Analýza diskuzních pořadů ČT - čtvrté čtvrtletí roku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analýza diskuzních pořadů ČT - čtvrté čtvrtletí roku"

Transkript

1 Analýza diskuzních pořadů ČT - čtvrté čtvrtletí roku Realizace: InnoVatio/Media Tenor Marek Síbrt marek.sibrt@innovatio.cz U Tiskárny 9, Ostrava Tel: Stav: Page (Total 30)

2 Obsah. Management summary Přehled kritérií Tematická variabilita a variabilita aktérů Objektivita, nestrannost moderátora Transparentnost Připravenost, vliv moderátora na diskuzi Gender Shrnutí...4 Page 2 (Total 30)

3 SEZNAM GRAFŮ Graf : Obsahová agenda Otázky Václava Moravce... 7 Graf 2: Obsahová agenda Sedmička... 9 Graf 3: Obsahová agenda Nedělní partie...0 Graf 4: Politická příslušnost hostů v Otázkách VM... Graf 5: Politická příslušnost hostů v Sedmičce...2 Graf 6: Politická příslušnost hostů v Nedělní partii...3 Graf 7: Nejčastější hosté diskuzních pořadů absolutně...4 Graf 8: Nejčastější hosté diskuzních pořadů relativně...6 Graf 9: Celková míra konfrontačnosti v Otázkách VM vývoj v čase...9 Graf 0: Celková míra konfrontačnosti v Sedmičce vývoj v čase...20 Graf : Otázky VM konfrontačnost vůči koalici/opozici...20 Graf 2: Sedmička konfrontačnost vůči koalici/opozici...20 Graf 3: Nedělní partie konfrontačnost vůči koalici/opozici...2 Graf 4: Konfrontačnost Otázek VM vůči polit. stranám...22 Graf 5: Konfrontačnost Sedmičky vůči polit. stranám...22 Graf 6: Konfrontačnost Nedělní partie vůči polit. stranám...24 Graf 7: Míra přesnosti v uvádění zdrojů srovnání pořadů...25 Graf 8: Vývoj přesnosti v uvádění zdrojů srovnání pořadů...26 Graf 9: Podíl neuspokojivých replik moderátora srovnání pořadů...27 Graf 20: Struktura chyb moderátorů srovnání pořadů...29 Graf 2: Vývoj podílu neuspokojivých replik srovnání pořadů...29 Graf 22: Vliv moderátora na vystupování hostů srovnání pořadů...3 Graf 23: Reakce moderátora na neukázněné vystupování hostů...3 Graf 24: Vliv moderátora na zástupce stran všechny pořady...33 Graf 25: Kázeň zástupců stran všechny pořady...33 Graf 26: Vliv moderátora na hosty Otázky VM...35 Graf 27: Vliv moderátora na hosty TV NOVA...36 Graf 28: Kázeň jednotlivých hostů Otázky VM...36 Graf 29: Kázeň jednotlivých hostů Sedmička...37 Graf 30: Zastoupení žen v diskuzích...39 Page 3 (Total 30)

4 . Management summary Tento dokument byl zpracován na základě požadavku České televize a shrnuje základní zjištění mediálních analýz diskuzních pořadů, které pro Českou televizi pravidelně zajišťuje společnost InnoVatio/Media Tenor. Kritéria, jejichž prostřednictvím analýza posuzuje kvalitu diskuzních pořadů České televize Otázky Václava Moravce, byla zvolena tak, aby bylo možné posoudit, do jaké míry tímto pořadem Česká televize vytváří prostor pro pořady představující diskuzní konfrontaci idejí, myšlenek a konceptů vztahujících se k důležitým otázkám veřejného zájmu., jak je definován základní princip sledovaného typu pořadů v Kodexu ČT (6..). Analyzována je především variabilita (tematická variabilita, variabilita aktérů diskuzí), objektivita, připravenost, nestrannost moderátora a jeho vliv na diskuzi, transparentnost v ověřování zdrojů informací, prostor pro vyjádření poskytnutý jednotlivým hostům, případně další specifické aspekty diskuzních pořadů. Z důvodu posouzení pozice pořadů Otázky VM jsou výsledky, je-li to účelné, porovnávány s výsledky analýz diskuzních pořadů Sedmička (TV NOVA) a Nedělní partie (TV Prima). V možnostech analytiků není posouzení/ověření pravdivosti informací zveřejněných moderátorem v jednotlivých relacích. Zvolený postup obsahové analýzy umožňuje posuzovat kvalitu pořadu jako takového prostřednictvím zkoumání jeho celkové obsahové struktury. Není-li uvedeno v následujícím textu jinak, vztahují se veškeré výsledky k období od do V případě, že je to účelné, je analyzované období delší (zpravidla v délce jednoho roku), což umožňuje vyvodit dlouhodobě pozorovatelné trendy a tendence v rámci jednotlivých pořadů. Jednotlivá zjištění jsou doplněna popisem metodologických východisek tak, aby dokument byl srozumitelný i těm, kteří doposud nemají zkušenost s projekty obsahové analýzy. Page 4 (Total 30)

5 2. Přehled kritérií Obsahová analýza připravovaná společností InnoVatio pro Českou televizi nabízí řadu možných úhlů pohledů na kvalitu a strukturu diskuzních pořadů. Pro tuto čtvrtletní analýzu byla vybrána následující kritéria: a) Tematická variabilita a variabilita aktérů diskuzí Kritérium posuzuje různorodost a relevanci témat a politických hostů v diskuzích. Čím adekvátněji odráží poměr zastoupení politických stran a politických hostů jejich proporciální zastoupení v zastupitelských sborech, tím lépe plní diskuzní pořady svou funkci. Současně platí, že čím je diskuzní pořad tematicky variabilnější, tím je lépe naplněno poslání média. Z tematické struktury je možné posuzovat relevanci agendy. Témata, která se týkají společenství jako takového, jsou považována za relevantnější než témata, která se týkají pouze individuálních činů/skutků. b) Objektivita, nestrannost moderátora Stejně jako tematickou variabilitu a variabilitu hostů v diskuzích je možné analyzovat objektivitu a nestrannost moderátora v přístupu k jednotlivým politickým uskupením i jejich konkrétním zástupcům. Tento ukazatel je možné posuzovat podle konfrontačního, neutrálního, případně vstřícného charakteru moderátorových replik. Platí, že čím je relativní poměr konfrontačních otázek k jednotlivým uskupením, či konkrétním hostů vyrovnanější, tím je moderátorův přístup objektivnější, nestrannější. c) Transparentnost Toto kritérium posuzuje, nakolik přesně moderátor odkazuje k externím zdrojům informací. Platí, že čím je vyšší míra ověřitelnosti uváděných zdrojů, tím je moderátorovo tvrzení transparentnější. d) Připravenost moderátora, vliv na diskuzi Připravenost moderátora na diskuzi jako jeden z ukazatelů kvality výkonu je posuzována podle celkového poměru neuspokojivých replik (propozic s určitým typem nedostatku) ve všech jeho promluvách. Je současně možné detailně analyzovat strukturu, typologii těchto chyb. Dalším kritériem poukazujícím k moderátorovu výkonu je míra jeho vlivu na průběh diskuze. Čím vyšší poměr moderátorových replik má vliv na další průběh diskuze a posouvá ji žádoucím směrem, tím více je v očích hostů chápán jako respektováníhodná autorita. Analýza současně umožňuje reflektovat reakci moderátora na případné neukázněné vystupování hostů. f) Gender Analýza umožňuje sledovat poměr zastoupení žen v diskuzních pořadech. Je tedy možné pozorovat, do jaké míry se pořady přičiňují ve snaze poskytnout rovný přístup oběma pohlavím do televizního vysílání. Page 5 (Total 30)

6 3. Tematická variabilita a variabilita aktérů Tematická variabilita posuzuje, jak dalece byly diskuzní pořady z hlediska tematické struktury různorodé. Každému jednotlivému úseku relace je přiřazeno jedno hlavní téma v závislosti na jeho převažujícím obsahu. Témata jsou přitom příspěvkům přiřazována z předem definovaného seznamu. Seznam sám obsahuje cca 700 různých témat. Graf popisuje tematickou strukturu pořadu Otázky VM. Ukazuje nejčastěji zastoupené tematické oblasti v jeho rámci a počet tematických úseků debaty, které jim byly věnovány. Graf : Obsahová agenda Otázky Václava Moravce STÁTNÍ SPRÁVA STRANICKÁ OBL. ZDRAVOTNICTVÍ HOSPODÁŘ.POL. EU VŠEOBECNĚ JUSTICE BEZPEČNOST MEZINÁROD.UD. SPOLEČNOST SOCIÁLNÍ P. Báze: 08 tematických úseků pořadu Otázky VM Z grafu je zjevné, že nejčastěji zmiňovaným tematickým okruhem byla problematika státní správy před stranickou oblastí. Výraznější prezentace stranické oblasti souvisela s blížícími se volbami do PS PČR, se jmenováním stranických lídrů v jednotlivých regionech pro tyto volby a se sjezdy stran, které na nich oznámily své programové priority (ODS, KDU ČSL), případně zvolily nové vedení (KDU ČSL). Zástupci jednotlivých stran se v diskuzích střetli nad reálností jednotlivých předvolebních slibů, jejich dopady na život občanů, ale i na státní rozpočet. Jako základní protipóly pak zejména politici ČSSD a ODS prezentovali své reformy daňového systému, kroky v oblasti sociální a hospodářské politiky a hospodaření státu jako celku. Kritická situace ve zdravotnictví obrátila zájem politických diskuzí na tento resort, jehož novým šéfem se stal David Rath, který aktuálně po svém jmenovaní uvalil nucenou správu na VZP a obecně svým vstupem do politiky vyvolal emotivní reakce na české politické scéně. Kromě ministra zdravotnictví se k dění ve zdravotnictví vyjadřovali zástupci odborné veřejnosti, jak bude detailně popsáno níže. Page 6 (Total 30)

7 Silnější zastoupení problematiky Evropské unie souviselo se speciálním vydáním pořadu, které se zabývalo výhradně evropskými tématy a jehož hosty byli zástupci EU J. Barrosso, eurokomisařka pro životní prostředí M. Wallstromová či český eurokomisař Vl. Špidla. Politické diskuze všech sledovaných stanic dokázaly reagovat na aktuální dění na české politické scéně a klíčové zahraniční události. Prioritní postavení zaujímala témata s celospolečenskou důležitostí a dosahem. I přesto, že Otázky VM oproti předchozím obdobím v důsledku výše zmiňovaného pořadu týkajícího se oblasti EU silněji akcentovaly zahraniční problematiku, dominovaly v jejich rámci domácí témata, což bylo zapříčiněno dynamickou situací v české politice především ve spojitosti se zdravotnictvím a blížícími se volbami do PS PČR. Graf 2 ilustruje tematickou strukturu diskuzního pořadu Sedmička privátní TV NOVA. Stejně jako v Otázkách VM reflektoval Martin Veselovský v Sedmičce v nejvyšší míře oblast státní správy. Oproti Otázkám VM se Sedmička výrazněji věnovala oblasti zdravotnictví, naopak s menším akcentem se zaměřila na stranickou oblast. Výraznější zastoupení úseků s diskuzí nad hospodářskými tématy bylo dáno zejména dvojnásobnou účastí ministra průmyslu M. Urbana. Témata zabývající se školstvím byla zastoupena v pořadu, v němž diskutovali ministryně tohoto resortu Petra Buzková a její stínový protějšek Walter Bartoš. Graf 2: Obsahová agenda Sedmička STÁTNÍ SPRÁVA ZDRAVOTNICTVÍ HOSPODÁŘ.POL. BEZPEČNOST ŠKOLSTVÍ,VĚDA STRANICKÁ OBL. SOCIÁLNÍ P. EU VŠEOBECNĚ SPOLEČNOST ENERGETIKA Báze: 93 tematických úseků pořadu Sedmička Graf 3 ukazuje pro možnost komparace se dvěma předchozími grafy tematickou agendu diskuzní relace Nedělní partie komerční TV Prima. Pořadí na prvních třech místech je shodné jako v případě Otázek VM. Stejně jako v předchozích obdobích je patrné, že s příchodem Petra Šimůnka pořad silněji akcentuje oblast hospodářského života a politiky, v návaznosti na to se častěji diskutuje o sociální politice státu zejména z prizmatu toho, jakým způsobem Page 7 (Total 30)

8 dopadá příznivý vývoj hospodářské situace v České republice na život konkrétních domácností. Graf 3: Obsahová agenda Nedělní partie STÁTNÍ SPRÁVA STRANICKÁ OBL. ZDRAVOTNICTVÍ HOSPODÁŘ.POL. BEZPEČNOST SOCIÁLNÍ P. EU VŠEOBECNĚ JUSTICE HOSPODÁŘ.ŽIVOT DOPRAVA Báze: 94 tematických úseků pořadu Nedělní partie Zcela zásadním kritériem pro posouzení kvality sledovaného typu pořadů je míra variability aktérů diskuzí. V Kodexu ČT (6.2.) je tento požadavek definován takto: Vyváženost se posuzuje zejména podle váhy jednotlivých politických stran v demokratické společnosti odvozené především z výsledků voleb do hlavních orgánů zastupitelské demokracie. Graf 4 ilustruje zastoupení politických hostů podle jejich příslušnosti k politickým stranám v pořadech České televize Otázky VM. V zásadě platí, že poměrná účast politických subjektů v relacích by měla zhruba odpovídat četnosti jejich zastoupení v zastupitelských orgánech, především v PS PČR. Zároveň by měl být v úhrnu zajištěn přibližně stejný prostor zástupcům vládních stran a opozice. V Kodexu České televize (6..) je tento požadavek formulován tak, že Česká televize dbá, aby hlavní názorové proudy dostaly rovnoměrný prostor k vyjádření. Dalším apelem vyplývajícím z výše zmiňovaného Kodexu ČT (6.2.) je poskytnutí prostoru pro vyjádření i mimoparlamentním politickým subjektům a skupinám: Česká televize také vytváří podmínky pro přiměřenou účast mimoparlamentních politických stran a hnutí v těchto diskuzích. Česká televize se tím zavazuje dát možnost pro prezentaci názorovým proudům, které nepatří na české politické scéně k těm dominantním. Graf ukazuje, do jaké míry se tvůrci pořadu tímto požadavkem řídili. Z Grafu 4 je patrné, že nejčastějšími politickými hosty pořadu byli politici ODS před vládní ČSSD. V pořadu nediskutoval ve sledovaném období žádný zástupce neparlamentní politické strany, z čehož vyplývá, že výše zmiňovaný požadavek Kodexu ČT na přiměřené zastoupení mimoparlamentních politických subjektů se tvůrcům Otázek VM nepodařil naplnit. Nejmenší vládní Page 8 (Total 30)

9 strana US DEU měla v relaci zastoupení pouze jednou, když v Otázkách VM diskutoval 27.. její předseda Pavel Němec. Vyšší účast politicky nezařazených diskutujících je dána osobou nového ministra zdravotnictví Davida Ratha. Graf 4: Politická příslušnost hostů v Otázkách VM ODS ČSSD KDU-ČSL nestraník KSČM US-DEU Poznámka: V grafu jsou zahrnuti pouze političtí hosté relace z tuzemské politické sféry. Neobjevují se v něm experti na specifická témata a osobnosti společenského života, které jsou v souladu s Kodexem ČT (6.3.) v souvislosti s konkrétními kauzami a událostmi celospolečenské závažnosti do pořadu zváni. Např. v souvislosti s krizí ve zdravotnictví a nucenou správou uvalenou na VZP v pořadu 20.. diskutoval nucený správce pojišťovny Antonín Pečenka, 4.2. pak viceprezidentka ČLK Helena Fousková a odcházející šéfka VZP Jiřina Musílková. V souvislosti s útěkem svého bratra Rostislava Roztočila z borské věznice v pořadu 27.. diskutovala Stanislava Rupp. V diskuzi týkající se Evropské unie se objevili její zástupci J. Barrosso a M. Wallstromová. V posledních Otázkách VM v roce 2005 pak spolu s expremiérem Milošem Zemanem diskutoval člen slovenské strany SMER Robert Fico. Zároveň lze konstatovat, že účast zmiňovaných expertů, zástupců veřejnosti a primárně nepolitických osobností, jichž se týká konkrétní diskutovaná kauza, je specifickým rysem Otázek VM. Pořad se touto dramaturgickou strukturou zřetelně odlišuje od Sedmičky a Nedělní partie, které ve většině případů zůstaly uzavřeny v rámci čistě politicky orientovaného diskuzního pořadu, duelu dvou politických oponentů. Graf 5 pro porovnání dokumentuje podle shodného kritéria zastoupení politických hostů v Sedmičce privátní TV NOVA. Stejně jako v Otázkách VM byli nejčastějšími hosty politici ODS před zástupci ČSSD. Sedmička dala oproti pořadu České televize méně prostoru politikům ostatních politických stran, čímž porušila výše popisovaný princip přiměřeného zastoupení politiků jednotlivých subjektů, když se v neodpovídající míře a kvantitě zaměřila na prezentaci názorů a programových hledisek zástupců dvou nejsilnějších parlamentních stran. Členové vládní US DEU v pořadu úplně absentovali. Za KDU ČSL v pořadu diskutoval pouze její Page 9 (Total 30)

10 místopředseda Jan Kasal (2.0.). Stranicky nezařazené politiky zastupoval jednou účastí ministr zdravotnictví David Rath. Graf 5: Politická příslušnost hostů v Sedmičce ODS ČSSD KSČM KDU-ČSL nezař. Graf 6 reflektuje shodnou proměnnou v Nedělní partii TV Prima. V jejím rámci stejně jako v případě výše zmiňovaných relací dominovali politici ODS před zástupci ČSSD. Vyšší četnost účastí nezařazených politiků souvisela se dvěma pozváními odcházejícího vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna do pořadu a s účastí Davida Ratha a ministra kultury V. Jandáka. V Nedělní partii jako v jediném z diskuzních pořadů dostal prostor zástupce mimoparlamentního politického subjektu, když se jí 27.. účastnil předseda Evropských demokratů Jan Kasl debatoval s Petrem Šimůnkem prezident Václav Klaus. Graf 6: Politická příslušnost hostů v Nedělní partii ODS ČSSD nezařaz. US-DEU KDU-ČSL KSČM ED Page 0 (Total 30)

11 Obdobně jako je možné posuzovat zastoupení jednotlivých politických stran, lze sledovat i účast jednotlivých politiků v diskuzních pořadech. Analýza tak reflektuje prostor, který jim byl poskytnut pro vyjádření vlastních myšlenek, a zároveň jejich atraktivitu pro média a z ní plynoucí vliv na aktuální politické dění. Následující Grafy 7 a 8 ukazují jednak v absolutních, ale i relativních číslech frekvenci zastoupení nejčastěji diskutujících politiků v jednotlivých pořadech. Politickým duelům dominoval z hlediska počtu účastí premiér Jiří Paroubek. Nový ministr zdravotnictví David Rath na sebe dokázal obrátit zájem médií již problematickými okolnostmi svého jmenování. Zájem diskuzních pořadů o svou osobu udržel řadou kontroverzně vnímaných kroků, které provedl bezprostředně po svém příchodu do funkce (nucená správa VZP, emotivní obviňování zástupců ODS z propojení na finanční toky z pojišťovny, ostré spory s J. Musílkovou a svým stínovým protějškem T. Julínkem, zákon o neziskovém statusu nemocnic a z něho plynoucí spory s hejtmany atd.), a v důsledku toho byl hostem politických diskuzních pořadů 6x. Staronový předseda KDU ČSL Miroslav Kalousek dostal prostor pro vyjádření stejně jako David Rath v šesti relacích. Další čtyři politici prezentovali své postoje ve 4 vysíláních politických debat. Předseda US DEU Pavel Němec byl nejčastějším účastníkem Nedělní partie, když v jejím rámci diskutoval třikrát. Regionálním politikem s nejčetnější účastí v pořadech byl středočeský hejtman Petr Bendl z ODS, který do nich byl pozván třikrát, s jednou účastí v každém z nich. Graf 7: Nejčastější hosté diskuzních pořadů absolutně Paroubek Jiří Rath David Kalousek Miroslav Sobotka Přemysl Říman Martin Němec Pavel Kraus Michal Topolánek Mirek Tlustý Vlastimil Sobotka Bohuslav Bendl Petr Ransdorf Miloslav Julínek Tomáš Nedělní Partie OVM Sedmička Báze: političtí hosté; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 0 2/2005 Page (Total 30)

12 Graf 8: Nejčastější hosté diskuzních pořadů relativně 0% 20% 40% 60% 80% 00% Paroubek Jiří Rath David 4 Kalousek Miroslav 2 4 Sobotka Přemysl 2 Říman Martin 2 Němec Pavel 3 Kraus Michal 2 Topolánek Mirek Tlustý Vlastimil Sobotka Bohuslav 2 2 Bendl Petr Ransdorf Miloslav 2 Julínek Tomáš 2 Nedělní Partie OVM Sedmička Báze: političtí hosté; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 0 2/2005 Poznámka: Grafy reflektují nejen účast politiků přímo ve studiu, ale také jejich participaci na diskuzi pomocí telemostu v případě, že fakt, že hosté komunikovali nepřímo pomocí televizního přenosu, z nich neučinil pouhé glosátory diskutovaných témat, ale dostali obdobný prostor jako hosté, kteří se diskuze účastnili přímo ve studiu. Page 2 (Total 30)

13 4. Objektivita, nestrannost moderátora Dalším analyzovaným kritériem je objektivita, nestrannost moderátora v přístupu k politickým hostům. Ukazatelem, jehož pomocí lze toto hledisko sledovat, je typ promluv adresovaných jednotlivým hostům (zda se jedná o konfrontační, neutrální, nebo vstřícný typ repliky). Metodologie dovoluje porovnávat ve sledovaném časovém úseku objektivitu přístupu moderátora k politickým stranám, zástupcům koalice/opozice i jednotlivým hostům pořadu. Postupuje se tedy od nejobecnější úrovně až k detailní analýze jednotlivých pořadů a jejich aktérů. Za nejobjektivnější je v rámci tohoto hlediska považována ta relace, která dlouhodobě vykazuje stabilní míru konfrontačnosti vůči sledovaným kategoriím hostů. Samotný Kodex ČT (6.5.) zdůrazňuje, že: Moderátoři diskuzních pořadů ČT jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj. Graf 9 ukazuje celkovou míru konfrontačnosti, s níž přistupovali moderátoři Otázek ke svým hostům od prosince 2004 do konce roku Meziměsíční srovnání průměrné míry konfrontačnosti reflektuje dynamiku dění na české politické scéně, a to v tom ohledu, jakým způsobem modifikuje moderátor přístup ke svým hostů v důsledku konkrétních kauz určujících aktuálně debatu ve veřejném prostoru. Meziměsíční porovnání míry konfrontačnosti je tak na jedné straně možné považovat za reflexi aktuálních politických kauz mnohdy skandalizujícího charakteru (kauza bytu Stanislava Grosse, jarní krize vládní koalice, privatizace Unipetrolu, krize ve zdravotnictví atd.), na druhé straně za výslednici struktury pozvaných hostů (jejich konkrétnost v reakcích na položené otázky, emotivnost jejich projevu, spojení s kontroverzními, či dokonce skandalizujícími kauzami) a celkové dramaturgie pořadu. Z Grafu 9 je zřetelné, že míra konfrontačnosti v Otázkách VM se v jarních měsících roku 2005 kontinuálně zvyšovala v souvislosti s kauzou nejasných finančních prostředků na pořízení bytu tehdejšího premiéra Stanislava Grosse a kulminovala v březnu na hranici 3%. Po sestavení vlády staronové vládní koalice v dubnu a uklidnění situace na vnitropolitické scéně průměrná konfrontačnost poklesla na dubnových 26%. Poté začala opět stoupat a nejvyšší hodnoty dosáhla v červnu, již pod vedením Jana Němce, kdy byla na úrovni 38 %. Po červencové přestávce v srpnu konfrontačnost v Otázkách VM výrazně klesla na 24%, což bylo zapříčiněno změněnou dramaturgií pořadu, v jehož rámci častěji diskutovali odborníci z konkrétní oblasti (např. zdravotnictví) nad věcnými tématy nenesoucími se v natolik konfrontačním duchu jako debaty politiků. V září se průměrná míra konfrontačnosti vrátila zpět na dubnovou úroveň (32 %) zejména v souvislosti s kauzou Unipetrol, dozvuky a budoucími opatřeními ve spojitosti se zásahem policistů na festivalu CzechTek. Vyšší míru konfrontačnosti v říjnu (33 %) určovala zejména debata týkající se situace ve zdravotnictví, stejně jako přiostřující se střety mezi politiky ČSSD a ODS ve spojitosti s blížícími se parlamentními volbami a nejasnostmi v jejich povolebních záměrech, jejich konfrontování s kontroverzními kauzami a nesplněnými sliby voličům. Právě předvolební rétorika a vzájemné spory politiků nad připravovanými volebními programy, spolu s přetrvávajícím napětí v resortu zdravotnictví byly hlavními důvody vyšší míry konfrontačnosti ze stran moderátora v listopadu a prosinci. Od září do prosince se průměrná konfrontačnost v jednotlivých měsících pohybovala v rozmezí %. Page 3 (Total 30)

14 Graf 9: Celková míra konfrontačnosti v Otázkách VM vývoj v čase 00% % 60% % 20% % prosinec leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec konfrontační neutrální vstřícná Báze: 4375 promluv moderátora; Média: Otázky VM; Období: 2/2004 2/2005 Graf 0 z hlediska identického kritéria ilustruje průměrnou míru konfrontačnosti moderátora vůči hostům v Sedmičce. Stejně jako v případě moderátorů České televize i konfrontačnost Martina Veselovského vůči politickým hostům měla na počátku roku vzestupnou tendenci a v květnu a v červnu k nim moderátor přistupoval s nejvyšší mírou konfrontačnosti od svého příchodu na moderátorský post Sedmičky (38%). Po výrazném červencovém poklesu ( %) navázal v srpnu Martin Veselovský na své předchozí červnové vystupování a konfrontoval své hosty s nepříjemnými otázkami v obdobné míře zejména v souvislosti s kontroverzním zásahem policie na festivalu CzechTek (35 %). Nicméně je nutné mít na zřeteli, že v tomto měsíci byly vysílány pouze dvě relace Sedmičky a výsledný průměr konfrontačních replik může být v důsledku malého počtu relací méně průkazný než je tomu v případě Otázek VM. V září pak na rozdíl od Václava Moravce průměrná míra konfrontačnosti v Sedmičce klesla, a to na úroveň 28 %. V posledním čtvrtletí roku 2005 konfrontačnost přístupu Martina Veselovského k hostům mírně a kontinuálně stoupala z říjnových 25 %, kdy dosáhla nejnižší úrovně z posledních 5 měsíců roku 2005, na prosincových 3 %. Page 4 (Total 30)

15 Graf 0: Celková míra konfrontačnosti v Sedmičce vývoj v čase 00% % 60% % 20% 0% prosinec leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec konfrontační neutrální vstřícná Báze: 466 promluv moderátora; Média: Sedmička; Období: 2/2004 9/2005 Grafy, 2 a 3 sestupují na detailnější úroveň, nahlížejí politickou scénu z pozice dvou základních protikladných pólů a ukazují míru konfrontačnosti, tedy vyváženost v přístupu moderátora, vůči zástupcům koalice a opozice v pořadech Otázky VM, Sedmička a Nedělní partie. Graf : Otázky VM konfrontačnost vůči koalici/opozici 0% 25% 50% 75% 00% koalice opozice konfrontační neutrální vstřícná Báze: 400 promluv moderátora; Média: Otázky VM; Období: 0 2/2005 Graf 2: Sedmička konfrontačnost vůči koalici/opozici 0% 25% 50% 75% 00% koalice opozice konfrontační neutrální vstřícná Báze: 57 promluv moderátora; Média: Sedmička; Období: 0 2/2005 Page 5 (Total 30)

16 Graf 3: Nedělní partie konfrontačnost vůči koalici/opozici 0% 25% 50% 75% 00% koalice opozice konfrontační neutrální vstřícná Báze: 692 promluv moderátora; Média: Nedělní Partie; Období: 0 2/2005 Z Grafu je patrné, že Václav Moravec přistupoval k zástupcům koaličních stran a opozičních politických subjektů s identickou mírou konfrontačnosti (32 %). Martin Veselovský adresoval relativně více konfrontačních replik koaličním politikům než zástupcům opozice (29, resp. 26 %). Petr Šimůnek konfrontoval s nepříjemnými tématy naopak častěji členy opozičních stran (36, resp. 33 %). Vzhledem k rozdílu na úrovni 3 % lze i tyto dva pořady z hlediska konfrontačnosti v přístupu ke dvěma základním pólům politického spektra považovat za vyvážené. Grafy 4, 5 a 6 konkretizují, ale především blíže objasňují výše zmiňované závěry. Na porovnání typů adresovaných propozic (konfrontační/neutrální/vstřícná), s nimiž moderátoři Otázek VM, Sedmičky a Nedělní partie přistupovali k jednotlivým politickým stranám, ilustruje relativní míru konfrontačnosti vůči jejím zástupcům, ale především politickému subjektu jako celku. Analýza v tomto případě sestupuje na další, konkrétnější úroveň oproti předchozím závěrům vycházejícím ze základní politické dichotomie koalice/opozice. Ukazuje se, že v rámci těchto dvou pólů dochází k výrazné diferenciaci podle stranické příslušnosti jednotlivých hostů v důsledku konkrétních činů a kauz jejich zástupců. Graf 4: Konfrontačnost Otázek VM vůči polit. stranám 0% 25% 50% 75% 00% ČSSD ODS KSČM 8 36 KDU- ČSL US-DEU 2 2 nezař. 48 Báze: 900 promluv moderátora; Média: Otázky VM; Období: 0 2/2005 Page 6 (Total 30)

17 Z Grafu 4 je patrné, že na relativně nejvíce replik konfrontačního charakteru odpovídali v Otázkách VM politici KDU ČSL (39 %), zejména jejich lídr Miroslav Kalousek, který dostal v pořadu prostor pro prezentaci ve čtyřech vysíláních. Politikům ČSSD a ODS adresoval Václav Moravec relativně obdobné množství konfrontačních replik (34, resp. 32 %). Politici KSČM byli konfrontováni s nepříjemnými otázkami z parlamentních stran relativně nejméně často (8 %). Graf 5 demonstruje průměrnou konfrontačnost moderátorů Sedmičky k zástupcům jednotlivých politických stran. Relativně nejčastěji museli reagovat na moderátorovy repliky konfrontačního charakteru politici vládní ČSSD (30% konfrontačnost). Zástupci opoziční ODS odpovídali na 26 % konfrontačních promluv, členové KSČM na 27 %. Relativně nejméně konfrontačně přistupoval Martin Veselovský k zástupcům KDU ČSL, potažmo jejich jedinému účastníkovi Sedmičky v posledním čtvrtletí roku 2005: Janu Kasalovi (23 %). Graf 5: Konfrontačnost Sedmičky vůči polit. stranám 0% 25% 50% 75% 00% ČSSD ODS KSČM KDU- ČSL 8 27 konfrontační neutrální vstřícná Báze: 052 promluv moderátora; Média: Sedmička; Období: 0 2/2005 Z Grafu 6 je zřejmé, že nový moderátor Nedělní partie Petr Šimůnek přistupoval nejkonfrontačněji k politikům KSČM Pavlu Kováčikovi a Miroslavu Grebeníčkovi, jimž v průměru adresoval 63 % replik v konfrontačním duchu. Jak bude detailně popsáno níže, důvodem pro vyšší konfrontačnost zejména na adresu M. Grebeníčka byla jeho neukázněnost a snaha vyhýbat se konkrétním odpovědím na moderátorovy otázky. Zástupci ODS v Nedělní partii odpovídali na konfrontační otázky ve 23 %, zatímco politici ČSSD byli konfrontováni s nepříjemnými tématy ve 35 % moderátorových promluv. Členům koaličních stran KDU ČSL a US DEU adresoval Petr Šimůnek 25, resp. 26 % konfrontačních replik. Page 7 (Total 30)

18 Graf 6: Konfrontačnost Nedělní partie vůči polit. stranám 0% 25% 50% 75% 00% ČSSD ODS KSČM KDU- ČSL US-DEU ED 7 nezař Báze: 563 promluv moderátora; Média: Nedělní partie; Období: 0 2/2005 Page 8 (Total 30)

19 5. Transparentnost Ukazatel transparentnosti hraje důležitou roli pro důvěryhodnost moderátora diskuze jednak v očích aktérů ve studiu, ale především pro to, do jaké míry je moderátor pozitivně přijímán samotnými diváky. Analýza v této oblasti posuzuje přesnost a preciznost, s níž moderátor zveřejňuje externí zdroje informací. Na stupnici přesné-ambivaletní-nepřesné je analyzována ověřitelnost uváděných zdrojů. Graf 7 je srovnáním míry přesnosti v uvádění externích zdrojů informací mezi diskuzními pořady. Čím vyšší je procentuální hodnota v grafu, tím přesněji moderátor odkazoval ke zdrojům svých výpovědí. Vysoká míra transparentnosti je důležitým ukazatelem signalizujícím důkladnou připravenost moderátora. Je významným elementem, který zamezuje sporům o pravdivost zveřejněných tvrzení. Graf 7: Míra přesnosti v uvádění zdrojů srovnání pořadů 50% 70% 90% Otázky Václava Moravce 79% Sedmička 8% Nedělní Partie 76% Báze: 367 promluv moderátorů; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 0 2/2005 Z grafu vyplývá, že z analyzovaných diskuzních pořadů pracoval s externími zdroji informací oproti předchozím sledovaným obdobím, kdy byl z hlediska tohoto kritéria dlouhodobě nejúspěšnější Václav Moravec, nejprecizněji Martin Veselovský v Sedmičce. Václav Moravec neodkázal ani jednou zcela nepřesně na svůj zdroj, moderátoři dalších dvou pořadů se této chyby dopustili shodně čtyřikrát. Celkově nižší výsledná přesnost u Václava Moravce než u Martina Veselovského je dána jeho výraznějšími sklony ke zevšeobecňování při práci se zdroji. Graf 8 sleduje v meziročním srovnání na úrovni jednotlivých měsíců průměrnou míru transparentnosti v jednotlivých pořadech, a detailně tak popisuje dlouhodobé trendy v práci jednotlivých moderátorů se zdroji. Z grafu je zřejmé, že v žádném z měsíců v posledním kvartálu roku 2005 nepřesáhla Page 9 (Total 30)

20 přesnost Václava Moravce v odkazování na externí zdroje hranici 80 % a v říjnu byla na nejnižší úrovni z roku 2005 (77 %). Od října do prosince pak míra transparentnosti v Otázkách VM kontinuálně stoupala na prosincových 80 %. Nejvyšší transparentnost svých promluv vykazoval Martin Veselovský v říjnu v Sedmičce (83 %), nejnižší naopak Petr Šimůnek v září při svém příchodu na pozici moderátora Nedělní partie (68 %). Graf 8: Vývoj přesnosti v uvádění zdrojů srovnání pořadů 00% 95% Otázky Václava Moravce Sedmička Nedělní partie 90% 85% 80% 75% 70% 65% 60% 55% 50% prosinec leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listoopad prosinec Báze: odkazy na externí zdroje; Média: ČT, TV NOVA, TV PRIMA; Období: 2/2004 2/2005 Page 20 (Total 30)

21 6. Připravenost, vliv moderátora na diskuzi Kontinuální obsahová analýza umožňuje sledovat připravenost moderátora na diskuzi. Detailní kategorizací jednotlivých replik lze rozlišit mezi těmi adekvátními a těmi, které jsou z určitého hlediska považovány za neuspokojivé. Po určení celkového podílu neadekvátních replik obsahová analýza současně odhaluje konkrétní strukturu moderátorových chyb (může jít o faktické nedostatky, nedostatky v projevu, neschopnost zvládnout diskuzi, nerozhodnost, nepozornost atd.). Graf 9 porovnává celkový podíl neuspokojivých replik mezi jednotlivými diskuzními pořady. Z grafu vyplývá, že každá desátá replika Václava Moravce obsahovala po formální či faktické stránce nedostatky. Relativně nejméně neadekvátních replik pronesl ve svém vedení diskuze Martin Veselovský v Sedmičce. Graf 9: Podíl neuspokojivých replik moderátora srovnání pořadů 0% 5% 0% 5% Otázky Václava Moravce 0% Sedmička 7% Nedělní Partie 8% Báze: 325 promluv moderátorů; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 0 2/2005 Graf 20 dále konkretizuje na detailním rozboru struktury neadekvátních promluv moderátorů výše naznačené teze. Je tak možné odhalit, v jaké oblasti moderátorova výkonu se objevilo největší množství nedostatků. Všichni moderátoři měli při vedení diskuze největší problémy s váháním a nerozhodností při usměrňování svých hostů. Václav Moravec měl oproti svým kolegům častěji problémy s jazykovou rovinou svého projevu, Martin Veselovský se zvládnutím dalšího usměrňování průběhu diskuze, stejně tomu bylo v případě Petra Šimůnka. Page 2 (Total 30)

22 Graf 20: Struktura chyb moderátorů srovnání pořadů Otázky Václava Moravce faktické nedostatky Sedmička Nedělní Partie nedostatečný obecný přehled nedostatky v projevu nepozornost nerozhodnost nezvládnutí diskuse Báze: 272 chyb moderátorů; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 0 2/2005 Graf 2 sleduje na meziměsíčním srovnání podíl neadekvátních promluv ve výkonu moderátorů od prosince 2004 do konce roku Graf 2: Vývoj podílu neuspokojivých replik srovnání pořadů 5% Otázky Václava Moravce Sedmička Nedělní partie 2% 9% 6% 3% 0% prosinec leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listoopad prosinec Báze: neadekvátní promluvy moderátora; Média: ČT, NOVA, PRIMA; Období: 2/2004 2/2005 Z grafu je zřejmé, že bezprostředně poté, co Petr Šimůnek vystřídal Štěpánku Duchkovou v moderátorské křesle Nedělní partie podíl neadekvátních replik v září a říjnu v tomto pořadu klesl na 7, resp. 5 %, od října naopak kontinuálně Page 22 (Total 30)

23 stoupal až na prosincových 2 %. Před přestávkou Václava Moravce ve vedení pořadu České televize a po příchodu Jana Němce jako moderátora Otázek ČT podíl chyb ve výkonu moderátor v pořadu od dubna stoupal a v červnu dosáhl 8 %. Po návratu Václava Moravce byla míra jeho replik s nedostatkem v srpnu 0%, v září klesla na 8 % a začala kontinuálně stoupat až k listopadovým %, kdy se moderátorovi podařilo zvrátit nepříznivý trend a podíl neadekvátních promluv se v prosinci výrazně snížil na úroveň 7 %. Dalším důležitým kritériem vypovídajícím o kvalitě, a především autoritě moderátora u hostů, je jeho vliv na vedení diskuze. Stanovený ukazatel je výslednicí interakce mezi schopností moderátora vést diskuzi požadovaným směrem a způsobem, a naproti tomu ukázněností jednotlivých aktérů, jejich ochotou podřídit se nastolenému způsobu moderace. Za nejkvalitnější pořad je považován ten, v němž je moderátor v nejvyšší míře schopný posunout svým zásahem diskuzi zamýšleným směrem. Graf 22 komparuje vliv moderátorů jednotlivých pořadů na průběh diskuze a na vystupování hostů v ní. Z grafu vyplývá, že největší vliv na debatu měl v analyzovaném období Václav Moravec, jehož autoritu hosté respektovali v 95 % jeho promluv a vstup do jejich replik byl úspěšný. Martin Veselovský byl pro své hosty nejmenší autoritou a dokázal diskuzi posunout žádoucím směrem v 86 % svých promluv. Graf 22: Vliv moderátora na vystupování hostů srovnání pořadů 0% 25% 50% 75% 00% Otázky Václava Moravce 038 Sedmička Nedělní Partie bez vlivu vliv na diskuzi Báze: 329 promluv moderátorů; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 0 2/2005 V případě, že host nerespektuje intence moderátora, tj. neodpovídá adekvátním způsobem na otázky nebo nereaguje na jemu adresované pokyny, moderátor jej má přerušit. Vysoký počet dokončených promluv vypovídá o nízké schopnosti moderátora vyžadovat přímé odpovědi na položené otázky. Graf 23 dokumentuje, jakým způsobem se s tímto požadavkem jednotliví moderátoři celkově vypořádali. Page 23 (Total 30)

24 Z grafu vyplývá, že nejúspěšnějším moderátorem při přerušování vyhýbavých odpovědí hostů byl ve 4. kvartále Václav Moravec, jemuž se podařilo přerušit 6 % promluv, v nichž tíhli účastníci debaty k seberealizaci mimo vymezené mantinely odpovědi na položenou otázku. Moderátorům dalších dvou sledovaných pořadů se z hlediska tohoto kritéria dařilo méně a dokázali vstoupit do řeči vyhýbavě odpovídajícím hostům v případě Martina Veselovského v 57, v případě Petra Šimůnka v 56 % nekonkrétních odpovědí debatujících hostů. Graf 23: Reakce moderátora na neukázněné vystupování hostů 0% 25% 50% 75% 00% Otázky Václava Moravce 02 6 Sedmička Nedělní Partie bez přerušení přerušení moderátorem Báze: 842 promluv hostů; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 0 2/2005 Stejně jako je možné monitorovat celkový počet neadekvátních promluv hostů, jimiž se snaží vyhnout přímé odpovědi na kladenou otázku, a které jsou či nejsou moderátorem přerušeny, umožňuje analýza detailnější pohled na ovlivnitelnost zástupců jednotlivých politických stran v rámci všech pořadů, jak to dokumentuje Graf 24, a na konkrétnost při reakcích na položené otázky, jak ukazuje Graf 25. Zároveň je možné posoudit vliv každého moderátora pořadu na konkrétní aktéry diskuzí, jak je to zachyceno v Grafu 26 a 27, které porovnávají autoritu moderátorů u jednotlivých hostů v pořadech Otázky VM a Sedmička. Graf 24 ukazuje, že nejméně ovlivnitelnými hosty byli v politických diskuzích politici KDU ČSL, v jejichž případě nebyla snaha moderátorů o jejich přerušení a vstoupení jim do řeči v 7 % úspěšná. Naopak zástupce Evropských demokratů Jan Kasl respektoval autoritu Petra Šimůnka pro další určování směru diskuze v Nedělní partii ve všech jeho replikách. Politici ČSSD a ODS neakceptovali 3, resp. % promluv moderátorů. Page 24 (Total 30)

25 Graf 24: Vliv moderátora na zástupce stran všechny pořady 0% 25% 50% 75% 00% ČSSD ODS KSČM KDU-ČSL US-DEU 3 94 ED 7 nezař. 29 bez vlivu vliv na diskuzi Báze: 03 promluv moderátora; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 0 2/2005 Graf 25: Kázeň zástupců stran všechny pořady 0% 25% 50% 75% 00% ČSSD ODS KSČM KDU-ČSL US-DEU ED 8 38 nezař neukázněný ukázněný Báze: promluvy hostů; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 4.Q/2005 Z Grafu 25 vyplývá, že politici KSČM byli nejméně ukázněnými hosty politických diskuzí a diváci se od nich ve 39 % jejich reakcí nedozvěděli konkrétní odpověď na položenou otázku. Naopak Jan Kasl z Evropských demokratů a politici KDU ČSL odpovídali v 83 % přímo na dotaz moderátora. Zástupci ČSSD a ODS se snažili ve 26, resp. 28 % svých promluv vyhnout přímé odpovědi na otázku. Page 25 (Total 30)

26 Graf 26: Vliv moderátora na hosty Otázky VM 0% 25% 50% 75% 00% Sobotka Bohuslav Kalousek Miroslav Langer Ivan Kalousek Miroslav Tlustý Vlastimil Nečas Petr Rath David Bendl Petr Paroubek Jiří Fico Robert Filip Vojtěch bez vlivu vliv na diskuzi Báze: 33 promluv moderátora; Média: Otázky VM; Období: 0 2/2005 Z Grafu 26 je zřetelné, že nejhůře se Václav Moravec prosazoval v diskuzi se současným předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, který se nenechal ve 3 % promluv moderátora ovlivnit. Dalšími hosty, kteří relativně nejméně respektovali osobnost moderátora byli předseda KDU ČSL Miroslav Kalousek a místopředsedové ODS Ivan Langer a Vlastimil Tlustý. Graf 27 sleduje stejné kritérium v pořadu Sedmička. Jan Kasal nereflektoval 35 % promluv moderátora a nenechal se jimi ve svém projevu ovlivnit. Předseda ODS Mirek Topolánek nerespektoval při ostrém střetu s Jiřím Paroubkem 23 % replik Martina Veselovského na jeho adresu. Zástupci ČSSD Michal Kraus a Lubomír Zaorálek se nenechali ovlivnit ve 22, resp. 2 % vstupů moderátora do debaty. Page 26 (Total 30)

27 Graf 27: Vliv moderátora na hosty TV NOVA 0% 25% 50% 75% 00% Kasal Jan 3 24 Topolánek Mirek Kraus Michal Zaorálek Lubomír Ransdorf Miloslav Říman Martin Tlustý Vlastimil Dryml Vladimír Paroubek Jiří Nečas Petr Urban Milan Škromach Zdeněk bez vlivu vliv na diskuzi Báze: 243 promluv moderátora; Média: TV NOVA; Období: 0 2/2005 Grafy 28 a 29 popisují ukázněnost hostů v Otázkách VM a v Sedmičce z hlediska konkrétnosti odpovědí hostů na položené otázky, nebo naopak jejich snahy se konkrétní reakci vyhnout a směřovat svou odpověď k vlastní sebeprezentaci mimo intence otázky vytyčené moderátorem. Graf 28 ukazuje, že nejméně ukázněným hostem Otázek VM byl Vlastimil Tlustý z ODS, který se v 62 % svých promluv snažil vyhnout přímé odpovědi na položenou otázku nebo v nich tíhl k seberealizaci. Za ním následovali Jiří Paroubek a Ivan Langer s 52, resp. 45 % vyhýbavých reakcí. Graf 28: Kázeň jednotlivých hostů Otázky VM 0% 25% 50% 75% 00% Tlustý Vlastimil Paroubek Jiří Langer Ivan Zgarba Petr Fousková Helena Papež Jiří Nečas Petr Ouzký Miroslav Němec Pavel Sobotka Bohuslav neukázněný ukázněný Báze: 457 promluv hostů; Média: Otázky VM; Období: 0 2/2005 Page 27 (Total 30)

28 Graf 29: Kázeň jednotlivých hostů Sedmička 0% 25% 50% 75% 00% Kasal Jan Tlustý Vlastimil Kraus Michal Škromach Zdeněk Topolánek Mirek Julínek Tomáš Paroubek Jiří Zaorálek Lubomír Filip Vojtěch Dryml Vladimír Urban Milan neukázněný ukázněný Báze: 605 promluv hostů; Média: Sedmička; Období: 0 2/2005 Graf 29 ukazuje, že Jan Kasal byl nejen nejméně ovlivnitelným (jak bylo popsáno výše), ale také nejméně ukázněným hostem Sedmičky, když se diváci nedozvěděli ve 46 % jeho promluv konkrétní odpověď na položenou otázku. Stejně jako v Otázkách VM i v Sedmičce tíhl Vlastimil Tlustý relativně často k seberealizaci na úkor přímé reakce na dotaz (42 %). Na třetím a čtvrtém místě nejméně ukázněných politiků se umístili zástupci ČSSD Michal Kraus a Zdeněk Škromach (39, resp. 35 % vyhýbavých odpovědí). Page 28 (Total 30)

29 7. Gender Z výsledků analýzy vyplývají zásadní údaje týkající se prostoru poskytnutému v diskuzních pořadech politického zaměření ženám. Výsledky naznačují, do jaké míry se jednotlivé televizní stanice snaží poskytnout vyvážené množství času a příležitostí k vyjádření vlastního názoru v daném typu pořadů rovnoměrně oběma pohlavím. Při nezastupitelné roli médií při odstraňování genderových stereotypů, které jsou elementárním faktorem pro nerovnoprávné postavení žen a mužů, z myšlení lidí, lze na základě analyzovaných dat ilustrovat, jak svou funkci média v dané oblasti plní. Graf 29 zachycuje zastoupení žen v diskuzních pořadech politického charakteru v českých televizích. Během čtvrtého čtvrtletí roku 2005 se v jejich rámci objevilo 6 žen. Jediná zástupkyně českého politického subjektu, která diskutovala v politicky orientovaných diskuzích byla ministryně školství Petra Buzková v Sedmičce. Relativně i absolutně nejvíce žen dostalo prostor v Otázkách Václava Moravce, v nichž se objevily zástupkyně zdravotnictví Helena Fousková a ředitelka VZP Jiřina Musílková, sestra uprchlého zločince R. Roztočila Stanislava Rupp a členka bankovní rady ČNB Michaela Erbenová. Zahraničí zastupovala ve speciálním vydání Otázek VM eurokomisařka M. Wallstromová. Graf 30: Zastoupení žen v diskuzích 0% 25% 50% 75% 00% Otázky Václava Moravce 48 5 Sedmička 29 Nedělní Partie 3 muži ženy Báze: 4 hostů; Média: ČT, TV NOVA, TV Prima; Období: 0 2 /2005 Page 29 (Total 30)

30 8. Shrnutí Tematickou strukturu diskuzních pořadů určovalo dynamické dění na české politické scéně a ve veřejném prostoru: krize zdravotnictví, nucená správa VZP a její špatná platební morálka k lékařům, kauza Pozemkového fondu, blížící se volby do PS PČR, nominace volebních lídrů jednotlivých stran v regionech, připravované změny jednotlivých stran v případě volebního úspěchu a úvahy o možném povolebním uspořádání. Silnější zastoupení problematiky Evropské unie v Otázkách VM souviselo se speciálním vydáním pořadu, které se zabývalo výhradně evropskými tématy. Politickým duelům dominoval z hlediska počtu účastí premiér Jiří Paroubek. Nový ministr zdravotnictví David Rath na sebe dokázal obrátit politických diskuzí a stejně jako staronový lídr KDU ČSL Miroslav Kalousek v nich diskutoval šestkrát. Od září do prosince se průměrná konfrontačnost v jednotlivých měsících v Otázkách VM pohybovala v rozmezí %. V posledním čtvrtletí roku 2005 konfrontačnost přístupu Martina Veselovského k hostům mírně a kontinuálně stoupala z říjnových 25 %, kdy dosáhla nejnižší úrovně z posledních 5 měsíců roku 2005, na prosincových 3 %. Václav Moravec přistupoval k zástupcům koaličních stran a opozičních politických subjektů s identickou mírou konfrontačnosti (32 %). Martin Veselovský adresoval relativně více konfrontačních replik koaličním politikům než zástupcům opozice (29, resp. 26 %). Petr Šimůnek konfrontoval s nepříjemnými tématy naopak častěji členy opozičních stran (36, resp. 33 %). Na relativně nejvíce replik konfrontačního charakteru odpovídali v Otázkách VM politici KDU ČSL (39 %). Politikům ČSSD a ODS adresoval Václav Moravec relativně obdobné množství konfrontačních replik (34, resp. 32 %). Politici KSČM byli konfrontováni s nepříjemnými otázkami z parlamentních stran relativně nejméně často (8 %). V Sedmičce museli relativně nejčastěji reagovat na repliky konfrontačního charakteru politici ČSSD (30 %). Zástupci opoziční ODS odpovídali na 26 % konfrontačních promluv, členové KSČM na 27 %. Relativně nejméně konfrontačně přistupoval Martin Veselovský k zástupci KDU ČSL (23 %). V žádném z měsíců v posledním kvartálu roku 2005 nepřesáhla přesnost V. Moravce v odkazování na externí zdroje 80 %, v říjnu byla na nejnižší úrovni z roku 2005 (77 %). Nejvyšší transparentnost svých promluv vykazoval M. Veselovský v říjnu v Sedmičce (83 %), nejnižší P. Šimůnek v září (68 %). Každá 0. replika V. Moravce obsahovala po formální či faktické stránce nedostatky. Relativně nejméně neadekvátních replik pronesl M. Veselovský. Největší vliv na debatu měl v analyzovaném období Václav Moravec, jehož autoritu hosté respektovali v 95 % jeho promluv. Zároveň se mu relativně nejčastěji dařilo přerušovat vyhýbavé odpovědi hostů (6%). Politici KSČM byli nejméně ukázněnými hosty politických diskuzí a diváci se od nich ve 39 % jejich reakcí nedozvěděli konkrétní odpověď na otázku. Nejméně ukázněným hostem Otázek VM byl Vlastimil Tlustý z ODS, který se v 62 % svých promluv snažil vyhnout přímé odpovědi. Jan Kasal byl nejméně ovlivnitelným, a také nejméně ukázněným hostem Sedmičky, když ve 46 % promluv tíhl k seberealizaci mimo intence položené otázky. Během čtvrtého čtvrtletí roku 2005 se v diskuzních pořadech objevilo 6 žen. Jediná zástupkyně českého politického subjektu, která diskutovala v politicky orientovaných relacích byla ministryně školství Petra Buzková v Sedmičce. Page 30 (Total 30)

Posuzované období: rok 2010

Posuzované období: rok 2010 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ rok 2010 Posuzované období: rok 2010 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Petra Uvírová petra.uvirova@mediatenor.cz Nádražní 923/118, 702 00 Ostrava Tel: 596

Více

Analýza diskuzních pořadů ČT - třetí čtvrtletí roku 2005 -

Analýza diskuzních pořadů ČT - třetí čtvrtletí roku 2005 - Analýza diskuzních pořadů ČT - třetí čtvrtletí roku 2005 - Realizace: InnoVatio/ Media Tenor Marek Síbrt marek.sibrt@innovatio.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596 26 26 Stav: 22.0. 2005 Page (Total

Více

Analýza diskusních pořadů českých. rok 2012 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2012/Q3

Analýza diskusních pořadů českých. rok 2012 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2012/Q3 Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí rok 2012 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2012/Q Analýza diskusních

Více

Posuzované období: 4. čtvrtletí 2010

Posuzované období: 4. čtvrtletí 2010 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 4Q/2010 Posuzované období: 4. čtvrtletí 2010 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Petra Uvírová petra.uvirova@mediatenor.cz Nádražní 923/118, 702 00 Ostrava

Více

Posuzované období: rok 2009

Posuzované období: rok 2009 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ rok 2009 Posuzované období: rok 2009 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Petra Uvírová petra.uvirova@mediatenor.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596 126

Více

Analýza diskusních pořadů českých. 1. čtvrtletí 2013 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2012/Q3

Analýza diskusních pořadů českých. 1. čtvrtletí 2013 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2012/Q3 Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí. čtvrtletí 03 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 0/Q3 0 MEDIA TENOR

Více

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2009/Q1

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2009/Q1 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 009/Q Posuzované období:. čtvrtletí 009 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Petra Uvírová petra.uvirova@mediatenor.cz U Tiskárny 9, 70 00 Ostrava Tel: 596 6

Více

Analýza diskusních pořadů českých televizí

Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí 000000000000000 Analýza diskusního pořadu Otázky Václava Moravce rok 0 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 0/Q Posuzované období: rok 0 Realizace: Media

Více

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010/Q1

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010/Q1 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010/Q1 Posuzované období: 2010/Q1 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Petra Uvírová petra.uvirova@mediatenor.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596 126 126

Více

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2012/Q3

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2012/Q3 Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí. čtvrtletí 03 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 0/Q3 Analýza diskusních

Více

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2012/Q1

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2012/Q1 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 0/Q 0 MEDIA TENOR Posuzované období:. čtvrtletí 0 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Mgr. Nikoleta Csóková nikoleta.csokova@mediatenor.cz Nádražní 93/8, 70

Více

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2011/Q2

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2011/Q2 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 0/Q Posuzované období:. čtvrtletí 0 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Mgr. Nikoleta Csóková nikoleta.csokova@mediatenor.cz Nádraţní 93/8, 70 00 Ostrava Tel:

Více

Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí. 3. čtvrtletí 2013 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH

Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí. 3. čtvrtletí 2013 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí 3. čtvrtletí 03 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH Analýza diskuzních pořadů českých televizí Posuzované období: 3.

Více

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2011/Q1

ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2011/Q1 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 0/Q 0 MEDIA TENOR Posuzované období:. čtvrtletí 0 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Mgr. Nikoleta Csóková nikoleta.csokova@mediatenor.cz Nádraţní 93/8, 70

Více

Popularita politiků TISKOVÁ ZPRÁVA

Popularita politiků TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA Popularita politiků Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 84 129, 13 E-mail: glasova@soc.cas.cz Technické parametry Výzkum:

Více

ANALÝZA DISKUSNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2011/Q4

ANALÝZA DISKUSNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2011/Q4 ANALÝZA DISKUSNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH TELEVIZÍ 0/Q4 0 MEDIA TENOR Posuzované období: 4. čtvrtletí 0 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Mgr. Nikoleta Csóková nikoleta.csokova@mediatenor.cz Nádraţní 93/8,

Více

POPULARITA POLITIKŮ: VÍTĚZSLAV JANDÁK NADÁLE NA ČELE ŽEBŘÍČKU

POPULARITA POLITIKŮ: VÍTĚZSLAV JANDÁK NADÁLE NA ČELE ŽEBŘÍČKU INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 5/006 POPULARITA POLITIKŮ: VÍTĚZSLAV JANDÁK NADÁLE NA ČELE ŽEBŘÍČKU Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let

Více

ANALÝZA VYSÍLÁNÍ ČRO K VOLBÁM DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY V ROCE 2017

ANALÝZA VYSÍLÁNÍ ČRO K VOLBÁM DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY V ROCE 2017 ANALÝZA VYSÍLÁNÍ ČRO K VOLBÁM DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY V ROCE 2017 Analýza objektivity a vyváženosti vybraného vysílání ČRo před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2017 Mgr. Zdeněk Dytrt Mgr. Filip Rozsíval

Více

Posuzované období: 2010. Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz

Posuzované období: 2010. Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ rok 2010 Posuzované období: 2010 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz Nádražní 923/118, 702 00 Ostrava Tel: 596 126 126

Více

Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí. Analýza Otázek Václava Moravce. 1.

Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí. Analýza Otázek Václava Moravce. 1. Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza diskusních pořadů českých televizí Analýza Otázek Václava Moravce 1. čtvrtletí 2014 ANALÝZA DISKUZNÍCH POŘADŮ ČESKÝCH Analýza Otázek Václava Moravce Diskuzní

Více

RETROSPEKTIVA POLITICKÝCH OSOBNOSTÍ : NEJVÍCE OBČANÉ OCEŇUJÍ PŮSOBENÍ V. HAVLA, DÁLE V. KLAUSE, J. LUXE A O. MOTEJLA

RETROSPEKTIVA POLITICKÝCH OSOBNOSTÍ : NEJVÍCE OBČANÉ OCEŇUJÍ PŮSOBENÍ V. HAVLA, DÁLE V. KLAUSE, J. LUXE A O. MOTEJLA INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY /009 VYDÁNO DNE 8..009 RETROSPEKTIVA POLITICKÝCH OSOBNOSTÍ 989-009: NEJVÍCE OBČANÉ OCEŇUJÍ PŮSOBENÍ V. HAVLA, DÁLE V. KLAUSE, J. LUXE A O. MOTEJLA Přínos Václava Havla pro

Více

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED Informace STEM ze dne 5. 3. 13 CESTA VÁCLAVA KLAUSE ČESKOU POLITIKOU I. VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED První část seriálu věnovaného osobnosti Václava Klause sleduje důvěru veřejnosti

Více

Analýza zpravodajství ČT - 2005/Q1 -

Analýza zpravodajství ČT - 2005/Q1 - Analýza zpravodajství ČT - 2005/Q1 - Realizace: Media Tenor Petr Havlíček, Libor Mihalka petr.havlicek@innovatio.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596 126 126 Stav: 28.4.2005 Verze 01 Page 1 (Total

Více

Analýza CzechTek Analýza vyváženosti televizního zpravodajství o CzechTeku 2005

Analýza CzechTek Analýza vyváženosti televizního zpravodajství o CzechTeku 2005 Analýza CzechTek 005 Analýza vyváženosti televizního zpravodajství o CzechTeku 005 Analýza CzechTek 005 Analyzované pořady: Události České televize, Události, komentáře, Televizní noviny, Zpravodajský

Více

kod identifikační proměnné: 1 01DATUM 1 datum dd/mm/yy

kod identifikační proměnné: 1 01DATUM 1 datum dd/mm/yy kod identifikační proměnné: 1 01DATUM 1 datum dd/mm/yy 02DATUM2 2 datum2 1 dopoledne koduje se pouze u AV medii 2 odpoledne 03MEDIUM 3 Medium 1 Lidové noviny 2 MF Dnes 3 Hospodářské noviny 4 Právo 5 ČT

Více

Analýza Otázek Václava Moravce. 2. čtvrtletí 2014 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2013/Q2

Analýza Otázek Václava Moravce. 2. čtvrtletí 2014 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2013/Q2 Analýza Otázek Václava Moravce 2. čtvrtletí 2014 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2013/Q2 Analýza zpravodajství českých televizí 1 Analýza Otázek Václava Moravce Diskuzní pořady: Otázky Václava Moravce

Více

Televizní vysílání prostřednictvím pozemních vysílačů. Analýza struktury hostů v pořadu Partie období září 2011 prosinec 2011

Televizní vysílání prostřednictvím pozemních vysílačů. Analýza struktury hostů v pořadu Partie období září 2011 prosinec 2011 Provozovatel: Program: Druh vysílání: Věc: FTV Prima, spol. s r.o. Prima televize Televizní vysílání prostřednictvím pozemních vysílačů Analýza struktury hostů v pořadu Partie období září 2011 prosinec

Více

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE období:. prosince 009. prosince 009 Obsah. Souhrn..... Zpravodajství..... Publicistika.... Analýza vyváženosti ve zpravodajství..... Tematická struktura

Více

Hodnocení stavu společnosti je lepší než před rokem

Hodnocení stavu společnosti je lepší než před rokem INFORMACE Z VÝZKUMU TRENDY 1/ Hodnocení stavu společnosti je lepší než před rokem Citovaný výzkum STEM byl proveden na rozsáhlém reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 1 let ve dnech

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických rozhovorů (. čtvrtletí 09) Otázky V. Moravce: vydání OVM i OVM o celkové stopáži 5 hodin a minut Hlavními tematickými kategoriemi byla státní správa

Více

Příloha č. 1: Srovnání grafické stránky webu ČT v průběhu let (fotografie) Zdroj: Archiv ČT

Příloha č. 1: Srovnání grafické stránky webu ČT v průběhu let (fotografie) Zdroj: Archiv ČT Seznam příloh Příloha č. 1: Srovnání grafické stránky webu ČT v průběhu let (fotografie) Příloha č. 2: Stránky webu ČT24.cz při spuštění v roce 2005 (fotografie) Příloha č. 3: Stránky webu ČT24.cz v roce

Více

1. Hlasy a mandáty parlamentních stran v PS PČR

1. Hlasy a mandáty parlamentních stran v PS PČR 1. Hlasy a mandáty parlamentních stran v PS PČR 1.1 Kandidující strany a jejich úspěšnost Ve volbách do PS kandidovaly převážně samostatné politické strany a hnutí. Pouze v roce 2006 kandidovala 1 koalice

Více

Ukázka analýzy zpravodajství Českého rozhlasu za období

Ukázka analýzy zpravodajství Českého rozhlasu za období Ukázka analýzy zpravodajství Českého rozhlasu za období 23.01.15-29.01.15 Obsah 1 Zdrojová data a metodika... 2 2 Kontext sledovaného období... 3 3 Zastoupení reprezentantů české politiky... 4 4 Zastoupení

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Hodnocení působení Miloše Zemana v prezidentském úřadě leden 2017 U současného prezidenta lidí nejčastěji pozitivně hodnotí, jak je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. Nejvíce kritičtí

Více

OBSAH METODOLOGIE KOMENTÁŘ VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY

OBSAH METODOLOGIE KOMENTÁŘ VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY OBSAH METODOLOGIE KOMENTÁŘ VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY 2 Důvěra členům vlády (listopad 2016) 3 METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Důvěra členům vlády (listopad 2016) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP

Více

Kandidující a zvolení do PSP ČR 2013

Kandidující a zvolení do PSP ČR 2013 Kandidující a zvolení do PSP ČR 213 Počet kandidujících do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se zvyšuje. V roce 26 kandidovalo v parlamentních volbách 4 985 osob, z toho 1 383 žen, v roce 21 se jednalo

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 6 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Image politických stran září 2015 Technické parametry

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav pv9 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 29, 3 6 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o volbách do Evropského parlamentu květen 4

Více

DŮVĚRA VEŘEJNOSTI V HLAVNÍ POLITICKÉ INSTITUCE POSILUJE

DŮVĚRA VEŘEJNOSTI V HLAVNÍ POLITICKÉ INSTITUCE POSILUJE INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 9/14 vydáno dne 3. 1. 14 DŮVĚRA VEŘEJNOSTI V HLAVNÍ POLITICKÉ INSTITUCE POSILUJE Z hlavních politických institucí naší země má nejvyšší míru důvěry veřejnosti prezident

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických rozhovorů (. čtvrtletí 05) Do Otázek Václava Moravce bylo pozváno 0 zástupců ČSSD, 7 politiků hnutí ANO, po třech účastech zaznamenali představitelé

Více

Hodnocení stavu společnosti konečně obrat k lepšímu?

Hodnocení stavu společnosti konečně obrat k lepšímu? Informace z výzkumu Trendy 1/ Hodnocení stavu společnosti konečně obrat k lepšímu? Citovaný výzkum STEM byl proveden na rozsáhlém reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech

Více

Analýza vysílání programu Nova v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu 2009

Analýza vysílání programu Nova v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu 2009 Analýza vysílání programu Nova v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu 2009 Monitoring vysílání v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu, zahrnující Televizní noviny od 1. 8. června 2009.

Více

Analýza mediální prezentace kandidátů na prezidenta ČR v televizním zpravodajství

Analýza mediální prezentace kandidátů na prezidenta ČR v televizním zpravodajství Analýza mediální prezentace kandidátů na prezidenta ČR v televizním zpravodajství 7. listopadu 0 5. ledna 0 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 0/Q Analýza zpravodajství českých televizí posuzované

Více

Hodnocení vlády Bohuslava Sobotky únor 2016

Hodnocení vlády Bohuslava Sobotky únor 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 6 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Hodnocení vlády Bohuslava Sobotky únor Technické parametry

Více

RŮST ČESKÉ EKONOMIKY LIDÉ PŘÍLIŠ NEPOCIŤUJÍ. Ekonomická situace v ČR se v porovnání se situací před 12 měsíci:

RŮST ČESKÉ EKONOMIKY LIDÉ PŘÍLIŠ NEPOCIŤUJÍ. Ekonomická situace v ČR se v porovnání se situací před 12 měsíci: INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 03/2005 RŮST ČESKÉ EKONOMIKY LIDÉ PŘÍLIŠ NEPOCIŤUJÍ Uváděné výsledky vycházejí z rozsáhlého reprezentativních výzkumu STEM uskutečněného ve dnech. 7. března 2005. Na otázky

Více

Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 2019

Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 2019 Tisková zpráva Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 1 Ve vztahu k vládě Andreje Babiše podíl lidí spokojených převažuje v případě jejího programu. V případě činnosti vlády a její komunikace s veřejností

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajsko-publicistických rozhovorů

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajsko-publicistických rozhovorů Analýza diskuzních pořadů a zpravodajsko-publicistických rozhovorů 3. čtvrtletí 2014 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ Analýza zpravodajství českých televizí 2013/Q2 1 Obsah dokumentu 1. Metodologický

Více

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE období:. července 00 -. července 00 Obsah. Souhrn..... Zpravodajství..... Publicistika.... Analýza vyváženosti ve zpravodajství..... Tematická struktura

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajsko-publicistických rozhovorů

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajsko-publicistických rozhovorů Analýza diskuzních pořadů a zpravodajsko-publicistických rozhovorů rok 04 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 03/Q Obsah dokumentu. Metodologický úvod 3. Základní zjištění 4 3. Témata 5 3.. Tematická

Více

Publicita stran ve volebním týdnu (24. až 30. května 2010)

Publicita stran ve volebním týdnu (24. až 30. května 2010) Publicita stran ve volebním týdnu (24. až 30. května 2010) Analýza sleduje publicitu stran, které se podle volebních výsledků dostaly do Poslanecké sněmovny. Kvantitativní analýza vybraných médií přináší

Více

10. Volební podpora ostatních politických subjektů v Zastupitelstvu Pardubického kraje

10. Volební podpora ostatních politických subjektů v Zastupitelstvu Pardubického kraje 10. Volební podpora ostatních politických subjektů v Zastupitelstvu Pardubického kraje V předchozích kapitolách byla věnována pozornost těm politickým subjektům, které patřily k nejúspěšnějším ve všech

Více

Analýza zpravodajství ČT - druhé čtvrtletí roku

Analýza zpravodajství ČT - druhé čtvrtletí roku Analýza zpravodajství ČT - druhé čtvrtletí roku 2005 - Realizace: Media Tenor Marek Síbrt marek.sibrt@innovatio.cz U Tiskárny 9, 702 00 Ostrava Tel: 596 126 126 Stav: 17.8.2005 Verze 01 Page 1 (Total 1)

Více

PR Akademie pro veřejnou správu. Roman Kučera

PR Akademie pro veřejnou správu. Roman Kučera PR Akademie pro veřejnou správu Roman Kučera PR AKADEMIE Institut veřejné správy MU + LESENSKY.CZ PR AKADEMIE Vzdělávací centrum nabízející školení, semináře, konference a workshopy zaměřené na veřejnou

Více

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2017

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2017 Tisková zpráva Hodnocení činnosti ministerstev květen Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky trojky. Nejlepší

Více

II.02 III.03 III.04 X.01 X.03 VI.03

II.02 III.03 III.04 X.01 X.03 VI.03 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 8 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Důvěra některým institucím veřejného života v září

Více

Volby 2013. Volby 2013 v České televizi

Volby 2013. Volby 2013 v České televizi Volby 2013 v České televizi 1. PŘEDVOLEBNÍ VYSÍLÁNÍ 2. VOLBY 2013 PŘEDVOLEBNÍ DEBATY Z KRAJŮ 3. PRŮZKUMY PRO PŘEDVOLEBNÍ DEBATY 4. INTERVIEW DANIELY DRTINOVÉ 5. UDÁLOSTI, KOMENTÁŘE 6. POLITICKÉ SPEKTRUM

Více

Ukázka analýzy zpravodajství Českého rozhlasu za období

Ukázka analýzy zpravodajství Českého rozhlasu za období Ukázka analýzy zpravodajství Českého rozhlasu za období 20.03.15-26.03.15 Obsah 1 Zdrojová data a metodika... 2 2 Kontext sledovaného období... 3 3 Zastoupení reprezentantů české politiky... 4 4 Zastoupení

Více

ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010 10/Q /Q2

ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010 10/Q /Q2 ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ ČESKÝCH TELEVIZÍ 2010 10/Q /Q2 Posuzované období: 2. čtvrtletí 2010 Realizace: Media Tenor, spol. s r. o. Čestmír Kalus cestmir.kalus@mediatenor.cz Nádražní 923/118, 702 00 Ostrava

Více

nedůvěřujících byl zaznamenán v případě Miroslava Kalouska (81 %). V porovnání s dubnem či únorem 2017 mírně vzrostla

nedůvěřujících byl zaznamenán v případě Miroslava Kalouska (81 %). V porovnání s dubnem či únorem 2017 mírně vzrostla Tisková zpráva Důvěra stranickým představitelům září 2017 Mezi představiteli parlamentních stran v září 2017 občané nejčastěji vyjadřovali důvěru Martinovi Stropnickému (43 %), nejvyšší podíl nedůvěřujících

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických rozhovorů (. čtvrtletí 0) V Otázkách Václava Moravce, Interview ČT a Hyde Parku byla uprchlická krize diskutována déle než 9 hodin Hosty analyzovaných

Více

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE období:. května 009. května 009 Obsah. Souhrn..... Zpravodajství..... Publicistika.... Analýza vyváženosti ve zpravodajství..... Tematická struktura

Více

2. Kandidáti a zvolení poslanci

2. Kandidáti a zvolení poslanci 2. Kandidáti a zvolení poslanci Kandidátní listiny pro volby do PS PČR mohou podávat politické strany a hnutí a jejich koalice; pro každý volební kraj mohou tato politická uskupení vystupovat pouze na

Více

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE období:. ledna 009. ledna 009 Obsah. Souhrn..... Zpravodajství..... Publicistika.... Analýza vyváženosti ve zpravodajství..... Tematická struktura zpravodajských

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických rozhovorů (rok 07) Otázky V. Moravce: vydání OVM i OVM o celkové stopáži hodin a 5 minut hlavními tematickými kategoriemi byla státní správa a hospodářská

Více

Ukázka analýzy publicistiky Českého rozhlasu za období 03.10.14-09.10.14

Ukázka analýzy publicistiky Českého rozhlasu za období 03.10.14-09.10.14 Ukázka analýzy publicistiky Českého rozhlasu za období 03.10.14-09.10.14 Obsah 1 Zdrojová data a metodika... 2 2 Kontext vysílání... 3 3 Popis vysílání publicistiky... 3 3.1 Zastoupení reprezentantů české

Více

Analýza předvolebního vysílání Českého rozhlasu v období před krajskými a senátními volbami konanými v říjnu 2012

Analýza předvolebního vysílání Českého rozhlasu v období před krajskými a senátními volbami konanými v říjnu 2012 Analýza předvolebního vysílání Českého rozhlasu v období před krajskými a senátními volbami konanými v říjnu 2012 září 2013 Analýza předvolebního vysílání Českého rozhlasu Stránka 1 z 50 Obsah 1. Úvod...

Více

Analýza vysílání České televize k volbám do Evropského parlamentu 2009: vybrané pořady programu ČT1 (a zčásti ČT24)

Analýza vysílání České televize k volbám do Evropského parlamentu 2009: vybrané pořady programu ČT1 (a zčásti ČT24) Analýza vysílání České televize k volbám do Evropského parlamentu 2009: vybrané pořady programu ČT1 (a zčásti ČT24) Tato analýza vznikla jako součást celkového monitoringu oddělení televize analytického

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických rozhovorů (. čtvrtletí 06) Mezi moderátory Otázek V. Moravce a Interview ČT na straně jedné a Týden v politice na straně druhé byl znatelný rozdíl

Více

Češi chtějí přímou volbu prezidenta, největší podporu má Švejnar, nejhůře dopadl Nečas

Češi chtějí přímou volbu prezidenta, největší podporu má Švejnar, nejhůře dopadl Nečas Češi chtějí přímou volbu prezidenta, největší podporu má Švejnar, nejhůře dopadl Nečas Přímá volba prezidenta, o níž se mezi politiky vede dlouhodobá debata, má i nadále podporu více jak dvou třetin obyvatel

Více

Frekvence 1, a.s.; FREKVENCE 1/ Pressklub/Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR/18. 9. 2013 25. 10. 2013

Frekvence 1, a.s.; FREKVENCE 1/ Pressklub/Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR/18. 9. 2013 25. 10. 2013 Frekvence 1, a.s.; FREKVENCE 1/ Pressklub/Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR/18. 9. 2013 25. 10. 2013 Usnesení přijatá dne 15. dubna 2014: - Rada se seznámila se zjištěními analýzy předvolebního

Více

Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi

Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2001 - člen ESOMAR www.scac.cz Závěrečná zpráva VOLBY DO PS 2010 - Jihomoravský kraj Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi Praha,

Více

pm007 Graf 1: Kladné a záporné stránky členství ČR v Evropské unii 20(v %) nárůst byrokracie a úřadů 2 0 přílišné omezování evropskými zákony př

pm007 Graf 1: Kladné a záporné stránky členství ČR v Evropské unii 20(v %) nárůst byrokracie a úřadů 2 0 přílišné omezování evropskými zákony př pm007 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 2 0 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Dopady členství v EU na ČR duben 20 Technické parametry

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129, 210 310 86 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o volbách do Evropského parlamentu

Více

Tisková zpráva. Důvěra stranickým představitelům září /5

Tisková zpráva. Důvěra stranickým představitelům září /5 Tisková zpráva Důvěra stranickým představitelům září 2016 Mezi představiteli parlamentních stran v září 2016 občané nejčastěji vyjadřovali důvěru Andreji Babišovi (46 %), nejvyšší podíl nedůvěřujících

Více

ČSSD dohnala v medializaci ODS (17. až 23. května 2010)

ČSSD dohnala v medializaci ODS (17. až 23. května 2010) ČSSD dohnala v medializaci ODS (17. až 23. května 2010) Analýza pokračuje ve sledování publicity stran, které by se podle květnového průzkumu agentury STEM dostaly do Poslanecké sněmovny. Kvantitativní

Více

Evropské volby 2014 na sociální síti Facebook

Evropské volby 2014 na sociální síti Facebook Evropské volby 214 na sociální síti Facebook Zpráva z výzkumu Červen 214 PhDr. Václav Štětka, Ph.D. http://www.polcore.cz Výzkumná skupina PolCoRe v rámci dlouhodobého výzkumného projektu zaměřeného na

Více

Analýza diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce (leden - červen 2014)

Analýza diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce (leden - červen 2014) Analýza diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce (leden - červen 014) Hlavní tematickou kategorií byla hospodářská politika, nejdiskutovanější kauzou byla Ukrajina Průměrná míra konfrontačnosti ze strany

Více

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (duben 2017) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku 18+let Reprezentativní vzorek odpovídá

Více

VOLEBNÍ PREFERENCE LISTOPAD 2018

VOLEBNÍ PREFERENCE LISTOPAD 2018 VOLEBNÍ PREFERENCE LISTOPAD 2018 METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (listopad 2018) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku

Více

Životní úroveň, rodinné finance a sociální podmínky z pohledu veřejného mínění

Životní úroveň, rodinné finance a sociální podmínky z pohledu veřejného mínění TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 840 129, 130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Životní úroveň, rodinné finance a sociální

Více

Analýza monitoringu tisku

Analýza monitoringu tisku Analýza monitoringu tisku Komentář k výsledkům VaV 2010 Materiál byl vytvořen v rámci realizace projektu PERSPEKTIVA Partnerství pro rozvoj spolupráce Zlínského kraje, r. č. CZ.1.07/2.4.00/12.0080. Prezentace

Více

VĚTŠINA OBČANŮ SOUHLASÍ S POTŘEBNOSTÍ DAŇOVÉ I PENZIJNÍ

VĚTŠINA OBČANŮ SOUHLASÍ S POTŘEBNOSTÍ DAŇOVÉ I PENZIJNÍ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/28 VĚTŠINA OBČANŮ SOUHLASÍ S POTŘEBNOSTÍ DAŇOVÉ I PENZIJNÍ REFORMY I S NUTNOSTÍ ZMĚN VE ZDRAVOTNICTVÍ A ŠKOLSTVÍ Nejsilněji je vnímána potřeba změn v daňové oblasti, kde

Více

Občané o volbách do Evropského parlamentu březen 2014

Občané o volbách do Evropského parlamentu březen 2014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129, 210 310 586 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o volbách do Evropského parlamentu

Více

po /[5] Jilská 1, Praha 1 Tel./fax:

po /[5] Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: po00 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 8 80 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost s oblastmi sociální politiky, a školství

Více

ANALÝZA POŘADŮ 20 MINUT RADIOŽURNÁLU A PRO A PROTI VE 3. ČTVRTLETÍ 2016

ANALÝZA POŘADŮ 20 MINUT RADIOŽURNÁLU A PRO A PROTI VE 3. ČTVRTLETÍ 2016 ANALÝZA POŘADŮ 20 MINUT RADIOŽURNÁLU A PRO A PROTI VE 3. ČTVRTLETÍ 2016 Mgr. Martina Gallíková 26. 4. 2017 20 MINUT RADIOŽURNÁLU a PRO A PROTI ve 3. čtvrtletí 2016 prezentace 26.4. 2017 1 I. ZADÁNÍ, CÍL

Více

er Jilská 1, Praha 1 Tel.:

er Jilská 1, Praha 1 Tel.: TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 86 80 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názor na zadlužení obyvatel a státu leden Technické parametry

Více

VYSVĚDČENÍ SPOLEČNOSTI ZA ROK 2013: LEPŠÍ ZNÁMKY NEŢ ZA ROK 2012 DOSTALA OD VEŘEJNOSTI

VYSVĚDČENÍ SPOLEČNOSTI ZA ROK 2013: LEPŠÍ ZNÁMKY NEŢ ZA ROK 2012 DOSTALA OD VEŘEJNOSTI INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/01 VYDÁNO DNE 10.. 01 VYSVĚDČENÍ SPOLEČNOSTI ZA ROK 01: LEPŠÍ ZNÁMKY NEŢ ZA ROK 01 DOSTALA OD VEŘEJNOSTI NAPROSTÁ VĚTŠINA HODNOCENÝCH OBLASTÍ. Změny na politické scéně,

Více

Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (leden červen 2014)

Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (leden červen 2014) Analýza zpravodajství českých televizí a ČRo (leden červen 2014) O krizi na Ukrajině odvysílaly relace ČT přes 74 hodin zpravodajství Podíl zpráv ze zahraničí tvořil v Událostech téměř třetinu pololetní

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických rozhovorů (rok 08) Otázky V. Moravce: 4 vydání OVM i OVM o celkové stopáži 8 hodin a minut Hlavními tematickými kategoriemi byla státní správa a

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických rozhovorů (. čtvrtletí 07) V Otázkách V. Moravce, věnovaných v prvé řadě daňové politice, byl moderátor konfrontační především k úředníkům veřejné

Více

VĚTŠINA OBČANŮ OČEKÁVÁ, ŽE SE EKONOMICKÁ SITUACE V ČR

VĚTŠINA OBČANŮ OČEKÁVÁ, ŽE SE EKONOMICKÁ SITUACE V ČR INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 3/2007 VĚTŠINA OBČANŮ OČEKÁVÁ, ŽE SE EKONOMICKÁ SITUACE V ČR ZLEPŠÍ NEBO ZŮSTANE STEJNÁ Ekonomickou situaci za posledních dvanáct měsíců hodnotí občané relativně dobře.

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. ov602 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

1. programový seminář pražských Mladých sociálních demokratů, Mladých lidovců a Mladých zelených

1. programový seminář pražských Mladých sociálních demokratů, Mladých lidovců a Mladých zelených OFICIÁLNÍ ZÁZNAM 1. programový seminář pražských Mladých sociálních demokratů, Mladých lidovců a Mladých zelených konaný v Lidovém domě (Steinerově sále), ulici Hybernská 1033/7, 110 00 Praha 1 dne 4.

Více

2 Sňatečnost. Tab. 2.1 Sňatky podle pořadí,

2 Sňatečnost. Tab. 2.1 Sňatky podle pořadí, 2 Sňatečnost Obyvatelé ČR v roce 2012 uzavřeli 45,2 tisíce manželství, o 69 více než v roce předchozím. Intenzita sňatečnosti svobodných dále poklesla, průměrný věk při prvním sňatku se u žen nezměnil,

Více

Občané o přijetí eura a dopadech vstupu ČR do EU duben 2014

Občané o přijetí eura a dopadech vstupu ČR do EU duben 2014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o přijetí eura a dopadech vstupu ČR do EU duben

Více

Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice

Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice Z modelového exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který se zaměřil na politické nálady občanů ČR, Pražanů a obyvatel Brna a Ostravy

Více

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických

Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických Analýza diskuzních pořadů a zpravodajskopublicistických rozhovorů (rok 201) Václav Moravec, Světlana Witowská a Zuzana Tvarůžková odkazovali na externí zdroje s přesností kolem 0 %, což téměř přesně odpovídá

Více

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014 ov14014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Zpráva o předvolebním a volebním vysílání ČT. v souvislosti s volbami do zastupitelstev krajů. a Senátu Parlamentu ČR, které se konaly

Zpráva o předvolebním a volebním vysílání ČT. v souvislosti s volbami do zastupitelstev krajů. a Senátu Parlamentu ČR, které se konaly Zpráva o předvolebním a volebním vysílání ČT v souvislosti s volbami do zastupitelstev krajů a Senátu Parlamentu ČR, které se konaly ve dnech 7. a 8. října 2016 (druhé kolo voleb do Senátu 14. a 15. října

Více

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE

MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE MEDIÁLNÍ ANALÝZA VYVÁŽENOSTI VYSÍLÁNÍ ČESKÉ TELEVIZE období:. srpna 009 -. srpna 009 Obsah. Souhrn..... Zpravodajství..... Publicistika.... Analýza vyváženosti ve zpravodajství..... Tematická struktura

Více