Historie a současnost leteckého bezpilotního mapování v ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historie a současnost leteckého bezpilotního mapování v ČR"

Transkript

1 Historie a současnost leteckého bezpilotního mapování v ČR RNDr. Ladislav Plánka, CSc Ústav geodézie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně planka.l@fce.vutbr.cz Institut geodézie a důlního měřictví, Hornicko-geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava ladislav.planka@vsb.cz

2 Počátky snímkování RC-modely letadel v Československu

3 RNDr. Otakar Stehlík, zakladatel a nadšený propagátor metody snímkování pro vědecké i praktické účely pomocí RCmodelů letadel se svým dlouholetým týmem Oddělení dálkového průzkumu Země GgÚ ČSAV v Brně

4 Počátek První historický dokument nalezený v archívu GgÚ ČSAV je datovaný rokem V něm se MNO povoluje GgÚ ČSAV letecké snímkování za podmínky, že bude použito ľen upútaného vznášadla a nie vrtuľníku alebo lietadla a že budou ministerstvu oznámeny prostory, v nichž k fotografování dojde.

5 Model R-76 Ve spolupráci GgÚ ČSAV a Svazarmu Brno bylo vyrobeno bezpilotní letadlo M-74 (s pevným křídlem), které bylo v řadě exemplářů dodáno výzkumným ústavům v zahraničí a jejich podrobná projektová dokumentace byla podkladem, či příkladem pro konstrukci dalších podobných nosičů v Československu.

6 Svazarm Modelklub Chomutov s Ekoletem 01 (vlevo) a J. Kubínský (vpravo), spoluautor modelu M-74

7 Rogallo 1977 Model byl vybavený motorem o objemu 10 cm 3, délka trupu 90 cm, rozpětí křídla 180 cm a hmotnosti 5,5 kg (včetně fotografického přístroje).

8 Model 1981 Padákové křídlo o ploše 3,24 m 2 s rozpětím 280 cm, trup 100 cm a celková hmotnost 13 kg (po úpravě až 16,5 kg), motor o objemu 15, resp. 35 cm 3.

9 Kamery Leica, Prakti II, Polaroid a Flexaret v jedno-, dvou a čtyřkanálovém provedení

10 Kamera Flexaret M-6

11 Ukázky snímků pořízených modely Rogallo 76, 77 a 81 v 70. a 80. letech 20. století

12 Starobrněnský klášter, sídlo Geografického ústavu ČSAV Snímek z roku 1976 pořízený pomocí RC-modelu letadla (z pozitivu 22 x 23 cm, archív autora; originální negativ 6 x 6 cm nebyl dohledán)

13 Kameničky tetřívčí tokaniště Kameničky II, nálet č. 17 z roku 1987, snímek 4 (vlevo) a 6-7 (vpravo). Pořízeno z negativů 6 x 6 cm.

14 Jizerky - rašeliniště Rašeliniště Jizerky ze dne Snímek Pořízeno z negativů 6 x 6 cm.

15 Speciální výzkumné plochy Dendrologická zahrada v Průhonicích, nálet číslo 19 z roku 1988 (vlevo) a výzkumná plocha VÚRV Praha-Ruzyň ve Stříteži u Třebíče (vpravo).

16 Velký Babín a Matějovský rybník Nálet číslo 29 z roku Vlevo prostor mezi Matějvským rybníkem a rybníkem Velký Babín (snímek 14-15), vpravo Velký Babín (snímek 13).

17 Výzkumná plocha VŠZ Němčice u Boskovic Nálet č. 21 z roku 1981 (z pozitivu 12 x 13 cm, archív GgÚ ČSAV). Oba snímky byly pořízeny z negativů 6 x 6 cm, originály nedohledány.

18 Ukázka dokumentace k pořizovaným snímkovým materiálům z RC modelů letadel.

19 Internet je skoupý, ale (mj.): HANZL,V.: Přímá lineární transformace snímkových souřadnic s eliminací radiálního zkreslení objektivu. Geodetický a kartografický obzor, ročník 32/74, č. 5/1986, s KOLEJKA, J., PLÁNKA, L., TRNKA, J.: Rádiem řízené modely snímkují naši krajinu. GEOinfo. ročník VII, č. 3/2001, s , ISSN MAREK, K.-H., SÖLLNER, R., WEICHELT, H., RÖSER, S., MAREK, G.: Erste Erfahrungen beim Einsatz von RC- Bildflugzeugen fur Grundlagenforschungen zur Fernerkundung. Vermessungstechnik, 30, Jg. (1982), Heft 10, pp

20 Internet je skoupý, ale (mj.): PLÁNKA,L.: Metoda leteckého snímkování z malých výšek. In.: Zprávy geografického ústavu ČSAV, ročník 21, č. 3, GgÚ ČSAV, Brno 1984, s. 3 12, ISSN PLÁNKA, L.(ed.): Metodika ispol zovanija radioupravljajemych aviamodelej, neobchodimych dlja sbora dannych v processe distancionnogo zondirovanija Zemli Metodika využití radiem řízených modelů letadel nezbytných pro sběr dat v procesu dálkového průzkumu Země). Sbornik statjej 3, Brno, GgÚ ČSAV, 136 s. STEHLÍK,O.: Contribution aux méthodes de l ínvestigation de l erosion du soil. In: Travaux du symposium international de géomorphologie appliquée, Mai 1967, Bucaresti, 1967, pp

21 S nostalgií Počátky RC-snímkování jsou spojeny s mnoha jmény (i mimo GgÚ ČSAV): Stehlík ( ), Trnka, Koželuh, Nováček, Vaněčková, Bálek ( ), Krátký, Žídek ( ), Prax, Tollinger ( ), Vondra, řada nadšenců ze Svazarmu Brno a Meopty Brno, dále řada techniků a všeumělů, kteří uměli vyrobit cokoliv na koleně a za babku, ani své jméno v tomto seznamu nechci vynechat. Mnohá jména jsem však už zapomněl a velmi rád si je znovu připomenu prosím přihlaste se (viz ové spojení v úvodu).

22 Současnost snímkování RC-modely letadel v Česku

23 Bezpilotní letoun Bezpilotní letoun (někdy UAV z anglického Unmanned Aerial Vehicle nebo také dron z anglického drone): je letadlo bez posádky, které může být řízeno na dálku, nebo které může létat samostatně pomocí předprogramovaných letových plánů nebo pomocí složitějších dynamických autonomních systémů.

24 Úřad pro civilního letectví ČR Úřad pro civilního letectví ČR rozeznává tyto typy bezpilotních prostředků: Bezpilotní letadlo (UA Unmanned aircraft) Bezpilotní systém (UAS Unmanned aircraft system)

25 Bezpilotní letadlo (UA Unmanned aircraft) Letadlo určené k provozu bez pilota na palubě Autonomní letadlo (Autonomous aircraft) Bezpilotní letadlo, které neumožňuje zásah pilota do řízení letu. Dálkově řízené letadlo (RPA Remotely piloted aircraft) Bezpilotní letadlo, které pilot může řídit dálkově (může obsahovat automatické systémy řízení letu). Model letadla (Model aircraft) Letadlo, které není schopné nést člověka na palubě, je používané pro soutěžní, sportovní nebo rekreační účely, není vybaveno žádným zařízením umožňujícím automatický let na zvolené místo, a které v případě volného modelu není dálkově řízeno jinak, než za účelem ukončení letu nebo v případě dálkově řízeného modelu, které je po celou dobu letu pomocí vysílače přímo řízené pilotem v jeho vizuálním dohledu.

26 Bezpilotní systém (UAS Unmanned aircraft system) Systém skládající se z bezpilotního letadla, řídicí stanice a jakéhokoliv dalšího prvku nezbytného k umožnění letu, jako například datového spoje pro řízení a kontrolu a prvku pro vypuštění a návrat. Obsahuje: Systém dálkově řízeného letadla (RPAS Remotely piloted aircraft system) Stanice dálkově řídícího pilota (RPS Remote pilot station), tj. zařízení umožňující pilotovi řídit RPA.

27 Drony ( droun = vrčoun) V principu můžeme drony rozdělit do tří skupin: klasická letadla, křídla a vrtulníky multikoptéry. Existuje i velikostní dělení od rozměrů mikrodronů a nanodronů na jedné straně po velikosti běžných dopravních letadel na druhé straně.

28 Klasické letadlo Foto: U.S. Navy

29 Křídlo Křídlo je v podstatě letadlo bez trupu, které se vyznačuje především vysokou manévrovatelností, nízkou hmotností, ale zároveň stabilitou. player_embedded&v=gxyr2sfllio

30 Multikoptéry Multikoptéry jsou prostředky, jejichž pohyb a řízení jsou závislé na vrtulích poháněných servomotory. Mezi UAV jsou nejlépe ovladatelné; na druhé straně při poruše i jen jediného servomotoru se prostředek stává prakticky neovladatelný na rozdíl od letadla či křídla, které jsou schopné v závislosti na podmínkách doplachtit na zem i bez pohonu. K základní výbavě mulitkoptér ale patří také tzv. safe mode režimy, kdy při poklesu napětí baterie či jiném problému se multikoptéra začne vracet na místo startu nebo přistane pomocí autopilota v místě, kde se aktuálně nachází.

31 Kapka ze současné legislativy snímkování RC-modely letadel v Česku

32 Všeobecná pravidla Letouny se dělí podle hmotnosti do kategorií do 7 kg, 7 až 20 kg a nad 20 kg (v každé kategorii jsou předpisy mírně odlišné). Všeobecně je pro drony povoleno létání do výšky cca 300 m nad povrchem a minimálně 100 m od lidských obydlí. Je nutné létat s vizuálním kontaktem, to znamená, že není možné používat pouze autopilota či pilotovat na základě obrazu přeneseného z kamery na letadle. Jak dron, tak pilot musí mít licenci.

33 Drony bezpilotní letadla, modely letadel,...? Regulace dronů v českém právu vychází ze zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví (dále jen zákon ), z předpisů Ministerstva dopravy a z odpovídajících unijních předpisů a mezinárodních smluv, jejichž obsah ovšem v této oblasti přebírají a upřesňují zmíněné vnitrostátní předpisy.

34 Zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví Hlavním východiskem české úpravy je, že letadlem se rozumí zařízení schopné vyvozovat síly nesoucí jej v atmosféře z reakcí vzduchu, které nejsou reakcemi vůči zemskému povrchu. S letadly pak lze podle zákona provozovat například letecké práce, rekreační a sportovní létání, nebo jiné aktivity. Pro tyto činnosti je zpravidla vyžadováno povolení Úřadu pro civilní letectví, dodržování příslušných předpisů a plnění dalších povinností. Výjimky z tohoto režimu jsou stanoveny pro vybrané kategorie letadel, nebo pro vybrané způsoby jejich použití. Pro účely zákona se nepovažuje za letadlo model letadla, jehož maximální vzletová hmotnost nepřesahuje 20 kg.

35 Drony vs. české právní předpisy Konkrétnější úpravu ve vztahu k dronům obsahuje předpis Ministerstva dopravy č. L 2, pravidla létání, ve svém doplňku X bezpilotní systémy. V úvodu tohoto doplňku jsou obsaženy také definice pojmů bezpilotní letadlo a model letadla. Podle zákona přitom platí, že pokud se zařízení považuje za model letadla, pak se podstatná část povinností a omezení stanovených v zákoně a dalších předpisech na toto zařízení nevztahuje. Pokud je totiž dron modelem letadla, obsah doplňku X představuje pouze doporučení pro jeho provoz. Výjimku tvoří ustanovení o prostorech, kde lze dron provozovat, která se uplatní vždy závazně. Naopak, pokud nebude splněna definice modelu letadla nebo vzletová hmotnost tohoto modelu překročí 20 kg, je nutno se řídit pravidly obsaženými v doplňku X v plném rozsahu.

36 Oprávnění k leteckým pracím Viz: 04_Seznam evidovaných letadel _10_01. pdf ( 05_Seznam provozovatelů _10_01.pdf (

37 Model letadla vs. bezpilotní letoun Zda se jedná o model letadla, anebo o bezpilotní letoun, a tedy nelze definitivně zjistit rozsah povinností s provozem tohoto dronu spjatých nelze často jednoznačně určit. Byť se z textu zákona zdá, že existuje kategorie modelů letadel, jež jsou z působnosti zákona definitivně vyňaty, z dalších předpisů plyne, že s modelem letadla stačí provést jeden špatný manévr zahnout za roh a ztratit přímý vizuální dohled a náhle se z modelu letadla stává bezpilotní letoun.

38 Sdělení Evropské komise Nová éra letectví Otevření leteckého trhu pro bezpečné a udržitelné využití dálkově řízených letadlových systémů Brusel, (COM(2014) 207 final (viz: 14)207_cs.pdf)

39 Aliance pro bezpilotní letecký průmysl Aliance pro bezpilotní letecký průmysl je dobrovolné, nevládní a neziskové sdružení propojující subjekty napříč sektorem od výrobců, provozovatelů, poskytovatelů služeb s přidanou hodnotou přes investory po univerzity a výzkumná pracoviště. Jednáme s rozhodujícími institucemi a rovněž směrem k evropským orgánům pro nově vznikající sektor pro bezpilotní letecké prostředky a navazující UAV aplikace.

40 Program COPERNICUS Konference 2015, Sekce 7 (Využití dat UAV v oblasti životního prostředí)

41 KONGRES ISPRS PRAHA 2016 ThS11: Unmanned Aerial Systems: The Roadmap from Research to Applications Keywords: UAS/UAV platforms and sensors, mission planning, primary data processing, performance validation

42 Dron jako nosič Zbraní, pošty, první pomoci, snímacích zařízení,... (např.

43 Drony vs. data Data se všeobecně dělí podle senzoriky umístěné na letounu. optická data zahrnují viditelné spektrum nebo blízké infračervené (Near Infrared NIR) záření, výstupy z multispektrálních kamer nebo termokamer a laserové skeny. Různé typy dat mají různá využití; to je také předmětem výzkumu. Obecně se dají data získávat od nižšího rozlišení a velkého rozsahu (vyšší letová výška), až po data vysokého rozlišení a malého rozsahu (z nižší letové výšky). Viz např.: Samostatnou kapitolou jsou tu data poziční, kde se pomocí pokročilých navigačních metod (real time kinematics RTK, inerciální navigační systémy) dají určovat pozice viditelných bodů s přesností na několik cm.

44 Dronestagram Nástup dronů bezpilotních letounů s malou, lehkou a vysoce kvalitní kamerou posunul letecké snímkování na dosud nevídanou úroveň. Otevřel tak nové možnosti i pro profesionální fotografy a filmové tvůrce. Na nejlepší snímky, které byly pomocí této technologie pořízeny v minulém roce, upozorňuje nová soutěž Dronestagram sponzorovaná National Geographic.

45 Drony se dají i zneužít. Často s nimi jsou i problémy.

46 Civilní problémy Ochrana soukromí (mapa zakázaných míst pro drony, sestřelte drona ) Ohrožení leteckého provozu Bezpečnostní hrozba (jaderné elektrárny, aj.) Škodní události (komplikují práci hasičům aj.)...

47 Vojenské nasazení Zpočátku je intenzivně využíval především Izrael, ale od konce roku 2000 vysílala drony i CIA, a to typ I-GNAT z Uzbekistánu nad Afganistán. Radar typu Lynx, kterým byl vybaven, byl schopen rozlišit detaily od čtyř centimetrů (koleje vyjeté autem, stopy člověka ve sněhu či v písku). Od konce roku 2001 je v užívání modernější verze s označením RQ-1 Predator, která je vybavena videokamerami přenášejícími záběry přímo přes telekomunikační satelit na kontrolní stanici. Od roku 2007 využívá americká armáda rychlejší verzi MQ-9 Reaper (dříve označován jako Predator B). Plně naložený vydrží ve vzduchu cca 14 hodin a jeho maximální dostup je 15 km. Celková délka stroje je 11 m a rozpětí křídel 20 m. Z dalších využívaných bezpilotních letadel v USA je třeba jmenovat letoun Blobal Hawk. Jako evropský konkurenční projekt k MQ-9 Reaper je chápán dron Piaggio P.1HH HammerHead, který v roce 2015 představila v prototypové verzi firma Piaggio Aerospace.

48 Predator

49 Mikrodrony Mohou operovat dokonce i v uzavřených prostorech, kam se nepozorovaně dostanou (místnosti, tunely, jeskynní systémy) a odkud se mnohdy ani z mnoha důvodů neočekává po splnění jejich zpravodajské povinnosti jejich návrat. Microdrone, resp. Micro Air Vehicle (MAV), jsou letadélka dlouhá několik desítek centimetrů, Nanodrony, resp. Nano Air Vehicle (NAV), mají délku jen několik jednotek centimetrů a hmotnost nepřesáhne deset gramů.

50 Ochrana proti dronům Někdy je nutné se proti příliš vlezlým dronům bránit. Společnost Blighter Surveillance Systems vyvinula první integrovaný obranný systém proti dronům AUDS (Anti-UAV Defence System). Systém AUDS dovede zachytit (až do vzdálenosti 8 km), sledovat a vyřadit malé i větší drony. Zaútočí na ně rádiovým paprskem a ve vzduchu je ve vzdálenosti cca 2 km zneškodní tím, že přeruší jejich komunikační kanály. AUDS má i optickou rušičku, která je schopná vyřadit automatické zaostřování kamer umístěných na dronech a tím je prakticky oslepit.

51 Děkuji za pozvání a za pozornost.

Bezpilotní letecké prostředky Nové možnosti DPZ z UAV v oblasti životního prostředí. Jakub KARAS

Bezpilotní letecké prostředky Nové možnosti DPZ z UAV v oblasti životního prostředí. Jakub KARAS Bezpilotní letecké prostředky Nové možnosti DPZ z UAV v oblasti životního prostředí Jakub KARAS RPAS - dálkově ovládané letecké systémy UAS - bezpilotní letecké systémy UAV - bezpilotní letecké prostředky...

Více

13. květen 2015 Úřad pro civilní letectví - konference Copernicus. oddělení bezpilotních systémů

13. květen 2015 Úřad pro civilní letectví - konference Copernicus. oddělení bezpilotních systémů oddělení bezpilotních systémů Legislativa Terminologie, definice, klasifikace Provozní omezení, jak (ne)létat Evidence a povolení procesní schéma Odpovědnost a pojištění Prosazování pravidel Národní a

Více

Počátky snímkování RC-modely letadel v Československu. Úvod

Počátky snímkování RC-modely letadel v Československu. Úvod Praktické využití GIS v lesnictví a zemědělství, Brno, 27. 28. 2. 2014 Počátky snímkování RC-modely letadel v Československu Ladislav Plánka 1 Abstrakta Letecké snímkování na území Československa mohly

Více

Využití bezpilotních leteckých prostředků pro letecký monitoring JAKUB KARAS

Využití bezpilotních leteckých prostředků pro letecký monitoring JAKUB KARAS Využití bezpilotních leteckých prostředků pro letecký monitoring JAKUB KARAS UPVISION s.r.o. Největší česká společnost zaměřená na komplexní využití bezpilotních leteckých prostředků. Unikátní projekty

Více

RPAS CHARAKTERISTIKA A DOPORUČENÍ

RPAS CHARAKTERISTIKA A DOPORUČENÍ RPAS CHARAKTERISTIKA A DOPORUČENÍ Bc. Jakub Karas RPAS (remotely piloted aircraft systems) UAS (unmanned aerial systems) RPAS je dálkově ovládaný letecký systém, který může být řízen na dálku nebo může

Více

Ing. Viktor Nath ředitel Odboru standardizace a regulace

Ing. Viktor Nath ředitel Odboru standardizace a regulace Ing. Viktor Nath ředitel Odboru standardizace a regulace Související legislativa, terminologie Vývoj výkonu státní správy Současný stav, výhled 2 pilotless aircraft / letadla bez pilota unmanned aerial

Více

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK X BEZPILOTNÍ SYSTÉMY (Poznámka: viz Hlava 3, ust. 3.1.9 tohoto předpisu) 1. Definice Výrazy použité v tomto doplňku mají následující význam: Autonomní letadlo Bezpilotní

Více

UAS RPAS. Nová éra bezpilotního leteckého mapování pro GIS

UAS RPAS. Nová éra bezpilotního leteckého mapování pro GIS UAS RPAS Nová éra bezpilotního leteckého mapování pro GIS Bezpilotní letecký prostředek (UAV) je letecký prostředek bez posádky, který může být řízen na dálku nebo může létat samostatně pomocí předem naprogramovaných

Více

Pilotní projekt využití technologie UAV (nejen) pro pozemkové úpravy

Pilotní projekt využití technologie UAV (nejen) pro pozemkové úpravy Pilotní projekt využití technologie UAV (nejen) pro pozemkové úpravy Martin Malec Geocart CZ a.s. Člen Asociace pro bezpilotní letecký průmysl www.uava.cz Pilotní projekt využití technologie UAV (nejen)

Více

LOM PRAHA státní podnik VOJENSKÝ TECHNICKÝ ÚSTAV LETECTVA A PVO (VTÚL A PVO)

LOM PRAHA státní podnik VOJENSKÝ TECHNICKÝ ÚSTAV LETECTVA A PVO (VTÚL A PVO) LOM PRAHA státní podnik VOJENSKÝ TECHNICKÝ ÚSTAV LETECTVA A PVO (VTÚL A PVO) VTÚLaPVO odborné zaměření Speciální výroba a zástavby techniky a vozidel ve prospěch vojenského zákazníka VTÚLaPVO odborné zaměření

Více

Pokyny pro vyplnění žádosti o vydání povolení k létání letadla bez pilota

Pokyny pro vyplnění žádosti o vydání povolení k létání letadla bez pilota Pokyny pro vyplnění žádosti o vydání povolení k létání letadla bez pilota Tyto pokyny mají za cíl usnadnit žadateli správné vyplnění žádosti. Pro názornost jsou jednotlivé části žádosti vyplněny fiktivními

Více

Slovník moderního GISáka

Slovník moderního GISáka Slovník moderního GISáka Workshop GEODIS BRNO spol. s r.o. Prezentují: Drahomíra Zedníčková Ing. Vladimír Plšek, Ph.D. Michal Sýkora Anotace Aerodrones Unmanned Aerial Vehicle Light Detection and Ranging

Více

Bezpečnost v provozu bezpilotních systémů (UAS) ve vzdušném prostoru České republiky

Bezpečnost v provozu bezpilotních systémů (UAS) ve vzdušném prostoru České republiky OBSAH VYSTOUPENÍ Historie Ústavu, legislativa a letecké předpisy Systém hlášení událostí v civilním letectví Hlášení událostí souvisejících s provozem UAS Rozbor vybraných leteckých nehod a událostí s

Více

Pokyny pro vyplnění žádosti o vydání povolení k létání letadla bez pilota

Pokyny pro vyplnění žádosti o vydání povolení k létání letadla bez pilota Pokyny pro vyplnění žádosti o vydání povolení k létání letadla bez pilota dle Směrnice CAA/S-SLS-010-n/2012 Tyto pokyny mají za cíl usnadnit žadateli správné vyplnění žádosti. Pro názornost jsou jednotlivé

Více

Dron = letoun nebo letadlo? aneb pořádek do české odborné terminologie

Dron = letoun nebo letadlo? aneb pořádek do české odborné terminologie Dron = letoun nebo letadlo? aneb pořádek do české odborné terminologie (komentář k počítačové prezentaci) Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc. Praha 1 Dálkově pilotované létající prostředky pro vojenské účely, určené

Více

Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled)

Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled) Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled) Základní východiska Dálkový průzkum získávání informací o objektech na dálku. Vychází z těchto předpokladů: Petr Dobrovolný Geografický ústav

Více

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum. i až vi 4.12.2014 Dod. 5-1 až Dod. 5-4 4.12.2014

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum. i až vi 4.12.2014 Dod. 5-1 až Dod. 5-4 4.12.2014 KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum i až vi 4.12.2014 Dod. 5-1 až Dod. 5-4 4.12.2014 vii / viii 5.4.2015 Dopl. A - 1 až Dopl. A - 4 4.12.2014 Změna č. 1/ČR 1-1

Více

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum i 12.10.2017 Změny č. 4/ČR a 5/ČR Dod. 5-1 až Dod. 5-4 4.12.2014 iii 4.12.2014 Dopl. A - 1 až Dopl. A - 4 4.12.2014 v 29.3.2018

Více

Kodex leteckého modeláře

Kodex leteckého modeláře Kodex leteckého modeláře Svazu modelářů České republiky (dále jen SMČR ), s vědomím, že k jeho základním povinnostem patří vést své členy při modelářské činnosti k předcházení škodám na zdraví, majetku

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu Piper PA letiště Praha dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu Piper PA letiště Praha dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 17/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu Piper PA-44-180 letiště

Více

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK X BEZPILOTNÍ SYSTÉMY 1. Všeobecně 1.1 Ustanovení tohoto doplňku nabývají účinnosti dnem xx.xx.xxxx. 1.2 Účelem tohoto doplňku je stanovit národní požadavky na bezpilotní

Více

Příloha č. 1 Smlouvy Počet stran: 5. Projekt

Příloha č. 1 Smlouvy Počet stran: 5. Projekt Příloha č. 1 Smlouvy Počet stran: 5 Projekt Zpracování legislativních podkladů pro provoz státních bezpilotních prostředků 1. Předmět řešení Předmětem veřejné zakázky je vyhodnocení současné legislativy

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Technická specifikace Ostrý bezpilotní prostředek (dále jen BLP nebo dron ) (nosič): 7 ks Minimálně 8 samostatných motorů nejlépe v koaxiálním provedení. Schopnost dokončit bezpečně let i v případě vysazení

Více

Č.j. : 25/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Č.j. : 25/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j. : 25/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Cessna C 182 poznávací

Více

Ing. Radek Makovec Ing. Václav Šafář Ing. Pavel Hánek, Ph.D.

Ing. Radek Makovec Ing. Václav Šafář Ing. Pavel Hánek, Ph.D. Ing. Radek Makovec Ing. Václav Šafář Ing. Pavel Hánek, Ph.D. Projekt (TB02CUZK002 - Integrace nové techniky a technologie do procesu obnovy katastrálního Hlavní části projektu: Moderní měřické aparatury

Více

Dálkový průzkum Země DPZ. Zdeněk Janoš JAN789

Dálkový průzkum Země DPZ. Zdeněk Janoš JAN789 Dálkový průzkum Země DPZ Zdeněk Janoš JAN789 Obsah: Úvod Co je DPZ (Dálkový Průzkum Země) Historie DPZ Rozdělení metod DPZ Využití DPZ Projekty využívající data DPZ Současné družicové systémy Zdroje Závěr

Více

Doplňující informace ÚCL. návrhu Doplňku X leteckého předpisu L 2

Doplňující informace ÚCL. návrhu Doplňku X leteckého předpisu L 2 ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ SEKCE LETOVÝCH STANDARDŮ Odbor standardizace a leteckých předpisů Doplňující informace ÚCL k návrhu Doplňku X leteckého předpisu L 2 ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ, SEKCE LETOVÝCH

Více

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země strana 2 Co je DPZ Dálkový průzkum je umění rozdělit svět na množství malých barevných čtverečků, se kterými si lze hrát na počítači a odhalovat jejich neuvěřitelný

Více

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN Směrnice CAA/S-SLS-010-0/2012

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN Směrnice CAA/S-SLS-010-0/2012 ZÁMĚRNĚ NEPUŽIT KNTRLNÍ SEZNAM STRAN Směrnice CAA/S-SLS-010-0/2012 Strana číslo erze Datum Strana číslo erze Datum 1-60 1. vydání 01.03.2012 1. vydání 1 01.03.2012 ZÁMĚRNĚ NEPUŽIT 1. vydání 2 01.03.2012

Více

Vzdušné bezosádkové systémy - aktuální hrozba současnosti. Vojenský technický ústav, s. p.

Vzdušné bezosádkové systémy - aktuální hrozba současnosti. Vojenský technický ústav, s. p. Vzdušné bezosádkové systémy - aktuální hrozba současnosti Vojenský technický ústav, s. p. ROLE VTÚ zkušenosti z realizace systémů ATM (integrace CIV/MIL) zkušenosti z oblasti vývoje bezpilotních systémů

Více

Jiří Karpeta Partner

Jiří Karpeta Partner Jiří Karpeta Partner jiri.karpeta@robodrone.com Firma Robodrone Vývoj a výroba bezpilotních systémů UAS ve spoupráci s Leteckým ústavem VÚT Brno. Několik typů pro škálování scénářů. Zaměření na vyšší užitečné

Více

LETECKÉ MAPY. Přednášející: LUKAS WÜNSCH

LETECKÉ MAPY. Přednášející: LUKAS WÜNSCH LETECKÉ MAPY Přednášející: LUKAS WÜNSCH LICENCE SOUKROMÉHO PILOTA, ZKOUŠKY DOPRAVNÍHO PILOTA KLUZÁKY (VĚTRONĚ) OD ROKU 1989, UL LETOUNY, MOTOROVÉ LETOUNY AEROKLUB ROUDNICE NAD LABEM 2003-2014 ČESKÉ AEROLINIE

Více

Světová radiokomunikační konference 2015

Světová radiokomunikační konference 2015 Světová radiokomunikační konference 2015 Podstatné závěry WRC-15 Pardubice, 18. října 2016 WRC-15 Ženeva, 2. - 27. 11. 2016 WRC-15 vs WRC-12 pouze tříletý odstup historicky nejvyšší účast - 3300 zástupců

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /2010. ze dne [ ],

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /2010. ze dne [ ], KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne XXX Návrh NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /2010 ze dne [ ], kterým se stanoví společné požadavky na užívání vzdušného prostoru a provozní postupy (Text s významem pro

Více

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 2 ÚVODNÍ USTANOVENÍ PRAVIDLA LÉTÁNÍ L 2. 1. V tomto leteckém předpisu je použito textu jednoho dokumentu, a to:

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 2 ÚVODNÍ USTANOVENÍ PRAVIDLA LÉTÁNÍ L 2. 1. V tomto leteckém předpisu je použito textu jednoho dokumentu, a to: KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum i / ii 23.11.2006 Změna č. 39 iii až iv 1.8.2011 v 25.8.2011 1-1 až 1-3 1.8.2011 1-4 25.8.2011 1-5 až 1-6 1.8.2011 1-7 25.8.2011

Více

Smlouva o spolupráci v oblasti UTM systémů

Smlouva o spolupráci v oblasti UTM systémů xx v oblasti UTM systémů uzavřená v souladu s ust. 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník ) (dále jen smlouva ) 1. Smluvní strany

Více

VŠB-TU Ostrava Referát do předmětu GIS Zpracoval: Petr Heinz DIGITÁLNÍ FOTOGRAMMETRIE

VŠB-TU Ostrava Referát do předmětu GIS Zpracoval: Petr Heinz DIGITÁLNÍ FOTOGRAMMETRIE VŠB-TU Ostrava Referát do předmětu GIS Zpracoval: Petr Heinz DIGITÁLNÍ FOTOGRAMMETRIE Obsah Úvod do fotogrammetrie Základy fotogrammetrie Rozdělení fotogrammetrie Letecká fotogrammetrie Úvod do fotogrammetrie

Více

Konference UAVA Plzeň 2018 Regulace dronů v právu EU a v ČR aktuální situace, výhled

Konference UAVA Plzeň 2018 Regulace dronů v právu EU a v ČR aktuální situace, výhled Konference UAVA Plzeň 2018 Regulace dronů v právu EU a v ČR aktuální situace, výhled Mgr. Tomáš Pustina Ministerstvo dopravy 1 Právo EU povaha právo EU = regionální nadnárodní právní regulace přímá použitelnost

Více

Předmět úpravy (k 102 odst. 1 zákona)

Předmět úpravy (k 102 odst. 1 zákona) 108/1997 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 23. dubna 1997, kterou se provádí zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání

Více

A0M33BEP Bezpilotní prostředky

A0M33BEP Bezpilotní prostředky A0M33BEP Bezpilotní prostředky Přednáška 1: Úvodní a motivační přednáška. Stručná historie bezpilotních prostředků. Ukázky bezpilotních letounu. https://cw.fel.cvut.cz/wiki/courses/a0m36bep/start David

Více

TRENDY ROZVOJE DPZ A JEJICH MOŽNOSTI VYUŽITÍ PRO INVENTARIZACI KONTAMINOVANÝCH MÍST

TRENDY ROZVOJE DPZ A JEJICH MOŽNOSTI VYUŽITÍ PRO INVENTARIZACI KONTAMINOVANÝCH MÍST Lenka Hladíková Simona Losmanová CENIA Oddělení mapových služeb TRENDY ROZVOJE DPZ A JEJICH MOŽNOSTI VYUŽITÍ PRO INVENTARIZACI KONTAMINOVANÝCH MÍST Podpora a propagace oblasti 4.2 - Odstraňování starých

Více

25. Medzinárodné slovensko-poľsko-české geodetické dni. Možnosti využití dronů při tvorbě a revizi katastrálních map

25. Medzinárodné slovensko-poľsko-české geodetické dni. Možnosti využití dronů při tvorbě a revizi katastrálních map 25. Medzinárodné slovensko-poľsko-české geodetické dni Možnosti využití dronů při tvorbě a revizi katastrálních map Normy ISO a jiné standardy v rámci projektů a aktivit VÚGTK Hotel Tatra, Bratislava 6.

Více

K jednotlivým částem žádosti:

K jednotlivým částem žádosti: Pokyny pro vyplnění žádosti o vydání/ o prodloužení platnosti/ o změnu povolení k provozování leteckých činností pro vlastní potřebu bezpilotním letadlem Tyto pokyny mají za cíl usnadnit žadateli správné

Více

A0M36BEP Přednáška 1 Úvodní a motivační přednáška

A0M36BEP Přednáška 1 Úvodní a motivační přednáška A0M36BEP Přednáška 1 Úvodní a motivační přednáška David Šišlák {sislakd@fel.cvut.cz} 17. února 2014 Historie Začátky» Různé větve vývoje:» vojenská hlavní tahoun daný potřebou nových zbraňových systému»

Více

BUDOUCÍ TECHNOLOGIE VÝROBY LETADLA

BUDOUCÍ TECHNOLOGIE VÝROBY LETADLA BUDOUCÍ TECHNOLOGIE VÝROBY LETADLA IG O R STRATIL HISTORIE KONCEPCE 70. léta minulého stolení snaha o ducted fun v kategorii experimental, amatérský přístup, nedostupné technologie. Projekt ventilátorového

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letadla L 410UVP-E poznávací značky OK-WDC dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letadla L 410UVP-E poznávací značky OK-WDC dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 620/05/ZZ Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letadla L 410UVP-E

Více

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034 DPZ Dálkový Průzkum Země 1 Obsah Úvod Historie DPZ Techniky DPZ Ukázky 2 DPZ znamená Dálkový průzkum Země nám dává informace o vlastnostech objektů na zemském povrchu s využitím informací získaných v globálním

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12. března 2004

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12. března 2004 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 67/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12.

Více

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S RPAS PRO KATASTR NEMOVITOSTÍ

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S RPAS PRO KATASTR NEMOVITOSTÍ PRVNÍ ZKUŠENOSTI S RPAS PRO KATASTR NEMOVITOSTÍ Ing. Bc. Eliška Housarová Ing. Jaroslav Šedina Prof. Dr. Ing. Karel Pavelka Abstrakt V České republice hraje katastr nemovitostí důležitou a nezastupitelnou

Více

Vojenská doprava. Příprava techniky a materiálu na leteckou přepravu

Vojenská doprava. Příprava techniky a materiálu na leteckou přepravu Vojenská doprava Příprava techniky a materiálu na leteckou přepravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

HOP Úřad pro civilní letectví Plzeň

HOP Úřad pro civilní letectví Plzeň HOP zkratka pro hustě osídlený prostor ale také - pracovní označení pro výjimky vydávané Úřadem podle Doplňku X leteckého předpisu L 2 (výjimky se netýkají pouze hustě osídleného prostoru) 2 Hustě osídlený

Více

A0M36BEP Přednáška 11 Právní aspekty provozu UAV v ČR a ukázka bezpilotních prostředků

A0M36BEP Přednáška 11 Právní aspekty provozu UAV v ČR a ukázka bezpilotních prostředků A0M36BEP Přednáška 11 Právní aspekty provozu UAV v ČR a ukázka bezpilotních prostředků Milan Rollo {rollom@fel.cvut.cz} 5. května 2014 Obsah Zákon o civilním letectví Úřad pro civilní letectví Pojištění

Více

Hledání zvěře při senoseči s termokamerou na dronu - jak na to

Hledání zvěře při senoseči s termokamerou na dronu - jak na to Hledání zvěře při senoseči s termokamerou na dronu - jak na to Legislativa Létání s drony (bezpilotními letadly) je regulováno Úřadem pro civilní letectví. Nejprve je tedy nutné zdůraznit pravidla, kterými

Více

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro dopravu a cestovní ruch 15.4.2015 PRACOVNÍ DOKUMENT o bezpečném používání dálkově řízených letadlových systémů (RPAS), obecně známých jako bezpilotní vzdušné prostředky

Více

1. Historie ŘLP. Pavel Kovář

1. Historie ŘLP. Pavel Kovář 1. Historie ŘLP Pavel Kovář kovar@fel.cvut.cz Historie ŘLP 1903 první let bratři Wrightové doba experimentů, letadla neprocházela žádným testováním, piloti bez licence 1914 1918 první světová válka rozvoj

Více

Geodetická měření bezpilotními leteckými systémy při pozemkových úpravách

Geodetická měření bezpilotními leteckými systémy při pozemkových úpravách Geodetická měření bezpilotními leteckými systémy při pozemkových úpravách Ing. Milan Kocáb, MBA Milan.Kocab@vugtk.cz Ing. David Vilím vilim@geoline.cz http://apgeo.cz/ V rámci řešení výzkumného úkolu VÚGTK,v.v.i.,

Více

Přehled pravidel EU/EASA Všeobecné letectví (GA)

Přehled pravidel EU/EASA Všeobecné letectví (GA) Přehled pravidel EU/EASA Všeobecné letectví (GA) Základní struktura požadavků EU/EASA Základní pravidla (závazná) Základní nařízení (ES) č. 216/2008 CERTIFIKACE ZACHOVÁNÍ LETOVÉ ZPŮSOBILOSTI LETOVÉ POSÁDKY

Více

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají.

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 2.7.101 OCHRANNÁ

Více

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 8168

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 8168 ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 8168 OBSAH KONTROLNÍ SEZNAM STRAN ÚVODNÍ USTANOVENÍ ÚČINNOST PŘEDPISU, ZMĚN A OPRAV OBSAH i ii iii ČÁST I LETOVÉ POSTUPY VŠEOBECNĚ I-1-1-1 Díl 1 Definice, zkratky a akronymy I-1-1-1

Více

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Zpráva o řešení úkolu za I. pololetí 2011 Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí Červen 2011 Výzkumný ústav geodetický,

Více

Anotace předmětu. Dálkový průzkum Země. Odkazy. Literatura. Definice DPZ. Doc. Dr. Ing. Jiří Horák Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava

Anotace předmětu. Dálkový průzkum Země. Odkazy. Literatura. Definice DPZ. Doc. Dr. Ing. Jiří Horák Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava Anotace předmětu Dálkový průzkum Země Doc. Dr. Ing. Jiří Horák Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava Elektromagnetické záření, elektromagnetické spektrum. Radiometrické veličiny. Zdroje záření. Interakce

Více

PŘÍLOHA STANOVISKA č. 07/2013 AGENTURY EASA. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č.../.. ze dne XXX,

PŘÍLOHA STANOVISKA č. 07/2013 AGENTURY EASA. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č.../.. ze dne XXX, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne XXX [...](2013) XXX návrh PŘÍLOHA STANOVISKA č. 07/2013 AGENTURY EASA NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č..../.. ze dne XXX, kterým se mění nařízení Komise (ES) č. 748/2012 ze dne 3. srpna

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Letectví a kosmonautika Obor Avionika

Letectví a kosmonautika Obor Avionika Magisterský program Letectví a kosmonautika Obor Avionika Garant programu: doc. Ing. Jan Roháč, Ph.D., Katedra měření, FEL Popis programu Jedná se o magisterský studijní program akreditovaný jak v ČJ,

Více

CAA-ZLP-168 PŘEVOD A VALIDACE ZAHRANIČNÍCH PRŮKAZŮ PILOTA

CAA-ZLP-168 PŘEVOD A VALIDACE ZAHRANIČNÍCH PRŮKAZŮ PILOTA CAA-ZLP-168 1. OBECNĚ 1.1 Změny a opravy Změny 0 27.1.2015 zapracována Opravy 1.2 Seznam platných stran Název: Strana: Platná od: Změna: 1. Obecně 1 27.1.2015 0 1. Obecně 2 27.1.2015 0 2. Převod průkazů

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE MATEMATICKÉ ZÁKLADY JEDNOSNÍMKOVÉ FTM Matematickým vyjádřením skutečnosti je kolineární transformace, ve které

Více

Národní úřad pro vyzbrojování MO. Aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v působnosti resortu MO

Národní úřad pro vyzbrojování MO. Aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v působnosti resortu MO Národní úřad pro vyzbrojování MO Aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v působnosti resortu MO Výchozí dokumenty Bezpečnostní strategie České republiky Obranná strategie České republiky. Bílá kniha

Více

2. fotky mezi otočnými body mohou být seřazeny (bude uvedeno u příslušné sady fotek)

2. fotky mezi otočnými body mohou být seřazeny (bude uvedeno u příslušné sady fotek) Memoriál Václava Bubna 2006 Aeroklub Jaroměř 1/5 1 Popis soutěže Soutěž se letí podle pravidel pro Leteckou rally s následující úpravou 1. neprovádí se konstrukce trati, posádka obdrží všechny body tratě

Více

Informace o zřízení letecké policie ze dne 19. června 1935

Informace o zřízení letecké policie ze dne 19. června 1935 0 1 2 Informace o zřízení letecké policie ze dne 19. června 1935 Praha 23.6. 2010 3 Období 1935 až do roku 1938 Zřízením Československé letecké policie k 1. 7. 1935 byly ustanoveny první Četnické letecké

Více

Termovizní snímkování tepelných ostrovů v Hradci Králové

Termovizní snímkování tepelných ostrovů v Hradci Králové Termovizní snímkování tepelných ostrovů v Hradci Králové Ve dnech 18. a 19. srpna mezi 11. a 14. hodinou se uskutečnilo termovizní snímkování některých veřejných prostorů bezpilotním prostředkem dronem

Více

OBSAH. Hlava 1 Definice I Hlava 2 Působnost I Hlava 1 Všeobecná ustanovení II Hlava 2 Letový provoz II - 2-1

OBSAH. Hlava 1 Definice I Hlava 2 Působnost I Hlava 1 Všeobecná ustanovení II Hlava 2 Letový provoz II - 2-1 ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 6/III OBSAH KONTROLNÍ SEZNAM STRAN ÚVODNÍ USTANOVENÍ ZMĚNY A OPRAVY OBSAH ZKRATKY A SYMBOLY i ii iii ix ODDÍL I VŠEOBECNÁ ČÁST Hlava 1 Definice I - 1-1 Hlava 2 Působnost I - 2-1 ODDÍL

Více

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS POSTUPY PRO LETOVÉ NAVIGAČNÍ SLUŽBY (L 4444) Strana Datum Strana Datum Změna č. 2/ČR a Oprava č.

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS POSTUPY PRO LETOVÉ NAVIGAČNÍ SLUŽBY (L 4444) Strana Datum Strana Datum Změna č. 2/ČR a Oprava č. KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS POSTUPY PRO LETOVÉ NAVIGAČNÍ SLUŽBY (L 4444) Strana Datum Strana Datum i až v vi až vii viii až ix 1-1 / 1-2 1-3 až 1-5 1-6 až 1-8 1-9 až 1-10 1-11 1-12 1-13 / 1-14 a Oprava

Více

VOP CZ partner AČR ve výzkumu, vývoji a výrobě. Ing. Libor Marčík Brno

VOP CZ partner AČR ve výzkumu, vývoji a výrobě. Ing. Libor Marčík Brno VOP CZ partner AČR ve výzkumu, vývoji a výrobě Ing. Libor Marčík Brno 25. 4. 2012 Historie společnosti VOP CZ 1946 počátek historie VOP 025 Nový Jičín, s.p. 1951 počátek historie VOP-026 Šternberk, s.p.

Více

Připravované změny v leteckých předpisech pro HEMS Dopady na provoz a ZZS. Martin Škvrně

Připravované změny v leteckých předpisech pro HEMS Dopady na provoz a ZZS. Martin Škvrně Připravované změny v leteckých předpisech pro HEMS Dopady na provoz a ZZS Martin Škvrně 1 HEMS v České republice 2 HEMS spolupráce subjektů ZZS kraje Provozovatel vrtulníku IZS (HS, HZS, PČR, VS) 3 HEMS

Více

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 44 /05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla BE 35 Beechcraft

Více

DOPLNĚK R PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK R PŘEDPIS L 2 DOPLNĚK R PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK R PODMÍNKY PRO PROVOZ BALÓNŮ BEZ PILOTA NA PALUBĚ (Viz Hlava 3, ust. 3.1.12 a doplňující ustanovení Dodatku 5) 1. Základní pojmy a kategorizace 1.1 Zkratky použité v tomto

Více

K sofistikovaným možnostem využívání starých map digitálními metodami

K sofistikovaným možnostem využívání starých map digitálními metodami K sofistikovaným možnostem využívání starých map digitálními metodami Milan Talich,. Filip Antoš, Ondřej Böhm, Lubomír Soukup 13. konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2012 28. a 29. listopadu

Více

Využití letecké fotogrammetrie pro sledování historického vývoje krajiny

Využití letecké fotogrammetrie pro sledování historického vývoje krajiny Využití letecké fotogrammetrie pro sledování historického vývoje krajiny Jitka Elznicová Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita J.E.Purkyně v Ústí nad Labem Letecké

Více

Tato výroční zpráva o bezpečnosti předkládá statistické údaje o bezpečnosti letectví v Evropě a ve světě.

Tato výroční zpráva o bezpečnosti předkládá statistické údaje o bezpečnosti letectví v Evropě a ve světě. VÝROČNÍ ZPRÁVA O BEZPEČNOSTI ZA ROK 13 Shrnutí Tato výroční zpráva o bezpečnosti předkládá statistické údaje o bezpečnosti letectví v Evropě a ve světě. Údaje v této zprávě pocházejí z mnoha různých zdrojů

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 62 001 - L 200 D Změna 3 Aircraft Industries, a.s.. L 200 D 05.09.2005 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. 62 001 - L 200 D Tato příloha, která je součástí Typového

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody bezpilotního systému PRIMOCO UAV MODEL ONE-100 v ATZ letiště Příbram, dne 13.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody bezpilotního systému PRIMOCO UAV MODEL ONE-100 v ATZ letiště Příbram, dne 13. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-17-0072 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody bezpilotního systému PRIMOCO UAV MODEL ONE-100

Více

SEZNÁMENÍ S PROJEKTEM AMA AUTONOMOUS MAPPING AIRSHIP

SEZNÁMENÍ S PROJEKTEM AMA AUTONOMOUS MAPPING AIRSHIP SEZNÁMENÍ S PROJEKTEM AMA AUTONOMOUS MAPPING AIRSHIP Bronislav Koska*, Tomáš Křemen*, Vladimír Jirka** *Katedra speciální geodézie, Fakulta stavební ČVUT v Praze **ENKI, o.p.s. Obsah Porovnání metod sběru

Více

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají.

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 2.7.101 OCHRANNÁ

Více

MANUÁL PROVOZOVATELE

MANUÁL PROVOZOVATELE MANUÁL PROVOZOVATELE ZVLÁŠTNÍ PROVOZ (SPO) PROVÁDĚNÝ LETADLY, NA KTERÁ SE VZTAHUJÍ USTANOVENÍ NAŘÍZENÍ (ES) Č. 216/2008 A JEHO PROVÁDĚCÍCH PRAVIDEL ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ Verze 01 aktualizováno k 24.

Více

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U. Plán práce Bezpečnostní rady státu na 2. pololetí 2016 s výhledem na 1. pololetí 2017

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U. Plán práce Bezpečnostní rady státu na 2. pololetí 2016 s výhledem na 1. pololetí 2017 B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U P ř í l o h a k usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 20. července 2016 č. 49 Plán práce Bezpečnostní rady státu na 2. pololetí 2016 s výhledem na 1. pololetí

Více

Tvorba NDVI z archivních leteckých snímků a možnosti mise Sentinel-2

Tvorba NDVI z archivních leteckých snímků a možnosti mise Sentinel-2 4. ČESKÉ UŽIVATELSKÉ FÓRUM COPERNICUS 12. 13. 5. 2015 Tvorba NDVI z archivních leteckých snímků a možnosti mise Sentinel-2 Ing. Václav Šafář, VÚGTK, v.v.i., vaclav.safar@vugtk.cz BAREVNÉ SNÍMKOVÁNÍ ÚZEMÍ

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červenec 2016

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červenec 2016 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 16 476 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Zlín Z726, poznávací značky OK-DRC, na

Více

SOUTĚŽNÍCH LETŮ, LETECKÝCH VEŘEJNÝCH VYSTOUPENÍ A AKROBATICKÝCH LETŮ DLE NAŘÍZENÍ (EU) Č. 965/2012

SOUTĚŽNÍCH LETŮ, LETECKÝCH VEŘEJNÝCH VYSTOUPENÍ A AKROBATICKÝCH LETŮ DLE NAŘÍZENÍ (EU) Č. 965/2012 PROVÁDĚNÍ SOUTĚŽNÍCH LETŮ, LETECKÝCH VEŘEJNÝCH VYSTOUPENÍ A AKROBATICKÝCH LETŮ DLE NAŘÍZENÍ (EU) Č. 965/2012 ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ Verze 01 aktualizováno k 01.02.2017 Úvod Od 21. 4. 2017 se v České

Více

Principy GPS mapování

Principy GPS mapování Principy GPS mapování Irena Smolová GPS GPS = globální družicový navigační systém určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu, kdy se provádí měření Vývoj systému GPS původně

Více

k Bezpečnostnímu opatření Ministerstva dopravy odboru civilního letectví č. 2/2008

k Bezpečnostnímu opatření Ministerstva dopravy odboru civilního letectví č. 2/2008 Doplňující informace ÚCL k Bezpečnostnímu opatření Ministerstva dopravy odboru civilního letectví č. 2/2008 uveřejněnému jako AIC C 13/08 ze dne 22. května 2008 (První vydání ze dne 5. června 2008) Strana

Více

4. ročník Ceny děkana Fakulty dopravní. Letecký park Policie ČR

4. ročník Ceny děkana Fakulty dopravní. Letecký park Policie ČR 4. ročník Ceny děkana Fakulty dopravní Letecký park Policie ČR Jan Krhovský SŠ logistiky a chemie 1. Obsah 1. OBSAH... Chyba! Záložka není definována. 3. ÚVOD... 3 Letecké základny... 3 Činnost policejního

Více

DPZ Dálkový průzkum Země. Lukáš Kamp, KAM077

DPZ Dálkový průzkum Země. Lukáš Kamp, KAM077 DPZ Dálkový průzkum Země Lukáš Kamp, KAM077 Dálkový průzkum Země je věda i umění získávat užitečné informace o objektech, plochách či jevech prostřednictvím dat měřených na zařízeních, která s těmito zkoumanými

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla SAAB-SAFIR 91D poznávací značky OE-KSS na letišti Brno Tuřany 11.9.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla SAAB-SAFIR 91D poznávací značky OE-KSS na letišti Brno Tuřany 11.9. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 439/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla SAAB-SAFIR 91D poznávací

Více

Policejní letectvo při zrodu letecké záchranné služby

Policejní letectvo při zrodu letecké záchranné služby Policejní letectvo při zrodu letecké záchranné služby Vrtulníky policejního letectva, jejich posádky a další letecký personál byly před dvaceti pěti lety - 1. dubna 1987 - u zrodu a zahájení provozu sanitního

Více

NP Podyjí, etapa 2012 Kuda, František 2012 Dostupný z

NP Podyjí, etapa 2012 Kuda, František 2012 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 22.01.2017 Technická zpráva z Pozemního laserového skenování na lokalitě Ledové sluje, NP Podyjí, etapa 2012 Kuda,

Více

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte)

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte) STRANA 1 Datum odevzdání testu :. přezkušovaného:. PERIODICKÉ PŘEZKOUŠENÍ ZE ZNALOSTÍ LETOVÝCH A TECHNICKÝCH PŘÍRUČEK, TEORIE, METODIKY LÉTÁNÍ A LETECKÝCH PŘEDPISŮ PRO ROK 2018. Otázky jsou pro všechny

Více

ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99. Č.j.: 143/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99. Č.j.: 143/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 143/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku typu Nimbus 2 M, poznávací

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 7.12.2015 COM(2015) 613 final ANNEXES 1 to 10 PŘÍLOHY [ ] návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o společných pravidlech v oblasti civilního letectví a o zřízení Agentury

Více