Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "www.ric.cz www.ric.cz WWW.RIC.CZ www.ric.cz www.drclentilka.cz WWW.DRCLENTILKA.CZ www.drclentilka.cz www.drclentilka.cz www.rclanskroun."

Transkript

1 JSEM SPECIÁLNÍ PEDAGOG A PRACUJI S FILÍPKEM, KTERÉMU JE ŠEST LET Je to jemný a citlivý chlapec, ale v malém okamžiku se dokáže proměnit ve velkého rošťáka. Jeho kukadlům se nedá odolat. Když se mi zrovna podaří chytit jeho modrý pohled, pocítit vzájemné souznění ( Zřím Tě :o) ), je to ta největší odměna, které se mi dostává. Filípek nemluví. Proč asi? - říká si možná sám pro sebe. Kdo se má v toku tolika slov vyznat? A tak používáme obrázky. Ty potřebuje Filípek ke všem činnostem, které se během dne konají. A funguje to náramně! Přijde ke svému obrázkovému režimu, vezme obrázek znázorňující činnost třeba malování, zpívání, ale i toaletu a omývání rukou a po dokončení vhodí obrázek do košíčku: Tak hotovo!, pomyslí si: Tomu dobře rozumím!. Někdy se dostáváme do obtížných situací. Jak může autista vyjádřit, co sám chce, nebo co se mu nelíbí? Když nemluví? Obtížně. a končí to většinou pláčem, vztekem, cpanými oušky, nervózním pobíháním a nešťastným třepáním ručiček. Copak jste tak hloupí, že mi nerozumíte?.rozumíme, ale možná tak z poloviny, ze třetiny..a když ne? Jsou tu naštěstí věci, které ukonejší: hromada bramborové kaše: Kterou mám ze všeho na světě nejraději!, nebo náruč blízkého člověka: Nejraději mojí maminky. Když se tak mýšlím, přijde mi, že povídání s autistou je někde v místech nad hlavou, třeba tak, jako bublinky v komiksových knížkách. Jen, jak do těch bublinek vstoupit? Těžké téma v době, kdy si sdělujeme zprávy telefonem, em, internetem. Věříte, že se dá povídat očima? Dotekem? Jemným gestem? Pokud se člověk ztiší, najde v sobě tu schopnost, a pak už nepotřebujeme ke sdělování jen slova. Hodně štěstí, Filípku! místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

2 AHOJ, JMENUJI SE MARCUS A JSEM AUTISTA Je mi 6 let a moje rodiče to se mnou nemají lehké. Jsem málo komunikativní, ale domluvím se. Musí se mi říci dopředu denní plán, jinak jsem rozzloben a zlobím se a jsem výbušný kluk. Nerad navštěvuji povinné docházky k lékařům. Nerad jezdím na návštěvy k příbuzným. Moje nemoc se projevuje tím, že nerad zkouším nové věci. Mám rád pravidelnost ve všem, v jídelníčku, v oblékání, v cestách do školky, k lékařům a domů. Když je změna v mém denním režimu, tak mi rodiče musí říci dopředu, co se bude dít, nebo kam pojedeme autem. Mé oblíbené činnosti jsou:povídání a hry ve školce s tetami, které já mám rád, s mými kamarády ze třídy, které znám všechny jménem. Rád se najím, mám svá oblíbená jídla, kterým dávám přednost. Rád si nakupuji hračky, které se mi líbí. Doma si nejradši hraji na počítači, který mi koupili rodiče. V létě jezdím k babičce na prázdniny, protože má velký bazén a já jsem se v něm naučil sám plavat. AHOJ, JMENUJI SE JANA A JSEM MÁMA MARCUSE AHOJ, JMENUJI SE MARIÁN A JSEM OTEC MARCUSE Pár slov o našem synovi Marcuskovi. Marcusek trpí nemocí zvanou Autismus. Byla mu zjištěna až po 3 roku jeho života. Když mu byly 3 roky, tak změnil svoje chování k nám rodičům. Byl výbušný a vzteklý, sousedé si neustále stěžovali na jeho chování. Až po prohlídce u psychologického lékaře nám bylo řečeno, že je Autista. Dnes je Marcusovi už 6 let a každým rokem vidíme změny v jeho životě. Druhým rokem navštěvuje školku Lentilka, kterou si oblíbil a rád do ní dochází. Už ho pomalu připravujeme do školy, kterou bude navštěvovat už v září tohoto roku. Je nám líto, že není zdravý jako ostatní děti, ale oba ho moc milujeme. Marián, Jana místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Pavel Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

3 JSEM SPECIÁLNÍ PEDAGOG A PRACUJI S MATĚJEM, KTERÉMU JSOU ČTYŘI ROKY Jsem speciální pedagog, mnoho let se snažím vzdělávat a vychovávat děti s různým druhem postižení. Rok pracuji v předškolním řízení, kde je ve skupině dětí chlapeček s poruchou autistického spektra. Matýskovi jsou už čtyři roky. Ve třech letech, kdy jsme se poznali, se Maty nikomu nepodíval do očí, mluvil pouze sám pro sebe, zvláštní řečí. Lidé ho nejímali, dospělí, děti ani vlastní rodiče. Často plakal, něco uvnitř ho trápilo. Hledali jsme s rodiči, jak Matýskovi otevřít bránu do světa lidí. Cesta byla a ještě bude dlouhá a trnitá, ale úspěchy postupně přicházely a věřím, že budou přicházet dále. Prvním krokem v komunikaci, v navázání sociálního kontaktu s Matýskem, byla obyčejná hra na kuk, po kuknutí se nám podíval do očí. Při prolézání tunelu se na nás poprvé usmál. Říkanky, písničky a tanečky doprovázené hrou na tělo ho přivedly k prvnímu slůvku ve školce, zpíval tra, la, la. Při lechtání se smál na celé kolo a bral naše ruce k pokračování. Dnes Matýsek oslovuje maminku i tatínka, objímá je. Pokud něco potřebuje, vezme dospělého ruku a neverbálně vyžaduje vyřešení. Zpívá si oblíbené písničky. Uchopuje obrázky a prohlíží si je. S dětmi tančí v kruhu, ale i ve dvojici. Ve školce je nastavený pravidelný režim a řád, ten dal Matýskovi jistotu a pocit bezpečí. Na základě stručných jednoduchých pokynů se čal orientovat v dění kolem sebe a reagovat. Nastavením překážek je nucen sám navazovat sociální kontakt. Nechci vzkát, že pokud s Vámi dítě nekomunikuje, že ho máte lechtat a dělat na něj kuk. Chci říci, že cesta ke komunikaci a porozumění si s dětmi s poruchou autistického spektra může čít na velmi jednoduchých základech. Důležité je hledat tento čátek cesty ke komunikaci, porozumění si a vzájemného sdílení, u každého je jiný. Díky, že Mgr. se Miluše o to pokusíte. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem péči, Pavel Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

4 JMENUJI SE HONZÍK, JE MI PĚT LET A MÁM DĚTSKÝ AUTISMUS Vzkaz mě píše mamka, protože já tím neumím moc mluvit natož psát. Do 4 let jsem vůbec nemluvil, jenom jsem křičel a vztekal jsem se, měl jsem pocit, že mi nikdo nerozumí a já nerozuměl se ostatním. Často jsem nechápal, co se děje. Pak, ale mamka čala vyrábět a ukazovat mi takové obrázky, říkám jim piktoše a najednou jsem věděl, co se bude dít a co mi říká. A mohl jsem si říct, co chci. Nejradši mám piktoše s mlsotkami... Přestal jsem se vztekat a čal se víc smát. Mamka mě musela naučit ukazovat a dala mi šanci učit se od ostatních dětí ve školce, kam chodím. Napodobuji, co vidím. Nejraději ale mám svůj zážitkový deníček, kde jsou fotky s popisky míst, kde jsem byl a já si je s ní rád prohlížím. A taky mám moc rád videa, kde mám natočené, jak si mám hrát s hračkami. Teď už umím asi 300 slov a někdy zvládnu i krátké věty. Mamka říká, že jsem její opička, všechno co slyším, opakuji. Ještě toho spoustu neumím a cizí lidé na mě mluví moc rychle, pokládají mi divné otázky, kterým nerozumím, třeba jak se jmenuji a kolik mi je roků. Zlobím se, když nevím, co po mně chtějí, a někdy mám veliký strach, když nevím kam jdeme a co budeme dělat. Teď mě maminka učí říct, jak se cítím a už umím říct, když mě něco bolí, a nebo se bojím. Stává se mi, že na otázku odpovídám otázkou a slova někdy křičím moc nahlas nebo měním výšku hlasu. Mamka ale říká, že to nevadí, je moc ráda každé moje nové slovo a já jsem konečně šťastný, že se mi snaží rozumět. Dávám jí to pusinky a směji se na ni. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

5 JMENUJI SE ADAM, JE MI 11 LET A MÁM AUTISMUS Jsem takový obyčejný kluk: žluté vlasy, modré oči plné rošťáren, trošku bříško, moc rád se směju. Hlavně, když vymyslím nějakou legraci třeba, jak utéct ostatním po schodech, abych byl první. Nebo jak ťukat na ty dveře, co jsou schované v šatně. Vždycky, když se tam převlékáme, nedá mi to a už běžím k nim. To potom přiběhne moje paní asistentka Lenka a zlobí se: Adame! Necháš ty dveře! Máš už sundané boty? Nemám, ale co když je dveřmi něco, co je jímavé? Ve škole má ale všechno svůj řád. Každé ráno si prohlédnu svůj obrázkový režim, abych věděl, co mě ten den čeká. To je taková tabule, kde máme všichni nakreslené obrázky, třeba, že je učení nebo výtvarka, nebo že budeme zpívat. A když jsou všechny obrázky uklizené, máme hotovo a jdeme na oběd. A pak čekám, až přijede taťka, nasedneme s bráškou do auta a frčíme mamkou. Někdy ale máme místo učení něco úplně jiného. Třeba ve čtvrtek, to byl karneval. Najednou jsme vůbec nešli do třídy, ale všichni jsme se oblékli do nějakých cizích šatů, něco mi namalovali na nos a pak jsme šli do velké místnosti, kde byla spousta jiných dětí, které jsem vůbec neznal. A pak to čalo. Ve dveřích se objevila mamka! Co se stalo? To už jedeme domů? Vždyť mamka pro mě nejezdí. Kde je taťka? Tak jsem čal hledat, kde mám aktovku. Hurá, našel jsem ji! A ještě se musím převléknout. Ale mamka mi bere aktovku z ruky a říká: Adámku, ještě nejedeme, je karneval, pojď, půjdeme tancovat. A ozvala se hudba a kolem mě čali všichni dupat a křičet. To už bylo na mě moc. Vyběhl jsem na chodbu. No rozumíte tomu? místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

6 JMENUJI SE TOMÁŠ, JSOU MI TŘI ROKY A JSEM AUTISTA Jsem autista chodit, běhat, lézt a sedět na židli však umím stejně dobře jako ostatní kluci a holčičky ve školce, kam mě nedávno máma s tátou přivedli. Pro jistotu jsem si s sebou vl dvě autíčka. Nosím je totiž všude. Neměl jsem na ně ale čas. Ve školce byla spousta neznámých věcí a pak dvě cizí paní. Voněly stejně jako máma. To mám rád, proto si mě mohly pochovat. Ukály mně kostky a postavily komín. Zkusil jsem to s nimi. Hladily mne a dostal jsem lentilku - odměnu. Aha! Také chtěly, abych seděl u stolu. Všechny děti jedly, jenže já jím jen rohlíky a polévku. Měl jsem žízeň. Kde je má lahvička se šťávou? Pít z hrníčku? Nechci, neznám to! Tak obě ruce na hrnek a k puse, pomohla ta paní. Dokál jsem to. Zítra budu se stavět komíny, jíst a pít z hrníčku. Už vím kde, s kým a co budu dělat. Nemám strach, už to znám. JSEM HONZA, JE MI 18 LET A MÁM DĚTSKÝ AUTISMUS Nejraději bych mluvil od rána do večera. Ale ne o věcech, které jímají ostatní lidi, ale o tom, co baví mě. Kolik má kdo kytar, klavírů a harmonik, kdy budou Vánoce, kdy diskotéka a karneval. To mám rád. Taky tablet, ten mě baví. Hlavně různé zvuky - třeba když jede sanitka do nemocnice, nebo hasiči k ohni. Ale nemám rád zvuk sbíječky nebo motorové pily. Vždycky, když jdu na vycházku a uslyším tenhle zvuk, krývám si uši, protože mě to bolí. To kytara, to je jiná. Umím spoustu písniček, přijďte si je poslechnout. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

7 JSEM MAMKA 10 LETÉHO CHLAPCE MARKA, KTERÝ MÁ AUTISMUS A TĚŽKOU MENTÁLNÍ RETARDACI Nedávno jsem navštívila kamarádku, která má 2 letou zdravou holčičku. Holčička čmárala na papír silným černým fixem. Chtěla jsem, aby mi namalovala sluníčko a holčička při každém prvním tahu čala křičet ne, ne, ne, papír hodila a čala znovu. Zhruba po pátém nezdárném pokusu se slzičkami v očích křičí: Ne, ne, ne, sluníčko žluté Holčička dostala od maminky žlutý fix a spokojeně, s úsměvem jako to sluníčko, obrázek domalovala. Že toto znáte i u svých zdravých dětí? Jak běžné... Můj syn také někdy křičí, kouše se do ručičky a vrčí, ale protože neumí mluvit, neřekne nám, jaká má přání a co ho trápí. Nerozumí větám, které na něj mluvíme my, je to takový malý cizinec v našem velkém městě. Je jen na mně a na nás v jeho okolí, abychom na to přišli. Většinou pomocí metody pokus X omyl. Pokud jeho přáním neporozumíme a nepomůžeme mu, hrozí, že se ještě více stáhne do svého autistického světa. Proto jsme se rozhodli mluvit s ním pomocí fotografií. Marečkovi každé ráno složím ze známých fotografii Mára + naše auto + škola informaci, že je čas jet do školy. Tento větný proužek má po celou dobu cesty u sebe a ví, kam jedeme, což mu dává pocit jistoty a předcházíme tak špatnému porozumění situaci. On se neumí zeptat: Mami, kam jedeme? Máru také nově učíme metodou VOKS, jak si říci pomocí obrázků co si přeje, co prožívá. První úspěch nenechal na sebe dlouho čekat a Marek mi donesl fotku čokolády, čímž řekne, že má chuť na čokoládu. Skvělý čátek a já pevně věřím, že v budoucnu spolu povedeme jednoduchý dialog. Svým příběhem chci připomenout, že NE každé dítě, které křičí nebo se válí po zemi je nevychované a jeho rodič neschopný. Mějte prosím na paměti, že jsou mezi námi i děti s autismem, které mají díky těžkému postižení svoji komunikaci narušenou. Zdravé dítě nám sdělí, co prožívá. Můj syn s autismem to slovy říci neumí. Je závislý na nás, na lidech v jeho okolí, abychom ho naučili s námi mluvit Mgr. a nám Miluše rozumět místopředsedkyně - třeba pomocí obrázků. A Jiří to Skalický, se právě Ph.D. poslanec učí. ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Děkuji, v že nám Roman pomáháte Línek první kulturu svojí náměstek a tolerancí hejtmana péči, a Pavel nemáte Šotola zodpovědný radní předsudky, zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. maminka primátor města Dana Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

8 MÁME VE TŘÍDĚ SLUNÍČKO Každý den, když vůbec vyjde, se posadí na své výsluní a vedle ní paní asistentka, aby jí pomohla rozzářit dětský obličej. Na lavici vyrovnají hračky, skrze které se dívají na svět a na učení. Někdy se zdá, že Sluníčko všemu rozumí, ochotně pracuje, jindy jde mraky, schová se a usne Paprsky vědomostí občas ověnčí naši žákyni, jako tenké pavučiny, občas některá praskne, jiná se šmodrchá, některé i vydrží. Písmenka, číslice, slova, barvy se prolínají jako duha na obloze. Chvíli tam je a pak se se ztratí neznámo kam Vyjde se někdy? JSEM UČITELKA AUTISTICKÉHO CHLACE - RADEČKA Je v pohodě, když jedeme v jetých kolejích. Sebemenší změna ho však vykolejí a reaguje na ni křikem a agresivitou, protože ji nechápe. Snažím se ho sice vždy dopředu připravit, ale přesto, když nás potkáte například v autobuse, nemyslete si hned prosím, že mu někdo ubližuje, pokud křičí nebo okolo sebe tluče. To prostě jenom nechápe vzniklou situaci. Máme ho všichni moc rádi, i když je jiný, a on má rád nás, občas si však prostě sám se sebou neví rady. Ale proto jsme tu přece my, dospělí, abychom mu podali pomocnou ruku. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

9 JMENUJI SE KRISTÝNA, JE MI 19 LET A MÁM DĚTSKÝ AUTISMUS Když se mě někdo zeptá, co bych chtěla dělat, často říkám: BUBNOVAT. Mám totiž moc ráda muzikoterapii. To je taková místnost, kde jsou krásné bílé závěsy od shora až dolů, na stropě svítí barevná světýlka a hraje tam hudba, kterou znám. Paní učitelka na čátku připraví bubny, potom pustí hudbu a my kolem těch bubnů tančíme anebo na bubny hrajeme. A když jsme úplně unavení, lehneme si na měkký koberec a já se dívám na ta světýlka nad námi. Někdy jsou ale prázdniny. Nemám to slovo ráda. To potom znamená, že není škola a taky není bubnování. A já nevím, co mám dělat. Chodím sem tam po pokoji a každého, kdo jde kolem, se ptám: Do školy? Půjdeme do školy? JMENUJI SE MAREK, JE MI ŠEST LET A MÁM ASPERGERŮV SYNDROM V lednu jsem byl u zápisu do velké školy. Všechny úkoly jsem zvládl, myslím, dobře. Paní učitelku jsem slušně pozdravil, poznal všechny barvy i geometrické tvary, zpíval písničku a nakreslil panáčka, vím, kolik mi je let a znám i svou adresu. Dokonce umím i trochu číst a počítat až do sta, vyznám se v jízdních řádech a značkách aut. Paní učitelka mě pochválila, ale máma pak řekla, že to se mnou není lehké a že mě musejí držet na krátkém provaze. Tak tomuhle já nerozumím. Do školy jsem se těšil, ale už nevím, nechci být přiváný na provaze. Ptal jsem se na to doma táty, ten ví všechno. Vysvětlil mi, že to se jen tak říká, že to znamená, že potřebuji jasná pravidla. Řeknu vám, tahle legrace, vtip a hra se slovy, to je pro mě obtíž. Beru všechno vážně a už jsem si opravdu chtěl do školní brašny přibalit vedle penálu i krátký provaz. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

10 JMENUJI SE TÝNKA, JE MI 12 LET A MÁM PORUCHU AUTISTICKÉHO SPEKTRA Umím říct jen několik málo slov, ale mám svoji komunikační knížku plnou obrázků, ze které si vždycky vyberu, co Vám chci říct. Třeba že bych chtěla pustit Krtečka na videu. Toho o Vánocích, toho mám moc ráda. Anebo že chci něco dobrého, třeba kousek čokolády. Nebo že mám žízeň. Moc ráda taky češu vlásky. To si potom v knížce vyberu obrázek hřebenu a panenky a ukážu je paní asistentce Ditě nebo paní učitelce. A ony už vědí, otevřou skříň a já už se těším. Ve skříni mám totiž schovanou takovou krásnou panenku, která má vlasy blonďaté úplně jako já. Jen je má krásně dlouhé a já je pak můžu česat a česat. Vás už by jistě bolely ruce, ale mě ne, asi budu kadeřnice. JMENUJI SE VAŠEK, JSEM AUTISTA S TĚŽKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM A JE MI 14LET Když jsem čal chodit do školy, tak mi nikdo nerozuměl. Například během svačiny mi paní učitelky nedokály porozumět, co zrovna chci jíst. A tak jsem jim to dával najevo křikem, rozhazováním věcí kolem sebe i nadávkami. Po nějaké době paní učitelky poznaly metodu VOKS a od té doby se s nimi dokážu domluvit. Často se mi stává, že na mě lidé mluví, něco mi říkají, ale já jim nerozumím. Někdy se také bojím, většinou, když těch hlasů bývá víc, nebo když nevím, co mě čeká. Jsem rád, že rodiče a učitelé mi vše jednoduše vysvětlí a s nimi se ničeho nebojím. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

11 AHOJ, JMENUJI SE RUDÍK A JE MI DESET LET Trpím autismem. Bohužel, nemluvím, ale to neznamená, že nemám potřebu komunikovat s ostatními. K tomu, abych se domluvil, používám obrázky a fotky. Někdy mám problém v tom, že se mě lidé bojí a neví jak se mnou navát kontakt. Mám rád lidi, jen to neumím dát najevo, takovým způsobem na jaký jste zvyklí. Někdy mám potřebu křičet si nebo se jen nahlas smát. Stává se mi, že mám v sobě vnitřní napětí a musím ho nějakým způsobem ze sebe dostat. Udělám to tak, že si tleskám, běhám dokola nebo si křičím. Také mě to někdy nutí dát ruce do takové nepřirozené křeče. Nic mě nebolí, jen se potřebuji uvolnit. Byl bych rád, kdyby se mě lidé nebáli a nedívali se na opačnou stranu. Nemluvím, ale dokážu ostatní pozdravit máváním nebo podáním ruky. To, že nemluvím, ještě neznamená, že nevnímám, co se kolem mě děje. Mezi mé záliby patří plavání, jízda na kole a na koloběžce, také rád hraji počítačové hry a sleduji pohádky. Mezi mé oblíbené patří Auta, Hledá se Nemo a Medvědí bratři. Chodím do třetí třídy Speciální školy. Ve škole mám hodnou paní učitelku a kamarády. Také chodíme s mamkou do herny a na muzikoterapii. Doma mám kočku a morče, o které se starám. Měním jim vodu a morčátku chodím trhat trávu. Doufám, že až se někde potkáme, tak si nebudeme tak cizí. Mám sice svůj vlastní svět, ale chci žít i ten váš. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

12 JMENUJI SE TONÍK, JE MI 8 LET A MÁM ASPERGERŮV SYNDROM Když se mnou mluvíte, mluvte stručně, zřetelně a nepřidávejte si k tomu pohádky, pak ztrácím podstatu rozhovoru. Mnoha věcem nerozumím, co mi přesně chcete říct. Když odpovím jinak, než se ode mě očekává. Když se mi kvůli tomu čnete smát, hrozně mě to poníží, proto se nedivte, že odcházím a chci mlčet, protože někdy je lépe mlčet a nechat všechno plynout. JMENUJI SE JÁCHYM, JE MI 6 LET A MÁM ASPERGERŮV SYNDROM To, co bych chtěl říci, mě nejlépe napíše moje maminka. To, že jsem jiný, si uvědomuju čím dál víc. Pokud na mě mluvíte, budete se muset hodně snažit, abych Vás vnímal, a když už Vás uslyším, bude to jen na chvíli. Mám svůj svět, nejradši jsem sám s jedním člověkem, když je Vás víc, mám strach a stydím se. Normálně Vás nepozdravím, jen když budete něčím jímavý. (Třeba, když jste pán s vrtačkou). O svoje spolužáky se moc nestarám, mám rád starší děti, ty hrajou dobře fotbal. V poslední době se mi občas stává, že vůbec nepochopím, co mi říkáte. Nerad telefonuju, protože nikdy nevím, co mám říkat. Nezeptám se, jak se máš, co jsi dnes dělal, kde jsi byl. Když jsem naštvanej, klidně ublížím tomu, kdo je mi nejblíž a co mám po ruce, letí vzduchem. Pak nechci nikoho u sebe, musím se uklidnit, brečím a je mi smutno. Někdy si ani nepamatuju, co se stalo. Když je mi hodně špatně, jsem kluk, co kouše třeba mámu, kope ji vší silou, křičí a brečí a Vy nechápete, co se děje. Myslíte si, že jsem nevychovanej. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem Když v se Mgr. neznáme Miluše Roman a Línek promluvíš místopředsedkyně první náměstek na mě, hejtmana nejspíš ČR, ti PharmDr. neodpovím. zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem v Roman Línek první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

13 DOBRÝ DEN, JMENUJI SE JANA A PŘÁTELÍM SE S RODINOU, KTERÁ VYCHOVÁVÁ CHLAPCE S AUTISMEM S manželem Petrem máme dvě skvělé dcery Káťu a Viktorku. Neskutečně si vážíme toho, že jsou zdravé, protože všichni takové štěstí nemají. Jako naši přátelé Péťa a Tomáš. Jejich dcera Viktorka (inspirovala nás ve výběru jména) má cukrovku a syn Adámek je autista. Moc si jich vážíme, jak jako rodina drží pohromadě v situacích které, si nikdo nedokáže představit. V loni jsme jeli na dovolenou do Chorvatska. Obě rodiny se moc těšily. Nejen, že nám nepřálo počasí, ale i Adámek díky tomu že nebyl ve svém prostředí, dovolenou své rodině pěkně zpestřil. Nechtěl se koupat v moři, trval na procházkách po okolí. Takže o tom, že si jeho rodiče lehnou na pláži a užijí si moře, se jim mohlo jen zdát. Potom se Adámkovi přestalo líbit i na apartmánu a čal být vzteklý. Viktorka, která se celou dovolenou řídila tím, co chtěl její bratr, čala být nervózní a z horšila se jí cukrovka (hodnota glykemie). Potom jsem viděla Péťu brečící na pokoji, jak je v koncích. Z dovolené odjeli o 2 dny dříve. Když jsme se vrátili domů a Péťa přijela na návštěvu, byla to se ta stará usměvavá Péťa, která je připravená čelit tomu co jí osud nadělí. Přejeme hodně sil a držíme Vám pěsti. Jana a Petr PS: Nesmím pomenout napsat, že Péťa a Tom jsou skvělí rodiče a věnovali oběma dětem úplně vše. Adámek dělá velké pokroky a Viktorka je šikovná slečna. Mají obě své děti moc rádi. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

14 JMENUJI SE KEN, JE MI 14 LET A MÁM ASPERGERŮV SYNDROM Občas mamce říkám, že jsem se určitě narodil na jiné planetě, protože nerozumím tomu, proč po mně okolní svět a lidé chtějí, abych dělal nebo nedělal určité věci třeba nezíval nahlas ve škole v hodině nebo někomu podržel dveře a zlobí mě to. Když už je tlak okolí moc veliký, rozzlobím se tak, že bouchám dveřmi, hodně silně a nahlas dupu a křičím. Nemyslete si ale proto, že jsem zlobivý nebo nevychovaný, jen je toho na mě prostě moc. Pokud si najdete dost času a vysvětlíte mi logicky, proč mám něco udělat, pamatuji si to a už to vždycky udělám dobře. Při komunikaci se mnou ale raději nepoužívejte třeba ironii nebo metafory; nedokážu si představit, co tím myslíte, a nerozumím Vám. Je pro mě těžké, když mám přizpůsobit naučené návyky neočekávaným změnám, ale trénuji to. Jsem klidný a spokojený, když vím, kde budu a s kým budu, a proto se mamka s bratrem a babička s dědou snaží dodržovat pravidelný režim. Ve škole vedle mě sedí paní asistentka; nenapovídá mi, protože se učím dobře, ale pomáhá mi, když mě třeba nějaké zvuky nebo vůně ve škole čnou hodně rozrušovat. To pak jdu ze třídy ven, chodím tam a sem po chodbě, bručím si pro sebe, nebo si s paní asistentkou sedneme v malé místnosti vedle třídy a povídáme si o tom, co mě trápí. Chci být samostatný jako ostatní děti a i když si některé každodenní věci, jako je komunikace s cizími lidmi nebo jízda autobusem domů, musím natrénovat, učím se je rád. Protože mám problém s pochopením různých sociálních situací a nedokážu vždycky rozpoznat to, co lidé cítí, řeknu občas věci, které nejsou úplně vhodné. Nemyslím to ale zle, mějte proto se mnou trpělivost. Když si dáte tu práci a pochopíte a budete respektovat to, v čem jsem odlišný, budu Váš nejlepší a nejoddanější přítel, na kterého se budete moci vždycky spolehnout. místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana v Roman první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

15 AHOJ JMENUJI SE FILÍPEK, JE MI 6 LET A JSEM NÍZKOFUNKČNÍ AUTISTA Nerozumím mluvenému slovu ani nemluvím, ale dorozumím se obrázky. Mám moc rád zvířata, hlavně psi a koně. Na koni rád jezdím a mám kamaráda, labradorského retrievera. Mám moc rád svého staršího bratra, se kterým se lechtáme, snažím se ho napodobovat. Lechtání zbožňuji, moc se u toho nasměji. Taky mám rád míče a balony všeho druhu, často je nosím v ruce, uklidňuje mne to. Mám mlsný jazýček, jím jenom bramborovou kaši, ostatní jídlo mě moc nechutná. Žiji ve svém vlastním světě a snažím se o porozumění toho Vašeho. JMENUJI SE KAMIL A JE MI TŘINÁCT LET A MÁM STŘEDNĚ TĚŽKÝ AUTISMUS Hrál jsem hru na počítači a najednou stál někdo u mě a říkal: Vypni počítač! Jde se spát. Proč? Nechápal jsem, proč musím jít spát, proč mám vypnout počítač! A pak to přišlo... Po záchvatu vzteku a sebepoškozování, jsem se nepoznával, nerozuměl jsem ničemu, co se stalo a nevěděl jsem, co mám dělat. Až když jsem slyšel hlas mé maminky, vrátil jsem se zpátky... JSEM PEDAGOG A UČÍM JAKUBA, KTERÝ JE ATYPICKÝ AUTISTA A JE MU 19 LET Jakub se s námi dorozumívá prostřednictvím komunikační knížky. Než jsme však čali používat metodu VOKS, tak bylo těžké poznat, co nám Jakub chce sdělit. Výběr z obrázků se nedařil, protože vše trhal, házel, ničil. Byl často agresivní. A pak jako zázrakem zjistil, že se může jednoduše domluvit. místopředsedkyně A vše čalo fungovat. Komunikační Jiří Skalický, knížka Ph.D. poslanec sice musí být ČR, patron z linolea, třídy pro děti protože s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem hejtmana by místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem v jí DRC jinak Lentilka, roztrhal. Roman Línek Nyní první kulturu si náměstek dokáže a hejtmana říct péči, o vše, Pavel co Šotola potřebuje. zodpovědný zdravotnictví, Je to sociální naše péči Jana a zlatíčko neziskový Pernicová a náměstkyně každý hejtmana den se těšíme Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor na města jeho Pardubic, úsměv Mgr. Jakub a smích. kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

16 JSEM MAMINKA ADÁMKA, AUTISTY, KTERÉMU BUDE 6 LET Vždy jsem si myslela, že máme hodně kamarádů. Od té doby co se Adámek čal projevovat jinak, než zdravé děti. Dostal ve 3 letech diagnózu Dětský autismus (PAS). A z našich kamarádů se stali známí. Proč? Asi proto, že jsme jiní. Občas jsme se navštívili, jak u nás, tak i u nich doma. Nebylo to k ničemu, chytré rady, celkově nepochopení Adámka i nás. Musím říct, že i já jsem se změnila, co má Adámek autismus. Ale mám 3 kamarádky, které mají zdravé děti školkového věku. A ty mi zůstaly, i přes mé starosti a trápení. Vždy jsem se jim mohla svěřit, co mě trápí a co prožívám. Snažily se mi porozumět a pomoc. Do dnes se navštěvujeme u nás i u nich doma. Adámka berou takového, jaký je. Moc všem děkuji, kamarádství :-) Díky Adámkovýmu autismu, se setkávám s rodiči, kteří mají taky dítě s (PAS). Mezi nimi mám nové kamarády. Co nám Autismus dal: otevřel oči, řešíme všechno jinak, jsme doma jeden tým, máme radost z maličkostí, a kamarády máme jen ty, co to stojí! Děkuji věrným kamarádům, že před námi nevřeli dveře. JMENUJI SE RADEK, JSOU MI ČTYŘI ROKY A JSEM AUTISTA Do školky chodím rád. Každý den má svůj řád. Podle obrázků na tabuli hned ráno vím, co mám dělat teď a co bude potom. Nejvíc mě baví třídění předmětů podle velikosti, tvaru nebo barvy, znám už některé číslice a umím počítat do pěti. Také mě baví uklízení hraček, vím přesně, kam co patří. Pořádek mám rád. Když jsem unavený, odejdu se pohoupat nebo jen tak poležet v kuličkovém bazénu. Chci být sám. Je jasné, že si také rád hraju a chtěl bych se kamarádit. Zatím se Mgr. ale Miluše neumím místopředsedkyně s dětmi domluvit, nechci půjčovat Jiří Skalický, své Ph.D. hračky, poslanec čekat, až ČR, patron budu třídy na pro řadě, děti s autismem tomu ještě v Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana nerozumím. Jsem místopředsedkyně místopředsedkyně proto rád, že si společně Jiří Jiří s Skalický, Skalický, paní učitelkou Ph.D. poslanec Ph.D. poslanec hrajeme ČR, patron ČR, patron různé třídy pro děti s autismem třídy pro hry děti v autismem kruhu, v Roman Línek první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana držíme se ruce, Roman Línek zpíváme první náměstek nebo cvičíme. hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

17 JMENUJI SE ANDREA A PŘÁTELÍM SE S RODINOU, KTERÁ VYCHOVÁVÁ AUTISTICKÉHO CHLAPCE Se svou kamarádkou Péťou jsem se více sblížila poté, co se mi narodila první dcera, ona už měla ročního Adámka, často jsme se navštěvovaly, chodily na společné procházky. Děti nám povyrostly a Adámek byl trochu jiný, než naše Adélka. Vyžadoval stereotypy, na procházky chtěl jen na určitá místa, když se mu něco nelíbilo, seknul se a nedalo se s ním hnout, neměl rád místa, kde bylo hodně lidí. Někdy se stalo, že nechtěl jít na procházku ani s námi. Asi ve třech letech mu byl diagnostikován autismus. Pro Péťu to bylo tenkrát hrozné období a já nevěděla, jak ji pomoci. Snažila jsem se jí být alespoň oporou a kamarádkou, která je tu pro ni. Doufám, že to se mi daří pořád. Zažila jsem s ní chvíle, kdy to pro ni nebylo opravdu lehké, ale také vidím, jak hrozný kus práce sebou všichni mají. Adámkovi rodiče to nevzdali a čali bojovat. Adámek navštěvuje speciální školku, dělá ohromné pokroky, používá kartičky, díky kterým se společně domlouvají, je to veselý a moc šikovný kluk. Já přesně nevím, jaká slova mám používat, když si s ním povídám, ale přijde mi, že mi rozumí i bez toho, a že mě má rád, stejně tak, jako já jeho. Někdy nepoznám, jestli se zlobí nebo má radost, ale stačí pár minut a on mi to ukáže sám. I mé dcery mají Adámka rády a moc se těší, když k němu můžeme jít na návštěvu nebo když oni přijdou k nám. Péťa s Tomášem (rodiče) to opravdu nevzdávají a žijí svůj život tak, jak jim byl někde tam nahoře napsaný. Ale nepodlehli zoufalství a smutku, žijí tak, jak by jim někteří v uvozovkách mohli i závidět. Je to pár, který se snaží dát svým dětem maximum ze sebe, jsou sehraní a vědí, že to není jen na mámě nebo na tátovi, ale že se oba musí podílet na výchově svých dětí. Nesedí doma a nečekají na další den. S dětmi jezdí na společné výlety, na dovolenou k moři, na chatu s přáteli. Péťa mi kolikrát zvedne tak náladu, když mi vypráví jejich zážitky. Vím, že to není jednoduché, ale ona to povídá s takovou lehkostí a humorem, že se prostě musím smát a ona ví, že to myslím dobře. Jsou to rodiče a i Viktorka - sestřička, kteří mají ode mě velikánský obdiv a úctu. Moc jim fandím a věřím, že bude líp, i když to nebude lehké. Ráda bych Vám všem, kdo to čtete, řekla: Nevírejte dveře místopředsedkyně lidmi, kteří ČR, mají PharmDr. doma Jiří Skalický, autistu, Ph.D. ani poslanec nevíte, co ČR, patron všechno třídy pro se děti s od autismem nich v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem my hejtmana všichni Mgr. můžeme Miluše naučit! místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti autismem v Roman Línek první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana Mám primátor Vás města ráda Pardubic, mí Mgr. drazí Jakub Rychtecký přátelé! kulturu a kulturu náměstek Andrea primátora péči, Š. péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch.

18 JSEM MATKA DEVATENÁCTILETÉHO SYNA TOMÁŠE, KTERÝ TRPÍ DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU, JE MENTÁLNĚ RETARDOVANÝ A MÁ PORUCHU AUTISTICKÉHO SPEKTRA Tomova komunikace je velmi omezená, i když od dětství k dospělosti prodělala zásadní změny. Již od mala Tomáš velmi rád poslouchá hudbu. Představuje pro něho takovou jistotu v okolním chaotickém světě. Přes velké obtíže jsme se snažili mu v tomto jeho zájmu vycházet vstříc, aby se pokud možno bránilo agresivním projevům, sebepoškozování a agresi vůči okolí. Máme sebou období bezdrátových sluchátek a jejich nákladné opravy (Tomáš je prudce házel kamkoli), když nebyla hudba správná. Dále dobu diskmenů s taškou plnou CD, protože nikdy nebylo jasné, co zrovna bude potřeba. Tom volil hudbu tak, že pokud jsme to netrefili, následoval afekt trhání vlasů, bouchání hlavou do tvrdých předmětů a příšerný řev. Tento čas pokus omyl jsme nakonec přežili a během let si Tomáš čal jednotlivá alba svým vlastním způsobem pojmenovávat. Postupně jsem se snažila (občas spíš zoufale) rozluštit jeho velmi zvláštní pojmenování. Někdy vybral jedno nebo dvě slova z některé písně, přičemž většinou to znělo zkomoleně. Z některého alba zpíval kousek úvodní melodie. Pro ostatní členy rodiny jsem musela sepsat takový speciální překladový slovník, aby se s Tomem domluvili na hudbě, když nejsem doma. Záchranou pro nás byl nástup MP3 přehrávačů, kam se vejde většina Tomovy hudby a nebere to téměř žádné místo. Velkou výhodou také bylo, že se Tomáš naučil sám vyndávat a nasazovat sluchátka zpět do uší. V okamžiku, kdy určitý kousek písně poslouchat nechce, neřeší to již agresivně jako dříve, což znamenalo prudké fackování se přes ucho ve snaze přehlušit ten nepříjemný zvuk, ale prostě si vyndá sluchátka z uší. Během těžkého období, v němž jsem na procházkách řešila bleskově vzniklý afekt, kdy si Tomík velmi silně fackoval ucho, střídavě tloukl hlavou do trubek od kočárku a příšerně řval, třeba dvacet minut, a já si v tu chvíli přála jen, aby nás nikdo neviděl, jsem si častokrát říkávala: Proč nemůžeme chodit kanálem? Dnes už je Tomáš dospělý, během několika posledních let se naučil správně používat odpovědi na otázky ANO/NE, což nám obrovsky pomáhá při komunikaci. Nemůžu říct, že by se agresivita úplně vytratila, ale ve srovnání s tím, co jsme prožili, je momentálně situace Mgr. velmi Miluše dobrá. místopředsedkyně Na závěr ještě posílám vzkaz Jiří od Skalický, Toma. Ph.D. Posledních poslanec pár ČR, dnů patron třídy nám pro několikrát děti s autismem během v Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana dne řekne: NEBOJTE místopředsedkyně místopředsedkyně SE. Řekne ČR, ČR, to PharmDr. PharmDr. naprosto Jiří Skalický, Jiří Skalický, čistě, Ph.D. Ph.D. krásně poslanec poslanec a s velkým ČR, patron třídy pro děti s autismem ČR, patron třídy přesvědčením. pro děti autismem v Roman Línek první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana Takže se nebojte, Roman Línek až třeba první náměstek uvidíte hejtmana na ulici někoho, zodpovědný kdo se zdravotnictví, bude chovat Jana jinak, Pernicová bude náměstkyně agresivní hejtmana primátor města Pardubic, Mgr. Jakub kulturu náměstek primátora péči, péči, zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sociální péči sociální péči a neziskový neziskový kulturu ruch. vůči primátor sobě města nebo Pardubic, okolí Mgr. Jakub v oné Rychtecký chvíli náměstek se prostě primátora zodpovědný neumí a ani sociální nemůže politiku, zdravotnictví, chovat normálně sport, kulturu a cestovní ruch. primátor města Pardubic, Mgr. Jakub Rychtecký náměstek primátora zodpovědný sociální politiku, zdravotnictví, sport, kulturu cestovní ruch. Děkuji pochopení a spolupráci.

19 JSEM MAMINKA DEVÍTILETÉ SÁRKY, KTERÁ MÁ ASPERGERŮV SYNDROM Je to hrozně šikovná slečna s výbornou, vzhledem ke svému věku, nadprůměrnou slovní zásobou. Začala číst již ve třech letech. Používá některá slova, která jsou vzhledem k věku neobvyklá, až profesorská. I přesto, nechápe význam některých, pro mě, jednoduchých slov. Má potíže udržet v hlavě delší čas větu, vyslovenou druhou osobou. Delším časem je myšleno, že než přejde z dětského pokoje do kuchyně, pomene cíl své cesty. Proto většinu proseb, úkolů, není schopna dotáhnout dokonce. Obtíže ji činí rozlišit, zda myslíte některé své věty ironicky nebo z legrace. Když tomu nerozumí, většinou se naštve, protože je bezradná a v situaci nejistá. Pamatuji si, že kolem třetího roku nebyla schopna rozlišit z výrazu mé tváře, jestli se na ni zlobím a pokládala mi otázku: Maminko, ty přemýšlíš? Pravděpodobně byl můj výraz v obličeji podobný. Poprosila jsem Sárku, jestli by napsala několik konkrétních vět, o tom, jak vnímá svoji komunikaci a co by ji od Vás pomohlo. Napsala několik vět. Text jsem po ní chtěla trochu více zkonkretizovat, protože se mi zdál dost obecný (třeba co je přesně těžké komunikovat ), některým větám jsem ani já neporozuměla. Když jsem je však čala opravovat tak, aby to pro Vás bylo jasné a čitelné, říkala, že je to už můj text a nikoliv text Sárky. Byla na mě naštvaná, protože jsem po ní chtěla, aby něco napsala, a pak jsem to celé předělala. Samozřejmě v dobré víře, abych Vám svět Aspergerova syndromu co nejvíce přiblížila. Nakonec mi řekla, že nic už psát nebude, a ať žádný vzkaz neposílám. Chápala jsem to. Zničila jsem její snahu a chtěla jsem to pro Vás předělat k obrazu svému. Abych mohla vzkaz vůbec světu poslat, rozhodla jsem se nakonec, že ponechám doslovný vzkaz Sárky pro Vás. Je potřeba v něm hodně hledat, hodně se snažit pochopit a nepochopené zkrátka přijmout.o tom všem je komunikace ve světě Aspergerova syndromu..a pro ty, co chtějí vědět více, možná stojí to, si přečíst i nějakou knihu o syndromu pana Aspergera. Můj vzkaz Sárce: Milá Sárinko, zkus, prosím, něco napsat lidem jako svůj vzkaz. Mělo by se to týkat komunikace nebo neporozumění. Také to může být o tom, jak by se měli lidé kolem chovat, aby to pro Tebe bylo přijatelné a pochopitelné. Nebo třeba jaká úskalí, potíže může přinést to, když něco nepochopíš, či něčemu neporozumíš Děkuji mamka Odpověď Mgr. Sárky: Miluše místopředsedkyně Jiří Skalický, Ph.D. poslanec ČR, patron třídy pro děti s autismem v Mgr. Miluše Roman Línek místopředsedkyně první náměstek hejtmana zodpovědný Jiří Skalický, Ph.D. zdravotnictví, poslanec Jana Pernicová ČR, patron třídy náměstkyně pro děti s autismem Jmenuji hejtmana Mgr. se Miluše Sári a je mi místopředsedkyně 9 let. Mám Aspergerův syndrom. Jiří Skalický, Je pro Ph.D. mě poslanec občas těžké ČR, komunikovat patron třídy pro děti autismem s jinými v Roman Línek první kulturu náměstek a hejtmana péči, Pavel Šotola zodpovědný zdravotnictví, sociální péči Jana a neziskový Pernicová náměstkyně hejtmana lidmi Roman Línek první náměstek hejtmana zodpovědný zdravotnictví, Jana Pernicová náměstkyně hejtmana a ne všichni primátor města Pardubic, mě pochopí. Mgr. Jakub Rychtecký kulturu Mám a kulturu ráda, když náměstek primátora péči, mi péči, zodpovědný Pavel někdo Šotola věnuje sociální pozornost politiku, zdravotnictví, sociální a hraje péči sociální péči a neziskový si se neziskový mnou. kulturu Někteří ruch. lidé mi nerozumí primátor města a Pardubic, moje Mgr. city Jakub zvenku Rychtecký moc náměstek neprojevuju. primátora zodpovědný Takovým sociální dětem politiku, je zdravotnictví, dobré se snažit sport, kulturu porozumět a cestovní ruch. a já se vždy primátor snažím města pomoct Pardubic, Mgr. jim, Jakub aby Rychtecký mě lépe náměstek pochopili. primátora To zodpovědný by ode mě sociální bylo politiku, vše. zdravotnictví, Snažte se této sport, kulturu poruše cestovní porozumět. ruch.

www.ric.cz www.ric.cz WWW.RIC.CZ www.ric.cz www.drclentilka.cz WWW.DRCLENTILKA.CZ www.drclentilka.cz www.drclentilka.cz www.rclanskroun.

www.ric.cz www.ric.cz WWW.RIC.CZ www.ric.cz www.drclentilka.cz WWW.DRCLENTILKA.CZ www.drclentilka.cz www.drclentilka.cz www.rclanskroun. JSEM SPECIÁLNÍ PEDAGOG A PRACUJI S FILÍPKEM, KTERÉMU JE ŠEST LET Je to jemný a citlivý chlapec, ale v malém okamžiku se dokáže proměnit ve velkého rošťáka. Jeho kukadlům se nedá odolat. Když se mi zrovna

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

I. Metodika práce s klientem poruchou autistického spektra (PAS)

I. Metodika práce s klientem poruchou autistického spektra (PAS) I. Metodika práce s klientem poruchou autistického spektra (PAS) Zkusme se cítit, jako náš klient (žák, dítě, student, kamarád, nebo třeba jen známý) s autismem, s poruchou autistického spektra, či jen

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Kamila a Petr Kopsovi. Jak se krotí tygr. Knížka pro děti, rodiče i pedagogy

Kamila a Petr Kopsovi. Jak se krotí tygr. Knížka pro děti, rodiče i pedagogy Kamila a Petr Kopsovi Jak se krotí tygr Knížka pro děti, rodiče i pedagogy Edika Brno 2015 KDYŽ CHCI ZKROTIT TYGRA, MUSÍM HO NEJPRVE POZNAT Krotitel tygrů Chci se stát kvalifikovaným krotitelem tygrů!

Více

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče Maminka: Zuzanko, jsi celý den zavřená v pokojíčku. Co tu pořád děláš? Zuzanka: Mám tady králíčka Mrkvičku. Podívej, mami! Maminka: Aha, tak až si vyhraješ,

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I.

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I. 1. Jméno 1 Václav Procházka jméno příjmení 1. VYBERTE JENOM JMÉNA. mapa Antonín moře Jan sprcha Jaroslav stůl Vladimír vana Blanka 1 2. JAK SE JMENUJE AUTOR TOHOTO TEXTU. Dobrý den, jmenuji se Robert Kouba,

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA TŘÍDA 1. Odpovídalo 14 žáků. ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné VZTAH KE ŠKOLE

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje rodina Jméno a příjmení: Michaela Želichovská Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Roman Kotlář ml. Datum odevzdání: 23.

Více

Střeštěnov a jeho obyvatelé

Střeštěnov a jeho obyvatelé Střeštěnov a jeho obyvatelé Město Střěštěnov Střeštěnov je malé městečko ležící na severu Čech. Město je to plnohodnotné. Vše co potřebujete k žití a bytí tu naleznete. Uprostřed města je náměstí s historickou

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37 A l b a t r o s Alena Čálková Borůvky na prodej Alena Čálková i l u s t r o v a l a a n n a m a s t n í k o v á Borůvky na prodej A l b a t r o s Alena Čálková, 2015 Illustrations Anna Mastníková, 2015

Více

Tabulka č. 1: Porovnání symptomů narušené komunikační schopnosti s praxí

Tabulka č. 1: Porovnání symptomů narušené komunikační schopnosti s praxí PŘÍLOHY Příloha č. 1 Tabulka č. 1: Porovnání symptomů narušené komunikační schopnosti s praxí Symptom / Děti Michal Patrik Jiří Tomáš Jan Marián Nerovnoměrný vývoj celé osobnosti x x x x x x Dyslálie x

Více

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků)

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Další cizí jazyk Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) 6. 9. ročník 3 hodiny týdně třídy, jazykové

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne PŘÍLOHA č. 1 DOTAZNÍK PRO ŽÁKY Název školy: Třída: Jsem: chlapec - dívka 1. Co podle tebe znamená výraz šikana? a) opakované posmívání a zesměšňování b) bití c) braní a poškozování věcí d) vymáhání věcí

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda A bod na bříšku palce B tah po ukazováčku od bříška prstu k dlani C bod na zápěstí D tah po prostředníčku od bříška prstu k dlani E bod na bříšku ukazováčku F současné

Více

Poskytovatel: Sdružení rodičů a přátel Střediska DAR z.ú.

Poskytovatel: Sdružení rodičů a přátel Střediska DAR z.ú. DOHODA O INDIVIDUÁLNÍM PLÁNU ODLEHČOVACÍ SLUŽBY Poskytovatel: Alžírská 647/1, 160 00 Praha 6 Tel.: 235 362 726 a rodič dítěte: klíčový pracovník: osobní cíl rodiče: Jméno dítěte: Datum narození: Telefon

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Speciální pedagogika - psychopedie

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Speciální pedagogika - psychopedie VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 7, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 25.2. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

CLIL - DOTAZNÍK PRO RODIČE

CLIL - DOTAZNÍK PRO RODIČE CLIL - DOTAZNÍK PRO RODIČE Jméno žáka: 1. Má vaše dítě další sourozence? Kolik jim je let? 2. Jakou školku vaše dítě navštěvuje? 3. Jak se vaše dítě projevuje ve skupině vrstevníků (např. drží se spíše

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

OBRÁZKOVÝ SLOVNÍK SOCIÁLNÍCH SITUACÍ PRO DĚTI NEJEN S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA ROMANA STRAUSSOVÁ MONIKA KNOTKOVÁ IVANA MÁTLOVÁ

OBRÁZKOVÝ SLOVNÍK SOCIÁLNÍCH SITUACÍ PRO DĚTI NEJEN S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA ROMANA STRAUSSOVÁ MONIKA KNOTKOVÁ IVANA MÁTLOVÁ OBRÁZKOVÝ ROMANA STRAUSSOVÁ MONIKA KNOTKOVÁ IVANA MÁTLOVÁ Ilustrace: IVA ROŠTÁROVÁ SLOVNÍK SOCIÁLNÍCH SITUACÍ PRO DĚTI NEJEN S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA Tento obrázkový slovník byl připraven pro děti

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU.

PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU. Mobilní hospic Ondrášek Lidem, kteří se rozhodli postarat se o svého blízkého, nevyléčitelně nemocného, doma. PEČUJETE? POJĎTE NA KÁVU. Ahoj Lenko, slyšela jsem, že máte v domácím opatrování vážně nemocnou

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor.

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. 1. Máte rád svoje povolání? Proč? - pro svoji pestrost a i určitou volnost volby pořadí této práce - možnosti tvůrčí práce - a pod. 2. Jak dlouho děláte

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 63 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 15.12.2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Následující otázky se týkají elektronických médií a přístrojů, jako jsou stolní počítače, přenosné počítače, elektronické diáře, chytré telefony,

Následující otázky se týkají elektronických médií a přístrojů, jako jsou stolní počítače, přenosné počítače, elektronické diáře, chytré telefony, Následující otázky se týkají elektronických médií a přístrojů, jako jsou stolní počítače, přenosné počítače, elektronické diáře, chytré telefony, dotykové tablety, mobilní telefony bez připojení k internetu,

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová,

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Hanka Šinkorová co už to umí, mohou sami do časopisu přispívat.

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU

PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? DOBRÁ PAMĚŤ ZÁKLAD ÚSPĚCHU PROČ TRÉNOVAT PAMĚŤ? Lidé, kteří si zapamatují celý balíček karet za dvě minuty nebo si uloží do paměti dvě stě cizích slovíček za pět minut, nemusí mít fotografickou paměť. Oni pouze znají paměťové techniky

Více

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti Komentář k článku 19: Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti 1 2 Komentář k článku 19: Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta. Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta. Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů The specifics of adolescence of the children with Down syndrome

Více

Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem

Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem Pracovní listy upravil a navrhl Jindřich Racek a kol. Obrázky

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

ELIŠČINA KOUZELNÁ HŮLKA

ELIŠČINA KOUZELNÁ HŮLKA Pavla Kovaříková ROZHLEDNA ELIŠČINA KOUZELNÁ HŮLKA AHOJ DĚTI, jmenuju se Eliška, je mi šest let a příští rok půjdu do první třídy. Budu se tam učit písmenka, která se čtou rukama. Že jste o nich ještě

Více

Školní zralost. Vážení rodiče,

Školní zralost. Vážení rodiče, Školní zralost Vážení rodiče, dítě vstupující do prvního ročníku základní školy by mělo být pro školu zralé a připravené, aby bez velkých potíží a trápení zvládlo její nároky a zátěž. Posouzení školní

Více

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj Péče bez překážek, z. s. Praha 2019 JIHOMORAVSKÝ KRAJ 3483 2 příjemců příspěvku

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Pomáhat lidem s postižením je normální.

Pomáhat lidem s postižením je normální. HELP KLUB, sdružení rodičů a přátel dětí s postižením Pomáhat lidem s postižením je normální. 2014 S úsměvem jde. Jestli jde, nebo jede, o to nejde. Tady jde o úsměv. Pokud budete mít náš kalendář ve své

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2012

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2012 ANIMA VIVA o. s. 1/14 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2012 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Cílem dotazníkového

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Klima školy - Dotazník pro rodiče žáků

Klima školy - Dotazník pro rodiče žáků 27. 07. 2014 19:47:43 Statistika respondentů 448 442 2 4 Počet návštěv Počet dokončených Počet nedokončených Pouze zobrazení 98,66% Celková úspěšnost Historie návštěv (21. 05. 2014-01. 07. 2014) Počet

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto.

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto. Drazí přátelé! Vážená ARCHO!! Jsem tomu velmi ráda, že my, resp. naše služba, máme tak skvělé přátele v Čechách! Jsme ohromně vděčni za vaše modlitby, za vaši pomoc pro nás! Naše děti jsou oblečeny, obuty,

Více

Doporučujeme vyhnout se komunikaci, která je: příliš složitá nepoužívejte dlouhé, komplikované věty

Doporučujeme vyhnout se komunikaci, která je: příliš složitá nepoužívejte dlouhé, komplikované věty PŘÍRUČKA PRO SNADNĚJŠÍ POROZUMĚNÍ S CIZINCEM Tato příručka vznikla s cílem usnadnit komunikaci mezi Vámi a cizincem. Konkrétními ukázkami komunikace s cizincem se snažíme předejít zbytečným neporozuměním.

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více