ZPRAVODAJ VINOHRADSKÉHO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRAVODAJ VINOHRADSKÉHO"

Transkript

1 ZPRAVODAJ VINOHRADSKÉHO SBORU CÍRKVE BRATRSKÉ FILIPSKÝM 4,4 RADUJTE SE V PÁNU VŽDYCKY, ZNOVU ŘÍKÁM, RADUJTE SE!

2 BIBLICKÝ ÚVODNÍK: Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte je ve jméno Otce, Syna i Ducha svatého a učte je, aby zachovávali všecko, co jsem Vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku. Matouš 28.19,20 Petr mu odpověděl Jsi-li to Ty, poruč mi, ať přijdu k Tobě po vodách! A On řekl: Pojď! Petr vystoupil z lodi, vykročil na vodu a šel k Ježíšovi. Matouš 14.28,29 Ježíšův velký příkaz k učedníkům, který jim řekl před tím, než odešel ke svému Otci, byl velmi jasný jít a získávat učedníky ze všech národů. Strávil s nimi tři roky, učil je, vychovával a obětoval se za ně, nakonec za ně zaplatil poslední oběť, aby byli dobře připraveni pokračovat v práci, kterou On začal, a aby budovali Jeho Církev. Druhý výše uvedený odkaz nám připomíná jednu z těch zvláštních učebních lekcí, která jsem si jist zanechala v jeho učednících trvalý dojem. Za bouřky Ježíš kráčel po vodě. Při jiné události v evangeliích, zuřila bouřka, když apoštolové byli ve člunu na Galilejském jezeře, Ježíš byl s nimi ve člunu a převzal kontrolu nad větrem a vlnami. Ale tentokrát ho nechali na pobřeží. Tváří tvář přírodním živlům byli tito silní rybáři naplněni strachem. Když Ježíš viděl jejich nouzi, vydal se k nim pěšky po hladině. Nejenom, že měli strach, ale dokonce si mysleli, že je to duch nebo přízrak. Ale vzápětí Ježíš řekl: Vzchopte se. To jsem já. Nebojte se. Přesně ta útěcha, kterou potřebovali slyšet. Jaká lekce pak následovala pro učedníky? Petr, který vždycky, když měl šanci, využil každou příležitost otevřeně mluvit, zakřičel na Ježíše, aby ho zavolal na vodu. Bible docela jasně uvádí, že Petr vystoupil ze člunu a kráčel vstříc Ježíši. S očima upřenýma na Ježíše také kráčel po vodě. Trvalo to do té doby, než odvrátil svůj zrak od Ježíše a pohlédl na živly, které ho obklopovaly, na sílu větru a bouřlivé vlny, které ohrožovaly jeho život stejně jako život dalších učedníků. Kvůli tomu se však začal topit. Volal o pomoc. Ježíš k němu přišel proto, aby ho zachránil. Napomenul ho pro krátké trvání jeho víry a pochybování a pomohl mu zpátky do člunu. Jsem si jist, že Petr nikdy nezapomněl na tuto zázračnou chůzi víry po vodě. Avšak mojí otázkou je, co se z této události naučili další učedníci. Určitě začali o trochu více rozumět tomu, kým Ježíš ve skutečnosti je, i tomu, že Mu mohou důvěřovat obzvláště v dobách zlých, když mají problémy, a také že víra je opravdovou vírou jenom tehdy, když jsme ochotni ji prakticky uplatnit a vyjít ze člunu! Na začátku nového roku je dobré se podívat na svou víru znovu, od základu, a rozvažovat, co znamená pro nás v každé z našich jedinečných situací uplatňovat víru v praxi, abychom naplnili Ježíšovo přikázání, které nám dal. A to je získávat Mu učedníky ze všech národů.(brian Sedgwick)

3 BOHOSLUŽBY V ÚNORU PRAVIDELNÁ SETKÁNÍ: PO 18:30 zkouška hudební skupiny (sál 1. p.) ÚT 18:00 skupinka seniorů (1x za 14 dní přízemí) ÚT 18:00 biblická hodina (POZOR! 1. února výjimečně NENÍ) ST 17:00 mládež Rybičky (suterén) ČT 18:30 skup. mladých u Tomaškovičových (1x za 14 dní) PÁ 16:00 dorost Domeček a Klíček + fotbal po dorostu PÁ 18:00 zkouška sboru KVAS (sál 1. p) NE 9:30 bohoslužba (1. NE v měsíci vždy s Večeří Páně) DALŠÍ SETKÁNÍ: pastorálka kazatelů v Havlíčkově Brodě 5.2. v 9:30 kurz 1. pomoci Dorostová unie u nás 8.2. v 17:00 porada sborové diakonie (přízemí) ve 13:15 táborová porada (suterén) ve 14:30 setkání seniorů (přízemí) v 18:30 setkání mediků 2M (přízemí) v 17:00 staršovstvo (přízemí) In-spiro motivační akce pro sb. pracovníky (Č. Most) 6.3. v 9:30 dop.bohosl. neděle ETS s pořádáním sbírky NAROZENINY V ÚNORU Sokolová Marie 2.2. Marková Marie 3.2. Wagenknecht Tomáš 3.2. Šulc Miroslav 7.2. Benešová Anna Kremláčková Jiřina Somolová Olga Mazaný Ondřej Mošnerové Lydie Marek Samuel Čásenská Marta Kaleta Benjamin Pelech Ondřej Drahorádová Julie Wagenknecht Lukáš Hošková Zuzana Slouka Martin 2.3. INFORMACE ZE STARŠOVSTVA: Staršovstvo přijalo Sáru Lindrovou za přípravnou členku a Petra Jonáše za plnoprávného člena sboru. Máme radost, že Pán Bůh přidává do našeho sboru další, kteří ho chtějí následovat.

4 Staršovstvo doporučilo našeho vikáře Viktora Gliera k ordinaci pro službu kazatele. Viktor působí na stanici Zbraslav jako vikář od června 2007, od října 2009 převzal odpovědnost také za druhou stanici našeho sboru v Řevnicích. Na obou místech vede staršovstvo, slouží kázáním každou neděli na Zbraslavi a 2 3x v měsíci v Řevnicích, kde je shromáždění v neděli odpoledne. Naše církev má ústavu a řád, kterými se řídí. Změny v těchto dokumentech provádí konference na základě návrhů. Naše staršovstvo podalo RCB koncem roku konferenční návrh k úpravě čl. 100, 101 týkající se církevního sňatku. O ostatních návrzích i o tom, jak postupuje projednávání našeho návrhu, se dočtete v dalších Zpravodajích. Jirka a Lucka Soljakovi přestoupili z Řevnic zpátky do mateřského sboru, tak je tu častěji uvidíme. INFORMACE Z HOSPODÁŘSKÉ RADY: Na programu bylo shrnutí stavu prací ve sb. domě, revizí a úkolů. Revize: Koncem minulého roku proběhla revize hasících přístrojů. Čekáme na dokončení revize komínů, které je zapotřebí k revizi plynu. Revize elektřiny ve společných prostorách je hotova, další je plánována dle předpisů. Letos by měla proběhnout revize hromosvodů. Nájemní byty: Po celkové rekonstrukci bytu po Švecových, máme nyní nové nájemníky Jonášovi. Petr Jonáš rozšířil řady členů hospodářské rady. V podkrovním bytě po Mazaných jsou Uhrovi. Tomáš Uher si pronajal i přilehlou kancelář pro UKH. Mezi nepříjemné a náročné činnosti patří dohady s dlužníky nájemného. Nejedná se o zde vyjmenované. Dále řešíme drobné opravy v nájemních bytech, jako jsou opravy žaluzií apod. Havárie: Každá zima prověří náš dům a nebylo tomu jinak i letos. Kalamitní stav si vyžádal shoz sněhu ze střechy, který při oblevě ohrožoval chodce na chodníku. Shoz jsme zajistili svými silami. Tíha sněhu dále poškodila okap do dvora, ze kterého teklo na balkon u schodiště mezi 2. a 3. patrem a došlo k promočení zdi až do bytu kazatele. Okap je opraven, ale balkon byl pro jistotu zakryt plachtou, aby nedocházelo k dalším škodám. Plánovaná oprava izolace balkonu bude provedena až potom, co dovolí počasí. Nyní řešíme opravu havárie kanalizačního odpadu, která zasahuje ze suterénu až do velkého sálu. Ostatní: Na jaře bude naplánovaná brigáda, na kterou se můžete těšit a hojně se zapojit.

5 Řešení problému s akustikou velkého sálu je zatím na úrovni úvah. Chystáme v tomto oslovit nejprve odborníka na architekturu. Chceme dbát především na vhodnost doplňků a sladěnost s interiérem. V tomto týdnu proběhl odvoz starého nábytku a jiného nepořádku ze společných prostor a půdy. V tomto ohledu vás prosíme, abyste ve společných prostorách nezanechávali jakékoliv předměty. DALŠÍ AKTUÁLNÍ INFORMACE: Zpívání s besídkovými dětmi ukončil Samuel Marek, který v této službě věrně vytrval řadu let, za což mu děkujeme. Štafetu převzali čtyři střídající se jednotlivci nebo dvojice, a to vždy takto: 1. NE v měsíci Petr Pelech, Katka Krausová; 2. NE v měsíci Jakub Matějka; 3. NE v měsíci Veronika Jonášová; 4. NE v měsíci Eva a Jarda Petříčkovi (zatím nepotvrzeno). Případné prohozy si jmenovaní dojednávají mezi sebou. Před týdnem jsme se dozvěděli, že náš vikář Viktor Glier dostal a přijal nabídku služby ve sboru CB v Novém Městě nad Metují. Je pravděpodobné, že bude tímto sborem zvolen a do konce září 2011 se přestěhuje. Staršovstvo Vinohrad se staršovstvy Řevnic a Zbraslavi v tomto týdnu zahájila hledání Viktorova nástupce. V úvahu připadá hlasování členů našeho sboru o některém, již ordinovaném kazateli CB, nebo přidělení vikáře Radou CB. Obě varianty se též dají zkombinovat. Je možné, že bude nalezena ještě jiná varianta řešení. V náplni práce se jedná o duchovní službu spojenou pro obě stanice současně, kterou Viktor Glier obětavě plní, za což mu děkujeme. MODLITEBNÍ OKÉNKO: Modleme se za své bratry a sestry ve sboru, zvláště za ty, kteří jsou nemocní nebo osamělí. Prosme za ochotu lidí navštěvovat je a posilovat v jejich těžké situaci. Prosme za moudrost pro vládce. Modleme se za upřímnou radost z evangelia, modleme se za to, abychom si stále připomínali radostnou zvěst a abychom ji i v tom duchu radosti dokázali předávat svým bližním i vzdáleným. Modleme se za Ondřeje Šímu a Koubovy. Modleme se za moudrost a požehnání pro přípravy některých změn v řádu CB jednak tedy pro starší v našem i ostatních sborech a také pro konferenční komise, aby projednávaly Boží vůli a ne svoji.

6 DOPORUČUJEME: Poslední kniha Jana Balabána (člena sboru ČCE v Ostravě) Převzato ze Zpravodaje ČCE v Ostravě protože toto téma se, myslím si, týká nás všech, tedy i Církve bratrské (s laskavým svolením Aleše Wrany). Četli jsme si doma poslední posmrtně vydanou knihu ostravského evangelíka J. Balabána. Tato kniha je hodně o naší církvi, proto jsem pro vás vybral jednu kapitolu. Těžké čtení, těžké přemýšlení. aw BALABÁN, J. Zeptej se táty (s ) Brány kriminálu, brány kriminálu Ty sis vždycky potrpěl na silná slova, pomyslela si Marta Nedomová na adresu Petra Wolfa a položila 5 hustě popsaných stránek na stůl. Jak snadno se přátelství zvrhne ve svůj opak. Jako by ta předpona ne byla ke slovu přátelství neviditelně připojena od samého počátku. Pružina pasti, která teď sklapla, se stlačovala už v dobách, kdy si byli Petr s Janem nejbližší. V 70. letech, kdy Petra Wolfa kvůli jeho nekompromisním postojům předvolávali na výslechy a Janovi šmejdili fízlové v ordinaci i v dokumentaci. Tehdy spolu donekonečna řešili, kam až může člověk ustoupit. Partaj rozhodně ne: ale co svaz mládeže, revoluční odbory, marxismus na vysokých školách, vojenská přísaha, volby? Ta slova se Martě zjevovala napsaná černými literami na tankové zeleni. Jako označení místností v nějakém bunkru, ve kterém jsme žili a ubližovali si v něm navzájem. Těm dveřím se nedalo vyhnout. V církvi se tehdy vyskytl případ, který jim jasně ukázal, kam až ustoupit nelze. Vyšlo najevo, že jeden ze seniorů, což je evangelická obdoba biskupů, byl pravidelným informátorem statní bezpečnosti, odměňovaným zejména možností jezdit do ciziny na různé církevní konference. Jezdil do Londýna, do Basileje, do Washingtonu, dokonce do Kalkaty za Matkou Terezou, a vždy o tom velmi poutavě vyprávěl na následných biblických setkáních. Lidé, kteří byli nejdále v Bulharsku, mu viseli na rtech. Co vyprávěl svému řídícímu důstojníkovi, to se nevědělo tehdy a neví ani dnes. V roce sedmdesát devět se o tom v církvi nesmělo mluvit. Bylo nebezpečné o tom byť jen vědět. Lidé, kteří to věděli, pak měli problém. Mluvit s tím člověkem? Podávat mu ruku? Poslouchat jeho kázání? Jsou to kolaborantstvím nakažené řeči, a nebo je to ještě pořád náš starý bratr Alois, jak jsme ho znali předtím? Někteří se snažili vše ignorovat. Jiní se obrnili vírou v bratra Aloise, který by takovou věc prostě neudělal, i když ji udělal. On přece nikomu neublížil, třebaže bylo pár lidí vyhozeno z práce nebo se ocitlo ve vyšetřovací vazbě. Já věřím, že ne! Víra a lež se svařily v cosi nechutného.

7 Marta si připomněla ten pocit hnusu, když tenkrát Petr Wolf všechno potvrdil. Musel se dostavit k výslechu statní policie a nejhorší, co si z něj odnesl, bylo zjištění, že náš senior donáší na lidi z církve. Je to, jak se vyjádřil vyšetřovatel s křivým úsměvem na rtech, rozumný člověk a vy byste, pane Wolf, už měl taky dostat rozum a všichni bychom měli pokoj. Pokoj. Ten váš pokoj. Martou zalomcoval třicet let starý hněv. Nebyl by to sice zrovna pokoj Boží, který převyšuje každé lidské pomyšlení, ale přece jen klid. Když budeš rozumný, tak se ti možná nic nestane. Nepřijdeš o práci, budeš mít pokoj. Jako když jsme po sobě s Janem občas v hádce řvali: Dej mi pokoj! Jen takový pokoj jsme si mohli dát. Neobtěžování, v nejlepším případě. Tohle bylo vyznání slabých a ustrašených. Žádný pokoj v duši, nová šance, okno naděje. Jen: Hoď jim to tam, ať máš pokoj. Tohle bylo vyznání nás všech. Různá byla jen ta hranice, kam až člověk mohl ustoupit. Ale my jsme přece věděli, jak to tehdy říkal Petr Wolf, o skutečném pokoji, který je darem, nikoliv nárokem. Který nekoupíš ani nezařídíš ani si nezasloužíš. Kdybych ten dar v sobě necítila, nebo aspoň naději na něj, říká si teď Marta, nikdy bych se nespojila s mužem, nikdy bych neměla děti. Zemřela bych jako zahořklá jalová stará panna. Proto jsme se vůbec mohli mít rádi, proto jsme nezemřeli třicet let před smrtí protože jsme mohli mít naději, že je možné dosáhnout skutečného míru, pokoje, toho ticha, které bylo u Boha už před stvořením světa. A tady, v téhle kuchyni, seděl náš nejlepší přítel, zoufal si nad tím hrozným zjištěním, že náš bratr v Kristu je lhář a udavač nehodný následování. Jan tehdy říkal, že každému se to může stát. Musíme mu pomoci. Když to přizná a vysloví, tak se vrátí. Pokání ho očistí. Jan byl uzdravovatel a chtěl uzdravovat. Petr Wolf byl člověk přísný na sebe i na druhé. Zažil chudobu, nedostal vzdělání, které by si zasloužil, jen těžký život, který si nezasloužil. A proto řekl tvrdé slovo: Běda tomu, skrze koho pohoršení vychází. A protože byl také člověk poctivý, dodal: Běda nám. Musíš umět odpustit, říkal mu tehdy Jan. Vyléčit ránu. Odpustit můžeš jinému člověku, ale sobě odpustit nemůžeš, a my jsme v tom s ním, s Aloisem, jedna církev, jedno tělo. Bůh nám může odpustit, ale my sami sobě ne. Stál tam tehdy s očima planoucíma a Marta byla přesvědčena, že má pravdu. Kolem se prostírala samota. Jeho žena jaksi změkla a zhloupla, dcery se stavěly proti jeho nárokům, církev ho zradila. Neměl pořádnou práci, neměl peníze. Chtěl být jen poctivý a pravdivý, ale začínal být především divný. Ty si to možná umíš zdůvodnit, Jene, ale já nepřijmu nic, čemu nebudu moci věřit! Já si svého života zas tak necením!

8 To řekl a bez rozloučení se hrnul ven ze dveří. Jan běžel za ním, aby mu připomněl jeho ženu a dcery a všechno, čeho by si v životě cenit měl. Mluvili spolu na chodníku před domem skoro hodinu. Marta se na ně dívala z kuchyňského okna, na tu hroznou gestikulaci, na to nekonečné přecházení tam a zpět. A tehdy poprvé zatoužila, aby byl Petr Wolf vzat z tohoto světa. Jako Eliáš, jako Mojžíš, jako Enoch, který chodil už jenom s Bohem. Aby nemusel zpodivínštět, ve všech se zklamat, se všemi se rozejít, všechny proklít. Jak už to měl napsáno na očích tehdy, v té chvíli pohoršení, a jak se to potom rok za rokem plnilo. Kéž by tehdy po ulici přijel vůz s ohnivými koly a odvezl ho do nějakého nebe, které by si zasloužil. A já bych tady nemusela číst o tom, jak nás Pán všechny potrestá. Jako bych to sama nevěděla. Informace o sboru: Adresa: Římská 43, Praha 2, Česká republika Telefon: , mail: vinohrady@cb.cz Web: Správce sboru a kazatel: Pavel Mošner Místopředseda staršovstva: Samuel Marek Číslo účtu: /0800, Česká spořitelna Příspěvky do Zpravodaje: Pavel Mošner mosner.pavel@volny.cz Martin Slouka martin.slouka@centrum.cz

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Bible pro děti představuje Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

KONFERENCE Poznámky pro účastníky

KONFERENCE Poznámky pro účastníky PROZKOUMEJTE velké životní otázky KONFERENCE pro účastníky Brno, Česká republika 13. 14. ledna 2012 SETKÁNÍ 1 Vize pro službu mladým lidem SETKÁNÍ 2 Co je Alfa pro mládež? Kurz Alfa pro mládež představuje

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Pro plnohodnotný křesťanský život a společné soužití členů Křesťanského sboru Pyšely (KSP) přijímáme následující články. Článek I Cíle a poslání (KSP) Cíle a poslání

Více

Anděl Páně - Angelus Domini

Anděl Páně - Angelus Domini Ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen. Pane, děkujeme ti za naše společenství, kde můžeme prožívat chvíle společně. Děkujeme ti, že jsme se mohli znovu sejít. Ať sestoupí Duch Svatý mezi nás a obklopuje

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Slavnost Narození Páně 25. prosince (vigilie, v den slavnosti) V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jednorozeného Syna, abychom měli život skrze něho. S touto vírou se modleme

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 23.4.2011 16/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 23.dubna 2011 9.30 12.00 Bohoslužba Večeře Páně uvádí br. Bohumil Špinar ml.

Více

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 26.3.2011 12/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 26.března 2011 9.30 12.00 Bohoslužba Večeře Páně uvádí br. Bohumil Špinar ml.

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak JEŽÍŠ ZAČÍNÁ UČIT Ono období v životě Ježíše Krista, které se začíná jeho odchodem z Nazaretu a končí jeho smrtí na kříži, nazýváme veřejný život Kristův. Říkáme veřejný život protože Ježíš strávil ony

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34 2. Neděle v mezidobí Cyklus A J 1,29-34 Čtení z knihy proroka Izajáše. Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

mladší žáci PoznejBibli / 6 / 4 O: Jak se jmenovali dva rybáři? p a O O: Co Ježíš řekl dvěma rybářům? Doplň chybějící písmena:

mladší žáci PoznejBibli / 6 / 4 O: Jak se jmenovali dva rybáři? p a O O: Co Ježíš řekl dvěma rybářům? Doplň chybějící písmena: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Pán Ježíš povolává Petra Máš nějakého nejlepšího přítele? Ježíš věděl, že

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Církev bratrská v Ostravě

Církev bratrská v Ostravě Církev bratrská v Ostravě Sborová oznámení PROSINEC 2012 PRAVIDELNÝ PROGRAM: ÚTERÝ 9:30 Maminec STŘEDA 15:00 Klub seniorů STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina PÁTEK 15:00 Dorost (www.cb.cz/ostrava/archa)

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

ZPRAVODAJ VINOHRADSKÉHO SBORU CÍRKVE BRATRSKÉ

ZPRAVODAJ VINOHRADSKÉHO SBORU CÍRKVE BRATRSKÉ 2010 12 ZPRAVODAJ VINOHRADSKÉHO SBORU CÍRKVE BRATRSKÉ Informace o sboru: Adresa: Římská 43, 120 00 Praha 2, Česká republika Telefon: 224 253 056, mail: vinohrady@cb.cz Web: http://cb.cz/praha2 Správce

Více

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Bohoslužba se koná na podzim (4. neděle v září), z podnětu ERC. Předložený liturgický formulář je soustředěn k připomínce křtu podle liturgie,

Více

Měsíčník členů a přátel sboru

Měsíčník členů a přátel sboru 10 2015 Měsíčník členů a přátel sboru Očekáváte mnoho, a je z toho málo. Co přivezete domů, to rozfoukám. A proč? praví Hospodin zástupů. Protože můj chrám je v troskách a vy se staráte každý jen o svůj

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

PoznejBibli. Lukášovo evangelium

PoznejBibli. Lukášovo evangelium Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. Příběh Ježíš uzdravuje muže Přečti si Lukáš 5,17-26 2 Klíčový verš: Lukáš 5,20

Více

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky Bible pro děti představuje Princ z řeky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.)

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) 2. ledna S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme za církev, aby byla v dnešním světě prorockým, statečným a kompetentním

Více

Střešovický. evangelík. na červen 2013

Střešovický. evangelík. na červen 2013 Střešovický evangelík na červen 2013 Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Praze 6 Střešovicích Náměstí Před Bateriemi 22, 162 00 Telefon fary a faráře Pokorného 224 312 107, kurátora Fendrycha

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 10.3.2012 10/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 10. března 2012 9.30 10.30 Sobotní škola uvádí Haluzová Helena 10.30 10.45 Přestávka

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20 Slavnost Nejsvětější Trojice Cyklus B Mt 28,16-20 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka

Více

Přehled svátečních setkání a bohoslužeb LIBEREC, modlitebna Masarykova 22:

Přehled svátečních setkání a bohoslužeb LIBEREC, modlitebna Masarykova 22: Kontakty Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Liberci farář Filip Susa, tel. 603 916 856, kurátor Lubor Franců, tel. 728 826 699 telefon do kanceláře: 488 588 658 http: liberec evangnet.cz, mail:

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají.

Správné porozumění. 1. kapitola. Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. 1. kapitola Správné porozumění Evangelizace = ti, kteří znají Ježíše, o něm říkají těm, kteří jej neznají. Jsem přesvědčen, že se všichni shodneme na tom, že evangelizace je něco, k čemu jsou křesťané

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

2.12.2012 1. neděle adventní

2.12.2012 1. neděle adventní 2.12.2012 1. neděle adventní Milost vám a pokoj od toho, kterýž jest, kterýž byl a kterýž přijíti má. Rozjásej se, sijónská dcero, dcero jeruzalémská, propukni v hlahol! Hle, přichází k tobě tvůj král,

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Církev bratrská v Ostravě

Církev bratrská v Ostravě Církev bratrská v Ostravě Sborová oznámení PROSINEC 2012 PRAVIDELNÝ PROGRAM: ÚTERÝ 9:30 Maminec STŘEDA 15:00 Klub seniorů STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina PÁTEK 15:00 Dorost (www.cb.cz/ostrava/archa)

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48 3. neděle velikonoční Cyklus B Lk 24,35-48 Píseň na úvod 1. [: Můj Pán mne pozval ke stolu svému, to protože On rád mne má :] 3x On má mne, má mne rád. Úkon kajícnosti PANE NÁS BOŽE, SMILUJ SE NAD NAMI

Více

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi.

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Pohřební obřad V kostele v obřadní síni Otevření Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen Introit A Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Introit B Pochválen buď Bůh a Otec našeho

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist.

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. 1 Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. Benjamín je poslední, s nímž Jákob mluví o jeho životním poslání. Byl druhým synem milované Ráchel,

Více

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A O V O C E B O Ž Í H O D U C H A VERŠE K NAUČENÍ: Galatským 5:22-23a Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. 1. Korintským 13:4

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

Zpravodaj Vinohradského sboru Církve bratrské

Zpravodaj Vinohradského sboru Církve bratrské 2012 02 03 Zpravodaj Vinohradského sboru Církve bratrské BIBLICKÝ ÚVODNÍK: Žízeň Člověk, kamaráde, je především savec, prohlásil nedávno v restauraci U Fleků můj přítel Vašek. Vašek není věřící, takže

Více

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen.

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Kázání, Levice, 25.10.2015 Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Jan 6:14 21 Když lidé viděli znamení, které Ježíš učinil, říkali: "Opravdu je to ten Prorok, který má přijít na svět!"

Více

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého,

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 1,8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec

Více

4. neděle po Zjevení. 1. února 2015

4. neděle po Zjevení. 1. února 2015 4. neděle po Zjevení 1. února 2015 kniha Soudců 23Pelištejská knížata se shromáždila, aby obětovala velkou oběť svému bohu Dágonovi a aby se oddala radovánkám. Řekli: Náš bůh nám vydal do rukou Samsona,

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH 29. Pašije Cyklus C J 8,1-11 POZORNĚ NASLOUCHEJ!!! Nasloucháme Evangeliu K: Pan s vámi. L: I s Tebou K: Slova svatého evangelia podle Lukáše L: Sláva Tobě Pane Udělej křížek

Více

Jan Křtitel. 1. Izrael

Jan Křtitel. 1. Izrael Jan Křtitel 1. Izrael 2. Šema Izrael Lk 1, 5-8 Za dnů judského krále Heroda žil kněz, jménem Zachariáš, z oddílu Abiova; měl manželku z dcer Áronových a ta se jmenovala Alžběta. Oba byli spravedliví před

Více

César farao Herodes Jakub

César farao Herodes Jakub Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: První Vánoce - To není možné! Jaký nejlepší dárek jsi kdy k Vánocům

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

Církev bratrská v Ostravě

Církev bratrská v Ostravě Církev bratrská v Ostravě Sborová oznámení DUBEN 2013 PRAVIDELNÝ PROGRAM: ÚTERÝ 9:30 Maminec STŘEDA 15:00 Klub seniorů STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina PÁTEK 15:00 Dorost (www.cb.cz/ostrava/archa)

Více

28.5.2011 21/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

28.5.2011 21/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 28.5.2011 21/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 28. května 2011 9.30 10.30 Sobotní škola - uvádí Liebl Petr Společná píseň č.

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

dobroučské neděle 25. června 2006 12. neděle v mezidobí Modlitba z 12. neděle v mezidobí

dobroučské neděle 25. června 2006 12. neděle v mezidobí Modlitba z 12. neděle v mezidobí dobroučské farnosti neděle 25. června 2006 12. neděle v mezidobí 26/2006 Modlitba z 12. neděle v mezidobí Svatý Bože, dej ať jsme naplněni úctou a láskou k tobě. Vždyť ty nás stále miluješ, staráš se o

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve únor 2009 3. ročník/2. číslo Jsi světlem, Kriste, jsi obrazem Otcovy tváře, Tvá láska září nám v temnotách... Slovo úvodem Milí sourozenci v Kristu, není

Více

Slovo dětem: Píseň ze Svítá:

Slovo dětem: Píseň ze Svítá: 1 Vršovice 5.12.2010 Pozdrav: Milé děti, milé sestry, milí bratři, vítám vás na bohoslužbách v 2. neděli adventní, při kterých bude pokřtěna Viktorka Venclů a zdravím vás apoštolským pozdravem: Milost

Více

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství. Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést. Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s

Více

Pozvání na večer modliteb a chval. Hledáme byt LISTOPAD/2015

Pozvání na večer modliteb a chval. Hledáme byt LISTOPAD/2015 Kontakty KAZATEL Rostislav Staněk tel: 602 323 941 email: rostislav.stanek@cb.cz STARŠÍ Jiří Kubát tel: 605 421 299 email: kubat.jiri@tiscali.cz Jiří Lejsek tel: 734 473 808 email: lejsek.jiri@gmail.com

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 29.12. 30.12. 31.12. 1.1. 2.1. 3.1. 4.1. Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů 6. den v oktávu Narození Páně 6. den v oktávu Narození Páně Slavnost

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

VINOHRADSKÝ ZPRAVODAJ

VINOHRADSKÝ ZPRAVODAJ VINOHRADSKÝ ZPRAVODAJ 44/2010 Modlitebna CASD - Londýnská 30 - Praha 2 - Vinohrady CÍRKEV ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE P r o g r a m s o b o t n í b o h o s l u ž b y 6. listopadu 2010 9.30-10.30 Sobotní škola

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Téma: NERVY V KÝBLU. Téma: JE TO NA TOBĚ (UMÍME SE ROZHODOVAT?) Téma: JE TŘEBA BÝT IN? (aneb CO SE SVÝM VZHLEDEM?)

Téma: NERVY V KÝBLU. Téma: JE TO NA TOBĚ (UMÍME SE ROZHODOVAT?) Téma: JE TŘEBA BÝT IN? (aneb CO SE SVÝM VZHLEDEM?) Téma: NERVY V KÝBLU úvaha na biblický text Filipským 4, 6-7 Jak mi Bůh dal sílu překonat těžkou situaci (strach)? Proč prožíváme strach (úzkost) a jak s tím bojovat? Izaiáš 43, 1-2 1) Strach a obavy jsou

Více

SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE

SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE ( 6 ) O MOSTU A NADĚJI Má naděje není změtí náhod na náhody je život krátký Jen se zeptej moudré matky Naděje je pevným mostem do budoucích dnů je i ráda milým hostem

Více

VINOHRADSKÝ ZPRAVODAJ

VINOHRADSKÝ ZPRAVODAJ VINOHRADSKÝ ZPRAVODAJ 10/2010 Modlitebna CASD - Londýnská 30 - praha 2 - Vinohrady CÍRKEV ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE P r o g r a m s o b o t n í b o h o s l u ž b y 6. března 2009 9.30-10.30 Sobotní škola

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6 9. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 2,23-3,6 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka 1.

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

Bůh povznese Josefaotroka

Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

2. Boží přikázání: Nevezmeš jména Božího nadarmo

2. Boží přikázání: Nevezmeš jména Božího nadarmo 2. Boží přikázání: Nevezmeš jména Božího nadarmo Druhé Boží přikázání nám ukládá ctít Boží jméno. Nejtěžší urážka pro svaté Boží jméno je klení. A přece tolik lidí na světě kleje jakoby na tom nezáleželo.

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Filipským 3,2-11 - 1 Žižkov 26.2.2012 Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Jestliže účelem mého pobytu ve Francii má být, aby se ze mě stal člověk světa, prohlašuji, že peníze věnované k tomuto

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více