POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY"

Transkript

1 POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Ministerstvo životního prostředí Odbor výkonu státní správy VII Ing. Marie Boehmová

2 1. Obecné povinnosti Prvotní původce (každý) je povinen nakládat s odpady a zbavovat se jich pouze způsobem daným zákonem o odpadech a ostatními právními předpisy vydanými na ochranu životního prostředí. Nakládání s nebezpečnými odpady se řídí též zvláštními právními předpisy. (Prvotní původce odpadu je každý, při jehož činnosti vzniká odpad.) S odpady je možné nakládat pouze v zařízeních, která jsou k nakládání s odpady určena. Při tom nesmí být ohroženo lidské zdraví ani životní prostředí a nesmí být překročeny limity znečišťování stanovené zvláštními předpisy (např. zákon o ovzduší, zákon o vodách atd.).

3 3 K převzetí odpadu do vlastnictví je oprávněna pouze právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání, která je provozovatelem zařízení k využívání nebo odstraňování odpadů.pokud někdo předává odpady další osobě, je povinen zjistit, zda tato osoba je k převzetí odpadu oprávněna. Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich uložení na skládku je zakázáno. Míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními je zakázáno. Přípustné je pouze ve výjimečných případech, a to vždy se souhlasem příslušného krajského úřadu. Krajský úřad souhlas udělí pouze v případě, že míšením NO nedojde k ohrožení zdraví lidí nebo životního prostředí, míšení je v souladu s nejlepšími dostupnými technikami a je prováděno v zařízení k využívání nebo odstraňování odpadů, které je provozováno v souladu s ust. 14 odst. 1 zákona o odpadech.

4 4 Pokud již došlo ke smíšení nebezpečných odpadů bez patřičného souhlasu, musí být provedeno jejich roztřídění, pokud je to technicky a ekonomický proveditelné a také pokud je to nezbytné= z hlediska ochrany životního prostředí a zdraví lidí. Ve výjimečných případech je ředění či míšení odpadů možné, ale pouze se souhlasem příslušného krajského úřadu.

5 2) Předcházení vzniku odpadů Prvotní původce (každý) má při své činnosti povinnost předcházet vzniku odpadů, omezovat jejich množství a nebezpečné vlastnosti. Odpady, jejichž vzniku nelze zabránit, musí být využity, případně odstraněny takovým způsobem, který neohrožuje zdraví lidí a životní prostředí a který je v souladu se zákonem o odpadech.

6 6 Právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání, která vyrábí, dováží nebo uvádí na trh výrobky, má povinnost uvádět v průvodní dokumentaci výrobku, na obalu, v návodu na použití nebo jinou formou informaci o způsobu využití nebo odstranění nespotřebovaných částí výrobků. Právnická osoba a fyzická osoba oprávněná k podnikání, která vyrábí výrobky, je povinna tyto výrobky vyrábět tak, aby omezila vznik odpadů, zejména nevyužitelných a nebezpečných.

7 Při posuzování vhodnosti způsobu odstranění odpadů má přednost způsob, který je šetrnější k životnímu prostředí a zajistí vyšší ochranu lidského zdraví. Uložením na skládku mohou být odstraněny jen takové odpady, u kterých jiný způsob odstranění není dostupný a jejichž ukládání na skládku je dovoleno. 7

8 3. Povinnosti původců odpadů Povinnosti původců odpadů při nakládání s nimi upravuje zák.č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů, ust. 16; povinnosti jsou následující: Odpady zařazovat podle druhů a kategorií - podle ust. 5 původce a oprávněná osoba jsou povinni odpad zařadit podle Katalogu odpadů (vyhl. MŽP č. 381/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů) - podle ust. 6 se odpady zařazují do kategorií nebezpečný nebo ostatní

9 9 Zajistit přednostní využití odpadů - ust. 11 ukládá povinnost přednostně zajistit využití odpadů zejména materiálové před jejich odstraněním Odpady, které původce nemůže sám využít nebo odstranit, převádět do vlastnictví pouze osobě oprávněné k jejich převzetí - podle ust. 12 odst. 3 zákona oprávněnou osobou je ten, kdo je provozovatelem zařízení k využití nebo odstranění nebo ke sběru či výkupu odpadů, nebo ten, kdo provozuje zařízení podle ust. 14 odst. 2

10 10 Shromažďovat odpady utříděné podle jednotlivých druhů a kategorií - pokud se původce domnívá, že třídění není nutné, může od něj upustit, ale jen se souhlasem příslušného orgánu státní správy. Ověřovat nebezpečné vlastnosti odpadů (ust. 6 odst. 4) a podle skutečných vlastností s nimi nakládat. Zabezpečit odpady před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem.

11 11 Vést průběžnou evidenci o odpadech a způsobech nakládání s nimi a plnit ohlašovací povinnost - původci a oprávněné osoby, kteří produkují nebo nakládají s více jak 100 kg nebezpečných odpadů nebo s více jak 100 t ostatních odpadů za kalendářní rok, jsou povinni zasílat každoročně do 15. února následujícího roku hlášení o odpadech příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností - evidence se archivuje nejméně po dobu 5 let.

12 12 Umožnit kontrolním orgánům přístup do objektů, prostorů a zařízení, kde je s odpady nakládáno, poskytovat pravdivé a úplné informace týkající se nakládání s odpady. Zpracovat plán odpadového hospodářství a zajistit jeho plnění - POH zpracovává původce, který produkuje ročně víc než 10 t NO nebo víc jak 1000 t ostatního odpadu - POH se zpracovává na dobu nejméně 5 let.

13 13 Vykonávat kontrolu vlivů nakládání s odpady na zdraví lidí a životní prostředí. Pokud jsou odpady ukládány na skládku je povinnost platit za ukládání poplatky. Ustanovit odpadového hospodáře - tuto povinnost má původce a oprávněná osoba, kteří v posledních dvou letech nakládali s NO v množství větším než 100 t za rok a provozovatelé skládky NO nebo KO - 15.

14 14 S nebezpečnými odpady může původce nakládat jen se souhlasem příslušného orgánu státní správy (při produkci do 100 t NO/rok dává souhlas obecní úřad obce s rozšířenou působností, nad 100 t NO/rok krajský úřad). Původce odpadů je odpovědný za nakládání s odpady až do doby jejich využití nebo odstranění, pokud toto zajišťuje sám nebo do doby jejich předání do vlastnictví oprávněné osobě.

15 15 Pokud původci produkují odpad, který je podobný komunálnímu, mohou na základě smlouvy uzavřené s obcí využívat systému, který je v obci zaveden. Smlouva musí být písemná a musí obsahovat výši sjednané ceny za tuto službu. Pokud se původce nezapojí do systému zavedeného v obci, vytřídí z odpadu jeho nebezpečné a využitelné složky a zbylou směs nevyužitelných druhů odpadů kategorie ostatní zařadí pro účely odstranění pod katalogové číslo samostatného druhu odpadu směsný komunální odpad.

16 Zpětný odběr Zpětným odběrem se rozumí odebírání použitých výrobků povinnými osobami od spotřebitelů bez nároku na úplatu za účelem jejich využití nebo odstranění. Podle ust. 38 zákona o odpadech zajistit zpětný odběr použitých výrobků jsou povinny právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání (výrobci, dovozci), které výrobky uvedené v zákoně ( 38 odst. 1) vyrábí nebo uvádí na trh v České republice výrobky zahraničního výrobce. Povinnost zpětného odběru se vztahuje na výrobky dodávané spotřebiteli.

17 17 Spotřebitelem je podle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, fyzická osoba, která nakupuje výrobky nebo užívá služby k jiným účelům než pro podnikání (pro přímou osobní potřebu, pro členy své domácnosti). Osoby, které vyrábí nebo uvádí na trh výrobky, které nejdou ke spotřebiteli, nejsou povinnými osobami ve smyslu zákona o odpadech.

18 18 Povinnost zpětného odběru se vztahuje na tyto komodity: - oleje jiné než surové minerální oleje a surové oleje z živičných nerostů, přípravky jinde neuvedené ani nezahrnuté obsahující nejméně 70% hmotnostních olejů, jsou-li tyto oleje podstatnou složkou těchto přípravků, - elektrické akumulátory, - galvanické články a baterie, - výbojky a zářivky, - pneumatiky, - elektrozařízení pocházející z domácností.

19 19 Podrobnosti zpětného odběru jsou uvedeny ve vyhl.č. 237/2002 Sb., o podrobnostech způsobu provedení zpětného odběru některých výrobků, ve znění pozdějších předpisů. Zpětný odběr použitého výrobku lze odmítnout v případě, že použitý výrobek, obsahující nějaké nebezpečné látky, je poškozen natolik, že tyto látky z něho unikají a ohrožují zdraví osob provádějících zpětný odběr. Dle vyhl.č. 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využití na povrchu terénu, je zakázáno ukládat na skládky odpady z výrobků podléhajících povinnosti zpětného odběru.

20 20 Výjimku představují pneumatiky, pokud jsou používány jako technologický materiál k technickému zabezpečení skládky, a to v souladu s provozním řádem skládky. Zpětně odebraný výrobek se stává odpadem v momentě, kdy je předán osobě oprávněné k jeho využití nebo odstranění. Odpadová evidence nezahrnuje nakládání s použitými výrobky. Použitý výrobek se poprve jako odpad zaznamenává v průběžné evidenci o odpadech u osoby oprávněné k jeho využití nebo odstranění.

21 21 Povinným osobám zákon ponechává naprostou volnost jakým způsobem zajistí splnění povinnosti zpětného odběru použitých výrobků od spotřebitelů. Povinná osoba má povinnost zpracovat roční zprávu o tom, jak splnila povinnost zpětného odběru. Zprávu zasílá vždy za uplynulý kalendářní rok ministerstvu životního prostředí do 31. března. Zpráva musí obsahovat údaje uvedené ve vyhl. č. 383/2001 Sb., ve znění vyhl.č. 41/2005 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady. Součástí zprávy je tabulka podle přílohy č. 19 (k vyhlášce), kde jsou uvedeny sumarizované údaje.

22 22 Kontrolu a vymáhání plnění povinnosti zpětného odběru provádí Česká inspekce životního prostředí, která může na základě zjištěných nedostatků uložit pokutu až do výše Kč tomu, kdo nezajistí provádění zpětného odběru použitých výrobků nebo nesplní jinou povinnost s tímto související.

23 (

24

25

Práce s odpady a jejich recyklace. Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.

Práce s odpady a jejich recyklace. Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02. Práce s odpady a jejich recyklace Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Slide 1 LEGISLATIVA -ZÁKONY ZÁKON č. 185/2001 Sb., o odpadech

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy Ing. Petra Paulová ODPAD ve smyslu zákona Výjimky, na které se zákon o odpadech nevztahuje: a1 Léčiva Radioaktivní odpady Mrtvá těla,

Více

Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK

Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK Povinnosti obcí při nakládání s odpady dle současné platné legislativy Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK Cíle prezentace Seznámit účastníky setkání s platnou legislativou v oblasti odpadového hospodářství

Více

Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE

Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE Obecní zastupitelstvo v Hradešicích vydává podle 84 odst. 2 písm. i) zákona

Více

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství 14.11.2013 Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Legislativa Zákon č. 185/2001

Více

O nakládání s komunálním odpadem

O nakládání s komunálním odpadem Obec Sadov na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 19.12.2001 v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) a v souladu s odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých

Více

MĚSTO KRUPKA Obecně závazná vyhláška č. 25 /2001 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem

MĚSTO KRUPKA Obecně závazná vyhláška č. 25 /2001 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem MĚSTO KRUPKA Obecně závazná vyhláška č. 25 /2001 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Zastupitelstvo města Krupka se usneslo podle 84 odst. 2 písm. i) zákona č.128/2000 Sb., o obcích (obecní

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2/2001 obce Osvětimany

Obecně závazná vyhláška č. 2/2001 obce Osvětimany Obecně závazná vyhláška č. 2/2001 obce Osvětimany o nakládání s komunálním odpadem a se stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Osvětimany se usneslo na svém zasedání dne 15. listopadu 2001 vydat podle ust.

Více

Čl. 1. Obecné povinnosti

Čl. 1. Obecné povinnosti Obecně závazná vyhláška obce Mouchnice č.1/2001 o stanovení systému shromažďování,sběru,přepravy,třídění,využívání a odstraňování komunálních odpadů a systému nakládání se stavebním odpadem. Zastupitelstvo

Více

Odpadové hospodářství. statutárního města Brna

Odpadové hospodářství. statutárního města Brna Odpadové hospodářství Ing. Martin Vaněček 27. dubna 200626. dubna 2005 Odpadové hospodářstvíodpadové hospodářství Historický vývoj První speciální zákon č. 238/1992 Sb. o odpadech jde o první systematickou

Více

Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 6 / 2001

Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 6 / 2001 1 Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 6 / 2001 o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce VŘESKOVICE a o stanovení způsobu sběru, třídění, využívání a zneškodňování odpadů

Více

-1- Obec Roudná. Čl. l

-1- Obec Roudná. Čl. l -1- Obec Roudná Obecně závazná vyhláška č. 1/2002 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na katastrálním území obce Roudná

Více

o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce a jejích částech.

o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce a jejích částech. Obecně závazná vyhláška č. 1/2001 Obce Horní Krupá o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce a jejích částech. Zastupitelstvo obce Horní Krupá vydává dne 7. 12. 2001 v souladu

Více

Právníúprava odpadového hospodářství

Právníúprava odpadového hospodářství Právníúprava odpadového hospodářství Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí PF UK sobotka@prf.cuni.cz Produkce odpadů svět: 14 mld.t ročně 15% N Evropa: 2.3 mld.t 3.5 mil.t/obyvatel 27 mil.t

Více

Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů

Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů Hlavní zásady zákona - stanovení obecných a specifických pravidel pro předcházení vzniku odpadů, nakládání s nimi při dodržování ochrany

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Odpadové hospodářství v potravinářském provozu

Odpadové hospodářství v potravinářském provozu Odpadové hospodářství v potravinářském provozu Legislativa Platné právní předpisy pro nakládání s odpady k 1.1. 2012: zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech v platném znění (2013 nový zákon) vyhláška č. 381/2001

Více

Obecně závazná vyhláška č. 13 Obce Havlíčkova Borová

Obecně závazná vyhláška č. 13 Obce Havlíčkova Borová Obecně závazná vyhláška č. 13 Obce Havlíčkova Borová o nakládání s komunálním a stavebním odpadem na území obce a jejich místních částí Zastupitelstvo obce Havlíčkova Borová vydává dne 13.12.2001 v souladu

Více

Novela zákona o odpadech, Ekomonitor spol. s r.o.

Novela zákona o odpadech, Ekomonitor spol. s r.o. Novela zákona o odpadech, Ekomonitor spol. s r.o. Novela zákona o odpadech z pohledu baterií a akumulátorů, olejů a pneumatik Nové prováděcí právní předpisy Metodické vedení MŽP Ing. Marek Livora, Ph.D.

Více

vyhlašuje úplné znění zákona č. 185/2001 Sb., ZÁKON

vyhlašuje úplné znění zákona č. 185/2001 Sb., ZÁKON PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a změně některých dalších zákonů, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 477/2001 Sb., zákonem č.76/2002 Sb., zákonem č. 275/2002

Více

PŘEDSEDA VLÁDY. vyhlašuje

PŘEDSEDA VLÁDY. vyhlašuje 106 PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 477/2001 Sb., zákonem č. 76/2002 Sb., zákonem

Více

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb.

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb. ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Odpady potravinářské výroby Mgr. Kateřina Járová, Ph.D. Zákon č. 185/2001 Sb., o a o změně některých dalších zákonů Vyhláška č. 93/2016 Sb.,

Více

pozdějších předpisů. 3 ) Zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného

pozdějších předpisů. 3 ) Zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného ZÁKON 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů ZMĚNA č. 477/2001 Sb. ZMĚNA č. 76/2002 Sb., 275/2002 Sb., 320/2002 Sb. ZMĚNA č. 356/2003 Sb. ZMĚNA č. 167/2004 Sb.,

Více

Strana 1 z 7. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička Čs.armády 485 572 01 Polička

Strana 1 z 7. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička Čs.armády 485 572 01 Polička Strana 1 z 7 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička Čs.armády 485 572 01 Polička Vážená paní (pane), provedli jsme pro Vás zhodnocení nakládání s odpady, s chemickými látkami a přípravky.

Více

TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ I.II. LEGISLATIVA EU A ČR

TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ I.II. LEGISLATIVA EU A ČR TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ I.II. LEGISLATIVA EU A ČR Petr Špičák SITA CZ a.s. petr.spicak@sita.cz OBSAH 1. ZAMĚŘENÍ A STRUKTURA LEGISLATIVY V OBLASTI ŽP 2. ZÁKLADNÍ PŘEHLED EVROPSKÉ LEGISLATIVY

Více

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti.

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Zákon 185/2001 Sb. jednoznačně ve svých přílohách či v prováděcích předpisech stanovuje co je nebezpečný odpad základním

Více

Část B Nakládání s odpady

Část B Nakládání s odpady Část B Nakládání s odpady podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech Obsah Povinnosti firem v podnikové ekologii 1. Úvod...1 2. Základní pojmy...5 3. Obecné povinnosti...11 4. Přehled povinností...13 5.

Více

MĚSTO HOŘICE. Obecně závazná vyhláška města Hořice č. 1/2006

MĚSTO HOŘICE. Obecně závazná vyhláška města Hořice č. 1/2006 MĚSTO HOŘICE Obecně závazná vyhláška města Hořice č. 1/2006 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Hořice,

Více

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 O b e c H r á d e k Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecní zastupitelstvo obce Hrádek schválilo na svém zasedání dne 11. prosince 2001 podle

Více

Oddíl I. Základní ustanovení

Oddíl I. Základní ustanovení MĚSTO OSTROV Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady (+ příklady z praxe) 10.6.2008, Praha Ing. Petr Havelka vedoucí odboru odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství Obsah prezentace Představení

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PODLE ZÁKONA Č. 185/2001 SB., O ODPADECH Příručka pro oblast životního prostředí Příručka pro oblast životního prostředí Obsah: 1.0 Úvod 1.1 Stručný

Více

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních

Obsah prezentace. Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství. Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Obsah prezentace Stručně o činnosti ČIŽP v odpadovém hospodářství Povinnosti při nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních Zkušenosti z konkrétních kontrol + výsledky některých správních řízení Nakládání

Více

VYHLÁŠKA. č.5/2002. o odpadech ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek t Předmět úpravy

VYHLÁŠKA. č.5/2002. o odpadech ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek t Předmět úpravy VYHLÁŠKA č.5/2002 o odpadech Obec Nové Hamry na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 12.6.2002 v souladu s ustanovením 10 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, a zákona či 185/~-9.~I~., o odpadech a

Více

ZÁVAZNÁ V Y H L Á Š K A č. 4/2002

ZÁVAZNÁ V Y H L Á Š K A č. 4/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ V Y H L Á Š K A č. 4/2002 obce Březolupy o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu včetně systému nakládání se stavebním odpadem Zastupitelstvo

Více

IV. Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina

IV. Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina IV. Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina Ing. Pavla Bendová vedoucí oddělení technické ochrany ŽP Krajský úřad kraje Vysočina 564602515 bendova.p@kr-vysocina.cz 10. listopadu 2009 Třebíč Povinnosti

Více

Práva a povinnosti při nakládání s odpady

Práva a povinnosti při nakládání s odpady Snížení rizik ohrožení zdraví člověka a životního prostředí podporou výuky chemie na ZŠ Práva a povinnosti při nakládání s odpady Ing. Tomáš Buriánek burianek@spschbr.cz 1 Odpadová legislativa zákon č.

Více

Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004,

Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004, Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města, včetně systému

Více

č. 1/2012 Čl. 2 Základní pojmy

č. 1/2012 Čl. 2 Základní pojmy Obecně závazná vyhláška obce Slatina o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a stavebního odpadu č. 1/2012 Zastupitelstvo obce Slatina schválilo dne

Více

Příloha č. 1 k dokumentu Vybraná ustanovení v právní úpravě nakládání s nebezpečnými odpady v dotčených právních předpisech

Příloha č. 1 k dokumentu Vybraná ustanovení v právní úpravě nakládání s nebezpečnými odpady v dotčených právních předpisech Příloha č. 1 k dokumentu 3.7.1 Vybraná ustanovení v právní úpravě nakládání s nebezpečnými odpady v dotčených právních předpisech Obsah 1. Přehled vybraných právních předpisů... 1 1.1 Národní právní předpisy...

Více

Část B Nakládání s odpady

Část B Nakládání s odpady Část B Nakládání s odpady podle zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech Předmluva V tomto průvodci Vás seznámíme jednoduchou a srozumitelnou formou s hlavními povinnostmi podnikové ekologie a jejich základním

Více

(1) Povinnost zpětného odběru se vztahuje na a) výbojky a zářivky, b) pneumatiky, c) elektrozařízení pocházející z domácností [ 37g písm. f)].

(1) Povinnost zpětného odběru se vztahuje na a) výbojky a zářivky, b) pneumatiky, c) elektrozařízení pocházející z domácností [ 37g písm. f)]. 38 (1) Povinnost zpětného odběru se vztahuje na a) výbojky a zářivky, b) pneumatiky, c) elektrozařízení pocházející z domácností [ 37g písm. f)]. (2) Vláda může v mezích příslušných právních předpisů Evropských

Více

185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů

185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů 185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů částka 71 Sbírky zákonů ročník 2001 rozeslána 14. června 2001 (účinnost 1. ledna 2002) se změnami a doplňky provedenými

Více

a se stavebním odpadem.

a se stavebním odpadem. Obecně závazná vyhláška obce Košice č.l/200 1 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem. Zastupitelstvo obce Košice vydává na základě usneseníze dne 17.12.2001podle 17 odst. 2 zákona č. 185/2001Sb..

Více

1 Předmět úpravy. Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství 1 ) a v souladu s nimi upravuje:

1 Předmět úpravy. Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství 1 ) a v souladu s nimi upravuje: 1 z 6 352 VYHLÁŠKA ze dne 11. září 2008 o podrobnostech nakládání s odpady z autovraků, vybraných autovraků, o způsobu vedení jejich evidence a evidence odpadů vznikajících v zařízeních ke sběru a zpracování

Více

P o v i n n o s t i původců zdravotnických odpadů

P o v i n n o s t i původců zdravotnických odpadů P o v i n n o s t i původců zdravotnických odpadů Rizika spojená s nakládání s odpady ve zdravotnictví Riziko spočívá v nebezpečných vlastnostech odpadů. Odpady obsahují infekční agens, genotoxické látky,

Více

Článek 1. Závaznost vyhlášky

Článek 1. Závaznost vyhlášky Obecně závazná vyhláška obce Petříkov č. 1/2007 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Petříkov a

Více

11. prosince 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Nakládání s odpady

11. prosince 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Nakládání s odpady 11. prosince 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Nakládání s odpady Terminologie a hierarchie nakládání s odpady Povinnosti původců a oprávněných osob Výkon státní správy v oblasti odpadového hospodářství

Více

(185/2001 Sb.) Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů

(185/2001 Sb.) Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů (185/2001 Sb.) Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů Citace pův. předpisu: 185/2001 Sb. Částka: 71/2001 Sb. Datum přijetí: 15. května 2001

Více

č. 185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů

č. 185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů č. 185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 477/2001 Sb. (k 1.1.2002) mění 3 odst. 3 písm. b), 38 odst. 7 písm. a), v

Více

Ing. Michal SKŘEBSKÝ 606 788 384

Ing. Michal SKŘEBSKÝ 606 788 384 Ing. Michal SKŘEBSKÝ 606 788 384 Cíl Naučit vnímat vedoucí pracovníky ochranu životního prostředí jako součást každodenní práce, včetně výchovného působení na své okolí. Orientovat se v základních dokumentech

Více

Jak správně nakládat s odpady

Jak správně nakládat s odpady Hospodářská komora České republiky Odbor Informačních míst pro podnikatele Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech Jak správně nakládat s odpady Povinnosti drobných podnikatelů v maloobchodu a cestovním ruchu

Více

Nakládání s odpady a obaly

Nakládání s odpady a obaly Přehled právní úpravy Nakládání s odpady a obaly Filip Dienstbier, 2009 mezinárodní úmluvy, zejména: Basilejská úmluva o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování (Basilej,

Více

VYHLÁŠKA. Obce ŠARATICE. č. 3 / O systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

VYHLÁŠKA. Obce ŠARATICE. č. 3 / O systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních VYHLÁŠKA Obce ŠARATICE č. 3 / 2001 O systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území Obce Šaratice, včetně systému nakládání se stavebním

Více

Systém ASPI - stav k 30.4.2005 Obsah a text 185/2001 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2009

Systém ASPI - stav k 30.4.2005 Obsah a text 185/2001 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2009 Systém ASPI - stav k 30.4.2005 Obsah a text 185/2001 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2009 185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Změna:

Více

Ochrana ovzduší a nakládání s odpady v zemědělském podniku

Ochrana ovzduší a nakládání s odpady v zemědělském podniku Kokory, 08.12.2015 Ochrana ovzduší a nakládání s odpady v zemědělském podniku Lada Kozlovská, Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Tel.: 733 375 632 E-mail: kozlovska@vurv.cz

Více

Čl. 1 Předmět a působnost vyhlášky

Čl. 1 Předmět a působnost vyhlášky VYHLÁŠKA OBCE HERŠPICE č. 3/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Heršpice, včetně systému nakládání se stavebním

Více

185_2001_Sb. 185/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 15. května 2001. o odpadech a o změně některých dalších zákonů. Změna: 477/2001 Sb.

185_2001_Sb. 185/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 15. května 2001. o odpadech a o změně některých dalších zákonů. Změna: 477/2001 Sb. 185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Změna: 477/2001 Sb. Změna: 76/2002 Sb., 275/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 188/2004 Sb. Změna: 356/2003 Sb., 167/2004

Více

OBEC PRAVLOV. Obecně závazná vyhláška. č. 1/2001. o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce Pravlov.

OBEC PRAVLOV. Obecně závazná vyhláška. č. 1/2001. o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce Pravlov. OBEC PRAVLOV Obecně závazná vyhláška č. 1/2001 o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce Pravlov. Zastupitelstvo obce Pravlov se na svém zasedání dne 30.12..2001 usneslo podle

Více

Obec Komárov ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Účel vyhlášky

Obec Komárov ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Účel vyhlášky Obec Komárov Obecně závazná vyhláška obce Komárov č. 3/2004 k systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu Zastupitelstvo obce Komárov na svém zasedání dne

Více

Čl. 8 K o n t r o l n í č i n n o s t Dohled nad nakládáním s komunálním odpadem provádí stavební a kontrolní komise obecního úřadu v Poděšíně.

Čl. 8 K o n t r o l n í č i n n o s t Dohled nad nakládáním s komunálním odpadem provádí stavební a kontrolní komise obecního úřadu v Poděšíně. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2001 OBCE PODĚŠÍN O PROVOZU SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A SHROMAŽĎOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ. Obecní zastupitelstvo Poděšín se usneslo podle 84

Více

Vedení evidence a zasílání hlášení v oblasti nakládání s OEEZ. Ing. Tomáš Vávra Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí

Vedení evidence a zasílání hlášení v oblasti nakládání s OEEZ. Ing. Tomáš Vávra Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Vedení evidence a zasílání hlášení v oblasti nakládání s OEEZ Ing. Tomáš Vávra Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Praha, 24. září 2015 Obsah přednášky Vedení evidence toku zpětně odebraných

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne ,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne , OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne 14. 9. 2004, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje Zastupitelstvo Jihočeského kraje se usneslo dne

Více

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o odpadech. Čl. I

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o odpadech. Čl. I ZÁKON ze dne..2006, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů

Více

Zákon o odpadech z pohledu činnosti obce. Ing. Hana Pacáková Krajský úřad Jihočeský kraj leden 2008

Zákon o odpadech z pohledu činnosti obce. Ing. Hana Pacáková Krajský úřad Jihočeský kraj leden 2008 Zákon o odpadech z pohledu činnosti obce Ing. Hana Pacáková Krajský úřad Jihočeský kraj leden 2008 Zákon o odpadech a jeho novelizace Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, řada změn novela zákona č. 7/2005

Více

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce o stanovení

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Město Nový Knín Obecně závazná vyhláška města Nový Knín č. 1/2011, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města,

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 Obec OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Zastupitelstvo

Více

Plány odpadového hospodářství obcí

Plány odpadového hospodářství obcí Plány odpadového hospodářství obcí Praha, 21. 6. 2016 1 Ing. Bc. Barbora Tomčalová Legislativní a právní sekce POH obcí Obec, která produkuje ročně více než 10 t NO nebo více než 1 000 t OO, zpracovává

Více

Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Obsah prezentace Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství VZ zákona o odpadech Vyloučení z působnosti Definice odpadu

Více

ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů

ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů 185 ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNĺ ZÁKLADNĺ USTANOVENĺ 1 Předmět úpravy Tento zákon stanoví pravidla

Více

Město Skalná Obecně závazná vyhláška č.1/2001, o nakládání s komunálním a stavebním odpadem

Město Skalná Obecně závazná vyhláška č.1/2001, o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Město Skalná Obecně závazná vyhláška č.1/2001, o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo města Skalné se usneslo dne 19.12.2001 vydat na základě 10, 35 odst. 3 písm. a) a 84 odst. 2 písm.

Více

Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1 Účel vyhlášky

Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1 Účel vyhlášky VYHLÁŠKA OBCE VĚŽKY č. 2/2001 Kterou se stanoví shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systému nakládání se stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Věžky vydává

Více

ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy. Působnost zákona

ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy. Působnost zákona Úplné znění zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1 Předmět úpravy Tento zákon stanoví

Více

Obecně závazná vyhláška obce Líbeznic č. 3/01

Obecně závazná vyhláška obce Líbeznic č. 3/01 Obecně závazná vyhláška obce Líbeznic č. 3/01 Zastupitelstvo obce Líbeznic vydává dne 10.12.2001 podle ustanovení 17 odst. 2 zákona č.185/2001sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, a v souladu

Více

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky M Ě S T O V A M B E R K Obecně závazná vyhláška města Vamberk č. 1/2003 ze dne 28. dubna 2003, o nakládání s komunálním odpadem na území města Vamberk, ve znění vyhlášek č. 3/2003 a č. 2/2006 Zastupitelstvo

Více

Obecně závazná vyhláška č.2/2001

Obecně závazná vyhláška č.2/2001 Obecně závazná vyhláška č.2/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálního odpadu, včetně systému nakládání se stavebním odpadem na území obce Dobrá. Zastupitelstvo obce

Více

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A O B E C N O V O S E D L Y O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 1/2003 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu, včetně systému nakládání se

Více

Základní pojmy 1) Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit, a přísluší do některé ze skupin odpadů

Základní pojmy 1) Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit, a přísluší do některé ze skupin odpadů Obecně závazná vyhláška obce Milotice nad Opavou č. 1/2002 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Milotice nad Opavou

Více

kterou se stanovuje systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních odpadů na území obce Ž I H O B C E

kterou se stanovuje systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních odpadů na území obce Ž I H O B C E OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2001 kterou se stanovuje systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních odpadů na území obce Ž I H O B C E Zastupitelstvo obce Žihobce se podle 10 písm. a) a

Více

o nakládání s komunálním odpadem

o nakládání s komunálním odpadem Obecně závazná vyhláška města Nejdek č. 3 / 2008 o nakládání s komunálním odpadem Město Nejdek na základě usnesení č. ZM/242/9/08 zastupitelstva města ze dne 10. dubna 2008, ve smyslu ustanovení 17 odst.

Více

185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Změna: 477/2001 Sb. Změna: 76/2002 Sb., 275/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 188/2004 Sb. Změna: 356/2003 Sb., 167/2004

Více

Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev

Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev zpět Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev č. 2/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem v Obci Korouhev Zastupitelstvo

Více

Jaromír MANHART odbor odpadů

Jaromír MANHART odbor odpadů VIII. Mezinárodní konference - Biologicky rozložitelné odpady Aktuální stav a dlouhodobá koncepce MŽP nakládání s bioodpady v ČR Jaromír MANHART odbor odpadů Náměšť nad Oslavou 20. září 2012 Obsah přednášky

Více

Plán odpadového hospodářství obce

Plán odpadového hospodářství obce Plán odpadového hospodářství obce Zpracoval(a): Zpracoval: Ing. Jana Helllemannová Datum: 3. 5. 2016 Základní informace Produkce nad 10 t nebezpečných odpadů Produkce nad 1000 t odpadu kategorie ostatní

Více

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Ondřejov schválilo na svém zasedání dne 26. 1. 2011 podle ustanovení 10 písm. d) zákona

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady

Povinnosti obcí při nakládání s odpady Povinnosti obcí při nakládání s odpady Setkání starostů, Ostrava 17. 2. 2009 1 Zákon o odpadech (185/2001 Sb.) Příprava nového zákona o odpadech návaznost na novou Směrnici vnitřní připomínkové řízení

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2006 města Opočno

Obecně závazná vyhláška č. 1/2006 města Opočno Obecně závazná vyhláška č. 1/2006 města Opočno o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Opočna, včetně systému nakládání

Více

Obce a jejich role podle zákona o odpadech z pohledu ČIŽP

Obce a jejich role podle zákona o odpadech z pohledu ČIŽP Obce a jejich role podle zákona o odpadech z pohledu ČIŽP 1. obec dle 17 odst. 1 jako Původce odpadů, tedy 16 * zodpovědnost za odpady z činnosti úřadu * zodpovědnost za odpady odložené občany na místa

Více

Novela vyhlášky č. 383/2001 Sb. Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí

Novela vyhlášky č. 383/2001 Sb. Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí Novela vyhlášky č. 383/2001 Sb. Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí Žádost o souhlas s provozem zařízení Změny v žádosti o souhlas k provozu zařízení identifikace provozovny, kde je

Více

Obec Kacákova Lhota vydává obecně závaznou vyhlášku

Obec Kacákova Lhota vydává obecně závaznou vyhlášku Obec Kacákova Lhota vydává obecně závaznou vyhlášku č. 1/2008 O nakládání s komunálním a stavebním odpadem Schválenou na 3.veřejném zasedání OU v Kacákově Lhotě dne 18.června 2008 v souladu s ustanovením

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Částka: 71/2001 Sb. Na straně (od-do): Rozeslána dne: 14. června 2001

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Částka: 71/2001 Sb. Na straně (od-do): Rozeslána dne: 14. června 2001 1 z 52 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil předpisu: Titul předpisu: Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů Citace: 185/2001 Sb. Částka: 71/2001 Sb. Na straně (od-do): 4074-4113 Rozeslána

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 22. dubna 2015 Odpady v ČR probuzeny Zákon

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2/2017 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Obecně závazná vyhláška č. 2/2017 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Obecně závazná vyhláška č. 2/2017 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Sobotín se na svém zasedání dne 11. září 2017 usnesením

Více

185/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy. 2 Působnost zákona. 3 Pojem odpad

185/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy. 2 Působnost zákona. 3 Pojem odpad Obsah 185/2001 Sb. ZÁKON ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Změna: 477/2001 Sb. Změna: 76/2002 Sb., 275/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 188/2004 Sb. Změna: 356/2003 Sb.,

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu na území města Čáslav Zastupitelstvo města Čáslav se usneslo podle

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBEC ÚJEZDEC Č. 4 / 2OO4

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBEC ÚJEZDEC Č. 4 / 2OO4 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBEC ÚJEZDEC Č. 4 / 2OO4 O nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Újezdec se na svém zasedání dne 30.1.2004 usneslo vydat na základě l7, odst. 2

Více

ÚČEL NOVELY HLAVNÍ ZMĚNY

ÚČEL NOVELY HLAVNÍ ZMĚNY Elektronovela zákona o odpadech Stručný průvodce zákonem č. 184/2014 Sb., kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech Novela č. 184/2014 Sb.: Zákon, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech

Více

Produkce. [t/rok] O 29,3000 0,00 N 2,0600 2,5400 123,30 0,00

Produkce. [t/rok] O 29,3000 0,00 N 2,0600 2,5400 123,30 0,00 Tabulka č.4.1.1. - Celková produkce odpadů města Šumperka v období 2-24 Druh zdroj dat: evidence odpadů obce Název druhu Kategorie Produkce Změna produkce * odhad pro 2851 obyvatel Měrná produkce v roce

Více