MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY a hod.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY. 13.09.2008-21.09.2008 10.00-13.00 a 14.00-15.00 hod."

Transkript

1 MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Bouzov, 8 Státní hrad Bouzov a hod. Městečko Bouzov leží v severovýchodním výběžku Drahanské vrchoviny v blízkosti soutoku říčky Třebůvky a potoka Špránku. Na kopci nad městečkem se vypíná mohutný, pozdně romamantický hrad stejného názvu. První zmínka o Bouzovu pochází z roku Bílá Lhota Arboretum Bílá Lhota hod. Park v Bílé Lhotě byl založen kolem roku 1700 při renovaci zdejšího zámečku.od roku 1869 bylo panství majetkem rodu Riedlů přichází Quido Riedl, známý odborníkdendrolog. Na ploše necelých tří hektarů soustředil téměř 500 druhů a forem okrasných dřevin. více viz Hranice, Masarykovo náměstí Masarykovo náměstí s Kostelem Stětí sv. Jana Křtitele hod. Náměstí lemují převážně renesanční většinou dvoupatrové měšťanské domy. Uprostřed náměstí stojí Kostel Stětí sv. Jana Křtitele, což je barokní jednolodní stavba z let Masarykovo náměstí bylo v roce 2006 zrekonstruováno. Hranice Poutní místo Kostelíček hod. Hranice, Janáčkova Synagoga hod. Hranice, Pernštejnské náměstí Zámek hod. Hranice, Zborovská Židovský hřbitov hod. Hranice, Hřbitovní ulice Mauzoleum hod. V jeho areálu se nachází hřbitov obklopený zdí se 14 kaplemi křížové cesty, pozdněrenesanční brána, raněbarokní kaple sv. Antonína Paduánského, kříž s Kristem z pozdního 18. století a kostel Narození Blahoslavené Panny Marie s magdalenskou kaplí. Dvoupatrová romanticko-historizující stavba z roku Sakrální objekt 19. století ve výrazné urbanistické poloze nad městskými hradbami. Dnes výstavní síň. Renesanční čtyřkřídlá zámecká budova s arkádovým nádvořím z 2. poloviny 16. století - patří k unikátům pozdní renesance na Moravě. v letech proběhla rekonstrukce. Způsob jejího provedení je ukázkou možnosti kultivovaného využití památky pro moderní účely. Dnes sídlo městského úřadu. Na hřbitově, pocházejícím z počátku 17. století, se dochovalo okolo 400 náhrobků, převážně z 19. a 20. století. Mauzoleum bylo vybudováno v roce 1935 jako podzemní krypta pro uchování ostatků zemřelých z první světové války. Nad ní byla vztyčena socha lva, která byla od r ústředním pomníkem původního vojenského hřbitova. Bylo zde uloženo celkem 1460 betonových schránek s ostatky vojáků 8 národností.

2 Hranice, Jurikova 588 Arboretum Střední lesnické školy Hranice hod. Vznik arboreta jako parkově založené a udržované sbírky spadá do let Arboretum má rozlohu 3,07 ha a je významnou plochou zeleně ve městě. Na této ploše se pěstuje 105 rodů, přes 225 druhů dřevin, 65 druhů jehličnanů a 160 druhů listnáčů. Hranice, Masarykovo náměstí 71 Muzeum (Stará radnice) hod. Nárožní jednopatrový dům z 1. poloviny 16. století s čtyřbokou pětipatrovou věží s renesančním ochozem. Úpravy v 19. století. Hranice - městská část Slavíč, Kaple sv. Josefa ve Slavíči Hranice - městská část Slavíč, Tunel ve Slavíči hod hod. Výstavba kaple byla schválena v roce 1877 dle návrhu hranického inženýra Zachariáše Hermanna.Interiér kaple tvoří oltářní obraz sv. Josefa a také dřevěné sochy sv. Metoděje a sv. Cyrila zdobené zlacením. Střechu zdobí sochy sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. Železniční tunel ve Slavíči je unikátní technickou památkou z let Stejně jako Hranické viadukty je součástí 275 km dlouhé trati tzv. Severní dráhy císaře Ferdinanda V. vedoucí z Vídně do Krakova. Javorník, 60 Státní zámek Jánský Vrch a hod. Jeseník, Zámecké náměstí 1 Vodní tvrz v Jeseníku a hod. Zámek Jánský Vrch, jediný zpřístupněný památkový objekt jesenického okresu, tvoří spolu s krajinářským parkem výraznou dominantu městské památkové zóny. Vypíná se na skalnatém kopci nad městem Javorníkem, které najdete v nejsevernějším cípu severomoravského kraje, na bývalém území Slezska. Trvz, obehnaná vodním příkopem, postavena ve 2.pol. 13.stol. k ochraně města. Současná podoba z počátku 18.stol. To už sloužila jako správní budova vratislavského biskupa. Nyní je sídlem Vlastivědného muzea Jesenicka. Příkop je t.č. bez vody. Jeseník, Priessnitzova 175 Rodný dům Vincenze Priessnitze a hod. Původně rodný dům zakladatele vodoléčby Vincenze Priessnitze, jím přestavěný v roce 1822 na první vodoléčebný ústav na světě. Od r.1999, kdy byla ukončena rekonstrukce, je zde umístěna expozice historie jesenického lázeňství. Křelov, Na fortu 392/1 FORT XVII - Křelov hod. Lipník nad Bečvou, Křížkovského Kostel sv. Jakuba Fort XVII. se svým pětiúhelníkovým půdorisem patří do první čtveřice pevností, které vznikaly postupně od roku 1850 západně a jihozápadně od pevnosti Olomouc. Farní kostel, původně gotická stavba, věž navýšena renesančním ochozem, kostel byl barokizován v letech V rámci EHD je možné vystoupit na věž, odkud je krásný výhled do údolí Moravské brány.

3 Lipník nad Bečvou, Bratrská 357 Bývalá piaristická kolej Původně piaristická kolej dodnes zachovává své dispozice z 18. století se dvěma nádvořími a monumentálním průčelím. Kolej vznikla na popud kardinála Dietrichsteina v roce 1634, piaristé Lipník opustili v roce Lipník nad Bečvou, Křížkovského 90 Zvonice Samostatně stojící zvonice z r. 1609, byla postavena pro zvon sv. Michal, který byl pro kostelní věž příliš veliký. Zvonice je typickou dominantou města a je možné ji navštívit v rámci organizované prohlídky města - v sezoně odchod prohlídky vždy v 10 a 14 od Informačního centra. Lipník nad Bečvou, Bratrská 358 Lipník nad Bečvou, Perštýnská 653 Lipník nad Bečvou, Novosady 156 Lipová - lázně, směrem na obec Vápená Střešní zahrada Synagoga (Sbor Církve československé husitské) Sklepení pod kinem Svět Jeskyně Na Pomezí hod. Dodnes originální úprava terasy z r na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla přeměna v zahradu, propojenou pomocí můstku s bývalým salónkem v jihozápadním nároží. V době svého vzniku to byla první střešní zahrada v zemích severně od Alp. Synagoga byla vystavěna ve 2. nebo 3. desetiletí 16. století, je to nejstarší synagoga na Moavě, po Staronové synagoze v Praze druhá nejstarší v České republice. Hlavní sál je zaklenut gotickou síťovou klenbou s cihlovými žebry. Historické sklepy pod kinem Svět patřily sladovně, v okolí se nacházely hned dva pivovary. Dvoupatrový systém puklinových chodeb je nejdelším krasovým systémem v ČR vytvořeným v krystalických vápencích - mramorech. Má bohatou krápníkovou výzdobu, ve které převládají sintrové náteky, jezírka, záclony, stalaktitya stalagmity. Návštěvní okruh měří 350 metrů. Litovel, Smyčkova 795 Muzeum Litovel hod. Litovel, nám. Přemysla Otakara 778 Litovel, Opletalova 189 Radniční věž Gymnázium Jana Opletala, Litovel Litovel, Vítězná ul. Svatojánský most hod hod. Základem muzea se stal dar budovy MUDr. Jana Smyčky městu Litovel, kde od roku 1892 byly sbírky národopisného charakteru. Budova byla generálně opravena a od r slouží veřejnosti. Postavená před rokem 1572 nad korytem řeky Moravy zvaným Nečíz - nejvyšší most na řece Moravě, vysoký 73 metrů, z ochozu za dobré viditelnosti nádherný výhled do krajiny Hané. Školní budova postavená v r , v novorenesančním slohu v prostředí Smetanových sadů u městského rybníka, slouží nejprve jako první česká reálka, nyní Gymnázium Jana Opletala v Litovli. Kamenný most z roku 1592, se sochou sv. J. Nepomuckého, jedná se o 3. nejstarší kamenný most v ČR. Generálně byl opraven po povodni v r

4 Litovel, Palackého 893 Staroštíkův mlýn a hod. Umělecký válcový mlýn. Mladeč, 84 Mladečské jeskyně hod. Jeskyně s labyrintem puklinových chodeb, dómů a komínů, bohatá krápníková výzdoba. Světově významné archeologické a paleontologické naleziště mnoha koster lidí z období středního paleolitu, zachovalá ohniště a řada dokladů o jejich životě. Expozice ve vstupní části jeskyně. Návštěvní okruh 300 m. Mírov, poštovní přihr. 1 Věznice Mírov Hrad byl od svého založení ve 13. století v rukou olomouckých biskupů a arcibiskupů. Před 150 lety začal objekt sloužit jako státní věznice. V rámci EHD bude zpřístupněno 1. nádvoří včetně kostela sv. Markéty ( ) s výstavou ke 150. výročí věznice. Umožněna bude prohlídka hradního opevnění. Nemile Renesanční tvrz Kryštofa Staršího Hubercka z Belnsdorfu v Nemili Ojedinělá renesanční tvrz stojící na středověkých základech dokládající typ obydlí drobné šlechty z přelomu 16. a 17. století. Ve štítu druhotně osazen kamenný erb urozeného vladyky Kryštofa Staršího Hubercka z Belnsdorfu, který tvrz nechal renesančně přestavět. V 19. století byla tvrz přestavěna. Náměšť na Hané, Hrad 1 Zámek Náměšť na Hané hod hod. Elegantní klasicistní stavba je obklopena kruhovým parkem. Zámecké interiéry jsou vyzdobeny květinovými ornamenty, vybaveny nábytkem různých slohů a vše je doplněno bohatými sbírkami porcelánu. Součástí expozice je sbírka arcibiskupských a biskupských kočárů a dětských historických kočárků. Olomouc, Nám. Republiky 5 Vlastivědné muzeum v Olomouci hod. Počátky Vlastivědného muzea v Olomouci datujeme od r. 1883, kdy vznikl Vlastenecký spolek musejní, který současně zřídil své spolkové muzeum, a to jako první české muzeum na Moravě. Dnešní muzeum je původním klášterem klarisek, zrušeným za reforem Josefa II. Olomouc, Mlčochova 5 Katedrála sv. Václava hod hod. Trojlodní síňový chrám, dnešní novogotická podoba původně románské basiliky z let Olomouc, Brněnská tzv. Hrubanova vila, pobočka Knihovny města Olomouce Olomouc, Nám. Republiky 1 Knihovna města Olomouce hod. Pobočka městské knihovny byla otevřena v roce 1923 ve vile postavené v kubistickém slohu. Knihovna města Olomouce je pokračovatelkou první české veřejné knihovny v Olomouci, která byla otevřena 1. prosince 1889 v klubovně České besedy v Národním domě.

5 Olomouc, Wurmova 9 Arcibiskupský palác hod. Olomouc, Denisova Chrám Panny Marie Sněžné hod. Vystavěn v letech Jedna z největších a nejhonosnějších palácových staveb v Olomouci. Zde v r nastoupil na rakouský trůn císař František Josef I. Dnes sídlo arcibiskupa olomouckého. Monumentální barokní stavba postavená v letech V bohatě zdobeném interiéru vynikají práce malíře J. K. Handkeho a K. Harringera. Olomouc, 8. května Chrám sv. Mořice - NKP hod hod. Dříve městský farní kostel byl stavěn od r s přestávkami až do 16. století. V kostele jsou umístěny vzácné varhany Michaela Englera z r. 1745, které patří k největším nástrojům ve střední Evropě. Olomouc, Žerotínovo nám. 1 Chrám sv. Michala hod. Barokní kostel tvoří se svými třemi kopulemi jednu z dominant města, pochází z let Budova stojí na místě bývalé kaple dominikánského kláštera. Olomouc, Na Hradě Kaple sv. Jana Sarkandera - NKP hod hod. Novobarokní kaple z let se nachází na místě městského vězení, kde byl v roce 1620 vězněn a k smrti umučen holešovský farář Jan Sarkander. Olomouc, Kateřinská Kostel sv. Kateřiny - NKP hod hod. Olomouc, Sušilovo nám. 5 Klášterní hradisko - NKP hod. Původně gotická stavba z r prošla později gotickými i barokními přestavbami. Dochovaný je gotický portál z r Rozsáhlý barokní komplex klášterních budov z 11. století. Dnešní podoba kláštera pochází z r Olomouc, Nám. Sadové 1 Bazilika Minor Navštívení Panny Marie hod. Poutní chrám Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku - monumentální barokní chrám z let , povýšený v r papežem Janem Pavlem II. na baziliku minor. Olomouc, Horní náměstí Budova Radnice hod. Budova, která vévodí Hornímu náměstí, představuje již po šest staletí symbol hospodářského a politického významu někdejšího královského hlavního města. Z budovy vystupuje bohatě zdobený arkýř gotické kaple sv. Jeronýma Olomouc, Univerzitní 3-5 Umělecké centrum UP "Konvikt" hod. Historie této velkolepé stavby sahá až do roku 1567, kdy byl postaven prvotní konvikt. Stavba Starého jezuitského konviktu začala roku Rekonstrukce konviktu byla dokončena v roce Olomouc, Křížkovského 8 Budova rektorátu UP hod. Bývalé kapitulní proboštství.první zmínka o proboštovi je z roku Nejznámějším proboštem byl na počátku 16. stol. Augustin Käsenbrod, známý jako básník Augustinus Olomucensis. Zde se také scházela olomoucká humanistická společnost zvaní Sodalitas Marcomanica či Meyerhofiana ke svým sympoziím".

6 Olomouc, Biskupské náměstí 1 Tereziánská zbrojnice - knihovna UP hod. Stavba zbrojnice spadá do doby vlády císařovny Marie Terezie.Stala se součástí opevnění a protože vojenské zájmy měly tehdy prioritu,byla zbrojnice vystavěna přímo vedle biskupského paláce na náměstí,kde byly pro tento účel dokonce odstraněny kanovnické domy.základní kámen byl položen v roce Olomouc, Cyrilometodějské nám. Chrám sv. Cyrila a Metoděje hod. Kostel byl postaven v letech Interiér je zajímavý požitím různých druhů mramoru a stylovou výzdobou - mozaiky, vitráže. Pod chrámem je krypta se sarkofágem, kde je pohřben olomoucký biskup ThDr. Prečan, který nechal kostel zbudovat. Olomouc, Denisova 47 Muzeum moderního umění Olomouc hod. Muzeum umění Olomouc bylo založeno v r jako součást státní sítě regionálních muzeí a galerií v českých zemích. Do r existovalo jako galerie výtvarného umění v rámci Vlastivědného muzea v Olomouci a od r je samostatnou institucí. Olomouc, Václavské náměstí 3 Arcidiecézní muzeum :00-18:00 hod. Arcidiecézní muzeum Olomouc bylo založeno v roce 1998 coby součást Muzea umění Olomouc. Jedná se o první muzeum tohoto typu v dějinách naší země. Celý areál někdejšího Přemyslovského hradu je od roku 1995 národní kulturní památkou. Olomouc, Horní náměstí 21 Český rozhlas Olomouc hod. Pův.renesanční dům, zde jednal král Vladislav Jagellonský s uherským králem Matyášem Korvínem o tzv. Olomoucké smlouvě,podle které byla Morava dočasně připojena k Uhrám.Dům i dále sloužil jako ubytovací zařízení pro královské návštěvy(1527,1587).od proslavená kavárna, od 1947 ČR. Postřelmov, Pod Lipami Renesanční hrobka Bukůvků z Bukůvky v Postřelmově a hod. Stavba z roku 1592 na půdorysu čtverce se stanovou střechou u kostela sv. Matouše v Postřelmově. Objekt zaujme pískovcovým portálem se zajímavou ikonografickou výzdobou a kovanou mříží z proplétaných vzorců s vegetativními motivy. V kryptě se dochovaly mumifikované ostatky příslušníků rodiny Bukůvků Prostějov, Nám. T. G. Masaryka Radnice hod a hod. Nová radnice postavena v letech podle návrhu architekta K. H. Kepky ve slohu zvaném historismus s prvky secese. Prostějov, Vojáčkovo nám. 1 Národní dům a hod. Secesní skvost architektury České republiky, který v tomto roce slaví 100 let od svého dokončení. Budova v níž se nachází Městské divadlo, restaurace a stylová secesní kavárna.

7 Písečná Jeskyně Na Špičáku hod. Přerov, J.Č.Drahlovského 1 Evangelický kostel hod. Prostory jeskyně modelovány tavnými vodami kontinentálního ledovce, které jí vtiskly rovné stropy a unikátní srdcový profil chodeb. První zmínka o jeskyni je z r Množství nápisů a kreseb na stěnách, nejstarší z r Návštěvní okruh 230 metrů, bezbariérový. Jedná se o výjimečnou sakrální stavbu z let vybudovanou dle návrhu Otty Kuhlmanna. Přerov, Tyršova ul. Farní kostel sv. Máří Magdalény hod. Jednolodní rokoková stavba z roku Na vnější zdi závěru kostela pískovcová náhrobní deska Kateřiny Kunšové z Vrchlabí a na Čekyni z roku 1526 s českým nápisem. V blízkosti kostela kamenný blok s bronzovým reliéfem M.Jana Husa. Přerov, nám. T.G.Masaryka Farní kostel sv. Vavřince hod. Farní kostel sv. Vavřince je jednolodní stavba pocházející z let Průčelí kostela je zdobeno barokními sochami sv.karla Boromejského a sv. Ignáce z Loyoly. Před kostelem se nachází drobná barokní kaple z roku 1722, která byla v letech stavebně obnovena. Přerov, Horní náměstí Kaple sv. Jiří hod. Kaple sv.jiří je barokní stavba s románskými základy, v jádru středověká se zachovalým středověkým portálem. Na okně výjev sv.jiří. Přerov, Šířava Kostel sv. Michaela hod. Kostel sv. Michaela má velmi staré založení a z dochovaných pramenů lze usuzovat i jeho možný raně středověký původ, z dochovaných listin je patrné, že existoval již ve 13. století. Kolem kostela byl hřbitov a je pravděpodobné, že zde byla v r pohřbena i žena J.A.Komenského se 2 dětmi. Přerov, Horní náměstí Městské hradby s 10ti baštami a fortnou hod hod. Zbytky systému městského opevnění z 15. století z lomového travertinového kamene. Výpadní ulička, tzv. fortna spojuje Horní náměstí s nábřežím řeky Bečvy. Hradby i fortna jsou slavnostně nasvětleny. Přerov, Kratochvílova 6 Městský dům hod. Stavba z let je typickým dokladem architektury pozdního historismu s dynamickým barokizujícím sloupovým řádem. Architektonicky hodnotný interiér (divadelní sál s jevištěm, zdobený štukovými ornamenty).

8 Přerov, Michalov Městský park Michalov hod. Počátky městského přírodně-krajinářského parku Michalov lze klást do druhé poloviny 19.století. Přelom ve vývoji parku přinesl rok 1903, kdy byl na úpravu parku povolán pražský zahradní architekt František Thomayer. Ke 100. výročí v roce 2004 byl park městem zcela obnoven. Přerov, Hranická Památník lovců mamutů a hod. Památník s autentickou terénní prezentací archeologických nálezů pravěkých zvířat byl vybudován v roce 2006 a je součástí projektu Předmostím až do pravěku, který je postupně realizován společně s Dinoparkem Krasiejów nedaleko polského Ozimku. Přerov, Wilsonova Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje Bývalá židovská synagoga byla postavena na místě staršího templu v roce Jde o cenný příklad novorománské synagonální architektury s pozdějšími úpravami. Architekt Jacob Gartner. Přerov, Horní náměstí 1 Zámek hod. Přerov, Lančíkových Židovský hřbitov hod. Renesanční zámek po rozsáhlé stavební obnově posledních let. Je zde umístěno Muzeum Komenského, které nabízí celou řadu zajímavých expozic - archeologie, školství, mineralogie, národopis,.. Židovský hřbitov z počátku 20. století - již několik let prochází obnovou náhrobků. Příkazy, 54 Soubor staveb lidové architektury v Příkazech hod. Bohaté sbírky Expozice lidové architektury na Hané tvoří inventář řemeslnických dílen, nástrojů a strojů, kamnářských, knihařských, stoleřských, tesařských, bednářských, kovářských, sedlářských, zámečnických, obuvnických, školních, krejčovských, mlékařských a včelařských pomůcek, nářadí, forem ap. Slavětín u Litovle, Javoříčské jeskyně hod. Několik kilometrů dlouhý jeskynní systém s bohatou krápníkovou výzdobou. Dóm gigantů patří k největším prostorám v našich jeskyních s nejbohatší výzdobou a obřími stalagmity. Dvě prohlídkové trasy 360 a 790 metrů. Teplice nad Bečvou, 75 Zbrašovské aragonitové jeskyně hod. Jediná zpřístupněná jeskyně hydrotermálního původu v ČR. Vznikala také hlubinnými vývěry teplých kyselek, tvořícími unikátní výzdobu - raftové (gejzírové) stalagmity, keříčky aragonitu a "koblihové" povlaky stěn. Níže položené prostory jsou zaplněny plynem oxidem uhličitým. Návštěvní okruh 375 m.

9 Uničov, Masarykovo nám. Barokní kašny hod. Barokní kašny pocházejí z 1. poloviny 18. století. Jde o čtyřboké kamenné nádrže, z nichž jedna je osazena sochou Neptuna opírajícího se o vědro s vodou a druhá sochou orla drtícího pařátem žábu a hada. Sloužily jako zásobárny pitné vody. Uničov, Kostelní nám. Kostel Nanebevzetí Panny Marie hod. Kostel pochází z 1. poloviny 14. století. Během své existence mnohokrát vyhořel a prodělal řadu přestaveb, rozsáhlou renovací prošel v posledních letech. Na jižní straně kostela je umístěna moderní socha sv. Jana Sarkandera, jež připomíná krátké světcovo působení ve městě. Uničov, Haškova 217 Kostel Povýšení sv. Kříže hod. Uničov, Masarykovo nám. Mariánský sloup hod. V jádru gotická budova byla součástí někdejšího kláštera minoritů. Pro svou polohu těsně u hradeb byl klášter často ohrožován, a proto byl na žádost řádu v 19. století zrušen. Dnes slouží objekt veřejnosti jako koncertní síň, křížová chodba je využívána jako galerie a minimuzeum minoritského řádu. Autory tohoto mimořádného díla jsou J. A. Heinz a S. Tischler. Sloup je osazen dvanácti sochami svatých, na vrcholu pilíře je socha Panny Marie Immaculaty. Sloup byl symbolickým poděkováním za záchranu města před husity, Kumány a morovou nákazou. Uničov, Medelská 125 Medelská brána a hradební parkán hod. Jedna ze čtyř vstupních bran do města. Středověká stavba, která byla součástí opevnění. Před několika lety prošla generální opravou, restaurována byla i přiléhající hradební zeď. Prostor je dnes využíván jako městská zahrada. Uničov, Panská 55 Městská knihovna (bývalá sokolovna) hod. Jedná se o dvoupodlažní rohový dům s atikovým podlažím. Ve 20. letech 20. století byl na místě staršího objektu vystaven Národní dům s knihovnou a divadelním sálem, v němž byl zřízen i první český biograf. Po válce sloužil sál jako tělocvična a roce 2005 zde byla otevřena moderní knihovna. Uničov, Příční 205 Městská šatlava hod. Budova městské a později soudní věznice stojí v bezprostřední blízkosti městských hradeb. Jedná se o ojedinělý dochovaný dokument vězení 18. a 19. století s kaplí. Domovní štít s letopočtem 1891 je opatřen nikou, v níž je umístěna socha sv. Barbory.

10 Uničov, Masarykovo nám. 22 Měšťanský dům, tzv. dům moravských stavů hod. Jedná se o největší dům na náměstí s neorenesanční fasádou, obdelníkovým půdorysem a připojeným jednopatrovým arkádovým křídlem. Dům pochází z poloviny 18. století a patřil moravským stavům. Při svém pobytu zde v roce 1770 nocoval císař Josef II. Dnes v objektu sídlí část městského úřadu. Uničov, Masarykovo nám. 1 Radnice hod. Uničov, Olomoucká 322 Muzeum U Vodní branky hod. Uničovská radnice byla původně jen tržním domem, týnem, kde se vykládalo cizí zboží. Radniční věž postupně vyšplhala až do výšky 45 m a byla doplněna pavlačí pro strážné. K západní části budovy byla přistavěna kaple (dnes obřadní síň) a k východní části mohutné schodiště. Architektonicky pozoruhodná budova muzea byla součástí městského hradebního systému. Dnes je zde umístěna stálá expozice k dějinám města Uničova představující nejzajímavější doklady bohaté historie královského města. Uničov, Střelice Vesnické muzeum Střelice hod. Muzeum se sbírkou potřeb denního života, nářadí a informací o společenském, kulturním a spolkovém životě našich předků. Je zde k vidění celá řada fotografií. Vesnické muzeum Střelice vzniklo v roce 1968, expozice se postupně rozšiřovala dary občanů a byla trvale zpřístupněna. Velké Losiny, 268 Státní zámek Velké Losiny a hod. Areál zámku je národní kulturní památka. Renesanční zámek byl vybudován na místě vodní tvrze v 80. letech 16. století Janem ze Žerotína. kolem roku 1693 bylo přistavěno dvoupodlažní barokní křídlo. Velké Losiny, 9 Ruční papírna - Muzeum papíru Velké Losiny a hod. Papírenská manufaktura ve Velkých Losinách, založená Janem.ml. ze Žerotína před rokem Dnes nejstarší, dosud nepřetržitě pracující ruční papírna v zemích střední Evropy. Od roku 1987 její součástí Muzeum papíru s expozicemi dějin manufakturní výroby. Významná kulturní a technická památka. Zlaté Hory, Náměstí Svobody 94 Městské muzeum Zlaté Hory a hod hod. Městské muzeum ve Zlatých Horách je budovou staré pošty z roku Bohatě členěná fasáda s korintskými sloupy připomíná vlivy holandského stavitelství. V přízemí této budovy se nachází mramorová pamětní deska připomínající návštěvu císaře Josefa II. ve Zlatých Horách dne 8. července roku 1766.

11 Zábřeh Zábřeh Zábřeh Zábřeh Farní kostel sv. Bartoloměje Farní muzeum Zábřeh Mariánský morový sloup Kašna na náměstí Jednolodní barokní kostel postavený v letech Barokní obrazy z dílny Tadeáše Supera z Moravské Třebové a Christofa Sambacha z Vídně, dřevořezby od Floriána Tomáška z Jedlí. Nový liturgický prostor a obětní stůl z roku Ve zpřístupněné věži a na půdě kostela sídlí Farní muzeum Zábřeh. Farní muzeum sídlící v prostorách půdy a věže farního chrámu nabízí k prohlídce několik expozic se vztahem k historii kostela a regionu. Prohlídka završena ve zvonovém patře, které skýtá vedle zvonového soubru v dřevěné zvonové stolici nevšední výhled na město. Barokní kamenická práce z roku 1713 provedená dílnou Jana Sturmera podle návrhu Václava Rendera. Sloup, který zdobí znak sladovnického cechu, nechal postavit panský sládek Josef Počta. Na čtyřech rozích balustrády jsou umístěny sochy sv. Šebastiána, sv. Rocha, sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána. Klasicistní kašna byla postavena v roce 1829 na místě bývalého návesního rybníčku. Nacházelo se u ní jedno z vyústění bývalého městského vodovodu. Kašna je zdobena znakem města Zábřeha a německy psaným nápisem s chronogramem, kamenný sokl nese ženskou figuru držící roh hojnosti. Zábřeh Hrad Zábřeh Původní tvrz byla založena souběžně s městem. Po přestavbách za Šternberků a Kravařů se jednalo o hrad, který byl za Tunklů rozšířen. V 16. století byl hrad přestavěn na renesanční zámek a obklopovala jej renesanční zahrada. V letech bylo přistavěno severní zámecké křídlo. Zábřeh, Žižkova 1 Muzeum Zábřeh - Dům Pod Podloubím a hod. Dům Pod Podloubím je jedním z nejcennějších dokladů vývoje měšťanského domu v regionu. Na budově zanechaly stopy všechny významné stavební epochy. Gotickými sklepy počínaje, přes renesanční věž s loubím a barokními stropy v přízemí a prvním poschodí konče. Od r zde opět sídlí zábřežské muzeum. Zábřeh, Filiální kostel sv. Barbory Gotický presbytář je pozůstatkem původního kostela sv. Kříže z 15. stol. V období reformace v kostele sídlil českobratrský sbor, z této éry pochází hranolovitá renesanční věž se zvonem z roku Po roce 1620 byl kostel zasvěcen Navštívení Panny Marie a po barokní přestavbě v roce 1774 sv. Barboře

12 Zábřeh, 28. října 20 Zábřeh, cesta Zábřeh - Nemile Zábřeh Kostel Církve československé husitské Šubrtova kaplička Zámek Skalička Novogotický kostel nechal na počátku 20. století postavit Otto Brass pro příznivce evangelického vyznání. Základní kámen kostela byl položen 8. května V současné době kostel slouží Církvi československé husitské. Barokní kaplička z druhé poloviny 18. století stojí na poutním místě známém od roku 1750, kdy zde Jan Schubert zavěsil obrázek Bolestné Panny Marie. O oblíbenosti místa ve 20. století svědčí monumentální pieta sochaře Antonína Berky, vytesaná v hořickém pískovci. Zámek je v jádru barokní architekturou z roku 1727, vzniklou pravděpodobně přestavbou starší tvrze písemně doložené již v roce Ve 2. polovině 19. století byl přestavěn v neobarokním slohu, přičemž tuto podobu nesetřely ani pozdější úpravy. K nejvýznamnějším držitelům patřil rod Chorinských. Šternberk, Horní náměstí 7 Státní hrad Šternberk a hod. Původně gotický hrad založil v 2. pololovině 13. stoleí Zdeslav ze Šternberka. V letech vznikla z iniciativy Alberta II. ze Šternberka hradní kaple s nástěnnými malbami ze života Panny Marie. Šternberk, Olomoucká Filiální kostel Nejsvětější Trojice hod. Kostel tzv. špitální, původně zasvěcen očišťování Panny Marie, byl založen snad roku 1339 spolu se špitálem. Dochoval se ve své klasicistní podobě z roku Špitál pro staré ženy byl v roce 1908 zbourán a na jeho místě byl o rok později zřízen park. Šternberk, Farní 3 Bývalý augustiniánský klášter hod. Bývalý klášter řeholních kanovníků řádu sv. Augustina je jednou z hlavních dominant města. Byl založen spolu s kostelem "Zvěstování Panny Marie" Albertem ze Šternberka v r Současná podoba kláštera pochází z 18. století. Jedná se o nejvýznamnější barokní architekturu ve městě a okolí. Šumperk, Hlavní třída 22 Budova Vlastivědného muzea v Šumperku s areálem hod. Čtyřkřídlá rozlehlá budova s obdélným nádvořím. Hlavní dvoupodlažní průčelí s arkádami je členěno bosáží, pilastry a profilovanými římsami. V interiéru valené klenby a zrcadlové klenby s ornamentální malbou. Empirová architektura z 1. poloviny 19. stol., upravená v duchu francouské neorenesance.

13 Šumperk, Kladská ul. Kostel Zvěstování Panny Marie hod. Šumperk, náměstí Míru 1 Radnice hod. Jednolodní podélná architektura s obdélnou předsíní a boční kaplí, fasáda členěná opěrnými pilíři, v interiéru valené klenby s lunetami. V jádru gotická architektura z počátku 14. stol. barokně upravená ve 2. polovině 17. stol. V boční kapli nástropní malby z pol. 18. stol. Objekt z roku 1911 postavený ve stylu tzv. saské neorenesance, doplněné několika secesními detaily. Šumperk, Kladská Měšťanský dům čp. 233, tzv. Geschaderův hod. Měšťanský dům s patrovými arkádami a mansardovou střechou s toskánskými sloupy. V interiéru křížové a valené klenby s lunetami. Klasicistní objekt z konce 18. stol. s gotickým jádrem. Šumperk, Bulharská Bývalý žerotínský zámek hod. Dvoupatrová trojkřídlá budova. Původně hrad přestavěný Tunkly z Brníčka a Žerotíny na přelomu 15. a 16. století na renesanční zámek. Od 2. pol. 16. stol. ve vlastnictví města používán k hospodářským účelům, v pol. 19. stol. stavebně upraven pro školní účely. Šumperk, Bří Čapků 35 Státní okresní archiv Šumperk hod. Architektura z 90. let 20. století. Šumperk, Kostelní náměstí Kostel sv. Jana Křtitele hod. Šumperk, Jiráskovy sady Kostel sv. Barbory hod. Jednolodní podélný kostel na půdorysu kříže, v interiéru křížové a valené klenby s lunetami, v podvěží křížová žebrová klenba. V presbytáři nástropní malby z poloviny 18. stol. V jádru gotický architektura z poč. 14. stol., barokně uprtavená v pol. 18. stol. Obdélný jednolodní kostel s trojúhelníkovým štítem. V interiéru valené klenby zdobené barokními freskami uničovského malíře Ignáce Oderlického. Barokní architektura z poloviny 18. století.

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2012 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V OLOMOUCKÉM KRAJI

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2012 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V OLOMOUCKÉM KRAJI MĚSTO A ADRESA NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Bouzov, 8 Dřevohostice, Zámecká 88 Hranice, Jurikova 588 Státní hrad Bouzov Zámek Dřevohostice Arboretum Střední lesnické školy Hranice

Více

11.09.2010-12.09.2010 8.00-18.00 hod. 18.09.2010 9.00-17.00 hod. 18.09.2010 9.00-16.00 hod. 18.09.2010 9.00-16.00 hod. 18.09.2010 9.00-16.00 hod.

11.09.2010-12.09.2010 8.00-18.00 hod. 18.09.2010 9.00-17.00 hod. 18.09.2010 9.00-16.00 hod. 18.09.2010 9.00-16.00 hod. 18.09.2010 9.00-16.00 hod. DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V OLOMOUCKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY Park v Bílé Lhotě byl založen kolem roku 1700 při renovaci zdejšího

Více

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

Přehled památek EHD. Evangelický kostel - Hranice Šromotovo nám. 5/791, Hranice, Olomoucký kraj Otevřeno zdarma v rámci EHD: od 9:00 do 16:00.

Přehled památek EHD. Evangelický kostel - Hranice Šromotovo nám. 5/791, Hranice, Olomoucký kraj Otevřeno zdarma v rámci EHD: od 9:00 do 16:00. Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

Přehled památek EHD. Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj Památka je přístupná zdarma 15.9.

Přehled památek EHD. Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj Památka je přístupná zdarma 15.9. Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj Bývalá zámecká konírna Lipník nad Bečvou Bratrská 358, Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj V době od 10 do 16 hodin budou zaměstnanci

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč NEODKLADNÉ ZÁCHRANY OHROŽENÝCH OBJEKTŮ KRITICKY OHROŽENÉ OBJEKTY roky výstavby 2011 2012 2013 2014 2015 příspěvek Piaristická

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Renesance a Jindřichův Hradec

Renesance a Jindřichův Hradec Renesance a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ R - - běžná hradební zeď radnice MPR - KP 22622/3-2278 Obnova obv.pláště radnice 1995 R Rest. soklu radnice 2000 Rest. ochozu věže radnice 2000 1 - radnice Masarykovo nám. 2262 A/11 2278 MT Obnova radnice

Více

Správní obvod: Olomouc GPS souřadnice: N, E

Správní obvod: Olomouc GPS souřadnice: N, E Olomouc Kraj: Olomoucký Okres: Olomouc Správní obvod: Olomouc GPS souřadnice: 49.593870N, 17.250871E Nadmořská výška: 219 m n. m. První pís. zmínka: 1078 (940 let) Počet obyvatel: 99 061 PSČ: 779 11 Adresa

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 SUŠICE Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 Sušice I 34658/4-3315 městský dům čp. 4/I, Klostermannova ul., nám. Svobody 1) rohový dům 2) pavlačový dům 3) dvorní dům 4) kočárovna 24945/4-3316 -

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015 NÁSTĚNNÉ MALBY Šternberk, bývalý augustiniánský klášter Odkryv a restaurování barokních maleb ve špaletách a v nástropním zrcadle ve 2. nadzemním podlaží 3 4/2015 Hořovice, zámek Zajištění nástropní malby

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Dne obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací:

Dne obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací: Odpověď dle zákona č. 106/1999 Sb. Předmět žádosti: Dne 5. 2. 2019 obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací: - seznam aktuálně vyhlášených veřejných sbírek týkajících

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

město s historií průvodce památkami

město s historií průvodce památkami město s historií průvodce památkami Bazilika sv. Prokopa Se stavbou románské baziliky se začalo ve 30. letech 13. století a bazilika byla zasvěcena Panně Marii. Stavba byla během staletí několikrát poškozena,

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

Bílovec. Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ)

Bílovec.     Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ) Bílovec 1 Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ) Farní kostel sv. Mikuláše ze 14. století na Slezském náměstí v Bílovci. Vyhlídková věž kostela je vysoká 50,67 metrů a je volně přístupná

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB PROKONZULTA, a.s. Křenová 26, 602 00 Brno tel. +420 543 255 515, info@prokonzulta.cz PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB Areál zámku - zámeckého hotelu v Mostově na Chebsku, v klidné přírodní lokalitě při

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

Wawel + katedrála + zámek

Wawel + katedrála + zámek Wawel + katedrála + zámek Wawel je nízké návrší - 228 metrů nad řekou Vislou a na něm stojí královský hrad, zámek a katedrála. Návrší bylo kontinuálně osídlené už od pravěku, jak potvrdily četné archeologické

Více

Obrazové přílohy. Komplex plzeňské radnice

Obrazové přílohy. Komplex plzeňské radnice Obrazové přílohy Obr. 1 Komplex plzeňské radnice 60 Obr. 2 Plzeňská radnice 61 Obr. 3 Náměstí republiky 62 Obr. 4 Císařský dům Obr. 5 Pechovský dům 63 Obr. 6 Půdorys staré Plzně 64 Obr. 7 Plzeň městský

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

Gotika nejvýznamnější památky u nás

Gotika nejvýznamnější památky u nás Gotika nejvýznamnější památky u nás Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: únor 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7. tříd, školní

Více

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Zámek čp. 26 v Hošťálkovech Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Hošťálkovy Letecký snímek areálu zámku V celém okrese Bruntál unikátně dochovaný zámek Hošťálkovy čp.

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 1. Antonio Maria Nicolao Beduzzi, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Moravské Třebové, průčelí. Po 1726. (I. Krsek Zd. Kudělka M. Stehlík J. Válka, Umění baroka

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna Moravský Krumlov okr. Znojmo č.p. 60 Sokolovna Název objektu Adresa Palackého č.p. 60, Moravský Krumlov K. ú. / Moravský parcela č. Krumlov, parc.č. 31/1 Architekt Oskar Poříska Stavitel Eduard Oškera

Více

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka , kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka Stručná historie Původně zemědělská v současnosti více rekreační obec pod Jestřebími horami 8 km východně od Trutnova. Poprvé písemné připomínaná až roku

Více

Omalovánky Jihomoravského muzea ve Znojmě Dostupný z

Omalovánky Jihomoravského muzea ve Znojmě Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 08.10.2016 Omalovánky Jihomoravského muzea ve Znojmě Mažárová, Monika 2015 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-204406

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností. Komplex navrhl

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření 16.11. 2012 Ročník 2. Stručný obsah Geomorfologie - Kras, jeskyně Způsob využití gymnázium Autor Mgr. Magdaléna Teplá

Více

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 1 PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 Kietrz Třebom Sudice Pietraszyn Krzanowice Chuchelná Strahovice Rohov Ściborzyce Wielkie Kietrz Délka trasy: 39.1 km VYPRACOVAL/A (Jméno a příjmení) KONTAKT (e-mail, telefonní

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_350 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Románský sloh nejvýznamnější památky u nás

Románský sloh nejvýznamnější památky u nás Románský sloh nejvýznamnější památky u nás Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: leden 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Pozdrav primátora. Vladimír Puchalský, primátor Přerova

Pozdrav primátora. Vladimír Puchalský, primátor Přerova a okolí Pozdrav primátora Noc kostelů otevře už po deváté dveře od kostelů či modliteben. V ě a v jedné místní části bude zpřístupněno hned sedm svatostánků, které nabídnou prohlídku, rozjímání ale také

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více

8 Přílohy Seznam příloh:

8 Přílohy Seznam příloh: 8 Přílohy Seznam příloh: 1) Fotodokumentace 2) Katastrální mapa 3) Stavební vývoj 4) Výkresová dokumentace 5) Park a drobná architektura 65 8.1 Fotodokumentace Veškerá fotodokumentace pochází z archivu

Více

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán N a b í d k a Karviná. Město v kráse památek Zaniklý zámek Ráj v osudech staletí Lottyhaus. Vedlejší křídlo zámku Fryštát v Karviné Příběh manželství Larisch-Mönnichů Minulostí zámeckých parků v Karviné

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_13

Více

ic@jesenicko.eu www.jesenik.org ATIC Lázeňské informační centrum - Prieesnitzovy léčebné lázně

ic@jesenicko.eu www.jesenik.org ATIC Lázeňské informační centrum - Prieesnitzovy léčebné lázně Město ATIC Název Adresa PSČ Telefon E-mail, www Bělá pod Pradědem Obecní knihovna a Informační centrumdomašov 4 790 85 584 452 834 mic@bela.cz www.bela.cz Bludov MIS - Kulturní dům Bludov Tř. A. Kašpara

Více

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Družstvo: Třída: Část A Gotika ve světě 1. Kdo nechal postavit první gotický kostel? a) opat kláštera v Saint Denis Suger b) zakladatel

Více

A) Pobělohorský manýrismus (1620 až 1700) - nejednotný ráz architektury, stavitelé cizí, představitelé: Francesco Maratti, Jean Baptista Mathey

A) Pobělohorský manýrismus (1620 až 1700) - nejednotný ráz architektury, stavitelé cizí, představitelé: Francesco Maratti, Jean Baptista Mathey DĚJINY ARCHITEKTURY 12. Barokní architektura na území ČR 12.1 Úvod - v období 17. a 18. století hlavními stavebníky církev a šlechta, města byla po bitvě na Bílé hoře (1620) a po 30-tileté válce zchudlá

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7.

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7 MODERNÍ

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 -

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 - Ú p i c e - město, které se rozkládá po obou březích řeky Úpy. Vznikla v 11. století na obchodní stezce v téže době jako Trutnov. Původně obec při vtoku potoka téhož jména do Úpy. Na ostrohu nad ní později

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková RENESANCE Renesance znamená znovuzrození římské antiky, ne

Více

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí.

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí. RADNICE Radnice v Jáchymově je vynikajícím dokladem pozdně gotického renesančního stavitelství z l. poloviny 16.století. Přes všechny pozdější stavební úpravy si zachovala původní dispozici pozdně gotické

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_478 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

SEZNAM PŘÍLOH P 1 Lokalizační předpoklady P 2 Fotodokumentace P3 Mapa s vyznačením cyklostezky Oslavany Ivančice

SEZNAM PŘÍLOH P 1 Lokalizační předpoklady P 2 Fotodokumentace P3 Mapa s vyznačením cyklostezky Oslavany Ivančice SEZNAM PŘÍLOH P 1 Lokalizační předpoklady Tab. č. 1 Nemovité kulturní památky mikroregionu Ivančicko P 2 Fotodokumentace Obr. č. 1 Údolí řeky Jihlavy v přírodním parku Střední Obr. č. 2 Údolí řeky Oslavy

Více

Mohelnicko. kraj mezi Hanou a Jeseníky. Třídenní cyklovýlet za. poznáním Mohelnicka a. jeho blízkého okolí. Zdroj: http://www.olympusobchod.

Mohelnicko. kraj mezi Hanou a Jeseníky. Třídenní cyklovýlet za. poznáním Mohelnicka a. jeho blízkého okolí. Zdroj: http://www.olympusobchod. Mohelnicko kraj mezi Hanou a Jeseníky Třídenní cyklovýlet za poznáním Mohelnicka a Zdroj: http://www.olympusobchod.cz jeho blízkého okolí Den první Celková délka trasy je 51 km, průměrná časová náročnost

Více

Baroko a Jindřichův Hradec

Baroko a Jindřichův Hradec Baroko a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Pražský hrad. Created by zisava

Pražský hrad. Created by zisava Pražský hrad Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pražský hrad. Dejte se doleva a za necelých 5 min. přijdete na II. nádvoří. Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pohořelec. Za 10 minut chůze dojdete na Hradčanském

Více