90 % svého života strávíme v budovách. 40 % energie spotřebují v EU budovy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "90 % svého života strávíme v budovách. 40 % energie spotřebují v EU budovy"

Transkript

1 minerální izolace

2 90 % svého života strávíme v budovách 40 % energie spotřebují v EU budovy

3 VÝHODY ZATEPLOVÁNÍ DOMŮ CO JE MINERÁLNÍ VLNA? Minerální vlna je izolace tvořená z vláken minerálního původu a díky svým specifickým vlastnostem umožňuje komfortní, bezpečné bydlení a přispívá k udržitelnému rozvoji ve stavebnictví. Vyrábí se za použití čediče, strusky, diabasu nebo skla. příjemné vnitřní klima v zimě i létě nižší náklady na vytápění domu (až o 80%) menší zatížení otopného sytému plné využití akumulačních vlastností budovy odstranění kondenzace vodní páry zamezení karbonatace betonu, zamezení koroze výztuže odstranění tepelných mostů zlepšení technického stavu domu delší životnost domu výborná zvuková a protipožární ochrana domu vyšší hodnota domu Zateplení domů minerální izolací přináší mnohé další výhody, o kterých se dočtete na následujících stránkách. Přepněte na úsporný režim. Natrvalo.

4 Tepelně technické vlastnosti U domů platí stejné požadavky jako u termosky. Tedy aby unikalo minimum tepla. To u budov primárně zajišťuje tepelná izolace. Oproti zažitým představám plní v současnosti nosné zdivo izolační funkci jen okrajově. Správně zvolenou a správně instalovanou izolací v patřičné tloušťce je možné uspořit až 80 procent původních nákladů na energii. Použitím správné izolace zamezíte také výskytu tepelných mostů. tepelné mosty Řešení tepelných mostů je jedním z podstatných vlivů na výsledný tepelný prostup konstrukcemi. Tepelný most představuje místo stavební konstrukce, ve kterém dochází k výrazně vyššímu teplotnímu toku než v okolí, jinými slovy tímto místem utíká větší množství tepla. V interiéru je toto místo výrazně studenější, na vnější stěně naopak s vyšší teplotou. Obecně je možné říci, že každé místo styku jednotlivých stavebních konstrukcí je potenciální tepelný most. Místa s nižší teplotou jsou ohrožena výskytem plísní kvůli kondenzaci vodních par. Tvarová přizpůsobivost minerální izolace umožňuje izolování komplikovaných detailů a tím i skrytých tepelných mostů. Díky své vláknité struktuře je zároveň jedním z nejlepších izolačních materiálů. Trocha fyziky Tepelně technické vlastnosti konstrukcí jsou vyjadřovány hodnotou součinitele prostupu tepla U [W/m2 K] a součinitelem tepelné vodivosti λ [W/m K]. Hodnota U vyjadřuje u jednotlivých materiálů množství tepla, které prostoupí konstrukcí nebo materiálem na jednom čtverečním metru plochy, při rozdílu teplot 1 K. Jedná se o obrácenou hodnotu tepelného odporu R [m2 K/W]. Hodnota lambdy charakterizuje schopnost vést teplo a u izolantů se pohybuje mezi 0,025 až 0,04 W/m K. Pokud hodnotu lambdy podělíme tloušťku materiálu, získáme již výše zmíněný tepelný odpor. Součinitele prostupu tepla tedy ovlivňuje tloušťka jednotlivých materiálů.

5 Kvalita izolace Tepelná vodivost minerální izolace je blízká tepelné vodivosti vzduchu. Ta je u minerální izolace od 0,03 W/m K do 0,04 W/m K. Suchý vzduch o teplotě 10 C má tepelnou vodivost 0,025 W/m K. Pro srovnání, u dřeva je tato hodnota 0,15 0,42 W/m K. Minerální izolace je díky své vláknité struktuře porézní a jedná se tak o jeden z nejlepších izolačních materiálů. úspora energie

6 50 % taková má být relativní vlhkost vzduchu v obytných místnostech. Vyšší i nižší vlhkost může škodit vašemu zdraví i konstrukci budovy 12 litrů přibližně tolik vzdušné vlhkosti vyprodukuje denně čtyřčlenná rodina

7 PRODYŠNOST domů a bytů Obálka budovy musí dýchat, stejně jako moderní outdoorové oblečení. Pokud tomu tak není, vlhkost zkracuje životnost konstrukce a snižuje tepelnou účinnost izolace. Rosa v přírodě vypadá krásně, v konstrukcích budov však kondenzace vody nepřináší nic dobrého. Vlhko navíc podporuje růst plísní, které mohou ohrozit zdraví obyvatel. Toto nebezpečí platí u novostaveb i u rekonstruovaných budov. Struktura minerální izolace zajišťuje takzvanou průvzdušnost materiálu, jinak řečeno minerální izolace dýchá. Minerální izolace je proto ideální na zateplování novostaveb, ale i rekonstruovaných budov. Tepelná izolace a vlhkost V průběhu roku se obvodové konstrukce vyrovnávají s velkými rozdíly teplot a relativní vlhkosti. Na základě těchto rozdílných teplot a tlaků vzduchu v místnosti a v exteriéru proniká vzdušná vlhkost spolu s teplým vzduchem do konstrukcí. Vzduch blížící se do exteriéru postupně chladne, klesá i jeho schopnost udržet stejné množství vody v plynném stavu, tudíž začíná kondenzovat do skupenství kapalného (voda). Abychom zabránili kondenzaci vody, která se může projevit např. vlhkými fleky na stěnách či plísněmi, je nutné omezit vlhkost v obvodových konstrukcích. Minerální izolace jsou vysoce difúzně propustné a snadno odvádí vlhkost. Parametrem této vlastnosti je faktor difúzního odporu (označovaný řeckým písmenem η mí), který vyjadřuje odpor materiálu proti difúzi. Čím menší tento faktor je, tím je materiál prodyšnější. Minerální izolace umožňuje bezpečný odvod vlhkosti z konstrukcí Minerální izolace jsou tvořeny sítí vláken s faktorem difúzního odporu 1, podobně jako čistý vzduch. Nebrání proto průchodu vlhkosti a vodní páry se izolací šíří stejně jako vzduchem. Minerální izolace tedy zajišťuje průvzdušnost materiálu. V případě výskytu vlhkosti v době výstavby, nebo při použití nevyschlého materiálu, minerální izolace umožní bezpečný odvod vlhkosti z těchto konstrukcí. izolace a rekonstrukce U rekonstruovaných starších budov je zajištění prodyšnosti použitím správných materiálů také velice důležité, nejen ve vztahu ke zdraví konstrukce budovy, ale hlavně z hlediska zdraví lidí. Vlhké konstrukce mohou vést ke vzniku plísní a ke znečištění vnitřního ovzduší s vyplývajícím negativním vlivem na lidské zdraví. Minerální izolace jako tepelný izolant na fasádě budovy je z tohoto pohledu ideálním materiálem na zateplování novostaveb, ale i rekonstrukcí.

8 AKUSTIKA BUDOV A DOMŮ Při stavbě nových budov se s limity hluku počítá. Potom ovšem stačí aby si soused neodborně položil plovoucí podlahu. hluk vašemu zdraví škodí víc než si myslíte. a to i když jste na něj zvyklí a už jej nevnímáte. Velké nepříjemnosti vám může způsobit už jen neodborně položená laminátová podlaha v bytě nad vámi. O tom, jak může být slyšet televize nebo pračka, má pravděpodobně představu většina lidí. Minerální izolace má otevřenou vláknitou strukturu a dokáže hluk tlumit. Můžete ji použít do příček, stropů i podlah. Umístění záleží na tom, jaký typ hluku vás obtěžuje. Typy hluku Tam, kde je stavební konstrukce v přímém kontaktu se zdrojem hluku nejčastěji jsou to podlahy se jedná o kročejový hluk. V takovém případě se zajímejte o hodnotu hladiny kročejového zvuku (L nw ) měřenou v decibelech (db). Čím je tato hodnota nižší, tím lepší akustické vlastnosti konstrukce má. Tam, kde dochází působením zdroje zvuku k jeho přenosu z místnosti do místnosti, jde o vzduchovou neprůzvučnost. Označuje se R w a měří se také v db. Zde ale platí, že čím vyšší hodnota, tím lépe pro vaše uši. Co o hluku možná nevíte Zvuk se měří na relativní škále v db, kdy 0 db je práh slyšitelnosti a 130 db je práh bolestivosti. Jen pro představu, úroveň hluku ve velmi tichém bytě by měla být okolo 30 db, v tiché pracovně 50 db. Ovšem například taková pračka či sousedova televize vás může pěkně potrápit. Úroveň hluku se v těchto Pračka či sousedova televize může vyprodukovat více než 70 db případech pohybuje nad 70 db. Před tímto hlukem vás neochrání zdi, stropy ani podlahy. Pokud bydlíte v klasickém panelovém nebo zděném domě, je účinnost těchto konstrukcí, co se týká akustiky, nízká. Stačí, aby si soused nad vámi neodborně vyměnil staromódní linoleum za laminátovou podlahu. Od těchto problémů vám může pomoci správně instalovaná minerální vata.

9 normy Údaje o zvukově izolačních vlastnostech nehledejte u jednotlivých materiálů, hladina kročejového zvuku i vzduchová neprůzvučnost je vždy vztažena na celou konstrukci. Norma udává, že například mezibytové příčky by měly mít hodnotu R w 53 db, příčky v bytě R w 42 db, stropní konstrukce mezi byty L nw 55 db. Konstrukce s minerální izolací tyto hodnoty výrazně převyšují a jsou tedy vhodné jak do novostaveb tak při rekonstrukcích. Se skladbou a tloušťkou jednotlivých vrstev vám poradí odborník nebo výrobci minerálních izolací.

10 POŽÁR A IZOLACE fasáda je rizikovým místem pro šíření požáru. minerální izolace jej dokáže zastavit. Kromě fasády patří mezi rizikové konstrukce také střešní pláště a vnitřní příčky. Minerální izolace má třídu reakce na oheň A1, což znamená, že se jedná o nejlepší a nejbezpečnější typ izolace, která nehoří. Tuto vlastnost má díky svému anorganickému původu. Třídu reakce na oheň snadno vyhledáte v technickém listě konkrétní izolace. Požární odolnost budovy Minerální izolace se ale ve stavbě nevyskytuje sama o sobě. Vždy je součástí sytému (fasády, dělící konstrukce nebo Minerální izolace je nehořlavá střešního pláště), u kterého se hodnotí požární odolnost. Ta značí, jak dobře je konstrukční prvek budovy po stanovenou dobu schopen zadržovat požár a bránit mu v šíření z jedné místnosti do druhé. Podle tohoto hlediska se konstrukční prvky třídí do tří skupin: DP1, DP2 a DP3. Z požárního hlediska jsou nejlepší konstrukce typu DP1, mezi něž patří například konstrukce ze železobetonu či zděné konstrukce zateplené nehořlavou minerální vatou. prostě nehoří Požární norma dále udává, že přibližně od osmého podlaží (záleží na konkrétní dispozici objektu) je dodatečné zateplení povinně prováděno z minerální izolace. V nižších patrech se používají protipožární pásy z minerální vaty nad každé okno, aby v případě požáru zastavily plameny a požár se nerozšířil do vyšších pater. U nových staveb se minerální izolace striktně vyžaduje od 12 m požární výšky (většinou od 4. patra). Nehoří, proto nedusí Velmi nebezpečnou stránkou požáru není pouze šíření samotného ohně, ale také toxický kouř a plyny, které při požáru vznikají a díky kterým dochází velmi často ke zranění nebo úmrtí osob. To však neplatí u minerální izolace, která splňuje v tomto ohledu nejpřísnější požadavky.

11 Není kouře bez ohně, mnohdy je však právě kouř tím nejhorším nepřítelem.

12 VÝROBA MINERÁLNÍ VLNY čedič, diabas a vysokopecní struska Suroviny pro výrobu minerální vlny jsou přírodní. Všechny tavení přidání pojiv rozvlákňování usazení na pás Vstupní suroviny (čedič, struska a diabas nebo sklo) se taví 1 za vysoké teploty v peci, ze které vytéká láva 2 na rozvlákňovací stroje. Poté se do tekuté hmoty přidávají pojiva 3 a impregnační oleje, které zajistí vyšší stabilitu a odolnost vláken proti vodě. V procesu rozvlákňování vzniká jemné vlákno z roztaveného materiálu, které je v tenkých vrstvách usazováno 4 na pás sběrné komory. Vlna se dále pomocí kyvného systému vrství, přičemž množství uložené vlny koresponduje s finálními vlastnostmi materiálu. V krepovacím zařízení dochází ke stlačení materiálu na požadovanou tloušťku a k případnému dorovnání objemové hmotnosti. V tvrdící komoře následně dochází k vytvrzení 5 pojiva, čímž je zajištěna rozměrová stálost minerální vlny. Vytvrzená vlna se nakonec upravuje na požadované rozměry a vzniklé desky nebo role se balí. Pokud jsou izolace používány pro speciální aplikace, jako jsou například technické izolace, přichází tzv. sekundární výroba, což znamená, že na minerální izolaci se aplikuje další vrstva materiálu (papír, alu fólie nebo asfalt). 5 tvrzení podélné řezání příčné řezání odřezky jsou recyklovány

13 recyklované sklo a písek tavení přidání pojiv rozvlákňování 4 usazení na pás 5 tvrzení podélné řezání příčné řezání odřezky jsou recyklovány

14 MINERÁLNÍ VLNA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Jen některé izolace jsou šetrné k životnímu prostředí. minerální vlna mezi ně patří. Jedním z nejlépe zdokumentovaných a odzkoušených izolačních výrobků je minerální vlna, která je na trhu více než 70 let. Je prokázáno, že nepředstavuje žádné riziko pro lidské zdraví a navíc obsahuje vysoké procento recyklovatelných surovin. Poměr recyklovaných materiálů může být někdy zavádějící, proto je vhodnější výrobky posuzovat pomocí analýzy Životnost minerálních izolací je více než 50 let životního cyklu (LCA life cycle assessment), jejímž cílem je identifikovat a kvantifikovat environmentální zátěže ve všech jeho fázích. Pojďme si nyní jednotlivé fáze stručně popsat. těžba surovin První fází životního cyklu je těžba surovin. Skelné vlákno se vyrábí z recyklovaného skla nebo písku. Běžně probíhající geologické procesy (zvětrávání, eroze, transport a sedimentace) vytvářejí každý rok nová úložiště písku v rozsahu stovek miliónů tun, které lidstvo není schopné spotřebovat. Pro výrobu kamenné vlny se využívá čedič, diabas a vysokopecní struska a ani tyto horniny nepatří mezi vzácné zdroje. Nachází se ve velkém množství ve většině regionů světa. výroba Výroba izolace z minerálních vláken je poměrně energeticky náročná. Kámen nebo sklo se taví při vysokých teplotách v peci, ze které vytéká láva. Při této fázi se z hlediska LCA hodnotí nejen energie, které do procesu výroby vstupuje, ale důležité jsou i výstupní elementy, mezi které patří odpadní vzduch a voda. Díky stále se zdokonalujícím technologiím je i množství těchto látek značně omezené. přeprava Portfolio hotových výrobků je velmi široké, všechny je ale potřeba v další fázi cyklu zabalit a přepravit. Minerální izolace lze díky jejich pružnosti přepravovat v komprimovaných balících, čímž se výrazně snižují náklady a množství energie, která se musí na přepravu vynaložit. instalace a užívání LCA se ve svojí další fázi zabývá užíváním a údržbou výrobku. Izolace z minerální vlny se snadno aplikují, mají vysokou tepelně izolační schopnost, dlouhou životnost a nevyžadují žádnou údržbu. Obecně se fáze užívání minerální izolace počítá na 50 let. recyklace Poslední část LCA se zaměřuje na recyklaci a nakládání s odpady. Odpadní minerální vlna z výroby a použité výrobky lze bez problémů ukládat na běžných skládkách určených pro minerální odpad s nízkým obsahem organických látek. Objem odpadní minerální vlny se značně snížil díky návratu zpět do procesu výroby. Teoreticky je dokonce možná její 100% recyklace. LCA výrobků z minerálních izolací prokázala, že tyto výrobky ušetří několiksetkrát více energie než je zapotřebí ve všech fázích životního cyklu dohromady. Čím více budov se nám tedy podaří zateplit, tím menší uhlíkovou stopu za sebou zanecháme.

15 Mlha v krajině je poetická, smog a kouř už méně. Díky zateplení nejen že ušetříte, ale i pomůžete svému okolí. minerální vlna ušetří během své životnosti několikasetkrát více energie, než je potřeba k její výrobě, přepravě a instalaci.

16 EVROPSKÝ TREND: NÍZKOENERGETICKÉ DOMY směrnice Eu stanovuje posun směrem k budovám s téměř nulovou spotřebou energie. Podle Směrnice EPBD Recast by evropské státy od roku 2020 měly již stavět pouze takové budovy, které spotřebují množství energie blízké nule a jejich spotřeba je z velké části pokryta z obnovitelných zdrojů. Pro veřejné budovy tento požadavek platí dokonce již od roku pasivní domy Ačkoli přesná definice a vyčíslení toho, co znamená velmi nízké množství energie závisí na jednotlivých členských státech, je jasné, že půjde o posun k mnohem vyšším energetickým standardům, než je dosud běžné. V kontextu kontinentální Evropy se zatím nejčastěji objevuje názor, že by mělo jít v podstatě o pasivní domy s přidanými obnovitelnými zdroji energie. Panelákové dědictví Česká republika musí ve vlastním zájmu přistoupit k tomuto trendu. Spotřeba energie v našich budovách je velmi vysoká a přitom pomocí dnešních technologií ji můžeme dramaticky snížit o desítky procent. Panelákové dědictví komunismu je v tom paradoxně výhodou, protože panelové domy jsou díky své kompaktnosti přímo předurčeny pro rekonstrukce do nízkoenergetického standardu. šance pro čr Snaha o výrazné snížení spotřeby energie přitom není jen prázdným gestem, jež obtěžuje stavebníky. Tato snaha sice může znamenat jisté zvýšení pořizovacích či rekonstrukčních nákladů, ale zároveň také přináší značné snížení plateb za energie. Jde tedy o Směrnici, která vzácně přináší všem zúčastněným pouze prospěch. potřeba tepla na vytápění [kwh/(m2 a)] většinou nad AVMI podporuje politiku posunu k téměř nulovým budovám stejně jako aktivní přístup k rekonstrukci stávajících budov do co nejlepšího energetického standardu v souladu se známým heslem Nejlepší energie je ta, kterou ušetříme (a tedy nemusíme vyrobit). méně než 50 méně než 15 domy běžné v letech současná novostavba nízkoenergetický dům pasivní dům méně než 5 nulový dům, dům s přebytkem tepla

17 90 % nízkoenergetické domy v evropě Velká Británie bude od roku 2016 vyžadovat svou verzi nulových budov zero carbon house, tedy domů s nulovými emisemi CO 2. Rakousko je zemí, kde již nyní přibližně 20 procent novostaveb splňuje podmínky pro pasivní dům. přibližně tolik nákladů na vytápění můžete uspořit v pasivním domě 200 wattů stačí pro vytápění místnosti o velikosti 20 metrů čtverečních v pasivním domě. Přitom jen výkon stolního počítače je 250 wattů Francie nastavila požadavky na spotřebu primární energie v nových budovách od roku 2012 také zhruba na úrovni pasivního domu. německo zase nezapomíná na již stojící budovy a do své energetické koncepce prosadilo plán na zvýšení tempa jejich rekonstrukcí. Dobrý dům nejen pěkně vypadá, ale hlavně dobře a úsporně funguje.

18

19 Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) je profesní organizací sdružující nejvýznamnější výrobce minerálních izolací v České republice, jejíž členové reprezentují přes 90 % trhu s minerální izolací v ČR. členy avmi jsou: Vydavatel Asociace výrobců minerální izolace I Zelený pruh 1560/99, Praha 4 I 1. vydání, leden 2012

20 využití minerální izolace foukaná izolace do střech zateplení šikmých a plochých střech Kde jinde minerální izolace slouží? automobily domácí spotřebiče komínové systémy dveře protihlukové stěny solární kolektory zahradnictví technická izolace potrubí akustická a protipožární izolace podhledů a stropů vnější i vnitřní zateplení stěn akustická a protipožární izolace příček zateplení podlah akustická izolace

Šikmá střecha. Zateplení nad, mezi a pod krokvemi izolací z kamenné vlny. Izolace pro požární ochranu a bezpečnost PROVĚŘENO NA PROJEKTECH

Šikmá střecha. Zateplení nad, mezi a pod krokvemi izolací z kamenné vlny. Izolace pro požární ochranu a bezpečnost PROVĚŘENO NA PROJEKTECH Izolace pro požární ochranu a bezpečnost Šikmá střecha Zateplení nad, mezi a pod krokvemi izolací z kamenné vlny Jediný výrobce a prodejce izolace se specializací pouze na kamennou vlnu v České republice.

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

Dřevostavby komplexně Aktuální trendy v návrhu skladeb dřevostaveb

Dřevostavby komplexně Aktuální trendy v návrhu skladeb dřevostaveb Dřevostavby komplexně Aktuální trendy v návrhu skladeb dřevostaveb Ing. arch. Tereza Vojancová Technický poradce tech.poradce@uralita.com 602 439 813 www.ursa.cz OBSAH 1 ZÁSADY NÁVRHU principy pro skladbu

Více

AKADEMIE ZATEPLOVÁNÍ. Není izolace jako izolace, rozdělení minerálních izolací dle účelu použití. Marcela Jonášová Asociace výrobců minerální izolace

AKADEMIE ZATEPLOVÁNÍ. Není izolace jako izolace, rozdělení minerálních izolací dle účelu použití. Marcela Jonášová Asociace výrobců minerální izolace Není izolace jako izolace, rozdělení minerálních izolací dle účelu použití Marcela Jonášová Asociace výrobců minerální izolace Kritéria výběru izolace Fyzikální vlastnosti Součinitel tepelné vodivosti,

Více

Icynene chytrá tepelná izolace

Icynene chytrá tepelná izolace Icynene chytrá tepelná izolace Šetří Vaše peníze, chrání Vaše zdraví Icynene šetří Vaše peníze Využití pro průmyslové objekty zateplení průmyslových a administrativních objektů zateplení novostaveb i rekonstrukcí

Více

Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy

Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy Ing. arch. Tereza Vojancová Technický poradce tech.poradce@uralita.com 602 439 813 www.ursa.cz OBSAH 1 ÚVOD 2 ENERGETICKY

Více

Sonar db. Sonar db 35. Sonar db 40. Sonar db 42. Sonar db 44

Sonar db. Sonar db 35. Sonar db 40. Sonar db 42. Sonar db 44 18 Sonar db Sonar db 35 Sonar db 40 Sonar db 42 Sonar db 44 Podhledové kazety, které nabízejí vysokou hladinu neprůzvučnosti a zvukové pohltivosti. Jsou doporučeny všude tam, kde hraje důležitou roli důvěrnost

Více

Icynene. chytrá tepelná izolace. Šetří Vaše peníze, chrání Vaše zdraví

Icynene. chytrá tepelná izolace. Šetří Vaše peníze, chrání Vaše zdraví Icynene chytrá tepelná izolace Šetří Vaše peníze, chrání Vaše zdraví Icynene chytrá izolační pěna z Kanady, která chrání teplo Vašeho domova Co je to Icynene Icynene [:ajsinýn:] je stříkaná izolační pěna

Více

Tropic db. Tropic db 35. Tropic db 40. Tropic db 42. Tropic db 44

Tropic db. Tropic db 35. Tropic db 40. Tropic db 42. Tropic db 44 32 Tropic db Tropic db 35 Tropic db 40 Tropic db 42 Tropic db 44 Podhledové kazety s vysokým stupněm neprůzvučnosti a zvukové pohltivosti. Jsou doporučeny všude tam, kde hraje důležitou roli důvěrnost

Více

Tropic 35 db je zařazen do nejvyšší, nejbezpečnější třídy reakce na oheň - Eurotřídy A1.

Tropic 35 db je zařazen do nejvyšší, nejbezpečnější třídy reakce na oheň - Eurotřídy A1. Tropic db Produktová řada Tropic db představuje kompletní řešení pro zajištění akustického komfortu a požadované míry soukromí mezi jednotlivými místnostmi. Se zvýšenou úrovní neprůzvučnosti, pohybující

Více

Izolace fasád. Průvodce pro investora

Izolace fasád. Průvodce pro investora Izolace fasád Průvodce pro investora Zateplovat se vyplatí! Rozhodnutí o zateplení domu je jedním z nejdůležitějších kroků v procesu jeho výstavby, neboť se promítá do výhledu mnoha let jeho používání.

Více

Správné návrhy tepelné izolace plochých střech a chyby při realizaci Pavel Přech projektový specialista

Správné návrhy tepelné izolace plochých střech a chyby při realizaci Pavel Přech projektový specialista Správné návrhy tepelné izolace plochých střech a chyby při realizaci Pavel Přech projektový specialista Návrhy skladeb plochých střech Úvod Návrhy skladeb,řešení Nepochůzná střecha Občasně pochůzná střecha

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.24 Zateplování budov minerálními deskami

Více

PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY

PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

KAPITOLA 13: TEPELNÉ IZOLACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

KAPITOLA 13: TEPELNÉ IZOLACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice KAPITOLA 13: TEPELNÉ IZOLACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

10 důvodů proč zateplit

10 důvodů proč zateplit 10 důvodů proč zateplit dům Sdružení EPS ČR Ing. Pavel Zemene, Ph.D. předseda Sdružení 10 důvodů proč zateplit dům 1. Snížení nákladů na vytápění 2. Bezpečná a návratná investice 3. Snížení nákladů na

Více

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Téma vývoje energetiky budov je v současné době velmi aktuální a stává se společenskou záležitostí, neboť šetřit

Více

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015 OBVODOVÉ KONSTRUKCE OBVODOVÉ STĚNY jednovrstvé obvodové zdivo zdivo z vrstvených tvárnic vrstvené obvodové konstrukce - kontaktní plášť - skládaný plášť bez vzduchové mezery - skládaný plášť s provětrávanou

Více

THERMANO TEPELNĚIZOLAČNÍ PANELY PIR

THERMANO TEPELNĚIZOLAČNÍ PANELY PIR THERMANO TEPELNĚIZOLAČNÍ PANELY PIR VÍC NEŽ ALTERNARIVA PRO MINERÁLNÍ VLNU A POLYSTYREN Thermano je revolucí na trhu s tepelnou izolací. Jeden panel izoluje téměř dvakrát lépe než stejně tlustý polystyren

Více

Nová generace minerální vlny

Nová generace minerální vlny Nová generace minerální vlny Uživatelsky příjemná, bílá, tepelná, akustická a protipožární minerální izolace PureOne nová generace minerální vlny URSA, Váš partner přispívající k ochraně životního prostředí

Více

NG nová generace stavebního systému

NG nová generace stavebního systému NG nová generace stavebního systému pasivní domy A HELUZ nízkoenergetické domy B energeticky úsporné domy C D E F G cihelné pasivní domy heluz Víte, že společnost HELUZ nabízí Řešení pro stavbu pasivních

Více

Sonar db 35 je zařazen do nejvyšší, nejbezpečnější, třídy reakce na oheň - Eurotřídy A1.

Sonar db 35 je zařazen do nejvyšší, nejbezpečnější, třídy reakce na oheň - Eurotřídy A1. Sonar db Produktová řada Sonar db představuje kompletní řešení pro zajištění akustického komfortu a požadované míry soukromí mezi jednotlivými místnostmi. Se zvýšenou úrovní neprůzvučnosti (od 35 db do

Více

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti Snížení energetické závislosti Naše domy mají tak malé ztráty tepla. Využívají energii ze slunce, teplo vydávané domácími spotřebiči a samotnými

Více

Minerální izolace a ECOSE Technology. Ing. Milan Pokrivčák, MBA Mobil: 602 627 219 milan.pokrivcak@knaufinsulation.com

Minerální izolace a ECOSE Technology. Ing. Milan Pokrivčák, MBA Mobil: 602 627 219 milan.pokrivcak@knaufinsulation.com Minerální izolace a ECOSE Technology Ing. Milan Pokrivčák, MBA Mobil: 602 627 219 milan.pokrivcak@knaufinsulation.com Druhy materiálů používaných pro tepelnou izolaci stavebních konstrukcí Anorganické

Více

Izolace šikmých střech a příček. Průvodce pro investora

Izolace šikmých střech a příček. Průvodce pro investora Izolace šikmých střech a příček Průvodce pro investora Zateplovat se vyplatí! Rozhodnutí o zateplení domu je jedním z nejdůležitějších kroků v procesu jeho výstavby, neboť se promítá do výhledu mnoha let

Více

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Aby bylo možno provést porovnání energetické náročnosti pasivního domu (PD), nízkoenergetického domu

Více

CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ

CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ Proč budujeme pasivní dům? 1. Hlavním důvodem je ověření možností dosažení úrovně tzv. téměř nulových budov podle evropské směrnice EPBD II. Co je téměř nulový

Více

Technologie staveb Tomáš Coufal, 3.S

Technologie staveb Tomáš Coufal, 3.S Technologie staveb Tomáš Coufal, 3.S Co je to Pasivní dům? Aby bylo možno navrhnout nebo certifikovat dům jako pasivní, je třeba splnit následující podmínky: měrná roční potřeba tepla na vytápění je maximálně

Více

Základní sádrokartonová

Základní sádrokartonová TIP NA ORIGINÁLNÍ PODLAHU V koupelně, na chodbě, v blízkosti kuchyňské linky, ale i na schodech, v garáži, domácím fitku je na místě použít podlahy z epoxidových (jsou tvrdší) a polyuretanových (jsou pružné

Více

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu

Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Porovnání energetické náročnosti pasivního domu, nízkoenergetického domu a energeticky úsporného domu Aby bylo možno provést porovnání energetické náročnosti pasivního domu (PD), nízkoenergetického domu

Více

TI 135 U (Unifit 035) Šikmé střechy. červenec 2009. Základní charakteristiky Součinitel tepelné vodivosti λ = 0,035 W/mK. Třída reakce na oheň A1

TI 135 U (Unifit 035) Šikmé střechy. červenec 2009. Základní charakteristiky Součinitel tepelné vodivosti λ = 0,035 W/mK. Třída reakce na oheň A1 červenec 2009 TI 135 U (Unifit 035) Šikmé střechy Popis Minerálně vláknitý izolační materiál na bázi skla s ECOSE Technology, ve formě rolí. Doporučená aplikace šikmé střechy. Technické parametry Tloušťka

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.24 Zateplování budov minerálními deskami

Více

Novostavba BD v Rajhradě

Novostavba BD v Rajhradě PASIVNÍ BYTOVÝ DŮM V RAJHRADĚ SOUČÁST BYTOVÉHO KOMPLEXU KLÁŠTERNÍ DVŮR Bytový dům tvořený dvěma bloky B1 a B2 s 52 resp. 51 byty. Investor: Fine Line, s. r. o. Autor projektu: Architektonická a stavební

Více

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co patří mezi stavební materiály? pojiva, malty betonové a železobetonové výrobky cihlářské

Více

Stavební fyzika. Železobeton/železobeton. Stavební fyzika. stavební fyzika. TI Schöck Isokorb /CZ/2015.1/duben

Stavební fyzika. Železobeton/železobeton. Stavební fyzika. stavební fyzika. TI Schöck Isokorb /CZ/2015.1/duben Stavební fyzika Základní údaje k prvkům Schöck Isokorb Železobeton/železobeton Stavební fyzika 149 Stavební fyzika Tepelné mosty Teplota rosného bodu Teplota rosného bodu θ τ představuje takovou teplotu,

Více

NOBADRAP. Základní charakteristika. Výhody. Součinitel tepelné vodivosti λ D = 0,042 W/mK. Třída reakce na oheň A1

NOBADRAP. Základní charakteristika. Výhody. Součinitel tepelné vodivosti λ D = 0,042 W/mK. Třída reakce na oheň A1 duben 2011 NOBADRAP Popis Minerální foukaná izolace na bázi kamenného vlákna s frakcí max. 2 2 cm. Vlákno je při výrobě hydrofobizováno, čímž se zabezpečí odolnost izolantu vůči vlhkosti. Aplikace Dutinové,

Více

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Téma vývoje energetiky budov je v současné době velmi aktuální a stává se společenskou záležitostí, neboť šetřit

Více

TI 135 U (Unifit 035) ŠIKMÉ STŘECHY. Základní charakteristika. Výhody. Součinitel tepelné vodivosti λ D = 0,035 W/mK. Třída reakce na oheň A1

TI 135 U (Unifit 035) ŠIKMÉ STŘECHY. Základní charakteristika. Výhody. Součinitel tepelné vodivosti λ D = 0,035 W/mK. Třída reakce na oheň A1 březen 2010 TI 135 U (Unifit 035) ŠIKMÉ STŘECHY Popis Minerálně vláknitý izolační materiál na bázi skla s ECOSE Technology, ve formě rolí. Doporučená aplikace Šikmé střechy Technické parametry Tloušťka

Více

Přehled základních produktů a ceny Platný od 1. 10. 2010. Ušetřete za energii, prostor a čas... TECHNICKÉ PORADENSTVÍ 800 288 888 - VOLEJTE ZDARMA

Přehled základních produktů a ceny Platný od 1. 10. 2010. Ušetřete za energii, prostor a čas... TECHNICKÉ PORADENSTVÍ 800 288 888 - VOLEJTE ZDARMA Přehled základních produktů a ceny Platný od 1. 10. 2010 Ušetřete za energii, prostor a čas... TECHNICKÉ PORADENSTVÍ 800 288 888 - VOLEJTE ZDARMA ENERGETICKÝ ŠTÍTEK OBÁLKY BUDOVY Typ budovy, místní označení

Více

Vnitřní stěny Lehké montované stěny a předstěny

Vnitřní stěny Lehké montované stěny a předstěny Vnitřní stěny Lehké montované stěny a předstěny Vnitřní stěny CZ srpen 2010 Zvukově-izolační vlastnosti Mluvíme-li o zvuko-izolačních vlastnostech hovoříme vlastně o ochraně proti hluku. U vnitřních stěn

Více

SCHEMA OBJEKTU POPIS OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům

SCHEMA OBJEKTU POPIS OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům Klasický rodinný dům pro tři až čtyři obyvatele se sedlovou střechou a obytným podkrovím. Obvodové stěny vystavěny ze škvárobetonových tvárnic tl. 300 mm, šikmá střecha zateplena mezi krokvemi. V rámci

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT MATERIÁLY Obor: Zedník Ročník: Druhý Zpracoval: Ing. Ďuriš Tomáš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO

Více

Skladba konstrukce (od interiéru k exteriéru) Vlastnosti konstrukce

Skladba konstrukce (od interiéru k exteriéru) Vlastnosti konstrukce Obvodová stěna s předstěnou U=0,18 W/m 2.K Tl. [mm] Materiál l [W.m 1.K 1 ] m Třída reakce na 40 Tepelná izolace z ovčí vlny/ latě 40x50 0,041 0,50 B2 18 OSB 3 Eurostrand 4PD 0,130 200,00 B2 160 Dřevovláknitá

Více

Projektová dokumentace adaptace domu

Projektová dokumentace adaptace domu Projektová dokumentace adaptace domu Fotografie: Obec Pitín Starší domy obvykle nemají řešenu žádnou tepelnou izolaci nebo je nedostatečná. Při celkové rekonstrukci domu je jednou z důležitých věcí snížení

Více

Obr. 3: Pohled na rodinný dům

Obr. 3: Pohled na rodinný dům Samostatně stojící dvoupodlažní rodinný dům s obytným podkrovím. Obvodové stěny jsou vystavěny z keramických tvarovek CDm tl. 375 mm, střecha je sedlová s obytným podkrovím. Střecha je sedlová a zateplena

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 13. ZATEPLENÍ OBVODOVÝCH STĚN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb.

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. 2015 Rozdílová zkouška k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. OBSAH Úvod...

Více

Dřevostavby komplexně. Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák

Dřevostavby komplexně. Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák Dřevostavby komplexně Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák Obsah Navrhování konstrukcí na účinky požáru Všeobecné požadavky Navrhování konstrukcí z hlediska akustiky Základní pojmy a požadavky Ukázky z praxe

Více

Podklad musí být hladký, čistý a bez nerovností. Izolaci nelze aplikovat, pokud jsou na ploše výstupky, otřepy, hřebíky, šrouby, kamínky atd.

Podklad musí být hladký, čistý a bez nerovností. Izolaci nelze aplikovat, pokud jsou na ploše výstupky, otřepy, hřebíky, šrouby, kamínky atd. λ Izolace vakuová má využití v místech, kde není dostatek prostoru pro vložení klasické tepelné izolace. Je vhodná i do skladeb podlah s podlahovým vytápěním. Používá se ve stavebnictví (v nezatížených

Více

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou Michal Kovařík, 3.S termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou současně základem pro téměř nulové

Více

Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA

Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA o Anotace a cíl předmětu: návrh stavebních konstrukcí - kromě statické funkce důležité zohlednit nároky na vnitřní pohodu uživatelů

Více

SCHEMA OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům

SCHEMA OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům Samostatně stojící dvoupodlažní rodinný dům s obytným podkrovím. Obvodové stěny jsou vystavěny z pórobetonových tvárnic tl. 250mm. Střecha je sedlová se m nad krokvemi. Je provedeno fasády kontaktním zateplovacím

Více

Konstrukce K O N S T R U K C E V R S T E V 4/2012

Konstrukce K O N S T R U K C E V R S T E V 4/2012 K O N S T R U K C E V R S T E V 4/2012 Obsah 1 OBVODOVÁ STĚNA 1.1 Izolace minerální vlnou 1.2 Izolace měkkým dřevěným vláknem 1.3 Izolace celulózou 1.4 Izolace EPS 2 VNITŘNÍ STĚNA 2.1 CLT v pohledové jakosti

Více

HELUZ FAMILY. Cihla bez kompromisů

HELUZ FAMILY. Cihla bez kompromisů Cihla bez kompromisů 2in1 Stačí jedna vrstva a máte pasivní dům. Cihla FAMILY 2in1 má nejlepší tepelně izolační vlastnosti na trhu. NORMÁLNÍ JE NEZATEPLOVAT 2 PROČ JEDNOVRSTVÉ ZDIVO BEZ ZATEPLENÍ? Doporučujeme

Více

Konstrukční detaily pro cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou

Konstrukční detaily pro cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou Řešení pro cihelné zdivo pro cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou 3. vydání Příručka projektanta pro navrhování nízkoenergetických a pasivních domů Řešení pro cihelné zdivo Porotherm T Profi

Více

BRUCHAPaneel. Protipožární stěnový WP-F

BRUCHAPaneel. Protipožární stěnový WP-F 31 61 Akustický WP-A 1 PROFIL 6 50 PROFIL 5 BRUCHAPaneel PROFIL 4 PROFIL 3 PROFIL Protipožární stěnový WP-F VIDITELNÉ UPEVNĚNÍ dobré IZOLAČNÍ PROTIHLUKOVÉ VLASTNOSTI bohatá rozmanitost profilů hospodárnější

Více

Základní vlastnosti stavebních materiálů

Základní vlastnosti stavebních materiálů Základní vlastnosti stavebních materiálů Měrná hmotnost (hustota) hmotnost objemové jednotky látky bez dutin a pórů m V h g / cm 3 kg/m 3 V h objem tuhé fáze Objemová hmotnost hmotnost objemové jednotky

Více

HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená

HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená broušená Použití Cihelné bloky broušená jsou určeny pro konstrukci vnitřních nenosných stěn výšky maximálně 3,5 m s vysokou přidanou hodnotou vyznačující se vysokou mírou zvukové izolace. Cihelné bloky

Více

Přehled základních produktů a ceny Platný od června 2011. Ušetřete za energii, prostor a čas... Technické poradenství 800 288 888 - volejte zdarma

Přehled základních produktů a ceny Platný od června 2011. Ušetřete za energii, prostor a čas... Technické poradenství 800 288 888 - volejte zdarma Přehled základních produktů a ceny Platný od června 2011 Ušetřete za energii, prostor a čas... Technické poradenství 800 288 888 - volejte zdarma ENERGETICKÝ ŠTÍTEK OBÁLKY BUDOVY Typ budovy, místní označení

Více

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE TEPELNĚ IZOLAČNÍ VLASTNOSTI STĚN

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE TEPELNĚ IZOLAČNÍ VLASTNOSTI STĚN 2.2.2.1 TEPELNĚ IZOLAČNÍ VLASTNOSTI STĚN Základní vlastností stavební konstrukce z hlediska šíření tepla je její tepelný odpor R, na základě něhož se výpočtem stanoví součinitel prostupu tepla U. Čím nižší

Více

Základní vlastnosti stavebních materiálů

Základní vlastnosti stavebních materiálů Základní vlastnosti stavebních materiálů Základní vlastnosti stavebních materiálů chemické závisejí na chemickém složení materiálu zjišťuje se působení na jiné hmoty zkoumá se vliv na životní prostředí

Více

Přehled základních produktů a ceny Platný od května 2012. Ušetřete za energii, prostor a čas... TECHNICKÉ PORADENSTVÍ 800 288 888 - VOLEJTE ZDARMA

Přehled základních produktů a ceny Platný od května 2012. Ušetřete za energii, prostor a čas... TECHNICKÉ PORADENSTVÍ 800 288 888 - VOLEJTE ZDARMA Přehled základních produktů a ceny Platný od května 2012 Ušetřete za energii, prostor a čas... TECHNICKÉ PORADENSTVÍ 800 288 888 - VOLEJTE ZDARMA ENERGETICKÝ ŠTÍTEK OBÁLKY BUDOVY Typ budovy, místní označení

Více

Zateplené šikmé střechy - funkční vrstvy a výsledné vlastnos= jan.kurc@knaufinsula=on.com

Zateplené šikmé střechy - funkční vrstvy a výsledné vlastnos= jan.kurc@knaufinsula=on.com Zateplené šikmé střechy - funkční vrstvy a výsledné vlastnos= jan.kurc@knaufinsula=on.com Funkční vrstvy Nadpis druhé úrovně Ochrana před vnějšími vlivy Střešní kry=na Řádně odvodněná pojistná hydroizolace

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.24 Zateplování budov minerálními deskami

Více

Prezentace společnosti URSA

Prezentace společnosti URSA Prezentace společnosti URSA 2013 Poslání společnosti URSA Ursa se snaží být preferovaným partnerem v oblasti snižování energií a akustice a nejefektivnějším zásobovacím řetězcem u produktů Skelné vaty

Více

Obr. 3: Pohled na rodinný dům

Obr. 3: Pohled na rodinný dům Samostatně stojící dvoupodlažní rodinný dům. Obvodové stěny jsou vystavěny z keramických zdících prvků tl. 365 mm, stropy provedeny z keramických tvarovek typu Hurdis. Střecha je pultová bez. Je provedeno

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř stavební tepelné techniky K Cihelně 304, Zlín - Louky Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná

Více

DECIBEL (TI 140 Decibel) květen Charakteristické vlastnosti

DECIBEL (TI 140 Decibel) květen Charakteristické vlastnosti květen 2015 DECIBEL (TI 140 Decibel) Charakteristické vlastnosti Popis Decibel je stavební tepelná a akustická izolace z pružné minerální vlny. Technologie pojení ECOSE využívá pojivo na rostlinné bázi

Více

TEPELNÁ IZOLACE POŽÁRNÍ OCHRANA AKUSTIKA

TEPELNÁ IZOLACE POŽÁRNÍ OCHRANA AKUSTIKA TEPELNÁ IZOLACE POŽÁRNÍ OCHRANA AKUSTIKA Kvalita a servis pro nejvyšší nároky FILOZOFIE FlocoMobil Vám nabízí izolační materiály pro nejrůznější oblasti použití a jsme si jisti, že Vaše vysoké nároky,

Více

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH kamenné překlady - kamenné (monolitické) nosníky - zděné klenuté překlady

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.23 Zateplování budov pěnovým polystyrenem

Více

TECHNICKÝ LIST. AKU KOMPAKT 21 broušená. R w. =57 db

TECHNICKÝ LIST. AKU KOMPAKT 21 broušená. R w. =57 db TECHNICKÝ LIST AKU KOMPAKT 21 broušená R w =57 db broušená Použití Cihelné bloky broušená jsou určeny pro konstrukci vnitřních nenosných stěn výšky maximálně 3,5 m s vysokou přidanou hodnotou vyznačující

Více

SBORNÍK. Těžká cesta investora. Firemní vize : Tvoříme pěkné věci bydlení jinak

SBORNÍK. Těžká cesta investora. Firemní vize : Tvoříme pěkné věci bydlení jinak SBORNÍK Těžká cesta investora Firemní vize : Tvoříme pěkné věci bydlení jinak Strategie: Ukázat lidem, jak mohou bydlet Nájemní bydlení: i v nájemním bydlení se dá pěkně bydlet (dnes paneláky, vybavení

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: Ročník: Předmět: Téma: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2

Více

Zabraňte problémům s vlhkostí a plísněmi navždy

Zabraňte problémům s vlhkostí a plísněmi navždy Zabraňte problémům s vlhkostí a plísněmi navždy Proč SkamoWall? Systém SkamoWall je odpovědí na opakující se výzvu pro ty, kteří mají problémy s chladnými a vlhkými vnitřními zdmi, které hromadí vlhkost

Více

Podlahy. podlahy. Akustické a tepelné izolace podlah kamennou vlnou

Podlahy. podlahy. Akustické a tepelné izolace podlah kamennou vlnou podlahy Podlahy Akustické a tepelné izolace podlah kamennou vlnou Jediný výrobce a prodejce izolace se specializací pouze na kamennou vlnu v České republice. PROVĚŘENO NA PROJEKTECH Izolace ROCKWOOL z

Více

NOBASIL MPN MPN. www.knaufinsulation.cz. Deska z minerální vlny

NOBASIL MPN MPN. www.knaufinsulation.cz. Deska z minerální vlny Deska z minerální vlny NOBASIL MPN MW-EN 13162-T5-DS(TH)-WS-WL(P)-AF5 EC certifikáty shody Reg.-Nr.: K1-0751-CPD-146.0-01-01/07 MPN Popis Deska NOBASIL MPN se vyrábí z čedičových vláken, které jsou spojné

Více

Environmentální a energetické hodnocení dřevostaveb

Environmentální a energetické hodnocení dřevostaveb Environmentální a energetické hodnocení dřevostaveb v pasivním standardu ing. Petr Morávek, CSc., ATREA s.r.o. V Aleji 20, 466 01 Jablonec nad Nisou tel.: +420 483 368 111, fax: 483 368 112, e-mail: atrea@atrea.cz

Více

TWINNER - zateplení, které předběhlo svoji dobu. Pavel Rydlo*

TWINNER - zateplení, které předběhlo svoji dobu. Pavel Rydlo* TWINNER - zateplení, které předběhlo svoji dobu. Pavel Rydlo* 1. Úvod Vývoj tepelných izolací pro zateplovací systémy neustále pokračuje. Jen málokdy se však stane, že nové materiály posunou hranice v

Více

Minerální izolační deska Pura. Přirozená dokonalost vnitřní zateplení přírodním materiálem

Minerální izolační deska Pura. Přirozená dokonalost vnitřní zateplení přírodním materiálem Minerální izolační deska Pura Přirozená dokonalost vnitřní zateplení přírodním materiálem Vnitřní zateplení Šetří kapsu a životní prostředí Aby šlo vytápění a úspora ruku v ruce Energie citelně zdražuje,

Více

P01 ZKRÁCENÝ DOKUMENT NÁRODNÍ KVALITY ADMD ZJEDNODUŠENÁ VERZE DNK PRO SOUTĚŢ DŘEVĚNÝ DŮM 2009

P01 ZKRÁCENÝ DOKUMENT NÁRODNÍ KVALITY ADMD ZJEDNODUŠENÁ VERZE DNK PRO SOUTĚŢ DŘEVĚNÝ DŮM 2009 P01 ZKRÁCENÝ DOKUMENT NÁRODNÍ KVALITY ADMD ZJEDNODUŠENÁ VERZE DNK PRO SOUTĚŢ DŘEVĚNÝ DŮM 2009 Asociace dodavatelů montovaných domů CENTRUM VZOROVÝCH DOMŮ EDEN 3000 BRNO - VÝSTAVIŠTĚ 603 00 BRNO 1 Výzkumný

Více

Komplexní zateplení panelových domů v detailu - 2D výpočty tepelných mostů

Komplexní zateplení panelových domů v detailu - 2D výpočty tepelných mostů Komplexní zateplení panelových domů v detailu - 2D výpočty tepelných mostů Datum: 29.11.2010 Autor: Ing. Jiří Čech, AB Design Studio Zdroj: Konference Pasivní domy 2010 Recenzent: akad. arch. Aleš Brotánek,

Více

Přehled základních produktů a ceny Platný od Ušetřete za energii, prostor a čas... Technické poradenství volejte zdarma

Přehled základních produktů a ceny Platný od Ušetřete za energii, prostor a čas... Technické poradenství volejte zdarma Přehled základních produktů a ceny Platný od 1.11.2009 Ušetřete za energii, prostor a čas... Technické poradenství 800 288 888 - volejte zdarma Izolace ze skelné vlny Ušetřete za energii, prostor a čas...

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř stavební tepelné techniky K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky 2. Laboratoř akustiky K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky 3. Laboratoř otvorových výplní K Cihelně

Více

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 1 Funkce a požadavky Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb)

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV Ing. Jiří Labudek, Ph.D. 1. ENERGIE, BUDOVY A EVROPSKÁ UNIE Spotřeba energie trvale a exponenciálně roste a dle prognózy z roku 2007 lze očekávat v období 2005 až 2030 nárůst

Více

Co je foukaná izolace?

Co je foukaná izolace? Foukaná izolace 1 PROGRAM Úvod do foukaných izolací, jejich druhy a vlastnosb Základní zásady provádění MožnosB a úskalí zateplení střechy a stěny Stroje na foukání izolací druhy, vlastnosb, použik. 2

Více

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Ing. Martin Mohapl, Ph.D. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební Vysoké učení technické v Brně Zateplování

Více

základní informace pro kombinované studium obor TECHNOLOGIE A MANAGEMENT ZPRACOVÁNÍ DŘEVA

základní informace pro kombinované studium obor TECHNOLOGIE A MANAGEMENT ZPRACOVÁNÍ DŘEVA základní informace pro kombinované studium obor TECHNOLOGIE A MANAGEMENT ZPRACOVÁNÍ DŘEVA CÍL PŘEDMĚTU Studenti by měli zvládnout zpracování stavebně truhlářských výrobků (okna, dveře, podlahoviny, schodiště,

Více

Izolační systémy ROCKWOOL pro ploché střechy 2014. Pavel Matoušek, technický manažer

Izolační systémy ROCKWOOL pro ploché střechy 2014. Pavel Matoušek, technický manažer Izolační systémy ROCKWOOL pro ploché y 2014 Pavel Matoušek, technický manažer ROCKWOOL, 2013-2014 Systémová plochá a na trapézovém plechu SP a T, betonu B, dřevitých podkladech D ROCKWOOL, 2013 y Desky

Více

ENERGETICKÁ SANACE. Zateplení při zachování vzhledu

ENERGETICKÁ SANACE. Zateplení při zachování vzhledu ENERGETICKÁ SANACE Zateplení při zachování vzhledu AKTIVNÍ ÚČAST NA OCHRANĚ OVZDUŠÍ Čeká nás ještě spousta práce Ochrana ovzduší se týká všech! Energie a ochrana ovzduší patří k nejožehavějším tématům

Více

PASEA s.r.o. Rýdlova 339/8, 251 01 Říčany T: 602 441 337 E-mail: info@pasea.cz. www.pasea.cz

PASEA s.r.o. Rýdlova 339/8, 251 01 Říčany T: 602 441 337 E-mail: info@pasea.cz. www.pasea.cz představení firmy Naší hlavní činností je projektování a realizace energeticky úsporných dřevostaveb s vysokým podílem přírodních a recyklovaných materiálů, využívajících obnovitelné zdroje energie. Všechny

Více

Bytová výstavba cihelnou zděnou technologií vs. KS-QUADRO

Bytová výstavba cihelnou zděnou technologií vs. KS-QUADRO Bytová výstavba cihelnou zděnou technologií vs. KS-QUADRO Systém KS-QUADRO = každý 10. byt navíc zdarma! 3.5.2008 Bytový dům stavěný klasickou zděnou technologií Bytový dům stavěný z vápenopískových bloků

Více

VNĚJŠÍ KONTATKNÍ ZATEPLOVACÍ SYSTÉMY Z HLEDISKA POŽÁRNÍ BEZPEŘNOSTI STAVEB

VNĚJŠÍ KONTATKNÍ ZATEPLOVACÍ SYSTÉMY Z HLEDISKA POŽÁRNÍ BEZPEŘNOSTI STAVEB VNĚJŠÍ KONTATKNÍ ZATEPLOVACÍ SYSTÉMY Z HLEDISKA POŽÁRNÍ BEZPEŘNOSTI STAVEB ANALÝZA POŽÁRNÍCH RIZIK ZATEPLOVACÍCH SYSTÉMŮ Hrozící požární rizika mohou ohrozit nejen majetek, ale i lidské životy. Základní

Více

Princip. Nejteplejší cihla na světě jednoduchý princip. Vynikající kvalita izolace. Integrovaná izolace

Princip. Nejteplejší cihla na světě jednoduchý princip. Vynikající kvalita izolace. Integrovaná izolace Princip Nejteplejší cihla na světě jednoduchý princip Integrovaná izolace Nejlepší způsob, jak docílit vysokého standardu tepelně izolačních hodnot, je zabudovat kvalitní izolaci přímo do cihly. Perfektní

Více

TECHNICKÉ IZOLACE. Ceník Edice: leden 2018

TECHNICKÉ IZOLACE. Ceník Edice: leden 2018 TECHNICKÉ IZOLACE Ceník 01. 2018 Edice: leden 2018 Platnost od: 01. 01. 2018 OBSAH 1 SKUPINA VÝROBKŮ PRO HVAC/TZB APLIKACE PAROC Rohože PAROC Hvac Lamella Mat AluCoat... 4 PAROC Hvac Lamella Mat AluCoat

Více

Systémy zdění z vápenopískových prvků

Systémy zdění z vápenopískových prvků Systémy zdění z vápenopískových prvků Ing. Jiří Kux Obsah - složení, výroba - stavebně fyzikální vlastnosti - stropy - sortiment - provádění - reference Stránka 2 Co to je vápenopískový zdicí prvek? Masivní

Více

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Budovy a jejich prvky/součásti Budovy a zelené nakupování Úvod Vysoké investiční náklady Dlouhá životnost budov Kratší životnost TZB Komplexnost budovy sestávají

Více

HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená nové řešení akustických stěn. Ing. Pavel Heinrich

HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená nové řešení akustických stěn. Ing. Pavel Heinrich HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená nové řešení akustických stěn 1 Smíšené konstrukční systémy (domy > 4. NP) 2 Často nenosné stěny a řešení ukončení koruny stěny pod stropem 3 Zdění v zimním období 4 Technologie

Více

ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII STĚNOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ VYUŽÍVAJÍCÍ MĚDĚNÉ TRUBKY SÉRIE/ 2

ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII STĚNOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ VYUŽÍVAJÍCÍ MĚDĚNÉ TRUBKY SÉRIE/ 2 ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII STĚNOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ VYUŽÍVAJÍCÍ MĚDĚNÉ TRUBKY SÉRIE/ 2 Úvodní slovo série Jako trvalý a udržitelný kov s dlouhou životností a úplnou recyklací hraje měď klíčovou roli

Více