PROKAZOVÁNÍ PŮVODU MAJETKU VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EVROPY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROKAZOVÁNÍ PŮVODU MAJETKU VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EVROPY"

Transkript

1 PROKAZOVÁNÍ PŮVODU MAJETKU VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EVROPY Mgr. Petra Bartošková říjen 2013 Srovnávací studie č

2 2 Obsah: Návrh úpravy majetkových přiznání v České republice...2 Příklady návrhů zákonů o přiznávání majetku podané v VI. volebním období...4 Daň z bohatství v postsocialistických zemích...4 Slovensko...4 Polsko...6 Daň z bohatství v německy mluvících zemích...8 Německo...8 Rakousko...8 Návrh úpravy majetkových přiznání v České republice Prokazování příjmů a původu majetku je v poslední době často zmiňovaným opatřením, které má napomoci v boji s korupcí, přispět k vyšší transparentnosti ve společnosti a prostřednictvím zavedení zákonných povinností týkajících se majetku osob zajistit postih nelegálních příjmů. Pokud vycházíme z modelů zmíněných ve volebních programech politických stran před volbami do Poslanecké sněmovny 2013, chtějí politické strany prosadit dodatečné zdanění majetku, jehož výši neodpovídají doložené příjmy povinného. Osoby, které dosáhly majetku přesahujícího zákonem stanovenou hranici by měly povinnost podat zvláštní majetkové přiznání. O takovém modelu hovoří např. KSČM 1, když navrhuje, aby všechny fyzické osoby s trvalým nebo dlouhodobým pobytem na území ČR s majetkem, jehož hodnota je vyšší než 20 mil. Kč (u fyzických osob) a 50 mil. Kč (u právnických osob) měly povinnost podat finančnímu úřadu majetkové přiznání (tzv. přihlášení majetku). To by obsahovalo výčet a identifikaci majetku a také doklady prokazující jeho nabytí. Změny ve výši majetku by finanční úřad sledoval prostřednictvím vždy po dvou letech podávaného majetkového přiznání. Majetek, jehož nabytí nebude náležitě prokázáno, bude zdaněn ve výši 100 %. Pokud finanční úřad zjistí, že majetek byl nabyt z nelegálních příjmů, má povinnost oznámit tuto skutečnost Policii ČR a státnímu zastupitelství k dalšímu řízení. Také model, který prosazuje ČSSD, vychází z premisy, že majetek, jemuž nebudou odpovídat zdaněné příjmy, bude dodatečně zdaněn 2. Tento model počítá s majetkem nabytým za daný kalendářní rok, ČSSD hovoří o nabytí majetku v hodnotě 10 mil. Kč v případě nemovitostí a 1 Obecná informace obsažena ve volebním programu KSČM: V podrobnostech: blog kandidátky do Poslanecké sněmovny za KSČM Heleny Vrzalové: 2 Informace z volebního programu ČSSD (sekce Ekonomika) před volbami do Poslanecké sněmovny Dostupné z:

3 3 ve výši 2 mil. Kč v ostatních případech. Podobný návrh by prosazoval i Úsvit přímé demokracie, který hovoří o hranici prokazování nabytého majetku v hodnotě nad 20 mil. Kč. Oba návrhy vycházejí z podobného principu, každá ze stran by však vycházela z mírně odlišného pojetí majetku. Podle dostupných materiálů ČSSD, resp. Úsvit přímé demokracie, vychází z myšlenky určení ročního obratu v majetku povinného a následného zdanění neprokázané části, zatímco KSČM by stanovila povinnost majetkového přiznání v případě překročení určité stanovené výše majetku. Ačkoliv většina stran často argumentuje ve prospěch prokazování majetku zákonem přijatým v roce 2010 na Slovensku, jsou tyto modely blízké spíše rakouské a německé úpravě daně z bohatství, která však zdaněním postihuje veškerý majetek překračující stanovenou hranici a nezaměřuje se na postihování nelegálních příjmů. Funguje tak na principu zdanění majetku, zatímco na Slovensku má prokazování majetku podobu zvláštního řízení před finanční policií, orgány činnými v trestním řízení a soudem. Finanční policie na Slovensku na základě oznámení či z vlastního podnětu přezkoumává majetkové poměry osob a v případě, že je majetek povinného nejméně o 1500-násobek minimální mzdy vyšší než prokázané příjmy, podá podnět státnímu zástupci. Jestliže státní zástupce na základě přezkumu podnětu odůvodněně usuzuje na stanovený rozdíl mezi majetkem osoby a prokazatelnými příjmy a povinná osoba nepodá vysvětlení o původu příjmů, podá státní zástupce podnět k soudu, který ve zvláštním řízení rozhoduje o propadnutí majetku státu (v podrobnostech viz níže). Fungování slovenského systému je tak postaveno na jiných principech než ze kterých vychází české návrhy. Ty spojují povinnost prokázaní legálních zdrojů majetku a jejich následného zdanění v případě nesplnění této povinnosti, přičemž není zřejmé konkrétní fungování tohoto systému, ani orgány, které by měly být zapojeny do přezkumu majetku. Není jasné, zda by v případě předložení návrhu byly využity stávající orgány, a pokud ano, zda by šlo o orgány daňové či orgány v činné v trestním řízení. Návrhy totiž hovoří o daňovém postihu neprokázaného majetku, přitom si však kladou za cíl postihování nelegálních příjmů a potlačení korupčního jednání. Neúčinnost slovenského zákona ani praktické neuplatňování daně z bohatství v německy mluvících zemích potvrzují problematičnost úpravy tohoto institutu nejen v českém právním prostředí, ale také v evropském kontextu, kdy jedinou zemí, která obdobný systém zdanění neprokázaného majetku ve svém právním řádu uplatňuje, je Polsko. To však upravuje tento institut v rámci daňových předpisů před orgány finanční správy, nejde o řízení podle zvláštního zákona.

4 4 Příklady návrhů zákonů o přiznávání majetku podané v VI. volebním období Návrh zákona o přiznání k registrovanému majetku předložila v minulém volebním období ČSSD jako poslanecký návrh v září 2011 (sněmovní tisk 475). Tento návrh zákona upravoval povinnost fyzických osob podat oznámení k registrovanému majetku, povinnost podat přiznání pro účely stanovení daňových povinností a povinnost prokázat nabytí vlastnictví k majetku ze zdaněných prostředků. Povinná osoba by podle návrhu zákona podávala oznámení k registrovanému majetku v případě, že pořizovací cena registrovaného majetku by za rok překročila 20 mil. Kč u nemovitostí, resp. 5 mil. Kč (u podílu na obchodní společnosti, účasti v družstvu a cenných papírů). Přiznání by povinná osoba podávala na základě výzvy správce daně v případě, že by nabyla v průběhu jednoho zdaňovacího období majetek, u něhož existuje důvodné podezření, že jej povinná osoba nenabyla ze zdaněných příjmů nebo jeho pořizovací cena přesáhla výši zdaněných příjmů nejméně o jeden milion korun. V souvislosti s podáním přiznání by povinná osoba měla povinnost prokázat nabytí majetku ze zdaněných prostředků. Jestliže by povinná osoba neprokázala nabytí majetku ze zdaněných prostředků nebo by nepodala oznámení ani přiznání, považovala by se částka, za kterou byl pořízen majetek za zdanitelný příjem povinné osoby a byla by zdaněna sazbou daně ve výši 76 %. Povinná osoba, která by porušila svou povinnost podat oznámení či přiznání nebo by podala nepravdivé či nepřesné údaje, by se dopustila přestupku, za který by bylo možno uložit pokutu ve výši až 500 tis. Kč. Návrh zákona byl zamítnut v prvém čtení. Obdobný návrh zákona byl podán také v roce 2010, a to opět jako poslanecký návrh zákona o přiznání k registrovanému majetku (sněmovní tisk 79). Zákon se ve velké míře shodoval s návrhem z roku 2011, zahrnoval tedy povinnost podávat oznámení k majetku, majetkové přiznání a povinnost prokázat nabytí tohoto majetku. Odlišně byla stanovena hodnota majetku nabytého v jednom roce, když byl využit princip jejich určení prostřednictvím násobku minimální mzdy, stejně jako v návrhu zákona z roku 2011 byla stanovena 76% výše daně. Návrh zákona byl v prvním čtení zamítnut. Daň z bohatství v postsocialistických zemích Slovensko Zákon o prokazování původu majetku byl poprvé na Slovensku přijat už v roce 2005, Ústavní soud jej však pro jeho nesoulad s Ústavou v roce 2008 svým rozhodnutím zrušil. Nový zákon č. 101/2010 Z.z., o prokazování původu majetku, ve znění pozdějších předpisů, byl přijat v březnu 2010 s účinností od 1. ledna 2011.

5 5 Tento zákon upravuje podmínky a postup orgánů veřejné moci při odnímání nemovitého a movitého majetku, bytů a nebytových prostor, jiných majetkových práv a hodnot, peněžních prostředků v hotovosti, vkladů v bankách fyzickým a právnickým osobám, o kterých soud ve zvláštním řízení vyslovil, že majetek nabyli z nelegálních příjmů. Jestliže má orgán veřejné moci důvodné podezření, že majetek osoby byl nabyt z nelegálních příjmů, má povinnost bezodkladně to oznámit službě finanční policie Policejního sboru. Finanční policie může začít konat také z vlastního podnětu. Finanční policie přijímá písemné oznámení fyzických nebo právnických osob o důvodných podezřeních nasvědčujících nabytí majetku z nelegálních příjmů. Z oznámení musí být zřejmé, jaké věci se týká, proti které osobě směřuje a co se oznamuje. Nezbytná je také identifikace oznamovatele, finanční policie totožnost oznamovatele ověřuje. Finanční policie přezkoumává příjmy, hodnotu majetku a způsob nabytí majetku osoby, proti které podané oznámení směřuje, obstarává podklady, požaduje vysvětlení, zjišťuje a zabezpečuje důkazy potřebné pro podání podnětu ke státnímu zástupci a vykonává jiná potřebná opatření. Při těchto úkonech spolupracuje finanční policie s jinými orgány veřejné moci, právnickými a fyzickými osobami. Tyto orgány a osoby jsou povinny poskytnout finanční policii ve stanovené lhůtě potřebnou součinnost, vyřídit její dožádání a oznámit jí požadované údaje. Finanční policie je také oprávněna požadovat vysvětlení od každého, kdo může přispět k objasnění hodnoty majetku a způsobu jeho nabytí. Finanční policie je také oprávněna vstupovat do každé provozní budovy, místnosti nebo místa sloužícího k podnikání nebo jiné hospodářské činnosti, jakož i do dopravních prostředků sloužících k podnikání, nahlížet do evidencí, účetních písemností, listin a jiných dokladů, spisů a záznamů na technickém nosiči dat a činit si z nich výpisy, opisy a kopie a písemně žádat od bank zprávy, které se týkají klientů bank, a to i tehdy, když jsou předmětem bankovního tajemství. Finanční police podá státnímu zástupci podnět na podání návrhu o zahájení řízení o vyslovení toho, že majetek byl nejméně o 1500-násobek minimální mzdy vyšší než jsou prokazatelné příjmy osoby. Tento podnět finanční policie státnímu zástupci musí obsahovat označení orgánu, který jej podává, identifikační údaje fyzické nebo právnické osoby, jejíž majetek má být vyhlášen za nabytý z nelegálních příjmů, výsledek přezkoumání příjmů, hodnoty majetku a způsobu jeho nabytí, uvedení skutečností a označení důkazů nasvědčujících tomu, že hodnota majetku přesahuje nejméně o 1500-násobek minimální mzdy prokazatelné příjmy, datum a místo podání a podpis oprávněného příslušníka finanční policie.

6 6 Státní zástupce přezkoumá tento podnět, zejména údaje a důkazy dosvědčující neprokázaný majetek, poté může požádat finanční policii o další doplnění nebo přezkum důkazů. Státní zástupce požádá osobu označenou v podnětu o podání vysvětlení nebo předložení důkazů o tom, jakým způsobem nabyla majetek uvedený v podnětu a hodnotu tohoto majetku. Tato osoba má povinnost žádosti státního zástupce vyhovět do 30 dní od doručení žádosti. Vysvětlením se v tomto případě rozumí zejména předložení listin a označení jiných důkazů potvrzujících způsob nabytí majetku a jeho hodnotu. Jestliže státní zástupce ze zjištěných skutečností odůvodněně usuzuje, že hodnota majetku osoby přesahuje nejméně o 1500-násobek minimální mzdy prokazatelné příjmy, kterých tato osoba mohla dosáhnout a tato osoba nepodá vysvětlení nebo toto vysvětlení státní zástupce nepovažuje za dostatečně, podá státní zástupce soudu návrh na zahájení řízení o vyslovení nabytí majetku nelegálních příjmů. Soud může na návrh prokurátora předběžným opatřením uložit odpůrci (tj. osobě, vůči které návrh směřuje), aby nenakládal s určitým majetkem, který státní zástupce uvede v návrhu. Jestliže státní zástupce v řízení před soudem prokáže existenci rozdílu ve výšce nejméně 1500-násobku minimální mzdy mezi prokazatelnými příjmy odpůrce, kterých mohl dosáhnout, a jeho skutečným majetkem, soud rozhodnutím vysloví, že odpůrce nabyl tento majetkový rozdíl z nelegálních příjmů a propadá ve prospěch státu. Soud návrh státního zástupce zamítne, jestliže odpůrce v řízení před soudem prokáže opak. Soud vyzve odpůrce, aby sám označil majetek, který má propadnout ve prospěch státu. Jeho hodnota však nesmí být nižší než majetkový rozdíl zjištěný soudem. Jestliže hodnota takto označeného majetku přesahuje majetkový rozdíl zjištěný soudem, příslušný orgán po nabytí platnosti rozhodnutí o propadnutí majetku ve prospěch státu tento rozdíl odpůrci vrátí. Ačkoliv před přijetím zákona slovenští poslanci deklarovali nezbytnost jeho přijetí za účelem účinného stíhání nelegálně nabytých příjmů a majetku, v praxi tento zákon nepřinesl ani jeden konkrétní výsledek. Podle veřejně přístupných informací bylo k srpnu 2013 podáno finanční policii 117 podnětů, pouze čtyři z nich pak byly předány příslušnému státnímu zástupci. K řízení před příslušným soudem, jehož rozhodnutí je nezbytné pro skutečné zabavení nelegálně nabytých příjmů, nedospěl ani jeden z těchto podnětů. Polsko Obdobné ustanovení postihující majetek, jemuž neodpovídají prokázané příjmy, obsahují polské daňové předpisy. Konkrétně jde o zákon z 26. června 1991, o dani z příjmu fyzických

7 7 osob, ve znění pozdějších předpisů (Ustawa z dnia r. o podatku dochodowym od osob fizycznych) 3 a o zákon z 29. srpna 1997, daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa) 4. Jde však o institut, který je součástí běžného daňového řízení a neslouží jako zvláštní způsob prokazování příjmů a majetku. Podle ustanovení čl. 20 odst. 3 zákona o dani z příjmu fyzických osob se hodnota majetku, který neodpovídá výši přiznaných příjmů nebo který pochází z nepřiznaných příjmů, stanoví na základě výdajů uvedených poplatníkem za příslušné zdaňovací období a na základě hodnoty majetku nabytého během tohoto zdaňovacího období, jestliže výdaje poplatníka a náklady nabytého majetku nejsou pokryty z majetku nabytého poplatníkem v minulosti nebo z prostředků osvobozených od daně. Ve zvláštním řízení musí poplatník daně prokázat, že hodnota jeho majetku odpovídá přiznaným příjmům a majetku nabytému v minulosti. Daňový řád stanoví v čl. 180, že jako důkaz může být v daňovém řízení použito cokoliv, co může pomoci k objasnění věci (původu daného majetku) a jehož použití není v rozporu se zákonem. V případech, kdy zákon nepožaduje úřední osvědčení určité skutečnosti, je přípustným důkazem také čestné prohlášení povinné osoby. Demonstrativní výčet důkazů přípustných v daňovém řízení obsahuje čl. 181 daňového řádu. Takovými důkazy tak mohou být zejména účetní knihy, prohlášení stran, výpovědi svědků, znalecké posudky, výsledky kontrolních šetření, informace a dokumenty získané v průběhu daňového šetření, jakož i materiály získané v rámci trestního řízení. Daňový řád zavádí povinnost bank a dalších úvěrových subjektů poskytnout na základě písemné žádosti správci daně potřebné údaje a informace k ověření prokazovaných skutečností. Správce daně má povinnost shromáždit a podrobně přezkoumat všechny předložené důkazy, přičemž je v každém stádiu daňového řízení oprávněn měnit, doplňovat nebo rušit své rozhodnutí týkající se dokazování. Jestliže správce daně v řízení prokáže existenci majetku, jehož nabytí není doloženo příslušnými prokázanými příjmy povinné osoby, je tato neprokázaná část majetku povinné osoby v souladu s čl. 30 odst. 1 bodu 7 zákona o dani z příjmu fyzických osob dodatečně zdaněna daní ve výši 75%. 3 V polské znění dostupné z: 4 V polském znění dostupné z:

8 8 Daň z bohatství v německy mluvících zemích Obdobným nástrojem postihujícím majetek nad zákonem stanovenou výši je tzv. daň z bohatství, kterou upravují daňové předpisy v Rakousku a Německu. Tato daň však necílí na neprokázaný majetek osob, ale na veškerý majetek, který přesahuje stanovenou hranici. V obou těchto zemích byl však výběr daně pozastaven v 90. letech a v současnosti vybírána není. Německo V Německu byla daň z bohatství uplatňována až do konce roku V roce 1995 Spolkový ústavní soud v Karlsruhe prohlásil daň z bohatství za protiústavní a od roku 1997 tato daň není vybírána a přiznání k dani z bohatství se nepředkládá. Zákon o dani z bohatství nebyl zrušen, ale pouze byl pozastaven výběr daně. Daní z bohatství je zatížen registrovaný majetek fyzických osob a některých právnických osob ke stavu k 1. lednu. Zákon rozlišuje omezenou a neomezenou daň z majetku (podle místa pobytu fyzické osoby nebo sídla právnické osoby). Sazba daně činí 1 % ze základu daně a 0,5 % ze zemědělského a lesnického majetku. Pro právnické osoby činní sazba daně 0,6 % ze základu daně. Od daně z bohatství je osvobozen majetek ve výši 120 tis. DEM, v případě společného zdanění manželů ve výši 240 tis. DEM, za každé dítě je další osvobození ve výši 120 tis. DEM a pro osoby starší 60 let a osoby tělesně postižené podle zákona o zdravotním postižení (Schwerbehindertegesetz) je další osvobození ve výši 50 tis. DEM. V současné době opoziční strany (Sociálně demokratická strana Německa a Sdružení 90-Zelení) diskutují o znovuzavedení daně z bohatství pro fyzické osoby v Německu. Představitelé stran uvedli, že navrhnou sazbu daně ve výši 1 % na registrovaný majetek přesahující hodnotu 2 mil. EUR. Další podrobnosti návrhu nebyly publikovány. Rakousko V Rakousku byla daň z bohatství uplatňována až do konce roku V roce 1994 byla provedena daňová reforma a vybírání daně z bohatství bylo pozastaveno. Zákon o dani z bohatství nebyl formálně zrušen, ale od 1. ledna 1994 se již neuplatňuje.

9 9 Podobně jako v Německu byl v Rakousku daní z bohatství zatížen registrovaný majetek fyzických osob a některých právnických osob ke stavu k 1. lednu. Zákon rozlišuje omezenou a neomezenou daň z majetku (podle místa pobytu fyzické osoby nebo sídla právnické osoby). Sazba daně činí 1 % ze základu daně. Od daně z bohatství je osvobozen majetek ve výši 150 tis. ATS na osobu povinnou k dani, 150 tis. ATS na manžela/manželku či druha/družku pokud žijí ve společné domácnosti, na dítě je osvobození ve výši 150 tis. ATS a pro osoby starší 60 let je další osvobození ve výši 150 tis. ATS. Sociálně demokratická strana Rakouska (SPÖ) na stranické konferenci v roce 2012 představila své plány na reformu stávajícího daňového systému Rakouska. SPÖ v prohlášení uvádí, že chce přesunout daňovou zátěž z práce ke kapitálu, zavést novou dědickou a darovací daň v Rakousku na hodnotu dědictví nad 1 mil. EUR a zavést daň z bohatství na majetek převyšující hodnotu 1 mil. EUR.

Zákony pro lidi - Monitor změn (http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=100173) ZÁKON. ze dne 2014

Zákony pro lidi - Monitor změn (http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=100173) ZÁKON. ze dne 2014 ZÁKON ze dne 2014 o majetkovém přiznání a o změně zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (zákon o majetkovém přiznání) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

300/2016 Sb. ZÁKON. ze dne 24. srpna o centrální evidenci účtů. Předmět a účel úpravy

300/2016 Sb. ZÁKON. ze dne 24. srpna o centrální evidenci účtů. Předmět a účel úpravy 300/2016 Sb. ZÁKON ze dne 24. srpna 2016 o centrální evidenci účtů Změna: 183/2017 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět a účel úpravy Tento zákon upravuje práva a povinnosti

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4546 Sbírka zákonů č. 300 / 2016 300 ZÁKON ze dne 24. srpna 2016 o centrální evidenci účtů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět a účel úpravy Tento zákon upravuje práva

Více

ZÁKON ze dne 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů ČÁST PRVNÍ. Čl. I Změna zákona o střetu zájmů

ZÁKON ze dne 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů ČÁST PRVNÍ. Čl. I Změna zákona o střetu zájmů ZÁKON ze dne 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Čl. I Změna zákona o střetu zájmů Zákon č. 159/2006 Sb., o střetu

Více

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 DAŇOVÝ SPECIALISTA Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz OBSAH: 1. Daň z

Více

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 OBSAH ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11 ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 1. Úvodní ustanovení 16 1.1 Vymezení předmětu a účelu zákonné úpravy správy daní 16 2.

Více

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25 OBSAH ÚVOD....................................................................9 Úvod k CD........................................................... 10 Konstrukce daňového řádu.............................................

Více

321/2016 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o daních z příjmů

321/2016 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o daních z příjmů 321/2016 Sb. ZÁKON ze dne 6. září 2016, kterým se mění některé zákony v souvislosti s prokazováním původu majetku Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o daních z

Více

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje 215/2004 Sb. ZÁKON ze dne 2. dubna 2004 o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část) Změna: 109/2009 Sb.

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne 2017,

N á v r h. ZÁKON ze dne 2017, N á v r h ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Změna zákona o daních z příjmů Čl.

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY 216/2008 Sb. - Zákon, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů Ročník 2008 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Zákon, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu

Více

Návrh zákona o prokazování původu majetku koncept řešení 17. říjen 2014

Návrh zákona o prokazování původu majetku koncept řešení 17. říjen 2014 Návrh zákona z o prokazování původu majetku koncept řešení 17. říjen 2014 Úvodní teze nikdo nemá žádné nové povinnosti, pokud ho správce daně nevyzve správce daně může vyzvat, pouze pokud existuje významný

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 524/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 524/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 524/0 Návrh poslanců Petra Gazdíka, Františka Váchy, Jana Farského, Věry Kovářové, Marka Ženíška, Leoše Hegera, Herberta Pavery, Jiřího

Více

Zahájení řízení Zahájení řízení o žádosti Zahájení řízení z moci úřední

Zahájení řízení Zahájení řízení o žádosti Zahájení řízení z moci úřední Správní právo procesní Zahájení a průběh řízení Zahájení řízení Zahájení řízení o žádosti Zahájení řízení z moci úřední Zahájení řízení o žádosti Řízení o žádosti je zahájeno dnem, kdy žádost nebo jiný

Více

Správní právo dálkové studium. XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání

Správní právo dálkové studium. XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání Správní právo dálkové studium XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání - pramen právní úpravy je zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ŽZ upravuje (předmět právní

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne 2018, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I

N á v r h ZÁKON. ze dne 2018, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I N á v r h ZÁKON ze dne 2018, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 159/2006 Sb., o střetu

Více

O b s a h : ČÁST I. Výklad pojmů

O b s a h : ČÁST I. Výklad pojmů Směrnice č. 22 / 2009 REGISTR OZNÁMENÍ OBCE DOUDLEBY vydaná v souvislosti uplatněním ustanovení zákona č.159/2006 Sb., o střetu zájmů (dále jen Zákon ) ve znění pozdějších úprav, a vyhlášky č. 578/2006

Více

DAŇ Z NABYTÝCH NEMOVITÝCH VĚCÍ

DAŇ Z NABYTÝCH NEMOVITÝCH VĚCÍ I. DAROVACÍ DAŇ II. DĚDICKÁ DAŇ jsou nově upraveny v zák. č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen ZDP ) III. DAŇ Z NABYTÝCH NEMOVITÝCH VĚCÍ (dříve z převodu nemovitostí) je upravena v zák. č. 340/2013

Více

METODIKA K PODÁVÁNÍ OZNÁMENÍ VEŘEJNÝMI FUNKCIONÁŘI PODLE ZÁKONA O STŘETU ZÁJMŮ

METODIKA K PODÁVÁNÍ OZNÁMENÍ VEŘEJNÝMI FUNKCIONÁŘI PODLE ZÁKONA O STŘETU ZÁJMŮ METODIKA K PODÁVÁNÍ OZNÁMENÍ VEŘEJNÝMI FUNKCIONÁŘI PODLE ZÁKONA O STŘETU ZÁJMŮ Metodika - Účelem: usnadnění a sjednocení postupu při podávání oznámení veřejným funkcionářem dle 9 až 11 a 12 odst. 4 zákona

Více

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace, Liberec 3, 460 01 Pokyn ředitelky školy k svobodnému přístupu k informacím a k ochraně informací Č.j.: 5/14 Účinnost od: 1. 1. 2014 Spisový

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 1056/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 1056/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 1056/0 Návrh poslanců Věry Kovářové, Leoše Hegera, Jiřího Skalického a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb.,

Více

Výzva k podání nabídek na výběrové řízení na stavební práce

Výzva k podání nabídek na výběrové řízení na stavební práce Výzva k podání nabídek na výběrové řízení na stavební práce Zadavatel na základě 25 odst. b) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v aktuálním znění, zadává tuto výzvu v souladu s postupem pro

Více

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM SMĚRNICE č.2 O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM GYMNÁZIUM VODŇANY www.gymnaziumvodnany.cz Tel./fax 383 383 743, kancelar@gymnaziumvodnany.cz 1 GYMNÁZIUM VODŇANY Směrnice o svobodnému přístupu k informacím

Více

Směrnice ředitele školy k svobodnému přístupu k informacím

Směrnice ředitele školy k svobodnému přístupu k informacím Směrnice ředitele školy k svobodnému přístupu k informacím Č. j.: 342/17 Spisový znak: 2a Skartační znak: A10 Vypracoval: Schválil: Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy

Více

N á v r h OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA, kterou se vydává Statut hlavního města Prahy v oblasti majetku

N á v r h OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA, kterou se vydává Statut hlavního města Prahy v oblasti majetku Příloha č. 1 k usnesení Rady HMP č. 410 ze dne 11. 3. 2014 N á v r h OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA, kterou se vydává Statut hlavního města Prahy v oblasti majetku Zastupitelstvo hlavního města Prahy se usneslo

Více

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 445 8. funkční období 445 Návrh senátního návrhu zákona senátorů Miroslava Nenutila, Miroslava Antla a dalších, o přiznání k registrovanému majetku a o změně zákona České národní rady č. 586/1992 Sb.,

Více

INFORMACE PRO VEŘEJNÉ FUNKCIONÁŘE ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ

INFORMACE PRO VEŘEJNÉ FUNKCIONÁŘE ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ INFORMACE PRO VEŘEJNÉ FUNKCIONÁŘE ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ Tato informace slouží pro veřejné funkcionáře územních samosprávných celků, tj. obcí a krajů za účelem stručného přehledu o právní úpravě,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 8 ) 189 občanského zákoníku..

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 8 ) 189 občanského zákoníku.. Strana 4426 Sbírka zákonů č. 293 / 2016 293 ZÁKON ze dne 24. srpna 2016, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže),

Více

Směrnice o poskytování informací

Směrnice o poskytování informací Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Turnov, Skálova 373, příspěvková organizace Směrnice o poskytování informací Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném

Více

VYHLÁŠKA. č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008

VYHLÁŠKA. č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008 VYHLÁŠKA č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008 o některých požadavcích na systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Česká

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 1074/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 1074/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 1074/0 Návrh poslanců Otto Chaloupky, Kateřiny Klasnové, Víta Bárty a Michala Babáka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Téma : Majetkové daně (III) daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1. Poplatník daně. 2. Předmět daně. 3. Základ daně. 4. Rozdělení osob do

Více

N á v r h. Parlament se unesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích

N á v r h. Parlament se unesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích III. N á v r h ZÁKON ze dne 2013, kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se

Více

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů 1. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje ČÁST PRVNÍ

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje ČÁST PRVNÍ 215/2004 Sb. ZÁKON ze dne 2. dubna 2004 o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část) Změna: 109/2009 Sb.

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA NEJDEK č. 9/2017

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA NEJDEK č. 9/2017 Město Nejdek náměstí Karla IV. 239, 362 21 Nejdek Telefon 353 240 111 ZASTUPITELSTVO MĚSTA PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA NEJDEK č. 9/2017 Zpracoval Vydal Alena Kynclová, vedoucí OE Zastupitelstvo

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 2011

Více

LICENČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKÁRNICKÉ KOMORY ČÁST I. Úvodní ustanovení

LICENČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKÁRNICKÉ KOMORY ČÁST I. Úvodní ustanovení LICENČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKÁRNICKÉ KOMORY ČÁST I. Úvodní ustanovení 1 Tento řád České lékárnické komory (dále jen komora ) stanoví podle zákona č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické

Více

DAŇ Z NEMOVITÝCH VĚCÍ. zákon č. 338/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů

DAŇ Z NEMOVITÝCH VĚCÍ. zákon č. 338/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů DAŇ Z NEMOVITÝCH VĚCÍ zákon č. 338/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů PŘEDMĚTEM DANĚ jsou stavby a pozemky na území ČR vedené v katastru nemovitostí. U staveb proběhlo kolaudační řízení, daň se vztahuje

Více

8/2006 POKYN OBECNÉ POVAHY nejvyšší státní zástupkyně ze dne 27. listopadu 2006, o stížnosti pro porušení zákona

8/2006 POKYN OBECNÉ POVAHY nejvyšší státní zástupkyně ze dne 27. listopadu 2006, o stížnosti pro porušení zákona Upozornění: Soubor byl zpracován s využitím databáze ASPI, a. s., a je určen výhradně k využití pro vlastní vnitřní potřebu uživatele. Jeho kopírování nebo jiné zpracovávání pro jiné účely je zakázáno.

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné

Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné 1. přednáška 1FU311 Ing. Jana Skálová, Ph.D. Podnikání Je vymezeno v 2 obchodního zákoníku Soustavná činnost Prováděná samostatně podnikatelem Vlastním jménem

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE pro veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce zadávanou ve smyslu zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon) Název zakázky Rozvoj kapacity MŠ Pěnčín

Více

Práva a povinnosti při výkonu SPOD

Práva a povinnosti při výkonu SPOD UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Práva a povinnosti při výkonu SPOD Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 11, 12, 13 Odborný expert: Bc. Michal

Více

LICENČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKÁRNICKÉ KOMORY. ČÁST I. Úvodní ustanovení

LICENČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKÁRNICKÉ KOMORY. ČÁST I. Úvodní ustanovení LICENČNÍ ŘÁD ČESKÉ LÉKÁRNICKÉ KOMORY ČÁST I. Úvodní ustanovení 1 Tento řád České lékárnické komory (dále jen komora ) stanoví podle zákona č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické

Více

Úřední věstník Evropské unie L 201/21

Úřední věstník Evropské unie L 201/21 26.7.2013 Úřední věstník Evropské unie L 201/21 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 716/2013 ze dne 25. července 2013, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.

Více

Zpracování digitálního povodňového plánu pro území obce s rozšířenou působností Kopřivnice

Zpracování digitálního povodňového plánu pro území obce s rozšířenou působností Kopřivnice Příloha č. 2 Zadávací dokumentace pro veřejnou zakázku malého rozsahu na služby, v souladu se Závaznými pokyny pro žadatele a příjemce podpory - Operační program Životní prostředí a dle zákona 137/2006

Více

Č. j. VZ/S128/05-152/3813/05-KV V Brně dne 22. srpna 2005

Č. j. VZ/S128/05-152/3813/05-KV V Brně dne 22. srpna 2005 Rozhodnutí nabylo právní moci dne 7.9.2005. Č. j. VZ/S128/05-152/3813/05-KV V Brně dne 22. srpna 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 25.7.2005 z vlastního podnětu

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

(1) Vzor prohlášení fyzické osoby o způsobilosti k právním úkonům podle 7 zákona je uveden v příloze č. 1 k této vyhlášce.

(1) Vzor prohlášení fyzické osoby o způsobilosti k právním úkonům podle 7 zákona je uveden v příloze č. 1 k této vyhlášce. Částka 127 Sbírka zákonů č. 363 / 2011 Strana 4535 363 VYHLÁŠKA ze dne 23. listopadu 2011 o personální bezpečnosti a o bezpečnostní způsobilosti Národní bezpečnostní úřad stanoví podle 7 odst. 3, 9 odst.

Více

Zákon o prokazování původu majetku

Zákon o prokazování původu majetku Zákon o prokazování původu majetku Důvody vzniku a hlavní principy zákona o prokazování původu majetku Důvody vzniku Závazek vlády ČR zakotven v koaliční smlouvě a programovém prohlášení Argumentace: Absence

Více

Obec Božice zveřejňuje výzvu k podání žádosti o byt pro příjmově vymezené osoby dle nařízení vlády č. 146/2003 Sb.

Obec Božice zveřejňuje výzvu k podání žádosti o byt pro příjmově vymezené osoby dle nařízení vlády č. 146/2003 Sb. O b e c B o ž i c e V Božicích 30. 04. 2019 Státní pozemkový úřad Výzva k podání žádosti o byt Obec Božice zveřejňuje výzvu k podání žádosti o byt pro příjmově vymezené osoby dle nařízení vlády č. 146/2003

Více

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky.

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky. Zákon č. 265/1992 Sb., ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

Platné znění měněných ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění měněných ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění měněných ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn 7 Příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (1) Příjmy

Více

Čestné prohlášení. I. Všeobecné údaje ( 13 odst. 1 zákona)

Čestné prohlášení. I. Všeobecné údaje ( 13 odst. 1 zákona) Příloha k vyhlášce č. 578/2006 Sb. Čestné prohlášení Oznámení o jiných vykonávaných činnostech, oznámení o majetku nabytém v průběhu výkonu funkce a oznámení o příjmech, darech a závazcích podávaná veřejným

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

Podávání kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017

Podávání kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 Podávání kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 Podávání kandidátních listin ve volebním kraji Hlavní město Praha Kandidátní listiny pro volby do Poslanecké

Více

Povinnosti nově zvoleného poslance k dosavadnímu zaměstnání/živnosti

Povinnosti nově zvoleného poslance k dosavadnímu zaměstnání/živnosti Povinnosti nově zvoleného poslance k dosavadnímu zaměstnání/živnosti Zákoník práce Zákoník práce považuje poslanecký mandát ze výkon veřejné funkce. Spíše nežli povinnosti poslance směrem k zaměstnavateli

Více

Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé volební zákony a další související zákony. (tisk 568)

Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé volební zákony a další související zákony. (tisk 568) Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé volební zákony a další související zákony (tisk 568) Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán. A. Pozměňovací návrhy obsažené

Více

59 ZÁKON. ze dne 24. února o veřejné podpoře ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

59 ZÁKON. ze dne 24. února o veřejné podpoře ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 59 ZÁKON ze dne 24. února 2000 o veřejné podpoře (zákon byl zrušen ke dni 1. května 2004 zákonem č. 215/2004 Sb.) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Předmět

Více

INFORMACE (JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ) K VEDENÍ PENĚŽNÍHO DENÍKU A K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE S PROMÍTNUTÍM ZMĚN OD 1.1.2014

INFORMACE (JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ) K VEDENÍ PENĚŽNÍHO DENÍKU A K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE S PROMÍTNUTÍM ZMĚN OD 1.1.2014 INFORMACE K VEDENÍ PENĚŽNÍHO DENÍKU A K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE (JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ) S PROMÍTNUTÍM ZMĚN OD 1.1.2014 PRO ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI A KAPITULY BRNĚNSKÉ DIECÉZE Biskupství brněnské 31. 7. 2014 1

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ z rozpočtu města Žlutice v oblasti kultury, sportu a společenského života Zastupitelstvo města Žlutice (dále jen zastupitelstvo města) se usneslo na těchto Pravidlech pro

Více

215/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ NĚKTERÉ VZTAHY V OBLASTI VEŘEJNÉ PODPORY

215/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ NĚKTERÉ VZTAHY V OBLASTI VEŘEJNÉ PODPORY Systém ASPI - stav k 1.4.2014 do částky 21/2014 Sb. a 8/2014 Sb.m.s. 215/2004 Sb. - o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory - poslední stav textu Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část)

Více

základ daně = příjmy výdaje

základ daně = příjmy výdaje VÉST ÚČETNICTVÍ, DAŇOVOU EVIDENCI ČI ZVOLIT PAUŠÁL? Každá fyzická i právnická osoba musí povinně platit daň z příjmů. Fyzické osoby, které jsou živnostníky či vykonávají některá z tzv. svobodných povolání

Více

III. ZÁKON ze dne o lobbování. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

III. ZÁKON ze dne o lobbování. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: III. ZÁKON ze dne. 2019 o lobbování Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Základní ustanovení Tento zákon upravuje podmínky lobbování a působnost orgánů veřejné moci ve vztahu k takovému

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola T.G.Masaryka, Uherské Hradiště Mařatice, 1.máje 55, příspěvková organizace Vypracoval: Schválil: ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 13. SMĚRNICE K POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Pedagogická rada projednala

Více

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice oprava prosklené stěny schodiště

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice oprava prosklené stěny schodiště Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11 Veřejná zakázka Pardubický kraj jako veřejný zadavatel vyzývá k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu *: SPŠE a VOŠ Pardubice oprava

Více

počítají se již jen příjmy ze zaměstnání a podnikání

počítají se již jen příjmy ze zaměstnání a podnikání Daňový bonus na dítě daňový bonus = část daňového zvýhodnění na dítě vyšší než daňová povinnost - 35c odst. 3 nárok na daňový bonus do 2017 včetně: příjem podle 6, 7, 8 nebo 9 alespoň ve výši šestinásobku

Více

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 782 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 18.

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 782 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 18. 7 11. funkční období 7 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2003 V Praze dne 7. května 2003 Částka 73 OBSAH Část I 61. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 7. května 2003 k postupu

Více

552/1991 Sb. ZÁKON. o státní kontrole

552/1991 Sb. ZÁKON. o státní kontrole 552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 6. prosince 1991 o státní kontrole Změna: 166/1993 Sb. Změna: 148/1998 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 392/2005 Sb. Změna: 501/2004 Sb.,

Více

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů 1. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení

552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení Systém ASPI - stav k 26.11.2012 do částky 145/2012 Sb. a 49/2012 Sb.m.s. Obsah a text 552/1991 Sb. - poslední stav textu Změna: 166/1993 Sb. Změna: 148/1998 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 274/2003 Sb.

Více

ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO

ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO SPOLEČENSTVO ČESKÝCH OPTIKŮ A OPTOMETRISTŮ Praha 4, Novodvorská 1062/12 (IČO: 45773092) ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO ZA ROK 2015 Zpracoval ing. Čestmír Kameš, daňový a účetní poradce Duben

Více

Otázky a odpovědi k dani z nemovitých věcí v roce 2014. Jakým předpisem je novelizována daň z nemovitostí od 1.ledna 2014?

Otázky a odpovědi k dani z nemovitých věcí v roce 2014. Jakým předpisem je novelizována daň z nemovitostí od 1.ledna 2014? Otázky a odpovědi k dani z nemovitých věcí v roce 2014 Jakým předpisem je novelizována daň z nemovitostí od 1.ledna 2014? Zákon o dani z nemovitostí byl novelizován zákonným opatřením Senátu č. 344/2013

Více

Pravidla pro poskytování dotací nebo návratné finanční výpomoci z rozpočtu města Krásno

Pravidla pro poskytování dotací nebo návratné finanční výpomoci z rozpočtu města Krásno Pravidla pro poskytování dotací nebo návratné finanční výpomoci z rozpočtu města Krásno I. Předmět úpravy Tato pravidla upravují poskytování dotací, nebo návratné finanční výpomoci (dále pouze dotace )

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2013 VI. volební období

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2013 VI. volební období Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2013 VI. volební období Návrh poslance Ladislava Šincla na vydání zákona o výplatě dodatečné náhrady za pohledávky vedené u Union banky, a. s., v konkursu

Více

Zajištění svobodného přístupu k informacím

Zajištění svobodného přístupu k informacím Zajištění svobodného přístupu k informacím Vnitřní předpis 11/2014 Domov mládeže a školní jídelna Pardubice Rožkova 331 530 02 Pardubice IČ 48161071 Č. j. DM-020/1743/2014 Originál: Sekretariát Platnost

Více

VÝZVA K PŘEDLOŽENÍ CENOVÉ NABÍDKY

VÝZVA K PŘEDLOŽENÍ CENOVÉ NABÍDKY VÝZVA K PŘEDLOŽENÍ CENOVÉ NABÍDKY ZADAVATEL: Domov pro osoby se zdravotním postižením Leontýn Roztoky 52, 270 23 Křivoklát Zastoupený: Mgr. Dana Zímová, ředitelka Dále jen zadavatel Veřejná zakázka není

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 05_2014 červenec 2014 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 05_2014 červenec 2014 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 05_2014 červenec

Více

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Přehled aktualit 1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Dotčené předpisy: zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí (č. 340/2013 Sb.) Prováděcí

Více

Bc. Jitka Oharková, ředitelka školy

Bc. Jitka Oharková, ředitelka školy MATEŘSKÁ ŠKOLA, POLEŠOVICE, OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ, příspěvková organizace SMĚRNICE O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Č. j.: MŠ 14/2018 Spisový a skartační znak: 1.2 / A5* Vypracoval: Schválil a vydal:

Více

Směrnice č. 2/2016 Svobodný přístup k informacím a jejich ochrana

Směrnice č. 2/2016 Svobodný přístup k informacím a jejich ochrana Mateřská škola Centrum Ústí nad Labem, Velká Hradební 12/43 příspěvková organizace IČO : 702 259 23 Směrnice č. 2/2016 Svobodný přístup k informacím a jejich ochrana Obsah : ČL.1 - Úvodní ustanovení ČL.2

Více

Podmínky a postup při vydávání občanských průkazů

Podmínky a postup při vydávání občanských průkazů Občanské průkazy Kdo je povinen mít občanský průkaz občan České republiky, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt na území České republiky Povinnost podat žádost o vydání občanského průkazu je po dovršení

Více

Město Luby. Čl. I. Úvodní ustanovení

Město Luby. Čl. I. Úvodní ustanovení Město Luby nám.5. května 164 tel.: 354 420 410 351 37 Luby tel./fax.: 354 420 419 IČO 00254053 e-mail: starosta@mestoluby.cz PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA LUBY NA PODPORU SPORTOVNÍCH

Více

Protikorupční balíček

Protikorupční balíček Protikorupční balíček legislativní část (zákon o protikorupčních opatřeních) Ing. Martin Pecina, MBA ministr vnitra Korupce jeden z nejzávažnějších problémů současné ČR je v pozadí veškeré organizované

Více

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Obsah : 13.1 Rezervy na opravy hmotného majetku. 13.2 Daňový odpis pohledávek. 13.3 Tvorba opravných

Více

Tato kvalifikační dokumentace (dále jen KD ) upravuje podrobným způsobem vymezení a způsob prokázání kvalifikačních předpokladů.

Tato kvalifikační dokumentace (dále jen KD ) upravuje podrobným způsobem vymezení a způsob prokázání kvalifikačních předpokladů. Kvalifikační dokumentace k nadlimitní veřejné zakázce na služby dle přílohy č.2 vyhlášené v zadávacím řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon

Více

Informace o podmínkách kandidatury v doplňovacích volbách do Senátu Parlamentu České republiky ve volebním obvodu č. 39 (Trutnov) v roce 2018

Informace o podmínkách kandidatury v doplňovacích volbách do Senátu Parlamentu České republiky ve volebním obvodu č. 39 (Trutnov) v roce 2018 Informace o podmínkách kandidatury v doplňovacích volbách do Senátu Parlamentu České republiky ve volebním obvodu č. 39 (Trutnov) v roce 2018 Volby do Senátu Parlamentu České republiky (dále jen Senát

Více

připravili TAX PARTNERS pro své klienty

připravili TAX PARTNERS pro své klienty Změny daňových zákonů od roku 2009 připravili TAX PARTNERS pro své klienty 1 Změny zákonů: 1. Daň zpříjmů 2. Sociální, zdravotní a nemocenské pojištění 3. Zákon o rezervách 4. Daň z nemovitostí 5. Daň

Více

Podávání kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2013

Podávání kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2013 Podávání kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2013 Podávání kandidátních listin ve volebním kraji Hlavní město Praha Kandidátní listiny pro volby do Poslanecké

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt Nové postupy a metody finančního šetření, zajišťování majetku a identifikace legalizace výnosů z trestné činnosti Metodika finančního šetření Bratislav

Více

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Petr Mrkývka 2015

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Petr Mrkývka 2015 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Petr Mrkývka 2015 Vznik: 1. 7. 2015 Zákon č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ve znění pozdějších předpisů Centralizovaný

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 181 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 21.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 181 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 21. 77 10. funkční období 77 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční

Více

(1) Tato směrnice stanoví postup školy k zajištění úkolů vyplývajících ze zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

(1) Tato směrnice stanoví postup školy k zajištění úkolů vyplývajících ze zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Výchovný ústav a střední škola, Dřevohostice, Novosady 248 Příkaz ředitele školy k svobodnému přístupu k informacím a k ochraně informací Č.j.: 2264/2014 Účinnost od: 1.1.2015 Spisový znak: 2.1 Počet příloh:

Více

Věc: Novela zákona o místních poplatcích

Věc: Novela zákona o místních poplatcích Krajský úřad Jihomoravského kraje Porada ředitele Krajského úřadu Jihomoravského kraje s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 19. září 2017 Věc: Novela zákona o místních poplatcích

Více

Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace

Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace Podlimitní veřejná zakázka na služby s názvem: Poskytnutí kontokorentního úvěru vyhlášená ve zjednodušeném podlimitním řízení dle 38 zákona č. 137/2006

Více