Encyklopedie CHAMELEONŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Encyklopedie CHAMELEONŮ"

Transkript

1 Encyklopedie CHAMELEONŮ

2 A Chameleon africký(chamaeleo africnus) Patří mezi středně velké pravé chameleony.obvykle dorůstá kolem 40 cm.základní zbarvení je zelené jsou známy barevné modifikace žluté a šedé.na bocích se táhnou nepravidelné přerušované barevné pruhy.obývá Nigérii,Kamerun,Somálsko,Egypt(delta Nilu).Klima v oblastech výskytu se vyznačuje poměrně velkými výkyvy ročních teplot.v létě teploty stoupají ke 45 stupním,noční pokles v zimních měsících na 10 stupňů není vyjímkou.srážky jsou periodické,jsou zde týdny bez jediné kapky vody.

3 J Chameleon jemenský(chamaeleo calyptratus) Chameleon jemenský má výraznou přilbu (u samců až 8cm), na hřbetě hřeben tvořený jednou řadou šupin. Samci dorůstají celkové délky až 65cm, samice jen 45cm. Jejich zbarvení bývá poměrně pestré (odstíny zelené, žluté, hnědé, oranžové až tmavě šedé). Samci narozdíl od samic mívají na zadních nohách "ostruhu". Samci projevují silné teritoriální chování. Samice pohlavně dospívají přibližně v sedmi měsících, samci o něco později. V období námluv se samec se samicí vzájemně provokují výrazným zbarvením, syčí a nafukují se. Po zhruba měsíci březosti samice naklade do vlastnoručně vyhrabané jamky vajec. samice-> samec->

4 K Chameleon kobercový (Furcifer lateralis) Je převážně stromový druh. Můžeme jej, ale najít i na nižších keřích a v zahradách u lidského obydlí. Potřebují přístup k přímému dennímu světlu, mírný stín a vysokou vlhkost. Jejich domovem je jižní a střední Madagaskar. Samice chameleona kobercového jsou větší, těžší a barevnější než samci. Obě pohlaví dorůstají maximálně do 25 cm celkové délky. Jejich charakteristické zbarvení dalo vzniku jejich názvu. Typické pro Furcifer lateralis jsou série tmavých pásu za hlavou a na konci ocasu, díky kterým připomínají perské koberce. Barva i intenzita zbarvení se mění v závislosti na jejich náladě a také na vlivech okolního prostředí. Samci jsou nejčastěji zbarvení odstíny zelené, oranžové, černé a bílé. Samice mají větší spektrum barev. Chameleon kobercový nepatří k dlouhověkým druhům, dožívají se maximálně 3 let.

5 K Chameleon krátkocasí (Rhampholeon brevicaudatus) Je asi 8 cm dlouhý chameleonek, s velmi krátkým a jen omezeně chápavým ocasem. Tvarem těla a barvou připomínají uschlé listí. Základním rozpoznávacím znakem, odlišujícím ho od ostatních příslušníků rodů Rieppeleon. Jsou většinou hnědé až hnědošedé barvy a mají částečnou schopnost barvoměny, projevující se spíše změnou zvýraznění kresby podle nálady zvířete. Kresba je patrnější u samců a mláďat, sestává z různě seskládaných, většinou podélných, ale i příčných pásků odstínů hnědé a šedé barvy prokreslené tmavými žilkami. Ošupení je jemné s jen místně zvětšenými tuberkuly. Po straně těla se táhne výrazně linka.

6 L Chameleon laločnatý,límcový(chamaeleo dilepis) Žije v tropické jižní Africe mimo států západně od Nigérie.Velké límcové laloky přilby má pohyblivé-když je podrážděný,odstávají mu jako uši.má vysoký jednořadý hřbetní hřeben,výrazný hrdelní hřeben a nízkou plochou přilbu.jeho zbarvení je velice variabilní od světle žluté přes různé odstíny zelené až po hnědou.na bradě nebo v podpaží mu začínají světlé proužky,které se táhnou podél boků.břicho má bílé.samci mají na patách šupinaté výrůstky,zbytnělý kořen ocasu a oranžové hrdlo.je to jeden z nejhojnějších druhů lesních a lesostepních chameleonů.žije výlučně na stromech a na keřích.samci dorůstají délky 35 cm,samice výjimečně až 42 cm.tito chameleoni jsou samotáři,velice nesnášenliví a obtížněji chovatelní.velice snadno podléhají stresu.

7 N Chameleon namibijský(chamaeleo namaquensis) Patří mezi malé druhy chameleonů.samci dosahují od cm.základní zbarvení je světle šedé nebo hnědé.jeho poměrně krátké zavalité tělo s krátkým ocasem umožňuje život na zemi.umí velmi rychle běhat.vyskytuje se v celém subtropickém pásmu jižní Afriky.Je velice dobře adaptován na pouštní prostředí,najdeme ho v křovinatých savanách.je velice dobře maskován.pokud nehybně sedí na větvi je okem takřka nepostřehnutelný.

8 N Brokesie nejmenší (Brookesia minima) Je trpasličí druh zemního chameleona. Včetně ocásku dorůstá délky jen 3 cm. Donedávna byla považována za nejmenší druh chameleona vůbec, ale v roce 2012 byl popsán ještě menší druh, Brookesia micra, a ještě menší druhy možná na své objevení teprve čekají. Brokesie nejmenší má válcovité tělo s hlavou nasazenou bez výraznějšího přechodu, na hřbetě je vyvinut dvouřadý hřeben. Nos je krátký a směřuje šikmo dolů, přilba je vrásčitá. Prsty má srostlé v klíšťky, na hrudních končetinách srůstají tři vnější a dva vnitřní prsty, na pánevních je tomu naopak. Prsty jsou opatřené drápky. Šupiny na těle jsou nepravidelné a kůže tvoří svisle probíhající vlnovité vrásky. Samice dorůstají délky až 34 mm včetně ocasu, který je asi 12 mm dlouhý. Samci jsou menší, do 28 mm dlouzí, mají více zploštělé tělo než samice a zesílený kořen ocasu.

9 O Chameleon obecný(chamaeleo chamaleon) Tento druh vytváří šest geografických poddruhů tito chameleoni obývají nejrůznější biotopy od oáz v severní Africe přes písečné duny ve Španělsku a Portugalsku až po husté lesy.často žijí v blízkosti malých potoků.nacházíme je rovněž v křovinách,kde loví mouchy a brouky.jeden z poddruhů ze severoafrických pustin žije částečně i na zemi na písečných přesypech a v pískových norách.samci tohoto druhu dorůstají délky až 36 cm a od samic,které bývají větší (až 40 cm),je rozeznáváme podle silnějšího ocasu.evropské poddruhy ale zřídka bývají větší než 20 cm.chameleon obecný má trojbokou hlavu,střechovitou,do týla protaženou přilbu.na hřbetě se mu do poloviny těla táhne vroubkovaný úzký hřeben.ve zbarvení je mimořádně variabilní,převažuje zelená,černá,hnědá a šedobílá.na těle má zpravidla podélné světlejší pruhy a nepravidelné tmavé skvrny.žlutý pruh na jeho hrdle nemění barvu.

10 P Chameleon pardálí (Furcifer pardalis) Vysoce variabilní druh v mnoha barevných variantách. Pro chameleóna pardálího je charakteristické to, že obývá takřka výhradně pobřežní nížiny, v nichž panuje teplé a vlhké počasí. Co se potravy týče je poměrně vybíravý. Někteří jedinci přijímají výhradně jeden či dva druhy krmného hmyzu. Jiní mění své "chutě" dle ročního období.

11 R Brokesie růžkatá(brookesia superciliaris) Je drobný ještěr blízce příbuzný chameleonům. Je to endemit Madagaskaru, žije pouze v nížinném deštném lese na východním pobřeží ostrova. Má válcovité, protažené a jen mírně zploštělé tělo s kratším ocasem a krátkými tenkými nožkami. Prsty má srostlé v klíšťky, na hrudních končetinách srůstají tři vnější a dva vnitřní prsty, na pánevních je tomu naopak. Přilba tvoří dva výrazné rohy, výběžky tvaru trojbokého jehlanu, jejichž základna je nad očima a vrchol směřuje nahoru, dopředu a mírně do stran. Hřbetní hřeben je nevýrazný, hrdelní hřeben je tvořený několika ostny. Schopnost barvoměny je omezená, brokesie růžkatá je zbarvená v různých odstínech hnědi, celý živočich tvarem i barvou připomíná suchý list. Dospělý jedinec dorůstá délky až 10 cm.

12 S Chameleon senegálský(chamaeleo senegalis) Patří mezi malé chameleony.samice dosahují přes 25 cm,samci jsou menší 20 cm.základní zbarvení je světle zelené na celém těle.někdy se setkáváme s tmavě šedými až černými kusy.na obou bocích vystupují nevýrazné nepravidelné pruhy.vyskytují se v subtropickém a tropickém pásmu Afriky.Obývají Senegal,Tanzanii,Keňu,Kongo.Žije převážně v křovinatých savanách,na okrajích lesních prostorů i uprostřed hustých suchých lesů.s oblibou šplhá do korun stromů.

13 Š Chameleon štíhlý(chamaeleo gracilis) Patří mezi středně velké chameleony.samice dosahují přes 40 cm,samci sou menší.základní zbarvení je žlutavé máme barevné modifikace zelené,hnědé a šedé.na těle můžeme pozorovat několik z příčných pruhů,celé tělo je poseto mnoha kulatými skvrnami,které jsou odlišné barvě než zbytek těla.vyskytuje se v subtropickém a tropickém pásmu Afriky.Obývá Senegál,Angolu,Tanzánii,Keňu,Kongo.Žije převážně křovinatých savanách,na okrajích lesních porostů i uprostřed hustých suchých lesů.vlhké oblasti mu nesvědčí,je obyvatelem krajinných typů suššího rázu,kde po většinu roku nespadnou skoro žádné srážky.

14 T Chameleon třírohý,jacksonův(chamaeleo trioceros jacksonii) Žije v chladných,často velmi deštivých vysokohorských lesích východní Afriky(Keňa,Tanzanie) až do nadmořské výšky 2500 m.zástupci tohoto druhu obývají dolní stromové patro ale rozšířili se i na kávovníky a jiné kulturní rostliny.většinou se pohybují ve výšce 2-5 m nad zemí.samci mají tři pravé rohy směřující dopředu,velkou konvexní přilbu a vysoký jednořadý hřbetní hřeben.samice rohy buď nemá nebo jen velice maličké.jejich zbarvení je zelené až žlutohnědé.dosahují obvykle délky do 35 cm.

15 T Chameleon trpasličí(bradypodion pumilum) Má širokou tlamu a nezávisle na sobě pohyblivé oči, přilba je v týlu lehce zvýšená a lemovaná velkými vypouklými šupinami. Tělo ještěra je bočně zploštělé, hřbetní hřeben je jednořadý, tvořený kuželovitými šupinami a táhne se po celé délce hřbetu až na ocas. Hrdelní hřeben je nápadný, složený z plochých šupin s tupými konci. Silné nohy mají prsty srostlé v klíšťky, které jsou na hrudních končetinách tvořeny třemi vnějšími a dvěma vnitřními prsty, na pánevních končetinách je tomu naopak. Prsty jsou opatřené dobře utvářenými drápy. Ocas je dlouhý a ovíjivý. Dospělý samec dorůstá délky až 25 cm, samice jsou menší, maximálně 18 cm dlouhé. Kůže je zbarvená v jasně zelených, žlutých a hnědých barvách, obvyklá je podélná modrá, růžová nebo načervenalá skvrna táhnoucí se na boku ještěra.

16 Vytvořila:Zuzana Horylová Dne: Třída:9

Pracovní list č. 8 Plazi šupinatí - starší

Pracovní list č. 8 Plazi šupinatí - starší Pracovní list č. 8 šupinatí - starší Věková skupina: 4. 5. třída Počet stran: 5 Časová náročnost: Vzdělávací cíl: Postup při vypracování: Zpracovala: Ilustrátor: 15 minut Děti budou znát základní informace

Více

ORLÍ PERO Urči v přírodě 3 druhy našich plazů. O-21

ORLÍ PERO Urči v přírodě 3 druhy našich plazů. O-21 ORLÍ PERO Urči v přírodě 3 druhy našich plazů. O-21 Vítězslav Čermák Atana Definice: PLAZ Plazi jsou obratlovci, jejichž tělo je pokryté tuhými šupinami nebo štíty, a kladou vejce. Patří ke studenokrevným

Více

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci,

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, Sovy jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, hmyzem a jinými druhy ptáků, některé, např. ketupy,

Více

9IS20P7 Plazi ještěři. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 20

9IS20P7 Plazi ještěři. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 20 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 20 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 14.01.2014 1 Plazi ještěři Předmět: Ročník: Škola adresa:

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich plazů. (pomůcka k přípravě na poznávačku )

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich plazů. (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich plazů (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Třída: PLAZI Na území České republiky žije celkem 11 druhů plazů ze tří řádů. Z řádu želvy je u nás původní jen jediný

Více

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 ; MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 charakteristika čeledi: - největší žijící šelmy s mohutnou hlavou a zakrnělým ocasem

Více

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky Ryby sladkovodní Sladkovodní ryby žijí jak ve stojatých, tak i tekoucích vodách, které podle rychlosti proudu, teploty a obsahu kyslíku rozdělujeme do čtyř pásem, které jsou pojmenovány podle typického

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků. (pomůcka k přípravě na poznávačku )

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků. (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Třída: OBOJŽIVELNÍCI Na území České republiky žije celkem 21 druhů obojživelníků ze dvou řádů. Řád ocasatých

Více

MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie,

MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie, Macenauer.eu MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie, 2015 Autor: Ing. Jaroslav Macenauer ml. Autor fotek: PULAU TIOMAN - BIOTOP HORNATÉHO OSTROVA Ostrov Tioman se nachází 45 kilometrů

Více

PLAZI III. B. Krokodýli. C. Šupinatí. 1. Hadi. 2. Ještěři

PLAZI III. B. Krokodýli. C. Šupinatí. 1. Hadi. 2. Ještěři PLAZI III. Dělení: A. Želvy B. Krokodýli C. Šupinatí 1. Hadi 2. Ještěři C. ŠUPINATÍ tělo kryto šupinami rozeklaný jazyk (fce: hmat, čich) Jacobsonův orgán = v patře tlamy, slouží k čichu, pachy přijímají

Více

FCI-Standard č. 11 / / GB BULL TERRIER BULTERIÉR

FCI-Standard č. 11 / / GB BULL TERRIER BULTERIÉR FCI-Standard č. 11 / 12. 1. 2001/ GB BULL TERRIER BULTERIÉR 2 ZEMĚ PŮVODU: Velká Británie DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 4. 11. 2008. VYUŽITÍ: Teriér. KLASIFIKACE F.C.I.: Skupina 3 Teriéři.

Více

Domácí zvířata. Pro 1.stupeň ZŠ

Domácí zvířata. Pro 1.stupeň ZŠ Domácí zvířata Pro 1.stupeň ZŠ Máte doma nějaké domácí zvířátko? Jaké? Jak o něj pečujete? Nejobvyklejší domácí zvířata Pes domácí Kočka domácí Morče domácí Křeček Králík domácí Andulka vlnkovaná Pes domácí

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: Využití ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky Název DUM: Plazi-řád:šupinatí (ještěři,

Více

Gepard. Popis. Rozmnožování

Gepard. Popis. Rozmnožování Martinů Lenka 16.1.2011 Popis Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) je kočkovitá šelma, proslulá jako nejrychlejší suchozemské zvíře. Na krátké vzdálenosti může běžet rychlostí přes 100 km/h Hmotnost: 38-43

Více

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm Kapr obecný velikost 30-70 cm Pstruh obecný velikost 40-100 cm Kapr se za potravou vydává po setmění a je všežravec. Pojídá měkkýše a rostlinnou potravu, kterou nabírá svými vychlípitelnými ústy z bahna

Více

Malé a ještě ne zcela osrstěné mládě klokana dama, v této době ještě samo neopouští vak samice

Malé a ještě ne zcela osrstěné mládě klokana dama, v této době ještě samo neopouští vak samice Malé a ještě ne zcela osrstěné mládě klokana dama, v této době ještě samo neopouští vak samice Klokan dama obývá pobřežní oblasti v jižní a západní Austrálii, žije i na některých okolních ostrovech. Patří

Více

ČESKÁ BAGDETA. Plemenné znaky:

ČESKÁ BAGDETA. Plemenné znaky: ČESKÁ BAGDETA Názvy dle ES : N - Tschechische Bagdette, F Bagadais Tchèque, A Czech Bagdad Zařazení v seznamu plemen ES: holubi bradavičnatí č. 110. Původ : východní Čechy Plemenné znaky: Poměrně silný

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: HMYZOŽRAVCI, 6. LETOUNI, HLODAVCI. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: HMYZOŽRAVCI, 6. LETOUNI, HLODAVCI. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více

Obrázky a základ textu: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_obratlovci/

Obrázky a základ textu: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_obratlovci/ 1 Patří do skupiny lososovitých, pro které je typická tzv. tuková ploutvička. Vytvořil stálé sladkovodní populace, které přestaly táhnout do moře. Dosahují délky 500 mm hmotnosti až 2 kg. Vyhovují jim

Více

želva žlutohnědá želva obrovská želva bahenní želva sloní

želva žlutohnědá želva obrovská želva bahenní želva sloní Plazy rozdělujeme do čtyř řádů: Plazi - druhy želvy asi 300 druhů krokodýli krokodýli a aligátoři asi 23 druhů šupinatí asi 7 600 druhů hadi ještěři hatérie 2 druhy ŽELVY Krátké tělo je kryto krunýřem,

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

Název materiálu: Primáti - členění

Název materiálu: Primáti - členění Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011 STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT verze k 1. 1. 2011 ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ Ústřední odborná komise chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců Česká republika Standard plemen a barevných rázů morčat

Více

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm.

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. Marek Hák 25.1.2013 Popis Tygr indický je kočkovitá šelma (Panthera tigris tigris) také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Více

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_4/56 jméno autora DUM: Tomáš Korelus datum (období), ve kterém byl DUM vytvořen

Více

Chráněné rostliny a živočichové Květnice

Chráněné rostliny a živočichové Květnice Chráněné rostliny a živočichové Květnice Oměj vlčí Zvonek boloňský Roste ve vlhkost zadržujících, avšak dobře odvodňovaných půdách na horských loukách. Jeho tmavě zelené listy postrádají palisty. Tyto

Více

Poznámky k určování larev obojživelníků ČR

Poznámky k určování larev obojživelníků ČR Poznámky k určování larev obojživelníků ČR Jaromír Maštera AOPK ČR, středisko Havlíčkův Brod listopad 2008 Autoři většiny fotografií: Jan Dvořák & Jaromír Maštera, 2006-2008 Obecné poznámky na úvod starší

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Plazi Jméno a příjmení: Tomáš Vyhnal Třída: 5 Školní rok: 2013/14 Garant / konzultant:mgr. Marcela Sasková Datum odevzdání: 31. 3. 2014 1 ČESTNÉ

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY PYRENEJSKÉHO POLOOSTROVA Mgr. Iva Švecová ŠPANĚLSKO geografické vymezení výhodná poloha mezi Středozemním

Více

Řád: Měkkozobí (Columbiformes) Čeleď: Holubovití (Columbidae)

Řád: Měkkozobí (Columbiformes) Čeleď: Holubovití (Columbidae) Řád: Měkkozobí (Columbiformes) Čeleď: Holubovití (Columbidae) COLUMBIFORMES - MĚKKOZOBÍ zobák zrohovatělý pouze na špičce, báze je měkká a krytá na horní čelisti kožovitým ozobím COLUMBIFORMES - MĚKKOZOBÍ

Více

O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY

O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY VODNÍ O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY 1. Kapr obecný Délka: 110 cm, váha: 21 kg, místo nálezu: Španělsko délka života: 40 let pohlavní dospělost: 3-5. rok doba rozmnožování: květen-červen běžná

Více

Jelen žije většinou ve vysokých lesích

Jelen žije většinou ve vysokých lesích ( animace kliknutím na objekt ) Lesní zvěř ( prezentace s výkladem) je těžké ji spatřit, protože je velmi plachá ve dne se ukrývá vychází brzy zrána a večer ( za soumraku ) Jelen žije většinou ve vysokých

Více

ročník 7. č. 15 název

ročník 7. č. 15 název č. 15 název Krajinná sféra Země anotace V pracovních listech si žáci upevňují znalosti o světadílech a oceánech, charakterizují podnebné pásy a rozlišují půdní obal a biosféru. Testovou i zábavnou formou

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: VY_52_INOVACE_006 Jméno autora: Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Základní barvy holuba domácího

Základní barvy holuba domácího Základní barvy holuba domácího Ing. Juraj Kafka Národní komise pro standardy holubů ČSCH 5 Popis původního zbarvení Columba livia, (L.) modré černopruhé 4 3 1 2 1. Krk část opeření s rozprostřenými pigmentovými

Více

Ptáci - hádanky. Autor: Bc. Petra Krysová. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět

Ptáci - hádanky. Autor: Bc. Petra Krysová. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Autor: Bc. Petra Krysová Ptáci - hádanky III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět:

Více

Šelmy kunovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 7. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Šelmy kunovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 7. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Šelmy kunovité Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 7. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s velmi početnou čeledí kunovitých z řádu šelem. Kunovití

Více

KERRY BLUE TERIÉR (KERRY BLUE TERRIER)

KERRY BLUE TERIÉR (KERRY BLUE TERRIER) FCI-Standard č. 3 / 11. 05. 2005/ GB KERRY BLUE TERIÉR (KERRY BLUE TERRIER) ZEMĚ PŮVODU: Irsko DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 19.04.2005. VYUŽITÍ: Používá se k těžké práci při lovu vyder

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Obojživelníci - opakování

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Obojživelníci - opakování Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.20.Bi.Obojzivelnici Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 18.

Více

Univerzita 3. věku. samčí samičí květy. šišky 6-10 cm dlouhé. šupiny na špičce zubaté. Semena 2-3mm dlouhá mm dlouhé křídlo

Univerzita 3. věku. samčí samičí květy. šišky 6-10 cm dlouhé. šupiny na špičce zubaté. Semena 2-3mm dlouhá mm dlouhé křídlo samčí samičí květy Univerzita 3. věku šišky 6-10 cm dlouhé Semena 2-3mm dlouhá + 5-7 mm dlouhé křídlo šupiny na špičce zubaté letorosty žlutavé, lysé, lesklé, rýhované jehlice zploštělé, 1,5-2,5 cm dl.,

Více

Bonitační karta. Míry psa. A šířka hlavy B délka čenichové partie C délka hlavy

Bonitační karta. Míry psa. A šířka hlavy B délka čenichové partie C délka hlavy Bonitační karta Míry psa A délka hlavy B délka čenichové partie C výška v kohoutku D hloubka hrudníku E obvod hrudníku F délka těla A šířka hlavy B délka čenichové partie C délka hlavy Celkový vzhled 1

Více

Hlodavci. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Hlodavci. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Hlodavci Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 6. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s velmi početným řádem úspšných a vysoce přizpůsobivých savců.

Více

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 18 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 13.12.2013 1 Plazi krokodýli Předmět: Ročník: Škola adresa:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_007

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

Gejša po dvaceti letech opustila Zoo Brno

Gejša po dvaceti letech opustila Zoo Brno Strana 1 / 1 Gejša po dvaceti letech opustila Zoo Brno V úterý 17. prosince se zoologická zahrada rozloučila se svou nejdéle žijící obyvatelkou lachtaní babičkou Gejšou. Ta odjela na zasloužený důchod

Více

Cuneiforme mediale. Cuneiforme laterale. Cuboideum. Naviculare. Talus Calcaneus. Cuneiforme intermedium

Cuneiforme mediale. Cuneiforme laterale. Cuboideum. Naviculare. Talus Calcaneus. Cuneiforme intermedium Cuneiforme mediale Cuneiforme intermedium Cuneiforme laterale Cuboideum Naviculare Talus Calcaneus Talus kost hlezenní Spojuje se s bércovými kostmi a patní a loďkovitou kostí. Tvarem připomíná nepravidelný,

Více

VY_12_INOVACE_05_SRNEC_A_JELEN. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_05_SRNEC_A_JELEN. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_05_SRNEC_A_JELEN Srnec a jelen Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 23. 3. 2012 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

Univerzita 3. věku. drobná 2mm dlouhá semena + jejich 1,5 cm křídla. samčí. zralé šišky až 2,5 cm dl. Samičí

Univerzita 3. věku. drobná 2mm dlouhá semena + jejich 1,5 cm křídla. samčí. zralé šišky až 2,5 cm dl. Samičí samčí zralé šišky až 2,5 cm dl. drobná 2mm dlouhá semena + jejich 1,5 cm křídla Samičí jalovec chvojka (chvojka klášterská) Juniperus sabina L. areál v Evropě větší je však v Asii -teplé svahy hor Kavkazu,

Více

Řád: Zajíci (Lagomorpha) Čeleď: Zajícovití (Leporidae)

Řád: Zajíci (Lagomorpha) Čeleď: Zajícovití (Leporidae) Řád: Zajíci (Lagomorpha) Čeleď: Zajícovití (Leporidae) Zajíc polní (Lepus europaeus) čeleď: ZAJÍCOVITÍ (Leporidae) obývá téměř celou Evropu; na severu se vyskytuje až v jižní Skandinávii, má tendenci pronikat

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KUBA. referát. Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KUBA. referát. Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Zeměpis II. ročník KUBA referát Jméno a příjmení: Karolína RÝDLOVÁ Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ Třída: 6. O Datum: 10. 12. 2014 Kuba 1. Obecná charakteristika ostrova

Více

mlok Rozmnožování : Zvlášť aktivní a pohybliví jsou mloci skvrnití v období páření. Na jaře se objevují během března a dubna. Samečkové pobíhají při

mlok Rozmnožování : Zvlášť aktivní a pohybliví jsou mloci skvrnití v období páření. Na jaře se objevují během března a dubna. Samečkové pobíhají při 1 Popis Salamandra salamandra (Linnaeus, 1758) - mlok skvrnitý Syn.: Salamandra maculosa (Laurenti, 1768), mlok černožlutý, m. obecný, m. zemní, ohnižil Čeleď: Salamandridae - mlokovití Status: SO, VU,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo.

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo. Živočišná říše Živočišná říše Živočišná říše je obrovská. Skládá se z pěti skupin obratlovců, zvaných savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Kromě nich však existuje velké množství živočichů, které

Více

ZÁHADY EXTERIÉRU PŘEDNÁŠKA PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE LABORATORNÍCH POTKANŮ. Adéla Máčiková

ZÁHADY EXTERIÉRU PŘEDNÁŠKA PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE LABORATORNÍCH POTKANŮ. Adéla Máčiková ZÁHADY EXTERIÉRU PŘEDNÁŠKA PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE LABORATORNÍCH POTKANŮ Adéla Máčiková Proč se starat o exteriér? Zdraví je nejdůležitější! v PP chovu ale není vše, zvířata by měla také nějak vypadat

Více

PLAZI HADI PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_277 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 7 ZNAKY HADŮ NEMAJÍ KONČETINY

Více

Lidoopi. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 5. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Lidoopi. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 5. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Lidoopi Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 5. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí se skupinou vyšších primátů, kam patří ze zoologického hlediska

Více

Kariér. Původ: prastarý poštovní holub původem z přední Asie a severní Afriky, prošlechtěn v Anglii.

Kariér. Původ: prastarý poštovní holub původem z přední Asie a severní Afriky, prošlechtěn v Anglii. Kariér Názvy dle ES: N- Carrier, F- Carrier, A-Carrier Zařazení v seznamu ES: holubi bradavičnatí č. 101. Původ: prastarý poštovní holub původem z přední Asie a severní Afriky, prošlechtěn v Anglii. Plemenné

Více

Otázky opakování Obojživelníci (příprava na test)

Otázky opakování Obojživelníci (příprava na test) PLAZI Řád: Šupinatí Otázky opakování Obojživelníci (příprava na test) 1) Vysvětli název obojživelníci? 2) Jak se obojživelníci rozmnožují? 3) Podrobně popiš rozmnožování skokana hnědého. 4) Čím se živí

Více

Plazi II. VY_32_INOVACE_3.14.Bi._Plazi_II. Škola: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky. Autor: Ing. Tkáč Ladislav

Plazi II. VY_32_INOVACE_3.14.Bi._Plazi_II. Škola: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky. Autor: Ing. Tkáč Ladislav VY_32_INOVACE_3.14.Bi._Plazi_II. Škola: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky Autor: Ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 3.prosinec 2013 Ročník: první Předmět a tematická oblast: Biologie III. Tento

Více

Název materiálu: Vodní ptáci

Název materiálu: Vodní ptáci Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

VY_52_INOVACE_73 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_73 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_73 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Borovice lesní Borovice lesní, sosna Pinus silvestris L. Strom středních rozměrů, vždyzelený,

Více

Primáti - poloopice. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 4. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Primáti - poloopice. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 4. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Primáti - poloopice Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 4. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s velmi důležitou skupinou savců. Primáti (nehetnatci)

Více

ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů. PAVOUKOVCI pavouci, sekáči, roztoči, štíři KORÝŠI VZDUŠNICOVCI mnohonožky, stonožky, hmyz

ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů. PAVOUKOVCI pavouci, sekáči, roztoči, štíři KORÝŠI VZDUŠNICOVCI mnohonožky, stonožky, hmyz ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů PAVOUKOVCI pavouci, sekáči, roztoči, štíři KORÝŠI VZDUŠNICOVCI mnohonožky, stonožky, hmyz PAVOUKOVCI PAVOUCI SEKÁČI ROZTOČI ŠTÍŘI PAVOUCI zadeček stopka hlavohruď

Více

Šelmy kočkovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 18. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Šelmy kočkovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 18. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Šelmy kočkovité Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 18. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí se šelmami, které představují modelové lovce. Kočkovití

Více

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS_03 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Autor: Pavlína Sedláková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS _ 09 Vzdělávací oblast:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 6 Makroskopická stavba

Více

Původ: Před stoletím se dostal z orientu do severní Afriky a odtud přes Kypr do Holandska, Anglie a Německa.

Původ: Před stoletím se dostal z orientu do severní Afriky a odtud přes Kypr do Holandska, Anglie a Německa. Anglický indián Názvy dle ES: N Indianer, F Barb Anglais, A Barb Zařazení v seznamu plemen ES: Holubi bradavičnatí č. 102 Původ: Před stoletím se dostal z orientu do severní Afriky a odtud přes Kypr do

Více

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Hádej, kdo jsem? (Čtení o ptácích)

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Hádej, kdo jsem? (Čtení o ptácích) Autor: Diana Kotová Datum: 14. 12. 2011 Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Hádej, kdo jsem? (Čtení o ptácích)

Více

Standard plemene tak, jak ho uvádí ČMKU. Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) PŘEKLAD: Jochen H.Eberhardt

Standard plemene tak, jak ho uvádí ČMKU. Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) PŘEKLAD: Jochen H.Eberhardt Standard plemene tak, jak ho uvádí ČMKU Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) PŘEKLAD: Jochen H.Eberhardt ZEMĚ PŮVODU: Jižní Afrika. Standard zpracovaly kynologické organizace Kennel Union of South

Více

Návrh nové bonitační karty

Návrh nové bonitační karty Návrh nové bonitační karty Bonitační karta je zkrácená a vychází ze standardu švýcarského honiče. Bude graficky upravená na jednu stránku. Bonitační kód bude uvádět u jedince se samými nulami (bez chyb)

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm Kos černý velikost 25 cm Drozd zpěvný velikost 23 cm Za ranního šera přináší kos hvízdavě flétnový zpěv, který je velmi bohatý na motivy. Pokud je kos vyrušen, vydává (varuje) velmi pronikavým,, tix tix.

Více

Které kuřátko patří ke slepičce?

Které kuřátko patří ke slepičce? Které kuřátko patří ke slepičce? Stránka 1 Pawuchina - Pavouček příloha pro první stupeň březen - duben 2009 Naše neznámé zvířátko je tak malé, že by se vešlo do dlaně. Patří mezi obojživelníky, v dospělosti

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa

Speciální ZŠ a MŠ Adresa Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

PTÁCI zástupci. 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci

PTÁCI zástupci. 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci PTÁCI zástupci 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci Běžci zakrnělá křídla (nelétají) prapory obrysových per nedrží pohromadě na vejcích často sedí Pštros dvouprstý

Více

TŘÍLAMELOVÉ PARKETY. Může obsahovat dobře srostlé suky o průměru až 3 mm, ovšem jen

TŘÍLAMELOVÉ PARKETY. Může obsahovat dobře srostlé suky o průměru až 3 mm, ovšem jen TŘÍLAMELOVÉ PARKETY Dub Select Dřevo s poměrně homogenní barvou. Mezi jednotlivými lamelami mohou být patrné malé barevné odchylky. Materiál může obsahovat dřeňové paprsky. Může obsahovat dobře srostlé

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: Využití ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky Název DUM: Obojživelníci (prezentace)

Více

6. Tzv. holocenní klimatické optimum s maximálním rozvojem lesa bylo typické pro a) preboreál b) atlantik c) subrecent

6. Tzv. holocenní klimatické optimum s maximálním rozvojem lesa bylo typické pro a) preboreál b) atlantik c) subrecent 1. Ekologie zabývající se studiem populací se nazývá a) synekologie b) autekologie c) demekologie 2. Plocha lesa na planetě dle statistiky ročně: a) stoupá cca o 11 mil. ha b) klesá cca o 16 mil. ha c)

Více

CO JE TO KLIMATOLOGIE

CO JE TO KLIMATOLOGIE CO JE TO KLIMATOLOGIE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to klimatologie V této kapitole se dozvíte: Co je to klimatologie. Co potřebují znát meteorologové pro předpověď počasí. Jaké jsou klimatické

Více

SLON. Spoj hlavu s trupem. Pak ze světlefialové plastelíny uválej čtyři tlustší a kratší válečky slonovy nohy.

SLON. Spoj hlavu s trupem. Pak ze světlefialové plastelíny uválej čtyři tlustší a kratší válečky slonovy nohy. SLON Vytvoř si vlastní zoologickou zahradu plnou exotických zvířat. Tohle je první obyvatel tvojí zoo slon africký! Zajímalo by tě, proč má slon chobot? Na troubení? Přesně tak! Troubí, když se mu něco

Více

řád: Vačnatci 1. VEJCORODÍ a) PTAKOŘITNÍ 2. ŽIVORODÍ a) VAČNATCI b) PLACENTÁLOVÉ obr. č. 1

řád: Vačnatci 1. VEJCORODÍ a) PTAKOŘITNÍ 2. ŽIVORODÍ a) VAČNATCI b) PLACENTÁLOVÉ obr. č. 1 řád: Vačnatci 1. VEJCORODÍ a) PTAKOŘITNÍ 2. ŽIVORODÍ a) VAČNATCI b) PLACENTÁLOVÉ obr. č. 1 2. ŽIVORODÍ b) Vačnatci znaky: znaky plazích předků: kloaka nedokonalá jednoduchá placenta mláďata se rodí nevyvinutá

Více

BIOSFÉRA BIOSFÉRA. živý obal Země souhrn všech živých organismů na souši, ve vodě i ve vzduchu včetně jejich prostředí

BIOSFÉRA BIOSFÉRA. živý obal Země souhrn všech živých organismů na souši, ve vodě i ve vzduchu včetně jejich prostředí BIOSFÉRA BIOSFÉRA živý obal Země souhrn všech živých organismů na souši, ve vodě i ve vzduchu včetně jejich prostředí Tropické deštné lesy rozšíření: rovníkový (ekvatoriální) pás mezi 10 s.š. - 10 j.š.?

Více

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Vlivy na padnutí oděvu ze strany nositele: konstrukce kostry držení těla tvar a proměnlivost postavy Faktory jejichž příčinou existuje spousta variací postav: zaměstnání,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 13 Jedle Ing. Hana Márová

Více

VY_52_INOVACE_02.17 1/5 5.2.02.17 Savci vývoj, přizpůsobování prostředí Savci

VY_52_INOVACE_02.17 1/5 5.2.02.17 Savci vývoj, přizpůsobování prostředí Savci 1/5 5.2.02.17 Savci Cíl chápat rozmanitost živočišné říše - popsat vývoj savců - odvodit společné rysy savců - vysvětlit význam stavby těla s ohledem na jejich způsob života - znát orgánovou stavbu savců

Více

zimní semestr 2007/2008 Pěstování pokusných rostlin cvičení

zimní semestr 2007/2008 Pěstování pokusných rostlin cvičení zimní semestr 2007/2008 Pěstování pokusných rostlin cvičení Modelová rostlina Cucurbita pepo L. Postup při získání základních popisných dat pro plody a semena data popisující plod byla získána měřením

Více

Až 4 x větší než přední

Až 4 x větší než přední Jonáš Richard 14.2.2014 Vzhled Tarbíci svým vzhledem připomínají klokany. Jejich tělo je dlouhé 10 cm a váhově se pohybují okolo 60g, jejich ocas je ještě o něco delší než tělo a na konci je zakončen bíločernou

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Les autor: Mgr. Alena Hyánková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/01.0002

Více

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec OBOJŽIVELNÍCI Obojživelníci stará skupina obratlovců(známí od prvohor - devon, asi 350 mil. let), která se vyvinula z lalokoploutvých ryb první obratlovci, kteří osídlili souš - nejstaršími obojživelníky

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

Pracovní list č. 12 Plazi krokodýli - starší

Pracovní list č. 12 Plazi krokodýli - starší Pracovní list č. 12 krokodýli - starší Věková skupina: 4. 5. třída Počet stran: 4 Časová náročnost: Vzdělávací cíl: Postup při vypracování: Zpracovala: Ilustrátor: 15 minut Děti znají základní informace

Více

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Obsah Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)... 1 Obsah... 1 Historie... 1 Zoologické zařazení... 2 Rozšíření... 2 Legislativa... 3 Zoologie... 4 Ekologie...

Více

Obojživelníci České republiky

Obojživelníci České republiky Obojživelníci České republiky Přehled hlavních skupin Ocasatí Bezocasí V dospělosti s vyvinutým ocasem V dospělosti bez ocasu Čeleď: Mlokovití (Salamandridae) Mlok obecný (Salamandra salamandra) Poznávací

Více

Sedmikráska obecná Bellis perennis

Sedmikráska obecná Bellis perennis Na louce Louky musí být udržovány člověkem, aby nezarostly dřevinami. Většinou jsou to živinami bohaté, žírné louky a pastviny, méně často živinami chudé a suché trávníky. Roste zde mnoho využitelných

Více

PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK - STANDARD

PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK - STANDARD PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK - STANDARD CELKOVÝ VZHLED Malý hladkosrstý pes, téměř kvadratické, kompaktní tělesné stavby. Vzdor svému malému vzrůstu dobře pohyblivý a vytrvalý. Dobrý pohlavní výraz psa i feny. CHOVÁNÍ

Více