Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb:"

Transkript

1 Technologie Marushka Základním konceptem technologie Marushka je použití jádra, které poskytuje přístup a jednotnou grafickou prezentaci geografických dat. Jádro je vyvíjeno na komponentním objektovém principu, neexistuje omezení z hlediska možné integrace do dalších aplikací (.NET), které vyžadují zpracování/nahlížení do geograficky vztažených dat. Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb: Přístup k datovým skladům s geograficky vztaženými informacemi, jsou podporovány datové sklady těchto typů: Výstupní souborové vektorové formáty: SHP, DGN V7, DGN V8, WKB, DXF, GML Rastrové formáty: TIFF, Geo TIFF, JPG/TIFF, JPG200, ECW, BMP. RDBMS ORACLE, MS SQL Server a MySQL ve formátu WKB (Open GIS Consortium). ORACLE Spatial. MS SQL Server Spatial Extension. WMS a vyšší. WFS 1 a vyšší. Uživatelsky definované datové sklady, stačí aby byly dědicem systémového datového skladu s implementací prostorových metod. Umožnění použití dalších typů datových skladů formou zásuvných modulů (plug-in dll.net) se systém neomezuje na předem definovanou sadu podporovaných datových skladů, implementace nového typu prostorového datového skladu je díky použité objektové technologii snadná. Podpora dotazů na datové sklady: Efektivní prostorové dotazy na všechny prostorové datové sklady a komprimovaný přenos prostorových dat. Lokalizační dotazy nad prostorovými daty. Informační dotazy. Podpora dokumentových dat. Projektově / uživatelsky definované dotazy formou zásuvných modulů, typy dotazů jsou neomezené díky možnosti využití zásuvných modulů. Podpora kartografických projekcí a jejich transformací. V globálním světě jsou prostorvá data poskytovaná v různých projekcích/jednotkách, jádro systému umožňuje práci resp. publikaci s kompozicí takto heterogenních prostorových dat. Grafická prezentace prostorových dat, jednotný kreslící stroj pro pořizování prostorových dat, jejich prezentaci a administraci projektu. Geometrické služby. Jádro systému poskytuje bohatou sadu geometrických funkcí, od primitivních (posun, rotace, konstrukční úlohy) po pokročilé (množinové operace nad prostorovými daty podle specifikací OGC, obalové zóny). Lineární filtrace rastrových dat. Topologické služby. Vytváření topologických vztahů na základě geometrie objektů, konektivita hrana hrana, hrana uzel, nalezení kritické cesty, trasování grafu. Aktivní přístup do datových skladů, jejich aktualizace.

2 Transakční podpora databázových datových skladů. Konverze geometrických formátů, export do obecně použitelných formátů (vektorové PDF, DGN, PNG, BMP). Autorizace přístupu k prostorovým datům. Zrcadlení databázových prostorových informací fo file-cash a on line údržba file-cash. Tato vlastnost řádově zrychluje odezvy aplikačního serveru ve webovém prostředí a používá se zejména pro řešení, která vyžadují vyřizování extrémního počtu konkurentních dotazů. Zvětšením počtu file-cash lze potom řešení snadno škálovat pro různé typy zátěží. Na jednotném jádru jsou založeny v současné době tyto aplikace: Silný klient MarushkaDesign je vizuální administrativní nástroj pro vytváření konfiguračního projektu pro server Marushka. Projektem se rozumí kolekce různých datových skladů, dotazů, symbolů a jejich nastavení. MarshkaDesign nabízí pohodlnou a intuitivní konfiguraci všech zmíněných položek projektu a dále nabízí plnou sadu funkcí pro transformaci, editaci, popřípadě tvorbu geografických vztažených dat. Aplikační server GS FrameWork Web Services vzdálené připojení pro silného/publikačního klienta ke vzdálenému (WAN) datovému skladu/projektu prostřednictvím aplikačního serveru. Publikační server Marushka je výkonný aplikační server V kombinaci s HTML klientem (webovým prohlížečem) slouží k poskytování geografických dat a služeb v prostředí internetu. Publikační server poskytuje data také prostřednictvím webových služeb OGC standardu a to WMS, WFS, nebo webové služby v prostředí platformy.net (SOAP). Mezi přednosti HTML klienta patří jeho běhové prostředí a to je běžný webový prohlížeč jako je např. Internet Explorer, FireFox a další. HTML klient tedy ke svému běhu nepotřebuje žádnou další instalaci. MarushkaDeskTop je desktop aplikace, pro obousměrnou komunikaci mezi HTML klientem Marushka a aplikacemi třetích stran. Aplikace zobrazí HTML klienta a pomoci lokálních webových služeb, popřípadě pomocí.net Remotingu a zprostředkuje přístup k API HTML aplikace.

3 Základní architektury V následujícím textu jsou uvedeny základní typy softwarových architektur pro údržbu / administraci / publikaci geograficky vztažených dat realizovatelné technologií Marushka. Jsou uvedeny pouze základní možnosti, další architektury mohou vznikat jejich kombinací. K popisu jednotlivých architektur budeme používat v diagramech modulů jednoduchou symboliku. Elipsy představují spustitelné moduly (exe, dll), v případě, že se překrývají, znamená to, že aplikace používá sestavení (assembly) z více modulů. Spojnice mezi datovým skladem a modulem označuje datové připojení (LAN, WAN), jehož typ je označen textem v trojúhelníku. Projektem se rozumí XML dokument s konfigurací datových skladů, na modul je vždy napojen v rámci LAN. Jeden datový sklad může být přistupován z více projektů, podle typu požadovaných služeb.

4 Architektura přímého přístupu, klient/server. Tato architektura se používá v případě aktivní práce s daty, jejichž objem vyžaduje rychlé připojení k aktivním datovým skladům. Jedná se zejména o příjem, validaci a import dat do datového skladu. V častých případech se používá také pro vytváření / administraci publikačních projektů. Uživatel má přístup prostřednictvím LAN do všech aktivních datových skladů, k pasivním datovým zdrojům (např. WMS) můžeme přistupovat pomocí WAN. Lze ji popsat následujícími diagramy modulů: Architektura publikace Je případ, kdy mapovou kompozici publikujeme prostřednictvím internetu. K takové publikaci slouží aplikační server Marushka. K publikaci slouží projekt vytvořený předešlou architekturou respektive aplikací MarushkaDesign. Publikační architekturu znázorňuje následující diagram modulů:

5 Architektura vzdáleného připojení Tato architektura se využívá tam, kde projekt vyžaduje aktivní připojení k datovému skladu (aktualizace), ale tento datový sklad není přístupný prostřednictvím lokální datové sítě (LAN). Datové přenosy jsou optimalizovány pro sítě menších kapacit. Architektura vzdálené administrace Tento typ architektury projektu se používá v případě, když administrátor projektu nemá přímý přistup (LAN) k prostředku, na němž je umístěn publikační server/projekt. Typický příklad je Web hosting, kdy je poskytován datový sklad (databáze, WMS..), ale nikoli podpora projektu. Architektura podporuje možnost vzdálené konfigurace projektu.

6 Architektura propojení projektů s aplikacemi třetích stran Tento typ architektury znamená možnost použití GIS projektů a jejich možností (lokalizace, dotazy) pro jiné aplikace. Její podstatou je webový prohlížeč, který lze ovládat prostřednictvím lokálních webových služeb (protokolem SOAP). Tuto funkcionalitu poskytuje aplikace MarushkaDesktop. SOAP rozhraní je veřejné a tím poskytuje API i pro třetí strany (datové propojení v diagramu modulů z aplikace MarushkaDesktop označuje řízení aplikace na stejném počítači).

7 Architektura zrcadleného datového skladu Tato architektura se používá v případě, že prostorová informace je udržována v databázovém datovém skladu. Prostřednictvím silného klienta je v tomto skladu aktualizována. Požadavky na publikaci jsou však natolik extrémní, že je databázový stroj není schopen vyřešit. Proto jsou prostorové informace zrcadleny on-line do souborových datových skladů, které mají řádově rychlejší odezvy a architektura je taj schopná řešit extrémní zátěž způsobenou mnoha konkurentními požadavky. I velké projekty (více než 10 7 prostorových objektů) lze nakonfigurovat tak, že zrcadlení probíhá v řádu sekund. V diagramu je všechno připojení, pokud není označeno jinak, typu LAN.

Mapový server Marushka. Technický profil

Mapový server Marushka. Technický profil Technický profil Úvodní informace Mapový aplikační server Marushka představuje novou generaci prostředků pro publikaci a využívání dat GIS v prostředí Internetu a intranetu. Je postaven na komponentové

Více

MAPOVÝ SERVER MARUSHKA

MAPOVÝ SERVER MARUSHKA MAPOVÝ SERVER MARUSHKA RNDr. Milan Drášil, CSc. GEOVAP, spol. s r. o. Úvodem - suroviny, požadavky a služby Do baru vstoupí host, pozdraví barmana, a po krátkém zhlédnutí nápojového lístku vyřkne objednávku:

Více

Desktopový GIS a Grafický editor. Technický profil

Desktopový GIS a Grafický editor. Technický profil Desktopový GIS a Grafický editor Technický profil Úvodní informace GeoStore V6 je moderní GIS systém vyvinutý v technologii Microsoft.NET. Spojuje v sobě nejdůležitější funkce pro tvorbu, aktualizaci a

Více

GeoHosting. Martin Vlk. (vypusťte svoje data do světa) Help forest s.r.o. člen skupiny WirelessInfo 2008

GeoHosting. Martin Vlk. (vypusťte svoje data do světa) Help forest s.r.o. člen skupiny WirelessInfo 2008 GeoHosting (vypusťte svoje data do světa) Martin Vlk Help forest s.r.o. člen skupiny WirelessInfo 2008 Využívání geografických dat Jak můžeme pracovat s geografickými daty? Práce s vlastními geografickými

Více

Geografické informační systémy ArcGIS Pavel Juška (jus011) 4. března 2010, Ostrava

Geografické informační systémy ArcGIS Pavel Juška (jus011) 4. března 2010, Ostrava Geografické informační systémy ArcGIS Pavel Juška (jus011) 4. března 2010, Ostrava Charakterisitka ArcGIS Geografický informační systém. Integruje mnoho součástí v jednom systému. Integrované sady aplikací

Více

GIS a nemapové služby

GIS a nemapové služby GIS a nemapové služby Radek Kuttelwascher ARCDATA PRAHA, s.r.o. GIS služby lze využít t z různých r klientů PopFly.NET Java Virtual Earth Yahoo Pipes JavaScript SAP Google Maps Flex/Flash Microsoft Silverlight

Více

HRUBÝ NÁVRH SYSTÉM NA KONTROLU STAVU POHYBOVÝCH PLOCH LETIŠŤ V ČESKÉ REPUBLICE PRO PŘIPRAVOVANOU AGENDU ÚCL (etapa I)

HRUBÝ NÁVRH SYSTÉM NA KONTROLU STAVU POHYBOVÝCH PLOCH LETIŠŤ V ČESKÉ REPUBLICE PRO PŘIPRAVOVANOU AGENDU ÚCL (etapa I) HRUBÝ NÁVRH SYSTÉM NA KONTROLU STAVU POHYBOVÝCH PLOCH LETIŠŤ V ČESKÉ REPUBLICE PRO PŘIPRAVOVANOU AGENDU ÚCL (etapa I) Identifikační kód: TB9500MD103 Řešitel: GEODÉZIE TOPOS, a. s. Řešitelský tým: Ing.

Více

ArcGIS for Server. V oblasti správy, vizualizace a zpracování prostorových dat nabízí ArcGIS for Server tyto možnosti:

ArcGIS for Server. V oblasti správy, vizualizace a zpracování prostorových dat nabízí ArcGIS for Server tyto možnosti: ArcGIS for Server ArcGIS for Server ArcGIS for Server je komplexní nástroj, který představuje platformu pro poskytování GIS služeb umožňujících pořizování, správu a analýzu prostorových dat a jejich vizualizaci.

Více

Správa, vyhodnocení a publikace dat z mobilního laserového mapování v prostředí mapového aplikačního serveru Marushka.

Správa, vyhodnocení a publikace dat z mobilního laserového mapování v prostředí mapového aplikačního serveru Marushka. Správa, vyhodnocení a publikace dat z mobilního laserového mapování v prostředí mapového aplikačního serveru Marushka (stručný přehled) OBSAH 1. INFORMAČNÍ ZAKÁZKOVÝ SYSTÉM... 3 1.1 HLAVNÍ OKNO KARTY,

Více

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 IČ: 25472593 MK Consult, v.o.s. Drážďanská 493/40, 40007 Ústí nad Labem tel.,fax 47550500408, e-mail info@mkconsult.cz Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu Kompas 3.2 Systém

Více

NOVINKY V DATABÁZÍCH CEDA

NOVINKY V DATABÁZÍCH CEDA NOVINKY V DATABÁZÍCH CEDA GIS KU květen 2017 Jan Vodňanský Central European Data Agency, a.s. výrobní ředitel vodnansky@ceda.cz StreetNet CrossBorder Vektorové mapové dlaždice Route4All StreetNet CrossBorder

Více

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen Základy teorie GIS Tomáš Řezník Vymezení pojmů Kartografie je věda, technologie a umění tvorby map, včetně jejich studia jako vědeckých dokumentů a uměleckých prací (International Cartographic Association,

Více

SA Služby IS DMVS LK

SA Služby IS DMVS LK Příloha A Směrnice IS DMVS LK Služby IS DMVS LK Verze 1.1 DMVS Libereckého kraje Zpracoval Datum 30. 10. 2015 Označení ŘD Popis Vydavatel URL Platnost Práva Liberecký kraj a aktivní partneři SA Služby

Více

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 MK Consult, v.o.s. IČ 254 72 593 Drážďanská 493/40, 400 07 Ústí nad Labem tel.:475500408, 603145698; info@mkconsult.cz, www.mkconsult.cz Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II.

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Dodávka základního SW pro projekt DMVS PK Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Zadávací dokumentace výběrového řízení: "Dodávka základního SW pro

Více

Projekt Konsolidace IT a nové služby TC ORP Litomyšl

Projekt Konsolidace IT a nové služby TC ORP Litomyšl Projekt Konsolidace IT a nové služby TC ORP Litomyšl Technická specifikace C Minimální specifikace parametrů jednotlivých komponent včetně akceptačních podmínek. a Elektronické workflow č. parametr / požadavek

Více

Sdílení a poskytování dat KN. Jiří Poláček

Sdílení a poskytování dat KN. Jiří Poláček Sdílení a poskytování dat KN Jiří Poláček Přehled služeb Datové služby Výměnný formát (SPI, SGI) Skenované katastrální mapy Aplikace a webové služby Dálkový přístup do KN (včetně webových služeb) Nahlížení

Více

ArcGIS Server 10. Řešení pro sdílení geodat

ArcGIS Server 10. Řešení pro sdílení geodat ArcGIS Server 10 Řešení pro sdílení geodat ArcGIS Server 10 ArcGIS Server je komplexní nástroj, který představuje platformu pro poskytování služeb GIS umožňujících pořizování, správu a analýzu prostorových

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

Geoportál DMVS využití a další rozvoj

Geoportál DMVS využití a další rozvoj Geoportál DMVS využití a další rozvoj Ing. Michal Bílý OBSAH PREZENTACE Představení projektu DMVS Využití projektu a statistiky Plánovaný rozvoj Závěr PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Digitální mapa veřejné správy

Více

INSPIRE konference Inspirujme se otevřeností. GIS Jihomoravského kraje blíž uživateli

INSPIRE konference Inspirujme se otevřeností. GIS Jihomoravského kraje blíž uživateli INSPIRE konference Inspirujme se otevřeností GIS Jihomoravského kraje blíž uživateli Geodata Jihomoravského kraje 1. data sbírána a vytvářena jednou a spravována na takové úrovni, kde se tomu děje nejefektivněji

Více

GeoportálČÚZK webová služba transformace souřadnic

GeoportálČÚZK webová služba transformace souřadnic Obsah prezentace GeoportálČÚZK webová služba transformace souřadnic Úvod - síťové služby Geoportálu ČÚZK, klienti síťových služeb klient pro transformace souřadnic Ing. Bohumil Vlček Zeměměřický úřad Závěr

Více

4.12.2012. Ohlédnutí do minulosti Jak to funguje Právní předpisy Výstupy z ISKN Výstupy z RÚIAN. Český úřad zeměměřický a katastrální

4.12.2012. Ohlédnutí do minulosti Jak to funguje Právní předpisy Výstupy z ISKN Výstupy z RÚIAN. Český úřad zeměměřický a katastrální 1. 2. 3. 4. 5. Jiří Poláček Ohlédnutí do minulosti Jak to funguje Právní předpisy Výstupy z ISKN Výstupy z RÚIAN Český úřad zeměměřický a katastrální 1 2 Ohlédnutí do minulosti 3 1. 1 On-line ETL Jak to

Více

ESRI v národním kroji

ESRI v národním kroji ESRI v národním kroji Ing. Michal Bílý Mgr. Filip Jung Ing. Mgr. Kateřina Meduňová SOFTWAROVÉ ŘEŠENÍ PRO PROCESY ZŘIZOVÁNÍ VĚCNÝCH BŘEMEN A JEHO PROVÁZÁNÍ S GIS Zákazník: Pražská plynárenská a.s. Ing.

Více

Architektura GIS KMA/AGI. Karel Jedlička

Architektura GIS KMA/AGI. Karel Jedlička KMA/AGI Karel Jedlička smrcek@kma.zcu.cz http://www.kma.zcu.cz/jedlicka Vznik materiálu byl podpořen z projektu FRVŠ č. 584/2011 Úvod do architektury software klient/server sw vrstvy Architektura GIS Typy

Více

ArcGIS Desktop 10. Nástroje pro správu, editaci a analýzu prostorových dat

ArcGIS Desktop 10. Nástroje pro správu, editaci a analýzu prostorových dat ArcGIS Desktop 10 Nástroje pro správu, editaci a analýzu prostorových dat ArcGIS Desktop 10 Software ArcGIS Desktop 10 nabízí širokou paletu nástrojů pro všechny, kdo pracují s informacemi se vztahem k

Více

Modernizace technologií správy a aktualizace ZABAGED. Martin Sovadina

Modernizace technologií správy a aktualizace ZABAGED. Martin Sovadina Modernizace technologií správy a aktualizace ZABAGED Martin Sovadina ZABAGED Základní báze geografických dat Digitální geografický model území České republiky Úroveň přesnosti a podrobnosti Základní mapy

Více

Služby katastru nemovitostí. JiříPoláček

Služby katastru nemovitostí. JiříPoláček Služby katastru nemovitostí JiříPoláček Obsah prezentace 1. Současné formy poskytování údajů KN 2. RÚIAN a jeho datové zdroje 3. Další kroky při implementaci směrnice INSPIRE 4. Novela vyhlášky 162/2001

Více

GIS a správa majetku a dokumentů

GIS a správa majetku a dokumentů VARS BRNO a.s. Mgr. Iva Klímková Lovochemie, a.s. Ing. Milan Pičman GIS a správa majetku a dokumentů VÝVOJ A STAV IMPLEMENTACE PROJEKTU V LOVOCHEMII Původní mapování, kresba papírové mapy (1984 2000) Naskenování

Více

Moderní přístupy a nástroje GIS v ochraně přírody a krajiny ČR

Moderní přístupy a nástroje GIS v ochraně přírody a krajiny ČR Moderní přístupy a nástroje GIS v ochraně přírody a krajiny ČR Jan Zárybnický AOPK ČR, resortní organizace MŽP Esri konference, 8. 11. 2017 AOPK ČR Resortní organizace MŽP Územní působnost se vztahuje

Více

Publikování map na webu - WMS

Publikování map na webu - WMS Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Publikování map na webu - WMS Autor: Ondřej Dohnal, Martina Černohorská Editor: Filip Dvořáček Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie

Více

Pasport veřejného osvětlení v GIS Kompas 3.2

Pasport veřejného osvětlení v GIS Kompas 3.2 MK Consult, v.o.s. IČ: 25472593 Drážďanská 493/40, 400 07 Ústí nad Labem tel.:475500408, 603145698; info@mkconsult.cz, www.mkconsult.cz Pasport veřejného osvětlení v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu

Více

ProjectWise V8 XM Edition

ProjectWise V8 XM Edition . ProjectWise V8 XM Edition ProjectWise V8 XM Edition Evoluční rozšíření, nikoliv revoluce Hlavní témata XM Edition projekty podpora projektového přístupu, šablony projektů workspaces podpora pracovních

Více

1. Technická specifikace části B:

1. Technická specifikace části B: 1. Technická specifikace části B: 1. Obecné požadavky na zakázku Předmětem plnění této části veřejné zakázky je vývoj a implementace portálového řešení GIS města a všech jeho návazných nástrojů a služeb,

Více

Pražská energetika, a.s.

Pražská energetika, a.s. Pražská energetika, a.s. Bolesti a strasti upgrade GIS PRE na verzi 10.1 Oldřich Adámek, Pražská energetika, a.s. Miroslav Kaňka, HSI s.r.o. Rozsah správy sítě PREdistribuce, a.s. Cca 200 km VVN, cca 3600

Více

Lubomír Dobrovolský, DOB113

Lubomír Dobrovolský, DOB113 Lubomír Dobrovolský, DOB113 Co je to SharpMap Verze Zdroje dat Vektorové formáty Rastrové formáty WMS servery Typy objektů, projekcí Práce se SharpMap Načtení geodat Ukázky kódu pro základní mapové operace

Více

imos DSP Nové možnosti datové sběrné pošty pro II. pololetí roku 2014

imos DSP Nové možnosti datové sběrné pošty pro II. pololetí roku 2014 imos DSP Nové možnosti datové sběrné pošty pro II. pololetí roku 2014 25. 9. 2014 1 Datová Sběrná Pošta (DSP) imos DSP je jednotná aplikace pro práci s výsledky zpracovaných dat Datové Sběrné Pošty (DSP),

Více

ArcGIS Server 10.1/10.2

ArcGIS Server 10.1/10.2 ArcGIS Server 10.1/10.2 Úvod do mapového serveru firmy ESRI Podpořeno grantem FRVŠ číslo 2308G1/2012. Katedra geomatiky, www.company.com Úvod Trend dnešní doby Desktop > Server (Cloud) ESRI je klíčovým

Více

RadioBase 3 Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí

RadioBase 3 Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí RadioBase je datový subsystém pro ukládání a správu dat vysílačů plošného pokrytí zejména pro služby analogové a digitální televize a rozhlasu.

Více

Ing. Jaroslav Kačmařík, Ing. Břetislav Nesvadba Využití GIS v oblasti železniční infrastruktury

Ing. Jaroslav Kačmařík, Ing. Břetislav Nesvadba Využití GIS v oblasti železniční infrastruktury Ing. Jaroslav Kačmařík, Ing. Břetislav Nesvadba Využití GIS v oblasti železniční infrastruktury ČD - Telematika a.s., Pernerova 2819/2a, 130 00 Praha 3 Úvod Základní odvětví železniční infrastruktury Odvětví

Více

Poskytování prostorových dat resort ČÚZK a INSPIRE

Poskytování prostorových dat resort ČÚZK a INSPIRE Zeměměřický úřad Poskytování prostorových dat resort ČÚZK a INSPIRE Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Seminář Sdílení a předávání geodat 15.6.2011, Praha Obsah prezentace Data poskytovaná ČÚZK Aktuální

Více

Svět mapových služeb. Vladimír Špaček, Sr. consultant Intergraph ČR

Svět mapových služeb. Vladimír Špaček, Sr. consultant Intergraph ČR Svět mapových služeb Vladimír Špaček, Sr. consultant Intergraph ČR Obsah Svět mapových služeb v pojetí Intergraph Geoportál ZÚ Význam, využití, přínosy Tenký klient LČR Integrace dat, editace na webu Geoportál

Více

Propojení GIS a on-line mapových nástrojů a služeb - MapInfo a Google Earth WMS / WFS služby

Propojení GIS a on-line mapových nástrojů a služeb - MapInfo a Google Earth WMS / WFS služby Propojení GIS a on-line mapových nástrojů a služeb - MapInfo a Google Earth WMS / WFS služby Aplikace výpočetní techniky ve FG Jakub Langhammer ZS 2009/10 Program Google Earth Co je Vizualizace Možnosti

Více

SPRING Lenka Egrmajerová

SPRING Lenka Egrmajerová SPRING je GIS produkt vyvíjený Brazilským národním institutem pro vesmírný výzkum ( INPE Brazil s National Institute for Space Research) ve spolupráci : EMBRAPA/CNPTIA - Brazil's Agricultural Research

Více

Elektronická komunikace s CSÚIS. Jak to řeší Fenix

Elektronická komunikace s CSÚIS. Jak to řeší Fenix Elektronická komunikace s CSÚIS Jak to řeší Fenix Asseco Solutions a veřejná správa Informační systém Fenix Balík aplikací pro státní správu a samosprávu Více než 15 let zkušeností Více než 2000 instalací

Více

Bentley MicroStation XM Podpora služeb WMS/WFS

Bentley MicroStation XM Podpora služeb WMS/WFS Bentley MicroStation XM Podpora služeb WMS/WFS Ing. Tomáš Staněk Bentley Systems ČR, s.r.o. ISSS Hradec Králové, 7.-8.4.2008 Bentley Systems Poskytuje služby a řešení pro státní správu a samosprávu, města

Více

Geografické informační systémy

Geografické informační systémy Geografické informační systémy ArcGIS Břuska Filip 2.4.2009 Osnova 1. Úvod 2. Architektura 3. ArcGIS Desktop 4. ArcMap 5. ShapeFile 6. Coverage 7. Rozšíření ArcGIS ArcGIS - Úvod ArcGIS je integrovaný,

Více

Význam a způsoby sdílení geodat. Ing. Petr Seidl, CSc. ARCDATA PRAHA, s.r.o.

Význam a způsoby sdílení geodat. Ing. Petr Seidl, CSc. ARCDATA PRAHA, s.r.o. Význam a způsoby sdílení geodat Ing. Petr Seidl, CSc. ARCDATA PRAHA, s.r.o. Geodata data s implicitním nebo explicitním vztahem k místu na Zemi data identifikující geografickou polohu a charakteristiky

Více

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha REQUESTOR DATASHEET Úvod Requestor Service Desk poskytuje kompletní řešení pro správu interních i externích požadavků, které přicházejí do organizace libovolnou cestou. Produkt je zaměřen na vytvoření

Více

Evidence hrobových míst v GIS Kompas 3.2

Evidence hrobových míst v GIS Kompas 3.2 IČ: 25472593 MK Consult, v.o.s. Drážďanská 493/40, 40007 Ústí nad Labem tel.,fax 47550500408, e-mail info@mkconsult.cz Evidence hrobových míst v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu Kompas 3.2 Systém

Více

Georeferencované mapové podklady z WMS služeb

Georeferencované mapové podklady z WMS služeb Georeferencované mapové podklady z WMS služeb Workshop Příprava mapových podkladů chata Junior, Kunčice u Starého Města pod Sněžníkem 24.-25. 1. 2015 web, web service, web-map-services web klient (IExploler,

Více

DOCUMENT MANAGEMENT TOOLKIT

DOCUMENT MANAGEMENT TOOLKIT DOCUMENT MANAGEMENT TOOLKIT SPRÁVA DOKUMENTŮ V MODERNÍM PODNIKOVÉM PROSTŘEDÍ Zpracování dokumentů prochází v dnešním firemním světě významnými změnami. Firmy jsou nuceny řešit řadu problémů, které s sebou

Více

FOSS4G úspěšné projekty

FOSS4G úspěšné projekty FOSS4G úspěšné projekty Erika Orlitová GISAT knihovna GDAL - Geospatial Data Abstraction Library vývoj je podporován OSGeo, licence X/MIT práce s rastrovými formáty na úrovni příkazové řádky informace

Více

Možnosti tisku v MarushkaDesignu

Možnosti tisku v MarushkaDesignu 0 Možnosti tisku v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tomto příkladu si ukážeme

Více

verze GORDIC spol. s r. o.

verze GORDIC spol. s r. o. Compatibility List verze 01.1 199-01 GORDIC spol. s r. o. Obsah 1 Obsah 1 Úvodní informace Podporované databázové systémy Klientské prostředí Webový aplikační server Kancelářský software Úložiště souborů

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Poskytování dat a služeb Geoportál ČÚZK. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Poskytování dat a služeb Geoportál ČÚZK. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Poskytování dat a služeb Geoportál ČÚZK Petr Dvořáček Ústí nad Labem 25. 10. 2016 Formy poskytování geografických podkladů Tištěné mapy Data Mapové listy Souborová data Mapové služby WMS,

Více

Prezentace CRMplus. Téma: CRMplus jako nástroj pro kontrolu a vyhodnocení rozpracovanosti dílů na zakázkách

Prezentace CRMplus. Téma: CRMplus jako nástroj pro kontrolu a vyhodnocení rozpracovanosti dílů na zakázkách Prezentace CRMplus Téma: CRMplus jako nástroj pro kontrolu a vyhodnocení rozpracovanosti dílů na zakázkách Obsah prezentace Představení společnosti Technodat Develop, s.r.o. CRMplus základní charakteristika

Více

ČÚZK CESTA K OTEVŘENOSTI. Jiří Poláček

ČÚZK CESTA K OTEVŘENOSTI. Jiří Poláček ČÚZK CESTA K OTEVŘENOSTI Jiří Poláček Obsah prezentace Zdrojové informační systémy a toky dat Přehled otevřených dat a služeb Zkušenosti s harvestováním metadat otevřených dat do Národního katalogu otevřených

Více

Výstupy z ISKN Aplikace Dálkový přístup Nahlížení do KN Webové služby Výstupy dle INSPIRE Výměnný formát. Petr Souček, Martin Šmejkal

Výstupy z ISKN Aplikace Dálkový přístup Nahlížení do KN Webové služby Výstupy dle INSPIRE Výměnný formát. Petr Souček, Martin Šmejkal Petr Souček, Martin Šmejkal 2. Český úřad zeměměřický a katastrální 1 Výstupy z ISKN a) b) c) d) e) Aplikace Dálkový přístup Nahlížení do KN Webové služby Výstupy dle INSPIRE Výměnný formát a) b) c) d)

Více

Informační systém Státního mapového díla Zeměměřického úřadu

Informační systém Státního mapového díla Zeměměřického úřadu 1 Informační systém Státního mapového díla Zeměměřického úřadu prezentace projektu Mgr. Jan Langr T-MAPY spol. s r.o. jan.langr@tmapy.cz Cacio - IT projekt roku 2013 22. 1. 2014 Praha Účastníci projektu

Více

Compatibility List. GORDIC spol. s r. o. Verze 3.60.5 8.4.2009

Compatibility List. GORDIC spol. s r. o. Verze 3.60.5 8.4.2009 Compatibility List Verze 3.60.5 8.4.2009 GORDIC spol. s r. o. Copyright 1993-2009 1 Obsah Obsah 1 2 3 4 5 6 7 8 9 3.1 3.2 Úvodní informace Podporované databázové systémy Klientské prostředí Tlustý klient...

Více

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Pavel Průša Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Úvod Wonderware Information Server je výrobní analytický a reportní informační portál pro publikaci výrobních dat

Více

MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR INFORMATIKY ÚTVAR ROZVOJE HL. M. M. PRAHY. Geografický informační systém hl. m. Prahy (GIS)

MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR INFORMATIKY ÚTVAR ROZVOJE HL. M. M. PRAHY. Geografický informační systém hl. m. Prahy (GIS) ÚTVAR ROZVOJE HL. M. M. PRAHY Geografický informační systém hl. m. Prahy (GIS) GIS v Praze Mapy, plány a informace Internet Mapový portál hl. m. Prahy, Sdílení geodat, Integrovaný IS Správa dat DMP, ISKN,

Více

Pasport místních komunikací v GIS Kompas 3.2

Pasport místních komunikací v GIS Kompas 3.2 MK Consult, v.o.s. IČ 254 72 593 Drážďanská 493/40, 400 07 Ústí nad Labem tel.:475500408, 603145698; info@mkconsult.cz, www.mkconsult.cz Pasport místních komunikací v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu

Více

Plutino Přehledná správa a sledování zakázek

Plutino Přehledná správa a sledování zakázek Plutino Přehledná správa a sledování zakázek Plutino : Přehledná správa a sledování zakázek Aplikace Plutino je určena malým a středním firmám, které chtějí spolehlivě, ale přitom jednoduše sledovat své

Více

INSPIRE Transformation services

INSPIRE Transformation services Jáchym Čepický Help Service Remote Sensing s.r.o. http://bnhelp.cz Inspirujme se... 2009. Průhonice, 24.11.2009 25.11.2009 Obsah Transformační služby INSPIRE 1 Transformační služby INSPIRE 2 3 Data mohou

Více

DMVS JAKO INTEGRAČNÍ PLATFORMA PRO PŘÍSTUP K ÚAP. Martin Sovadina, Martin Jűstel

DMVS JAKO INTEGRAČNÍ PLATFORMA PRO PŘÍSTUP K ÚAP. Martin Sovadina, Martin Jűstel DMVS JAKO INTEGRAČNÍ PLATFORMA PRO PŘÍSTUP K ÚAP Martin Sovadina, Martin Jűstel PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU DMVS Olomoucký kraj 2 PROJEKT IOP VÝZVA Č.8 Projekt IOP výzva č. 8 Rozvoj služeb egovernmentu v krajích

Více

internetu v rámci výuky

internetu v rámci výuky Publikování map na internetu v rámci výuky Jakub Havlíček Digitální itál technologie v geoinformatice, kartografii a DPZ 23.10.2012 Praha úvod současný stav možnosti Obsah statické obrázky klikací mapy

Více

Mapové servery. Novák Petr Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Mapové servery. Novák Petr Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Mapové servery Novák Petr Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Prosinec 2010 1 Využití Internetu pro GIS Publikace geodat Sběr a aktualizace

Více

ROZVOJ SLUŽEB GEOPORTÁLU ČÚZK

ROZVOJ SLUŽEB GEOPORTÁLU ČÚZK Zeměměřický úřad ROZVOJ SLUŽEB GEOPORTÁLU ČÚZK Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 9. dubna 2013, Hradec Králové http://geoportal.cuzk.cz ČÚZK - jaké geografické informace poskytuje Informace z katastru

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Vývoj moderních technologií při vyhledávání. Patrik Plachý SEFIRA spol. s.r.o. plachy@sefira.cz

Vývoj moderních technologií při vyhledávání. Patrik Plachý SEFIRA spol. s.r.o. plachy@sefira.cz Vývoj moderních technologií při vyhledávání Patrik Plachý SEFIRA spol. s.r.o. plachy@sefira.cz INFORUM 2007: 13. konference o profesionálních informačních zdrojích Praha, 22. - 24.5. 2007 Abstrakt Vzhledem

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools jsou desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních zdrojů.

Více

GVSIG& OPENWEBGLOBE: OPEN SOURCE ŘEŠENÍ na Katedře geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci

GVSIG& OPENWEBGLOBE: OPEN SOURCE ŘEŠENÍ na Katedře geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci GVSIG& OPENWEBGLOBE: OPEN SOURCE ŘEŠENÍ na Katedře geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci RostislavNÉTEK Katedra geoinformatiky, Univerzita Palackého v Olomouci GIVS 16.5.2014 Praha Rostislav Nétek

Více

Hlavní rysy produktu MapInfo Professional

Hlavní rysy produktu MapInfo Professional Michal Hrnčiřík MapInfo historie Hlavní rysy produktu MapInfo Professional Oblasti použití MapInfo MapInfo a webové služby Ostatní schopnosti produktu Vyvíjeno stejnojmennou firmou MapInfo (1986) MapInfo

Více

Digitální plán města. Ing. Miloš Lulay správce GIS

Digitální plán města. Ing. Miloš Lulay správce GIS Digitální plán města Ing. Miloš Lulay správce GIS Statutární město Pardubice rozloha v km 2 82,5 počet katastrálních území 20 počet městských obvodů 8 počet parcel 56 500 počet částí obce 27 počet volebních

Více

Vzdálený přístup k počítačům

Vzdálený přístup k počítačům Vzdálený přístup k počítačům jedna z nejstarších služeb vzdálený přístup k sálovým počítačům nejprve vzdálené terminály později terminálová emulace jako jedna ze služeb počítačové sítě současnost využíváno

Více

Představuje. Technický Informační Systém nové generace

Představuje. Technický Informační Systém nové generace Představuje Technický Informační Systém nové generace Nový náhled na položky Sjednocení typů položek - položky nejsou striktně dělené na vyráběné a nakupované. Do tohoto typu je zahrnuté i nakupované a

Více

Vektorové dlaždice. a jejich využití pro vizualizaci dat katastru nemovitostí. Filip Zavadil, Cleerio s.r.o

Vektorové dlaždice. a jejich využití pro vizualizaci dat katastru nemovitostí. Filip Zavadil, Cleerio s.r.o Vektorové dlaždice a jejich využití pro vizualizaci dat katastru nemovitostí Filip Zavadil, Cleerio s.r.o Online správa a evidence majetku Cloudové řešení - data a informace na jednom místě, dostupné odkudkoliv

Více

DATA A SLUŽBY ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU

DATA A SLUŽBY ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU Zeměměřický úřad DATA A SLUŽBY ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU Ing. Bohumil Vlček Zeměměřický úřad Odbor správy a užití geoinformací 8. 11. 2013 Geografické informace poskytované ZÚ Geografické podklady, produkty

Více

univerzální konektor pro napojení internetových obchodů a dalších aplikací na systém Altus Vario.

univerzální konektor pro napojení internetových obchodů a dalších aplikací na systém Altus Vario. Vario Web Service univerzální konektor pro napojení internetových obchodů a dalších aplikací na systém Altus Vario. Autor: Ing. Přemysl Gütler, pgutler@4profit.cz, tel.: 608 044 042 Konektor Vario Web

Více

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Josef Mlnařík ISSS Hradec Králové 7.4.2008 Obsah Co je Oracle Business Intelligence? Definice, Od dat k informacím, Nástroj pro operativní řízení, Integrace informací, Jednotná platforma

Více

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d KMA/PDB Prostorové databáze Karel Janečka Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d Sylabus předmětu KMA/PDB Úvodní přednáška Základní terminologie Motivace rozdíl klasické

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Informační systém pro vysoké a vyšší odborné školy Technická specifikace Obecný popis systému Technická specifikace Obecný popis systému Computer Aided Technologies, s.r.o. Tato příručka je součástí dokumentace

Více

ROZŠIŘOVÁNÍ MOŽNOSTÍ PUBLIKACE DAT ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU

ROZŠIŘOVÁNÍ MOŽNOSTÍ PUBLIKACE DAT ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU ROZŠIŘOVÁNÍ MOŽNOSTÍ PUBLIKACE DAT ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU Ing. Bohumil Vlček Zeměměřický úřad Odbor správy a rozvoje IS zeměměřictví 4. 5. 2015 Zeměměřický úřad - formy publikace produktů Tištěné mapy Data

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu V.9.3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Inormatika a informační a komunikační technologie Vyučovací předmět: Informatika Ročník: 1. ročník + kvinta chápe a používá základní termíny

Více

GIS a Business Intelligence

GIS a Business Intelligence GIS pre územnú samosprávu GIS a Business Intelligence (pohled ze strany GIS) Rudolf Richter, BERIT services s.r.o. 1 Východiska pro rozhodování Data existují, ale jsou fragmentována v různorodých produkčních

Více

Informace pro úřady městských částí hl.m.prahy k zavedení IS datových schránek

Informace pro úřady městských částí hl.m.prahy k zavedení IS datových schránek Informace pro úřady městských částí hl.m.prahy k zavedení IS datových schránek Jitka Pankrácová, ICZ a.s. 16/06/2009, Praha Přehled novinek a souvisejících aktivit Doplnění multilicence MHMP o moduly a

Více

MAPOVÉ SLUŽBY ONLINE GIS MOBILNÍ MAPOVÁNÍ SBĚR DAT

MAPOVÉ SLUŽBY ONLINE GIS MOBILNÍ MAPOVÁNÍ SBĚR DAT SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník MAPOVÉ SLUŽBY ONLINE GIS MOBILNÍ MAPOVÁNÍ SBĚR DAT publikace geodat na Internetu- principy, technologie online GIS služby, Mapové služby,

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools Analyst Pack je desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních

Více

INSPIRE a katastr nemovitostí ČR. Jiří Poláček

INSPIRE a katastr nemovitostí ČR. Jiří Poláček INSPIRE a katastr nemovitostí ČR Jiří Poláček Obsah prezentace 1. Směrnice INSPIRE a IS spravované ČÚZK 2. Průběh implementace 3. Základní informace o RÚIAN 4. Současný stav implementace 5. Provozní aspekty

Více

Geoportál a georeporty hl. m. Prahy. Jiří Čtyroký Útvar rozvoje hl. m. Prahy

Geoportál a georeporty hl. m. Prahy. Jiří Čtyroký Útvar rozvoje hl. m. Prahy Geoportál a georeporty hl. m. Prahy Jiří Čtyroký Útvar rozvoje hl. m. Prahy Fáze rozvoje GIS hl. m. Prahy 1. Konsolidace datové základny stabilizace Digitální mapy Prahy vytvoření centrálního datového

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Příloha č. 1 výzvy k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem On-line vyjádření k existenci sítí" Technická dokumentace 1/5 Úvod Tento dokument je nedílnou součástí zadávacích podmínek

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Verze 14-06 2010 Stahování DTMM (v rámci služby Geodata Distribution) OBSAH OBSAH...2 1. O MAPOVÉM SERVERU...3 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ...3 2.1 Hardwarové požadavky...3 2.2 Softwarové

Více

INSPIRE SLUŽBY Téma PARCELY (CP) Téma ADRESY (AD) Téma SPRÁVNÍ JEDNOTKY (AU) NÁRODNÍ SLUŽBY Téma KATASTRÁLNÍ MAPA (KM) Téma ROZŠÍŘENÉ JEDNOTKY (UX) Vy

INSPIRE SLUŽBY Téma PARCELY (CP) Téma ADRESY (AD) Téma SPRÁVNÍ JEDNOTKY (AU) NÁRODNÍ SLUŽBY Téma KATASTRÁLNÍ MAPA (KM) Téma ROZŠÍŘENÉ JEDNOTKY (UX) Vy Petr Souček INSPIRE SLUŽBY Téma PARCELY (CP) Téma ADRESY (AD) Téma SPRÁVNÍ JEDNOTKY (AU) NÁRODNÍ SLUŽBY Téma KATASTRÁLNÍ MAPA (KM) Téma ROZŠÍŘENÉ JEDNOTKY (UX) Vyhledávací a transformační služba Další

Více

přes webový prohlížeč pomocí P@wouka Ing. Tomáš Petránek tomas@petranek.eu

přes webový prohlížeč pomocí P@wouka Ing. Tomáš Petránek tomas@petranek.eu Open Sourceřešení správy studentských počítačových sítí na kolejích SU OPF Karviná aneb cesta, jak efektivně administrovat síť a její uživatele přes webový prohlížeč pomocí P@wouka Ing. Tomáš Petránek

Více

Technologická centra obcí ZKUŠENOSTI HOSTOVÁNÍ ŘEŠENÍ SPISOVÉ SLUŽBY

Technologická centra obcí ZKUŠENOSTI HOSTOVÁNÍ ŘEŠENÍ SPISOVÉ SLUŽBY Technologická centra obcí ZKUŠENOSTI HOSTOVÁNÍ ŘEŠENÍ SPISOVÉ SLUŽBY Roman Zemánek ICZ a. s. 10.6.2010 DOKUMENT TCK - Důvěryhodná elektronická spisovna DŮVĚRNOST Pro zákazníky 1 Obsah: 1. Motivace pro

Více

UDS for ELO. Univerzální datové rozhraní. >> UDS - Universal Data Source

UDS for ELO. Univerzální datové rozhraní. >> UDS - Universal Data Source Univerzální datové rozhraní UDS for ELO UDS pro ELO je univerzální datové rozhraní, schopné napojit systém pro archivaci a správu dokumentů ELO na libovolný datový zdroj a to bez nutnosti programování.

Více