Vstupní zařízení. Klávesnice, myši, tačpedy a digitizéry. X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vstupní zařízení. Klávesnice, myši, tačpedy a digitizéry. X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek"

Transkript

1 Vstupní zařízení Klávesnice, myši, tačpedy a digitizéry X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek

2 Obsah přednášky Klávesnice, PC klávesnice. Myš. Track Point. Touch Pad. Pen Computing hardware. Technologie dotykových obrazovek. Digitizéry a tablety.

3 Doporučuji přečíst

4 Standardní PC klávesnice 1 Alfanumerická část (s klávesami Shift, Ctrl, Alt a Caps Lock), 2 funkční klávesy (Esc a F1 F12), 3 řídicí klávesy (pohyb kursoru, Home, End, PgUp, PgDn, Ins, Del, PrtSc, Pause a Scroll Lock), 4 numerická část (Num Lock).

5 Kontaktní spínače Membránový (membrána vymezuje také mechanický odpor, ~106 sepnutí), s vodivou gumou neboli odporová (velice levné, značné mechanické nevýhody, používaly se u starých kalkulaček, s jistou obměnou používány u moderních klávesnic), jazýčkový spínač (magnet + jazýčkový spínač, ~107 sepnutí).

6 Vibrace U většiny typů realizace kláves nastává problém s vibracemi kontaktů. Přechodový jev trvá typicky 1 až 20 ms podle typu spínače. Filtruje se např. elektronicky (RS klopný obvod). To je ale drahé řešení.

7 Bezkontaktní spínače Kapacitní, spolehlivý, vydrží 10 sepnutí, s Hallovým prvkem, podobně, ale stále odebírá značný proud, 8 s transformátorovou vazbou, vhodný do průmyslových aplikací.

8 Reprezentace kláves Kvůli značné náročnosti na počty vodičů se používají 2 základní metody na eliminaci (zjištění, která je sepnutá): - jeden společný vodič (zhruba do 16 kláves), - matice s posuvnými registry.

9 Problémy tohoto řešení? Při současném stisku většího počtu kláves nelze stisknutou klávesu správně detekovat. angl. Ghosting a Masking.

10 Příklad konkrétního řešení Promyslete si algoritmus programu mikroprocesoru obsluhujícího tento řadič klávesnice!

11 PC klávesnice Hledali jsme odpověď na otázku: Pracuje běžná PC klávesnice na kapacitním či odporovém principu? X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek

12 První pohledy a dojmy Inspirace známým sloganem: PC klávesnice pracuje na kapacitním principu. Kde je pravda? Kapacitní princip je nesporně náročnější na implementaci i když ne nemožný, mnohem pravděpodobnější je však princip odporový, který se dá realizovat s běžnými jednočipovými mikroprocesory bez nutnosti konverze signálu.

13 Měření ohmmetrem Kontaktní úprava gumových čepiček je značně vodivá desítky až stovky. Povrchová úprava kontaktů na desce je rovněž velice dobře vodivá, pravděpodobnost kapacitního principu se začíná blížit nule.

14 Začíná být dostatek důkazů Každý řádek matice je přímo připojen na vývod mikroprocesoru a přes odpor 100 kω spojen s napájením, čímž se zajišťuje definovaná logická úroveň 1 pro rozpojené kontakty. Každý sloupec je buď přímo nebo přes diodu spojen s vývodem mikroprocesoru, tedy kapacitní princip definitivně prohrává.

15 Závěr Většina běžných PC klávesnic pracuje nepochybně na odporovém principu, neboť je to z hlediska použitých součástek nesporně jednodušší.

16 PC Keyboard konektor Computer Signals DI N41524, Femaleat Computer, 5-pin DI N pin Mini DI N PS2 Style Femaleat Computer Clock 1 5 Data 2 1 NC 3 2,6 GND V 5 4 Shield Shell Shell

17 Přenosový protokol rozhraní PC klávesnice Sériový, asynchronní (izosynchronní), ale ne RS 232! Jeden Start bit (vždy 0), 8 datových bitů, jeden bit liché parity, pak jeden stop bit (vždy 1). Tedy celkem 10 bitů.

18 Myš je také vstupním zařízením! X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek

19 Historie, vývoj Princip funkce Vylepšení, nové technologie Budoucnost

20 Historie, vývoj Objevitel : Douglas Engelbart, Stanford, 60. léta. 70. léta, Xerox Palo Alto Research Center. 80. léta, Apple uvedení na trh pro Macintosh. přelom 80./90. let MS Windows 3.1. Dnes: nejrozšířenější vstupní zařízení (spolu s klávesnicí), nepostradatelná pro běžná GUI.

21 Princip funkce Myš převádí pohyby ruky do signálů použitelných pro počítač. Hlavní součásti: koule, válečky, dříky a kódové kotouče, infračervená LED + fotoelektrické snímače, základní čip, tedy řadič myši i současně velkého rozhraní. válečky kódové kotouče

22 infračervenéled infračervenésenzory

23 Jak se určuje směr a rychlost pohybu? smr ě ~ při přechodu LED 2 otestovat LED 1 rychlost/vzdálenost ~ počet přechodů

24 Vylepšení, nové myší technologie Optická myš, bezdrátová myš, bezdrátová optická myš, TrackPoint Mouse, TrackBall (obsoletní technologie), a další.

25 Starší optické myši Původní myšlenka optické myši Apple. Konec 80. let optická myš se speciální podložkou. Podložka s reflexivní vrstvou a vzorkem. Senzory registrovaly pohyb pro svůj směr, signál se posílal při každém přejezdu vzorku.

26 Optická myš 1999, uvedena optická myš nové generace. Senzory zachycují 1500 snímků/sec. Hlavní součásti: červená LED, CMOS senzor, procesor digitálních signálů.

27 Princip snímání obrazu a senzorový čip (18x18)

28 Princip detekce pohybu

29 Výhody optické myši Neobsahuje pohyblivé součásti menší pravděpodobnost selhání, nedostane se dovnitř nečistota. Zvýšená rozlišovací schopnost senzorů plynulejší odezva, nevyžaduje podložku, funguje na téměř každém povrchu.

30 Budoucnost grafická studia využívají vstupní zařízení pro 3D vstup Myš fy Logitech Space Mouse, SpaceBall (3 osy) 6D Mouse - 6 stupňů volnosti: pohyb v ose x pohyb v ose y pohyb v ose z náklon podél podélné osy otáčení podél vertikální osy stoupání/spád podél příčné osy (roll), (yaw), (pitch).

31 Prstová vstupní zařízení Track Points a Touch Pads X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek

32 Track point - přínos IBM Pracuje na odporovém principu, tlakem (až ve třech směrech) se mění odpor materiálu snímače. Vydrží až 107 akcí. Analogový výstup Sensor Zesilovač μ-processor Částečněintegrovaný obvod Integrovaný obvod PS/2 nebo RS232 Příklad obvodu: Philips TPM 754 or 749 µp

33 Typické umístění Track point sensor Mouse buttons

34 Terminologie Standardní terminologie (IBM, ) track point for track point device touchpad for touchpad device Dell terminologie trackstick pointing device for track point device trackpad for touchpad device

35 Touchpad a jeho snímací plocha Pracujena principu zmny ě kapacity! Prst Izolační dotyková plocha Track point Rastrové vodiče Podložka

36 Pen Computing Zajímavá a dnes oblíbená aplikace X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek

37 Počátky Pen Computingu 1975

38 Pen Input Hardware Užívá některou z těchto technologií snímání: elektromagnetické (magnetické), elektrické, ultrasonické, optické (čárové kódy). PEN I NK PAPER PAD

39 Komerční Pen Systems Virtual I nk smimio(ultrasonic) Wacom spl500 (magnetic) Cross CrossPad (magnetic) Anoto spen (optical bar code)

40 Nastupující PC

41 Elektromagnetické (magnetické) snímání Magnetic Field LCTank in Pen Array of Magnetic Coils in Pad 2000 dpi relative 100 dpi absolute 200 Hz rate

42 Ultrasonické snímání 250 dpi relative 50 dpi absolute 300 Hz rate Ultrasonic Microphone Ultrasonic Speaker (40 khz) Measure timeof arrival and triangulate

43 Elektrické snímání Ordinary ink is naturally conductive 12 mm Paper Electric field TRANSMITTER RECEIVER Design target 250 dpi relative 50 dpi absolute 100 Hz rate 455 khz 30 Volts ADC Mux Amp Oscillator

44 Pen Hardware Taxonomy T e c h n o lo g y Pen Paper Pad Com m ent M a g n e t ic S p e c ia l N o r m a l S p e c ia l U lt r a s o n ic S p e c ia l N o r m a l S p e c ia l E le c t r ic N orm al N orm al S p e c ia l O p t ic a l I nterf erom et er O p t ic a l Bar Cod e S p e c ia l N o r m a l N orm al D o m in a n t in m arket E f f e c t e d b y a ir currents T ip c o n t a c t h a r d to detect R e la t iv e t r a c k in g S p e c ia l S p e c ia l N orm al P a g e t r a c k in g

45 Technologie dotykových obrazovek X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek

46 Historie Objevitel senzoru "Elograph je Dr. Sam Hurst, University of Kentucky, v roce I první dotykovou obrazovku zkonstruoval v roce 1974 Dr.Hurst.

47 Odporová dotyková obrazovka

48 SAW - s povrchovou vlnou SAW - Surface acoustic wave.

49 Optická dotyková obrazovka 1. Obvykle infračervená

50 Kapacitní

51 Srovnání technologií Odporové jsou velmi oblíbené do průmyslových aplikací. Infračervené se používaly spíše dříve. Kapacitní nereagují na prsty v rukavicích. Tuto nectnost nemají SAW.

52 Digitizéry a tablety X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek

53 Specifikace Opačná funkce ke grafickým zapisovačům: odměřování a vstup souřadnic bodů do počítače. Digitalizují se technické výkresy, fotografie, rentgenové snímky atd. Výrazně vyšší přesnost než použití světelného pera, rovný povrch pracovní plochy.

54 Kategorie Velkoplošné digitizéry digitalizace dat z velkých výkresů, využití grafického zapisovače se zaměněnou kreslicí hlavou. Stolní digitizéry tablety domácí použití, snímacím čidlem ručně pohybuje operátor. Specializované digitizéry 2D s pohyblivým médiem, 3D užívané na pracovištích CAD/CAM.

55 Složení Snímací čidlo a tlačítko, kterým operátor určuje okamžik digitalizace. Pracovní plocha a převod sloužící ke snímání polohy čidla, řadič a připojovací elektronika, může být i displej, na němž se zobrazují informace o souřadnicích, při nespřažené práci digitizéru vnější paměť digitalizovaných dat.

56 Převod polohy na číselný údaj Použití potenciometru - odporový princip. Snímací čidlo je spojeno s běžcem, měřené napětí se převádí AČ převodníky. Nevýhoda: malá rozlišovací schopnost, výhoda: nízké náklady. Pravoúhlý snímací systém nahrazen dvoupákovým mechanismem polárního systému. Použití kódových kotoučů v provedení pro absolutní nebo přírůstkové snímání.

57 Převod polohy na číselný údaj

58 Absolutní snímání V kterémkoliv okamžiku lze zjistit polohu snímače. Kódové pravítko s binárním kódem. Nevýhoda: může poskytovat falešné informace. Kódové pravítko s Grayovým kódem. Výhoda: mění se vždy jen jeden bit.

59 Přírůstkové snímání Pravítko nebo kotouč jsou jednodušší, snímací zařízení si musí pamatovat předchozí polohu. Dvojice posunutých čidel je kvůli zjištění směru pohybu.

60 Elektromagnetické řešení převodu - s rastrem

61 Elektromagnetické řešení převodu - s meandrem Umožňuje pouze přírůstkový režim činnosti, zato jeho konstrukce je jednodušší. Jakou může dosáhnout rozlišovací schopnost?

62 Elektrostatický digitizér Využívá se kapacity mezi vodiči rastru a snímacího čidla. určení polohy čidla podle relativní hodnoty signálu relativní hodnota signálu -> příspěvky od jednotlivých vodičů rastru.

63 Akustický Akustický: využívá šíření zvukových vln vzduchem. Použití pro prostorovou 3D digitalizaci.

64 Surface-Lit AccuTab (GTCO) Snímací plocha 914 mm x 1219 mm, rozlišení in [4000 lpi], interfejs RS-232.

65 LCD tablet Cintiq (Wacom)

66 Tablet PC

67 Tablet PC 2.

Polohovací zařízení. Počítačová myš

Polohovací zařízení. Počítačová myš Polohovací zařízení Polohovací zařízení jsou vstupní periferie, jejichž úkolem je umožnit snadnější ovládání programů a programových součástí operačního systému. Jedná se především o pohyb kurzoru po pracovní

Více

Polohovací Zařízení. -By Mikuláš Hrdlička

Polohovací Zařízení. -By Mikuláš Hrdlička Polohovací Zařízení -By Mikuláš Hrdlička Intro... Polohovací zařízení je vstupní rozhraní (převážně ovládané uživateli) které dovoluje uživateli zadávat prostorové (i.e, plynulé a vícesměrné) data do počítače.

Více

DUM č. 17 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 17 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 24.02.2014 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: vstupní zařízení PC: klávesnice, myš, scanner, mikrofon

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Polohovací zařízení Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Polohovací zařízení Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Polohovací zařízení

Více

2.12 Vstupní zařízení II.

2.12 Vstupní zařízení II. Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Funkční klávesy ( F1,F2,F3,F4... F12. Numerická klávesnice ( čísla musí se aktivovat NUMLOCK )

Funkční klávesy ( F1,F2,F3,F4... F12. Numerická klávesnice ( čísla musí se aktivovat NUMLOCK ) KLÁVESNICE A MYŠ Klávesnice - slouží pro ruční vkládání dat a příkazů do počítače. Jejím prostřednictvím komunikuje uživatel s operačním systémem, ovládá většinu programů,zadává údaje a píše texty. Základním

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_13 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Set klávesnice MOTOSPEED CK888 s myší V30

Set klávesnice MOTOSPEED CK888 s myší V30 Set klávesnice MOTOSPEED CK888 s myší V30 Uživatelská příručka Čeština Klávesnice Hlavní parametry Životnost kláves: 50 milionů stisknutí Maximální proud: 500 ma Hmotnost: 850g (+-20g) Napětí: +5V (+-5%)

Více

Otázka číslo 5 Hardware: vstupní a výstupní zařízení počítače

Otázka číslo 5 Hardware: vstupní a výstupní zařízení počítače Otázka číslo 5 Hardware: vstupní a výstupní zařízení počítače Vstupní zařízení: klávesnice, myš, tablet, LCD tablet, dotykový displej, interaktivní tabule, scanner, fotoaparát, joystick, čtečka otisků

Více

Dotykové technologie dotkněte se budoucnosti...

Dotykové technologie dotkněte se budoucnosti... Mgr. Petr Jelínek Ing. Michal Bílek Ing. Karel Johanovský Dotykové technologie dotkněte se budoucnosti... O co se vlastně jedná? dotykové obrazovky (displeje) jsou vstupní i výstupní zařízení dvě nesporné

Více

Ing. Karel Johanovský Mgr. Petr Jelínek

Ing. Karel Johanovský Mgr. Petr Jelínek Ing. Karel Johanovský Mgr. Petr Jelínek Klávesnice, myši a jiná polohovací zařízení í 1 Klávesnice Počítačová klávesnice je klávesnice odvozená od klávesnice psacího stroje či dálnopisu. Je určena ke vkládání

Více

POČÍTAČOVÁ KLÁVESNICE

POČÍTAČOVÁ KLÁVESNICE POČÍTAČOVÁ KLÁVESNICE Vimmrová Veronika Kvarta C Počítačová klávesnice byla odvozena od dálnopisu a psacího stroje. Svým vzhledem klávesnice vychází z vynálezu amerického inženýra a tiskaře Christophera

Více

Genius 4x Čtyřosý pozicionér pro frézovací, vrtací a vyvrtávací stroje

Genius 4x Čtyřosý pozicionér pro frézovací, vrtací a vyvrtávací stroje Genius 4x Čtyřosý pozicionér pro frézovací, vrtací a vyvrtávací stroje K vykonávání automatických cyklů na stroji nemůsí být nutné instalovat komplexní a tudíž drahý CNC systém. Někdy je možno dosáhnout

Více

Nastavovací příručka pro snímače CCD

Nastavovací příručka pro snímače CCD Nastavovací příručka pro snímače CCD Obsah Obnovení továrního stavu...1 Ukončit nastavování bez uložení změn...1 Nastavovat přes RS232...1 Výpis aktuálního nastavení...1 Zvuková signalizace...2 Ověření

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu klávesnice a počítačová myš a jejich konstrukce

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu klávesnice a počítačová myš a jejich konstrukce Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 2.11 Vstupní zařízení I. Tematická oblast Předmět Druh

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu odměřovacích systémů (přírůstkový, absolutní) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska 3. Maturitní otázka Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními) zařízeními) Počítač je elektronické zařízení,

Více

6. Klávesnice, myši a další vstupní zařízení

6. Klávesnice, myši a další vstupní zařízení Modul 1: Základní informace o počítačích 6. Klávesnice, myši a další vstupní zařízení Vstupní zařízení, se kterými se lze celkem běžně setkat jsou zejména klávesnice, myš, TouchPad, dále joystick, trackball,

Více

CODEWARE. Nastavovací příručka. pro snímače CipherLab 1500/1560/1562

CODEWARE. Nastavovací příručka. pro snímače CipherLab 1500/1560/1562 CODEWARE Nastavovací příručka pro snímače CipherLab 1500/1560/1562 CODEWARE Obsah Začít nastavovat 1 Obnovení továrního nastavení 1 Uložit uživatelské nastavení 1 Obnovení uživatelského nastavení 1 Ukončit

Více

Přenos signálů, výstupy snímačů

Přenos signálů, výstupy snímačů Přenos signálů, výstupy snímačů Topologie zařízení, typy průmyslových sběrnic, výstupní signály snímačů Přenosy signálů informací Topologie Dle rozmístění ŘS Distribuované řízení Většinou velká zařízení

Více

Výhody/Použití. Varianty. prostředí. Flexibilní vícekomponentní měřící. Třída přesnosti 0,0025. Měřící zesilovač. Ovládání dotykovou obrazovkou

Výhody/Použití. Varianty. prostředí. Flexibilní vícekomponentní měřící. Třída přesnosti 0,0025. Měřící zesilovač. Ovládání dotykovou obrazovkou Datový list Měřící zesilovač MCMpro Výhody/Použití Flexibilní vícekomponentní měřící zesilovač Třída přesnosti 0,0025 Konfigurovatelný uživatelský software Ovládání dotykovou obrazovkou Konfigurovatelné

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor: 18-20-M/01 Informační technologie Předmět: Databázové systémy Forma: praktická 1. Datový model. 2. Dotazovací jazyk SQL. 3. Aplikační logika v PL/SQL. 4. Webová aplikace. Obor vzdělání: 18-20-M/01

Více

ET340. NÁVOD K MONTÁŽI A NASTAVENÍ Kód originálu: ENIKA CZ, s.r.o.

ET340. NÁVOD K MONTÁŽI A NASTAVENÍ Kód originálu: ENIKA CZ, s.r.o. ET340 NÁVOD K MONTÁŽI A NASTAVENÍ Kód originálu: 8021626 ENIKA CZ, s.r.o. Obsah 1 Vlastnosti... 3 1.1 Elektrické parametry... 3 1.2 Parametry prostředí... 3 1.3 Parametry výstupu... 3 1.4 LED indikace...

Více

Předmět: informační a komunikační technologie

Předmět: informační a komunikační technologie Předmět: informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Klávesnice Základní provedení kláves:

Klávesnice Základní provedení kláves: Klávesnice Klávesnice (angl. keyboard) slouží jako základní vstupní periferní zařízení počítače. Jejím úkolem je umožnit uživateli komunikovat s počítačem, konkrétně zadávat alfanumerické a speciální znaky

Více

Technická data. Upozornění ohledně bezpečnosti

Technická data. Upozornění ohledně bezpečnosti Informace o výrobku Modul pro komunikaci MP-Bus určený pro vyčítání až čtyř prvků dále do řídicího systému po komunikaci MP rozhraní MP-Bus rozhraní MODBUS RU (RS485) aktivní nebo pasivní čidla, příp.

Více

Digitální tlakové spínače (Y)TED

Digitální tlakové spínače (Y)TED Digitální tlakové spínače (Y)TED Pro absolutní nebo relativní tlak, rozsahy -1 0 až 0 400 bar Dva mezní výstupy: PNP přechody nebo galvanicky oddělené kontakty Celokovové robustní průmyslové provedení

Více

Inspiron 11. Řada Pohledy. Technické údaje

Inspiron 11. Řada Pohledy. Technické údaje Inspiron 11 Řada 3000 Pohledy Copyright 2015 Dell Inc. Všechna práva vyhrazena. Tento produkt je chráněn americkými a mezinárodními autorskými právy a dalšími zákony o duševním vlastnictví. Dell a logo

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup ELEKTONIKA I N V E S T I C E D O O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 1. Usměrňování a vyhlazování střídavého a. jednocestné usměrnění Do obvodu střídavého proudu sériově připojíme diodu. Prochází jí proud

Více

Architektura počítačů. Zvukové karty

Architektura počítačů. Zvukové karty Architektura počítačů Zvukové karty Zvuková karta Zařízení které slouží k počítačovému zpracování zvuku. Vstupy a výstupy zvukové karty: Analogový výstup pro stereo signál (sluchátka, přední reproduktory)

Více

FA 510 / FA 515 Nové senzory rosného bodu se sofistikovaným servisním konceptem

FA 510 / FA 515 Nové senzory rosného bodu se sofistikovaným servisním konceptem FA 510 / FA 515 Nové senzory rosného bodu se sofistikovaným servisním konceptem Ve srovnání s předchozími běžnými senzory s analogovými výstupy 4...20 ma je nová generace senzorů rosného bodu vybavená

Více

Zkouškové otázky z A7B31ELI

Zkouškové otázky z A7B31ELI Zkouškové otázky z A7B31ELI 1 V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí - uveďte název a značku jednotky 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud - uveďte název a značku jednotky 3 V jakých jednotkách se

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY 10.1. Kontaktní snímače teploty 10.2. Bezkontaktní snímače teploty 10.1. KONTAKTNÍ SNÍMAČE TEPLOTY Experimentální metody přednáška 10 snímač je připevněn na měřený objekt 10.1.1.

Více

EMULÁTOR PS/2 KLÁVESNICE

EMULÁTOR PS/2 KLÁVESNICE EMULÁTOR PS/2 KLÁVESNICE 03/2018 ATEsystem s.r.o. Studentská 6202/17 708 00 Ostrava-Poruba Česká republika M +420 595 172 720 E atesystem@atesystem.cz W www.atesystem.cz INFORMACE O DOKUMENTU Č. revize

Více

Bakalářská práce Realizace jednoduchého uzlu RS485 s protokolem MODBUS

Bakalářská práce Realizace jednoduchého uzlu RS485 s protokolem MODBUS Bakalářská práce Realizace jednoduchého uzlu RS485 s protokolem MODBUS Autor: Michal Štrick Vedoucí práce: Ing. Josef Grosman TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových

Více

Novinka! ABS DIGIMATIC Posuvné měřítko

Novinka! ABS DIGIMATIC Posuvné měřítko ABSOLUTE! AOS! DIGIMATIC Posuvné měřítko Vybaveno indukčním snímačem AOS (Advanced Onsite Sensor Pokročilý vestavěný snímač) Ruční měřidla a systémy přenosu dat Novinka! ABS DIGIMATIC Posuvné měřítko Nová

Více

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY Úvod do metrologie - 49-9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Čidlo (senzor, detektor, receptor) je em jedné fyzikální veličiny na jinou fyzikální veličinu. Snímač (senzor + obvod pro zpracování ) je to člen

Více

Návrh konstrukce odchovny 2. dil

Návrh konstrukce odchovny 2. dil 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Návrh konstrukce odchovny 2. dil Pikner Michal Elektrotechnika 19.01.2011 V minulem dile jsme si popsali návrh konstrukce odchovny. senzamili jsme se s

Více

Základní pojmy informačních technologií

Základní pojmy informačních technologií Základní pojmy informačních technologií Informační technologie (IT): technologie sloužící k práci s daty a informacemi počítače, programy, počítač. sítě Hardware (HW): jednoduše to, na co si můžeme sáhnout.

Více

Inteligentní koberec ( )

Inteligentní koberec ( ) Inteligentní koberec (10.4.2007) Řešení projektu bylo rozděleno do dvou fází. V první fázi byly hledány vhodné principy konstrukce senzorového pole. Druhá fáze se zaměřuje na praktické ověření vlastností

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu řídicích systémů u výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady

Více

DS 4 DS 4. Tlakový spínač pro pneumatiku / vakuovou techniku

DS 4 DS 4. Tlakový spínač pro pneumatiku / vakuovou techniku Tlakový spínač pro pneumatiku / vakuovou techniku nebo 2 spínací výstupy spínací výstupy volně konfigurovatelné přes adaptér nebo programovací zařízení jmenovitý tlak od 0... bar do 0... 0 bar rovněž...

Více

Vrstvy periferních rozhraní

Vrstvy periferních rozhraní Vrstvy periferních rozhraní Cíl přednášky Prezentovat, jak postupovat při analýze konkrétního rozhraní. Vysvětlit pojem vrstvy periferních rozhraní. Ukázat způsob využití tohoto pojmu na rozhraní RS 232.

Více

DMD 333H DMD 333H. Diferenční snímač tlaku pro technologické. Kapacitní čidlo tlaku - Komunikace HART Jmenovitý rozsah od 0 7,5 kpa do kpa

DMD 333H DMD 333H. Diferenční snímač tlaku pro technologické. Kapacitní čidlo tlaku - Komunikace HART Jmenovitý rozsah od 0 7,5 kpa do kpa Diferenční snímač tlaku pro technologické procesy Kapacitní čidlo tlaku - Komunikace HART Jmenovitý rozsah od 0 7,5 kpa do 0 200 kpa Popis Typ DMD 333H je inteligentní snímač tlaku s vynikající dlouhodobou

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu řídícího systému - analogové systémy v řízení výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef

Více

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí/proud, 1 kanál IC220ALG320. Specifikace modulu. Spotřeba. Údaje pro objednávku

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí/proud, 1 kanál IC220ALG320. Specifikace modulu. Spotřeba. Údaje pro objednávku Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí/proud, 1 kanál Modul slouží pro výstup analogových napěťových nebo proudových signálů. Tyto signály jsou k dispozici v 16 bitovém rozlišení. Specifikace modulu

Více

SEAHU SH017 (PiToDin) Hardwerový popis

SEAHU SH017 (PiToDin) Hardwerový popis SEAHU SH017 (PiToDin) Hardwerový popis www.seahu.cz 1/11 PiToDIN (RaspbeeryPI to DIN) POPIS PLC počítač založený na raspberrypi mini PC v DIN krabičce. Obsahuje černobílý display s 5-ti tlačítky, raspberrypi

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 15 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Skenery (princip, parametry, typy)

Skenery (princip, parametry, typy) Skenery (princip, parametry, typy) Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Pavla Šmejkalová Rostislav Šprinc Rok vyhotovení 2009 Úvod Princip Obecně Postup skenování Části skenerů

Více

SpaceMouse Enterprise URČENÝ PRO VRCHOLNÉ KONSTRUKTÉRSKÉ VÝKONY

SpaceMouse Enterprise URČENÝ PRO VRCHOLNÉ KONSTRUKTÉRSKÉ VÝKONY Řada produktů SLADĚNÁ KOMBINACE ELEGANTNÍHO, ERGONOMICKÉHO HARDWARU A VÝKONNÉHO, SNADNO POUŽITELNÉHO SOFTWARU, KTERÁ UMOŽŇUJE RYCHLOU, POHODLNOU A ZÁBAVNOU PRÁCI V PROSTŘEDÍ CAD Řada produktů SpaceMouse

Více

Technická kybernetika. Obsah. Principy zobrazení, sběru a uchování dat. Měřicí řetězec. Principy zobrazení, sběru a uchování dat

Technická kybernetika. Obsah. Principy zobrazení, sběru a uchování dat. Měřicí řetězec. Principy zobrazení, sběru a uchování dat Akademický rok 2016/2017 Připravil: Radim Farana Technická kybernetika Principy zobrazení, sběru a uchování dat 2 Obsah Principy zobrazení, sběru a uchování dat strana 3 Snímač Měřicí řetězec Měřicí obvod

Více

Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500

Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500 Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500 Pro zobrazení, záznam a vyhodnocení fyzikálních veličin (výška hladiny, teplota, průtok apod.) 3,5'' TFT dotykový displej, české menu Libovolné kombinace vstupních

Více

systému Schéma snímače (interface) pro přenos dat do řídícího systému a komunikaci s ním

systému Schéma snímače (interface) pro přenos dat do řídícího systému a komunikaci s ním zapis_snimace_polohy_1 - Strana 1 z 8 14. Snímače 14.1. Základní pojmy Snímače poskytují informace o řízeném stroji nebo výrobním procesu snímají určenou #1 a převádí ji na #2, který je pak možno zpracovat

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE PŘIPOJENÍ KLÁVESNICE PS/2/USB konektor pro připojení klávesnice je umístěn na zadní straně zařízení. Konektor klávesnice připojte do odpovídající zástrčky. Vždy připojujte

Více

maximalizace okna složka - je něco jako pořadač, kam se mohou ukládat soubory, ale lze tam umísťovat i další složky

maximalizace okna složka - je něco jako pořadač, kam se mohou ukládat soubory, ale lze tam umísťovat i další složky Operační systém Windows všechny programy a operace spuštěné ve Windows se provádějí v nějakém okně Okno zde můžeme pomocí myši přesunout okno na jinou pozici Minimalizace okna Zavře okno i program maximalizace

Více

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3. Hardware Osobní počítač a jeho periferie Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.2_INOVACE_1LP_10 Osobní počítač nebo někdy také PC je tvořeno čtyřmi částmi:

Více

MODULY ŘADY CFOX ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE MODULU C-HM-1113M

MODULY ŘADY CFOX ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE MODULU C-HM-1113M MODULY ŘADY CFOX ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE MODULU C-HM-1113M TXN 133 10 1. vydání - červenec 2010 Dokumentace je také k dispozici on-line na www.tecomat.com. 1 TXV 133 10 1. POPIS A PARAMETRY Moduly C-HM-1113M

Více

Čtečky s klávesnicí EDK3, EDK3B, EDK3M

Čtečky s klávesnicí EDK3, EDK3B, EDK3M Čtečky s klávesnicí EDK3, EDK3B, EDK3M Identifikační systém ACS-line Návod pro instalaci Od verze firmware 1.19 Návod EDK3x - strana 1 (celkem 8) Popis funkce Snímač kontaktních i bezkontaktních medií

Více

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí, 1 kanál IC220ALG321. Specifikace modulu. Spotřeba. Vlastnosti. Údaje pro objednávku

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí, 1 kanál IC220ALG321. Specifikace modulu. Spotřeba. Vlastnosti. Údaje pro objednávku Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí, 1 kanál Modul slouží pro výstup analogových napěťových signálů. Tyto signály jsou k dispozici v 16 bitovém rozlišení. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka

Více

Externí zařízení - procvičování

Externí zařízení - procvičování Externí zařízení - procvičování EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.19 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia

Více

MĚŘIČ DÉLKY. typ MD6LED/1-B s rozsahem měření 99,999 až 999,999m.

MĚŘIČ DÉLKY. typ MD6LED/1-B s rozsahem měření 99,999 až 999,999m. MĚŘIČ DÉLKY typ MD6LED/1-B s rozsahem měření 99,999 až 999,999m www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím.

Více

RF603 Měření vzdáleností triangulační technikou

RF603 Měření vzdáleností triangulační technikou Princip měření: Měření senzorů je založeno na principu optické triangulace. Paprsek laseru ze zdroje světla 1 je zaměřen přes optiku 2 na objekt 6. Po odrazu od objektu je paprsek fokusován přes objektiv

Více

Digitální tlakové spínače (Y)TED

Digitální tlakové spínače (Y)TED Digitální tlakové spínače (Y)TED pro hygienické aplikace, rozsahy -1 0 až 0 25 bar Dva mezní výstupy, PNP přechody (400 ma) nebo galvanicky oddělené kontakty Celokovové robustní průmyslové provedení z

Více

Informační a komunikační technologie 1.2 Periferie

Informační a komunikační technologie 1.2 Periferie Informační a komunikační technologie 1.2 Periferie Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 1 Periferie Je zařízení které umožňuje ovládání počítače nebo rozšíření jeho možností. Vstupní - k ovládání stroje

Více

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Odlišnosti silových a ovládacích obvodů Logické funkce ovládacích obvodů Přístrojová realizace logických funkcí Programátory pro řízení procesů Akční členy ovládacích

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor vzdělání: 26-41-M/01 elektrotechnika Předmět: technika počítačů 1. Kombinační logické obvody a. kombinační logický obvod b. analýza log. obvodu 2. Čítače a. sekvenční logické obvody b. čítače 3. Registry

Více

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001 Mikrokontroléry Doplňující text pro POS K. D. 2001 Úvod Mikrokontroléry, jinak též označované jako jednočipové mikropočítače, obsahují v jediném pouzdře všechny podstatné části mikropočítače: Řadič a aritmetickou

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2014/2015 tm-ch-spec. 1.p 2014 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a

Více

MĚŘIČ DÉLKY A RYCHLOSTI

MĚŘIČ DÉLKY A RYCHLOSTI MĚŘIČ DÉLKY A RYCHLOSTI typ Del2113D s rozsahem délky 0 až 9999,99m a s rozsahem rychlosti 0 až 50,0m/min 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským

Více

RS 250 1 250 300, 2 400 9 600 232, RS 485, USB, GSM/GPRS

RS 250 1 250 300, 2 400 9 600 232, RS 485, USB, GSM/GPRS Vzdálené vyčítání jednotkou M Bus Až 250 měřidel na jednotku M Bus Master, prostřednictvím kaskádování lze do systému zahrnout až 1 250 měřidel Podpora primárního, sekundárního a rozšířeného adresování,

Více

Ultrazvukové snímače

Ultrazvukové snímače Zásady ultrazvukové detekce str. 12 Kabely a zapojení str. 1 Ultrazvukové snímače MIC+ str. 16 Ultrazvukové snímače ZWS str. 17 Ultrazvukové snímače Zásady ultrazvukové detekce Princip ultrazvukové detekce

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Rele Control Elektronické ovládání výstupů Uživatelská příručka ver. 1.36 (09/02/2006) revize 07.10.2006 HW PROGRESS Milan Jaroš OBSAH: 1 Seznámení... 3 1.1 Určení... 3 1.2 Základní údaje... 3 1.3 Složení

Více

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY Sekvenční logický obvod je elektronický obvod složený z logických členů. Sekvenční obvod se skládá ze dvou částí kombinační a paměťové. Abychom mohli určit hodnotu výstupní proměnné, je potřeba u sekvenčních

Více

pro inkrementální a absolutní snímače

pro inkrementální a absolutní snímače TYP Z58 Univerzální indikace polohy pro inkrementální a absolutní snímače připojení pro inkrementální nebo absolutní systémy (FMAX, FEMAX, EMAX) osvědčené standardní funkce (např. opravný a multiplikační

Více

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků,

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, 5. října 2015 1 TYPY SIGNÁLŮ Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, http://www.tek.com/products/oscilloscopes/dpo4000/ 5. října 2015 2 II. ÚPRAVA SIGNÁLŮ

Více

TERM05. Zobrazovací a ovládací panel. Příručka uživatele AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA

TERM05. Zobrazovací a ovládací panel. Příručka uživatele AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA TERM05 Zobrazovací a ovládací panel Příručka uživatele R AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Střešovická 49, 162 00 Praha 6, e-mail: s o f c o n @ s o f c o n. c z tel./fax : (02) 20 61 03 48 / (02) 20 18 04 54, http

Více

Vstupní jednotka E10 Návod na použití

Vstupní jednotka E10 Návod na použití Návod na použití Přístupový systém Vstupní jednotka E 10 Strana 1 Obsah 1 Úvod:... 3 2 Specifikace:... 3 3 Vnitřní obvod:... 3 4 Montáž:... 3 5 Zapojení:... 4 6 Programovací menu... 5 6.1 Vstup do programovacího

Více

Binární data. Číslicový systém. Binární data. Klávesnice Snímače polohy, dotykové displeje, myš Digitalizovaná data odvozená z analogového signálu

Binární data. Číslicový systém. Binární data. Klávesnice Snímače polohy, dotykové displeje, myš Digitalizovaná data odvozená z analogového signálu 5. Obvody pro číslicové zpracování signálů 1 Číslicový systém počítač v reálném prostředí Klávesnice Snímače polohy, dotykové displeje, myš Digitalizovaná data odvozená z analogového signálu Binární data

Více

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Vyvažovací analyzátory Adash 4200 Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Email: info@adash.cz Obsah: Popis základních funkcí... 3 On Line Měření... 3 On Line Metr... 3 Časový záznam...

Více

Obrazové snímače a televizní kamery

Obrazové snímače a televizní kamery Obrazové snímače a televizní kamery Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Snímače obrazových signálů akumulační a neakumulační. Monolitické

Více

Obrazové snímače a televizní kamery

Obrazové snímače a televizní kamery Obrazové snímače a televizní kamery Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Snímače obrazových signálů akumulační a neakumulační. Monolitické

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: technika

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Logické funkce a obvody, zobrazení výstupů

Logické funkce a obvody, zobrazení výstupů Logické funkce a obvody, zobrazení výstupů Digitální obvody (na rozdíl od analogových) využívají jen dvě napěťové úrovně, vyjádřené stavy logické nuly a logické jedničky. Je na nich založeno hodně elektronických

Více

PK Design. Uživatelský manuál. Modul 4 LED displejů, klávesnice a LCD rozhraní v1.0. Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS

PK Design. Uživatelský manuál. Modul 4 LED displejů, klávesnice a LCD rozhraní v1.0. Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS Modul 4 LED displejů, klávesnice a LCD rozhraní v1.0 Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS Uživatelský manuál Verze dokumentu 1.0 (19.04.2005) Obsah 1 Upozornění... 3 2 Úvod... 4 2.1 Vlastnosti

Více

Snímač napětí lana. Popis. Poznámky. Měřící rozsahy. Použití. Pro ochranu proti přetížení

Snímač napětí lana. Popis. Poznámky. Měřící rozsahy. Použití. Pro ochranu proti přetížení Kraft Druck T emperatur Schalten Snímač napětí lana Pro ochranu proti přetížení Popis U mnoha aplikací se musí napětí lana pečlivě a kontinuálně hlídat. Obvyklým způsobem bývá použití snímače síly, který

Více

Manuál přípravku FPGA University Board (FUB)

Manuál přípravku FPGA University Board (FUB) Manuál přípravku FPGA University Board (FUB) Rozmístění prvků na přípravku Obr. 1: Rozmístění prvků na přípravku Na obrázku (Obr. 1) je osazený přípravek s FPGA obvodem Altera Cyclone III EP3C5E144C8 a

Více

LMK 351. LMK 351 Vestavná sonda

LMK 351. LMK 351 Vestavná sonda LMK 5 Výhody kapacitní keramický senzor bez olejové náplně s vysokou odolností proti agresivním médiím jako jsou kyseliny a louhy nízká teplotní chyba dlouhodobá stabilita provedení Ex: (nerezová tlaková

Více

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ V 2.2 Modul přejezdu EZP-01 Toto zařízení je určeno pro vytvoření zabezpečeného jednokolejného železničního přejezdu na všech modelových

Více

Vyhrazené střední tlačítko myši Pokročilý laserový senzor s rozlišením 8200 DPI Klávesy QuickZoom2 Funkční tlačítko

Vyhrazené střední tlačítko myši Pokročilý laserový senzor s rozlišením 8200 DPI Klávesy QuickZoom2 Funkční tlačítko Produktová řada DOKONALÁ KOMBINACE VÝKONNÉHO, ERGONOMICKÉHO HARDWARU A CHYTRÉHO, SNADNO POUŽITELNÉHO SOFTWARU PRO RYCHLOU, POHODLNOU A ÚŽASNOU PRÁCI V CAD. Produktová řada SpaceMouse Profesionální řada

Více

Základy ICT, průřezová témata

Základy ICT, průřezová témata Základy ICT, průřezová témata Hardware Základní komponenty PC. Periferní zařízení. Software Operační systém. Informace, data. Základní aplikační programové vybavení, viry, antivirová ochrana. Historie

Více

Lineární snímač polohy Temposonics EP

Lineární snímač polohy Temposonics EP MTS Sensors Group Lineární snímač polohy Temposonics EP Robustní průmyslový snímač Bezkontaktní snímání lineární polohy Měřicí rozsah 50-1500 mm / 50 3250 mm Absolutní měření polohy s linearitou lepší

Více

Praktické úlohy- 2.oblast zaměření

Praktické úlohy- 2.oblast zaměření Praktické úlohy- 2.oblast zaměření Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Měření specializovanými přístroji, jejich obsluha a parametrizace; Diagnostika a specifikace závad, měření

Více

Elektronický tlakový spínač s procesním připojením. - Heslo - Paměť maximální a minimální hodnoty Na přání polní pouzdro s průhledem displeje

Elektronický tlakový spínač s procesním připojením. - Heslo - Paměť maximální a minimální hodnoty Na přání polní pouzdro s průhledem displeje s procesním připojením Polovodičový tenzometr Různá procesní připojení Pro potravinářský, chemický a farmaceutický průmysl Teplota média do 00 C Jmenovité rozsahy od 0... 00 mbar do 0... 0 bar DS 00 P

Více

Lineární snímač polohy Temposonics EP EL

Lineární snímač polohy Temposonics EP EL MTS Sensors Group Lineární snímač polohy Temposonics EP EL E serie s IO-Link výstupem Pro standardní aplikace Provozní teplota až +75 C Ideální pro montáž do prostorů, kde je málo místa Magnetostrikční

Více

30 l/min (8 GPM) p max. Technické parametry

30 l/min (8 GPM) p max. Technické parametry Proporcionální rozváděč s digitální elektronikou a interní zpětnou vazbou PRM9-6 Popis funkce Dn 6 (D) Q max l/min (8 GPM) p max bar ( PSI) Technické parametry Přímo řízený proporcionální rozváděč s integrovanou

Více

Konektory a Kabely. Aneb zařízení integrovaná do základní desky a konektory a kabeláž pro připojení externích zařízení

Konektory a Kabely. Aneb zařízení integrovaná do základní desky a konektory a kabeláž pro připojení externích zařízení Karel Johanovský Michal Bílek SPŠ-JIA Konektory a Kabely Aneb zařízení integrovaná do základní desky a konektory a kabeláž pro připojení externích zařízení 1 Zařízení integrovaná do MB Základní deska se

Více

Optoelektronické senzory. Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém

Optoelektronické senzory. Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém Optoelektronické senzory Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém Optron obsahuje generátor světla (LED) a detektor optické prostředí změna prostředí změna

Více

Klávesnice slouží k zadávání povelů počítači a ke vstupu dat nebo textů.

Klávesnice slouží k zadávání povelů počítači a ke vstupu dat nebo textů. mv Klávesnice slouží k zadávání povelů počítači a ke vstupu dat nebo textů. 4 5 2 Změna klávesnice z české na anglickou kombinace kláves levý Alt + Shift 1 3 1 Alfanumerická klávesnice, podobná psacímu

Více