Historicky první zmínka o Slušovicích se váže k roku Vìtšího významu však dosahují až v 15. století,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historicky první zmínka o Slušovicích se váže k roku 1261. Vìtšího významu však dosahují až v 15. století,"

Transkript

1 Franz Kratschmera

2 2

3 3 SLUŠOVICE Historicky první zmínka o Slušovicích se váže k roku Vìtšího významu však dosahují až v 15. století, kdy byly roku 1446 povýšeny na mìstečko, což s sebou pøineslo také øadu privilegií, tedy mìstských práv. Od tìch dob Slušovice smìly svobodnì vaøit pivo, pálit koøalku, mìly právo volného obchodu, svobodu øemesel a byly zproštìny všech robot. Dominantou mìsta a zároveò jeho jedinou významnou historickou památkou je farní kostel Narození sv. Jana Køtitele, jehož současná podoba začala vyrùstat v roce 1812.

4 4 SLUŠOVICE Dvojtøídní škola na námìstí Svobody byla postavena v roce 1832 na místì selského gruntu a roku 1874 rozšíøena na trojtøídní. Nejstarší záznamy se zmiòují o škole ve Slušovicích už z roku V současné dobì je zde provozovna služeb. Nová škola byla otevøena v roce Pùvodnì jedna budova v ba ovském" stylu se postupnì rozrùstala a rekonstruovala do dnešní moderní podoby, vìrna ale svému pùvodnímu stylu.

5 5 Zlín Tomáš Ba a, svìtoznámý český prùmyslník a zakladatel stejnojmenné obuvnické firmy ve Zlínì, která mìla v dobì svého nejvìtšího rozkvìtu na zamìstnancù po celém svìtì a vyrábìla ročnì na 50 miliónù párù bot. Tomáš Ba a se narodil 3. dubna roku 1876 ve Zlínì jako šesté z dvanácti dìtí chudého ševce. O ševcovské øemeslo má mladý Tomáš Ba a zájem již od dìtství. Po absolvování základní školy se ve svých čtrnácti letech stává ševcovským učedníkem. Po vyučení načas odchází na zkušenou do zahraničí, poté nastupuje v otcovì ševcovské dílnì jako obchodní cestující. V roce 1894 se začíná Ba ova kariéra podnikatelská, společnì s bratrem Antonínem a sestrou Annou zakládají ve Zlínì zakládají továrnu na výrobu a opravu obuvi. Ihned od počátku začíná Ba a zavádìt do podniku moderní zpùsoby výroby. Plánuje sériovou výrobu obuvi a zavádí pravidelnou pracovní dobu. Ba ových obuvnická firma ale neprosperuje, dluhy rostou, zdá se, že rodinný podnik bude muset být uzavøen. V této chvíli ale pøijde zlom. Ba ùv závod začíná vyrábìt pøevratnou novinku - lehkou plátìnou obuv, která se pøes počáteční nedùvìru zákazníkù stává vzápìtí módním hitem - netrvá to dlouho a jméno Ba a se stává pojmem v celé Evropì, na konci prvního desetiletí 20. století pak firma zamìstnává již pøes 300 dìlníkù a vyrábí dennì kolem čtyø tisíc párù bot.

6 6 Zlín Za první svìtové války, kdy je již jediným vlastníkem továrny, získává Tomáš Ba a výhodnou zakázku pro rakousko-uherskou armádu, pro kterou vyrobí milióny párù bot - tato zakázka pak Ba ovì továrnì pomùže válku pøekonat bez výraznìjších ztrát. V období mezi dvìma svìtovými válkami Ba ùv podnik expanduje - vznikají jeho pobočky po celém svìtì, výroba se znásobuje. Zejména na začátku dvacátých let, v období hospodáøské stagnace, kdy mnohé (nejen obuvnické) firmy končí v úpadku, si Ba a svým padesátiprocentním zlevnìním sortimentu v letech získá nová odbytištì pro své výrobky a ovládne svìtový trh s obuví. V roce 1923 se Tomáš Ba a stal starostou Zlína, což s sebou pøineslo zcela novou etapu také v mìstské architektuøe. Firma Ba a za éry zakladatele Tomáše i jeho nevlastního bratra Jana Antonína Bati vybudovala ve mìstì obchodní domy, hotel, kino, velkou nemocnici, školní budovy, vìdecké budovy, filmové ateliery, tisíce nových bytù. Počet obyvatel prudce stoupal a horečná stavební aktivita pøetvoøila Zlín do podoby supermoderního prùmyslového mìsta. Nestavìlo se živelnì, ale podle moderních urbanistických koncepcí. Pùsobením významných architektù Jana Kotìry, František Lydie Gahury, Vladimír Karfíka, a dalších, získal Zlín evropsky ojedinìlý charakter funkcionalistického mìsta. Ba ùv styl vedení firmy v mnohém pøedbíhá svoji dobu - Ba a je slavný nejen jako obuvník, proslavuje se též tím, jak do výroby aplikuje ty nejnovìjší a nejmodernìjší aktivity amerických podnikatelù. V roce 1931 Ba a svoje závody promìòuje v akciovou společnost, o rok pozdìji pak pøi havárii letadla u Otrokovic tragicky umírá. Jeho podniky jsou pak v roce 1945 znárodnìny.

7 7 Zlín K dominantám mìsta tak pøibyly stavby jako budova Tržnice, 21.budova, tzv.mrakodrap (pøed válkou nejvyšší budova v republice), dnešní Dùm umìní, zlínská radnice, Společenský dùm dnešní hotel Moskva, Velké kino, jehož pùvodní kapacita pøesahovala 2500 míst a patøilo k nejvìtším kinosálùm v tehdejší republice.významný byl i projekt Zlína jako "zahradního mìsta". Ten reprezentují čtvrti jako Zálešná, Lesní čtvr9 a Letná, prohlášené za Mìstskou památkovou zónu.

8 8 Zlín - Filmové ateliéry Architekt Vladimír Karfík budoval v letech malé filmové ateliéry ve zlínské mìstské části Kudlovì. Sám určitì netušil, že pod jeho vedením vzniká významná "továrna na sny", která dosáhne svìtového vìhlasu. Filmové studio bylo založeno v roce 1936 jako reklamní ateliér firmy Ba a. Jak se mìnila doba a politické a společenské pomìry, mìnil se i název studia. Od Filmových ateliérù Ba a pøes Filmové studio Gottwaldov až po Ateliéry Bonton Zlín. K malým filmovým ateliérùm s pùvodním studiem zvaným též Kudlovská stodola postupnì pøibyly filmové laboratoøe, a jak pøicházely další zakázky, rozrostly se ve zcela samostatné filmové závody, které se významnì podílely na produkci krátkých, trikových, animovaných, dokumentárních a instruktážních filmù. Navzdory pùvodnímu cíli, kterým byla moderní reklama se totiž ze studia brzy staly filmové ateliéry, kde se natáčely první animované filmy, a zlínské ateliéry se staly známými v celém svìtì.

9 9 Zlín - Filmové ateliéry Počátek animované tvorby ve Zlínì je spojen s pøíchodem Hermíny Týrlové a Karla Zemana ve 40. letech. Týrlové snímek Ferda Mravenec je prvním nereklamním animovaným filmem u nás. Zeman začal profesionálnì v roce 1943 s animací a trikovými zábìry, kterými se proslavil ve filmu Cesta do pravìku.

10 10 lešná Od roku 1724 byl hrad Lukov v moci rodu Seilernù. Kde končí historie slavného valašského hradu Lukova, tam začíná historie zámku Lešná. Seilernové však stále toužili po reprezentativním sídle, proto se rozhodli postavit zámek Lešná. Za místo nového sídla si zvolili návrší na dohled od pùvodního hradu Lukova. S výstavbou pùvodního lešenského zámku se začalo roku 1804, vznikla zde nejprve stavba určená k chovu bažantù a sloužící současnì jako obydlí správce bažantnice. Pùvodní lešenský zámek byl dokončen roku Byla to velice jednoduchá jednopatrová budova, která se pouze v jednom místì zvedala do úrovnì 2. patra. Hrabìcí rodinì Seilernù sloužil zámek pouze jako letní sídlo, a to celých 80 let.

11 11 lešná Již kolem roku 1929 se začala v okolí Lešné objevovat exotická zvíøata. Za jejich pøíchodem stál majitel lukovského panství Josef Seilern. Hrabì systematicky buduje pøírodopisné muzeum. Postupnì shromážil sbírku palearktických ptákù, ptačích vajec, kolibøíkù. Do Lešné smìøují první výpravy školních dìtí. Hrabì Josef Seilern zavedl chov oborních a exotických zvíøat na Lešné. V areálu dnešní zoo se tehdy pohybovali jeleni, drobné antilopy, jeøábi, bìžci emu. Ve velkém vytápìném skleníku volnì poletovali exotičtí ptáci, pøedevším andulky, snovači a pìnkavy. Válečné události této myšlence také nepøály. V roce 1945 došlo k zestátnìní zámeckého areálu a v roce 1948 byla zoo oficiálnì otevøena pro veøejnost.

12 12 vizovice Zámek ve Vizovicích nechal v polovinì 18. století vystavìt na místì bývalého cisterciáckého kláštera olomoucký kanovník a pozdìjší biskup královéhradecký Heøman Hannibal z Blümengenu. Stavbou povìøil význačného brnìnského architekta Františka Antonína Grimma ( ), který pojal zámek v tehdy moderním francouzském barokním stylu. Ve druhé polovinì 18. století byla nejen dokončena stavba zámku a zámecké zahrady, ale bylo poøízeno i vybavení a založena obsáhlá obrazová sbírka. Podle možností ji doplòovali i Stillfriedové, na které pøešlo vlastnictví zámku v 19. století.

13 13 vizovice Výroba pálenek má ve Vizovicích tradici dlouhou již více než čtyøi sta let. První písemný doklad o existenci palírny se totiž nachází v urbáøi vizovického panství z roku V té dobì patøila pálenice vizovické vrchnosti a stála na námìstí. Po čase byla pøemístìna do Štìpské ulice, naproti panskému pivovaru. Ze začátku to byla zejména pálenka z pivních odpadkù, pozdìji se k nim pøidalo obilí, z nìhož se vyrábìla žitná. Kolem poloviny 18. století se ve výrobním sortimentu objevila pozdìji tak slavná slivovice. Už pøed rokem 1880 se objevuje pøedek slavného rodu Jakub Jelínek, který mìl na starosti výrobu, a nedlouho po nìm také jeho syn Zikmund Jelínek. Roku 1891 se pøistìhoval z Hranic sedmadvacetiletý Karel Singer a velice rychle se prosadil. Nejdøíve si na pøelomu let pronajal od Šimona Frische jeho palírnu a záhy podnik rovnou koupil. Pøíchod Zikmunda Jelínka a Karla Singra do Vizovic se kryje s významným zlomem ve vývoji zdejšího ovocnáøství. Doposud bylo obrovské množství pøebytkù vypìstovaných trnek zpracováváno v množství rolnických sušíren a prodáváno kupcùm, kteøí valašskými sušenými trnkami zásobovali domácí rakousko-uherské trhy a vyvážely je také ve velkém do zahraničí.

VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu:

VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Zlín město funkcionalismu

Zlín město funkcionalismu 1 - jedinečná ukázka meziválečného funkcionalismu a konstruktivismu - hlavním motivem zlínské architektury je tovární objekt - tento motiv se opakuje v různých variacích i u ostatních budov sloužících

Více

ZBRASLAVSKÝ PIVOVAR 250 let historie

ZBRASLAVSKÝ PIVOVAR 250 let historie ZBRASLAVSKÝ PIVOVAR 250 let historie Pivo se na Zbraslavi začalo údajně vařit už na sklonku 13. století, kdy byl založen cisterciácký klášter. V té době byly pivovary běžnou součástí klášterního hospodářského

Více

ostatní plochy 8,7% Přírůstek stěhováním Celkový přírůstek

ostatní plochy 8,7% Přírůstek stěhováním Celkový přírůstek Největším správním obvodem z hlediska počtu obyvatel je Zlín, žije v něm asi 17 % obyvatel kraje. Na rozloze kraje se í necelými devíti procenty a je tak pátým největším obvodem. Hustota obyvatel je druhá

Více

VY_32_INOVACE_12_FILMOVÝ FESTIVAL ZLÍN_34

VY_32_INOVACE_12_FILMOVÝ FESTIVAL ZLÍN_34 VY_32_INOVACE_12_FILMOVÝ FESTIVAL ZLÍN_34 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400 Anotace:

Více

PODNIKATELSKÝ INKUBÁTOR KUNOVICE

PODNIKATELSKÝ INKUBÁTOR KUNOVICE PODNIKATELSKÝ INKUBÁTOR KUNOVICE OSNOVA Historie Panského dvora Projekt Podnikatelského inkubátoru Kunovice Provozování a služby Další projekty Závěr První zmínka o Kunovicích se datuje k roku 1196 knížetem

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

ŠKVORECKÝ ZÁMEK Tìším se dovnitø, já ve Škvorci vyrostla, ale teï poprvé mám možnost do zámku se podívat, nechala se slyšet jedna sedmdesátiletá dáma. Bylo to v sobotu 18. záøí, v rámci Škvoreckého jarmarku,

Více

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš a Jan Baťovi K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš Baťa - Československý podnikatel vizionář, spoluzakladatel světové obuvnické firmy, starosta Zlína - Narodil se 3.dubna 1876

Více

Seznam map a ilustrací svazku č. 28 Zlín

Seznam map a ilustrací svazku č. 28 Zlín Seznam map a ilustrací svazku č. 28 Zlín Titulní strana přebalu Obr. č. 1: Znak města Zlína Obr. č. 2: Zlín při pohledu od severu v letech 1910 1915 Textové listy Obr. č. 3a-b: Pečetidla města Zlína z

Více

CÍLOVÝ STAV. Kulturní památka je otevřena veřejnosti, stává se jedním ze společenských center příbramska.

CÍLOVÝ STAV. Kulturní památka je otevřena veřejnosti, stává se jedním ze společenských center příbramska. Zámek Hluboš CÍLOVÝ STAV Kulturní památka je otevřena veřejnosti, stává se jedním ze společenských center příbramska. Výše uvedené mimo jiné obnáší: náročnou rekonstrukci a opravy exteriéru i interiéru

Více

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7. tříd, školní

Více

František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař

František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař Author: Ladislava Horňáková Published: 12.03.2008 František Gahura se narodil ve Zlíně 10. října 1891. Vyučil se u sochaře a štukatéra Aloise Amorta

Více

6. Architektura 50. a 60. let ve Zlíně socialistický realismus a návrat k tradicím

6. Architektura 50. a 60. let ve Zlíně socialistický realismus a návrat k tradicím 6. Architektura 50. a 60. let ve Zlíně socialistický realismus a návrat k tradicím architekti Zdeněk Plesník Eduard Staša Miroslav Řepa František Rozhon Ladislava Horňáková 2014 Regulační plán Zlína, 1946

Více

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko VÖLKLINGEN 15 D SAARLAND SÁRSKO Hutì ve Völklingenu byly zahrnuty do seznamu UNESCO jako

Více

rezidence Palác Na Dubovci

rezidence Palác Na Dubovci rezidence Palác Na Dubovci Historie Historie budovy zvané Palác se pocíná roku 1790, kdy Izak Stein, židovský obchodník, koupil pozemek vedle hradu, v míste zvaném Dubovec a vystavil na nem zprvu pouze

Více

atelier sochařky hany wichterlové

atelier sochařky hany wichterlové okolí újezdu_praha 1_malá strana atelier josefa sudka atelier sochařky hany wichterlové samostatně stojící stavba se zahradou na pozemku patřícímu mč praha 1 v současné době přístupná přes bytový dům újezd

Více

Program regenerace MPR a MPZ 2018

Program regenerace MPR a MPZ 2018 2 760 000 8 812 000 12 570 000 11 866 000 12 802 000 10 395 690 8 214 000 9 183 000 12 864 000 19 071 000 17 739 000 16 671 000 16 616 570 25 235 000 Program regenerace MPR a MPZ 2018 Objem poskytnutých

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_13

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_23_Tomáš Baťa Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Památkově chráněná území ve Zlínském kraji:

Památkově chráněná území ve Zlínském kraji: Památkově chráněná území ve Zlínském kraji: památkové rezervace - městské, vesnické (MPR, VPR), památkové zóny - městské, vesnické (MPZ, VPZ), ochranná pásma kulturních památek a národních kulturních památek

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Vlčice u Javorníka. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 2' 46.7''

Vlčice u Javorníka. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 2' 46.7'' Vlčice u Javorníka Identifikační údaje Lokalita Vlčice u Javorníka Obec Vlčice Okres Jeseník Kraj Olomoucký kraj Katastrální území Vlčice u Javorníka, kód: 783811 GPS souřadnice 50 20' 47.5'' 17 2' 46.7''

Více

Zlínský kraj. Mgr. Iveta Havlová. Čeština

Zlínský kraj. Mgr. Iveta Havlová. Čeština Identifikátor materiálu: EU - 3-39 Česká republika, kraje Anotace Zlínský kraj Autor Mgr. Iveta Havlová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se se zajímavostmi kraje, s kulturními památkami, z daných

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

funkcionalita M g r. M i l a n F i l i p

funkcionalita M g r. M i l a n F i l i p 01 konverze a funkcionalita M g r. M i l a n F i l i p Vedoucí odboru strategického rozvoje kraje 02 Východiska ZK je zřizovatelem tří kulturních institucí: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně Krajská

Více

LÁZNĚ LUHAČOVICE 2015

LÁZNĚ LUHAČOVICE 2015 LÁZNĚ LUHAČOVICE 2015 Lázně Luhačovice Společenský dům Ústřední lázeňská dvorana s pramenem Vincentky Jurkovičův Dům Luhačovice jsou čtvrté největší a jedny z nejkrásnějších lázní v České republice s více

Více

Pro lidi, které zajímá historická kontinuita míst, bude jistě překvapením, že péče o nemocné, sociálně slabé a staré lidi má v našem městě, podle

Pro lidi, které zajímá historická kontinuita míst, bude jistě překvapením, že péče o nemocné, sociálně slabé a staré lidi má v našem městě, podle Něco z historie.. Pro lidi, které zajímá historická kontinuita míst, bude jistě překvapením, že péče o nemocné, sociálně slabé a staré lidi má v našem městě, podle dochovaných pramenů, poměrně dlouhou

Více

FILMOVÝ UZEL ZLÍN nový turisticky zajímavý cíl

FILMOVÝ UZEL ZLÍN nový turisticky zajímavý cíl FILMOVÝ UZEL ZLÍN nový turisticky zajímavý cíl VLASTNÍK Provozovatelem FILMOVÉHO UZLU ZLÍN jsou Kudlovské ateliéry o.p.s. Ředitelem je Ing. Lukáš Sušila. Zakladatelem je zlínská společnost Ing. Zdeňka

Více

Není Lešná jako Lešná

Není Lešná jako Lešná TISKOVÁ ZPRÁVA Dne: 13. 7. 2012 Místo: Zámek Lešná Valašské Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje Není Lešná jako Lešná Rarita Zlínského kraje způsobuje turistům

Více

Staré Město u Uherského Hradiště, kód:

Staré Město u Uherského Hradiště, kód: Staré Město u Uherského Hradiště Identifikační údaje Lokalita Staré Město u Uherského Hradiště Obec Staré Město Okres Uherské Hradiště Kraj Zlínský kraj Katastrální území Staré Město u Uherského Hradiště,

Více

Památková ochrana staveb

Památková ochrana staveb Památková ochrana staveb Základní pojmy Kulturní památka Národní kulturní památka Památková rezervace Památková zóna 1. Kulturní památka Movitá a nemovitá věc, která je za kulturní památku prohlášena ministerstvem

Více

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž, 15. 6. 2011 MUDr. Jarmila Číhalová Město Kroměříž Základní údaje o městě má 29 tisíc obyvatel historie spjata s olomouckým biskupstvím a arcibiskupstvím

Více

Prezentace seznamuje žáky se základy marketingu, zabývá se historii marketingu a jeho vývojem

Prezentace seznamuje žáky se základy marketingu, zabývá se historii marketingu a jeho vývojem Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Ing. Anna Grussová VY_32_INOVACE 29_MAR

Více

vymezení manažerských funkcí ( plánování, organizování, vedení lidí, rozhodování)

vymezení manažerských funkcí ( plánování, organizování, vedení lidí, rozhodování) Otázka: Historie vývoje managementu Předmět: Ekonomie a management Přidal(a): Kateřina Mikolášková I. etapa ( začátek 20. století) a) Klasický management první 3 desetiletí 20. století VĚDECKÉ ŘÍZENÍ F.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Obecnĩ závazná vyhláška mĩsta Slavkov u Brna č. 10/2017 o nočním klidu Zastupitelstvo mĩsta Slavkov u Brna se na svém zasedání dne 11.12.2017 usneslo vydat na základĩ 5 odst. 6 zákona č. 251/2016 Sb.,

Více

DEMO TEXT A FOTO. Nová dominanta kraje. Rovnoměrný rozvoj kraje

DEMO TEXT A FOTO. Nová dominanta kraje. Rovnoměrný rozvoj kraje 01-16-9FRU:ostrava 15.1.2009 3:22 Stránka 1 Ročník 7 číslo 5 náklad 500 000 výtisků, pane hejtmane přináší aktuální postřehy a komentáře hejtmana k dění v kraji. Narozen 2. října 1952 v Bruntále. Dětství

Více

VY_32_INOVACE_0618. Zlín a okolí

VY_32_INOVACE_0618. Zlín a okolí Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_0618 Zlín a okolí Datum vytvoření: 1. 11. 2013 Jméno aurora: Předmět: Ročník: Anotace způsob použití ve výuce: Ing. Martina Polášková

Více

orná půda 20,5% Přírůstek stěhováním Celkový přírůstek

orná půda 20,5% Přírůstek stěhováním Celkový přírůstek Nejnižší obyvatel v poproduktivním věku má správní obvod Vizovice. Rozkládá se ve středu Zlínského kraje, sousedí na severozápadě a západě se správním obvodem Zlín, na jihu se správními obvody Luhačovice

Více

ELITE HISTORIE KUNERTOVY TOVÁRNY * DŮM V DUCHCOVSKÉ ULICI MONIKA KOCOURKOVÁ

ELITE HISTORIE KUNERTOVY TOVÁRNY * DŮM V DUCHCOVSKÉ ULICI MONIKA KOCOURKOVÁ ELITE HISTORIE KUNERTOVY TOVÁRNY * DŮM V DUCHCOVSKÉ ULICI MONIKA KOCOURKOVÁ 2013 2014 OBSAH ÚVOD (PROČ JSEM SI VYBRALA TATO TÉMATA?) 3 HISTORIE KUNERTOVY TOVÁRNY 4 DŮM V DUCHCOVSKÉ ULICI 5 ZDROJE 6 PŘÍLOHY

Více

Žulová. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 6' 2.3''

Žulová. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 6' 2.3'' Žulová Identifikační údaje Lokalita Žulová Obec Žulová Okres Jeseník Kraj Olomoucký kraj Katastrální území Žulová, kód: 797804 GPS souřadnice 50 18' 35.8'' 17 6' 2.3'' Hist. název Friedberg Výměra 1 575

Více

Stanislava Vrbková 100 let muzejnictví v Mikulově

Stanislava Vrbková 100 let muzejnictví v Mikulově Stanislava Vrbková 100 let muzejnictví v Mikulově Pomyslný základní kámen mikulovského muzea byl položen před 100 lety a pomyslně na něj poklepali pánové založivší v roce 1913 muzejní spolek. Podnět k

Více

Dopravce: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce n.n., a.s., Mrštíkova 3, Liberec 3, tel.: 485 344 111, e-mail: dpmlj@dpmlj.cz, www.dpmlj.

Dopravce: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce n.n., a.s., Mrštíkova 3, Liberec 3, tel.: 485 344 111, e-mail: dpmlj@dpmlj.cz, www.dpmlj. Zastávka : Autobusové nádraží 2 3 4 5 6 7 8 9 3 4 5 6 7 8 20 Liberecká 00 22 Lázně 00 24 25 26 Mírové nám. (kino Radnice) 00 27 Divadlo 00 28 Petra Bezruče 00 29 Nemocnice 00 30 Na Roli 00 3 Rýnovice,Nová

Více

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk NAŠI PREZIDENTI Prezidenti 1. Tomáš Garrigue Masaryk 2. Edvard Beneš 3. Emil Hácha 4. Edvard Beneš 5. Klement Gottwald 6. Antonín Zápotocký 7. Antonín Novotný 8. Ludvík Svoboda 9. Gustav Husák 10. Václav

Více

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje Památné domy na náměstíhavlíčkova Brodu U zlatého lva č.p. 176 - U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

Více

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu.

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu. VY_32_INOVACE_08_ZLÍNSKÝ KRAJ ZAJÍMAVOSTI I. _35 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

První republika.notebook. January 23, 2014

První republika.notebook. January 23, 2014 VY_32_INOVACE_VL_116 Téma hodiny: První republika Předmět: Vlastivěda Ročník: 5. třída Klíčová slova: demokracie, hospodářský rozmach, vzdělání, Skaut, Sokol, Tomáš Baťa Autor: Mgr. Renata Čuková Podzimková,

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_24_Emil Škoda Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Budoucí role Místních akčních skupin v ochraně kulturního dědictví (pohled NS MAS ČR)

Budoucí role Místních akčních skupin v ochraně kulturního dědictví (pohled NS MAS ČR) Budoucí role Místních akčních skupin v ochraně kulturního dědictví (pohled NS MAS ČR) Mgr. Petr Žůrek, S.T.D. ředitel MAS Vizovicko a Slušovicko, o.p.s. předseda SMS ČR Zlínského kraje Datum prezentace:

Více

OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ

OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ 2016-2022 Schváleno Zastupitelstvem obce Choustník dne 14.12.2015 Jan Kubart starosta Mgr. Radim Jindra místostarosta 1 Obsah programu

Více

GENvia, s.r.o. ZÁKLADNÍ VYUÈENA STØEDNÍ S MATURITOU VOŠ

GENvia, s.r.o. ZÁKLADNÍ VYUÈENA STØEDNÍ S MATURITOU VOŠ DOTAZNÍK KE GENETICKÉMU VYŠETØENÍ (pro ženy) ŽENA OSOBNÍ DATA KLIENTKY PØÍJMENÍ DATUM NAROZENÍ RODNÉ ÈÍSLO TELEFON (MOBIL) ADRESA UKONÈENÉ ŠKOLNÍ VZDÌLÁNÍ ZAMÌSTNÁNÍ NÁRODNOST DATUM SÒATKU JMÉNO MÍSTO

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Po vyhrané bitvě u Sudoměře husité pod velení Jana Žižky vypalují Sezimovo Ústí a v roce 1420 zakládají město Tábor.

Po vyhrané bitvě u Sudoměře husité pod velení Jana Žižky vypalují Sezimovo Ústí a v roce 1420 zakládají město Tábor. Jan Hus byl sice upálen, ale jeho učení se šířilo dále. Lidé se snažili žít podle jeho myšlenek. Začali si říkat husité. K husitství se hlásila část šlechty a měšťanstva, ale nejvíc chudina. Do svého čela

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

Investiční příležitost - Opočno

Investiční příležitost - Opočno Objekt bývalého soudu a zámeckého pivovaru v Opočně - č.p. 2 Strana 1 z 9 Objekt č.p. 2 - základní informace součástí objektu jsou bývalá budova soudu a bývalý zámecký pivovar, spolu s areálem opočenského

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2007 1. Pražský hrad 1,34 milionu (1.) 2. Zoo Praha 1,20 milionu (2.) 3. Židovské muzeum, Praha 612

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Březí Kokořov. Čepinec

Březí Kokořov. Čepinec ŽINKOVY HISTORIE OBLASTI V SOUVISLOSTECH Žinkovy jsou poprvé v pramenech zmiňovány roku 1176 (MCLXXVI). Jedná o období, kdy členové panovnického rodu Přemyslovců bojovali mezi sebou o moc. V době, kdy

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Vyhlášení výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Zlínský kraj

Vyhlášení výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Zlínský kraj Vyhlášení výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys Zlínský kraj Město pro byznys Nejrozsáhlejší srovnávací výzkum, který vyhodnocuje podnikatelské prostředí ve všech obcích s rozšířenou působností

Více

TECHNICKÉ A ARCHITEKTONICKY ZAJÍMAVÉ STAVBY, OBCHODY A PROVOZOVNY.

TECHNICKÉ A ARCHITEKTONICKY ZAJÍMAVÉ STAVBY, OBCHODY A PROVOZOVNY. TECHNICKÉ A ARCHITEKTONICKY ZAJÍMAVÉ STAVBY, OBCHODY A PROVOZOVNY. Zbytky zdiva a studny obřanského hradu. Sídlo bylo vybudováno v prvé polovině 13 století nad pravým břehem řeky Svitavy, mezi Obřanami

Více

Obsah. Obrazová příloha 125 Varia 140

Obsah. Obrazová příloha 125 Varia 140 Obsah Americké domky ve Zlíně 9 Kaple sv. Rocha v Uherském Hradišti 20 Kroměřížské zvony 27 Heraldické památky ze 16. století na zámku v Kvasicích 39 Opravené hodnotné historické dveře v Ratiboři 49 Zahradní

Více

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let.

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let. PAMÁTNÉ STROMY VALAŠSKOMEZIŘÍČSKA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ Lípa ve Valašském Meziříčí Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_10

Více

Památný strom. projekt Náš region

Památný strom. projekt Náš region Památný strom projekt Náš region Představuji se vám Jmenuji se JAVOR KLEN Narodil jsem se před 190 lety. Adresa: východní okraj města poblíž cesty ke klášteru, ulice Antonína Dvořáka 773, Králíky Výška:

Více

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE Muzejní sbírka pohlednic patří k nejbohatším, čítá několik tisíc kusů, přičemž její velká část je zatím uložena jako netříděný fond. Vedle místopisných tématik jsou

Více

Obec Stará Červená Voda (něm. Alt Rothwasser, Alt-Rothwasser, Altrothwasser, pol. Stara Czerwona Woda) se nachází v okrese Jeseník, kraj Olomoucký.

Obec Stará Červená Voda (něm. Alt Rothwasser, Alt-Rothwasser, Altrothwasser, pol. Stara Czerwona Woda) se nachází v okrese Jeseník, kraj Olomoucký. Stará Červená Voda Identifikationsangaben Lokalita Gemeinschaft Bezirk Erdstrich Stará Červená Voda Stará Červená Voda Jeseník Olomoucký kraj Katastrální území Stará Červená Voda, Kode: 753688 GPS-Koordinaten

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

Národní památkový ústav se přiklonil k variantě, která využívá stávající vjezd z druhého konce bývalé uličky Vedle masných krámů. V současné době je

Národní památkový ústav se přiklonil k variantě, která využívá stávající vjezd z druhého konce bývalé uličky Vedle masných krámů. V současné době je Národní památkový ústav se přiklonil k variantě, která využívá stávající vjezd z druhého konce bývalé uličky Vedle masných krámů. V současné době je na tomto místě žulou vydlážděná plocha využívaná k parkování

Více

VY_32_INOVACE_04_POLSKO - PAMÁTKY UNESCO_36

VY_32_INOVACE_04_POLSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 VY_32_INOVACE_04_POLSKO - PAMÁTKY UNESCO_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14 Zastavení první... Hloubětín Na místě Hloubětína žili lidé již v 10. století. Jméno obce historické prameny spojují s postavou vladyky Hlupoty. Dnešní podobu získal Hloubětín až v roce 1907. K Praze byl

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Dialogový scénář pořadu Vzduchoplavec Kráčmera Nad Zlínskem

Dialogový scénář pořadu Vzduchoplavec Kráčmera Nad Zlínskem 1 Dialogový scénář pořadu Vzduchoplavec Kráčmera Nad Zlínskem Obraz 1 Název Místo František se Charakteristika vyklání z balónu a města Zlín. v ruce má kompas V balonu. a mapu. Pozoruje náměstí Míru ve

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM kulturní krajina areálu v proměnách času Miroslav Kroulík, listopad 2012 1. OBDOBÍ OD POČÁTKŮ STŘEDOVĚKÉHO OSÍDLENÍ DO R. 1560 (1142) 1352 první

Více

Občasník Sdružení za zdravé Příluky. Číslo 1 duben Kdysi se před Velikonocemi klabávalo i na Pančavě.

Občasník Sdružení za zdravé Příluky. Číslo 1 duben Kdysi se před Velikonocemi klabávalo i na Pančavě. Občasník Sdružení za zdravé Příluky PŘÍLUCKÉ OZVĚNY Číslo 1 duben 2012 Kdysi se před Velikonocemi klabávalo i na Pančavě. VÁŽENÍ PŘÍLUČANÉ, podle kalendáře je už sice jaro, ale za oknem to vypadá spíše

Více

Žatec Thum a pivní tradice

Žatec Thum a pivní tradice Žatec Thum a pivní tradice Žatec je městem, kde je pivo doma. Žatec a vlastně celé Krušnohoří patřilo k místům s největším rozšířením samovolně kvašených nápojů a medovin. Právě zde se uplatnil planý chmel

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

VY_32_INOVACE_11_FILMOVÉ STUDIO BARRANDOV_34

VY_32_INOVACE_11_FILMOVÉ STUDIO BARRANDOV_34 VY_32_INOVACE_11_FILMOVÉ STUDIO BARRANDOV_34 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_09_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 11. 4. 2013 Datum ověření ve výuce: 24.

Více

Městské památkové zóny a ochranná pásma kulturních památek a městských památkových zón v mikroregionu Valašskomeziříčsko - Kelečsko

Městské památkové zóny a ochranná pásma kulturních památek a městských památkových zón v mikroregionu Valašskomeziříčsko - Kelečsko Městské památkové zóny a ochranná pásma kulturních památek a městských památkových zón v mikroregionu Valašskomeziříčsko - Kelečsko Níže uvedený přehled má pouze informační charakter, údaje v něm nemusí

Více

Tipy pro volný čas. Kultura Kina. Cinestar České Budějovice Tel.: 385 79 99 99

Tipy pro volný čas. Kultura Kina. Cinestar České Budějovice Tel.: 385 79 99 99 Tipy pro volný čas Kultura Kina Cinestar České Budějovice Tel.: 385 79 99 99 Vzdálenost: autem: 11km, 16min Souřadnice: 48 58'58.699"N 14 26'30.184"E http://cinestar.cz/ceske-budejovice/ Kino Kotva - ČB

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA KRAJ MÍSTO AKCE OBJEKT POZEMEK MAJITEL OBJEDNATEL STUPEŇ STAVEBNÍK UŽIVATEL ZHOTOVITEL AUTORIZACE REALIZACE OLOMOUCKÝ NÁMĚŠŤ NA HANÉ REVITALIZACE LOKALITY NA HRADĚ LOKALITA NA HRADĚ

Více

Muzeum vltavínù v Èeském Krumlovì

Muzeum vltavínù v Èeském Krumlovì Muzeum vltavínù v Èeském Krumlovì Základní informace o projektu Víte, e......vltavíny vznikly díky dopadu vesmírného tìlesa na Zemi?...vltavíny znali a pou ívali lidé ji v dobì kamenné?...vltavíny pøiletìly

Více

VY_32_INOVACE_16_ OSOBNOST ANTONÍNA DVOŘÁKA_38

VY_32_INOVACE_16_ OSOBNOST ANTONÍNA DVOŘÁKA_38 VY_32_INOVACE_16_ OSOBNOST ANTONÍNA DVOŘÁKA_38 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Značení kulturních a turistických cílů ve Zlínském kraji

Značení kulturních a turistických cílů ve Zlínském kraji Značení kulturních a turistických cílů ve Zlínském kraji Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Padesát čtyři kulturních a turistických cílů ve Zlínském kraji bude označeno podle evropských standardů,

Více

JOSEF HLÁVKA. Štěpánka Bočanová Jakub Hudek Petr Lintner

JOSEF HLÁVKA. Štěpánka Bočanová Jakub Hudek Petr Lintner JOSEF HLÁVKA Štěpánka Bočanová Jakub Hudek Petr Lintner 126TERI 2013/2014 1 ŽIVOTOPIS rakousko-uherský, resp. český, architekt, stavební podnikatel a politik narozen 15. února 1831 v Přešticích zemřel

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

ADRESÁT: ODESÍLATEL: Rozdělovník. V Praze dne Čj.: Vyřizuje: Tel.: 6. listopadu /ENV/15 Mgr. Indráková

ADRESÁT: ODESÍLATEL: Rozdělovník. V Praze dne Čj.: Vyřizuje: Tel.: 6. listopadu /ENV/15 Mgr. Indráková ODESÍLATEL: Mgr. Evžen Doležal ředitel odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 100 10 Praha 10 ADRESÁT: Rozdělovník V Praze dne

Více

Klenot mezi hospodami

Klenot mezi hospodami Klenot mezi hospodami Kněževeský hostinec čp. 102 je nejspíše služebně nejstarším venkovským hostincem v Čechách. Podle pověsti tady někdy na přelomu 15. a 16. století cestou do Prahy povečeřel i král

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2008 1. ZOO Praha 1,3 milionu (2.) 2. Pražský hrad 1,21milionu (1.) 3. Aquapalace Praha 760 tisíc

Více

Tomáš a Jan Baťovi. K126 TERI Teorie řízení. LS 2014 Jan Krlín, Michal Tesař

Tomáš a Jan Baťovi. K126 TERI Teorie řízení. LS 2014 Jan Krlín, Michal Tesař Tomáš a Jan Baťovi K126 TERI Teorie řízení LS 2014 Jan Krlín, Michal Tesař Geniální podnikatel, politik, stavitel * 3. dubna 1876 ve Zlíně 12. července 1932 Otrokovice Tomáš Baťa pocházel ze ševcovské

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Zámek Mnichovo Hradiště

Zámek Mnichovo Hradiště Zámek Mnichovo Hradiště Rozsáhlý areál barokního valdštejnského zámku nalezneme v severní části Mnichova Hradiště. Státní zámek Mnichovo Hradiště je dnes Národní kulturní památkou a patří k němu i bývalý

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 4. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 4. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 4 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. BRNO leží na soutoku Svitavy a Svratky je druhým největším městem v ČR najdeme

Více