ZIMNÍ STADION V KRČÍNĚ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZIMNÍ STADION V KRČÍNĚ"

Transkript

1 ZIMNÍ STADION V KRČÍNĚ Objekt zimního stadionu stojí v místě rybníku Starka, poblíž budovy krčínské školy z roku Hokej se zde hrál již v období první republiky. Kluziště bylo zastřešeno v 80. létech 20. stol. Místní hokejový klub TJ Spartak Nové Město nad Metují dnes hraje krajský hokejový přebor, působí zde i oddíl krasobruslení.

2 SOKOLOVNA KRČÍN Budova sokolovny byla postavena v roce Od roku 1944 je sídlem oddílu národní házené. Tato původní národní hra v Krčíně hluboko zakořenila a její hráči dosahují dodnes významných úspěchů v rámci celé republiky. V sousedním parku je k vidění Masarykova lípa vysazená roku 1919 a dva pomníky Žižkova mohyla a pomník zakladatele Sokola Miroslava Tyrše. Na místě nedalekého železničního náspu stávala tvrz Budín, kterou připomíná pomník z roku 1875.

3 MĚSTSKÉ MUZEUM sídlí v historickém domě ze 16. století, přistavěném k dělostřelecké baště se střílnami, jež byla součástí městského opevnění. V průběhu staletí budova sloužila jako měšťanský dům, okresní stravovna, městský archiv, na muzeum byla rekonstruována v letech Expozice jsou zaměřeny na historii města a přírodu regionu. Návštěvník uvidí barokní lékárnu, hodinářskou expozici, historický sál, sál řemesel, přírodovědnou expozici a Měšťanský betlém.

4 MĚSTSKÁ GALERIE ZÁZVORKA Budova se nachází při vstupu na náměstí na hranici městské památkové rezervace. Dne 10. srpna 1501 byl Janem Černčickým z Kácova právě v těch místech, kde stojí Zázvorka, položen základní kámen města. V minulosti byla ve věži hladomorna a přilehlá budova sloužila jako šatlava a strážní dům. Po rekonstrukci z roku 2001 je zde umístěna městská galerie. Zázvorka nabízí návštěvníkům expozici prací novoměstských výtvarníků a pravidelné výstavy dalších umělců.

5 VĚŽ MÁSELNICE je součástí novoměstského zámku, který byl v roce 2008 vyhlášen národní kulturní památkou České republiky. Věž má výšku 53 metrů a z krytého ochozu ve 25 metrech si užijete krásného výhledu nejen na Nové Město nad Metují, ale také do okolí, na Krkonoše a Orlické hory. Uvnitř věže můžete shlédnout obrazy římských panovníků, alianční erby, a věžní hodiny s dvěma ciferníky a dvěma cimbály.

6 ZŘÍCENINA HRADU VÝROV na ostrohu na skále nad soutokem Bohdašínského potoka a Metuje. Podle nálezů byl založen koncem 14. století nebo na počátku 15. století, zanikl pravděpodobně na počátku husitských válek. Hrad byl poprvé písemně připomínán v roce 1484, kdy jej získal spolu s krčínským panstvím Jan Černčický z Kácova, pod názvem Staré Hrady se připomíná roku Zakladatel ani stavitel není znám. Hypoteticky byl ztotožněn s nelokalizovaným hradem Krčín.

7 SLAVOŇOV - KOSTEL SV. JANA KŘTITELE Kostel byl postaven na místě staršího kostela v roce Původně byl zasvěcen sv. Martinu. Roku 1683 bylo zasvěcení změněno a současně byl instalován nový oltář sv. Jana Křtitele. Původní nástěnné kostelní malby byly během staletí přemalovávány i zabíleny, ale po rekonstrukci v letech byly opět obnoveny. Areál kostela dotváří kromě hřbitova hranolová zvonice z roku 1555 se třemi zvony a roubená márnice z 18. století.

8 ROKOLE je poutní místo uprostřed lesa se zděnou kapličkou z roku 1859, s kostelem zasvěceným Panně Marii Rokolské a se studánkou, kam chodili lidé z širokého okolí čerpat vodu. Dále je zde zděný kostel postavený roku 1930, dřevěná stavba, nazývaná poutníky Loreta, s obrazy sedmi bolestí Panny Marie a schönstattská kaplička postavená roku V její blízkosti byl tři roky na to dobudován provinční dům, kde v dnes žije asi 20 sester. V lese na protější straně je křížová cesta z roku 1874.

9 OLEŠNICE V ORLICKÝCH HORÁCH KOSTEL Barokní kostel svaté Máří Magdaleny stojí na vrcholu kopce nad náměstím. Byl postaven roku 1705 Kašparem Klinkertem z Kladské Bystřice a stojí na místě původního dřevěného kostelíka z 15. století. Roku 1861 byl obnoven po zhoubném požáru. Ke kostelu je zajímavý přístup krytým schodištěm. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.

10 OLEŠNICE V ORLICKÝCH HORÁCH BETLÉM Utzův mechanický betlém se nachází v horní části olešnického náměstí v budově radnice. Autorem betléma je místní rodák Josef Utz. Mechanický betlém o půdorysu cca 5 x 2 metry vznikal v prvním patře tvůrcovy tkalcovny, jejíž pohon využíval i samotný betlém. Betlém je unikátní tím, že kromě posuvného pohybu jeho postavy hýbají hlavou, rukama i nohama, dokonce se v některých případech i vzájemně přibližují či vzdalují.

11 OLEŠNICE V ORLICKÝCH HORÁCH MUZEUM O vytvoření muzea se zasloužila Jarmila Lemfeldová, exponáty byly většinou věnovány místními občany. V devadesátých letech bylo muzeum mimo provoz a bez údržby, většina exponátů byla značně poškozena. V roce 2004 byly vystavované předměty restaurovány, v roce 2013 byla expozice přestěhována do nových prostor a zpřístupněna návštěvníkům.

12 LEWIN KŁODZKI (LEVÍN) KOSTEL Farní kostel sv. Michala archanděla se vypíná nad městečkem Levín. Do současné podoby byl postaven jako renesanční (na místě dřívějšího) roku 1576 a přestavěný jako barokní roku Chrám je jednolodní s mnohostranně zakončeným presbytářem. Základna věže je zakončena cibulovitou kupolí. Uvnitř se dochovala renesanční kazatelna z doby kolem roku 1620, barokní oltáře a plastiky z 18. století, jakož i klasicistní křtitelnice z počátku 19. století a varhany z 19. století.

13 LEWIN KŁODZKI (LEVÍN) VIADUKT Železniční viadukt se svou délkou 120 m a výškou 27 m řadí k největším železničním stavbám v Dolním Slezku. Byl vybudován v letech podle projektu italských inženýrů a umožnil železniční spojení Levína s lázněmi Chudoba (Kudowa Zdrój) a Kladskem. Od roku 2012 probíhá mezi Chudobou a Dušníky rekonstrukce trati, jehož součástí je i oprava viaduktu. První vlak by měl na trať vyjet v roce 2014.

14 DUSZNIKI-ZDRÓJ (DUŠNÍKY) - MUZEUM Muzeum je umístěno ve starém papírenském mlýně, který je jediným dochovaným a do dnešního dne funkčním objektem svého druhu v Polsku a jedním z mála ve střední Evropě. Mlýn byl postaven, či spíše obnoven po povodni r V dnešní době je mlýn součástí památkového průmyslového komplexu. Muzeum funguje od r. 1968, od roku 1971 se v něm znovu vyrábí ruční papír. Od roku 2001 pořádá muzeum během posledního červencového víkendu akci nazvanou Svátek papíru.

15 DUSZNIKI-ZDRÓJ (DUŠNÍKY) PAVILON MINERÁLNÍHO PRAMENE Pavilón minerálního pramene (Pijalnia Wód Mineralnych) a promenáda byly vystavěny v roce 1884 na místě již dříve existující kolonády v lázeňském parku v údolí řeky Bystřice. V roce 1945 byla severní část budov poškozena při explozi výbušnin. Později byla budova rekonstruována a po zrušení staré budovy Teplého zřídla byl postaven nový pavilón. Vstup do objektu volný, odběr minerální vody je zpoplatněn.

16 DUSZNIKI-ZDRÓJ (DUŠNÍKY) CHOPINŮV DVŮR Chopinův dvůr byl postaven v letech jako společenský dům, kde se soustřeďoval kulturní život tehdejších lázní. V roce 1808 byl na severní straně přistavěn kulečníkový sál. V roce 1826 zde koncertoval Fryderyk Chopin. Dvůr stojí v lázeňském parku nedaleko řeky Bystřice. Často se v něm konají klavírní koncerty, divadelní představení, lázeňské koncerty, hudební večery a výstavy. Chopinův dvůr je také místem, kde každoročně probíhá Mezinárodní Chopinův festival.

17 DUSZNIKI-ZDRÓJ (DUŠNÍKY) FARNÍ KOSTEL Barokní kostel sv. Petra a Pavla byl zbudován v letech na místě předchozích budov, z nichž první je uvedena v listinách z roku Uvnitř je bohatá výzdoba - kazatelna ve tvaru velryby od M. Kösslera, oltářní obraz Loučení apoštolů Petra a Pavla od českého malíře Petra Brandla. Nachází se zde také křtitelnice z roku 1560, varhanní prospekt z roku 1780, četné barokní sochy a obrazy z 18. a 19. století. Postavy evangelistů vytvořil v roce 1732 slezský sochař M. I. Klahr.

18 DUSZNIKI-ZDRÓJ (DUŠNÍKY) KLÁŠTER Františkánský klášter s kaplí vznikl v letech jako klášter a zároveň jako rekreační dům pro františkány z celé slezské provincie podle projektu architekta Freda Trumpkeho. V předsálí kostela je umístěna pamětní deska připomínající oběti katastrofální povodně, která postihla Dušníky v roce 1998.

19 DUSZNIKI-ZDRÓJ (DUŠNÍKY) KOSTEL Kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova byl postaven v letech Chrám je situován na terase na svahu kopce. Vedou k němu kamenné schody od ulice Wojska Polskiego. Kostel byl poškozen výbuchem munice v květnu Za pozornost stojí hlavně zajímavá vitráž v presbytáři. Svatostánek je ve správě františkánského řádu, jehož klášter stojí opodál.

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

město s historií průvodce památkami

město s historií průvodce památkami město s historií průvodce památkami Bazilika sv. Prokopa Se stavbou románské baziliky se začalo ve 30. letech 13. století a bazilika byla zasvěcena Panně Marii. Stavba byla během staletí několikrát poškozena,

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

Údolími v okolí Nového Města n. M. Sobota 22. dubna 2017

Údolími v okolí Nového Města n. M. Sobota 22. dubna 2017 rt, jenž můžeš Údolími v okolí Nového Města n. M. Sobota 22. dubna 2017 Odjezd: Pardubice hl.n. 8:05 (Rx 885 Galán) Choceň př. 8:22 Odj. 8:39 (Sp 1870 Ostaš) Nové Město nad Metují 9:25 Sraz: V dostatečném

Více

Sochy, pomníky a pamětní desky

Sochy, pomníky a pamětní desky Hostivické památky Sochy, pomníky a pamětní desky Před vchodem do kostela stojí kříž na kamenném podstavci z roku 1838. Barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a Františka z Assisi, které toto zákoutí doplňují,

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka , kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka Stručná historie Původně zemědělská v současnosti více rekreační obec pod Jestřebími horami 8 km východně od Trutnova. Poprvé písemné připomínaná až roku

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 1 PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 Kietrz Třebom Sudice Pietraszyn Krzanowice Chuchelná Strahovice Rohov Ściborzyce Wielkie Kietrz Délka trasy: 39.1 km VYPRACOVAL/A (Jméno a příjmení) KONTAKT (e-mail, telefonní

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností. Komplex navrhl

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

Bechyně byla založena na soutoku řek Smutné a Lužnice Janem Lucemburským kolem roku 1323. Nejvýznamnější majitelé Bechyně byli Šternberkové.

Bechyně byla založena na soutoku řek Smutné a Lužnice Janem Lucemburským kolem roku 1323. Nejvýznamnější majitelé Bechyně byli Šternberkové. Bechyně byla založena na soutoku řek Smutné a Lužnice Janem Lucemburským kolem roku 1323. Nejvýznamnější majitelé Bechyně byli Šternberkové. Dnes má městečko asi 5 000 obyvatel a je známé hlavně lázeňstvím

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

50 13'27.23"N 16 7'38.86"E. GPS poloha:

50 13'27.23N 16 7'38.86E. GPS poloha: Rozhledna Osičina Rozhledna 50 13'27.23"N 16 7'38.86"E Nejvyšší rozhledna podhůří Orlických hor byla, postavena v roce 2002, na stejnojmenném vrchu Osičina mezi obcemi Vojenice a Záhornice, jižně od Opočna.

Více

Zajímavosti v obci a okolí

Zajímavosti v obci a okolí Zajímavosti v obci a okolí Zámek Kolštejn Zámek se zbytky hradu - více najdete na stránkách www.icbranna.cz v historii obce. Zámek je v rekonstrukci a je možno po dohodě s kastelánem prohlídka hradu. Kastelán:

Více

Projekt Společné kulturní centrum městských částí Praha Dolní Počernice a Praha 14

Projekt Společné kulturní centrum městských částí Praha Dolní Počernice a Praha 14 30.6.2007 Projekt Společné kulturní centrum městských částí Praha Dolní Počernice a Praha 14 INFORMAČNÍ MEMORANDUM Projekt Společné kulturní centrum městských částí Praha Dolní Počernice a Praha 14 byl

Více

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 -

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 - Ú p i c e - město, které se rozkládá po obou březích řeky Úpy. Vznikla v 11. století na obchodní stezce v téže době jako Trutnov. Původně obec při vtoku potoka téhož jména do Úpy. Na ostrohu nad ní později

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

Renesanční zámek Boskovštejn

Renesanční zámek Boskovštejn Zámek na prodej v České Republice Renesanční zámek Boskovštejn Komplex nemovitostí v obci Boskovštejn nedaleko Znojma se skládá z renesančního zámku, objektu bývalého mlýna s hospodářským stavením, rybníku

Více

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU SLAVKOVSKÝ LES, KARLOVARSKO, MARIÁNSKOLÁZEŇSKO VE DNECH 31. 5 3. 6. 2007

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU SLAVKOVSKÝ LES, KARLOVARSKO, MARIÁNSKOLÁZEŇSKO VE DNECH 31. 5 3. 6. 2007 NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU SLAVKOVSKÝ LES, KARLOVARSKO, MARIÁNSKOLÁZEŇSKO VE DNECH 31. 5 3. 6. 2007 Určeno pro pěší turistiku, cykloturistiku ( trek, MTB ) Ubytování: 3 noci v autokempu Betlém v Teplé

Více

TR ČESKÝ RÁJ. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

TR ČESKÝ RÁJ. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám TR ČESKÝ RÁJ Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné z Metodického

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

Sobota 9.června 2018

Sobota 9.června 2018 Sobota 9.června 2018 Výlet na méně známé vrcholy mezi Teplickými skalami a Javořími horami Spojení: Sraz: V dostatečném předstihu před odjezdem vlaku v hale hlavního nádraží. Trasy: Trasa 1: 21 km; 665

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ R - - běžná hradební zeď radnice MPR - KP 22622/3-2278 Obnova obv.pláště radnice 1995 R Rest. soklu radnice 2000 Rest. ochozu věže radnice 2000 1 - radnice Masarykovo nám. 2262 A/11 2278 MT Obnova radnice

Více

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015

Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Zásady ZK na obnovu kulturních památek v roce 2015 Obec Objekt Obnova Celkové náklady Podíl vlastníka Podíl obce Kraj Brtnice (Dolní Smrčné) boží muka 140 300 73 300 67 000 Brtnice (Příseka) kostel sv.

Více

Projekt Poznej svůj kraj Jméno Dítěte

Projekt Poznej svůj kraj Jméno Dítěte Základní škola speciální Jaroměř, Palackého 142 Projekt Poznej svůj kraj Jméno Dítěte Realizováno za finanční podpory Královéhradeckého kraje Základní škola speciální Jaroměř, Palackého 142 Projekt Poznej

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

TR VYSOČINA. Iveta Hennetmairová. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

TR VYSOČINA. Iveta Hennetmairová. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám TR VYSOČINA Iveta Hennetmairová Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová,

Více

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava 11318 / 4-5077 P Arnoltov Arnoltov čp.52 zájezdní hostinec Spiegel při silnici na rozcestí k Arnoltovu 15037 / 4-570 S Boučí Boučí tvrz - tvrziště, archeologické stopy při domě čp. 57 31672 / 4-562 S Březová

Více

SEZNAM PŘÍLOH P 1 Lokalizační předpoklady P 2 Fotodokumentace P3 Mapa s vyznačením cyklostezky Oslavany Ivančice

SEZNAM PŘÍLOH P 1 Lokalizační předpoklady P 2 Fotodokumentace P3 Mapa s vyznačením cyklostezky Oslavany Ivančice SEZNAM PŘÍLOH P 1 Lokalizační předpoklady Tab. č. 1 Nemovité kulturní památky mikroregionu Ivančicko P 2 Fotodokumentace Obr. č. 1 Údolí řeky Jihlavy v přírodním parku Střední Obr. č. 2 Údolí řeky Oslavy

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více

Rtyně v Podkrkonoší. - od roku 1978 město, které má přes 3 tisíce obyvatel. První písemná zpráva pochází z roku 1367.

Rtyně v Podkrkonoší. - od roku 1978 město, které má přes 3 tisíce obyvatel. První písemná zpráva pochází z roku 1367. Rtyně v Podkrkonoší - od roku 1978 město, které má přes 3 tisíce obyvatel. První písemná zpráva pochází z roku 1367. Farní kostel svatého Jana Křtitele na návrší nad náměstím byl původně dřevěný v gotickém

Více

Církevní památky Regionu Slezská brána

Církevní památky Regionu Slezská brána Církevní památky Regionu Slezská brána Řepiště Šenov Sedliště Paskov Vratimov Václavovice Kaňovice Žabeň Region Slezská brána Úvodní slovo Řepiště Velikost území,01 Počet obyvatel 1 705 Mírová 17 739 31

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

Robert Ponča VARHANY

Robert Ponča VARHANY založení a specializace dílny Varhanářská dílna byla založena varhanářem Robertem a Viktorem Pončou v roce 1999. Sídlo společnosti je na,, varhanářská dílna se nacházejí poblíž centra města. Hlavním oborem

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA Vytvořily děti z Dětského domova Krnsko příspěvkové organizace: trasa 1: Aneta Daová, Michal Stuchlík, Emílie Oláhová, Adam Oláhvedoucí Petr Špaček, Trasa2: Leona Daová, Hana Abbasová,

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Města Lomnice n. Pop

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Města Lomnice n. Pop 1. Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Města Lomnice n. Pop Výlety na rok 2016 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Města Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky

Více

Rozhledny. a vyhlídková místa

Rozhledny. a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa 1 Kramolín Rozhledna Babylon Pohled z výšky na krajinu láká lidi již od nepaměti. Místa dálkových rozhledů bývala od 19. století často vylepšována

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy Lidice Strana 1 Základní údaje Status: obec Kraj: Středočeský Okres: Kladno Obec s rozšířenou působností a pověřená obec: Kladno Historická země: Čechy Katastrální území: Lidice Katastrální výměra: 4,74

Více

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_26 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod.

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. +420 603 485 388 infomeu@budyne.cz Letní provoz 1. 4. - 31. 10. otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. Zimní provoz 1. 11. - 31. 3. Vodní hrad i Jandovo muzeum jsou uzavřeny! Je možno

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století.

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století. Adršpach - obec horského rázu rozložená podél silnice má dvě části: Horní a Dolní. Od založení byli původními obyvateli vždy Němci. Jméno znamená vesnice kance. Kolem roku 1250 kraj kolem horního toku

Více

Kněž kostel sv. Bartoloměje

Kněž kostel sv. Bartoloměje Kněž kostel sv. Bartoloměje (Opis z knihy Umělecké památky Čech oddíl Čáslavsko od D.A. Birnbaumové, vydané 1929) Filiální kostel sv.bartoloměje, prvně se uvádí jako farní r.1362. Byl tehdy farním kostelem

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Bílovec. Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ)

Bílovec.     Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ) Bílovec 1 Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ) Farní kostel sv. Mikuláše ze 14. století na Slezském náměstí v Bílovci. Vyhlídková věž kostela je vysoká 50,67 metrů a je volně přístupná

Více

1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí,

1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí, 8 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí, 1714-1764. 2. Kostel sv. Andělů Strážných se západním křídlem bývalého servitského kláštera, 1714-1734. 103 3. Znak

Více

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE

MIKULOV. město s vůní jihu. TOP akce 2010 duben září. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. PRAHA BRNO WIEN EVROPSKÁ UNIE MIKULOV město s vůní jihu TOP akce 2010 duben září D PRAHA Pl BRNO D Sk A WIEN EVROPSKÁ UNIE Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. Zahájení sezony Regionálního muzea v Mikulově 1. dubna 2010

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 6. 1. 2012 Ročník: 1. 9. Vzdělávací oblast: Umění

Více

Přílohy. Katastrální mapa Velkých Popovic z roku Mapa Velkých Popovic z roku Znak Velkých Popovic 3

Přílohy. Katastrální mapa Velkých Popovic z roku Mapa Velkých Popovic z roku Znak Velkých Popovic 3 Přílohy Katastrální mapa Velkých Popovic z roku 1880 1 Mapa Velkých Popovic z roku 2012 2 Znak Velkých Popovic 3 1 Čižmář, Z., Velkopopovická legenda: 130 let od založení pivovaru Velké Popovice, Plzeňský

Více

Park Háječek (historická rešerše vypracoval Magistrát města České Budějovice, odbor památkové péče, Ing. Miroslav Fink)

Park Háječek (historická rešerše vypracoval Magistrát města České Budějovice, odbor památkové péče, Ing. Miroslav Fink) Park Háječek (historická rešerše vypracoval Magistrát města České Budějovice, odbor památkové péče, Ing. Miroslav Fink) Původně se v místě dnešního parku Háječek a Krumlovských alejí rozprostíral Krumlovský

Více

OBSAH: žlutá stezka. modrá stezka. zelená stezka. Info o projektu. strana 5. strana 11. strana 19

OBSAH: žlutá stezka. modrá stezka. zelená stezka. Info o projektu. strana 5. strana 11. strana 19 OBSAH: Info o projektu Projekt Cesta poznání je projektem třech místních akčních skupin usilujících o rozvoj venkova v Kraji Vysočina. Mezi tyto místní akční skupiny patří - Královská stezka o.p.s., Podhůří

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_13

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 2 Obrazy Trasa: Značení KČT: 16,5 km Hostinné Chotěvice (4,5 km) Chotěvice Nové Zámky (9 km) Nové Zámky Hostinné (3 km) (trasa vlakové nádr. Hostinné až most v Debrném bez značení) Občerstvení:

Více

Výdejní místa samolepek

Výdejní místa samolepek Výdejní místa samolepek Zámek Adršpach Dolní Adršpach75 549 57 Adršpach Tel.: + 420 491 423 979 Email: info@zamekadrspach.cz www.zamekadrspach.cz Út Ne 9:30-17:00 Turistické informační centrum Adršpašské

Více

Úpice, farní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola

Úpice, farní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola , farní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola Stručná historie vznikla jako strážní osada u brodu přes Úpu. Ve 13. století patřila k panství vízimburkskému a později k Náchodu. K roku 1350 je zde doložen

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán N a b í d k a Karviná. Město v kráse památek Zaniklý zámek Ráj v osudech staletí Lottyhaus. Vedlejší křídlo zámku Fryštát v Karviné Příběh manželství Larisch-Mönnichů Minulostí zámeckých parků v Karviné

Více

Program Kurzu krajanů 2014

Program Kurzu krajanů 2014 l. týden 25. 7. Program Kurzu krajanů 2014 odjezd z Prahy příjezd účastníků kurzu do Dobrušky ubytování oficiální zahájení kurzu, - seznámení se s účastníky kurzu - společná večeře 26. 7. 27. 7. rozřazovací

Více

ORP Aš Karlovarský kraj

ORP Aš Karlovarský kraj Přírodní pozoruhodnosti 1 20 Historické městské soubory Historické vesnické soubory Zámky 1 15 Hrady, tvrze, zříceniny 1 40 Křesťanské sakrální památky 1 15 Technické památky Muzea, galerie 1 10 Lázeňská

Více

Ester Čechová MIKULÁŠOVICE TANEČNICE

Ester Čechová MIKULÁŠOVICE TANEČNICE Ester Čechová 14. 12. 2016 MIKULÁŠOVICE TANEČNICE Informace o rozhledně Rozhledna se klene v nadmořské výšce 598 metrů, je to zděná osmiboká rozhledna a nejseverněji položená rozhledna v Česku. Kopec se

Více

Vybrané akce v jednotlivých krajích - Program záchrany architektonického dědictví 355 mil. Kč v roce 2008

Vybrané akce v jednotlivých krajích - Program záchrany architektonického dědictví 355 mil. Kč v roce 2008 Vybrané akce v jednotlivých krajích - Program záchrany architektonického dědictví 355 mil. Kč v roce 2008 Kraj Jihočeský Zámek Hluboká nad Vltavou - Národní památkový ústav Původně gotický hrad z pol 13.

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Památky a tradice - jak na to v praxi?

Památky a tradice - jak na to v praxi? MAS -Partnerství Moštěnka Mikroregion Moštěnka Mikroregion Holešovsko Vzájemná spolupráce ve všech oblastech Zámek Dřevohostice Renesanční vodní zámek ze 16.století Do konce 19.stol -hodnotná botanická

Více

Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko

Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko PŘÍLOHY CESTOVNÍ RUCH Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko OBEC Borová Březiny Bystré Hartmanice Jedlová Kamenec Korouhev Květná Nedvězí Oldříš Polička Pomezí Pustá

Více

34) Boží muka v ulici Hradecká 35) Boží muka u přejezdu dráhy 36) Boží muka směr Brno 37) Boží muka u silnice do Brna 38) Boží muka rozcestí směr

34) Boží muka v ulici Hradecká 35) Boží muka u přejezdu dráhy 36) Boží muka směr Brno 37) Boží muka u silnice do Brna 38) Boží muka rozcestí směr 9. SEZNAM PŘÍLOH 1) Socha Anděl Strážce Na Dlážkách 2) Socha archanděla Michaela Na Dlážkách 3) Socha sv. Jana Nepomuckého Na Dlážkách 4) Socha sv. Máří Magdalény Na Dlážkách 5) Socha sv. Vendelína Na

Více

Historické památky. 4 kapličky Marie Sněžné Přešťovice 3 domy (selské baroko) Přešťovice

Historické památky. 4 kapličky Marie Sněžné Přešťovice 3 domy (selské baroko) Přešťovice Historické památky Objekt 4 kapličky Marie Sněžné 3 domy (selské baroko) keltské pohřebiště 2 kapličky Skály kaplička Jana Nepuckého Kuřimany 6 kapliček židovský hřbitov 3 Boží muka lidová architektura

Více

Historie Novopackého kláštera Nanebevzetí Panny Marie

Historie Novopackého kláštera Nanebevzetí Panny Marie ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ PAKA, HUSITSKÁ 1695 ročníková práce Historie Novopackého kláštera Nanebevzetí Panny Marie Nikola Vagenknechtová Vedoucí ročníkové práce: Mgr. Zdeňka Holá Předmět: Dějepis Školní rok:

Více

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři w w w.h usto p e ce - cit y. cz rodina sport senioři víno PRO SENIORY Seniorský věk už dnes nemusí být obdobím stráveným v ústraní aktivního společenského života. Stále více institucí myslí na lidi seniorského

Více

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

Průvodce "Zadní Doubice"

Průvodce Zadní Doubice Bývalá osada zadní Doubice je poslední dobou středem zájmů a míří sem stovky turistů.výlety z Kyjova podél řeky Křinice a nebo z osady Kopec podél Brtnického potoka,je skutečným zážitkem.osada, kdysi ležící

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

BEZBRANNÁ HOMOL EDICE ŠUMNÝ PRUVODCE

BEZBRANNÁ HOMOL EDICE ŠUMNÝ PRUVODCE 2009 BEZBRANNÁ HOMOL EDICE ŠUMNÝ PRUVODCE STRUČNÁ HISTORIE Nedaleko hradu Potštejna, u vesnice Lhoty, nechala hraběnka Terezie Eleonora z Ugarte, rozená ze Žďáru, zbudovat v letech 1692-96 raně barokní

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek. Sobota. Neděle. Severní pohled na příjezd k zámku v Českém Rudolci

Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek. Sobota. Neděle. Severní pohled na příjezd k zámku v Českém Rudolci . 1 8 15 21 29 3 10 17 24 31 Severní pohled na příjezd k zámku v Českém Rudolci 9. ledna Senior klub Senioři 23. ledna Senior klub Senioři . 2 9 16 23 3 10 17 24 Nový Svět, náhorní plošina 680m n/m 1.

Více

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA KLÁŠTER BROUMOV NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA BROUMOVSKÝ KLÁŠTER JE MÍSTEM, KDE SE DOSLOVA MŮŽETE DOTKNOUT HISTORIE, ALE I MÍSTEM, KDE SE SETKÁVAJÍ LIDÉ MNOHA NÁRODNOSTÍ A KTERÉ ŽIJE BOHATÝM SPOLEČENSKÝM A

Více

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Pohlednicový pohled na město Český Krumlov. 2 HISTORIE MĚSTA ČESKÝ KRUMLOV Jméno města Krumlov je odvozováno z německého výrazu "Krumme Aue", který je překládán

Více

Novoměstsko malebná krajina na rozhraní Kladského pomezí a Orlických hor

Novoměstsko malebná krajina na rozhraní Kladského pomezí a Orlických hor Novoměstsko malebná krajina na rozhraní Kladského pomezí a Orlických hor Popis trasy Nových Měst bychom na mapě České republiky našli hned několik. To nad řekou Metují si možná dokážeme spojit s památkově

Více