Rtyně v Podkrkonoší. - od roku 1978 město, které má přes 3 tisíce obyvatel. První písemná zpráva pochází z roku 1367.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rtyně v Podkrkonoší. - od roku 1978 město, které má přes 3 tisíce obyvatel. První písemná zpráva pochází z roku 1367."

Transkript

1 Rtyně v Podkrkonoší - od roku 1978 město, které má přes 3 tisíce obyvatel. První písemná zpráva pochází z roku Farní kostel svatého Jana Křtitele na návrší nad náměstím byl původně dřevěný v gotickém slohu, založen na počátku 14. století některým pánem z Vízmburku. K roku 1350 uváděn jako plebánie, to znamená, že má svého kněze. Roku 1367 patří pod boušínskou faru. Původní dřevěný kostelík roku 1421 vypálili Slezané. Po husitských válkách opraven. Roku 1624 filiální k Náchodu. Když pak dřevěný kostelík hrozil rozpadnutím, roku 1679 nahrazen zděným, nynější barokní stavbou, a to zásluhou patronky Náchodska, kněžny Marie Benigny Piccolominiové. Roku 1709 je filiální k Červenému Kostelci. Roku 1768 opraven a přistavěn k němu chór. Roku 1786 lokalie, od roku 1854 farním. V 1. polovině 19. století rozšířen. Nynější stav po opravách v letech

2 Zvonice na hřbitově za kostelem je 30 m vysoká, dřevěná, trámoví je sbíjeno dřevěnými hřeby. Jedna z nejcennějších českých dřevěných zvonic vůbec a nejhodnotnější stavba svého druhu v kraji. Byla postavena v letech Nynější stav po opravě v letech Ve zvonici jsou 3 zvony: malý, gotický, umíráček, zavěšen sem v polovině 18. století, je nejstarší s letopočtem 1471, střední - Poledník z roku 1545 umístěn sem v době výstavby zvonice, zhotovil jej zvonař Václav z Hradce Králové, a velký v roce 1644 ulil zvonař Martin Schrötter z Hostinného.

3 Pohled na kostel, faru a zvonici z ulice od Rubáčků: Vlevo od hřbitovních vrat stojí socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1904.

4 Před vchodem na hřbitov je kopie velmi kvalitního originálu barokní sochy z roku 1730, pocházející z dílny Matyáše Bernarda Brauna, sochy krále Davida. Ta je nyní v lapidáriu v Jaroměři a sem byla postavena na počest Davida Antonína Nývlta, který byl ředitelem panství náchodského, vízimburkského a rýzmburkského a strýcem zdejšího rychtáře Antonína Nývlta - Rychetského, jehož hrob je vlevo od vchodu do zákristie. Ten stál v čele guberna selského povstání roku Hrob rychtáře Antonína Nývlta Barokní márnice z roku 1723 měla vpředu původně kostnici, která pak využívána jako kaple o Božím Těle, nyní vykradená. Vlastní márnice má svůj vstup z levého boku. Opravena v letech 1999 a 2001.

5 V čele presbytáře stojí pseudobarokní hlavní oltář sv. Jana Křtitele ze začátku 20. století ( ). Mezi sloupy hlavního oltáře je obraz svatého Jana Křtitele (signatura: Gustav Watzek, 1864), ve vrcholu trojúhelník obestřený paprsky s Božím okem uvnitř (Nejsv. Trojice). Po stranách oltáře dva portály. Na nich sochy svatých: na evangelijní straně Zachariáše s efodem a pokrývkou hlavy židovského kněze: a na epištolní straně proroka Eliáše, obě barokní práce z doby kolem roku 1730.

6 Obraz svatého Jana Křtitele na hlavním oltáři: V době od Vzkříšení do Nanebevstoupení se dává na svatostánek soška vzk ř íšeného Krista. Ve vánoční době na hlavním oltáři nad svatostánkem v celé šíři presbytáře se staví betlém pořízený v roce 1867:

7 Na vítězném oblouku evangelijní strany presbytáře je barokní kazatelna z konce 17. století. Roku 1700 štafírovala dílna Václava Nývlta ze Rtyně, polychromie novější. Stříška kazatelny ukončena soškou Dobrého Pastýře z konce 17. století. V nikách kazatelny jsou plastiky lidového charakteru svatých evangelistů: Matouše (atributem malý človíček - andělíček) a Marka (atributem lev)

8 Svatého Lukáše (atribut býk) a svatého Jana (u pravé nohy mu sedí orel). Originály Marka a Lukáše zcizeny, jejich duplikáty podle fotografií znovu vyřezány a polychromovány v začátku roku Cínová křtitelnice stojí pod kazatelnou, nahoře je soška klečícího Krista se sepjatýma rukama - zbytek scény Křtu Páně. Renesanční, kolem roku 1630.

9 Na evangelijní straně lodi je pseudobarokní boční oltář svatého Jana Nepomuckého. V místě, kde obvykle bývá tabernákl, je tu obraz svatého Salvátora (=Krista Spasitele) na dřevěné desce - 2. června 1765 pomalována malířem Josefem Cereghettim v Chrudimi. Uprostřed retabula obraz sv. Jana Nepomuckého maloval Gustav Watzek Jeho díla se objevují v sakrálním umění na mnoha místech severovýchodních Čech. Socha sv. Jana Nepomuckého na evangelijní straně lodi mezi okny je barokní práce z roku 1776, polychromie nová.

10 Medailon David a Jonatan - na epištolní stěně lodi mezi oltářem Panny Marie a bočním vchodem barokní kartuše z roku 1720: David, když ještě nebyl králem, a Jonatan, nejstarší syn krále Saula a Saulův následník. Symbolizuje přátelství a připomíná spolupráci gubernátního úřadu v Náchodě s duchovní správou ve Rtyni v P. Velký kříž - na stěně triumfálního oblouku při vchodu z jižní zákristie, nově polychromovaná dřevořezba, přelom 19./20. století. Boční oltá ř Panny Marie z roku 1910 na epištolní straně lodi. Uprostřed retabula obraz Panny Marie s Děťátkem od Gustava Watzeka z roku Přesně ten samý obraz, jen v jinačím rámu, se nachází ve hřbitovní kapli v Červeném Kostelci.

11 Obraz Panny Marie na bočním oltáři: Křížovou cestu rozmístěnou na stěnách lodi zhotovil podle fotek z francouzského breviáře místní řezbář samouk Jiří Prouza ze Rtyně v Podkrkonoší. Zastavení: 1. svázané zkřížené ruce, 2. překřížená břevna s hřeby uprostřed, 3. Kristus padlý pod křížem, 4. objetí s Matkou, 5. Šimon přebírá dřevo, 6. Veroničina rouška utírá tvář Krista, 7. hlava Krista s rukou pod křížem, 8. plačící ženy, 9. třetí pád, 10. hlava, ruce, hruď na kříži, 11. probodená ruka, 12. mrtvá hlava Páně, 13. Pieta (Ježíšovo mrtvé tělo na matčině klíně), 14. zářící hlava v hrobě. Na zpovědnici naproti dveřím bočního vchodu u severní zdi zvenčí umístěn ornament z kdysi barokního kůru.

12 Varhany na kůru kostela mají dvě skříně v rozích kůru s píšťalami, uprostřed kůru hrací skříň, dvoumanuálová + pedál, 22 rejstříků, poháněné ventilátorem z půdního prostoru. Na podstavci na jižní stěně předsíně kostela socha Božského Srdce Páně, tamtéž na severní stěně socha Panny Marie s Ježíškem. Obě zhotovila firma Břetislav kafka, Červený Kostelec, v 1. polovině 20. století.

13 Pod plexisklem v předsíni kostela je model kostela se zvonicí, márnicí, farou a přístupovým schodištěm od města, zhotovil pan Josef Janků ze Rtyně v Podkrkonoší v 80. létech 20. století. Na Velký pátek a Bílou sobotu vystavován v předsíni kostela Boží hrob pořízený roku 1873.

14 Rtyňská či Rychetská kaplička v polích nad městem směrem k Červenému Kostelci na návrší 448 m nad mořem postavena roku 1679, od ní je překrásný rozhled do širokého údolí pod Jestřebími horami a na Krkonoše. Červený kříž Pohled z cesty od Devíti křížů:

15 Pohled na Jestřebí hory ze hřbitova ve Rtyni v P.: Pohled ze schodiště podél fary na hory:

16 Pohled z okna školy na faru, kostel a zvonici Rtyňská fara

17

Rtyně v Podkrkonoší, farní kostel svatého Jana Křtitele

Rtyně v Podkrkonoší, farní kostel svatého Jana Křtitele , farní kostel svatého Jana Křtitele Rtyně se stala městem roku 1978. První písemná zpráva pochází z roku 1367 pod názvem Hirtina patřila majiteli hradu vizmburk. Druhým písemným dokladem je pergamen z

Více

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 -

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 - Ú p i c e - město, které se rozkládá po obou březích řeky Úpy. Vznikla v 11. století na obchodní stezce v téže době jako Trutnov. Původně obec při vtoku potoka téhož jména do Úpy. Na ostrohu nad ní později

Více

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka , kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka Stručná historie Původně zemědělská v současnosti více rekreační obec pod Jestřebími horami 8 km východně od Trutnova. Poprvé písemné připomínaná až roku

Více

Kněž kostel sv. Bartoloměje

Kněž kostel sv. Bartoloměje Kněž kostel sv. Bartoloměje (Opis z knihy Umělecké památky Čech oddíl Čáslavsko od D.A. Birnbaumové, vydané 1929) Filiální kostel sv.bartoloměje, prvně se uvádí jako farní r.1362. Byl tehdy farním kostelem

Více

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století.

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století. Adršpach - obec horského rázu rozložená podél silnice má dvě části: Horní a Dolní. Od založení byli původními obyvateli vždy Němci. Jméno znamená vesnice kance. Kolem roku 1250 kraj kolem horního toku

Více

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 1. Antonio Maria Nicolao Beduzzi, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Moravské Třebové, průčelí. Po 1726. (I. Krsek Zd. Kudělka M. Stehlík J. Válka, Umění baroka

Více

Slatina nad Úpou Boušín Farní kostel Navštívení Panny Marie

Slatina nad Úpou Boušín Farní kostel Navštívení Panny Marie Zemědělská obec Slatina nad Úpou má jméno od slatin a močálů, které bývaly v okolí. První písemná připomínka pochází z roku 1545. Nachází se tu 42 památkových chalup lidové architektury, dále roubená zvonice

Více

Malé Svatoňovice, farní kostel Sedmi radostí Panny Marie

Malé Svatoňovice, farní kostel Sedmi radostí Panny Marie , farní kostel Sedmi radostí Panny Marie Stručná historie Malé Svatoňovice původně dlouholetá hornická obec se rozkládá pod Jestřebími horami. Doly zanikly, obec zůstává v povědomí dál dík rodišti Karla

Více

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela,

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, P. Eduard Čmejrek 1924 1927 Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, pořízen boční oltář s krytým Božím hrobem, dřevěná soška Pražského Jezulátka, či dřevěná soška vzkříšeného Spasitele.

Více

Horní Brusnice, kostel svatého Mikuláše, biskupa

Horní Brusnice, kostel svatého Mikuláše, biskupa , kostel svatého Mikuláše, biskupa Stručná historie Obec leží pod severním svahem vrchu Zvičiny. Osídlení území nese rysy venkovského charakteru s typickým soustředěním podél centrální komunikace. V centrální

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí,

1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí, 8 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí, 1714-1764. 2. Kostel sv. Andělů Strážných se západním křídlem bývalého servitského kláštera, 1714-1734. 103 3. Znak

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Úpice, farní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola

Úpice, farní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola , farní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola Stručná historie vznikla jako strážní osada u brodu přes Úpu. Ve 13. století patřila k panství vízimburkskému a později k Náchodu. K roku 1350 je zde doložen

Více

Hostinné, farní kostel Nejsvětější Trojice

Hostinné, farní kostel Nejsvětější Trojice , farní kostel Nejsvětější Trojice historická památka Stručná historie bylo založeno za českého krále Přemysla Otakara II. v době kolonizace horního toku Labe. První písemná zmínka pochází z doby kolem

Více

Malé Svato ovice Studánka "Studánka"

Malé Svato ovice Studánka Studánka Malé Svatoňovice se nacházejí na úpatí Jestřebích hor. Jsou mariánským poutním místem a rodištěm novináře a spisovatele Karla Čapka. Bývají též nazývány Studánka. Jméno Svatoňovice pochází od Bartoloměje

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

Hajnice, farní kostel svatého Mikuláše, biskupa

Hajnice, farní kostel svatého Mikuláše, biskupa , farní kostel svatého Mikuláše, biskupa Stručná historie je táhlá obec ležící 8 km jihovýchodně od Trutnova. Tvoří jí několik vsí a osad. Největší vsí byla Brusnice, ve které již v roce 1260 stála kaple.

Více

Hajnice, farní kostel svatého Mikuláše, biskupa

Hajnice, farní kostel svatého Mikuláše, biskupa , farní kostel svatého Mikuláše, biskupa Stručná historie je táhlá obec ležící 8 km jihovýchodně od Trutnova. Tvoří jí několik vsí a osad. Největší vsí byla Brusnice, ve které již v roce 1260 stála kaple.

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

Dvůr Králové nad Labem. farní kostel svatého Jana Křtitele. Farní kostely v okrese Trutnov

Dvůr Králové nad Labem. farní kostel svatého Jana Křtitele. Farní kostely v okrese Trutnov , farní kostel svatého Jana Křtitele Stručná historie Dvůr patřil mezi věnná města královen. Přesné datum jeho založení není známé. Archeologické nálezy řadí založení mezi lety 1200 až 1230. Poprvé se

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Trutnov - Horní Staré Město, farní kostel svatého Václava

Trutnov - Horní Staré Město, farní kostel svatého Václava Trutnov - Horní Staré Město, farní kostel svatého Václava Stručná historie Horní Staré Město, původně zvané Úpa, vzniklo mezi prvními osadami v procesu kolonizace východní části Krkonoš. Při hledání kratší

Více

Trutnov - Horní Staré Město, farní kostel svatého Václava

Trutnov - Horní Staré Město, farní kostel svatého Václava Trutnov - Horní Staré Město, farní kostel svatého Václava Stručná historie Horní Staré Město, původně zvané Úpa, vzniklo mezi prvními osadami v procesu kolonizace východní části Krkonoš. Při hledání kratší

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce movité kulturní památky

Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce movité kulturní památky Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 - movité kulturní památky STATISTIKA dle žádosti OPP Komise RHMP Výbor ZHMP NÁKLADY Sestavit

Více

Stručná historie kostela NANEBEVZETÍ PANNY MARIE v Ostravě-Třebovicích od jeho vzniku do roku 1948

Stručná historie kostela NANEBEVZETÍ PANNY MARIE v Ostravě-Třebovicích od jeho vzniku do roku 1948 Stručná historie kostela NANEBEVZETÍ PANNY MARIE v Ostravě-Třebovicích od jeho vzniku do roku 1948 Podle dostupných pramenů pochází první zmínka o kostele ve Třebovicích z roku 1553. V tomto roce zemřel

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

Vlčkovice v Podkrkonoší, farní kostel svatého Josefa

Vlčkovice v Podkrkonoší, farní kostel svatého Josefa , farní kostel svatého Josefa Stručná historie jsou táhlá obec tvořena částmi Horní Vlčkovice a Dolní Vlčkovice. Obec se rozkládá sedm km východně od Dvora Králové nad Labem. Založili ji němečtí přistěhovalci

Více

Farní kostely v okrese Trutnov

Farní kostely v okrese Trutnov , farní kostel svatých apoštolů Petra a Pavla Stručná historie Poříčí byla původně slovanská osada. Poprvé jej v písemné listině zachytil biskup Jan III. z Dražic roku 1260. V listině Ferdinanda I. z roku

Více

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Obec Objekt Obnova Celkové náklady Podíl vlastníka Podíl obce Kraj Brtnice (Dolní Smrčné) boží muka 140 300 73 300 67 000 Brtnice (Příseka) kostel sv.

Více

Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné

Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné 17. prosince 2013 Úterý před Štědrým dnem 15 00 Vánoční SVATOST SMÍŘENÍ (zpověď) 23. prosince 2013 Pondělí před Štědrým dnem 14 30 15 30 Betlémské světlo 16

Více

SEZNAM PŘÍLOH P 1 Lokalizační předpoklady P 2 Fotodokumentace P3 Mapa s vyznačením cyklostezky Oslavany Ivančice

SEZNAM PŘÍLOH P 1 Lokalizační předpoklady P 2 Fotodokumentace P3 Mapa s vyznačením cyklostezky Oslavany Ivančice SEZNAM PŘÍLOH P 1 Lokalizační předpoklady Tab. č. 1 Nemovité kulturní památky mikroregionu Ivančicko P 2 Fotodokumentace Obr. č. 1 Údolí řeky Jihlavy v přírodním parku Střední Obr. č. 2 Údolí řeky Oslavy

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

II.2. Kostnice v Sedlci u Kutné Hory

II.2. Kostnice v Sedlci u Kutné Hory II.2. Kostnice v Sedlci u Kutné Hory 17 Sedlec je dnes předměstím Kutné Hory. Ještě před tím, než byla Kutná Hora založena a více než sto let před tím, než byly objeveny místní ložiska stříbra, byl roku

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

Klentnická Madona v Diecézním muzeu v Brně

Klentnická Madona v Diecézním muzeu v Brně Klentnická Madona v Diecézním muzeu v Brně Klentnická Madona je v současné době zapůjčena do sbírky Diecézního muzea v Brně na Petrově. Je možné ji zde poprvé zhlédnout od 12. května 2015 nebo také během

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

BEZBRANNÁ HOMOL EDICE ŠUMNÝ PRUVODCE

BEZBRANNÁ HOMOL EDICE ŠUMNÝ PRUVODCE 2009 BEZBRANNÁ HOMOL EDICE ŠUMNÝ PRUVODCE STRUČNÁ HISTORIE Nedaleko hradu Potštejna, u vesnice Lhoty, nechala hraběnka Terezie Eleonora z Ugarte, rozená ze Žďáru, zbudovat v letech 1692-96 raně barokní

Více

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby.

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kostel sv. Václava v Obřanech, pochází z konce17 století. Po požáru v roce 1780 byl kostel obnoven. Opravy hlavní lodi kostela

Více

Sochařský cyklus Bolestného růžence v Olomouci Iva Orálková

Sochařský cyklus Bolestného růžence v Olomouci Iva Orálková Sochařský cyklus Bolestného růžence v Olomouci Iva Orálková Celkový pohled na současné umístění Bolestného růžence při kostele sv. Michala v Olomouci Socha Krista na Hoře Olivetské, socha Bolestného Krista,

Více

5037/14. živ. 4422/46. parkoviště u polikliniky po úpravě 5037/31. živ. Horníkova 5037/30. pro kočárky. hlavní prostranství. pergola.

5037/14. živ. 4422/46. parkoviště u polikliniky po úpravě 5037/31. živ. Horníkova 5037/30. pro kočárky. hlavní prostranství. pergola. pergola pergola pergola SITUACE 1:500, 1:1 G 5037/14 9350 = 346,5 m n.m. HRANICE POZEMKŮ 44/46 9351 Horníkova HRANICE DOTČENÉHO ÚZEMÍ (POZEMKY P.Č. 5037/30, 5037/3, K. Ú. LÍŠEŇ) HRANICE PLOCH STAVEBNÍ

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

CHRÁM SV. GOTHARDA VE SLANÉM. Památky Slaného a Slánska (5)

CHRÁM SV. GOTHARDA VE SLANÉM. Památky Slaného a Slánska (5) CHRÁM SV. GOTHARDA VE SLANÉM Památky Slaného a Slánska (5) Památky Slaného a Slánska (5) rám svatého Gotharda ve Slaném je bezesporu jednou Ch z předních památek gotické architektury v kraji. Přesto zůstává

Více

Dřevěné kostely v Beskydech - česká strana Beskyd

Dřevěné kostely v Beskydech - česká strana Beskyd Dřevěné kostely v Beskydech - česká strana Beskyd Nýdek 1 km Kostel sv. Mikuláše Byl vybudován v roce 1576 místními evangelíky. Ve věži kostela je dodnes zavěšen renesanční zvon pocházející z roku 1581,

Více

*obr. 2+ C. F. Sambach, Oslava Nanebevzetí Panny Marie, , Sloup, farní kostel Panny Marie Bolestné.

*obr. 2+ C. F. Sambach, Oslava Nanebevzetí Panny Marie, , Sloup, farní kostel Panny Marie Bolestné. *obr. 1+ C. F. Sambach, Sv. Karel Boromejský utěšuje nemocné morem, kolem 1746, Brno, Moravská Galerie. Reprofoto: Petr Arijčuk, Ke zprávám Jana Petra Cerroniho o obrazech Caspara Franze Sambacha v Českém

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

IX/7 Tobias Lindner ( 1611) Sochy z hlavního oltáře zámecké kaple v Krásném Březně

IX/7 Tobias Lindner ( 1611) Sochy z hlavního oltáře zámecké kaple v Krásném Březně IX/7 Tobias Lindner ( 1611) Sochy z hlavního oltáře zámecké kaple v Krásném Březně 1605 mramor, pískovec, alabastr se zbytky polychromie Zámecká kaple (později kostel sv. Floriána) v Krásném Březně (Ústí

Více

1. Svatá Ludmila, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň

1. Svatá Ludmila, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň 1. Svatá Ludmila, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň 2. Svatý Donát, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň 9. Svatý Benno, Manětín Vysoká cesta, 1733, foto: NPÚ Plzeň; Hlava světce přípravná

Více

Římskokatolický kostel Louka, CZ stavba nových dvoumanuálových varhan

Římskokatolický kostel Louka, CZ stavba nových dvoumanuálových varhan Římskokatolický kostel Louka, CZ stavba nových dvoumanuálových varhan Kostel Panny Marie Růžencové v Louce u Veselí nad Moravou, s dvoumanuálovými píšťalovými varhanami, je novostavbou dokončenou v roce

Více

34) Boží muka v ulici Hradecká 35) Boží muka u přejezdu dráhy 36) Boží muka směr Brno 37) Boží muka u silnice do Brna 38) Boží muka rozcestí směr

34) Boží muka v ulici Hradecká 35) Boží muka u přejezdu dráhy 36) Boží muka směr Brno 37) Boží muka u silnice do Brna 38) Boží muka rozcestí směr 9. SEZNAM PŘÍLOH 1) Socha Anděl Strážce Na Dlážkách 2) Socha archanděla Michaela Na Dlážkách 3) Socha sv. Jana Nepomuckého Na Dlážkách 4) Socha sv. Máří Magdalény Na Dlážkách 5) Socha sv. Vendelína Na

Více

Zajímavosti v obci a okolí

Zajímavosti v obci a okolí Zajímavosti v obci a okolí Zámek Kolštejn Zámek se zbytky hradu - více najdete na stránkách www.icbranna.cz v historii obce. Zámek je v rekonstrukci a je možno po dohodě s kastelánem prohlídka hradu. Kastelán:

Více

Kněží z kostelecké farnosti

Kněží z kostelecké farnosti Kněží z kostelecké farnosti P. Josef Mach narozen 7.2.1820 v Kostelci vysvěcen na kněze kol. roku 1844 děkan a vikář náchodský, čestný občan města Náchoda zemřel 17.5.1884 v Náchodě P. Leodegar Vacek narozen

Více

ZPRAVODAJ. Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách. Slovo úvodem. II. ročník 30. duben 2017 číslo 12

ZPRAVODAJ. Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách. Slovo úvodem. II. ročník 30. duben 2017 číslo 12 ZPRAVODAJ Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách II. ročník 30. duben 2017 číslo 12 Slovo úvodem Milí čtenáři, protože jsme ve Zpravodaji doposud neměli příležitost ohlédnout se za oslavami

Více

Toleranční památky. Daňkovice Toleranční modlitebna.

Toleranční památky. Daňkovice Toleranční modlitebna. Toleranční památky Toleranční památky 1 Daňkovice Toleranční patent císaře Josefa II. z roku 1781 umožnil stoupencům evangelického vyznání zakládat církevní sbory a stavět modlitebny. To vše ovšem bylo

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Velikonoční triduum Jana Šustová

Velikonoční triduum Jana Šustová Velikonoční triduum Jana Šustová Velikonoční triduum, což znamená "doba tří dnů" (z lat. tres - tři, a dies - den), tvoří Večerní slavnost na Zelený čtvrtek (Památka Večeře Páně), liturgie Velkého pátku

Více

Frauenkirche - Mariánský kostel

Frauenkirche - Mariánský kostel Frauenkirche - Mariánský kostel Toto umístění stavby kostela je takřka stejně staré jako u ostatních kostelů ve městě, i když současná budova je o mnoho mladší. Na tomto místě stával doložitelně kostel

Více

Farní kostel sv. Havla

Farní kostel sv. Havla Farní kostel sv. Havla Dominantou obce je kostel sv. Havla. Nejstarší záznamy o chotýšanském kostele jsou datovány již od roku 1350.1) Stavba je jednolodní se západní věží. Obdélná loď přechází na východě

Více

Vratimov. Václavovice

Vratimov. Václavovice Vratimov Václavovice Vratimov je spolu s místní části Horní Datyně největším sídlem Regionu Slezská brána s téměř 7 tis. obyvateli. Za město byl prohlášen v r. 960. Zachoval si mnohá příjemná přírodní

Více

Přílohy. Katastrální mapa Velkých Popovic z roku Mapa Velkých Popovic z roku Znak Velkých Popovic 3

Přílohy. Katastrální mapa Velkých Popovic z roku Mapa Velkých Popovic z roku Znak Velkých Popovic 3 Přílohy Katastrální mapa Velkých Popovic z roku 1880 1 Mapa Velkých Popovic z roku 2012 2 Znak Velkých Popovic 3 1 Čižmář, Z., Velkopopovická legenda: 130 let od založení pivovaru Velké Popovice, Plzeňský

Více

Obnova kaple Nesvětější Trojice v Nové Olešné provedená v rámci programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím ORP v roce 2016

Obnova kaple Nesvětější Trojice v Nové Olešné provedená v rámci programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím ORP v roce 2016 Souhrnná zpráva o programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností pro správní území ORP za rok 2016 Ministerstvo kultury ČR vyhlásilo pro rok 2016 program Podpora

Více

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice 07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice Sušice Vikariát Sušice-Nepomuk Farnost Sušice Kostel sv. Václava, mučedníka (děkanský) sv. Felixe z Kantalicia (klášterní) Nanebevzetí Panny Marie (hřbitovní) sv. Andělů

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Kostel Proměnění Páně v Pacelicích u Blatné Kostel sv. Jana Křtitele v Srbech u Horšovského Týna Kostel sv. Jana Křtitele ve Vřeskovicích u Švihova

Kostel Proměnění Páně v Pacelicích u Blatné Kostel sv. Jana Křtitele v Srbech u Horšovského Týna Kostel sv. Jana Křtitele ve Vřeskovicích u Švihova Kostel Proměnění Páně v Pacelicích u Blatné Poutní kostel Proměnění Páně z let 1763 1765 na vrchu Křesovec postavený (snad) podle plánů K. I. Dientzenhofera. Vybavení bylo v minulosti rozkradeno, vchody

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Vrchlabí, farní kostel sv. Vavřince, jáhna a mučedníka

Vrchlabí, farní kostel sv. Vavřince, jáhna a mučedníka , farní kostel sv. Vavřince, jáhna a mučedníka Stručná historie Město leží na horním toku Labe v úpatí pohoří Krkonoš. V letech 1241-1270 zde vzniklo vrchlabské proboštství. První písemný doklad o osadě

Více

23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k 27.2018 do částky 74/2018 Sb. a 23/2018 Sb.m.s. 23/2018 Sb. - prohlášení některých památek za národní kulturní památky - poslední stav textu 23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 3 ledna

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

Borová Břidličná ŘKF Borová-Malenovice ŘKF Břidličná Obnova varhan v kostele sv. Ignáce na Borové Obnova opěrné zdi u kostela v Břidličné Česká Ves ŘKF Česká Ves Adaptace fary v České Vsi Domaslavice ŘKF

Více

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa.

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa. Obec Lipová se poprvé připomíná v r. 1362, kdy ji drželi synové zemřelého Peška z Veletin. V zakládací listině vizovického kláštera z r. 1261 je uveden Lipovský potok, patrně zde stála i osada Lipová.

Více

Restaurování hlavního oltáře v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově II. etapa (dokončení)

Restaurování hlavního oltáře v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově II. etapa (dokončení) Restaurování hlavního oltáře v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově II. etapa (dokončení) Dílo: Autor: hlavní oltář v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově neznámý Datace: Materiál:

Více

50 13'27.23"N 16 7'38.86"E. GPS poloha:

50 13'27.23N 16 7'38.86E. GPS poloha: Rozhledna Osičina Rozhledna 50 13'27.23"N 16 7'38.86"E Nejvyšší rozhledna podhůří Orlických hor byla, postavena v roce 2002, na stejnojmenném vrchu Osičina mezi obcemi Vojenice a Záhornice, jižně od Opočna.

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Holub Karel

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Holub Karel Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Holub Karel (1870-1939) Prozatímní inventární seznam NAD č. 165 evidenční pomůcka č. 64 Šmrha K. Praha Karel Holub byl vzorem pro Vejvaru v

Více

Raná Titulky vsech obci.indd :26:10

Raná Titulky vsech obci.indd :26:10 Raná KOSTEL SVATÉHO JAKUBA VĚTŠÍHO Obec: Raná Kulturní památka: od 3. 5. 1958, číslo rejstříku: 30504/6-950 Typ objektu: GPS: 49 47 56.30 N, 15 57 51.64 E Nadmořská výška: 500 m n. m. Parcelní číslo: st.

Více

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015 NÁSTĚNNÉ MALBY Šternberk, bývalý augustiniánský klášter Odkryv a restaurování barokních maleb ve špaletách a v nástropním zrcadle ve 2. nadzemním podlaží 3 4/2015 Hořovice, zámek Zajištění nástropní malby

Více

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

Markéta 12/ Pojďme do Betléma!

Markéta 12/ Pojďme do Betléma! Markéta 12/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.0815 Číslo a název šablony klíčové aktivity

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

OSVĚTLENÍ LITURGICKÉHO PROSTORU THE LIGHTING OF LITURGIC SPACE

OSVĚTLENÍ LITURGICKÉHO PROSTORU THE LIGHTING OF LITURGIC SPACE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS ATELIÉR PRODUKTOVÉHO DESIGNU STUDIO OF PRODUCT DESIGN OSVĚTLENÍ LITURGICKÉHO PROSTORU THE LIGHTING

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

Průvodce "Česká Skalice"

Průvodce Česká Skalice Ratibořice Zámek 50 24'58.76"N 16 3'7.65"E Empírově upravený barokní zámek Ratibořice, známý z díla spisovatelky Boženy Němcové?Babička?, leží v údolí řeky Úpy, nazvaném Babiččino údolí. Zámek se nachází

Více

Celkem Kč Kč

Celkem Kč Kč Grant. program: Památky a zdraví 2012 Název žadatele Projektový záměr Požadovaná částka Přidělený grant 1. Diakonie ČCE - středisko v Myslibořicích Komunikujeme s klienty 246 534 Kč 0 2. Kongregace Milosrdných

Více

Vitáme Vás v kostele sv. Heleny anglikánské církve!

Vitáme Vás v kostele sv. Heleny anglikánské církve! Vitáme Vás v kostele sv. Heleny anglikánské církve! Vaše návštěva začíná v baptisterii v původní lodi kostela, kde právě stojíte. 1. Baptisterium. Baptisterium pravděpodobné stojí na místě prvního saského

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

Akademic ý malíř Bačetín Kolinec. Celestin Matějů - mladší věk. Celestin Matějů - křestní list

Akademic ý malíř Bačetín Kolinec. Celestin Matějů - mladší věk. Celestin Matějů - křestní list Akademic ý malíř Akademic ý malíř 6. 4. 1880 Bačetín 5. 4. 1959 Kolinec Celestin Matějů - mladší věk Celestin Matějů - křestní list Narodil se 6.4.1880 v č.p.32 v Bače ně otci Janu Matějů, polnímu zahradníkovi

Více

Dne obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací:

Dne obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací: Odpověď dle zákona č. 106/1999 Sb. Předmět žádosti: Dne 5. 2. 2019 obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací: - seznam aktuálně vyhlášených veřejných sbírek týkajících

Více

Historie Novopackého kláštera Nanebevzetí Panny Marie

Historie Novopackého kláštera Nanebevzetí Panny Marie ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ PAKA, HUSITSKÁ 1695 ročníková práce Historie Novopackého kláštera Nanebevzetí Panny Marie Nikola Vagenknechtová Vedoucí ročníkové práce: Mgr. Zdeňka Holá Předmět: Dějepis Školní rok:

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

ZIMNÍ STADION V KRČÍNĚ

ZIMNÍ STADION V KRČÍNĚ ZIMNÍ STADION V KRČÍNĚ Objekt zimního stadionu stojí v místě rybníku Starka, poblíž budovy krčínské školy z roku 1892. Hokej se zde hrál již v období první republiky. Kluziště bylo zastřešeno v 80. létech

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_377_VES_17 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny

Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny V roce 1690 byla na popud majitele mnichovohradišťského panství, hraběte Arnošta Josefa z Valdštejna, při severním okraji zámeckého parku započata

Více

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava 11318 / 4-5077 P Arnoltov Arnoltov čp.52 zájezdní hostinec Spiegel při silnici na rozcestí k Arnoltovu 15037 / 4-570 S Boučí Boučí tvrz - tvrziště, archeologické stopy při domě čp. 57 31672 / 4-562 S Březová

Více

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč NEODKLADNÉ ZÁCHRANY OHROŽENÝCH OBJEKTŮ KRITICKY OHROŽENÉ OBJEKTY roky výstavby 2011 2012 2013 2014 2015 příspěvek Piaristická

Více