Velikonoční zvyky a koledy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Velikonoční zvyky a koledy"

Transkript

1 ???Co vy na to??? Soutěže Ptali jsme se za Vás! Luštěnky a ftípky Jak na pomlázku? Easter corner Velikonoční zvyky a koledy

2 Ptali jsme se za vás Jak jistě víte, koncem ledna k nám na školu nastoupil nový pan učitel. A redakce vám v tomto čísle přináší exkluzivní rozhovor. Představujeme vám pana učitele Lumíra Velčovského. Jak dlouho už pracujete jako učitel? Tý brďo - 16 let! Kde bydlíte? V Malíně. Kolik vám je let? 43 Máte nějaké děti? Tři. Máte nějakého domácího mazlíčka? Fenu jezevčíka, jmenuje se Peggyna. Jakým způsobem relaxujete? Pracuji na zahradě. Jaký máte rád sport? Atletiku. Co rád děláte ve svém volném čase? Péče o dům a zahradu, sport. Jaký druh hudby a filmů se vám líbí? Folk, pop, rock/sci-fi, akční, komedie. Máte rád Velikonoce? Nemusím. Co jste dělal předtím než jste přišel na naši školu? Učil. Jak se ráno dopravujete do školy? Autobus, možná přijde na řadu kolo. Jak jste se zabydlel v kabinetě? Chybí gauč!v podstatě nijak, zvykám si. Líbí se Vám na zdejší škole? Jo, líbí. Jaké předměty Vás baví učit? Fyziku a tělocvik. Jak hodnotíte chování žáků na zdejší škole? Jsou stejní jako na každé jiné. Oblíbil jste si už nějaké žáky? Ano, ale nadržovat jim nebudu. Chutnají vám školní obědy? Moc. Děkujeme za rozhovor! (duchna,lucinka,friťa,moňa)

3 Velikonoce Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Jsou oslavou smrti a zmrtvýchvstání Krista. Původ oslav s tím spojených je však ještě mnohem staršího data. Odpradávna lidé na celém světě slavili příchod jara. Mnohé z tradic s tímto spojených se staly později součástí velikonočních oslav. Velikonoční symboly: Beránek - představoval v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Zároveň Židé na Velikonoce pojídali beránka jako připomínku svého vysvobození z Egypta. Vajíčko - dalším z velikonočních symbolů je vajíčko, symbol nového života, neboť samo zárodek života obsahuje. V mnoha kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení. V souvislostí s lidovou tradicí vznikl zvyk tato vejce malovat. Zajíček - zřejmě původ v pohanských rituálech oslavujících příchod jara. Pomlázka - v Česku je prastarou tradicí hodování. Na Velikonoční pondělí ráno muži a chlapci chodí po domácnostech svých známých a šlehají ženy a dívky ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí. Pomlázka je spletena až z dvaceti čtyř proutků a je obvykle od půl do dvou metrů dlouhá a ozdobená pletenou rukojetí a barevnými stužkami. Podle tradice muži při hodování pronášejí koledy. Nejznámější velikonoční koledou je tato krátká říkanka: "Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, když nedáte malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný Velikonoční zvyklosti v zahraničí: Ve Spojených Státech jsou velikonoční svátky již prakticky nenáboženským svátkem, takže mnoho amerických rodin se účastní jen velikonočního veselí okolo zdobení velikonočních vajíček v sobotu večer a jejich lovu v neděli ráno. Podle dětských pohádek byla vajíčka během noci přinesena Velikonočním zajíčkem a poschovávaná po domě a zahradě, aby počkala na děti, až se probudí. Důvod, proč by to měl zajíček dělat, se vysvětluje jen zřídka. V Anglii tradičně ženy přivazují muže k židlím a za propuštění požadují peníze. V Norsku je, kromě lyžování v horách a malování vajíček, tradicí řešení vražd. Všechny velké televizní stanice vysílají kriminální a detektivní příběhy. Také noviny otiskují články, ze kterých mohou čtenáři zkusit odvodit, kdo je pachatelem. (jejna)

4 ???Co vy na to??? Paní ředitelka Křivohlávková 1. Co si představíte, když někdo řekne,,velikonoce? Vajíčka, beránka, mazanec. 2. Používáte pomlázku nebo prut? Já ne, ale můj manžel se synem používají pomlázku. 3. Kupujete nebo pečete beránka? Pečeme. 4. Jakou technikou barvíte vajíčka? Pokaždé jinak. 5. Dodržujete nějaké Velikonoční tradice? Pleteme pomlázky, pečeme mazance, atd Chodíte klapat? Ne. 7. Sázíte nějaké květinky? Ano, většinou jarní květiny. 8. Pečete cukroví? Nepeču. 9. Jezdíte někam na výlety nebo sedíte doma na pr***i? Dopoledne jsme doma, odpoledne trávíme u babičky. Paní učitelka Nikolovová 1. Co si představíte, když někdo řekne,,velikonoce? Úklid, výzdobu, práci. 2. Používáte pomlázku nebo prut? Nic. 3. Kupujete nebo pečete beránka? Kupuji. 4. Jakou technikou barvíte vajíčka? Klasika (cibule). 5. Dodržujete nějaké Velikonoční tradice? Ne. 6. Chodíte klapat? Ne. 7. Sázíte nějaké květinky? Ano, petrklíče. 8. Pečete cukroví? Ano, peču. 9. Jezdíte někam na výlety nebo sedíte doma na pr***i? Chodíme na procházky. 10. Zdobíte si svůj dům/byt? Ano, snažím se. 10. Zdobíte si svůj dům/by Ano.

5 Pan učitel Krhánek Žačka Ilona Chalupová 1. Co si představíte, když někdo řekne,,velikonoce? Svátky jara. 2. Používáte pomlázku nebo prut? Pomlázku. 3. Kupujete nebo pečete beránka? Od maminky. 4. Jakou technikou barvíte vajíčka? Nebarvím. 5. Dodržujete nějaké Velikonoční tradice? Šmigrust. 6. Chodíte klapat? Ne, ale někde ve skříni mám řehtačku. 7. Sázíte nějaké květinky? Ne. 8. Jaké pečete cukroví? Nepeču, mám cukroví od maminky. 9. Jezdíte někam na výlety nebo sedíte doma na pr***i? Jezdím na kole. 10. Zdobíte si svůj dům/byt? Neee!!!! 1. Co si představíte, když někdo řekne,,velikonoce? Vajíčka. 2. Používáte pomlázku nebo prut? Polštář. 3. Kupujete nebo pečete beránka? Neděláme. 4. Jakou technikou barvíte vajíčka? Cibulí a trávou. 5. Dodržujete nějaké Velikonoční tradice? Barvení vajec. 6. Chodíte klapat? Ne. 7. Sázíte nějaké květinky? Nevím. 8. Jaké pečete cukroví? Kupujeme sladkosti. 9. Jezdíte někam na výlety nebo sedíte doma na pr***i? Sedím doma. 10. Zdobíte si svůj dům/byt? Jo. (janulla,adííík,pantofle)

6 Velikonoční koledy Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku, všechny holky, které znám, navštívím a vymrskám, než mi dají vajíčko, vyplatím je maličko. >>>>>>>><<<<<<<< Já jdu na pomlázku, nohy bosý mám, posaďte mě na lavici, ať se zvohřejvám. Pomlázky mně dejte, nic se mi nesmějte, ať jdu zas jinam. >>>>>>>><<<<<<<< Hod, hody do provody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný. Za kamny v koutku na vrbovým proutku, proutek se ohýbá, vajíčko se kolíbá, proutek se zláme, slepička z něj spadne, vajíčko se odkulí do strejčkovy stodoly, vajíčko křáp, slepička vdák, panímámo, máte mi ho dát! Kropenatá slepička snesla bílá vajíčka, obarvím je, vymaluji, všechny chlapce podaruji, pentličky si nastříhám, na pomlázku jim je dám. >>>>>>>><<<<<<<< Já jsem malý koledníček, tetičko přišel jsem si pro červený vajíčko. Pro vajíčko červený, pro koláč bílý, jsem-li já vám, tetičko, koledníček milý? >>>>>>>><<<<<<<< Slepička běhá po dvoře, vajíčko se kotálí v komoře, slepička kdák! Vajíčko křáp! Máte mi ho panímámo dát >>>>>>>><<<<<<<< Dávaj vajec, kázal kadlec, kázal kadlec i kadlička, abys dala dvě vajíčka, jedno bílý, dvě červený, šak slépka snese jiný, vajíčko se kotoulí, slepička se popelí, u pastýřů v koutu, na prašivým proutku. Prašivý se zlámal, zlatý se ukázal. (friťa)

7 Návod na pletení pomlázky vybereme si 9 stejně silných a dlouhých proutků a jeden proutek na omotání držadla proutky si seřadíme od špiček a v silné části na konci proutků rozdělíme vložíme proutek na omotání držadla a omotáváme držadlo přimáčkneme mezi kolena a proutky si rozdělíme na 4 do levé ruky, 4 do pravé ruky a zůstane nám jeden středový středový proutek budeme oplétat zadním proutkem z pravé ruky obtočíme středový proutek do předu předním proutkem z levé ruky obtočíme středový proutek do zadu zadním proutkem z pravé ruky obtočíme středový proutek do předu předním proutkem z levé ruky obtočíme středový proutek do zadu stálým opakováním těchto dvou úkonů vytvoříme celou pomlázku postup ukončíme, když konce proutků jsou asi 7-10 cm pomlázku zakončime tak, že konce přihneme ke středovému a pomocí provázku, drátku nebo jednoho z proutků zavážeme tak, aby se nerozpletl (friťa)

8 VELIKONOČNÍ FTÍPKY Pepíček přijde ze školy a ptá se: Mami, nejsou dneska náhodou Velikonoce? Ne, ty budou až za dva týdny. Proč se ptáš? No, že jsem si vykoledoval pětku... Na dveře zvoní chlapci s ručním šlehačem: Dobrý den, my jdeme vyšlehat Janu! Klíčovou dírkou dívám se potají na kluky, co s pomlázkou za dveřmi čekají. Pustím je? Otevřu? Zvonek už zvoní. Jdu si pro vajíčka, pomlázky se bojím. Hledá slepička, ukradli jí vajíčka. Jaké překvapení, našla je obarvený. Velikonoční slepička, má jen dvě vajíčka, Vyvedu Vás z omylu, brzy skončí na grilu. (niki)

9 English corner (Easter) Velikonoce Easter Velikonoční zajíček Easter Bunny Velikonoční vajíčka Easter eggs jaro spring beránek lamb králík rabbit kuřátko chick kachňátko ducky košík basket obarvený dyed plyšový cuddly čokoládový chocolate cukrovinka candy kříž cross křesťanský Christian půst Lent život life This little bunny This little bunny has two pink eyes. This little bunny is very wise. This little bunny is soft as silk. This little bunny is white as milk. This little bunny nibbles away. At cabages and carrots the livelong day! (adííík)

10

11

12 Přesmyčky Vyluštěte slova z následujících přesmyček: a) STARÁ MINA - b) KRUTÁ ALICE - c) TANK ITALA - d) TÁTA KROPÍ - e )PEKAŘ NEDÁ OSTROV - Nápověda : a) člověk, který všem pomáhá... b) výslovnost... c) fyzika d) cizím slovem.. např. Fanynka týmu e) zeměpisný název ženy, která žije v Správné odpovědi zasílejte na naši mailovou adresu: redakce.zskolacek@seznam.cz (friťa)

13 Záhada lidského mozku Dokážeš přečíst následující větu? (friťa)

14 Vyhlašujeme soutěž!!!!!o nejlepší básničku se zvířecí tématikou!! Příklady Sova Lev Sova houká po lese: Slyšíte ten smutný zpěv?? bojte se mě, bojte se. Pana Smůlu sežral lev! My se sovy nebojíme, Je to hrůza! A co více - protože my v noci spíme. Manželku mu snědla lvice! Rádi vymýšlíte básničky nebo říkadla? Teď máte možnost, aby vaši tvorbu viděli a ocenili i další lidé! Vymyšlenou básničku nebo říkanku odevzdávejte do 11. května paní uč. Ivaně Brázdové nebo posílejte na naši ovou adresu. Vyhlášení nejlepší básničky nebo říkanky se objeví v některém z dalších čísel časopisu společně s nejlepšími kousky.!!!na výherce čeká sladká odměna!!! (adííík)

15 Líbí se vám časopis?? Líbí se vám vzhled časopisu? Karolína (6.A.): mě se vzhled líbí... Kuba (9.B.): jo, dobrý Zajímají vás témata, o kterých píšeme? Karolína (6.A.): jsem spokojená Pepa (9.B.): ano, zajímají O jaké rubriky byste chtěli rozšířit časopis? Kuba (9.B.): rubriky o nějakých akcích... Pepa (9.B.): o Mickeymouse O jaké rubriky už nadále nemáte zájem? Vojta (6.B.): vůbec nevím Martin (9.B.): hmmmmm... (friťa) Pokud máte připomínky a nedostali jste možnost vyjádřit se zde, zanechte nám prosím vzkaz na naší ové adrese: redakce.zskolacek@seznam.cz Ušatého zajíčka, malovaná vajíčka, přebohatou pomlázku, dosti času na lásku. Také zdraví pohodu, a vždy dobrou náladu. Radostné Velikonoce přeje redakce Zškoláček.

16 ZŠkoláček školní časopis ZŠ Karla staršího ze Žerotína Bludov měsíčník 3/2009 zdarma titulní strana: David Zaoral adresa redakce ZŠkoláček Nová Dědina Bludov redakce projektový manažer Mgr. Ivana Brázdová šéfredaktorka Lucie Daňková zástupce šéfredaktorky David Zaoral grafický design David Zaoral, Nikola Kočí editoři Lukáš Breckl Viktor Horký foto Ilona Chalupová, Radek Jelínek spolupracovníci Adéla Kvapilová Jana Muroňová Jana Kotrlá Monika Durchánková tisk Lukáš Breckl

22.3. Světový den vody

22.3. Světový den vody eko oko 22.3. Světový den vody Voda je jednou z nejdůležitějších surovin, její význam však dnes zůstává v ústraní. V tento den se koná všude po světě spousta přednášek a pomocí masových médií se i laická

Více

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoční novinky pro Vaše rodinky Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, který je spojen s památkou umučení

Více

Obecní knihovna Blížkovice číslo/2019

Obecní knihovna Blížkovice číslo/2019 Obecní knihovna Blížkovice IV. číslo/2019 Velikonoce se blíží!!! Už se na ně těšíte? Já jsem o nich od paní knihovnice slyšel, ale nedokáži si je úplně představit. Budu si muset asi na ně až do 22. dubna

Více

2. číslo Zpravodaj Únor Domov. Srdce v dlaních

2. číslo Zpravodaj Únor Domov. Srdce v dlaních 2. číslo Zpravodaj Únor 2018 Domov Srdce v dlaních V měsíci březnu narozeniny slaví: 1. března Josef Černoch 5. března Bohumila Makalová 7. března Božena Pokoráková 9. března Marie Zernerová 22. března

Více

Jarní příloha školního oka

Jarní příloha školního oka Jarní příloha školního oka Svátek jara Velikonoce či pascha jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho

Více

VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35

VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35 VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490 VY_32_INOVACE_PRV_490 S2 Velikonoce I. Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování:10. 3. 2013 Datum pilotáže: 21. 3. 2013 Metodika: Žáci si společně s učitelem prohlížejí prezentaci,

Více

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc.

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. DMK Novinky Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. Velikonoce jsou v současnosti nejvýznamnějším křesťanským svátkem,

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Základní škola Ostrava, Generála Píky 13A, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ČASOPIS

Základní škola Ostrava, Generála Píky 13A, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ČASOPIS Základní škola Ostrava, Generála Píky 13A, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ČASOPIS Číslo: Měsíc: MILÍ ČTENÁŘI, předkládáme Vám nulté číslo našeho nového školního časopisu. Protože teprve začínáme, velmi

Více

ZPRÁVIČKY ZE ŠKOLIČKY DĚTSKÝ DECHOVÝ STACIONÁŘ

ZPRÁVIČKY ZE ŠKOLIČKY DĚTSKÝ DECHOVÝ STACIONÁŘ ZPRÁVIČKY ZE ŠKOLIČKY DĚTSKÝ DECHOVÝ STACIONÁŘ Obsah : 1) Vítejte 2) Téma čísla 3) Krátké zprávy - akce 4) Velikonoční týden 5) Předškoláci 6) Říkadla 7) Svátek matek 8) Na shledanou Vítejte Milí rodiče,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

velikonocní Sylva Šporková

velikonocní Sylva Šporková velikonocní tvorení Sylva Šporková Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické

Více

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová Velikonoční pečení Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 71 březen Zámecké listy PROČ SLAVÍME VELIKONOCE?

Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 71 březen Zámecké listy PROČ SLAVÍME VELIKONOCE? Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 71 březen 2016 Zámecké listy PROČ SLAVÍME VELIKONOCE? Velikonoce či pascha jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, který je oslavou zmrtvýchvstání

Více

Velikonoční almanach. Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.0019

Velikonoční almanach. Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.0019 Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.0019 Příloha: Velikonoční almanach Termín: duben 2015 Velikonoční almanach minipodnik MLSOUNI Hody,

Více

Hody, hody doprovody

Hody, hody doprovody REDAKČNÍ RADA Lenka Malichová (8.B) str. 19, soutěž Daniela Štěpánová (7.A) str. 16 Tereza Veselá (7.A) str. 4, 8 Boris Velkov (4.A) str. 18 Tereza Šobková (4.A) str. 5, 9, obrázky Andrea Levová (9.A)

Více

ZŠ HRADECKÁ TELČ 2018/2019

ZŠ HRADECKÁ TELČ 2018/2019 ZŠ HRADECKÁ TELČ 2018/2019 III. /2019 Obsah: Úvodník Svátek svatého Valentýna Vědomostní soutěž učitelů Florbal Přednášky první pomoci Divadelní představení Velikonoce Lyžování Den Země - rozhovor Úvodník

Více

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 č. 12 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Cvičná prezentace - společný postup tvorby prezentace

Více

3. číslo čtvrtletníku

3. číslo čtvrtletníku 3. číslo čtvrtletníku školní rok 2014/2015 JARO JARO JE KOUZELNÁ VÍLA, KTERÁ PROBUDÍ PŘÍRODU A VŠECHNY LIDI KOLEM NÁS. Ja n Ferenc, 6.ZŠ Už tu zase máme jaro, to nás všechny nervů stálo, nervů a to čekání,

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT České svátky, vy_32_inovace_ma_36_18

Více

ročník 10. číslo 3 jaro 2012/13

ročník 10. číslo 3 jaro 2012/13 ročník 10. číslo 3 jaro 2012/13 vydává: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 A je to tu! S blížícím se jarem k nám pomalu, ale jistě dorazily Velikonoce. Svátky, na které se všichni

Více

Velikonoce. Přemýšlejte, jaká barva se získá z odvaru cibulových slupek, šafránu, jarního osení, ze zázvoru nebo lipového květu?

Velikonoce. Přemýšlejte, jaká barva se získá z odvaru cibulových slupek, šafránu, jarního osení, ze zázvoru nebo lipového květu? Velikonoce Velikonoce jsou tradiční oslavou jara, v současnosti se nazývají spíše Svátky jara. V minulosti bývaly významnější než Vánoce. V dnešní době se tento svátek traduje v minimální míře, tj. obchůzky

Více

ročník 5. číslo 4 Duben Květen 08 vydává: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115

ročník 5. číslo 4 Duben Květen 08 vydává: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 ročník 5. číslo 4 Duben Květen 08 vydává: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Tohle číslo prostě musíte mít Opět zde je školní časopis Kladenská sedma, kde najdete spoustu her,zábavy

Více

Velikonoce. Velikonoční symboly. proto, že na jaře býval vídán u lidských obydlí, kde vyhledával potravu.

Velikonoce. Velikonoční symboly. proto, že na jaře býval vídán u lidských obydlí, kde vyhledával potravu. Velikonoce proto, že na jaře býval vídán u lidských obydlí, kde vyhledával potravu. Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Nejstarší zmínka o slavení

Více

V tomto čísle se dočtete...

V tomto čísle se dočtete... Duben V tomto čísle se dočtete... Neuvěřitelné hlavolamy a záhady stereogramy Zajímavosti Velikonoce Vtipné obrázky klasika (jako vždy) Moudro měsíce... pozoooor!!!! (1) Neuvěřitelné hlavolamy a záhady

Více

Testík. * * Mrzne-li na svatou Gertrudu, BŘEZNOVÉ PRANOSTIKY PES. * Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře,

Testík. * * Mrzne-li na svatou Gertrudu, BŘEZNOVÉ PRANOSTIKY PES. * Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, Kája BŘEZNOVÉ PRANOSTIKY * Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, žába hubu otevře, šelma sedlák, který neoře. * * Když v březnu hřmí, ve stodolách se tmí. * * * * Mrzne-li na svatou Gertrudu, potrvá zima

Více

Jarní číslo. 3. číslo

Jarní číslo. 3. číslo Jarní číslo 3. číslo Únor březen 2017 Časopis vydává ZŠ Žatec, Petra Bezruče 2000 Redakční rada: Mgr. Jana Ptáčková a žáci 1. a 2. stupně Grafická úprava: Mgr. Jana Ptáčková Obsah Slovo úvodem... 3 Pranostiky...

Více

Výkřik. Z devítky. Velikonoční vydání. ZŠ Telč. Masarykova. 4.Číslo Březen

Výkřik. Z devítky. Velikonoční vydání. ZŠ Telč. Masarykova. 4.Číslo Březen Výkřik Z devítky Velikonoční vydání ZŠ Telč Masarykova 4.Číslo Březen Hody, hody doprovody! Začátkem této velikonoční koledy připomínám blížící se velikonoční svátky a my k Vám přicházíme s velikonočním

Více

FOGLIK. Jaro 2010. Časopis žáků ZŠ a MŠ Hněvošice

FOGLIK. Jaro 2010. Časopis žáků ZŠ a MŠ Hněvošice FOGLIK Jaro 2010 Časopis žáků ZŠ a MŠ Hněvošice Nadvláda zimy nenávratně končí. Země se odívá do jarního šatu a člověk žasne nad dokonalou harmonií barev, vůní, tvarů, nad kouzlem rodícího se života. Všude

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

ročník 2012/2013 číslo2 vydáno 19.3.2013 V I N I C K Á

ročník 2012/2013 číslo2 vydáno 19.3.2013 V I N I C K Á V I N I C K Á ročník 2012/2013 číslo2 vydáno 19.3.2013 Vítáme vás u velikonočního vydání Vinické sedmičky. V dnešním vydání se dozvíte mnoho zajímavostí a informací. Naši novináři se usilovně snažili,

Více

OSLAVA PŘÍCHODU JARA A PROBOUZENÍ PŘÍRODY

OSLAVA PŘÍCHODU JARA A PROBOUZENÍ PŘÍRODY Datum bulletinu Svazek 1, Vydání 2 31.3.2015 DDM Symfonie Poděbrady SympoPress Velikonoční speciál Uvnitř tohoto vydání: Úvodník 2 Velikonoční Symfonie 2 Křesťanský svátek 3 Velikonoční beránek 3 Jak se

Více

Infolisty. Domova pro seniory Písečná

Infolisty. Domova pro seniory Písečná Infolisty Domova pro seniory Písečná Co nám přinesl měsíc březen Jedeme v tom společně Také letos jsme první březnový den odstartovali celorepublikový projekt na podporu aktivizace klientů v domovech pro

Více

Duha. časopis žáků ZŠ Huštěnovice

Duha. časopis žáků ZŠ Huštěnovice Duha časopis žáků ZŠ Huštěnovice První číslo Podzim 2013 Obsah: 1. Slovo úvodem 2. Krátká historie školy 3. Jaké byly školy dříve? 4. Co děláme ve škole 5. Paní učitelka 6. Básničky o škole Milí čtenáři,

Více

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Jaro 2015 Činnost přípravné třídy LEDEN V měsíci lednu se děti zúčastnily velmi zajímavé a poučné besedy v naší škole. Navštívit a spoustu zajímavých informací

Více

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a dobou naděje na novou úrodu, plodnost, nové vztahy? Je to samozřejmě JARO. S jarem přichází všechno

Více

Velikonoční nabídka čokolády LINDT 2017 a čokoládové speciality

Velikonoční nabídka čokolády LINDT 2017 a čokoládové speciality Velikonoční nabídka čokolády LINDT 2017 a čokoládové speciality Velikonoční nabídka čokolády LINDT 2017 667117 Gold Bunny Milk 100g Čokoládový zajíček, mléčná čokoláda Cena: 92,10 Kč/kus 667068 Gold Bunny

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Vamberecký. zpravodaj. Velikonoční speciál

Vamberecký. zpravodaj. Velikonoční speciál Vamberecký zpravodaj Velikonoční speciál Sladká tajemství se čtenářům Vambereckého zpravodaje rozhodla vyzradit Kateřina Skokanová, kouzelnice v oboru cukrářství, vedoucí cukrárny Hotelu Studánka v Rychnově

Více

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan.

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan. Září 2015 Tento měsíc se odehrála spousta událostí. Naše nová redakce vám poskytne čtyři. A to: Tanfest, ukázku dravců od Seiferos, rozhovor s žáky z první třídy a ze soutěže Oživlé pařezy. Nebude chybět

Více

Chotíkováček Jaro 2015

Chotíkováček Jaro 2015 Chotíkováček Jaro 2015 Ahoj kamarádi! Máme tady jaro. Příroda se začala probouzet po zimním spánku. Brzy nás čekají Velikonoce. Velikonoce navazují na tradici původně pohanského svátku jara. Nyní jsou

Více

9+1: Zajímavosti a kuriozity jarních tradic

9+1: Zajímavosti a kuriozity jarních tradic 9+1: Zajímavosti a kuriozity jarních tradic Jaro. Pro mnohé nejhezčí z ročních období. Příroda se probouzí z dlouhého zimního spánku, ožívá a rozkvétá, z bílého kabátku se převléká do nádherně sytých barev.

Více

Koktejl jaro Napsal uživatel Martina Čtvrtek, 22 Březen :15 - Aktualizováno Čtvrtek, 07 Červen :31 1 / 13

Koktejl jaro Napsal uživatel Martina Čtvrtek, 22 Březen :15 - Aktualizováno Čtvrtek, 07 Červen :31 1 / 13 1 / 13 VELIKONOCE jsou nejvýznamnější křesťanský který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kristovo ukřižování se událo kolem roku

Více

Číslo: 4. Školní rok: 2014/2015. Vydává: ZŠ Unhošť. Náměty na články posílejte: zahradkova@zsunhost.cz. Redakční rada se těší na všechny vaše náměty!

Číslo: 4. Školní rok: 2014/2015. Vydává: ZŠ Unhošť. Náměty na články posílejte: zahradkova@zsunhost.cz. Redakční rada se těší na všechny vaše náměty! Číslo: 4 Školní rok: 2014/2015 Vydává: ZŠ Unhošť Náměty na články posílejte: zahradkova@zsunhost.cz Redakční rada se těší na všechny vaše náměty! Vážení čtenáři, rádi bychom vám představili, čtvrté číslo

Více

CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? V pondělí čtu komiks. V úterý hraju fotbal. Ve středu hraju na piano. Ve čtvrtek poslouchám hudbu. V pátek mám karate.

CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? V pondělí čtu komiks. V úterý hraju fotbal. Ve středu hraju na piano. Ve čtvrtek poslouchám hudbu. V pátek mám karate. CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? Pondělí V pondělí čtu komiks. Úterý V úterý hraju fotbal. Středa Ve středu hraju na piano. Čtvrtek Ve čtvrtek poslouchám hudbu. Pátek V pátek mám karate. Sobota V sobotu jdu na

Více

CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV. ročník 4 číslo 4 duben 2011 TERÉNNÍ SLUŽBY CHARITY NOVÝ HROZENKOV SE PŘESTĚHUJÍ DO KAROLINKY.

CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV. ročník 4 číslo 4 duben 2011 TERÉNNÍ SLUŽBY CHARITY NOVÝ HROZENKOV SE PŘESTĚHUJÍ DO KAROLINKY. CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV ročník 4 číslo 4 duben 2011 TERÉNNÍ SLUŽBY CHARITY NOVÝ HROZENKOV SE PŘESTĚHUJÍ DO KAROLINKY. Začátek měsíce dubna znamená pro Charitu Nový Hrozenkov velké stěhování.

Více

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ Velikonoce jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky a zároveň oslavou probouzející se jarní přírody a nového života. A tak jsme si vyzdobili celou třídu, abychom probudili

Více

PÍRKO VELIKONOCE VE SVĚTĚ. Březen-duben Připravily: Adéla Malecová, Markéta Zíková, Pavla Mikulová, Sabina Jurenková. Norsko

PÍRKO VELIKONOCE VE SVĚTĚ. Březen-duben Připravily: Adéla Malecová, Markéta Zíková, Pavla Mikulová, Sabina Jurenková. Norsko PÍRKO Připravily: Adéla Malecová, Markéta Zíková, Pavla Mikulová, Sabina Jurenková Březen-duben 2017 VELIKONOCE VE SVĚTĚ Norsko Jiný kraj, jiný mrav a o oslavách velikonočních svátků to platí dvojnásob.

Více

Dům dětí a mládeže Blovice, Tyršova 807, 336 01 Blovice Tel.: 371 522 159 www.ddm-blovice.cz. Časopis. Duben 2012 CHOBOTNICE

Dům dětí a mládeže Blovice, Tyršova 807, 336 01 Blovice Tel.: 371 522 159 www.ddm-blovice.cz. Časopis. Duben 2012 CHOBOTNICE Dům dětí a mládeže Blovice, Tyršova 807, 336 01 Blovice Tel.: 371 522 159 www.ddm-blovice.cz Časopis Duben 2012 CHOBOTNICE Výherci z minulého čísla: Markéta Hlůžková (2. A, ZŠ Blovice) Eliška Kosnarová

Více

MDŽ v Hynčicích 30. dubna pálení čarodejnic

MDŽ v Hynčicích 30. dubna pálení čarodejnic 4/2011 MDŽ v Hynčicích Psal se 5. březen 2011, kdy se konala na sále kulturního domu oslava MDŽ, ve spolupráci OÚ. Vystupovaly zde děvčata z Broumova pod vedením p. Hovorkové. Jejich vystupování bylo velmi

Více

Aktivity ke knížce Jaro je tu!

Aktivity ke knížce Jaro je tu! www.jazykovehry.cz Anna Paap Aktivity ke knížce Jaro je tu! 1) Časové řazení obrázků jaro (cca 4 až 8 let) 2) Časové řazení obrázků křesťanské Velikonoce (cca 4 až 8 let) 3) Časové řazení pranostik (cca

Více

KÝ T. ...animacní VELIKONOCE NA HORÁCH ZELENÝ ČTVRTEK

KÝ T. ...animacní VELIKONOCE NA HORÁCH ZELENÝ ČTVRTEK ZELENÝ ČTVRTEK 11:00 12:30 Travňáci Zasejeme jarní osení a nazdobíme veselými obličeji ětský svět 12:30 14:00 Odpočinek u pohádky Poklidné promítání pohádek ětský svět 14:00 15:00 Veselá kuřátka Vyrábíme

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINYČ. 8

VŠEZNÁLKOVY NOVINYČ. 8 VŠEZNÁLKOVY NOVINYČ. 8 Třídy 5.B Milí žáci, Jaro je v plném rozkvětu. Kousek jara zavítalo i do našich novin v podobě básničky o jaru. Není však pochyb, že k jaru patří i Velikonoce, proto se k nim vracíme

Více

MĚSÍC KNIHY - Staré pověsti české v rámci projektu Celé Česko čte dětem. VÍTÁNÍ JARA Pověst o Krokovi a jeho dcerách (konec zimy, vítání jara)

MĚSÍC KNIHY - Staré pověsti české v rámci projektu Celé Česko čte dětem. VÍTÁNÍ JARA Pověst o Krokovi a jeho dcerách (konec zimy, vítání jara) INTEGROVANÝ BLOK: JARO ŤUKÁ NA VRÁTKA TÉMA Z POHÁDKY DO POHÁDKY PODTÉMA MĚSÍC KNIHY - Staré pověsti české v rámci projektu Celé Česko čte dětem slovesné umění, kultura, divadlo pozitivní vztah Národní

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy. Autorky čítanky: Mgr. Iveta Pončáková, PaedDr. Eva Chudomelová Ilustrace: Jiří Moravec Závěrečná kompletace:

Více

V úterý OTEVŘENO DO 13,00 HOD. ŠKOLENÍ PRVNÍ POMOCI

V úterý OTEVŘENO DO 13,00 HOD. ŠKOLENÍ PRVNÍ POMOCI DOBRÝ DEN! Tento program na duben byl sestaven na základě individuálních plánů, současných možností centra a nadcházejících Velikonočních svátků. Program je orientační, JE ZDE ZAZNAMENANÁ NABÍDKA SKUPINOVÉ

Více

Velikonoční svátky Zpracováno exkluzivně pro:

Velikonoční svátky Zpracováno exkluzivně pro: Velikonoční svátky 27. 3. 2018 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz Zpracováno

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Asie - Rozloha: km. Počet obyvatel: asi Počet států: 48. Nejvyšší hora: Mount Everest (Nepál, Čína)

Asie - Rozloha: km. Počet obyvatel: asi Počet států: 48. Nejvyšší hora: Mount Everest (Nepál, Čína) Ve čtvrtek 30. 3. 2017 se na naší škole konal projektový den s tématem Asie. Děti mohly navštívit hodně dílen nebo besed, které si pro ně připravili učitelé, osmáci a dobrovolníci. Nejvíce pochval od dětí

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ RÝNOVICE

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ RÝNOVICE ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ RÝNOVICE 2. DÍL 2017/18 Co si můžete přečíst Obsah Proběhlé akce Lyžařské dny Zimní den Florbalový turnaj Novinky ve škole El.stavebnice TabletPC 3D tiskárna Olympiáda Rozhovor s Katkou

Více

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tisková zpráva ze dne 8. března 2016 Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm VALAŠSKÝ ROK 2016 20. 3. 2016, od 10.00 - KVĚTNÁ NEDĚLE v kostele sv. Anny v Dřevěném městečku

Více

Camphill na soutoku Kdo jsme?

Camphill na soutoku Kdo jsme? Camphill na soutoku Kdo jsme? Jsme společenství žijící a pracující ve vsi České Kopisty, které pro ty, kteří by tady s námi chtěli bydlet a pracovat, poskytuje také komunitní chráněné bydlení a centrum

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

VELIKONOCE Velikonoční symboly BERÁNEK

VELIKONOCE Velikonoční symboly BERÁNEK č. 2/2013 Vážení a milí přátelé, s nadcházejícími dlouho očekávanými delšími a teplejšími dny se pokoušíme přispět k jarní pohodě dalším číslem našeho časopisu Náš domov. Jaro je pro většinu z nás, a to

Více

Projekt Karneval. 2. třída Broučci

Projekt Karneval. 2. třída Broučci Projekt Karneval 2. třída Broučci školní rok 2010/2011 Bělohradská mateřská škola Horní Nová Ves, Lázně Bělohrad Pracoviště Horní Nová Ves Název třídy: Broučci 2. třída Školní rok: 2010/2011 Učitelky:

Více

ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY

ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc Školní projekt ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY 2. projektový den 8. 4. 2019 1 Vedoucí projektu: Mgr. Kamila Bártková, Mgr.

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016)

ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) ŠKOLNÍ NOVINY 2015/2016 číslo 1 ( 1. června 2016) DRAZÍ SPOLUŽÁCI Vítejte ve ŠKOLNÍCH NOVINÁCH. Zde se budete dozvídat novinky, které se staly nebo se budou teprve dít. Věříme, že se Vám budou líbit. Redaktorem

Více

Program na duben 2017

Program na duben 2017 Program na duben 2017 Pravidelný týdenní program žďárské pobočky naleznete na http://zdar.charita.cz/programy-kopretiny/ Pondělí 08.30-12.30 hod. Zprostředkování poradenství v oblasti rodiny a rodičovství

Více

Velikonoce. Na Velký pátek si připomínáme, že Ježíš zemřel na kříži za hříchy lidí. Bílá sobota je připomínkou dne, kdy Ježíš ležel v hrobě.

Velikonoce. Na Velký pátek si připomínáme, že Ježíš zemřel na kříži za hříchy lidí. Bílá sobota je připomínkou dne, kdy Ježíš ležel v hrobě. Velikonoce Ve slavení velikonoc můžeme pozorovat prolínání dvou tradic křesťanské svátky vykoupení a pohanské svátky jara. Velikonoční zvyky související s přicházejícím jarem jsou velmi staré a po mnohá

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

ZŠ a MŠ T. G. M. HLAVEČNÍK

ZŠ a MŠ T. G. M. HLAVEČNÍK Školní zpravodaj ZŠ a MŠ T. G. M. HLAVEČNÍK 2/2008 2009 Pokračujeme! Rozhovor s paní učitelkou M. Doležalovou! Právě jste mě otevřeli, doufám, že se vám budu líbit. Váš Hlaváček!!!!!! Ahoj, milí, věrní,

Více

ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ

ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ KALENDÁŘ PRO MALÁ DÍTKA ke stejnojmenné výstavě Muzea Mladoboleslavska 3-4/2014 Text a grafika: Alice Karbanová 4 jméno vlastníka kalendáře Velikonoce se slaví na jaře. V kalendáři

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

1) Spoj barevně příslovce se správnou otázkou. 2) Vytvoř z následujících přídavných jmen příslovce a naopak

1) Spoj barevně příslovce se správnou otázkou. 2) Vytvoř z následujících přídavných jmen příslovce a naopak EU 4 24 Slovní druhy neohebné 1) Spoj barevně příslovce se správnou otázkou daleko brzy vesele zítra tam KDY? Kde? JAK? modře tady hned včera smutně 2) Vytvoř z následujících přídavných jmen příslovce

Více

Pranostiky na březen. Pranostiky na duben. Velikonoce ve světě. Březen bez vody, duben bez trávy. Březnové slunce má krátké ruce

Pranostiky na březen. Pranostiky na duben. Velikonoce ve světě. Březen bez vody, duben bez trávy. Březnové slunce má krátké ruce Pranostiky na březen Březen bez vody, duben bez trávy Březnové slunce má krátké ruce Jak prší v březnu, tak také v červnu Hřmí li v březnu, sněží v máji Na svatého Řehoře, šelma sedlák - který neoře Kolik

Více

Časopis tvoří žáci v rámci volnočasové aktivity v rámci projektu Společné vzdělávání ve Velkých Hamrech CZ /0.0./0.0.

Časopis tvoří žáci v rámci volnočasové aktivity v rámci projektu Společné vzdělávání ve Velkých Hamrech CZ /0.0./0.0. 1 Školní drbna Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry, příspěvková organizace Školní 541 468 45 Velké Hamry REDAKCE: Aneta Brunclíková (5. A) Eliška Čílová (5. A) Simona Fojtová (5. A) Kristýna Kunová

Více

ÚNOR. Z pohádky do pohádky - popis pohádkových postav. Literární. Estetická Pč Vv Hv

ÚNOR. Z pohádky do pohádky - popis pohádkových postav. Literární. Estetická Pč Vv Hv 1. ročník a. - Skládání z papíru Vlaštovky a origami - Výroba masek na Masopust b. - Souměrná kresba - Otisk c. - Tradiční lidové písně 2. - Četba na pokračování 3. - Opičí dráha v tělocvičně - Školka

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS OU KUNICE (OBČASNÍK)

ŠKOLNÍ ČASOPIS OU KUNICE (OBČASNÍK) Zvonek 3.vydání školního roku 2009/2010 ŠKOLNÍ ČASOPIS OU KUNICE (OBČASNÍK) Redakční rada: Žáci učebního oboru: cukrář - cukrářka Historie cukrářství Tak jak se mlsá dnes, i naši předkové rádi mlsali.

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2018 Naše velikonoční výzdoba. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák č. 2/2012 Vážení a milí přátelé, rtuť teploměru, příjemné sluníčko i zpěv ptáků hlásí, že přichází dlouho očekávané a pro většinu z nás nejkrásnější roční období. Je to i čas pro vydání jarního čísla našeho

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Časově tematický plán školní družiny na školní rok 2017/2018

Časově tematický plán školní družiny na školní rok 2017/2018 Časově tematický plán školní družiny na školní rok 2017/2018 Září: Naše škola, družina, naše město Bezpečná cesta do školy a ze školy Seznámení se školou, školní družinou, režimem dne, bezpečností Pravidla

Více

Hádanka z pekla. Má dva rohy, nepostojí, je černý a chlupatý. Kdo ho potká, ten se bojí, že ho metlou vyplatí. Kdo je to? (ČERT)

Hádanka z pekla. Má dva rohy, nepostojí, je černý a chlupatý. Kdo ho potká, ten se bojí, že ho metlou vyplatí. Kdo je to? (ČERT) Motýlci Čekání na Ježíška je pro děti vždy nekonečně dlouhé. Neváháme je tedy zabavit kdejakou tradicí. Ano, opět k nám v prosinci přišel Mikuláš s čertem. Děti jsme na jejich příchod pečlivě připravovali

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ září-říjen 2015 Na Maliné. SEZNAMOVACÍ A EKOLOGICKÝ POBYT Také letos se vypravili

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor.

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. 1. Máte rád svoje povolání? Proč? - pro svoji pestrost a i určitou volnost volby pořadí této práce - možnosti tvůrčí práce - a pod. 2. Jak dlouho děláte

Více

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek Autoři: František Fiala David Haluška Jan Martinek Prosinec 2k16 Guťák Zdroje: http://www.recepty.cz/ recept/vanilkové rohlíčky Školní fotogalerie Wikipedie inovinky.cz Google obrázky Obsah: Vtip: Co nás

Více

TILIA. Školní časopis

TILIA. Školní časopis Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov Školní časopis TILIA Redakční rada: Mgr. Tomáš Zajíček Mgr. Petr Galečka Mgr. Dobroslava Jagošová Mgr. Eva Ondrušová Mgr. Zdeňka Veverková Náklad:

Více

Lyžařský výcvik. Škola v přírodě

Lyžařský výcvik. Škola v přírodě Velikonoce Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků. Jsou oslavou vzkříšení Ježíše Krista z mrtvých. Svátek připadá na březen - duben a je pohyblivý. Výpočet data se liší podle církví.

Více

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Albrechtícek Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Jako každý rok, i letos byl květen měsícem výletů a akcí. Každá třída si svoje celodenní výlety plánuje sama, jedna akce však byla pro všechny děti společná,

Více

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.21 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu:

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více