PRO RODINY S DĚTMI VÝTVARNÉ DÍLNY. VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI v Národní galerii v Praze září 2013 leden 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PRO RODINY S DĚTMI VÝTVARNÉ DÍLNY. VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI v Národní galerii v Praze září 2013 leden 2014"

Transkript

1 VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI v Národní galerii v Praze září 2013 leden 2014 Zveme vás do světa umění! Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského umění od starověku po současnost a nabízejí nejen inspiraci k přemýšlení, ale i zážitek z vlastní tvorby. Změna programu vyhrazena. V ceně je zahrnuto vstupné, poplatek za lektorské služby a veškerý výtvarný materiál, pokud není uvedeno jinak.

2 SO (děti od 4 let) ve Valdštejnské jízdárně STO TVÁŘÍ ČLOVĚKA: TO JSEM JÁ Lidé odpradávna vytvářeli obrazy sebe samých, třeba jen čarami v písku nebo z kousku bláta. Jsme totiž schopni rozpoznat lidskou tvář nebo postavu jen z malých náznaků, někdy i v náhodných skvrnách nebo tvaru dřeva. Podobně jako Jan Křížek použijeme ty nejlacinější techniky k tvorbě tváří a postaviček našimi výtvarnými pomůckami a materiály se stanou náčiní a věci z kuchyně. Vypracujeme sošky z obyčejného těsta, obrázky lidí namalujeme na různé podklady kávou, čajem nebo šťávou z červené řepy. Těšíme se na vás. Ateliér se váže k výstavě Jan Křížek ( ) a umělecká Paříž 50. let. Cena 80 Kč/ 1 osoba od 4 let. SO (děti 6 14 let) v Klášteře sv. Anežky České SO :30 (děti 6 14 let) v Klášteře sv. Anežky České KOUZELNÉ VITRAJE ( K EHD PAMÁTKY V NOVÉM SVĚTLE) Podzimní dílny pro děti a rodiče zahájíme pořadem o středověkých vitrajích. Workshop se koná v rámci Dnů evropského dědictví, jejichž letošním tématem jsou Památky v novém světle. Tušíte, zda a jaké vitraje můžeme spatřit v Anežském klášteře? Budeme je hledat v expozici i v architektuře kláštera, povíme si, co to vitraj či vitráž vlastně je, jak průsvitné barevné obrazy vypadají, z čeho a jak vznikají,

3 a také o světle, které jediné umí vitraje probudit k životu. Během výtvarného workshopu budeme používat barvy i světlo a necháme se překvapit, zda-li se i nám klášterní ambit ukáže v novém světle. S sebou pracovní oděv a svačinu, výtvarný materiál bude zajištěn. ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč / 1 osoba. Místo setkání: pokladna Anežského kláštera. Informace: sikova@ngprague.cz nebo na číslech (216, 237) NE (děti 6 9 let) a (děti 9 13 let) ve Schwarzenberském paláci DOPISY DO MINULOSTI Přijďte oslavit Dny evropského kulturního dědictví do Schwarzenberského paláce a podívat se na tento objekt v novém světle. Jeho zdi jsou pokryty tzv. sgrafity, která mají nejčastěji tvar dopisní obálky. Jaká psaníčka nám na fasádě zanechali její tvůrci a obnovitelé a jaké zprávy bychom jim poslali do minulosti my? Vyzkoušíme si různé techniky inspirované sgrafity. Dekorovanými obálkami pak obohatíme palác. Rezervace nutná, 14 dní předem či po obdržení pozvánky. Pro rezervaci a zasílání ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč /1 osoba. Místo setkání: vestibul paláce. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech (721) SO

4 SO (děti od 8 let, mládež, dospělí, senioři) v paláci Kinských ODHALME KRÁSU ČÍNSKÉHO MODROBÍLÉHO PORCELÁNU Malba kobaltovou modří na porcelán patří mezi nejpůsobivější techniky čínského uměleckého řemesla. Pod vedením české výtvarné specialistky se pokusíme touto technikou vytvořit klasický motiv na porcelánové misky čínského tvaru. Po skončení dílny budou díla převezena na výpal do pece, hotový výrobek si bude možné vyzvednout v následujících dnech v paláci Kinských. Rezervace nutná. Cena: 140 Kč / 1 osoba od 8 let. (Kvalitní porcelánovou misku čínského tvaru bude možné zakoupit za cca 60 Kč v ateliéru.) Místo setkání: pokladna v Konírně paláce Kinských Informace na asiaedu@ngprague.cz nebo na čísle SO :30 (děti od 4 let) ve Šternberském paláci ŠIMONE, KDO JSI? Skokem v čase se vrátíme o několik staletí zpět, abychom odkryli životní příběh Šimona Lomnického. Najdeme jej ve spletité síti lidských příběhů? Projdeme se po pražském mostě a vstoupíme do rolí lidí, kteří ho možná znali. A po tomto setkání, po návratu zpět, vytvoříme obrazovou koláž: vlastní obraz onoho času. Ateliér se váže k Výstavnímu medailonu Jaroslav Čermák: Šimon Lomnický žebrá na pražském mostě. Cena 80 Kč/ 1 osoba od 4 let.

5 NE (děti 6 9 let) a (děti 9 13 let) ve Schwarzenberském paláci ODVÁŽNÉMU ŠTĚSTÍ PŘEJE Co mají společného vestálka Claudie Quinta, Tuscie a David, který se postavil obru Goliášovi? Příběhy těchto lidí spojuje odvaha a chuť překonat sama sebe. Zdánlivě neměli dost sil na boj s nepřízní osudu nebo s nepřítelem. Nakonec se jim to však podařilo. Možná jim štěstí přálo, když v sobě nalezli dostatek odvahy. Oživíme si vyprávěním dávné příběhy a možná i my zjistíme, že jsme statečnější, než by se na první pohled zdálo. ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč /1 osoba. Místo setkání: vestibul paláce. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech (721). SO (děti od 4 let) ve Veletržním paláci Otevřený ateliér k výstavě Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého 2013 (Daniela Baráčková, Aleš Čermák, Dominik Lang, Václav Magid, Richard Nikl). Cena 80 Kč/ 1 osoba od 4 let.

6 SO (mládež od 12 let) ve Schwarzenberském paláci ŠTAFETA Fungují dějiny umění jako štafeta? A jakou štafetu si předávali umělci doby baroka? Přijďte zkusit, jakým způsobem ji můžete rozehrát vy. ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč za osobu. Místo setkání: vestibul paláce. Informace na ssueduc@ ngprague.cz nebo na číslech (721). SO (děti 6 9 let) v klášteře sv. Anežky České SO (děti 9 13 let) v klášteře sv. Anežky České TAJEMNÝ MISTR Z TŘEBONĚ Přivítejme v Národní galerii vzácného hosta z jižních Čech Adoraci Páně z Hluboké. Namaloval ji neznámý středověký malíř, kterého nazýváme Mistrem Třeboňského oltáře. Najdeme i další mistrovy obrazy v klášteře sv. Anežky České? Proč jsou na Adoraci některé postavy velké a jiné malé jako trpaslíci? A co vůbec znamená slovo adorace? Zapůjčený obraz, který patří k nejcennějším středověkým dílům, bude inspirací pro naši výtvarnou dílnu. ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč / 1 osoba. Místo setkání: pokladna Anežského kláštera. Informace: sikova@ngprague.cz nebo na číslech (216, 237)

7 SO (děti od 8 let, mládež, dospělí, senioři) v paláci Kinských INDICKÁ MINIATURNÍ MALBA V rámci výtvarné dílny představíme historii a vývoj této jedinečné techniky. Zaměříme se na možnosti aplikace techniky v našich podmínkách a vytvoříme vlastní malbu inspirovanou indickou miniaturou ze sbírek Národní galerie. Dílnu povede česká výtvarnice, která tradiční indickou malbu studovala přímo v Indii. Rezervace nutná. Cena: 160 Kč / 1 osoba od 8 let. Místo setkání: pokladna v Konírně paláce Kinských Informace na asiaedu@ngprague.cz nebo na čísle SO (děti od 4 let) v Clam-Gallasově paláci STÍNY HRDINŮ Stavba pomníků je již od antiky nejen velebením osob a skutků, ale také celospolečenskou událostí. Zjistíme, co pomník vypovídá o době, s níž je spjat, komu se pomníky stavěly a z jakého důvodu. Na fotografii zaznamenáme proměny stínů, které pomníky vrhají. Ukazuje velikost stínu také velikost osobnosti? Vyrobíme si model vlastního pomníku co chceme, aby o nás kolemjdoucím říkal? Ateliér se váže k výstavě Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století. Cena 80 Kč/ 1 osoba od 4 let.

8 SO (děti od 4 let) ve Veletržním paláci DŮM NAD DOMEM V duchu geometrické architektury následujme vizionářské náměty fenomenálního architekta druhé poloviny dvacátého století - Karla Pragera. Zaexperimentujme si s pravoúhlými tvary i proměnou fasády, pohrajme si s návrhem, nevynechejme detail a vytvořme si trojrozměrný model stavby. Ateliér se váže k výstavě Karel Prager: Místo určuje děj. Cena 80 Kč/ 1 osoba od 4 let SO (děti 6 14 let) v klášteře sv. Anežky České SO (děti 6 14 let) v klášteře sv. Anežky České CESTOU PÍSMA (K VÝSTAVĚ C&M 863) Slované dřív, pokud byli pohany, neměli písma, ale počítali a věštili črtami a zářezy. (Mnich Chrabr: O písmenech) Tak tomu bylo do té doby, než na Velkou Moravu zavítal Konstantin Filosof, který vytvořil nové písmo hlaholici. V první výtvarné dílně pořádané k příležitosti výstavy C&M 863 se vrátíme ke kořenům domácí kultury a vzdělanosti a budeme si povídat o výjimečnosti tohoto učence a v jeho doprovodu se vydáme napínavou cestou dlážděnou ornamenty inspirovanými starým slovanským písmem. Při práci v ateliéru se na plastickém podkladu, který vytvoříme pomocí tiskařské techniky, před námi začne odvíjet barevný příběh z dávných dob. ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč / 1 osoba. Místo setkání: pokladna Anežského kláštera. Informace: sikova@ngprague.cz nebo na číslech (216, 237)

9 SO (mládež od 12 let) ve Schwarzenberském paláci STOPA ŠTĚTCE Na první pohled samozřejmé použití samozřejmého nástroje. Výtvarná dílna Stopa štětce bude věnována nejen malbě a inspirována nejen barokem. ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč / 1 osoba. Místo setkání: vestibul paláce. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech (721). SO (děti od 10 let, mládež, dospělí, senioři) v paláci Kinských KOUZLO ANTICKÉHO ŠPERKU Antické prsteny zdobené gemami, rytými drahokamy nebo polodrahokamy, měly důležitou roli ochranných (zlo odvracejících) předmětů. V rámci výtvarné dílny se zaměříme na rytý ornament do hloubky kamene (intaglio) a vyrobíme si jednoduchý pečetní prsten. Rezervace nutná. Cena: 140 Kč / 1 osoba od 10 let. Místo setkání: pokladna v Konírně paláce Kinských Informace na asiaedu@ngprague.cz nebo na čísle

10 SO (děti 6 9 let) a (děti 9 13 let) NE (děti 6 13 let) ve Schwarzenberském paláci KROUCENÍ, VLNĚNÍ, VLÁNÍ SVĚTLO A STÍN Host v ateliéru sochařka a šperkařka MgA. Kamila Mizerová Pojďme si z blízka a pečlivě prohlédnout expozici se současnou sochařkou Kamilou Mizerovou. Seznámíme se s materiály barokních soch a s nářadím používaným k jejich vytvoření, které využívají i dnešní sochaři. Zkusíme přijít na to, proč jsou šaty a účesy většiny soch rozevláté jako v bouři. Vysvětlíme si význam klidných a hluboce zvlněných ploch. Sami si vyzkoušíme optické účinky řasení, vlnění a kroucení. Budeme zkoumat, jak tento jev ještě prohloubit na vlastních plastických výtvorech. Rezervace nutná 14 dní předem či po obdržení pozvánky. Pro rezervaci a zasílání pozvánek prosíme o tyto údaje: jméno a rok narození dítěte, jméno rodiče, ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč za osobu. Místo setkání: vestibul paláce. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech (721). SO (děti 6 14 let) v klášteře sv. Anežky České SO (děti -14 let) v klášteře sv. Anežky České TAJEMSTVÍ UKRYTÉ POD ZEMÍ (K VÝSTAVĚ C&M 863) Milé děti, přijďte si poslechnout povídání o temném podzemním světě velkomoravských hrobů. Jen díky v nich nalezeným vzácným předmětům dodnes archeologové sestavují příběhy lidí, žijících před mnoha staletími šlo o zesnulého velmože, válečníka nebo o osobu s duchovní hodností? Do hrobů dostávali zesnulí kromě šperků, ozdob, zbraní a nářadí denní potřeby i potravu a pití v keramických nádobách. Proti zlým podsvětním bytostem je chránily sošky zvířat nebo rolničky, které patřily k obvyklým rekvizitám čarodějů a šamanů. Vězeňské železné okovy pocházející z hrobu tzv. vampýra, měly tomuto člověku vyčleněnému ze společnosti zabránit v návratu do světa živých. Víte, co jsou to ocilky, nákončí, čakany nebo gombíky? Další a další doklady života a smrti obyvatel Velké Moravy nám budou sloužit jako model pro práci v ateliéru. ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč / 1 osoba. Místo setkání: pokladna Anežského kláštera. Informace: sikova@ngprague.cz nebo na číslech (216, 237)

11 SO (děti od 4 let) ve Veletržním paláci POD POVRCHEM Přijďte si prohlédnout největší obraz, jaký jste doposud viděli. Téměř 14 m široký obraz od Jana Pištěka nás bude inspirovat k vytvoření vlastního díla. Za pomoci šablon, stříkání barvy a tahů štětce zhmotníme struktury, které možná existují pod povrchem naší představivosti. Ateliér se váže k obrazu Jana Pištěka. Cena 80 Kč/ 1 osoba od 4 let. SO (děti od 4 let) ve Veletržním paláci UMĚLECKÁ LABORATOŘ Laboratoř je místem pro zkoumání a experiment. Někdy je dokonce důležitější proces než výsledek, samotné dílo tak může být i sérií různých pokusů, variací, objevování. Nechme se inspirovat různorodou tvorbou Jana Kotíka a prozkoumejme možnosti papíru, provázků, plátna, překračujme hranice rámu i plochy obrazu... V umělecké laboratoři vás čeká řada materiálů, společné experimentální plátno, jehož proměny zdokumentujeme, a také trojúhelníková hra pro vytrvalé. Ateliér se váže k výstavě Jan Kotík ( ) retrospektiva. Cena 80 Kč/ 1 osoba od 4 let.

12 SO (děti 6 9 let) a (děti 9 13 let) NE (děti 6 13 let) ve Schwarzenberském paláci ANDĚLSKÁ KŘÍDLA Vánoce jsou dobou zázraků, o Vánocích není nic nemožné. Klidně se s námi tedy vydejte na andělských křídlech po stopách chudého domečku, ve kterém přebývala Panna Marie s Ježíškem. Prý to byli právě andělé, kteří se před vice než sedmi sty lety rozhodli přenést její domek z Nazareta do bezpečí před útoky nepřátel. A odnesli ho daleko až do vavřínového háje na severu Itálie. Více o tomto tajemství nám snad poví zvláštní, reliéfy bohatě zdobená stavba, pražská Loreta. Kde se ale vzala u nás? A byli to skutečně andělé, kdo ji do Itálie přenesli? Zveme vás na vánoční procházku z Lorety až do ateliéru Schwarzenberského paláce. ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč / 1 osoba. Místo setkání: před vstupem do Lorety. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech (721). SO (děti 6 14 let) v klášteře sv. Anežky České SO (děti 6 14 let) v klášteře sv. Anežky České MOZAIKA Nemáte ještě vánoční dárek? Přijďte si ho vyrobit se svými rodiči na prosincovou výtvarnou dílnu do Anežského kláštera. Během programu si ukážeme méně obvyklou, avšak přepychovou a podmanivou výtvarnou techniku, která doprovází lidstvo již po tisíciletí. Při dataprojekci si představíme jednu z nejslavnějších středověkých památek této techniky severně od Alp, pražskou svatovítskou mozaiku, a v ateliéru si pak barevnou skleněnou mozaikou ozdobíme talíř, svícen či zrcadlo. ovou adresu, telefon. Cena: 120 Kč / 1 osoba. Místo setkání: pokladna Anežského kláštera. Informace: sikova@ngprague.cz nebo na číslech (216, 237)

13 SO (děti od 4 let) v Salmovském paláci SVÝM POHLEDEM Významnou část díla Ludvíka Kuby tvoří autoportréty, portréty lidí a krajin z mnohých cest. Kráčíme-li mezi nehybnými obrazy, je to právě náš pohled, který jim vrací život. Zachytíme na pohlednici náš jedinečný pohled a vytvoříme tak portrét místa, živého města. A v závěru svůj zrak upřeme sami na sebe. Ateliér se váže k výstavě Ludvík Kuba ( ). Cena 80 Kč/ 1 osoba od 4 let. SO (děti od 4 let) ve Veletržním paláci Otevřený ateliér k výstavě Best of VŠUP, která představí nejlepší projekty studentů Vysoké školy umělecko průmyslové v Praze. Cena 80 Kč/ 1 osoba od 4 let. SO (děti od 12 let, mládež, dospělí, senioři) v paláci Kinských BÁSNĚ V OBRAZECH, OBRAZY V BÁSNÍCH Na vybraných dílech japonského malířství se nejdřív seznámíme s důležitým fenoménem těsného propojení japonské poezie a malířství. Poté se pokusíme vytvořit vlastní kaligrafii a doprovodnou ilustraci k populárnímu textu nebo výtvarně pojmout vlastní krátkou báseň inspirovanou japonskou poezií. Rezervace nutná. Cena: 140 Kč / 1 osoba od 12 let. Místo setkání: pokladna v Konírně paláce Kinských Informace na asiaedu@ngprague.cz nebo na čísle

14 SO (děti 6 14 let) v klášteře sv. Anežky České SO (děti 6 14 let) v klášteře sv. Anežky České NAHÉ JSOU NÁRODY BEZ KNIH (K VÝSTAVĚ C&M 863) Jak to myslel sv. Cyril s tím, že bez knih jsou národy nahé? Asi tím chtěl říct, že kniha je něco jako oděv. Nikoliv oděv pro tělo, ale pro duši. V knihách je uchovávána moudrost i krása, bez knih nám hrozí zapomnění. Kniha se skládá ze slov a slova se skládají z písmen. Na lednové dílně se budeme věnovat knižní kultuře, tvoření a malování písma, iluminování a kaligrafii. Připomeneme si zejména hlaholici písmo, které sv. Cyril sám vytvořil a přivezl na Velkou Moravu. Rezervace nutná 14 dní předem či po obdržení pozvánky. Pro rezervaci a zasílání pozvánek prosíme o tyto údaje: jméno a rok narození dítěte, jméno rodiče, ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč / 1 osoba. Místo setkání: pokladna Anežského kláštera. Informace: sikova@ngprague.cz nebo na číslech (216, 237) SO (děti 6 9 let) NE (děti 9 13 let) ve Šternberském paláci PŘÍBĚHY Z MYTOLOGIE Povíme si o tom, jak soutěžil satyr Marsyas se slunečním bohem Apollonem, nahlédneme do Vulkánovy pozoruhodné kovárny a odhalíme, co asi skrývala podsvětní říše Tartaros. Obrazy nás budou inspirovat k sestavení vlastních příběhů, z nichž vyrobíme prostorové leporelo. Na pomoc si můžete vzít jakoukoliv ilustrovanou knížku s mytologickými náměty. ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč / 1 osoba. Místo setkání: vestibul paláce. Informace na ssueduc@ngprague.cz nebo na číslech (721).

15 SO :30 (děti 6 14 let) v klášteře sv. Anežky České SO (děti 6 14 let) v klášteře sv. Anežky České ZA POZNÁNÍM (A ZÁBAVOU) S CYRILEM A METODĚJEM (K VÝSTAVĚ C&M 863) Vypravte se s námi do dávných časů do doby, kdy se po Velké Moravě na koni proháněl kníže Rostislav a snažil se zušlechťovat svou velkou říši výstavbou prvních křesťanských kostelů. A kdy v těžké době bojů o moc a víru přišli knížeti na pomoc bratři ze Soluně. Víte, jak knížeti pomohli a proč se vydali na tak dalekou misii? Klíče k těmto a dalším otázkám společně nalezneme, když se vypravíme po jejich stopách. Nejprve v expozici prozkoumáme archeologické artefakty Velkomoravské říše, a pak v ateliéru zajímavými výtvarnými technikami zmapujeme životní putování Cyrila a Metoděje. Rezervace nutná 14 dní předem či po obdržení pozvánky. Pro rezervaci a zasílání pozvánek prosíme o tyto údaje: jméno a rok narození dítěte, jméno rodiče, ovou adresu, telefon. Cena: 90 Kč / 1 osoba. Místo setkání: pokladna Anežského kláštera. Informace: sikova@ngprague.cz nebo na číslech (216, 237)

16 Veletržní palác / Moderní a současné umění (konec století), Dukelských hrdinů 47, Praha 7 Doprava: tram > 12, 14, 17, 8 aj. Strossmayerovo náměstí, metro C > Vltavská Klášter sv. Anežky české / Středověké umění v Čechách a střední Evropě, U Milosrdných 17, Praha 1 Doprava: metro B > Náměstí Republiky, tram 5, 8, 17 > Dlouhá třída Salmovský palác / výstava Ludvík Kuba ( ), Hradčanské nám. 1, Praha 1 Doprava: tram 22 > Pražský hrad, tram 25 > Brusnice Schwarzenberský palác / Baroko v Čechách, Hradčanské nám. 2, Praha 1 Doprava: tram 22, 25 > Pražský hrad, tram 25 > Brusnice Šternberský palác / Evropské umění od antiky do závěru baroka, Hradčanské nám. 15, , Praha 1 Doprava: tram 22, 25 > Pražský hrad, tram 25 > Brusnice Palác Kinských / Umění Starého světa / Umění starověkého Středomoří a Umění Asie, Staroměstské náměstí 12, , Praha 1 Doprava: metro A > Staroměstská, metro B > Můstek, metro B > Náměstí Republiky, tram 17 > Staroměstská Valdštejnská jízdárna / výstava Jan Křížek ( ), Valdštejnská 3, , Praha 1 Doprava: metro A > Malostranská, tram 22, 18, 20 > Malostranská Clam-Gallasův palác / výstava Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století, Husova 20, , Praha1 Doprava: metro A > Staroměstská, tram 18, 17 > Staroměstská

VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze ZVEME VÁS DO SVĚTA UMĚNÍ! Změna programu vyhrazena.

VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze ZVEME VÁS DO SVĚTA UMĚNÍ! Změna programu vyhrazena. VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI v Národní galerii v Praze ÚNOR 2014 ČERVEN 2014 ZVEME VÁS DO SVĚTA UMĚNÍ! Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského

Více

RADOST. Akce. DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava. Programy se konají po pá 8 18 h. galerie kavárna knihovna facebook.com/gvuostrava gvuo.

RADOST. Akce. DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava. Programy se konají po pá 8 18 h. galerie kavárna knihovna facebook.com/gvuostrava gvuo. vlastní TVORBA RADOST komunikace ZÁŽITEK Akce inspirace poznání Orientace kontakt s uměleckým dílem Informace DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava Programy se konají po pá 8 18 h galerie kavárna knihovna DŮM

Více

Ilustrace: Vendulka Chalánková MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

Ilustrace: Vendulka Chalánková MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY Ilustrace: Vendulka Chalánková MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY Těšíme se na vás! Lektorský tým Moravské galerie Autorky edukačních programů: Martina Kopecká, Markéta Skotáková, Silvie

Více

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ Program je určen všem věkovým skupinám, pro všechny typy škol. Náročnost techniky a programu bude přizpůsobena věku skupiny. Cena všech programů 30,-

Více

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Ve školním roce 2014-15 probíhala výuka výtvarné výuky v časových dotacích: Prima celá třída, 2 hodiny týdně Sekunda celá třída, 2

Více

DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny...

DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny... DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny... Vydejte se do tajů výtvarného umění a dětské fantazie Navštivte se svými žáky Galerii moderního umění v Hradci Králové, kde mají děti možnost objevovat

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii září 2014 / leden 2015

Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii září 2014 / leden 2015 Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii září 2014 / leden 2015 Zveme vás do světa umění! Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ

STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ GALERIE STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ GALERIE Existují různé významy pojmu galerie: 1. Dlouhá chodba na ochoz zevně nebo uvnitř budovy ve výši patra, v renesančních

Více

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 Zveme všechny, kteří mají chuť tvořit, inspirovat se výtvarným uměním a vyzkoušet si různé techniky, jichž používali staří mistři a

Více

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE 2012

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE 2012 TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE 2012 Zveme všechny děti ve věku 6-16 let, které mají chuť tvořit, inspirovat se výtvarným uměním a vyzkoušet si různé techniky, jichž využívají

Více

Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO II. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO II. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Ilustrace: David Böhm MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO II. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Těšíme se na vás! Lektorský tým Moravské galerie Autorky edukačních programů: Martina Kopecká, Markéta Skotáková,

Více

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s Letní univerzita pro každého 2016 Již 5. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Ilustrace: Jan Střelec MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

Ilustrace: Jan Střelec MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY Ilustrace: Jan Střelec MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY KDE? CO? JAK? Kde? V Moravské galerii se setkáte se starým uměním (Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1a), moderním a současným

Více

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY Mgr. Michaela Zálešáková SLOVANSKÉ HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH Slovanské hradiště v Mikulčicích, pobočka Masarykova

Více

Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii v Praze září 2015 až leden 2016

Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii v Praze září 2015 až leden 2016 Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii v Praze září 2015 až leden 2016 Zveme vás do světa umění! Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského

Více

VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze. ÚNOR až ČERVEN 2012

VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze. ÚNOR až ČERVEN 2012 VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI v Národní galerii v Praze ÚNOR až ČERVEN 2012 Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského umění od starověku po současnost

Více

MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL. Ilustrace: Jan Střelec

MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL. Ilustrace: Jan Střelec EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Ilustrace: Jan Střelec? KDE? CO? JAK? Kde? V Moravské galerii se setkáte se starým uměním (Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1a), moderním a současným

Více

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 26. 10. 2011 Slovníček V. DICKINSOVÁ, Rosie GRIFFITHOVÁ, Mari.

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona Označení materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Pap020 Vypracoval(a),

Více

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální Do 12. dubna

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Ilustrace: Vendulka Chalánková MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

Ilustrace: Vendulka Chalánková MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Ilustrace: Vendulka Chalánková MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Těšíme se na vás! Lektorský tým Moravské galerie Autorky edukačních programů: Martina Kopecká, Markéta Skotáková,

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015!

Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015! Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015! V termínu od 22. do 23. října 2015 se na výstavišti v pražských Holešovicích uskuteční 4. ročník mezioborového veletrhu obnovy, financování, využití

Více

Interaktivní výstava na motivy knihy HISTORIE EVROPY Renáty Fučíkové.

Interaktivní výstava na motivy knihy HISTORIE EVROPY Renáty Fučíkové. Interaktivní výstava na motivy knihy HISTORIE EVROPY Renáty Fučíkové. Výstava je trojdimenzionálním ztvárněním původní české knihy Historie Evropy obrazové putování od Renáty Fučíkové. Expozice má interaktivní

Více

NEWSLETTER - ÚNOR 2014

NEWSLETTER - ÚNOR 2014 NEWSLETTER - ÚNOR 2014 Drazí přátelé, jak už jistě víte, v Latinském kulturním centru se děje mnoho zajímavých akcí, rozhodli jsme se tedy vytvořit pro Vás tento informační newsletter, kde můžete najít

Více

RODINY V NÁRODNÍ GALERII

RODINY V NÁRODNÍ GALERII Všeobecné informace, kontakty a doprava: Navštivte se svou rodinou také zajímavé jednorázové akce či doprovodné programy ke krátkodobým výstavám. Více o programech pro rodiny naleznete na www.ngprague.cz,

Více

Muzeum regionu Boskovicka Hradní 642/1, Boskovice, telefon: , web:

Muzeum regionu Boskovicka Hradní 642/1, Boskovice, telefon: , web: Programy ke stálým expozicím ve školním roce 2017/2018 1. Pravěk Boskovicka Program může být zaměřen na celé období pravěku nebo jen na jeho konkrétní období. Seznámíme se s vývojem pravěkých kultur v

Více

Edukační programy pro základní školy II. stupeň (11 15 let)

Edukační programy pro základní školy II. stupeň (11 15 let) Edukační programy pro základní školy II. stupeň (11 15 let)... Užité umění a design stálá expozice Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14 Expozice představuje nejvýznačnější díla uměleckého řemesla a užitého

Více

Nabídka. galerijních programů

Nabídka. galerijních programů Nabídka galerijních programů Jako přípravu na tvorbu vlastního projektu v rámci soutěže Máš umělecké střevo? využijte nabídku jednotlivých partnerských institucí Skryté významy V Moravské galerii v Brně

Více

Pražská muzejní noc 2015 Program Národní galerie v Praze

Pražská muzejní noc 2015 Program Národní galerie v Praze Pražská muzejní noc 2015 Program Národní galerie v Praze Datum a čas: sobota 13. června 2015 od 19:00 do 01:00 Místo: objekty Národní galerie v Praze Valdštejnská jízdárna, palác Kinských, klášter Sv.

Více

Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii únor červen 2015

Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii únor červen 2015 Víkendové výtvarné dílny pro rodiče a děti v Národní galerii únor červen 2015 Zveme vás do světa umění! Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského umění

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník 2 hodiny týdně

Více

KURZ MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ

KURZ MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ KURZY V DUBNU 2014 V DOMĚ POD JASANEM KURZ MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ 6. listopadu 2014 320,- Seznámení s historií hedvábí, pomůckami a materiály, povídání o technikách včetně ukázek. Na kurzu se naučíte míchat

Více

Jarní prázdniny výletíme

Jarní prázdniny výletíme 2 Slevy triky návody V y k u p t o. c z 26. 1. 1. 2. 2015 Jarní prázdniny výletíme Naše týdny na Vykupto.cz Každý týden se na Vykupto.cz budeme věnovat nějakému tématu, které by vás mohlo/mělo zajímat.

Více

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014)

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Základní informace o projektu Charakteristika: mezinárodní výtvarně-architektonický

Více

Jméno: Polsko Německo Itálie Slovensko Česká republika. Maďarsko Rusko Rakousko Srbsko Španělsko

Jméno: Polsko Německo Itálie Slovensko Česká republika. Maďarsko Rusko Rakousko Srbsko Španělsko č. 5 název Velkomoravská říše anotace Pracovní list je zaměřen na opakování učiva z období Velkomoravské říše. Testovou i zábavnou formou si žáci procvičují, opakují a prohlubují znalosti na dané téma.

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze Baroko v Praze Jméno: Pracovní list k středečnímu programu 24.5. o baroku po Praze Úvod do baroka Baroko vzniklo na konci šestnáctého století v (země). Název barok se dá do češtiny přeložit různými způsoby.

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 1. ročník a kvinta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

Výstava POHYB VÝRAZ EMOCE / Figury a figurky v českém sklářském umění a řemesle 22. května 4. října 2015, hlavní budova muzea

Výstava POHYB VÝRAZ EMOCE / Figury a figurky v českém sklářském umění a řemesle 22. května 4. října 2015, hlavní budova muzea FOTODOKUMENTACE ČINNOSTI VÝSTAVNÍ ČINNOST Výstava GLASS X MASS Skleněné vánoční ozdoby pro zámoří do 29. března 2015, Galerie Belveder Výstava ZEMĚ ORNAMENTU Spínadla a šperky z Balkánského poloostrova

Více

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám představili unikátní prostory Multifunkčního centra zámek

Více

Doprovodné a edukační programy

Doprovodné a edukační programy Doprovodné a edukační programy Historická výstavní budova Velikonoční edukační programy Slezské zemské muzeum připravilo pro zájemce dva Velikonoční edukační programy, které se budou konat od 1. do 30.

Více

Příloha 1 Fotogalerie kulturních a vzdělávacích akcí v roce Lednové povídání o bylinách,

Příloha 1 Fotogalerie kulturních a vzdělávacích akcí v roce Lednové povídání o bylinách, Příloha 1 Fotogalerie kulturních a vzdělávacích akcí v roce 2018 Lednové povídání o bylinách, 15. 1. 2018 Malování a zpívání s Jindrou Čapkem, 19. 1. 2018 Křest knihy Modrý Pánbůh, 22. 1. 2018 Černá hodinka

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen TEMATICKÝ PLÁN Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Roubalová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 UČIVO 1. Ve světě

Více

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 Neděle 2. října v 10.00 19.00 MKD, města DEN ARCHITEKTURY MĚLNÍK 10.00 12.00 tvůrčí program pro děti 13.30 procházka po městě s městským architektem (sraz u věže chrámu sv. Petra

Více

Týden

Týden správný cíl Vaší cesty Týden 30. 11. - 6. 12. 2013 Zveme Vás na bohatou nadílku kulturních akcí na Hradecku. Druhý adventní víkend: Královéhradecké informační centrum spolu s Hradeckou kulturní a vzdělávací

Více

etuda v duchu PIETA MALTÉZSKÝCH RYTÍŘŮ Anna Seimlová Lenka Nyklová Petr Šťovíček pod vedením Ing. Arch. Nikolaye Brankova Tým 4 Karla IV.

etuda v duchu PIETA MALTÉZSKÝCH RYTÍŘŮ Anna Seimlová Lenka Nyklová Petr Šťovíček pod vedením Ing. Arch. Nikolaye Brankova Tým 4 Karla IV. PIETA MALTÉZSKÝCH RYTŘŮ Anna Seimlová Lenka Nyklová Petr Šťovíček pod vedením Ing. Arch. Nikolaye Brankova Tým 4 Anna Seimlová, Lenka Nyklová, Petr Šťovíček pod vedením Ing. arch. Nikolaye Brankova Současný

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ

6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ 6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ úvodní dopis téma harmonogram workshopy kontakt Vážené pedagožky a pedagogové, nabízíme Vám a Vašim studentům účast v 6. ročníku

Více

Muzejní programy pro školy

Muzejní programy pro školy Muzejní programy pro školy 1. pololetí 2019/2020 i Obsah Dokument je interaktivní a odkazuje na jednotlivé sekce, muzejní web a mapy.cz. Vzdělávací programy pro MŠ 4 Vzdělávací programy pro ZŠ 1. stupeň

Více

stories stories únor architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories únor architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects únor 2015 06 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 stavba jako příběh PŘEHLED 3 EDITORIAL 4 JAKÉ JSOU NAŠE ZÁSADY A PŘÍSTUP K TOMU, CO DĚLÁME 5 8 CO ŘÍKAJÍ, O ČEM VYPRÁVĚJÍ NAŠE

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Světlo z Betléma v 14 h U kapličky v Sibřině

Světlo z Betléma v 14 h U kapličky v Sibřině Světlo z Betléma 24. 12. 2016 v 14 h U kapličky v Sibřině Již tradičně pro vás přivezeme do Sibřiny ke kapličce na Štědrý den světlo, jež bylo zažehnuto v místech narození Ježíška. Přijďte se společně

Více

Přednášky se konají vždy ve středu, a to 1x za 14 dní.

Přednášky se konají vždy ve středu, a to 1x za 14 dní. ESTETIKA PRO SENIORY Semestrální přednáškový cyklus z dějin umění a kultury obsahuje 20 přednášek, rozdělených do 2 skupin (A a B). Absolvovat lze obě skupiny současně. Všechny přednášky jsou doplněny

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495

Více

LEDEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

LEDEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 LEDEN Diptych vídeňský Pavlína Rejtharová Dřevěné destičky plátnem potažené, křídový podklad s vyrytou a černě vytaženou kresbou, tempera. Pravděpodobně cestovní oltářík. Levá strana představuje matku

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK 2019/2020 Národní galerie Praha připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci

Více

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro a nižší stupeň víceletých gymnázií září prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2018/2019 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století. Tisková zpráva

Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století. Tisková zpráva Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století Tisková zpráva V rámci volné řady výstavních projektů v Clam-Gallasově paláci, věnovaných kulturní historii Prahy, se pořadatelé Archiv hl. m. Prahy a

Více

Ilustrace: Jan Střelec MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

Ilustrace: Jan Střelec MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Ilustrace: Jan Střelec MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL KDE? CO? JAK? Kde? V Moravské galerii se setkáte se starým uměním (Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1a), moderním

Více

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem úterý 25. 12. 1. svátek vánoční 10:00 10:45 Rozcvička Ranní protažení celého těla Tělocvična s Mamutíkem 11:00 12:30 Andělíček strážníček Tvoříme závěsné třpytivé andělíčky Dětský svět z papíru a vaty

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 15.1.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu projekt GML Brno Docens DUM č. 5 v sadě 17. De-2 Slované a počátky Českého státu Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.6.2014 Ročník: 2AV Anotace DUMu: Slované a počátky Českého státu. Konstantin a Metoděj.

Více

stories stories srpen architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories srpen architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects stories srpen 2015 12 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED 3 EDITORIAL stories 4 TÉMA: BYT PUŠKINOVO NÁMĚSTÍ PRAHA 5 VILA BŘEVNOV 6 RODINNÝ DŮM MATĚJSKÁ 7 HISTORIE: TŘI

Více

STARŠÍ ČESKÁ LITERATURA 1

STARŠÍ ČESKÁ LITERATURA 1 STARŠÍ ČESKÁ LITERATURA 1 Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Stručný přehled základních faktů o počáteční fázi domácího písemnictví. Očekávaný přínos Procvičení a opakování klíčových informací o počátcích slovesné

Více

VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze

VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI. v Národní galerii v Praze VÝTVARNÉ DÍLNY PRO RODINY S DĚTMI v Národní galerii v Praze ZÁŘÍ 2012 /// LEDEN 2013 Výtvarné dílny umožňují výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského umění od starověku po

Více

Výtvarná výchova v 5. ročníku

Výtvarná výchova v 5. ročníku Výtvarná výchova v 5. ročníku září Rozvíjení smyslové citlivosti Řeší úkoly dekorativního charakteru v ploše (symetrická a asymetrická řešení). Místo mých prázdnin Využívá přítlak, odlehčení, šrafování,

Více

Nabídka edukačních programů STŘEDNÍ ŠKOLY

Nabídka edukačních programů STŘEDNÍ ŠKOLY METODICKÉ CENTRUM ZAHRADNÍ KULTURY Čestný dvůr Květné zahrady Generála Svobody 1192 767 01 Kroměříž www.nczk.cz www.facebook.com/nczk.kromeriz info@nczk.cz +420 778 531 417 Nabídka edukačních programů

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_478 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ

Více

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání.

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. {jathumbnail off} Začneme první adventní nedělí od 10 hodin trhem na polickém

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. III. - rozeznává různé přírodní materiály - seznamuje se s rozličnými technikami přechází od hry k experimentu Experimenty s nástroji - kresba: rukou, tužkou, rudkou, uhlem, dřívkem, fixy, malba

Více

Skládačka. Autorkou všech fotografií je Ivana Pekárková. Fotografie byly pořízeny v Archeoskanzenu Modrá u Velehradu.

Skládačka. Autorkou všech fotografií je Ivana Pekárková. Fotografie byly pořízeny v Archeoskanzenu Modrá u Velehradu. Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Malíř Vladimír Houdek nový laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého. Napsal uživatel čtk,ić Neděle, 02 Prosinec :17 -

Malíř Vladimír Houdek nový laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého. Napsal uživatel čtk,ić Neděle, 02 Prosinec :17 - Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2012 získal Vladimír Houdek, jediný zástupce malby ve finále. Ve finále prestižní soutěže pro výtvarné umělce do 35 let se letos utkali čtyři jednotlivci a jedna autorská

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Sada: 1 Číslo

Více

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 pro organizované skupiny, příměstské tábory, DD, kolektivy dětí a mládeže atd. www.muzeumhk.cz Stezky muzejní budovou 1) Stezky po muzeu Účastníci tohoto putování muzejní

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality

Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality LITVA 15. - 24.9.2014 Vážení přátelé, dovolte, abych vás pozval na již druhou, dobrodružnou cestu za objevováním kořenů starobylé

Více

portrét autoportrét vs. Mas umelecke strevo? 2015/16 Soutěž o výtvarném umění pro studenty středních škol a gymnázií.

portrét autoportrét vs. Mas umelecke strevo? 2015/16 Soutěž o výtvarném umění pro studenty středních škol a gymnázií. áš š á Mas umelecke strevo? 2015/16 š Soutěž o výtvarném umění pro studenty středních škol a gymnázií. Vážené pedagožky a pedagogové, nabízíme Vám a Vašim studentům účast v 7. ročníku již tradiční studentské

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Výtvarná výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 8 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Lidské

Více

OSTROVSKÉ PŘÍBĚHY V NOVÉM SVĚTLE

OSTROVSKÉ PŘÍBĚHY V NOVÉM SVĚTLE Tisková zpráva, dne 16. září 2013 OSTROVSKÉ PŘÍBĚHY V NOVÉM SVĚTLE Klášterní areál Ostrov, kostel Zvěstování Panny Marie Večerní prohlídka bude probíhat v sobotu 14. září 2013 od 17:00 a od 19:30 hodin

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro leden červen 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 495

Více

SCHWARZENBERSKÝ PALÁC

SCHWARZENBERSKÝ PALÁC SCHWARZENBERSKÝ PALÁC Sbírka starého umění Stálá expozice: Baroko v Čechách Hradčanské nám. 2, 118 00 Praha 1 Otevírací doba: 10 18 hodin, denně mimo pondělí, každou první středu v měsíci volný vstup od

Více

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA Majetek Jihomoravského kraje ve správě Masarykova muzea v Hodoníně www.masaryk.info/slovanske-hradiste-mikulcice/ mikulcice-valy@masaryk.info, tlf. 518 357 293 BLÍZKÁ MINULOST

Více

Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality

Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality LITVA 20. - 28.6.2014 Vážení přátelé, dovolte, abych vás pozval na jedinečnou dobrodružnou cestu za objevováním kořenů starobylé

Více

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Monografie Bagin, A.: Apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj. Praha : Česká katolická Charita, 1982. 164 s. Bartůněk, V.: Soluňští

Více

Růžičky z twistartu pro každou příležitost

Růžičky z twistartu pro každou příležitost Návod na twist art - květiny Růžičky z twistartu pro každou příležitost Vypadají jako živé a hodí se na každou komodu. Růžičky jsou oblíbenou květinou snad každé z nás. Vždy připomenou letní období. Růžička

Více

Srdečně zveme na tyto tvořivé akce: Rezervujte si prosím místo min. 3 dny předem.

Srdečně zveme na tyto tvořivé akce: Rezervujte si prosím místo min. 3 dny předem. Rezervujte si prosím místo min. 3 dny předem. VINUTÉ PERLY, čtvrtek 5. 11. 2015 pro dospělé i šikovné starší děti Výroba krásných skleněných vinutých perel na plynovém kahanu. Individuální přístup, max.

Více

Informace o 4. ročníku soutěže pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? 2012/2013

Informace o 4. ročníku soutěže pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? 2012/2013 Informace o 4. ročníku soutěže pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? 2012/2013 Christian Ruben, Kolumbus objevuje břehy Ameriky, 1846, plátno, olej, 145 x 190 cm Vážená kolegyně,

Více