Připomínkové místo. Akceptováno. Ministerstvo průmyslu a obchodu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Připomínkové místo. Akceptováno. Ministerstvo průmyslu a obchodu"

Transkript

1 1 Vypořádání připomínek vzešlých z meziresortního připomínkového řízení k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Připomínkové místo Ministerstvo průmyslu a obchodu Uplatněná připomínka 1. K členění zákona: Vzhledem k tomu, že návrh obsahuje novely tří zákonů, doporučujeme jej členit v souladu s Legislativními pravidly vlády na části a následně na články. Členění předloženého návrhu zákona navrhujeme upravit takto: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění Čl. I Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona, zákona. a zákona č. 403/2012 Sb., se mění takto: Způsob vypořádání ČÁST DRUHÁ Změna zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně Čl. II Zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, ve znění zákona č, a zákona č., se mění takto: ČÁST TŘETÍ Změna zákona o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách Čl. III Zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění

2 2 zákona č a zákona č.., se mění takto: ČÁST ČTVRTÁ Čl. IV ÚČINNOST 2. K Čl.I bodu 3: Za uvozující větou chybí nad textem odstavců 1 a 2 číselné označení paragrafu 14 a paragrafová značka. Rovněž je třeba přesunout první uvozovky před odstavcem 1 před doplňované označení 14. Hlavní město Praha K čl. I bod 4-14b odst. 3 písm. c) V navrženém odstavci 3 písm. c) se opakuje slovo čerpat. Doporučujeme upravit takto: c) možnosti čerpat zdravotní služby podle přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího koordinaci systémů sociálního zabezpečení,. K čl. II K čl. III V úvodní větě je dvakrát uveden zákon č. 127/1998 Sb. V úvodní větě je dvakrát citován zákon č. 48/1997 Sb.

3 3 Kancelář veřejného ochránce práv K čl. I bod 7 ( 53 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb.) I. Navrhuji změnit větu první tohoto ustanovení následovně: Na rozhodování zdravotních pojišťoven ve věcech týkajících se vydání povolení k čerpání zdravotních služeb v jiném členském státě Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarské konfederaci zajišťující hrazení těchto služeb podle přímo použitelných předpisů Evropské unie upravujících koordinaci systémů sociálního zabezpečení, náhrady nákladů podle 14 odst. 2 a 3, úhrady zdravotních služeb podle 16 a 33 odst. 1, přirážek k pojistnému, pokut a pravděpodobné výše pojistného a ve sporných případech ve věcech placení pojistného, penále, vracení přeplatku na pojistném a snížení záloh na pojistné se vztahují obecné předpisy o správním řízení 47) nestanoví-li tento zákon jinak. II. V návaznosti na bod I. navrhuji změnit dikci platného znění 16 odst. 2 zákona č. 48/1997 Sb. následovně: S výjimkou případů, kdy hrozí nebezpečí z prodlení, je poskytnutí zdravotních služeb podle předchozího odstavce vázáno na předchozí souhlas revizního lékaře úhrada zdravotních služeb podle předchozího odstavce vázána na předchozí souhlas zdravotní pojišťovny. III. V návaznosti na bod I. navrhuji změnit dikci platného znění 33 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb. následovně: Vysvětleno. Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. Uvedená připomínka otevírá poměrně složitou otázku rozhodování zdravotních pojišťoven, které je v této souvislosti potřebné podrobit komplexně revizi. S ohledem na to, že lhůta stanovená pro transpozici směrnice o uplatňování práv pacientů v přeshraniční péči vyprší dne 25. října 2013, není z časových důvodů takovou revizi možné provést a bude provedena v rámci přípravy další novely zákona č. 48/1997 Sb. Viz předchozí komentář.

4 4 Hrazenou službou je dále léčebně rehabilitační péče, poskytovaná jako nezbytná součást léčebného procesu, jejíž poskytnutí doporučil ošetřující lékař a potvrdil revizní lékař potvrdila zdravotní pojišťovna. Odůvodnění: Rozsah platného znění 53 odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění dlouhodobě vnímám jako problematický, neboť zdravotní pojišťovny rozhodují o právech a povinnostech pojištěnců v daleko širším měřítku, než je jím pokryto. Vítám tedy záměr předkladatele vyřešit dosud nejasný procesní režim posuzování nároku na náhradu nákladů neodkladné zdravotní péče čerpané během pobytu pojištěnce v zahraničí. Zvolený procesní rámec (tj. správní řízení) nepochybně významně posílí postavení pojištěnce, neboť ten, jsa vybaven právy účastníka správního řízení a zárukou dvojinstančnosti, bude ve srovnání se současným stavem schopen účinněji hájit své nároky. Současně však považuji za účelné připomenout, že zákon o veřejném zdravotním pojištění zakládá další nároky pojištěnce na plnění z veřejného zdravotního pojištění vázané na jejich posouzení zdravotní pojišťovnou. Jako nejvýznamnější se mi jeví nárok pojištěnce na uhrazení zdravotní služby jinak zdravotní pojišťovnou nehrazené, je-li z hlediska jeho zdravotního stavu její poskytnutí jedinou možností ( 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění) a nárok pojištěnce čerpat při splnění zákonem stanovených podmínek léčebně rehabilitační péči na účet systému veřejného zdravotního pojištění ( 33 zákona o veřejném zdravotním pojištění).

5 5 Zatímco nárok zakotvený v 14 zákona o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění, je zvláštním případem poskytování plnění pojištěnci z veřejného zdravotního pojištění v peněžité formě, nároky založené 16 a 33 téhož zákona mají povahu věcné dávky. Podstata je však identická poskytnutí plnění z veřejného zdravotního pojištění, přičemž splnění zákonem stanovených podmínek ověřuje příslušná zdravotní pojišťovna. Ostatně i ony zákonem stanovené podmínky jsou si velmi podobné: - 14 zákona o veřejném zdravotním pojištění podmínka neodkladnosti péče čerpané v zahraničí, - 16 téhož zákona podmínka, že jde o jediný možný způsob léčby, - 33 téhož zákona podmínka, že léčebně rehabilitační péče je nezbytnou součástí léčebného procesu. S ohledem na výše uvedené navrhuji, aby za účelem posílení předvídatelnosti a transparentnosti rozhodování o vynaložení zdrojů veřejného zdravotního pojištění na léčbu jednotlivých pojištěnců bylo režimu správního řádu respektive správního řízení - podřazeno i posuzování nároků založených 16 a 33 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Druhým klíčovým argumentem pro podporu mého požadavku je potřeba sjednocení postupu zdravotních pojišťoven. Dle mých zjištění samy zdravotní pojišťovny vnímají problematičnost stávající právní úpravy, a proto vytvářejí vlastní procesní režim posuzování předmětných nároků, včetně možnosti uplatnění opravného prostředku. Praxe zdravotních pojišťoven se však různí, což není z hlediska právní jistoty pojištěnce ideálním řešením. Zatímco pro zdravotní pojišťovny tak navrhovaná změna nebude představovat

6 6 výraznou zátěž, přinese žádoucí vyjasnění procesního postavení pojištěnce a s tím související efekty. Vedle požadavku na změnu samotného 53 odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění předkládám také návrh na změnu souvisejících ustanovení. Stávající dikce 16 a 33 zákona o veřejném zdravotním pojištění totiž akcentuje roli revizního lékaře při posuzování existence předmětných nároků. V této souvislosti poznamenávám, že v praxi je do procesu posouzení splnění zákonem stanovených podmínek zapojen revizní lékař zdravotní pojišťovny taktéž v případě nároku dle 14 zákona o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění. S ohledem na požadované doplnění 53 odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění je dle mého názoru účelné předejít interpretačním nejasnostem adresátů a pozměnit dikci ustanovení 16 a 33 zákona o veřejném zdravotním pojištění v tom směru, že příslušným subjektem je zdravotní pojišťovna, nikoliv revizní lékař. V praxi bude zdravotní pojišťovna pochopitelně nadále využívat posudku svého revizního lékaře jako podkladu svého rozhodnutí ve věci. Tato připomínka je zásadní.

7 7 K čl. I bod 8 ( 53 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb.) Na rozhodování zdravotních pojišťoven ve věcech týkajících se vydání povolení k čerpání zdravotních služeb v jiném členském státě Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarské konfederaci zajišťující hrazení těchto služeb podle přímo použitelných předpisů Evropské unie upravujících koordinaci systémů sociálního zabezpečení, náhrady nákladů podle 14 odst. 2 a 3, úhrady zdravotních služeb podle 16 a 33 odst. 1 a pokut se vztahují obecné předpisy o správním řízení 47), nestanoví-li tento zákon jinak. Vysvětleno. Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. Jedná se o připomínku nad rámec návrhu. Vzhledem k tomu, že lhůta stanovená pro transpozici směrnice o uplatňování práv pacientů v přeshraniční péči vyprší dne 25. října 2013, je také nezbytné, aby návrh neobsahoval nic nad rámec požadavků této směrnice. Z tohoto důvodu je předložený návrh zákona čistě transpoziční. Připomínka bude zohledněna v následující připravované novele zákona č. 48/1997 Sb. (viz vysvětlení výše). Ministerstvo práce a sociálních věcí Odůvodnění: Viz první připomínka. Tato připomínka je zásadní. K čl. I - Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění K bodu 3-14 Upozorňujeme, že v navrhovaném znění chybí uvedení 14 (mění se celý paragraf). K bodu 4-14b odst. 3 písm. c) a odst V 14b odst. 3 písm. c) je třeba za slovy zdravotní služby vypustit slovo čerpat.

8 8 2. V 14b odst. 6 je třeba se zřetelem k ustanovení 11 odst. 1 písm. b) zákona místo slov Poskytovatele zdravotních služeb použít legislativní zkratku Poskytovatelé. K čl. II - Změna zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky a k čl. III - Změna zákona o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách Pokud je záměrem předkladatele upravit výčet výdajů zdravotních pojišťoven ve vztahu ke zdravotní péči poskytované v zahraničí vyčerpávajícím způsobem, pak navrhujeme zahrnout do předmětných ustanovení rovněž úhrady za zdravotní služby a náhrady nákladů vynaložené pojištěncem na zdravotní služby na základě mezinárodní smlouvy o sociálním zabezpečení upravující poskytování zdravotních služeb na území druhého smluvního státu. Jedná se o výdaje na věcné dávky v nemoci pro české pojištěnce poskytnuté na základě dvoustranných mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení, které upravují možnost čerpání těchto dávek na území druhého smluvního státu (např. smlouva o sociálním zabezpečení s Černou Horou, Makedonií, Srbskem, Tureckem).

9 9 Ministerstvo spravedlnosti 1. K čl. I bodu 2, k 11 odst. 1 písm. l) Ustanovení 11 odst. 1 písm. l) považujeme za matoucí. Z ustanovení vyplývá, že pojištěnec má nárok na náhradu částky, kterou na zdravotní služby poskytnuté v jiném členském státě Evropské unie (EU) vynaložil, tedy že pojištěnec osobně nejprve poskytnuté zdravotní služby uhradí a poté se obrátí s žádostí o náhradu na tuzemskou zdravotní pojišťovnu. Až následně z 14 odst. 3 však lze dovodit, že uvedené se netýká zdravotních služeb poskytnutých podle přímo použitelných předpisů, tedy podle Nařízení EP a Rady 883/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Protože považujeme za nezbytné, aby byl právní předpis v částech, které upravují práva pojištěnce zřetelný a jasný, doporučujeme ustanovení přeformulovat, anebo alespoň upravit 11 odst. 1 písm. d) následovně: d) na poskytnutí hrazených služeb v rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem a přímo použitelným předpisem Evropské unie upravujícím koordinaci systémů sociálního zabezpečení, přičemž poskytovatel nesmí za tyto hrazené služby přijmout od pojištěnce žádnou úhradu,. Tato připomínka je zásadní. Neakceptováno. Připomínka byla připomínkovým místem na jednání k vypořádání připomínek změněna na doporučující. Navrhovaná úprava provádí pouze nezbytnou adaptaci nařízení, tedy převážně procesní část vydávání předchozího povolení. Nárok pojištěnce stanovený zákonem, tj. národním pramenem práva, nelze vymezovat vůči příslušným nárokům vyplývajícím z jiných pramenů práva (kromě unijního práva by v úvahu připadalo také právo mezinárodní), neboť tyto prameny práva zakládají dané nároky zpravidla nezávisle na sobě, a zpravidla tedy nelze změnou jednoho z těchto nároků změnit nárok stanovený jiným pramenem práva. 2. K čl. I bodu 4, k 14b odst. 3 písm. c) Doporučujeme za slovem služby zrušit slovo čerpat, které je v ustanovení použito duplicitně.

10 10 3. K čl. I bodům 6 a 7, k 40 odst. 11 a 15 a k 53 odst. 1 Předkladatel dotčenými novelizačními body v souladu se směrnicí 2011/24/EU navrhuje nově zavést systém vydávání povolení k čerpání zdravotních služeb v jiném členském státě Evropské unie (EU), Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Švýcarské konfederace (ŠK). Upozorňujeme, že znění 40 odst. 11 a 12 a dále 53 odst. 1 není jednoznačné a poskytuje příliš široké mantinely správnímu uvážení zdravotní pojišťovny. Předkladatel pouze uvádí, co musí žádost o povolení obsahovat a jakou má mít formu. Absence jasných podmínek, za jakých pouze se povolení vydá, by tak mohla mít zásadní důsledky pro právní jistotu adresátů těchto povolení. Jako nevhodná se koncepce vydávání povolení jeví i z toho hlediska, že podle bodu 42) směrnice 2011/24/EU by to měly být členské státy, kdo rozhodne, zda je nutné zavádět systém předchozího povolení, a pokud ano, určit, který druh zdravotní péče v rámci jejich systému předchozí povolení vyžaduje, a to v souladu s kritérii, jež stanoví tato směrnice, a s ohledem na judikaturu Soudního dvora (viz též Právní rozhledy, číslo 16/2012, str. 545, JUDr. PhDr. Tomáš Břicháček: Volný pohyb služeb z perspektivy příjemce). Na základě uvedeného se domníváme, že návrh jde nad rámec podmínky vymezené ve směrnici, protože podmínku vydávání povolení zakotvuje obecně na všechny případy čerpání zdravotních služeb v jiných členských státech EU, EHS nebo ŠK. Ačkoli akceptujeme možnost omezení svobody pohybu související s poskytováním zdravotních služeb, domníváme se, že v podobě jak je návrh předložen, je v rozporu se smyslem svobody pohybu služeb v EU i směrnicí 2011/24/EU. Vysvětleno. Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. V textu se nejedná o vydávání předchozího souhlasu podle směrnice 2011/24/EU, nýbrž o procesní úpravu vydávání předchozího povolení podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004. Návrh nově stanoví, že předchozí povolení může být vydáno pouze v případě, kdy jsou splněny podmínky pro vydání uvedené v příslušném koordinačním nařízení. V jiných případech zdravotní pojišťovna nebude oprávněna předchozí povolení vydat. Tímto základním pravidlem se zajistí především sjednocení rozhodovací praxe zdravotních pojišťoven. Navrhujeme tedy uvedené ustanovení nově koncipovat tak, aby bylo

11 11 zřejmé, ve kterých konkrétních případech je povolení zdravotní pojišťovny nezbytnou podmínkou k čerpání zdravotních služeb v jiném členském státě Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru či Švýcarské konfederace, a dále jasně stanovit podmínky, za jakých povolení bude, příp. nebude vydáno. Tato připomínka je zásadní. Ministerstvo pro místní rozvoj 5. K čl. IV, k 45 odst. 2 zákona č. 372/2011 Sb. Vězeňskou službu České republiky je třeba považovat za uzavřeného poskytovatele zdravotních služeb, to znamená, že neposkytuje zdravotní služby široké veřejnosti, ale úzkému vymezenému okruhu osob. Povinnost poskytovat informace podle zákona o veřejném zdravotním pojištění je tudíž zcela nadbytečná. S ohledem na uvedené požadujeme, aby byla v nově navrženém písm. o) zapracována výjimka z informační povinnosti pro Vězeňskou službu České republiky. Tato připomínka je zásadní. K čl. I K bodu 4 V navrhovaném textu 14b odst. 3 písm. c)doporučujeme za slovy zdravotní služby vypustit slovo čerpat. Stejnou úpravu doporučujeme provést i v rozdílové tabulce na straně 5 řádku 2. Vysvětleno. Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. Nelze vyloučit, že vnitrostátní kontaktní místo bude nuceno požadovat informace i od vězeňské služby, a to např. ohledně bezbariérového přístupu příslušného zdravotnického zařízení. Byť by byla tato situace velice výjimečná, není vyloučena a vzhledem k transpozici příslušné směrnice není dán relevantní důvod vnitrostátnímu místu tuto možnost odebrat. K rozdílové tabulce Na straně 9 řádku 2 doporučujeme za slova Rady 883/2004/ES vložit slova ze dne 29. dubna Na straně 9 řádku 3 doporučujeme za slova Rady 987/2009/ES vložit slova ze dne 16. září 2009.

12 12 Rada seniorů ČR Úřad vlády České republiky Odbor kompatibility Není jednoznačně definován pojem neodkladné zdravotní péče poskytované během pobytu v cizině. Systém úhrad předpokládá pouze maximální úhradu do výše stanovené pro úhradu stejných zdravotních služeb na území ČR. Nepřihlíží se k rozdílnosti úhrad v jednotlivých zemích, ty mohou být diametrálně odlišné. I zde pak může být spoluúčast pojištěnců neúnosná. Obecně: Požadujeme držet se v návrhu terminologie přímo použitelného předpisu EU o koordinaci systémů sociálního zabezpečení (dále jen koordinační nařízení ) a na příslušných místech v návrhu použít pojem věcné dávky v nemoci místo zdravotních služeb, jedná-li se o čerpání na základě koordinačního nařízení. Neakceptováno. Neodkladná zdravotní péče je definována v 5 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů. Neakceptováno. Systém veřejného zdravotního pojištění je velmi rozdílný téměř ve všech členských státech EU, a to nejen v oblasti cen zdravotních služeb. V tomto ohledu není v silách tuzemské právní normy, aby tento stav vyrovnala nebo nastavila nediskriminační přístup, který tuzemských pojištěncům vyrovná různé cenové hladiny zdravotních služeb v různých členských státech. To není ani cílem směrnice, neboť v čl. 7 odst. 4 se uvádí: Členský stát, v němž je pacient pojištěn, nahradí nebo přímo uhradí náklady na přeshraniční zdravotní péči do výše nákladů, které by sám převzal, pokud by tato zdravotní péče byla poskytnuta na jeho území, avšak jen do výše skutečných nákladů na čerpanou zdravotní péči. Vysvětleno. Zákon o veřejném zdravotním pojištění užívá termín zdravotní služby, který je svým obsahem shodný s termínem věcné dávky v nemoci. Z toho důvodu se návrh nebude od současného znění odklánět, neboť by se tím mohly založit výkladové obtíže.

13 13 K bodu 1 návrhu (poznámka pod čarou č. 1b a 51): Do poznámky pod čarou č. 1b navrhujeme doplnit také prováděcí směrnici Komise 2012/52/EU ze dne 20. prosince 2012, kterou se stanoví opatření k usnadnění uznávání lékařských předpisů vystavených v jiném členském státě (citace předpisů práva EU v poznámkách pod čarou by měly být ve znění uváděném v Úředním věstníku EU). Do poznámky pod čarou č. 51 požadujeme doplnit nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1231/2010 ze dne 24. listopadu 2010, kterým se rozšiřuje působnost nařízení (ES) č. 883/2004 a nařízení (ES) č. 987/2009 na státní příslušníky třetích zemí, na které se tato nařízení dosud nevztahují pouze z důvodu jejich státní příslušnosti. K bodu 3 návrhu ( 14 odst. 3): 1. V uvedeném ustanovení je opomenut typ situace, který byl posuzován Soudním dvorem EU v případu C-368/98 Vanbraekel (bod 53) a v následujících, např. v případu Watts (zejm. bod 143.) či Elčinov (zejm. bod 78. a 79.). Ustanovení je nutno doplnit o právo na doplňující náhradu v případě, kdy pojištěná osoba vycestovala za účelem čerpání věcných dávek do jiného členského státu (případ planned care ) a úroveň krytí poskytovaná v tomto jiném členském státě je nižší, než úroveň krytí poskytovaná v České republice. Vztah mezi pravidly koordinačního nařízení a ustanovení primárního práva o volném pohybu služeb nelze totiž charakterizovat tak, že se tyto vzájemně vylučují (vztah jedno, nebo druhé ), jak to naznačují ustanovení 14 odst. 3 i důvodová zpráva. I tehdy, je-li aplikováno koordinační nařízení, je třeba se ujistit, zda není vytvářena překážka volného pohybu služeb (dnes Vysvětleno. Závěry z případu Vanbraekel jsou již zohledněny v čl. 26 B) 7., prováděcího nařízení 987/2009.

14 zakázaná čl. 56 SFEU), kterou je třeba odstranit.. I tehdy, když je aplikováno koordinační nařízení, je třeba dále prověřit, zda volný pohyb služeb (dnes čl. 56 SFEU) nevyžaduje ještě něco dalšího. Soudní dvůr zdůraznil, že koordinační nařízení má za cíl regulovat věcné dávky hrazené v rozsahu úrovně krytí poskytovaného ve státě jejich poskytnutí, ale nijak se nedotýká proplácení těchto služeb v rozsahu úrovně krytí poskytovaného ve státě pojištění. Proto v této oblasti mají členské státy povinnost respektovat ustanovení primárního práva o volném pohybu služeb a musí tuto oblast nastavit tak, aby nebyly vytvářeny neospravedlnitelné překážky volného pohybu služeb. Podle judikatury Soudního dvora EU, pokud příslušný členský stát (členský stát pojištění) v případě vycestování pojištěné osoby za účelem obdržení věcných dávek dle nařízení v jiném členském státě, nedoplní úhradu nákladů zdravotní péče čerpané v jiném členském doplňující náhradou tak, aby celkově odpovídaly úrovni krytí poskytované za stejné nebo stejně účinné věcné dávky v příslušném členském státě, je dáno omezení volného pohybu služeb, protože pacienti jsou odrazováni od vyhledání poskytovatelů v jiných členských státech s nižší úrovní krytí. To platí jenom v případě vycestování za účelem obdržení věcných dávek v jiném členském státě (čl. 20 koordinačního nařízení), nikoliv však v situaci, kdy se věcné dávky staly nezbytnými v průběhu pobytu v jiném členském státě (čl. 19 koordinačního nařízení; srov. C-211/08 Komise v Španělsko). Pro tento druhý případ tedy není nutné doplňující náhradu zavádět. Ovšem, dle našeho názoru, výklad ustanovení odst. 2 umožňuje, aby dané ustanovení bylo použitelné i na případ čerpání neodkladné zdravotní péče, jejichž potřeba nastala během pobytu v jiném členském státě (slova nepostupuje-li se ani podle odstavce 2 v odstavci 3 naznačují, že cizina je i jiný členský stát), a která byla podle koordinačního nařízení uhrazena v rozsahu krytí poskytovaného členským státem, kde byla tato péče poskytnuta, 14

15 15 avšak i pojištěné osobě vznikly náklady (např. spoluúčast). S ohledem na výše uvedené stran toho, že nařízení se nedotýká náhrad podle úrovně krytí poskytované v tzv. příslušném členském státě, nutno dovodit, že by ve vztahu k nákladům, které osobě vznikly, mohla pojištěná osoba uplatnit právo na náhradu dle odst. 2. Jelikož dané ustanovení nemyslí na to, že by převážná část nákladů spojených s poskytnutím zdravotní péče byla přímo uhrazena podle koordinačního nařízení (čl. 35), není zde ani omezení výše náhrady výší rozdílu mezi oběma tarify, ale pouze výší stanovené pro úhradu takové péče na území ČR. Pokud předkladatel hodlá upravit doplňující náhradu nad rámec toho, co vyžaduje volný pohyb služeb, i pro případ situace, na kterou dopadá čl. 19 nařízení, navrhujeme omezit ji výší rozdílu mezi vyšším tarifem stanoveným v ČR a nižším tarifem členského státu, kde byla péče poskytnuta. Předkladatel by měl v důvodové zprávě uvést, zda a v jakém rozsahu jde nad rámec toho, co vyžaduje právo EU, a vysvětlit, proč je v odstavci 2 uvedena zdravotní péče a v odst. 3 zdravotní služby. K bodu 3 návrhu ( 14 odst. 3): 2. Návrh by rovněž měl stanovit, že v případě, kdy není vydáno povolení, ačkoliv vydáno být mělo, přísluší pojištěné osobě právo na náhradu ve výši toho, co by musela ČR zaplatit, kdyby povolení bylo uděleno. Toto právo není výslovně stanoveno v nařízení, ale plyne z judikatury (Vanbraekel, Elčinov) a proto je víc než vhodné toto pravidlo výslovně stanovit ve vnitrostátním právním řádu. K bodu 3 návrhu ( 14 odst. 3): 3. Požadujeme vysvětlit, co se rozumí pod podmínkami pro úhradu zdravotních služeb ve větě druhé. Je například podmínku pro úhradu zdravotních služeb, že jde o smluvního poskytovatele zdravotních služeb? V tom případě by se jednalo o překážku volného pohybu služeb. Vysvětleno. Nelze si představit, že v praxi bude řešení jiné, než v souladu s postupem, který je stanoven judikátem v případě Elčinov. Pokud se ukáže, že nevydání povolení byl postup nesprávný, tak jediným možným závěrem je rozhodnutí příslušného orgánu o povinnosti povolení vydat, tj. zajistit postup v souladu s řešením případu Elčinov. 14 odst. 3 explicitně určí, že za podmínku nutnou pro náhradu nákladů se nebude považovat nutnost být smluvním poskytovatelem podle zákona o veřejném zdravotním pojištění.

16 16 K bodu 4 návrhu ( 14a): Jelikož bodová hodnota a cena bodu jsou nástrojem stanovení minimální úhrady z veřejného zdravotního pojištění, máme za to, že se jedná o diskriminační kritérium. Fakt, že zdravotní péče čerpaná v jiném členském státě bude vždy proplácena podle v ČR minimálního tarifu, může odrazovat od vyhledání zahraničních poskytovatelů služeb a představovat tak překážku volného pohybu. Požadujeme kritéria pro výpočet náhrady upravit tak, aby se jednalo o nediskriminační kritéria. K bodům 6, 7 a 8 návrhu ( 40 a 53 odst. 1): Pokud jde o řízení o žádosti o vycestování za účelem obdržení věcných dávek v nemoci v jiném členském státě, vyžaduje judikatura Soudního dvora EU (viz Watts), aby členský stát zajistil, že žádosti budou moci být projednány rychle, objektivně a nestranně. V případě zdravotních pojišťoven, jejichž zájem je v případě takové žádosti také dotčen (rozhodují totiž o tom, zda zaplatí v rozsahu krytí poskytovaném jiným členským státem, které může být vyšší, než v ČR), není záruka objektivnosti a nestrannosti dána. Je třeba svěřit rozhodování o těchto žádostech institucím, které nejsou zainteresovány. Vysvětleno. Bodová hodnota a cena bodu nejsou nástrojem stanovení minimální úhrady. Cenový předpis bude nově upravovat výše hodnoty bodu pro jednotlivé odbornosti. Vysvětleno. Čl. 20 nařízení č. 883/2004 výslovně stanoví, že pojištěná osoba, jež má zájem o vycestování mimo členský stát bydliště za účelem obdržení věcných dávek je povinna požádat o povolení příslušnou institucí. Pro účely tohoto článku se podle čl. 26 prováděcího nařízení č. 987/2009 příslušnou institucí rozumí instituce, která nese náklady na plánované léčení. O odvolání bude však rozhodovat příslušný odvolací orgán v souladu se SŘ.

17 17 Úřad pro ochranu osobních údajů K bodům 6, 7 a 8 návrhu ( 40 a 53 odst. 1): V návrhu je dále nutné stanovit meze diskreční pravomoci institucí, které rozhodují o výše uvedených žádostech. Nařízení stanoví případy, kdy členské státy musí vydat povolení (a a contrario kdy povolení vydat nemusí). Podle judikatury Soudního dvora EU (např. Watts) však členský stát může okolnosti pro nevydání povolení rozšířit i na další případy, musí však přitom omezit dikreci příslušných orgánů stanovením kritérií pro rozhodování. Návrh tato kritéria nestanoví, je proto nutné je do návrhu doplnit. V čl. I bodě 4 ( 14b odst. 2 písm. f) je nezbytné specifikovat, jaké informace o údajích kontaktní místo poskytuje a komu. Tato připomínka je zásadní. Odůvodnění: ÚOOÚ považuje za nezbytné specifikovat údaje, které bude kontaktní místo poskytovat a komu. V čl. I bodě 4 ( 14b odst. 5) je nezbytné zpřesnit, jaké informace jsou kontaktním místem v rámci spolupráce s jinými kontaktními místy členských států vyměňovány. Tato připomínka je zásadní. Návrh bude nově výslovně uvádět podmínku, že zdravotní pojišťovna vydá povolení (podle nařízení) pouze v případě, že jsou pro jeho vydání splněny podmínky stanovené přímo použitelnými právními předpisy Evropské unie upravující koordinaci systémů zdravotního pojištění. Částečně akceptováno, částečně vysvětleno. Připomínka změněna na doporučující. Nově se navrhuje toto znění dotčeného ustanovení: Kontaktní místo poskytuje zejména informace o: ( ) f) náležitostech, které mají být podle právních předpisů České republiky uvedeny na lékařských předpisech, které jsou vystavovány na žádost pacienta, který je hodlá použít v jiném členském státě Evropské unie. V ustanovení 14c odst. 2 písm. f) se jedná o obecné náležitosti, které mají být uváděny na lékařských předpisech. V tomto smyslu bude doplněna také důvodová zpráva. Vysvětleno. Připomínka změněna na doporučující. V daném ustanovení se nepředpokládá a ani není

18 18 Ministerstvo vnitra Odůvodnění: Je nezbytné specifikovat, alespoň rámcovým způsobem, jaké informace kontaktní místo poskytuje v rámci spolupráce ostatním kontaktním místům, Komisi, zdravotním pojišťovnám a sdružením pacientů. V čl. I se za bod 5 vkládá nový bod 5a ( 40 odst. 8 písm. c), kterým se slova adresa místa pobytu nahrazuje slovy adresa bydliště. Tato připomínka je zásadní. Odůvodnění: V rámci zachování správné terminologie je nezbytné nahradit slova adresa místa pobytu slovy adresa bydliště. Obecně Návrh postrádá ustanovení o situacích, v nichž je nutný předchozí souhlas s čerpáním zdravotních služeb v zahraničí. Stanovení omezení považujeme za klíčové pro ochranu prostředků veřejného zdravotního pojištění. Nelze předpokládat, že při současném způsobu nastavování podmínek poskytování vyrovnávacích plateb (úhrad za hrazené služby z veřejného zdravotního pojištění) by se o náklady vynaložené za hrazené služby v cizině snížily částky nákladů za hrazené služby v České republice. Z těchto důvodů požadujeme návrh upravit dle varianty V, popsané v obecné části důvodové zprávy. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. účelem navrhované úpravy, aby vnitrostátní kontaktní místo v rámci své činnosti jakkoliv nakládalo s osobními údaji nebo je dokonce předávalo jiným subjektům. Jedná se zejména o informace o samotném fungování vnitrostátního kontaktního místa. V tomto smyslu bude doplněna také důvodová zpráva. Částečně akceptováno, částečně vysvětleno. Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. Zákon č. 48/1997 Sb. bude obsahovat zmocnění pro vládu ČR vydat nařízení, které by definovalo zdravotní služby, jejichž náhrada bude podmíněna udělením předchozího souhlasu kompetentní pojišťovny. Nařízení tak bude moct reagovat na možná hrozící nebezpečí velmi operativně a bude ho možno měnit v případě, kdy již čerpání určité zdravotní služby nebude představovat riziko pro systém veřejného zdravotního pojištění. Navíc je nutné si uvědomit, že je v současné chvíli nemožné predikovat možný budoucí vývoj čerpání zdravotních služeb v jiných členských státech EU, a proto by výčet zdravotních služeb, jejichž náhrada by byla podmíněna udělením předchozího souhlasu dle směrnice, v zákoně, mohl být kontraproduktivní.

19 19 Nařízení vlády bude naopak moci tuto otázku vyřešit velmi efektivně a adresně. K čl. I bodu 3 ( 14 odst. 2) Návrh opomíjí vztah předmětného ustanovení k 33 zákona č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě a o změně souvisejících zákonů (zákon o pojistné smlouvě). Svou formulací prohlubuje spor o aktivní legitimaci k uvedené náhradě a nenapomáhá k jeho potřebnému vyjasnění. Navrhujeme výslovně vyloučit aktivní legitimaci jiných osob k těmto dávkám, alternativně s výslovným připuštěním cese pohledávky na pozůstalé a orgány činné v trestním řízení. Alternativně požadujeme 14 odst. 2 upravit takto: Vysvětleno. Aktivní legitimaci komerčních pojišťoven nelze v daném případě vyvozovat ani ze současné právní úpravy a ani prováděné změny na tomto stavu nic nemění. Dotčené ustanovení upravuje výhradně nárok pojištěnce. Ze zdravotního pojištění se pojištěnci nahradí částka, kterou vynaložil na neodkladnou zdravotní péči, jejíž potřeba nastala během jeho pobytu v cizině, a to do výše stanovené pro úhradu takové péče na území České republiky, přičemž nahrazená částka nesmí přesáhnout náklady, které pojištěnci skutečně vznikly a které sám zaplatil.. Ministerstvem vnitra navržené znění směřuje k vyloučení případného zneužití úpravy komerčními pojišťovnami v souvislosti s požadavky na plnění z komerčních pojistek vůči zdravotním pojišťovnám. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K čl. I bodu 3 ( 14 odst. 3) Poslední větu požadujeme uvést v tomto znění: Jsou-li zákonem či na základě zákona stanoveny podmínky pro úhradu zdravotních služeb, musí být tyto podmínky splněny i pro náhradu podle věty první.. Účelem Ministerstvem vnitra navrženého znění je rozšířit Akceptováno částečně. Částečně vysvětleno. Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. Všechny podmínky stanovené podzákonným právním předpisem by nemohly být ve vztahu k poskytování zdravotních služeb v zahraničí splněny. Nově se navrhuje následující znění ( 14 odst. 5): Jsou-li tímto zákonem nebo rozhodnutím Státního

20 20 omezení i na léčivé přípravky, u kterých nejsou podmínky pro úhradu stanoveny zákonem, ale rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv na základě zákona. Navržené znění je v souladu s čl. 7 odst. 2 písm. b) směrnice 2011/24/EU, který umožňuje státu hradit přeshraniční péči v souladu s pravidly, podmínkami, kritérii způsobilosti a právními a administrativními náležitostmi, které stanovil. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K čl. I bodu 3 (k 14b odst. 4) Požadujeme slova formátu, který je přístupný osobám se zdravotním postižením nahradit slovy formě, která umožňuje, aby se s těmito informacemi v nezbytném rozsahu mohly seznámit i osoby se zdravotním postižením. Obdobná formulace je užita v zákoně č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, a ve vyhlášce č. 64/2008 Sb., o formě uveřejňování informací souvisejících s výkonem veřejné správy prostřednictvím webových stránek pro osoby se zdravotním postižením (vyhláška o přístupnosti). Domníváme se, že slovo formát je významově příliš zužující. Stanovení konkrétního formátu informace (např. pdf, doc) ještě neznamená, že tato informace bude mít odpovídající vnitřní strukturu zajišťující čitelnost informace. Pojem forma je významově širší, zahrnuje jak formát informace, tak její strukturu. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K čl. I bodům 7 a 8 ( 53 odst. 1) 1. Vítáme zakotvení oprávnění zdravotních pojišťoven rozhodovat v některých případech ve správním řízení. Není však zřejmé, proč je dána odlišná úprava v případě rozhodování o nároku na území České republiky a o nároku mimo území České republiky (např. rozhodnutí o peněžité dávce podle 14 odst. 2 resp. 3 a podle 16, kdy v prvním případě pojišťovna rozhoduje ve správním řízení, ve druhém případě hradí zdravotní služby na základě lékařského posouzení s možností žaloby na plnění dle ústavu pro kontrolu léčiv (dále jen Ústav ) vydaným podle části šesté tohoto zákona stanoveny podmínky pro úhradu hrazených služeb, musí být tyto podmínky splněny i pro náhradu na hrazené přeshraniční služby. Za podmínku podle věty první se nepovažuje uzavření smlouvy o poskytování a úhradě hrazených služeb. Připomínka byla změněna na doporučující. Připomínka byla vysvětlena. Připomínkové místo od připomínky ustoupilo, s tím, že daná problematika bude řešena v další novele. Uvedená připomínka otevírá poměrně složitou otázku rozhodování zdravotních pojišťoven, které je v této souvislosti potřebné podrobit komplexně revizi. S ohledem na to, že lhůta stanovená pro transpozici

21 21 občanského soudního řádu). Takový stav považujeme za nežádoucí. Uvedené platí rovněž pro otázky výše vyrovnávací platby za poskytnuté zdravotní služby, respektive ekvivalentní peněžité dávky, kdy na území České republiky má být tato stanovena podzákonnou normou a mimo území České republiky ve správním řízení. V souladu s čl. 7 odst. 7 směrnice 2011/24/EU požadujeme úpravu sjednotit tak, aby o rozsahu nároku, jakož i o výši vyrovnávací platby, respektive ekvivalentní peněžité dávky bylo rozhodováno ve správním řízení. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K čl. I bodům 7 a 8 ( 53 odst. 1) 2. Větu první předmětného ustanovení (v obou navržených zněních), vymezující kladné případy, kdy se správní řád aplikuje, požadujeme zrušit. Podle současné praxe se vymezují pouze negativní případy, na které se správní řád (jakožto univerzální procesně-právní předpis) nepoužije. Pokud by předkladatel zamýšlel vyloučit z působnosti správního řádu i řízení, ve kterých se rozhoduje o právech a povinnostech jmenovitě určených osob, upozorňujeme, že takové vyloučení aplikace správního řádu bez náhrady komplexní procesní úpravy není možné, neboť by tím byla narušena právní jistota účastníků správního řízení. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K čl. I bodům 7 a 8 ( 53 odst. 1) 3. Větu poslední (ve verzi účinné do ), která stanovuje, že platební výměr je vykonatelný po uplynutí 15 dnů od jeho doručení bez ohledu na právní moc rozhodnutí, požadujeme s ohledem na 74 odst. 1 správního řádu nahradit větou Odvolání proti platebnímu výměru nemá odkladný účinek.. Domníváme se, že předkladatel zamýšlel upravit, že platební výměr má předběžnou vykonatelnost. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. Připomínky nad rámec navržené úpravy Upozorňujeme na usnesení vlády č. 450/2009, na jehož základě byla schválena Koncepce budoucí právní úpravy, která směrnice o uplatňování práv pacientů v přeshraniční péči vyprší dne 25. října 2013, není z časových důvodů takovou revizi možné provést a bude provedena v rámci přípravy další novely zákona č. 48/1997 Sb. Viz předchozí komentář. Připomínka byla vysvětlena. Připomínkové místo od připomínky ustoupilo, s tím, že daná problematika bude řešena v další novele.

22 22 povede ke sjednocení právní úpravy postupů při výkonu jednotlivých správních agend s minimem odchylek a výjimek. Citované usnesení ukládá členům vlády mimo jiné při novelizacích právních předpisů provádět průběžné odstraňování nadbytečných odchylek od správního řádu. S ohledem na výše uvedené uplatňujeme následující připomínky nad rámec předložené změny zákona o veřejném zdravotním pojištění. Obecně ke lhůtám V zákoně jsou stanoveny různé lhůty pro vydání různých rozhodnutí, aniž by byla respektována obecná pravidla lhůt pro vydání rozhodnutí stanovená v ustanovení 71 správního řádu, kde je stanoveno, že je správní orgán povinen vydat rozhodnutí bez zbytečného odkladu, nebo nejpozději ve lhůtě 30 dnů od zahájení řízení s tím, že ve specifických případech lze tuto lhůtu o dalších 30 dní prodloužit. Zákon však upravuje lhůty, které tato pravidla nerespektují (lhůta 25, 50 nebo 75 dní - 39g odst. 2). Požadujeme proto ustanovení stanovující lhůty upravit. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K 39f odst. 5 písm. a) Požadujeme předmětné ustanovení zrušit, neboť pouze opakuje, co plyne z ustanovení 45 odst. 1 a 37 odst. 2 správního řádu. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K 39g odst. 5 Ustanovení upravuje práva účastníků navrhovat důkazy a činit jiné návrhy během řízení jiným způsobem, než který plyne z ustanovení 36 odst. 1 a 3 správního řádu. Máme za to, že se zde zákon odchyluje od správního řádu a že pro toto odchýlení není dán důvod. Požadujeme proto předmětné ustanovení zrušit a postupovat dle ustanovení 36 správního řádu. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K 39g odst. 12 Ustanovení považujeme za nadbytečné s ohledem na ustanovení 90 odst. 1 písm. a) správního řádu. Požadujeme je Uvedená připomínka otevírá poměrně složitou otázku rozhodování zdravotních pojišťoven, které je v této souvislosti potřebné podrobit komplexně revizi. S ohledem na to, že lhůta stanovená pro transpozici směrnice o uplatňování práv pacientů v přeshraniční péči vyprší dne 25. října 2013, není z časových důvodů takovou revizi možné provést a bude provedena v rámci přípravy další novely zákona č. 48/1997 Sb. Viz předchozí komentář. Viz předchozí komentář. Viz předchozí komentář.

23 23 proto vypustit. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K 39h odst. 4 V předmětném ustanovení se hovoří o rozkladu proti rozhodnutí v přezkumném řízení. Není nám jasné, o jaké rozhodnutí by se mělo jednat a proč se zde hovoří o rozkladu, když by se mělo jednat spíše o odvolání. Ustanovení požadujeme upravit. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K 39o Předmětné ustanovení se odchyluje od obecné úpravy doručování veřejnou vyhláškou, obsažené v ustanovení 25 správního řádu. Požadujeme toto ustanovení zrušit a postupovat podle 25 odst. 2 správního řádu. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K 39p odst. 5 věta druhá S ohledem na připomínku k 39g odst. 5 požadujeme předmětné ustanovení zrušit a postupovat podle 36 správního řádu. Tyto připomínky považuje ministerstvo za zásadní. K 53 odst. 6 Ustanovení požadujeme zrušit. V odstavci 4 je stanoveno, že rozhodčí orgán rozhoduje o odvolání, což je druhý stupeň rozhodování. V odstavci 6 se však píše, že na rozhodování rozhodčího orgánu v prvém stupni se použijí ustanovení o rozkladu. Úpravu považujeme za nevhodnou, neboť nelze hovořit o odvolání jako o řízení v prvním stupni. Jiné případy, kdy rozhodčí orgán rozhoduje, a zejména v prvním stupni, nám nejsou ze znění zákona známy. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K 53 odst. 7 Ustanovení požadujeme zrušit. Jde-li o přezkum rozhodnutí, která jsou vydávána v odvolacím řízení, a jedná-li se o rozhodnutí ve věci, lze je přezkoumat ve správním soudnictví [viz 4 odst. 1 písm. a) zákona č. 150 /2002 Sb., soudního řádu správního]. Viz předchozí komentář. Viz předchozí komentář. Viz předchozí komentář. Viz předchozí komentář. Viz předchozí komentář.

24 24 Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. K 53a Nesouhlasíme s vyloučením správního řádu bez odpovídající komplexní úpravy daného postupu v zákoně č. 48/1997 Sb. Pokud správní orgán rozhoduje o právech a povinnostech jmenovitě určených osob, jedná se o správní řízení. Rozhodování o odstranění tvrdosti lze považovat za rozhodnutí ve správním řízení. Není možné, aby bylo v takovémto případě vydáno rozhodnutí a nebylo možné se proti němu odvolat nebo použít mimořádné opravné prostředky. Tuto připomínku považuje ministerstvo za zásadní. Doporučující připomínky: Obecně Domníváme, že předložené znění novely je v některých ohledech neurčité a nejasné. V navrhované právní úpravě není dostatečně dořešen vztah mezi péčí poskytovanou a hrazenou podle přímo aplikovatelných nařízení EU, péčí dle směrnice o přeshraniční péči a rovněž tak i péčí poskytovanou a hrazenou mimo tyto dva režimy (tedy bez nároku vůči pojišťovnám). Zásadní pro správnou aplikaci je rozlišení nároků dle směrnice 2011/24/EU a dle přímo použitelných předpisů o koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Vyjasnění vztahů mezi směrnicí a stávajícím rámcem pro koordinaci systémů sociálního zabezpečení je přitom dle ustanovení čl. 1 cílem směrnice 2011/24/EU. V tomto smyslu je ale znění novely neurčité a nejasné jak pro osobu, která má být informována o svých právech a nárocích, tak i pro instituce. V souvislosti s předkládanou právní úpravou vyvstává otázka, zda nebyly opomenuty specifické nároky z mezistátních smluv. Na základě těchto smluv také vyplývá nárok pojištěnce na úhradu podle předpisů státu ošetření (obdobně jako v EU) a ne jen podle státu pojištění ( 14). Doporučujeme návrh upřesnit. K čl. I bodu 4 ( 14b odst. 6) Požadujeme povinnosti omezit pouze na případy, kdy není Viz předchozí komentář. Neakceptováno. Předkladatel nemá za to, že by návrh byl neurčitý nebo nejasný. Mimoto připomínka ani nekonkretizuje specifickou část, která by měla být upravena v zájmu vyšší srozumitelnosti, proto ji nelze zohlednit. Neakceptováno. Taková podmínka by mohla vést ke ztížení činností

25 25 kontaktní místo schopno informace zjistit i jinak. Připomínky legislativně-technické a formálního charakteru: vnitrostátního kontaktního místa, neboť okolnost informace zjistit i jinak je poměrně neurčitá a v praxi by mohlo docházet ke zbytečnému protahování při poskytování informací, pokud by dotázané místo mělo za to, že vnitrostátní kontaktní místo může zjistit informace i jinak. K čl. I bodu 3 (k 14b odst. 3) V ustanovení je dvakrát užito slovo čerpat. Doporučujeme jedno z nich vypustit. Unie zaměstnavatelských svazů K čl. I bodu 3 (k 14b odst. 6) Slova Poskytovatelé zdravotních služeb doporučujeme s ohledem na legislativní zkratku zavedenou v 11 odst. 1 písm. b) nahradit slovem Poskytovatel. I. Obecné připomínky k návrhu 1. Návrh postrádá ustanovení o situacích, v nichž je nutný předchozí souhlas s čerpáním zdravotních služeb v zahraničí. Stanovení omezení považujeme za klíčové pro ochranu prostředků veřejného zdravotního pojištění. Bylo by zcela mylné předpokládat, že při současném způsobu nastavování podmínek poskytování vyrovnávacích plateb (úhrad za hrazené služby z veřejného zdravotního pojištění) by se o náklady vynaložené za hrazené služby v cizině snížili částky náklady za hrazené služby v ČR. Z těchto důvodů navrhujeme použití modifikované varianty V. Systém předchozího povolení považujeme pro určité kategorie nemocniční péče za zásadní. Tato připomínka je zásadní. Částečně akceptováno, částečně vysvětleno. Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. Zákon č. 48/1997 Sb. bude obsahovat zmocnění pro vládu ČR vydat nařízení, které by definovalo zdravotní služby, jejichž náhrada bude podmíněna udělením předchozího souhlasu kompetentní pojišťovny. Nařízení tak bude moct reagovat na možná hrozící nebezpečí velmi operativně a bude ho možno měnit v případě, kdy již čerpání určité zdravotní služby nebude představovat riziko pro systém veřejného zdravotního pojištění. Navíc je nutné si uvědomit, že je v současné chvíli nemožné predikovat možný budoucí vývoj čerpání zdravotních služeb v jiných členských státech EU, a proto by výčet zdravotních služeb, jejichž náhrada by byla

26 26 podmíněna udělením předchozího souhlasu dle směrnice, v zákoně, mohl být kontraproduktivní. Nařízení vlády bude naopak moci tuto otázku vyřešit velmi efektivně a adresně. 2. Domníváme, že předložené znění novely je v mnoha ohledech neurčité a nesrozumitelné. V navrhované právní úpravě není dostatečně dořešen vztah mezi péčí poskytovanou a hrazenou podle přímo aplikovatelných nařízení EU, péčí dle směrnice o přeshraniční péči a rovněž tak i péčí poskytovanou a hrazenou mimo dva první režimy (tedy bez nároku vůči pojišťovnám). Zásadní pro správnou aplikaci je rozlišení nároků dle Směrnice a dle přímo použitelných předpisů o koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Vyjasnění vztahů mezi směrnicí a stávajícím rámcem pro koordinaci systémů sociálního zabezpečení je přitom cílem směrnice dle ustanovení čl. 1. V tomto smyslu je ale znění novely neurčité a nesrozumitelné jak pro osobu, která má být informována o svých právech a nárocích, tak i pro instituce. 3. V souvislosti s předkládanou právní úpravou vyvstává otázka, zda nebyly opomenuty specifické nároky z mezistátních smluv. Na základě těchto smluv také vyplývá nárok pojištěnce na úhradu podle předpisů státu ošetření (obdobně jako v EU) a ne jen podle státu pojištění ( 14). Neakceptováno. Předkladatel nemá za to, že by návrh byl neurčitý nebo nejasný. Mimoto připomínka ani nekonkretizuje specifickou část, která by měla být upravena v zájmu vyšší srozumitelnosti, proto ji nelze zohlednit. Neakceptováno. Předkladatel je toho názoru, že zákonná úprava nemůže omezit ustanovení mezinárodních smluv. V 55a zákona č. 48/1997 Sb. se přímo uvádí, že ustanovení tohoto zákona se použije pouze v případě, že mezinárodní smlouva neuvede jinak. 4. Z obecného hlediska si také dovolujeme upozornit na fakt, že vzhledem k záměru MZ převzít funkci CMÚ se termín účinnosti říjen 2013 jeví jako nereálný. Činností vnitrostátního kontaktního místa bude pověřen subjekt, který byl pro oblast zdravotního pojištění určen jako styčné místo podle přímo

27 27 II. Konkrétní připomínky k jednotlivým ustanovením 1. K čl. I. bod 3 ( 14 odst. 2) Návrh nově upravuje tuto problematiku a zcela opomíjí vztah tohoto ustanovení k 33 zákona č. 37/2004 Sb. Svou formulací prohlubuje spor o aktivní legitimaci k uvedené náhradě a nepomáhá k jeho tolik potřebnému vyřešení. Navrhujeme výslovně vyloučit aktivní legitimaci jiných osob k těmto dávkám, alternativně s výslovným připuštěním cese pohledávky na pozůstalé a orgány činné v trestním řízení. Díky obecnosti ustanovení ve vztahu k odst. 3 by byly vyřešeny obě situace shodně. použitelného předpisu EU upravujícího koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Vysvětleno. Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. Aktivní legitimaci komerčních pojišťoven nelze v daném případě vyvozovat ani ze současné právní úpravy a ani prováděné změny na tomto stavu nic nemění. Dotčené ustanovení upravuje výhradně nárok pojištěnce. Alternativně k čl. I. bod 3 ( 14 odst. 2) zároveň navrhujeme nový text následujícího znění: Ze zdravotního pojištění se pojištěncům nahradí částka, kterou vynaložili na neodkladnou zdravotní péči, jejíž potřeba nastala během jejich pobytu ve státech mimo Evropskou unii (dále jen EU ), Evropský hospodářský prostor (dále jen EHP ) a Švýcarskou konfederaci, a to maximálně do výše stanovené pro úhradu takové péče na území České republiky, přičemž nahrazená částka nesmí přesáhnout náklady, které pojištěnci skutečně vznikly, a které sám zaplatil. Odůvodnění: Jedná se o upřesnění formulace nového odstavce, vyplývajícího z dosavadní věty druhé 14 zákona. Zejména upřesnění směřuje k jednoznačnosti formulace, která by neumožňovala zneužití komerčními pojišťovnami k požadavkům na zdravotní pojišťovny na plnění z komerčních pojistek. Zásadní připomínka. 2. K čl. I. bod 3 ( 14 odst. 3) Akceptováno částečně. Částečně vysvětleno.

28 28 Navrhujeme přeformulovat poslední větu následovně: Jsou-li zákonem či na základě zákona stanoveny podmínky pro úhradu zdravotních služeb, musí být tyto podmínky splněny i pro náhradu podle věty první. Odůvodnění: Cílem je rozšířit účinnost omezení i na léčivé přípravky, u kterých podmínky pro úhradu nejsou stanoveny zákonem, ale správním rozhodnutím SÚKL na základě zákona. Uvedené je v souladu s čl. 7 odst. 2 písm. b) transponované normy, který umožňuje státu hradit přeshraniční péči v souladu s pravidly, podmínkami, kritérii způsobilosti a právními a administrativními náležitostmi, které stanovil). Tato připomínka je zásadní. 3. K čl. I. bod 3 ( 14 odst. 3) Kromě toho upozorňujeme na další konsekvence toho, že navrhovaný 14, odst. 3 prolamuje dosud platnou nutnost preautorizace, stanovenou příslušným nařízením. Ačkoli se v důvodové zprávě uvádí, že MZ po konzultacích sestavilo seznam zdravotních služeb, jejichž úhrada by měla být podmíněna předchozím souhlasem zdravotní pojišťovny, do předkládaného návrhu to promítnuto nebylo. V praxi to znamená, že pojištěnec, který bude zařazen na čekací list odkladné péče a bude mít prostředky na to, aby si uhradil rozdíl mezi úhradou v ČR a cenou takové péče v jiném státě EU, vycestuje a nechá si odkladnou péči provést v cizině v kratším termínu. To vytváří nerovné podmínky mezi pojištěnci podle jejich ekonomické situace. Existuje však i jiná alternativa, kdy pojištěnec zvolí členský stát EU, kde cena bude stejná nebo i nižší než v ČR, ale kvalita péče bude na podstatně nižší úrovni, což může znamenat do budoucna vícenáklady, např. za reoperace. V obou případech dojde k rychlejšímu čerpání péče než při čerpání v ČR podle stanovené časové dostupnosti. Zdravotní pojišťovna však bude nucena takovou péči uhradit. Tím je ohrožena funkčnost jednoho z účinných regulačních mechanizmů, chránících ekonomickou stabilitu systému, totiž odklad čerpání u plánované péče. Požadujeme, aby krom neodkladné péče a péče, kterou není příslušná zdravotní pojišťovna ve Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. Všechny podmínky stanovené podzákonným právním předpisem by nemohly být ve vztahu k poskytování zdravotních služeb v zahraničí splněny. Nově se navrhuje následující znění ( 14 odst. 5): Jsou-li tímto zákonem nebo rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv (dále jen Ústav ) vydaným podle části šesté tohoto zákona stanoveny podmínky pro úhradu hrazených služeb, musí být tyto podmínky splněny i pro náhradu na hrazené přeshraniční služby. Za podmínku podle věty první se nepovažuje uzavření smlouvy o poskytování a úhradě hrazených služeb. Částečně akceptováno, částečně vysvětleno. Připomínkové místo s vysvětlením souhlasí. Zákon č. 48/1997 Sb. bude obsahovat zmocnění pro vládu ČR vydat nařízení, které by definovalo zdravotní služby, jejichž náhrada bude podmíněna udělením předchozího souhlasu kompetentní pojišťovny. Nařízení tak bude moct reagovat na možná hrozící nebezpečí velmi operativně a bude ho možno měnit v případě, kdy již čerpání určité zdravotní služby nebude představovat riziko pro systém veřejného zdravotního pojištění. Navíc je nutné si uvědomit, že je v současné chvíli nemožné predikovat možný budoucí vývoj čerpání zdravotních služeb v jiných členských státech EU, a proto by výčet zdravotních služeb, jejichž náhrada by byla podmíněna udělením předchozího souhlasu dle směrnice, v zákoně, mohl být kontraproduktivní. Nařízení vlády bude naopak moci tuto otázku vyřešit

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 23 Sbírka zákonů č. 60 / 2014 Strana 703 60 ZÁKON ze dne 19. března 2014, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 10/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 10/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 10/0 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Strana 3738 Sbírka zákonů č. 353 / 2017 353 VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Strana 3738 Sbírka zákonů č. 353 / 2017 353 VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaqpby2ss)

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaqpby2ss) IV. O d ů v o d n ě n í Hodnocení dopadů regulace podle Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace schválených usnesením vlády není k návrhu tohoto nařízení zpracováno, neboť předseda Legislativní rady

Více

omezení pro úhrady uvedené v 3 až 15, poskytované těmito smluvními poskytovateli zdravotních služeb (dále jen poskytovatel ):

omezení pro úhrady uvedené v 3 až 15, poskytované těmito smluvními poskytovateli zdravotních služeb (dále jen poskytovatel ): Strana 4034 Sbírka zákonů č. 324 / 2014 Částka 129 324 VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2014 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 Ministerstvo zdravotnictví

Více

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o.

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Problémové okruhy Přístup k léčbě Zákon o zdravotních službách,

Více

VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2015 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016

VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2015 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016 Strana 3370 Sbírka zákonů č. 273 / 2015 Částka 111 273 VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2015 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016 Ministerstvo zdravotnictví

Více

VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2012 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013

VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2012 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013 Strana 6258 Sbírka zákonů č. 475 / 2012 475 VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2012 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013 Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017 Strana 5082 Sbírka zákonů č. 348 / 2016 Částka 137 348 VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017 Ministerstvo zdravotnictví

Více

348/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok

348/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 348/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017 Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 17

Více

Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie

Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Zákon o léčivech Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon

Více

VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019

VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019 Strana 3210 Sbírka zákonů č. 201 / 2018 Částka 100 201 VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019 Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. I. Obecná část

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. I. Obecná část DŮVODOVÁ ZPRÁVA I. Obecná část A. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a

Více

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY Tato legislativní pravidla jsou zjednodušenou verzí legislativních pravidel vlády, určená výhradně pro účely simulovaného zasedání vlády. V případě, že

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornar4bw98o) ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornar4bw98o) ODŮVODNĚNÍ III. ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů V návaznosti na novelu zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

PŘIPOMÍNKY. Zásadní konkrétní připomínky k části III. předkládaného materiálu

PŘIPOMÍNKY. Zásadní konkrétní připomínky k části III. předkládaného materiálu k materiálu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 22/1997, o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů V

Více

SPRÁVNÍ KOMISE PRO KOORDINACI SYSTÉMŮ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ

SPRÁVNÍ KOMISE PRO KOORDINACI SYSTÉMŮ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ C 152/16 CS Úřední věstník Evropské unie 20.5.2014 SPRÁVNÍ KOMISE PRO KOORDINACI SYSTÉMŮ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ ROZHODNUTÍ č. S10 ze dne 19. prosince 2013 o přechodu od nařízení (EHS) č. 1408/71 a č. 574/72

Více

V Praze dne 3. května 2007 Výtisk č.: S t a n o v i s k o

V Praze dne 3. května 2007 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Legislativní rada vlády Č. j.: 435/07 V Praze dne 3. května 2007 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády a) k návrhu zákona o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací

Více

SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ V JINÝCH ČLENSKÝCH STÁTECH EU

SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ V JINÝCH ČLENSKÝCH STÁTECH EU SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ V JINÝCH ČLENSKÝCH STÁTECH EU K podpoře volného pohybu osob na území EU je nutné zajistit koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Až donedávna byl režim pro zaměstnance a další

Více

D ů v o d o v á z p r á v a

D ů v o d o v á z p r á v a D ů v o d o v á z p r á v a O b e c n á č á s t : Ministerstvo financí připravilo na základě Plánu legislativních prací vlády na rok 2012, schváleného usnesením vlády ze dne 14. 12. 2011 č. 941, na základě

Více

Legislativní rada vlády Č. j.: 622/11 V Praze dne 24. června 2011 Výtisk č.: S t a n o v i s k o

Legislativní rada vlády Č. j.: 622/11 V Praze dne 24. června 2011 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Legislativní rada vlády Č. j.: 622/11 V Praze dne 24. června 2011 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády k návrhu zákona o specifických zdravotních službách I. K celkovému zaměření návrhu

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornafjb2lyn) IV. ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornafjb2lyn) IV. ODŮVODNĚNÍ IV. ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejich hlavních principů, zhodnocení platného právního stavu a odůvodnění nezbytnosti jeho změny Cílem předkládaného

Více

Právo a přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář JUDr. Holubové Centrum pro zdravotnické právo 3.

Právo a přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář JUDr. Holubové Centrum pro zdravotnické právo 3. Právo a přístup ke zdravotní péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář JUDr. Holubové Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Obsah prezentace Úvodem: Právo a systém zdravotního pojištění

Více

b) rozsah a podmínky, za nichž jsou na základě tohoto zákona ze zdravotního pojištění hrazeny zdravotní služby (dále jen hrazené služby ),

b) rozsah a podmínky, za nichž jsou na základě tohoto zákona ze zdravotního pojištění hrazeny zdravotní služby (dále jen hrazené služby ), Úplné znění částí zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn 1 (1) Tento zákon

Více

Informovaný souhlas z pohledu pacienta

Informovaný souhlas z pohledu pacienta Informovaný souhlas z pohledu pacienta PSP ČR, 17.11.2012 JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Program Novinky v informovaném souhlasu: Zákon o zdravotních službách

Více

Návrh. NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č.,

Návrh. NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.10.2010 KOM(2010) 544 v konečném znění 2010/0272 (COD) C7-0316/10 Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č., kterým se zrušuje nařízení Rady (ES) č. 1541/98 o

Více

Závěr č. 85 ze zasedání poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu ze dne 14. 12. 2009. Okruh účastníků v řízení o přezkoumání územního plánu

Závěr č. 85 ze zasedání poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu ze dne 14. 12. 2009. Okruh účastníků v řízení o přezkoumání územního plánu MINISTERSTVO VNITRA Poradní sbor ministra vnitra ke správnímu řádu Závěr č. 85 ze zasedání poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu ze dne 14. 12. 2009 Okruh účastníků v řízení o přezkoumání územního

Více

Novelizované znění ustanovení 47 zákona o specifických zdravotních službách je následující:

Novelizované znění ustanovení 47 zákona o specifických zdravotních službách je následující: V Praze dne 13. 11. 2017 Č. j.: MZDR 55149/2017-1/PRO *MZDRX010O5I0* MZDRX010O5I0 METODICKÉ STANOVISKO K NOVELE ZÁKONA Č. 373/2011 Sb., O SPECIFICKÝCH ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH, V SOUVISLOSTI S PŘEZKUMEM LÉKAŘSKÝCH

Více

Zdravotní pojištění a poskytování. zdravotní péče při cestách po EU. Zuzana Kneřová Centrum mezistátních úhrad

Zdravotní pojištění a poskytování. zdravotní péče při cestách po EU. Zuzana Kneřová Centrum mezistátních úhrad Zdravotní pojištění a poskytování zdravotní péče při cestách po EU Zuzana Kneřová Centrum mezistátních úhrad Centrum mezistátních úhrad od 1.1. 2002 styčnou institucí (tzv. liaison body) pro oblast dávek

Více

Připomínky ČLK k návrhu novely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů:

Připomínky ČLK k návrhu novely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů: Připomínky ČLK k návrhu novely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů: K ustanovení 11 odst. 1 písm. a): Novela nadále zachovává obecně nepřijatelně dlouhou

Více

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.)

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Novelizace prováděcího právního předpisu k zákonu č. 61/ 1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě,

Více

Územní studie Regulační plán

Územní studie Regulační plán Zákon č. 225/2017 Sb.: novela stavebního zákona Územní studie Regulační plán Porada pořizovatelů 11/2017 Územní studie 30 (4) V zadání územní studie může pořizovatel stanovit, že ten, kdo hodlá změnu v

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj:   ODŮVODNĚNÍ III. ODŮVODNĚNÍ I. Obecná část Návrh novely vyhlášky č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen vyhláška ), je předkládán v souvislosti

Více

Radek Policar 1.10.2013

Radek Policar 1.10.2013 Nadstandardy ve zdravotní péči po vyhlášení nálezu Ústavního soudu ČR Radek Policar 1.10.2013 Milníky do 30. 11. 2011 bez nadstandardů 1. 12. 2011 až 4. 8. 2013 základní varianta ekonomicky náročnější

Více

ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST

ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST ODŮVODNĚNÍ IV. OBECNÁ ČÁST I. Nezbytnost a důvody předložení navrhované právní úpravy Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 133/2005 Sb., o technických požadavcích na provozní a technickou

Více

Čl. I. 1. V 2 se na konci textu odstavce 1 doplňují slova nebo odborných činností v souvislosti s prostorovými a funkčními změnami v území.

Čl. I. 1. V 2 se na konci textu odstavce 1 doplňují slova nebo odborných činností v souvislosti s prostorovými a funkčními změnami v území. V L Á D N Í N Á V R H ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 136/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 136/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 136/0 Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Doplňková smlouva pozměňující Smlouvu

Více

Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR

Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula 12.10.2015 Právní postavení českého lékaře 1. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním

Více

Pozměňovací návrhy. Jana Čechlovského

Pozměňovací návrhy. Jana Čechlovského Pozměňovací návrhy Jana Čechlovského k pozměňovacím návrhům ÚPV schváleným usnesením ÚPV dne 29.5.2013 tisk č. 930/2 (vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím rekodifikace

Více

Legislativní rada vlády Čj. 647/18 V Praze dne 16. srpna 2018 Výtisk č.: S t a n o v i s k o

Legislativní rada vlády Čj. 647/18 V Praze dne 16. srpna 2018 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Legislativní rada vlády Čj. 647/18 V Praze dne 16. srpna 2018 Výtisk č.: S t a n o v i s k o předsedy Legislativní rady vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách

Více

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj Podle ustanovení 78 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

MINISTERSTVO VNITRA. Poradní sbor náměstka ministra vnitra pro státní službu k zákonu o státní službě. Závěr č. 5

MINISTERSTVO VNITRA. Poradní sbor náměstka ministra vnitra pro státní službu k zákonu o státní službě. Závěr č. 5 MINISTERSTVO VNITRA Poradní sbor náměstka ministra vnitra pro státní službu k zákonu o státní službě Závěr č. 5 ze zasedání poradního sboru náměstka ministra vnitra pro státní službu k zákonu o státní

Více

Koordinace systémů sociálního zabezpečení

Koordinace systémů sociálního zabezpečení DOKUMENTY EU Koordinace systémů sociálního zabezpečení Informační podklad k návrhu nařízení, kterým se mění nařízení (ES) č. 883/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení a nařízení (ES) č. 987/2009,

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU)

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 19.6.2014 L 179/17 NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 664/2014 ze dne 18. prosince 2013, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012, pokud jde o stanovení symbolů

Více

VYPOŘÁDÁNÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLU S NÁZVEM: V.

VYPOŘÁDÁNÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLU S NÁZVEM: V. VYPOŘÁDÁNÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLU S NÁZVEM: V. Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 146/2015 Sb., o stanovení výše náborového příspěvku, výše kvalifikačního příspěvku, výše a postupu při přiznávání

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.8.2013 COM(2013) 579 final 2013/0279 (COD) C7-0243/03 Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění nařízení (ES) č. 471/2009 o statistice Společenství týkající

Více

Aktuální léková politika. PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie

Aktuální léková politika. PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Aktuální léková politika PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Zákon o léčivech Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech),

Více

EVROPSKÁ CENTRÁLNÍ BANKA

EVROPSKÁ CENTRÁLNÍ BANKA 22.2.2014 Úřední věstník Evropské unie C 51/3 III (Přípravné akty) EVROPSKÁ CENTRÁLNÍ BANKA STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 19. listopadu 2013 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady

Více

Legislativní novinky pro r. 2011

Legislativní novinky pro r. 2011 Legislativní novinky pro r. 2011 Leden 2011 - Návrh zákona, kterými se mění: 1. Zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění 2. Zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně

Více

Příloha usnesení vlády ze dne 17. února 2016 č. 147

Příloha usnesení vlády ze dne 17. února 2016 č. 147 Příloha usnesení vlády ze dne 17. února 2016 č. 147 Vyjádření vlády České republiky k návrhu Obvodního soudu pro Prahu 1 na zrušení ustanovení 3 odstavce 1 písmeno b), 3 odstavce 3, 5 odstavce 1 a 7 odstavce

Více

Úplné znění částí zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů

Úplné znění částí zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů Úplné znění částí zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů 3c (1) Vyměřovací základ pro pojistné hrazené státem za osobu, za kterou je podle zvláštního

Více

Rozhodnutí Ústavního soudu ve věci stanovování úhrad zdravotnických prostředků

Rozhodnutí Ústavního soudu ve věci stanovování úhrad zdravotnických prostředků Rozhodnutí Ústavního soudu ve věci stanovování úhrad zdravotnických prostředků Mgr. Jan Zahálka 26. 10. 2017 Praha Úhrady a EU? Čl. 168 odst. 7 SFEU Při činnosti Unie je uznávána odpovědnost členských

Více

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne.. 2015, kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I V 6 odst.

Více

PŘIPOMÍNKY. k materiálu Ministerstva spravedlnosti ČR Návrh nového obchodního zákona

PŘIPOMÍNKY. k materiálu Ministerstva spravedlnosti ČR Návrh nového obchodního zákona PŘIPOMÍNKY k materiálu Ministerstva spravedlnosti ČR Návrh nového obchodního zákona V Praze dne 30. října 2008 Č.j.: 152/091000/2008 A. Obecná připomínka k předkládanému materiálu Hospodářská komora České

Více

Pozměňovací návrh poslance Jana Bartoška k návrhu Zákona ze dne o Státním rozpočtu České republiky na rok 2016 (sněmovní tisk 617)

Pozměňovací návrh poslance Jana Bartoška k návrhu Zákona ze dne o Státním rozpočtu České republiky na rok 2016 (sněmovní tisk 617) Pozměňovací návrh poslance Jana Bartoška k návrhu Zákona ze dne. 2015 o Státním rozpočtu České republiky na rok 2016 (sněmovní tisk 617) 1. Vládní návrh Zákona ze dne... 2015 o státním rozpočtu České republiky

Více

SPRÁVNÍ KOMISE PRO KOORDINACI SYSTÉMŮ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ. ROZHODNUTÍ č. A1. ze dne 12. června 2009

SPRÁVNÍ KOMISE PRO KOORDINACI SYSTÉMŮ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ. ROZHODNUTÍ č. A1. ze dne 12. června 2009 SPRÁVNÍ KOMISE PRO KOORDINACI SYSTÉMŮ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ ROZHODNUTÍ č. A1 ze dne 12. června 2009 o zřízení dialogu a dohodovacího řízení týkajících se platnosti dokumentů, určení použitelných právních

Více

9. Zhodnocení dopadů na bezpečnost nebo obranu státu Navrhovaná právní úprava nemá žádný dopad na bezpečnost nebo obranu státu.

9. Zhodnocení dopadů na bezpečnost nebo obranu státu Navrhovaná právní úprava nemá žádný dopad na bezpečnost nebo obranu státu. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb. o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob, ve znění pozdějších předpisů A.

Více

Částka 142. f) ve smluvních ambulantních zdravotnických zařízeních

Částka 142. f) ve smluvních ambulantních zdravotnických zařízeních Strana 5266 Sbírka zákonů č.396 / 2010 396 VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2010 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění a regulačních omezení objemu poskytnuté

Více

rozhodnutí č. REM/16/ :

rozhodnutí č. REM/16/ : Rada Českého telekomunikačního úřadu jako příslušný správní orgán podle 10 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a podle 107 odst. 8 písm. b) a 108 odst. 2 zákona č. 127/2005

Více

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. I. Obecná část

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. I. Obecná část DŮVODOVÁ ZPRÁVA I. Obecná část A. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ Na Poř í č ním právu 376 / 1 128 01 Praha 2 Č.j. 2006/56857-24 V Praze dne 19. září 2006 Určeno: - všem krajským úřadům - všem obecním úřadům obcí s rozšířenou působností

Více

VYPOŘÁDÁNÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLU S NÁZVEM:

VYPOŘÁDÁNÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLU S NÁZVEM: V. VYPOŘÁDÁNÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLU S NÁZVEM: Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 231/1996 Sb., kterou se stanoví paušální částka nákladů řízení o přestupcích, ve znění vyhlášky č. 340/2003 Sb.

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2002/74/ES. ze dne 23. září 2002,

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2002/74/ES. ze dne 23. září 2002, SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2002/74/ES ze dne 23. září 2002, kterou se mění směrnice Rady 80/987/EHS o sbližování právních předpisů členských států týkajících se ochrany zaměstnanců v případě

Více

Svaz průmyslu a dopravy České republiky Confederation of Industry of the Czech Republic

Svaz průmyslu a dopravy České republiky Confederation of Industry of the Czech Republic Svaz průmyslu a dopravy České republiky Confederation of Industry of the Czech Republic Č. j. 50/2015 Stanovisko k návrhu zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv a o tvorbě právních předpisů vyhlašovaných

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2011/0204(COD) Hospodářského a měnového výboru. pro Výbor pro právní záležitosti

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2011/0204(COD) Hospodářského a měnového výboru. pro Výbor pro právní záležitosti EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Hospodářský a měnový výbor 10. 11. 2011 2011/0204(COD) NÁVRH STANOVISKA Hospodářského a měnového výboru pro Výbor pro právní záležitosti k návrhu nařízení Evropského parlamentu

Více

- 1 - ODŮVODNĚNÍ. OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA 1. Důvod předložení

- 1 - ODŮVODNĚNÍ. OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA 1. Důvod předložení - 1 - ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA 1. Důvod předložení 1.1. Název: Návrh vyhlášky o zdravotnické dokumentaci Návrh vyhlášky o zdravotnické

Více

ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA)

ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 31/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 141/2011 Sb., o výkonu činnosti platebních institucí, institucí elektronických peněz, poskytovatelů platebních služeb malého rozsahu a vydavatelů

Více

K možnosti obrany proti certifikátu autorizovaného inspektora vydaného podle stavebního zákona v jeho znění před novelou

K možnosti obrany proti certifikátu autorizovaného inspektora vydaného podle stavebního zákona v jeho znění před novelou K možnosti obrany proti certifikátu autorizovaného inspektora vydaného podle stavebního zákona v jeho znění před novelou Právní úprava 117 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební

Více

Návrh SMĚRNICE RADY,

Návrh SMĚRNICE RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 24.6.2010 KOM(2010)331 v konečném znění 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Návrh SMĚRNICE RADY, kterou se mění směrnice 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty, pokud

Více

ZÁKON č. 100/2001 Sb. O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ (ZÁKON O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ)

ZÁKON č. 100/2001 Sb. O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ (ZÁKON O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ) ZÁKON č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ (ZÁKON O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ) ve znění zákona č. 93/2004 Sb.,

Více

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004 CS STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. prosince 2004 na žádost České národní banky k návrhu zákona, kterým se mění zákon o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích

Více

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA)

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA) ODŮVODNĚNÍ Vyhlášky č. 58/2012 Sb., kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob a o minimální výši

Více

P ř i p o m í n k y. České advokátní komory k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 177/1996 Sb., advokátní tarif, ve znění pozdějších předpisů

P ř i p o m í n k y. České advokátní komory k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 177/1996 Sb., advokátní tarif, ve znění pozdějších předpisů P ř i p o m í n k y České advokátní komory k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 177/1996 Sb., advokátní tarif, ve znění pozdějších předpisů Obecně Česká advokátní komora je přesvědčena, že poslední

Více

Vládní návrh na vydání zákona o specifických zdravotních službách

Vládní návrh na vydání zákona o specifických zdravotních službách PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2011 VI. volební období Pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 407 Vládní návrh na vydání zákona o specifických zdravotních službách Předkladatel: Marek Šnajdr

Více

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Český telekomunikační úřad Čj. 22 052/2005-606 S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Český telekomunikační úřad je ústřední správní úřad pro výkon státní správy, včetně

Více

Dobrovolně přijímané závazky z aukcí a jejich dopad na trh. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o.

Dobrovolně přijímané závazky z aukcí a jejich dopad na trh. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. Dobrovolně přijímané závazky z aukcí a jejich dopad na trh Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. O čem se budeme bavit? Vybrané povinnosti mobilních operátorů jako součást výběrového

Více

Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů 1 Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník - platnost od 22. 3. 2012, účinnost od 1. 1. 2014 Návrh zákona, kterým se mění některé

Více

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní výklad k zákonnému zmocnění odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra K obecně závazné vyhlášce o vymezení školských obvodů spádové základní školy a školských obvodů spádové mateřské

Více

Odbor vládní legislativy Čj. 1090/16 V Praze dne 16. února 2017 Výtisk č.: N á v r h. S t a n o v i s k o

Odbor vládní legislativy Čj. 1090/16 V Praze dne 16. února 2017 Výtisk č.: N á v r h. S t a n o v i s k o Odbor vládní legislativy Čj. 1090/16 V Praze dne 16. února 2017 Výtisk č.: N á v r h S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády k návrhu zákona o realitním zprostředkování a o změně souvisejících zákonů

Více

Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne února 2011,

Návrh. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne února 2011, III Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne února 2011, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů Vláda nařizuje podle

Více

Výsledky připomínkového řízení

Výsledky připomínkového řízení Výsledky připomínkového řízení Materiál byl předložen do meziresortního připomínkového řízení prostřednictvím elektronické knihovny Úřadu vlády dne 1.4.2008, č.j. 5531/2008-32. Připomínky jednotlivých

Více

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů V. VYPOŘÁDÁNÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLU S NÁZVEM: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů Dle Jednacího řádu vlády byl materiál rozeslán do meziresortního

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 22.3.2016 COM(2016) 159 final 2016/0086 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

PREVENAR - zákonnost stanovení úhrady z veřejného zdravotního pojištění a maximální ceny (právní rozbor)

PREVENAR - zákonnost stanovení úhrady z veřejného zdravotního pojištění a maximální ceny (právní rozbor) PREVENAR - zákonnost stanovení úhrady z veřejného zdravotního pojištění a maximální ceny (právní rozbor) 1. Úvod Činnost Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) při zařazení údaje o úhradě léčivého přípravku

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření dohody mezi Evropskou unií a Francouzskou republikou týkající se uplatňování právních předpisů

Více

Pravidla Českého telekomunikačního úřadu pro vedení konzultací s dotčenými subjekty na diskusním místě ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Pravidla Českého telekomunikačního úřadu pro vedení konzultací s dotčenými subjekty na diskusním místě ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Č. j. 17587/2005-606 Pravidla Českého telekomunikačního úřadu pro vedení konzultací s dotčenými subjekty na diskusním místě Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) tímto stanoví podle 130 odst. 8 zákona

Více

Vládní návrh ZÁKON. ze dne..2018,

Vládní návrh ZÁKON. ze dne..2018, Vládní návrh ZÁKON ze dne..2018, kterým se mění zákon č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto

Více

SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÉ UNIE CVRIA SOUDNÍ DVŮR A ZDRAVOTNÍ PÉČE. curia.europa.eu

SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÉ UNIE CVRIA SOUDNÍ DVŮR A ZDRAVOTNÍ PÉČE. curia.europa.eu CVRIA SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÉ UNIE SOUDNÍ DVŮR A ZDRAVOTNÍ PÉČE curia.europa.eu ÚVOD Od roku 1952 dohlíží Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) na dodržování a řádné uplatňování unijního práva v členských státech.

Více

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE Na právní úpravu cookies v České republice je potřeba nahlížet ze dvou pohledů - jednak z pohledu poskytování služeb elektronických komunikací a jednak z pohledu ochrany osobních

Více

ZÁKON. Čl. I. Zvláštní ustanovení ve vztahu k dětem. Čl. II. V 898 se na konci textu odstavce 1 doplňují slova: nebo stanoví-li tak zvláštní zákon.

ZÁKON. Čl. I. Zvláštní ustanovení ve vztahu k dětem. Čl. II. V 898 se na konci textu odstavce 1 doplňují slova: nebo stanoví-li tak zvláštní zákon. ZÁKON ze dne kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Více

Návrh SMĚRNICE RADY,

Návrh SMĚRNICE RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Návrh SMĚRNICE RADY, kterou se mění směrnice 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty, pokud jde o trvání povinnosti

Více

ZÁKON ze dne.2017, kterým se mění zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh. Čl. I

ZÁKON ze dne.2017, kterým se mění zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh. Čl. I V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne.2017, kterým se mění zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl.

Více

N á v r h. S t a n o v i s k o

N á v r h. S t a n o v i s k o Odbor vládní legislativy Čj. 1695/16 V Praze dne 1. února 2017 Výtisk č.: N á v r h S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 26/2000 Sb., o veřejných dražbách,

Více

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec Zastupitelstvo města Jindřichův Hradec se na svém zasedání dne 25. 11. 2015 usneslo vydat v souladu s 85 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb.,

Více

N á v r h. S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády k návrhu zákona o vybraných výrobcích s ukončenou životností. I. K celkovému zaměření návrhu

N á v r h. S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády k návrhu zákona o vybraných výrobcích s ukončenou životností. I. K celkovému zaměření návrhu Odbor vládní legislativy Čj. 1016/16 V Praze dne 5. ledna 2017 Výtisk č.: N á v r h S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády k návrhu zákona o vybraných výrobcích s ukončenou životností I. K celkovému

Více

Statutární město Ostrava Městský obvod Ostrava-Jih

Statutární město Ostrava Městský obvod Ostrava-Jih Statutární město Ostrava Městský obvod Ostrava-Jih Směrnice upravující postup při poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Článek

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.3.2017 COM(2017) 150 final 2017/0068 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

S t a n o v i s k o. I. K celkovému zaměření návrhů

S t a n o v i s k o. I. K celkovému zaměření návrhů Legislativní rada vlády Č. j.: 293/04 V Praze dne 9. srpna 2004 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády a) k návrhu zákona o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o rovném zacházení

Více