sládek Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_CJL_3.07

Více

Roční zpráva o činnosti vědecké. společnosti Česká společnost. experimentální biologie rostlin za. rok 2010

Roční zpráva o činnosti vědecké. společnosti Česká společnost. experimentální biologie rostlin za. rok 2010 Roční zpráva o činnosti vědecké společnosti Česká společnost experimentální biologie rostlin za rok 2010 ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNOSTI Předseda společnosti prof. RNDr. Lubomír Nátr, DrSc. Počet členů

Více

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku varianta A A Dvě vlasti Preissig se nejprve živil jako grafik a typograf v Čechách, roku 1910 se však rozhodl pro odchod do Spojených států amerických. Po téměř

Více

Příloha č. 1 Seznam jmenovaných představitelů opozice. Příloha č. 3 - Sdělení VONS č. 264, (stupňující se represe)

Příloha č. 1 Seznam jmenovaných představitelů opozice. Příloha č. 3 - Sdělení VONS č. 264, (stupňující se represe) Seznam příloh Příloha č. 1 Seznam jmenovaných představitelů opozice Příloha č. 2 - Organizační struktura X. správy FMV Příloha č. 3 - Sdělení VONS č. 264, 20.9. 1981. (stupňující se represe) Příloha č.

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 5 3 7 8 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i

Více

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PŘEDNÁŠKY A BESEDY

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PŘEDNÁŠKY A BESEDY PŘEDNÁŠKY A BESEDY Koncepce tematických celků přednášek a besed, případně také kursů a tvůrčích dílen je popsána v jedné z úvodních kapitol, která se věnuje charakteru vzdělávání nabízeného Muzeem umění

Více

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2016

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2016 Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2016 Sídlo archivu: Veleslavínova 19, 306 32 Plzeň telefon: 378 032 600, 601, 603-605, 607-611 e-mail: archiv@plzen.eu Zřizovatel archivu: Magistrát města

Více

Ústav historických věd

Ústav historických věd Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě 2017-8 Proč studovat v Opavě? individuální přístup vyučujících: u nás není student jen číslem snadná dostupnost všech

Více

M Ě ST O B EN E ŠO V

M Ě ST O B EN E ŠO V MĚSTO BENEŠOV KAPITOLY Z HISTORIE MUZEA UMĚNÍ A DESIGNU BENEŠOV 1990-2010... Historie Muzea umění a designu Benešov není vizitkou jeho několika zaměstnanců, ale především úspěchem celého mě sta. Jeho

Více

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje říjen 2010 Mgr. Jitka Riedlová EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA 21.

Více

Josef Bartoň. Pět českých novozákonních překladů. Nové zákony od Českého ekumenického překladu do roku 1989

Josef Bartoň. Pět českých novozákonních překladů. Nové zákony od Českého ekumenického překladu do roku 1989 Josef Bartoň Pět českých novozákonních překladů Nové zákony od Českého ekumenického překladu do roku 1989 Obsah 1. Úvod 15 1.1 Vymezení tématu 15 1.2 Struktura knihy 16 2. Edice českých překladů Nového

Více

V. Mezinárodní sympozium Česká zahraniční politika

V. Mezinárodní sympozium Česká zahraniční politika Ústav mezinárodních vztahů, v. v. i. Vás srdečně zve na V. Mezinárodní sympozium Česká zahraniční politika Demokracie a demokratizace PROGRAM 12. - 13. listopadu 2013 Ministerstvo zahraničních věcí Loretánské

Více

Reflexe II. světové války ve společenském vědomí a pedagogické praxi

Reflexe II. světové války ve společenském vědomí a pedagogické praxi Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělávání pořádá ve dnech 16. 19. srpna 2015 XXII.

Více

V nepřístupné zóně. galerie /02 paměť a dějiny

V nepřístupné zóně. galerie /02 paměť a dějiny galerie Obrazy okupace roku 1968 jsou výraznou součástí české kolektivní paměti. Následující dvacetiletý pobyt sovětských vojsk na našem území však probíhal převážně vskrytu. V jakém prostředí se okupanti

Více

PROMĚNY MEDIÁLNÍHO DISKURSU

PROMĚNY MEDIÁLNÍHO DISKURSU METROPOLITNÍ UNIVERZITA PRAHA KATEDRA POLITOLOGIE A HUMANITNÍCH STUDIÍ, CENTRUM PRO STUDIUM MEDIÁLNÍ KULTURY, KATEDRA MEDIÁLNÍCH STUDIÍ MEZINÁRODNÍ VĚDECKÁ KONFERENCE PROMĚNY MEDIÁLNÍHO DISKURSU budova

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4360_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar 100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna 12. dubna 31. května 2017 Jan Bauch (1898-1995); linoryt Kamil Lhoták (1912-1990); litografie František

Více

BULLETIN. 179. Žofínské fórum. konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropské unie

BULLETIN. 179. Žofínské fórum. konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropské unie BULLETIN 179. Žofínské fórum konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropské unie Praha, Velký sál paláce Žofín 26. 5. 2015 179. Žofínské fórum konané

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy

TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy Praha 21. 6. 2019 Po více jak šedesáti letech od posledního akademického vydání nejznámější básně české moderní poezie, Máje Karla Hynka Máchy,

Více

Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let

Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let 100 let trvání českého vysokoškolského sportu založeného v roce 1910 dr. Františkem Smotlachou dnes oslavila Česká asociace univerzitního

Více

Nadační fond M. J. Stránského

Nadační fond M. J. Stránského Nadační fond M. J. Stránského Výroční zpráva za rok 2017 1 1. Kontaktní a identifikační údaje číslo a datum registrace: 30.9.1998; N32, Městský soud v Praze příslušný FÚ: FÚ Praha 1, Štěpánská 619/28,

Více

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 Středy 2. a 16. listopadu 9.30 11.30 hudební sál MKD TERAPIE BARVAMI Otevřený relaxační kurz s A. Rohde Kabele. Vstupné 50 Kč Středa 2. listopadu v 19.30 hodin hudební sál MKD

Více

Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015

Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015 Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015 V souladu s článkem 9 Dohody mezi vládou České republiky a

Více

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007

ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 ZPRÁVA O ŽIVOTĚ A STAVU FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V PRAZE 8 LIBNI ZA ROK 2007 1. ÚVOD Staršovstvo sboru předkládá tuto zprávu společenství sboru. Činí tak v důvěře, že se může stát

Více

AKTUALITY. č. 11/2016/2 7. ročník 25. listopadu Na 12. prosince 2016 je připraven další večer SPCP

AKTUALITY. č. 11/2016/2 7. ročník 25. listopadu Na 12. prosince 2016 je připraven další večer SPCP AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 11/2016/2 7. ročník 25. listopadu 2016 Na 12. prosince 2016 je připraven další večer SPCP Další večer Společnosti pro

Více

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2017 studentská vědecká konference

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2017 studentská vědecká konference studentská vědecká konference Kopřivnice 11.-13. října 2017 Vážené dámy, vážení pánové, Tímto bychom Vás rádi pozvali na konferenci Průmyslové inženýrství 2017 konající se ve dnech v Kopřivnici. Pořádaná

Více

KVALITA ŽIVOTA 2013. prof. RNDr. Vladimír Ira, CSc. (Geografický ústav SAV, Bratislava)

KVALITA ŽIVOTA 2013. prof. RNDr. Vladimír Ira, CSc. (Geografický ústav SAV, Bratislava) 1. cirkulář KVALITA ŽIVOTA 2013 Katedra geografie, FP TU v Liberci Vás zve na česko-slovenskou vědeckou konferenci KVALITA ŽIVOTA 2013, která se bude konat 4. a 5. prosince 2013 v Liberci, pod záštitou

Více

MEZINÁRODNÍ VĚDECKÁ KONFERENCE PRÁVA A POVINNOSTI SPOJENÉ S OBČANSTVÍM UNIE

MEZINÁRODNÍ VĚDECKÁ KONFERENCE PRÁVA A POVINNOSTI SPOJENÉ S OBČANSTVÍM UNIE ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY MEZINÁRODNÍ VĚDECKÁ KONFERENCE PRÁVA A POVINNOSTI SPOJENÉ S OBČANSTVÍM UNIE Konference pořádaná ve spolupráci Úřadu vlády ČR a Právnické fakulty Univerzity Karlovy u příležitosti

Více

100 let chovu kamzíka horského v Jeseníkách

100 let chovu kamzíka horského v Jeseníkách Občanské sdružení Jesenický kamzík ve spolupráci s Muzeem v Bruntále a Jesenickou lesnickou společností Vás srdečně zvou na mezinárodní konferenci pořádanou pod záštitou ministra zemědělství ČR, hejtmana

Více

Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory 1. Církev : průvodce českou historií / Alena a Vlastimil Vondruškovi -- Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2014 -- 199 s. -- cze ISBN 978-80-7429-441-9

Více

Úspěch filmové produkce Akademie věd

Úspěch filmové produkce Akademie věd TISKOVÁ ZPRÁVA 18. 4. 2016 Úspěch filmové produkce Akademie věd Na letošním 51. ročníku mezinárodního festivalu populárně vědeckých filmů Academia film Olomouc se stal jedním z filmů nominovaných na na

Více

Slavistické reminiscence

Slavistické reminiscence Národní knihovna České republiky Slovanská knihovna Slavistické reminiscence Výbor z textů Jiřího Fraňka Vydání iniciovali a výbor uspořádali Zdeňka Fraňková, Jiří Honzík a Věra Dvořáková Praha 2011 KATALOGIZACE

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

ČESKÉ LÁZEŇSTVÍ JAKO EVROPSKÝ FENOMÉN

ČESKÉ LÁZEŇSTVÍ JAKO EVROPSKÝ FENOMÉN Sdružení lázeňských míst ČR ve spolupráci s agenturou CzechTourism, Svazem léčebných lázní, Lázněmi Luhačovice a městem Luhačovice pořádají 14.KONFERENCI SLM ČR Hotel Společenský dům, Lázně Luhačovice

Více

Fresh Film Fest Praha 2014

Fresh Film Fest Praha 2014 11. Mezinárodní filmový festival debutů a studentských filmů Fresh Film Fest Praha 2014 Statut festivalu Článek 1 Fresh Film Fest je mezinárodní filmový festival zaměřující se na celovečerní debutové snímky

Více

Igor Zhoř , Brno , Brno

Igor Zhoř , Brno , Brno Igor Zhoř 9.3.1925, Brno 22.11.1997, Brno Studia 1945-49 přírodovědecká a pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Brno, 1950 doktorát 1964-68 externí aspirantura na filozofické fakultě brněnské univerzity,

Více