Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. www.vurv.cz"

Transkript

1 Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. rezortní ústav Ministerstva zemědělství zaměřený na výzkum a vývoj v oblasti rostlinné rostlinné výroby a příbuzných oborů

2 Základní informace Ústav byl založen v roce 1951 od je VÚRV veřejnou výzkumnou institucí (zákon č. 341/2005 Sb., o v.v.i.) je jedinou nezávislou institucí provádějící výzkumné a expertní činnosti zaměřené na problémy pěstování zemědělských plodin zaměstnává cca 300 pracovníků (z toho cca 50 % žen); - z toho je zhruba poloviční podíl vědeckých pracovníků a poloviční podíl technických a administrativních pracovníků roční rozpočet se pohybuje kolem 240 mil. Kč VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v.v.i.

3 1) Hlavní činnost Základní a aplikovaný výzkum a vývoj Pedagogická spolupráce Přenos výsledků výzkumu a vývoje do praxe, včetně poradenství 2) Další činnost Účast v národních programech (NP konzervace a využití genofondu rostlin a agrobiodiversity a NP genetických zdrojů mikroorganismů a drobných živočichů) Zajištění dlouhodobých polních pokusů Činnost vědeckých výborů (VV pro geneticky modifikované potraviny a krmiva a VV fytosanitární a životního prostředí) Činnost referenčních laboratoří (GMO, elektroforézy proteinů, kryoprezervace rostlin, karanténních virů ovocných dřevin, diagnostiky rezistence plevelů) Poradenství v oblasti zemědělské výroby Vydavatelská činnost 3) Jiná činnost Poslání ústavu Hospodářská činnost za účelem zisku VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v.v.i.

4 Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. - má široký rozsah aktivit pokrývajících různé druhy plodin a výzkumných úkolů a směrů

5 KVO ŘVO BVO HVO Tyto rozdílné výrobní podmínky ve výrobních oblastech kladou rozdílné požadavky na zemědělský výzkum (rozdílné plodiny a odrůdy, rozdílné způsoby ochrany rostlin, rozdílné aplikační dávky hnojiv, rozdílné způsoby zpracování půdy.)

6 KVO ŘVO BVO HVO Pracoviště VÚRV pokusné a výzkumné stanice

7 3 základní směry výzkumu 4 odbory: Odbor systémů hospodaření na půdě Odbor genetiky a šlechtění plodin Odbor ochrany plodin a zdraví rostlin Odbor pokusných stanic VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v. v. i.

8 Odbor systémů hospodaření na půdě výzkum v oblasti výživy rostlin ve vztahu ke kvalitě produkce a současně ochraně životního prostředí výzkum procesů transformace organické hmoty v půdě výzkum v oblasti odběru živin z půdy a jejich využitelnosti rostlinami výzkum udržitelné rostlinné produkce zaměřený na ochranu půdní úrodnosti a udržování, případně rozšiřování biodiverzity vývoj a výzkum inovativních metod v oblasti ochrany plodin proti plevelům vývoj a výzkum nových technologií využitelnosti vypěstované biomasy (plodiny pro energetické účely) VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v. v. i.

9 Odbor genetiky a šlechtění plodin studuje genetické a fyziologické základy produktivity rostlin a spolupracuje na šlechtění nových odrůd výzkum a vývoj šlechtitelských materiálů s cílem zvýšení produkce plodin a zvýšení jejich odolnosti proti biotickým a abiotickým stresům a zvýšení nutriční hodnoty/kvality produkce uchování a využití genofondů zemědělských plodin a agrobiodiverzity (Národní program údržby genofondu zákon č. 148/2003 Sb., o genetických zdrojích rostlin a mikroorganizmů, výzkum kvality produkce s ohledem na používané agrotechnologie pěstování zejména s ohledem na obsah a kvalitu bílkovin a škrobu VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v. v. i.

10 Odbor ochrany plodin a zdraví rostlin výzkum v oblasti integrované ochranou plodin a jejich produktů před škodlivými organismy (ochrana skladištních zásob) studuje možnosti využití biologických metod ochrany rostlin pro podporu a rozvoj biodiverzity v agrocenózách zabývá se patogenezí chorob rostlin a regulací patogenů VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v. v. i.

11 Odbor pokusných stanic zajišťuje provoz pokusných stanic v rámci České republiky studuje problematiku faktorů a indikátorů trvale udržitelných systémů hospodaření na půdě využívá výsledků polních pokusů (dlouhodobých, krátkodobých, nádobových) pro řešení praktických otázek z oborů půdní biologie, agrochemie, výživy rostlin, produkční biologie a agroekologie Ocenění polních pokusů v Čáslavi ( ) Šlechtitelé firmy Syngenta vysoce ocenili kvalitu provádění odrůdových pokusů na pokusné stanici Čáslav. Pokusy probíhají na pokusné stanici opakovaně a podle slov šlechtitele pana Paula Buryho ty letošní s jarním ječmenem patří k nejlepším, které za celých 30 let své šlechtitelské praxe viděl. VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v. v. i.

12 VÚRV, v.v.i. je koordinátorem dlouhodobých pokusů v České republice V důsledku variability půdních a klimatických podmínek, je proto nutné mít dlouhodobé pokusy v různých půdních a klimatických podmínkách, aby bylo možno extrapolovat výsledky dlouhodobých polních pokusů na velké plochy. Z dlouhodobých polních pokusů převážně pocházejí naše poznatky o transformaci organických látek a rostlinných živin v půdě, o působení statkových a minerálních hnojiv na pěstované plodiny a zejména o následném působení statkových a minerálních hnojiv, o vlivu osevních postupů a zpracování půdy na pěstované plodiny a na kvalitu půdy. Z dlouhodobých polních pokusů se odvozují predikce vývoje půdní úrodnosti a setrvalosti systémů hospodaření na půdě.

13 Výsledky výzkumu Recenzované publikace zahraniční i domácí Knihy a kapitoly v knihách Certifikované metodiky Patenty, užitné vzory, ověřené technologie, aj. Odrůdy Výsledky výzkumu promítající se do legislativy (právních předpisů a norem) VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v.v.i.

14 Typ výstupu Výstupy VÚRV, v.v.i. období Kategorie - Publikace Počet Jimp - článek v odborném periodiku 475 Jsc - článek v odborném periodiku 48 Jrec - článek v odborném periodiku 383 B - odborná kniha 13 C - kapitola v odborné knize 86 D - článek ve sborníku 25 Kategorie - Aplikované výsledky P - patent 5 Ztech - ověřená technologie 18 Zodru - odrůda 9 F - výsledky s právní ochranou 78 Nmet - uplatněná certifikovaná metodika 108 Kategorie - Ostatní výsledky nehodnocené výsledky M - uspořádání konference 30 VÚRV, v.v.i.

15

16 10 nejcitovanějších publikací VÚRV z Web of Science 1 Intraspecific variation in body size and fecundity in insects - A general relationship By: Honek, A OIKOS, 66 (3): , 1993 Citace IF Jrank Vědní obor 623 3,6 Q1 Ecology 2 Thermal Time - Concpts and utility By: Trudgill, DL; Honek, A; Li, D; et al ,0 Q1 Annals of Applied Biology, 146 (1): 1-14, 2005 Agriculture, Multidisciplinary 3 Plant proteome changes under abiotic stress - Contribution of proteomics studies to understanding plant stress response By: Kosova, K.; Vitamvas, P.; Prasil, I.T.; et al. Journal of Proteomics, 74 (8): , ,9 Q1 Biochemical Research Methods 4 Active and total microbial communities in forest soil are largely different and highly stratified during decomposition By: Baldrian, P,; Kolarik, M.; Stursova, M.; et al. ISME Journal, 6 (2): , ,3 Q1 Ecology, Microbiology 5 Innovative methods for soil DNA purification tested in soils with widely differing characteristics By: Sagova-Mareckova, M.; Cermak, L.; et al. Applied And Environmental Microbiology, 74 (9): , ,0 Q1 Microbilogy VÚRV, v.v.i.

17 10 nejcitovanějších publikací VÚRV, v.v.i. z Web of Science 6 Cold stress and acclimation - what is important for metabolic adjustment? By: Janska, A.; Marsik, P.; Zelenkova, S.; et al. Plant Biology, 12 (3): , 2010 Citace IF Jrank Vědní obor 60 2,4 Q2 Plant Sciences 7 Insecticidal properties of several essential oils on the house fly (Musca Domestica L.) By: Pavela, R. Phytotherapy Research, 22 (2): , ,4 Q2 Pharmacology & Pharmacy 8 Validation of reference genes as internal control for studying viral infections in cereals by quantitative Real-time RT-PCR By: Jarosova, J.; Kundu, J. K. BMC Plant Biology, 10: 146, ,9 Q1 Plant Sciences 9 Restoration of grazing management and its effect on vegetation in an upland grassland By: Pavlu, V.; Hejcman, M.; Pavlu, L.; et al. Applied Vegetation Science, 10 (3): , ,4 Q2 Plant Sciences, Ecology 10 Quantitative expression analysis of selected COR genes reveals their differential expression in leaf and crown tissues of wheat (Triticum Aestivum L.) during an extended low temperature acclimation regimen By: Ganeshan, S.; Vitamvas, P.; Fowler, D. B.; et al. 38 5,8 Q1 Plant Sciences VÚRV, v.v.i.

18 Patenty Listové hnojivo pro výživu révy vinné (Č , 2014) Technické řešení se týká kapalného listového hnojiva speciálně určeného pro výživu révy vinné Ivana Raimanová, Jaroslav Horák, Marie Trčková Způsob přípravy exkrementových antigenů domácích roztočů (Č , 2014) Vynález se týká způsobu chovu domácích (prachových a skladištních) roztočů pro přípravu roztočových exkrementových antigenů s vysokou integritou. Vynález se také týká způsobu zpracování chovu roztočů pro získání velmi čisté exkrementové frakce a živých jedinců separovaných od zbytkového růstového média bez použití prosívání Tomáš Erban, Radek Klubal Způsob biotechnologické přípravy derivátů linkomycinu (Č , 2012) Deriváty linkomycinu jsou připravovány biotechnologickou kultivací Streptomyces lincolnensis ATCC25466, který má inaktivovaný gen lmbj a/nebo alespoň jeden gen ze skupiny genů lmb tvořené geny lmba,b1,b2,w,x a Y kódujícími biosyntézu 4-L-propylprolinu. V případě zablokování biosyntézy 4-L-propylprolinu musí být do kultivačního média dodávána náhrada za tento meziprodukt. Biosyntézou tak vznikají nové účinné deriváty linkomycinu Dana Ulanová, Jan Kopecký, Jitka Novotná Zařízení pro aeraci kompostu a odsávání zápašných plynů (Č , 2010) Řešení se týká konstrukce zařízení pro aeraci kompostu a odsávání zápašných plynů. Aerace kompostu vzniká odsáváním vzduchu a zápašných plynů Sergej Usťak, Jaroslav Váňa, Petr Plíva, Antonín Jelínek Pseudacyclin a metoda indikace houby Pseudallescheria boydii (Č. WO/2009/149675, 2010) Pseudacycliny jako specifické produkty sekundárního metabolismu patogenní mikromycety Pseudallescheria boydii jsou použitelné k indikaci této houby v organismu a slouží jako porovnávací standardy při analýze pomoci hmotnostní spektrometrie. Martin Žabka, Vladimír Havlíček VÚRV, v.v.i.

19 Nové odrůdy: Odrůda pšenice ozimé Tosca (2014) Jana Chrpová, Alena Hanzalová Odrůda ječmene ozimého Lancelot (2014) Ilja Prášil, Jana Chrpová Odrůda čiroku Ruzrok (2014) Jiří Hermuth Odrůda béru italského Ruberit (2014) Jiří Hermuth Odrůda řepky ozimé Cortes (2013) Vratislav Kučera, Miroslava Vyvadilová, Miroslav Klíma Skorpion, odrůda ozimé pšenice s modrou barvou zrna (2013) Jana Chrpová, Petr Martínek Odrůda pšenice ozimé Dulina (2012) Jana Chrpová, Alena Hanzalová Odrůda pšenice jarní Izzy (2011) Jana Chrpová, Alena Hanzalová Odrůda podnože hlohu Crataegus L.- V 94 (2011) Josef Korba, Jana Šillerová VÚRV, v.v.i.

20 Nové technologie Technologie výroby speciálního substrátu potlačující výskyt skládkových chorob při skladování ovoce a zeleniny (2014) Roman Pavela, Martin Žabka Nové technologické postupy zakládání porostů zemědělských plodin (2014) Pavel Růžek, Helena Kusá, Radek Vavera Technologie výroby kapalného prostředku potlačující výskyt larev smutnic v pěstebním substrátu (2013) Roman Pavela Technologie výroby hnojivých tyčinek se stimulací kvetení (2013) Roman Pavela Technologie stanovení potenciální aktivity původce spály růžovitých (jabloňovitých) rostlin pro jednotlivé oblasti v ČR (2013) Josef Korba, Václav Krejzar, Iveta Pánková, Jana Šillerová Hydrotermální úprava zbytků po anaerobní fermentaci na přípravky pro zlepšení půdních vlastností (2013) Sergej Usťak, Jaime Muňoz, Marie Usťaková Technologie výroby toxické rodenticidní nástrahy na bázi cereálií a živočišných proteinů (2011) Václav Stejskal, Radek Aulický Technologie síťové struktury automatického distančního monitoringu drobných hlodavců na posklizňových linkách na zpracování obilovin (2011) Václav Stejskal, Radek Aulický Technologie pro výrobu a užívání nového typu organického hnojiva "Jablečňák (2011) Sergej Usťak, JaroslavVáňa Technologie pro pěstování vybraných energetických a průmyslových plodin za účelem biologické rekultivace antropogenních půd (2011) Sergej Usťak, Roman Honzík VÚRV, v.v.i.

21 Nové technologie Technologie výroby návnadových požerových bloků s tekutým atraktantem na synantropní hlodavce (2010) Václav Stejskal, Radek Aulický Technologie pro výrobu biologicky dosoušené biomasy (BDB) (2010) Jaroslav Váňa, Sergej Usťak Technologie mytí a balení konzumních brambor minimalizující rozvoj bakteriálních měkkých hnilob, které zhoršují kvalitu, vzhled a trvanlivost hlíz (2010) Václav Krejzar, Iveta Pánková, Václav Kůdela Stanovení obsahu tuku v celých semenech řepky olejky ve šlechtitelském materiálu technikou infračervené spektroskopie (NIRS) s použitím ověřené kalibrační rovnice (2010) Pavel Nerušil, Václav Míka, Alois Kohoutek, Věra Odstrčilová, Petr Komárek Nové technologické postupy při pěstování brambor zaměřené na zvýšení efektivnosti hnojení a omezení eroze Pavel Růžek, Pavel Kasal, Radek Nechvátal, Helena Kusá Nový technologický postup při setí a hnojení zemědělských plodin s aplikací hnojiva k osivu (2010) Pavel Růžek, Helena Kusá Stanovení obsahu glukosinolátů (GLS) v celých semenech řepky olejky ve šlechtitelském materiálu technikou infračervené spektroskopie (NIRS) s použitím ověřené kalibrační rovnice (2010) Pavel Nerušil, Václav Míka, Alois Kohoutek, Věra Odstrčilová, Petr Komárek Stanovení obsahu mastných kyselin (k.olejová, k.linolová, k. linolenová a k.eruková) v celých semenech řepky olejky ve šlechtitelském materiálu technikou infračervené spektroskopie (NIRS) s použitím ověřené kalibrační rovnice (2010) Pavel Nerušil, Václav Míka, Alois Kohoutek, Věra Odstrčilová, Petr Komárek VÚRV, v.v.i.

22 Nové výrobky Prostředky na ochranu rostlin Rock Effect - první botanický pesticid vyráběný v ČR Logo ústavu Kapalný prostředek potlačující výskyt larev smutnic v pěstebním substrátu (Užitný vzor ) Speciální hnojivo podporující kvetení (užitný vzor č ) Roman Pavela Výroba je připravena v AGRO CS a.s., Česká skalice VÚRV, v.v.i.

23 Nové výrobky Nová listová hnojiva pro konvenční i ekologické hospodaření. Výroba je připravena v GM CHEMIE s.r.o. Ivana Raimanová, Marie Trčková, Gabriela Kurešová, Miroslava Pechová VÚRV, v.v.i.

24 Významná ocenění výzkumu VÚRV, v.v.i. Cena TA ČR 2014 prof. František Kocourek Expertní systém pro podporu rozhodování o užití pesticidů pro zlepšení ekonomiky produkce a kvality životního prostředí

25 Významná ocenění výzkumu VÚRV, v.v.i. Čestné uznání RNDr. Klára Kosová, Ph.D. L ORÉAL UNESCO PRO ŽENY VE VĚDĚ 2014 Identifikace proteinů účastnících se chladové aklimace a vernalizace u pšenice seté a pšenice jednozrnky (triticum aestetivum, tritium monococcum) s využitím dvojrozměrné diferenciální gelové elektroforézy (2D-DIGE)

26 Významná ocenění výzkumu VÚRV, v.v.i. Cena ministra životního prostředí ČR 2013 ing. Roman Pavela, Ph.D. za objev přírodních pesticidů

27 Významná ocenění výzkumu VÚRV, v.v.i. VÚRV, v.v.i.

28 Významná ocenění výzkumu VÚRV, v.v.i. Nová technologie paralelního setí kompenzačních odrůd obilnin byla součástí exponátu, oceněného hlavní cenou Grand Prix na mezinárodním veletrhu TECHAGRO 2014 (Růžek, P., Kusá, H., Vavera, R.) Země živitelka 2010: ocenění hlavní cenou Zlatý klas za novou technologii setí a hnojení zemědělských plodin s využitím secích strojů Excelent Premium, aplikačních trubic AT 25 a stabilizátoru dusíku StabilureN (Růžek, P. a Kusá, H.) VÚRV, v.v.i.

29 Nové technologie zakládání porostů zemědělských plodin Setí směsí kompenzačních odrůd obilnin TECHAGRO 2014

30 Protierozní technologie při pěstování brambor Řešeno ve spolupráci s VÚB Havlíčkův Brod, s.r.o. a VÚMOP, v.v.i. v rámci projektu TA Simulace srážek: odkameňovací technologie Běžný hrůbek Upravený hrůbek se vsakovacím žlábkem

31 Nové technologie při pěstování cukrovky a kukuřice šetrné k životnímu prostředí Řešeno ve spolupráci s ČZU Praha, P&L, spol. s r.o. a VÚMOP, v.v.i. v rámci projektu TA

32 Protierozní technologie při pěstování cukrovky a kukuřice Řešeno ve spolupráci s ČZU Praha, P&L, spol. s r.o. a VÚMOP, v.v.i. v rámci projektu TA

33 Spolupráce s vědeckými institucemi v ČR i zahraničí a vysokými školami při řešení společných vědecko-výzkumných projektů se soukromým sektorem při řešení výzkumných projektů i jako uživateli výsledků výzkumu s vysokými školami při vzdělávání studentů semestrální i jednotlivé přednášky na VŠ, vedení praktik, vedení či konzultace bakalářských, magisterských a doktorských prací VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v.v.i.

34 Spolupráce Poskytujeme poradenství v oblasti: ochrany zemědělských plodin, ovocných dřevin a zelenin proti chorobám a škůdcům včetně jejich diagnostiky a metod monitorování diagnostiky výživného stavu půd a rostlin, vyvíjíme a informujeme o nových technologiích hnojení pro různé systémy zpracování půd, možnosti využití půdních mikroorganismů pro výrobu inokulačních preparátů osevních postupů a uplatnění půdoochranných technologií diagnostiky a hubení plevelů pěstování a využití energetických plodin naplňování legislativních požadavků (ochrana vod, nitrátová směrnice) VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v.v.i.

35 Ekonomika a hospodaření VÚRV, v.v.i. Přehled zdrojů (plán 2015) Rok Hlavní činnost Další činnost Jiná činnost CELKEM z toho VZ Osobní nákl. Zisk před zdaněním (v.v.i.) Plán Dosažený zisk je plně využíván na finanční spoluúčasti v dalších projektech!!!

36 Ekonomika a hospodaření VÚRV, v.v.i (v.v.i.) Plán 2015 Hlavní činnost Další činnost Jiná činnost z toho VZ Osobní nákl. Zisk před zdaněním

60 let dlouhodobých pokusů v České republice

60 let dlouhodobých pokusů v České republice Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Vás srdečně zve na mezinárodní konferenci 60 let dlouhodobých pokusů v České republice 22. 24. červen 2015 Praha, Česká republika 1. cirkulář Dovolujeme si Vás pozvat

Více

Rostlinolékařský portál

Rostlinolékařský portál Rostlinolékařský portál pomocník zemědělce Jan Juroch Mendel-Info 2014, Žabčice 13.02.2014 Integrovaná ochrana rostlin Legislativa (Směrnice, zákon, vyhláška, národní akční plán Rostlinolékařský portál

Více

Prestižní ocenění technologií s použitím UREA stabil

Prestižní ocenění technologií s použitím UREA stabil Prestižní ocenění technologií s použitím UREA stabil Zemědělská veřejnost je známá svojí otevřeností k pokrokovým věcem, je schopná si rychle osvojovat nové vědecké poznatky a ráda ověřuje technologické

Více

Úzkořádková technologie pěstování kukuřice. Smutný V., Šedek A.

Úzkořádková technologie pěstování kukuřice. Smutný V., Šedek A. Úzkořádková technologie pěstování kukuřice Smutný V., Šedek A. MENDEL- INFO 2017, Žabčice, 16. 2. 2017 Proč měnit technologii? Výměra kukuřice se v osevních postupech stále zvyšuje. - bioplynové stanice

Více

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Výzkumný záměr: Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu Studium polních plodin v souvislosti

Více

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o.

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s.r.o. Výzkumný a šlechtitelský

Více

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed.

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Systémy hospodařen ení na půděp Současn asné systémy hospodařen ení Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Tržně orientované hospodaření

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Provázanost zkušebnictví, výzkumu a vzdělávání v praxi

Provázanost zkušebnictví, výzkumu a vzdělávání v praxi Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Provázanost zkušebnictví, výzkumu a vzdělávání v praxi doc. Ing. Pavel Ryant, Ph.D. Den zemědělského zkušebnictví strana 1 Osnova Mendelova univerzita v roce

Více

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.072.4.00/12.0045 Koordinátor: Mgr. Martin Šlachta, Ph.D. Metodik: prof. Ing. Jan Frelich, CSc. Finanční manažerka:

Více

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Jiří Urban, Milan Gruber, Martin Prudil Ochrana půdy Hypotéza: Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství Cíleným využíváním agrotechnických prostředků

Více

Projektování přechodného období

Projektování přechodného období Projektování přechodného období Definice a účel přechodného období Přechodným obdobím se podle zákona o ekologickém zemědělství rozumí období, v průběhu kterého se uskutečňuje přeměna zemědělského hospodaření

Více

Příloha 2. Přehled řešených projektů v roce 2008

Příloha 2. Přehled řešených projektů v roce 2008 Příloha 2. Přehled řešených projektů v roce 2008 Výzkumné záměry Kód Rok řešení MZE0002700601 MZE0002700602 MZE0002700603 Principy vytváření, kalibrace a validace trvale udržitelných a produktivních systémů

Více

NABÍDKA ODBORNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH KNIŽNÍCH TITULŮ ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ

NABÍDKA ODBORNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH KNIŽNÍCH TITULŮ ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ NABÍDKA ODBORNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH KNIŽNÍCH TITULŮ ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ Nabídka platí od 1. 6. 2016 do vyčerpání zásob ROSTLINNÁ VÝROBA Doporučené technologické postupy

Více

Ing. Jan Gallas. Ministerstvo zemědělství. Ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství

Ing. Jan Gallas. Ministerstvo zemědělství. Ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství Možnosti nastavení správných zemědělských postupů přispívajících ke zlepšení kvality povrchových i podzemních vod s ohledem na nové nastavení SZP po roce 2015 Ing. Jan Gallas Ředitel odboru environmentálního

Více

Technologie hnojení kapalnými dusíkatými hnojivy s využitím stabilizátoru dusíku StabilureN

Technologie hnojení kapalnými dusíkatými hnojivy s využitím stabilizátoru dusíku StabilureN Technologie hnojení kapalnými dusíkatými hnojivy s využitím stabilizátoru dusíku StabilureN Autoři technologie : Ing. Pavel Růžek, CSc. a Ing. Helena Kusá, PhD. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

Více

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 10. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 10. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25 Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské, Děčín Libverda, příspěvková organizace Ing. Libor Kunte, Ph.D. určuje pro žáky oboru Agropodnikání v souladu s 79, odst. 3) zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa,

Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa, Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa, 12.7.2012 Daniel Jurečka Radmila Šafaříková a kol. > 600.000 41.565 85.000 Odrůd v registru genových zdrojů (PGRFA) Odrůd v katalozích EU Počet zkušebních parcel ÚKZÚZ

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Exkurze Biofarma JURÉ (Pracovní list) Označení: EU-Inovace-Ex-Př-07 Předmět: Přírodopis Cílová skupina: 6. - 9. třída

Více

Originální kypřič brambor VARIOR 500

Originální kypřič brambor VARIOR 500 Originální kypřič brambor VARIOR 500 Na mezinárodním agrosalonu Země živitelka získal hlavní cenu Zlatý klas kypřič VARIOR 500. Obdobný víceúčelový stroj pro povrchové a hloubkové kypření hrůbků a brázd

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Ekologie a aplikovaná biotechnologie rostlin BOT/EABR Garant: Božena Navrátilová

Více

Nové půdoochranné technologie při pěstování brambor

Nové půdoochranné technologie při pěstování brambor Nové půdoochranné technologie při pěstování brambor Růžek Pavel 1, Kusá Helena 1, Kasal Pavel 2, Kobzová Dominika 3, Šedek Antonín 4 1 Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha 2 Výzkumný ústav bramborářský

Více

Výsledky řešení projektu

Výsledky řešení projektu Výsledky řešení projektu 1/ Plíva P. Výsledky řešení výzkumného projektu Příprava a využití kompostů na bázi digestátu, popele ze spalování biomasy a BRO (20 min) 2/ Souček J. Zhodnocení přípravy a aplikace

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým a abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Metodika indikátor. torů. Bilance energie. prof. Ing. Jan Křen, K

Metodika indikátor. torů. Bilance energie. prof. Ing. Jan Křen, K Metodika indikátor torů Bilance energie prof. Ing. Jan Křen, K CSc. Popis indikátor torů a jejich požadovan adované hodnoty Pro samotné hodnocení bilance energie je pak možné využít několik indikátorů:

Více

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 Nařízení se vztahuje na následující

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Ing. Soňa Valtýniová Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU v Brně 1 V rámci disertační práce Téma komplexního hodnocení udržitelnosti

Více

Sylabus pro předmět Systémy rostlinné výroby

Sylabus pro předmět Systémy rostlinné výroby Sylabus pro předmět Kód předmětu: SYRV Název v jazyce výuky: Název česky: Název anglicky: Plant Production Systems Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: prezenční Forma a požadavky na

Více

Ministerstvo zemědělství Veřejná soutěž KUS 2014

Ministerstvo zemědělství Veřejná soutěž KUS 2014 Ministerstvo zemědělství Veřejná soutěž KUS 2014 Odůvodnění změn v pořadí projektů doporučených Programovou komisí Ministerstva zemědělství k financování ve veřejné soutěži programu Komplexní udržitelné

Více

Polní den ÚKZÚZ. Užitná hodnota odrůd. ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad Tomáš Mezlík Lípa,

Polní den ÚKZÚZ. Užitná hodnota odrůd. ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad Tomáš Mezlík Lípa, Polní den ÚKZÚZ Lípa, 18.6.2015 Užitná hodnota odrůd ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad Tomáš Mezlík tomas.mezlik@ukzuz.cz Národní odrůdový úřad Registrace odrůd zkoušky odlišnosti, uniformity a stálosti, zkoušky

Více

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2015

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2015 ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2015 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Význam pícnin v osevních postupech pro úrodnost půdy

Význam pícnin v osevních postupech pro úrodnost půdy Význam pícnin v osevních postupech pro úrodnost půdy Ing. Miroslav Florián, Ph.D. ředitel STRUKTURA PREZENTACE I. ÚVOD VLIV (VÍCELETÝCH) PÍCNIN NA PŮDU A JEJÍ ÚRODNOST II. SOUČASNÝ STAV ZASTOUPENÍ PÍCNIN

Více

Experimentáln. lní plochy VÚRV, v.v.i., Praha 6 - Ruzyně Výzkumné stanice v Jevíčku

Experimentáln. lní plochy VÚRV, v.v.i., Praha 6 - Ruzyně Výzkumné stanice v Jevíčku VÚRV, v.v.i., Praha 6 Ruzyně VS Jevíčko Ing. Alois Kohoutek, CSc. Ing. Petr Komárek, Ph.D. Ing. Věra V Odstrčilov ilová, Ph.D. Komunikační a interaktivní platformy Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.,

Více

STUDIE GENOMON VÝSKYT GENETICKY MODIFIKOVANÝCH POTRAVIN V TRŽNÍ SÍTI V ČR V ROCE 2010. M. Mendlová, V. Ostrý, J. Ruprich

STUDIE GENOMON VÝSKYT GENETICKY MODIFIKOVANÝCH POTRAVIN V TRŽNÍ SÍTI V ČR V ROCE 2010. M. Mendlová, V. Ostrý, J. Ruprich STUDIE GENOMON VÝSKYT GENETICKY MODIFIKOVANÝCH POTRAVIN V TRŽNÍ SÍTI V ČR V ROCE 2010 M. Mendlová, V. Ostrý, J. Ruprich Státní zdravotní ústav v Praze Centrum zdraví, výživy a potravin Oddělení analýzy

Více

SSOS_ZE_2.14 Ekologické zemědělství

SSOS_ZE_2.14 Ekologické zemědělství Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_2.14

Více

BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o.

BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. za podpory Ministerstva zemědělství České republiky si Vás dovoluje pozvat na vzdělávací kurz PĚSTOVÁNÍ ZELENINY v ekologické produkci V sedmi jednodenních blocích probereme

Více

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. Vytvoření osnov kurzů Vytvoření vzdělávacích materiálů Akreditace kurzů Pilotní ověření kurzů Evaluace kurzů Metody studia ekosystémů Analytická chemie Potravinářská

Více

Tematické okruhy závěrečné zkoušky

Tematické okruhy závěrečné zkoušky Tematické okruhy závěrečné zkoušky Obor : Zemědělec farmář Předmět : Pěstování rostlin 1) Půda - její složení, vlastnosti - půdní typy - půdní druhy - rozbor půdy, bonitace půdy 2) Živiny živin - charakteristika

Více

Rizika při pěstování brambor z hlediska ochrany vod

Rizika při pěstování brambor z hlediska ochrany vod Ing. Pavel Růžek, CSc. a Ing. Helena Kusá, PhD. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni Rizika při pěstování brambor z hlediska ochrany vod Mezi významná rizika znečištění vod při pěstování

Více

Libor Hájek, , Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Přírodovědecká fakulta, Šlechtitelů 27, Olomouc

Libor Hájek, , Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Přírodovědecká fakulta, Šlechtitelů 27, Olomouc Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Setkání ředitelů fakultních škol Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum polní pokusy OP Výzkum a vývoj pro inovace:

Více

Polní dny lnu, konopí, kmínu a luskovin

Polní dny lnu, konopí, kmínu a luskovin APRIM jedinečná odrůda kmínu l První česká odrůda ozimého kmínu l Vysoký výnos nažek l Uniká poškození hálčivcem l Termín se srpen - po sklizni předplodiny si Vás dovolují pozvat na Polní dny lnu, konopí,

Více

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek Mendelova univerzita v Brně Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU Ing. Petr Babiánek Školitel: doc. Ing. Pavel

Více

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A

GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A CB.1 SLEDOVATENOST CB. 1.1. požadavek na písemný identifikační systém umožňující registrovaný produkt Globalgapu vysledovat

Více

BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o.

BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Za podpory Ministerstva zemědělství České republiky si Vás dovoluje pozvat na Vzdělávací kurz ekologického ovocnářství Celkem sedmidenní kurz se bude skládat z cyklu odborných

Více

VÚRV, v.v.i., Praha 6 Ruzyně. Ing. Alois Kohoutek, CSc. Ing. Petr Komárek, Ph.D. Odstrčilov

VÚRV, v.v.i., Praha 6 Ruzyně. Ing. Alois Kohoutek, CSc. Ing. Petr Komárek, Ph.D. Odstrčilov VÚRV, v.v.i., Praha 6 Ruzyně VS Jevíčko Ing. Alois Kohoutek, CSc. Ing. Petr Komárek, Ph.D. Ing. Věra V Odstrčilov ilová, Ph.D. Komunikační a interaktivní platformy Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Více

Zimovzdornost a mrazuvzdornost ozimých obilnin

Zimovzdornost a mrazuvzdornost ozimých obilnin Zimovzdornost a mrazuvzdornost ozimých obilnin Výsledky dosažené během řešení projektu QJ1530373 Integrovaná ochrana obilnin proti patogenům, plevelům a škůdcům pro udržitelné produkce potravin, krmiv

Více

ANALYTICKÉ ZKUŠEBNICTVÍ

ANALYTICKÉ ZKUŠEBNICTVÍ Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ANALYTICKÉ ZKUŠEBNICTVÍ DEN ZEMĚDĚLSKÉHO ZKUŠEBNICTVÍ, LÍPA, 12.7.2012 Základní legislativa Zákon č. 147/2002 Sb. ze dne 20. března 2002 o Ústředním kontrolním

Více

Geneticky modifikované potraviny a krmiva

Geneticky modifikované potraviny a krmiva Geneticky modifikované potraviny a krmiva Co je to geneticky modifikovaný organismus (GMO)? Za GMO je považován organismus, s výjimkou člověka, jehož dědičná informace uložená v DNA byla změněna pomocí

Více

Racionální postupy při zakládání a ošetřování neprodukčních travnatých ploch v kulturní krajině

Racionální postupy při zakládání a ošetřování neprodukčních travnatých ploch v kulturní krajině Racionální postupy při zakládání a ošetřování neprodukčních travnatých ploch v kulturní krajině NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU II MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY 2B06034 Magdalena Ševčíková, Marie

Více

Minimalizační technologie zpracování půdy a možnosti jejich využití při ochraně půdy

Minimalizační technologie zpracování půdy a možnosti jejich využití při ochraně půdy Minimalizační technologie zpracování a možnosti jejich využití při ochraně Autorský kolektiv: Dryšlová, T., Procházková, B., Neudert, L., Lukas, V., Smutný, V., Křen, J. Prezentované výsledky vznikly jako

Více

Důležitost organické hmoty v půdě. Organická složka. Ing. Barbora Badalíková

Důležitost organické hmoty v půdě. Organická složka. Ing. Barbora Badalíková Ing. Barbora Badalíková Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Důležitost organické hmoty v půdě Organická složka Podpora tvorby agregátů Zásobárna živin

Více

Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření

Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření Ochrana rostlin v ekologickém hospodaření Mimořádný důraz na prevenci Odstranění příčin výskytu škodlivých činitelů a až poté léčení Využití přirozené

Více

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D.

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. S využitím podkladů Ing. Vopravila Ph.D., VÚMOP Praha Charakteristiky zemědělských půd z hlediska jejich retence a způsobu hospodaření Celková možná

Více

Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2013

Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2013 Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha - Ruzyně a Česká zemědělská univerzita v Praze Vás srdečně zvou na mezinárodní konferenci Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2013

Více

KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ

KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ září 2014 KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta, Katedra speciální produkce

Více

DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU

DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU Karel KLEM, Jiří BABUŠNÍK, Eva BAJEROVÁ Agrotest Fyto, s.r.o. Po předplodině ozimé

Více

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů Kritické body při produkci osiv / obilovin Sy tém HACCP Kateřina Pazderů HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points Principy: 1. Analýza rizik 2. Identifikace kritických bodů 3. Definování kritických

Více

Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity

Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity Jan Pelikán Výzkumný ústav pícninářský,spol. s r. o. Troubsko a Zemědělský výzkum, spol. s r. o. Troubsko Co

Více

Polní dny lnu, konopí, kmínu a luskovin

Polní dny lnu, konopí, kmínu a luskovin APRIM jedinečná odrůda kmínu l První česká odrůda ozimého kmínu l Vysoký výnos nažek l Uniká poškození hálčivcem l Termín se srpen - po sklizni předplodiny si Vás dovolují pozvat na Polní dny lnu, konopí,

Více

Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje

Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 2 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Na realizaci

Více

Sylabus pro předmět Obecná produkce rostlinná pro ZF

Sylabus pro předmět Obecná produkce rostlinná pro ZF Sylabus pro předmět Obecná produkce rostlinná pro F Kód předmětu: OPR-F Název v jazyce výuky: Obecná produkce rostlinná pro zahradnickou fakultu Název česky: Obecná produkce rostlinná pro zahradnickou

Více

Rostlinná výroba a Cross Compliance Integrovaná ochrana rostlin a praxe

Rostlinná výroba a Cross Compliance Integrovaná ochrana rostlin a praxe Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Rostlinná výroba a Cross Compliance Integrovaná ochrana rostlin a praxe Podklady pro školení Říjen 2013 PV-Agri s.r.o.,

Více

Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a k němu prováděcí předpis Nařízení

Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a k němu prováděcí předpis Nařízení Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a k němu prováděcí předpis Nařízení Komise (ES) č. 889/2008 ze dne 5. září 2008, kterým se

Více

Aktuální problémy integrované ochrany proti škodlivým činitelům révy. Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno

Aktuální problémy integrované ochrany proti škodlivým činitelům révy. Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno Aktuální problémy integrované ochrany proti škodlivým činitelům révy Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno Směrnice EP a R 2009/128 ES ze dne 21. října 2009, kterou se stanoví rámec pro činnosti Společenství

Více

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských zkoušek ÚKZÚZ Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Zacílení prezentace Hlavní trendy hospodaření v ČR Osevní sledy ideál versus realita

Více

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Přednáška: Ing. Pavel Kasal, Ph.D. Příprava půdy technologií odkamenění, výživa a závlahy brambor. Datum: 19.3.2015 od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Inovace studijních programů

Více

- ústní zkouška konaná před zkušební maturitní komisí (15 minut

- ústní zkouška konaná před zkušební maturitní komisí (15 minut Obchodní akademie a Střední odborná škola zemědělská a ekologická, Žatec, příspěvková organizace PROFILOVÁ (ŠKOLNÍ) ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Ve školním roce 2013/2014 budou na základě rozhodnutí ředitelky

Více

Pilotní projekt - půdoochranné technologie KRAJ VYSOČINA

Pilotní projekt - půdoochranné technologie KRAJ VYSOČINA - půdoochranné technologie KRAJ VYSOČINA 1 Proč tento projekt? Dohoda o spolupráci mezi spolkovou zemí Dolní Rakousko, Krajem Jihomoravským, Jihočeským a Krajem Vysočina o vzájemné spolupráci v oblasti

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Hodnoticí standard. Agronom pro obiloviny (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Agronom pro obiloviny (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Agronom pro obiloviny (kód: 41-070-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Agronom Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná způsobilost

Více

ROZKLAD SLÁMY. František Václavík PRP Technologies Srpen Produkce živin na farmě Rostlinná výroba. VÝNOS v t/ha N P 2

ROZKLAD SLÁMY. František Václavík PRP Technologies Srpen Produkce živin na farmě Rostlinná výroba. VÝNOS v t/ha N P 2 ROZKLAD SLÁMY František Václavík PRP Technologies Srpen 2016 Produkce živin na farmě Rostlinná výroba PLODINA VEDLEJŠÍ PRODUKT OBSAH ŽIVIN v % PRODUKCE ŽIVIN v kg/ha DRUH VÝNOS v t/ha N P 2 O 5 K 2 O N

Více

Integrovaná ochrana rostlin. ano, jistě, ale jaká vlastně

Integrovaná ochrana rostlin. ano, jistě, ale jaká vlastně Integrovaná ochrana rostlin ano, jistě, ale jaká vlastně Definice IOR (definice FAO): systém regulace četností populací škodlivých činitelů, který využívá všech metod regulace četnosti populací škodlivých

Více

Zemědělství minulých století

Zemědělství minulých století Způsoby hospodaření v zemědělství Zemědělství minulých století Znalost vlastností jednotlivých lokalit/ polí přizpůsobení způsobu kultivace přizpůsobení pěstovaných plodin odhad výnosových výsledků 1 Konvenční

Více

Změny rostlinolékařské legislativy v ES. Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno

Změny rostlinolékařské legislativy v ES. Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno Změny rostlinolékařské legislativy v ES Petr Ackermann Ekovín, o.s. Brno Nařízení EP a R 2009/1107 ES o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh Směrnice EP a R 2009/128 ES o udržitelném používání pesticidů

Více

Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR. Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit

Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR. Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit Geneticky modifikované plodiny GM plodiny, transgenní rostliny změněn dědičný materiál (DNA) pomocí genových

Více

1. Obecné informace Evropské číslo oznámení (viz databáze SNIF na B/CZ/09/ Oprávněná osoba: Ing.

1. Obecné informace Evropské číslo oznámení (viz databáze SNIF na   B/CZ/09/ Oprávněná osoba: Ing. FORMULÁŘ PRO PŘEDKLÁDÁNÍ VÝSLEDKŮ UVÁDĚNÍ GETICKY MODIFIKOVANÝCH VYŠŠÍCH ROSTLIN DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ podle 19 písm. d) zákona č. 78/2004 Sb., popřípadě zpráv o monitoringu Oprávněná osoba vyplní formulář

Více

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a hnojení plodin Spotřeba minerálních hnojiv v ČR 120

Více

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007. Způsoby uchování genofondu starých odrůd ovoce

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007. Způsoby uchování genofondu starých odrůd ovoce Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 GENETICKÉ ZDROJE Způsoby uchování genofondu starých odrůd ovoce Ing. Stanislav Boček, Ph.D. ZF MZLU v Brně Tento projekt je spolufinancován

Více

PŘEDSTAVENÍ KLASTRU. Klastr aplikovaných biotechnologií a. nanotechnologií, z.s.p.o

PŘEDSTAVENÍ KLASTRU. Klastr aplikovaných biotechnologií a. nanotechnologií, z.s.p.o Klastr aplikovaných biotechnologií a. nanotechnologií, z.s.p.o Biotechnologie jsou technické aplikace či postupy používající biologický systém, účinný živý organismus nebo jeho části. slouží především:

Více

Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška

Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška Petr Škarpa Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin 9. 3. 2015 Struktura habilitační přednášky: I. Odborná část Úvod, půdní

Více

Zásady mezinárodní regulace původců chorob, škůdců a plevelů , Brno

Zásady mezinárodní regulace původců chorob, škůdců a plevelů , Brno ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Zásady mezinárodní regulace původců chorob, škůdců a plevelů 30. 5. 2017, Brno Michal Hnízdil michal.hnizdil@ukzuz.cz www.ukzuz.cz Mezinárodní souvislosti

Více

Změny v provádění nitrátové směrnice pro rok 2012

Změny v provádění nitrátové směrnice pro rok 2012 Změny v provádění nitrátové směrnice pro rok 2012 Novela NV 103/2003 Sb. Co bude novela NV 103/2003 Sb. obsahovat: Revize zranitelných oblastí (ZOD) Revize akčního programu Současný stav: MŽP zahájilo

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ DIGESTÁTY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ DIGESTÁTY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ DIGESTÁTY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ Co je digestát Digestát je fermentační zbytek po anaerobní digesci vstupních materiálů při výrobě bioplynu v bioplynové

Více

ROSTLINOLÉKAŘSKÉ ASPEKTY PĚSTOVÁNÍ ŘEPKY. Jakub Beránek OdMIOR ÚKZÚZ Zemědělská 1a, Brno

ROSTLINOLÉKAŘSKÉ ASPEKTY PĚSTOVÁNÍ ŘEPKY. Jakub Beránek OdMIOR ÚKZÚZ Zemědělská 1a, Brno ROSTLINOLÉKAŘSKÉ ASPEKTY PĚSTOVÁNÍ ŘEPKY Jakub Beránek OdMIOR ÚKZÚZ Zemědělská 1a, Brno 545 110 456 Rostoucí zastoupení řepky v osevních postupech NEPŘÍZNIVÁ STRUKTURA PĚSTOVANÝCH PLODIN A MOŽNOSTI ODBYTU

Více

Agronom pro pěstování lnu a konopí (kód: M)

Agronom pro pěstování lnu a konopí (kód: M) Agronom pro pěstování lnu a konopí (kód: 41-094-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Agronom Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Zakládání porostů jarního ječmene z pohledu dlouhodobých pokusů

Zakládání porostů jarního ječmene z pohledu dlouhodobých pokusů Zakládání porostů jarního ječmene z pohledu dlouhodobých pokusů Zakládání kvalitních porostů jarního ječmene je jedním z rozhodujících faktorů podílejících se na tvorbě výnosů. Rozdílné systémy hospodaření

Více

Mgr. volitelné předměty 16/17 - Zimní semestr Kód Předmět Kredity ARA35E Alternativní zemědělství - Mgr. 5 kr. ALA25E Aplikovaná etologie psa 4 kr.

Mgr. volitelné předměty 16/17 - Zimní semestr Kód Předmět Kredity ARA35E Alternativní zemědělství - Mgr. 5 kr. ALA25E Aplikovaná etologie psa 4 kr. Mgr. volitelné předměty 16/17 - Zimní semestr Kód Předmět Kredity ARA35E Alternativní zemědělství - Mgr. 5 kr. ALA25E Aplikovaná etologie psa 4 kr. AVA22E Anatomie zvířat se základy histologie a embryologie

Více

Obecná pravidla produkce

Obecná pravidla produkce Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel, přípravků na ochranu rostlin, hnojiv a pomocných půdních látek, osiva a sadby, mikroorganismů a živočichů - povinnost

Více

Trénink o dobré praxi ochrany půdy. KONFERENCE 14. 16.5.2014 v Lednici

Trénink o dobré praxi ochrany půdy. KONFERENCE 14. 16.5.2014 v Lednici Trénink o dobré praxi ochrany půdy KONFERENCE 14. 16.5.2014 v Lednici kvalita půdy jaro na Vysočině jarní porosty na Vysočině Ohrožení půdy nejen na Vysočině Ohrožení půdy Změna zemědělské politiky po

Více

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ: úvod

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ: úvod EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ: úvod Zákon o ekologickém zemědělství: Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí a jeho jednotlivé složky stanovením omezení

Více

Kvalita a bezpečnost potravin a zemědělských produktů

Kvalita a bezpečnost potravin a zemědělských produktů Kvalita a bezpečnost potravin a zemědělských produktů kostra prezentace ze dne 17.3.2016 lektor: Ing. Ivan Miller, Ph.D ČZU v Praze Institut vzdělávání a poradenství Katedra celoživotního vzdělávání a

Více

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu 9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu V letech 2005 a 2006 byly získány pro VÚRV Praha od spoluřešitelské organizace VÚZT Praha vzorky kalů

Více

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č.

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č. Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 02 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků Na realizaci se podílí:

Více

Genové banky (instituce pro uchování biodiversity rostlin) základní technologie a pojmy. Přednáška 3a. Pěstování pokusných rostlin ZS

Genové banky (instituce pro uchování biodiversity rostlin) základní technologie a pojmy. Přednáška 3a. Pěstování pokusných rostlin ZS Genové banky (instituce pro uchování biodiversity rostlin) základní technologie a pojmy Přednáška 3a. Pěstování pokusných rostlin ZS 2007-2008 Způsob ochrany fytogenofondu: ex situ (položky v genofondových

Více

Výzkumné dokumenty v Chmelařském institutu s. r. o. Žatec, zpřístupňování plných textů a dat z výzkumu

Výzkumné dokumenty v Chmelařském institutu s. r. o. Žatec, zpřístupňování plných textů a dat z výzkumu v Chmelařském institutu s. r. o. Žatec, zpřístupňování plných textů a dat z výzkumu Úvod informace o podniku Sídlo: Kadaňská 2525, Žatec 43846 CZ14864347, Tel:+420415732111, Fax:+420415732150 Web: www.chizatec.cz

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady 22. - 24. září 2010, Brno Ing. Marek Světlík Ministerstvo zemědělství ČR Odbor environmentální a ekologického zemědělství

Více