KERAMIKA Starověkém Řecku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KERAMIKA Starověkém Řecku"

Transkript

1 KERAMIKA Starověkém Řecku

2

3

4 Keramika Malířství se prosazovalo především při výzdobě keramických předmětů. Už v 8. st. př.n.l. se v Řecku vyráběly vázy mnohdy značných rozměrů (výška až 150 cm), číše, džbány, poháry a další nádoby zdobené často figurálními motivy s výjevy jak z běžného života (slavnosti, tance, cvičení, pohřby) nebo ze života bohů a hrdinů (héróů), vesměs náměty mytologickými. Zvláště v Korinthu se v prvním období vyráběly tzv. černofigurové vázy, na nichž jsou na světlejším pozadí zachyceny černé postavy, zpravidla z profilu. Detaily jsou proškrábány do spodní světlejší vrstvy.

5 Keramika Malířství se prosazovalo především při výzdobě keramických předmětů. 8. st. př.n.l. se v Řecku vyráběly vázy mnohdy značných rozměrů (výška až 150 cm) Zvláště v Korinthu se v prvním období vyráběly tzv. černofigurové vázy, na nichž jsou na světlejším pozadí zachyceny černé postavy, zpravidla z profilu. Detaily jsou proškrábány do spodní světlejší vrstvy. Druhy nádob: číše, džbány, poháry a další Náměty: často figurálními motivy s výjevy z běžného života (slavnosti, tance, cvičení, pohřby) ze života bohů a hrdinů (héróů), vesměs náměty mytologickými Ke konci 6. st. př.n.l. se pak ve zdobení keramiky prosadila nová technika: postavy na černém pozadí mají barvu podkladu, ale jsou dokonaleji prokresleny. Této modernější technice se říká červenofigurová a postupně zcela převládla.

6

7 1. psyktér 2. skyfos 3. amfora 4. kántharos 5. arýballos 6. peliké 7. lékythos 8. loutróforos 9. hydria 10. oinochoé 11. mastos 12. lebés 13. afgeplatte lékythos 14. stamnos 15. alábastron 16. kolonettekrater 17. kylix 18. kelkkrater 19. volutenkrater 20. klokkrater 21. pyxis

8 Černofigurová keramika: hlavní motiv namalován kašičkou z hlíny, která po vypálení zčernala. Červenofigurová keramika: černou vrstvou byla pokryta celá nádoba, ovšem plochy postav byly ponechány v barvě podkladu, zpravidla červeného.

9 Amfora Amfora, objemná nádoba s úzkým hrdlem a dvojicí svislých uch, často zdobená; užívána k přepravě a uchovávání tekutin (olej, víno); označení keramiky příbuzných tvarů.

10 Askos Askos (z řečtiny ασκός, plurál askoi) je menší starověká řecká nádobka se zploštělým tvarem. Poprvé se vyskytuje již v době bronzové. Sloužil k uchovávání parfémů či oleje, k jehož nalévání tenkým pramínkem bylo přizpůsobeno jeho hrdlo. Původně byl výraz askos používán pro kožené měchy na vodu nebo víno. V jihoitalské keramice má vysoký tvar zploštělý na bocích.

11 Epinétron Epinétron (řecky έπίνητρον, 2. pád a plurál epinétra) byla starověká řecká attická ženská nádoba používaná při tkaní. Ženy si ji umísťovaly na klín, aby jim tuk z vlny nepotřísnil oblečení.[1] Jejich produkce v attických hrnčířských dílnách trvala od konce 6. století př. n. l. až po počátek 4. století př. n. l. Stala se vzorem pro mnoho imitací pocházejících například z ostrova Rhodu.[2] Zdobená epinétra byla umísťována na hroby nevdaných žen nebo obětována v chrámech a svatyních, obvykle bohyni Artemidě. Často bývala darována jako zásnubní dar zdobený hlavou bohyně Afrodity. Jejich výzdoba malbami byla především černofigurová, v pozdějším období se objevily i červenofigurové dekorace.[3] Jejich obvyklými motivy byly ornamentální motivy, ženy při tkaní nebo postavy Amazonek.

12 Epinetron

13 Hydria Hydria (z řečtiny υδρία) je starověká řecká nádoba či vědro na vodu a její přenášení. Na plecích měla umístěna tři ucha: jedno vertikální sloužící k přenosu a dvě horizontální sloužící k nalévání svým úzkým hrdlem. V některých případech byla používána i jako urna. Ve vázovém malířství je zobrazována stojící u studen nebo fontán. Dále jsou časté také scény s jejich nošením nebo naléváním vody.

14 Kantharos Kantharos - Zpravidla malovaný pohár s nízkou objemnou kupou na noze a s dvojicí svislých obloukových uch přesahujících horní okraj, symbol dionýského kultu.

15 Krátér Krátér objemná nádoba z kovu nebo keramiky s široce rozevřeným ústím, zvonového nebo kalichového tvaru a volutovými sloupkovými a jinými uchy, sloužící k míšení vína s vodou, zdobena malbou nebo reliéfem.

16 Kylix Kylix oboustranně malovaná mělká rozevřená číše na víno, na nízké noze s mírně pozdviženými horizontálními uchy.

17 Lebés Lebés (z řečtiny λέβης, plurál lebétés) je hluboká starověká řecká nádoba se zakulaceným dnem bez nožky. Z toho důvodu býval většinou umisťován na keramický podstavec nebo kovovou (stříbrnou, zlatou či bronzovou) trojnožku. Nejčastěji byl používán k přípravě jídla a umývání. Jeho tvar napodobuje bronzové kotlíky, které byly udělovány vítězům sportovních klání. Attický černofigurový dinos, kolem 540 př. n. l. V literatuře je často označován jako dinos či deinos (z řečtiny δίνος, δείνος; plurál dinoi). Tato forma byla používána stejně jako krátér k míchání vína s vodou. Jiné antické literární prameny jej označují jako číši. Specifickým tvarem lebétu je tzv. lebés gamikos svatební mísa s připojeným podstavcem, dvěma uchy a pokličkou. Byl stavěn před dveře nevěstina domu a používán k purifikačnímu (očišťovacímu) obřau. Na vázových malbách z 6. a 5. stoletpř. n. l. se svatební tematikou bývá zobrazován zdobený větvemi.

18 Lékythos Lékythos válcová nádoba na olej, na nízké noze, s úzkým vysokým hrdlem, kónickým ústím a jedním svislým uchem, zpravidla zdobená malbou, používána jako votivní pohřební nádoba.

19 Lútroforos Lútroforos ve starověkém Řecku hliněná nebo mramorová pohřební váza štíhlého tvaru s dlouhým, úzkým hrdlem a dvěma vysokými zdobenými uchy, stavěna na hroby těch, kteří zemřeli jako svobodní.

20 Oinochoé Oinochoé, kovová nebo keramická konvička s hubičkou, k nalévání vína do poháru nebo k obětem.

21 Peliké Peliké (řecky πελίκη) je široká starověká řecká varianta amfory na nízké nožce. Avšak na rozdíl od amfory se její tělo zužuje směrem nahoru. Poprvé se v Řecku objevuje koncem 6. století př. n. l. a je používána až do 4. století př. n. l., kdy dosáhla nejvyšší obliby. Měla dvě vertikální ucha umístěná na krku, který nebyl nijak oddělen od plecí. Jejich malířská výzdoba většinou obsahuje scény s lidskými postavami. Samotný výraz Peliké je konvenční a v antické literatuře je běžně popisován pro popis jiných tvarů keramiky (kylix, lekanis ).

22 Psyktér Psyktér (z řečtiny ψυκτήρ, plurál psyktéroi; odvozeno od slova psýchó chladím) je starověká řecká nádoba se širokým tělem, vyšší nožkou a dvěma uchy, které se používalo ke chlazení vína ledem nebo sněhem. Býval umisťován během symposií do krátérů, přičemž rozšířená dolní část bránila jeho převrácení. Vyskytoval se jen zřídka, pouze od konce 6. století př. n. l. do poloviny 5. století př. n. l.. Podobnou funkci plnily rovněž amfory s dvojitými stěnami.

23 Pyxis Pyxis (řecky πυχίς, plurál: pyxidy) je většinou okrouhlá starověká řecká schránka na kosmetické nebo toaletní potřeby. Zpočátku bývala vybavena víčkem. V keramice se tento tvar objevuje již v době bronzové, ale největší popularity dosáhl v attické keramice od poloviny 5. století př. n. l.. Vedle keramických byly vyráběny také kamenné nebo slonovinové pyxidy.

24 Rhyton Rhyton (z řečtiny ῥυτόν, plurál rhyta) je starověký picí roh. Jeho výskyt se datuje již od doby bronzové, přičemž existoval v keramické i kovové (zlaté nebo stříbrné) podobě. Zpočátku byl používán především k libačním ceremoniálům. Jeho nejstarší nálezy pocházejí z paláce Knóssu a jsou datovány kolem roku 1500 př. n. l. Ve starověkém Řecku míval na spodní straně (na hlavě) otvor, který se při naplňování zakrýval prstem a při pití odkrýval. V některých případech byla k dispozici záklopka. Ve vázovém malířství je se rhytem často zobrazován bůh vína Dionýsos.

25 Rhyton rhyton

26 Stamnos Stamnos (řecky στάμνος, σταμνίον, plurál: stamnoi) je širší starověká řecká nádoba baňatého nebo kulovitého tvaru s krátkým širokým krkem a dvěma malými vodorovnými uchy. Tvar se vyskytuje po dobu 5. století př. n. l., přičemž se postupně zeštíhluje. Sloužil především k uskladňovacím účelům, a to jak pro tekutiny, tak pro ovoce nebo pokrmy.

27 Použitá literatura Kol.: Průvodce výtvarným uměním I V. Praha 1994 Prokop,V.: Kapitoly z dějin výtvarného umění. Sokolov 2004 Mráz, B.: Dějiny výtvarné kultury 1.díl Černá, M.: Dějiny výtvarného umění. Praha 1996 Pijoan, J.: Dějiny umění 1. díl. Praha Gombrich, E. H.:Příběh umění. Praha 1975 Internet

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY ARCHITEKTURA TYPICKÝ PRVEK = SLOUP DÓRSKÝ SLOUP MOHUTNÝ NEZDOBENÝ IÓNSKÝ SLOUP ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU KORINTSKÝ SLOUP ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY Štít (tympanon) kladí hlavice dřík MALÍŘSTVÍ

Více

Dej 1 Starověké Řecko-umění. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dej 1 Starověké Řecko-umění. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 1 Starověké Řecko-umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Starověké Řecko Architektura Řekové postavili pět ze sedmi

Více

Prezentace slouží pro výkladovou část hodiny. Má také funkci názorně-demonstrační a to díky mnohým obrazovým ukázkám. Součástí je i zápis do sešitu.

Prezentace slouží pro výkladovou část hodiny. Má také funkci názorně-demonstrační a to díky mnohým obrazovým ukázkám. Součástí je i zápis do sešitu. Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

větší pozornost návštěvníků však přitahují například metopy s motivy kentauromachie

větší pozornost návštěvníků však přitahují například metopy s motivy kentauromachie ŘECKÉ UMĚNÍ umění řecké antiky ve sbírkách Britského muzea vrcholí v sále se sochařskou kolekcí, pocházející z athénského Parthenonu vraťme se však k počátkům vlevo detail jednoho z kykladských idolů rané

Více

POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY,

POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. POČÁTKY ŘECKÉ KULTURY, pracovní list První evropské státy

Více

Řecko v době Periklově

Řecko v době Periklově Řecko v době Periklově Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: listopad 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověkého

Více

PRAVĚKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_ září 2012

PRAVĚKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_ září 2012 PRAVĚKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_160105 15. září 2012 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál

Více

Otázka: Starověké Řecko. Předmět: Dějepis. Přidal(a): Veruscino. Osnova:

Otázka: Starověké Řecko. Předmět: Dějepis. Přidal(a): Veruscino. Osnova: Otázka: Starověké Řecko Předmět: Dějepis Přidal(a): Veruscino Osnova: 1. 1. Dějiny 2. 2. Periodizace 3. 3. Malířství 4. 4. Architektura 5. 5. Sochařství 6. 6. Literatura 7. 7. Divadlo 8. 8. Hudba 9. 9.

Více

Otázka: Umění starověkého Egypta a Mezopotámie. Předmět: Dějiny umění. Přidal(a): Sandra EGYPT PERIODIZACE. Předdynastické období: př.n.l.

Otázka: Umění starověkého Egypta a Mezopotámie. Předmět: Dějiny umění. Přidal(a): Sandra EGYPT PERIODIZACE. Předdynastické období: př.n.l. Otázka: Umění starověkého Egypta a Mezopotámie Předmět: Dějiny umění Přidal(a): Sandra EGYPT PERIODIZACE Předdynastické období: 5.000-2.700 př.n.l. Stará říše: 2.800-2.100 př.n.l. Střední říše: 2.100-1.600

Více

Románský sloh architektonické články

Románský sloh architektonické články Románský sloh architektonické články Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: leden 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 1. Pravěk. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. DUM číslo: 1 Pravěk Strana: 1

VÝTVARNÁ KULTURA. 1. Pravěk. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá.  DUM číslo: 1 Pravěk Strana: 1 VÝTVARNÁ KULTURA 1. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Vázy pálené dřevem Wood-fired vases

Vázy pálené dřevem Wood-fired vases Vázy pálené dřevem Wood-fired vases BcA. Marek Dias Diplomová práce 2012 ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá designem keramických váz vypálených v peci vytápěné dřevem. Práce je rozdělena na dvě části.

Více

PRAVĚKÉ UMĚNÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

PRAVĚKÉ UMĚNÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_114_VV6 PRAVĚKÉ UMĚNÍ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková PRAVĚKÉ UMĚNÍ Umění je nám vrozené. Nezačíná v historii,

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT. Výtvarná výchova Třída V.A, 1.A Téma hodiny

CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT. Výtvarná výchova Třída V.A, 1.A Téma hodiny Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_And001 Vypracoval(a),

Více

Řecko po řecko-perských válkách

Řecko po řecko-perských válkách Řecko po řecko-perských válkách Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověkého

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 5. ŘECKO a počátky evropského písma. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá.

VÝTVARNÁ KULTURA. 5. ŘECKO a počátky evropského písma. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. VÝTVARNÁ KULTURA 5. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá DUM číslo:5 č 5 písma Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ,

Více

17. Keramický den DRAŽBA STARÉ KERAMIKY

17. Keramický den DRAŽBA STARÉ KERAMIKY Občanské sdružení Archiv výtvarného umění 17. Keramický den DRAŽBA STARÉ KERAMIKY Kostelec nad Černými lesy náměstí Smiřických 28. května 2005 Občanské sdružení Archiv výtvarného umění DRAŽBA STARÉ KERAMIKY

Více

Keltské kmeny v Itálii

Keltské kmeny v Itálii Keltské kmeny v Itálii Keltové v Itálii - historie, geografie, jazyk severoitalské kulturní okruhy v době železné Keltové v Itálii - historie, geografie, jazyk hlavní jazykové oblasti v předřímské severní

Více

Nejdražší starožitnosti prvního pololetí

Nejdražší starožitnosti prvního pololetí Nejdražší starožitnosti prvního pololetí Starožitnosti vydražené od ledna do června 2014 text SKŘIVÁNEK JAN datum 15.07.2014 Ceny starožitností se pohybují o řád jinde než ceny obrazů, pro obě kategorie

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 3. Mezopotámie a počátky písma. 9-Výtvarná kultura. Vytvořila: Lenka Tichá.

VÝTVARNÁ KULTURA. 3. Mezopotámie a počátky písma. 9-Výtvarná kultura. Vytvořila: Lenka Tichá. VÝTVARNÁ KULTURA 3. www.isspolygr.cz Vytvořila: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Co všechno víme o starším pravěku?

Co všechno víme o starším pravěku? Co všechno víme o starším pravěku? Starší pravěk Starší paleolit Starší doba kamenná Co víme o starším pravěku? Které vývojové stupně člověka známe? člověk zručný člověk vzpřímený člověk rozumný nejstarší

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST37 Číslo materiálu 37

Více

Středí říše. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: září 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis

Středí říše. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: září 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis Středí říše Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: září 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověkého Egypta z období

Více

Archeologické poklady Morašic

Archeologické poklady Morašic Archeologické poklady Morašic Mgr. Alena Hrbáčková, Jihomoravské muzeum ve Znojmě Z katastru obce Morašic pochází řada významných archeologických nálezů. Z neolitu publikoval V. Podborský náhodný nález

Více

Mezopotámie. Ninive Ašur Babylon Uruk Ur

Mezopotámie. Ninive Ašur Babylon Uruk Ur Mezopotámie Mezopotámie Ninive Ašur Babylon Uruk Ur Historie Mezopotámie První říší v Mezopotámii (území mezi řekami Eufrat a Tigris) byl Sumer (kolem roku 3200př.n.l.). Nebyl to jednotný stát, existovalo

Více

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 26. 10. 2011 Slovníček V. DICKINSOVÁ, Rosie GRIFFITHOVÁ, Mari.

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-!"!

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-!! !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/!"! ! ""# $%&'"() * +,-+*,+-. Ostrov Kréta le í ve východní oblasti St edozemního mo e. Podnebí je zde subtropické vyzna uje se dlouhým suchým létem

Více

K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii)

K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii) K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii) Cílem listu je podat základní informace o době halštatské/starší době železné a to nejen na území současné

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona Označení materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Pap020 Vypracoval(a),

Více

VY_32_INOVACE_DVK1105

VY_32_INOVACE_DVK1105 UMĚNÍ NEOLITU VY_32_INOVACE_DVK1105 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Pravěké umění DVK / 1. ročník Obrazová prezentace a charakteristika vývoje umění v období neolitu NEOLIT

Více

ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM. Morfologie a klasifikace artefaktů. Ústav pro archeologii /2016

ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM. Morfologie a klasifikace artefaktů. Ústav pro archeologii /2016 CVIČEN ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM Morfologie a klasifikace artefaktů 1. ZákladnZ kladní tvarosloví keramických nádob n a jejich částí Zuzana Bláhov hová-sklenářová Univerzita Karlova v Praze Filozofická

Více

1) Kamenný kříž. Materiál: pískovec. Výška kříže 365 cm

1) Kamenný kříž. Materiál: pískovec. Výška kříže 365 cm KŘÍŽE A POMNÍKY V KATASTRU NAŠÍ OBCE 1) Kamenný kříž Materiál: pískovec. Výška kříže 365 cm Nápisy na kříži. Kříž se nachází při silnici k Velkému Ořechovu. Stojí v upraveném vydlážděném prostoru, vymezeném

Více

Asýrie. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: září 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis

Asýrie. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: září 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis Asýrie Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: září 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověké Mezopotámie z období

Více

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?...

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?... PŘÍRODA A PŘÍRODNÍ MATERIÁLY Které materiály jsme používali k výrobě věcí? Můj život na vsi byl úzce spjat s přírodou. Předměty, které jsme potřebovali (nádobí, šaty, nástroje...), jsme vyráběli z materiálů,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 288 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 31. 3. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Kultura klasického období starověkého Řecka

Kultura klasického období starověkého Řecka KULTURA KLASICKÉHO OBDOBÍ Klíčová slova: kalokagathia výchovným ideálem, hloubání filosofů o světě, pravdě a lidském poznání, první historikové, řečníci z povolání, Hippokratova přísaha, dokonalé sochy

Více

13 Seznam zdrojů k obrazové příloze

13 Seznam zdrojů k obrazové příloze 13 Seznam zdrojů k obrazové příloze Obr. 1 Apoteóza Homéra. Zdroj: http://www.mlahanas.de/greeks/arts/archelaos/homer.jpg Obr. 2 Stříbrná didrachma s hlavou Homéra. Zdroj: http://classical-inquiries.chs.harvard.edu/wp-content/uploads/2016/03/gp_11-18.jpg

Více

UMĚNÍ VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE

UMĚNÍ VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE UMĚNÍ VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE Výtvarné umění zahrnuje složku 1. monumentální (kamenná církevní architektura, freska) 2. užitou (zlatnictví, kovářství) ARCHITEKTURA Mikulčická trojlodní bazilika Velkomoravský

Více

VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová

VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová Doba bronzová Před 5500 lety (v Evropě před 3000 lety) Kámen je nahrazen kovem = BRONZ Cu -měď Sn cín 20% BRONZ Spojením dvou relativně měkkých kovů vzniká

Více

Řecké umění Umění řecké antiky jako dlouhodobě vlivný základ dalšího rozvoje evropské výtvarné kultury Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2016

Řecké umění Umění řecké antiky jako dlouhodobě vlivný základ dalšího rozvoje evropské výtvarné kultury Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2016 Řecké umění Umění řecké antiky jako dlouhodobě vlivný základ dalšího rozvoje evropské výtvarné kultury Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2016 Úvod hlavním tématem řeckého výtvarného umění je zobrazení člověka

Více

Univerzita Karlova Filozofická fakulta Ústav pro klasickou archeologii. Diplomová práce

Univerzita Karlova Filozofická fakulta Ústav pro klasickou archeologii. Diplomová práce Univerzita Karlova Filozofická fakulta Ústav pro klasickou archeologii Diplomová práce Hana Vondrová Ženský svět v attickém a jihoitalském vázovém malířství Woman World in Attic and South Italian Vase

Více

www.glamur.cz odkládací stolek z mangového dřeva CENA: 13 446,- Kč bez DPH matné mangové dřevo, postaršené, lehce bělené

www.glamur.cz odkládací stolek z mangového dřeva CENA: 13 446,- Kč bez DPH matné mangové dřevo, postaršené, lehce bělené T001 odkládací stolek z mangového dřeva CENA: 13 446,- Kč bez DPH matné mangové dřevo, postaršené, lehce bělené rozměry (cm): v 77 x š 86 x h 38 hmotnost: 13,10 kg T002 odkládací stolek z mangového dřeva

Více

VY_32_INOVACE_D_362 PRAVĚK

VY_32_INOVACE_D_362 PRAVĚK VY_32_INOVACE_D_362 PRAVĚK Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 6. 10. 2012 Datum pilotáže: 24. 10. 2012 Metodika: prezentaci lze použít při seznámení s vývojovými druhy

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA OSELCE. Maturitní práce. Téma: Model dobového nábytku M 1:2 (vlastní návrh) OSELCE 2010/2011

STŘEDNÍ ŠKOLA OSELCE. Maturitní práce. Téma: Model dobového nábytku M 1:2 (vlastní návrh) OSELCE 2010/2011 STŘEDNÍ ŠKOLA OSELCE Obor: 82-51-L/006 Uměleckořemeslné zpracování dřeva práce truhlářské Předmět: Odborný výcvik Maturitní práce Téma: Model dobového nábytku M 1:2 (vlastní návrh) Výrobek: Lidová skříň

Více

Řecký dům. Divadla. Stupňovitý terén

Řecký dům. Divadla. Stupňovitý terén Antické Řecko Počátky 3500 1000 př.n.l. Archaické období 1000 500 př.n.l. - městské státy polis Klasické období 500 323 př.n.l. - perské války (490 a 480 př.n.l.) - stavba Parthenonu 448 477 př.n.l. -

Více

Cotehardie. Těsný oděv s živůtkem pro šlechtičnu, třetí čtvrtina 14. století. popis oděvu. datace: 60. léta 14. století. vytvořeno: červenec 2011

Cotehardie. Těsný oděv s živůtkem pro šlechtičnu, třetí čtvrtina 14. století. popis oděvu. datace: 60. léta 14. století. vytvořeno: červenec 2011 Cotehardie Těsný oděv s živůtkem pro šlechtičnu, třetí čtvrtina 14. století popis oděvu datace: 60. léta 14. století vytvořeno: červenec 2011 příležitost: Císařský den Kadaň, 2011 popis: Spolu s mužskou

Více

na kostele sv. Jakuba Většího

na kostele sv. Jakuba Většího Soubor náhrobních a pamětních kamenných desek na kostele sv. Jakuba Většího v Drahanovicích Na vnější zdi kněžiště farního kostela sv. Jakuba Většího v Drahanovicích se nachází soubor náhrobních a pamětních

Více

Filtry a filtrační koše. Naše filtry pro váš úspěch

Filtry a filtrační koše. Naše filtry pro váš úspěch Filtry a filtrační koše Naše filtry pro váš úspěch Filtry Filtry Filtry jsou důležitou součástí technologických procesů v nejrůznějších odvětvích hospodářství. Používají se k filtraci tekutin v chemickém

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování Historický www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 24. 11. 2012 Interaktivní 1 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 1,3 (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA

RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Etymologicky rinascitá dell arte antica = návrat k antickému umění. Doba 14. 16.století: a) Quattrocento 14.st. počátky v ital.městech b) Cinquecento 15.st.

Více

Keramika brněnského měšťana v 17. a 18. století

Keramika brněnského měšťana v 17. a 18. století Keramika brněnského měšťana v 17. a 18. století Vít Kozák S obdobím baroka a rokoka (17. a 18. století) se u nás projevuje dokonalejší keramickou výrobou. Brno bylo správním a hospodářským centrem Moravy

Více

KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE

KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_20 Tématický celek: Umění

Více

Pravěk na našem území. Skládačka

Pravěk na našem území. Skládačka Pravěk na našem území Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Datum vytvoření 1.9.2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Česká divadelní ocenění Čtvrtý Nejznámější česká divadelní ocenění Práce v divadelním

Více

Povolání 79. Malíř skla provádí zdobení a zušlechťování skla a bižuterie různými malířskými technikami a různými dekoračními materiály.

Povolání 79. Malíř skla provádí zdobení a zušlechťování skla a bižuterie různými malířskými technikami a různými dekoračními materiály. Malíř skla Malíř skla provádí zdobení a zušlechťování skla a bižuterie různými malířskými technikami a různými dekoračními materiály. Odborný směr: Sklářská, keramická výroba Odborný podsměr: výroba a

Více

Babylón. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis

Babylón. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis Babylón Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověké Mezopotámie z období

Více

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ

Více

KACHLE. Komorový řádkový kachel s heraldickým motivem Konec 15.-první pol. 16.století Čelní vyhřívací stěna 190x195mm, hl.

KACHLE. Komorový řádkový kachel s heraldickým motivem Konec 15.-první pol. 16.století Čelní vyhřívací stěna 190x195mm, hl. KACHLE Římsový korunní řádkový kachel s komorou Konec 15.-první pol. 16.století Čelní vyhřívací stěna 190x190mm Římsový korunní kachel s architektonickou výzdobou na čelní vyhřívací stěně (dále ČVS): po

Více

PETRA MAŘÍKOVÁ VLČKOVÁ

PETRA MAŘÍKOVÁ VLČKOVÁ POHŘEBNÍ ZVYKLOSTI NEKRÁLOVSKÝCH HODNOSTÁŘŮ PETRA MAŘÍKOVÁ VLČKOVÁ Společnost a kultura starého Egypta, U3V Plzeň LS 2018 14.03.2018 SMYSL POČÍNÁNÍ Zajištění posmrtné existence X pouze pro malý výsek tehdejší

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

půvab a sňatek Katalog výstavy Muzeum antického sochařství a architektury Litomyšl, červenec říjen 2010

půvab a sňatek Katalog výstavy Muzeum antického sochařství a architektury Litomyšl, červenec říjen 2010 půvab a sňatek Katalog výstavy Muzeum antického sochařství a architektury Litomyšl, červenec říjen 2010 Sestavili Jan Bouzek a Lenka Vacinová Fotografie Jan Bouzek grafická úprava Robert Konopásek Vydala

Více

Toto oznámení bude zveřejněno na úřední desce Městyse Náměšť na Hané po dobu 6 měsíců.

Toto oznámení bude zveřejněno na úřední desce Městyse Náměšť na Hané po dobu 6 měsíců. Nález opuštěné věci Městys Náměšť na Hané zveřejňuje podle 135 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, nález opuštěných věcí, u kterých není znám jejich vlastník. o ni vlastník

Více

Neolitická revoluce ( př.n.l) Hlavní znaky: Domestikace zvířat a pěstování plodin Budování pevných domů (usedlý život) Výroba keramických

Neolitická revoluce ( př.n.l) Hlavní znaky: Domestikace zvířat a pěstování plodin Budování pevných domů (usedlý život) Výroba keramických IVZ- starověk Mgr. Jana Doleželová Neolitická revoluce (7 500-55 000 př.n.l) Hlavní znaky: Domestikace zvířat a pěstování plodin Budování pevných domů (usedlý život) Výroba keramických nádob Výroba kamenných

Více

UMĚNÍ FORMUJÍCÍ SE EGYPTSKÉ SPOLEČNOSTI A STÁTU. POZDNĚ PŘEDDYNASTICKÉ OBDOBÍ A ARCHAICKÁ DOBA

UMĚNÍ FORMUJÍCÍ SE EGYPTSKÉ SPOLEČNOSTI A STÁTU. POZDNĚ PŘEDDYNASTICKÉ OBDOBÍ A ARCHAICKÁ DOBA UMĚNÍ FORMUJÍCÍ SE EGYPTSKÉ SPOLEČNOSTI A STÁTU. POZDNĚ PŘEDDYNASTICKÉ OBDOBÍ A ARCHAICKÁ DOBA Petra Maříková Vlčková U3V Plzeň ZS 2016 19.10.2016 Pozdně předdynastické období Postupné sjednocování Egypta

Více

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2 Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 Antika: Řecko Období Hlavní autoři Období 1. Ve kterém období existovalo antické Řecko? 2. Co bylo polis? Uveď dva nejznámější zástupce + jejich charakter. 3.

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_29_TECH_1.14 Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Zdenka Voňková Tématický

Více

St S ř t e ř d e o d v o ě v k ě k

St S ř t e ř d e o d v o ě v k ě k Středověk Byzantske umeni ˇ Byzanc je označení Západořímské říše od roku 476 (pád Západořímské říše) do roku 1453, kdy podlehla Tureckým nájezdníkům. Byzanc byla v této době nejrozvinutější říší Evropy,

Více

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna

Moravský Krumlov okr. Znojmo. č.p. 60. Sokolovna Moravský Krumlov okr. Znojmo č.p. 60 Sokolovna Název objektu Adresa Palackého č.p. 60, Moravský Krumlov K. ú. / Moravský parcela č. Krumlov, parc.č. 31/1 Architekt Oskar Poříska Stavitel Eduard Oškera

Více

Vyspělá palácová kultura objevena roku 1900 angličanem Sirem Arthurem Evansem, pojmenoval kulturu po Králi Minóvi. objev ovlivnil evropskou secesi.

Vyspělá palácová kultura objevena roku 1900 angličanem Sirem Arthurem Evansem, pojmenoval kulturu po Králi Minóvi. objev ovlivnil evropskou secesi. Kréta, Řecko, Řím Mínojská civilizace Civilizace doby bronzové. Existovala na Krétě asi 2700 až 1450 př.n. l. 1750 př.n.l. zničené nádherné paláce na Krétě přírodní katastrofa (Atlantida), byla obnovena.

Více

Obraz v domácnosti. Pravidla umístění obrazu

Obraz v domácnosti. Pravidla umístění obrazu Obraz v domácnosti Pravidla umístění obrazu Závěsný obraz v interiéru bytu Správné umístění obrazu v interiéru má podporovat a zdůrazňovat umělecké hodnoty obrazu. Umístění obrazu má tvůrčí charakter,velký

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Název vzdělávacího materiálu Přemyslovské Čechy Datum vytvoření 27.12.2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor 1.ročník čtyřletého gymnázia Zajímavosti v oblasti kultury 11.--12.století

Více

Návrh znaku a vlajky obce Mezouň. Znak A:

Návrh znaku a vlajky obce Mezouň. Znak A: Návrh znaku a vlajky obce Mezouň Návrh znaku a vlajky A obce Mezouň Znak A: Popis znaku (blason): V modrém štítě snížený zlatý vydutý hrot s modrým džbánem s uchem, obklopený do oblouku pěti zlatými osmihrotými

Více

Božský vládce a jeho lid. Dějepis pro 6. ročník, učebnice s. 46 47

Božský vládce a jeho lid. Dějepis pro 6. ročník, učebnice s. 46 47 Božský vládce a jeho lid Dějepis pro 6. ročník, učebnice s. 46 47 Co budete umět na konci dnešní hodiny 1. Vysvětlíte, z kterých skupin obyvatel se skládala egyptská společnost. 2. Vysvětlíte, čím se příslušníci

Více

MONTOVANÉ PŘÍČKY. Téma: Vypracoval: Ing. Roman Rázl

MONTOVANÉ PŘÍČKY. Téma: Vypracoval: Ing. Roman Rázl Téma: MONTOVANÉ PŘÍČKY Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. MONTOVANÉ PŘÍČKY Ze ztužující kostry s výplní

Více

Pracovní sešit mumie - hrobka

Pracovní sešit mumie - hrobka Pracovní sešit mumie - hrobka 2 1. Mumien 1. Pomocí pracovního sešitu nebo slovníku vysvětlete, co rozumíme pod pojmem mumie. 2. V knihách nebo na Internetu vyhledejte, proč Egypťané začali s mumifikací

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková RENESANCE Renesance znamená znovuzrození římské antiky, ne

Více

Persie. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis

Persie. Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: dějepis Persie Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: říjen 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověké Mezopotámie z období

Více

Kód urny Objem 0,5 ltr. 1,5 ltr. 2,8 ltr. Ø 8,5 cm 12,5 cm 14,5 cm Výška 11,5 cm 16,5 cm 20 cm Váha 0,3 kg 0,8 kg 1,2 kg

Kód urny Objem 0,5 ltr. 1,5 ltr. 2,8 ltr. Ø 8,5 cm 12,5 cm 14,5 cm Výška 11,5 cm 16,5 cm 20 cm Váha 0,3 kg 0,8 kg 1,2 kg Edice Siena Edice Siena Keramické urny z edice Siena mají sametový povrch a ručně malovaný zlatý reliéf. Modely s objemem 0,5 litru (65-500) jsou k dostání také s památeční svíčkou ve víčku. Kód urny 65-500

Více

Tab. 2. Zahloubené stavby. 1 - obj. 29; 2 - obj. 5; 3 - obj. 84. Obydlí (3), hospodářské stavby (1, 2).

Tab. 2. Zahloubené stavby. 1 - obj. 29; 2 - obj. 5; 3 - obj. 84. Obydlí (3), hospodářské stavby (1, 2). TABULKY 409 Tab. 2. Zahloubené stavby. 1 - obj. 29; 2 - obj. 5; 3 - obj. 84. Obydlí (3), hospodářské stavby (1, 2). 410 Tab. 3. Zahloubené stavby (1 4) a nadzemní stavba se sníženou podlahou (5). 1 -

Více

DOBA KAMENNÁ. Poznámky: STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT) 3 000 000 8 000 PŘ.N.L.

DOBA KAMENNÁ. Poznámky: STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT) 3 000 000 8 000 PŘ.N.L. DOBA KAMENNÁ TÉMA: DOBA KAMENNÁ - ČLENĚNÍ - učebnice str.14 DOBA KAMENNÁ - ČLENĚNÍ Starší doba kamenná (paleolit) - vývoj člověka, doba ledová, kamenné nástroje, život v tlupách Střední doba kamenná (mezolit)

Více

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 9. 11. 2011 Slovníček XII. DICKINSOVÁ, Rosie GRIFFITHOVÁ, Mari.

Více

Prezentace 17-CJL -1-ročník Antické písemnictví (1)

Prezentace 17-CJL -1-ročník Antické písemnictví (1) Prezentace 17-CJL -1-ročník Antické písemnictví (1) Antika = historická epocha, která završuje éru starověku. V rámci starověku zahrnuje dějiny existence starověkého (antického) Řecka a Říma. Starořecká

Více

Řecké umění. Petr Ježek, Jakub Mareš

Řecké umění. Petr Ježek, Jakub Mareš Řecké umění Petr Ježek, Jakub Mareš Řecké umění Umění harmonie a fyzické i duševní krásy Ovlivněno filosofickým učením hledání souladu mezi ideály a skutečností Řekové milovali nádherné věci, s jednoduchostí

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.14 Konstrukce stolového a lůžkového nábytku

Více

medievum market nabídka dárkových předmětů: http://market.medievum.cz

medievum market nabídka dárkových předmětů: http://market.medievum.cz nabídka dárkových předmětů: http://.medievum.cz 1. historická keramika: Keramika má velmi dobré termoizolační vlastnosti. Nápoj si v ní uchová dlouho svou teplotu. produkt: Pohár katalogové číslo: KE001

Více

Design tužkou a ve 3D

Design tužkou a ve 3D Design tužkou a ve 3D Design nádobí VY_32_ZAZNAM_Design1r0110 Hana Děcká Design nádobí v historii Pravěk různé zdobení keramiky 3500 př. n. l.mezopotámie hrnčířský kruh Kvalita a dekor nádobí odznak příslušnosti

Více

Edice Siena. Keramické urny z edice Siena mají sametový povrch a ručně malovaný zlatý reliéf.

Edice Siena. Keramické urny z edice Siena mají sametový povrch a ručně malovaný zlatý reliéf. Zvířecí urny Edice Siena Edice Siena Keramické urny z edice Siena mají sametový povrch a ručně malovaný zlatý reliéf. Modely s objemem 0,5 litru (65-500) jsou k dostání také s památeční svíčkou ve víčku.

Více

Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly

Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly Doba halštatská Hallstatt Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly organické materiály Hallstatt

Více

TECHNICKÉ ÚDAJE. Rozměry H x L x D x Ø (cm) Obrázek Kód Název Kategorie, Barva, Doplňky. Povrchová úprava, Popis

TECHNICKÉ ÚDAJE. Rozměry H x L x D x Ø (cm) Obrázek Kód Název Kategorie, Barva, Doplňky. Povrchová úprava, Popis INTERIÉROVÝ NÁBYTEK 20-1001 DVORAK Konferenč.stolek - rám, Grafit Deska - dřevo VIVA 18-6000, MARIA 18-6001 H:42 L:72,5 D:72,5 Interierová úprava. 20-1002 DVORAK Jídelní stůl - rám čtvercový, Grafit Deska

Více

Filtry a koše. Naše filtry. pro Váš úspěch

Filtry a koše. Naše filtry. pro Váš úspěch Filtry a koše Naše filtry pro Váš úspěch Filtry Filtry Filtry jsou důležitou součástí technologických procesů v nejrůznějších odvětvích hospodářství. Používají se k filtraci tekutin v chemickém a potravinářském

Více

1. stránka Návod na montáž DECO/WOOD SIDING DECO SIDING WOOD SIDING. (typ 2015) NÁVOD NA MONTÁŽ odvětrávaného fasádního systému. Verze 2017/07-01 CZ

1. stránka Návod na montáž DECO/WOOD SIDING DECO SIDING WOOD SIDING. (typ 2015) NÁVOD NA MONTÁŽ odvětrávaného fasádního systému. Verze 2017/07-01 CZ 1. stránka Návod na montáž DECO/WOOD SIDING DECO SIDING WOOD SIDING (typ 2015) NÁVOD NA MONTÁŽ odvětrávaného fasádního systému 2. stránka Návod na montáž DECO/WOOD SIDING Základní prvky fasádního systému

Více

Keramika první poloviny 19. století v Brně

Keramika první poloviny 19. století v Brně Keramika první poloviny 19. století v Brně Novověká keramika: objevuje se od poloviny 17. stol. řadíme k ní: hrnčinu, majoliku, mezzomajoliku, fajáns, polofajáns, kameninu nejčastější typy tvarů: ploché

Více

MINISTRANTSKÝ MANUÁL

MINISTRANTSKÝ MANUÁL MINISTRANTSKÝ MANUÁL 2 Nedělní mše Ministrantský manuál 1. Nástup Ministranti vycházejí ze sakristie seřazeni ve dvojicích. Po otevření dveří se první dvojice zastaví u zvonku a pravý ministrant zazvoní.

Více

SKLENÍK KIN SV-2 OBSAH:

SKLENÍK KIN SV-2 OBSAH: SKLENÍK KIN SV-2 OBSAH: 1. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ VLASTNOSTI................................... 2 2. OBSAH BALENÍ................................................... 2 3. MONTÁŽ SKLENÍKU..................................................

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE

TECHNICKÁ SPECIFIKACE Příloha č. 2 c zadávací dokumentace TECHNICKÁ SPECIFIKACE Název veřejné zakázky Dodávka zařízení a vybavení odborných učeben Registrační číslo projektu CZ 1.11/3.3.00/36.01564 Část veřejné zakázky 3 -

Více

Kostel sv. Jakuba u Bochova

Kostel sv. Jakuba u Bochova Kostel sv. Jakuba u Bochova Nálezová zpráva z archeologického výzkumu Karlovy Vary KMKK, Muzeum Karlovy Vary 15. března 2008 Mgr. Jiří Klsák, Bc. Jan Tajer Lokalizace a historie kostela Kostel sv. Jakuba

Více

Ocelový tubusový stožár

Ocelový tubusový stožár Ocelový tubusový stožár Je v Evropě nejčastěji používaným typem stožáru pro větrnou elektrárnu. Stožáry mají výšku většinou 40 105m, výjimečně i více. V těchto délkách by je nebylo možné přepravovat a

Více

ZPRÁVA O NEDESTRUKTIVNÍM PRŮZKUMU

ZPRÁVA O NEDESTRUKTIVNÍM PRŮZKUMU kolem 1770 olejomalba na dřevěné desce 188 x 150 x 10 mm Celek stav po opravě (přibližně ve skutečné velikosti) STAV MALBY PŘED OPRAVOU Malba je v poměrně velmi dobrém stavu. Pouze starý zažloutlý lak

Více

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Ústav pro klasickou archeologii. Bakalářská práce. Jiří Honzl

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Ústav pro klasickou archeologii. Bakalářská práce. Jiří Honzl Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Ústav pro klasickou archeologii Bakalářská práce Jiří Honzl Funerální náměty v řeckém vázovém malířství Funeral motifs in the Greek vase painting Praha: 2011

Více

R 240 R 240 R 200 25 1) R 200 150 20 1) 270 / krytí hlavní výztuže c [mm]

R 240 R 240 R 200 25 1) R 200 150 20 1) 270 / krytí hlavní výztuže c [mm] Tabulka 4 Sloupy ázev konstrukce 1 Sloupy zděné (s ustálenou vlhkostí), druh DP1 1.1 1.2 Ze zdicích prvků, odpovídající položkám 1.1 nebo 1.2 tabulky 1, bez omítky Stejné provedení - vystavené vlivu požáru

Více