Přístroje a nástroje pro online komunikaci a jejich ochrana

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přístroje a nástroje pro online komunikaci a jejich ochrana"

Transkript

1 Přístroje a nástroje pro online komunikaci a jejich ochrana

2 Jedna z činností, kterou můžeme díky internetu dělat, je komunikace na obrovské vzdálenosti s blízkými, rodinou nebo přáteli. Můžeme volat, psát si, nebo se třeba i vidět díky webkamerám, a to vše zdarma. I proto se někdy říká, že internet zkracuje vzdálenosti a sbližuje lidi. Je tomu ovšem skutečně tak? Nejde jen o náhražku běžné mezilidské komunikace? Nejsme ve zdání konektivity s celým, světem více opuštěni a neztrácíme naopak sociální vazby?

3 Základy pro každého Internet je celosvětová síť. Obsahuje spoustu informací, nástrojů a aplikací, mezi které patří i nástroje komunikační. Z internetu můžeme data stahovat, ale také do prostředí internetu ukládat. Rychlost připojení k internetu měříme v Mbps Mega bit per second (Mega bit za vteřinu). Jedná se jak o Download, tzv. stahování (za jak rychle informace přiletí do našeho počítače), tak Upload (za jak rychle informace odletí do prostředí internetu). Čím vyšší je přenosová rychlost, tím rychlejší je i naše práce s internetem.

4 Technické opakování Používání hardwaru (tzv. fyzického zařízení) je dnes velice jednoduché a intuitivní. Není tedy třeba se ho bát. Dnešní zařízení, se kterými se můžeme dostat na internet PC, chytrý telefon, notebook, tablet, jsou vnitřně komplikovaná, ovšem je pár základních parametrů, které bychom měli sledovat: procesor (typ, rychlost) datové úložiště, tzv. disk (typ, kapacita) operační paměť (kapacita) výbava (DVD zapisovačka, čtečka karet, WiFi) operační systém (Windows, ios) vstupní a výstupní zařízení (monitor, displej aj.)

5 Technické opakování Procesor tzv. mozek počítače. Jedná se o zařízení které vykonává strojové instrukce, ze kterých je tvořen počítačový program. Operační paměť paměť RAM (Random Access Memory). Jsou v ní uloženy běžící programy a jejich data. Úložiště dat místo (například pevný disk HDD, SSD ), kde jsou uložena data(fotky, dokumenty, filmy atd.) a kam se instalují aplikace. Vstupní zařízení zařízení, díky kterému ovládáme počítač (myš, klávesnice, webová kamera, mikrofon etc.) Výstupní zařízení zařízení, přes která počítač komunikuje s námi (monitor, tiskárna, reproduktory etc.)

6 Nepodceňujte antiviry Používání počítače s sebou ale nese mnohá rizika. Na co si především musíme dávat pozor: 1) Pravidelné aktualizace operačního systému (zpravidla Windows). Při správném nastavení se provádí automaticky. 2) Používání legálního softwaru: vyhýbáme se nebezpečí, že nebudeme mít přístup k aktualizacím, a tím velmi snižujeme potenciální možnost vniknutí škodlivého kódu do našeho PC. 3) Používat kvalitní antivirus. U antiviru bychom měli dávat pozor, abychom vždy měli v PC instalovaný jenom jeden, jinak se nám budou ovlivňovat navzájem a mohlo by to způsobit problémy. Je mnoho verzí ke stažení zdarma (AVG, Avast) nebo za nevelký poplatek (ESET, Norton).

7 barva nebo komunikace? Základní forma elektronické komunikace vznikla v roce 1960 a byla nazvána em v roce funguje na principu uchovej a pošli. Každá zásilka ové zprávy obsahuje: Adresu uživatele/lů, kterému chceme zprávu poslat, např. hanka@gmail.com Předmět zprávy: krátká charakteristika obsahu naší zprávy, např. Nedělní oběd Obsah zprávy: naše sdělení, např. Ahoj, zveme Tě na nedělní oběd a kafíčko, dorazíš? Kromě toho mohou být součástí naší zprávy také přílohy. Mezi ně patří: fotky, videa, textové soubory, tabulky, skenované dokumenty. Schema ové adresy: ová zpráva může obsahovat také aktivní odkazy na internetové stránky, tzv. hyperlinky. Např.

8 fre aneb mail zdarma ových poskytovatelů je dnes spousta a je jenom na nás, kterého si vybereme. Můžeme mít například několik ových adres od různých poskytovatelů. Založení účtu je jednoduché, stačí jen vyplnit pár údajů a můžeme se pustit do komunikace. Jen musíme dávat pozor na to, s kým.

9 schránky ové schránky od různých poskytovatelů se liší hlavně ve vzhledu a zabezpečení. Jednou z nejužívanějších je Gmail od Google, a to hlavně proto, že spolu s em můžeme využívat celou řadu dalších aplikací, např. kalendář a datové úložiště. A to vše pro potřeby koncového uživatele zcela zdarma. Výhoda řešení od Google je ve vzájemné provázanosti. Je to ale opravdu zdarma? Jedním z nejvíce diskutovaných problémů dnešního internetu je využívání našich dat firmami, jejichž aplikace používáme. Proto si pamatujte, že informační tok v prostředí internetu je pravidelně sledován a vyhodnocován. Dávejte si pozor na to, s kým a o čem komunikujete. Nesděluje neznámým a cizím lidem žádné informace osobního a citlivého charakteru. Neotvírejte přílohy v ových zprávách od neznámých uživatelů. Mohou obsahovat škodlivý kód. Nesdělujte nikomu em svá hesla.

10 na co si dávat pozor Komunikace prostřednictvím u má ale svá rizika: spam, nevyžádaná pošta, obchodní a marketingové nabídky, nepravdivá oznámení scam, podvodné zprávy, lákající z adresátů osobní údaje pod záminkou snadného získání peněz finanční podvody, manipulace uživateli s cílem praní špinavých peněz lákání osobních údajů a bezpečnostních informací (hesla apod.) (pozor na skeny osobních dokladů!) podvržením falešných přihlášení k elektronickému bankovnictví zavirování počítače, nevyžádané zprávy mají často ve formě přílohy různé typy škodlivého kódu manipulace uživateli a vynucování podpisu nevýhodných smluv, tzv. kyberšmejdi

11 Škodlivý kód, viry a červi Prostřednictvím u si snadno můžeme počítač zavirovat. Stačí, abychom nepozorně otevřeli přílohu zprávy od neznámého odesílatele a malér je na světě: do počítače se nám instaluje škodlivý kód. Zpočátku nic nepoznáme, ale časem se nám zdá, že se počítač chová divně; reaguje pomaleji, seká se, některé webové stránky nelze spustit, nefungují aplikace, při snaze o otevření žádaných internetových stránek se otevírají jiné. A to jsou ještě mírnější formy některých z nákaz. Horší je to ale v případech, kdy je např. znemožněn přístup k datům uloženým na pevném disku počítače a místo souborů se jen zobrazí hláška požadující zaslání určeného finančního obnosu pro zaslání kódu pro odblokování přístupu (nákaza tzv. ransomwarem). Pak už máme vážný problém. Počítače ale mohou být také zneužity pro zapojení do sítí, rozesílajících spam anebo vytvářejících různé útoky na webové stránky. To zajišťuje škodlivý kód s označením trojský kůň. Děje se tak, aniž by to uživatel vůbec zaznamenal.

12 chráníme sami sebe Proto je důležité, abychom při používání u dodržovali základní bezpečnostní pravidla: neotvíráme zprávy od neznámých odesilatelů a už vůbec ne jejich přílohy, mohou obsahovat škodlivý kód, pokud nás vyzývá neznámý odesilatel: > nesdělujeme osobní údaje, > neposíláme skeny osobních dokladů (OP, ŘP, průkaz ZTP, rodný list), > neklikáme na aktivní odkazy v textu zpráv (hyperlinky), > na výzvy neodpovídáme, pokud vyzývá např. ke změně přístupových údajů k elektronickému bankovnictví, takové informace nikdy nezadáváme i přesto, že vypadá přesně jako prostředí elektronického bankovnictví, na jaké jsme zvyklí. Jde jen o formu manipulace námi s cílem získání přihlašovacích údajů.

13 WiFi: o čem to vlastně je? Zkratka WiFi označuje anglický název Wireless Fidelity, což v překladu znamená Bezdrátová Kvalita. Jedná se o technologii bezdrátového připojení k internetu. K dispozici jsou WiFi: veřejné chráněné heslem

14 WiFi: buďme obezřetní při připojení Veřejná WiFi, kterou najdeme například v kavárnách nebo na nádražích a dalších místech, je často nezabezpečená a tudíž potencionálně nebezpečná! Nikdy nemůžeme vědět, kdo je na této dané síti připojen s námi a znát jeho úmysly. Na veřejných (heslem nechráněných) WiFi: nepracujeme s internetovým bankovnictvím, neprováníme online platby, nepracujeme s aplikacemi, kde bychom zadávali osobní údaje, nestahujeme obsah z internetu do počítače.

15 Heslo: důležitá součást naší identity Heslo, anglicky Password, se zadává při využívání mnoha internetových aplikací: u, bankovnictví, nakupování, sociálních sítí. Spolu s uživatelským jménem tvoří unikátní kombinaci a je bezpečnostním prvkem našeho přihlášení. V dnešní digitální době je heslo jako zámek k nám do domu. Pokud máme zámek silný, a pouze my víme jak vypadá klíč, není možné aby se k nám někdo vloupal. Jako heslo nikdy nepoužíváme: Obecná pojmenování (dům, heslo, admin, zima) Jména (Jan, Karel, Alena, Zorka) Jednoduché číselné kódy (0000, 1234, 1111) Jednoduché řady znaků (@@@@, ****)

16 Heslo: jak vytvořit silné heslo? Vytvořením silného hesla zabraňujeme útočníkům vniknutí do našeho soukromí a ovládnutí našich dat. Silné heslo by mělo obsahovat nejméně 8 znaků, ve kterých bychom měli použít: velké písmeno (např. A, E, B, F), malé písmeno (např. c, d, e, g), speciální znak &, $), Číslici (např. 1, 2, 3, 5). Příklad silného hesla: Kozel@3v4

17 Heslo: kdo si to má ale zapamatovat? Na předchozím příkladu si ukážeme mnemotechnickou pomůcku, která nám pomůže jednodušší tvorbě, ale především zapamatování hesla. Nejdříve si vytvoříme příběh, který nám pomůže heslo snadno zapamatovat. V našem případě je to jednoduché. Uživatel si položil otázku: Co mám rád? a sám si odpověděl: Pivo značky Kozel a Evu. Pak už šla tvorba hesla snadno: Základ hesla tvoří Kozel a Eva První část jsme ponechali: Kozel Místo a jsme zadali Místo písmena E ve jménu Eva jsme zadali číslici 3 (obrácené E ) Místo písmena a ve jménu Eva jsme zadali číslici 4 (graficky je podobná písmenu a A krásné silné heslo: Kozel@3v4 je hotové i dobře zapamatovatelné. Zkuste si sami vymyslet vlastní příběh a na jeho základu silné heslo. Je to docela zábava.

18 Registrace: co mám vlastně zadat? Registrace na stránky může být problematická, neboť jsou zde zkratky které nejsou vysvětleny. Jméno a Příjmení: Vysvětluje samo sebe, ne vždy je ale dobré používat své opravdové údaje, neboť nevíme kdo se k nim dostane. ID: Jméno a Příjmení. Nickname: zkráceně Nick, angl. přezdívka. Jak nás uvidí ostatní uživatelé.

19 Heslo: kam si ho mám uložit? Častým problémem je, že si nepamatujeme hesla, nebo přístupové údaje na stránky. Kam si ale mohu hesla uložit, aby byly bezpečné, ale přitom k dispozici? K takovému účelu slouží programy s názvem správce hesel. Jsou to např.: Sticky password Steganos

20 Typy online komunikace Komunikovat online můžeme pomocí k tomu určených programů nebo služeb. Kromě už probraného u to jsou dále služby: Skype (instant messenger spojený s voláním a možností videohovoru) Instagram (sdílení a výměna obrázků) Facebook (sociální síť) Viber (mobilní instant messenger) WhatsApp (posílání SMS zdarma)

21 Co to všechno vlastně znamená? Instant messenger (IM): název programu pro okamžitou komunikaci, díky kterému můžeme posílat a přijímat textové zprávy, jako bychom si povídali. Sociální síť: místo na internetu kde si lidé zakládají profil a sdílí své zážitky, fotky, postřehy, videa, komentují různé události, vyhledávají a přidávají si přátele, sdílí články apod.

22 Jak používat Skype? Skype patří k nejpopulárnějším komunikátorům současnosti. 1. Prvním krokem je stažení instalačního balíku z internetu. Najdete ho na stránce Zde najdete volbu: Klikněte na ni a zahájíte stahování programu Skype do svého počítače. Po úspěšném stažení program nainstalujte a spusťte.

23 Jak používat Skype? 2. Musíte se registrovat Nedoporučujeme používat své pravé jméno a příjmení. Je lepší si něco vymyslet. Pozn.: obrázek je pouze ilustrační, může se u jednotlivých vývojových verzí Skype lišit.

24 Jak používat Skype? 3. Přihlásíte se do Skypu pomocí vaší ové adresy a hesla. Od té chvíle vás průvodce provede nastavením. Nemusíte se ničeho bát. Skype vám řekne vše co potřebujete vědět v češtině. Ovládání programu je snadné a intuitivní. A pokud máte k dispozici webovou kameru, můžete být při hovoru i vidět.

25 Užitečné informace Služba pro hlášení škodlivého obsahu v prostředí internetu a škodlivého chování. Ve spolupráci s odborem Kybernetické kriminality Policie ČR se snaží o zabránění šíření dětské pornografie a násilí na dětech. Stránka s mnoha zajímavými informacemi a materiály ke stažení především pro cílové skupiny dětí, rodičů a pedagogů. Stránka obsahuje velké množství podkladů a materiálů k dalšímu užití k nekomerčním účelům zdarma. Služba online pomoci uživatelům, kteří se dostali v online prostoru do problémů. Stránka je určena i pro pomoc seniorům.

26 Užitečné informace Linka pomoci BKB: Linka bezpečí: Linka pomoc v krizi Policie ČR: Bezplatná senior linka: Policie ČR Probační a mediační služba ČR

Bezpečné používání internetu v bezpečných učebnách. Jak používat bezpečně internet a jak ochránit má osobní data?

Bezpečné používání internetu v bezpečných učebnách. Jak používat bezpečně internet a jak ochránit má osobní data? Bezpečné používání internetu v bezpečných učebnách Jak používat bezpečně internet a jak ochránit má osobní data? Co se dnes naučíme? Jak pracovat s databází. Jak zůstat na internetu v bezpečí? Co jsou

Více

Bezpečná komunikace online

Bezpečná komunikace online Bezpečná komunikace online E-learning pro seniory, Lekce 2. Internet vstřícný pro seniory Národní centrum bezpečnějšího internetu 2015 Mgr. Markéta Kalousková, Mgr. Rostislav Jakoubek e-mail: seniori@saferinternet.cz

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 17 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí

Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí Úvod vítejte v kurzu Díky internetu si můžeme užívat spoustu zábavy. Můžeme třeba hrát online hry s ostatními, seznamovat se,

Více

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů.

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů. Při práci a pohybu na Internetu hrozí nám i našemu počítačovému vybavení řada nebezpečí. Řekneme si, jak postupovat, aby práce s Internetem neohrozila naše soukromí, nebo techniku, kterou využíváme. Ohrožení

Více

Kaspersky ONE. univerzální zabezpečení. Ochrana různých zařízení

Kaspersky ONE. univerzální zabezpečení. Ochrana různých zařízení Kaspersky ONE univerzální zabezpečení Ochrana různých zařízení Ochrana notebooku Rizikem pro notebooky jsou nezabezpečená připojení Wi-Fi. Komplexní ochranné technologie neustále monitorují veškerý příchozí

Více

Práce s e-mailovými schránkami v síti Selfnet

Práce s e-mailovými schránkami v síti Selfnet Práce s e-mailovými schránkami v síti Selfnet Obsah návodu Základní informace k nastavení schránky selfnet.cz...2 Doporučené parametry nastavení e-mailového klienta...2 Základní informace k nastavení e-mailové

Více

Kontakty Upravení kontaktu - změna údájů Přidání fotky ke kontaktu Založení nového kontaktu Kopírování ze SIM karty do telefonu Základní nastavení

Kontakty Upravení kontaktu - změna údájů Přidání fotky ke kontaktu Založení nového kontaktu Kopírování ze SIM karty do telefonu Základní nastavení 1 5. 6. 7. 8. Kontakty Upravení kontaktu - změna údájů Přidání fotky ke kontaktu Založení nového kontaktu Kopírování ze SIM karty do telefonu Základní nastavení telefonu Zapnutí telefonu a PIN Vložení

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Terminal server, vzdálená plocha

Terminal server, vzdálená plocha Terminal server, vzdálená plocha aneb jak z domu (a nejen z domu!!) pracovat se SASem, kancelářskými aplikacemi, skenovat nebo třeba pracovat s poštou 1. Úvod (ale moóc důležitý) Nově nainstalovaný terminal

Více

Kategorie Základní školy

Kategorie Základní školy Obsah: Kategorie základní školy... 3 1. kolo... 3 2. kolo... 6 3. kolo... 9 Kategorie Střední školy...13 1. kolo...13 2. kolo...16 3. kolo...2 Porovnání stejných otázek u ZŠ a SŠ...23 Kategorie Základní

Více

Online komunikační místnost VOSK

Online komunikační místnost VOSK Online komunikační místnost VOSK (VIDEO ONLINE S KONFERENCÍ) verze 2.0 Verze 1.01 srpen 2012 Obsah Co je potřeba k používání systému VOSK? 3 Nastavení zvuku a hlasitosti 3 Instalace Adobe Flash Playeru

Více

Aktuální informace o elektronické bezpečnosti

Aktuální informace o elektronické bezpečnosti Aktuální informace o elektronické bezpečnosti a digitální vydírání, fenomén současnosti? Jiří Palyza, Národní centrum bezpečnějšího internetu Konference Řešení kybernetické kriminality, KÚ Kraje Vysočina,

Více

Hardwarové vybavení počítače

Hardwarové vybavení počítače Hardwarové vybavení počítače Typy počítačů: 1. Osobní stolní počítač (PC) 2. Notebook 3. Tablet 4. Superpočítače (sálové počítače) 5. Mobil jako počítač 1. Osobní stolní počítač PC 2. Notebook 3. Tablety

Více

Obsah. Facebook Messenger 27 Instalace v systému Android 28 Instalace v systému ios 29

Obsah. Facebook Messenger 27 Instalace v systému Android 28 Instalace v systému ios 29 Mobilní aplikace Instrukce pro uživatele Tento návod vysvětluje, jak si stáhnout tři samostatné aplikace do Vašeho zařízení. Myslete prosím na to, že je nezbytné se do všech aplikací a výzkumu přihlásit

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Zap./Vyp.

Více

Nejlepší zabezpečení chytrých telefonů

Nejlepší zabezpečení chytrých telefonů Nejlepší zabezpečení chytrých telefonů CHRAŇTE své soukromí; některé kontakty se mají zobrazit výhradně vám ZABEZPEČTE své kontakty, fotografie a soubory pro případ ztráty nebo zcizení telefonu NAJDĚTE

Více

ICT plán školy 2015-2016. Základní údaje o škole: Stávající stav:

ICT plán školy 2015-2016. Základní údaje o škole: Stávající stav: ICT plán školy 2015-2016 Základní údaje o škole: - Název: Základní škola a mateřská škola Bohdalov - Adresa: Bohdalov 205, 592 13 Bohdalov - IČO: 48894231 Základní škola a mateřská škola Bohdalov vydává

Více

Elektronické bankovnictví IV. čtvrtek, 31. května 12

Elektronické bankovnictví IV. čtvrtek, 31. května 12 Elektronické bankovnictví IV. Hrozby elektronického bankovnictví Slepá důvěra a hloupost = možnost zneužití sociálního inženýrství Phishing Vážený kliente, obracíme se na Vás se žádostí ověření vašeho

Více

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení BlackBerry ID Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení BlackBerry ID Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě 1 7. 8. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení BlackBerry ID Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení internetu

Více

Vložení SIM karty. Vložení paměťové karty. Zapnutí tabletu a PIN. 2 z 22. SIM kartu vložíte do šuplíku a zasunete ho zpět. Tak a je to!

Vložení SIM karty. Vložení paměťové karty. Zapnutí tabletu a PIN. 2 z 22. SIM kartu vložíte do šuplíku a zasunete ho zpět. Tak a je to! 1 z 22 6. 7. 8. Volání Hlasitý hovor Zobrazení kontaktů při volání Nastavení hlasitosti hovoru Zobrazení klávesnice při volání Přidržení hovoru Číslo hlasové schránky Nastavení vyzvánění SMS a MMS Nastavení

Více

Aktuální hrozby internetu. 1.Trojské koně (malware) 2.Phishing 3.Sociální sítě

Aktuální hrozby internetu. 1.Trojské koně (malware) 2.Phishing 3.Sociální sítě Aktuální hrozby internetu 1.Trojské koně (malware) 2.Phishing 3.Sociální sítě Trojské koně Viz předchozí hodina. Škodlivý program, který v počítači vytváří podmínky pro přijímání dalších škodlivých programů.

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání Nastavení

Více

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska 3. Maturitní otázka Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními) zařízeními) Počítač je elektronické zařízení,

Více

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace 9. Software: programové vybavení počítače, aplikace Software (SW) je programové vybavení počítače, které nám umožňuje faktickou práci na počítači tvorbu dokumentů, tabulek, úpravy obrázků, elektronickou

Více

SADA VY_32_INOVACE_PP1

SADA VY_32_INOVACE_PP1 SADA VY_32_INOVACE_PP1 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Ing. Janem Prašivkou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: prasivka@szesro.cz Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_PP1.PRA.01

Více

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Označení materiálu VY_32_INOVACE_SO_IKT_16 Název školy Střední průmyslová

Více

1. Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 60 Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do tabletu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání

Více

2. Internet. 1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play. 3. Zabezpečení

2. Internet. 1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play. 3. Zabezpečení Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení internetu Zap./Vyp.

Více

Návod pro Sony Xperia Z5

Návod pro Sony Xperia Z5 Návod pro Sony Xperia Z5 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN 2. Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně

Více

Uživatelská příručka aplikace George klíč

Uživatelská příručka aplikace George klíč Uživatelská příručka aplikace George klíč OS, 3-3651 02/2019 1/19 Obsah: 1. Co je to aplikace George klíč?... 3 1.1. Co všechno vám George klíč umožní... 3 1.2. Denní finanční limity pro transakce autorizované

Více

Návod k obsluze IP kamery Zoneway. IP kamery jsou určené pro odbornou montáž.

Návod k obsluze IP kamery Zoneway. IP kamery jsou určené pro odbornou montáž. Návod k obsluze IP kamery Zoneway. IP kamery jsou určené pro odbornou montáž. Obsah 1 Úvod... 1 2 Návod pro připojení do webového rozhraní... 1 2.1 Připojení kamery k WiFi síti... 4 2.2 Postup nastavení

Více

Jak se chovat v cyberprostoru

Jak se chovat v cyberprostoru ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA TELEKOMUNIKAČNÍ TECHNIKY Jak se chovat v cyberprostoru Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. pavel.bezpalec@fel.cvut.cz Agenda ČVUT v Praze a

Více

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě 1 5. 6. 7. 8. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení

Více

1. Obsah. 2. Úvod. 1. Obsah... 1. 2. Úvod... 1. 3. Změna hesla... 2. 4. Úprava registrovaných informací... 3. 5. Sdílené informace...

1. Obsah. 2. Úvod. 1. Obsah... 1. 2. Úvod... 1. 3. Změna hesla... 2. 4. Úprava registrovaných informací... 3. 5. Sdílené informace... 1. Obsah 2. Úvod 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Změna hesla... 2 4. Úprava registrovaných informací... 3 5. Sdílené informace... 4 6. Domovská stránka služeb... 5 Windows Live Ve službách Windows Live.

Více

E-mail Outlook Express

E-mail Outlook Express E-mail Outlook Express název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Elektronická pošta Prezentace je zaměřena na seznámení žáků s elektronickou komunikací. Žáci se seznámí

Více

TACHOTel manuál 2015 AURIS CZ

TACHOTel manuál 2015 AURIS CZ TACHOTel manuál 2 TACHOTel Obsah Foreword I Úvod 0 3 1 Popis systému... 3 2 Systémové... požadavky 4 3 Přihlášení... do aplikace 5 II Nastavení aplikace 6 1 Instalace... a konfigurace služby ATR 6 2 Vytvoření...

Více

Kudyšel comfort. Manuál k programu

Kudyšel comfort. Manuál k programu Kudyšel comfort Manuál k programu Program Kudyšel comfort je určen pro obsluhu zařízení kudyšel (gps logeru). Kudyšel je zařízení, které zjišťuje souřadnice GPS a spolu s časovými údaji je ukládá do své

Více

Obrázek 10.1: Stránky pro stahování softwaru Slunečnice.cz

Obrázek 10.1: Stránky pro stahování softwaru Slunečnice.cz 10. ICQ a Skype V kapitole věnované komunikaci na internetu jsme si řekli, že existuje spousta možností, jak být v kontaktu s ostatními lidmi. Naučili jsme se již používat e-mail a Facebook. Teď je před

Více

Co je to počítač? Počítač je stroj pro zpracování informací Jaké jsou základní části počítače? Monitor, počítač (CASE), klávesnice, myš

Co je to počítač? Počítač je stroj pro zpracování informací Jaké jsou základní části počítače? Monitor, počítač (CASE), klávesnice, myš základní pojmy ve výpočetní technice Co je to počítač? Počítač je stroj pro zpracování informací Jaké jsou základní části počítače? Monitor, počítač (CASE), klávesnice, myš základní pojmy ve výpočetní

Více

Volání Hlasitý hovor Zobrazení kontaktů při volání Nastavení hlasitosti hovoru Zobrazení klávesnice při volání Přidržení hovoru Číslo hlasové

Volání Hlasitý hovor Zobrazení kontaktů při volání Nastavení hlasitosti hovoru Zobrazení klávesnice při volání Přidržení hovoru Číslo hlasové 1 5. 6. 7. 8. Volání Hlasitý hovor Zobrazení kontaktů při volání Nastavení hlasitosti hovoru Zobrazení klávesnice při volání Přidržení hovoru Číslo hlasové schránky Nastavení vyzvánění SMS a MMS Nastavení

Více

2. Internet. 1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play. 3. Zabezpečení

2. Internet. 1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play. 3. Zabezpečení Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení internetu Zap./Vyp.

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 39 Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání Zap./Vyp.

Více

1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení BlackBerry ID. 2. Internet. 3. Zabezpečení

1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení BlackBerry ID. 2. Internet. 3. Zabezpečení 1 z 23 Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení BlackBerry ID Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení internetu Zap./Vyp.

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 38 Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání Zap./Vyp.

Více

1.1. Základní informace o aplikacích pro pacienta

1.1. Základní informace o aplikacích pro pacienta Registrace a aktivace uživatelského profilu k přístupu do aplikace systému erecept pro pacienta, přihlášení do aplikace systému erecept pro pacienta na základě registrovaného profilu v NIA nebo elektronického

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 37 Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání Zap./Vyp.

Více

1. Základní nastavení tabletu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení tabletu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 34 Základní nastavení tabletu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do tabletu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 38 Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Zap./Vyp.

Více

3. Vložíte baterku. 4.

3. Vložíte baterku. 4. 1 z 34 6. 7. 8. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení

Více

Základní nastavení telefonu Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení SIM karty SMS a MMS Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS

Základní nastavení telefonu Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení SIM karty SMS a MMS Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS 1 5. 6. 7. 8. Základní nastavení telefonu Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení SIM karty SMS a MMS Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS Nastavení tónů Upozornění o doručení SMS Volání

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / pondělí 6. 11. 2017 ÚVOD Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (terorista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 39 Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Zap./Vyp.

Více

Xtreamer Wonder. Uživatelská příručka CZ

Xtreamer Wonder. Uživatelská příručka CZ Xtreamer Wonder Uživatelská příručka CZ Děkujeme Vám za zakoupení Xtreamer Wonder Xtreamer Wonder je zcela nový media hub na bázi Android 4.4 KitKat s čtyřjádrovým ARM Cortex A9 procesorem a grafikou Mali

Více

Postup stažení a instalace elektronického certifikátu ke službě ČP INVEST online plus pro Microsoft Internet Explorer

Postup stažení a instalace elektronického certifikátu ke službě ČP INVEST online plus pro Microsoft Internet Explorer Postup stažení a instalace elektronického certifikátu ke službě ČP INVEST online plus pro Microsoft Internet Explorer Obsah Stažení a instalace... 1 Přihlášení do systému efolio... 9 3. Bezpečnostní politika...

Více

Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu

Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu Proč byste měli začít trading na Demo účtu Goldstarway? Než začnete obchodovat se živým účtem a než zjistíte, že burza

Více

Zapnutí a vypnutí počítače

Zapnutí a vypnutí počítače Zapnutí a vypnutí počítače Popiš běžné součásti počítače Napiš co ti u tohoto počítače chybí? Spoj každý pojem se správnou odpovědí: Procesor Modem Program Paměť Disk Monitor Grafická karta Zvuková karta

Více

Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu

Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu 1 6. 7. 8. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty a baterky Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu

Více

Terminal server, vzdálená plocha

Terminal server, vzdálená plocha Terminal server, vzdálená plocha aneb jak z domu pracovat se SASem, kancelářskými aplikacemi nebo třeba s poštou 1. Úvod Nově nainstalovaný terminal server umožňuje práci z kteréhokoli místa na světě s

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 21 Název materiálu: Možnosti komunikace a synchronizace Ročník: Identifikace materiálu:

Více

Bezpečnostní zásady. d) Disponent je povinen při používání čipové karty nebo USB tokenu, na nichž je

Bezpečnostní zásady. d) Disponent je povinen při používání čipové karty nebo USB tokenu, na nichž je Bezpečnostní zásady Česká národní banka (ČNB) věnuje trvalou pozornost nadstandardnímu zabezpečení aplikace ABO-K internetové bankovnictví (dále jen ABO-K ), proto využívá moderní technologie pro ochranu

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / středa 14. 6. 2017 Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (radikální islamista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

CRV Czech Republic je na facebooku!

CRV Czech Republic je na facebooku! CRV Czech Republic je na facebooku! Na to, abyste mohli prohlížet naše facebookové stránky, není třeba se registrovat. Stačí do internetového prohlížeče zadat adresu: http://www.facebook.com/pages/crv-czech-republic/198677136816177

Více

Implementace E-learningového prostředí Google Apps mezi školní uživatele

Implementace E-learningového prostředí Google Apps mezi školní uživatele Rozvoj počítačové gramotnosti na českých školách č. CZ.1.07/1.3.00/51.0020 Implementace E-learningového prostředí Google Apps mezi školní uživatele Kromě technické implantace Google Apps na školu je naprosto

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 45 Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3.

Více

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování.

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Úvod: Pro správu a přehled aktivovaných služeb slouží Vodafone OneNet Samoobsluha. Pro veškeré sledování vyúčtování (různé

Více

Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen.

Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen. 1 Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen. Bez jejich znalosti však jen stěží nastavíte směrovač tak,

Více

Registrace a aktivace uživatelského profilu k přístupu do systému erecept pro pacienta

Registrace a aktivace uživatelského profilu k přístupu do systému erecept pro pacienta Registrace a aktivace uživatelského profilu k přístupu do systému erecept pro pacienta 1. Obecné 1.1. Základní informace o aplikacích pro pacienta Pro pacienty je zpřístupněná webová a mobilní aplikace.

Více

Řešení počítačové sítě na škole

Řešení počítačové sítě na škole Řešení počítačové sítě na škole Jiří Petr 10. 7. 2011 Materiál vznikl s podporou OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.3.00/19.0016 Inovace studia k výkonu specializovaných činností koordinace

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 37 Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání Zap./Vyp.

Více

Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu

Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu Váš Demo trading začíná třemi jednoduchými kroky: 1. Volba typu Demo účtu ActTrader, nebo Metatrader 4. Stažení softwaru

Více

- je propojením lokálních sítí LAN které pokrývá malé geografické území (např. domácnosti, malé firmy).

- je propojením lokálních sítí LAN které pokrývá malé geografické území (např. domácnosti, malé firmy). Launa Erik 9. A 1 Internet - je celosvětová počítačová síť - je propojením lokálních sítí LAN které pokrývá malé geografické území (např. domácnosti, malé firmy). - internet je soustava počítačů, které

Více

Výpočetní technika. PRACOVNÍ LIST č. 5. Ing. Luděk Richter

Výpočetní technika. PRACOVNÍ LIST č. 5. Ing. Luděk Richter Výpočetní technika PRACOVNÍ LIST č. 5 Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO M6

Uživatelský manuál - základ PiPO M6 Uživatelský manuál - základ PiPO M6 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.2 a má čtyřjádrový 1,6GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Internet Komunikace a přenosy dat Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Komunikace po síti Elektronická pošta IRC internet relay chat (odvozen webchat) Instant Messagement

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení

Více

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál Centrální Monitorovací Systém manuál CMS Centrální monitorovací systém Manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba 8.00 16:30)

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO P1

Uživatelský manuál - základ PiPO P1 Uživatelský manuál - základ PiPO P1 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.4 a má čtyřjádrový 1,8GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

Návod pro připojení do sítě (LAN) pomocí kabelu pro MS Windows XP

Návod pro připojení do sítě (LAN) pomocí kabelu pro MS Windows XP Návod pro připojení do sítě (LAN) pomocí kabelu pro MS Windows XP 1. Úvod Nezbytné kroky než se připojíte 2. Jak si vytvořit heslo 3. Nastavení připojení k LAN pro Windows XP 4. Kontakt v případě potíží

Více

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC úvod Sjednocená komunikace představuje ideální řešení pro společnosti, které chtějí zvýšit svou efektivitu a využít komplexní řešení pro pokrytí

Více

Petra Bartošová Partner Account Manager

Petra Bartošová Partner Account Manager Petra Bartošová Partner Account Manager Agenda: 1. Konec podpory Windows XP 2. Scénáře prodeje 3. Konec podpory Office 2003 4. Vaše dotazy Marketingová kampaň Vrchol březen 2014 Komunikační kampaň cílená

Více

Bezpečnostní zásady. Příloha č. 1 k Podmínkám České národní banky pro používání služby ABO-K internetové bankovnictví

Bezpečnostní zásady. Příloha č. 1 k Podmínkám České národní banky pro používání služby ABO-K internetové bankovnictví Bezpečnostní zásady Česká národní banka (ČNB) věnuje trvalou pozornost nadstandardnímu zabezpečení aplikace ABO-K internetové bankovnictví (dále jen ABO-K ), proto využívá moderní technologie pro ochranu

Více

TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE

TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE 5. třídy, verze 12/2018 1. Kdy se objevily první počítače? a) 20. století b) 18. století c) 17. století 2. Co znamená zkratka PC? a) Print Calculator (kalkulačka s tiskovým

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Požadavky na hardware a software 04 Připojení zařízení k počítači 05 Uživatelské rozhraní 05 Výběr sítě 06 Připojení k internetu

Více

Mobilní skener Eye-Fi Stručná uživatelská příručka

Mobilní skener Eye-Fi Stručná uživatelská příručka Mobilní skener Eye-Fi Stručná uživatelská příručka Funkce skeneru Eye-Fi Skenování dokumentů a odesílání souborů do počítače (s nainstalovanou aplikací Eye-Fi Center) Naskenujte dokument Naskenovaný obraz

Více

Návod pro Samsung Galaxy Tab S2 9.7 LTE (T815)

Návod pro Samsung Galaxy Tab S2 9.7 LTE (T815) Návod pro Samsung Galaxy Tab S2 9.7 LTE (T815) Základní nastavení tabletu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí tabletu a PIN 2. Kontakty Kopírování ze SIM karty do tabletu Založení nového kontaktu

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 40 Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání Zap./Vyp.

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 36 Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Zap./Vyp.

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 46 Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3.

Více

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení paměťové karty. 3. Volání

2. Kontakty. 1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení paměťové karty. 3. Volání Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení paměťové karty Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení

Více

1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play. 2. Internet. 3. Zabezpečení

1. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play. 2. Internet. 3. Zabezpečení 1 z 32 Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Přihlášení do Wi-Fi sítě Zap./Vyp. internetu v zahraničí Nastavení internetu

Více

Connection Manager - Uživatelská příručka

Connection Manager - Uživatelská příručka Connection Manager - Uživatelská příručka 1.0. vydání 2 Obsah Aplikace Správce připojení 3 Začínáme 3 Spuštění Správce připojení 3 Zobrazení stavu aktuálního připojení 3 Připojení k internetu 3 Připojení

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO P9 (3G)

Uživatelský manuál - základ PiPO P9 (3G) Uživatelský manuál - základ PiPO P9 (3G) Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.4 a má čtyřjádrový procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy a

Více

Implementace E-learningového prostředí Office 365 mezi školní uživatele

Implementace E-learningového prostředí Office 365 mezi školní uživatele Rozvoj počítačové gramotnosti na českých školách č. CZ.1.07/1.3.00/51.0020 Implementace E-learningového prostředí Office 365 mezi školní uživatele Kromě technické implementace Office 365 na školu je naprosto

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení paměťové karty. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení paměťové karty. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 28 Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení paměťové karty Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání

Více

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Obsah 1 Úvod podmínky pro úspěšné přihlášení do služby... 2 2 Instalace SecureStore

Více

Základní pojmy informačních technologií

Základní pojmy informačních technologií Základní pojmy informačních technologií Informační technologie (IT): technologie sloužící k práci s daty a informacemi počítače, programy, počítač. sítě Hardware (HW): jednoduše to, na co si můžeme sáhnout.

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 42 Základní nastavení telefonu Vložení SIM a paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky 3. Volání Zap./Vyp.

Více