NAKLÁDÁNÍ S ODPADY. KONTROLOVAL Mgr. Hana Mimochodková

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NAKLÁDÁNÍ S ODPADY. KONTROLOVAL Mgr. Hana Mimochodková"

Transkript

1 akládání s odpady OS 508 ORGAIZAČÍ SMĚRICE OS 508 ÁZEV: AKLÁDÁÍ S ODPADY PLATÍ od: RUŠÍ se verze 01 z PŘEDLOŽIL Ing. Michaela Ličková KOTROLOVAL Mgr. Hana Mimochodková SCHVÁLIL Ing. Karel Doležal *Tento dokument je vlastnictvím Úrazové nemocnice. Každý zaměstnanec odpovídá za to, že pracuje s platnou verzí dokumentu, která je v elektronické formě a v platném znění zveřejněna na intranetu. Pořízené kopie jsou pouze informativní! DATUM PLATOST PODPIS Platnost a distribuce dokumentu Platné jsou autorizované výtisky a elektronická verze na Intranetu. Autorizované výtisky: manažer kvality a právník Verze 02 Strana 1 (10)

2 akládání s odpady OS 508 O B S A H : 1. Účel Oblast platnosti Použité zkratky a pojmy Odpady Rizika zdravotnického odpadu Třídění, sběr, značení a manipulace s odpadem: Dělení odpadu Bezpečnostní pravidla pro nakládání s odpady Odpovědnost a kompetence Související dokumenty Obecná a závěrečná ustanovení... 9 Verze 02 Strana 2 (10)

3 akládání s odpady OS Účel Předmětem směrnice jsou pravidla pro předcházení vzniku odpadů, podrobnosti a postupy při nakládání s nimi při dodržování ochrany životního prostředí a ochrany zdraví člověka v podmínkách Ú. Vychází z platných zákonných opatření a předpisů v oblasti odpadového hospodářství a zdravotnictví. 2. Oblast platnosti Směrnice je závazná pro všechny zaměstnance, kteří při své činnosti přicházejí do styku s odpady, popřípadě, jejichž činnost nebo výsledky činnosti s odpady souvisejí. Tato směrnice nabývá účinnosti dnem podpisu ředitelem Úrazové nemocnice. 3. Použité zkratky a pojmy ARO - anesteziologicko-resuscitační oddělení Ú - Úrazová nemocnice VH-B - virová hepatitida typu B - nebezpečný odpad O/ - odpady, kterým byla kategorie přiřazena O - ostatní odpad 4. Odpady 4.1 Rizika zdravotnického odpadu Způsob nakládání se zdravotnickým odpadem od jeho vzniku přes shromažďování, přepravu a odstraňování může být příčinou vzniku různých onemocnění nebo poranění. Zdravotnický odpad obsahuje především infekční agens, toxické chemické látky nebo nepoužitá léčiva, ostré předměty apod., proto při nesprávné manipulaci s ním může dojít k poškození nejen zdraví pacientů, ale i zdravotnického a pomocného personálu Ú a též pracovníků, kteří se zabývají jeho odvozem a zneškodňováním. Úrazová nemocnice produkuje odpady uvedené v Příloze č. 1 Přehled produkce odpadů v Ú a jejich zařazení dle kategorií. Ú má udělen Krajským úřadem Jihomoravského kraje platný souhlas k nakládání s nebezpečným odpadem. 4.2 Třídění, sběr, značení a manipulace s odpadem: Plnění podmínek pro nakládání se zdravotnickým odpadem v místě vzniku, vyplývajících z 10 odst. 5 vyhlášky 306/2012 Sb. (část 1). Zdravotnické zařízení vychází z těchto zásad: původce zdravotnického odpadu je povinen třídit odpad v místě vzniku, tzn. na každém jednotlivém pracovišti Ú. Odpady nutno zařazovat a třídit dle jednotlivých druhů a kategorií stanovených v Katalogu odpadů a dle způsobu jeho odstraňování. nebezpečný odpad nutno ukládat do označených, oddělených, krytých, uzavíratelných, nepropustných a mechanicky odolných obalů, podle možnosti spalitelných bez nutnosti další manipulace s odpadem. Verze 02 Strana 3 (10)

4 akládání s odpady OS 508 jehly a ostrý odpad se ukládá do označených, spalitelných, plnostěnných, nepropíchnutelných a nepropustných obalů. ebezpečné odpady, zejména ostré předměty, se neukládají do papírových obalů! provádí podle Provozních protiepidemických řádů jednotlivých pracovišť ve shromažďovacích nádobách, které musí odpovídat jiným právním předpisům viz Vyhláška č. 383/2001Sb. vysoce infekční odpad viz ařízení vlády 361/2007Sb., 36 a příloha č. 7, Vyhláška 432/2003 Sb. musí být bezprostředně v přímé návaznosti na jeho vznik upraven dekontaminací certifikovaným technologickým zařízením (týká se např. odpadu z mikrobiologického a virologického oddělení). Všechny shromažďovací prostředky musí být pevně uzavíratelné, nepropustné. Shromažďovací prostředek musí po vyprázdnění umožňovat čistění a dezinfekci, pytle a plastové klinik boxy jsou jednorázové spalitelné odpady. Značení shromažďovacích prostředků musí být umístěno na viditelném místě a musí obsahovat: 1. název druhu odpadu, katalogové číslo odpadu, kategorii odpadu, čas a datum vzniku odpadu, 2. označení oddělení, kde odpady vznikly, 3. jméno osoby zodpovědné za nakládání a značení, 4. grafický symbol nebezpečné vlastnosti odpadu podle 13 zákona. Míšení odpadů je zakázáno! Odstraňování nebezpečného odpadu vznikajícího u lůžek pacientů se provádí bezprostředně. a jednotlivých pracovištích je odpad uložen dočasně v určených, nepovolaným osobám nepřístupných prostorách (většinou v prostorách špinavé manipulacečističky). Z pracoviště se odstraňuje průběžně, nejméně 1x denně. 4.3 Dělení odpadu Obecně lze rozdělit odpad ze zdravotnického zařízení na: odpad specifický, nebezpečný, znečištěný škodlivinami; odpad nespecifický, který se podobá komunálnímu odpadu a patří k němu kuchyňský, kancelářský, textilní, odpad kategorie ostatní, odpad z pomocných provozů (údržba), ale také odpad vznikající při stavebních úpravách. Specifický odpad Z hlediska hygienicko-epidemiologického je nutno věnovat zvýšenou pozornost specifickému odpadu. K němu patří: A) Patologicko-anatomický odpad - katalogové číslo do něhož jsou zahrnuty všechny lidské tkáně (infekční i neinfekční), jako jsou ostatky, mrtvá těla, orgány, amputáty končetin, krev nebo jiné lidské tekutiny, či tkáně z laboratoří, kontaminovaný materiál a zbytky po úklidu těchto prostor. Tento odpad patří mezi nebezpečný odpad. akládání s mrtvými těly a ostatky se řídí Zákonem 256/2001 Sb. Verze 02 Strana 4 (10)

5 akládání s odpady OS 508 Orgány a části těla jsou shromažďovány v neprůhledných, pevných a uzavíratelných obalech v místě vzniku a po krátkém, dočasném uskladnění v chlazeném prostoru se předávají do krematoria ke zpopelnění. Drobný anatomický odpad (tkáně po drobných ošetřeních, tkáně určené k vyšetření, biologický materiál, zuby, vlasy, nehty), včetně materiálu z úklidu míst, kde anatomický odpad vzniká, se odnáší do skladu nebezpečného odpadu Ú, Ponávka 6 a odtud do spalovny odpadů zdravotnických a nebezpečných odpadů. B) Infekční odpad - katalogové číslo veškerý odpad kontaminovaný lidskou krví, sekrety, výkaly, transfuzní a infuzní soupravy bez jehel a skleněných nádob, tedy odpad, který může být infikován infekčním agens v množství, které způsobuje, že odpad lze považovat za odpad s nebezpečnou vlastností infekčnost. Tento druh odpadu obsahuje také použité chirurgické materiály a ostatní kontaminované odpady. Patří sem též odpad z laboratoří, dialyzačních zařízení, biologicky kontaminovaný odpad, obvazový materiál, sádrové obvazy, biologicky kontaminované pomůcky a materiály z plastů, podložky, pleny atd. Tento typ odpadu se odděleně shromažďuje v pevnostěnných, uzavíratelných, barevně odlišených kontejnerů, nebo v pevnostěnných plastových pytlích, rovněž barevně odlišených, umístěných v závěsné konstrukci nebo odpadové nádobě s nožním ovládáním. esmí se překládat z jednoho obalu do druhého a dodatečně třídit. Po každém odnosu tohoto druhu odpadu je třeba vnitřek odpadových nádob nebo závěsných konstrukcí vymýt a desinfikovat. a pracovišti je uložen odděleně v uzavřeném, nepovolaným osobám nepřístupném prostoru. Odstraňování tohoto druhu nebezpečného odpadu vznikajícího u lůžek pacientů bezprostředně, z pracoviště průběžně, nejméně 1x denně. Odpad ze zdravotnických pracovišť je odstraňován do prostoru uzamykatelného centrálního shromaždiště odpadu ve dvoře Ú, Ponávka 6. C) Ostrý odpad - katalogové číslo zahrnuje všechny ostré předměty, které mohou poškodit pokožku (např. jehly, skalpely, sklo, kanyly, apod.). Je to odpad, s nímž je spojeno riziko poranění, proto musí být shromažďován rovněž odděleně a shromažďovací prostředky musí být nepropustné, nepropíchnutelné a uzavíratelné. Odstraňování z pracoviště 1x denně. D) Farmaceutický odpad - katalogové číslo jsou to farmaceutické výrobky, léky, chemikálie, které byly poškozeny, kontaminovány nebo mají prošlou spotřební lhůtu. Patří sem i cytostatika a jejich zbytky. Tento odpad musí být shromažďován na pracovištích odděleně od ostatního odpadu ve vhodných kontejnerech. Jeho skladování se provádí na oddělení ARO, ve vyčleněném prostoru, který je přístupný pouze kvalifikovanému personálu. Zneškodňování nepoužitelných léčiv se řídí dle Zákona 378/2007 Sb. Při nakládání s nepoužitelnými léčivy se postupuje stejně jako při nakládání s nebezpečnými odpady, včetně vedení jejich evidence podle Zákona 185/2001 Sb. Verze 02 Strana 5 (10)

6 akládání s odpady OS 508 E) Chemický odpad tuhé, kapalné a plynné chemické látky z laboratoře nebo vznikající při diagnostických vyšetřeních, čištění nebo dezinfekci. Chemické odpady se dělí do dvou skupin a to: chemikálie, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky - katalog. č sem patří např. chemické látky z laboratoří nebo látky, které vznikají při diagnostických vyšetřeních, čištění nebo desinfekci a obsahují nebezpečné chemické látky (RTG oddělení, vývojky, ustalovače z důvodu digitalizace zobrazovacích metod v Ú nejsou), odpadní amalgám ze stomat. péče je nebezp. odpadem - katalog. č chemikálie ostatní, neobsahující nebezpečné látky - katalog. č Označování shromažďovacích a přepravních prostředků nebezpečných chemických odpadů se řídí Zákonem 350/2011 Sb. a musí být označeny grafickými symboly. 4.4 Bezpečnostní pravidla pro nakládání s odpady 1. při práci s odpady používat předepsané pracovní a ochranné prostředky a pomůcky (ochranné pryžové rukavice, ochranný oděv, zástěra, boty, ochrana očí příp. dýchacích cest); 2. při práci s odpady je zakázáno jíst, pít, kouřit; 3. znát zásady poskytování první pomoci a umět je prakticky provádět; 4. jakékoliv poranění při nakládání s odpady okamžitě ohlásit svému nadřízenému, který zajistí odborné ošetření lékařem a sepíše záznam o pracovním úrazu; 5. všechny pracovníky, nakládající s odpadem je nutno vakcinovat proti VH-B; 6. zajistit pravidelné školení všech kategorií pracovníků, kteří nakládají s odpadem, zajistit též proškolení studentů a brigádníků; 7. zákaz otevírání obalů s odpadem, jeho poškozování, znehodnocování, sesypávání a jiný druh manipulace s ním, který by mohl vést k poškození nebo ohrožení zdraví 8. striktně dodržovat zásady pracovní hygieny, zejména důkladné mytí a desinfekci rukou; 9. odpady musí být označeny identifikačním listem nebezpečného odpadu a druh a kategorie odpadů, se kterými je nakládáno musí souhlasit s tímto evidenčním listem; 10. odpady musí být rovněž označeny kódem odpadu, názvem, grafickým symbolem a příp. textem nebezpečný či hořlavý; 11. nesmí docházet ke smíchání jednotlivých druhů skladovaného nebezpečného odpadu; 12. při rozsypání odpadů z obalů je pracovník manipulující s odpady povinen zajistit jejich úklid v souladu s pokyny uvedenými v identifikačním listu odpadu, který je vyvěšen na centrálním shromaždišti odpadů a v blízkosti všech shromažďovacích míst nebezpečných odpadů. Verze 02 Strana 6 (10)

7 akládání s odpady OS Odpovědnost a kompetence Vedoucí odboru obchodního, provozního a technického a smluvně zajištěný odpadový hospodář odpovídá za: vedení průběžné evidence odpadů, přípravu podkladů určených pro příslušné orgány v oblasti odpadového hospodářství, a to v rozsahu stanoveném platnou legislativou; za zpracovávání potřebných materiálů, dokladů a dokumentace k nakládání se všemi druhy odpadů pouze způsobem uvedeným v zákoně o odpadech, příslušných právních normách a za zvýšenou pozornost věnovanou nebezpečným odpadům; za zajištění předepsaného druhu shromažďovacích prostředků odpovídající druhu a povaze odpadu včetně barevného značení, grafických symbolů a identifikačních listů nebezpečných odpadů; za stav a předepsané značení centrálního shromaždiště odpadu v areálu Ú, Ponávka 6 a jeho namátkové kontroly v průběhu kalendářního roku (doporučeno 1x týdně). Externí odpadový hospodář: zajistí a doporučí, jak nakládat s odpady; odpovídá původci nebo oprávněné osobě, která jej svým odpadovým hospodářem určila, za zajištění odborného nakládání s odpady; zastupuje původce nebo oprávněnou osobu při jednání s orgány veřejné správy v oblasti odpadového hospodářství, zejména při výkonu jejich kontrolní činnosti. Staniční sestry, vedoucí laboranti a ostatní vedoucí pracovníci odpovídají za: označení všech shromažďovacích míst odpadů předepsaným způsobem dle prováděcího předpisu vyhlášky č. 383/2001 Sb. 5 a 13 a u kategorií nebezpečných odpadů a odpadů s přiřazenou nebezpečnou vlastností navíc identifikačním listem nebezpečného odpadu; třídění, manipulaci, uložení do předepsaných shromažďovacích prostředků a četnost odvozu odpadů z jednotlivých pracovišť v souladu s vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení, vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení; zabezpečení odpadů před nežádoucím znehodnocením, zneužitím, odcizením nebo únikem ohrožujícím životní prostředí, osoby nebo zvířata; proškolení podřízených pracovníků v problematice nakládání s odpady. Pracovnice úklidu odpovídají: za bezpečný odvoz odpadu z jednotlivých pracovišť do prostor centrálního shromaždiště odpadu a zde za jeho uložení dle označeného druhu odpadu; v případě vratného shromažďovacího prostředku za jeho čištění a desinfekci, provedenou vždy po jeho vyprázdnění. Verze 02 Strana 7 (10)

8 akládání s odpady OS Související dokumenty Zákon 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška 376/2001 Sb., o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška 381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů), ve znění pozdějších předpisů Vyhláška 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška 384/2001 Sb., o nakládání s polychlorovanými bifenyly, polychlorovanými terfenyly, monometyltetrachlordifenylmetanem, monometyldichlordifenylmetanem, monometyldibromdifenylmetanem a veškerými směsmi obsahujícími kteroukoliv z těchto látek v koncentraci větší než 50 mg/kg (vyhláška o nakládání s PCB) Vyhláška 237/2002 Sb., o podrobnostech způsobu provedení zpětného odběru některých výrobků, ve znění pozdějších předpisů ařízení vlády 197/2003 Sb., o Plánu odpadového hospodářství České republiky Vyhláška 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu a změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady Vyhláška 352/2005 Sb., o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady a o bližších podmínkách financování nakládání s nimi (vyhláška o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady) Vyhláška 341/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s biologicky rozložitelnými odpady a o změně vyhlášky č. 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu a změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady Vyhláška 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady z autovraků, vybraných autovraků, o způsobu vedení jejich evidence a evidence odpadů vznikajících v zařízeních ke sběru a zpracování autovraků a o informačním systému sledování toků vybraných autovraků (vyhláška o podrobnostech nakládání s autovraky) Vyhláška 374/2008 Sb., o přepravě odpadů a o změně vyhlášky č. 381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů), ve znění pozdějších předpisů Vyhláška 170/2010 Sb., o bateriích a akumulátorech a o změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech), ve znění pozdějších předpisů Zákon 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli ařízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů Verze 02 Strana 8 (10)

9 akládání s odpady OS 508 Vyhláška 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška 306/2012 Sb., o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče Věstník MZ, částka 2/2008, březen Metodický pokyn hlavního hygienika Prevence virového zánětu jater, vydaný pod č.j. MZDR 36368/2007 Zákon 262/2006 Sb., Zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů Zákon 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy, ve znění pozdějších předpisů Zákon 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů Zákon 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách Zákon 374/2011 Sb., o zdravotnické záchranné službě Zákon 285/2002 Sb., o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů (transplantační zákon), ve znění pozdějších předpisů Zákon 256/2001 Sb., o pohřebnictví, ve znění pozdějších předpisů Zákon 378/2007 Sb., o léčivech a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů Zákon 167/1998 Sb., o návykových látkách, ve znění pozdějších předpisů Zákon 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon) Vyhláška 402/2011 Sb., o hodnocení nebezpečných vlastností chemických látek a chemických směsí a balení a označování nebezpečných chemických směsí Příloha 1: Přehled produkce odpadů v Úrazové nemocnici a jejich zařazení dle kategorií 6. Obecná a závěrečná ustanovení ávrh tohoto dokumentu vypracovala Ing. Michaela Ličková, smluvní odpadový hospodář a Adéla Václavková, hygienik Ú. Verze 02 Strana 9 (10)

10 akládání s odpady OS 508 Příloha č. 1 Přehled produkce odpadů v Ú a jejich zařazení dle kategorií: Kód odpadu ázev odpadu Jiné odpady z odstraňování barev nebo laků neuvedené pod číslem Jiné hydraulické oleje Jiné motorové, převodové a mazací oleje Obaly obsahující zbytky nebezpečných látek nebo obaly těmito látkami znečištěné Absorpční činidla, filtrační materiály (včetně olejových filtrů jinak blíže neurčených) Vyřazená zařízení obsahující chlorofluorouhlovodíky, hydrochlorofluorouhlovodíky Vyřazená zařízení obsahující nebezpečné složky neuvedená pod čísly až Vyřazené organické chemikálie, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky Olověné akumulátory ikl-kadmiové baterie a akumulátory Baterie obsahující rtuť Ostré předměty (kromě čísla ) Části těla a orgány včetně krevních vaků a krevních konzerv Odpady, na jejichž sběr a odstraňování jsou kladeny zvláštní požadavky s ohledem na prevenci infekce Chemikálie, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky Jiná nepoužitelná léčiva neuvedená pod číslem (nepoužitá cytostatika) Kategorie odpadu O O/ O/ Zářivky a jiný odpad obsahující rtuť Vyřazená zařízení obsahující chlorofluorouhlovodíky Vyřazené elektrické a elektronické zařízení, obsahující nebezpečné látky neuvedené pod čísly a Papírové a lepenkové obaly Sklo Komunální odpad Plasty O O O O Verze 02 Strana 10 (10)

NÁVRH METODICKÉHO DOPORUČENÍ PRO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICTVÍ URČENÉ PRO MALÁ ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ

NÁVRH METODICKÉHO DOPORUČENÍ PRO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICTVÍ URČENÉ PRO MALÁ ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ Příloha č. 2Z NÁVRH METODICKÉHO DOPORUČENÍ PRO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICTVÍ URČENÉ PRO MALÁ ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ Státní zdravotní ústav Prosinec 2009 Obsah Strana 1. Účel a předmět metodického

Více

P o v i n n o s t i původců zdravotnických odpadů

P o v i n n o s t i původců zdravotnických odpadů P o v i n n o s t i původců zdravotnických odpadů Rizika spojená s nakládání s odpady ve zdravotnictví Riziko spočívá v nebezpečných vlastnostech odpadů. Odpady obsahují infekční agens, genotoxické látky,

Více

Nakládání s odpady. biologické riziko. shromažďovací nádoba se vkládá do infekčního odpadu na pracovišti

Nakládání s odpady. biologické riziko. shromažďovací nádoba se vkládá do infekčního odpadu na pracovišti Tabulky nebezpečných odpadů na ZdP a NZdP 180101- ostré předměty Katalogové číslo 180101 Název Kategorie Příklady : symbolem ostré předměty nebezpečný (O/N) jehly, jehly se stříkačkami, skalpely, žiletky,

Více

NÁVRH METODICKÉHO DOPORUČENÍ PRO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY VZNKAJÍCÍMI PŘI DOMÁCÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI

NÁVRH METODICKÉHO DOPORUČENÍ PRO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY VZNKAJÍCÍMI PŘI DOMÁCÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI Příloha č. 3Z NÁVRH METODICKÉHO DOPORUČENÍ PRO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY VZNKAJÍCÍMI PŘI DOMÁCÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI Státní zdravotní ústav Prosinec 2009 Obsah Strana 1. Úvod..3 2. Účel metodického doporučení...3

Více

Diskusní fórum ÚPMD Praha

Diskusní fórum ÚPMD Praha Diskusní fórum ÚPMD Praha Likvidace infekčního odpadu 20.10.2015 Building Performance & Sustainability Leoš Grelich Narozené úspory Infekční odpad Roční produkce odpadu ze zdravotnických zařízení - 24

Více

Nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení z pohledu ČIŽP

Nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení z pohledu ČIŽP Nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení z pohledu ČIŽP Obsah prezentace Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Zkušenosti

Více

Práce s odpady a jejich recyklace. Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.

Práce s odpady a jejich recyklace. Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02. Práce s odpady a jejich recyklace Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Slide 1 LEGISLATIVA -ZÁKONY ZÁKON č. 185/2001 Sb., o odpadech

Více

Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Kateřinská 32, 121 08 Praha 2

Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Kateřinská 32, 121 08 Praha 2 Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Kateřinská 32, 121 08 Praha 2 Opatření tajemnice č. 2 /2014, kterým se vydává závazná Směrnice pro nakládání s odpady na pracovištích 1. lékařské fakulty

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PODLE ZÁKONA Č. 185/2001 SB., O ODPADECH Příručka pro oblast životního prostředí Příručka pro oblast životního prostředí Obsah: 1.0 Úvod 1.1 Stručný

Více

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Obsah prezentace Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Zkušenosti z konkrétních kontrol + výsledky některých správních řízení Nakládání

Více

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti.

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Zákon 185/2001 Sb. jednoznačně ve svých přílohách či v prováděcích předpisech stanovuje co je nebezpečný odpad základním

Více

ODPADY ZE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ

ODPADY ZE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ ODPADY ZE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ Nakládání s odpady ze zdravotnických a jim podobných zařízení může být příčinou vzniku onemocnění nebo poranění. Riziko z tohoto odpadu je spojeno s nebezpečnými vlastnostmi

Více

ODPADY ZE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ

ODPADY ZE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ ODPADY ZE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ Nakládání s odpady ze zdravotnických a jim podobných zařízení může být příčinou vzniku onemocnění nebo poranění. Riziko z tohoto odpadu je spojeno s nebezpečnými vlastnostmi

Více

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 O b e c H r á d e k Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecní zastupitelstvo obce Hrádek schválilo na svém zasedání dne 11. prosince 2001 podle

Více

MĚSTO STARÉ MĚSTO. Čl. 1 Úvodní ustanovení

MĚSTO STARÉ MĚSTO. Čl. 1 Úvodní ustanovení MĚSTO STARÉ MĚSTO Obecně závazná vyhláška města č. 02/2007 o stanovení systému shromaždování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území

Více

Ceník odpadů povolených k převzetí na sběrných dvorech odpadů Černošín 1 a Černošín 2 společnosti EKODEPON s.r.o. platný od 1.1.

Ceník odpadů povolených k převzetí na sběrných dvorech odpadů Černošín 1 a Černošín 2 společnosti EKODEPON s.r.o. platný od 1.1. Ceník odpadů povolených k převzetí na sběrných dvorech odpadů Černošín 1 a Černošín 2 společnosti EKODEPO s.r.o. platný od 1.1.2016 Seznam odpadů je shodný s odpady povolenými ke sběru, výkupu, skladování

Více

MĚSTO MEZIMĚSTÍ. účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů)

MĚSTO MEZIMĚSTÍ. účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů) 1 MĚSTO MEZIMĚSTÍ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

Čl. I. Základní ustanovení

Čl. I. Základní ustanovení Město Třeboň Obecně závazná vyhláška č. 5/2006., kterou se mění a doplňuje vyhláška č. 5/2001, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajícím

Více

Směrnice S 5/2013. Nakládání s odpady

Směrnice S 5/2013. Nakládání s odpady Nakládání s odpady Jméno Útvar Podpis Zpracoval Ověřil Schválil Vydal Jaroslava Švecová ekolog Květoslava Mališová Ing. MUDr. Miroslav Přádka, Ph.D. Ing. Marie Fusková provozně-technický náměstek ředitel

Více

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM (průzkum projekt technická zpráva povolovací řízení výběrové řízení realizace zakázky), náležitosti a struktura projektu a technické zprávy Legislativní základ Zákon

Více

piliny, hobliny, odřezky, dřevo, dřevotřískové desky a dýhy, neuvedené pod číslem

piliny, hobliny, odřezky, dřevo, dřevotřískové desky a dýhy, neuvedené pod číslem Katalogové číslo ázev odpadu Kategorie 02 01 07 dpady z lesnictví 03 01 01 odpadní kůra a korek 03 01 05 piliny, hobliny, odřezky, dřevo, dřevotřískové desky a dýhy, neuvedené pod číslem 03 01 04 03 03

Více

Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví

Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky 2014 2016 Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví březen 2017 Obsah Dotčené právní předpisy Postup orgánů ochrany

Více

P R O V O Z N Í Ř Á D

P R O V O Z N Í Ř Á D P R O V O Z N Í Ř Á D Sběrné místo Jílové MĚSTO JÍLOVÉ KOVOŠROT GROUP CZ s.r.o. Tento provozní řád byl schválen Radou města Jílové usnesením č. 30/2018/R ze dne 14. 11. 2018 Tento provozní řád nabývá účinnosti

Více

Čl. 1. Základní ustanovení

Čl. 1. Základní ustanovení MĚSTO TŘEBOŇ Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Třeboň, včetně

Více

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb.

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb. ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Odpady potravinářské výroby Mgr. Kateřina Járová, Ph.D. Zákon č. 185/2001 Sb., o a o změně některých dalších zákonů Vyhláška č. 93/2016 Sb.,

Více

Strana č. 1 Vykazovaný rok 2006. List č.1 Celkový počet stran hlášení 6. Datum vyhotovení dokladu 28.2.2007

Strana č. 1 Vykazovaný rok 2006. List č.1 Celkový počet stran hlášení 6. Datum vyhotovení dokladu 28.2.2007 Stránka č. 1 z 8 Komunální odpady a jim podobné odpady z nevýrobní činnosti právnických a fyzických osob oprávněných k podnikání včetně odděleně sbíraných složek těchto odpadů a jiné odpady Příloha č.

Více

Státní zdravotní ústav

Státní zdravotní ústav Příloha č. 4 Z NÁVRH METODICKÉHO POKYNU MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ K NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ A JIM PODOBNÝCH ZAŘÍZENÍ Státní zdravotní ústav Prosinec

Více

Odůvodnění veřejné zakázky č. 13/28

Odůvodnění veřejné zakázky č. 13/28 MĚSTO BYSTŘICE Dr. E. Beneše 25, 257 51 Bystřice Odůvodnění veřejné zakázky č. 13/28,,Svoz a likvidace komunálního, separovaného a nebezpečného odpadu pro Město Bystřice dle ustanovení 156 odst. 1 zákona

Více

file://c:\documents and Settings\Petra\Plocha\Web města\životní\harm. svozů\hlaseni_...

file://c:\documents and Settings\Petra\Plocha\Web města\životní\harm. svozů\hlaseni_... Stránka č. 1 z 7 Příloha č. 21 k vyhlášce č. 383/2001 Sb. Komunální odpady včetně odděleně sbíraných složek těchto Evidenční číslo odpadů (Vyplní obecní úřad obce s rozšířenou působností Vykazovaný rok

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 4/2003

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 4/2003 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 4/2003 O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM A SE STAVEBNÍM ODPADEM Obecní zastupitelstvo obce Mirošovice se usneslo podle 36, odst. 1, písm. f) zákona ČNR č. 367/1990 Sb. o obcích

Více

Odpadové hospodářství. Nakládání s odpady, jejich shromažďování, třídění a likvidace

Odpadové hospodářství. Nakládání s odpady, jejich shromažďování, třídění a likvidace Provozní řád DKV Praha PP Čerčany příloha 12-1 - Směrnice č. 1 / 2007 k nakládání s odpady při dodržování ochrany životního prostředí, ochrany zdraví člověka a trvale udržitelného rozvoje v podmínkách

Více

Nové trendy nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení

Nové trendy nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení Nové trendy nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení Ing. Zdeňka Podolská, MUDr. Magdalena Zimová CSc., Ing. Ladislava Matějů, Ing. Anna Cidlinová zpodolska@szu.cz Rizika při nakládání s odpady ze

Více

O B E C R Y B N I Š T Ě

O B E C R Y B N I Š T Ě O B E C R Y B N I Š T Ě Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Rybniště se

Více

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY VZNIKAJÍCÍMI ČINNOSTÍ A PROVOZEM MĚSTSKÉHO ÚŘADU VSETÍN

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY VZNIKAJÍCÍMI ČINNOSTÍ A PROVOZEM MĚSTSKÉHO ÚŘADU VSETÍN Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450 Výtisk č.: 0 SMĚRNICE číslo ES 72-01 Vydání: 2 Účinnost od: 13. 6. 2003 Město Vsetín Městský úřad Vsetín Přepis: Počet stran:

Více

Strana č. 1 Vykazovaný rok 2005. List č.1 Celkový počet stran hlášení 6. Datum vyhotovení dokladu

Strana č. 1 Vykazovaný rok 2005. List č.1 Celkový počet stran hlášení 6. Datum vyhotovení dokladu Stránka č. 1 z 8 Komunální odpady a jim podobné odpady z nevýrobní činnosti právnických a fyzických osob oprávněných k podnikání včetně odděleně sbíraných složek těchto odpadů a jiné odpady Příloha č.

Více

Odpadové hospodářství. Nakládání s odpady, jejich shromažďování, třídění a likvidace v podmínkách DKV Praha PJ Praha Vršovice

Odpadové hospodářství. Nakládání s odpady, jejich shromažďování, třídění a likvidace v podmínkách DKV Praha PJ Praha Vršovice Směrnice č. 1/ 2007 k nakládání s odpady při dodržování ochrany životního prostředí, ochrany zdraví člověka a trvale udržitelného rozvoje v podmínkách DKV Praha PJ Praha Vršovice Odpadové hospodářství

Více

Obecně závazná vyhláška obce Vranov Pro rok 2003

Obecně závazná vyhláška obce Vranov Pro rok 2003 Obecně závazná vyhláška obce Vranov Pro rok 2003 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně systému nakládání se stavebním odpadem

Více

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Nemocniční hygiena a kvalita RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Hygiena, epidemiologie a protiepidemická opatření Prevence a snižování rizik, redukce a monitorování rizik NN a PI personálu

Více

MĚSTO STARÉ MĚSTO Zastupitelstvo města Staré Město

MĚSTO STARÉ MĚSTO Zastupitelstvo města Staré Město MĚSTO STARÉ MĚSTO Zastupitelstvo města Staré Město Obecně závazná vyhláška města Staré Město č. 01/2016 o stanovení systému shromaždování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy:

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy: Název předpisu: Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických

Více

KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY

KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY Koncepce odpadového hospodářství stavby je zpracována na základě platné legislativy v odpadovém hospodářství a jejím cílem je stanovit základní principy nakládání

Více

Odložení nebezpečných odpadů

Odložení nebezpečných odpadů Odložení nebezpečných odpadů veškeré ceny jsou bez příslušné sazby, ceny nezahrnují odvoz odpadů z místa určení, platnost od 1. 1. 2015 Název Dřevo Název 20 01 37 9 500 Kč Rozpouštědla 20 01 13 9 000 Kč

Více

PROVOZNÍ ŘÁD SHROMAŽDIŠTĚ TŘÍDĚNÉHO ODPADU. v areálu První jílovské a.s., Hostěradice čp. 17 OBEC KAMENNÝ PŘÍVOZ

PROVOZNÍ ŘÁD SHROMAŽDIŠTĚ TŘÍDĚNÉHO ODPADU. v areálu První jílovské a.s., Hostěradice čp. 17 OBEC KAMENNÝ PŘÍVOZ PROVOZNÍ ŘÁD SHROMAŽDIŠTĚ TŘÍDĚNÉHO ODPADU v areálu První jílovské a.s., Hostěradice čp. 17 OBEC KAMENNÝ PŘÍVOZ Tento provozní řád byl schválen Radou obce dne 11.3.2015 vydán v souladu se zákonem č. 185/2001

Více

OBEC PĚČNOV. Obecně závazná vyhláška č. 2/2015,

OBEC PĚČNOV. Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, OBEC PĚČNOV Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Pěčnov

Více

SMĚRNICE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

SMĚRNICE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY SMĚRNICE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Platnost od Účinnost Nahrazuje 2.5.2016 6.5.2016 LP-SM-033A/2009 Řízení životního prostředí Oblast procesů/proces Klasifikace Interní Zpracovatel Funkce Datum /Podpis ŽÁKOVÁ

Více

Metodika pro nakládání s odpady ze zdravotnických, veterinárních a jim podobných zařízení

Metodika pro nakládání s odpady ze zdravotnických, veterinárních a jim podobných zařízení Metodika pro nakládání s odpady ze zdravotnických, veterinárních a jim podobných zařízení Projekt TAČR Beta TB050MZP010 Název a sídlo řešitele: Státní zdravotní ústav Šrobárova 48 100 42 Praha 10 Zadavatel:

Více

VYHLÁŠKA obce Kolová

VYHLÁŠKA obce Kolová VYHLÁŠKA obce Kolová Obec Kolová vydává na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 22.1.2002 podle 10 písm. a) a 84 odst. 2 písm. i) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) a v souladu s

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE K ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE K ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU OBEC MĚLNICKÉ VTELNO Mělnická 49, 277 38 Mělnické Vtelno V Mělnickém Vtelně dne 12.10.2016 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE K ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU k zadávacímu řízení veřejné zakázky na

Více

V R A N O V I C E. Předmět a působnost vyhlášky. b) Účastníky systému jsou fyzické osoby pobývající na území obce.

V R A N O V I C E. Předmět a působnost vyhlášky. b) Účastníky systému jsou fyzické osoby pobývající na území obce. O B E C V R A N O V I C E Obecně závazná vyhláška č. 1/2014 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním

Více

Specifika úklidu ve zdravotnictví

Specifika úklidu ve zdravotnictví Specifika úklidu ve zdravotnictví 25. Mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena OCS Trading s.r.o. 111UKLID.CZ MUDr. Alice Žertová, MBA Druhy zdravotnických zařízení Státní Privátní Ambulantní

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2013. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2013. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 Zastupitelstvo města Nové Město nad Metují se na svém zasedání dne 20. června 2013 usneslo vydat na základě 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

Obecně závazná vyhláška obce Stašov č. 2/2011,

Obecně závazná vyhláška obce Stašov č. 2/2011, Obecně závazná vyhláška obce Stašov č. 2/2011, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Stašov se usneslo dne 16.12. 2011 vydat

Více

Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev

Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev zpět Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev č. 2/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem v Obci Korouhev Zastupitelstvo

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

V zařízení budou sbírány nebo vykupovány tyto druhy odpadů kategorie O ostatní : Katalogové Název odpadu

V zařízení budou sbírány nebo vykupovány tyto druhy odpadů kategorie O ostatní : Katalogové Název odpadu V zařízení budou sbírány nebo vykupovány tyto druhy odpadů kategorie O ostatní : Katalogové Název odpadu číslo 02 01 10 Kovové odpady 03 01 01 Odpadní kůra a korek 03 01 05 Piliny, hobliny, odřezky, dřevo,

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, o nakládání s komunálním odpadem na území města Přerova Zastupitelstvo města Přerova se na svém zasedání dne 7. září 2015 usneslo vydat na základě

Více

13. METODICKÉ DOPORUČENÍ. K NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICTVÍ z nemocnic a z ostatních zdravotnických zařízení nebo jim podobných zařízení

13. METODICKÉ DOPORUČENÍ. K NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICTVÍ z nemocnic a z ostatních zdravotnických zařízení nebo jim podobných zařízení 13. METODICKÉ DOPORUČENÍ K NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICTVÍ z nemocnic a z ostatních zdravotnických zařízení nebo jim podobných zařízení Ministerstvo životního prostředí Praha, odbor odpadů, červenec

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Směrnice 7/002/02. Likvidace odpadu. Účinnost od: 1.5.2011 Revize: 1x za 2 roky. Všechna pracoviště FN, všichni zaměstnanci

Směrnice 7/002/02. Likvidace odpadu. Účinnost od: 1.5.2011 Revize: 1x za 2 roky. Všechna pracoviště FN, všichni zaměstnanci Směrnice 7/002/02 Účinnost od: 1.5.2011 Revize: 1x za 2 roky Rozsah působnosti: Všechna pracoviště FN, všichni zaměstnanci Obsah 1. Účel a předmět... 2 2. Pojmy a zkratky... 2 2.1 Pojmy... 2 2.2 Zkratky...

Více

Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE

Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE Obecní zastupitelstvo v Hradešicích vydává podle 84 odst. 2 písm. i) zákona

Více

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Husova tř. 64, Liberec 1, P.O.Box 141

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Husova tř. 64, Liberec 1, P.O.Box 141 Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Husova tř. 64, 460 31 Liberec 1, P.O.Box 141 1. IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO 2. KÓD 3. POJMENOVÁNÍ (NÁZEV) ŽIVOTNÍ SITUACE HLÁŠENÍ O POUŽÍVÁNÍ BIOLOGICKÝCH

Více

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky M Ě S T O V A M B E R K Obecně závazná vyhláška města Vamberk č. 1/2003 ze dne 28. dubna 2003, o nakládání s komunálním odpadem na území města Vamberk, ve znění vyhlášek č. 3/2003 a č. 2/2006 Zastupitelstvo

Více

Obec H A B Ř Í. Obecně závazná vyhláška č. 3/2003

Obec H A B Ř Í. Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 Obec H A B Ř Í Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 o systému shormažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Habří, včetně systému nakládání

Více

Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1 Účel vyhlášky

Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1 Účel vyhlášky VYHLÁŠKA OBCE VĚŽKY č. 2/2001 Kterou se stanoví shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systému nakládání se stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Věžky vydává

Více

MĚSTO SLAVIČÍN. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA SLAVIČÍN č. 02/2003, O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM

MĚSTO SLAVIČÍN. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA SLAVIČÍN č. 02/2003, O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM MĚSTO SLAVIČÍN OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA SLAVIČÍN č. 02/2003, O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM Změna: 03/2006 Zastupitelstvo města Slavičín rozhodlo dne 10. září 2003 usnesením ZMS č. VI/11/2003

Více

Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy

Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy Mgr. Viktor Havlice Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: +420-267 121 111 Fax: ++420-2-6731-0308 Email: info@env.cz Obsah

Více

METODICKÉ DOPORUČENÍ K NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICTVÍ. - z nemocnic a z ostatních zdravotnických zařízení nebo jim podobných zařízení

METODICKÉ DOPORUČENÍ K NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICTVÍ. - z nemocnic a z ostatních zdravotnických zařízení nebo jim podobných zařízení METODICKÉ DOPORUČENÍ K NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ZE ZDRAVOTNICTVÍ - z nemocnic a z ostatních zdravotnických zařízení nebo jim podobných zařízení Ministerstvo životního prostředí Praha, odbor odpadů, červenec

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství 14.11.2013 Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Legislativa Zákon č. 185/2001

Více

č. 1/2012 Čl. 2 Základní pojmy

č. 1/2012 Čl. 2 Základní pojmy Obecně závazná vyhláška obce Slatina o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a stavebního odpadu č. 1/2012 Zastupitelstvo obce Slatina schválilo dne

Více

S-MHMP-159837/2008/OOP-VIII-59/R-7/Zul Mgr. Zuláková 236 004 384 R O Z H O D N U T Í

S-MHMP-159837/2008/OOP-VIII-59/R-7/Zul Mgr. Zuláková 236 004 384 R O Z H O D N U T Í HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ Podle rozdělovníku SZn.: Vyřizuje: Telefon: S-MHMP-159837/2008/OOP-VIII-59/R-7/Zul Mgr. Zuláková 236 004 384 Praha 17.03.2008 R

Více

Čl. 1 Předmět a závaznost vyhlášky

Čl. 1 Předmět a závaznost vyhlášky Obec Koloveč Obecně závazná vyhláška obce Koloveč č. 2/2001 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně systému nakládání se stavebním

Více

Technická zpráva. : Odpadové centrum Rožnov pod Radhoštěm. : Město Rožnov pod Radhoštěm. Valašské Meziříčí, Počet stran : 7

Technická zpráva. : Odpadové centrum Rožnov pod Radhoštěm. : Město Rožnov pod Radhoštěm. Valašské Meziříčí, Počet stran : 7 Havlíčkova 234/1 757 01 Valašské Meziříčí tel. 571751811, fax. 571 613334 Zakázkové číslo 14034 Technická zpráva k projektové dokumentaci pro stavební povolení Název stavby : Odpadové centrum Rožnov pod

Více

Nakládání s odpady ve FTNsP

Nakládání s odpady ve FTNsP Strana 1 z 9 Nakládání s odpady ve FTNsP Obsah: 1. Účel a oblast platnosti dokumentu... 2 2. Pojmy a zkratky... 2 3. Odpovědnosti a pravomoci... 2 4. Postup (popis činností)... 3 4.1 Charakteristika odpadů,

Více

Čl. 1 Účel a oblast použití

Čl. 1 Účel a oblast použití 1 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č.1/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu Zastupitelstvo obce Číhaň vydává dne 12.12.2001 podle ustanovení 17 odst.

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Článek 1. Závaznost vyhlášky

Článek 1. Závaznost vyhlášky Obecně závazná vyhláška obce Petříkov č. 1/2007 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Petříkov a

Více

o nakládaní s komunálním a stavebním odpadem

o nakládaní s komunálním a stavebním odpadem MĚSTO PLESNÁ 5. května 301, 351 35 Plesná Obecně závazná vyhláška číslo 1/2002 o nakládaní s komunálním a stavebním odpadem Obecně závazná vyhláška města Plesná číslo 1/2002 o nakládání s komunálním a

Více

Město Kojetín. Čl. 2 Základní pojmy

Město Kojetín. Čl. 2 Základní pojmy Město Kojetín Obecně závazná vyhláška č. 2/2007, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A O B E C N O V O S E D L Y O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 1/2003 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu, včetně systému nakládání se

Více

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1 /2015

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1 /2015 Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1 /2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se

Více

O nakládání s komunálním odpadem

O nakládání s komunálním odpadem Obec Sadov na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 19.12.2001 v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) a v souladu s odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých

Více

ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda

ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda Obecné požadavky Pořadí Hodnotící kritéria Požadavky Body 1. Pracovník OŽP stanovená

Více

POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Ministerstvo životního prostředí Odbor výkonu státní správy VII Ing. Marie Boehmová 1. Obecné povinnosti Prvotní původce (každý) je povinen nakládat s odpady a zbavovat

Více

M Ě S T O P R O S E Č

M Ě S T O P R O S E Č M Ě S T O P R O S E Č Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Proseč

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV

STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV Obecně závazná vyhláška č. 2/2014, o stanovení systému nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo města Havířova se na svém zasedání dne 22.9.2014 usnesením č. 1283/27ZM/2014

Více

Obecně závazná vyhláška města Třemošná č. 01/2015,

Obecně závazná vyhláška města Třemošná č. 01/2015, M Ě S T T Ř E M Š Á becně závazná vyhláška města Třemošná č. 01/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

kterou se stanovuje systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních odpadů na území obce Ž I H O B C E

kterou se stanovuje systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních odpadů na území obce Ž I H O B C E OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2001 kterou se stanovuje systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních odpadů na území obce Ž I H O B C E Zastupitelstvo obce Žihobce se podle 10 písm. a) a

Více

Vyhláška č. 1/2001. o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Radovesnice I. Článek 2 Základní pojmy pro účely této vyhlášky

Vyhláška č. 1/2001. o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Radovesnice I. Článek 2 Základní pojmy pro účely této vyhlášky Vyhláška č. 1/2001 o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Radovesnice I Obecní zastupitelstvo v Radovesnicích I podle 36, odst. 1, písm. f) zákona ČNR č. 367/1990 Sb., o obcích, ve znění

Více

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí odpady

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí odpady Definice odpadu dle zákona č. 185 / 2001 Sb.: Odpad - je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadu uvedených v příloze č. 1 k tomuto zákonu

Více

Článek 1. Předmět vyhlášky

Článek 1. Předmět vyhlášky Obecně závazná vyhláška města Žlutice o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a stavebních odpadů č. 7/2003 Zastupitelstvo města Žlutice

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

O B E C M A L Š O V I C E

O B E C M A L Š O V I C E O B E C M A L Š O V I C E Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním

Více

MĚSTO MĚSTO ALBRECHTICE

MĚSTO MĚSTO ALBRECHTICE MĚSTO MĚSTO ALBRECHTICE vydává obecně závaznou vyhlášku č. 6/2007 O nakládání s komunálním odpadem a některým stavebním odpadem v městě Město Albrechtice. Zastupitelstvo města Město Albrechtice vydalo

Více

M Ě S T O CH L U M E C

M Ě S T O CH L U M E C M Ě S T O CH L U M E C Obecně závazná vyhláška č. 2/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území

Více

V Y H L Á Š K A. Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl.2 Závaznost vyhlášky

V Y H L Á Š K A. Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl.2 Závaznost vyhlášky O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A Vyhláška č. 2/2001 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním

Více

Obec Třebovice. Obecně závazná vyhláška č. 1/2010,

Obec Třebovice. Obecně závazná vyhláška č. 1/2010, Obec Třebovice Obecně závazná vyhláška č. 1/2010, kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem

Více

Hygiena zdravotnických zařízení Úvod do legislativy. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Hygiena zdravotnických zařízení Úvod do legislativy. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Hygiena zdravotnických zařízení Úvod do legislativy MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU STUDENT SMĚRNICE ČÁST DRUHÁ Čl. III. OBECNÁ PRAVIDLA CHOVÁNÍ STUDENTA I 3. Student

Více

MĚSTO HOŘICE. Obecně závazná vyhláška města Hořice č. 1/2006

MĚSTO HOŘICE. Obecně závazná vyhláška města Hořice č. 1/2006 MĚSTO HOŘICE Obecně závazná vyhláška města Hořice č. 1/2006 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Hořice,

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2012 Edita Krňoulová

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2012 Edita Krňoulová ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Edita Krňoulová FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Veřejné zdravotnictví B5347 Edita Krňoulová Studijní obor:

Více