OCHUTNEJTE EVROPU! POZNEJTE CHUTĚ A VŮNĚ JEDNOTLIVÝCH STÁTŮ EU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OCHUTNEJTE EVROPU! POZNEJTE CHUTĚ A VŮNĚ JEDNOTLIVÝCH STÁTŮ EU"

Transkript

1 OCHUTNEJTE EVROPU! POZNEJTE CHUTĚ A VŮNĚ JEDNOTLIVÝCH STÁTŮ EU Gastronomická inspirace před cestou do zemí EU.

2 EUROPE DIRECT JIHLAVA Úkolem Europe Direct Jihlava (ED Jihlava) je šířit povědomí a informace o Evropské unii a aktivně podporovat diskuzi o jejích aktivitách na místní a regionální úrovni. ED Jihlava patří do celoevropské informační sítě EUROPE DIRECT (ED), která zastává funkci prostředníka mezi Evropskou unií a jejími občany v regionech. Informační síť ED se tak snaží přiblížit evropské instituce občanům. Střediska zároveň poskytují orgánům EU zpětnou vazbu od občanů, a tak se instituce sídlící v Bruselu dozvědí, jaká témata zajímají místní občany. Střediska ED jsou koordinována a spolufinancována Evropskou komisí a tzv. hostitelskou organizací, kterou se na základě výběrového řízení stala Regionální rozvojová agentura Vysočina. Služby střediska jsou pro veřejnost zdarma. Informace o Evropské unii. Informace o práci a studiu v zemích EU. Informace o možnostech financování ze zdrojů EU. Informace o volbách do Evropského parlamentu. Zajišťování kontaktních údajů na organizace, se kterými potřebujete jednat. Přístup k internetu za účelem vyhledávání informací o EU. Vybrané publikace o EU zdarma. Vydávání měsíčního elektronického zpravodaje. Možnost studia materiálů o EU z knihovny EUROPE DIRECT Jihlava. Pořádání různých akcí a seminářů. Co Vám ED Jihlava konkrétně nabízí? Více informací o činnosti a akcích ED Jihlava naleznete v měsíčním elektronickém Evropském zpravodaji informační sítě Europe Direct. Zasílání zpravodaje si můžete objednat na ové adrese europe.direct@rrav.cz. EUROPE DIRECT Jihlava Regionální rozvojová agentura Vysočina, Křížová 2, Jihlava tel.: , europe.direct@rrav.cz, centrální bezplatná linka:

3 1 Belgie hlavní město: Brusel členem EU od roku: 1952 rozloha: km² počet obyvatel: šunka, pralinky, sýry, hlemýždi, maso (hovězí, králík), mořské plody (mušle, ústřice, langusty, mořští šneci, mlži), ryby (úhoř, losos, platýz), zelenina - česnek, cibule, pivo Belgická kuchyně je známá pro svou různorodost a kvalitu. Mezi tradiční jídla patří pivní polévka s kuřecím vývarem a cibulí, slaný sýrový koláč s pórkem či cibulí nebo chutná dušená šunka. Nejznámějším hlavním chodem je pravděpodobně waterzooi, což je kuře dušené s bílým pórkem, bujónem, smetanou a vaječnými žloutky. Vlaamse karbonnades obsahuje libové hovězí opečené na pánvi, poté vařené v pivu a se spoustou cibule. Najdeme také několik tradičních zákusků. Nejlepším zákuskem belgického původu jsou oplatky neboli vafle. Rozhodně stojí za ochutnání jablečné palačinky a různé druhy koblih a lívanečků. Belgičané často jedí v restauracích a dávají přednost těm stylovým a útulným. Jednak si své restaurace mohou dovolit a pak belgická kuchyně je opravdu excelentní a znalci přirovnávaná ke kuchyni francouzské. Vlámové jsou gurmáni na slovo vzatí, jídlo si umějí náležitě vychutnat i k němu vytvořit správnou atmosféru. Čokoláda Belgie je rájem pro milovníky čokolády, vždyť pralinky a výrobky z čokolády Belgii proslavily po celém světě. Pralinky trumf belgického cukrářství. K dostání jsou pralinky všech možných tvarů i náplní (narazíme na marcipán, ořechy, nugát, fondán a mnoho dalších). Pivo Pití piva je v Belgii tradiční, podobně jako u nás. Vaří se zde na 600 druhů piv a roční spotřeba piva na jednoho konzumenta dosahuje 150 litrů.

4 2 Bulharsko hlavní město: Sofie členem EU od roku: 2007 rozloha: km² počet obyvatel: sýry (Balkánský, Feta, Kaškaval), klobásy, mleté maso (skopové, hovězí, jehněčí, telecí či vepřové, často ve směsi), jogurt, víno Bulharská kuchyně je velmi rozmanitá, chutná a zdravá. Typické jsou tři základní složky, které se používají již od starých dob brambory, čerstvý sýr a skopové maso. Pokud se v Bulharsku vydáte do restaurace, dostanete k jídlu pouze jeden příbor na všechno. Narozdíl od Čechů si Bulhaři libují v dlouhém vychutnávání jídla a stolování. Jídlo je pro ně obřad a také příležitost zastavit se v denním shonu a popovídat si. Pro Bulhary není problém obědvat i dvě hodiny. Tarator studená polévka vyrobená z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně česneku vás v horkých letních dnech příjemně osvěží. Musaka teplé jídlo připravené z brambor a zeleniny, případně z masa. Je podobná zapékaným bramborům, ale složením a kořením se odlišuje. Šopský salát kromě syrových paprik, rajčat a bílého sýra se do něj přidávají i pečené paprikové lusky a cibule. Celý salát se před podáváním zalije zálivkou z octa, oleje a soli. Keftě a kebabče bochánky, karbanátky nebo válečky pomletého masa osmažené nebo připravené na roštu. Podávají se se zeleninovými saláty nebo s hranolky, což je v Bulharsku velmi oblíbená příloha. Kaškaval ovčí, kraví nebo smíšený sýr. Podává se po jídle jako dezert nebo k vínu. Škembe čorba hustá dršťková polévka, která často vydá i za druhé jídlo a jí se s chlebem. Víno příhodné klima a vynikající půdy způsobily, že již od antických dob se zde víno pěstovalo a vyrábělo, o čemž svědčí i starobylé vinařské sklepy. Pivo na výběr je hned několik značek (Zagorka, Astika a nepříliš chutná Kamenitsa). Lepší piva se připravují v provinciálních městech (např. Pirinsko pivo z Blagoevgradu a Shumensko Pivo ze Shumenu).

5 3 Dánsko hlavní město: Kodaň členem EU od roku: 1973 rozloha: km² počet obyvatel: sýry, paštika, maso (hovězí, kuřecí, telecí), ryby (losos, ančovičky, platýz, treska, úhoř), pivo Přestože je přímořským státem, zastoupení ryb v jídelníčku není tolik dominantní jako u ostatních skandinávských zemí. Dánsko je charakteristické výrobou a konzumací sýrů i dalších mléčných výrobků. Častým jídlem je vařená treska s hořčičnou omáčkou. Známému úsloví pije jako Dán dělají obyvatelé země čest, protože alkohol se pije opravdu běžně. Víte například, že Dánové: Mezi jednotlivými chody pijí snaps (jakýkoliv druh čirého alkoholického destilátu)? Nakládají okurky podobně jako Češi, i když do sladšího nálevu než u nás? Jako přílohu ke kachním prsům podávají kyselé kompotované švestky? Kupují sýr pouze v celku a plátky odkrajují tzv. strunou na sýr? Dánská majonéza vůbec nechutná jako ta naše, ale je nasládlá? Smørrebrød sendvič z tmavého žitného chleba (rugbrød) s máslem, s plátekem teplého či studeného masa, ryby nebo sýra a oblohou. Frikadeller ploché smažené karbanátky z mletého masa. Rullepølse závitek z vepřového žaludku s bylinkami (dává se často na sendviče). Pølse červená klobása z vepřového masa, lehce kořeněná pepřem, muškátovým oříškem a dalším kořením. Remuláda pikantní omáčka, jejímž základem je majonéza smíchaná s nakládanou zeleninou, kari, paprikou, křenem, ančovičkami a kapary. Leverpostej vepřová játrová paštika s bylinkami. Æbleskiver jablečné plátky smažené kulaté těsto s plátkem jablka uvnitř, podobné koblihám. Jedná se o tradiční vánoční pokrm a často se k němu pije svařené víno gløg. Wienerbrød vídeňský chléb sladké pečivo, do kterého se dává hodně másla. Těsto se formuje do nejrůznějších tvarů a přidává se na něj trocha čokolády, cukru nebo polevy. Uvnitř může být džem, pudink nebo marcipán. Gløg kořeněné svařené víno s rozinkami a oříšky, které se předem namáčejí ve snapsu. Akvavit destilát z brambor nebo obilí a bylinkami, který je typický pro svou kmínovou chuť. Gammel Dansk hořký bylinný likér.

6 4 Estonsko hlavní město: Tallinn členem EU od roku: 2004 rozloha: km² počet obyvatel: vepřová huspenina, vepřový jazyk, rybí a vepřové maso, brambory, zelí a veškerá sezónní zelenina, mléčné výrobky, pivo Estonsko je nejsevernější pobaltskou zemí. Kromě okolních států (Německa, Finska, Ruska a částečně Lotyšska i Švédska) ovlivňuje estonskou kuchyni také malá hustota obyvatel, malá nadmořská výška (nejvyšší vrchol je 318 m n.m.) a přístup k moři. Zvyky a životní úroveň Estonců se v mnohém podobají České republice. V letních měsících převládají na estonských stolech jídla založená na zelenině a rybách, během zimy dominují pečeně s tradiční přílohou. Estonská kuchyně se dá charakterizovat jako poměrně nezdravá, tučná a založená na masu a oblíbených huspeninách. Veškeré masité pochoutky však vyvažují konzumací zdravých ryb. Estonci jsou, stejně jako my, odborníci v zavařování okurek. Nakládačky jsou ve velké oblibě. Marineeritud angerjas marinovaný úhoř servírovaný zastudena. Keel hernestega vepřový jazyk s křenem. Sült tradiční vepřová huspenina. Verivorst obdoba české krvavé jitrnice (typický estonský vánoční pokrm). Mulgikapsad vepřová pečeně s kyselím zelím a vařenými bramborami. Silgusoust šproty se slaninou a kysanou smetanou. Karask sladké pečivo z ječmenné mouky, které tvarem připomíná toustový chléb. Kama kefírový nápoj s mletými semínky žita a ovsa. Kali nealkoholický, sladký, jemně perlivý nápoj z kvasu. Vana Talin tradiční sladký likér, který se často pije v kombinaci s mlékem nebo v čaji. Pivo i v produkci a konzumaci piva jsou nám Estonci podobní. Vyrábí se zde desítky druhů.

7 5 Finsko hlavní město: Helsinky členem EU od roku: 1995 rozloha: km² počet obyvatel: maso (skopové, jehněčí, hovězí), ryby a mořské plody, brambory, zelenina, pivo, whiskey Zdravý životní styl není pro Finy prázdný pojem. Spotřeba rybího masa a cereálií je zde v přepočtu na obyvatele jedna z nejvyšších na světě. Finové jsou známí tím, že málo sladí a tučná jídla na jídelníčku téměř nenajdeme. Zeleniny je ve Finsku po celý rok dostatek, přestože by severská poloha země naznačovala opak. Velmi oblíbená je zejména kapusta a častým jídlem jsou zeleninové nákypy. Samostatnou kapitolou jsou ryby. Prim hraje losos, následuje pstruh a finská bílá ryba. Nechybějí úhoři, štiky, candáti a marény. Sledě nebo šproty Finové považují až za druhořadou rybí sortu. Pravou delikatesou jsou potom raci, kteří jsou podzimní sezónní záležitostí. Z masa ve finské kuchyni převládá kuřecí, v menší míře pak i hovězí a vepřové. Tradiční finskou specialitou je sobí, případně losí maso v nejrůznějších úpravách, obvykle pečené, často se ale také suší či udí. Koblihy se skořicí a kardamonem nebo jsou plněné moruškovou zavařeninou. Muurinpohjapannu pans na otevřeném ohni připravované palačinky s lesním ovocem, šlehačkou nebo zmrzlinou. Lenkkimakkara pečená stočená klobása, která se často připravuje v sauně. Mäti jikry bílých ryb. Kalakukko trvanlivý pokrm, který si Finové berou s sebou na delší túru. Je to zapečená ryba v chlebovém těstě. Většinou maréna, nebo okoun. Karjalanpiirakat plněné pirohy. Náplň většinou tvoří maso, brambory, nebo rýže. Poronkäristys na másle dušené sobí maso, často dochucené brusinkami. Graavi lohi losos s čerstvým koprem. Mléko národní nápoj, a to i v kysané podobě. Sekt ovocné šumivé víno se vyrábí z bílého rybízu a angreštu. Koskenkorva finská vodka z pšenice.

8 6 Francie hlavní město: Paříž členem EU od roku: 1952 rozloha: km² počet obyvatel: sýry (brie, camembert, Roqeufort, ementál), mořské plody, fondue, croissant, bagety, zelenina (artyčoky, chřest, špenát, baklažány a čekanka, karotka), víno Francouzská kuchyně je všeobecně považována za jednu z nejlepších na světě a pro nejednoho turistu je hlavním důvodem návštěvy této země. Ve francouzské kuchyni jsou hojně zastoupeny zejména mořské ryby a plody moře. Používaná masa jsou libová telecí, hovězí, skopové, jehněčí, drůbež i zvěřina. Vepřové maso není tolik využíváno. Francouzskou specialitou se dají nazvat jak hlemýždi, tak i třeba drozdi, sýkorky, křepelky či kvíčaly. Kuchyni ale vévodí králík, který je považován za národní pokrm. Opravdu velmi oblíbená je zelenina zejména dýně, artyčoky, čerstvý špenát nebo květák. Světoznámý je francouzský chřest či jemná karotka. Sýry ve Francii se vyrábí okolo 400 různých druhů sýru. Sýry jsou nepostradatelným dezertem po každém jídle, ale i důležitou surovinou při přípravě hlavních pokrmů nebo předkrmů (např. Camembert měkký sýr s bílou plísní na povrchu; kozí sýry chèvre; Roquefort sýr s modrou plísní a patří k nejstarším. Vyrábí se pouze z ovčího mléka.) Boeuf Bourguignon maso po burgundsku dušené hovězí maso na červeném víně s bylinkami, houbami, mrkví, cibulí a dalším. Bouillabaisse slavná hustá rybí polévka se šafránem, původem z Marseille. Foie Gras delikatesa. Ztučnělá husí nebo kachní játra. Fondue Savoyarde nebo oblíbený sýr Raclette bochník sýra se nahřívá o topné těleso a rozpuštěný sýr se nožem stírá na talíř nebo pečivo, obvykle se podává s bramborem, salátem, sušenou šunkou a dalšími přílohami. Choucroute garnie známé alsaské jídlo, které se připravuje ze zelí vařeného s vínem, klobáskami, uzeným nebo soleným vepřovým masem (bůčkem) a brambory. Les Escargots šneci. Šneci se vaří několik hodin ve víně nebo vývaru a vkládají se zpět do vymytých ulit, zalité bylinkovým máslem a česnekem. Quiche nejrůznější slané koláče zapečené se smetanou, sýrem, masem, lososem apod. Podávají se nejčastěji se salátem, teplé i za studena, bývají běžně součástí poledního menu. Ratatouille provensálská specialita, dušená zelenina s provensálskými bylinkami. Soupe l oignon francouzská cibulová polévka zapékaná se sýrem a krutony nebo topinkou. Víno Víno je francouzským národním nápojem a vydalo by na samostatnou knihu.

9 7 Irsko hlavní město: Dublin členem EU od roku: 1973 rozloha: km² počet obyvatel: maso (skopové, jehněčí, hovězí), ryby a mořské plody, brambory, zelenina, pivo, whiskey Z historického hlediska ovlivnili irskou kuchyni (stejně jako vše ostatní v Irsku) Keltové. Hlavní prvky tradiční irské kuchyně tvoří jednoduché pokrmy z masa a vařené zeleniny, zejména z brambor, mrkve, řepy a petržele. Brambory jsou nejčastější surovinou v irských pokrmech, což ctí zejména starší generace. Například těstoviny najdeme na stolech Irů zcela výjimečně. Irish stew nejznámější irské jídlo, je podobné guláši. Připravuje se v kotlíku z jehněčího masa a s omáčkou a velkým množstvím zeleniny (brambory, cibule, petrželka a mrkev). Colcannon vařené brambory s kapustou a česnekem. Champ bramborová kaše s cibulkou. Boxty bramborové placky, obvykle plněné. Coddle směs brambor, slaniny, klobásy a cibule. Vše se vaří společně. Shepherd s pie masový nákyp zapečený s bramborovou kaší. Barm brack sladký kvasnicový chléb se sušeným ovocem a aromatickým kořením. Soda bread tradiční irský chléb. Pivo - typický irský nápoj. Guiness je světoznámé irské černé pivo hořké chuti s hustou pěnou. Vyrábí se ze silně praženého ječmenného sladu, což mu dodává karamelovou chuť. Další značky jsou třeba Kilkeny nebo Smithwicks. Whiskey irská whiskey je chutná a jemná, neboť se destiluje třikrát. Zraje v dubových sudech, a to nejméně tři roky, ale často také deset až patnáct let. Nejznámější značky jsou Paddy, Tullamore, Jameson a Bushmills. Čaj a mléko Irové milují čaj. Jeho pití patří ke každodenním rituálům v mnoha rodinách. Čaj se často pije s mlékem. Ve spotřebě mléka je Irsko dokonce na prvním místě z celé Evropské unie.

10 8 Itálie hlavní město: Řím členem EU od roku: 1952 rozloha: km² počet obyvatel: sýry (mozarella, parmezán, gorgonzola), těstoviny, zelenina (artyčoky, lilky, cukety, rajčata, kapary), olivy, olivový olej, bylinky, mořské plody a ryby, šunka, pizza, víno, káva Italská kuchyně ukrývá nespočet kulinářského umění, je typická svojí pestrostí ingrediencí. Mezi největší lahůdky patří parmská šunka, sušená rajčata nebo třeba nakládaná zelenina. Nejběžnějším pokrmem jsou pak zejména těstoviny a sýry. Těstoviny patří k vyhlášeným artiklům po celém světě a nikde jinde je nedokážou vyrobit v tak originální konzistenci, jako právě v Itálii. Základem italských těstovin je semolina, italská tvrdá pšenice. Na severu Itálie je však tradičním jídlem polenta kukuřičná kaše. V Itálii existuje kolem čtyř set různých italských sýrů, mezi nejznámější patří: Asiago, Bra, CanestratoI Pugliese, Fontina, Gorgonzola, Grana Padano, Monte Veronese, Mozzarella di Bufala Campana, Murazzano, Quartirolo Lombardo. Minestrone zeleninová polévka ve vývaru, někdy se do ní přidávají těstoviny. Prosciutto e melone lehký předkrm ze sušené parmské šunky s plátky žlutého melounu. Carpaccio na velmi tenké plátky nakrájené syrové hovězí nebo rybí maso, na talíři pokapané citrónem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem. Pizza koláč z velmi tenkého těsta zapečený v peci. Nejstarším druhem je Marinara s rajčaty, bazalkou a česnekem. Lasagne oblíbený zapečený pokrm z plátových širokých nudlí, prokládaných nejrůznější náplní, nejčastěji mletým masem a rajčatovou omáčkou nebo špenátem a sýrem. Risotto na tradiční italské risotto se používá speciální rýže Carnaroli nebo Arborio a od našeho českého se liší hlavně tím, že je hodně krémové. Tiramisu slavný dezert z piškotů se sýrem mascarpone, kávou, smetanou a cukrem, při servírování se posypává kakaem. Víno Itálie patří mezi nejdůležitější evropské producenty vína. Nejznámější vína: Chianti, Proseco, Barolo, Lambrusco, Brunello di Montalcino. Káva žádny Ital si snad nedovede představit jediný den bez lahodného šálku kávy. Italové pijí kávu v malém šálku, za to velmi silnou (např. Piccolo, Stretto, Caffe Coretto).

11 9 Kypr hlavní město: Nikósie členem EU od roku: 2004 rozloha: km² počet obyvatel: sýr halloumi, pekanové ořechy, ovoce (třešně, jablka, banány, pomeranče, meruňky, avokádo), med, víno (Commandaria), sherry Kyperská kuchyně byla v průběhu historie ovlivňována okolními národy, přesto se však Kypřanům podařilo vytvořit osobité chutě charakterizující polohu ostrova na hranicích Evropy a Malé Asie. Nejčastěji však v místní kuchyni rozpoznáte mnoho druhů koření, zeleniny a bylinek. Hlavně tymián, bazalku, rozmarýn, česnek, oregáno, olivy, oříšky, sušené fíky či meruňky a třeba i balkánskou kořenící směs čubricu. Ze zeleniny jsou nejoblíbenější, stejně jako v nedalekém Turecku, rajčata a lilky. Díky subtropickému podnebí se zde velice daří i citrusům. Jídlo se často připravuje na dřevěném uhlí. Grilované maso, sýr a zelenina není jen základem jídelních lístků místních taveren, ale i domácností. Halloumi grilovaný sýr podávaný s čerstvou zeleninou, bylinkami a chlebem. Sýr fetta Moussaka masový dort. Základem jsou lilky a na drobno nakrájené mleté maso. Na Kypru je zapékána v keramickém nádobí. Macaron Pastitsio na toto jídlo se používá hlavně bešamelová omáčka, muškátový oříšek, skořice a několik druhů sýrů. Mezi místními je velmi oblíbené. V regionech se může lišit jak ingrediencemi, tak v přípravě. Tava a Stifado dušená jídla s velkým množstvím cibule, bylinek a zeleniny. Baklava nebo Lokum sladkosti připomínající blízkost arabského světa. Víno kyperská vína jsou jedna z nejstarších na světě. Vinná réva se pěstuje v okolí Limassolu a Paphosu, ale i v pohoří Troodos. Nejznámějším vínem Kypru je likérové víno Commandaria produkt klášterních mnichů. Ouzo převládající lihovina, původně anýzové příchuti, v celé oblasti jihovýchodního Středomoří. Káva tradiční kyperská káva má nakyslou chuť a je připravována v tradiční džezvách na rozpáleném písku. Ayran slaný jogurtový nápoj, který sem přišel z maloasijských zemí.

12 10 Litva hlavní město: Vilnius členem EU od roku: 2004 rozloha: km² počet obyvatel: brambory, obilniny, houby a místní kořenová zelenina, ovoce (jablka, hrušky, švestky), ryby, chléb Litevská kuchyně se hodně inspirovala kuchyní německou, polskou, židovskou a ruskou a tvoří ji především bramborová a moučná jídla. Oblíbený je tmavý žitný chléb, nejpoužívanějšími tradičními surovinami jsou brambory, obilniny, houby a místní kořenová zelenina. Velmi oblíbené je i zelí a kapusta. Jako koření se používá kopr, kmín, česnek nebo bobkový list. Nechybí ani nepřeberné množství pokrmů z ryb. Kromě mořských sleďů či úhořů se loví i sladkovodní štiky a okouni. Byla by škoda neochutnat třeba studenou jogurtovou polévku z herinka, lososí steak či čerstvě uzeného úhoře. Litva je jednou z mála zemí, kde je podobně jako u nás velice populární houbaření. Cepelinai národní specialita. Obří oválné šišky z bramborového těsta plněné masem, houbami, škvarky a cibulí. Tvarem připomínají vzducholoď a podle ní také dostaly své jméno. Šišky se podávají přelité kysanou smetanou a omastkem se slaninou. Koldunai kulaté bramborové knedlíky plněné tvarohem, houbami, zelím apod. (další druhy plněných knedlíků jsou např. Virtiniai, Auselés nebo Šaltnosiukai). Blynai a lietinai palačinky nebo bramboráky upravované na sladký i slaný způsob. Bigos tradiční jídlo z kysaného zelí, masa a hub. Šakotis žloutkový suchý dort, typická sváteční litevská sladkost. Je mnohapatrový s nepravidelným tvarem vrstev a vypadá jako smrk. Barščiai boršč, tradiční receptura z kořenové zeleniny a řepy. Bulviniu kukuliu sraba kuličky ze šťouchaných brambor vařené v mléce. Dešra klobásy (vepřové i hovězí jako pojivo se přidávají brambory nebo ječmen). Kindziukas uzený vepřový žaludek plněný masem a česnekem. Lapienė krémová polévka se špenátem nebo šťovíkem. Pyragas koláče se sladkou náplní. Šližikai sladké rohlíčky jsou tradičním vánočním pečivem. Gira nealkoholický nápoj vzniklý kvašením obilnin. Často se dochucuje ovocem.

13 11 Lotyšsko hlavní město: Riga členem EU od roku: 2004 rozloha: km² počet obyvatel: maso (vepřové, zvěřina, ryby), luštěniny, zelenina (červená řepa, kapusta, zelí), brambory, houby, mléčné výrobky, pirožky, likér Černý balzám Lotyšská kuchyně je velmi rozmanitá, mezi oblíbené pokrmy patří hrášek se smaženým masem, uzené ryby nebo studená krémová polévka. V téměř celém Lotyšsku panovalo až do začátku 19. století nevolnictví a strava chudých poddaných tak byla složena z jednouchých, ale zároveň chutných jídel, což přetrvává v Lotyšsku dodnes. Tradiční pokrmy se vaří z místních surovin, jsou málo kořeněné a hodně kalorické. Podobně jako v Estonsku se i v Lotyšsku teší velké oblibě vepřové maso, zvěřina a ryby, ale také obilniny, luštěniny, červená řepa, kapusta a zelí. Nejčastější přílohou jsou brambory, které zemi v minulosti mnohokrát ochránily od hladomoru. Na lotyšském stole často najdeme nakládanou zeleninu nebo nakládané houby, z luštěnin se vaří nejrůznější kaše. Hojně se konzumuje i mléko, kefír, sýry a vejce. Alexander torte pečivo plněné lesním ovocem, nejčastěji malinami a brusinkami. Jaňu siers Jánský sýr vyráběný o letním slunovratu. Kimenu siers kmínový sýr, který se vyrábí podomácku téměř v každé rodině. Karašas placky ze žitné mouky. Piragi bramborové pirožky. Rasols bramborový salát s kyselým zelím. Skabu kapostu zupa zelná polévka. Sklandu rauši pečivo ze žitné mouky plněné sladkými i slanými náplněmi. Melnais balzams Černý balzám, je hustý, černý bylinný likér. Přesná receptura se přísně tají. Obsahuje 24 bylin a další ingredience, jako je zázvor a dubová kůra. 35% likér se skladuje v dubových sudech a prodává se v charakteristických hliněných lahvích. Skábputra nápoj z mléka, vody, smetany a ječných krup. Pivo tmavé (Bauskas, Perteris, Tumsais) i světlé (Bauskas gaisais, Aldara Luksusa, Aldara Zelta).

14 12 Lucembursko hlavní město: Lucemburk členem EU od roku: 1952 rozloha: km² počet obyvatel: maso (vepřové, rybí, zvěřina), knedlíky, ardenská šunka, salámy, sýry, pivo, víno, káva Lucemburská kuchyně je hodně podobná kuchyni v Belgii. Navíc tu ale najdete četné německé vlivy. V Lucembursku se nachází také celá řada portugalských a francouzských restaurací. Konzumuje se hodně vepřového, ryby a zvěřina. Běžným jídlem jsou také knedlíky se zelím. Skvělé jsou i zákusky s domácími likéry nebo palačinky flambované na třešňovici. Vánoční čas je typický speciální polévkou s uzeninou a typickými crepe. Mezi místní speciality, které by jistě stálo za to ochutnat, jsou grilovaná žebra, játrové kuličky se zelím, mladé vepřové v rosolu, masové záviny a různé druhy salámů. Judd mat gaardebounen národní lucemburské jídlo. Jedná se o uzené vepřové maso, které se podává s krémovou omáčkou, bramborem a fazolemi. Traipen černý puding s mačkanými bramborami a jablečnou omáčkou typické zimní, zejména vánoční jídlo. Kachkeis vařený sýr. Thüringer pikantní klobásy. Použití slova Thüringer je nyní vyhrazeno pro salámy vyrobené v německém Durynsku, oficiálně jsou proto nyní označovány jako Lëtzebuerger Grillwurscht neboli Lucemburské grilovací klobásky. Gromperekichelcher kořeněný bramborák s nakrájenou cibulí a petrželkou. Tiirteg bramborák se zelím. Rieslingspaschtéit populární masový koláč připravený z vína Ryzlink a aspiku, obvykle se podává na plátky. Paštiky nejrůznějších druhů Quetschentaart švestkový koláč. Miel de luxembourg Marque nationale druh medu z Lucemburska, který je chráněn právy EU.

15 13 Maďarsko hlavní město: Budapešť členem EU od roku: 2004 rozloha: km² počet obyvatel: klobásy, maso (telecí, vepřové, zvěřina), ryby (candát, kapr, sumec, jeseter, štika, tloušť, okoun, plotice), zelenina (dušené zelí, zelené papriky), koření (paprika), víno (Tokay) Maďarskou kuchyni ovlivnila jak strava pastevců z Velké uherské nížiny, tak i kuchyně blízkých slovanských zemí, Rakouska, Německa i Turecka. Základní potravinou je chleba ale konzumuje se zde také velké množství masa, především hovězího a vepřového. V okolí velkých jezer a řek jsou populární ryby (např. domorodý balatonský candát fogas ). Nejčastěji používaným kořením je paprika, která se v restauracích dává na stůl spolu se solí a pepřem. Velmi oblíbenými surovinami jsou i zelí a zakysaná smetana. Z Maďarska pochází některé u nás dobře známé potraviny, především čabajka nebo debrecínka. Také výraz čalamáda je původem z maďarštiny. Guláš nejtypičtější maďarský pokrm. Na rozdíl od našeho guláše jde v podstatě o vydatnou polévku z hovězího masa, brambor a cibule okořeněné paprikou. Szegedínský guláš guláš se zelím jehož pojmenování je spojováno s městem Szeged. Perkelt připravuje se nejen z telecího, vepřového a skopového masa, ale také z kuřete a zvěřiny. Od guláše se liší větším množstvím jemně krájené cibule a menším množstvím šťávy, která je však hustší. Halaszlé velmi jednoduchá rybí polévka. Původně šlo o jídlo maďarských rybářů, které se vařilo u řeky v kotlíku nad ohněm. Tokáň směs masa a zeleniny dušená v peci. Připravuje se z hovězího, telecího i vepřového masa pokrájeného na podlouhlé hranolky. Provází jej pikantní omáčky. Lecsó - zeleninový pokrm z rajčat, paprik a cibule, servírovaný s masem. Kolosvárské plněné zelí (koloszvary töltött káposzta) plněný zelný list je maďarským národním jídlem. Uvnitř je nejčastěji mleté maso s rýží, vajíčka a cibule. Somlói galuska vynikající tradiční dezert z piškotového těsta, vanilkového a čokoládového krému, vlašských ořechů a rozinek. Víno v Maďarsku se vyrábějí většinou bílá vína, nejznámější je samozřejmě Tokay. Říká se mu víno králů, protože si v něm našlo zálibu mnoho panovníků, např. Ludvík XIV nebo Kateřina Veliká.

16 14 Malta hlavní město: Valletta členem EU od roku: 2004 rozloha: 316 km² počet obyvatel: zelenina, olivy, těstoviny, maso (králičí, vepřové, rybí), pivo, víno Typická maltská kuchyně je velmi jednoduchá. Jak je ve Středozemí obvyklé, jídla jsou připravována na olivovém oleji, dochucená zeleným kořením (petržel, celerová nať, bazalka, rozmarýn a oregáno). Maltská kuchyně využívá celoroční dostupnosti zelí a dýní, dále brokolici, květáky, baklažány, kedlubny, ředkve i ředkvičky a v zimě artyčoky. Pepřem se v maltské kuchyni dost šetří, zato sladké zelené papriky a olivy mohou vstoupit bezmála do každého pokrmu. Sladkosti jsou těžké, obsahují hodně cukru a ricotty a nikdy nechybí ovoce. Několik málo restaurací nabízí i hlemýždě, které Malťané sbírají ve volné přírodě po prvých zářijových deštích a které upravují s pikantní omáčkou (bebbux biz-zalza hadra). Maltský chléb (hobz) patří k nejchutnějším na světě. Timpana makaróny zapečené v lístkovém těstě a omáčce z rajčat, cibule a mletého masa. Ravjul taštičky plněné rikottou, vejci, strouhaným sýrem a posekanou petrželovou natí. Podávají se s rajským protlakem. Fenkata masité pokrmy velmi často z lehkého králičího masa. Torta tal fenek plněný kousky králičího a vepřového masa spolu s obvyklými rajčaty, zeleným hráškem a vínem. Bragoli hovězí na olivách. Ilsien biz-zalza tat-tadam hovězí jazyk s rajčatovou omáčkou. Pulpetti masové kuličky. Torta tal-majjal bil-qara ohmar v těstě zapečené mleté vepřové maso s dýněmi. Frakassija tal-haruf skopové s překvapivou chutí šťávy i kůry z citronu. Stuffat tal-qarnit chobotnice s omáčkou z kapary, vína, ořechů oliv a rajčat. Nougat či prinjolata tradiční sladká pochoutka s piniovými oříšky. Peče se v období karnevalu. Fiholli velikonoční perníkové pečivo s mandlemi. Kinnie místní exportní a velice oblíbený nealkoholický nápoj z hořkých pomerančů.

17 15 Německo hlavní město: Berlín členem EU od roku: 1952 rozloha: km² počet obyvatel: maso (vepřové, hovězí, drůbeží, zvěřina), masné výrobky, ryby, zelenina (chřest, kapusta, špenát, fazolové lusky, karfiol), houby, med, pivo, víno Německá kuchyně je velmi rozmanitá a je nutné ji dělit podle jednotlivých regionů. V každém se vaří trochu odlišně, ale všude jsou k nalezení vynikající krajové speciality. Některé oblasti jsou blízké naší české kuchyni (např. Bavorsko), oblasti okolo Rýna známé pro výborná bílá vína jsou zase provázány s francouzskou kuchyní. Německá kuchyně je charakteristická velkými porcemi hlavního chodu a není rozdělena do více malých chodů. Najdete zde hodně masových jídel s omáčkami, knedlíky, kyselé zelí, velkou nabídku zeleninových i masových polévek. Je také plná nejrůznějších uzenin a lahůdek. Najdete zde nepřeberné množství uzených a sušených mas, klobásek, párků, tlačenek apod. Eintopf zcela jistě nejznámější německý pokrm tradiční jídlo z jednoho hrnce. Jeho základem je velmi hustá zeleninová polévka, do které se přidává maso, klobásy, apod. Badische Schneckensuppe tradiční polévka ze šneků, do které se přidává kysaná smetana pochazející z oblasti Bádenska. Bratwurst vepřová nebo hovězí klobása určená ke grilování. Jägerschnitzel tzv. lovecký řízek z telecího nebo vepřového masa s houbovou omáčkou Kartoffelsalat bramborový salát, který se po celém Německu dělá v různých variantách a je to oblíbená příloha mnoha jídel. Narozdíl od českého bramborového salátu se často podává teplý. Spätzle čerstvé vaječné nudle vznikající škrábáním nebo tlačením těsta. Těsto se škrábe do vroucí vody. Je to velmi oblíbená příloha k mnoha pokrmům s omáčkou. Zwiebelkuchen cibulový koláč. Tradičně se konzumuje na podzim s burčákem v oblastech, kde se pěstuje víno. Schwarzwälder Kirschtorte populární dort z oblasti Černého lesa v Bádenské oblasti. Čokoládový dort s krémovou polevou je plněný ve vrstvách třešňovou náplní. Stollen štola, tradiční německý vánoční koláč podobný naší vánočce, ale s větším obsahem ovoce a koření. Je z jednoho kusu a obalený celý v moučkovém cukru.

18 16 Nizozemsko hlavní město: Amsterdam členem EU od roku: 1952 rozloha: km² počet obyvatel: sýry, maso, zelenina, mléčné výrobky, slaneček V nizozemské kuchyni se snoubí vlivy německé, flanderské a francouzské gastronomie spolu s exotickými chutěmi a ingrediencemi, které zdejší obchodníci přivezli ze zámoří. Avšak jediným typickým jídlem je již po několik generací syrový slaneček. Ten se stal doslova delikatesou a je tradičně podáván ledově vychlazený jako předkrm. Mezi další nizozemské lahůdky patří matjesy a mušle. Nizozemci mají velmi rádi mléčné výrobky všeho druhu (sýry, jogurty apod.), rádi jedí maso, hodně zeleniny, brambory a podle statistik snědí ročně 160 vajec na osobu. Sýry (eidam, gouda, maasdam, leyden) bochníky a koule lahodných tvrdých sýrů patří k typickým a nejznámějším symbolům Nizozemska. Těmi nejmladšími jsou jong (mladé), jejichž doba zrání je nejkratší a cenově také patří k nejlevnějším. Mezi nejkvalitnější sýry patří Bergen. Sýry, které zrají nejdelší dobu, jsou oude (staré) a jejich doba zrání je více než jeden rok. Ryby nejedna z národních specialit je připravena z ryb. Právě této zemi vděčíme za skvělou recepturu na slanečka. Stew slanina je součástí nizozemského stew, který se na rozdíl od klasického anglického s masem dusí jen se zeleninou. Vedle slaniny obsahuje máslo, mrkev, brambory, cibuli a tymián. Stamppot teplý eintopf se zelím a bramborami. Papriková, okurková nebo třešňová polévka. Pivo Nizozemci jsou velkými milovníky piva (Heineken je třetí největší pivovarská skupina na světě). Vedle něj tu však působí celá řada dalších pivovarů, které vaří nepřeberné množství piv. Vyrábějí se piva světlá i tmavá, nahořklá i sladká, ale i ovocná či bylinková.

19 17 Polsko hlavní město: Varšava členem EU od roku: 2004 rozloha: km² počet obyvatel: uzeniny (salámy, klobásy), maso, ryby, brambory, houby, zelenina, kopr a majoránka, Zubrovka Polsko bylo v minulosti vždy pod vlivem okolních velkých států a není proto divu, že mnoho z polských receptů je ovlivněno zahraničím. Z Maďarska přišel guláš, z Itálie časté užívání zeleniny a těstovin, z Francie moučníky a z Ukrajiny obliba červené řepy. Během staletí ovšem Poláci tyto zahraniční dary přetavili do svébytné polské chuti, takže dnešní polská kuchyně představuje unikátní způsob kombinací jednotlivých ingrediencí. Ve všeobecné oblibě jsou husté zeleninové polévky, zejména boršč a chlodnik, i polévky ovocné (z jablek, švestek, višní apod.). V Polsku se vyrábí více než 90 druhů salámů a jméno keilbasa se dostalo i do americké angličtiny, kde si pod tímto názvem každý představí kvalitnější klobásu. Možnost rybaření přináší celá staletí na polský stůl mnohem více ryb, než je zvykem například u nás. Mezi ty nejběžnější patří pstruh a losos v nekonečných úpravách. Nejčastější přílohou jsou brambory. Staropolský bigos je prastaré národní jídlo z masa, zelí, uzeniny, hub a švestek. Vaří se 4 dny a byl vždy připravován ve velkém množství do zásoby. Zrazy plněné hovězí rolky. Varšavské dršťky Gics pečené telecí koleno obložené zeleninou a speciálními bramborovými knedlíky, tzv. kluski. Vodka v Polsku je národním nápojem. Zubrowka je druh vodky s unikátní zelenavou barvou, typickým aroma a stéblem trávy plovoucím ve sklenici. Miod pitny neboli medovina je dalším typicky polským nápojem. Existují tři různé druhy a všechny se pijí chlazené.

20 18 Portugalsko hlavní město: Lisabon členem EU od roku: 1986 rozloha: km² počet obyvatel: sýry, maso, ryby a mořské plody, zelenina, brambory, koření, rýže olivy, dezerty, víno, káva Portugalská kuchyně využívá hojně čerstvých surovin a najdeme v ní znaky kuchyně španělské, francouzské i africké. Nešetří se česnekem ani cibulí, hojně používaná jsou rajčata i papriky, nechybí olivový olej, citrusové plody a samozřejmě víno. Chloubou portugalské kuchyně jsou vynikající kozí a jehněčí sýry. Lze říci, že portugalská kuchyně není příliš náročná na přípravu. V některých restauracích dávají ke kávě spolu s cukrem skořici vcelku. Pokud si s ní budete svoji kávu míchat, uvolní své aroma a je to potom doslova delikatesa. Bacalhau treska, která se sice v místních vodách téměř nevyskytuje, přesto je ale tato ryba považována za národní pokrm. Portugalci ji prý umějí udělat na 300 způsobů. Espada velká černá úhořovitá ryba s hlavou štiky a obrovskýma vypouklýma očima, která je zde vyhlášenou lahůdkou. Kterýkoliv z mnoha způsobů přípravy této ryby je jedinečný, ale snad nejlepší je ten, ve kterém se vedle banánů přidává i trochu manga. Polévky jsou v Portugalsku samostatnou kapitolou, neboť často tvoří hlavní chod večeře. Nejznámější hlavní polévkou je Caldeirada z různých druhů ryb. Lehčí polévkou je pak Caldo Verde tzv. zelená polévka hustá bramborová polévka s najemno nakrájeným zelím nebo kapustou. Acorda je oblíbená česneková polévka s chlebem a vejcem. Zákusky skoro všechny jsou připravovány na bázi vajec, medu, mandlí a fíků. Portugalským národním zákuskem je pastel de nata dortík se smetanovo-vaječným krémem posypaný skořicí. Víno pro svoji charakteristickou chuť jsou nejznámější Portské a Madeira. Obě vznikají smícháním prokvašeného vína s alkoholem a tato směs pak dlouhou dobu zraje v sudech, aby došlo k harmonizaci chutí. Sangria základ tvoří víno smíchané s kousky ovoce, cukrem a skořicí. Poncha madeirský drink míchaný z pálenky z třtinového cukru, medu a citrónové šťávy. Káva v Portugalsku něco jako u nás pivo. Místní jsou na ni hrdí a milují ji.

80g Zvěřinová paštika v uzené slanině s borůvkovou omáčkou. 100g Kachní jatýrka s višňovou omáčkou

80g Zvěřinová paštika v uzené slanině s borůvkovou omáčkou. 100g Kachní jatýrka s višňovou omáčkou Předkrmy 80g Zvěřinová paštika v uzené slanině s borůvkovou omáčkou 100g Kachní jatýrka s višňovou omáčkou 80g Zapečený kozí sýr s medovým pórkem a cherry rajčatkem 59 Kč 79 Kč 69Kč Polévky 0,33l Silný

Více

Předkrmy 69,-- 79,-- 69,-- 75,-- 49,-- 69,--

Předkrmy 69,-- 79,-- 69,-- 75,-- 49,-- 69,-- Předkrmy 100g Pomazánka z vepřových výpečků s cibulkou, čerstvý chléb 90g Uzené pstruží filátko, bylinkové máslo, toast 120g Špízky z baby mozzarellky a cherry rajčátek na čerstvém salátu 150g Kuřecí ragů

Více

OBĚD: VEČEŘE: Polévka: 1. Kuřecí vývar s drobením dietní 2. Zelná s klobásou. Hlavní chod: Hlavní chod:

OBĚD: VEČEŘE: Polévka: 1. Kuřecí vývar s drobením dietní 2. Zelná s klobásou. Hlavní chod: Hlavní chod: PONDĚLÍ I. 1. Kuřecí vývar s drobením dietní 2. Zelná s klobásou 1. Hovězí vařené maso, dušené zelené fazolky 7. Dušené telecí kostky se smetanovou omáčkou Doporučená příloha: dušená rýže Doporučená příloha:

Více

BUFET ŠÉFKUCHAŘE I. POLÉVKA Silný hovězí vývar s vaječným svítkem

BUFET ŠÉFKUCHAŘE I. POLÉVKA Silný hovězí vývar s vaječným svítkem BUFET ŠÉFKUCHAŘE I Zelný salát s vaječným dresinkem a bylinkami Jablečný salát s červeným vínem a banány Kapustovo kedlubnový salát Mrkvový salát s červenou řepou Těstovinový salát se zelenými fazolkami

Více

PŘEDKRMY. 149,- Kč POLÉVKY. 42,- Kč BAROVÁ JÍDLA. 89,- Kč. 100g Topinky s kuřecím masem tři topinky s restovaným kuřecím masem a strouhaným sýrem

PŘEDKRMY. 149,- Kč POLÉVKY. 42,- Kč BAROVÁ JÍDLA. 89,- Kč. 100g Topinky s kuřecím masem tři topinky s restovaným kuřecím masem a strouhaným sýrem PŘEDKRMY 80g Carpaccio ze svíčkové s jemným dresinkem z hrubozrnné hořčice, parmazánem a bylinkovou bagetou 100g Pralinky z červené řepy s domácí ricottou, bylinkový toust 89,- Kč POLÉVKY 0,33l Poctivá

Více

Restaurace Na Svaté Svatá 31 Zdice 314/003 699

Restaurace Na Svaté Svatá 31 Zdice 314/003 699 Studené předkrmy: 100g Pikantní salátek z olomouckých tvarůžků, pečivo 65.- 100g Talíř sušené šunky 75.- 100g Variace sýrů- niva, hermelín, olomoucké tvarůžky, máslo, pečivo 85.- 1ks Domácí nakládaný hermelín,

Více

Dle denní nabídky 35.-

Dle denní nabídky 35.- Studené předkrmy: 100g Zvěřinová paštika s brusinkovou omáčkou, pomerančem a opečeným toastem 47.- 100g Tlačenka s cibulí 30.- 100g Niva s jablky a vlašskými ořechy 45.- Polévka: Dle denní nabídky 35.-

Více

Informace o obsažených alergenech Vám poskytne obsluha na vyžádání. Předkrmy

Informace o obsažených alergenech Vám poskytne obsluha na vyžádání. Předkrmy Informace o obsažených alergenech Vám poskytne obsluha na vyžádání. Předkrmy Paštika z vepřových jater a líček s brusinkovým želé, šalotkovou marmeládou a topinkou ze selského chleba 70 Kč Námi zauzená

Více

JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK RESTAURACE "ČAJOVNA"

JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK RESTAURACE ČAJOVNA JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK RESTAURACE "ČAJOVNA" ŠIROKÁ 24 251 01 ŘÍČANY tel.: 323 601 441, 608 317 767 Kromě tohoto stálého jídelníčku, sledujte prosím denní nabídky. SMLUVNÍ CENY www.restaurace-cajovna.cz

Více

SNÍDANĚ. Vaječné pokrmy nebo omelety ze tří vajec. Pečivo a doplňky. Polévky

SNÍDANĚ. Vaječné pokrmy nebo omelety ze tří vajec. Pečivo a doplňky. Polévky SNÍDANĚ Česká snídaně 118,- Dvě vejce na jakýkoliv způsob, slanina, klobásky, máslo, chléb, káva nebo čaj Anglická snídaně 118,- Toasty, míchaná vejce, slanina, klobásky, máslo, džem, pečivo, káva nebo

Více

N A B Í D K A D N E. Pečená marinovaná vepřová žebra s čerstvým křenem,chléb ( cena dle váhy = 100g / 35.- ) POCHOUTKY PRO MILOVNÍKY DOBRÉHO JÍDLA

N A B Í D K A D N E. Pečená marinovaná vepřová žebra s čerstvým křenem,chléb ( cena dle váhy = 100g / 35.- ) POCHOUTKY PRO MILOVNÍKY DOBRÉHO JÍDLA N A B Í D K A D N E DĚTSKÁ JÍDLA 70g Těstoviny s kuřecí masem v sýrové omáčce 90.- 70g Přírodní kuřecí prsa,smažené bramborové hranolky / alergeny 1,3 / 90.- 70g Smažený kuřecí nebo vepřový řízek, vařené

Více

Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7)

Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7) P o l é v k y Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7) Hovězí vývar (1,3,7) s masem a domácími nudlemi Jihočeská kulajda (1,3,7) s h o u b a m i P ř e d k r m y 20 Kč 25

Více

Speciality regionální kuchyně:

Speciality regionální kuchyně: 1 2 Studené předkrmy: 80 g Uzený pstruh servírovaný s křenovou pěnou, cibulkou, mladým citronem a toustem 80 g Domácí paštika z husích jater v jemné pepřové krustě, s brusinkami a čerstvým chlebem 78,-

Více

2. - 6.6.2014. Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek

2. - 6.6.2014. Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek 2. - 6.6.2014 Přesnídávka : Mléčná rýže, kukuřičné lupínky Polévka : Rajská s těstovinami Hlavní chod : Zeleninové rizoto se sýrem, červená řepa Svačina : Rohlík s kuřecí pěnou, rajče Přesnídávka : Bábovka,

Více

Minutky restaurace : Ryby :

Minutky restaurace : Ryby : Studené předkrmy : 60 g Nakládaný kozí sýr v olivovém oleji s paprikou, česnekem a bylinkami podávaný s rozpečenou bagetkou 59,- 60 g Matjesy ala losos ložené na jablečném salátku s cibulí, zdobené kapary

Více

Studené předkrmy. 50 g Domácí zvěřinová paštika 55,- s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem (alergeny obsažené v pokrmu: 1, 3, 7, 12)

Studené předkrmy. 50 g Domácí zvěřinová paštika 55,- s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem (alergeny obsažené v pokrmu: 1, 3, 7, 12) Studené předkrmy 50 g Domácí zvěřinová paštika 55,- s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem (alergeny obsažené v pokrmu: 1, 3, 7, 12) 50 g Šunkový závitek 45,- se štýrským křenem a šlehačkou 50 g Prosciutto

Více

Váha všech pokrmů v jídelním lístku je kalkulovaná v syrovém stavu. Dětská ½ porce je účtovaná 65% běžné ceny.

Váha všech pokrmů v jídelním lístku je kalkulovaná v syrovém stavu. Dětská ½ porce je účtovaná 65% běžné ceny. Dobrý den, vítáme Vás v rodinném resortu Losinka Rapotín, který se nachází u vstupní brány do druhých největších hor České republiky, Jeseníků. Přejeme Vám příjemný pobyt, výbornou zábavu, kvalitní služby

Více

100 g Tatarský biftek z pravé hovězí svíčkové s česnekovými topinkami 160,-

100 g Tatarský biftek z pravé hovězí svíčkové s česnekovými topinkami 160,- Předkrmy 100 g Tatarský biftek z pravé hovězí svíčkové s česnekovými topinkami 160,- 60 g Kuřecí prso pečené v panchettě se salátem tzatziky a česnekovou bagetou 62,- 80 g Tatarský biftek z lososa s kopečkem

Více

Vývar s masem a nudlemi 32,00 Česneková se šunkou a sýrem 32,00 Dle denního menu 32,00

Vývar s masem a nudlemi 32,00 Česneková se šunkou a sýrem 32,00 Dle denního menu 32,00 JÍDELNÍ LÍSTEK POLÉVKY Vývar s masem a nudlemi 32,00 Česneková se šunkou a sýrem 32,00 Dle denního menu 32,00 PŘEDKRMY TATARÁKY Hovězí tatarák 150g 215,00 čerstvě připravený, namíchaný a podáváme se čtyřmi

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. 200 g Vepřový závitek s uzeným sýrem v jemné KARI omáčce 139 Kč (1,7,9,10) 150 g Krkonošská bašta (1,3,7,9,10)

JÍDELNÍ LÍSTEK. 200 g Vepřový závitek s uzeným sýrem v jemné KARI omáčce 139 Kč (1,7,9,10) 150 g Krkonošská bašta (1,3,7,9,10) JÍDELNÍ LÍSTEK AKTUÁLNĚ VÁM NABÍZÍME: 400 g FLANK STEAK 319 Kč (hovězí steak z pupku) 200 g Smažená kapsa plná štěstí (1,3,7,9) 145 Kč (kuřecí prso, niva, šunka, kapie, pórek) 200 g Vepřový závitek s uzeným

Více

ZÁMECKÁ SVATEBNÍ GASTRONOMIE

ZÁMECKÁ SVATEBNÍ GASTRONOMIE ZÁMECKÁ SVATEBNÍ GASTRONOMIE STUDENÉ PŘEDKRMY Carpaccio- syrové plátky z pravé svíčkové s kapkou olivového oleje, strouhaným parmezánem a čtyřmi druhy pepře, podávané s bílým pečivem Tatarák z lososa limetka,

Více

Jídelní lístek Polévky Studené předkrmy Teplé předkrmy Saláty jako hlavní chod

Jídelní lístek Polévky Studené předkrmy Teplé předkrmy Saláty jako hlavní chod Polévky 0,25 l Česneková se sýrem a šunkou, žloutek 35,- 0,25 l Česneková se šunkou a tvarůžkou, žloutek 40,- 0,25 l Vývar dle nabídky s nudlemi a zeleninou 35,- 0,25 l Žampionový krém "N" 35,- 0,25 l

Více

Předkrmy. Dětská jídla

Předkrmy. Dětská jídla Předkrmy 363 150g Omeleta se šunkou a sýrem 62 Kč Vejce, šunka, sýr Eidam, okurka 517 50g 2 topinky (na sucho) s kuřecí směsí a sýrem 65 Kč Kuřecí prsa, broskve, eidam, česnek 758 80g Domácí paštika s

Více

Speciality na Tandooru

Speciality na Tandooru Speciality na Tandooru ( připravené na tvrdém dřevě v tradiční kavkazské peci ) 1 1 LOVECKÁ VEČEŘE (4 OSOBY) Kuřecí steak 400g, vepřový šašlik 400g, lovecká klobáska500g, podávané s brambory, lilkem, žampiony,

Více

Co tak něco na zub k pivu..

Co tak něco na zub k pivu.. Škvar ky, chléb 1 ks Co tak něco na zub k pivu.. 100g Grilované koleno bez kosti, hořčice, křen, okurek, chléb (1,3,10) 30,- 5 ks Grilovaná křidélka (1,3,10) (Okurek, hořčice, křen, chléb) 1 ks Topinka

Více

150 g Obložený talíř šunka, sýr, herkules, máslo, okurka. 100 g Šunkové kornoutky šunka, tvaroh, okurka, cibule

150 g Obložený talíř šunka, sýr, herkules, máslo, okurka. 100 g Šunkové kornoutky šunka, tvaroh, okurka, cibule Studené předkrmy 100 g Nakládaný hermelín 50 Kč 150 g Obložený talíř 60 Kč šunka, sýr, herkules, máslo, okurka 100 g Šunkové kornoutky 50 Kč šunka, tvaroh, okurka, cibule Teplé předkrmy 120 g Opečená klobása

Více

Gastro speciality na objednávku

Gastro speciality na objednávku Gastro speciality na objednávku Grilované sele (20-30 kg) (1,10) (chléb, okurek, křen, hořčice) objednávka 7 dní předem Pečená kačena - pro 4 osoby (1,3,7) (předkrm, 2 druhy zelí, 3 druhy knedlíků, dezert,

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 0.0.20 DO 3.0.20 Den Snídaně Oběd Večeře Bílá káva, makovka 2 ks, máslo, lévka slepičí lévka slepičí Vepřový vrabec, bramborové, Špagety boloňské Bílá káva, makovka 2 ks, máslo,

Více

Vítejte. Vzkříšení legendy. Přejeme příjemný gurmánský zážitek. Neděle - čtvrtek vaříme do 21:00 hod., pátek a sobota do 22:00 hod

Vítejte. Vzkříšení legendy. Přejeme příjemný gurmánský zážitek. Neděle - čtvrtek vaříme do 21:00 hod., pátek a sobota do 22:00 hod Vítejte Vzkříšení legendy Přejeme příjemný gurmánský zážitek Neděle - čtvrtek vaříme do 21:00 hod., pátek a sobota do 22:00 hod Při objednání poloviční porce jídla účtujeme 70% ceny celé porce. Seznam

Více

TÁBOROVÁ KUCHAŘSKÁ KNIHA

TÁBOROVÁ KUCHAŘSKÁ KNIHA TÁBOROVÁ KUCHAŘSKÁ KNIHA ČERVENEC 2018 www.pedagogika.skolni.eu V bezplatné publikaci byla použita grafika a normování za použití programu SATURNIN RTP, verze 1.57.15 ze dne 23.8. 2007. 1 Rejstřík B Palačinky

Více

PŘEDKRMY BEZMASÉ POKRMY

PŘEDKRMY BEZMASÉ POKRMY PŘEDKRMY 50g Ravioli z červené řepy plněné kozím sýrem 126,- dekorované opečenými piniovými oříšky doplněné rozpečenou francouzskou bagetkou 100g Krevetový koktejl s grilovanými toasty 84,- 1ks Topinka

Více

Vývar s masem a nudlemi Smažený květák, šťouchané brambory, tatarka (4) Zapečený květák

Vývar s masem a nudlemi Smažený květák, šťouchané brambory, tatarka (4) Zapečený květák JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 1.4.2019 DO 7.4.2019,9 Bílá káva, šunková pěna, pečivo lévka hrstková, (4) lévka krupicová 1.4. 2.4. 3.4. 4.4. 5.4. 6.4. 7.4. Nastavovaná vejce, pečivo Vepřové maso na hrášku,

Více

Oběd. 1. Vepřový vrabec, špenát, bramborové knedlíky (1,3,7,9) D. Tvarohový sýr

Oběd. 1. Vepřový vrabec, špenát, bramborové knedlíky (1,3,7,9) D. Tvarohový sýr Datum Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře - II. Večeře Út 1. 8. St 2. 8. Čt 3. 8. Pá 4. 8. So 5. 8. Ne 6. 8. Cereálie s mlékem Polévka kmínová s vejci (1,3,9) Polévka bramborová, pečivo Chléb, pečivo,

Více

Rybí hody. Polévka: Nabídka: Rybí polévka se smaženými krutónky 25,- 200 g Smažené kapří hranolky s francouzským bramborovým salátem 129,-

Rybí hody. Polévka: Nabídka: Rybí polévka se smaženými krutónky 25,- 200 g Smažené kapří hranolky s francouzským bramborovým salátem 129,- Rybí hody Polévka: Rybí polévka se smaženými krutónky 25,- Nabídka: 200 g Smažené kapří hranolky s francouzským bramborovým salátem 129,- 150 g Rybí guláš se žemlovými knedlíčky 129,- 270 g Pstruh, obalený

Více

Studené předkrmy. 50 g Parmská šunka se žlutým melounem a toastem 79,- 50 g Šunkové kornoutky s křenem a šlehačkou 55,-

Studené předkrmy. 50 g Parmská šunka se žlutým melounem a toastem 79,- 50 g Šunkové kornoutky s křenem a šlehačkou 55,- Studené předkrmy 50 g Parmská šunka se žlutým melounem a toastem 79,- 50 g Šunkové kornoutky s křenem a šlehačkou 55,- 100 g Mozarella s rajčaty a bazalkou, toast 75,- 50 g Carpaccio s hoblinkami parmazánu

Více

POLÉVKY STUDENÉ PŘEDKRMY

POLÉVKY STUDENÉ PŘEDKRMY Jídelní lístek POLÉVKY Krkonošská bramboračka s houbami (1,9) 45,- Hovězí vývar (9) 35,- Polévka dle denní nabídky 30,- STUDENÉ PŘEDKRMY 1ks Domácí utopenec, chléb (1) 48,- Tuňák s fazolemi a kukuřicí,

Více

vítáme Vás v rodinném resortu Losinka Rapotín, který se nachází u vstupní brány do druhých největších hor České republiky, Jeseníků.

vítáme Vás v rodinném resortu Losinka Rapotín, který se nachází u vstupní brány do druhých největších hor České republiky, Jeseníků. Dobrý den, vítáme Vás v rodinném resortu Losinka Rapotín, který se nachází u vstupní brány do druhých největších hor České republiky, Jeseníků. Přejeme Vám příjemný pobyt, výbornou zábavu, kvalitní služby

Více

Banica se sýrem 60,- (bulharská domácí zapečená specialita z křupavého listového těsta, plněná ovčím sýrem a vejcem)

Banica se sýrem 60,- (bulharská domácí zapečená specialita z křupavého listového těsta, plněná ovčím sýrem a vejcem) PŘEDKRMY Banica se sýrem 60,- (bulharská domácí zapečená specialita z křupavého listového těsta, plněná ovčím sýrem a vejcem) Papriky Bjurek 110,- (grilované kapie plněné směsí bulharského bílého sýra,

Více

Speciality na Tandooru

Speciality na Tandooru Speciality na Tandooru ( připravené na tvrdém dřevě v tradiční kavkazské peci ) alergen váha cena 1 1 LOVECKÁ VEČEŘE (4 OSOBY) Kuřecí steak 400g, vepřový šašlik 400g, lovecká klobáska500g, podávané s brambory,

Více

Jídelníček od do Stránka č. 1 SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD, Slavětínská 81, Klánovice

Jídelníček od do Stránka č. 1 SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD, Slavětínská 81, Klánovice Jídelníček od 10. 1. 2017 do 31. 1. 2017 Stránka č. 1 Úterý 10. 1. 2017 Oběd Polévka: Hrachová s majoránkou (obsahuje alergeny:01,03,07) Menu 1: Žemlovka se slunečnicovým semínkem, tvarohem, jablky a rozinkami

Více

POLÉVKY PŘEDKRMY CHUŤOVKY

POLÉVKY PŘEDKRMY CHUŤOVKY Hovězí vývar 0,33 l (nudle, játrové knedlíčky) Česneková 0,33 l (sýr, česnek, vejce) Česneková speciál 0,33 l (tvarůžek, klobása, česnek) Dle denní nabídky POLÉVKY PŘEDKRMY Šunkový koktejl (šunka 50 g,

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 2..20 0:2:25 Snídaně J Í D E L N Í L Í S T E K na dny 20..20 -.2.20 Pondělí 20..20 2ks koblih, 2ks rohlík, 20g máslo,

Více

Dle denní nabídky 35. 150g Uzené maso z naší udírny, křen, hořčice, pečivo 62.- 150g Pečené papriky plněné sýrem 68.-

Dle denní nabídky 35. 150g Uzené maso z naší udírny, křen, hořčice, pečivo 62.- 150g Pečené papriky plněné sýrem 68.- Studené předkrmy: 100g Pikantní salátek z olomouckých tvarůžků,pečivo 55.- 100g Talíř sušené šunky 75.- 200g Variace sýrů- niva, hermelín, olomoucké tvarůžky, máslo, pečivo 75.- 1ks Nakládaný hermelín,

Více

Restaurace AJETO Ajeto FIRMA ROKU 2014 Ajeto FIRMA ROKU 2014

Restaurace AJETO Ajeto FIRMA ROKU 2014 Ajeto FIRMA ROKU 2014 Restaurace AJETO Ajeto FIRMA ROKU 2014 PŘEDKRMY 80g 80g 100g CARPACCIO AJETO marinované plátky svíčkové v bylinkách, olivový olej, hobliny parmazánu, balsamico Rozpečený kozí sýr s ořechy a medovou zálivkou,

Více

Menu listopad ČT

Menu listopad ČT 1. 11. ČT Přesnídávka: Dalamánek s máslem a plátkem sýra, ovoce/ pečivo 60g, máslo 10 g, sýr 20gr, ovoce 50gr/ 1,3,7 Polévka: Hovězí vývar s masem a tarhoní/1,3,7*hovězí maso*cibule* mrkev*celer*petržel*tarhoně*

Více

Před jídlem (k pivu a vínu)

Před jídlem (k pivu a vínu) Před jídlem (k pivu a vínu) 1 Utopenec v octovém nálevu s cibulí a feferonkou 47,- 2 Bramborák s klobásou 57,- 3 Nakládaný plněný hermelín v oleji 72,- 4 Škvarková pomazánka s chlebem 79,- 5 Paštika s

Více

Něco k zakousnutí. Šumava, Zadov 312 384 73 Stachy gsm: +420 776 069 756 tel.: +420 388 428 204 e mail: chata@dobrachata.cz www.dobrachata.

Něco k zakousnutí. Šumava, Zadov 312 384 73 Stachy gsm: +420 776 069 756 tel.: +420 388 428 204 e mail: chata@dobrachata.cz www.dobrachata. Něco k zakousnutí Masové Kanapky 2 Rybí Kanapky 3 Bezmasé Kanapky 3 Sýrové Kanapky 3 Coffee Breaky 4 Obložené mísy 5 Teplý raut nebo grilování 5 Saláty 6 1 Masové Kanapky (minimum 15 porcí od jednoho druhu)

Více

Jídelníček od do Stránka č. 1 SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD, Slavětínská 81, Klánovice

Jídelníček od do Stránka č. 1 SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD, Slavětínská 81, Klánovice Jídelníček od 6. 1. 2017 do 31. 1. 2017 Stránka č. 1 Pátek 6. 1. 2017 Snídaně Menu 1: Sandwich, Míchaná vajíčka, Párek, : vyber (obsahuje alergeny:01,03,07) Oběd Polévka: Boršč (obsahuje alergeny:01,03,07,09)

Více

Studené předkrmy. Polévky. Teplé předkrmy

Studené předkrmy. Polévky. Teplé předkrmy Studené předkrmy 100g Pancetta, máslo, toust 49,00 100g Uzený losos, bylinkové máslo, toust 49,00 200g Rajčata s Mozzarellou a olivovým olejem 49,00 Polévky 0,33l Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a domácími

Více

Česneková s chlebovými krutony a sýrem dle denní nabídky

Česneková s chlebovými krutony a sýrem dle denní nabídky 10g 150g 80g 80g 80g PŘEDKRMY Domácí utopenec v zavařovačce, chléb Nakládaný hermelín s chilli a česnekem, chléb Grilovaná klobása s čerstvým křenem, chléb Carpaccio z hovězí svíčkové s bylinkovým pestem,

Více

Předkrmy. 150g Caprese s čerstvou bazalkou zakápnuté olivovým olejem a opečeným toustem 79,- Polévky. Speciality

Předkrmy. 150g Caprese s čerstvou bazalkou zakápnuté olivovým olejem a opečeným toustem 79,- Polévky. Speciality Předkrmy 150g Caprese s čerstvou bazalkou zakápnuté olivovým olejem a opečeným toustem 79,- 0,33l Svratecká zelňačka s opečenou bagetkou Polévky 0,33l Česneková polévka s uzeným masem, sýrem a opečenými

Více

2.11. 6.11. 2015. Změna jídelníčku vyhrazena! Teplé pokrmy jsou určeny pro přímou spotřebu v den výdeje, spotřebujte nejdéle do 14.

2.11. 6.11. 2015. Změna jídelníčku vyhrazena! Teplé pokrmy jsou určeny pro přímou spotřebu v den výdeje, spotřebujte nejdéle do 14. 2.11. 6.11. 2015 polévka rumburská I. vepřové po cikánsku, brambory II. těstovinový salát s uzeným lososem, dalamánek pribináček s čokoládovou polevou nápojový automat 4 příchutě + voda polévka dršťková

Více

Jídelní lístek na září 2017

Jídelní lístek na září 2017 Datum Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře - II. Večeře Po Út St Čt Pá 1. 9. Ovofit Kuřecí vývar s těstovinou (1,3,7,9) Obilná kaše se skořicí Marinovaná kotleta, rýže, kompot pečivo, (1,3,7,) Chléb, pečivo,

Více

Teplé předkrmy. Speciality

Teplé předkrmy. Speciality Předkrmy 70g Hovězí Carpaccio - marinované tence krájené plátky hovězí svíčkové podávané za studena s parmezánem, polníčkem, olivovým olejem, limetkou a bylinkovou bagetkou 139 Kč 80g Zvěřinová paštika

Více

Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek do

Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek do Pondělí 2.5.26 Úterý 3.5.26 Středa 4.5.26 Čtvrtek 5.5.26 Pátek 6.5.26 chléb, vaječná pomazánka, rajče, bílá káva (obsahuje al.:,, pórková (obsahuje al.:,, ) přírodní kuřecí řízek, duš. rýže s kuskusem

Více

Předkrmy. Polévky. Dětská jídla

Předkrmy. Polévky. Dětská jídla Předkrmy 50g 80g Bruschetta se salátkem z pečených paprik a polníčku, zdobená parmazánovými hoblinami a redukcí z balsamica Carpaccio z pravé hovězí svíčkové v parmazánové krustě, toust Marinované plátky

Více

(KAMADET V CHILLI PAPRIČKÁCH, KAMADET V ČERNÉM PEPŘI, BALKÁNSKÝ SÝR PROVENSÁL) 100 gr HOVĚZÍ TATARÁK S OMÁČKOU Z PAPRIČEK JALLAPEŇOS 110,- Kč

(KAMADET V CHILLI PAPRIČKÁCH, KAMADET V ČERNÉM PEPŘI, BALKÁNSKÝ SÝR PROVENSÁL) 100 gr HOVĚZÍ TATARÁK S OMÁČKOU Z PAPRIČEK JALLAPEŇOS 110,- Kč STUDENÉ PŘEDKRMY 70 gr DOMÁCÍ PAŠTIKA S JÁTRY A COGNACEM PEČENÁ VE SLANINĚ S VINNÝM ŽELÉ 70,- Kč 100 gr KRÁJENÁ SUŠENÁ KLOBÁSA 65,- Kč 100 gr VÝBĚR ZAUZENÝCH SÝRŮ 48,- Kč (S OLIVAMI, S VLAŠSKÝMI OŘECHY,

Více

Jídelníček. od do Jedličkův úst.liberec. Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Út 1

Jídelníček. od do Jedličkův úst.liberec. Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Út 1 1 2 3 Káva bílá Čaj ledový 1-l. krupicová s vejcem Limo Guláš bramborový Chléb chlupatý Jablko 1-Jitrnicový prejt Rohlík s máslem Rohlík Houska 1-Brambory - příloha Čaj se sirupem Salám turistický,drůbeží,šunk.

Více

Oběd 1 Bratislavské vepřové plecko, těstoviny, sirup mango (A: 09, 01, 07) Polévka 1 Polévka bramborová s krupkami (A: 01, 07)

Oběd 1 Bratislavské vepřové plecko, těstoviny, sirup mango (A: 09, 01, 07) Polévka 1 Polévka bramborová s krupkami (A: 01, 07) 1.2.27 do 28.2.27 Středa 1.2.27 Polévka z jarní zeleniny (A:, ) Polévka houbová jednoduchá (A: ) Bratislavské vepřové plecko, těstoviny, sirup mango (A:,, ) Kuře po baskicku (rajče, paprika), hrášková

Více

0,3l Slezská česnečka (1,3,7,9) 39,00 Kč 0,3l Zelňačka (1,3,7,9) 39,00 Kč

0,3l Slezská česnečka (1,3,7,9) 39,00 Kč 0,3l Zelňačka (1,3,7,9) 39,00 Kč Jídelní lístek STUDENÉ PŘEDKRMY A SALÁTY 200g Uzený talíř (1,10) 69,00 Kč (uzené maso, klobása, angl. slanina, šunka, feferonky, zelenina) 200g Sýrový talíř (7) 79,00 Kč (eidam, camembert, sýr s modrou

Více

100g Hruška s nivou 38,- 100g Šunkový a sýrový kornout plněný žampiónovým salátem 38,- 50g Tatarák z lososa 48,-

100g Hruška s nivou 38,- 100g Šunkový a sýrový kornout plněný žampiónovým salátem 38,- 50g Tatarák z lososa 48,- Studené předkrmy 100g Hruška s nivou 38,- 100g Šunkový a sýrový kornout plněný žampiónovým salátem 38,- 50g Tatarák z lososa 48,- 150g Krevetový koktejl s citronem, 52,- 50g Salát Caprese s parmskou šunkou

Více

Jídelní lístek na prosinec 2018

Jídelní lístek na prosinec 2018 Datum Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře - II. Večeře Obložený toustový chléb Polevka čočková/brokolicová Bramborové halušky Po šunka, sýr, vejce Vepřová kýta na zelenině, těstoviny (1,3,7,9) se zelím

Více

Jídelníček. od do Jedličkův úst.liberec. Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Út 1

Jídelníček. od do Jedličkův úst.liberec. Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Út 1 1 2 3 4 5 6 Chléb chlupatý Ovoce 1-l. rajská Rohlík Brambor. šišky s mákem Káva bílá Džusy 1-Květák smažený Smetánek Kakao granko 1-Tatarská omáčka 1-Okurkový salát Chleby obložené se šunkou Jogurt ovocný

Více

15. 300g Caesar salát 139,- (římský salát, kuřecí maso, parmazán, ančovičkový dresink, krutony)

15. 300g Caesar salát 139,- (římský salát, kuřecí maso, parmazán, ančovičkový dresink, krutony) Předkrmy 1. 100g Tataráček z lososa na listovém salátu, toustový chléb 92,- 2. 100g Domácí paštika na brusinkovém soté s konfitovaným pomerančem 79,- a omáčkou z červeného vína, pečivo 3. 100g Na plátky

Více

Jídelní lístek na říjen 2017

Jídelní lístek na říjen 2017 Datum Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře - II. Večeře Pomazánka sýrová Polévka kmínová s noky Masová haše, brambor Po Přesnídávka Bulgurové rizoto s drůbežím masem a sýrem,okurka Mléko,sýrový kompot (1,3,7,)

Více

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.10.2017 Přesnídávka Celozrnné pečivo s pomazánkou z karotky, kakao (A: 01,03,07,11) Polévka Rýžová s vejcem (A: 03,09) Oběd Milánské špagety se sýrem, nápoj granátové jablko (koktejl), hroznové

Více

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 02.03.2015 do 06.03.2015

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 02.03.2015 do 06.03.2015 Od 02.03.2015 do 06.03.2015 Pomazánka z tuňáka, bílý chléb, ovocný čaj(1-pšenice,3,4) 02.03. Polévka cizrnová s brokolicí (1-pšenice) Ovoce 1. Vepřové výpečky, bramborové knedlíky, dušený špenát(1-pšenice,3)

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. STUDENÉ PŘEDKRMY VARIACE SÝRŮ, OLIVY (NIVA, BALKÁN, EIDAM, MOZZARELLA)

JÍDELNÍ LÍSTEK. STUDENÉ PŘEDKRMY VARIACE SÝRŮ, OLIVY (NIVA, BALKÁN, EIDAM, MOZZARELLA) JÍDELNÍ LÍSTEK. 1 2 100 g 3 5 6 7 8 9 80 11 10 12 13 100 g 120 g 14 70 g 15 70 g 16 125 g STUDENÉ PŘEDKRMY NAKLÁDANÝ HERMELÍN S FEFERONKOU, PEČIVO DUŠENÁ ŠUNKA, ČESNEKOVÉ MÁSLO, PEČIVO VARIACE SÝRŮ, OLIVY

Více

Jídelní lístek ŠJ období:

Jídelní lístek ŠJ období: Jídelní lístek ŠJ období: 1. 11. - 4. 11. 2016 31.10.2016 Polévka: Hráškový krém Oběd č. 1: Žebrácká vepřová panenka, vařený brambor Ovoce, bylinkový čaj, voda Polévka: Zeleninový vývar s kapáním 1,3,7,9

Více

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ Mirko Křivánek ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ k RESTAURAČNÍM PROVOZEM LEDA 2004 OBSAH ÚVOD 14 POUŽITÉ ZKRATKY 15 1 TYPY STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ 16 1.1 Bar 16 1.2 Jídelna 17 1.3 Levné restaurace 17 1.4 Pivnice 19

Více

Jídelníček. od 09.09.2010 do 29.09.2010. Jedličkův úst.liberec 9.9.2010 14:12:55. Strana: 1

Jídelníček. od 09.09.2010 do 29.09.2010. Jedličkův úst.liberec 9.9.2010 14:12:55. Strana: 1 Strana: 1 Čt Kakao čaj "Dobré ráno" 1-Pol. hovězí s těstovinami Voda se sirupem Těstoviny zapečené s uzeninou 9 Houska Chléb s máslem 1-Kuřecí řízky Jogurt ovocný Okurka sterilovaná Máslo medové Sýr uzený

Více

Jídelní lístek Chléb s pomazánkou z nivy, mléko. Rohlík s broskvovou přesnídávkou, čaj. Houska s mrkvovou pomazánkou, bílá káva

Jídelní lístek Chléb s pomazánkou z nivy, mléko. Rohlík s broskvovou přesnídávkou, čaj. Houska s mrkvovou pomazánkou, bílá káva 1. 5. 9. 2014 Chléb s pomazánkou z nivy, mléko Polévka bramborová Rizoto z kuřecího masa s kuskusem, červená řepa, jahodový nápoj Rohlík s broskvovou přesnídávkou, čaj Houska s mrkvovou pomazánkou, bílá

Více

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Teplá šunka od kosti na farmářském chlebu, sýr gruyère, pečené vejce a studená křenová omáčka

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Teplá šunka od kosti na farmářském chlebu, sýr gruyère, pečené vejce a studená křenová omáčka MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY Teplá šunka od kosti na farmářském chlebu, sýr gruyère, pečené vejce a studená křenová omáčka Grilovaná vepřová panenka s vlažným salátem ze zelené čočky Domácí paštika z husích jater

Více

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Plátky domácí malostranské šunky s křenovým máslem, hořčičnou omáčkou a farmářským chlebem

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Plátky domácí malostranské šunky s křenovým máslem, hořčičnou omáčkou a farmářským chlebem MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY Plátky domácí malostranské šunky s křenovým máslem, hořčičnou omáčkou a farmářským chlebem Paštika z kuřecích jatýrek s pistáciemi, listovými saláty a brusinkovým vinegretem Salát

Více

Šunková rolka s křenovou šlehačkou /7/ 48,- Krájená rajčata s Mozzarellou /7/ 62,-

Šunková rolka s křenovou šlehačkou /7/ 48,- Krájená rajčata s Mozzarellou /7/ 62,- Studené předkrmy Šunková rolka s křenovou šlehačkou /7/ 48,- Krájená rajčata s Mozzarellou /7/ 62,- Polévky Hovězí s játrovou rýží a nudlemi /1,3,7/ 45,- Česneková polévka se sázeným vejcem, sýrem a osmaženým

Více

Kakao Jablko 1-Pol. hovězí s kapáním Sušenka Chléb

Kakao Jablko 1-Pol. hovězí s kapáním Sušenka Chléb Strana: 1 So 1 Ne 2 Po 3 Út 4 St 5 Káva mléčná čaj ovocný 1-Pol. cibul. s bramborem Voda se sirupem sýr Hermelín Houska s rostlinným margarinem Banán 1-podžárka Zmrzlinový pohár s Rohlík s rostlinným margarinem

Více

Jídelníček. od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Jídelníček. od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek od 23.01.2017 do 29.01.2017 Pondělí 23.1.2017 Úterý 24.1.2017 Středa 25.1.2017 Čtvrtek 26.1.2017 Pátek 27.1.2017 brokolicový krém,07 vepřové maso bratislavské, těstoviny - kolínka D,09 fazolový salát se

Více

0,3 l Hovězí s knedlíčky 29, 0,3 l Česneková s uzeninou a sýrem 32, 0,3 l Studená jahodová, zdobená smetanou 35,

0,3 l Hovězí s knedlíčky 29, 0,3 l Česneková s uzeninou a sýrem 32, 0,3 l Studená jahodová, zdobená smetanou 35, JÍDELNÍ LÍSTEK Studené předkrmy 100 g Mozzarella s rajčaty, balzamo-olivovým zástřikem a pestem 75, 75 g Parmská šunka s ovocným přelivem 74, 50 g Selský salátek s uzenou krkovičkou 64, (brambory, cibule,

Více

Alergeny jsou uvedeny v závorce v pravo od pokrmu. Alergeny jsou počítané pro celé menu (pokrm, příloha, nápoj) Oběd. Večeře - II.

Alergeny jsou uvedeny v závorce v pravo od pokrmu. Alergeny jsou počítané pro celé menu (pokrm, příloha, nápoj) Oběd. Večeře - II. Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře - II. Večeře 1. 3. 2. 3. 3. 3. 4. 3. Vepřová šunka lévka z drůbežích drobů (9) Vepřová haše, brambory 1. Šišky s mákem Kopot Chléb, máslo 2. Kuřecí plátek přírodní,

Více

Předkrmy. Dětská jídla

Předkrmy. Dětská jídla Předkrmy 517 150g 2 topinky (na sucho) s kuřecí směsí a sýrem 68 Kč Kuřecí prsa, meruňky, eidam, česnek 458 100g Minitataráček z pravé svíčkové 159 Kč Koření, vejce, 4 topinky Dětská jídla 590 100g Kuřecí

Více

1 50 g Krabí koktejl s olivami 50,- 2 50 g Kuřecí salát s ananasem 50,- 3 2 ks Šunková rolka s křenovou pěnou 40,-

1 50 g Krabí koktejl s olivami 50,- 2 50 g Kuřecí salát s ananasem 50,- 3 2 ks Šunková rolka s křenovou pěnou 40,- Studené předkrmy 1 50 g Krabí koktejl s olivami 50,- 2 50 g Kuřecí salát s ananasem 50,- 3 2 ks Šunková rolka s křenovou pěnou 40,- 4 2 ks Rajče plněné třenou nivou 40,- Polévky 5 Česneková speciál (šunka,

Více

JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK RESTAURACE "ČAJOVNA"

JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK RESTAURACE ČAJOVNA JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK RESTAURACE "ČAJOVNA" ŠIROKÁ 24 251 01 ŘÍČANY tel.: 323 601 441, 608 317 767 Kromě tohoto stálého jídelníčku, sledujte prosím denní nabídky. SMLUVNÍ CENY www.restaurace-cajovna.cz

Více

J Í D E L N Í Č E K. strava.: RACIONÁLNÍ na období od do

J Í D E L N Í Č E K. strava.: RACIONÁLNÍ na období od do Sociálná služby města Moravská Třebová Svitavská 8, 57101 Moravská Třebová IČ: 00194263, DIČ: J Í D E L N Í Č E K strava.: RACIONÁLNÍ na období od 01.07.2017 do 31.07.2017 Datum Pořadí jídla Druh jídla

Více

Banica se sýrem 60,- (bulharská domácí zapečená specialita z křupavého listového těsta, plněná ovčím sýrem a vejcem)

Banica se sýrem 60,- (bulharská domácí zapečená specialita z křupavého listového těsta, plněná ovčím sýrem a vejcem) PŘEDKRMY Banica se sýrem 60,- (bulharská domácí zapečená specialita z křupavého listového těsta, plněná ovčím sýrem a vejcem) Papriky Bjurek 110,- (grilované kapie plněné směsí bulharského bílého sýra,

Více

Obsahuje tyto alergeny: Polévka: Hrstková 1,7,9 Oběd: Vepřové maso v mrkvi, vařený brambor 1,7, pondělí Doplněk: Ledový salát, čaj, voda

Obsahuje tyto alergeny: Polévka: Hrstková 1,7,9 Oběd: Vepřové maso v mrkvi, vařený brambor 1,7, pondělí Doplněk: Ledový salát, čaj, voda Jídelní lístek MŠ DĚTEM JE KAŽDÝ DEN PODÁVÁN OVOCNÝ TALÍŘ období: 2.10. - 6.10.2017 Polévka: Hrstková,9 Oběd: Vepřové maso v mrkvi, vařený brambor,9 2.10.2017 pondělí Doplněk: Ledový salát, čaj, voda Přesnídávka:

Více

Jídelní lístek. Polévky. Smažená jídla. Doporučujeme. Rumpsteak z hovězí květové špičky

Jídelní lístek. Polévky. Smažená jídla. Doporučujeme. Rumpsteak z hovězí květové špičky Polévky Jídelní lístek 0,33 l Hovězí vývar s masem, nudlemi a zeleninou ( * 1, 3, 7, 9 ) 39,- Kč 0,33 l Česnečka se slaninou, sýrem, vejcem a krutony ( * 1, 3, 7, 9 ) 48,- Kč 0,33 l Polévka dle denní nabídky

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 17. 12. 2018 DO 2. 12. 2018 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Čaj, Chléb Polévka česnečka s opečeným chlebem* (1,, 6, 7, 9, 1), Hovězí nudličky po cikánsku*

Více

BUFETOVÁ MENU ŠÉFKUCHAŘŮV BUFET 620CZK/PAX

BUFETOVÁ MENU ŠÉFKUCHAŘŮV BUFET 620CZK/PAX BUFETOVÁ MENU ŠÉFKUCHAŘŮV BUFET 620CZK/PAX PŘEDKRMY Tři druhy míchaných zeleninových salátů Dva druhy studených předkrmů Polévka dle denní nabídky Čtyři hlavní chody Jeden hlavní chod na vegetariánský

Více

Radniční restaurace. Frenštát pod Radhoštěm

Radniční restaurace. Frenštát pod Radhoštěm Radniční restaurace Frenštát pod Radhoštěm Předkrmy 100g Rajčata s Mozzarellou a olivovým olejem, toust 59,00 100g Smažené dukátky z Mozzarelly se šunkou, toust 69,00 1 ks Topinka s kuřecí masovou směsí

Více

Hotel Opat - Restaurant

Hotel Opat - Restaurant 70g Předkrmy Grilované kuřecí prsíčko s cibulovou marmeládou na havířském chlebíčku 69,- (kuřecí prso, červená cibule, pomeranč, balsamico, rukola, chléb) 70g Hovězí carpaccio s pestem, parmazánem a toastem

Více

HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE

HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE SVATEBNÍ OBŘAD, SVATEBNÍ HOSTINA A UBYTOVÁNÍ POD JEDNOU STŘECHOU. SVATEBNÍ OBĚDOVÁ MENU Svatba na zámku, svatba jako pro princeznu MENU STANDARD CENA 250 KČ / OSOBA / možnost

Více

PŘEDKRMY DOPORUČUJEME K PIVU

PŘEDKRMY DOPORUČUJEME K PIVU PŘEDKRMY ZAUZENÁ KACHNÍ PRSA s rukolou, ovčím sýrem, hořčičnou omáčkou Aioli a čerstvě strouhaným křenem PAŠTIKA Z HUSÍCH JATER s topinkami z farmářského chleba, nakládanou zeleninou a archivním balsamicem,

Více

Jídelní lístek. Restaurant. U Patrona

Jídelní lístek. Restaurant. U Patrona Jídelní lístek Restaurant U Patrona Předkrmy: Foie gras s karamelizovanými jablíčky na víně a malinovým coulis 280,- Kč Ratatouille Provensal v grilované cuketě 210,- Kč Tygří krevety Gambas de ajo na

Více

g r o u p m e n u

g r o u p m e n u group m e n u 2 0 1 5 MENU 1 Rajčatová polévka s lilkem a cuketou Kuřecí prsíčka plněná špenátem a mozzarellou s bylinkovou omáčkou a dušenou rýží Broskvová bublanina s drobenkou 375 Kč Menu 2 Drůbeží

Více

MENU. RYBY dle aktuální nabídky 200g se špenátovými listy (1,4,7) 200g na rozmarýnu a česneku (1,4) 200g na másle a kmínu (1,4,7)

MENU. RYBY dle aktuální nabídky 200g se špenátovými listy (1,4,7) 200g na rozmarýnu a česneku (1,4) 200g na másle a kmínu (1,4,7) MENU STUDENÉ PŘEDKRMY A SALÁTY 200g Uzený talíř (1,10) 69,00 Kč (uzené maso, klobása, angl.slaina. šunka, feferonky, zelenina) 200g Sýrový talíř (7) 79,00 Kč (eidam, camembert, s modrou plísní, balkán.sýr,

Více

Jídelní lístek. 100g Tataráček z červené řepy s balkánským sýrem, balsamikovou redukcí a opečenou bylinkovou bagetkou (1,3,7) 75,-

Jídelní lístek. 100g Tataráček z červené řepy s balkánským sýrem, balsamikovou redukcí a opečenou bylinkovou bagetkou (1,3,7) 75,- Jídelní lístek Předkrmy 100g Tataráček z červené řepy s balkánským sýrem, balsamikovou redukcí a opečenou bylinkovou bagetkou (1,3,7) 75,- 80g Růžičky marinovaného lososa v citrusech a kopru se srdíčky

Více

Jídelní lístek na květen 2017

Jídelní lístek na květen 2017 Datum Snídaně Svačina Oběd Pomazánka rybičková Polévka ovarová s kroupami / s jáhli (1,9) Mandlová paštika Po Chléb, pečivo, máslo 1. Pasta šuta, sypané sýrem Chléb, máslo sýr, 1. 5. (1,3,7,8) 3. Pasta

Více

Jídelní lístek Jídelna Vesmír

Jídelní lístek Jídelna Vesmír Jídelní lístek Jídelna Vesmír Od 1.3. - 31. 3. 2012 OD 1.3.2012 ZMĚNA VÝBĚRU JÍDEL ZE 3 JÍDEL NORMÁLNÍ STRAVY A ZE 2 JÍDEL VÝBĚROVÉ STRAVY Veškerá gramáž masa v syrovém stavu: 100g (normální strava), 150g

Více

Jídelníček. od do Jedličkův úst.liberec. Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře St 1

Jídelníček. od do Jedličkův úst.liberec. Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře St 1 St 1 Čt 2 Kakao granko Drink 1-Pol. gulášová Minerálka Mattoni Paštika krájená Chléb Rohlík graham 1-Bramborové šišky s mákem Chléb s rostlinným Rohlík Pomazánka vaječná Banán Ředkev bílá Rajčata 2-Pol.

Více

150g Rožněný pstruh na másle a drceném kmínu 98,- /dle váhy/ - 10g navíc 4,- 150g Filátko z tresky na víně s grilovanou zeleninou 125,-

150g Rožněný pstruh na másle a drceném kmínu 98,- /dle váhy/ - 10g navíc 4,- 150g Filátko z tresky na víně s grilovanou zeleninou 125,- Studené předkrmy 100g Hruška s nivou 48,- 100g Šunkový a sýrový kornout plněný žampiónovým salátem 48,- 50g Tatarák z lososa 62,- 150g Krevetový koktejl s citronem, 62,- 50g Salát Caprese s parmskou šunkou

Více