Žilinská univerzita v Žiline Stavebná fakulta. Študentská vedecká odborná činnosť. Akademický rok ANTIVIBRAČNÍ ROHOŽE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Žilinská univerzita v Žiline Stavebná fakulta. Študentská vedecká odborná činnosť. Akademický rok ANTIVIBRAČNÍ ROHOŽE"

Transkript

1 Žilinská univerzita v Žiline Stavebná fakulta Študentská vedecká odborná činnosť Akademický rok ANTIVIBRAČNÍ ROHOŽE Meno a priezvisko študenta : Zdeňka Hadačová Zdeněk Tomšíček Ročník a odbor štúdia : 5.ročník-Konstrukce a dopravní stavby Vedúci práce : Ing. Petr Břešťovský Žilina :

2 Obsah: Anotace Úvod Vlastnosti antivibračních rohoží Materiály Výroba antivibračních rohoží Výroba z přírodního kaučuku Výroba z recyklované pryže Klasický způsob výroby Kryogenní způsob výroby Dodávka a pokládka rohoží Zkušební úseky na území ČR Zahraniční normy Německo Švýcarsko Belgie Itálie Zkoušky Měření statické tuhosti Měření statického modulu přetvárnosti podle české metodiky Dynamická zatěžovací zkouška s použitím lehké dynamické desky Závěr Literatura a zdroje... 20

3 Anotace Antivibrační rohože nebo podštěrkové rohože jsou jedním z nejúčinnějších prvků sloužících k tlumení vibrací od kolejové dopravy. Pokud jsou položeny na zemní pláň nebo pláň tělesa železničního spodku, mohou snížit přenos vibrací až o 20 db. Rohože jsou používány na vysokorychlostních tratích, železničních tratích, tramvajových tratí a metra. Rohože jsou obvykle vyráběny z přírodního kaučuku nebo z recyklátu z odpadových pneumatik. V současné době probíhá příprava OTP (obecných technických podmínek) pro použití antivibračních rohoží v České republice. Anti-vibration mats or ballast mats are one of the most effective methods of reducing vibration transmission from ballasted track. When installed under ballast, Ballast Mats isolate the track structure from the supporting foundation or subgrade, and can attenuate the transmission by 20 db in many cases. Ballast mats are used on high-speed lines, main lines, urban, light rail and metro. Layer of mat is typically mm thick usually made from natural rubber or rubber recyclate from waste tyres. Nowadays is in progress preparation of Czech technical regulations for using anti-vibration mats in railway lines in the Czech Republic. 1. Úvod Pro tlumení vibrací od kolejové dopravy slouží antivibrační rohože.dalšími samostatnými či doplňkovými prvky jsou pružné podložky, pod kolejnici, podkladnici, pod pražce a v neposlední řadě systém odpružené hmoty. Jednotlivé prvky mohou být použity samostatně, nebo všechny najednou, záleží na vlastnostech dráhy a požadavcích. Prvky mají pouze funkci tlumicí, nemají funkci nosnou, filtrační ani izolační. Rohože jsou velice flexibilní a je možno je použít na tratě železniční, tramvajové i na tratě metra. Antivibrační rohože se zpravidla dělí na: Rohože vkládané do konstrukčních vrstev a na zemní pláň. Podštěrkové rohože, pokládány přímo na pláň tělesa železničního spodku. V České republice neexistuje jednotný předpis pro antivibrační rohože. V rámci projektu CIDEAS jsme se zapojili do výzkumného týmu. Přispěli jsme zpracováním rešerše antivibračních rohoží a provedením zkoušek rohoží. 2. Vlastnosti antivibračních rohoží Antivibrační rohože plní tyto základní funkce: snižují vlivy zatížení od kolejové dopravy na těleso železničního spodku, snižují opotřebení kola a kolejnic, snižují vlastní namáhání železničního svršku, spodku a podloží, zvyšují pružnost železničního svršku a pokles kolejnic,

4 zvyšují jízdní komfort. 3. Materiály Podle materiálu, ze kterého se rohože vyrábějí, je můžeme rozdělit na : 1. rohože vyráběné z přírodního kaučuku, 2. rohože vyráběné ze syntetického kaučuku, 3. rohože vyráběné z recyklované pryže (recyklát). Rohože vyráběné z pryžového granulátu jsou spojovány pojivem na bázi polyuretanu nebo kapalným kaučukem. Antivibrační rohože musí vyhovovat pro použití v náročných podmínkách (dynamické zatížení od železniční dopravy). Materiál rohoží by měl splňovat minimálně tyto podmínky na odolnost: odolnost proti hydrolýze v horké páře, odolnost proti vodním roztokům kyselin, zásad a solí, odolnost proti destilované vodě (voda s nízkým množstvím minerálů) a mořské vodě, být chemicky neutrální a zdravotně nezávadný, odolnost vůči mikrobům, hořlavost B3. Struktura rohoží může být jednosložková (jednovrstvá), nebo vícesložková, tzv. sendvičová rohož (v tomto případě je složená ze dvou nebo více vrstev). U jednovrstvé struktury (viz obr. č. 1) plní jediná vrstva všechny požadované funkce, to znamená tlumící. U vícevrstvých rohoží je většinou horní vrstva ochranná a poté následují vrstvy tlumicí. Tato tlumicí vrstva může být navíc ze spodní strany opatřena další ochrannou vrstvou. Jedná se zpravidla o vrstvu geotextilie nebo vrstvu zřizovanou speciálním nástřikem. Obr. č. 1 Detail rohože vyrobené z recyklátu 4. Výroba antivibračních rohoží 4.1. Výroba z přírodního kaučuku Obecně výroba rohoží z přírodního a syntetického kaučuku spočívá v roztavení kaučukové hmoty a následném přidání příměsí ovlivňujících vlastnosti rohoží. Výslednou hmotou se na závěr vyplní formy pro požadované typy rohoží.

5 4.2. Výroba z recyklované pryže Výrobu granulátu lze provádět například těmito dvěmi způsoby: klasickým způsobem, kryogenním způsobem Klasický způsob výroby Základním materiálem pro výrobu granulátu jsou staré pneumatiky. Proces klasické výroby začíná roztříděním pneumatik z nákladních a osobních automobilů, a současně rozdělením na zimní a na letní pneumatiky. Obr. č. 2 Drtič pneumatik Třídění je velice důležité, aby si výrobek zachovával stejné vlastnosti. Po roztřídění se pneumatiky podélně rozříznou na polovinu a odstraní se z nich kovová výztuž. Poté jsou pneumatiky přepraveny dopravníkem do drtiče (viz obr. č. 2), kde jsou rozdrceny. Následně je z nich odstraněn chemlon a jemná vnitřní výztuž (viz obr. č. 3). Drcením vznikne granulát, který je podle použitých pneumatik jemný nebo hrubý. Granulát se při teplotě cca 80 C lije do formy a lisuje tlakem cca 10 MPa. Po zchladnutí je rohož vyjmuta z formy a přepravena do skladů, aby nebyla vystavena nepříznivým vlivům prostředí. Obvyklá tloušťka je v rozmezí mm Kryogenní způsob výroby Kryogenní způsob je obdobný, jen k rozdrcení pneumatik dochází tak, že se pneumatiky zchladí na velmi nízkou teplotu (pomocí kapalného dusíku nebo komerčních chladicích medií). Tím se materiál stane křehkým a snadno rozdrtitelným. Následný postup je stejný jako v kapitole Obr. č. 3 Jemné drátky s chemlonem 5. Dodávka a pokládka rohoží Rohože se před jejich přepravou ukládají na paletách nebo zabaleny do rolí. Rohože mohou být uloženy i volně na nákladním automobilu, nebo také složeny na paletách (viz obr. č. 4).

6 Obr. č. 4 Skladování rohoží Obr. č. 5 Rohože na paletách Uložení na staveništi by mělo trvat co nejkratší dobu (méně než jeden týden), aby nebyly rohože vystaveny dlouhodobému přímému slunečnímu svitu. Pokud toto nejde splnit, je nutno rohože chránit matným plastovým obalem. Položení rohože do kolejiště je možno provádět kolmo (viz obr. č. 6) nebo podélně vůči trati. Pokud jsou rohože uloženy do betonového koryta (popřípadě u fasád), měly by být konce rohoží zvednuty nahoru. Podloží by mělo být suché, rovné a mělo by splňovat požadovanou únosnost. Spojení se provádí pomocí polyuretanového lepidla. Rohože jsou spojeny k sobě většinou pomocí zámků, případně ještě přelepeny ochrannou páskou. Většina rohoží může být pojížděna vozidly s pneumatikami huštěnými vzduchem až tehdy, když je na rohože nasypána 10 až 20 cm vrstva štěrkodrtě (štěrku). Na rohožích by se vozidla neměla rychle rozjíždět ani zastavovat, a už vůbec ne otáčet. Obr. č. 6 Pokládka rohoží na zastávce Světice 6. Zkušební úseky na území ČR V současné době jsou zřízeny čtyři zkušební úseky na tratích SŽDC. 1. SŽDC začala zřizovat zkušební úseky antivibračních rohoží již v roce Prvním zkušebním úsekem byl 200 m dlouhý úsek v Horních Počaplech. Zde byly vkládány rohože z pryžového recyklátu BELAR (rozměry 1500 x 500 x 25 mm) od firmy BOHEMIAelast a.s.

7 2. V roce 2001 byl zřízen v oblasti nástupiště zastávky Starý Kolín druhý zkušební úsek. Zde byly vloženy do konstrukce pražcového podloží rohože z pryžového kompozitu USM 700 (1000 x 2000 x 25 mm) od firmy Pragoelast s.r.o. Na tomto úseku se vložily rohože bez zámků do první koleje a do druhé se zámkem, jenž umožní zaklesnutí rohoží do sebe. 3. V roce 2001 byl také položen úsek na mostě vedeného přes ulici Bělehradská (traťový úsek Praha hl. n. Praha Smíchov). Délka úseku je 29 m v koleji č. 1 a 33 m v koleji č. 2. Zde byly vloženy antivibrační rohože od firmy PHOENIX A.G. Hamburk z přírodního kaučuku typu PHOENIX S22-02 s délkou pásů 15 m, šířkou 0,65 m a tloušťkou 22 mm. 4. V roce 2006 byl zřízen 300 m dlouhý zkušební úsek v železničním uzlu Ústí nad Labem. Zde se použily antivibrační rohože z pryžového recyklátu od firmy Renogum Nilos a.s. typu AV 800 (1500 x 500 x 25 mm). Zatím posledním úsekem položení antivibrační rohoží, je zastávka Světice (viz obr. č. 6) na IV. tranzitního koridoru ČR. Byl uloženy v dubnu Úsek je dlouhý 500 m a byla zde použita rohož BE8 (1500 x 500 x 25 mm) od firmy BohemiaElast. Rohož byla položena do obou traťových kolejí. Z výsledků měření ze zkušebních úseků vyplývá, že nebyl zaznamenán rozpad geometrických parametrů koleje, proto nebyla snížena bezpečnost železničního provozu. Změřené vibrace po zřízení zkušebních úseků Starý Kolín, Horní Počaply a most přes ulici Bělehradská, nebylo možno porovnat s výchozím stavem. Vibrace ve většině případů splnily hygienickou normu, ale zlepšení se kvůli chybějícím původním měřením nepodařilo prokázat. Byl také monitorován stav použitých rohoží v úseku Starý Kolín a Horní Počaply, kde byly vyjmuty z koleje vzorky rohoží USM 700 a BELAR. Na nich bylo laboratorními zkouškami prokázáno, že nedošlo k výraznému ovlivnění jejich technických vlastností provozem. 7. Zahraniční normy První normy pro antivibrační rohože vznikly v Německu. Většina zahraničních norem na ně odkazuje. V následně uvedených normách se zkoušky rohoží shodují, ale jejich provádění se značně liší. Jsou rozdílné velikosti vzorků, doby cyklů zatížení i budící frekvence u dynamického modulu uložení Německo Německo je v používání rohoží nejdále, první technické podmínky dodací (TL ) nabyly platnosti již v roce V roce 2000 byly vydány jako drážní norma BN Norma je platná pro rohože na snížení namáhání štěrku. V přípravě je drážní norma BN , která se týká rohoží pro snížení šíření hluku v tuhých tělesech. Kromě drážních norem je od roku 2000 platná norma DIN Drážní norma BN Nové výrobky jsou testovány zkouškami: statický modul uložení, nízkofrekvenční modul uložení, tuhost vůči horizontálním zatěžovacím účinkům,

8 mechanická únavová pevnost, materiálové charakteristiky, odolnost proti vodě, odolnost proti mrazu, odolnost proti stárnutí v provozních podmínkách, zápalnost. Po splnění všech zkoušek jsou rohože testovány na zkušebních úsecích minimální délky 50 m po dobu 5 let. Norma DIN U antivibračních rohoží, které jsou vkládány pod kolejové lože, jsou prováděny tyto zkoušky: statický modul uložení, dynamický modul uložení, dynamické ztužení, ztrátový koeficient. U systému odpružené hmoty se mezi podloží a nosnou desku pevné jízdní dráhy vkládají celoplošné rohože. Rohože jsou testovány stejnými zkouškami jako rohože pod kolejové lože Švýcarsko Drážní pokyn (I-AM 05/02 Unterschottermatten) platí od roku Pokyn udává požadavky na rohože a na jejich pokládku. Dodavatelé musí splnit tyto zkoušky: statický modul uložení, dynamický modul uložení, ztrátový faktor (tlumení), komplexní modul smyku, mechanická pevnost, odolnost proti vodě, odolnost proti stárnutí, klimatická odolnost, samozhášivost. Zkoušky se provádí podle německé drážní normy. Pro konečné předání musí být splněny zkoušky statické a dynamické tuhosti s normovou štěrkovou deskou Belgie Technická specifikace pro dodávku tlumících rohoží pod štěrk (L-65 Fourniture de Tapis Amortisseurs Sous Balast) je platná od roku Obsahuje vlastnosti dodávaných rohoží a zkoušky těchto rohoží. Ze zkoušek jsou to: kontrola rozměrů, zkouška statické pružnosti a dynamické rigidity, chemický rozbor, pevnost v tahu a mez zlomení, odolnost proti roztržení, zkoušky únavy, zkoušky stlačení, odolnost proti stárnutí a stabilita odolnosti atmosférických podmínek. Pro každou dodávku podštěrkových rohoží větší než 50 m 3 musí být provedeny kontrolní zkoušky a u dodávek větších 200 m 3 musí být rohože certifikovány Itálie Norma pro elastomerové rohože pro železniční a tramvajové tratě (UNI 11059) je platná od roku Laboratorní testy se dělí na testy mechanických vlastností a funkční testy. Testy mechanických vlastnosti jsou kvazistatické, simulační, dynamické a dynamické testy volné oscilace. Funkční testy jsou testy trvalého zatížení, testy na únavu materiálu, testy mrazuvzdornosti s obsahem vody, testy odolnosti podmínkám prostředí (na vzduchu, ve vodě, v ozónové koncentraci), testy způsobilosti rohože a kontrolní testy geometrické stability rohože. 8. Zkoušky Po prostudování zahraničních norem, jsme zvolili dvě hlavní zkoušky antivibračních rohoží a jednu doplňkovou zkoušku.

9 Hlavní zkoušky: zkouška statické tuhosti, zkouška statického modulu přetvárnosti podle české metodiky. Doplňující zkouška: dynamická zatěžovací zkouška s použitím lehké dynamické desky Měření statické tuhosti Zkouška dle německé normy DB BN Unterschottermatten zur Minderung der Schotterbeanspruchung z roku [4] Postup měření: Vzorek antivibrační rohože byl zatížen tuhou ocelovou deskou (viz obr. č. 7) o rozměrech 300 mm x 300 mm x 30 mm statickou silou stupňovitě od 0 do 0,12 MN/m 2 (resp. 0,12 MPa) ve třech cyklech zatížení a odlehčení. Vyčíslení statické tuhosti bylo provedeno z třetího zatěžovacího cyklu. Rychlost zatěžování byla 1 mm/min. Výpočet statické tuhosti byl proveden v intervalu pro dolní napětí 0,02 MN/m 2 a horní napětí 0,10 MN/m 2 jako sečná tuhost podle vzorce: C stat = σ σ = d d 0,1 0,1 σ d 0,02 0,02 [N/mm 3 ] σ rozdíl horního a dolního napětí [N/mm 2 ] d rozdíl deformace antivibrační rohože [mm] Obr. č. 7 Měření Cstat Výsledky měření: Zde jako příklad bylo uvedeno měření statického modulu přetvárnosti u dvou vzorků antivibračních rohoží. Jedná se o vzorek VM1201 (syntetická pryž) s objemovou hmotností 775 kg.m -3 a o vzorek antivibračních rohoží BELAR (recyklát)

10 s objemovou hmotností 732 kg.m -3. Měření probíhalo v laboratorních podmínkách na ČVUT, Fakultě stavební. Tab. č. 1 Výsledky měření statické tuhosti rohože VM 1201od firmy Phoenix Datum: Rozměr zatěžovací desky: 0,30 x 0,30 m Teplota: 19 C Maximální tlak na desku: 0,12 MPa Vzorek: VM1201, vzorek 1 Objemová hmotnost: 775,3 kg.m -3 Zatížení Napětí Odečet na hodinkách Střední odečet Zatlačení mm mm mm kn N/mm ( )/4 0,00 0,00 18,28 17,59 16,89 15,66 17,11 0,00 1,80 0,02 19,13 18,37 17,32 16,17 17,75 0,64 3,60 0,04 19,49 18,76 17,55 16,37 18,04 0,94 5,40 0,06 19,74 19,00 17,70 16,51 18,24 1,13 7,20 0,08 19,92 19,21 17,83 16,63 18,40 1,29 9,00 0,10 20,09 19,38 17,94 16,73 18,54 1,43 10,80 0,12 20,25 19,55 18,06 16,83 18,67 1,57 9,00 0,10 20,16 19,45 17,99 16,78 18,60 1,49 7,20 0,08 20,02 19,30 17,90 16,70 18,48 1,38 5,40 0,06 19,85 19,11 17,78 16,59 18,33 1,23 3,60 0,04 19,64 18,88 17,61 16,45 18,15 1,04 1,80 0,02 19,30 18,52 17,38 16,25 17,86 0,76 0,00 0,00 18,47 17,74 16,98 15,79 17,25 0,14 1,80 0,02 19,12 18,44 17,43 16,19 17,80 0,69 3,60 0,04 19,49 18,83 17,63 16,37 18,08 0,97 5,40 0,06 19,73 19,06 17,77 16,52 18,27 1,17 7,20 0,08 19,91 19,25 17,90 16,63 18,42 1,32 9,00 0,10 20,07 19,42 18,00 16,73 18,56 1,45 10,80 0,12 20,23 19,59 18,11 16,83 18,69 1,59 9,00 0,10 20,13 19,48 18,05 16,78 18,61 1,51 7,20 0,08 19,99 19,33 17,95 16,70 18,49 1,39 5,40 0,06 19,85 19,17 17,85 16,60 18,37 1,26 3,60 0,04 19,61 18,92 17,68 16,45 18,17 1,06 1,80 0,02 19,27 18,56 17,47 16,25 17,89 0,78 0,00 0,00 18,50 17,77 17,00 15,81 17,27 0,16 1,80 0,02 19,15 18,46 17,44 16,21 17,82 0,71 3,60 0,04 19,51 18,85 17,64 16,39 18,10 0,99 5,40 0,06 19,75 19,08 17,78 16,53 18,29 1,18 7,20 0,08 19,93 19,27 17,91 16,65 18,44 1,34 9,00 0,10 20,09 19,44 18,02 16,74 18,57 1,47 10,80 0,12 20,24 19,60 18,12 16,84 18,70 1,60 9,00 0,10 20,14 19,49 18,06 16,79 18,62 1,52 7,20 0,08 20,00 19,33 17,96 16,70 18,50 1,39 5,40 0,06 19,83 19,15 17,84 16,60 18,36 1,25 3,60 0,04 19,62 18,92 17,69 16,46 18,17 1,07 1,80 0,02 19,27 18,56 17,47 16,26 17,89 0,79 0,00 0,00 18,51 17,78 17,01 15,82 17,28 0,18

11 Graf. 1 průměrné zatlačení zatěžovací čtvercové desky-vzorek VM1201 zatížení [MPa] 0,00 0,02 0,04 0,06 0,08 0,10 0,12 0,00 0,20 zatlačení [mm]... 0,40 0,60 0,80 1,00 1,20 1. zatěžovací větev 1. odlehčovací větev 2. zatěžovací větev 2. odlehčovací větev 3.zatěžovací větev 3.odlehčovací větev 1,40 1,60 C stat = σ σ = d d 0,1 0,1 σ d 0,02 0,02 0,1 0,02 = = 0,105 1,47 0,71 N/mm 3 Tab. č. 2 Výsledky měření statické tuhosti rohože BELAR od firmy BohemiaElast Datum: Rozměr zatěžovací desky: 0,30 x 0,30 m Teplota: 19 C Maximální tlak na desku: 0,12 MPa Vzorek: BELAR, vzorek 1 Objemová hmotnost: 737,6 kg.m -3 Zatížení Napětí Odečet na hodinkách Střední odečet Zatlačení mm mm mm kn N/mm ( )/4 0,00 0,00 16,83 15,58 17,48 15,76 16,41 0,00 1,80 0,02 17,25 15,96 17,82 16,13 16,79 0,38 3,60 0,04 17,58 16,35 18,15 16,39 17,12 0,70 5,40 0,06 17,89 16,69 18,47 16,68 17,43 1,02 7,20 0,08 18,18 17,04 18,79 16,96 17,74 1,33 9,00 0,10 18,46 17,37 19,11 17,22 18,04 1,63 10,80 0,12 18,74 17,69 19,42 17,48 18,33 1,92 9,00 0,10 18,63 17,55 19,29 17,37 18,21 1,80 7,20 0,08 18,42 17,31 19,04 17,17 17,99 1,57 5,40 0,06 18,16 17,00 18,75 16,92 17,71 1,30 3,60 0,04 17,86 16,64 18,41 16,64 17,39 0,97 1,80 0,02 17,49 16,24 18,05 16,32 17,03 0,61 0,00 0,00 16,97 15,72 17,61 15,88 16,55 0,13 1,80 0,02 17,30 16,11 17,96 16,17 16,89 0,47 3,60 0,04 17,62 16,48 18,25 16,41 17,19 0,78

12 Pokračování tab. č. 2 Zatížení Napětí Odečet na hodinkách Střední odečet Zatlačení mm mm mm kn N/mm ( )/4 5,40 0,06 17,92 16,83 18,58 16,69 17,51 0,71 7,20 0,08 18,20 17,16 18,90 16,96 17,81 0,41 9,00 0,10 18,47 17,49 19,21 17,22 18,10 0,11 10,80 0,12 18,73 17,79 19,50 17,46 18,37 0,16 9,00 0,10 18,62 17,65 19,37 17,35 18,25 0,04 7,20 0,08 18,40 17,39 19,11 17,14 18,01 0,20 5,40 0,06 18,14 17,08 18,82 16,89 17,73 0,48 3,60 0,04 17,84 16,72 18,48 16,60 17,41 0,80 1,80 0,02 17,47 16,32 18,12 16,28 17,05 1,16 0,00 0,00 16,99 15,75 17,64 15,89 16,57 1,64 1,80 0,02 17,33 16,16 17,99 16,19 16,92 1,29 3,60 0,04 17,65 16,53 18,29 16,43 17,23 0,98 5,40 0,06 17,95 16,87 18,62 16,72 17,54 0,67 7,20 0,08 18,22 17,20 18,93 16,98 17,83 0,38 9,00 0,10 18,48 17,51 19,23 17,23 18,11 0,10 10,80 0,12 18,74 17,80 19,52 17,47 18,38 0,17 9,00 0,10 18,61 17,64 19,36 17,34 18,24 0,03 7,20 0,08 18,41 17,40 19,12 17,14 18,02 0,19 5,40 0,06 18,15 17,10 18,83 16,89 17,74 0,47 3,60 0,04 17,85 16,74 18,49 16,61 17,42 0,79 1,80 0,02 17,48 16,34 18,14 16,30 17,07 1,15 0,00 0,00 17,01 15,77 17,66 15,90 16,59 1,63 Graf. 2 průměrné zatlačení zatěžovací čtvercové desky-vzorek BELAR zatížení [MPa] 0,00 0,02 0,04 0,06 0,08 0,10 0,12 0,00 0,20 0,40 zatlačení [mm]... 0,60 0,80 1,00 1,20 1,40 1,60 1,80 2,00 1.zatěžovací větev 1.odlehčovací větev 2.zatěžovací větev 2. odlehčovací větev 3.zatěžovací větev 3.odlehčovací větev C stat = σ σ = d d 0,1 0,1 σ d 0,02 0,02 0,1 0,02 = 1,7 0,15 = 0,05 N/mm 3

13 Vyhodnocení měření: Tab. č.3 Porovnání C stat v zahraničních normách Jak je vidět z tab. č. 3, zkoušené vzorky antivibračních rohoží by nebylo možno použít ve všech uvedených státech. U vzorku BELAR bylo naměřeno C stat =0,05 N.mm -3, což by se dalo použít v Německu a ve Švýcarsku jen do tratí s nižší rychlostí. Druhá zkoušená antivibrační rohož VM 1201 s C stat =0,105 N.mm -3 by se dala použít na všech tratích i s vyšší rychlostí Měření statického modulu přetvárnosti podle české metodiky Zkouška dle ČD (SŽDC) S4 příloha č. 5 Zjišťování modulu přetvárnosti. [5] Princip zkoušky: Statický modul přetvárnosti se zjišťuje zatěžovací zkouškou. Pro provedení této zkoušky se používá zkušební zařízení skládající se z kruhové desky o průměru 0,30 m, hydraulického lisu (ten musí být schopen vyvodit sílu o 20 % vyšší než je požadované zatížení desky a musí umožnit stupňovité zvyšování a snižování síly a její udržování bez kolísání po dobu několika minut), siloměru, indikátorových hodinek s dělením po 0,01 mm pro měření zatlačení desky, měřícího rámu s držáky indikátorových hodinek a opěrného rámu pro opření hydraulického lisu. Pro výpočet modulu přetvárnosti se použije obecně platný vztah: p r E = 1, 5 0 [MPa] y p měrný tlak na zatěžovací desku [MPa] r poloměr zatěžovací desky [m] y celkové průměrné zatlačení desky [m] Postup měření: Na zatěžovací desku se ve stejné vzdálenosti osadí troje indikátorové hodinky, jenž se upevní na měřící rám. Plné dosednutí jednotlivých částí zařízení se provede

14 krátkodobým zatížením nepřesahujícím 10 s a které nesmí vyvodit větší tlak než je 20 % max. zatížení desky. Po odlehčení a ustálení měřidel zatlačení se provede základní čtení. Zatížení se vnáší ve čtyřech stupních. Deformace se považuje za ustálenou, jestliže její změna během jedné minuty je 0,02 mm. Toto zatlačení se považuje pro dané zatížení jako konečné. Naměřené zatlačení desky se určí jako průměr všech tří zjištěných hodnot. Následně se zatížení zvyšuje na další stupeň. Takto se pokračuje až do maximálního stanoveného zatížení. Po dosažení předepsaného zatížení se zatěžovací deska stupňovitě odlehčí na nulu a cyklus se opakuje podruhé. Výsledky měření: Zde jako příklad bylo uvedeno měření statického modulu přetvárnosti u dvou vzorků různých typů antivibračních rohoží. Jedná se o stejné vzorky jako v kapitole 8.1. Měření probíhalo v laboratorních podmínkách na ČVUT, Fakultě stavební. Tab. č. 4 Výsledky měření statické tuhosti rohože BELAR Datum: Průměr zatěžovací desky: d = 0,30 m Teplota: 19 C Tlak na desku: p = 0,20 MPa Vzorek: BELAR, vzorek 1 Objemová hmotnost: ρ = 732,7 kg.m -3 Zatlačení zatěžovací desky y Střední Měrný tlak Měrný tlak v Zatlačení v mm hodnota v barech MPa v mm v mm ,00 0,00 14,70 17,85 13,06 15,20 0,00 26,89 0,05 15,67 18,62 13,94 16,08 0,87 51,48 0,10 16,40 19,37 14,66 16,81 1,61 76,10 0,15 17,22 20,20 15,46 17,63 2,42 100,32 0,20 18,00 21,00 16,24 18,41 3,21 76,10 0,15 17,62 20,61 15,86 18,03 2,83 51,48 0,10 17,02 19,99 15,26 17,42 2,22 26,89 0,05 16,21 19,16 14,46 16,61 1,41 0,00 0,00 14,96 17,95 13,32 15,41 0,21 26,89 0,05 15,96 18,95 14,26 16,39 1,19 51,48 0,10 16,74 19,75 15,01 17,17 1,96 76,10 0,15 17,47 20,50 15,74 17,90 2,70 100,32 0,20 18,08 21,12 16,34 18,51 3,31 76,10 0,15 17,70 20,73 15,96 18,13 2,93 51,48 0,10 17,12 20,12 15,38 17,54 2,34 26,89 0,05 16,31 19,29 14,58 16,73 1,52 0,00 0,00 15,03 18,02 13,39 15,48 0,28

15 Graf 3 průměrné zatlačení zatěžovací desky - vzorek rohože BELAR zatížení [MPa] 0,00 0,05 0,10 0,15 0,20 0,00 0,50 zatlačení [mm].. 1,00 1,50 2,00 2,50 1. zatěžovací větev 1. odlehčovací větev 2. zatěžovací větev 2.odlehčovací větev 3,00 3,50 y = 3,31 0,21 = 3,1 mm modul přetvárnosti z první zatěžovací větve: 1,5 p r 1,5 0,2 0,15 E 01 = = = 14,02 MPa y 0,00321 modul přetvárnosti ze druhé zatěžovací větve: 1,5 p r 1,5 0,2 0,15 E 02 = = = 14,52 MPa y 0,0031 poměr modulů z první a druhé zatěžovací větve: E02 14,52 = = 1,036 E 14,02 01 Tab. č. 5 Výsledky měření statické tuhosti rohože VM1201 Datum: Průměr zatěžovací desky: d = 0,30 m Teplota: 20 C Tlak na desku: p = 0,20 MPa Vzorek: VM1201, vzorek 1 Objemová hmotnost: ρ = 775,3 kg.m -3 Zatlačení zatěžovací desky y Střední Měrný tlak v Měrný tlak v Zatlačení v mm hodnota barech MPa v mm v mm ,00 0,00 14,06 12,00 11,81 12,62 0,00 26,89 0,05 15,39 13,73 12,85 13,99 1,37 51,48 0,10 15,81 14,16 13,18 14,38 1,76 76,10 0,15 16,16 14,51 13,46 14,71 2,09 100,32 0,20 16,47 14,83 13,72 15,01 2,38

16 Pokračování tab. č. 5 Zatlačení zatěžovací desky y Střední Měrný tlak v Měrný tlak v Zatlačení v mm barech MPa hodnota v mm v mm 76,10 0,15 16,25 14,60 13,55 14,80 0,38 51,48 0,10 15,95 14,30 13,31 14,52 0,10 26,89 0,05 15,54 13,88 13,00 14,14 0,28 0,00 0,00 14,18 12,20 11,95 12,78 1,64 26,89 0,05 15,45 13,71 12,92 14,03 0,39 51,48 0,10 15,86 14,14 13,25 14,42 0,00 76,10 0,15 16,20 14,49 13,52 14,74 0,32 100,32 0,20 16,52 14,81 13,77 15,03 0,62 76,10 0,15 16,30 14,58 13,60 14,83 0,41 51,48 0,10 16,00 14,27 13,36 14,54 0,13 26,89 0,05 15,58 13,84 13,04 14,15 0,26 0,00 0,00 14,23 12,27 11,97 12,82 1,59 Graf 4 průměrné zatlačení zatěžovací desky-vzorek VM1201 zatížení [MPa] 0,00 0,05 0,10 0,15 0,20 0,00 zatlačení [mm]... 0,50 1,00 1,50 1. zatěžovací větev 1.odlehčovací větev 2. zatěžovací větev 2.odlehčovací větev 2,00 2,50 y = 2,41 0,15 = 2,26 mm z první zatěžovací větve 1,5 p r 1,5 0,2 0,15 E 01 = = = 18,91 MPa y 0,00238 ze druhé zatěžovací větve: 1,5 p r 1,5 0,2 0,15 E 02 = = = 19,91 MPa y 0,00226

17 poměr modulů z první a druhé zatěžovací větve: E02 19,91 = = 1,053 E 18,91 01 Závěr měření: Vzorek BELAR od firmy BohemiaElast měl modul přetvárnosti 14,52 MPa. Vzájemný poměr modulů v první a druhé zatěžovací větvi vyšel 1,036. Vzorek VM 1201 od firmy Phoenix měl modul přetvárnosti 19,91 MPa. Vzájemný poměr modulů v první a druhé zatěžovací větvi je 1, Dynamická zatěžovací zkouška s použitím lehké dynamické desky Zkouška dle normy ČSN Rázové zkoušky. [6] Jedná se o zkoušku lehkou dynamickou deskou LDD 100 (viz obr. č. 8) patřící do skupiny nedestruktivních metod zkoušení. Zařízení je určeno pro okamžitou kontrolu kvalitativních parametrů zhutňovaných sypanin a konstrukčních vrstev. Princip zkoušky: Dynamická zatěžovací zkouška prováděná lehkou dynamickou deskou je zkušební metoda, při které se v zemině vyvodí zatížení rázem závaží. Doba rázu je 18 ms a max. síla F max =7,07 kn. V době nárazu se setrvačná síla závaží přenáší prostřednictvím kruhové desky do materiálu pod deskou. Důsledkem silového rázu dojde ke stlačení poloprostoru pod zatěžovací deskou. Podstata zkoušky spočívá ve stanovení odezvy (zde svislých průhybů) zkoušeného poloprostoru na zatížení rázem. Průhyby se odvozují z velikosti zrychleného akcelerometru. Ze zatlačení desky se vypočte rázový modul deformace M vd [MPa] dle vzorce: 2 ( 1 µ ) F M vd =. [MPa] d. y el y el velikost pružného průhybu pod středem zatěžovací desky [mm] µ Poissonovo číslo [ - ] F velikost síly [ N ] d průměr zatěžovací desky [mm] Rázový modul deformace M vd je rozdílný od modulu přetvoření E v2 z druhé zatěžovací větve při statické zatěžovací zkoušce. Vztah mezi rázovým modulem deformace a statickým modulem deformace je závislý na druhu a únosnosti zeminy a dá se vyjádřit srovnávacím měřením dle normy ČSN Postup měření: Měřící deska se usadí na povrch zkoušené zeminy (antivibrační rohože), který musí být rovný a deska musí dosedat po celé ploše. K desce se připojí propojovací

18 kabel a na desku se nasadí rázové zařízení a odjistí se aretační kolík na závaží rázového zařízení. Závaží se zdvihne a zajistí západkou v horní poloze. Měřící deska se zatlačí k povrchu zkoušené vrstvy jedním rázovým pulsem. Po odskoku se závaží zachytí a zdvihne do horní polohy a zajistí západkou. Provedou se 3 měřící rázy, po odrazu se vždy závaží zachytí v horní poloze (viz obr. č. 9). Výsledky měření se vytisknou pomocí vyhodnocovací jednotky a tiskárny. Měřící přístroj: Obr. č. 8 Schéma lehké dynamické desky (LDD) Lehká dynamická deska LDD 100 model 2006: měřící deska s instalovaným snímačem, rázové zařízení, elektronická vyhodnocovací jednotka, tiskárna typu RS-232C s akumulátorovým zdrojem, napáječ 220/12 V pro napájení a nabíjení akumulátorů jednotky a tiskárny, propojovací kabely, transportní kufřík a obal. Parametry měřícího přístroje: Měřený rázový modul deformace optimálně M vd = MPa Měřená výchylka 0,1 10 mm Pracovní teplota 0 40 C Průměr desky 300 mm Hmotnost desky se snímačem 15 kg Hmotnost závaží 10 kg Materiál ocel , ocel , dural Maximální rázová síla 7,07 kn ± 0,07 kn Doba rázového pulsu 18 ms ± 2 ms Obr. č. 9 Zkouška LDD na zastávce Světice Výsledky měření: Zde uváděné příklady výsledků měření pocházejí ze souboru měření, provedených katedrou železničních staveb fakulty stavební ČVUT, v železniční stanici Světice, v koleji č. 1. Měření bylo provedeno na rekonstruovaném úseku tratě IV. tranzitního koridoru ČR, kde byly na stabilizovanou vrstvu zemní pláně (vápenná stabilizace) pokládány antivibrační rohože BE8 od výrobce BohemiaElast. Měření bylo provedeno na antivibrační rohoži i na stabilizované vrstvě, a to v ose koleje, pod levou a pod pravou kolejnicí. Měření bylo provedeno po cca 50 m.

19 Graf 5 Graf 6 Graf 7 Graf 8 V grafu 5 a 7 jsou naměřené hodnoty poklesů na vápnem stabilizované zemní pláni. V grafu 6 a 8 jsou naměřené hodnoty poklesů na položených antivibračních rohoží na vápnem stabilizované zemní pláni. Závěr měření: Zde ukázkově jsou nabídnuty dvě měření v ose koleje. Na grafech 6 a 8 je jasně patrný vliv vložení antivibračních rohoží. Jedná se o významnou změnu velikosti pružného průhybu pod středem zatěžovací desky v řádech mm. Z toho vyplývá značné zmenšení rázového modulu deformace M vd. Předpokládáme, že bude LDD sloužit k rychlému zjišťování vlastností antivibračních rohoží. 9. Závěr Antivibrační rohože jsou v České republice stále novou záležitostí. Dosud se vše kolem antivibračních rohoží řídí nejednotnými pravidly. Neexistuje žádný předpis, který by to stanovoval vlastnosti a pokládku rohoží. Katedra železničních staveb je hlavním tvůrcem a koordinátorem vznikajícího předpisu.

20 V práci jsme zpracovali rešerši antivibračních rohoží u nás i v zahraničí. Podle námi zvolených zkoušek jsme porovnali výsledky dvou typů antivibračních rohoží. Výsledky naší práce budou použity v rámci programu CIDEAS pro SŽDC. Dalším stupněm by mělo být vytvoření Obecně technických podmínek pro antivibrační rohože, popřípadě úpravu předpisu ČD (SŽDC) S4 železniční spodek, Vzorových listů železničního spodku a Technických kvalitativních podmínek staveb státních drah (TKP). 10. Literatura a zdroje [1] Konference Recycling 2006 Možnosti využití pryžového recyklátu v konstrukci železničních a tramvajových tratí Ing. Leoš Horníček, Ph.D. [2] Konference Recycling 2007 Příprava technických předpisů pro použití antivibračních rohoží na železničních tratí v ČR Ing. Leoš Horníček, Ph.D. [3] TL [4] DB BN Unterschottermatten zur Minderung der Schotterbeanspruchung [5] Předpis ČD S4 Železniční spodek [6] ČSN Rázové zkoušky [7] Lehká dynamická deska LDD100 Návod k obsluze [8] Propagační materiály firmy Renogum Nilos a.s. Firma Montstav- Firma BOHEMIAelast- Firma Tiflex- Firma Phoenix- Firma Getzner-

Srovnávací měření modulů přetvárnosti podle metodiky ČD a DB informace o výsledcích grantu MD ČR

Srovnávací měření modulů přetvárnosti podle metodiky ČD a DB informace o výsledcích grantu MD ČR Martin Lidmila, Leoš Horníček, Hana Krejčiříková, Petr Tyc Srovnávací měření modulů přetvárnosti podle metodiky ČD a DB informace o výsledcích grantu MD ČR Klíčová slova: modul přetvárnosti, železniční

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta stavební. Konstrukce a dopravní stavby DIPLOMOVÁ PRÁCE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta stavební. Konstrukce a dopravní stavby DIPLOMOVÁ PRÁCE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Konstrukce a dopravní stavby DIPLOMOVÁ PRÁCE Porovnání stávající a nově navrhované zkoušky nízkofrekvenční dynamické plošné tuhosti podštěrkových rohoží

Více

Posouzení únosnosti železničního spodku z pohledu evropských norem

Posouzení únosnosti železničního spodku z pohledu evropských norem Posouzení únosnosti železničního spodku z pohledu evropských norem Hana KREJČ IŘ ÍKOVÁ, Leoš HORNÍČ EK, Martin LIDMILA Doc. Ing. Hana KREJČ IŘÍKOVÁ, CSc., Č VUT, Stavebnífakulta, Katedra železnič ních

Více

-Asfaltového souvrství

-Asfaltového souvrství Zvyšov ování únosnosti konstrukčních vrstev: -Silničního a železničního tělesat -Asfaltového souvrství Ing. Dalibor GREPL Kordárna rna a.s. I. Železniční (silniční) ) tělesot NOVÉ TRENDY VE VYUŽITÍ GEOSYNTETIK

Více

Konstrukce železničního svršku

Konstrukce železničního svršku Konstrukce železničního svršku Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 4. ročníku bakalářského studia oboru Konstrukce

Více

JUNIORSTAV Železniční konstrukce a stavby MATERIÁLOVÉ VLASTNOSTI ANTIVIBRAČNÍCH ROHOŽÍ Z PRYŽOVÉHO RECYKLÁTU

JUNIORSTAV Železniční konstrukce a stavby MATERIÁLOVÉ VLASTNOSTI ANTIVIBRAČNÍCH ROHOŽÍ Z PRYŽOVÉHO RECYKLÁTU MATERIÁLOVÉ VLASTNOSTI ANTIVIBRAČNÍCH ROHOŽÍ Z PRYŽOVÉHO RECYKLÁTU MATERIAL PROPERTIES OF ANTIVIBRATION MATTING PRODUCED OF RUBBER RECYCLATE Dagmar Tvrdková 1 Abstract Antivibration matting is elastic

Více

Zkoušení pružných podložek pod patu kolejnice

Zkoušení pružných podložek pod patu kolejnice Zkoušení pružných podložek pod patu kolejnice Autor: Miroslava Hruzíková, VUT v Brně, WP2 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v rámci

Více

ZDROJ HLUKU SYLOMER ZELEZOBETONOVY ZAKLAD

ZDROJ HLUKU SYLOMER ZELEZOBETONOVY ZAKLAD SYLOMER Trvale pružné pásy vyrobené na bázi polyatherurethanu (PUR) vhodné pro snížení vibrací a otřesů. Používají se jako trvale pružné podložky pod hlučné stroje, základy strojů ale i do základů budov.

Více

VYHODNOCENÍ LABORATORNÍCH ZKOUŠEK

VYHODNOCENÍ LABORATORNÍCH ZKOUŠEK VYHODNOCENÍ LABORATORNÍCH ZKOUŠEK Deformace elastomerových ložisek při zatížení Z hodnot naměřených deformací elastomerových ložisek v jednotlivých měřících místech (jednotlivé snímače deformace) byly

Více

OPTIMALIZACE NÁVRHU CB VOZOVEK NA ZÁKLADĚ POČÍTAČOVÉHO A EXPERIMENTÁLNÍHO MODELOVÁNÍ. GAČR 103/09/1746 ( )

OPTIMALIZACE NÁVRHU CB VOZOVEK NA ZÁKLADĚ POČÍTAČOVÉHO A EXPERIMENTÁLNÍHO MODELOVÁNÍ. GAČR 103/09/1746 ( ) OPTIMALIZACE NÁVRHU CB VOZOVEK NA ZÁKLADĚ POČÍTAČOVÉHO A EXPERIMENTÁLNÍHO MODELOVÁNÍ. GAČR 103/09/1746 (2009 2011) Dílčí část projektu: Experiment zaměřený na únavové vlastnosti CB desek L. Vébr, B. Novotný,

Více

NOVÉ TRENDY V UPEVNĚNÍ KOLEJNIC

NOVÉ TRENDY V UPEVNĚNÍ KOLEJNIC 27. 29. března 2012 2012 NOVÉ TRENDY V UPEVNĚNÍ KOLEJNIC Nicole Wiethoff Vossloh Fastening Systems GmbH, Werdohl, Německo 1. ÚVOD Současné moderní železniční tratě kladou vysoké požadavky na systémy upevnění

Více

Zvýšení kvality jízdní dráhy ve výhybkách pomocí zpružnění

Zvýšení kvality jízdní dráhy ve výhybkách pomocí zpružnění Zvýšení kvality jízdní dráhy ve výhybkách pomocí zpružnění Ing. Smolka, M. Doc. Ing. Krejčiříková, H., CSc. Prof. Ing. Smutný, J., Ph.D. DT - Výhybkárna a strojírna, a.s., Prostějov www.dtvm.cz Konference

Více

1. Uložení zdrojů vibrací a strukturálního hluku. Pružné uložení staveb

1. Uložení zdrojů vibrací a strukturálního hluku. Pružné uložení staveb Trvale pružné pásy vyrobené na bázi polyatherurethanu (PUR) vhodné pro snížení vibrací a otřesů. Výrobce Getzner Werkstoffe GmbH, Rakousko. Používají se jako trvale pružné podložky pod hlučné stroje, základy

Více

VÝHYBKY PRO VYSOKORYCHLOSTNÍ TRATĚ

VÝHYBKY PRO VYSOKORYCHLOSTNÍ TRATĚ VÝHYBKY PRO VYSOKORYCHLOSTNÍ TRATĚ Ing. Bohuslav Puda, DT výhybkárna a mostárna, Prostějov 1. Úvod Vývoj štíhlých výhybek a výhybek pro vysokorychlostní tratě je jedním z hlavních úkolů oddělení výzkumu

Více

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Katedra železničních staveb Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Konstrukce železniční tratě dopravní plochy a komunikace, drobné stavby a zařízení železničního spodku. Konstrukce železniční tratě Zkušební

Více

PROTOKOL číslo: / 2014

PROTOKOL číslo: / 2014 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ AKREDITOVANÁ ČIA pod č.1048 Thákurova 7, 166 29, Praha 6 ODBORNÁ LABORATOŘ - OL 181 telefon: 2 2435 5429 fax: 2 2435 3843 Zakázkové

Více

ZVÝŠENÍ KVALITY JÍZDNÍ DRÁHY VE VÝHYBKÁCH POMOCÍ ZPRUŽNĚNÍ

ZVÝŠENÍ KVALITY JÍZDNÍ DRÁHY VE VÝHYBKÁCH POMOCÍ ZPRUŽNĚNÍ 2012 27. 29. března 2012 ZVÝŠENÍ KVALITY JÍZDNÍ DRÁHY VE VÝHYBKÁCH POMOCÍ ZPRUŽNĚNÍ Ing. Marek Smolka, DT Výhybkárna a strojírna, a.s. Prostějov, Doc. Ing. Hana Krejčiříková, CSc., ČVUT FSv v Praze, Prof.

Více

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU Ing. Radek Bernatík SŽDC, s.o., Ředitelství, Obor traťového hospodářství, Praha 1. Úvod Geotechnický průzkum je soubor činností vedoucích ke zjištění a posouzení

Více

5. STANOVENÍ BOBTNACÍHO TLAKU

5. STANOVENÍ BOBTNACÍHO TLAKU Jedním z hlavních geotechnických požadavků kladených na materiál bariéry je také bobtnací schopnost. Schopnost absorbovat velké množství vody spojená se schopností zvětšovat objem, umožňuje například uzavírání

Více

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ Mechanické zkoušky statické a dynamické Úvod Vlastnosti materiálu, lze rozdělit na: fyzikální a fyzikálně-chemické; mechanické; technologické. I. Mechanické vlastnosti

Více

Sendvičové panely únosnost v osovém tlaku

Sendvičové panely únosnost v osovém tlaku Sendvičové panely únosnost v osovém tlaku Protokol o zkoušce Výrobce a dodavatel: ISMAT solution, s.r.o. Dolení 184, 411 85 Horní Beřkovice Obchodní rejstřík vedený u Krajského soudu v Ústí nad Labem,

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř stavební tepelné techniky K Cihelně 304, Zlín - Louky Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná

Více

Sylodyn Technický list materiálu

Sylodyn Technický list materiálu ND Sylodyn Technický list materiálu Materiál Barva Míchaný buňkový polyuretran zelená Standardní řada Sylodyn Statický rozsah užití Standardní rozměry Tloušťka:. mm Sylodyn ND mm Sylodyn ND Role:. m Šířka,.

Více

LABORATORNÍ ZKOUŠKY VZORKY LABORATORNÍ ZKOUŠKY. Postup laboratorních zkoušek

LABORATORNÍ ZKOUŠKY VZORKY LABORATORNÍ ZKOUŠKY. Postup laboratorních zkoušek LABORATORNÍ ZKOUŠKY Jednou z hlavních součástí grantového projektu jsou laboratorní zkoušky elastomerových ložisek. Cílem zkoušek je získání pracovního diagramu elastomerových ložisek v tlaku a porovnání

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř stavební tepelné techniky K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky 2. Laboratoř akustiky K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky 3. Laboratoř otvorových výplní K Cihelně

Více

Sylodyn Technický list materiálu

Sylodyn Technický list materiálu NC Sylodyn Technický list materiálu Materiál Barva Míchaný buňkový polyuretran žlutá Standardní řada Sylodyn Statický rozsah užití Standardní rozměry Tloušťka:. mm Sylodyn NC mm Sylodyn NC Role:. m Šířka,.

Více

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 14/2011

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 14/2011 RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB, 162 00 Praha 6 Tel. 235 361 220, 608 111 271 ZPRÁVA č. 14/2011 o expertním stanovení únosnosti, zbytkové životnosti a zesílení Komunikace Kaštanka - Jílové Zpracováno pro

Více

Závěrečná zpráva interního grantového projektu ČVUT CTU

Závěrečná zpráva interního grantového projektu ČVUT CTU ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra železničních staveb Závěrečná zpráva interního grantového projektu ČVUT CTU32111 Databázové zpracování modulů přetvárnosti z vybraných úseků

Více

Sendvičové panely smykový test výplňového materiálu čtyřbodovým ohybem

Sendvičové panely smykový test výplňového materiálu čtyřbodovým ohybem Sendvičové panely smykový test výplňového materiálu čtyřbodovým ohybem Protokol o zkoušce Výrobce a dodavatel: ISMAT solution, s.r.o. Dolení 184, 411 85 Horní Beřkovice Obchodní rejstřík vedený u Krajského

Více

BEZSTYKOVÁ KOLEJ NA MOSTECH

BEZSTYKOVÁ KOLEJ NA MOSTECH Ústav železničních konstrukcí a staveb 1 BEZSTYKOVÁ KOLEJ NA MOSTECH Otto Plášek Bezstyková kolej na mostech 2 Obsah Vysvětlení rozdílů mezi předpisem SŽDC S3 a ČSN EN 1991-2 Teoretický základ interakce

Více

Sylodyn Technický list materiálu

Sylodyn Technický list materiálu NF Sylodyn Technický list materiálu Materiál Barva Míchaný buňkový polyuretran ialová Standardní řada Sylodyn Statický rozsah užití Standardní rozměry Tloušťka:. mm Sylodyn NF mm Sylodyn NF Role:. m Šířka,.

Více

CESTI Workshop KOLEJCONSULT & servis, spol. s r.o., WP2. WT 2 Drážní svršek. 2_3 Pevná jízdní dráha

CESTI Workshop KOLEJCONSULT & servis, spol. s r.o., WP2. WT 2 Drážní svršek. 2_3 Pevná jízdní dráha CESTI Workshop 2013 KOLEJCONSULT & servis, spol. s r.o., WP2 WT 2 Drážní svršek 2_3 Pevná jízdní dráha Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky

Více

Pilotové základy úvod

Pilotové základy úvod Inženýrský manuál č. 12 Aktualizace: 04/2016 Pilotové základy úvod Program: Pilota, Pilota CPT, Skupina pilot Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit praktické použití programů GEO 5 pro výpočet

Více

Sendvičové panely únosnost při celoplošném zatěžování

Sendvičové panely únosnost při celoplošném zatěžování Sendvičové panely únosnost při celoplošném zatěžování Protokol o zkoušce Výrobce a dodavatel: ISMAT solution, s.r.o. Dolení 184, 411 85 Horní Beřkovice Obchodní rejstřík vedený u Krajského soudu v Ústí

Více

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 Úloha 1 Návrh jednokolejné železniční tratě konstrukce železniční tratě Z jakých částí se skládá konstrukce železniční tratě?

Více

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 23/2012

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 23/2012 RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB, 162 00 Praha 6 Tel. 235 361 220, 608 111 271 ZPRÁVA č. 23/2012 o expertním stanovení únosnosti, zbytkové životnosti a zesílení Staveništní komunikace Chodov 2. měření Zpracováno

Více

PRŮZKUMNÉ PRÁCE, KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ A ŽIVOTNOST ŽELEZNIČNÍHO SPODKU

PRŮZKUMNÉ PRÁCE, KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ A ŽIVOTNOST ŽELEZNIČNÍHO SPODKU 2012 27. 29. března 2012 PRŮZKUMNÉ PRÁCE, KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ A ŽIVOTNOST ŽELEZNIČNÍHO SPODKU Ing. Ladislav Minář, CSc. a kolektiv KOLEJCONSULT & servis, spol. s r.o. 1. ÚVOD V současné době uplynulo 19

Více

Bezstyková kolej. (Continuous Welded Rail) Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb

Bezstyková kolej. (Continuous Welded Rail) Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb (Continuous Welded Rail) Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Co je bezstyková kolej? Kolej s průběžně svařenými kolejnicemi o délce nejméně: q 150 m (podle předpisu SŽDC

Více

Shrnutí poznatků z konference AV 13 Ing. Petr Mondschein, Ph.D.

Shrnutí poznatků z konference AV 13 Ing. Petr Mondschein, Ph.D. Shrnutí poznatků z konference AV 13 Ing. Petr Mondschein, Ph.D. 27.11.2013, České Budějovice TRENDY v AV Trendy v asfaltových technologiích AV 11 Nízkoteplotní směsi Protihlukové úpravy Zvyšování životnosti

Více

Konstrukční vrstvy tělesa železničního spodku modernizovaných tratí

Konstrukční vrstvy tělesa železničního spodku modernizovaných tratí Mojmír Nejezchleb Konstrukční vrstvy tělesa železničního spodku modernizovaných tratí Klíčová slova: modernizace železničních tratí, železniční spodek, pražcové podloží, těleso železničního spodku, konstrukční

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK NA MOSTĚ.

TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK NA MOSTĚ. TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK NA MOSTĚ. Autor: Pavel Ryjáček, ČVUT, WP3 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v rámci projektu

Více

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 V

Více

Zesilování dřevěného prvku uhlíkovou lamelou při dolním líci. Zde budou normové hodnoty vypsány do tabulky!!!

Zesilování dřevěného prvku uhlíkovou lamelou při dolním líci. Zde budou normové hodnoty vypsány do tabulky!!! Zesilování dřevěného prvku uhlíkovou lamelou při dolním líci jméno: stud. skupina: příjmení: pořadové číslo: datum: Materiály: Lepené lamelové dřevo třídy GL 36h : norma ČSN EN 1194 (najít si hodnotu modulu

Více

ÚNOSNOST VOZOVEK. Ilja Březina. 26. Listopadu 2012; RHK Brno, Výstaviště 1

ÚNOSNOST VOZOVEK. Ilja Březina. 26. Listopadu 2012; RHK Brno, Výstaviště 1 ÚNOSNOST VOZOVEK Ilja Březina 26. Listopadu 2012; RHK Brno, Výstaviště 1 1 ÚNOSNOST VOZOVEK Únosnost vozovky je schopnost konstrukce vozovky a podloží přenášet dopravní zatížení, které se vyjadřuje zatížením

Více

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 7 ŽELEZNIČNÍ SPODEK A ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 7 ŽELEZNIČNÍ SPODEK A ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 7 ŽELEZNIČNÍ SPODEK A ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické

Více

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ J a n V a l á š e k a T a d e á š Z ý k a, J U T A a. s. D a t u m : 28. 11. 2018 Umístění geotextilií v konstrukci Funkce geotextilií Typy geotextilií Umístění

Více

Všeobecné podmínky PP. 1.1 Základní informace

Všeobecné podmínky PP. 1.1 Základní informace Všeobecné podmínky PP 1.1 Základní informace ELMO-PLAST, a.s., Alojzov 171, 798 04 Alojzov, Czech republic Potrubí je vyráběno z ekologického polypropylen s vysokým modulem pružnosti. Materiál má optimální

Více

Metody diagnostiky v laboratoři fyzikální vlastnosti. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. Ing. Petr Cikrle, Ph.D.

Metody diagnostiky v laboratoři fyzikální vlastnosti. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. Metody diagnostiky v laboratoři fyzikální vlastnosti Ing. Ondřej Anton, Ph.D. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. OBSAH Vzorky betonu jádrové vývrty Objemová hmotnost Dynamické moduly pružnosti Pevnost v tlaku Statický

Více

SÍLY MEZI KOLEM A KOLEJNICÍ A JEJICH MĚŘENÍ. Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice

SÍLY MEZI KOLEM A KOLEJNICÍ A JEJICH MĚŘENÍ. Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice SÍLY MEZI KOLEM A KOLEJNICÍ A JEJICH MĚŘENÍ Zdeněk Moureček VÚKV Praha a.s www.vukv.cz mourecek@vukv.cz Radek Trejtnar SŽDC s.o. www.szdc.cz trejtnar@szdc.cz Železniční dopravní cesta 2010 Pardubice 23.

Více

Infrastruktura kolejové dopravy

Infrastruktura kolejové dopravy Infrastruktura kolejové dopravy O n d ř e j T r e š l ČVUT FD, Ústav dopravních systémů (K612) Téma č. 3 Železniční spodek Anotace: těleso železničního spodku klasifikace a parametry zemin a hornin konstrukční

Více

V PODKLADNÍCH VRSTVÁCH

V PODKLADNÍCH VRSTVÁCH CHOVÁNÍ GEOSYNTETIK V PODKLADNÍCH VRSTVÁCH Ing. Petr Hubík GEOMAT s.r.o. Separace materiálů pomocí geosyntetik Geosyntetika používaná pro stabilizaci konstrukčních vrstev komunikací GEOSYNTETICKÉ VÝROBKY

Více

Pružné spoje 21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

Pružné spoje 21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03-TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ohybem

Více

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky IMG Bohemia, s.r.o. Průmyslová 798, 391 02 Sezimovo Ústí divize vytlačování Vypracoval: Podpis: Schválil: Ing.Pavel Stránský Ing.Antonín Kuchyňka Verze: 01/08 Vydáno dne: 3.3.2008 Účinnost od: 3.3.2008

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody 2

Identifikace zkušebního postupu/metody 2 Pracoviště zkušební laboratoře:. Laboratoř stavební tepelné techniky K Cihelně 304, Zlín - Louky 2. Laboratoř akustiky K Cihelně 304, Zlín - Louky 3. Laboratoř otvorových výplní K Cihelně 304, Zlín - Louky

Více

Výhybky pro rychlá spojení

Výhybky pro rychlá spojení DT - Výhybkárna a strojírna, a.s. Dolní 3137/100, 797 11 Prostějov, Česká republika www.dtvm.cz, e-mail: dt@dtvm.cz EN ISO 9001 EN ISO 3834-2 EN ISO 14001 OHSAS 18001 Výhybky pro rychlá spojení 21.11.2013

Více

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové Zlepšování zemin Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti, zmenšení deformací nebo i zmenšení propustnosti. Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním

Více

1. přednáška. Petr Konvalinka

1. přednáška. Petr Konvalinka EXPERIMENTÁLNÍ METODY MECHANIKY 1. přednáška Petr Konvalinka 1. Úvod hospodárnost ve využívání stavebních materiálů vede k nutnosti zkoumat podrobně vlastnosti těchto materiálů experimenty podávají často

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody

Identifikace zkušebního postupu/metody List 1 z 6 Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního flexibilního rozsahu je k dispozici v laboratoři u vedoucího

Více

þÿ L a b o r a t o r n í t e s t o v á n í s p o jo k o l þÿ t y p u v c e m e n t oa t p k o v ý c h d e s k

þÿ L a b o r a t o r n í t e s t o v á n í s p o jo k o l þÿ t y p u v c e m e n t oa t p k o v ý c h d e s k DSpace VSB-TUO http://www.dspace.vsb.cz OpenAIRE þÿx a d a s t a v e b n í. 2 0 1 1, r o. 1 1 / C i v i l E n g i n e e r i n g þÿ L a b o r a t o r n í t e s t o v á n í s p o jo k o l þÿ t y p u v c

Více

Poznatky s vývojem a ověřením asfaltových směsí typu RBL

Poznatky s vývojem a ověřením asfaltových směsí typu RBL Poznatky s vývojem a ověřením asfaltových směsí typu RBL Autoři: Petr Bureš, Jiří Fiedler, Jiří Kašpar EUROVIA CS, WP1 Spolupráce na projektu s ČVUT a VUT Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra

Více

Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky METODIKA

Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky METODIKA *MVCRX03CZJ5X* MVCRX03CZJ5X Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky METODIKA PROVÁDĚNÍ KONTROL PROVOZUSCHOPNOSTI POŽÁRNÍ TECHNIKY A VĚCNÝCH PROSTŘEDKŮ POŽÁRNÍ

Více

Podklad musí být hladký, čistý a bez nerovností. Izolaci nelze aplikovat, pokud jsou na ploše výstupky, otřepy, hřebíky, šrouby, kamínky atd.

Podklad musí být hladký, čistý a bez nerovností. Izolaci nelze aplikovat, pokud jsou na ploše výstupky, otřepy, hřebíky, šrouby, kamínky atd. λ Izolace vakuová má využití v místech, kde není dostatek prostoru pro vložení klasické tepelné izolace. Je vhodná i do skladeb podlah s podlahovým vytápěním. Používá se ve stavebnictví (v nezatížených

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Vybavení komunikací e) Protihluková zařízení a stěny, clony

Více

Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin

Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin Jaromír Zelenka 1, Jakub Vágner 2, Aleš Hába 3, Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin Klíčová slova: vypružení, flexi-coil, příčná tuhost, MKP, šroubovitá pružina 1.

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY http://www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno

Více

*MVCRX008KC9M* MVCRX008KC9M prvotní identifikátor

*MVCRX008KC9M* MVCRX008KC9M prvotní identifikátor *MVCRX008KC9M* MVCRX008KC9M prvotní identifikátor Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky METODIKA PROVÁDĚNÍ KONTROL PROVOZUSCHOPNOSTI POŽÁRNÍ TECHNIKY A

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 19.100; 91.080.40 Květen 2012 ČSN 73 2011 Nedestruktivní zkoušení betonových konstrukcí Non-destructive testing of concrete structures Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru. Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc.

Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru. Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Beton z požárního hlediska Ohnivzdorný materiál: - nehořlavý -tepelně izolační Skupenství:

Více

Použití minerálních směsí v konstrukčních vrstvách tělesa železničního spodku

Použití minerálních směsí v konstrukčních vrstvách tělesa železničního spodku ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTA 2016 OLOMOUC, 18. 20. DUBNA 2016 Použití minerálních směsí v konstrukčních vrstvách tělesa železničního spodku Ing. Petr Jasanský Správa železniční dopravní cesty, státní organizace,

Více

Interakce ocelové konstrukce s podložím

Interakce ocelové konstrukce s podložím Rozvojové projekty MŠMT 1. Úvod Nejrozšířenějšími pozemními konstrukcemi užívanými za účelem průmyslové výroby jsou ocelové haly. Základní nosné prvky těchto hal jsou příčné vazby, ztužidla a základy.

Více

Závěry konference Asfaltové vozovky 2017

Závěry konference Asfaltové vozovky 2017 Závěry konference Asfaltové vozovky 2017 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice Motto: Asfaltové vozovky bezpečná cesta k prosperitě Zhodnocení konference Témata Moderní trendy v materiálech a konstrukcích,

Více

Sedání piloty. Cvičení č. 5

Sedání piloty. Cvičení č. 5 Sedání piloty Cvičení č. 5 Nelineární teorie (Masopust) Nelineární teorie sestrojuje zatěžovací křivku piloty za předpokladu, že mezi nulovým zatížením piloty a zatížením, kdy je plně mobilizováno plášťové

Více

DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY

DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY ABSTRAKT Václav Ráček 1 Jan Vodička 2 Jiří Krátký 3 Matouš Hilar 4 V příspěvku bude uveden příklad návrhu drátkobetonu pro prefabrikované segmentové ostění tunelu. Bude

Více

Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání

Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání Počítačová podpora statických výpočtů Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání 1) Vlastnosti materiálů při dynamickém namáháni ) Základní vztahy teorie kmitání s jedním stupněm volnosti Katedra konstrukcí

Více

Technická data Příručka pro projektování

Technická data Příručka pro projektování Technická data Příručka pro projektování www.styrodur.com Doporučené použití 1. Doporučené použití Styrodur NOVINKA Styrodur 2800 C 3000 CS 3035 CS 4000 CS 5000 CS Obvodové 1) podlahové desky Obvodové

Více

2.A Přehled dokumentace předkládané k hlavní prohlídce

2.A Přehled dokumentace předkládané k hlavní prohlídce 2.A Přehled dokumentace předkládané k hlavní prohlídce V následujících bodech je uveden základní přehled dokumentace a souhrn dokladů předkládaný zhotovitelem a odsouhlasený stavebním dozorcem pro mostní

Více

Využití kompozitních materiálů v leteckém průmyslu

Využití kompozitních materiálů v leteckém průmyslu Využití kompozitních materiálů v leteckém průmyslu Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Využití kompozitních materiálů v leteckém průmyslu

Více

05.05 a.b.c.d.e 5a, 7

05.05 a.b.c.d.e 5a, 7 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a

Více

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE)

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Laboratorní cvičení z předmětu "Kontrolní a zkušební metody" Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Zadání: Na základě výsledků tahové zkoušky podle norem ČSN EN ISO 527-1 a ČSN EN ISO 527-3 analyzujte

Více

Experimentální výzkum vlivu zesílení konstrukce valené klenby lepenou uhlíkovou výztuží

Experimentální výzkum vlivu zesílení konstrukce valené klenby lepenou uhlíkovou výztuží EXPERIMENTÁLNÍ VÝZKUM KLENEB Experimentální výzkum vlivu zesílení konstrukce valené klenby lepenou uhlíkovou výztuží 1 Úvod Při rekonstrukcích památkově chráněných a historických budov se často setkáváme

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I Zkoušky mechanické Autor přednášky: Ing. Daniela ODEHNALOVÁ Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu ZKOUŠENÍ mechanických vlastností

Více

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE Ing. Michal Sedláček, Ph.D. Tunelářské odpoledne 3/2011 14.9.2011 NAVRHOVÁNÍ DEFINITIVNÍHO OSTĚNÍ - základní předpisy - koncepce návrhu - analýza

Více

Ing. Pavla Nekulová Ing. Jaroslava Dašková, Ph.D , Praha

Ing. Pavla Nekulová Ing. Jaroslava Dašková, Ph.D , Praha Výzkumný projekt TA02030479 Zavedení zrychlené laboratorní metody podle pren 12697-49 k měření protismykových vlastností povrchů vozovek a jejich vývoje v závislosti na dopravním zatížení pro snížení nehodovosti

Více

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Dr. Ing. Roman Růžek Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s. Praha 9 Letňany ruzek@vzlu.cz Základní rozdělení zkoušek pro ověření

Více

1.3 Členění stavby na stavební projekty D. Stavební část SO 06 Železniční svršek SO 07 Železniční spodek SO 08 Železniční přejezd v km 2,362

1.3 Členění stavby na stavební projekty D. Stavební část SO 06 Železniční svršek SO 07 Železniční spodek SO 08 Železniční přejezd v km 2,362 2 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE Jedná se o jednokolejný železniční přejezd v obci Babice, nezabezpečený. Celkové délka 5,00m a stávající šířka 5,00 m na trati Olomouc - Krnov, přes účelovou komunikaci. Osa silniční

Více

Nestmelené a stmelené směsi

Nestmelené a stmelené směsi Nestmelené a stmelené směsi do podkladních vrstev pozemních komunikací Dušan Stehlík Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací stehlik.d@fce.vutbr.cz Aplikace evropských

Více

Technická zpráva. ČSN EN ISO 9001:2000 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN EN ISO 18001:1999 Oprávnění OBÚ ČSN z2:1994

Technická zpráva. ČSN EN ISO 9001:2000 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN EN ISO 18001:1999 Oprávnění OBÚ ČSN z2:1994 Strojírny Podzimek, s. r. o. Čenkovská 1060, CZ 589 01 Třešť Tel.: +420 567 214 550 Fax: +420 567 224 405 E-mail: strojirny@podzimek.cz http: www.podzimek.cz/machinery Technická zpráva ČSN EN ISO 9001:2000

Více

Podložky pod ložnou plochou pražce a jejich pozitivní vliv na geometrickou polohu koleje

Podložky pod ložnou plochou pražce a jejich pozitivní vliv na geometrickou polohu koleje Vědeckotechnický sborník ČD č. 21/2006 Roman Adamek Podložky pod ložnou plochou pražce a jejich pozitivní vliv na geometrickou polohu koleje Klíčová slova: podpražcová podložka, USP, betonový pražec, ocelový

Více

SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Praha Rohanský ostrov 641, Praha 8

SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Praha Rohanský ostrov 641, Praha 8 Pracoviště zkušební laboratoře: 1 Rohanský ostrov 2 Zbraslav K Výtopně 1226, 156 00 Praha - Zbraslav 3 Fyzikálních veličin K Výtopně 1226, 156 00 Praha - Zbraslav Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy

Více

TA Sanace tunelů - technologie, materiály a metodické postupy Zesilování Optimalizace

TA Sanace tunelů - technologie, materiály a metodické postupy Zesilování Optimalizace Jaroslav Lacina, Martin Zlámal SANACE TUNELŮ TECHNOLOGIE A MATERIÁLY, SPÁROVACÍ HMOTY PRO OSTĚNÍ TA03030851 Sanace tunelů - technologie, materiály a metodické postupy Zesilování Optimalizace Petr ŠTĚPÁNEK,

Více

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN CEMVIN FORM - Desky pro konstrukce ztraceného bednění Vysoká pevnost Třída reakce na oheň A1 Mrazuvzdornost Vysoká pevnost v ohybu Vhodné do vlhkého

Více

Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0

Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0 Strana: 1 /8 Výtisk č.:.../... ZKV s.r.o. Zkušebna kolejových vozidel a strojů Wolkerova 2766, 272 01 Kladno ZPRÁVA č. : Z11-065-12 Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0 Vypracoval:

Více

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Zkušební laboratoř TZÚS Praha, s.p., pobočka TIS Prosecká 811/76a, Praha 9

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Zkušební laboratoř TZÚS Praha, s.p., pobočka TIS Prosecká 811/76a, Praha 9 Pracoviště zkušební laboratoře: 1. ZL TZÚS Praha, s. p., TIS Prosecká 811/76a, 190 00 Praha 9 Prosek 3. Zkušební věž bezpečnostních komponent výtahů U Průhonu 14, Praha 7 2. Značky Praha s. r. o. Černý

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, Praha 6

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře:. OL 3 Odborná laboratoř stavebních materiálů. OL 4 Odborná laboratoř konstrukcí pozemních staveb 3. OL 3 Odborná laboratoř stavební mechaniky 4. OL 33 Odborná laboratoř

Více

4.3.2 Druhy nepřímých zkušebních metod kontroly míry zhutnění 10

4.3.2 Druhy nepřímých zkušebních metod kontroly míry zhutnění 10 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.20; 93.020 Červen 2015 ČSN 72 1006 Kontrola zhutnění zemin a sypanin Compaction control of engineering fills Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 72

Více

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2 PŘÍKLADY 1 Objemová hmotnost, hydrostatické váhy P1.1 V odměrném válci je předloženo 1000 cm 3 vody. Po přisypání 500 g nasákavého lehčeného kameniva bylo kamenivo přitíženo hliníkovým závažím o hmotnosti

Více

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005: SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Olomouc U místní dráhy 939/5, Nová Ulice, Olomouc

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005: SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Olomouc U místní dráhy 939/5, Nová Ulice, Olomouc Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Olomouc 2. Chotýšany Chotýšany 86, 257 28 Chotýšany 3. Semimobilní laboratorní kontejnery umístěny na aktuální adrese Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující

Více

ULTRA SOLID PP KANALIZAČNÍ POTRUBÍ Z PP S ROBUSTNÍ PLNOSTĚNNOU KONSTRUKCÍ VYRÁBĚNÉ DLE ČSN EN 1852

ULTRA SOLID PP KANALIZAČNÍ POTRUBÍ Z PP S ROBUSTNÍ PLNOSTĚNNOU KONSTRUKCÍ VYRÁBĚNÉ DLE ČSN EN 1852 ULTRA SOLID PP KANALIZAČNÍ POTRUBÍ Z PP S ROBUSTNÍ PLNOSTĚNNOU KONSTRUKCÍ VYRÁBĚNÉ DLE ČSN EN 1852 Environment is our challenge velmi vysoká kruhová tuhost v rozsahu SN 8 - SN 16 plnostěnná konstrukce

Více

Posouzení piloty Vstupní data

Posouzení piloty Vstupní data Posouzení piloty Vstupní data Projekt Akce Část Popis Vypracoval Datum Nastavení Velkoprůměrová pilota 8..07 (zadané pro aktuální úlohu) Materiály a normy Betonové konstrukce Součinitele EN 99 Ocelové

Více