12/2010 ROČNÍK 3. ZDARMA, MĚSÍČNÍK. Soutěž. Pohádka Světošlápek. Komiks ELFÍKOVY VÁNOCE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "12/2010 ROČNÍK 3. ZDARMA, MĚSÍČNÍK. Soutěž. Pohádka Světošlápek. Komiks ELFÍKOVY VÁNOCE"

Transkript

1 12/2010 ROČNÍK 3. ZDARMA, MĚSÍČNÍK Soutěž BÁSNIČKA NA JÍZDENKU Pohádka VÁNOCE V MECHOVÉM LESE Světošlápek TEST NA ZÁVĚR Komiks ELFÍKOVY VÁNOCE

2 STRANA 6 7 POHÁDKA Vánoce v Mechovém lese holky AHÓJ Dominik Fleisig, Klatovy Tereza Kavanová, Moravský Beroun STRANA 8 ELFÍKOVY ÚKOLY Hraj si, doplňuj a vyhraj STRANA SVĚTOŠLÁPEK Závěrečný test holky a kluci! Tak jestlipak už tušíte, co letos dostanete pod stromeček? Mobil, počítač, kolečkové brusle, lyže, koloběžku, novou stavebnici, mluvicí panenku, robota nebo chodicího dinosaura? To bude zase věcí a balicího papíru a krabiček. Ale já si myslím, že si to zasloužíte a že je moc fajn dostat jednou za rok to, co si přejete a po čem dlouho toužíte. Nezapomeňte ale, že Vánoce jsou tady i proto, abychom se na chvíli zamysleli, pozastavili, zazpívali si koledy a řekli si navzájem, jak se máme rádi. Schválně to běžte vyzkoušet na rodičích. Vlepte pusu mámě nebo tátovi a přitulte se k nim. Rázem vám nastanou takové malé Vánoce, které můžete mít celý rok. Tak šťastné a veselé! STRANA 15 ANGLIČTINA Vánoce Váš Elfík Daniel Fleisig, Klatovy Marcela Adamcová, Letohrad Nikola Adamcová, Letohrad Stromeček a kapra mám, takže Vánoce mohou začít. Juchů! Richard Kohoutek - ZŠ a PrŠ Úvaly 2

3 Soutěž pro děti Soutěž pro děti Básnička na Dětskou jízdenku České dráhy v rámci Junior programu vyhlašují 2. ročník dětské soutěže o nejhezčí básničku o vlaku nebo slonu Elfíkovi na Dětskou jízdenku. Nejhezčí básničky budou otištěné na Dětských jízdenkách v roce 2011, na kterých si je budou moci přečíst desetitisíce dětí po celé České republice. Soutěž poběží od prosince 2010 do konce března 2011 a pro deset autorů nejhezčích básniček máme připraveny zajímavé ceny. Těšíme se na Vaše básničky! Vaše díla zasílejte do konce března 2011 na adresu: České dráhy, a.s. - Generální ředitelství Odbor řízení značky Nábřeží L. Svobody Praha 1 Heslo na obálce: Básnička Dětská jízdenka Tak schválně kdo z vás o mně napíše nejhezčí básničku? Třeba se z vás stane Cyrano z Bergeracu. Ten měl nos velký skoro tak jako já D D D D D D D D D ÚKOL 1 Vyplň správně doplňovačku. Získáš název jednoho povolání na železnici, které pak napiš do kuponu na stranu ) staročeský tanec 2) méně než troje 3) nedýchatelno 4) nora 5) příbuzný jelena 6) zpěvavý pták 7) návštěvník divadla 8) ne levně 9) malá deka Tak jak znáte svou zem? Najdi kraj, který se ztratil.

4 obyvatelé Mechového lesa se chystali na Vánoce. Jako každý rok se všichni sešli začátkem prosince a podepsali Smlouvu o míru. Liška, Sova a Kuna sice namítaly, že kvůli tomu zase budou muset jíst kompoty s lesním ovocem a nakládané houby s kořínky, ale zajíci, myši a ptáci měli pochopitelně velikánskou radost. Jelen rozdělil úkoly a pak už každý spěchal domů, aby vymyslel, jakým dárkem letos překvapí ostatní obyvatele lesa. Ozdobení vánočního stromu si vzal na starost Srnec. Srnčí rodina se opravdu snažila, a tak ráno 24. prosince byl Stříbrný smrk u Modrého kamene pohádkově ozdoben. Jablka, ořechy, mrkvičky, houby a jeřabinové řetězy vypadaly na smrkových větvích nádherně. Pavouci utkali krajkové ubrusy a pokryli jimi pařezové stoly na mýtině. Už se nesou mísy s dobrotami, každý si tu vybere. Medové koláčky, sušené brusinky, čaj z jahodového listí, seno s houbovou omáčkou, slané oříšky Jak se setmělo, všichni nanosili svoje dárky pod vánoční strom. Hlavně rychle, nenápadně, potají, aby neporušili kouzlo vánočního tajemství. Sova dávala pozor, a když se na nebi objevila první hvězda, táhlým hůůůůů oznámila, že vánoční slavnost právě začíná. Už jsou tu všichni, i se svými rodinami. Jezevec mávne taktovkou a lesem zní: Z jedné strany chvojka, z druhé borověnka, pásli ovce pastuškové, jedli kaši z hrnka Zní to jako v kostele, jen malá Srnečka zpívá trošku falešně, tak prý ať jenom cinká na rampouchy, to bude lepší. Srnečka nadšeně souhlasí. Najednou Sojka vykřikla: Někdo sem jde, honem se schovejte! Do zvířat a ptáků jako když střelí. Během okamžiku mýtina ztichne. Jen stopy prozrazují, kdo tu před chvilkou chodil. Pozorný návštěvník by si všiml i ozdobeného smrku a prostřených stolů. Ale člověk, který vstoupil na mýtinu, má hlavu sklopenou, ramena svěšená, jako by ho něco trápilo. Slyšíte, co si povídá? Já jsem ten nejvíc nešťastný výpravčí, co svět viděl. Ještě dnes ráno jsem měl svou krásnou červenou čepici, a někde se mi ztratila. Až to zítra řeknu panu přednostovi, určitě mne propustí. Co si počnu? Nikoho nemám, jsem úplně sám a teď ještě budu bez práce. Náhle Srnečka, schovaná za mlázím, kýchla. Hepčííík! Výpravčí sebou trhl, podíval se tím směrem a tam spatřil dvě vyjukané hnědé oči, třpytily se jako hvězdy. Kdepak ses tu vzala, maličká? Pojď blíž, já ti neublížím. Jsem výpravčí Miroslav a občas vám do lesa nosím krmení, seno a tvrdé rohlíky. Srnečka se osmělila a udělala pár kroků. Srnečko, zpátky, zavolal táta Srnec, ale když poznal, že večerním návštěvníkem je hodný Miroslav, hvízdl na ostatní a za chvíli se kolem výpravčího seskupila všechna zvířata z lesa. Ptáci posedali na nejbližší větve a všichni srdečně zvali Miroslava, aby s nimi strávil Vánoce, když je tak sám. To byl Miroslav rád! Ale prý se bude jen dívat. Sedne si tady na kraji - snad přijde na jiné myšlenky. Zvířátka zpívala, tancovala a hodovala. Všichni se snažili Miroslava rozveselit, ale moc se jim to nedařilo. Pan výpravčí pořád myslel na svou ztracenou čepici. Konečně nastal čas rozbalování dárků. To bylo radosti! Sojka dostala léčivé kapky proti chrapotu, Veverka louskáček na ořechy, Zajíc s rodinou polštářky na spaní, Jezevec šálu, Sova nové brýle, no bylo těch dárků hromada! Pod Stříbrným smrkem zbyl poslední dárek, zabalený do listu lopuchu. Na cedulce bylo napsáno: Pro Ježka. Ježek lopuch rozbalil uvnitř bylo něco kulatého a červeného. Co to je? Straka se zapýřila: No přece miska na jablka. To je ale divná miska, vrtí hlavou Ježek, kde jsi to sehnala? Na nádraží, viselo to na háčku u dveří. Miroslav zpozorněl ta miska vypadá jako jako Natáhl ruku: Propáníčka, vždyť to je moje ztracená čepice! Tralala, já se snad radostí zblázním! Výpravčí začal čepici vyhazovat do vzduchu a tancovat: Juchuchu, mám zase svou čepici! Ale - zarazil se, vždyť to byl dárek pro Ježka! Ježek mávl packou, jako že to nevadí, a přísně se podíval na Straku: Tohle byla krádež, Strako! Straka se tak styděla, že měla peříčka celá červená: Promiňte mi to, prosím, přísahám na korunu nejvyšší borovice, že už nikdy nic neukradnu. A tak jí všichni odpustili, když jsou ty Vánoce. Miroslav sáhl do kapsy, vytáhl nějaký sáček a sklonil se k Ježkovi: Tady máš dárek ode mne, když jsem tě o ten první připravil. Ježek zvědavě nakoukl dovnitř: Ježkovy oči, vždyť to jsou sušená jablíčka křížaly! Takovou pochoutku jsem jedl naposledy, když jsem byl ještě docela malý. A tahle zásoba mi stačí na celou zimu! Všichni se usmívali, hvězdy na obloze tiše zářily a z nebe začaly padat sněhové hvězdičky. Tak šťastné a veselé 6 7

5 Nápověda: Děda nejraději pracuje na zahradě, babička poslouchá opery, teta se pořád nakrucuje před zrcadlem, Lukášek chodí do mateřské školy, strýček se zajímá o sport, maminka miluje příběhy o lásce a tatínek doma pořád něco vylepšuje. VÁNOČNÍ OZDOBY Podlep stránku tvrdou čtvrtkou nebo barevným papírem a nech ji zaschnout zatíženou do druhého dne. Potom vystřihni a podle obrázku vedle slož ozdoby, které si pak můžeš pověsit třeba i na vánoční stromeček. Rok na naší zahrádce ENCYKLOPEDIE HOKEJE Abeceda módy UTAJENÁ SVATBA Dějiny hudby České pohádky Rádce pro domácí kutily 8 9

6 TEST 1. Kolik hvězdiček je na vlajce Evropské unie? A) 12 B) 20 C) tolik, kolik je v Evropské unii států 2. Kterému světadílu říkáme u protinožců? A) Africe B) Americe C) Austrálii 3. Na kterém pólu žijí tučňáci? A) Na jižním pólu B) Na severním pólu C) Na obou pólech 4. Ve kterém městě budete hledat slavný obraz Mona Lisa od Leonarda da Vinci? A) V Londýně B) V Paříži C) V Římě 5. Která země je kolébkou fotbalu? A) Brazílie B) Španělsko C) Velká Británie 6. Která země je zemí větrných mlýnů? A) Francie B) Německo C) Nizozemsko Elfík SVĚTOŠLÁPKEM Ahoj milí malí světošlápci! Každá cesta jednou končí. Naše velké putování po světě končí právě teď. Ale že jsme ten svět procestovali křížem krážem. A kolik nových věcí jsme se dozvěděli. Tak třeba. Víte co? Tady je malý kvíz. Něco bude lehké, něco těžší, ale vy jste šikovné děti. 7. Ze které země pochází umění skládání papíru origami? A) Z Číny B) Z Indie C) Z Japonska 8. Čí symfonie se stala hymnou Evropské unie? A) Ludwiga Van Beethovena B) Wolfganga Amadea Mozarta C) Bedřicha Smetany 9. Co sledovali diváci v Koloseu? A) Divadelní hry B) Gladiátorské hry C) Olympijské hry 10. Který stát je nejmenší? A) Monako B) San Marino C) Vatikán 11. Který stát má nejstarší vlajku na světě? A) Anglie B) Dánsko C) Francie 12. Kde se konaly 1. olympijské hry? A) Ve Francii B) V Itálii C) V Řecku 13. Kde budete hledat Zeď nářků? A) V Betlémě B) V Jeruzalémě C) V Římě 14. Co je Tádž Mahal? A) Hrad B) Hrobka C) Chrám 15. Kde se podíváte na sošku Mannehen Pis (čurající chlapeček)? A) V Amsterodamu B) V Bruselu C) Ve Vídni 16. Capoeira je? A) Druh bojového umění B) Hora v Brazílii C) Řeka v Mexiku 17. Kde stojí chrám Sagrada Familia? A) V Barceloně B) V Paříži C) V Římě 18. Kde vynalezli papír? A) V Číně B) V Egyptě C) V Indii 19. Čím platili Aztékové? A) Zlatem B) Lasturami C) Kakaovými boby 20. Kterému městu se říká město valčíků? A) Paříži B) Praze C) Vídni 21. Co vynalezl Alfred Nobel? A) Dynamit B) Knihtisk C) Telefon 22. Která země je kolébkou hokeje? A) Kanada B) Rusko C) Švédsko 23. Který ostrov měl název Rapa Nui? A) Vánoční ostrov B) Velikonoční ostrov C) Jamajka 24. Ve které evropské zemi měli první tulipán? A) V Čechách B) Ve Francii C) V Holandsku 25. Co je Jolly Roger? A) karetní hra B) pirátská loď C) pirátská vlajka Tak milí světošlápci. Zazvonil zvonec a putování po světě je konec. Ale nebojte se. Už v lednu na vás čeká nové putování. Krásné Vánoce vám všem přeje světošlápek Elfík Výsledky: 1A, 2C, 3A, 4B, 5C, 6C, 7C, 8A, 9B, 10C, 11B, 12C, 13B, 14B, 15B, 16A, 17A, 18A, 19C, 20C, 21A, 22A, 23B, 24A, 25C

7 VLOČKY, KTERÉ NEROZTAJÍ VLOČKY, KTERÉ NEROZTAJÍ Vyrobit vločku z papíru s naším návodem bude úplná hračka. Nejprve slož a stříhej papír podle jednotlivých obrázků. Pak tě čeká to nejdůležitější vymyslet vzor, který vystřihneš, a čekat, v jaké kráse se ti zobrazí, až vločku rozložíš. Můžeš vyzkoušet i vzory z této stránky, případně hledat inspiraci na internetu. Pokud máš internet, podívej se třeba na adresu kde si stříhání můžeš zkusit nanečisto a kde najdeš spoustu dalších vzorů. Tak a jdem na to. Elfíkovy Vánoce Krásný stromeček Jenom škoda, že budu na Vánoce sám. Cítím kouř jako by se něco pálilo. Naštěstí nechytilo nic jiného. To jsem tomu dal! Ne, paní Plecitá, žádný požár nehrozí, hasiče nevolejte. Když nemám stromek, ozdobím si palmu. A odpoledne upeču cukroví. Nějak se to lepí, přidám mouku. To je těsta skoro pro dvě města. A ještě se to rýmuje. Tak s chutí do toho 1/3 3/3 Teď mi to zase nejde míchat, přidám trochu mléka. Jde to ale pomalu. Pak již stačí jen stříhat a půl je hotovo. Cukroví se pěkně peče, a knížka je tak napínavá Zase jako by se něco pálilo. Eche, eche, já mám dneska ale smůlu Tohle cukroví se mi už KONEČNĚ POVEDLO. Ne, paní Plecitá, nedělám to schválně, všechno je v pořádku. Elfíku, oslavíš s námi Štědrý večer? Vánoce, Vánoce přicházejí 12 Udělal bys nám obrovskou radost! Na Vánoce by nikdo neměl být sám a smutný. Tak šťastné a veselé

8 Smějeme se s Elfíkem Pepíček pozoruje, jak maminka usilovně šlape na rotopedu: Mami, a kdybys na tom kole točila pedál dozadu, zase bys ztloustla? Jedna patnáctiletá slečna s kroužky v obočí, fialovo-zelenými vlasy a divně potrhaným oblečením povídá druhé, podobně vypadající: Mně se vlastně vůbec nelíbí, jak vypadám. Dělám to jenom proto, že takhle mě rodiče s sebou nikdy nikam netahají. Přijde blázen do obchodu a ptá se: Máte barevné televize? Jasně, že máme, odpovídá prodavač. Tak mi dejte jednu oranžovou. Muž přiběhne v noci k blázinci, buší na dveře a řve: Pusťte mě dovnitř, já jsem se zbláznil! Ze dveří vyleze vrátný a zařve na něj: Člověče, je půl třetí v noci, vy jste se zbláznil! Mami, můžeme se dívat na televizi? Jistě, ale nepouštějte si ji. Objednávka předplatného časopisu MŮJ VLÁČEK Objednávám si 12 čísel za cenu 320 Kč vč. DPH. (za poštovné a poskytnutou službu spol. We Make Media) Vánoční čas máme všichni moc rádi spousta cukroví, učitelé ve škole se někdy nechají přemluvit na zpívání vánočních koled, čeká nás několik zasloužených prázdninových dnů a vůbec všichni jsou tak krásně svátečně naladěni. Domovy nám krásně provoní vánoční stromek a samozřejmě nesmíme zapomenout na vánoční dárky. Těšíte se na ten napínavý okamžik, kdy rozbalujete dárek a přemýšlíte, jaký poklad vás asi uvnitř překvapí? V dnešní angličtině se podíváme na některá slovíčka, která se často uvnitř takových vánočních dárků skrývají. We wish you a Merry Christmas! Jméno a příjmení: Adresa: ÚKOL 6 Výherci z minulého čísla: Jiří Trojánek Blovice; Barbora Boudmá Pardubice; II. odd. ŠD ZŠ Anežky České Ústí nad Labem; Michal Mikeš Ročov; Anička Lukášová Dříteň; Michal Krejčí Stražisko; David Kresl Svitavy; Karolína Freitingerová Ostrov; Základní škola Miroslav; Filip Vítek Plzeň 14 České dráhy, a. s., Nábřeží L. Svobody 1222/12, Praha 1, tel: , Vydavatel: We Make Media, s. r. o., Jeseniova 55, Praha 3, , Tel: , fax: , generální ředitelka: MUDr. Ivana Kaderková Redakce a inzerce: produkce: Bc. Kateřina Hilpertová DTP, grafika, redakční texty: Vydavatelství Propolis s. r. o., Za Humny 537, Nehvizdy, Ilustrace: Petr Palma, sazba: Daniel Barták, jazykové korektury: Mgr. Miluše Janotová, texty: Bc. Petra Kruntorádová, Mgr. Michaela Kuttlerová, Soňa Novotná, Jitka Dolejšová Předseda redakční rady: Ing. Zdeněk Ston, redakční rada: Ing. Jiří Ješeta, MUDr. Ivana Kaderková, Bc. Petra Kruntorádová Objednávka předplatného za 320 Kč (poštovné za 12 čísel) na u: Evidenční číslo: MK ČR E 17868, ISSN X Celostátní vydání vychází MŮJ VLÁČEK 1/2011 vychází Monitorovaný tištěný náklad ABC ČR: ks Distribuce v síti Českých drah, ve vybraných veřejných knihovnách, základních školách, dětských centrech, nemocnicích a domovech Vydavatel ani redakce nezodpovídá za obsah zveřejněné inzerce a reklamy. Rozbalte všechny dárky a zjistěte, co z dnešního slovníčku se nám tam ukrývá. Správnou odpověď napište do kuponu na stranu 14.

9 Vlakem s In-kartou Jak se chytá kapr? Kancelářskou sponkou? Kdepak! Musíte na něj chytře se sítí. Taky vlakem se dá jezdit chytře. Když máte In-kartu, cestování stojí hned míň peněz. Tak hurá na výlet, třeba za kapry k rybníkům! Já jsem si také hned pořídil In-kartu, vždyť je skvělá. Schválně poznáte, který den jsem se na ní nechal vyfotit? České dráhy, Váš osobní dopravce

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě Hodiny čtení ve 4. třídě nejsou jen tréninkem a zdokonalováním se v technice čtení. Většina dětí už je výbornými čtenáři, jejich přednes je velmi kvalitní. A že si pamatujeme,

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA (Vánoce) Zjisti jak a kdy se slaví Vánoce nebo konec roku u vás, v Brazílii. Vyrob pozvánku k vám pro děti z Česka. Napiš na ni, co je pro vaši zemi zajímavé a typické. Vánoce ve Francii Vánoce v Austrálii

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 19. Rozvoj

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi Básnička o mandarince Básnička o mrkvi U nás doma na zahradě, vedle sebe v jedné řadě, mrkvička si v zemi leží, šťavnatá a krásně svěží. Oranžová se zelenými vlasy, kandidátka na královnu krásy, křupavá

Více

PAPER DISNEY HURVÍNEK JOSEF LADA ČESKÁ TELEVIZE

PAPER DISNEY HURVÍNEK JOSEF LADA ČESKÁ TELEVIZE PAPER DISNEY HURVÍNEK JOSE LADA ČESKÁ TELEVIZE blahopřání do obálky pohlednice balicí papíry dárkové tašky dárkové krabičky rozety a stuhy omalovánky pexesa vystřihovánky dopisní papíry diplomy lampiony

Více

SLOVANOVINY. žákovské práce. ze Slovanu 2013/2014

SLOVANOVINY. žákovské práce. ze Slovanu 2013/2014 SLOVANOVINY žákovské práce ze Slovanu 2013/2014 VÁNOCE OČIMA ŽÁKŮ Matyáš Třasoň, IX. B ŠTĚDRÝ VEČER U NÁS DOMA Letos stejně jako loni začínáme na hřbitově. Dáme věnce, svíčky na hrob, modlíme se jenom

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav Vánoční Betlémská světýlka nesou se tmou, na stromech září s oblohou, šedý mráz přírodě korunu strojí, na oknech ledové obrazce zdobí. V červeném jablíčku uvidíš hvězdičku, po vodě pustíš z oříšku lodičku,

Více

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ Přivítali jsme opět mezi nás své kamarády z lesa, vody a vůbec z celé přírody. VÁŽENÍ RODIČE, V MĚSÍCI ŘÍJNU JSME VÁS NESVOLALI,

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Jméno a příjmení: Nikola Součková Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03.

Více

JAK VAŘÍ ZVÍŘÁTKA. Marie Tetourová

JAK VAŘÍ ZVÍŘÁTKA. Marie Tetourová JAK VAŘÍ ZVÍŘÁTKA Marie Tetourová Zvědavá, všetečná a mlsná myš Mišpulka jednou, když sháněla něco na zub, zabloudila až do hájovny. Ze spíže slyšela, co si v kuchyni lidé povídají. Maminka právě četla

Více

M33-034 M33-033 M33-036 M33-041 M33-032 PRANI H 52 PRANI H 44. Tato přání jsou balena po 10 kusech. Krásné šaty, rudé vlasy, kdopak to sem míří asi.

M33-034 M33-033 M33-036 M33-041 M33-032 PRANI H 52 PRANI H 44. Tato přání jsou balena po 10 kusech. Krásné šaty, rudé vlasy, kdopak to sem míří asi. Blahopřání M33-031 Krásné šaty, rudé vlasy, kdopak to sem míří asi. Modré očka, hebká líčka, zaťukala princeznička. Hodně štěstí moje malá, hlavně ať jsi vždycky zdravá, veselá a usměvavá. Všechno nejlepší

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

Prosinec 1t - Co děláme celý den - Budíky Podaří se ti najít 2 stejné budíky, které ukazují stejný čas? Dvojice vymaluj stejnou barvou.

Prosinec 1t - Co děláme celý den - Budíky Podaří se ti najít 2 stejné budíky, které ukazují stejný čas? Dvojice vymaluj stejnou barvou. Prosinec 1t - Co děláme celý den - Budíky Podaří se ti najít 2 stejné budíky, které ukazují stejný čas? Dvojice vymaluj stejnou barvou. Zuzana Doubravová Prosinec 1t - Co děláme celý den - Cesta Najdi

Více

Vánoce u nás a ve světě

Vánoce u nás a ve světě Rozdělení dílen na projektový den 1. Vánoční ní zvyky Vánoce u nás a ve světě 4. 9. ročník Popis: Vánoční zvyky u nás doma, odlévání plovoucích svíček, ochutnávka cukroví z jiných rodin. psací potřeby,

Více

Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová

Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová Září 1t - Já a moje školka - Dvojice Najdi dvojice slov s opačným významem:

Více

Projekt. Těšíme se na Vánoce. III. třída Veverky

Projekt. Těšíme se na Vánoce. III. třída Veverky Projekt Těšíme se na Vánoce III. třída Veverky III. třída Veverky školní rok 2013/ 2014 Projekt: Těšíme se na Vánoce Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: Svátky, tradice a lidové

Více

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2.

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. VÁNOCE Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě

Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě V Krásné Lípě na Křinickém náměstí ve výlohách jste měli možnost v adventní době vidět unikátní projekt Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě. Toto téma výtvarně ztvárnila

Více

pískovaný celopísek jen text (negativ) (pozitiv) Pískování na láhev vína: + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání:

pískovaný celopísek jen text (negativ) (pozitiv) Pískování na láhev vína: + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání: Pískování na láhev vína: 149,- Kč + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání: 199,- Kč (vlastní obrázek, vlastní delší texty) + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

V tomto čísle naleznete speciální rozhovor nerozhovor!!!

V tomto čísle naleznete speciální rozhovor nerozhovor!!! ročník 5. číslo 3 Únor - Březen 08 vydává: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115. V tomto čísle naleznete speciální rozhovor nerozhovor!!! Také zde opět naleznete spoustu zábavy,her,vtipů

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

DĚT A SKÝ NEBO MOŽNOST DOTISKU VLASTNÍ HLAVIČKY DOPLŇKOVÝ SORTIMENT

DĚT A SKÝ NEBO MOŽNOST DOTISKU VLASTNÍ HLAVIČKY DOPLŇKOVÝ SORTIMENT DĚTSKÝ A DOPLŇKOVÝ SORTIMENT Omalovánky A5 formát A5, 12 stran, balení: 20 ks CZ - BO420 CZ - BO421 CZ - BO418 broučci CZ - BO417 pony CZ - BO415 barevná zvířátka CZ - BO419 kočičky barevní motýlci barvy

Více

Interaktivní pořad plný písniček k nám zavítal 23. listopadu a jmenoval se Pohádková minishow.

Interaktivní pořad plný písniček k nám zavítal 23. listopadu a jmenoval se Pohádková minishow. Základní škola Ořech a její KFOŠ A je tu zase prosinec. Prý měsíc klidu, pohody a radostného očekávání vánoc. No, mnozí z nás dobře víme, že umí být občas pořádně hektický a náročný. I když vždy krásný.

Více

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Člověk se chová k prostředí, ve kterém žije, podle toho,

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě 1. lekce Ich und du Já a ty 1. Hry Udělej šipky. 2. Hrajeme si A) Přečti a namaluj obrázek. B) vystřihni a nalep (str.65) C) vystřihni a nalep

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní Úkoly předškoláčka, jsou pro nás hračka.. Než půjdu do školy -" minimum předškoláka". Vyzkoušejte si Předškoláci převzato www.predskolaci.cz Písničky a říkanky ze školky Další říkadla, popěvky... na doma

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Program stimulace vývoje jazykových schopností dětí

Program stimulace vývoje jazykových schopností dětí Program stimulace vývoje jazykových schopností dětí Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky a logopedie Vývoj jazykových schopností u dětí předškolního věku Diplomová

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Pomáhat lidem s postižením je normální.

Pomáhat lidem s postižením je normální. HELP KLUB, sdružení rodičů a přátel dětí s postižením Pomáhat lidem s postižením je normální. 2014 S úsměvem jde. Jestli jde, nebo jede, o to nejde. Tady jde o úsměv. Pokud budete mít náš kalendář ve své

Více

..září / leden 2015..

..září / leden 2015.. ..září / leden 2015.. IV. ročník, 29. číslo Reportér P.E.S. strana 2 FOTOGALERIE strana 4 Den název otevřených článku dveří + stran strana 8 1 P. E. S. 2014 Každý školní rok začínáme oblíbenou akcí P.

Více

Slovní druhy. Metodika: Pracovní list je určen ke skupinové i k samostatné práci. Jednotlivá cvičení jsou věnována jednotlivým slovním druhům.

Slovní druhy. Metodika: Pracovní list je určen ke skupinové i k samostatné práci. Jednotlivá cvičení jsou věnována jednotlivým slovním druhům. Slovní druhy VY_32_INOVACE_ČJL_542 Autor: Melanie Hozová Mgr. Použití: 6.- 9. ročník Datum vypracování: 5.9. 2012 Datum pilotáže: 17.9.2012 Metodika: Pracovní list je určen ke skupinové i k samostatné

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

Lukášovo evangeliuml. Ježíš vyprávěl lidem, kteří ho následovali, spoustu příběhů. Každý příběh měl zvláštní význam.

Lukášovo evangeliuml. Ježíš vyprávěl lidem, kteří ho následovali, spoustu příběhů. Každý příběh měl zvláštní význam. Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. Příběh Ztracená ovce Lukáš 15,1-7 3 Klíčový verš: Přečti si Lukáš 15,7 Popros

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Projekty školní družiny na školní rok 2011/2012. ZŠ V Zahrádkách 48. Praha 3

Projekty školní družiny na školní rok 2011/2012. ZŠ V Zahrádkách 48. Praha 3 Projekty školní družiny na školní rok 2011/2012 ZŠ V Zahrádkách 48 Praha 3 19. 9. 30. 9. pí. Toufarová 3. 10. 11. 11. pí. Kamenská 14. 11. 22. 12. pí. Maskaluková 3. 1. 18. 2. 2012 pí. Lišková 22. 2. 30.

Více

NEOTVÍREJ ZADÁNÍ, DOKUD NEDOSTANEŠ POKYN ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA. jméno: (Napiš své jméno ČITELNĚ TISKACÍM PÍSMEM.)

NEOTVÍREJ ZADÁNÍ, DOKUD NEDOSTANEŠ POKYN ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA. jméno: (Napiš své jméno ČITELNĚ TISKACÍM PÍSMEM.) NEOTVÍREJ ZADÁNÍ, DOKUD NEDOSTANEŠ POKYN ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA jméno: (Napiš své jméno ČITELNĚ TISKACÍM PÍSMEM.) OTÁZKY PŘED TESTEM. Vybranou odpověď dej celou do kroužku. 1. Jak dobře podle tvého názoru

Více

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Letošní rok je ve znamení lesa, tak se totiž jmenuje naše nové celoroční téma. Protože kousek lesa máme i na naší krásné školní zahradě, mohli jsme toto téma prožívat naplno hned od

Více

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Psaní velkých písmen Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Ročník 2. Anotace

Více

BÁSNIČKY VÁNOCE JSOU TADY...

BÁSNIČKY VÁNOCE JSOU TADY... REDAKČNÍ RADA Hana Fröhlichová (4.A) Jana Hanzlíková (4.A) Matěj Mach (4.A) David Veltruský (5.A) Tereza Poštulková (5.A) Klára Červenková (5.A) Tereza Šobková (5.A) Eliška Suldovská (6.A) Veronika Břendová

Více

je kámoška do nepohody. Je neuvěřitelně inteligentní a oddaná svým blízkým přátelům. Taková kamarádka je hotový poklad Violetta na ni nedá dopustit.

je kámoška do nepohody. Je neuvěřitelně inteligentní a oddaná svým blízkým přátelům. Taková kamarádka je hotový poklad Violetta na ni nedá dopustit. nevídaně chytrá dívka se spoustou energie a krásným hlasem, který zdědila po své mámě. Je upřímná, spontánní a romantická a hlavně neobvykle inteligentní. A podobně jako snad každý teenager stále hledá

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Nesem vám noviny. Narodil se Kristus Pán

Nesem vám noviny. Narodil se Kristus Pán Nesem vám noviny 1. Nesem vám noviny, poslouchejte. Z betlémské krajiny, pozor dejte, slyšte je pilně a neomylně, slyšte je pilně a neomylně, rozjímejte. 2. Synáčka zrodila čistá Panna, v jesličky vložila

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

Každý další rok k prvnímu září pak skončí prodej čirých žárovek o výkonu 75 W, 60 W a 25 W. Evropská komise tak chce zavést úspornější zdroje světla.

Každý další rok k prvnímu září pak skončí prodej čirých žárovek o výkonu 75 W, 60 W a 25 W. Evropská komise tak chce zavést úspornější zdroje světla. Žárovky končí, čím je nahradit? PRAHA (Ekolist) V záříí začally z prodejjen miizett čiiré ii mattné a kllasiické 100 W žárovky!!!! Každý další rok k prvnímu září pak skončí prodej čirých žárovek o výkonu

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_7 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Mgr. Anna Šálková Datum 10. 6. 2014 Ročník 2. Vzdělávací oblast* Jazyka a jazyková komunikace Vzdělávací obor* Český jazyk

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Nejlepší nevěsta. Alena Vorlíčková Regina Daňková

Nejlepší nevěsta. Alena Vorlíčková Regina Daňková Nejlepší nevěsta Alena Vorlíčková Regina Daňková Pohádky pro společné čtení Projekt Městské knihovny Svitavy Lektoruje PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. DYS-centrum Praha Nejlepší nevěsta Alena Vorlíčková, 2011

Více

Získávání zakázek jako východisko z krize. CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy

Získávání zakázek jako východisko z krize. CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy Získávání zakázek jako východisko z krize CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy 2 Český trh se nemůže vyhnout globální krizi. Krize zásadním způsobem mění trh a urychluje trendy nastartované

Více

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY A ETIKY RÝCHORY PROJEKT DOTEK KALENDÁŘ AKCÍ PRO VEŘEJNOST

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY A ETIKY RÝCHORY PROJEKT DOTEK KALENDÁŘ AKCÍ PRO VEŘEJNOST STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY A ETIKY RÝCHORY PROJEKT DOTEK KALENDÁŘ AKCÍ PRO VEŘEJNOST ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 O projektu DOTEK Dům obnovy tradice, ekologie a kultury je projekt Střediska ekologické výchovy

Více

MOC 99,- MOC 149,- MOC 99,-

MOC 99,- MOC 149,- MOC 99,- Zábavné úkoly se samolepkami pro všechny předškoláky. Sešit s obrázky nejoblíbenějších zvířecích kamarádů je doplněn listy se samolepkami, které děti mohou nalepovat na příslušné obrázky se shodnými obrysy.

Více

NOVINY 4.B VŠEZNÁLKOVY. č.8. Třídy

NOVINY 4.B VŠEZNÁLKOVY. č.8. Třídy VŠEZNÁLKOVY NOVINY č.8 Třídy 4.B Milí čtenáři, toto číslo Všeználkových novin je speciální. Je nejzvláštnější ze všech čísel tohoto roku. A víte proč? Celé je totiž věnováno naší škole, která má letos

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 VÁNOCE V EVROPĚ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Hana Londová Datum:

Více

ZÁŘÍ JSME JEDNA RODINA ŠKOLNÍ DRUŽINA

ZÁŘÍ JSME JEDNA RODINA ŠKOLNÍ DRUŽINA ZÁŘÍ JSME JEDNA RODINA ŠKOLNÍ DRUŽINA pracovně technická činnost obkreslujeme podle šablony estetická zájmová činnost vyrábění obrázků libovolná technika přírodovědná zájmová činnost prohlížení encyklopedie

Více

Kód přílohy vzdělávací materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: VY_32_INOVACE_CJ678JO_09_03_10. Hana Johánková. Vzdělávací oblast předmět:

Kód přílohy vzdělávací materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: VY_32_INOVACE_CJ678JO_09_03_10. Hana Johánková. Vzdělávací oblast předmět: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací materiál

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Září Cestička do školy Odpočinková činnost- volné rozhovory s dětmi o nových zážitcích,poslech

Více

Prosinec. Stávka zaměstnanců ZŠ Táborská. Děkujeme za pochopení. Kolektiv zaměstnanců FZŠ Táborská. Vážení rodiče, žáci a příznivci naší školy.

Prosinec. Stávka zaměstnanců ZŠ Táborská. Děkujeme za pochopení. Kolektiv zaměstnanců FZŠ Táborská. Vážení rodiče, žáci a příznivci naší školy. Prosinec Stávka zaměstnanců ZŠ Táborská Dne 4. 12. 2007 se uskutečnila jednodenní stávka zaměstnanců ve školství, ke které jsme se připojili i my - učitelé a ostatní pedagogičtí pracovníci ZŠ Táborská.

Více

Značky básničky. Úkol: Najdi správné dvojice básnička a dopravní značka, pojmenuj ji.

Značky básničky. Úkol: Najdi správné dvojice básnička a dopravní značka, pojmenuj ji. Značky básničky Úkol: Najdi správné dvojice básnička a dopravní značka, pojmenuj ji. Tydli tydli, kdo tu bydlí? Vašík pašík uličník. Zmazal židli od povidlí, jede koupit lavičník. Kdepak jede šlape pěšky!

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací oblast e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz

Více

Příprava na Vánoce. Mikuláš

Příprava na Vánoce. Mikuláš Příprava na Vánoce Advent Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a

Více

KDYŽ SE POHÁDKY STÁVAJÍ SKUTEČNOSTÍ.

KDYŽ SE POHÁDKY STÁVAJÍ SKUTEČNOSTÍ. KDYŽ SE POHÁDKY STÁVAJÍ SKUTEČNOSTÍ. PROMĚŇTE STŮL V POHÁDKOVÉ KRÁLOVSTVÍ...... A VÁNOCE V OPRAVDOVÝ POŽITEK. Limited Edition 2013 FAIRYTALE PARK ANNUAL CHRISTMAS EDITION Titulní strana: Fairytale Park

Více

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 březen 2012 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Zima Podtéma: počasí, vhodné oblečení, svátky v zimě, zimní aktivity a sporty. Anotace:

Více

Vánoční písničky s pohádkou

Vánoční písničky s pohádkou Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Vánoční

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

1. POLOLETÍ 2013/14 SOVIČKA. Základní škola Ostrava, Gebauerova 8. Školní časopis. Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky

1. POLOLETÍ 2013/14 SOVIČKA. Základní škola Ostrava, Gebauerova 8. Školní časopis. Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky SOVIČKA Základní škola Ostrava, Gebauerova 8 1. POLOLETÍ 2013/14 Školní časopis Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky ZÁŘÍ začínáme Po prázdninách jsme se 2. září potkali opět ve škole. V tomto

Více

Test - osobnost (složky osobnosti, vlivy) Metodický list

Test - osobnost (složky osobnosti, vlivy) Metodický list Test - osobnost (složky osobnosti, vlivy) Metodický list Test k uvedeným tématům určený k zadání prostřednictvím interaktivní tabule. Řešení testu je uvedeno v příloze na konci listu. Návod na využití

Více

Rakušan/Rakušanka. pes L1, Z5. student L1, Z9. miminko L1, Z6. tamten (dům) L1. rodina L1, Z16. mladší bratr L1, Z11. mladší sestra L1, Z11

Rakušan/Rakušanka. pes L1, Z5. student L1, Z9. miminko L1, Z6. tamten (dům) L1. rodina L1, Z16. mladší bratr L1, Z11. mladší sestra L1, Z11 miminko L1, Z6 pes L1, Z5 Rakušan/Rakušanka L1 student L1, Z9 tamten (dům) L1 mladší sestra L1, Z11 mladší bratr L1, Z11 rodina L1, Z16 USA L1 Indie L1 chlapec, chlapeček L1 škola L1, Z9 Američan L1 Ukrajina

Více

Obsah vzdělávání a celoroční rozvržení práce ve školní družině. Osobnostní a sociální výchova, osobnostní rozvoj.

Obsah vzdělávání a celoroční rozvržení práce ve školní družině. Osobnostní a sociální výchova, osobnostní rozvoj. Obsah vzdělávání a celoroční rozvržení práce ve školní družině. Září : Kamaráde, pojď si s námi hrát Osobnostní a sociální výchova, osobnostní rozvoj. - osvojovat si a dodržovat základy společenského chování

Více

ŘEPINY 5. aneb páťáci v akci ~ 1 ~ ročník 2013 30.11.2013 číslo 1 NOVINKY VE ŠKOLE. NACVIČUJEME Barbora Jásková PŘEDMĚTY VE ŠKOLE

ŘEPINY 5. aneb páťáci v akci ~ 1 ~ ročník 2013 30.11.2013 číslo 1 NOVINKY VE ŠKOLE. NACVIČUJEME Barbora Jásková PŘEDMĚTY VE ŠKOLE ŘEPINY 5 aneb páťáci v akci ročník 2013 30.11.2013 číslo 1 Vážení čtenáři, dostáváte do rukou první číslo našeho školního časopisu, který pro vás připravuje novinářský kroužek při Základní škole a Mateřské

Více

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012

PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PROGRAM MUZEJNÍ NOCI VE SVITAVÁCH V SOBOTU 2. ČERVNA 2012 PO CELÉ ODPOLEDNE A VEČER VSTUP ZDARMA!!! OD 12:15 FAKULTATIVNĚ SPOLEČNÝ OBĚD ESPERANTSKÝCH NÁVŠTĚVNÍKŮ V RESTAURACI ASTRA - v návaznosti na příjezd

Více

JANA HOCHMANNOVÁ. Román o krizi středního věku

JANA HOCHMANNOVÁ. Román o krizi středního věku JANA HOCHMANNOVÁ Román o krizi středního věku 12 Novinka Přijíždím domů z práce a manžel sedí u kávy. Spokojeně popíjí nápoj a šibalsky se na mě dívá. Neříká nic, jen mě pozoruje. Nevím, co si o tom mám

Více

Zeměpis Název Ročník Autor

Zeměpis Název Ročník Autor Planeta Země I. 6 Planeta Země II. 6 Glóbus a mapa I. 6 Glóbus a mapa II. 6 Litosféra I. 6 Litosféra II. 6 Sluneční soustava 6 Vesmír 6 Soutěsky 6 Kaprun 6 Vznik ledovce. 6 Grossglockner 6 Pedosféra 6

Více

Test - přírodní a kulturní dědictví Metodický list

Test - přírodní a kulturní dědictví Metodický list Test - přírodní a kulturní dědictví Metodický list test nebo samostatná práce k uvedenému tématu ČR, kultura Obecné informace k řadě pracovních listů společnosti. Člověk a společnost - Člověk ve Výukové

Více

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy)

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Mírný pás Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Podnebí Střídání čtyř ročních období Mírný pás Stepi ROSTLINY Stepi Pšenice Duté stéblo s kolénky. Plod obilka s výraznou rýhou. Kukuřice

Více

1.Kapské město Nachází se v JAR Jedno ze tří hlavních měst JAR Nachází se na kapském polooostrově Zajímavosti: Stolová hora Nádherná okolní příroda Pláže zvoucí k surfování Památky kombinující francouzkou,

Více

Miluji Vás, Mistryně.

Miluji Vás, Mistryně. Odkud jste? Miluji Vás, Mistryně. Miluji Vás, Mistryně! Montreal. Montreal. Kanada? Kanada. Jižní Afrika. Och, můj Bože! Japonsko. (Japonsko!) USA. Au Lac (Vietnam). Různí lidé. Jak se máte lidi? Dobře,

Více

Základní škola a mateřská škola Klas s.r.o., Školní náměstí 37, 533 51 Pardubice. PhDr.Michal Havlíček, Mgr. Klára Svobodová

Základní škola a mateřská škola Klas s.r.o., Školní náměstí 37, 533 51 Pardubice. PhDr.Michal Havlíček, Mgr. Klára Svobodová Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2011/12 Základní škola a mateřská škola Klas s.r.o., Školní náměstí 37, 533 51 Pardubice Základní údaje o škole: jednatel: manažer školy: ředitel školy: školská

Více

1.9. Světový den míru 7.9. Den otevřených dveří památek 22.9. Evropský den bez aut

1.9. Světový den míru 7.9. Den otevřených dveří památek 22.9. Evropský den bez aut 1.9. Světový den míru 7.9. Den otevřených dveří památek 22.9. Evropský den bez aut Vzájemné seznámení, seznámení s režimem a programy školní družiny Seznámení s provozem ŠJ, stolování Podvodní svět Ilustrace,pohádky,

Více

Diskriminacebolí! Inclusion Europe. ProEvropubezdiskriminace. Inclusion Europe. Inclusion Europe. Zpráva

Diskriminacebolí! Inclusion Europe. ProEvropubezdiskriminace. Inclusion Europe. Inclusion Europe. Zpráva Inclusion Europe Evropskáasociacelidísmentálním postiženímajejichrodinnýchpříslušníků InclusionEuropezastupujeosoby smentálnímpostiženímajejichrodiny. ČlenskýmiorganizacemiInclusionEurope jsouorganizacesebeobhájcůarodičovské

Více

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5.

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5. Příloha č. 3 Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí Chlapec T., 3. třída Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 9 7 5 5 9 35 3 Tab. 2 Výsledky druhého vyšetření chlapce T. 9 8 5 5 9 36

Více

Zápis do prvních tříd Zápis do 1. tříd pro školní rok 2014/2015 se v naší škole konal 15. a 16. ledna. Zápisem

Zápis do prvních tříd Zápis do 1. tříd pro školní rok 2014/2015 se v naší škole konal 15. a 16. ledna. Zápisem Zápis do prvních tříd Zápis do 1. tříd pro školní rok 2014/2015 se v naší škole konal 15. a 16. ledna. Zápisem provázeli budoucí prvňáčky žáci 5. tříd, kteří si připravili pro děti pohádkové úkoly. Letos

Více