VSTŘIKOVÁNÍ TERMOPLASTŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VSTŘIKOVÁNÍ TERMOPLASTŮ"

Transkript

1 1 ZPRACOVÁNÍ PLASTů Plasty přicházejí ke zpracování z chemických podniků ve formě prášku, granulátu, tablet či kapaliny, obvykle již s obsahem žádaných příměsí (barviv, plniv, stabilizátorů, maziv aj.). Zpracovávají se různými způsoby tváření - vstřikování, lisování, odlévání, natavování,aj. na hotové výrobky nebo polotovary. Polotovary např. bloky, fólie, trubky, profily, předlisky se mohou dále tvarovat, svařovat, lepit a obrábět. 1) Zpracování plastů na výrobky a) Vstřikování b) Lisování c) Spékání d) Odlévání e) Rotační natavování f) Beztlakové laminování 2) Zpracování plastů na polotovary a) Vytlačování b) Válcování c) Lisování d) Jiné způsoby zpracování 3) Tvarování polotovarů na výrobky a) Obrábění b) Ohýbání c) Vakuové tvarování d) Vyfukování 4) Spojování výrobků a polotovarů z plastů 1.a) VSTŘIKOVÁNÍ 1.a.1) vstřikování termoplastů 1.a.2) vstřikování reaktoplastů a elastomerů 1.a.3) vstřikování strukturních pěn Ad 1.a.1) VSTŘIKOVÁNÍ TERMOPLASTŮ Princip: vstříknutí roztaveného termoplastu pod tlakem do uzavřené formy. Výstřiky mohou mít hmotnost 1g až několik kg. Forma: Kovová (obvykle ocelová), chlazená protékající vodou, má samostatné vyhazovací zařízení. Může být jednonásobná nebo vícenásobná (až 40 výrobků na jeden vstřik). Pracovní cyklus trvá několik desítek sekund. Nejrozšířenější a nejlevnější technologie pro velkosériovou výrobu tvarových předmětů.

2 2 Obr. Princip vstřikování termoplastů (1 pracovní cyklus) a) Plastifikace: Forma se zavírá, šnek se otáčí a vrací, plastifikuje roztavenou hmotu a dopravuje ji k trysce. b) Vstřik: Vstřikovací jednotka se přitiskne k formě, šnek se přestane otáčet, posune se dopředu jako píst a vstříkne taveninu do formy. c) Ukončení vstřiku: Po dokončení vstřiku a ztuhnutí vtoku se vstřikovací jednotka odsune od formy, Šnek se otáčí a vrací zpět a plastifikuje další dávku hmoty. d) Otevření formy: Po úplném ztuhnutí celého výstřiku se forma otevře a výstřik se samočinně vyhodí. V první fázi se nasypou do pracovního válce granule polotovaru, uvnitř válce se otáčí šnek, který dopravuje granule válcem směrem k ústí. Válec je vyhříván topnými tělesy a v důsledku toho se granule taví a dostávají se do viskózového stavu (plastifikace). Po vytvoření požadovaného množství viskózní hmoty se otáčivý pohyb šneku zastaví a šnek se posune směrem k ústí, - funguje jako vstřikovací píst.tím vstříkne plast do připravené formy. Po ztuhnutí termoplastu, polovina formy je odtažena a forma se rozevře. Vyhazovač potom vyhodí hotový výstřik. Potom se forma uzavře a je připravena pro další cyklus. Ad. 1.a.2) VSTŘIKOVÁNÍ REAKTOPLASTŮ A ELASTOMERŮ Podobné jako u termoplastů. Rozdíl je v tom, že forma je vytápěna na o C, aby po vstřiku mohlo dojít k zesíťování polymerních řetězců, tj. vytvrzení u reaktoplastů nebo vulkanizace u elastomerů. Tím se prodlouží pracovní cyklus na 2 až 10 minut. Ad. 1.a.3) VSTŘIKOVÁNÍ STRUKTURNÍCH PĚN Vhodné termoplasty (PS,ABS,PE,PP aj.) se před vstřikováním smísí s nadouvadlem, které se teplotou rozloží na plyn. Vstřikem se forma naplní jen z části, plyn expanduje, zpění hmotu, která zvětší svůj objem, až vyplní celou tvarovou dutinu formy. Povrch výstřiku je tuhý, kompaktní, neboť hmota stykem s chladnou stěnou formy ztuhne tak rychle, že nezpění. Pod povrchem hmota plynule přechází v pěnovou strukturu. Střední hustota takových vstřiků bývá kg m -3. Ve hmotě nevzniká vnitřní pnutí, takže nemusí být stejnoměrná tloušťka stěny a výrobek není náchylný na deformaci. Výrobky: skříňky magnetofonů, televizorů, rozhlasových přijímačů aj.

3 3 Zpěňování polystyrenu Odlišný je způsob vstřikování předpěněného PS do formy, do níž se současně drobnými otvory přivádí horká pára o tlaku 0,15 MPa. Působením páry se PS dopění a vyplní formu. Hustota výrobku bývá kg.m -3 a je v celém průřezu rovnoměrná ( není to tedy strukturní pěna). Tloušťka stěn bývá k velmi malé pevnosti hmoty desítky až stovky milimetrů. Typické výrobky: obaly pro citlivé přístroje, sklo, porcelán, tepelně izolační desky pro stavebnictví aj. Vícepolohový vstřikovací stroj má více stejných forem upnutých buď na vratně posuvném stole (dvoupolohový stroj) nebo na rotačním karuselu (4 až 16 poloh). Formy postupně přicházejí před vstřikovací jednotku, která je naplní taveninou. V dalších polohách probíhá v uzavřené formě buď chlazení (u termoplastů), nebo vytvrzování (u reaktoplasrů), nebo vulkanizace (u elastomerů), potom otevření formy, vyhození výstřiků, vyfouknutí formy stlačeným vzduchem a opětné zavření formy. Tyto stroje mají velký pracovní výkon, vhodné pro velké série, např. v obuvnictví. Obr. Schéma půdorysu šestipolohového vstřikovacího stroje, se vstřikem do dělící roviny. Obr. Vstřikování do dělící roviny. Stroj se vstřikováním do dělící roviny je vhodný pro některé výrobky, hlavně se zastříknutými kovovými vložkami, např.závitovými. Forma se otevírá obvykle vertikálně, aby se vložky mohly pohodlně vložit do její spodní části. Po zavření formy se vstříkne tavenina horizontální vstřikovací jednotkou. 1.b) LISOVÁNÍ Technologie lisování se používá především u reaktoplastů. Spočívá v tom, že

4 4 do ocelové vytápěné formy se nasype potřebné množství reaktoplastu ve formě prášku, ve tvaru předlisku nebo tablet ( nejlépe již dielektricky předehřátých). Forma se uzavře a hmota přejde působením tlaku MPa a teploty o C do tekutého stavu, vyplní formu a vytvrdí se. Pracovní cyklus trvá podle tloušťky stěny zhruba 2-10 minut. Tvárnice F Tvárník Elektrické topné vložky Elektrické topné pásy Vyhazovací zařízení Výlisek Přetlačování - je modifikace lisování - používá se pro fenolické, tj. fenolformaldehydové hmoty s dobrou tekutostí. Dielektricky předehřáté tablety lisovací hmoty se vloží do plnící komory ve vytápěné formě, forma se uzavře, hmota se teplem roztaví a lisovací píst ji přetlačí vtokovým kanálkem do tvarové dutiny, kde se vytvrdí. Výhoda proti lisování je rovnoměrné prohřátí hmoty a tím rovnoměrné a rychlé vytvrzení. F u vtokový kanálek plnící komora tabletovaná lisovací hmota vyhazovací zařízení lisovací píst Lisování elastomerů Probíhá v ocelových formách za tepla. Přidávají se plniva ( např.saze ) pro zvýšení pevnosti a tvrdosti. Vulkanizace ( zesíťování ) se dosahuje přísadou síry. Elastomery se mohou vyztužovat vrstvami tkanin pro zvýšení pevnosti. Výrobky: pneumatiky, hadice, těsnění. Stroje: svislé hydraulické lisy.

5 5 Ad. 1.c) SPÉKÁNÍ Provádí se u termoplastů, které nemohou být ohřevem převedeny do tekutého stavu, (např. PTFE) nebo které chceme pro speciální účely nasytit velkým množstvím plnidel (např. PTFE + keramický nebo kovový prášek na pístní kroužky, PA + grafit na kluzná ložiska aj.). Prášková hmota se slisuje, stlačením se dosáhne téměř stejné hustoty ve všech místech výlisku. Potom se výlisky spékají v komorových nebo průchozích pecích, částečky měknou a difúzí se spojují v homogenní hmotu. Při spékání dochází k velkým rozměrovým změnám a hotové výrobky mají malou přesnost. Musí se dále obrábět. ( Ložisková pouzdra, těsnění, izolátory... Ad. 1.d) ODLÉVÁNÍ Alkalického polyamidu Kapalný monomer polyamidu se lije do otevřených forem z hliníku nebo oceli, kde působvením alkalických katalizátorů při o C zpolymeruje. Výrobky: ozubená kola, kladky, řemenice. Epoxidových pryskyřic Neplněné nebo s práškovými plnivy. Odlévá se do kovových forem s vytvrzením za tepla nebo za studena. Používá se např na slévárenské modely, přípravky, izolátory aj. Polyurethanu (PUR) Lze získat výrobky s charakterem měkkého až tvrdého kaučuku.odlévá se do forem. Za normální teploty dochází k zesíťování. (masivní silentbloky, vložky pružných spojek, těsnění ap.). Pěnového PUR Výchozí suroviny s nadouvadlem se plní do uzavřených forem, kde při zvýšené teplotě zpění a zesíťují se. Tlak ve formě asi 0,1MPa, výr.čas 4-10 min. Výrobky: pěnový PUR tvrdý (tepelná izolace v chladírenství a stavebnictví), až pružně měkký (tzv.molitan pro oděvnictví a čalounění). Poněkud odlišná je integrální polyurethanová pěna s kompaktním povrchem přecházejícím do pěnového jádra a to tvrdá - lopatky velkých ventilátorů, skořepinová samonosná křesla a stoly, jádra lyží. Nebo měkká - sedadla a opěradla v autobusech, nárazníky a bezpečnostní obložení automobilů. Ad. 1.e) ROTAČNÍ NATAVOVÁNÍ Práškový termoplast ( hlavně PE ) se nasype do tenkostěnné hliníkové formy, forma se po uzavření otáčí kolem dvou os k sobě kolmých. Rotující forma se zahřívá v ohřívací komoře, prášek se stykem s horkou stěnou nataví a slije se v homogenní vrstvu po vnitřních stěnách formy vlivem odstředivých sil. Pak se forma ochladí sprchou. V místě, kde mají být otvory se zhotoví stěna formy z tepelně izolačního materiálu, např. PTFE nebo pěnového silikonu, takže prášek se zde nenataví. Možnost výroby zcela uzavřených nádob. Vhodné pro kusovou a středně sériovou výrobu. ( sudy, nádrže, vany skříňky ).

6 6 Obr. Princip rotačního natavování v rotující formě. Ad. 1.e) BEZTLAKOVÉ LAMINOVÁNÍ Ruční kladení Vhodné pro rozměrné výrobky a pro kusovou nebo maloseriovou výrobu. Princip: na formu na formu se nanese filmotvorná separační látka a na ni základní vrstva pryskyřice. Na to se položí 2 až 3 vrstvy tkaniny, prosytí se pryskyřicí a nechá se vytvrdit. Pojivo: polyesterová a epoxidová pryskyřice. Výstuž: skleněné tkaniny,jemné skleněné rohože. Stříkání Princip: na formu se nastříká směs sekaných krátkých vláken a polyesterové pryskyřice. Nastříkaná vrstva se uhladí válečkem, aby se odstranily vzduchové bublinky. Vytvrzení proběhne za normální teploty. Mechanické vlastnosti jsou ve všech směrech stejné. Výrobky: jsou stejné, jako u ručního kladení, např. čluny, části karoserií vozidel, nádrže, nosné kryty, křesla, židle aj. Obr. Schéma stříkací pistole na výrobu skelných laminátů.

7 Navíjení 7 Princip:prameny skleněných vláken napuštěných polyesterovou pryskyřicí se navíjí na pomalu rotující kovový nebo sklolaminátový trn. Navinutý výrobek i s trnem se dá do sušárny k vytvrzení a potom se z trnu stáhne. Lze navíjet také nádoby se zaoblenými čely, ale v čele musí zůstat vždy otvory pro oboustranné uložení trnu při navíjení. Aby se dal trn po vytvrzení z nádoby vyjmout, bývá rozebiratelný. Otvory v čele navinuté nádoby lze uzavřít ručním laminováním. Pevnost v tahu navinutého laminátu ve směru vláken je Rm = 800 MPa. Výrobky: pevné duté výrobky rotačních tvarů - obilní sila, skladovací nádrže, cisterny, tlakové trubky ap. až do průměru 5 m a délky 12 m. Obr. Zpúsoby navíjení nádob ze skelných laminátů. 2. ZPRACOVÁNÍ PLASTŮ NA POLOTOVARY 2.a) VYTLAČOVÁNÍ Kontinuální výroba tyčí, trubek, hadic, profilů, desek a fólií hlavně z termoplastů na vytlačovacích strojích. Granulovaný termoplast se taví v topném válci a ocelový šnek protlačuje taveninu tvarovou hubicí požadovaného profilu. Ihned za strojem se vytlačovaný polotovar kalibruje, chladí a buď se navíjí nebo se řeže na určité délky. Vytlačované desky a fólie se mohou ještě za tepla homogenizovat válcováním nebo se mohou naválcovat na nosný podklad (papír, tkanina aj.).

8 Fólie lze vyrábět nafukováním vytlačované ještě teplé a tvárné trubky (z PE), přičemž se stěna trubky ztenčuje až na několik setin milimetru. Složená dvojitá fólie se pak navíjí. 8 Obr. Schéma vytlačovacího stroje s hubicí na výrobu trubek z termoplastů. Obr. Linka na výrobu fólií vyfukováním. Obr. Vyfukovací hubice na výrobu fólií. Elastomery, homogenní nebo pěnové, se vytlačují na hadice a různé profily.

9 2.b) VÁLCOVÁNÍ 9 Válcováním se na vytápěných válcovacích strojích (tzv. kalandrech) vyrábějí pásy a fólie z termoplastů a elastomerů. Mohou se také naválcovat na nosnou podkladovou tkaninu, plsť, apod. nebo vytlačovat do jejich povrchu reliéfové vzory (desénování). 2.c) LISOVÁNÍ Obr. Naválcování vrstvy termoplastu na nosnou textilní tkaninu. Lisováním za tepla se vyrábějí desky, hlavně z vrstvených reaktoplastů. Desky z tvrzených tkanin (textit) se zhotoví lisováním vrstev jemné případně hrubé tkaniny prosycené fenolformaldehydovou pryskyřicí mezi vytápěnými ocelovými deskami v hydraulických etážových lisech. Obrobky z nich vyrobené smějí být namáhány pouze tak, aby nevzniklo nebezpečí štípání vrstev. Stejným způsobem se lisují desky z tvrzeného papíru (kartit). Tenké desky z tvrzeného papíru povrchem z melaminové pryskyřice (umakart) mají zvýšenou tepelnou odolnost povrchu. Desky ze skelných laminátů se lisují z vrstev skleněných tkanin s epoxidovou, polyesterovou, fenolickou nebo silikonovou pryskyřicí. s Obr. Výroba vrstvených hmot v etážovém lisu. Ad. 2d) JINÉ ZPŮSOBY ZPRACOVÁNÍ Desky, bloky, tyče a trubky z PMMA a alkalického PA sezhotovují odléváním monomeru a následující polymerací ve formě.

10 Trubky z tvrzených tkanin a tvrzeného papíru se vyrábějí navíjením bavlněné tkaniny (popř.papíru) nasycené fenolformaldehydovou pryskyřicí na horký trn a pak válcováním nebo lisováním za tepla až do vytvrzení. 10 Desky a bloky z pěnových plastů, PS, PUR měkký a tvrdý se vyrábějí zpěňováním ve formách pod nízkým tlakem. Vlákna se zhotovují tak, že roztavený polymer protéká nebo se vytlačuje hubicí s drobnými otvory a ochlazuje se vzduchem nebo ve vodní lázni. Takto získané vlákno se orientuje, tj. natahuje se a zužuje, při čemž se makrokolekulární řetězce srovnávají do směru tažení a pevnost vzroste cca 5x. Vlákna se spřádají a vyrábějí se z nich pramence, rouna, rohože a tkaniny. Jednotlivá silnější vlákna jsou vlasce, žíně a struny. 3. TVAROVÁNÍ POLOTOVARŮ NA VÝROBKY 3a) OBRÁBĚNÍ Používá se v kusové výrobě. Obrábí se desky, bloky, tyče a trubky. Většina plastů se dá dobře obrábět, hlavně pevné a houževnaté homogenní materiály. Tvrdá plniva (břidličná nebo křemičitá moučka, skleněná vlákna ap.) zhoršují obrábění a otupují nástroje. Při obrábění je nutné pamatovat na zahřívání plastové části a tepelnou roztažnost, což může vést k nepřesným rozměrům po ochlazení. 3b) OHÝBÁNÍ Desky z termoplastů se ohýbají do tloušťky 10 mm.vnitřní poloměr ohybu má být dvojnásobek tloušťky.deska se ohřeje plamenem nebo horkou kovovou lištou. Na horkých válcích se desky ohýbají pro velkoprůměrová potrubí a po délce se svařují. Trubky z termoplastů se ohýbají tak, že se do nich vloží šroubovité pružiny, pružné hadice nebo písek, aby se nezploštily. Ohřejí se a ohnou rukou nebo podle šablony. Obr. Ohýbání trubek z termoplastů na dřevěné šabloně. 3c) VAKUOVÉ TVAROVÁNÍ Tenké desky a fólie z termoplastů se tvarují podtlakem za tepla v jednostranných formách, v kaučukovitém stavu polymeru. Přitom dochází k jistému přemísťování makromolekul a k jejich částečné orientaci do směru tvarování. Následkem této orientace je výrobek o ochlazení a ztuhnutí zčásti anizotropní a při opětném ohřevu má sklon vrátit se částečně do původního stavu (tzv. tvarová paměť). Formy mohou být ze dřeva, sádry, plastů apod. 1. Vakuové tvarování jednoduché se používá jen do hloubky polovičního průměru (popř.šířky) výrobku, aby se vytahováním v rozích a na hranách u dna neztenčila příliš stěna. Ohřev Přidržovač d

11 11 Tenká deska nebo fólie h max =d/2 kanálky k odsátí výrobek vzduchu z formy Forma Obr. Postup při jednoduchém vakuovém tvarování. vysátí vzduchu z formy 2. Kombinace vakuového tvarování s tažením umožní dosáhnout hloubku výtažku rovnou jeho průměru. Výtažky mají mít velká zaoblení, alespoň 3násobek tloušťky stěny. Nejvhodnější je kruhový nebo eliptický půdorys výtažku. Příklady výrobků: tenkostěnné krabice, kelímky, obaloviny, umyvadla, vany, části karoserií, vnitřní stěny ledniček aj. Obr. Vkuové tvarování s tažením. 3d) VYFUKOVÁNÍ Duté výrobky, např. láhve, kanystry apod., se vyrábí vyfukováním právě vyrobeného ještě horkého polotovaru, jímž je buď tvarový výstřik, nebo častěji vytlačovaná trubka. Tloušťka stěny výrobku je nestejná, nejmenší v místě největšího rozšíření tvaru při vyfukování. Rovnoměrnější tloušťky stěn se dosáhne použitím tvarového výstřiku jako polotovaru, je dražší. Speciální vyfukovací stroje se skládají z vytlačovacího stroje na trubkový polotovar, z ocelových forem upnutých do uzavírací jednotky a z nafukovacího zařízení. Stroje pracují automaticky. Vyfukováním se mohou tvarovat také dvě předehřáté fólie např. při výrobě hraček, dutých koleček ap., jejichž tvar pro vyfukování z trubky není výhodný.

12 12 Obr. Principy vyfukování dutých výrobků z termoplastu. Obr. Postup výroby lahví z PE na vyfukovacím automatu. 5. SPOJOVÁNÍ VÝROBKŮ A POLOTOVARŮ Z PLASTŮ Mechanické spojování Sešroubování, nýtování, pružným spojením. Je-li závit vytvořen v plastu, je nutné pamatovat na možné rozměrové změny (teplotní roztažnost, navlhavost, dodatečné smrštění). Pro více namáhané spoje jsou vhodné spojovací šrouby kovové. Do součástí z termoplastů jsou též vhodné šrouby samořezné nebo samotvářecí, takže součást lze vystříknout z hladkými dírami.

13 13 Obr. Rozebíratelné spojení trubek z plastů. Pružná spojení se používají stale častěji, hlavně u termoplastů s výraznou mezí pružnosti (POM). Bývají většinou rozebiratelná. Při snýtování součástí z termoplastů lze využít možnosti tvářet hlavy nýtů tlakem za tepla, u malých průměrů nýtů i za studena. Nýty mohou být jako samostatné součásti nebo jako výběžky jedné součásti. Kromě mechanického spojování se používá také lepení a u termoplastů ještě svařování. Obr. Spojení součástí z termoplastů snýtováním.

Plasty. Charakteristika a rozdělení plastů. Rozdělení :

Plasty. Charakteristika a rozdělení plastů. Rozdělení : Plasty Charakteristika a rozdělení plastů Plasty jsou makromolekulární organické sloučeniny, které se skládají z tisíce atomů, především uhlíku a vodíku a mají specifické vlastnosti jako jsou korozivzdornost,

Více

Výroba polotovarů z plastů

Výroba polotovarů z plastů Výroba polotovarů z plastů Vlastnosti - Jsou to moderní materiály stále více pouţívány ve strojírenství - Lehké, odolné proti korozi, el. nevodivé, snadno zpracovatelné, někdy recyklovatelné - Základní

Více

Plasty v automobilovém průmyslu

Plasty v automobilovém průmyslu Plasty v automobilovém průmyslu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního

Více

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ 1. Závitové spoje a. Druhy závitů z hlediska vzniku vrubů b. Závitové vložky c. Otvory pro závity d. Závity přímo lisované

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.6 Svářečská a karosářská odbornost Kapitola

Více

Plast je makromolekulární látka tvořená uhlíkem, vodíkem a dalšími prvky jako jsou fluór, chlór, síra apod.

Plast je makromolekulární látka tvořená uhlíkem, vodíkem a dalšími prvky jako jsou fluór, chlór, síra apod. Polotovary z plastů Obsah 1) Co je to plast? 2) Suroviny pro výrobu plastů 3) Historie 4) Výroba plastů 5) Rozdělení plastů podle vnitřní stavby 6) Složky plastů 7) Termoplasty praktické příklady 8) Termoplasty

Více

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Tlakové svařování elektrické odporové bodové a švové třením s indukčním ohřevem Kontrola

Více

Plasty pro stavebnictví a architekturu 1 Úvod do zpracování plastů

Plasty pro stavebnictví a architekturu 1 Úvod do zpracování plastů Plasty pro stavebnictví a architekturu 1 Úvod do zpracování plastů Plasty jsou dnes všudypřítomné, a hlavně v mnohých případech nenahraditelné. S narůstajícím množstvím druhů a typů plastů (s rozličnými

Více

Pracovní stáž ve firmách greiner packaging slušovice s.r.o. PROVOZ KAVO

Pracovní stáž ve firmách greiner packaging slušovice s.r.o. PROVOZ KAVO Střední průmyslová škola polytechnická - Centrum odborné přípravy Zlín Praktická cvičení Pracovní stáž ve firmách greiner packaging slušovice s.r.o. PROVOZ KAVO Vrzalíková Zuzana 29.4.2012, 3.A OBSAH.STRANA

Více

Popis technologie tvarování

Popis technologie tvarování Tvarování Popis technologie tvarování Tvarování je výrobní postup, při němž polotovar mění tvar bez poškození celistvosti a bez většího přemísťování částic hmoty Proces probíhá obvykle zatepla (mezi teplotami

Více

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Tlakové svařování elektrické odporové bodové a švové třením s indukčním ohřevem Kontrola

Více

PĚNOVACÍ NÁSTROJE. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0

PĚNOVACÍ NÁSTROJE. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K 2 PĚNOVACÍ NÁSTROJE doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České

Více

ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů.

ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů. 1 SLÉVÁRENSTVÍ ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů. PRINCIP Tavenina se vlije nebo vtlačí do formy, jejíž dutina má tvar a velikost odlitku.

Více

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy:

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy: Slévání Podstata: Slévání je způsob výroby součástí, při kterém se roztavený kov nebo jiný materiál vlije do formy, jejíž dutina má tvar a velikost budoucího výrobku tzv. odlitku. Odléváním se vyrábějí

Více

Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba

Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba Kap. 1 Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba Informační a vzdělávací centrum kompozitních technologií & Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky FS ČVUT v Praze 26. října 2007 1

Více

Vstřikování plastů - návrh konstrukce příboru

Vstřikování plastů - návrh konstrukce příboru Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Vstřikování plastů - návrh konstrukce příboru Lukáš Lank Střední průmyslová technická škola Jablonec nad Nisou 1/1

Více

Vítězslav Bártl. srpen 2012

Vítězslav Bártl. srpen 2012 VY_32_INOVACE_VB18_Plast Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma Anotace Vítězslav

Více

0290/11.03 AMTEC. Přesné závitové vložky pro plastové díly

0290/11.03 AMTEC. Přesné závitové vložky pro plastové díly 0290/11.03 AMTEC Přesné závitové vložky pro plastové díly a instalační nářadí AMTEC odolné závitové vložky pro plasty Výhody závitových vložek: Naše závitové vložky jsou navrženy pro instalaci po vyjmutí

Více

PMC - kompozity s plastovou matricí

PMC - kompozity s plastovou matricí PMC - kompozity s plastovou matricí Rozdělení PMC PMC částicové vláknové Matrice elastomer Matrice elastomer Matrice termoplast Matrice termoplast Matrice reaktoplast Matrice reaktoplast Částice v polymeru

Více

Slouží jako podklad pro výuku svařování. Text určen pro studenty 3. ročníku střední odborné školy oboru strojírenství.vytvořeno v prosinci 2013.

Slouží jako podklad pro výuku svařování. Text určen pro studenty 3. ročníku střední odborné školy oboru strojírenství.vytvořeno v prosinci 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Svařování Svařování plastů Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

POLOTOVARY Z PLASTŮ A JEJICH ÚPRAVA

POLOTOVARY Z PLASTŮ A JEJICH ÚPRAVA Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Akce: Přednáška, KA 5 Číslo přednášky: 13 Téma: TECHNOLOGIE VÝROBY PLASTŮ Lektor: Ing. Tomáš Kůgel Třída/y: 2ST, 3ST, 4ST, 2MSA,

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.13 Polymery

Nauka o materiálu. Přednáška č.13 Polymery Nauka o materiálu Přednáška č.13 Polymery Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé

Více

Laboratorní cvičení z p ř edmětu. Úloha č. 2. Vstřikování

Laboratorní cvičení z p ř edmětu. Úloha č. 2. Vstřikování Laboratorní cvičení z p ř edmětu P LA S T IK Á Ř S K Á T E C H N O L O G IE Úloha č. 2 Vstřikování Zadání Ověřte technologické podmínky při vstřikování na vstřikovacím stroji DEMAG ERGOtech 50 200 system.

Více

ROJIRENSKA. echnologie. POLOTOVARY A JEJICH TECHNOLOGIČNOST 1. díl -- -- : M. HLUCHÝ, J. KOLOUCH, R. PAŇÁK. 2., upravené vydání

ROJIRENSKA. echnologie. POLOTOVARY A JEJICH TECHNOLOGIČNOST 1. díl -- -- : M. HLUCHÝ, J. KOLOUCH, R. PAŇÁK. 2., upravené vydání r : M HLUCHÝ, J KOLOUCH, R PAŇÁK I I, S ROJIRENSKA echnologie POLOTOVARY A JEJICH TECHNOLOGIČNOST 1 díl 2, upravené vydání / /,\\1// -- -- SCientia, spol s ro, pedagogické nakladatelství Praha 2001 \ OBSAH

Více

LITÍ POD TLAKEM. Slévárenství

LITÍ POD TLAKEM. Slévárenství Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 3. ROZDĚLENÍ PLASTŮ TERMOPLASTY, REAKTOPLASTY; MECHANICKÉ CHOVÁNÍ PLASTŮ; KAUČUKY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento

Více

Odstředivé lití. pravé odstředivé lití. lití odstřeďováním

Odstředivé lití. pravé odstředivé lití. lití odstřeďováním Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

MATERIÁL ALBROMET PODROBNÉ TECHNICKÉ LISTY

MATERIÁL ALBROMET PODROBNÉ TECHNICKÉ LISTY MATERIÁL ALBROMET PODROBNÉ TECHNICKÉ LISTY ALBROMET 200 2 ALBROMET 220 Ni 3 ALBROMET 260 Ni 4 ALBROMET 300 5 ALBROMET 300 HSC 6 ALBROMET 340 7 ALBROMET 340 HSC 8 ALBROMET 380 9 ALBROMET 380 HSC 10 ALBROMET

Více

CZ.1.07/1.1.30/01.0038

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Akce: Přednáška, KA 5 Téma: VSTŘIKOVÁNÍ PLASTŮ Lektor: Zuzana Pendyková Třída/y: 1MSA, 1OT, 2ME, 2MSA Datum konání: 4. 12. 2013 Místo konání: velká aula Čas: 4. a 5. hodina; od 10:55 do 12:35 1. POLOTOVARY

Více

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Důvody a cíle pro statické zesilování a zajištění konstrukcí - zvýšení užitného zatížení - oslabení konstrukce - konstrukční chyba - prodloužení

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459.

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459. Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Autor: Ing. Jaroslav Zikmund Datum vytvoření: 2. 11. 2012 Ročník: II. Předmět: Motorová

Více

Plasty. Základy materiálového inženýrství. Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010

Plasty. Základy materiálového inženýrství. Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Plasty Základy materiálového inženýrství Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Základní vlastnosti plastů Výroba z levných surovin. Jsou to sloučeniny

Více

SPOJE STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR

SPOJE STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR SPOJE STROJE A ZAŘÍZENÍ ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ ZÁKLADNÍ POZNATKY Spoje jejich základní funkcí je umožnit spojení částí výrobků a to často v kombinaci s pohyblivostí. Spoje mohou být pohyblivé a nepohyblivé.

Více

15/7.1.2. Pracovní cyklus stroje se studenou horizontální komorou. (viz obrázek tlakového licího stroje se studenou. a snadněji automatizovatelné.

15/7.1.2. Pracovní cyklus stroje se studenou horizontální komorou. (viz obrázek tlakového licího stroje se studenou. a snadněji automatizovatelné. S T R J N IC KÁ P Ř ÍR U Č KA část 15, díl 7, kapitola 1.2, str. 1 díl 3, Vysokotlaké a nízkotlaké lití 15/7.1.2 T L A K V É S T R J E S E S T U D E N U K M R U Lití na strojích se studenou komorou se

Více

Kompozit je materiál, který je složen z několika fází, z nichž většinou jedna alespoň jedna je pevná. Odborná definice podle ISO je: Kompozitní

Kompozit je materiál, který je složen z několika fází, z nichž většinou jedna alespoň jedna je pevná. Odborná definice podle ISO je: Kompozitní Kompozity Kompozit je materiál, který je složen z několika fází, z nichž většinou jedna alespoň jedna je pevná. Odborná definice podle ISO je: Kompozitní materiál je složený ze dvou nebo více odlišných

Více

POLOTOVARY Z PLASTŮ A JEJICH ÚPRAVA

POLOTOVARY Z PLASTŮ A JEJICH ÚPRAVA Název projektu: Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech Akce: Přednáška, KA 5 Téma: TECHNOLOGIE VÝROBY PLASTŮ Lektor: Ing. Tomáš Kůgel Třída/y: 2ST, 3ST, 4ST, 2MSA, 1MSB Datum konání:

Více

Vstřikování plastů. plasty, formy, proces. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti

Vstřikování plastů. plasty, formy, proces. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti Vstřikování plastů plasty, formy, proces SPŠ Praha 10, Na Třebešíně 2299 2 OBSAH PLASTY 1. Historie plastů 4 2. Dělení plastů 5 3. Plasty pro vstřikovací lisy 6 4. Výrobky z plastů (obr.) 7 VSTŘIKOVACÍ

Více

TECHNOLOGIE II (tváření kovů a plastů)

TECHNOLOGIE II (tváření kovů a plastů) TECHNOLOGIE II (tváření kovů a plastů) : (princip, vstřikovací cyklus, technologické parametry, speciální způsoby vstřikování) Autor přednášky: Ing. Jiří SOBOTKA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské

Více

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry získat výhodné mechanické vlastnosti ve vztahu k funkčnímu uplatnění tvářence Výhody tváření : vysoká produktivita práce automatizace

Více

Vlastnosti W 1,3. Modul pružnosti 194 000 189 000 173 000. Součinitel tepelné roztažnosti C od 20 C. Tepelná vodivost W/m. C Měrné teplo J/kg C

Vlastnosti W 1,3. Modul pružnosti 194 000 189 000 173 000. Součinitel tepelné roztažnosti C od 20 C. Tepelná vodivost W/m. C Měrné teplo J/kg C 1 SVERKER 3 2 Charakteristika SVERKER 3 je wolframem legovaná nástrojová ocel s vysokým obsahem uhlíku a chrómu, která vykazuje následující charakteristické znaky: Maximální odolnost proti opotřebení Vysoká

Více

LITÍ DO PÍSKU (NETRVALÁ FORMA)

LITÍ DO PÍSKU (NETRVALÁ FORMA) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Prášková metalurgie. 1 Postup výroby slinutých materiálů. 1.1 Výroba kovových prášků. 1.2 Lisování pórovitého výlisku

Prášková metalurgie. 1 Postup výroby slinutých materiálů. 1.1 Výroba kovových prášků. 1.2 Lisování pórovitého výlisku Pomocí práškové metalurgie se vyrábí slitiny z kovů, které jsou v tekutém stavu vzájemně nerozpustné a proto netvoří slitiny nebo slitiny z vysoce tavitelných kovů (např. wolframu). 1 Postup výroby slinutých

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada SLÉVÁRENSTVÍ,

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 9. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE MATERIÁLY A TECHNOLOGIE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.9 Materiály v automobilovém průmyslu Kapitola

Více

Výroba, oprava a montáž vstřikovací formy

Výroba, oprava a montáž vstřikovací formy Výroba, oprava a montáž vstřikovací formy Obsah... 1 Vstřikovací forma... 2 Údržba forem... 5 Použité zdroje... 6 1. Vstřikovací forma Je to nástroj, který se upíná na upínací desky a jeho vnitřní dutina

Více

PRŮMYSLOVÝ DESIGN MATURITNÍ TÉMATA Z TECHNOLOGIE 2017/2018

PRŮMYSLOVÝ DESIGN MATURITNÍ TÉMATA Z TECHNOLOGIE 2017/2018 PRŮMYSLOVÝ DESIGN MATURITNÍ TÉMATA Z TECHNOLOGIE 2017/2018 1. a) ODBORNÉ POJMY PRŮMYSLOVÉHO DESIGNU - vyjmenujte odborné pojmy používané v průmyslovém designu, popište je b) POSTUP PRÁCE PŘI ZHOTOVOVÁNÍ

Více

Lisy působí na tvářený materiál klidným tlakem a prokovou materiál v celém průřezu. Oproti bucharům je práce na nich bez rázů a bezpečnější.

Lisy působí na tvářený materiál klidným tlakem a prokovou materiál v celém průřezu. Oproti bucharům je práce na nich bez rázů a bezpečnější. 4. Způsoby výroby nenormalizovaných polotovarů Polotovary vyráběné tvářením za tepla Nenormalizované polotovary vyráběné tvářením za tepla se vyrábí nejčastěji kováním. Při kování měníme tvar budoucího

Více

Vzhled Pryskyřice má formu zelené průsvitné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě.

Vzhled Pryskyřice má formu zelené průsvitné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě. Použití Epoxidová pryskyřice ve formě fólie určená pro patentovanou Letoxit Foil Technologii (LF Technology), což je technologie suché laminace, která je zvláště vhodná pro výrobu laminátových struktur

Více

Charakteristika. Použití TVÁŘENÍ STŘÍHÁNÍ SVERKER 21

Charakteristika. Použití TVÁŘENÍ STŘÍHÁNÍ SVERKER 21 SVERKER 21 1 SVERKER 21 2 Charakteristika SVERKER 21 je molybdenem a vanadem legovaná nástrojová ocel s vysokým obsahem uhlíku a chrómu, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: TVÁŘENÍ Nástroje

Více

MATERIÁL ALBROMET PODROBNÉ TECHNICKÉ LISTY

MATERIÁL ALBROMET PODROBNÉ TECHNICKÉ LISTY MATERIÁL ALBROMET PODROBNÉ TECHNICKÉ LISTY ALBROMET 200 2 ALBROMET 220 Ni 3 ALBROMET 260 Ni 4 ALBROMET 300 5 ALBROMET 300 HSC 6 ALBROMET 340 7 ALBROMET 340 HSC 8 ALBROMET 380 9 ALBROMET 380 HSC 10 ALBROMET

Více

TECHNOLOGIE VSTŘIKOVÁNÍ

TECHNOLOGIE VSTŘIKOVÁNÍ TECHNOLOGIE VSTŘIKOVÁNÍ PRŮVODNÍ JEVY působení smykových sil v tavenině ochlazování hmoty a zvyšování viskozity taveniny pokles tlaku od ústí vtoku k čelu taveniny nehomogenní teplotní a napěťové pole

Více

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ 1. Spoje a spojovací součásti rozdělení spojů z hlediska rozebíratelnosti rozdělení spojů z hlediska fyzikální podstaty funkce 2. Spoje se silovým stykem šroubové

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/5 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Strojnictví Studijní obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení Školní rok: 2012 2013 Témata: 1. Výroba

Více

Technologičnost konstrukce

Technologičnost konstrukce Technologičnost konstrukce - přizpůsobení konstrukce dílu způsobu výroby a vlastnostem materiálu s cílem zajistit maximální efektivitu a kvalitu výroby - Do jisté míry rozhoduje konstruktér na základě

Více

VSTŘIKOVACÍ FORMY 1. vtoková soustava

VSTŘIKOVACÍ FORMY 1. vtoková soustava VSTŘIKOVACÍ FORMY 1. vtoková soustava Konstrukce vtokové soustavy určuje společně s technologickými parametry tokové poměry při plnění formy a je tak důležitým článkem z hlediska kvality výstřiku! Vtokový

Více

Tvářené díly z kovů a plastů (tváření kovů a plastů)

Tvářené díly z kovů a plastů (tváření kovů a plastů) Tvářené díly z kovů a plastů (tváření kovů a plastů) Přednáška č. 04: Konstrukce vstřikovacích forem, aplikace plastových dílů v automobilovém průmyslu. Autor přednášky: Ing. Aleš AUSPERGER, Ph.D. Pracoviště:

Více

ČSN EN ISO 472 ČSN EN ISO

ČSN EN ISO 472 ČSN EN ISO Související normy: ČSN EN ISO 3834-1 až 6 - Požadavky na jakost při tavném svařování kovových materiálů, tj. s aplikací na plasty. (Využití prvků kvality pro oblast svařování a lepení plastů) ČSN EN ISO

Více

KOMPOZITNÍ MATERIÁLY

KOMPOZITNÍ MATERIÁLY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 KOMPOZITNÍ MATERIÁLY JIŘÍ ROUŠ

Více

Pracovní stáž Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Pracovní stáž Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Střední průmyslová škola polytechnická COP Zlín Praktická cvičení Pracovní stáž Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Lukáš Svoboda Březen 2014/ 4.A Obsah 1.0 ÚVOD...3 2.0 VSTŘIKOVÁNÍ...3 2.1 ÚVOD DO VSTŘIKOVÁNÍ...3

Více

Technologie zpracování plastů a kompozitů. Vstřikovaní plastů technologie

Technologie zpracování plastů a kompozitů. Vstřikovaní plastů technologie 2331507 Technologie zpracování plastů a kompozitů Přednáška č. 4 Vstřikovaní plastů technologie 1 4.1 Princip Přednáška č. 4 Vstřikovaní plastů technologie 4.2 Technologie vstřikování 4.3 Vstřikované výrobky

Více

Druh Jednosložková epoxidová pryskyřice s obsahem vytvrzovacího systému se zvýšenou lepivostí

Druh Jednosložková epoxidová pryskyřice s obsahem vytvrzovacího systému se zvýšenou lepivostí Použití Epoxidová pryskyřice ve formě fólie určená pro patentovanou Letoxit Foil Technologii (LF Technology), což je technologie suché laminace, která je zvláště vhodná pro výrobu laminátových struktur

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Plasty Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod ne zcela přesným (obecnějším) názvem umělé hmoty,

Více

Okruhy otázek ke SZZ navazujícího magisterského studijního programu Strojní inženýrství, obor Konstrukce a výroba součástí z plastů a kompozitů

Okruhy otázek ke SZZ navazujícího magisterského studijního programu Strojní inženýrství, obor Konstrukce a výroba součástí z plastů a kompozitů Materiály 1. Molekulární struktura polymerů, polarita vazeb, ohebnost řetězců. 2. Krystalizace a nadmolekulární struktura polymerů, vliv na vlastnosti. 3. Molární hmotnost, její distribuce a vliv na vlastnosti.

Více

Podstata plastů [1] Polymery

Podstata plastů [1] Polymery PLASTY Podstata plastů [1] Materiály, jejichž podstatnou část tvoří organické makromolekulami látky (polymery). Kromě látek polymerní povahy obsahují plasty ještě přísady (aditiva) jejichž účelem je specifická

Více

Vzhled Pryskyřice má formu nažloutlé průhledné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě.

Vzhled Pryskyřice má formu nažloutlé průhledné folie síly 0,1 0,7 mm (dle přání zákazníka), pružné a tvárné při pokojové či zvýšené teplotě. Použití Epoxidová pryskyřice ve formě fólie určená pro patentovanou Letoxit Foil Technologii (LF Technology), což je technologie suché laminace, která je zvláště vhodná pro výrobu laminátových struktur

Více

Vybrané polymerní materiály a jejich aplikace

Vybrané polymerní materiály a jejich aplikace INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Irena Lysoňková Vybrané polymerní materiály a jejich aplikace Metodická příručka Ing. Irena Lysoňková Vybrané polymerní materiály a jejich aplikace Metodická příručka Vydalo

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 13. VYUŽITÍ NEKOVOVÝCH MATERIÁLŮ VE STROJÍRENSKÝCH APLIKACÍCH, TRENDY VÝVOJE NEKOVOVÝCH MATERIÁLŮ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České

Více

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu Materiály Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu nesmí se měnit při provozních podmínkách mechanické vlastnosti jsou funkcí teploty vliv zpracování u kovových materiálů (např.

Více

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje)

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Kolíky, klíny, pera, pojistné a stavěcí kroužky, drážkování, svěrné spoje, nalisování aj. Nýty, nýtování, příhradové ocelové konstrukce. Ovládací

Více

Makromolekulární látky

Makromolekulární látky Makromolekulární látky Učební texty k výuce chemie školní rok 2016/2017 Makromolekuly látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců látky s velkou relativní molekulovou

Více

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE ÚVOD DO MODOVÁNÍ V MCHANIC MCHANIKA KOMPOZINÍCH MARIÁŮ Přednáška č. 5 Prof. Ing. Vladislav aš, CSc. Základní pojmy pružnosti Vlivem vnějších sil se těleso deformuje a vzniká v něm napětí dn Normálové napětí

Více

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl)

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

Technologické procesy (Tváření)

Technologické procesy (Tváření) Otázky a odpovědi Technologické procesy (Tváření) 1) Co je to plasticita kovů Schopnost zůstat neporušený po deformaci 2) Jak vzniká plastická deformace Nad mezi kluzu 3) Co jsou to dislokace Porucha krystalové

Více

RAKU-TOOL Epoxidové licí systémy

RAKU-TOOL Epoxidové licí systémy RAKU-TOOL Epoxidové licí systémy RAKU-TOOL Epoxidové povrchové systémy (gelcoat) EG-2100 EH-2901-1 100 : 14 světle modrá 15 1,4 EH-2950-1 100 : 13 světle modrá 35 40 1,4 EG-2101 EH-2901-1 100 : 12 bílá

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

CZ.1.07/1.1.30/01.0038

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Akce: Přednáška, KA 5 Téma: MODERNÍ METODY VSTŘIKOVÁNÍ PLASTŮ (1. přednáška) Lektor: Ing. Aleš Ausperger, Ph.D. Třída/y: 3MS Datum konání: 13. 3. 2014 Místo konání: malá aula Čas: 2. a 3. hodina; od 8:50

Více

1 TVÁŘENÍ. Tváření se provádí : klidným působením sil (válcováním, lisováním), rázem (kování za studena a za tepla).

1 TVÁŘENÍ. Tváření se provádí : klidným působením sil (válcováním, lisováním), rázem (kování za studena a za tepla). 1 TVÁŘENÍ Mechanické zpracování kovů, při kterém se působením vnějších sil mění tvar předmětů, aniž se poruší materiál dochází k tvalému přemisťování částic hmoty. Tváření se provádí : klidným působením

Více

PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA

PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 15. 1. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se seznámí

Více

Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek.

Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek. Polotovary Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek. Výroba : výchozí materiál ( dodávaný ve formě housek, ingotů, prášků ) se zpracovává

Více

Tvorba 3D modelu vstřikovací formy. Jan Vykydal

Tvorba 3D modelu vstřikovací formy. Jan Vykydal Tvorba 3D modelu vstřikovací formy Jan Vykydal Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá konstrukcí 3D modelu vstřikovací formy pro vybraný plastový díl, kterým je podvozek modelu

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 32

Více

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT Tematické okruhy pro ústní maturity STT 1 ) Statické zkoušky pro zjišťování pevnosti materiálu druhy zkoušek, zkušební zařízení zkušební vzorky grafické závislosti, vyhodnocení zkoušek, výpočetní vztahy

Více

Porušování kompozitních tlakových

Porušování kompozitních tlakových Porušování kompozitních tlakových nádob, nádrží a potrubí Ing.Jaroslav Padovec, CSc Poradenství Pevnost kompozitních a plastových konstrukcí, Šumberova 355/48, CZ, 162 00, Praha 6 jaroslavpadovec@seznam.cz

Více

Kompozity s termoplastovou matricí

Kompozity s termoplastovou matricí Kompozity s termoplastovou matricí Ing. Josef Křena Letov letecká výroba, s.r.o. Praha 9 Letňany josef.krena@letov.cz Obsah 1. Typy matric 2. Vlastnosti vyztužených termoplastů 3. Zvláštnosti vyztužených

Více

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.)

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) OBSAH strana PŘEDMLUVA 3 1. ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) 4 1.1 Výrobní procesy ve strojírenské výrobě 4 1.2 Obsah technologie 6 1.2.1. Technologie stroj írenské výroby 7 1.3 Materiály ve

Více

5. Kolíkové spoje. 5.1. Druhy kolíků. 5.2. Použití. spoje s tvarovým stykem Přenáší zatížení přes tělo kolíku - přes jeho #2

5. Kolíkové spoje. 5.1. Druhy kolíků. 5.2. Použití. spoje s tvarovým stykem Přenáší zatížení přes tělo kolíku - přes jeho #2 zapis_spoje_koliky,cepy,nyty 08/01 STR Ad 1 z 5 5. Kolíkové spoje #1 spoje s tvarovým stykem Přenáší zatížení přes tělo kolíku - přes jeho # Druhy kolíků Příklady použití kolíků 5.1. Druhy kolíků a) #

Více

Střední průmyslová škola polytechnická COP Zlín. Materiály

Střední průmyslová škola polytechnická COP Zlín. Materiály Materiály Maturitní témata pro obor Zpracování usní, plastů a pryže, tř. 4. A, šk. rok 2012/2013 1. Vznik makromolekulárních látek 2. Vlastnosti makromolekulárních látek 3. Přísady do plastů 4. Polyolefiny

Více

18MTY 9. přenáška polymery 2

18MTY 9. přenáška polymery 2 18MTY 9. přenáška polymery 2 Zkouškové okruhy Důležité vazby v polymerech Nejvýznamnější a nejvíce vyráběné polymery Co rozumíme pod pojmem konfigurace? Je konfigurace z chemického hlediska trvalá? Vysvětlete

Více

TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ

TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ je takové při kterém se nepřesáhne teplota Tváření plošné při kterém výlisek nemění svoji tloušťku Tváření objemové při kterém objem ( jaký tam vložíme ) polotovaru zůstane

Více

APLIKACE PLASTŮ VE STROJÍRENSKÝCH SOUČÁSTECH. jsou vybrány jen ty nejdůležitější aplikace

APLIKACE PLASTŮ VE STROJÍRENSKÝCH SOUČÁSTECH. jsou vybrány jen ty nejdůležitější aplikace APLIKACE PLASTŮ VE STROJÍRENSKÝCH SOUČÁSTECH. jsou vybrány jen ty nejdůležitější aplikace 1. OZUBENÁ KOLA. používají se pro přenosy menších sil a nižších obvodových rychlostí v provozech bez mazání. Mají

Více

2K PU lepidlo na karoserie. 2K epoxidové lepidlo

2K PU lepidlo na karoserie. 2K epoxidové lepidlo 2K epoxidové K vysoce pevnému lepení kovů, tvrdých umělých hmot, keramiky, kamene, dřeva, skla apod. Na opravy poškozených kovových dílů, na opravy rýh a chybných vrtání. Po vytvrdnutí jej lze vrtat, dělat

Více

17.2. Řetězové převody

17.2. Řetězové převody zapis_prevody_retezove,remenove08/2012 STR Cb 1 z 7 17.2. Řetězové převody Schéma řetězového převodu Napínání a tlumení řetězu 1 - #1 řetězové kolo, 2 - #2 řetězové kolo, 3 - #3 část řetězu, 4 - #4 část

Více

Nekovové technické materiály

Nekovové technické materiály Nekovové technické materiály Plasty (stručně, více informací v materiálu,,plasty ) Plasty se začaly vyrábět po první světové válce, kdy začaly přebírat funkci kovů i ostatních nekovových materiálů. Nahrazují

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadovéčíslo DUM 216 Jméno autora Ing. Jaroslava Macounová Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 25. 9. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 9. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA 2. DOPRAVA KAPALIN Zařízení pro dopravu kapalin dodávají tekutinám energii pro transport kapaliny, pro hrazení ztrát způsobených jejich viskozitou (vnitřním třením), překonání výškových rozdílů, umožnění

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Tažení. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Tažení. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Tažení Ing. Kubíček Miroslav Číslo: Kubíček

Více

Plasty A syntetická vlákna

Plasty A syntetická vlákna Plasty A syntetická vlákna Plasty Nesprávně umělé hmoty Makromolekulární látky Makromolekuly vzniknou spojením velkého množství atomů (miliony) Syntetické či přírodní Známé od druhé pol. 19 století Počátky

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Plastové obaly v potravinářství

Plastové obaly v potravinářství Středoškolská technika 2014 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Plastové obaly v potravinářství Diana Koytyuk SOŠ Stříbro Benešova 508, e-mail: skola@sosstribro.cz SOŠ Stříbro Předmět:

Více