Všeobecná ženijní podpora. T2/8 - Geomatická podpora, údaje o zemském povrchu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Všeobecná ženijní podpora. T2/8 - Geomatická podpora, údaje o zemském povrchu"

Transkript

1 Všeobecná ženijní podpora T2/8 - Geomatická podpora, údaje o zemském povrchu Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

2 Cíl cvičení: Objasnit význam geomatické podpory s ohledem na potřeby jednotek ženijního vojska. Objasnit význam základních pojmů v oblasti údajů o zemském povrchu.

3 Obsah cvičení 1. Úvod 2. Geomatická podpora 3. Úkoly geomatické podpory 4. Závěr

4 1. Úvod Geomatika ( geomatics ) je podle normy ISO definována jako vědecký a technický interdisciplinární obor zabývající se sběrem, distribucí, ukládáním, analýzou, zpracováním a prezentací geografických dat nebo geografických informací. Vývoj oboru Na počátku teprve padesátileté historie takto u nás pojmenovaného oboru se nejprve objevuje termín géomatique jehož původcem je Francouz Jean Denegre (kolem roku 1965). Z Francie se zakrátko dostal tento termín do francouzsky mluvící části Kanady (provincie Québec) a také v Kanadě bylo záhy vytvořeno anglické synonymum geomatics, které se rychle rozšířilo do Spojených států amerických a odtud do Austrálie, Oceánie, Velké Británie a Irska.

5 1. Úvod Geomatika v současném českém pojetí je širším integrovaným vědním oborem převážně zaměřeným na sběr základních geografických dat různými způsoby měření, jejich prvotní zpracování a distribuci. Samotný termín se však, až na malé výjimky, v České republice příliš nerozšířil. Prof. G. Konecny (Hannover) uvádí v anglicky psané učebnici Geoinformation (2002), že integrovaný obor, založený zejména na globálním určování polohy (GPS), dálkovém průzkumu Země a digitální fotogrammetrii pro sběr geodat a na technologii GIS pro manipulaci s těmito daty a jejich výstup, se nazývá německy Geoinformation nebo Geo-Information.

6 1. Úvod GEOMATIKA (geoinformatika) (soubor vědeckých měření povrchu země) je termín používaný pro popis těch přírodovědeckých a inženýrských činností, jež jsou zahrnuty v procesu: shromažďování; uchovávání; analýzy; zpracovávání; prezentace; šíření; správy informací o zemském povrchu.

7 1. Úvod Podpora informacemi o zemském povrchu zahrnuje: odpovědnost za aktualizaci, opravu a udržování databáze informací o zemském povrchu, včetně papírových map; poskytování omezených výrobních kapacit; distribuci geografických dat, včetně mapování a elektronického kopírování dat; další produkty obsahující informace o zemském povrchu využitelné pro analýzu terénu; zabezpečování týmů k analýze terénu pro jednotky (útvary) úkolových uskupení a provádění měření v terénu.

8 2. Geomatická podpora Podpora informacemi o zemském povrchu je nezbytná pro vedení moderních vojenských operací. Každý zbraňový systém, bojová jednotka, letadlo a loď potřebují nějaký druh informací o zemském povrchu pro rozvinutí, navigaci, manévr a boj.

9 2. Geomatická podpora Pro jak získávání, tak ověřování dat, je nezbytná spolupráce s příslušníky G2, ženijními a průzkumnými jednotkami. Rovněž je nezbytná spolupráce s odpovídajícím štábem ve vztahu k poskytování informací o zemském povrchu hostitelským státem.

10 2. Geomatická podpora Působnost GeoSl AČR a HMSl AČR: (geografická služba a hydrometeorologická služba) Operační příprava státního území Host Nation Support Krizové řízení Geografická podpora operací Hydrometeorologická podpora operací Letecké meteorologické služby Mírová činnost a výcvik

11 2. Geomatická podpora Geografické a hydrometeorologické zabezpečení činností ozbrojených sil Hlavní rysy: Nepřetržitost Dostupnost Spolehlivost Včasnost Interoperabilita

12 3. Úkoly geomatické podpory Úkoly podle ATP-52(B) UDRŽOVÁNÍ DATABÁZE Složky zpracovávající data o zemském povrchu poskytují polní podporu uživatelům mapových podkladů jak v tištěné podobě, tak i ve formě softwaru. Je nezbytné zajistit, aby informace o zemském povrchu byly běžně dostupné, aktualizované a distribuované v rámci celého prostoru činnosti. Protože personál zpracovávající data o zemském povrchu může také udržovat databáze ve vztahu k minám, UXO a ženijnímu zpravodajství, je zde požadavek na úzkou spolupráci s příslušníky EOD specializace a ženijního zpravodajství. PRODUKCE Složky zpracovávající data o zemském povrchu mají omezený potenciál pro poskytování grafické podpory (tisku) pro štáb a tvorbu geomatických produktů, včetně mapování. Vysokorychlostní a velkokapacitní reprografické kapacity však nemusejí být dostupné v poli, v takovémto případě musí být zajišťovány prostředky zařízení národních základen.

13 3. Úkoly geomatické podpory DISTRIBUCE GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ Složky zpracovávající data o zemském povrchu jsou úkolovány zřizovat místa pro zásobování mapami, začleněných do uskupení/útvarů vyšší úrovně a regionálních nebo národních sítí. Odpovědnost zahrnuje dopravu, přijímání, katalogizaci a vytváření zdrojů geomatických dat jak v tištěné podobě, tak i ve formě softwaru. Tato odpovědnost nezahrnuje dodání polním jednotkám, což zůstává úkolem logistické podpory. ANALÝZA TERÉNU Studie analýz terénu jsou prováděny s cílem pochopit specifické zájmy velitele vzhledem k terénu, a jak terén bude ovlivňovat realizaci plánu. Analýzy terénu pozůstávají z aplikování klasických pracovních postupů a iniciativy k vytvoření analýzy terénu jako výstupu s využitím databází informací o terénu společně s dalšími zdroji. Tento proces nezahrnuje sběr informací. Poskytované informace z analýz terénu jsou využívány ženisty v rámci G2/G3/G4 a dalšími příslušníky uskupení/útvaru při plánování operací.

14 3. Úkoly geomatické podpory TERÉNNÍ PRŮZKUM (Polní zaměřování) Složky zpracovávající data o zemském povrchu poskytují na úrovni bojiště měřičskou podporu různým druhům zbraňových systémů. Realizují také systém globální navigace GPS (global positioning systém) nebo pozemní mapování pokud je vyžadováno a mohou shromažďovat data pro tvorbu úkolově specifického mapování buď ze zemského povrchu, nebo z obrazového materiálu. Další úkoly mohou zahrnovat zaměření zátarasů a navigační poradenství. VYTVÁŘENÍ GEOGRAFICKÉHO OBRAZOVÉHO MATERIÁLU Ačkoliv většina obrazového materiálu je dodávána od a pro G2, pracovníci zpracovávající data o zemském povrchu mají také přístup k obrazovému materiálu, jež může být využit pro tvorbu obrazových map a grafiky pro prvky G3. Toto vyžaduje úzkou spolupráci s G2 pro zajištění nejvhodnějšího určení priorit/klasifikace, protože zdroje obrazového materiálu budou často stejné.

15 3. Úkoly geomatické podpory VELENÍ A ŘÍZENÍ Pro všechny operace na stupni divize a výše je nezbytné ustanovit náčelníka geografické služby, začleněného ve velitelství nadřízeného stupně. Tito náčelníci zodpovídají za koordinaci geografických požadavků pro operaci. Úkoly zahrnují produkci mapových tiskových forem, návody na použití informací o geodetických a souřadnicových systémech pro válčiště, výklad všech informací v oblasti mezi vnitřním a vnějším rámem mapy, stanovení priorit pro geografickou podporu a poradenství pro velitele uskupení/útvaru v oblasti informací o zemském povrchu. Velitelský prvek řízení pracovníků zpracovávajících data o zemském povrchu může být umístěn s G2,G3 nebo ženijní skupinou/oddělením, jak stát/uskupení/útvar uzná za vhodné, rozhodující je, že spolupráce mezi všemi články štábu je nezbytná pro zajištění, že podpora informacemi o zemském povrchu je prováděna nejúčinněji.

16 3. Úkoly geomatické podpory Úkoly podle Vševojsk-2-2 TOPOGRAFICKO-GEODETICKÁ PODPORA Topografická podpora vytváří orgánům velení ženijního vojska podmínky pro včasné a reálné naplánování použití útvarů a jednotek ženijního vojska a úspěšné splnění stanovených úkolů ženijní podpory včasným dodáním topograficko-geodetických podkladů o terénu v prostorech jejich činnosti. Nejdůležitějším požadavkem kladeným na topograficko-geodetické údaje je jejich přesnost, hodnověrnost a včasnost doručení. Topografická podpora útvarů a jednotek ŽV se organizuje na základě rozhodnutí velitele v souladu s rozhodnutím nadřízeného. Organizátorem topo-geo podpory je náčelník štábu útvaru, u jednotek organizuje tuto činnost velitel jednotky.

17 3. Úkoly geomatické podpory HYDROMETEROLOGICKÁ PODPORA Umožňuje zohlednit hydrometeorologické podmínky při plánování a použití útvarů a jednotek ŽV a využít je k efektivnímu použití ženijních sil a prostředků při plnění úkolů ženijní podpory. K hlavním úkolům hydrometeo podpory patří: - informování o meteorologické situaci v prostorech činnosti jednotek ŽV; - příprava údajů pro předpověď o hodnocení prostorů zaplavení a šíření požárů; - příprava údajů o průchodnosti terénu. Organizátorem hydrometeo podpory je u útvarů ŽV náčelník štábu a u jednotek velitel jednotky.

18 3. Úkoly geomatické podpory GPS (Global Positioning Systém) Jde o vynález americké armády. V provozu je od r Tehdy to byla přísně utajovaná technologie, ke které měli přístup jen pečlivě vybraní jedinci. Co to je GPS? GPS je systém, který je tvořen 26 vesmírnými družicemi, které vysílají na zemský povrch svůj signál. Druhou částí je vlastní přijímač, který vždy zachytí signál z několika satelitů a z jejich vzájemné polohy dokáže velmi přesně spočítat vaši polohu. Běžné nejlevnější GPS přijímače mají přesnost kolem několika metrů (což v běžných podmínkách plně dostačuje), vojenské pracují až s centimetrovou přesností. GPS přijímač je dnes velikosti mobilního telefonu. Existují ale i jako moduly pro notebooky či kapesní počítače. Přijímač nám umožňuje zadat plánovanou cestu (zadáte kontrolní body, a na displeji se Vám ukazuje směr) další funkce jsou určení: nadmořské výšky, přesné polohy, digitální kompas, výpočet průměrné rychlosti, záznam průběhu převýšení aj. Využití GPS není jen pro turisty a armádu, ale také pro záchranné složky, námořní dopravu, letectví, policii a vůbec všude tam kde je třeba rychle a přesně znát svou polohu.

19 3. Úkoly geomatické podpory Česká republika Geografická podpora Sběr, správa, aktualizace, zpracování a distribuce geografických informací Poskytování služeb geografické podpory systému řízení a velení resortu Zabezpečení zeměměřických činností pro obranu státu Geografická podpora orgánů KŘ a IZS Příprava standardizovaných geoprostorových dat a informací

20 3. Úkoly geomatické podpory Topografické mapy

21 3. Úkoly geomatické podpory Česká republika Hydrometeorologická podpora Sběr, správa, aktualizace, zpracování a distribuce hydrometeorologických informací Poskytování služeb HM podpory systému řízení a velení resortu MO Poskytování leteckých meteorologických služeb ve voj. letectví HM podpora IZS Podpora systému monitorování radiační, chem. a biologické situace na území ČR

22 3. Úkoly geomatické podpory Geografické a hydrometeorologické zabezpečení zahraničních operací Kábul

23 4. Závěr Geomatické skupiny (složky zpracovávající data o zemském povrchu) poskytují uživatelům praktické zabezpečení mapovými podklady jak v tištěné podobě, tak i ve formě softwaru. Je nezbytné zajistit, aby informace o zemském povrchu byly běžně dostupné, aktualizované a distribuované v rámci celého prostoru činnosti (operace). Protože personál, zpracovávající data o zemském povrchu, může také udržovat databáze ve vztahu k minám, nevybuchlé munici a k ženijní podpoře zpravodajství, je zde požadavek na úzkou spolupráci složek zpracovávajících data o zemském povrchu s příslušníky EOD specializace a ženijní podpory zpravodajství.

24 4. Závěr Od složek zpracovávajících data o zemském povrchu je požadováno zřizování míst pro zásobování mapami, začleněných do svazků (útvarů) vyšší úrovně a regionálních nebo národních sítí. V jejich odpovědnosti je doprava, přijímání, katalogizace a vytváření zdrojů geomatických dat jak v tištěné podobě, tak i ve formě softwaru. Tato odpovědnost nezahrnuje dodání dat o zemském povrchu uživatelům (jednotkám) v polních podmínkách, což zůstává úkolem logistické podpory. Studie analýz terénu jsou prováděny s cílem pochopit specifické záměry velitele vzhledem k terénu a to jak bude terén ovlivňovat realizaci plánu operace. Analýzy terénu pozůstávají z aplikování klasických pracovních postupů a iniciativy při tvorbě analýzy terénu jako výstupu s využitím databází informací o terénu společně s dalšími zdroji. Poskytované informace z analýz terénu jsou využívány příslušníky ženijní specializace působícími v rámci oddělení G2/G3/G4 a dalšími příslušníky štábu svazku (útvaru) při plánování operací.

25 4. Závěr Přesto, že většina obrazového materiálu je dodávána od a pro oddělení G2 štábu, pracovníci zpracovávající data o zemském povrchu mají také přístup k obrazovému materiálu, jež může být využit pro tvorbu obrazových map a grafiky pro složky oddělení G3 štábu. Toto vyžaduje úzkou spolupráci s oddělením G2 štábu pro zajištění nejvhodnějšího určení priorit, protože zdroje obrazového materiálu budou často stejné. Jak pro získávání, tak ověřování dat, je nezbytná spolupráce s příslušníky G2, ženijními a průzkumnými jednotkami.

26 Základní a doporučená literatura: 1. ZELENÝ, J. (S ) Všeobecná ženijní podpora. Brno: UO, 2011; 2. STANAG 2394-ATP-52(B) Ženijní doktrína pozemních sil; 3. Návrh předpisu Vševojsk-2-2. Ženijní zabezpečení boje. Praha 2004; 4. Zákony a Nařízení vlády ČR; 5. Dokumenty NATO; 6. Mezinárodní dohody.

27 Úkoly pro samostatnou práci: Charakterizujte všeobecně geomatickou podporu. Objasněte, kdo se v AČR nebo na štábu útvaru zabývá sběrem dat o zemském povrchu a k čemu jsou tyto informace využívány. Stručně popište úkoly, které se v rámci geomantické podpory plní.

Všeobecná ženijní podpora. T1/2 - Možnosti a schopnosti jednotek ženijního vojska AČR při plnění vybraných úkolů VŽP

Všeobecná ženijní podpora. T1/2 - Možnosti a schopnosti jednotek ženijního vojska AČR při plnění vybraných úkolů VŽP Všeobecná ženijní podpora T1/2 - Možnosti a schopnosti jednotek ženijního vojska AČR při plnění vybraných úkolů VŽP Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením.

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T- 3 Systém velení a řízení u bojové jednotky v boji, spojení, komunikační a informační podpora Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Řízení služeb Vzdělávací cíl: Objasnit

Více

Krizové řízení. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením

Krizové řízení. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením Krizové řízení Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

Zpravodajské zabezpečení a průzkum

Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení BÚU Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 5 -Řízení služeb Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Všeobecná ženijní podpora

Všeobecná ženijní podpora Všeobecná ženijní podpora Pyrotechnická asanace. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Dělo v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu:

Více

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. Řízení zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni...

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. Řízení zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni... Studijní opora Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky Garant předmětu: prof. Ing. Aleš Komár CSc. Obsah: Řízení zabezpečení MU 2.1 na taktickém stupni... 2 1. Hlavní úkoly zabezpečení

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 2- Organizace řízení majetkových zdrojů v resortu obrany Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Quo Vadis Geodesy? Quo Vadis Geomatics? GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Václav Čada cada@kgm.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd katedra geomatiky Západočeská univerzita v Plzni byla

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/1 - Charakteristika a hlavní úkoly všeobecné ženijní podpory

Všeobecná ženijní podpora. T1/1 - Charakteristika a hlavní úkoly všeobecné ženijní podpory Všeobecná ženijní podpora T1/1 - Charakteristika a hlavní úkoly všeobecné ženijní podpory Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

GEOGRAFICKÁ SLUŽBA ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

GEOGRAFICKÁ SLUŽBA ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY GEOGRAFICKÁ SLUŽBA ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VOJENSKÝ GEOGRAFICKÝ A HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚŘAD Popis a zásady používání světového geodetického referenčního systému 1984 v AČR POPIS A ZÁSADY POUŽÍVÁNÍ V AČR

Více

Zpravodajské zabezpečení a průzkum

Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení a průzkum Způsoby získávání informací Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Písemná příprava. Téma: Základní koncepce logistiky, přidělování do majetkové, zásobovací a odborné péče

Písemná příprava. Téma: Základní koncepce logistiky, přidělování do majetkové, zásobovací a odborné péče Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Základní koncepce logistiky, přidělování

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 8 Význam, tvorba a použití standardních operačních postupů (SOP) pro velení a řízení bojové jednotky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/10 - Návrh nouzového zásobování energií vybraného polního pracoviště

Všeobecná ženijní podpora. T1/10 - Návrh nouzového zásobování energií vybraného polního pracoviště Všeobecná ženijní podpora T1/10 - Návrh nouzového zásobování energií vybraného polního pracoviště Seminář Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Vojenská doprava. Plánování, organizování a zabezpečení vnitrostátních vojenských přesunů

Vojenská doprava. Plánování, organizování a zabezpečení vnitrostátních vojenských přesunů Vojenská doprava Plánování, organizování a zabezpečení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 9 Zásady a postup plánování boje velitele bojové jednotky v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Všeobecná ženijní podpora. T2/12 - Projektování a výstavba dočasných a stálých zařízení pro ubytování

Všeobecná ženijní podpora. T2/12 - Projektování a výstavba dočasných a stálých zařízení pro ubytování Všeobecná ženijní podpora T2/12 - Projektování a výstavba dočasných a stálých zařízení pro ubytování Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/8 - Organizace a kalkulace nouzového zásobování energií v poli

Všeobecná ženijní podpora. T1/8 - Organizace a kalkulace nouzového zásobování energií v poli Všeobecná ženijní podpora T1/8 - Organizace a kalkulace nouzového zásobování energií v poli Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Principy GPS mapování

Principy GPS mapování Principy GPS mapování Irena Smolová GPS GPS = globální družicový navigační systém určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu, kdy se provádí měření Vývoj systému GPS původně

Více

Národní úřad pro vyzbrojování MO. Aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v působnosti resortu MO

Národní úřad pro vyzbrojování MO. Aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v působnosti resortu MO Národní úřad pro vyzbrojování MO Aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v působnosti resortu MO Výchozí dokumenty Bezpečnostní strategie České republiky Obranná strategie České republiky. Bílá kniha

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Všeobecná ženijní podpora T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Písemná příprava. 1. Nabývání majetku v rezortu Ministerstva obrany a zásady zabezpečení majetkem

Písemná příprava. 1. Nabývání majetku v rezortu Ministerstva obrany a zásady zabezpečení majetkem Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Organizace řízení majetkových zdrojů

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 BALEKA,

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Plánování a řízení zdrojů Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 BALEKA,

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Bojová a mobilizační pohotovost jednotek, útvarů a svazků dělostřelectva AČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Komunikační a informační podpora roty chemické ochrany

Komunikační a informační podpora roty chemické ochrany Komunikační a informační podpora roty chemické ochrany Autoři článku prezentují čtenářům nezbytné penzum informací o bojovém použití roty chemické ochrany a jejím systému velení a řízení. Článek rozebírá

Více

SOUČÁSTI RESORTNÍHO ZAŘÍZENÍ

SOUČÁSTI RESORTNÍHO ZAŘÍZENÍ 144 Nese historický název Hranických akademiků. Škola je resortním vzdělávacím zařízením AČR, byla zřízena rozkazem ministra obrany č. 20 ze dne 7. května 1996. POSLÁNÍ Vojenská akademie ve Vyškově (VAV)

Více

FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Univerzity obrany

FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Univerzity obrany FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Univerzity obrany Historie fakulty Fakulta vojenského leadershipu Univerzity obrany vznikla dne 1. září 2003 pod názvem: Fakulta ekonomiky a managementu Dne 1. září 2014

Více

Armáda ČR a pomoc obyvatelstvu. Božetěch Jurenka

Armáda ČR a pomoc obyvatelstvu. Božetěch Jurenka Armáda ČR a pomoc obyvatelstvu Božetěch Jurenka AČR při mimořádných a krizových situacích Legislativa Aktivace AČR / Zdravotnické služby AČR Využití zkušeností Zdravotnické služby AČR Úskalí z pohledu

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 6 Místo, úloha a odpovědnost velitele bojové jednotky (zástupce velitele bojové jednotky) v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Všeobecná ženijní podpora

Všeobecná ženijní podpora Všeobecná ženijní podpora Význam a charakteristika EOD podpory Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

ŘÍZENÍ PALBY. Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek

ŘÍZENÍ PALBY. Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek ŘÍZENÍ PALBY Příprava řízení palby dělostřeleckých jednotek Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006 Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta Armáda ČR Brno, 2006 Autor : Bc. Jaroslav Matula Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany je ústředním orgánem státní

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 Návod, Návod

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 3 - Ubytování vojsk, požární ochrana, ochrana životního prostředí, bezpečnost a ochrana zdraví Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

GEODÉZIE VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ VYSOKÉ MÝTO. Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství

GEODÉZIE VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ VYSOKÉ MÝTO. Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství GEODÉZIE Ing. Bc. Pavel Voříšek (úředně oprávněný zeměměřický inženýr). Vysoké Mýto 16. 12. 2016 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Informační systém logistiky MO a AČR

Více

Úkoly pro samostatnou práci

Úkoly pro samostatnou práci Úkoly pro samostatnou práci Název předmětu: Investice a akvizice 2. semestr Podklady pro seminář Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

9. ošetřovatelské péče na základě odborné způsobilosti (mladší zdravotník),. Čl. I

9. ošetřovatelské péče na základě odborné způsobilosti (mladší zdravotník),. Čl. I Strana 1370 Sbírka zákonů č. 156 / 2019 Částka 65 156 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 10. června 2019, kterým se mění nařízení vlády č. 60/2015 Sb., o stanovení seznamu činností pro jednotlivé vojenské hodnosti,

Více

Vojenský technický ústav, s.p. Vojenský technický ústav, s.p.

Vojenský technický ústav, s.p. Vojenský technický ústav, s.p. Vojenský technický ústav, s.p. Vojenský technický ústav, s.p. Legislativní rámec založení VTÚ,s.p. Usnesení vlády České republiky č. 456 ze dne 19. června 2012 Rozhodnutí ministra obrany čj. 452-1/2012-2697

Více

Písemná příprava. 1. Význam ISL 20 min. 2. Místo ISL v KIS resortu obrany 15 min. 3. Hlavní interface ISL 15 min

Písemná příprava. 1. Význam ISL 20 min. 2. Místo ISL v KIS resortu obrany 15 min. 3. Hlavní interface ISL 15 min Písemná příprava Název předmětu: Hospodaření s majetkem státu Garant předmětu: pplk. Dr. habil. Ing. Pavel Foltin, Ph.D. Zpracoval: pplk. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. Téma: Místo a úloha informačního systému

Více

GEOINFOSTRATEGIE V RÁMCI RESORTU MINISTERSTVA OBRANY

GEOINFOSTRATEGIE V RÁMCI RESORTU MINISTERSTVA OBRANY GEOINFOSTRATEGIE V RÁMCI RESORTU MINISTERSTVA OBRANY plk. Ing. Radek WILDMANN OBSAH PREZENTACE Působnost a závazky resortu MO Specifika tvorby a využívání prostorových informací pro potřeby obrany státu

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T1 Druhy a kategorie vojenských vozidel, evidence vozidel ozbrojených sil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 8 Plánovací a rozhodovací proces velitele čety. Zpracování bojového rozkazu velitele bojové čety Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Prvky dělostřelecké podpory míst velení divizního, brigádního a praporního úkolového uskupení

Prvky dělostřelecké podpory míst velení divizního, brigádního a praporního úkolového uskupení VOJENSKÝ PROFESIONÁL Kpt. Ing. Michal Sobarňa, Ph.D., pplk. Ing. Josef Vondrák Prvky dělostřelecké podpory míst velení divizního, brigádního a praporního úkolového uskupení Armáda České republiky se v

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Finanční zabezpečení místo, úloha, vývoj Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING.

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. TOMÁŠ LUDÍK Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Více

T2/4 - Organizace rozvinování vodní stanice, těžení a úprava vody

T2/4 - Organizace rozvinování vodní stanice, těžení a úprava vody Všeobecná ženijní podpora T2/4 - Organizace rozvinování vodní stanice, těžení a úprava vody Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Výdaje státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku

Výdaje státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku v tis. Kč 21 1 Reprodukce majetku Kanceláře prezidenta republiky 159 Kancelář prezidenta republiky 159 22 1 Rozvoj a obnova mat.tech.základny

Více

Porovnání výsledků viditelnosti získaných z topografických map a z digitálních modelů reliéfu

Porovnání výsledků viditelnosti získaných z topografických map a z digitálních modelů reliéfu tématu práce tématu práce Předpis družicová meteorologie PPS spolupráce na předpisu z oblasti družicové meteorologie, formalizace/ formátování textu a obrazových příloh formalizovaný a formátovaný text

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 20 - Způsoby vyžadování opravy z jednotky, průkaznost toku náhradních dílů na určenou opravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS. Globální navigační satelitní systémy

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS. Globální navigační satelitní systémy Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy Kapitola 1: Globální navigační systémy (Geostacionární) satelity strana 2 Kapitola 1: Globální navigační systémy Složky GNSS Kosmická složka

Více

Krizové řízení. Použití AČR při řešení krizových situací nevojenského charakteru na území státu

Krizové řízení. Použití AČR při řešení krizových situací nevojenského charakteru na území státu Krizové řízení Použití AČR při řešení krizových situací nevojenského charakteru na území státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 3 Řízení boje velitelem bojového praporu. Informování velitele a štábu brigády, bojové hlášení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/6 - Požadavky na obsluhy zdrojových soustrojí a jejich příprava

Všeobecná ženijní podpora. T1/6 - Požadavky na obsluhy zdrojových soustrojí a jejich příprava Všeobecná ženijní podpora T1/6 - Požadavky na obsluhy zdrojových soustrojí a jejich příprava Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

GEOINFORMATIKA. -základní pojmy a principy -ukázky aplikací GIS v praxi. Lukáš MAREK a Vít PÁSZTO

GEOINFORMATIKA. -základní pojmy a principy -ukázky aplikací GIS v praxi. Lukáš MAREK a Vít PÁSZTO GEOINFORMATIKA -základní pojmy a principy -ukázky aplikací GIS v praxi Lukáš MAREK a Vít PÁSZTO GEOINFORMATIKA JE... spojením informatiky a geografie uplatnění geografie v počítačovém prostředí je obor,

Více

Všeobecná ženijní podpora. T2/7 - Charakteristika a rozdělení potápěčských prací v AČR

Všeobecná ženijní podpora. T2/7 - Charakteristika a rozdělení potápěčských prací v AČR Všeobecná ženijní podpora T2/7 - Charakteristika a rozdělení potápěčských prací v AČR Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/11 - Výstavba přistávacích zařízení pro vrtulníky a jejich údržba

Všeobecná ženijní podpora. T1/11 - Výstavba přistávacích zařízení pro vrtulníky a jejich údržba Všeobecná ženijní podpora T1/11 - Výstavba přistávacích zařízení pro vrtulníky a jejich údržba Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Obsah. Kapitola 1 Co je GPS Kapitola 2 Typy přijímačů GPS Kapitola 3 Automobilová navigace Úvod... 7

Obsah. Kapitola 1 Co je GPS Kapitola 2 Typy přijímačů GPS Kapitola 3 Automobilová navigace Úvod... 7 Obsah Úvod......................................................... 7 Kapitola 1 Co je GPS..................................................... 9 Jak GPS funguje.......................................................

Více

V oboru OPZHN se dá směle hovořit o vlastní autentické české vzdělávací a výzkumněvývojové

V oboru OPZHN se dá směle hovořit o vlastní autentické české vzdělávací a výzkumněvývojové Zdroje úspěchů chemického vojska Armády České republiky bylo možno vždy spatřovat především v promyšlené a cílevědomé přípravě lidí a na vytváření vlastní vědeckovýzkumné a vývojové základny. V oboru OPZHN

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Použití dělostřelecké čety a baterie v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

OBSAH: ZVed. oddělení obranných příprav kapitán Ing. Jan ŠVERMA

OBSAH: ZVed. oddělení obranných příprav kapitán Ing. Jan ŠVERMA OBSAH:» Legislativa krizového řízení» Armáda ČR IZS» Síly a prostředky AČR vyčleňované ve prospěch IZS» Vyžadování a nasazování SaP AČR - ZÁCHRANNÉ PRÁCE» Vyžadování a nasazování SaP AČR - LIKVIDAČNÍ PRÁCE»

Více

DOHODA MEZI VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY A VLÁDOU SLOVENSKÉ REPUBLIKY O SPOLUPRÁCI V OBLASTI ZAJIŠTĚNÍ VOJENSKÉHO LETOVÉHO PROVOZU

DOHODA MEZI VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY A VLÁDOU SLOVENSKÉ REPUBLIKY O SPOLUPRÁCI V OBLASTI ZAJIŠTĚNÍ VOJENSKÉHO LETOVÉHO PROVOZU DOHODA MEZI VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY A VLÁDOU SLOVENSKÉ REPUBLIKY O SPOLUPRÁCI V OBLASTI ZAJIŠTĚNÍ VOJENSKÉHO LETOVÉHO PROVOZU 1 Vláda České republiky a vláda Slovenské republiky (dále jen smluvní strany

Více

Všeobecná ženijní podpora. T12 - Konstrukce a použití ženijní techniky

Všeobecná ženijní podpora. T12 - Konstrukce a použití ženijní techniky Všeobecná ženijní podpora T12 - Konstrukce a použití ženijní techniky Polní výcvik Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 21 - Parky vojenské techniky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

ŘÍZENÍ PALBY. Základy palebné činnosti dělostřeleckých jednotek

ŘÍZENÍ PALBY. Základy palebné činnosti dělostřeleckých jednotek ŘÍZENÍ PALBY Základy palebné činnosti dělostřeleckých jednotek Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Informační proces jako součást systému velení a řízení

Informační proces jako součást systému velení a řízení Podplukovník Ing. Petr Ryp Informační proces jako součást systému velení a řízení Část 1 VOJENSKÝ PROFESIONÁL Změnou bezpečnostního prostředí a bezpečnostních vztahů ve světě a v neposlední řadě změnou

Více

Výdaje státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku

Výdaje státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku 48 Příloha č. 5 k zákonu č. 457/23 Sb. státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku 21 1 Reprodukce majetku Kanceláře prezidenta republiky 144 Kancelář prezidenta republiky 144 22 1 Rozvoj

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 19 - Způsoby vyžadování opravy z jednotky, průkaznost toku náhradních dílů na určenou opravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

VOJENSKÝ. Úvod. Podplukovník Ing. Jan Marša, Ph.D. Mobilní soupravy pro geografické zabezpečení AČR

VOJENSKÝ. Úvod. Podplukovník Ing. Jan Marša, Ph.D. Mobilní soupravy pro geografické zabezpečení AČR Podplukovník Ing. Jan Marša, Ph.D. Mobilní soupravy pro geografické zabezpečení AČR VOJENSKÝ PROFESIONÁL Příspěvek na pozadí historických souvislostí stručně popisuje vývoj mobilních souprav pro geografické

Více

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence 2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence Přednáška č.10 GNSS GNSS Globální navigační satelitní systémy slouží k určení polohy libovolného počtu uživatelů i objektů v reálném čase

Více

GEOINFORMATIKA. -základní pojmy a principy -ukázky aplikací GIS v praxi. Lukáš MAREK a Vít PÁSZTO

GEOINFORMATIKA. -základní pojmy a principy -ukázky aplikací GIS v praxi. Lukáš MAREK a Vít PÁSZTO GEOINFORMATIKA -základní pojmy a principy -ukázky aplikací GIS v praxi Lukáš MAREK a Vít PÁSZTO GEOINFORMATIKA JE spojením informatiky a geografie uplatnění geografie v počítačovém prostředí je obor, který

Více

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Řízení bezpečnosti Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Vojenská doprava Vzdělávací cíl: Objasnit

Více

Všeobecná ženijní podpora. T9/1 - Technologie práce s ženijní technikou

Všeobecná ženijní podpora. T9/1 - Technologie práce s ženijní technikou Všeobecná ženijní podpora T9/1 - Technologie práce s ženijní technikou Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 Směrnice

Více

Tactical Pilotage Chart 1 : 500 000

Tactical Pilotage Chart 1 : 500 000 Tactical Pilotage Chart 1 : 500 000 Účel: Mapa je určena k plánování a řízení letového provozu, dále k předletové přípravě osádek a ke srovnávací orientaci a radionavigaci během letu. Poskytuje informace

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 18 - Efektivnost provozu vojenských vozidel, hlášení provozuschopnosti pozemní vojenské techniky (PVT) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a provádění útoku mechanizovaného družstva.

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a provádění útoku mechanizovaného družstva. Název předmětu: Garant předmětu: Zpracoval: Téma 1/2. semestr: PŘÍPRAVA V POLI I doc. Ing. Zdeněk FLASAR, CSc. mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Útok družstva Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a

Více

Digitalizace mapových sbírek a archivů (4.11.2011)

Digitalizace mapových sbírek a archivů (4.11.2011) Digitalizace mapových sbírek a archivů (4.11.2011) Struktura a obsah mapové sbírky zahraničních topografických map při katedře mapování a kartografie ČVUT autoři Prof.ing. Bohuslav Veverka, DrSc. ČVUT

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 Organizace

Více

Realizace organizačních změn v AČR v roce 2013. plukovník Ing. Jan ŇACHAJ

Realizace organizačních změn v AČR v roce 2013. plukovník Ing. Jan ŇACHAJ Realizace organizačních změn v AČR v roce 2013 plukovník Ing. Jan ŇACHAJ KRAJ VYSOČINA VOJENSKÉ ÚTVARY A ZAŘÍZENÍ NA ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA k 1.7. 2013 ÚKOL Z NAŘÍZENÍ MO K OMDZ v roce 2013 -reorganizovat

Více

XIII. Vojenská hodnost kapitán

XIII. Vojenská hodnost kapitán V. Platné znění částí XIII. XVI. přílohy nařízení vlády č. 60/2015 Sb., o stanovení seznamu činností pro jednotlivé vojenské hodnosti, s vyznačením navrhovaných změn XIII. Vojenská hodnost kapitán a) komplexní

Více

K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM PŘÍPRAVY ŽENIJNÍCH JEDNOTEK ÚKOLOVÝCH USKUPENÍ TO THE CURRENT PROBLEMS OF TASK FORCES ENGINEER UNITS TRAINING

K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM PŘÍPRAVY ŽENIJNÍCH JEDNOTEK ÚKOLOVÝCH USKUPENÍ TO THE CURRENT PROBLEMS OF TASK FORCES ENGINEER UNITS TRAINING K AKTUÁLNÍM PROBLÉMŮM PŘÍPRAVY ŽENIJNÍCH JEDNOTEK ÚKOLOVÝCH USKUPENÍ TO THE CURRENT PROBLEMS OF TASK FORCES ENGINEER UNITS TRAINING Tibor Palasiewicz, Jaroslav Zelený a Pavel Skalický Abstract: The article

Více

NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI. Proces nasazení kontingentu AČR v mírové operaci

NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI. Proces nasazení kontingentu AČR v mírové operaci NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI NASAZENÍ KONTINGENTU AČR V MÍROVÉ OPERACI Mjr. Ing. Josef RUČKA Anotace: Vojenské aspekty mírové dohody uzavřené mezi bývalými znesvářenými stranami jsou základem

Více

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu:

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu: Zdroje dat GIS Primární Sekundární Geodetická měření GPS DPZ (RS), fotogrametrie Digitální formy tištěných map Kartografické podklady (vlastní nákresy a měření) Vstup dat do GISu: Data přímo ve potřebném

Více

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc.

Písemná příprava. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Písemná příprava Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Garant předmětu: doc. RSDr. Luboš Štancl, CSc. Zpracoval: doc. Ing. Miroslav Cempírek, CSc. Téma: Plánování a řízení provozu vojenské

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE - KVV ÚSTÍ NAD LABEM

ZÁKLADNÍ INFORMACE - KVV ÚSTÍ NAD LABEM ZÁKLADNÍ INFORMACE - KVV ÚSTÍ NAD LABEM KRAJSKÉ VOJENSKÉ VELITELSTVÍ ÚSTÍ NAD LABEM Krajská vojenská velitelství byla zřízena na základě 9 zákona číslo 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování

Více

Řízení zdrojů v ozbrojených silách

Řízení zdrojů v ozbrojených silách Řízení zdrojů v ozbrojených silách T 7- Vojenská doprava Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 ČOS 139801

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Financování sektorové politiky financování obrany Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Výuka geoinformačních technologií

Výuka geoinformačních technologií TU Zvolen, 29.5.2015 doc. Ing. Martin Klimánek, Ph.D. Výuka geoinformačních technologií Ústav hospodářské úpravy lesů a aplikované geoinformatiky Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním

Více

Geografické informační systémy GIS

Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy GIS Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více