VEGETAČNÍ DOPROVOD VODNÍCH TOKŮ A NÁDRŽÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VEGETAČNÍ DOPROVOD VODNÍCH TOKŮ A NÁDRŽÍ"

Transkript

1 LLP IP Erasmus No /KOSICE03 VEGETAČNÍ DOPROVOD VODNÍCH TOKŮ A NÁDRŽÍ Doc. Dr. Ing. Miloslav Šlezingr

2 ZÁKLADNÍ FUNKCE VEGETAČNÍHO DOPROVODU Funkce protierozní, protiabrazní ( krajinotvornýúčinek proudící vody, ledochod, vlnobití, atd.) Funkce protideflační ( působení větru zanášení koryta, plavba, atd.) Funkce ochrany před zarůstáním koryta ( zastínění, zamezuje růstu vodní flóry, sedimentaci ) Funkce kvality vody ( podpora samočistících procesů, aj.) Útočiště fauny ( úkryt, sídliště predátorů, aj.) Funkce estetická ( krajinotvorný prvek )

3 Funkce produkční ( zásoba dřevní hmoty cca 2 mil. m 3 ) Funkce přirozeného biokoridoru ( migrační cesta mezi biocentry ) Funkce rekreační ( klidové zóny, vodní sporty, rybolov, aj.) Funkce hygienická ( zachycení prachových částic, pylů, protihluková bariéra, atd.)

4 Zarůstání pobřežní mělčiny rákosinami Vhodně přirozeně stabilizovaný břeh, dřeviny a travní koberec

5 Nezastíněné, eutrofizované potoční koryto zarůstá buření Nedostatečná výsadba vegetačního doprovodu (alejovitá, jednostranná, bez podrostu)

6 Velmi kvalitní vegetační doprovod

7 Velmi kvalitní vegetační doprovod Hráze bez porostů hrana kynety osazena břehovými porosty

8 ZÁKLADNÍ POJMY autochtonní původní autotrofní (organismus) jako potravu přijímá minerální látky, je to primární producent organické hmoty biocenóza - společenstvo rostlinných krajinných segmentů, umožňující dlouhodobou existenci původních rostlinných a živočišných společenství a živočišných organismů žijících v určitém společném prostoru biocentrum biocenóza včetně okolního prostředí biokoridor prostor propojující biocentra a umožňující migraci břehové porosty porosty břehů koryt a nádrží, jejichž hlavní funkce je stabilizace břehů doprovodné porosty porosty v okolí vodních toků s celou řadou funkcí (rotideflační, estetická,zastínění hladiny, aj.)

9 ekosystém funkční soustava živých a neživých složek životního prostředí a jeho nejbližšího okolí ekologie nauka zabývající se vztahem organismů ke svému prostředí ekologická stabilita prostředí, jež jsou navzájem spojeny výměnou látek, tokem eneheterotrofnírgie a předáváním informací, a které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí se v určitém prostoru a čase eutrofizace obohacení živinami fytocenóza rostlinná složka biocenózy heterotrofní (organismy) odkázané výživou na organické látky revitalizace obnova životně důležitých funkcí, návrat do stavu blízkému tomu, v jakém se systém nacházel před antropickými zásahy sukcese spontánní střídání rostlinných společenstev zoocenóza živočišná složka biocenózy

10 METODA HODNOCENÍ SOUČASNÉHO STAVU VEGETAČNÍHO DOPROVODU VODNÍHO TOKU ČI NÁDRŽE KRITÉRIUM HODNOCENÍ A. % poškozených či nevhodných dřevin B. počet vegetačních pater C. šířka vegetačního pásma (od přibližné úrovně Q a) D. druhová rozmanitost dřevin E. relativní hustota porostu POČET BODŮ do 30% 1 do 60% 2 nad 60% 3 1. veg. patro 3 2. veg. patro 2 3. veg. Patro 1 do 7m m 2 nad 10m 1 do 3. druhů druhů 2 7 a více druhů 1 souvislý porost s místními průhledy na hladinu 1 střední a velké skupiny porostů 2 bez porostů, malé skupiny, solitery 3

11 Hodnotíme každý břeh zvlášť, zájmové území rozdělíme na úseky o délce cca m s přihlédnutím k místním zvláštnostem, konfiguraci, terénu aj. Po ohodnocení každého úseku provedeme bodový součet a hodnocený úsek začleníme dle součtu získaných bodů do kategorie. 5-6 bodů vegetační doprovod v dobrém stavu kategorie I. 7-8 bodů v úseku jsou nutné úpravy, dosadby kategorie II. 9 a více bodů nutné rozsáhlé zásahy, případně celková obnova kategorie III. Součástí hodnocení je i zpracování fotodokumentace posuzovaných úseků sledovaného pobřežního území.

12 SCHÉMA ROZMÍSTĚNÍ BŘEHOVÉ VEGETACE ROZDĚLENÍ DO ZÓN Q1 Q 150 d - Q 355 d Q 364 d SUPRALITORÁLNÍ EULITORÁLNÍ SUBLITORÁLNÍ PROFUNDÁLNÍ

13 NÁVRH BŘEHOVÝCH POROSTŮ Dřeviny rostoucí uvnitř průtočného profilu musí být upraveny jako kmenové porosty (nikoli pařezina), s korunou nad úrovní břehové hrany. Pro opevnění nejníže položených částí svahu koryta, je optimální umístit stromy ve výšce 0.6 až 1.1 m nad Qa hladinou průměrných průtoků vody ve vegetačním období. Aby ochranné břehové porosty plnily zdárně svou funkci, musí být provedena souvislá výsadba. Na konkávním břehu, v příliš zakřivených obloucích je doporučována vzdálenost mezi jednotlivými dřevinami 1.3 až 1.7 m, u oblouků s malou křivostí 2 m. V přímých úsecích je vhodná vzdálenost 2 m. V konvexách oblouků pak 2 m i více, dle místních podmínek. průhledy na volnou hladinu

14 Při výsadbě topolů je to ve všech částech koryta 4 m, s mezisadbou jiných dřevin. Podstatná je tedy především ochrana konkávních břehů. Z krajinotvorného a estetického hlediska je však důležité ponechat průhledy, přístup k toku (Rozpor z požadavkem souvislé výsadby) Při výsadbě keřů je nutná výsadba maximálně ve skupinkách, střídavě po obou stranách toku. (nikoli souvislý pás po obou stranách) Nutná je soustavná a pravidelná údržba, výchova porostů.

15 Koryto, navržené k této úpravě by mělo mít šířku dna kynety alespoň 4 m, vhodná je šířka berem více jak 10 m. Břehové porosty užších říček a potoků upravujeme z ohledem na větší možnost zárůstu průtočného profilu i větší možnost zachycení se případných splavenin na těchto porostech. Takto zachycené splaveniny mohou být příčinou místního zahrazení průtočného profilu i příčinou místního rozlivu. Sklon svahů je vhodné volit 1 : 2, případně až 1 : 1.5, což vyhovuje nejlépe tvaru kořenových systémů, jež se vyvíjejí ve sklonu 1 : 1, až 1 : 1.5. Břehový porost je nejvhodnějším doplňkem kamenné, či jiné patky zajišťující ochranu paty svahu.

16 Je vhodné upozornit, že pro umístění do průtočného profilu není nejvhodnější vrba (především tzv."smuteční"), jejíž splývavá koruna nepříznivě usměrňuje vodní proud, což vede k poškození břehů koryta. Otázky spojené s návrhem vegetačního opevnění musí být řešeny při tvorbě koncepce úpravy toku a nikoli jako doplněk technického řešení.

17 DOPROVODNÝ POROST Preferujeme návrh tříetážového porostu s využitím travního, keřového a stromového patra. Důležitý je návrh minimálně dvouřadého doprovodného porostu. (od tohoto neustoupit) Ve všech úsecích, kde to využití pozemků, či konfigurace terénu dovolí navrhujeme, byť i místní, plošné rozšíření porostů. Základem doprovodného porostu by měly být stromy dosahující výšky 20 a více metrů. Pokud jsme nuceni navrhnout pouze jednořadou (alejovou) výsadbu, volit raději jen jeden druh dřevin. Záleží však na okolnostech, není to podmínkou.

18 Podél toku nevysazovat ovocné dřeviny. Větší mezery mezi vzrostlými skupinami stromů vhodně prokládat solitery, nebo menšími skupinkami nižších stromů a keřů. Při výsadbě doprovodných porostů nutno dbát na to, aby nepůsobily negativně na růst zemědělských plodin. Keře vysazujeme od hranice sousedního pozemku minimálně 1 m, stromy 3 m. Vždy je vhodná konzultace s dendrology, botaniky i odborníky jiných profesí, aby výsledek činnosti byl co nejlepší. Jedná se tedy o týmovou práci.

19 Nevhodné umístění dřevin v patě břehu

20 Vegetační ochranné pásmo (obr. - rozorání na břehovou Hranu)

21 Jednostranná úprava toku Změna poměru hloubky ku šířce toku

22 Ochranné pásmo toku

23 Na směrové stabilitě toku spolupůsobí i břehová vegetace

24 OBECNÁ DOPORUČENÍ 1. Pro docílení kvalitního břehového, či doprovodného porostu je vhodné ponechat část původních, třeba i méně vhodných porostů, nejlépe skupiny vzrostlých dřevin a novou výsadbu provádět ve vazbě na ně a pod jejich ochranou. 2. Pro novou výsadbu vybíráme dřeviny s ohledem na jejich budoucí převládající funkci, 3. Doprovodný porost, (výsadba za břehovou hranou koryta, maximálně na svazích berem), 4. Porost břehový (výsadba v rámci stabilizace koryta a vytvoření přímé vazby mezi porostem a vodním tokem uvnitř průtočného profilu, na svazích koryta). Případně, a to především u menších toků, se bude jednat o kombinaci obou.

25 3. Jednořadá, v podstatě alejová výsadba, není z ekologického, ani krajinářského hlediska nejvhodnějším řešením a hodnota takovýchto porostů tvořících vegetační porostů tvořících vegetační doprovod je malá. 4. V tomto případě sázíme dřeviny na té straně toku, na které mohou částečně zastiňovat koryto a snažíme se dle možností využít ladem ležících i velmi malých ploch přiléhajících k toku k dosadbám, jež zvýší hodnotu vegetačního doprovodu. 5. V rámci návrhu dřevinné skladby vegetačního doprovodu nezapomínejme na keře, které zde mají své nezastupitelné místo.

26 5. Navrhujeme především autochtonní dřeviny, jiné jen ve zvláštních a zdůvodněných případech. Výsadba fytocenologicky a krajinářsky nevhodných dřevin ( exoty, dřeviny se spíše sbírkovým významem...) může působit značně rušivě v okolní krajině. 6. Při návrhu především břehových porostů je nutné si uvědomit nízký zpevňovací účinek mladých porostů.(toto do značné míry odpadá u výmladků) 7. Přestárlé dřeviny, vývraty, proschlé dřeviny, případně dřeviny z jiných důvodů určené k likvidaci je nutno odstranit před zahájením výsadby nově navržených dřevin, abychom následně nepoškodili nové sazenice. 8. Při nově zakládaných břeh. porostech upraveného koryta vysazujeme sazenice nad úroveň cca Q150 - (oblast eulitorálního pásma, pásma měkkých dřevin).

27 DĚKUJI ZA POZORNOST

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 02 (staničení 459-732 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích kamennou dlažbou / rovnaninou. Břehy jsou pokryty travním porostem, v horní části úseku se nacházejí

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 08 (staničení 2706-2847 m) Stávající úsek, opevněný betonovými panely, je částečně ve vzdutí dvou stupňů ve dně. Horní stupeň slouží k odběru vody do cukrovarského rybníka. Dolní stupeň, viz foto,

Více

Revitalizace ve městech zkušenosti s různými druhy úprav revitalizace suchého poldru Čihadla

Revitalizace ve městech zkušenosti s různými druhy úprav revitalizace suchého poldru Čihadla Revitalizace ve městech zkušenosti s různými druhy úprav revitalizace suchého poldru Čihadla Click to edit Master subtitle style Ing. Jiří Karnecki Odbor ochrany prostředí MHMP ZÁSADY TECHNICKÉ REVITALIZACE

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 06 (staničení 2134-2318 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích betonovými panely. Ve svahu levého břehu vede velké množství inženýrských sítí. Pravý břeh je součástí

Více

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci:

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci: OPŽP přes MAS Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až 10.000.000,- Kč především na výsadbu v rámci: Sídelní zeleně 5.000.000,- Kč Realizace ÚSES 3.000.000,-Kč Protierozních

Více

Vodní hospodářství krajiny 2 3. cvičení

Vodní hospodářství krajiny 2 3. cvičení 3. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: dle dohody Vodní hospodářství krajiny 2 Obsah cvičení Úprava rybniční stoky Úprava prostoru zátopy Úprava prostoru kolem

Více

Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR. Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta

Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR. Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta Povodí Moravy, s.p., Brno, Dřevařská 11, BRNO INVESTIČNÍ ZÁMĚR Jihlava, km 0,800-3,150 - oprava koryta Kraj : Jihomoravský Číslo akce: Zpracoval: Zdeněk Vajbar, úsekový technik provozu D. Věstonice Datum

Více

Příloha č. 9 fotografie Seznam fotografií:

Příloha č. 9 fotografie Seznam fotografií: Příloha č. 9 fotografie Seznam fotografií: Foto č. 1. Soutok Rakovce a Litavy, počátek hodnocené částí toku... 3 Foto č. 2. Hráz na pravém břehu v úseku č. 1... 3 Foto č. 3. Hranice úseků č. 1 a 2... 3

Více

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita 1.3.1 Zprůtočnění nebo zvýšení

Více

Porosty a výsadby dřevin u vodních toků. A. Chittussi: Vltava v Troji

Porosty a výsadby dřevin u vodních toků. A. Chittussi: Vltava v Troji Porosty a výsadby dřevin u vodních toků A. Chittussi: Vltava v Troji Ideál dendrofobův Zastaralé pojetí správy vodních toků: jednostranná orientace na technické úpravy toků nedocenění pozitivních funkcí

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 13 (staničení 4257-4408 m) Úsek je postižen nedostatkem proudící vody, stejně jako úsek č. 13. Důvodem je špatný stav rozdělovacího objektu a odtékání běžných průtoků odlehčovacím bypassem. Koryto

Více

Revitalizace povodí. Co je revitalizace?

Revitalizace povodí. Co je revitalizace? Revitalizace povodí Co je revitalizace? Revitalizace: obnova, oživení něčeho nefunkčního popř. zchátralého; uvádění něčeho opět do takového stavu, aby to přinášelo užitek (Všeobecná encyklopedie Diderot,

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ ZÁSADY REVITALIZACÍ DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ LITERATURA Králová, H.: Řeky pro život: Revitalizace řek a péče o nivní biotopy. Veronica,

Více

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I.1. Tvar koryta a jeho vývoj Klima, tvar krajiny, vegetace a geologie povodí určují morfologii vodního toku (neovlivněného antropologickou

Více

Ekologické sítě v krajině

Ekologické sítě v krajině Ekologické sítě v krajině Ekologicky významné segmenty krajiny. Kostra ekologické stability. Sestavila: Eva Boucníková Proč vytváříme ekologické sítě? 1938 1953 1984 Cíle vytváření ekologických sítí Uchování

Více

INDEX QBR Datový list do terénu

INDEX QBR Datový list do terénu INDEX QBR Datový list do terénu Kvalita břehového biotopu Skóre pro jednotlivé části nemůţe být negativní, ani překročit 25 Celkový říční kryt Skóre 25 80 % břeţního krytu (kromě jednoletých rostlin) 50-80

Více

Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY

Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY Nástroje krajinného plánování ZÁSADY REVITALIZACE KRAJINY Revitalizace (toku x krajiny) Zásahy do toku hrazení bystřin protipovodňové úpravy (zásady návrhu) Revitalizace co je důsledkem? Katedra hydromeliorací

Více

Vodní hospodářství krajiny 2

Vodní hospodářství krajiny 2 Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: dle dohody Vodní hospodářství krajiny 2 Obsah Úprava rybniční stoky Úprava prostoru zátopy Úprava prostoru kolem nádrže Obsah cvičení

Více

Obec Tučín R E A L I Z A C E

Obec Tučín R E A L I Z A C E Obec Tučín K O M P L E X N Í P O Z E M K O V É Ú P R A V Y V K.Ú. T U Č Í N - R E A L I Z A C E Obec Tučín S T Á T N Í P O Z E M K O V Ý Ú Ř A D, P O B O Č K A P Ř E R O V N Á V R H P O Z E M K O V É Ú

Více

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ Ing. Simona ZEZULOVÁ Odbor péče o krajinu, Ministerstvo životního prostředí, Vršovická 65, Praha 100 00 Simona.Zezulova@mzp.cz

Více

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích.

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Katalog pěstebních opatření

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020 HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY SPECIFICKÉHO CÍLE.3 Operačního programu Životní prostředí 24 22 Aktivita.3. Zprůtočnění nebo zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a přilehlých niv, zlepšení

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita 1.3.1 Zprůtočnění nebo zvýšení

Více

Revitalizace povodí. Petr Koudelka. B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz

Revitalizace povodí. Petr Koudelka. B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz Revitalizace povodí Petr Koudelka B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz Náplň přednášek - Úpravy toků - Revitalizace toků (co, kde, jak, kdy, historie, morfologie koryt, objekty, vegetace) - Revitalizace

Více

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD PROJEKTOVÁNÍ A REALIZACE ZAHRADNÍCH A KRAJINÁŘSKÝCH ÚPRAV NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD APROXIMATIVNÍ ROZPOČET ZPRACOVALA: Ing. Ladislava Nagyová, Ing. Kateřina Gajdošová Gard&N

Více

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTÍCÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY SPECIFICKÉHO CÍLE.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 24 22 Specifický cíl.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu V rámci hodnocení jsou projektům přiřazeny body

Více

Suchá retenční nádrž - Topolany

Suchá retenční nádrž - Topolany Suchá retenční nádrž - Topolany Údaje o společném zařízení Suchá retenční nádrž Topolany byla zbudována jižně od obce, v údolí Lukového potoka. Její hráz je umístěna napříč údolí cca 90 m pod soutokem

Více

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Jan Matějka Autoři v prezentaci použitých fotografií jsou Tomáš Just (AOPK ČR) a pracovníci SFŽP ČR, případně

Více

Plán společných zařízení

Plán společných zařízení OBSAH: G. Dokumentace technického řešení plánu společných zařízení G.1. Opatření sloužící ke zpřístupnění pozemků (pouze cesty hlavní a vedlejší cesty pro rekonstrukci) Doplňující podklady Textové přílohy

Více

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU.

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. Podélný profil toku vystihuje sklonové poměry toku v podélném směru. Zajímají nás především sklon hladiny vody v korytě a její umístění

Více

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Charakteristika jezer relativně hluboké nádrže s malým přítokem předpoklad velmi kvalitní vody a univerzální využitelnosti

Více

Návrh managementu dřevní hmoty v přirozených korytech vodních toků

Návrh managementu dřevní hmoty v přirozených korytech vodních toků Návrh managementu dřevní hmoty v přirozených korytech vodních toků Pavel Kožený a kol. T. G. Masaryk Water Research Institute, p.r.i. Podbabská 30/2582, 160 00 Prague 6, Czech Republic +420 220 197 111

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní

Více

Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.

Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Zaměření projektu: Technické revitalizace v hustě zastavěných částech města Přírodě blízké revitalizace v městské krajině Zvyšování povědomí obyvatel o významu vody v krajině a ve městech Cíle projektu:

Více

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření aneb Revitalizace VT není vždy příroděblízká povodňová ochrana Ing. Adam Vokurka. Ph.D.

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2016/17 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2016/17 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU 1. Modelování, druhy modelů 2. Rozdělení dat pro modelování 3. Georeferencování 4. Podmínky pro výběr dat 5. Metody pořízení dat 6. Podkladová data pro modelování 7. Data ekologická,

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Katalog topolů kanadských v nivě řeky Odry

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Katalog topolů kanadských v nivě řeky Odry UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA GEOGRAFIE Hana BECHNÁ Katalog topolů kanadských v nivě řeky Odry Olomouc 2008 SEZNAM VYBRANÝCH LOKALIT 1. Jeseník nad Odrou Mankovice...3

Více

Váš dopis zn. Čj. Vyřizuje / linka Datum MHMP/165853/2016 Ing. Šlinger/ Počet listů / příloh S-MHMP/2016/165853/OCP/XII/Šli 1/3

Váš dopis zn. Čj. Vyřizuje / linka Datum MHMP/165853/2016 Ing. Šlinger/ Počet listů / příloh S-MHMP/2016/165853/OCP/XII/Šli 1/3 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY odbor ochrany prostředí -dle rozdělovníku- Váš dopis zn. Čj. Vyřizuje / linka Datum MHMP/165853/2016 Ing. Šlinger/236005818 15.2.2016 Sp. zn. Počet listů

Více

Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16

Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16 Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16 Investor : obec Slatina č.p. 50, 410 02 Lovosice Zpracovatel dokumentace : Ing. M. Jeřábek, Vodohospodářská kancelář INDORS Velká Dominikánská 10, Litoměřice

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2018/2019 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2018/2019 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU 1. Modelování, druhy modelů 2. Rozdělení dat pro modelování 3. Georeferencování 4. Podmínky pro výběr dat 5. Metody pořízení dat 6. Podkladová data pro modelování 7. Data ekologická,

Více

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace číslo kód ses plocha [a] název popis stg 1 11 1 79,50 orná půda základní velmi mírný Z svah; plodiny: pícniny, úzkořádkové obilniny, kukuřice, brambory;

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Odbor správy majetku

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Odbor správy majetku MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 20. 6. 2019 Bod programu: 18 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada města Odbor správy majetku Ing. Radomír Bradáč Bc. Ludmila

Více

REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU A PPO KŘENOVICE- MEZIVODÍ

REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU A PPO KŘENOVICE- MEZIVODÍ Projektová a inženýrská činnost v oboru stavby vodního, lesního hospodářství a krajinného inženýrství REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU A PPO KŘENOVICE- MEZIVODÍ SO 02 REVITALIZACE MLÝNSKÉHO NÁHONU F.3.1 TECHNICKÁ

Více

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl POPIS ŘÍČNÍHO ÚSEKU/PŘÍČNÉHO PROFILU č. úkolu:. Tok ř.km záznam č. Místo Dne : hod Délka úseku (m): Provedl Bližší lokalizace :... číslo listu: vh mapy:...... mapy 1:... :... fotografie: 1) celkový charakter

Více

Pražské revitalizace - zkušenosti s různými druhy úprav

Pražské revitalizace - zkušenosti s různými druhy úprav Pražské revitalizace - zkušenosti s různými druhy úprav Ing. Jiří Karnecki Odbor ochrany prostředí Hlavní město Praha na svém území spravuje: 255 km drobných vodních toků 49 rybníků 33 retenčních nádrží

Více

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí I. Přikryl, ENKI, o.p.s., Třeboň Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí Abstrakt Práce hodnotí různé typy vod, které vznikají v souvislosti s těžbou uhlí, z hlediska jejich ekologické funkce i využitelnosti

Více

HYDROBIOLOGIE PROGRAM PRAKTICKÁ CVIČENÍ. vzdouvací objekty, splavnost. vodních toků. stanovišť. 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků

HYDROBIOLOGIE PROGRAM PRAKTICKÁ CVIČENÍ. vzdouvací objekty, splavnost. vodních toků. stanovišť. 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků HYDROBIOLOGIE PRAKTICKÁ CVIČENÍ PROGRAM 1. Úvod 2. Ukázky ovlivnění vodních toků o přímé: ochrana před povodněmi, stabilizace koryta, vzdouvací objekty, splavnost o nepřímé: odvodnění zastavěného území

Více

A. ÚZEMNÍ PLÁN LUDGEŘOVICE

A. ÚZEMNÍ PLÁN LUDGEŘOVICE SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ OBSAH ELABORÁTU A. ÚZEMNÍ PLÁN LUDGEŘOVICE A. TEXTOVÁ ČÁST A. GRAFICKÁ ČÁST A.1 ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ ÚZEMÍ MĚŘ. 1 : 5 000 A.2 HLAVNÍ VÝKRES

Více

Obec Březina vydává vyhlášku č. 07 o závazných částech územního plánu obce Březina

Obec Březina vydává vyhlášku č. 07 o závazných částech územního plánu obce Březina Obec Březina vydává vyhlášku č. 07 o závazných částech územního plánu obce Březina Zastupitelstvo obce Březina na základě schváleného územního plánu obce Březina vyhlašuje dle ustanovení 84 odst. 2 písm.

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie Předmět VIZP K141 FSv ČVUT Vodní toky Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. http://hydraulika.fsv.cvut.cz/vin/prednasky.htm Přirozené vodní toky K141

Více

VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí

VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí Přednáška č.5 Technické a revitalizační stavby na drobných tocích Přednášející: Ing. Martin Dočkal, Ph.D. Co je účelem technických úprav na drobných

Více

Příprava zapojení AOPK ČR do 2. období vodohospodářského plánování

Příprava zapojení AOPK ČR do 2. období vodohospodářského plánování Informace: Příprava zapojení AOPK ČR do 2. období vodohospodářského plánování duben 2012 červen 2013? Odborná skupina pro vodní ekosystémy AOPK ČR, duben 2012 1. plánovací období: plány oblastí povodí

Více

Orientační vyznačení revitalizovaných úseků (modré úsečky) potoka Borová (podklad: mapy.cz)

Orientační vyznačení revitalizovaných úseků (modré úsečky) potoka Borová (podklad: mapy.cz) Borová Zájmová oblast se nachází v jižní části Jihočeského kraje, okres Český Krumlov, nedaleko obce Chvalšiny. Borová je horský tok, který byl v 80.tých letech 20.století napřímen a zahlouben kvůli napojení

Více

J e v i š o v i c k á. p ř e h r a d a

J e v i š o v i c k á. p ř e h r a d a J e v i š o v i c k á p ř e h r a d a Zatopená plocha při hladině stálého nadržení (Ms) 3,00 ha Zatopená plocha při max.hl. zásobního prostoru (Mz) 8,10 ha Zatopená plocha maximální 12,6 ha Hladina zásobního

Více

KRATONOHY II.A. Atelier "AURUM" s.r.o., Pardubice ETAPA

KRATONOHY II.A. Atelier AURUM s.r.o., Pardubice ETAPA ÚZEMNÍ PLÁN PŘÍLOHA ÚZEMNÍ PLÁN OBCE KRATONOHY ZMĚNA č.1 ÚPO KRATOHONY II.A TEXTOVÁ ČÁST ODŮVODNĚNÍ ZMĚNY ÚZEMNÍHO PLÁNU ETAPA UPRAVENÝ NÁVRH ZMĚNY ÚZEMNÍHO PLÁNU PO VEŘEJNÉM PROJEDNÁNÍ Atelier "AURUM"

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha C1 z plochy byl odstraněn prakticky veškerý keřový porost Obr. 2: Dílčí plocha C1 plocha po totálním odstranění keřových porostů Obr. 3: Dílčí plocha C1 Obr. 4: Dílčí plocha C2 na

Více

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3.

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3. 4. VYTVÁŘENÍ KORYTA Vnitřní horotvorné síly: vulkanické + seismické vytváření PRIMÁRNÍHO ZEMSKÉHO RELIÉFU Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ Práce vody

Více

Obnova zeleně ve Tvrdonicích Studie obnovy parku u mateřské školy. M 1:250

Obnova zeleně ve Tvrdonicích Studie obnovy parku u mateřské školy. M 1:250 Obnova zeleně ve Tvrdonicích Studie obnovy parku u mateřské školy. M 1:250 1. Návrh na úpravu cest s doprovodem květinových a keřových záhonů Areál MŠ Existující pomník 2. Centrální travnatý prostor Návrh

Více

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Zásady křížení vodních toků a Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Respektování vodohospodářských zájmů Návrh křížení musí respektovat : Bezpečnost ochranných hrází. Splaveninový režim toku a stabilitu koryta toku.

Více

Výstavba vodní nádrže a revitalizace toku - u obce Věžnička

Výstavba vodní nádrže a revitalizace toku - u obce Věžnička Výstavba vodní nádrže a revitalizace toku - u obce Věžnička Oznámení podle přílohy č. 3 k zák. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí A. ÚDAJE O OZNAMOVATELI 1. Obchodní firma (jméno

Více

Příloha B Údržba dešťové kanalizace. B1 Odvodnění sever SO 326:

Příloha B Údržba dešťové kanalizace. B1 Odvodnění sever SO 326: B1 Odvodnění sever SO 326: Příloha B Údržba dešťové kanalizace Jedná se povrchové odvodnění území v prostoru u zemního valu, ze kterého jsou srážkové vody odváděny žlabem z betonových profilů, který je

Více

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů

Pracovní verze. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014. o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Pracovní verze NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2014 o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů Vláda nařizuje podle 3a odst. 4 a odst. 5 písm. f), 3i, 3l a 3m zákona č. 252/1997 Sb.,

Více

INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ

INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ 09/2016 OBSAH LOKALIZACE... 2 ZHODNOCENÍ STAVU DŘEVIN... 2 PŘÍLOHY... 4 A) INVENTARIZAČNÍ TABULKY... 4 B) FOTODOKUMENTACE... 9 C) SITUČNÍ ZÁKRES DŘEVIN...

Více

KARTA SEČENÍ LOKALITA Č.1

KARTA SEČENÍ LOKALITA Č.1 Vodní tok Kelčický potok KARTA SEČENÍ LOKALITA Č.1 Popis úseku v ř.km 2,42-3,70 v k.ú. Kelčice a Vranovice Jedná se o sečení koryta (břehy i dno) Kelčického potoka v úseku od začátku břehových zdí v obci

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ LITERATURA MAREŠ, K.: Úpravy toků navrhování koryt, ČVUT, Praha 1997 HAVLÍK, V. MAREŠOVÁ, I.: Hydraulika příklady, ČVUT, Praha 1993 KEMEL,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 255 Jméno autora Jana Malečová Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 11. 5. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 9. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Člověk a příroda

Více

Několik informací navíc...

Několik informací navíc... Klimagreen/Klimatická zeleň pro obnovu krajiny, ATCZ142, 2.Etapa seminářů LISTOPAD 2018 Několik informací navíc... Prostorové poměry stanoviště pro výsadbu: - vzdálenost vysazovaných stromů (spon) musí

Více

VEGETAČNÍ BARIÉRY Mgr. Jan Karel

VEGETAČNÍ BARIÉRY Mgr. Jan Karel VEGETAČNÍ BARIÉRY Metodika pro výpočet účinnosti výsadeb vegetačních pásů ke snížení imisních příspěvků liniových a plošných zdrojů emisí částic a na ně vázaných polutantů 17. 10. 2017 Mgr. Jan Karel Vegetační

Více

CVIČENÍ 4: Podélný profil, návrh nivelety, výpočet příčného profilu

CVIČENÍ 4: Podélný profil, návrh nivelety, výpočet příčného profilu CVIČENÍ 4: Podélný profil, návrh nivelety, výpočet příčného profilu Podélný profil toku vystihuje sklonové poměry toku v podélném směru. Zajímají nás především sklon hladiny vody v korytě a její umístění

Více

Ekologická stabilita lesních ekosystémů v krajině

Ekologická stabilita lesních ekosystémů v krajině Ekologická stabilita lesních ekosystémů v krajině Ústav pro hospodářskou úpravu lesa Brandýs nad Labem, Mgr. Martin Polívka DiS. MZe Územní systém ekologické stability (ÚSES) a jeho prvky jsou typem území

Více

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Říční nivy Nivy jako přírodní útvary Niva je přírodní tvar vzniklý fluviálními pochody. Poříční a údolní nivy mají svoji

Více

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY HOŘOVICE REVITALIZACE ČÁSTI RYBNÍKA DRAŽOVSKÁ VELKÁ ETAPA 2 DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA A.1. Identifikační údaje A.1.1. Údaje o stavbě A.1.1.a Název stavby A.1.1.b Místo stavby

Více

návrh změny č. 5 územního plánu obce Dynín textová část

návrh změny č. 5 územního plánu obce Dynín textová část příloha č. 1 opatření obecné pova hy návrh změny č. 5 územního plánu obce Dynín textová část vydávající správní orgán: Zastupitelstvo obce Dynín datum vydání: oprávněná úřední osoba pořizovatele jméno

Více

Sucho a návrhy opatření ke snížení dopadů sucha, zadržování vody v krajině

Sucho a návrhy opatření ke snížení dopadů sucha, zadržování vody v krajině 12.4.2018 Sucho a návrhy opatření ke snížení dopadů sucha, zadržování vody v krajině Ing. Jan Čekal Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Kraj Vysočina vedoucí oddělení pozemkových úprav KOMPLEXNÍ

Více

ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY

ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY ÚPRAVY TOKŮ V SOULADU S POŽADAVKY KRAJINY ÚVOD Úpravy vodních toků v souladu s požadavky krajiny by měly být v dnešní době samozřejmostí. odborný seminář Stavby pro plnění funkcí lesa v harmonii s přírodou

Více

LOM OPATOVICE. Studie následného využití dobývacího prostoru OBJEDNATEL LOKALIZACE :

LOM OPATOVICE. Studie následného využití dobývacího prostoru OBJEDNATEL LOKALIZACE : LOM OPATOVICE Studie následného využití dobývacího prostoru OBJEDNATEL ZPRACOVATEL Českomoravské štěrkovny a.s. Mokrá 359 664 04 Mokrá Arvita P spol. s r.o. Otrokovice Příčná 1541 765 02 Otrokovice LOKALIZACE

Více

Územní systém ekologické stability ÚSES

Územní systém ekologické stability ÚSES Územní systém ekologické stability ÚSES Hlavní cíle ÚSES 1. Uchování a zabezpečení nerušeného vývoje přirozeného genofondu krajiny v rámci jeho přirozeného prostorového členění. 2. Vytvoření optimálního

Více

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná Strana 546 Sbírka zákonů č. 51 / 2017 51 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. února 2017 o Chráněné krajinné oblasti Poodří Vláda nařizuje podle 25 odst. 3 zákona č. 114/ /1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny: 1

Více

Projekt 1 malé vodní nádrže 3. cvičení

Projekt 1 malé vodní nádrže 3. cvičení 3. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: dle dohody Obsah cvičení Úprava rybniční stoky Úprava prostoru zátopy Úprava prostoru kolem nádrže Odbahňování Obsah cvičení

Více

VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2012, kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků

VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2012, kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků Částka 62 Sbírka zákonů č. 178 / 2012 Strana 2599 178 VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2012, kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků

Více

Dotace z OPŽP na zadržování vody v krajině; výzvy č. 51, 57, 58, 59

Dotace z OPŽP na zadržování vody v krajině; výzvy č. 51, 57, 58, 59 Dotace z OPŽP na zadržování vody v krajině; výzvy č. 51, 57, 58, 59 Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Kateřina Kujanová Boj se suchem a povodněmi, červen 2017 www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Zahradnická fakulta v Lednici Břehové a doprovodné porosty vodních toků a nádrží (druhová, věková a prostorová struktura a způsoby pěstování a obnovy) Diplomová práce Autorka:

Více

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Zeleň rostoucí mimo les* * zahrnuje i sídelní zeleň

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Zeleň rostoucí mimo les* * zahrnuje i sídelní zeleň NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

Obecně závazná vyhláška města Ústí nad Orlicí č. 3/98 o závazných částech územního plánu zóny Sportovní a rekreační park Tichá Orlice

Obecně závazná vyhláška města Ústí nad Orlicí č. 3/98 o závazných částech územního plánu zóny Sportovní a rekreační park Tichá Orlice 3/98 M Ě S T O Ú S T Í N A D O R L I C Í Obecně závazná vyhláška města Ústí nad Orlicí č. 3/98 o závazných částech územního plánu zóny Sportovní a rekreační park Tichá Orlice Městské zastupitelstvo v Ústí

Více

Příloha č. 1 Vyobrazení k části 3.1 Ochrana stromů na staveništi

Příloha č. 1 Vyobrazení k části 3.1 Ochrana stromů na staveništi PŘÍLOHY 77 Příloha č. 1 Vyobrazení k části 3.1 Ochrana stromů na staveništi Obr. 19 Ochrana kořenového prostoru oplocením. 78 Obr. 20 Ochrana kořenového prostoru při zvýšení úrovně terénu. 79 Obr. 21 Ochrana

Více

ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU BRATRONICE

ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU BRATRONICE ZMĚNA č.4 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU BRATRONICE 1 Obsah: Lokalita č.1....3 Lokalita č.2 5 Lokalita č.3....6 Lokalita č.4....8 Lokalita č.5..10 Lokalita č.6.. 11 Lokalita č.7..13 Lokalita č.8..14 2

Více

INFRASTRUKTURY V KRAJINNÉM PLÁNOVÁNÍ

INFRASTRUKTURY V KRAJINNÉM PLÁNOVÁNÍ Seminář EKOLOGICKÁ A UŽIVATELSKÁ STRUKTURA KRAJINY, Praha, Akademie věd, 12.6.2018 INFRASTRUKTURY V KRAJINNÉM PLÁNOVÁNÍ Ing. Klára Salzmann, Ph.D. Ústav krajinářské architektury Fakulta architektury ČESKÉ

Více

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Obnova a péče o mokřadní biotopy - tůně - rybníky - podmáčené louky Revitalizace vodních toků Vytváření nových tůní vhodné místo

Více

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice Doplňující průzkumy a rozbory (analytická část) PŘÍLOHA VI FOTODOKUMENTACE S KOMENTÁŘEM VODNÍ TOKY A PLOCHY červen 2018 Pořizovatel: Městský úřad Hranice Pernštejnské

Více

Ing. Vladimír Polívka, Ing. Igor Němec Z 5 REKULTIVACE ODVALU DOLU TUCHLOVICE

Ing. Vladimír Polívka, Ing. Igor Němec Z 5 REKULTIVACE ODVALU DOLU TUCHLOVICE Ing. Vladimír Polívka, Ing. Igor Němec Z 5 REKULTIVACE ODVALU DOLU TUCHLOVICE 1. Z historie dolu Tuchlovice V 30. letech minulého století bylo prokázáno geologickým průzkumem, že západní část dobývacího

Více

Biocentra. reprezentativní biocentrum lokálního významu v trase NRK STG 5 A 3

Biocentra. reprezentativní biocentrum lokálního významu v trase NRK STG 5 A 3 Územní systém ekologické stability (ÚSES) Nadregionální a regionální ÚSES Trasa nadregionálního a regionálního ÚSES byla převzata ze Zásad územního rozvoje kraje Vysočina (2008). Jižním okrajem katastru

Více

VEGETAČNÍ BARIÉRY Mgr. Jan Karel

VEGETAČNÍ BARIÉRY Mgr. Jan Karel VEGETAČNÍ BARIÉRY Využití metodiky pro kvantifikaci efektu výsadeb vegetačních bariér na snížení koncentrací suspendovaných částic a na ně vázaných polutantů 10. 11. 2017 Mgr. Jan Karel Metodika pro výpočet

Více

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze Václav Šrédl Agentura ochrany přírody a krajinyčr www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz krajina bez vody likvidace

Více

SEZNAM PŘÍLOH. A. Úvodní údaje, identifikace. B. Průvodní zpráva. C. Souhrnná technická zpráva. D. Výkresová dokumentace

SEZNAM PŘÍLOH. A. Úvodní údaje, identifikace. B. Průvodní zpráva. C. Souhrnná technická zpráva. D. Výkresová dokumentace SEZNAM PŘÍLOH A. Úvodní údaje, identifikace B. Průvodní zpráva C. Souhrnná technická zpráva D. Výkresová dokumentace D.1 Přehledná situace M 1:10 000 D.2 Katastrální situace M 1:1000 D.3 Situace stavby

Více

Plánování a význam zeleně v malých městech. Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i.

Plánování a význam zeleně v malých městech. Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. Plánování a význam zeleně v malých městech Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. zeleň v sídle Zeleň je jednou ze základních funkčních složek struktury sídla,

Více

PODKLADOVÁ ANALÝZA VYBRANÝCH PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH OPATŘENÍ V POVODÍ NEŽÁRKY. ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Neţárky přírodě blízkým způsobem

PODKLADOVÁ ANALÝZA VYBRANÝCH PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH OPATŘENÍ V POVODÍ NEŽÁRKY. ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Neţárky přírodě blízkým způsobem PODKLADOVÁ ANALÝZA VYBRANÝCH PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH OPATŘENÍ V POVODÍ NEŽÁRKY ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Neţárky přírodě blízkým způsobem ŽĎÁR BŘEZEN 2011 Obsah 1 Úvodní informace 3 2 Popis stávajících

Více

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice k.ú. Boršice u Blatnice Vypracoval: Obsah: Ing. Petr Kvapil Textová část Položkový rozpočet s krycím listem Výkaz výměr Zákres do map Fotodokumentace

Více

DSP. Technická zpráva. Obsah

DSP. Technická zpráva. Obsah Technická zpráva DSP Obsah 1. Identifikační údaje objektu... 2 1.1. Identifikační údaje stavby... 2 2. Popis objektu... 2 3. Návrh technického řešení... 2 3.1. Odstranění dřevin... 3 3.2. Směrové poměry...

Více

470/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 14. prosince 2001,

470/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 14. prosince 2001, 470/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 14. prosince 2001, kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků, ve znění pozdějších

Více

SOUPIS DRUHŮ STROMŮ PLOCHA, POČET SOUPIS DRUHŮ STROMŮ K VÝSADBĚ NA PLOCHÁCH Č FOTODOKUMENTACE - LETECKÝ SNÍMEK

SOUPIS DRUHŮ STROMŮ PLOCHA, POČET SOUPIS DRUHŮ STROMŮ K VÝSADBĚ NA PLOCHÁCH Č FOTODOKUMENTACE - LETECKÝ SNÍMEK 1 OBSAH : NAVRŽENÉ ŘEŠENÍ ZPŮSOB VÝSADEB SOUPIS DRUHŮ STROMŮ PLOCHA, POČET SOUPIS DRUHŮ STROMŮ K VÝSADBĚ NA PLOCHÁCH Č. 1 20 VÝKAZ VÝMĚR - PŘEHLED FOTODOKUMENTACE - LETECKÝ SNÍMEK SITUACE 1:500 VÝSADBY

Více